Društvo| Kultura| Mediji| Politika| Život

Krađe i kraduckanja - ima li razlike?

Dragan Jakovljević. RSS / 28.02.2010. u 15:16

Prisvajanje tuđeg, pa i onog što na prvi pogled izgleda kao ničije ili svačije, oduvek je označavano kao lopovluk. Sa nekim modalitetima, doduše. Za prisvajanje cigareta iz trafike ili jabuka sa pijačne tezge se, na primer, obično koristi izraz krađa, dok su se za lopovluk na veliko uvrežile neke maglovitije kvlalifikacije tipa: utaje, malverzacije, mahinacije...

Razlika između krađe i malverzacije, međutim, nije samo jezička, nego i suštinska: za cigarete se obavezno ide u zatvor, a za ovo drugo - kako kad i kako ko. Narodski: mož' da znači, al' ne mora da bidne.

Krađe je bilo i biće je u svim civilizacijama i oblicima života - od pećinskog do velegradskog čoveka, od proždrljive ribice do moje kuje Are. Taj nagon, nema sumnje, strpljivo čuči u svakom živom stvoru i čeka svoj čas. Samo što kod nekih on biva sputan domaćim vaspitanjem i čvrstim uverenjem da na kraju kusaš sve ono što si u životu skuvao, dok je kod drugih taj princip nadvladan snagom onog novokomponovanog koji poručuje: uzmi sve što ti život pruža (danas si cvet, sutra uvela ruža - nastavak za one koji lepo pevaju).

Sve vam ovo pišem jer sam poslednjih nedelja prosto impresioniran količinom otkrića o velikim krađama u Mađarskoj, takoreći svuda oko nas. Čim uključite televizor, slede vam udarci čekićem u glavu, a posle svakog vam pred oči iskoči po jedna velika cifra, i to višemilionska. Saopštavaju nam ko je koga o'ladio i za koliko, ali se to ipak ne događa uvek, već po pravilu uoči izbora. Ispade da se samo tada krade.
Jedan poznanik, inače intelektualac, posle jedne takve emisije mi iznervirano reče:
- Vidiš li šta nam ovi rade?! Sve pokradoše!
Složio sam se s njim, ali sam ga podsetio i da su iste takve vesti izbijale na površinu i u vreme vladavine onih koji su sada isterivači pravde.
- Da, u pravu si - odgovara on. - Ali ipak nije svejedno da li ti ukradu bicikl ili auto. Ja sam ipak za one prve.

I eto, šta da vam kažem posle ovoga, osim da više nisam ni za jedne. Zato što mi je drag i moj bicikl.

Atačmenti



Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana