Sport| Život

Michael Jordan

NNN RSS / 22.02.2010. u 00:30

Majkl Džordan je najbolji košarkaš koji je ikada igrao ovu igru.

Nikada neko neće imati ni približan uticaj na košarku kakav je Majkl imao.
Kada se Džordan prvi put povukao 1993. (posle 3 uzastopne titule), akcije NBA lige su pale za 1/3.
Kada se drugi put povukao 1998. (takođe posle 3 uzastopne titule), u ligi je izbio štrajk i tzv. lock-out i sledeća sezona je bila dovedena u pitanje, pa je odigrana skraćena.
U jednu ruku je poboljšao, jer se najviše približio savršenstvu, a u drugu ruku je i iskvario jer su mnogi pokušavali (bezuspešno) da ga kopiraju, a javnost se gubila u (bezuspešnom) "traženju novog Džordana".
Košarka se deli na eru pre i posle Džordana. Pre se uglavnom igralo na pamet, a posle na snagu, On je objedinio oba + neverovatno veliko srce (i muda).
Velika je šteta za košarku da je propustio 2 sezone kada bi bio na apsolutnom vrhuncu.
Njegov pristup igri i želja za pobedom je nešto potpuno fascinantno (a pogled uteruje protivnicima strah :))

michael-jordan-acrylic.jpg?w=600

BIOGRAFIJA

Early years :)

Majkl Džefri Džordan je rođen 17. februara 1963. (srećan rođendan Majki).
Kao klinac je voleo košarku i bejzbol. Igrao je u školskom timu i valjda je oduvek želeo da nosi broj 45, ali kako ga je nosio njegov stariji brat Leri, on je uzeo (legendarni) 23. U srednjoj školi bio visok samo 180 cm i izbačen je iz tima kao neperspektivan. Nastavio je još više i jače da trenira, za godinu dana je porastao više od 10 cm, vratio se i pojeo ih.
Zaigrao je za Univerzitet Severna Karolina (zajedno da Džejmsom Vortijem i Semom Perkinsom) i 1982. odveo ih u finale NCAA lige i u čuvenoj utakmici protiv Džordžtauna (za koji je tad igrao Patrik Juing, a inače su poznati po centrima - Alonzo Morning, Dikembe (Mplondo Mukamba Žan-Žak Vamutombo) Mutombo...) u poslednjem napadu pri rezultatu 61:62 dobio loptu, šutnuo i ... istorija je počela!  ...

Počeci profesionalne karijere

Majkl Džordan je Amerikance predvodio do zlata na Olimpijadi u LA 1984.
Draftovan je (u najjačem draftu u istoriji lige) kao treći pik od strane Čikago Bulsa; drugi pik je imao Portland Treilblejzers i izabrao Sema Bovija, koji je poznat isključivo po tome što je bio ispred Džordana na draftu, što je najveći promašaj na draftu u istoriji (drugi najveći promašaj je kada je Detroit izabrao Darka Miličića ispred Karmela Entonija, Dvejna Vejda, Krisa Boša...). Portlandu je (klimavo) opravdanje bilo što je prethodne godine na istoj poziciji već angažovao legendarnog Klajda Drekslera. Te godine je prvi pik bio Hakim Olajdžuvon, jedan od najboljih centara svih vremena, a te godine su u ligu došli i Čarls Barkli i Karl Meloun, verovatno dvojica najboljih igrača, uz Stoktona, bez titule (naravno zahvaljujući Džordanu, a i Hakimu).

Već u trećoj utakmici u NBA je ubacio 37 poena, u devetoj 45 stvar je bila jasna. Prvu sezonu je završio kao ruki godine sa 28.2 poena, 6.5 skokova i 5.9 asistencija.
U drugoj sezoni je doživeo veoma ozbilju povredu i praktično propustio celu sezonu. Ipak Bulsi su prošli u Plej-of kao osmi i naleteli na šampionsku ekipu Boston Seltiksa, a Džordan je drugoj utakmici je postavio još uvek važeći rekord plej-ofa od čak 63 poena! ...


Nezasiti monstrum

Već u trećej sezoni bilo je potpuno jasno da je u pitanju jedan od najboljih igrača svih vremena. Cifre koje je je postizao su bile zapanjujuće, npr. 9 puta za redom je imao 40 i više poena (ukupno 37 puta u sezoni, skoro svaku 2. utakmicu), 8 puta je imao 50 i više poena, a 2 puta preko 60poena! Sezonu je završio sa 37.1 poenom po utakmici i postao tek drugi igrač u istoriji koji je sezonu završio sa preko 3000 poena (pre njega je to uspelo Viltu Čembrlenu).
Ali, opet je ispao u prvoj rundi plej-ofa od Bostona...

U sledećoj sezoni je napravljen još jedan korak napred. Džordan je dobio najboljeg mogućeg saigrača - Skotija Pipena (jednog od mojih omiljenih košarkaša).michael-jordan.jpg
Sezonu je završio sa prosekom od 35 po utakmici i proglašen je za najkorisnijeg igrača lige - MVP, uz to je bio i najbolji odbrambeni igrač lige, a i pobedio je u zakucavanju i bio MVP Ol-star utakmice u njegovom Čikagu sa 40 poena. A što je još važnije prvi put je prošao prvu rundu plej-of pobedivši Klivlend 3:2 (čuveni "The shot" u poslenjoj sekundi), ali su ispali od Bad Boys-a Detroit Pistonsa.

U petoj sezoni glavnog trenera Daga Kolinsa je zamenio pomoćnik - Fil Džekson, a Džordan je još unapredio svoju igru (npr. napravio je seriju od 7 utakmica za redom (i 10/11) sa tripl-dablom, sezonu je završio sa 32.5 poena i po 8 skokova i asistencija po utakmici, uz skoro 3 ukradene lopte). Prvi put je došao do finala konferencije, ali opet je jači bio Detroit koji je na kraju i stigao do titule.

Sledeće sezone je gotovo preslikana priča iz prethodne (uz Džordanov rekord od 69 poena + 18 skokova protiv stare mušterije Klivlenda!). Ali posle još jednog poraza u finalu Istoka od Detroita (3:4) postavilo se pitanje, da li je Majkl zaista sposoban za najviše domete.

Prve tri titule (1991. - 1993.)

Iako je sezona započeta sa sa tri poraza, Bulsi su završili kao prvi, a MJ je ponovo postao MVP. U finalu Istoka ponovo ih je čekao Detroit, ali ovoga puta osveta je bila strašna, Pistonsi su počišćeni (4:0) i igralo se finale sa Lejkersima. Džordanov najveći konkurent je bio (Irvin) Mežik Džonson, koji je već imao 5 titula i tada se smatrao za možda najboljeg igrača ikad (ako ne najbolji, ono sigurno je najkompletniji košarkaš ikad, jedini koji je apsolutno mogao da igra na svih 5 pozicija, plej visok 205 cm, a npr. kad je uzeo prvu titulu 1980. u poslednjoj utakmici tog finala, na centru je samoinicijativno menjao povređenog Džabara i imao je 42 poena 15 skokova i 7 asistencija!).

34293598.jpg

Ja sam tad jedini put navijao protiv Džordanovih Bulsa, zbog našeg Vlade Divca (koji je u tom finalu zaista bio na visini zadatka). Prvu utakmicu u Čikagu su dobili Lejkersi (što je bilo malo iznenađenje), ali sledeće 4 su dobili Bulsi (čuveno Džordanovo polaganje, sa promenom ruku, u fazonu "mogu da zakucam, mogu da položim, mogu da radim šta 'oću!") i Majkl je stigao do prve titule (proglašen je i za MVP-a finala), a i Fil Džekson je stigao do prvog trenerskog prstena (dva je već imao kao igrač Njujorka, a do sad ih je uzeo još 10 kao trener, pa neću ni da zamišljam gde sad stavalja toliko prstenje).

michael-jordan-first-trophy.jpg
1992. u finalu protivnik je bio Portland predvođen Drekslerom, i već u prvoj utakmici Džordan je pokazao da od velikog duela nema ništa, u prvom poluvremenu je ubacio 35 poena  uz 6 trojki što je rekord finala (čuveno sleganje ramenima posle 6. trojke pored Klif Robinsona kojim kaže "jebi ga, momci, šta da vam radim?"). Bulsi su stigli do druge titule pobedom od 4:2. Majkl je ponovo bio MVP finala (kao i sezone), a u celoj seriji odličan je bio i Pipen.
A onda je došla čuvena Olimpijada u Barseloni i prvo pojavljivanje NBA profesionalaca, za šta je zaslužan i naš Bora Stanković. Stvoren je najjači košarkaški tim u istoriji univerzuma Dream team - originalni i jedan jedini (Džordan, Medžik, Bird, Pipen, Barkli, Dreksler, Robinson, Juing, Stokton, Meloun, Malin i Lejtner), svaka pomisao da bi SFRJ (da se nije raspala) mogla da se ravnopravno nosi s njima je - naivna, oni su u finalu sa pola snage ugazili Hrvate (sa Draženom, Kukočem, Rađom...) sa preko 30 razlike (po drugi put).
1993. Bulsi su lagano stigli do finala Istoka i posle prva dva poraza od Njujork Niksa, u javnost je isplivala priča da je Džordan izgubio milione na kocki, izgledalo je kao da se nazire kraj Džordanove ere, ali niko nije mogao da nasluti dalji tok dešavanja. Bulsi su pobedili sledeće 4 utakmice (a u jednoj je MJ, najčvršćoj odbrani lige koja je primala ispod 90 poena po utakmici, ubacio 54 poena) i stigli do finala sa Finiks Sansima, koji su sezonu završili na prvom mestu, predvođeni MVP-jem lige -  Barklijem. U finalnoj seriji Džordan je na 6 utakmica zabeležio rekord od 41 poena u proseku (na 4. utakmici ubacio 55) i ponovo je proglašen za MVP finala, ali...

Povlačenje

Tog leta je Majklu ubijen otac. MJ je objavio da se povlači iz košarke zbog zasićenosti.
Posvetio se svojoj dečačkoj ljubavi, bejzbolu, mada ne preterano uspešno, ali je i dalje bio ubedljivo najplaćeniji sportista, a svet je živeo u nadi da će se vratiti onome što najbolje zna.

Povratak

1995. je odlučio da se vrati i u prvoj utakmici (tad je nosio broj 45 jer je 23 bio penzionisan) je Indijani ubacio 19 peona uz šut 7/28 i zli jezici su jedva dočekali da opljunu "Nije više kao pre i nikad neće biti". Nekoliko dana kasnije im je zapušio usta sa 55 poena u Medison Skver Gardenu

Druge tri titule (1996. - 1998.)

Bulsi iz sezone 1995/96. su najjača ekipa u istoriji NBA lige (a i šire, po procentu uspešnosti su najbolja ekipa računajući sve profesionalane lige ikad) sa skorom od 72 pobede i 10 poraza. Najbolja petorka svih vremena: Ron Harper, Majkl Džordan, Skoti Pipen, Toni Kukoč i Denis Rodman (Kukoč je s klupe menjao Longlija) je predstavljala apsolutnu košarku, bez pleja i centra! Ujedno to je i ekipa sa najčvršćom odbranom, jer se jedini put desilo da u prvu defanzivnu petorku uđu čak tri igrača iz jedne ekipe (Džordan, Pipen i Rodman). U finalu su dobili Sijetl, a MJ je ponovo bio najkorisniji igrač finala.
Sledeće dve sezone su obeležila finala sa Jutom Džez koju su predvodili Džon Stokton (najbolji asistent i kradljivac svih vremena) i Karl Meloun (drugi strelac svih vremena i MVP sezone 1996/97.). Posebno je u pamćenju (pored prve utakmice u kojoj je Majkl dao koš za pobedu u poslednjoj sekundi) peta utakmica u kojoj je Džordan, posle dve vezane pobede Jute, blistao na gostujućem terenu, iako je imao stomačni grip i bio "bled ko krpa".  MJ je ponovo bio MVP finala.
Poslednja utakmica finala 1998. i poslednji napad su paradigma celokupne Majklove karijere. Pri Vođstvu Čikaga sa 3:2 u pobedama, u 6. utakmici u Juti, Džezeri su vodili u poslednjem minutu, Džordan je ulazom smanjio na 85:86 i Juta je imala napad, lopta je došla pod koš do Melouna koji je već imao 39 poena (iako ga je čuvao jedan od najboljih odbrambenih igrača decenije - Denis Rodman), Džordan ga je udvojio s leđa, oteo mu loptu i poveo poslednji napad. Svi su se sklonili da igra 1-na-1 sa Raselom. Džordan ga je fintirao i s vrha kapice perfektno šutirao i pogodio za svoj 45. poen na utakmici i 6. titulu u karijeri (MVP se podrazumeva). To je bio kraj jedne ere u košarci.

michael-jordan-last-shot-anniversary-1.jpg


Ponovni povratak

Kada se Džordan povukao sa 6 titula i već punih 35 godina, liga je zapala u veliku krizu. Iako je izgledalo da smo već sve videli od njega, Majkl je rešio da se još jednom vrati, valjda mu je bila dosadna pauza od tri i po godine, pa je hteo još malo da se zabavi. Vratio se kao član Vašington Vizardsa. Mnogi smatraju da mu to nije trebalo, jer realno lepši način da se završi karijera od onog iz '98. ne postoji. Međutim, i pod stare dane MJ je pokazao zašto je najbolji igrač svih vremena.  Npr. veteran Jordan je jedini igrač koji je sa više od 40 godina uspeo da ubaci više od 40 poena na utakmici. Ol-star utakmica 2003. je praktično bila veliki podijum za definitivni odlazak legende.

Jordan_goodbye.jpg

UTICAJ NA KOŠARKU

NBA košarka je početkom 80-ih već bila u velikoj ekspanziji, najviše zahvaljujući dolasku, Medžika i Birda koji su ponovo oživeli veliko rivalstvo LA Lejkersa i Boston Seltiksa, ali je tek dolaskom Njegovog Letećeg Visočanstva dostigla vrhunac. Majkl Džordan je jedini košarkaš koji je objedinio sve: neverovatne fizičke predispozicije, inteligenciju i ogromno srce. Ako je neko dovoljno blizak savršenstvu, onda je to On. To je dovelo do toga da mnogi besomučno (i uglavnom bezuspešno) pokušavaju da ga kopiraju. Iako je unapredio košarku do neslućenih visina, na neki način je i "ubio" jer je gotovo svaki potez posmatran kao poređenje sa etalonom savršenstva. Džordan je bio zvezda nad zvezdama, prvi sportista koji je potpisivao astronomske sponzorske ugovore, koji su za ceo red veličine nadmašivali njegovu "platu" (što na neki način takođe ubija sport). On je i dan danas jedan od najplaćenijih sportista iako već jako dugo nije aktivan.

Naslednici

Gladna javnost je očajnički želela nekog ko će da nasledi upražnjen tron. Mnogi su proglašavani za (potencijalne) naslednike, tako da se danas u tom kontekstu najčešće pominju Kobi Brajant i LeBron Džejms (a tu "čast" su imali i Vins Karter i Trejsi MekGrejdi itd). Kada negde pročitam da neko kaže da je Kobi najbolji igrač svih vremena, znam da onaj ko to tvrdi nema pojma o košarci, a kada neko tvrdi da je najbolji svih vremena LBJ, znam da onaj ko to tvrdi nema pojma o životu. Kobi nikad neće dostići Džordana, a LeBron najverovatnije nikad. Nota bene: klinci koji nisu gledali Džordana, bar nek pogledaju ove klipove da ne bi baljezgali po forumima i ispadali glupi u društvu. Statistički gledano u svojoj najboljoj sezoni MJ je bio bolji od LBJ u njegovoj statistički najboljoj sezoni po broju poena (uz bolji procenat šuta), po broju skokova, asistencija, ukradenih lopti i blokada, dakle u svemu! Isto važi i za poređenje sa Brajantom, ukupno gledano MJ je statistički bolji od KB u SVIM kategorijama (poeni (+ % šuta iz igre), skokovi, asistencije, ukradene lopte i blokade), a u plej-ofu te razlike su još drastičnije (o ostalom i da ne govorimo :)). Kobijevih 81 poen protiv rezervnog tima slabašnog Toronta je čisto silovanje i antipropaganda košarke (mislim na 4. četvrtinu, kada je Brajant u garbage time-u, kada je već bila rešena utakmica, ubacio poslednja 22 poena svog tima). Džordan je bio najbolji kada je to bilo najpotrebnije. Uopšte njih dvojica su ipak igrali u prilično različitim vremenima i o tome je pisao Pipen na svom blogu.

PRISTUP IGRI

Ono što izdvaja Džordana od svih je beskompromisan pristup igri i neverovatni pobednički mentalitet koji ga je uvek gurao iznad svih protivnika. Kada je bio mlad bio ga je glas da se nikad ne smeje (posle osvojenih titula se malo opustio ;), a priča se da je jednom prilikom posle nekog poraza, u restoranu, prosuo hranu svom saigraču Horasu Grantu rekavši mu da kako je mlako igrao ni ne zaslužuje da jede! Nije bilo lako pratiti ga, na sreću, imao je uz sebe najboljeg mogućeg saigrača Skotija Pipena (a i tenera Fila Džeksona). On je uvek bio maksimalno posvećen igri i igrao je 100% bilo gde i protiv bilo koga. Ono što izdvaja velike igrače od dobrih igrača ("muškarce od momaka") je to da najbolje igre pružaju u velikim utakmicama, a u najvažnijim trenucima pokazuju zašto su najbolji. Džordan je najsvetliji primer za to, on je i pored impresivnih statistika u regularnom delu sezone u plej-ofu uvek imao još bolje, a obično su te statističke vrednosti još rasle u finalima.

37931742.jpg

DOSTIGNUĆA

Majkl Džordan je 6 puta osvojio titulu sa Čikago Bulsima i svih 6 puta je bio proglašen za MVP finala.
Majkl Džordan je 10 puta je bio prvi strelac lige, ima najveći prosek poena po utakmici u sezoni 30,14 i u plej-ofu 33,4 (i najviše ukupno poena u plej-ofu 5987 i drži rekord po najviše poena na utakmici plej-ofa 63)
Majkl Džordan je 5 puta bio najkorisniji igrač lige.
Majkl Džordan je 9 puta je bio u najboljoj odbrambenoj petorci, a jednom najbolji odbrambeni igrač lige.
Majkl Džordan je 14 puta igrao na Ol-star utakmici i 3 puta bio MVP uz to ima jedini tripl-dabl na Ol-star utakmici (koja je tad bila dosta ozbiljnije shvatana).
Majkl Džordan ima 2 olimpijska zlata, 2 puta je pobeđivao u zakucavanju i još gomila raznih rekorda i brojki koje ne mogu da opišu savršenstvo njegovog fade away šuta.

Ps. Majkl Džordan ne bi posekao sve platane u bulevaru.

Pps. Ovo je ujedno i sportski blog :) aktuelne teme su ZOI i evrokupovi. Džordan je večan.



Komentari (255)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

scabies scabies 00:33 22.02.2010

1

scabies scabies 00:36 22.02.2010

2

scabies scabies 00:36 22.02.2010

3

NNN NNN 01:19 22.02.2010

4

scabies scabies 01:22 22.02.2010

?

Da li je moguće da se na ovom košarkaškom blogu ne dele nagrade?
Ni za slobodno bacanje, ni za koš, ni za trojku?
Ništa... Ostaje mi samo da dam trojku u zadnjoj sekundi
NNN NNN 01:26 22.02.2010

Evo za Scabi

stefan.hauzer stefan.hauzer 00:41 22.02.2010

opet nisam prvi....:((

Prvo,svaka cast za tekst.

Sto se tice Jordana(mada vise volim i cenim Magica),on je bio jedan fantastican kosarkas koji je sve mogao,od odbrane...preko vanzemaljski zakucavanja...do pobednickih suteva u poslednjim sekundama,ali(sto se mene tice,opet) da mu nije bilo Pipena, slabo bi se on naosvajao titula!
No,cak i bez njega,Jordan je bio najveci tog vremena!



NNN NNN 01:44 22.02.2010

Re: opet nisam prvi....:((

Imam utisak da je jedini igrač koji bi eventualno mogao da zaustavi (dobro, ne baš da zaustavi, ali da uspori) Džordana - Pipen!
ivana23 ivana23 00:46 22.02.2010

***

Ps. Majkl Džordan ne bi posekao sve platane u bulevaru.



Pps. Ovo je ujedno i sportski blog :) aktuelne teme su ZOI i evrokupovi.


Zaboravio si ATP Dubai.

Džordan je večan


Naravno - broj 23!

NNN NNN 01:45 22.02.2010

Re: ***

ATP Dubai
Očekujem da budeš na visini zadatka
mirelarado mirelarado 00:50 22.02.2010

Летач



Одличан текст.
NNN NNN 01:41 22.02.2010

Re: Летач

Hvala
mostarac mostarac 00:54 22.02.2010

Veliki igrac

Bez sumnje veliki igrac.
Ali je meni nekako licio na masinu, automat.
Zato sam mnogo vise volio Medzika.
Medzik je imao dusu.
Ono sto masine nemaju.
NNN NNN 01:46 22.02.2010

Samo vas gledam

wladosu wladosu 15:52 23.02.2010

Re: Veliki igrac

ali terminator je na kraju shvatio zasto ljudi placu !
marko1623 marko1623 01:44 22.02.2010

Bog košarke

Lično, obožavam Džordana i mislim da ga ljudi uglavnom pamte po zakucavanjima, retko ko primeti da je njegova najveća vrlina bila jednostavnost...Koristio je osnove košarke, bez nekih mutacija tipa Lebron ili Ajverson, svaki potez jednostavan, ali tehnički savršen...A to je najteže umeti.
NNN NNN 01:47 22.02.2010

Re: Bog košarke

marko1623
Lično, obožavam Džordana i mislim da ga ljudi uglavnom pamte po zakucavanjima, retko ko primeti da je njegova najveća vrlina bila jednostavnost...Koristio je osnove košarke, bez nekih mutacija tipa Lebron ili Ajverson, svaki potez jednostavan, ali tehnički savršen...A to je najteže umeti.

Drago mi je da si uspeo da uhvatiš MJ dok je još igrao (za Bulse).
marko1623 marko1623 01:55 22.02.2010

Re: Bog košarke

Ako mi veruješ, od njegovog povlačenja i uopšte u zadnjih 5-6 godina i ne pratim Nba...Ovo sada ne liči više na košarku... A u vezi Pipena I MJa...jedina razlika između njih je što Pipen nije bio igrač za velike utakmice...
NNN NNN 02:04 22.02.2010

Re: Bog košarke

marko1623
Ako mi veruješ, od njegovog povlačenja i uopšte u zadnjih 5-6 godina i ne pratim Nba...Ovo sada ne liči više na košarku...
Naravno a ti verurem, šta više, prilično se slažem.
Jedan, meni prelep trenutak kada je Majkl igrao svoju poslednju sezonu, a Kingsi su harali ligom, se desio u poslednjem susretu Divca i Džordana (meni dva najomiljenija košarkaša). Kraljevi su se odlepili u 3. četvrtini sa 3 prelepe asistencije Divca Peđi pod koš i pred kraj utakmice neko je zvao tajm-aut i svi su otišli ka svojim klupama samo su dvojica veterana, Vlade i Majkl ostali na sredini terena u srdačnom razgovru. Legende.
NNN NNN 02:11 22.02.2010

Re: Bog košarke

Pipen
Po meni 2. najbolji igrač u 90-im
Takav osećaj za igru kao što su imali njih dvojica niko nije imao.
Po meni najjači tandem svih vremena (ispred Stokton-Melouna i Džabar-Medžika).
Kada se MJ prvi put povukao Pipen je predvodio Bulse u poenima, skokovima, asistencijama, blokadama i ukradenim loptama (samo četvorici igrača u istoriji je to uspelo, poslednji je LBJ prošle sezone). Bulsi su imali samo 2 pobede manje nego prethodne sezone, ali su nesrećno ispali od Niksa.
A Pipen je svih tih sezona igrao skoro za minimalc!
Igračina.
marko1623 marko1623 02:22 22.02.2010

Re: Bog košarke

Slažem se, i samo da dodam da je Phil Jackson u čini mi se upravo jednoj od utakmica protiv Niksa za odlučujući šut uzeo Kukoča a ne Pipena...Posle je valjda bila velika frka oko toga...
NNN NNN 02:51 22.02.2010

Re: Bog košarke

Jeste.
Pipen se trenutno naljutio, ali pošto je Kukoč pogodio, Pipen se brzo oladio.
reanimator reanimator 08:41 22.02.2010

Re: Bog košarke

NNN

Po meni najjači tandem svih vremena (ispred Stokton-Melouna i Džabar-Medžika).

A Ilić-Prelević?
Meni zauvek u srcu ono gašenje Cibone forama sa basketa, pa ne mogu da budem objektivan :)
NNN NNN 09:11 22.02.2010

Re: Bog košarke

Ilić-Prelević
Banetu nikad neću oprostiti što je odma' zapalio i nije igrao u finalu protiv Partizana!
Unfuckable Unfuckable 06:54 22.02.2010

odlično napisano

I - naravno da ćemo se sporiti oko OI '92: možda jeste stvoren najjači košarkaški tim u istoriji univerzuma, ali je prethodno jedan isto tako jak - rasformiran.
Dokaze za to nalazim u tom jednom veoma dobrom poluvremenu Hrvata '92 i, takođe jednom veoma dobrom poluvremenu našeg tima '96, u nedopustivom broju promašenih penala našeg tima '96 i mom subjektivnom utisku da je naš tim (naravno, ako bi to bila ona stara SFRJ) imao "jaču klupu" i bio daleko uigraniji.
Podsetimo se Igara Dobre Volje u Sietlu '90 - tada je sasvim nedvosmisleno najavljeno Amerikancima šta ih čeka u narednim godinama.
Upravo zbog toga je i izboksovana ta opcija da NBA igrači mogu učestvovati na OI.
aleksandarz92 aleksandarz92 07:42 22.02.2010

Re: odlično napisano

Unfuckable
I - naravno da ćemo se sporiti oko OI '92: možda jeste stvoren najjači košarkaški tim u istoriji univerzuma, ali je prethodno jedan isto tako jak - rasformiran.
Dokaze za to nalazim u tom jednom veoma dobrom poluvremenu Hrvata '92 i, takođe jednom veoma dobrom poluvremenu našeg tima '96, u nedopustivom broju promašenih penala našeg tima '96 i mom subjektivnom utisku da je naš tim (naravno, ako bi to bila ona stara SFRJ) imao "jaču klupu" i bio daleko uigraniji.
Podsetimo se Igara Dobre Volje u Sietlu '90 - tada je sasvim nedvosmisleno najavljeno Amerikancima šta ih čeka u narednim godinama.
Upravo zbog toga je i izboksovana ta opcija da NBA igrači mogu učestvovati na OI.

Nisam siguran da ima mesta sporenju oko OI '92. Tada su za USA igrale sve najveće zvezde NBA, u vreme kad je NBA bila najjača. Rasformirani tim je drugi najjači ikad.
'96. su tu bili neki drugi igrači, daleko manjeg kvalitea. Meč koji su igrali protiv nas je lako mogao biti neizvestan do kraja, da smo imali nekog ozbiljnog centra, jer je Divac dobio 5-u ličnu negde sredinom 3/4 (par sumnjivih), a Zoran Savić se povredio u polufinalu pa nije ni igrao finalnu utakmicu. To je i jedina utakmica (do 2002) u kojoj se neka ekipa držala bar pola utakmice protiv USA, a da je ne ide šut.
hazar hazar 09:01 22.02.2010

Re: odlično napisano

Da je Savić mogao da igra sigurno bi smo dobili tu utakmicu 1996. Divac ne bi izašao tako rano zbog 5 ličnih, a do kraja utakmice bi i šut morao da krene.

Što se 92. tiče, bilo bi neopisivo teško dobiti USA, ali.. Nije za poređenje -30 Hrvata, jer bi tim SFRJ igrački bio neuporedivo jači, a uz to bi imao boljeg trenera i ogromno samopouzdanje(setimo se samo da je SFRJ sve ostale na svetu dobijala sa +20).
NNN NNN 09:34 22.02.2010

Re: odlično napisano

Puno sam razmišljo o tom duelu, još krajem 80-ih (kada smo prvi put na McDonald's-ovom turniru igrali protiv Boston Seltiksa (izgubili smo 28 ralike, ali to je potpuno nerealan rezultat, utakmica je bila egzibiciona i prilično smo se dobro držali).
Znalo se da će '92. da igra Dream Team na Olimpijadi, ali ja sam očekivao da ih dobijemo na SP u Beogradu '94. koje na žalost nikad nije odigrano

Oni se '92. nisu ni oznojili!
Jednostavno niko nije ni pokušao da im parira (mi bismo pokušali, pa bi bar bilo zanimljivo videti koliko su stvarno jaki).
Oni su u polufinalu pobedili Litvaniju da preko 50 razlike!!!! (inače Sabonis je bio jako dobar, podelio je 10-ak banana, ali ga šut nije hteo kao nikad u životu, izgleda da mu se to vratilo za onu trojku '86.)
A Hrvati su u finalu posle 10-ak minuta poveli, nekim zakucavanjem Franje Arapovića (recimo 26:25) i on se nešto okačio o obruč, pa urla, pa se napalio, a Ameri ga gledaju i pitaju se "hoće li neko pomoći ovom?".
Za 20-ak minuta su lagano nagurali 40 razlike i posle se zezali do kraja.

1996. je igrao nihov drugi najjači tim svih vremena za koji su igrlai Šekil, (Nigerijac!) Olajdžuvon, Redži Miler i Geri Pejton (koji su tad bili na vrhuncu) + Pipen, Barkli, Stokton, Meloun, Robinson iz originalne postave, ali nisu igrali Džordan, Medžik, Bird, Dreksler...
I mi smo se sa samo jednim centrom (Divcem, Savić se povredio protiv Litvanije, Rebrača se usrao, a Tomaševića niko ozbiljno ne računa), najviše zahvaljujući kapitenu Palji, držali tačno 30 minuta (u tom trenutku je Sale Nacionale pogodio trojku za 50:51, i u sledećem napadu Divac, koji se nosio na najjačom centrovskom linijom u istoriji planete, je dobio 5. ličnu). Mi smo brzo pali i izgubili sa nerealnih 69:95

Mislim da bi ekipa SFRJ protiv Drim tima mogla realno da se drži na ispod 20 razlike, a uz malo sreće da ostane na 10, bolje od toga je stvarno nerealno.
milisav68 milisav68 09:58 22.02.2010

Re: odlično napisano

Unfuckable
I - naravno da ćemo se sporiti oko OI '92: možda jeste stvoren najjači košarkaški tim u istoriji univerzuma, ali je prethodno jedan isto tako jak - rasformiran.

I ja sam pristalica teorije zavere da je USA, čitaj CIA, rasturila SFRJ da ne bi izgubili u basketu na OI u Barseloni ´92.
Inače, da dodam čuvenu trenersku bravuru Fila Jeksona(koja se posle odomaćila kod nekih trenera koji su imali slične igrače), u odlučujućim trenucima nekih utakmica, get the fucking ball to MIchael.
Kukoč je u jednom intervju-u ispričao kako Michael ne voli da gubi ni na treningu.
Eh, da i čuveni nadimak AIR.


ps.Partizan opet uzeo kup.
hazar hazar 10:03 22.02.2010

Re: odlično napisano

1996. je igrao nihov drugi najjači tim svih vremena za koji su igrlai Šekil, (Nigerijac!) Olajdžuvon, Redži Miler i Geri Pejton (koji su tad bili na vrhuncu) + Pipen, Barkli, Stokton, Meloun, Robinson iz originalne postave, ali nisu igrali Džordan, Medžik, Bird, Dreksler...
I mi smo se sa samo jednim centrom (Divcem, Savić se povredio protiv Litvanije, Rebrača se usrao, a Tomaševića niko ozbiljno ne računa), najviše zahvaljujući kapitenu Palji, držali tačno 30 minuta (u tom trenutku je Sale Nacionale pogodio trojku za 50:51, i u sledećem napadu Divac, koji se nosio na najjačom centrovskom linijom u istoriji planete, je dobio 5. ličnu). Mi smo brzo pali i izgubili sa nerealnih 69:95

Mislim da bi ekipa SFRJ protiv Drim tima mogla realno da se drži na ispod 20 razlike, a uz malo sreće da ostane na 10, bolje od toga je stvarno nerealno

Mesecima sam posle te utakmice 1996. razmišljao šta bi bilo da je Savić mogao da igra. Da je to bila SFRJ sa Rađom, Kukočem i npr.Vrankovićem, siguran sam da bi ih dobili.

Ovo za 1992. je realno otprilike to, do -10 bi zaista bio uspeh.
NNN NNN 10:55 22.02.2010

Re: odlično napisano

Obožavam ovo zakucavanje - dok svi zevaju u loptu, pravo niotkud doleće Majkl i zakucava!
Jednom je ovo isto ponovio na Ol-star utakmici
milisav68 milisav68 11:09 22.02.2010

Re: odlično napisano

NNN
Mislim da bi ekipa SFRJ protiv Drim tima mogla realno da se drži na ispod 20 razlike, a uz malo sreće da ostane na 10, bolje od toga je stvarno nerealno.

Glavna "prednost" Amerikanaca u oba finala (92 i 96) je bila tanka protivnička klupa, plus oni su bili puni sebe(sa razlogom) ali opet puni sebe i još, na olimpijadi je dozvoljena zona, tako da je pitanje šta bi bilo kad bi bilo.
Imaginarni protivnik dream-team-a:
01.Drazen Petrovic
02.Aleksandar Djordjevic
03.Predag Danilovic
04.Zoran Sretenovic
05.Velimir Perasovic
06.Juruj Zdovc
07.Toni Kukoc
08.Zarko Paspalj
09.Dino Radja
10.Vlade Divac
11.Zoran Savic
12.Stojko Vrankovic

couch
Duda Ivkovic

stefan.hauzer stefan.hauzer 11:18 22.02.2010

Re: odlično napisano

1996. je igrao nihov drugi najjači tim svih vremena za koji su igrlai Šekil, (Nigerijac!) Olajdžuvon, Redži Miler i Geri Pejton (koji su tad bili na vrhuncu) + Pipen, Barkli, Stokton, Meloun, Robinson iz originalne postave, ali nisu igrali Džordan, Medžik, Bird, Dreksler...


aaa,Penny Hardaway?

Ko zna sta bi bilo sa tim kosarkasem,da ne bi one povrede kolena...
On i Shaq su bili neverovatni,secam se da su izbacili Bullse '95 u finalu Istoka(cini mi se)...i da je zbog njih vratio,upravo Jordan,na ledja broj 23! Dok su finale izgubili zbog toga sto Shaq jos uvek nije bio dorastao Hakeemu(a i Hjuston je bio,realno,te sezone najjaca ekipa)!Eh,a to mu tek bila druga sezona u NBA,Penny-u naravno!Sledece sezone su upravo izgubilu u finalu Istoka od Bullsa,a posle je Shaq otisao,a sledece sezone je bio kraj magije
,to prokleto koleno!
Da ne zaboravim njegov sut,uvek oko ili iznad 50%,asistencije ka Shaqu, a necu mu zaboraviti ni one poene u finalu(Atlanta) protiv nas 17. ih bese(ne znam je li jos uvek na drugom mestu po broju poena u playoff-u iza Jordana,naravno)!?

NNN NNN 11:27 22.02.2010

SFRJ Dream Team

01.Drazen Petrovic
02.Aleksandar Djordjevic
03.Predag Danilovic
04.Zoran Sretenovic
05.Velimir Perasovic
06.Juruj Zdovc
07.Toni Kukoc
08.Zarko Paspalj
09.Dino Radja
10.Vlade Divac
11.Zoran Savic
12.Stojko Vrankovic

couch
Duda Ivkovic

Samo Naumovski umesto Sretenovića

Ali koliko mi se čini Dražen i Đorđević se nisu nešto mirisali (znaš ti nas, jebo ti nas)

Inače da su puni sebe može se reći, ali ta primedba kod Drim tima ne stoji, tj kod njih se ne može uzeti u negativnom kontekstu, jer za razliku od većine ovih današnjih (i poslednjih 10-ak godina) cirkuzanata, oni su pre svega bili zreli igrači (i ljudi).
NNN NNN 11:34 22.02.2010

Re: odlično napisano

Penny Hardaway

Znaš da kad sam nabrajao igrače, razmišljao sam da l' da pomenem i igračine kao što su Peni i Grent Hil, al' kao da ne dužim. Njih su povrede baš unakazile, a bili su neverovatno talentovani i kompletni igrači.

All-Time Playoffs Individual Career Leaders:
Points
Michael Jordan 5,987
Kareem Abdul-Jabbar 5,762
Karl Malone 4,761
SHAQUILLE O'NEAL 4,546
Jerry West 4,457
libkonz libkonz 11:37 22.02.2010

Re: SFRJ Dream Team

Samo Naumovski umesto Sretenovića

Ali koliko mi se čini Dražen i Đorđević se nisu nešto mirisali (znaš ti nas, jebo ti nas)

da, Naumovski je bio puno bolji i držao celu makedonsku reprezentaciju na sebi.
Dražen nije voleo Đorđevića i ne bi mogli da se nađu zajedno.
milisav68 milisav68 12:17 22.02.2010

Re: SFRJ Dream Team

NNN
Samo Naumovski umesto Sretenovića

Tačno, zaboravio sam na Naumovskog.

Ne mogu da nadjem poseban video, kad odbrambeni igrač skače posle Jordana, a pada pre , znam da to nije bilo samo jednom ali iz ovog ugla se lepo vidi počinje na 2:40

NNN NNN 12:38 22.02.2010

Re: SFRJ Dream Team

počinje na 2:40
To zakucavanje ima čak i svoje ime (jeste; neka njegova zakucavanja imaju svoja imena)
Zove se Great ecape
Džordan kreće pored Džona Starksa, s leve strane po base-lane-u i udvaja ga Čarls Oukli, i on navodno odustaje ali naglo se okreće (ova dvojica ostaju u zbunu) i naskače ni manje ni više nego preko Patrika Juinga i stavlja da na poster!
-jedno od najboljih zakucavanja ikad-
reanimator reanimator 14:00 22.02.2010

Re: SFRJ Dream Team

NNN

Samo Naumovski umesto Sretenovića

Ja bih Saleta Obradovića pre Naumovskog.
I velika je šteta što ovde realno nema mesta za Ivu Nakića.
A ubacio bih i Olivera Popovića, čisto da Ameri shvate da ih podcenjujemo :)
Unfuckable Unfuckable 14:05 22.02.2010

Re: SFRJ Dream Team

A ubacio bih i Olivera Popovića, čisto da Ameri shvate da ih podcenjujemo :)

medjutim92 medjutim92 15:02 22.02.2010

Re: SFRJ Dream Team

libkonz
Samo Naumovski umesto Sretenovića

Ali koliko mi se čini Dražen i Đorđević se nisu nešto mirisali (znaš ti nas, jebo ti nas)

da, Naumovski je bio puno bolji i držao celu makedonsku reprezentaciju na sebi.
Dražen nije voleo Đorđevića i ne bi mogli da se nađu zajedno.


Aj što Dražen nije voleo, al trener nije voleo da drži obojicu u timu..

Đorđević i Danilović nisu govorili 1992. pa im nije smetalo da budu najbolji bekovski par Evrope (uz prilično potcenjen doprinos Danilovića i ostatka ekipe rezultatu)..
Unfuckable Unfuckable 15:33 22.02.2010

Re: SFRJ Dream Team

Đorđević i Danilović nisu govorili 1992.

za ovo nisam znao
NNN NNN 15:37 22.02.2010

Re: SFRJ Dream Team

Saleta Obradovića
Za njega smo imali neku internu foru "ulazi Obradović i vodi lopti" (jer najčešće kad uđe u igru, protivnik ima napad i on odma ukrade loptu). Car (da ga ubacimo, al' umesto Perasovića) da zbunimo Amere sa 5 niskih igrača, a ako baš 'oćemo da ih potcenimo, onda da ubacimo Ivicu Obada.

Oliver Popović

Sećam se Ilić, Obradović, Radović, Janković (Avdija?) itd deru Divca, Paspalja, Đorđevića, Grbovića, i ulazi mlađani Popović, sve se plavi, vezuje 3 trojke i pravi preokret

medjutim92 medjutim92 15:41 22.02.2010

Re: SFRJ Dream Team

NNN
Sećam se Ilić, Obradović, Radović, Janković (Avdija?) itd deru Divca, Paspalja, Đorđevića, Grbovića, i ulazi mlađani Popović, sve se plavi, vezuje 3 trojke i pravi preokret


Preciznije, 4 trojke i slobodno bacanje, i to u produžetku u kom je već dosta igrača s obe strane izašlo zbog 5 ličnih
Kazezoze Kazezoze 17:22 22.02.2010

Re: odlično napisano

milisav68
NNN
Mislim da bi ekipa SFRJ protiv Drim tima mogla realno da se drži na ispod 20 razlike, a uz malo sreće da ostane na 10, bolje od toga je stvarno nerealno.

Glavna "prednost" Amerikanaca u oba finala (92 i 96) je bila tanka protivnička klupa, plus oni su bili puni sebe(sa razlogom) ali opet puni sebe i još, na olimpijadi je dozvoljena zona, tako da je pitanje šta bi bilo kad bi bilo.
Imaginarni protivnik dream-team-a:
01.Drazen Petrovic
02.Aleksandar Djordjevic
03.Predag Danilovic
04.Zoran Sretenovic
05.Velimir Perasovic
06.Juruj Zdovc
07.Toni Kukoc
08.Zarko Paspalj
09.Dino Radja
10.Vlade Divac
11.Zoran Savic
12.Stojko Vrankovic

couch
Duda Ivkovic


chini mi se da je umesto perasovica trebao igrati chutura, a umesto sretenovica obradovic...
NNN NNN 20:28 22.02.2010

Re: odlično napisano

umesto perasovica trebao igrati chutura, a umesto sretenovica obradovic
Već smo se dogovorili: umesto Perasovića i Sretenovića -> Naumovski i Obradović
pnbb pnbb 21:30 22.02.2010

Re: SFRJ Dream Team

Aj što Dražen nije voleo, al trener nije voleo da drži obojicu u timu..

drazen i sale uopste nisu bili ista liga
milisav68 milisav68 23:12 22.02.2010

Re: SFRJ Dream Team

pnbb
drazen i sale uopste nisu bili ista liga

U kom smislu?

Inače švrljajući netom naleteh na podatak da su Draženov deda i Bodirogina baba rodjeni brat i sestra.


wikipedia
NNN NNN 23:28 22.02.2010

Re: SFRJ Dream Team

Draženov deda i Bodirogina baba rodjeni brat i sestra.
Jeste.
U pitanju je srpska porodica iz Hercegovine (valjda), pa mi je tim odvratnije što se Dražen tako žestoko svrstao na jednu stranu, bez obzira koja je to strana (Poturica gori od Turčina), ali dupe mu je bilo u procepu, pa mu nije nimalo bilo lako da ostane neutralan, ali bih voleo da je bar pokušao.

Dražen i Bodiroga su igrači koji su potpuno obeležili 2 decenije evropske košarke.
Geni su čudo. Poznato je, takođe, da je Dražen imao i zajedničkog dedu (i babu i roditelje i...) sa Aleksandrom Petrovićem
reanimator reanimator 23:58 22.02.2010

Re: SFRJ Dream Team

Meni je jedan od blamantnijih dogadjaja u istoriji sporta trenutak kada hrvati napuštaju parket u Atini. Svi su u to vreme uveliko bili ostvareni i dokazani kao igrači, patriote, sportisti i stvarno nikada nisam skapirao pristajanje na nečiju glupu ideju (lično, ne verujem da su se igrači sami dogovorili, nego ih naložio neko od funkcionera, koji je dobio nalog), kakva god poruka da se šalje. Uostalom, svako od njih je mogao sportski da ostane do kraja, pa da posle da izjavu za TV, u kojoj će da osudi sve što mu padne na pamet, a ne ovako..
Na stranu činjenica da su na drugoj strani dojučerašnji...hajde d ane kažem prijatelji, jer nemam pojma ko je bio u kakvim odnosima..eto, u najmanju ruku kolege.
Doctor Wu Doctor Wu 00:07 23.02.2010

Re: SFRJ Dream Team

Inače švrljajući netom naleteh na podatak da su Draženov deda i Bodirogina baba rodjeni brat i sestra.

Aco, Srbine!
(Misli se na Acu Purgera).
NNN NNN 00:31 23.02.2010

Re: SFRJ Dream Team

Aco, Srbine!
To su mu uvek skandirali u Beogradu
Doctor Wu Doctor Wu 00:33 23.02.2010

Re: SFRJ Dream Team

To su mu uvek skandirali u Beogradu

Sudbina se s nekim ljudima bas okrutno poigrala.
Eto, na primer, Dragec...
NNN NNN 01:45 23.02.2010

preskordicija

jedan od blamantnijih dogadjaja u istoriji sporta trenutak kada hrvati napuštaju parket u Atini.
Od tad se nisu vratili na pobedničko postolje
medjutim92 medjutim92 09:24 23.02.2010

Re: SFRJ Dream Team

pnbb
Aj što Dražen nije voleo, al trener nije voleo da drži obojicu u timu..

drazen i sale uopste nisu bili ista liga


slabo ko je uopšte bio liga s Draženom, ali ako je Dražen bio prvi, Đorđević je svakako bio drugi šuter kog smo imali u to vreme..
medjutim92 medjutim92 09:34 23.02.2010

Re: preskordicija

NNN
jedan od blamantnijih dogadjaja u istoriji sporta trenutak kada hrvati napuštaju parket u Atini.
Od tad se nisu vratili na pobedničko postolje


Istini za volju, u Beogradu 2005 su opljačkani, trebalo je da uzmu medalju..
NNN NNN 11:08 23.02.2010

Re: preskordicija

Istini za volju, u Beogradu 2005 su opljačkani, trebalo je da uzmu medalju..
Vrlo sumnjivo su izgubili u četvrtfinalu od Španije (Fran Vaskez ih razbio + sudije koje od kad je sveta i veka sude za Špance u svim sportovima ), a u utakmici za 3. mesto Francuzi su ugazili Špance sa 30 razlike.
pnbb pnbb 15:25 23.02.2010

Re: SFRJ Dream Team

Đorđević je svakako bio drugi šuter kog smo imali u to vreme..

kad je drazen vec zavrsio posao u evropi, sale ne da niej bio drugi suter, nego ni druga opcija u partizanu
pnbb pnbb 15:29 23.02.2010

Re: SFRJ Dream Team

pa mi je tim odvratnije što se Dražen tako žestoko svrstao na jednu stranu, bez obzira koja je to strana

daleko se manje zestoko svrstao od , recimo, stojka, koji je cisti srbin ...
prilikom onog skandala kad se ovaj majmun kesao o jarbol da skine jugoslovensku zastavu, drazen je isao da se izvini
milisav68 milisav68 17:59 23.02.2010

Re: SFRJ Dream Team

pnbb
kad je drazen vec zavrsio posao u evropi, sale ne da niej bio drugi suter, nego ni druga opcija u partizanu

Možda zbog toga što je Dražen bio 3 godine stariji.
pnbb pnbb 18:23 23.02.2010

Re: SFRJ Dream Team

Možda zbog toga što je Dražen bio 3 godine stariji.

pa to i kazem .. za ono vreme kad su se igracki poklopili, nema mesta poredjenju.. sale je vrh dostigao dosta kasnije nego sto je drazen vec bio pokojni
milisav68 milisav68 19:15 23.02.2010

Re: SFRJ Dream Team

pnbb
Možda zbog toga što je Dražen bio 3 godine stariji.

pa to i kazem .. za ono vreme kad su se igracki poklopili, nema mesta poredjenju.. sale je vrh dostigao dosta kasnije nego sto je drazen vec bio pokojni

´92 je Dražen bio živ.....Sale sa ekipom Partizana osvaja Evroligu i treba da se ide na OI u Barselonu......medjutim, zemlja se raspala.....
Ja ih ne poredim, niti ima smisla porediti ih.
Malo smo se igrali igre šta bi bilo kad bi bilo, USA dream team vs SFRJ dream team, a sve zbog teme MJ, koji je bio u timu USA na OI u Barseloni.
medjutim92 medjutim92 08:23 24.02.2010

Re: SFRJ Dream Team

pnbb
Đorđević je svakako bio drugi šuter kog smo imali u to vreme..

kad je drazen vec zavrsio posao u evropi, sale ne da niej bio drugi suter, nego ni druga opcija u partizanu


Vidi, da pricamo o olimpijadi 1988, to sto pricas stoji.

Uopste ne pokusavam da dokazem da je Sale Djordjevic ikada bio bolji od Drazena. Jednostavno nije.

Ali 1992. je svakako bio drugi suter bivse SFRJ..
Doctor Wu Doctor Wu 07:39 22.02.2010

E pa onda da

aktuelne teme su ZOI i evrokupovi.

cestitamo Ivici Kostelicu i Tini Maze srebrne medalje. Ivica, Slovenci i Svindal su i inace jedini koji imaju kakve takve sanse protiv Nemaca (sto austrijskih, sto svajcarskih, sto italijanskih, sto americkih).
NNN NNN 09:37 22.02.2010

Re: E pa onda da

NNN NNN 09:41 22.02.2010

Re: Kahm...

...i Medik kaže da je Džordan najbolji igrač svih vremena!

(ne mogu sad da uploadujem klip kad početkom '95. kleči na kolenima i moli ga da se vrati, car )

Inače u finalu 1991. u direktnom duelu, Džordan je imao više asistencija od Medžika! Toliko.

Edit:
Ipak je Medžik imao više asistencija (zahvaljujući poslednjoj utakmici u kojoj je imao čak 20!), ali je MJ u 3 od 5 utakmica imao više asistencija

Najlepše od svega je što je Divac imao prosek u finalu od 18.2 poena (drugi strelac ekipe, sa samo 2 poena ukupno manje od Medžika, uz dosta bolji procenat šuta, najviše zahvaljujući Medžikovim asistencijama :) + Vlade je gađao bacanja ukupno 13/13 :))) i 8.8 skokova (prvi skakač ekipe)!
Link
NNN NNN 12:41 22.02.2010

Re: Kahm...

Džordan poštuje starije i ne protivreči

A ja kažem da si ti (duplo) veći igrač od mene
hazar hazar 08:52 22.02.2010

Hvala

na podsećanju o jednostavno najboljem igraču basketa svih vremena. Odlično napisan blog.
NNN NNN 09:43 22.02.2010

Re: Hvala

Hvala.
Meni je puno trebalo (i značilo) da napišem, pa mi je još više drago kad vidim da se nekima svidelo.
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:07 22.02.2010

Re: Hvala

NNN
Meni je puno trebalo (i značilo) da napišem, pa mi je još više drago kad vidim da se nekima svidelo.

Odlično, baš je dobro što si se potrudio.
Uživanje je bilo čitati te.
I sve ovo stoji
Majkl Džordan je najbolji košarkaš koji je ikada igrao ovu igru.

Nikada neko neće imati ni približan uticaj na košarku kakav je Majkl imao.

Košarka se deli na eru pre i posle Džordana. Pre se uglavnom igralo na pamet, a posle na snagu, On je objedinio oba + neverovatno veliko srce (i muda).

...i Medžik kaže da je Džordan najbolji igrač svih vremena!

Jer je napisano od srca.

O velikima treba pisati od srca, nadahnuto i poetično.

Ali mi nešto pada na pamet.
Koliko ćemo čekati da prodje vremena da neko sedne i napiše poetičan i nadahnut tekst o jednom drugom velikom sportisti - golferu Tajgeru Vudsu.
Dobro, znam da je golf manje popularan od košarke, ali Vuds zaslužuje, kao neprevazidjeni i neponovljivi achiever na svom polju, da se ukaže na njegovu veličinu, i pored ove neprijatne stanke u koju je sada upao (proći će to), jer JESTE FENOMENALAN.
A takvima treba ukazivati poštovanje.


NNN NNN 17:16 22.02.2010

Re: Hvala

O velikima treba pisati od srca, nadahnuto i poetično.
Samo da znaš da si mi i ti pao na pamet! Rekoh sebi kad može VP o Isidori, što ja ne bih o Džordanu
Kukoč kaže da ga je Džordan navukao na golf.

A ja golf ne volim iz ličnih razloga, naime na Adi su posekli 100 puta više drveća nego što ima na Bulevaru, samo što je nekom zinulo dupe da igra golf baš na Adi (mogli su da naprave PRAVI golf teren na bilo kojoj livadi u blizini)

A Tajger je čudo, samo ja više volim Vuds.
MightyNora MightyNora 10:34 22.02.2010

Mentalitet

NNN NNN 13:00 22.02.2010

Re: Mentalitet

Čovek - bilbord

Uzdigao je "Najke"
A evo i jedne za neku, manje sportski nastrojenu publiku
pavinho pavinho 15:45 22.02.2010

Re: Mentalitet

NNN
Čovek - bilbord

Uzdigao je "Najke"
A evo i jedne za neku, manje sportski nastrojenu publiku


nije on uzdigao Nike,on je napravio Nike.barem ovaj Nike kakav danas znamo.prije njega Nike je bia americka firma,poprilicno nepoznata u ostatku svita(u usporedbi s addidasom recimo)
NNN NNN 23:32 22.02.2010

Re: Mentalitet

ovaj Nike kakav danas znamo
Dok sam ovo čitao na nogama sam imao udobne, kvalitetne i lepe patike. Hvala mu


Još kad bih našao ovakve
marko1623 marko1623 10:46 22.02.2010

čuvao ga je i Danilović, ali džaba

NNN NNN 11:09 22.02.2010

Re: čuvao ga je i Danilović, ali džaba

Gledao sam utakmicu protiv Majamija (06.11.1996. - bio sam svež brucoš ), kada je Danilović čuvao MJ-a. Danilović je ovde uvek važio za igrača sa prilično dobrim fizičkim predispozicijama, ali kada je čuvao Džordana izgledao je prespor (ustvari je Majkl bio brz kao brzonogi Ahilej ).
Džoradn je na toj utakmici ubacio 50 poena!
(Za Majami su tad još igrali Alonzo Morning, Tim Hardvej, Den Majerle, Džamal Mešburn, PJ Braun... završili su kao 2. u istočnoj konferenciji)
aleksandarz92 aleksandarz92 14:38 22.02.2010

Re: čuvao ga je i Danilović, ali džaba

Bila je i neka utakmica gde je Danilović čuvao Džordana, a ovaj dao manje od 20 koševa. Onda ga intervjuisao neki naš novinar, nešto kao:
- Uspeli ste da zadržite najvećeg igrača svih vremena na manje od 20 poena. Jeste li našli neki recept kako treba igrati protiv njega.
- Ma jok, nije ga htelo. On ne može da se čuva.
blogovatelj blogovatelj 19:25 22.02.2010

Re: čuvao ga je i Danilović, ali džaba

Danilović je ovde uvek važio za igrača sa prilično dobrim fizičkim predispozicijama, ali kada je čuvao Džordana izgledao je prespor (ustvari je Majkl bio brz kao brzonogi Ahilej


Na toj utakmici su Bulsi sest sekundi pred poluvreme gubili 6 razlike, i on je za tih sest sekundi imao jednu ukradenu loptu, dve trojke, i izjednacio je rezultat. A u drugom poluvremenu su ih razvalili.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:26 22.02.2010

Re: čuvao ga je i Danilović, ali džaba

aleksandarz92
- Ma jok, nije ga htelo.

Да, али овде га је "хтело": ја ово више никад нисам видео. Скош-шут са центра?! Не, не-мо-гу-ће!!!

Шта рећи, осим: сјајан ти је прилог, Ен-Ен-Ен, о човеку због ког сам престао да гледам кошарку.
NNN NNN 22:38 22.02.2010

Re: čuvao ga je i Danilović, ali džaba

Да, али овде га је хтело... Скоk-шут са центра
Obožavam ovaj koš

Mnogi su rekli posle ove utakmice:
- Imao je mnogo sreće!

Džordan je odgovorio:
- Što više vežbam - sve više imam sreće!


сјајан ти је прилог, Ен-Ен-Ен, о човеку због ког сам престао да гледам кошарку.
Hvala.
To je upravo taj njegov uticaj na košarku i njegova, može se reći, negativna strana (posle njega ostaju prevelika očekivanja, koja je praktično nemoguće ispuniti).

crossover crossover 10:58 22.02.2010

23

Најзад један одличан и занимљив блог, сви нешто даве са сексом и политиком, убибоже. Али, ај’ признај (нећемо ти ништа :) да си написао блог о Џордану да би нас одвратио од грудвања. Јесу кошарка и фудбал стварно најзанимљивији, али шта ћеш да радиш кад падне снег?

NNN NNN 11:13 22.02.2010

Re: 23


сви нешто даве са сексом
Neke Džordanove utakmice nisu bile za mlađe od 18 godina
шта ... радиш кад падне снег?
Pizdim


A ova dvojica sa slike su bili prava uživancija za gledanje.
(nikad neću zaboraviti ovacije koje je Kukoč dobio na Saletovam oproštaju, a neće ni on )
hazar hazar 11:39 22.02.2010

Re: 23

(nikad neću zaboraviti ovacije koje je Kukoč dobio na Saletovam oproštaju, a neće ni on )

Tada sam se naježio, ali sam se smrzo na ovacije koje dobio Novicki u Areni, kada ga je trener zamenio jer je utakmica izgubljena, na finalu PE. Videlo se, a čini mi se da je posle i pričao, da nije verovao šta mu se događa.
NNN NNN 11:47 22.02.2010

Re: 23

Ne pominji mi PE2005

Ja sam još pre toga ložio ljude da je Novicki najbolji košarkaš na svetu (sad sam se malko ohladio)
Biljana 77 Biljana 77 17:09 22.02.2010

Previše seksa?

сви нешто даве са сексом

topcat topcat 17:43 23.02.2010

Re: 23

crossover
али шта ћеш да радиш кад падне снег?

Snjegovica, naravno. : )

libkonz libkonz 11:03 22.02.2010

Konačno taj tekst


Samo jedna ispravka:
Džordan se opredelio za drugo povlačenje iz NBA zbog toga što je počeo taj štrajk, pa se povukao jednu sezonu ranije nego što je planirao.
Inače, i ja sam prestao da pratim NBA jer su otišle sve velike zvezde u "penziju": Džordan, Divac, Barkli, Stokton, Meloun...
NNN NNN 11:19 22.02.2010

Re: Konačno taj tekst

Bila je neka i priča još oko Fil Džeksona, Pipena..., mislim da je MJ bio iznad Lock-out-a, ali malo holivudske dramatizacije nije na odmet
pnbb pnbb 19:58 22.02.2010

Re: Konačno taj tekst

mislim da je MJ bio iznad Lock-out-a

zbog toga što je počeo taj štrajk, pa se povukao jednu sezonu ranije nego što je planirao.

samo su presatali da mu prete zbog kockarskih dugova...
miloradkakmar miloradkakmar 14:34 22.02.2010

Mogu

ti reći da sam ovaj tekst stavio u favorite, da se ne zagubi... :)))
Košarka se deli na eru pre i posle Džordana. Pre se uglavnom igralo na pamet, a posle na snagu, On je objedinio oba + neverovatno veliko srce (i muda).

Veličina je uvek veličina, ali On je neponovljiva veličina !
NNN NNN 14:46 22.02.2010

Re: Mogu

ovaj tekst stavio u favorite

Hvala!
medjutim92 medjutim92 15:04 22.02.2010

Šta se desi kad se u jednom čoveku sastave

.. neograničeni rad i talenat, uz cojones do zemlje (i to kad skoči)..

nisam ga nešto voleo, ali tog čoveka je bilo (a i sad je) nemoguće ne poštovati..
NNN NNN 15:42 22.02.2010

Re: Šta se desi kad se u jednom čoveku sastave

neograničeni rad i talenat, uz cojones do zemlje (i to kad skoči)..
Sve si objasnio
pavinho pavinho 15:50 22.02.2010

forma

Jordan je jedini igrac(u bilo kojem sportu,s izuzetkom mozda federera iz anjboljih dana),za kojeg nije postojala rijec forma.on je uvik bija u formi,sposoban utrpat koliko triba(nesto priblizno je moga samo Drazen Petrovic u evropskin danima).
I zato je najbolji svih vrimena,sportas uopce a kosarkas pogotovo!
pnbb pnbb 21:24 22.02.2010

Re: forma

nesto priblizno je moga samo Drazen Petrovic u evropskin danima).

aha.. ako sabonis tog dana ostane kuci
marko1623 marko1623 16:12 22.02.2010

Da ne ispadne da je samo Šek lomio table..

Biljana 77 Biljana 77 16:49 22.02.2010

MJ & MJ

Intimno, Magic je magic.. On je zaista košarku pretvarao u magiju. Jordan je košarku pretvarao u hm.. ma ni u šta je nije pretvarao, on je samo igrao .. savršenije od svih drugih. Teško mi je da objasnim tu razliku, ali kad neke njihove "klasične" poteze provrtim kroz glavu, nametne mi se ta razika: Magic je igrao najlepšu košarku na svetu, Jordan je najbolji igrač košarke na svetu... Znam da je konfuzno, ali to je više neki osećaj nego nešto što mogu da argumentujem i objasnim.



Tek.. srećni smo mi što možemo da se sporimo ko je od njih dvojice bolji i šta bi uradio YU dream team naspram onog.. Jadni ovi klinci što misle da je Kobe Bryant najbolje što je košarka dala.
NNN NNN 17:07 22.02.2010

Re: MJ & MJ

možemo da se sporimo
Tko se spori?
Biljana 77 Biljana 77 17:12 22.02.2010

Re: MJ & MJ

Uzgred, uvek mi je bila simpatična ta numerička suprotstavljenost 32 - 23.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana