Ekonomija| Tehnologija

Ipak više volim Tojotu nego Vartburg

Glas Amerike RSS / 18.02.2010. u 22:00

Tojota je ovih dana u velikoj nevolji. Pod pritiskom javnosti najveći u svetu proizvođač automobila morao je da pozove vlasnike hiljada svojih vozila da se jave servisima kako bi im besplatno popravili fabričke greške. U međuvremenu, mnogi od tih vlasnika se sa većim ili manjim strahom pitaju da li, svaki put kada sednu za volan, stavljaju na kocku svoj život i živote svojih saputnika i saučesnika u saobraćaju.

 Stručnjaci ističu da je verovatnoća da vam auto marke Tojota otkaže mnogo manja nego da vas, na primer, strefi šlog. Uostalom, sve do sada, automobili te marke bili su simbol pouzdanosti i dugotrajnosti. Statistika kaže da mnogo više ljudi gine u saobraćaju od posledica ljudske nepažnje nego od bilo kakvih fabričkih grešaka.

 Prema tome, da li bi trebalo prodati automobil marke Tojota, ako ga posedujete, ili odustati od kupovine, ako ste je planirali?

 Činjenica je da je prodaja automobila te marke naglo opala u Sjedinjenim Državama, da kompanija trpi štetu i da se našla u nezavidnoj situaciji iz koje se neće brzo izvući. Međutim, neki analitičari kažu da će odluka rukovodstva Tojote da znatno pooštri kontrolu kvaliteta dovesti do još kvalitetnijih modela. Takođe, da bi popravila narušeni imidž, kompanija bi mogla da spusti cene ili da ponudi povoljnije kredite.

 Uostalom, da li to što drugi proizvođači automobila nisu nikada opozivali svoje modele znači da su njihovi automobili mnogo bezbedniji od Tojotinih? Ako neko izleti iz krivine i pogine zato što je njegov auto tako projektovan da je nestabilan u krivinama, da li je uzrok nesreće fabrička greška ili greška vozača?

 Kako reče jedan analitičar, problem je u tome što je mnogo lakše regulisati i povlačiti iz saobraćaja vozila sa greškom nego "vozače sa greškom."

Čini se da je ipak bezbednije voziti se u Tojoti sa greškom nego, na primer, ne vezivati pojas u bilo kom drugom vozilu.



Komentari (29)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

g.radicevic g.radicevic 22:18 18.02.2010

vozzache sa greshkom...

Kako reče jedan analitičar, problem je u tome što je mnogo lakše regulisati i povlačiti iz saobraćaja vozila sa greškom nego "vozače sa greškom."


nema ko da povuche iz upotrebe
na ZZALOST
jaksa scekic jaksa scekic 22:22 18.02.2010

Lep sponozorisani text

pa kad je vec tako, pa ni moj Logan nije los, bas me dobro sluzi :)))

J
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:49 18.02.2010

Re: Lep sponozorisani text

Lep sponozorisani text



grešku Toyote treba tražiti u novom hibridu GM-a

ps. za mene postoji samo jedan auto.






marija.mt marija.mt 09:27 19.02.2010

Re: Lep sponozorisani text

ps. za mene postoji samo jedan auto.


Dace Bog jednog dana


BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:47 19.02.2010

Re: Lep sponozorisani text

Dace Bog jednog dana

nadam se da će taj tvoj bog da zaviri i u naše predele...nekad





a Honda Element mi je kao čaša vina pred spavanje

ps. banovaće nas ovi ameri, stoposto
xanadu92 xanadu92 23:39 18.02.2010

TOYOTA BY DEFAULT

Vozim Toyu vec 15 godina i ne pada mi na pamet da je menjam dok joj dušu ne izvadim. Za sada 210.000 km, obišla pola Evrope i celu Srbiju (više puta), do Grčke sama zna put ; od delova menjani akumulator (sada je treći u njoj), zadnji amortizeri i 2 puta gumice na ventilima, posle 200.000 km još i kvačilo sa korpom i svećice (!). A kada je potrošim naskroz, pravac po novu Toyotu.
TOYOTA RULES !!!
draft.dodger draft.dodger 00:16 19.02.2010

Jadna mala TOJOTA!

Na korporaciju, BEZ MILOSTI!!!
blogovatelj blogovatelj 01:28 19.02.2010

Sad mi je lakse...

Tojota je ovih dana u velikoj nevolji


Dobro je da GM, Ford i Krajsler nisu u nevolji.
Ameri, cistite prvo svoje, pa onda pricajte o tudjim dvoristima. Sredite vase kante od auta pa onda pricajte o stranim automobilima.
Takvo ponasanje je i dovelo SAD dotle da je tamo danas verovatno vise stranih nego americkih vozila na ulicama.

Edit: Subaru rulezzzzzz
srdjan.pajic srdjan.pajic 05:25 19.02.2010

Re: Sad mi je lakse...

blogovatelj
Tojota je ovih dana u velikoj nevolji


Dobro je da GM, Ford i Krajsler nisu u nevolji.
Ameri, cistite prvo svoje, pa onda pricajte o tudjim dvoristima. Sredite vase kante od auta pa onda pricajte o stranim automobilima.
Takvo ponasanje je i dovelo SAD dotle da je tamo danas verovatno vise stranih nego americkih vozila na ulicama.

Edit: Subaru rulezzzzzz


Evo sta kaze Consumer's Report:

Most reliable

Vehicles listed in scoring order, starting with the best score.

SMALL CARS: Honda Fit*, Toyota Yaris*, Honda Civic Hybrid*, Toyota Corolla.

FAMILY CARS: Honda Accord Hybrid, Toyota Prius, Honda Accord (4-cyl.), Ford Fusion*, Mercury Milan*.

UPSCALE/LARGE CARS: Lexus ES350*, Lincoln Zephyr*, Hyundai Azera*, Acura TSX, Acura TL.

LUXURY CARS: Lexus LS (2006), Infiniti M*.

SPORTY CARS/
CONVERTIBLES/COUPES:
Lexus SC, Toyota Camry Solara (4-cyl.), Subaru Impreza WRX, Honda S2000, Mitsubishi Eclipse*, Mini Cooper Hatchback (2006).

WAGONS/MINIVANS: Pontiac Vibe, Scion xB, Toyota Matrix, Toyota Sienna.

SMALL SUVS: Toyota FJ Cruiser*, Honda Element, Honda CR-V (2006), Toyota RAV4*, Mitsubishi Outlander (2006)*, Subaru Forester .

MIDSIZED SUVS: Toyota Highlander Hybrid*, Toyota 4Runner, Toyota Highlander, Honda Pilot, Lexus RX400h (hybrid)*, Acura MDX (2006).

LARGE SUVS: Toyota Land Cruiser, Lexus LX, Toyota Sequoia, Chevrolet Tahoe*, GMC Yukon*.

PICKUP TRUCKS: Subaru Baja, Toyota Tundra, Toyota Tacoma, Nissan Frontier (V6).

Least reliable

Vehicles listed in scoring order, starting with the worst score.

SMALL CARS: Chevrolet Cobalt, Nissan Sentra (2006), Volkswagen Jetta (5-cyl.), Chevrolet Aveo.

FAMILY CARS: Volkswagen Passat (4-cyl.)*

UPSCALE/LARGE CARS: Jaguar X-Type, Chrysler 300 (V8), Saab 9-3.

LUXURY CARS: Cadillac STS (V8), Mercedes-Benz S-Class (2006), Mercedes-Benz CLS*, Mercedes-Benz E-Class Sedan, BMW 7 Series, Jaguar S-Type.

SPORTS/SPORTY CARS:
Pontiac Solstice*, Mercedes-Benz SL, Mercedes-Benz CLK, Mercedes-Benz SLK (V6), Chevrolet Corvette, Porsche 911, Carrera, Ford Mustang (V6).

WAGONS/MINIVANS: Buick Terraza, Chevrolet Uplander, Saturn Relay, Nissan Quest.

SMALL SUVS: Kia Sportage.

MIDSIZED SUVS: Mercedes-Benz M-Class*, Land Rover LR3 (V8), Cadillac SRX (V8), Mercedes-Benz R-Class*, Volkswagen Touareg, Jeep Grand Cherokee, Hummer H3*, BMW X5 (V8, 2006), Volvo XC90 (6 & V8), Ford Explorer (V8), Mercury Mountaineer (V8).

LARGE SUVS: Nissan Armada, Infiniti QX56, Lincoln Navigator, Hummer H2.

PICKUP TRUCKS: Nissan Titan, Ford F-250 (TurboDiesel), Dodge Dakota (4WD), Cadillac Escalade EXT (2006).
blogovatelj blogovatelj 06:53 19.02.2010

Re: Sad mi je lakse...

Evo sta kaze Consumer's Report:


Uopste ne moram da gledam brojke. Svakodnevno putujem kolima kroz Kanadu gde prosecan auto prelazi preko 20000km godisnje. I gledam sta se desava na drumovima, koji automobili stoje pokvareni u zaustavnim trakama auto puteva. 90% tih vozila su americke proizvodnje.

Dalje, ako se uzme u obzir da pre dvadeset godina skoro i da nije bilo azijskih auta u Kanadi a sada ih je verovatno trecina, tu sigurno postoji debeo razlog zasto je to tako. Recimo, krajem osamdesetih sem Tojote Korole i Honde Sivik i AKord, mislim da se malo sta drugo prodavalo od azijskih auta. Recimo da je to bilo 5%. Danas, kad pogledam koliko se prezivelih automobila te generacije kotrlja putevima, zakljucujem da americkih nema uopste. Znaci prodavali mnogo vise auta pre dvaeset godina i svi ti auti su uginuli. A Japanci prodavali 5% auta i ima ih jos kako zivahnih koji odbijaju da se penzionisu.

Tojota se uostalom na kanadskoj TV reklamira tako sto eksplicitno kaze da od svih prodatih auta u Kanadi, 80% jos uvek radi. A da lazu, tuzio bi ih vec neki americki proizvodjac. Dakle, zakljucujem da je to istina.

I onda jos jedan primer koji dosta govori. Moj poznanik je pre par meseci prodao Tojotu Korolu staru 15 godina, koja je presla preko 350 000 km, za $2500 kanadskih.
Da vidimo koji auto u toj klasi drzi cenu tako visoko ? Nijedan!

Za zakljucak, samo bih parafrazirao naslov ovog posta.
Ipak vise volim Vartburg nego Forda. Salim se naravno, ali nije bas ni daleko od istine.
dali76 dali76 07:53 19.02.2010

Re: Sad mi je lakse...

Srdjane pa ovu listu kao da su pisali veterani iz drugog svjetskog rata, tacnije sa evropskog ratista.
Blogovatelj pa jel si ti sem naslova procitao sta ovdje? Jel glas Amerike napada il na neki nacin brani toyotu ?
Il je ipak dovoljno da bude “americki” u potpisu pa da se odma zna sta pise bez citanja?
srdjan.pajic srdjan.pajic 08:02 19.02.2010

Re: Sad mi je lakse...

I onda jos jedan primer koji dosta govori. Moj poznanik je pre par meseci prodao Tojotu Korolu staru 15 godina, koja je presla preko 350 000 km, za $2500 kanadskih.
Da vidimo koji auto u toj klasi drzi cenu tako visoko ?


Saab 900S, 1992 godiste. Doduse, to i nije bas ta klasa. Mislim, saabovi su bili klasa za sebe. Narocito moja dva komada (300 i 360 hiljada milja, na kraju mi ih je oba slupao neki pijani klinac koji je naleteo na njih sa SUV-em).

Meni je smesno kad neko vozi golfa, fijata ili skodu i onda krene da diskutuje o kvalitetu americkih automobila. Zato sam i okacio listu, na kojoj medju nepouzdanim automobilima ima vise VW-na, BMW-a, Mercedesa i Porshe-a, nego americkih automobila.

Cini mi se da su Ameri dosta popravili kvalitet svojih automobila u poslednjih desetak godina, ali je dosta lose reputacije ostalo. Nisam primetio to sto govoris na autoputevima, barem ne ovde u planinama. Automobili se uopste retko kvare i jos redje ih ostavljaju na putevima duze od 15 minuta, jedino sto sam vidjao napusteno je zimi, kad se tantuzi zalete sa tim malim japancima uzbrdo (narocito u onim kobajagi sportskim micubisijima ili nisanima) i onda zaglave u snegu ili ledu jer su suvise lagani i niski, imaju previse konja a nemaju pojma kako da voze po takvom terenu. Ali to nema veze sa pouzdanoscu.

Mada priznajem da ni ja ne bih odma otisao u radnju i kupio nekog Bjuika ili Mustanga, pogotovu ne polovnjaka, vec bih pre i sam trazio neku Tojoticu, ili s obzirom na to gde zivim i dobru reputaciju, subaru-a, koji je, za mene, stvarno optimalan auto. Hehe, eto moja supruga vozi Subaru GL, 1982. godiste, mislim, poslednji model sa pogonom na 2 tocka. Svaki put kad odemo na redovan servis, majstori nas spopadnu da ga otkupe, jer je pravi relikt. Radi masina ko sat, mada se sve ostalo raspada. Ja uzivam da ga ponekad provozam okolo.

srdjan.pajic srdjan.pajic 08:07 19.02.2010

Re: Sad mi je lakse...

dali76
Srdjane pa ovu listu kao da su pisali veterani iz drugog svjetskog rata, tacnije sa evropskog ratista.
Blogovatelj pa jel si ti sem naslova procitao sta ovdje? Jel glas Amerike napada il na neki nacin brani toyotu ?
Il je ipak dovoljno da bude “americki” u potpisu pa da se odma zna sta pise bez citanja?


Sto, jel nema Fiat Punto-a i Reno Clio-a? . Ili Dacije?
E, ma ok, to je bio obican Consumer Report koji mi je bio na kuhinjskom stolu pa sam prepisao.
bauer. bauer. 09:39 19.02.2010

Re: Sad mi je lakse...

Most reliable

PICKUP TRUCKS: Subaru Baja, Toyota Tundra, Toyota Tacoma, Nissan Frontier (V6).

hahaha

Ford F-150, 150K milja, jednom mi crko relej za starter. Silom prilika kasnije zamenio za drugi, isti takav.
blogovatelj blogovatelj 17:10 19.02.2010

Re: Sad mi je lakse...

Blogovatelj pa jel si ti sem naslova procitao sta ovdje? Jel glas Amerike napada il na neki nacin brani toyotu ?
Il je ipak dovoljno da bude “americki” u potpisu pa da se odma zna sta pise bez citanja?


Dali bas si nadrealan. Ne znam gde zivis i kakva se kola voze tamo gde zivis, ali znam da u Kanadi nema vecih kanti od americkih auta. A prodaju se vozila iz Nemacke, Koreje, Japana, Amerike, Skandinavije. Ostale mozemo da zanemarimo jer ih je premalo.
I oni se nisu setili da pisu o tome da je americka auto industrija u buli nad bulama, najvecoj od kad prave automobile, nego pisu kako Tojoti ne valjaju kocnice ?! Ubedjen sam da su i te sto ne valjaju duplo bolje od kocnica na americkim autima.

To je isto kao kad "patriotska" stampa pise recimo o Sloveniji i o tome kako je njihova privreda u problemima, a ne vide sta se desava u Srbiji.

Nespretan si jer si mlad, pa ne shvatas. Mozda jednog dana dodjes do spoznaje. Mozda i ne. Ja ti tu ne mogu pomoci. Moraces sam.
blogovatelj blogovatelj 17:30 19.02.2010

Re: Sad mi je lakse...

Ford F-150, 150K milja,


1. A potrosio benzina za milion milja!

2. Prvih 200 000 km ne racunam. Smatram da bi svaki normalan auto to morao da predje bez problema. Kao komparaciju da dam podatak da mi je jedan Srbin taksista ciji klinac trenira fudbal sa mojim detetom pokazao emision test Tojote Kamri koja je presla 460 000km i prosla test kao da je nova. Samo nove svecice i najskuplji benzin.

3. Takodje poznajem coveka koji je prodao Subaru Legasi u voznom stanju sa predjenih 555 000km bez generalke. A uu Kanadi americki auto sa predjenih 200 000 niko nece da kupi, nego moras da ga bacis.

Zakljucak je, ne gledaj koliko je auto presao, nego koliko ce jos da predje.
ed_novipazar ed_novipazar 10:25 19.02.2010

TPS

Za uspjeh Toyote zasluzan je tzv. Toyota Production System. Proizvodni sistem koji je nastao u ovoj auto-kuci i koji je odusevio najjace industrijske zemlje cije vodece kompanije su preuzele filozofiju rada Toyote. Ja sam imao srecu da sam prije tri godine dobio posao u firmi koja posluje po ovom sistemu i licno se uvjerio u efiksnost istog. Siguran sam da ce Toyota brzo otkloniti ovaj problem i da je sve ovo nece uzdrmati.

Obzirom da sam u slobodno vrijeme aktivan u radu udruzenja u dijaspori na nekoliko skupova sam apelovao na to da se ideja TPS-a promovise i kod nas, u Srbiji i BiH. Siguran sam da bi to domaca ekonomija i te kako osjetila. Ta je ideja do sada ostala nezapazena ali ko zna, mozda se stvari promijene.

Na ovom linku imate korisne informacije za nase govorno odrucje.
blogovatelj blogovatelj 17:19 19.02.2010

Re: TPS

Na ovom linku imate korisne informacije za nase govorno odrucje.


Sa linka sam pokupio ovaj video. Obratite paznju na SVE !

stefan.hauzer stefan.hauzer 15:26 19.02.2010

pihhhh,kako kome.....

Nikad nisam voleo ta japanska ˝čuda˝ od automobila,a wartburg makar ima atheiste ,ako nista drugo...
aleksandarmarinkovic aleksandarmarinkovic 15:33 19.02.2010

Ipak više volim Tojotu nego Vartburg

Izgleda da autor bloga ne moze da se pomiri sa cinjenicom da je njegova omiljena kompanija napravila ozbiljan kiks u proizvodnji svojih proizvoda, Cinjenica da povlaci milione svojih proizvoda, kako u Americi, tako i u Evropi, a bogami i u maticnom Japanu, govori da je ipak nesto trulo u i japanskom velikanu. To se doduse desavalo i vecini drugih proizvodjaca, e sad, u kom obimu, pitanje je sad. Vozio sam razlicite modele razlicitih proizvodjaca (naravno i Toyote), i da budem iskren mislim da sada manje vise svi prave dobre automobile i da manje vise za pare koje date, dobijete ono sto platili i kod korejanaca, i nemaca, i francuza, a bogami i japanaca. Za amerikance ne znam, nisam ih vozio vec samo bio vozen, ali cinjenica da nesto nije u redu kad su u ovakvom restruktuiranju. I moram da priznam da mi je malo smesno ovo prizivanje teorije zavere. TOYOTA povlaci svoje automobile i u JAPANU!!! A sto se tice xanadu 92 i njegovog komentara, povlacenje se odnosi samo na automobile proizvedene u ovom veku, za proizvedene u proslom veku nema zime
ecce-florian ecce-florian 16:41 19.02.2010

Moderacijo

Stručnjaci ističu da je verovatnoća da vam auto marke Tojota otkaže mnogo manja nego da vas, na primer, strefi šlog. Uostalom, sve do sada, automobili te marke bili su simbol pouzdanosti i dugotrajnosti.



etc etc.....
Nije dozvoljeno bilo kakvo oglašavanje uključujući političko, religiozno i komercijalno. Linkovanje externih web adresa u kontekstu teksta ili diskusije je dozvoljeno, a nije dozvoljeno ukoliko je u pitanju reklamiranje.
nstamara nstamara 17:06 19.02.2010

videh nesto ovako na jednim kolima


+


PIVO


=
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:16 19.02.2010

Re: videh nesto ovako na jednim kolima

pogledaj gore moj prvi komentar
ps. sad nas neće oprati ni dunav ni sava, svi će misliti da radimo za Hondu (što bih se bunilaaaa...!)
marija.mt marija.mt 17:36 19.02.2010

Re: videh nesto ovako na jednim kolima

nstamara je dodala i pivo
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:06 19.02.2010

Papučica za gas

Na Toyotinom sajtu može se proveriti da li vaše vozilo podleže spec. servisnoj akciji.
Nedavno sam kupio jedan od boljih (i skupljih) Toyotinih automobila, koji je na spisku za povlačenje. Međutim, kada otkucam broj šasije dobijem odgovor da je sa mojim automobilom sve u redu.
Ništa mi nije jasno.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:19 20.02.2010

Re: Papučica za gas

Vojislav Stojković
Na Toyotinom sajtu može se proveriti da li vaše vozilo podleže spec. servisnoj akciji.
Nedavno sam kupio jedan od boljih (i skupljih) Toyotinih automobila, koji je na spisku za povlačenje. Međutim, kada otkucam broj šasije dobijem odgovor da je sa mojim automobilom sve u redu.
Ništa mi nije jasno.

e, pa da si kupio Vartburg, sve bi ti bilo jasno...
srdjan.pajic srdjan.pajic 06:13 20.02.2010

Re: Papučica za gas

Vojislav Stojković
Na Toyotinom sajtu može se proveriti da li vaše vozilo podleže spec. servisnoj akciji.
Nedavno sam kupio jedan od boljih (i skupljih) Toyotinih automobila, koji je na spisku za povlačenje. Međutim, kada otkucam broj šasije dobijem odgovor da je sa mojim automobilom sve u redu.
Ništa mi nije jasno.



, a ja kupio audija, da se utesim posle gubitka saabova i posle 3000 milja, znaci nov automobil, prvo rutinsko odrzavanje kod dilera - recall na motor! Posle pola godine, recall na neku plastiku sa krova koja oce da otpadne iz cista mira i moz' da ubije nekog iza mene. Onda krene da trosi ulje, i ovi sabani u servisu uvate da me ubedjuju - ma to je normalno, 200 konja benzinac, turbo FSI, trt, mrt, ok je da trosi koji galon ulja izmedju dva menjanja, samo ti decko dosipaj. Raspitam se malo kod ovih sto imaju VW GTI-ja, koji ima isti motor kao moj audi - oni da umru od smeha. Oteram ga ja kod mog majstora koji mi je krpio saabove i covek nadje da su riknuli dihtunzi ne nekim uljovodima, pa mototno ulje curi u kuciste menjaca. A gde odatle curi, e to nikom nije jos jasno.

Ajde dobro, srede i to nekako. Usput je nekoliko puta riknjavao senzor za kiseonik - kazu oce to na velikim nadmorskim visinama, ko da zivim u Lasi. (Ovo je inace tipicna boljka Tojotinih 4-runner-a, i nekih Nisanovih terenaca, pola mojih pecinara se zlopatilo sa time). Zamenili par komada, sad je to kao ok. Onda je riknuo neki djavo koji menja protok vazduha koji se ubacuje u cilindre, zavisno od opterecenja. Samo sto su to sredili, riknuo mi kompresor za klimatizaciju. I sad poslednje, audi je opet objavio recall na bobinu ili tako neko njesra, kao 'oce da crkne pri hladnom vremenu. Medjutim, nemaju deo na lageru, zvace me kad im stigne (6 meseci je proslo).

Mislim, imam taj auto 3 godine, dakle jos je pod garancijom i vec je bio na servisu cesce nego moja oba saab-a zajedno za 8 godina koliko sam ih imao. Jos ga i ne vozim nesto preterano. Jebes ti nemacke automobile (baj d vej, pola mog automobila je sklopljeno u Madjarskoj, i jos se dileri ponose time
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:51 20.02.2010

Re: Papučica za gas

kupi bre Hondu, šta se smaraš sa audijem? ja sam zaboravila da Audi postoji i baš sam se pitala "ko to još kupuje?!"
a ako hoćeš nemce, ona kupi Pravog nemca.



stefan.hauzer stefan.hauzer 17:07 21.02.2010

Re: Papučica za gas

a ako hoćeš nemce, ona kupi Pravog nemca.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana