Društvo| IT| Život

Good-bye SBB!

Siniša Boljanović RSS / 17.02.2010. u 13:27

 

Imao sam nameru da pišem tekst o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, o njenom sveštenstvu i monaštvu, o njihovim međusobnim podelama i sukobima, o zloupotrebi mantije, o korupciji i kriminalu, o njenom uticaju na sekularnu vlast, i obrnuto, ali sam pet dana nakon novog Vidovdana, shvatio da moj život mnogo više zavisi od jedne druge serbske kompanije, po nečemu slične prethodno pomenutoj instituciji.  

Pošto sam obavio razgovor sa službenikom SBB-a, i potom u nedužnu telefonsku slušalicu ispalio rafal malokalibarskih patriotskih psovki, prekrstio sam se levom rukom i seo za tastaturu  da se ispovedim. Ko je čitao tekst od početka, kako Bog zapoveda, zna šta sam nameravao, a šta sam umesto toga napisao. Ko nije, nije ništa propustio, jer ono što je inspirisalo, tačnije isprovociralo ovaj post, upravo želim da podelim sa svojom „pastvom".

Ono što vi ne znate, a oni monopolisti u SBB-u znaju, jeste da redovno i disciplinovano izmirujem sve svoje obaveze,  mesec za mesec, kako za usluge televizije, tako i za usluge interneta. Ukratko, savestan sam građanin, bez obzira da li je reč o potraživanjima javnih ili privatnih preduzeća i kompanija, kao uostalom i većina mojih Vojvođana, što, naravno, zna i ministarka za budžet, čije ime, na sreću, ne znam.

U petak pre podne (12. februara), proverio sam stanje na svom SBB nalogu i nedvosmisleno utvrdio da mi usluga flat paketa ističe tri dana kasnije, dakle, 15. februara. Istog dana, predveče, putem e-bankinga, izvršio sam novu uplatu i u dijaloškom prozoru dobio potvrdu da je ona regularno obavljena. U subotu je za banke bio radni dan, znam to pouzdano jer mi je istog dana prošla još jedna uplata, što znači da sam „pre roka" izmirio svoju obavezu prema SBB-u te sam, shodno tome, očekivao da mi u adekvatnom roku flat paket bude produžen za još 30 dana. S obzirom da u subotu to nije učinjeno, a da je ponedeljak za mnoge firme, ne i za SBB, bio neradni dan, pozvao sam novosadsku ispostavu ove kompanije i dobio odgovor da ću konekciju, koja je već bila prekinuta, dobiti u toku sutrašnjeg dana. Taj dan je danas (utorak), a redove koje upravo ispisujem čitaćete tek sutra jer su me monopolisti iz SBB-a još jednom slagali i rekli da uplata nije izvršena. Može im se, nema šta. Nema potrebe da obrazlažem da sam u međuvremenu u banci proverio da li je nalog zaista realizovan i da sam dobio potvrdan odgovor, kao i da sam, zahvaljujući SBB-u, koji se krajnje neprofesionalno poneo, propustio da posredstvom interneta obavim svoje važne poslovne aktivnosti. To je manje bitno u odnosu na činjenicu da je za ovu državu, i za ovu kompaniju, vreme prilično nevažna kategorija, odnosno da je veoma cenjena isključivo iz njihove perspektive. (Prema njima se obaveze moraju izvršavati na vreme, u suprotnom smeru ne mora da bude tako.) Neko će reći, a to su mi, istina ljubazno, rekli  i monopolisti: „Budite malo strpljivi". Izvinite, a zašto da budem strpljiv, pitao sam onog službenika. Možda zato što sam savestan građanin? Zato što sve svoje obaveze izmirujem na vreme? Da budem strpljiv pet dana da neko iz računovodstva jedne serbske kompanije prošeta do banke i preuzme izvode, a onda da među hiljadama uplata pronađe i proknjiži moju, jer, bože moj, ne koriste e-banking. Uostalom, kao potrošača ili korisnika, uopšte me ne interesuje na koji način posluju oni čiju uslugu koristim. Uzgred, ta usluga nikada nije odgovarala zvaničnoj ponudi koju sam prihvatio i uvek sam imao tri puta sporiju konekciju od one koju sam nominalno plaćao.

Odgovor na prvo postavljeno pitanje  nisam dobio, kao što nisam dobio ni konekciju. Sve što kao maltretirani građanin mogu da učinim jeste da u narednom mesecu odkažem saradnju sa ovom kompanijom i počnem da koristim ADSL vezu sa internetom. To ću svakako učiniti, mada unapred strahujem od sličnog načina poslovanja u nekoj od budućih kompanija koje se bave pružanjem internet usluga. 

Na kraju, pre nego što stavim tačku na ovu kratku ispovest o jednom od realnih životnih problema sa kojima se kao građani suočavamo (da ne pominjem čekanje u redovima za pasoše, lične karte, overe zdravstvenih knjižica i sl.), a za koje državna politička vrhuška verovatno nije čula, jer ne živi u realnom svetu, moram da se vratim na početak teksta i ukažem na sličnost SPC i SBB, a ona bi itekako trebalo da se tiče ministarke finansija i nekih drugih institucija, mada su sve, kao jaje jajetu, ili, kao mućak mućku, nalik jedna na drugu.

Naime, ni SPC ni SBB za svoje usluge koje se plaćaju u gotovini ne izdaju fiskalne račune, odnosno, da budem precizniji: od mnogih prijatelja sam čuo za tu vrstu kriminala u Crkvi, a nekoliko puta sam se lično uverio u izbegavanje zakona od strane SBB. Za neupućene i nezainteresovane građane koji račune plaćaju u kešu u prostorijama SBB-a uvek dobro posluže „paragon" blokovi, tj. nekakvi štampani računi. Za one druge, koji traže „pravi" fiskalni račun, odgovor je kratak: nema (makar je tako na uplatnom mestu na Bulevaru oslobođenja u Novom Sadu). Ali: zašto su nadležne institucije neupućene  i nezainteresovane za protivzakonito poslovanje? Odgovor je jednostavan: država Srbija je majka nesavesnim kompanijama, Crkvama  i svakovrsnim kriminalcima, a maćeha savesnim građanima.

Tagovi



Komentari (34)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

medjutim92 medjutim92 13:41 17.02.2010

Sto svi toliko kukaju na SBB?

Kad god se desio neki tehnicki problem u zgradi, dolazili su vrlo brzo. Pre desetak dana su dosli u nedelju vece, 5 sati posle poziva.

TV je malo skuplja zbog odsustva konkurencije, ali je i ponuda najbolja. Internet je jeftiniji od ostalih (bio kad sam poslednji put gledao druge cenovnike). Brzina odgovara uplacenoj.

Ima stvari koje ne valjaju kod SBBa,, naravno, ali su daleeeeeeeko najbolja kompanija koja se bavi takvim poslovima kod nas..

Bilo bi super da Telekom razvuce telefonske kablove i da imamo ADSL cisto kao konkurenciju, ali Telekom ima preca posla od fiksnih telefona i nema tehnickih mogucnosti.. a ionako ne bih presao na ADSL..
ivana23 ivana23 14:31 17.02.2010

Re: Sto svi toliko kukaju na SBB?

I ja bih postavila pitanje iz naslova.

Za tolike godine nikada nisam imala veci problem.

Krajem prosle godine presla sam na Postpaid Flat paket od 4 Mb/s po ceni od 1390 din.
racun stize oko 10og za prethodni mesec sa rokom placanja od 8 dana.

To bih savetovala svima kao najbolju varijantu.
margos margos 14:53 17.02.2010

Re: Sto svi toliko kukaju na SBB?

Ja sam na Prepaid Flat paketu nekoliko godina i zadovoljna sam, al' ko ima loša iskustva, logično je da traži za sebe bolje.

U duhu Olimpijade: Go, Siniša, go !!! :)
Navijam za tebe!
ivana23 ivana23 15:02 17.02.2010

Re: Sto svi toliko kukaju na SBB?

margos
Ja sam na Prepaid Flat paketu nekoliko godina i zadovoljna sam...

Presla sam na Postpaid Flat paket jer su utrostrucili brzinu po istoj ceni pod uslovom da potpises ugovor na godinu dana.
margos margos 17:00 17.02.2010

Re: Sto svi toliko kukaju na SBB?

Hvala za info, razmisliću. Pošto sam lenja, ovako otrčim dan uoči isteka, platim i net i tv i onda kao da sam samu sebe častila - takav mi je osećaj. A iskoristim, nije da ne iskoristim.:)
blogovatelj blogovatelj 18:19 17.02.2010

Re: Sto svi toliko kukaju na SBB?

Za tolike godine nikada nisam imala veci problem.


Kada iz Kanade pricam na Skajpu sa prijateljima i rodbinom u Srbiji, tacno znam ko je musterija Telekoma, a ko SBB-a!
Telekomove musterije imaju zvuk koji zuji i bruji, dok ovi na SBB-u imaju kristalno cist zvuk.
mariopan mariopan 01:40 18.02.2010

Re: Sto svi toliko kukaju na SBB?

blogovatelj
Za tolike godine nikada nisam imala veci problem.


Kada iz Kanade pricam na Skajpu sa prijateljima i rodbinom u Srbiji, tacno znam ko je musterija Telekoma, a ko SBB-a!
Telekomove musterije imaju zvuk koji zuji i bruji, dok ovi na SBB-u imaju kristalno cist zvuk.

E fino da si mi rekao ja se čudim što bruji pa izbegavam da koristim
Inner Party Inner Party 13:49 17.02.2010

Kljucna recenica

To ću svakako učiniti, mada unapred strahujem od sličnog načina poslovanja u nekoj od budućih kompanija koje se bave pružanjem internet usluga.


Lenjost, javasluk, nemotivisanost, osionost, bezobrazluk, nesposobnost, neobrazovanost, neinformisanost, zaostalost... OPUSTENO!

Siniša Boljanović Siniša Boljanović 14:12 17.02.2010

Re: Kljucna recenica

Inner Party

Lenjost, javasluk, nemotivisanost, osionost, bezobrazluk, nesposobnost, neobrazovanost, neinformisanost, zaostalost... OPUSTENO!


Slazem se u potpunosti.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 13:54 17.02.2010

BANKA

12. februar je petak. Veče. Platni promet za taj dan je završen. Ako račun SBB-a nije u banci sa koje ste uradili e-nalog eto problema. Jedino bi SBB morao da uvede tolernciju od par dana upravo zbog takvih situacija.
Možda nisam u pravu.
Možda nije problem samo u SBB-u nego i u Banci. Tj. od petka do ponedeljka ujutru ne radi platni promet između banaka (vaš račun u jednoj banci a račun na koji treba da legnu pare u drugoj banci).
Nemam pojma, možda džabe pišem, možda su mi polazne pretpostavke pogrešne.
Siniša Boljanović Siniša Boljanović 14:08 17.02.2010

Re: BANKA

KRALJMAJMUNA
Tj. od petka do ponedeljka ujutru ne radi platni promet između banaka (vaš račun u jednoj banci a račun na koji treba da legnu pare u drugoj banci).


U utorak funkcionise platni promet, a SBB me laze kako uplata nije prosla.
deepblue deepblue 15:35 17.02.2010

Re: BANKA

Nije da branim SBB ...
Ali ajde ovako ...
Petkom, sve sto uplatis posle 15h, prebacuje se na naplatu za sledeci radni dan ...
posto si ti uplatio preko online nbankinga, tvoja banka ti skida pare odmah, ali uplatu prosledjuje prvog radnog dana, tj. prema zakonu o praznicima i tome slicnom u utorak 16.02. Stavise, tvoja banka tek tada salje pare banci u kojoj je racun SBB-a (ako nije ista).sbb-ova banka je unicredit cini mi se ..
Uglavnom, ukoliko tvoja ili unikredit nesto ne zaglave, tvoja uplata se pojavljuje tek u sredu ujutro na izvodu kod sbb-a.
Znam, sporo je, ali je sasvim realno.

Ono sto me mnogo vise nervira jeste da meni uglavnom iskljucuju net u poslepodnevnim casovima i onda ostaje samo da se ceka ...
SBB cak koristi metod obavestavanja korisnika o stanju paketa i vremenu isticanja, ali samo na vas mail na sbb domenu, koji pritom nema ni obican forward. par puta sam slao zahtev da mi salju obavestenje na drugi mail, ali ne ide ....

Inace, realno gledano, SBB je skup.
Jos gore, stalno dizu cene.
Najgore je sto zbilja nemaju nikakv moguci izgovor za takvo nesto, jer "povecanje ponude i kvaliteta" bas ne piju vodu, pogotovo je nerealno da podignu cenu kablovske pretplate za skoro 20% zato sto su dodali jedan strani kanal, koji je uglavnom bez titlova.

Ali, sbb jedini pruza kakav-takav kvalitet.
koristim telekom adsl koji je zali boze sa up-om koji ponekad predje 80kbps i sbb prepaid sa 5/1 mbps. Naravno da nemam taj 5/1, ali je priblizan i zalosno je sto u Srbiji u biti i dalje nema izbora po pitanju brzine.







A sto se tice utaje poreza,
u biti oni placaju PDV preko racuna koje izdaju korisnicima, ali vrse "malu" utaju time sto cesto ne daju prave racune, vec avansne racune za koje nisu obavezni da plate PDV po izdavanju, vec po uplati ...

blazha2000 blazha2000 14:04 17.02.2010

ADSL

Postovanje
Ja sam korisnik ADSL usluga ,i to veoma zadovoljan korisnik.Pretplatnik sam u sezampro-u vec dve godine,nemam problema sa konekcijom i imam rok izmirenja svojih obaveza 15 dana.Na primer,usluga mi istice 22-og u mesecu,a ja nikad nemam novca tada,pa uplacujem 1-og u mesecu,i nikad nisam imao nikakav problem.Oni pustaju uslugu 15 dana posle isteka roka za placanje pod pretpostavkom da ste bolesni,odsutni,spreceni da izvrsite uplatu ...
Kako ja platu primam 1-og u mesecu ,uplatu uvek izvrsujem tada i nikad mi niko nista nije rekao niti odsekao net....Preporucujme ADSl
Siniša Boljanović Siniša Boljanović 14:13 17.02.2010

Re: ADSL

blazha2000
....Preporucujme ADSl



Hvala na preporuci.
mariopan mariopan 13:14 19.02.2010

Re: ADSL

Ja sam korisnik ADSL usluga ,i

I ja sam zadovoljna.
Tačno je da ne isključuju pa ja plaćam kada meni padaju prihodi a ne gledam datim na računu.
Greshka Greshka 14:07 17.02.2010

Nije SBB

ništa drugačiji nego SVI ostali, listom...
Ne znam da sam i jednom u proteklom periodu ( da uzmem godinu za reper) i kod jedne firme, institucije, organizacije (šta god) prošla bez problema, SUP-a (lk, pasoš, prebivalište, registracija), suda (potvrda), opštine (radna knjižica, overa dokumenata), banaka (račun, kartice i sl), PTT-a (plaćanje računa i pošte), provajdera i operatera mobline telefonije (internet , telefonski računi) i tako u nedogled......
Jedino rešenje je da ove stvari rešavate bez problema je da na dotičnom mestu imate "nekoga", tako se prolazi glatko, a to je već mito i korupcija, nasitno.
Ova zemlja je bila i ostala, zemlja birokratije.
Sepulturero Sepulturero 21:54 17.02.2010

Re: Nije SBB

Greshka
ništa drugačiji nego SVI ostali, listom...
Ne znam da sam i jednom u proteklom periodu ( da uzmem godinu za reper) i kod jedne firme, institucije, organizacije (šta god) prošla bez problema, SUP-a (lk, pasoš, prebivalište, registracija), suda (potvrda), opštine (radna knjižica, overa dokumenata), banaka (račun, kartice i sl), PTT-a (plaćanje računa i pošte), provajdera i operatera mobline telefonije (internet , telefonski računi) i tako u nedogled......
Jedino rešenje je da ove stvari rešavate bez problema je da na dotičnom mestu imate "nekoga", tako se prolazi glatko, a to je već mito i korupcija, nasitno.
Ova zemlja je bila i ostala, zemlja birokratije.


Наши људи воле да мувају и зато је и измишљена та невероватна бирократија. Или је можда она прво измишљена па су људи почели да мувају како би је избегли

Чекао сам пре неки дан два сата у реду у Мајке Јевросиме како бих одјавио пребивалиште. Радила су два шалтера али у исто време и за регистрацију аутомобила. После једног сата чекања почео сам да се нервирам али у исто време и дивим службеницама иза шалтера које су стрпљиво, и љубазно, одговарале на нека немогућа питања и комбинације присутне публике.

Практично сви су покушавали да изврдају постојеће прописе који можда јесу компликовани и непотребни али ту су и не вреди да се троши време и енергија на изврдавање. И наравно оно чувено "само да нешто питам" - бар 15 минута.

А највише ме је изнервирао један Црногорац иза мене који се на сав глас жалио некоме преко мобилног ако ето у Србији ништа не ваља и све иде споро...
uros_vozdovac uros_vozdovac 14:13 17.02.2010

Hm,

Na jednom blogu pre nekoliko meseci napisao sam ovo, iznerviran. U okviru je teme, pa ako ne smeta da ponovim? Ajde:
Nikad SBB.
Rešili i mi u kući da hoćemo kablovsku, da ne budemo kontra sveta, a načuli da ima nekih atraktivnih dečijih programa. Da ne dužim, stanujemo 2,2 km od Slavije i može. Ima tehničkih mogućnosti. Lepo. Dolazimo u priči do cene, kažu to je privatna kuća, jeste, hvala na pitanju. Dokaz o vlasništvu - imamo (kao da će kuća da plaća račun i gleda TV, a ne ja, koji ima ličnu kartu, a i pare, valjda je neko tako zamislio) ali nije nam pri ruci. Dobro.
Morate da kupite kabl, kažu meni, koji posle da postane vlasništvo SBB-a. Pitam što, pa da bi preneli signal do Vašeg doma, ljubazna i nasmejana operatorka kaže. Pomislim da pitam, a što SBB ne kupi kabl, pa da postane njihov? Oni bi i ga i kupili za manje pare, tiraž je, kad osećam da me gazi moja Draga, sve maštajući kako dete gleda one kanale. Oćutim i mislim, nema tu puno kabla, jedno 50 meteri... Moram da kupim i utičnice, neke razdelnike, konektore, hajde gde je kabl tu i ova sića, nek ide život. Doduše nije precizirano čije to vlasništvo postaje nakon što ga kupim, iako imam običaj kad za nešto platim da to postane moje, ali poklanjanje je lep običaj, nek se najede vlasnik SBB-a, ko god da je, od moje muke nek mu je prosto.

Priključna taksa ili "#$%&/&%$#!

Priključna taksa je za moj SBB je za mene i samo za mene 9000 i još nešto i PDV. Tu zaurlam ozbiljno, sa sličnim osmehom kao operatorka, a što izvinite molim Vas najlepše? Pa moj otac, a iver ne pada daleko od klade, je u staju na Banjici dobio SBB za džabe, free, besplatno, njet pristupna taksa, samo mesečni račun! A otac mi je znam valjda!

Operatorka (još širi osmeh i još ljubazniji ton, mislio sam da ne može, ali istina), pa u pitanju je verovatno da Vaš (moj) otac živi u zgradi, a Vaša kuća je privatna... I ja, još ljubaznije, pa zar nisam malopre pristao da Vama (dobre de, kompaniji) kupim i kabl 50 m, šaku konektora i slično i to postaje automatski Vaše vlasništvo, što ja onda plaćam tu taksu? Dobijem odgovor, toliko je pristupna taksa za privatne kuće, zbog skuplje infrastrukture.
Ej bre pa kupio sam #"#$%!*beni kabl! I konektore koje ni moj otac i niko normalan na Banjici nije kupovao, pa koji su to onda veći troškovi infrastrukture?
E sad, nas Srbe dele na partizane i četnike, zvezdaše i one druge, pristalice režima S Miloševića i nas, e sad nas SBB deli na zgrade i privatne kuće. E, to im neće proći, pružam otpor! I mislim se nešto, turite taj vaš kabl gde hoćete,(a pretpostavljate šta mi je palo na pamet) ali u moju kuću nećete dok god i moja kuća ne bude ravnopravna sa kolektivnim stambenim jedinicama, do tada ja na tu diskriminaciju i ponižavanje neću da pristanem. Daleko vam lepa kuća, i baš se radujem svim budućin nevoljama koje će da pogode SBB, jer nas tretiraju kao građane drugog reda. Uključujući i konkurenciju kojoj se isto radujem.


Hmm, od tada se situacija izmenila. Nije da su ukinuli harač, nije da su me izjednačili sa ostalim građanima, ne, jedino mi svakog meseca stiže mejl sa pitanjem da se nisam predomislio? E, pa nisam se predomislio i neću. Ne dam kabl i konektore.
Siniša Boljanović Siniša Boljanović 14:20 17.02.2010

Re: Hm,

uros_vozdovac
E, pa nisam se predomislio i neću. Ne dam kabl i konektore.


To je prava odluka.
g.radicevic g.radicevic 14:18 17.02.2010

ADSL

korisnik sam Telekomovog ADSL-a
poodavno,(pre toga ISDN)
za SBB me vezze kablovska, i tu nisu tako revnosni, mada placam redovno.
monopolist ili ne, Telekom jedini isporuchuje deklarisanu brzinu,
i placash unatrag, uz telefon.
zato preporuchujem,
ako ima tehnichkih mogucnosti .
niccolo niccolo 14:21 17.02.2010

Re: ADSL

korisnik sam Telekomovog ADSL-a

I ja, od skoro. Prvo sam koristio SBB i njihov D3, ali je kvalitet slike slabiji nego na iptvu kod prijatelja koji imaju isti televizor. Doduše, iptv još nisam dobio pošto Telekom nešto filozofira oko tih uređaja, čekaju neku licencu, šta li, nemam pojma. Ali zato ADSL imam od prvog dana kad sam prešao i zaista daju deklarisanu brzinu...
Siniša Boljanović Siniša Boljanović 14:21 17.02.2010

Re: ADSL

g.radicevic
korisnik sam Telekomovog ADSL-apoodavno,(pre toga ISDN)za SBB me vezze kablovska, i tu nisu tako revnosni, mada placam redovno.monopolist ili ne, Telekom jedini isporuchuje deklarisanu brzinu,i placash unatrag, uz telefon.zato preporuchujem,ako ima tehnichkih mogucnosti .


Znacajne informacije. Zahvaljujem.
bgdsue bgdsue 14:20 17.02.2010

Bezobrazluk

SBB je jedna praziluk kompanija, koja se vec "pokazala" nasumicnim iskljucivanjem kanala tokom dana zalosti povod smrti Patrijarha. Ali, to je jos i najmanji problem sa njima. Oni ukljucuju i iskljucuju programe svaki dan kako se njima prohte. Najsveziji primer, za koji ja znam, je od pre neki dan kada su prekinuli emitovanje jedne epizode Dr House na HRT2 iz meni potpuno nepoznatih razloga. Pretpostavljam da je za tada bio najavljen prenos nekog dogadjaja na Olimpijadi, ali on u tom trenutku nije bio prenosen na HRT2, ali to niko u SBB nije ni pomislio da proveri.

Covek se u ovoj zemlji oseca prilicno lose, jer svako moze da ga zavrne kako hoce. Nije SBB u tome jedini. Prosle nedelje je, recimo, BGD Arena dan pred koncert, kada se vec moglo znati kolika ce biti poseta, prodavala karte za koncert grupe AIR za mesta do kojih se na koncertu fizicki nikako nije moglo doci. Naravno ta mesta su bila 500 din skuplja od partera gde je najveci broj ljudi na kraju zavrsio. Kada smo poslali mail sa zahtevom za povracaj para dobili smo dogovor da Arena nema obicaj da vraca pare za koncerte, narocito ako su isti odrzani...
hogubadagri hogubadagri 14:21 17.02.2010

moja iskustva

Ja sam, doduse u Beogradu, izmenjao cetri kompanije i najvise mi se svideo SBB. Desavale su mi se slicne situacije doduse nikad pet dana, ali je sa ostalima bilo vise problema. Povrh svega manje kostaju i brzi su od ostalih u ponudi.
krkar krkar 14:51 17.02.2010

SBB - tipično srpsko ošljarenje


Koristio sam Sezampro ADSL. Pošto renoviram stan, preselili smo se u ženin stan koji inače iznajmljujemo. U njemu je paket kablovska TV i kablovski internet kod SBB-a.

Sezampro sam prvo plaćao nekakvim bonovima koji su se kupovali na kioscima (jer me mrzelo da idem u njihovu centralu u 7. jula), svaki vozač razumeće zašto. Kasnije su, a ima tome nekoliko godina, uveli online plaćanje i rešili sve moje probleme.

Jednom sam, dok još nije moglo da se plati online, ostao bez interneta - istekla uplata. Pozvao sam Sezampro, momak iz kol-centra mi je bez problema produžio vezu za 24 sata da imam vremena da uplatim.

Slična stvar desila mi se jednom sa SBB-om. Dođem kući oko 9 uveče - istekla veza. Zovem - ne može. Sve su me šetali od Kurte do Murte, dežurni administrator do režurnog terminatora... i ne može. Morao sam da izađem sa laptopom na terasu da nađem neku nezaključanu bežičnu.

SBB ne može da se uplati karticom, ne može online. Sa online bankingom jednom sam imao iskustvo slično Boljanovićevom, tri dana nije prošla uplata. Naravno da sam ja drugog dana otišao i platio u kešu, samo da imam vezu, ali onda je bio problem što geniji nisu shvatili da sam uplatio dvaput po mesec nego su to tretirali kao - dve uplate za isti period.

Pre nekoliko dana, po onom najgorem snegu, isključe me u 19.34 uveče. Pogledam - istekla pretplata u 19.32. Jeste moja greška što nisam primetio ali sam - hvala na pitanju - navikao na pristojan i poslovan odnos Sezamproa koji ti pošalje email (a po želji i SMS) sa podsetnikom - Vaša pretplata ističe tad-i-tad-. čak i u ovoj i ovakvoj Srbiji to rade mnogi kojima nešto plaćaš - osim hohštaplerskog SBB-a.

I onda sam u 25 minuta morao da otkopam kola, odjurim sa do prvog bankomata (Marfi se pobrinuo da u džepu nemam 2000 u kešu) pa juri na Dušanovac kao bez duše, stignem u 19.55, ne može samo internet, morate i pretplatu na kablovsku da platite - naravno da su računi odvojeni, da kablovska dolazi nekih 3-4 dana pre interneta... Srećom da sam išao na bankomat pa sam podigao 10 000, da sam krenuo sa parama samo za internet ništa napravio ne bih. Naknadnim uvidom, pošto sam na blogu pročitao caku, vidim da račun nije fiskalni.

Gomila bahatih kretena i čim ih se oslobodim pevaću.

Do tada mi ostaje da se nadam da će i u Srbiji kad-tad pasti komunizam!
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:00 17.02.2010

Re: SBB - tipično srpsko ošljarenje

krkar

Koristio sam Sezampro ADSL. Pošto renoviram stan, preselili smo se u ženin stan koji inače iznajmljujemo. U njemu je paket kablovska TV i kablovski internet kod SBB-a.



Bas dobar i koristan blog post a i komentari, da znam da ne bacam pare na pretplatu SBB-u, mojima u Srbiji.
tripraseta92 tripraseta92 17:22 18.02.2010

Re: SBB - tipično srpsko ošljarenje


krkar


Jednom ... istekla uplata. ... momak iz kol-centra mi je bez problema produžio vezu za 24 sata da imam vremena da uplatim.

Slična stvar desila mi se jednom sa SBB-om. Dođem kući oko 9 uveče - istekla veza. Zovem - ne može. Sve su me šetali od Kurte do Murte, dežurni administrator do režurnog terminatora... i ne može.

SBB ne može da se uplati karticom, ne može online.

Pre nekoliko dana, po onom najgorem snegu, isključe me u 19.34 uveče. ...navikao na pristojan i poslovan odnos Sezamproa koji ti pošalje email (a po želji i SMS) sa podsetnikom - Vaša pretplata ističe tad-i-tad


SBB ovo nekad radi, nekad ne. Mislim, taman se naviknes da te oni podsete, i onda prestanu. I naravno, dak se ne naviknes na novi rezim, redovno zaboravis da platis na vreme, ovi ne oprastaju... ni bajt

I onda sam u 25 minuta morao da otkopam kola, odjurim sa do prvog bankomata... Naknadnim uvidom...vidim da račun nije fiskalni.



I onda se neki pitaju
Sto svi toliko kukaju na SBB?

Ma, oni su divni. Sve dok se ne pojavi problem. A tada... nek vam je bog u pomoci. Setanje, laganje, call centar koji vas iskljuci bas kad, posle pola sata cekanja, postanete "prvi na redu". I na klijente i na drzavu gledaju kao na ovce za sisanje. Naravno, kad im i jedni i drugi to dopustaju.

Ni SBB ni Metro ne rade u skladu sa zakonima ove zamlje . U nekim drugim zemljama, fiskalni mozda nije obavezan, ali u ovoj jeste. E, sad, samo drzava je mogla da vam dozvoli da se zovete veleprodaja da bi izbegli fiskalni, a da onda kao veleprodaja radite sa gotovinom (sta je takodje, nezakonito)

Sve u svemu, kakva drzava, takva i usluga! Heeeeeeeeeeeeeeeeeelp
antioksidant antioksidant 15:30 17.02.2010

kad vec kukamo na operatere...

...da kazem da avcom nema ultra tv

rado bih im rekao good bye ali koji kabl da razvucem do kutije?

................
inace - sezampro

edit:
da ostanem i u temi - slabo konzumiram i spc
ccicko ccicko 20:00 17.02.2010

SBB

Da citiram Peru Lukovića"Samo u Srbiji postoji izraz -Pare nisu legle".
alexlambros alexlambros 20:16 17.02.2010

ovakvo

i jos gomilu slicnih i gorih iskustava imam sa SBB a cujem i mnogi drugi isto tako ... ovo je najgovnarskija od svih govnarskih firmi u Srbiji a to je tako iz jednostavnog razloga sto je ovde monopol savrseno normalna stvar protezirana (umesto unistavana) od strane drzave ....
cult cult 21:02 17.02.2010

voleo bih

čisto radi rebel spirita koji zivi u meni od moje circa trece godine zivota, da se pridruzim ovom rebel yellu, ali moja iskustva s sbb-om prosto nisu takva. Najbrzi protok u zemlji, uvek stabilan, i to bas onaj koji sam platio (4MB/sec-1350 rsd plus D3 digitalna tv) nikad nikakav problem, dobro, gotovo nikad, ali i kad ga je jednom bilo, pojavila se ekipa posle par sati da sredi i popravi. Cak, u poslednje dve godine, primecujem da su izuzetno ljubazni u call centru. A svidja mi se i ime Serbian Broadband.

Unfuckable Unfuckable 08:55 19.02.2010

Re: voleo bih

ja imam sbb na poslu i iskustva su manje više - prosečna. Ne tangiraju se previše oko tehničke podrške, to je moj prvi utisak.
Što se gajbe tiče, tu sa eunetom imam šarena iskustva - od situacija da mi se u poslednje vreme net redovno zabudaljuje između 17-22h po sto puta (adsl) do popriličnih oscilacija u brzini. Nekadašnja prednost u smislu tehničke podrške, pa makar iz call centra, poslednjih meseci je istopljena jer ih je (?) skoro pa nemoguće dobiti.
I jedna pohvala: rok za plaćanje računa je do 10. u mesecu - onda se kao, dobije i neki popust, malecni. Račune obično šalju mejlom, prvog u mesecu, međutim, jednom su mi poslali tek devetog. Otpozdravio sam im familijarnim mejlom na čistom narodnom jeziku koji su, o gle čuda, pravilno dešifrovali i uzvratili sa informacijom da produžavaju rok za uplatu tog (inače nevelikog) računa do sledećeg prvog u mesecu
Sepulturero Sepulturero 21:35 17.02.2010

Српска посла?

Извините, али ако вам је интернет веза толико важна зашто сте чекали скоро до последњег тренутка да је уплатите?
margos margos 15:24 20.02.2010

Eto!

Sad si ih naljutio, pa moraju da poskupe - vest.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana