Film| Gost autor

Berlinale special

Srđan Mitrović RSS / 20.02.2010. u 12:54

Berlinale.jpgspecijalno za blog: Branka Pavlović

U subotu uveče 20.02.2010. žiri kojim predsedava Werner Herzog, proglasiće dobitnike nagrada jubilarnog 60. Berlinala. 

Direktor Dieter Kosslick je vernoj berlinskoj festivalskoj publici pre 10ak dana, bez mnogo pompe (koju bi ovakav jubilej možda zahtevao) obećao uzbudljiv filmski put oko sveta. Bez obzira na odluke žirija, obećanje je svakako ispunio – svaka od 20ak projekcija na kojima sam ja bila, bila je ispunjena do poslednjeg mesta.

 Elektronskim displejima u festivalskom centru na Potsdamer Platzu koji pokazuju za koje projekcije je ostalo jos karata u slobodnoj prodaji, takodje dominira crvena boja – za vikend (nedelja je tradicionalno Berlinale Kinotag, dan za publiku) će se teško naći karta za bilo koji od preostalih filmova na programu.

 

Na TVu i u novinama kritičari dele zvezdice i tačkice svojim favoritima i uveliko je počelo da se “šuška” o mogućim dobitnicima. I dok publika žuri da nabavi karte za reprize nadajući se da ce možda “ubosti” i neke od pobednika, pojedini (nemački) novinari se žale da nema izrazitih favorita, pišu da je Berlinale postao festival bez glamura (!) i poligon za mlade talente i nova imena (super, što se mene tiče), a da je “starih majstora” i “velikih zvezda” sve manje na crvenom tepihu (DiCaprio Scorcese, Brosnan, Moore, McGregor, Swinton, Zelweger su naravno sve sama sitna boranija), da je festival “suviše okrenut publici” i da su njegovom direktoru “važniji prateći od glavnog (takmičarskog) programa.” 

 

Na ovom mestu bih molila direkciju FESTA, koji evo upravo pocinje u Beogradu, da se potrudi da “upropasti” FEST na način na koji je Dieter Kosslick “upropastio” Berlinale!

 

Sve dnevne novine svaki dan su imale specijalni dodatak o Berlinalu, na TV ARTE idu posvećeni festivalu, u pratećem programu Forum Expanded istrazuju se granice i veze izmedju filma i vizuelnih umetnosti, na Talent Campusu iskustva razmenjuju budući pobednici festivala. Za gurmane tu je i “Kulinarisches Kino”,  kulinarski bioskop, prateći program gde se uz večeru serviraju odgovarajući filmovi, kao sto je na primer ovaj:

 

Bananas!

 

Pretresa se naravno sve oko (i ispod ) crvenog tepiha, šuška se da je čak i Banksy lično negde u gužvi ispred Berlinale Palast-a, incognito posmatrao ko je sve dosao na premijeru fake dokumentarca o njemu samom “Exit trough the gift shop”.

Što se njega tiće…

“The time of getting fame for your name on its own is over. Artwork that is only about wanting to be famous will never make you famous. Any fame is a by-product of making something that means something. You don’t go to a restaurant and order a meal because you want to have a shit.”

 

 

 

Uz njega, najpoznatija odsutna zvezda festivala bio je Roman Polanski, čiji se politički triler Ghost Writer kotira visoko i kod publike i kod kritike. Ewan McGregor i Pierce Brosnan – sjajni. Ako volite romane Roberta Harris-a (Otadžbina, Enigma, Aurora) ovo je najbolja ekranizacija nekog njegovog romana (ikada) (Srdjane, znam da ti se od ikada dize kosa na glavi, al ovde mi je bas leglo :). 

Da li će to biti dovoljno za neku od nagrada ko zna, ali film svakako preporučujem (može se pogledati na FESTu).

 

 

 

I film Jasmile Žbanić (njen prvi film Grbavica dobio je zlatnog medveda 2007) “Na putu” se pominje kao mogući kandidat za neku od glumačkih nagrada. Prica o Luni i Amaru, mladom paru iz Sarajeva čija veza dolazi u krizu posle Amarovog boravka medju Vehabijama, je autorkin protest protiv narastrajuće islamizacije BiH i zanimljiv pokušaj da se pozabavi njenim uzrocima i posledicama. Na konferenciji za štampu ona je rekla da je ideju za film dobila kada je prijatelj jednog njenog prijatelja odbio da se rukuje sa njom (jer se pripadnici ove grupe ne rukuju sa ženama) i poniženje koje je tom prilikom osetila. “Ne želim da mi u mom rodnom gradu bilo ko bilo šta zabranjuje”. 

“Na putu” je intimna priča jedne mlade žene u društvu razapetom izmedju ratnih trauma i neizvesne budućnosti, koje se Islamu okreće u potrazi za identitetom, po starom Balkanskom običaju okrećući se prošlosti i negirajuci lično na račun bezimenog opšteg. 

Mene, koja sam u Bosni poslednji put bila 1991 i zatim samo jednom, kratko 1996 (u Brčkom, nikada u Sarajevu) je u filmu fasciniralo koliko mi ta zemlja deluje daleko i tudje uprkos toj apstraktnoj sudbini koju smo nekada zajedno delili, a koju neki danas zovu jugonostalgija.  

 

 

 

Moj Berlinale filmski put oko sveta za 10 dana je zahvaljujuci akreditaciji Festivala Slobodna Zona, pre vodio neutabanim stazama Foruma, Panorame i selekcije Generacija 14 plus, od Haitija i Kinshase do popravnih domova u Rumuniji i transvestitskih kabarea u Rusiji. 

 

Rumunski film “If I want to whistle, I whistle” sa naturščicima u ulogama štićenika popravnog doma u rumunskoj provinciji,  je jos jedan od favorita kritike. Na momente izuzetno intenzivan, neka vrsta rumunskog “Sivog doma”, kroz lik mladog delinkventa Silviua (odlicni naturscik George Pistereanu), koji se 5 dana pre završetka izdržavanja kazne, isprovociran majčinom željom da u Italiju odvede mladjeg brata koga je sam odgajio, odlučuje na očajnicki korak, govori takodje o nasiju, beznadju, bezperspektivnosti, i potrazi za identitetom i osloncem. Jos jedan biser novog rumunskog filma o rumunskoj izgubljenoj generaciji:

 

At the film’s press conference, the director emphasized how the disintegration of families following the exodus of many Romanian women abroad has created a true generational disaster. "Many Romanian woman emigrate to find work in the West, and after 10 years the results are evident: enormous problems among kids who raise themselves or with faraway parents," he said.

 

 

 

U vreme snimanja ovog filma, autorka našeg porekla, studentkinja rumunske filmske akademije Ivana Mladenović snimala je u istoj ustanovi dokumentarni film “Life in squares” o popravnim domovima u Rumuniji, čija se premijera takodje uskoro očekuje.

 

Moj lični favorit (van glavnog programa) je dokumentarni film Kinshasa Simphony, dvojice nemačkih autora Clausa Wischmann, Martina Baera i dizajnera zvuka Pascala Capitolina - o simfonijskom orkestru jedinstvenom u svetu – svi njegovi clanovi su crni, sami prave svoje instrumente, i u Kongu, zemlji razorenoj gradjanskim ratovima, sviraju Mozarta, Beethovena, Karla Orffa i Ravela.

 

Kada se iz stotinu grla, na jeziku koji ne razumeju, pred publikom koja se konstantno bori za goli život u osiromašenoj i opustošenoj zemlji pred kraj filma razlegne Carmina Burana, teško je zadržati suze. 

 

http://www.kinshasa-symphony.com

 

 

 

Gromoglasni aplauz kojim su članovi ekipe, i pre svega nekoliko glavnih junaka, članova simfonijskog orkestra iz Kinshase pozdravljeni nakon filma, nije mogao da ublazi gorčinu koju ostavlja činjenica da troje glavnih junaka nisu mogli prisustvovati premijeri jer su im bez obrazloženja uskraćene vize.

 

Na mojoj privatnoj listi, ovaj film je pobednik.

 

One oficijelne mozete videti večeras (subota, 20.02), od 19h na internet stranici Berlinala

 

(ne znam da li neke naše kablovske stanice imaju 3Sat, oni ce dodelu direktno prenositi).

 

Specijalno iz Berlina Branka Pavlović 

 

 

 



Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 13:11 20.02.2010

...

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 13:14 20.02.2010

Re: ...

reanimator

branca branca 13:21 20.02.2010

Re: ...mala ispravka

dragi Srdjane u delu gde pisem o kulinarisches Kino, trebalo bi da stoji "za GURMANE,a NE za GERMANE tu je i pratci program "kulinarisches Kino"...ispravi please, hvala.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 13:27 20.02.2010

Re: ...mala ispravka

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 15:05 20.02.2010

Re: ...mala ispravka

Срђан Митровић
branca
dragi Srdjane u delu gde pisem o kulinarisches Kino, trebalo bi da stoji "za GURMANE,a NE za GERMANE tu je i pratci program "kulinarisches Kino"...ispravi please, hvala.

Баш вам хвала, обома, за ову берлинску филмску причу.
Bili Piton Bili Piton 13:29 20.02.2010

Lep


i detaljan izvestaj, hvala
draft.dodger draft.dodger 13:39 20.02.2010

Mljac... Mljac!

POSLASTICA!!!
stefan.hauzer stefan.hauzer 15:55 20.02.2010

Sta je medjed i jos zlatni...

...bez Herzog Wernera da nagradi!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:28 20.02.2010

e

a ja bila na džeksonu u Strava&užas Centru...ono je heviodmetala kako izgleda sve to. kao nadgrobni spomenik...neću da miniram.

hvala za priču
mirelarado mirelarado 21:18 20.02.2010

*****

Изванредан приказ Берлинског фестивала, одличан избор одломака из филмова. Хвала. :)
4krofnica 4krofnica 22:40 20.02.2010

*

hvala Branki i Srdjanu ...
bas ste mi ulepsali vece...

a ovaj film o Kongu...(ma mnogo sam mekana, samo smrckam)

branca branca 09:45 21.02.2010

Med / HONEY

Tursko-nemacka koprodukcija, film Bal (Med) je dobitnik zlatnog medveda!


ed_novipazar ed_novipazar 14:25 21.02.2010

Tendeciozno i zlonamjerno

I film Jasmile Žbanić (njen prvi film Grbavica dobio je zlatnog medveda 2007) “Na putu” se pominje kao mogući kandidat za neku od glumačkih nagrada. Prica o Luni i Amaru, mladom paru iz Sarajeva čija veza dolazi u krizu posle Amarovog boravka medju Vehabijama, je autorkin protest protiv narastrajuće islamizacije BiH i zanimljiv pokušaj da se pozabavi njenim uzrocima i posledicama. Na konferenciji za štampu ona je rekla da je ideju za film dobila kada je prijatelj jednog njenog prijatelja odbio da se rukuje sa njom (jer se pripadnici ove grupe ne rukuju sa ženama) i poniženje koje je tom prilikom osetila. “Ne želim da mi u mom rodnom gradu bilo ko bilo šta zabranjuje”.


Imam jak razlog ovaj komentar nazvati tendecioznim pa cak i zlonamjernim. Taj razlog sam nasao u rijecima same autorice filma:

Jednom sam kod prijatelja upoznala njihove znance koji se sa mnom nisu htjeli rukovati, rekli su da se ne rukuju sa ženama. Bili su to vehabije, odnosno kako sam to kasnije naučila, selefije (izraz vehabije je više pogrdan), imali su duge brade, pokrivenu glavu, nosili kratke hlače. Otišla sam iz te kuće nevjerojatno bijesna i davala za pravo medijskoj kampanji koja je u to vrijeme vehabije predstavljala u vrlo nepovoljnom svjetlu i povezivala s al-Quaidom.

Ipak, kad me prva ljutnja prošla, počela sam istraživati zašto njima toliko raste broj, zašto im prilaze ljudi koji su iz građanskih, intelektualnih i u velikom broju sekularnih obitelji. I najzad, što je to mene tako razbjesnilo da sam osjetila skoro pa mržnju, pa ja sebe smatram umjetnikom koji mora biti u stanju razumjeti sve ljudske pojave. Također, zašto ljudi u Bosni, prije svega Bošnjaci, smatraju da su vehabije gori od četnika. Odmah sam, međutim, znala da ne želim snimiti film o vehabijama, nego ljubavnu priču u kojoj se religijski motiv pojavljuje u pozadini. To i nisu morali biti vehabije. Mogli su biti bilo koja vjerska skupina, no birala sam ono što je trenutno bilo ,,popularno” u mojoj zemlji.

..............

Ja kao autor ne mogu propagirati svoja vjerovanja jer bi to onda bila propaganda. Kao umjetnik pokušala sam razumjeti jedan i drugi svijet, pokušala ispoštovati oba, pokušala zavoljeti likove iz tog svijeta, a to je bilo posebno teško jer sam vam pričala iz koje sam pozicije krenula. Slika vehabije iz medija za mene je, kada sam počinjala ovaj film, bila slika mladića Muamera Topalovića koji je za Božić pobio iz kalašnjikova hrvatsku obitelj na Jablanskom jezeru. Dobio je 35 godina zatvora. Bošnjaci su bili najglasniji da ga treba najstrože kazniti i to je zaslužena kazna jer je on bio ,,pri čistoj svijesti”.

Pročitala sam sudsko izvješće psihijatra koji je ustanovio da je taj čovjek, osim što je bio apsolutno normalan, čovjek iznimno visokog kvocijenta inteligencije, ali sam iz tog izvješća doznala i njegovu životnu priču, što mi je donekle pomoglo za kreiranje lika Amara. Kad je počeo rat, Muamer Topalović bio je dječak kojem je obitelj iz istočne Bosne ili pobijena ili silovana. Djed se objesio u podrumu kada je saznao što se dogodilo. Nakon rata, kada je imao 17 godina, krenuo je u Srbiju da ubije Miloševića.


Cijeli intervju Jasmile Zbanic mozete procitati u Kulturi na sajtu b92.

Dakle, ni traga ni glasa nekakavom "protestu narastajuce islamizacije BiH". Cista fantazija.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:33 21.02.2010

Re: Tendeciozno i zlonamjerno

Tendeciozno i zlonamjerno

pa sad da li tendenciozno i zlonamerno moramo da pitamo branku. ja ne mislim tako.
to što reditelj priča i šta bi voleo je jedno, a film koji napravi je drugo.
izvodiš zaključak samo iz par intervjua, bez gledanja filma.
meni je to tendenciozno i zlonamerno.
branca branca 20:06 21.02.2010

Re: Tendeciozno i zlonamjerno

Postovani gospodine Ed iz Novog Pazara,
zao mi je ako ste moj prikaz doziveli kao tendenciozan i zlonameran. Reci Jasmile Zbanic koje sam ja citirala poticu sa konferencije za stampu povodom premijere filma ovde u Berlinu. Emitovane u live streamingu na internet sajtu Berlinala, odakle sam je ja citirala. Dakle sa lica mesta, ne iz novina. Film "Na putu" zahteva mnogo vise od par recenica koje sam ja ovde napisala. Ali mislim da originalni trailer koji takodje imate u okviru ovog teksta sasvim jasno govori o cemu je sve u filmu rec, bez da ja tu nesto zlonamerno iskrivljujem. A iskreno bih volela da porazgovaram o ovom filmu sa nekim kome je ova tema (sto se religioznog aspekta tice) bliza, tako da sam spremna na svaku vrstu diskusije posto film prethodno pogledate. Ako dopustite, mislim da je za mnoge sa ovih prostora, pa i za Vas, vazno da film pogledaju - ukoliko je moguce sa sto manje predubedjenja.
Moj utisak posle gledanja filma, dakle, SUBJEKTIVNI utisak jeste da je film protest protiv negiranja licnog i pozivanja na kolektivno, pa bila to religija ili ideologija. To je prica ispricana pre svega iz ugla jedne zene (kao sto je i sa Grbavicom to bio slucaj) i bavi se Islamom iz te perspektive - zene ciji ljubavnik, najbolji prijatelj i covek sa kojim zeli da ima dete i zajednicku buducnost bira religiju kao utociste od ratnih trauma, licnih problema i tranzicione nesigurnosti. Pravo na misljenje i na izbor je ono oko cega se ja i Vi ovde ne razumemo, i zbog toga mi je zaista zao.
ed_novipazar ed_novipazar 21:55 21.02.2010

Re: Tendeciozno i zlonamjerno

Srđan Mitrović

izvodiš zaključak samo iz par intervjua, bez gledanja filma.
meni je to tendenciozno i zlonamerno.

Ja sam o namjerama autora filma sudio na osnovu onoga sto je sam autor kazao o tome kakve su mu namjere bile sa ovim filmom. Dakle, iskljucena je moja subjektivnost. A Branka je, kako i sama priznaje, svoj subjektivni utisak o namjerama autora stekla gledajuci film. Pa ti sad vidi ... A neka vide i ovi sto ti dijele preporuke za komentar.
ed_novipazar ed_novipazar 22:07 21.02.2010

Re: Tendeciozno i zlonamjerno

branca
Postovani gospodine Ed iz Novog Pazara,
zao mi je ako ste moj prikaz doziveli kao tendenciozan i zlonameran. Reci Jasmile Zbanic koje sam ja citirala poticu sa konferencije za stampu povodom premijere filma ovde u Berlinu.

U redu, mozda sam pretjerao sa ocjenom, valjda zato jer sam u tom trenutku bio ljut. Izvinjavam se zbog toga. Samo, nisam kritikovao dio u kojem si citirala Jasmilu vec samo dio u kojem, kako vidimo, pogresno interpretiras njene namjere sa filmom.

Film nisam pogledao ali cu to uraditi sa zadovoljstvom, cim mi se bude pruzila prilika. Grbavicu sam gledao.

Pravo na misljenje i na izbor je ono oko cega se ja i Vi ovde ne razumemo, i zbog toga mi je zaista zao.

Ovo, i pored dobre volje, ipak nisam razumio.
branca branca 01:43 22.02.2010

Samo jos ovo -

Postovani gospodine Ed,

sve sto sam napisala na blogu je moje licno misljenje i subjektivni utisak nastao gledanjem filma. Ja ne interpretiram Jasmiline namere na osnovu intervjua, ja iznosim utisak na osnovu onoga sto sam videla u filmu.
Protest o kome sam pisala u tekstu je prvenstveno licni - na relaciji POJEDINAC-DRUSTVO, pa onda i na relaciji ZENA-DOMINANTNA PATRIJARHALNA KULTURA, a u Bosni danas, to, kako ste i vi citirali gore, ima veze sa Islamom i stavom prema religiji.

I jos nesto - ne mislim da mogu postojati ISPRAVNA i POGRESNA tumacenja filma i umetnosti uopste. Svako umetnicko delo komunicira sa publikom na mnogo razlicitih nivoa koji podrazumevaju da su i ljudi koji ih percipiraju razliciti. Kao sto smo Vi i ja razliciti. Pa zbog toga i nacin na koji percipiramo stvari razlicit, na to sam mislila.
Mozda bi Vam bio interesantan jos jedan detalj (a uzmite u obzir i to da je ovde u Nemackoj odnos prema Islamu jos mnogo komplikovaniji). Jasmila je na KZS rekla i to da je okretanje Islamu u Bosni posledica sve veceg zatvaranja Evrope prema BiH i da se ljudi u BiH u potrazi za odgovorom na pitanje "Ako nismo Evropljani - onda sta smo?" okrecu religiji.

Третман ислама у медијима је увек црно-бели. Надам се да мој филм може да започне дијалог. До сада смо само вриштали и галамили. Берлинска публика је сада у прилици да види и чује обе стране – изјавила је у разговору за часопис „Холивуд рипортер” Јасмила Жбанић.


Ako cemo vec o namerama, Süddeutsche Zeitung Jasmiline namere tumaci otprilike ovako
film "Na putu" kroz sliku "obe varijante" Islama u Bosni i Hercegovini pruza priliku Evropi da "vidi" u kojoj meri je on razlicit u odnosu na radikalnije varijante i da se u tom smislu "odredi" prema BiH kao potencijalnoj clanici EU.


Ovakvo jedno tumacenje meni licno nikad ne bi palo na pamet, ali vidite i sami kako namere mogu na razlicite nacine da se tumace.

Ja se u svakom slucaju nadam da je i ovo nase dopisivanje dijalog a ne svadja i da ce posle premijere ovog filma u Srbiji, biti prilike da o tome jos razgovaramo.
Ukoliko Vam se pruzi prilika, pogledajte i film SHAHADA (Vera), nemackog autora Avganistanskog porekla, Burhana Qurbanija, ja sam ih ovde gledala jedan za drugim istog dana i pronasla mnoge slicnosti.

evo trejlera i za taj film



Nadam se da smo se sada malo bolje razumeli, uprkos razlikama.
ed_novipazar ed_novipazar 08:19 22.02.2010

Re: Samo jos ovo -

branca
Postovani gospodine Ed,

sve sto sam napisala na blogu je moje licno misljenje i subjektivni utisak nastao gledanjem filma. Ja ne interpretiram Jasmiline namere na osnovu intervjua, ja iznosim utisak na osnovu onoga sto sam videla u filmu.


Draga Branka, tesko da bilo ko ima prava tumaciti Jasmiline namjere nakon toga sto ih je ona sama objasnila. To je ono sto sam ja kritikovao u tvom tekstu. Nista vise od toga. E sad, suprotno tome, svako ima pravo film dozivjeti na svoj nacin i tu si vjerovatno u pravu kada kazes da ne postoje ispravna i pogresna tumacenja filma. Uostalom, ma koliko Jasmila svoje namjere ogranicava na jednu ljubavnu pricu, ona nije mogla izbjeci slikanje nekih posebnih relacija u drustvu, provocirajuci na taj nacin publiku da izvlaci ovakve ili onakve zakljucke.

Kada su u pitanju njemacki mediji tu postoje ozbiljni problemi. Islam je postao jako osjetljiva tema a mediji nesrazmjerno mnogo paznje poklanjaju pripadnicima radiklanog islama kojih je jaaako malo u odnosu na ostatak muslimanskog svijeta koji zivi ovdje u Njemackoj. Zbog toga trpi cijela muslimanska zajednica u ovoj zemlji ciji sam i ja clan. Izgleda da sve to ostavlja traga i na izvjestaje sa Berlinalea pa je tako, kada je u pitanju film "Na putu" nasuprot izvjestavanju o radikalnom islamu u BiH potpuno zapostavljena ostala poruka Jasmile Zbanic sa jedne press-konferencije: "Amar i Luna, likovi u filmu, žive u zemlji koja nema bezvizni režim za Evropu. Njihovi roditelji su ubijeni u ratu. Ratko Mladić, optuženik za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, još je na slobodi."

Onom mojom kritikom niti ovim nastavljanjem diskusije ne zelim da obezvrijedim tvoj cjelokupni tekst, naprotiv, zelim da dam svoj, nadam se pozitivan doprinos.

Usput, na zalost i jedna tuzna vijest. U sred filmskog festivala u Berlinu Jasmilu Zbanic je zatekla vijest da joj je majka preminula.
branca branca 09:56 22.02.2010

Hvala

Postovani Ed,
htela bih da Vam se zahvalim na ovom nasem dopisivanju koje samo potvrdjuje koliko je dijalog o ovim stvarima potreban i koliko je tema vazna - i slozena, a u nasim krajevima i dodatno komplikovana ratnim stradanjima i upravo nesposobnoscu da se sa problemima suocavamo na racionalnom, a ne na emotivnom nivou i da, kao sto i sama Jasmila Zbanic kaze, stvari pokusamo da razumemo - a ne da ih blanko osudjujemo.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 10:33 22.02.2010

Re: Samo jos ovo -

Kada su u pitanju njemacki mediji tu postoje ozbiljni problemi. Islam je postao jako osjetljiva tema a mediji nesrazmjerno mnogo paznje poklanjaju pripadnicima radiklanog islama kojih je jaaako malo u odnosu na ostatak muslimanskog svijeta koji zivi ovdje u Njemackoj. Zbog toga trpi cijela muslimanska zajednica u ovoj zemlji ciji sam i ja clan.

možda ne bi bilo loše, umesto praznih priča, da se islamska zajednica sama pobrine oko tog radikalnog islamizma. da ga je toliko malo i da je to toliko lako kontrolisati, ne bi se o njemu ni pisalo. tako da, mojne pliz. imamo i najortodoksnije jevreje u izraelu pa ne dižu u vazduh civile here&there. radikalni islamizam JESTE problem celog društva ali bi bilo najbolje kada i se ta ogromna većina ne-radikalnih islamista, pobrinula oko svojih radikala.

najlakše je izvrtati činjenice i upirati prstom na tuđe "greške" čak i kad ih nema!
"Amar i Luna, likovi u filmu, žive u zemlji koja nema bezvizni režim za Evropu. Njihovi roditelji su ubijeni u ratu. Ratko Mladić, optuženik za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, još je na slobodi."

koliko bezvizni režim i kandidatura za članstvo u EU zaista ima veze sa ljudima koji žive u bosni i prilikama potvrđuje činjenica da je Srbija od decembra 2009. u bezviznom režimu iako krije baš tog ratnog zločinca Ratka Mladića. ono što meni bode oko jeste upravo narastajući radikalni islamizam u toj istoj bosni, kojim bi, PONAVLJAM, trebali najviše da se pozabave iskreni i miroljubivi muslimani koji se rukuju i sa ženama i ne dižu autobuse u vazduh, koji nemaju problem da razgovaraju sa ne-muslimanima!

islamizacija bosne postoji. narastanje radikalnog islamizma u bosni je realnost.
stimuvezi, religije u 21. veku - čemu?!

ps. ako je neko pretenciozan na ovom blogu i zloupotrebljava temu i izvrće misli učitavajući ono čega nema, to si ti, ed.
ed_novipazar ed_novipazar 10:39 22.02.2010

Re: Samo jos ovo -

BebaOdLonchara

najlakše je izvrtati činjenice i upirati prstom na tuđe "greške" čak i kad ih nema!

Ima nesto sto je lakse od toga: farbati svijet sa samo dvije boje - bijelom i crnom. Ne iziskuje mnogo troska i muke a ni neki poseban intelektualni potencijal nije potreban.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 10:43 22.02.2010

Re: Samo jos ovo -

Ima nesto sto je lakse od toga: farbati svijet sa samo dvije boje - bijelom i crnom. Ne iziskuje mnogo troska i muke a ni neki poseban intelektualni potencijal nije potreban.

pa onda uzmite još koju boju, mister ed! vi ste i krenuli sa crnom/belom.
ed_novipazar ed_novipazar 09:42 22.02.2010

Na putu

Evo jos jednog kratkog prikaza filma "Na putu" u reziji drugog njemackog tv-kanla. Jasmila govori o svom filmu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana