Gradjanske inicijative| Putovanja| Zdravlje

Firenca, dan treći

Krugolina Borup RSS / 03.03.2010. u 20:21

Kakav dan, ljudi moji. Imam utisak ko na Marsu da smo bili dr Vajs i ja. A nismo. Bili smo u porodilištu koje se specijalizovalo za fiziološki, neometani porođaj. Ali, to što smo tamo čuli i videli, samo me je uverilo da smo mi crne žene Srbije, sve zajedno s ovim našim lekarima Srbije, s neke potpuno druge planete. I to ne s planete iz ovog, nego nekog potpuno drugog solarnog sistema, milionima svetlosnih godina udaljenim od njih...

"Centro Nascita Margherita" otvoren je u martu 2007. godine, s ciljem promocije povratku fiziološkom, neometanom porođaju. U njemu nema lekara. Glavnu reč vode babice. Žene zainteresovane za fiziološki porođaj javljaju se Centru u 36. nedelji trudnoće, i onda se vrši procena da li žene mogu ili ne mogu da se porode kod njih. Protokol je rigorozan, ima mnogo faktora koje treba ispuniti da bi se trudnica kvalifikovala za porođaj kod njih, počev od toga koliki nivo hemoglobina u krvi mora da ima, preko starosti, procenjene težine bebe, dijabetesa, ostalih uobičajenih faktora rizika u trudnoći, itd, itd... Zbog toga se kod njih godišnje obavi svega oko 500 porođaja, od ukupno 3000 porođaja, koliko se obavi na nivou cele bolnice (u drugom delu bolnice ima klasično porodilište, gde lekari vode glavnu reč; ali i tamo je sve manje-više prirodno, samo imaju mnogo više mašina koje kažu "ping").

Pita dr Vajs: pa, ko vrši procene da li žena može na fiziološki, neometani porođaj? Kaže babica-direktorka-centra Rita Breši: babice.

Pita dr Vajs: pa, ko radi ultra zvuk? Kaže babica Rita: babice.

Pita dr Vajs: pa, ko prati dilataciju? Kaže babica Rita: babice.

Pita dr Vajs: pa, ko procenjuje da se stvar zakomplikovala i da se trudnica mora transferisati lekarima ili u operacionu salu radi carskog reza? Kaže babica Rita: babice.

Pita dr Vajs: pa, ko procenjuje da li treba epiziotomija? Kaže babica Rita: babice.

Pa, ko radi epiziotomiju? Kaže babica Rita: babice.

Pita dr Vajs: pa, ko ušiva epiziotomiju? Kaže babica Rita: babice.

Pita dr Vajs: pa, ko radi Apgar? Kaže babica Rita: babice.

Ućuta se dr Vajs, stavio prst na čelo, a čelo naborao, misli se, misli, pa kaže: "Pa, ja ovde kod vas ni za 'leba ne bih mogao da zaradim!"

Pustila nam babica Rita film: snimak fiziološkog, neometanog porođaja. Žena kleči na sve četiri, dakle totalno naopako, i porađa se. Izađe bebi glavica. I stade. Prođe minut. Prođe dva. Prođe tri. Ništa se ne dešava. Vidim ja da se dr Vajs već znoji, a ni meni nije baš svejedno. Pitam ja, pa šta je sad, što sve stoji? Kaže babica Rita: čeka se da mama dobije novu kontrakciju. Vidimo na snimku gde babica tri do četiri puta masira pomalo matericu. I - voila! Naiđe kontrakcija, izađe bebac! Magija čista!

Najbolja stvar od svega: Mama prvorotka. Beba 3.600 grama. NEMA PUCANJA PERINEUMA UOPŠTE! Potpuno netaknut!

Ja u tom trenutku već počinjem da besnim. U glavi mi uputsvo iz udžbenika za naše studente ginekologije i akušerstva, koje tvrdi da je "kod prvorotki u 90% slučajeva epiziotomija neophodna". Pitam babicu Ritu da nam da statistike. A statistike kažu:

Otkada je Centar otvoren, imali su 70% prvorotki i 30% višerotki. Što se tiče "čuvenog" straha od pucanja perineuma, zbog koga lekari i rade preventivno epiziotomiju:

- u 46,2% slučajeva perineum je ostao netaknut, tj. potpuno očuvan
- u 49,0% slučajeva došlo je do rupture 1. stepena (koja većinom ne zahteva ušivanje, ili zahteva minimalno ušivanje)
- u 3,8% slučajeva došlo je do rupture 2. stepena (neophodno ušivanje)
- u 0% slučajeva došlo je do rupture 3. stepena
- u 1% slučajeva procenjeno je da je potrebna epiziotomija, i ona je urađena.

Tu ja više nisam mogla da se suzdržim, nego napadnem na sirotu babicu Ritu da ona mora da dođe u Pančevo i nauči naše babice svemu što zna! Kaže babica Rita - hoće!

"Prometo?"

"Prometo!"

"Prometo-prometo?"

"Prometo, prometo!"

Pitam ja babicu Ritu, a jel' boli taj vaš fiziološki, neometani porođaj. Kaže ona: boli! Joooj!, kažem ja. Ma, nema brige, kaže ona. Bol ima svoju svrhu, i treba da boli. Ali on se mnogo bolje podnosi i manje se oseća kada se preduzmu sve moguće mere za njegovo umanjenje i bolje podnošenje. Pre svega, kaže: podrška bližnjih, supruga, babica. Žena se ne sme ostaviti sama. Potom masaža, boravak u kadi s vodom, šetnja, zauzimanje različitih pozicija. A naročito je bitno da žena ne bude praznog stomaka, izgladnela, jer to dovodi do iscrpljenosti i gubitka snage. Kod njih žene jedu i piju šta god hoće. Kokrenova baza, kaže, baš nedavno je objavila pregled studija koje preporučuju da žene nikako ne budu praznog stomaka na porođaju.

Naravno, kompletan Centar smo obišli bez ikakvih zaštitnih maski, kapa, odela i kaljača. Ni ovde, gle čuda, nisu uopšte čuli za opasnosti od bilo kakve infekcije. Posete su neograničene, dolaze kad god hoće, sa sve decom, mogu i da prespavaju sa ženom u sobi, ako hoće.

Posle smo prisustvovali redovnom informativnom predavanju za trudnice koje su zainteresovane za fiziološki porođaj kod njih. Puna sala bila - oko 150 zainteresovanih. I posle predavanja, sve njih provedoše gde su i nas proveli, kroz celo porodilište i odeljenje, bez zaštitnih maski, kapa, odela i kaljača... 'nako, đuture. Bez straha od bilo kakve infekcije.

Kakve smo mi jadne i naivne, ovde u ovoj crnoj, hudoj Srbiji. Izmislili ovi naši lekari najstrašniju Babarogu na svetu - Babaroga-Infekciju, pa nas plaše s njom ko mala deca što se plaše.

Budibogsnama i s ovim našim lekarima!

 



Komentari (92)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Oljacat Oljacat 20:39 03.03.2010

Srbija

Ja mislim da se u Srbiji vodi konstantna borba da niko ne rađa. Sumnjam da baš niko od ginekologa ne zna kako se stvari rade u svetu a sigurno znam da kad idu na kongrese to je sve neki truli Zapad (niko garant u Angolu ili Zimbabve nije bio osim možda na safari). Dakle lepo si napisala na prvom blogu - treba da izumremo, a divim ti se na doslednosti.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:43 03.03.2010

Re: Srbija

Ma jok, nego rade onako kako je njima najlakše, a trudnice, to je i tako sve histerično i samo pravi dramu, a i neće one tu dugo, otići će kući i mahom sve zaboraviti, poradila je Mama Priroda na tome...vide li neke prasiće tamo, slatka?
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 20:52 03.03.2010

Re: Srbija

Kako to, zar nismo najjaci. Eno Palma bio u Becu i odrzo kratko predavanje o instant demokratiji, a jedan profesora sa faksa u Jagodini (?) pao u depresiju kad je shvatio koliko je los Univerzitet u Becu. Ne znam prate li tvoj blog iz resornog ministarstva i direktori porodilista i stide li se.
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:34 03.03.2010

Re: Srbija

vide li neke prasiće tamo, slatka?


Nema prasici.
Samo prasetina po restorani.
U ravioli i uz ostalu testeninu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:47 03.03.2010

Re: Srbija

odrzo kratko predavanje o instant demokratiji,


El to demokratija u prahu ili u granulama?

a jedan profesora sa faksa u Jagodini (?) pao u depresiju kad je shvatio koliko je los Univerzitet u Becu.


Qq mene, što mi niko ne reče, moraću Prestolonaslednika pod hitno da ispišem sa pomenutog univerziteta...vi'š ti kako se oni lažno predstavljaju, kao osnovani u 14. veku, kao znaju svoj posao...ima da ga upišem u jagodinski...fakultet beše? A ne ovi da mi unazađuju dete...
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:50 03.03.2010

Re: Srbija

Nema prasici.

A pa onda naš diša sa starogrčkim momentima tamo nema rašta da ide. Bezveze...
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:00 03.03.2010

Re: Srbija

A pa onda naš diša sa starogrčkim momentima tamo nema rašta da ide. Bezveze...


Ma necu vise ni da pricam ni da razmisljam o njemu!
Nije vredan artije i mastila, a jos manje mentalne energije.
Samo me zanimaju oni koji oce nesto da menjaju.
Ove ostale - cekam da pregazi vreme.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:07 03.03.2010

Re: Srbija

Biologija radi za nas. Samo treba dočekati.
maca22 maca22 00:23 05.03.2010

Re: Srbija

Krugolina Borup
Samo me zanimaju oni koji oce nesto da menjaju.

krkar krkar 20:59 03.03.2010

Jebote!


Verujem ti samo zato što sam rešio da ti verujem. Deluješ dovoljno ludo da bih ti verovao da si se u sve to uhvatila jer veruješ da nešto može i mora da se uradi. I zato ti verujem.

I onda, kad reših da verujem, čitam ovo i ne verujem koja smo mi Centralnoafrička Republika. Hm, Centralnoafrička republika NIJE priznala Kosovo.

Mi smo neka vuko*ebina sa nekog Klingona.

Ako na bilo koji način mogu da pomognem pošalji PP.
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:16 03.03.2010

Re: Jebote!

Ako na bilo koji način mogu da pomognem pošalji PP.


Ako bi mogo caskom da zavrsis medicinski fakultet, opredelis se za akuserstvo, a kroz sve to ostanes normalan, te potom pomognes da se stvari ovde promene - to bi pomoglo.


Alternativno, ako mozes da nadjes sponzora da zidamo glanc novo, ispocetka, porodiliste u kome bi se stvari radile kako treba - i to bi pomoglo.
krkar krkar 02:12 04.03.2010

Re: Jebote!

Ako bi mogo caskom da zavrsis medicinski fakultet, opredelis se za akuserstvo, a kroz sve to ostanes normalan, te potom pomognes da se stvari ovde promene - to bi pomoglo


Avaj, za mene nema nade.

Ali zato mogu da vas upoznam sa svojom dragom drugaricom koja je divan akušer pun ljubavi prema deci koja se rađaju i koja u sve ovo o čemu govorimo veruje ali nema snage ni mogućnosti da sama isteruje.

Re: Jebote!

lternativno, ako mozes da nadjes sponzora da zidamo glanc novo, ispocetka, porodiliste u kome bi se stvari radile kako treba - i to bi pomoglo.

hmmm...
riba smrdi od glave. jedno takvo porodiliste nije dovoljno niti moguce bez promena u zdravstvenom sistemu. ko ce ti dati dozvolu za rad? ministar?

nego, ja ovih dana, vise zbog edukacije Pazljivog Muza koj je duboko verovao da porodjaj traje pola sata, pohadjam taj kurs za porodilje. i moram da priznam da bez obzira na zavrseni medicinski fakultet u bgd i 7 dana provedenih u porodilistu tokom kojih sam prisustvovala na bar 30ak porodjaja, prvi put sam cula o alternativnim polozajima za porodjaj (cetvoronoske, klececi, stojeci...)

kaze babica da oni postaju ustvari mnogo cesce indikovani nego onaj klasicni. razlozi su da sto u danasnje vreme veci broj beba prednjaci glavicom na dole lica okretutog na napred umesto fizioloskog - pozadi. kaze da je to zbog promene nacina zivota. u tom slucaju palternativni polozaji pomazu rotaciju glavice prema majcinim ledjima sto olaksava porodjaj i smanjije ucestalost povrede karlice (pubicne simfize, da se izraazim medicinski)

sto se uz tice, u uk to rade ljudi tzv ultrasonografisti, koji ne moraju da budu cak ni babice, a kamo li lekari. oni su specijalizovani iskljucivo za gledanje ginekolosko-akuserskih pojava do detalja. medjutim, razlog tome je vrlo pragmatican - jeftiniji su od lekara. oni se ne upustaju u tumacenje nalaza, nego sve to snime, premere i opisu relevantne stvari, a ginekolog posle sa zenom diskutuje.

belo su me gledali kad sam ih pitala da li mogu da mi kazu koliko je tezak moj sin. kazu, ne postoji razlog za to jer je za porodjaj mnogo relevantnija informacija o obimu glave i stomaka koja se prati i predstavlja na normogramu (grafikonu koji sve poredi sa prosekom za tu nedelju razvoja). odredjivanje tezine bebe je takodje vrlo nepouzdano i greske merenja se zbog same metode krecu i do 20%.

eto, covek se uci dok je ziv, cak i od babice i ultrasonografiste:)
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:29 04.03.2010

Re: Jebote!

zbog edukacije Pazljivog Muza koj je duboko verovao da porodjaj traje pola sata,


O, ljubi ga Krugolina.
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:35 04.03.2010

Re: Jebote!

divan akušer pun ljubavi prema deci koja se rađaju i koja u sve ovo o čemu govorimo veruje ali nema snage ni mogućnosti da sama isteruje.


Dok ima takvih, ima nade za sve nas.
Znam da nema snage ni mogucnosti. Ponekad se ljutim na te koji nemaju snage i mogucnosti. A ponekad sam samo zahvalna sto uopste postoje, pa se mislim - nema veze, mi cemo da probijemo prvu liniju odbrane, da se ukopamo, pa onda oni mogu da dodju do izrazaja.
Samo neka postoje.

Re: Jebote!

jos malo informacija iz sveta...

babica je rekla da cesto tokom porodjaja dolazi do defekacije i da zene ne treba da se stide, jer babice to brzo i diskretno uklone. sama defekacija tokom porodjaja se smatra dobrim znakom jer pokazuje da je kvalitet kontrakcija dobar i pruza indikator kako bebina glavica napreduje kroz porodjajni kanal.
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:57 04.03.2010

Re: Jebote!

sama defekacija tokom porodjaja se smatra dobrim znakom jer pokazuje da je kvalitet kontrakcija dobar i pruza indikator kako bebina glavica napreduje kroz porodjajni kanal.


Juce me Krle pita da li sam pitala za klistir i brijanje. Nisam. Ne znam sta prvo da pitam, tako ih puno stvari pitam, pa sam zaboravila skroz. (Uzgred, oni se krste na sva moja pitanja i levom i desnom. I sve me pripituju: a zasto nasi lekari rade tako kako rade? A ja onda diskretno pogledam dr Vajsa, te mu dam priliku da on objasni.) Danas cu pitam! Sva sreca te obilazimo 4 porodilista ukupno, te sta zaboravim da pitam u jednom, mogu da pitam u drugom.

Re: Jebote!

zanimljivo je i pitanje vaginalnog pregleda tokom trudnoce.

kao sto rekoh ranije, osim jednog brisa, niko me nije do sada na taj nacin pregledao. beba se prati ultrazvukom ili spoljasnjim pregledom, merenjem, pracenjem otkucaja srca i sto je najvaznije RAZGOVOROM SA MAJKOM tipa koliko se beba mrda (min je 10 pokreta u toku jednog dana) ima li neke drasticne razlike u aktivnosti deteta (mogu da ukazuju na patnju ploda) bol, krvavljenje i sl

medjutim, to zahteva malo vise strpljenja i individualizovan pristup. mnogo je lakse ostaviti utisak da se nesto radi ako se zena pregleda na nacin koji se ne da lako zaboraviti. takodje, u slucaju nisko postavljene placente vaginalni pregled nosi rizik od krvavljenja i pobacaja. krvavljenje nakon vaginalnog pregleda u trudnoci, cak i ako je sve ok je dosta cesto. zato, dok ne dodje porodjaj, s oprostenjem, nikom ne pada na pamet da nesto unutra nepotrebno dzara.

sa psiholoske strane vaginalni pregled je za onog koji pregleda empowering jer radi nesto sto drugi ne mogu i samo on zna sta je tamo nasao, dok je za zene zadiranje u intimu koje je cesto nepotrebno. zene se osecaju prjatnije i sigurnije ako se pitaju kako se osecaju i ako im se objasnjava sta sta znaci, ali avaj, u srbiji je anamneza cesto vidjena ko trivijalna procedura koju treba da radi student a ne neki specijalista.

btw, ovo o psiholoskoj strani problema je proisteklo iz brojnih studija, a ne na osnovu licne interpretacije

Re: Jebote!

za klistir u raznim ustanovama mozes da dobijes razne odgovore. tesko da u italiji postoj neka nacionalna politika koja definise sta treba da se radi po pitanju klistiranja.

u uk se klistiranje radi samo ako trudnica ima konstipaciju, tj ako nije imala stolicu duze od 24h pre porodjaja.

inace na BBCju je u toku dokumentarac iz porodjajnih sala "one born every minute" pogledacu da li ima negde na netu repriza, pa cu da kacim.
jednatanja jednatanja 11:00 04.03.2010

Re: Jebote!

belo su me gledali kad sam ih pitala da li mogu da mi kazu koliko je tezak moj sin.


Meni su pri svakom UZ pregledu davali procenu tezine, medjutim taj broj je par dana pre nego sto se malac rodio bio otprilike 2500g, a on se rodio sa 3250g, eto ti ga koliko je taj podatak pouzdan...
tajatehno tajatehno 12:52 04.03.2010

Re: Jebote!

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
lternativno, ako mozes da nadjes sponzora da zidamo glanc novo, ispocetka, porodiliste u kome bi se stvari radile kako treba - i to bi pomoglo.hmmm...riba smrdi od glave. jedno takvo porodiliste nije dovoljno niti moguce bez promena u zdravstvenom sistemu. ko ce ti dati dozvolu za rad? ministar? nego, ja ovih dana, vise zbog edukacije Pazljivog Muza koj je duboko verovao da porodjaj traje pola sata, pohadjam taj kurs za porodilje. i moram da priznam da bez obzira na zavrseni medicinski fakultet u bgd i 7 dana provedenih u porodilistu tokom kojih sam prisustvovala na bar 30ak porodjaja, prvi put sam cula o alternativnim polozajima za porodjaj (cetvoronoske, klececi, stojeci...)kaze babica da oni postaju ustvari mnogo cesce indikovani nego onaj klasicni. razlozi su da sto u danasnje vreme veci broj beba prednjaci glavicom na dole lica okretutog na napred umesto fizioloskog - pozadi. kaze da je to zbog promene nacina zivota. u tom slucaju palternativni polozaji pomazu rotaciju glavice prema majcinim ledjima sto olaksava porodjaj i smanjije ucestalost povrede karlice (pubicne simfize, da se izraazim medicinski) sto se uz tice, u uk to rade ljudi tzv ultrasonografisti, koji ne moraju da budu cak ni babice, a kamo li lekari. oni su specijalizovani iskljucivo za gledanje ginekolosko-akuserskih pojava do detalja. medjutim, razlog tome je vrlo pragmatican - jeftiniji su od lekara. oni se ne upustaju u tumacenje nalaza, nego sve to snime, premere i opisu relevantne stvari, a ginekolog posle sa zenom diskutuje.belo su me gledali kad sam ih pitala da li mogu da mi kazu koliko je tezak moj sin. kazu, ne postoji razlog za to jer je za porodjaj mnogo relevantnija informacija o obimu glave i stomaka koja se prati i predstavlja na normogramu (grafikonu koji sve poredi sa prosekom za tu nedelju razvoja). odredjivanje tezine bebe je takodje vrlo nepouzdano i greske merenja se zbog same metode krecu i do 20%.eto, covek se uci dok je ziv, cak i od babice i ultrasonografiste:)


Akuserstvo,neprezaljena ljubav
katica_zlatica katica_zlatica 14:04 04.03.2010

Re: Jebote!


Ali zato mogu da vas upoznam sa svojom dragom drugaricom koja je divan akušer pun ljubavi prema deci koja se rađaju i koja u sve ovo o čemu govorimo veruje ali nema snage ni mogućnosti da sama isteruje.

moze ito, da organizujes da idemo kod nje na porodjaj!predlozicemo nju za vd direktora, stacemo svi iza nje!!
tajatehno tajatehno 21:06 03.03.2010

Italy forever

Za fizioloski porodjaj ni babica nije potrebna.Kada se radi o porodjaju sa komplikacijama ukoliko ne intervenise omrazeni ginekolog umire i majka i/ili novorodjence
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:18 03.03.2010

Re: Italy forever

Za fizioloski porodjaj ni babica nije potrebna.Kada se radi o porodjaju sa komplikacijama ukoliko ne intervenise omrazeni ginekolog umire i majka i/ili novorodjence


Istina.
Samo kad bi se ovi nasi suzdrzali da intervenisu i kada ne treba, pa jos kad bi znali kako se uspesno gleda i ne ometa porodjaj koji je fizioloski - to bi bilo super.

Kako Toskana, koja nigde nema Babarogu Infekciju ima 0 posto maternalne smrtnosti, a mi s Babarogom Infekcijom imamo vrlo visoku maternalnu smrtnost?

Ja mislim da je doslo vreme da se Babaroba Infekcija utamani skroz naskroz.

PRERASLI SMO JE.
tajatehno tajatehno 01:36 04.03.2010

Re: Italy forever

Krugolina Borup
Kako Toskana, koja nigde nema Babarogu Infekciju ima 0 posto maternalne smrtnosti, a mi s Babarogom Infekcijom imamo vrlo visoku maternalnu smrtnost?


NIGDE NA SVETU NE POSTOJI O POSTO MATERNALNE SMRTNOSTI.
VEROVATNO STE POGRESNO CULI/RAZUMELI
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:41 04.03.2010

Re: Italy forever

NIGDE NA SVETU NE POSTOJI O POSTO MATERNALNE SMRTNOSTI.
VEROVATNO STE POGRESNO CULI/RAZUMELI


Objasnila sam u prethodnom blogu, ali vam je verovatno promaklo.
U Toskani umre jedna zena na svakih nekoliko godina. To mu, statisticki dodje 0 zarez nesto maternalne smrtnosti.

Ali, kad se tako nesto desi, smatra se da je automatski neko negde nesto pogresio, jer se ocekuje da kvalitet zdravstvenog sistema jeste u stanju da se izbori sa svim mogucim komplikacijama u trudnoci. Majka, jednostavno, ne sme da umre. To je pravilo. Ako umre, neko je negde nesto debelo zasro, i istog momenta na teren izlaze sve moguce inspekcije i komisije s ciljem da ustanove KO JE I GDE POGRESIO, a ne DA LI JE pogresio. Uzima se zdravo za gotovo da je pogresio.

To nas ovde ovi nasi lekari mogu da lazu i mazu da je NORMALNO da zene umiru na porodjaju. NIJE NORMALNO. Normalno je da prezive.

Zanimljivo je da kod nas, pored sile nasih ginekologa koji vode glavnu rec i tako su mi svi vazni i neophodni itd, itd - mi imamo veliku maternalnu smrtnost. A u Toskani, u kojoj sve tezi povratku fizioloskom porodjaju (cak i kad nije u specijalizovanom centru, vec pored mnogo masina koje rade "ping" - maternalne smrtnosti skoro da i nema.

branovic branovic 20:02 04.03.2010

Re: Italy forever

Evo i ja da se javim, iz prve ruke nekoga ko se porodio bas tamo, u Toskani, pre osam meseci, drugi put. Zaista im je smrtnost nula. Zbog toga sam htela bas tamo i nigde drugde na svetu da se porodim. Ali Krugolina, nije samo to, jeste li videli koliko su oni opusteni tamo, nigde nikakve lazne nadobudnosti lekara, svi nasmejani...Sto se tice klistira i brijanja, od toga nema ni pomena. Meni su drugi put indukovali porodjaj, molila sam ih i kumila da me porode pre, ali nisu hteli dok nije prosao termin za deset dana. Pitajte ih kako to rade, mic po mic, na kasicicu...I uz to vam daju da jedete! Sto se tice poseta, ulaze i Kurta i Murta, ali se zato sobe brisu tri do cetiri puta dnevno. Ja ne znam da li je bolnica u Sijeni gde sam ja bila sertifikovana za baby friendly, ali ako nije onda stvarno unicef ima mnooogo visoke zahteve. Ma sta da vam pricam ponovo, procitajte moju pricu na sajtu Majka hrabrost.
Ali najveci utisak na mene tamo je ostavio neonatolog koji je pregledao moju prvu bebu. Posle sam tek saznala da je on neki svetski poznat strucnjak. Kaze, roditelji su opsednuti time da dobiju savrseno dete. Svi me pitaju, koju je ocenu dobilo? Da li je zdravo? Tek poneko me upita, kako je moja beba, jel joj dobro, da je ne boli nesto mozda...A vidite mu u ocima da je pre svega dobar covek, a tek onda lekar. E toga kod nas fali.
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:52 04.03.2010

Re: Italy forever

Evo i ja da se javim, iz prve ruke nekoga ko se porodio bas tamo, u Toskani, pre osam meseci, drugi put.


Samo kratko da potvrdim da sve sto smo do sad u ove tri bolnice videli, apsolutno odgovara ovom vasem opisu. Od A do Sh.
stasava stasava 21:07 03.03.2010

najbolji u okruzenju

Mene bas zanima, obzirom da je Ministar veciti Tomica clan Udruzenja koje organizuje ovo studijsko putovanje, pa se podrazumeva da ce vrlo brzo biti upoznat sa iskustvima iz Toskane, sta ce biti njegov komentar. Ali, sigurna sam da ce poceti:- Mozemo da se pohvalimo da smo najbolji u okruzenju....E, zivo me interesuje sta ce smisliti, u cemu?
maca22 maca22 21:19 03.03.2010

Babice

Tu ja više nisam mogla da se suzdržim, nego napadnem na sirotu babicu Ritu da ona mora da dođe u Pančevo i nauči naše babice svemu što zna! Kaže babica Rita - hoće!

Pretpostavljam da će morati puno tome da ih uči, jer naše babice ne uče tim veštinama. Sad me zanima kakvu edukaciju i škole prolaze te njihove babice (koje nisu dule). Kako se kod nas postaje babica, odmah nakon završene srednje, ili mora viša?
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:21 03.03.2010

Re: Babice

Njihove babice imaju 3 godine vise skole. Nase babice tek od pre par godina uopste imaju visu skolu. Tj, medicinske sestre je imaju. Babice mozda jos uvek i nemaju? Nisam sigurna. Ali, nase babice imaju iskustvo. A babice u Pancevu su FENOMENALNE! Hoce da uce, hoce da menjaju stvari. Slacemo ih u Firencu da se uigraju, da steknu i neka nova iskustva.
senka123 senka123 23:25 03.03.2010

štala

Moja nana rodila moju mamu u štali, čist fiziološki porođaj! Mene porađale tri babice i dva ginekologa, drali se na mene ko pomahnitali, sledila sam se od straha da me ne biju! Epilog mog porođaja ljubičasto dete i ušivana kao prase! Drugi porođaj, ja sam hrabra žena, niko nije smeo da mi priđe, sama sam se porodila sa osmehom na licu! Kakva je borba bila da ih sklonim od sebe možete i sami da zamislite!
Ovo mi zvuči kao da je iz neke druge dimenzije
tajatehno tajatehno 01:40 04.03.2010

Re: štala

senka123
Moja nana rodila moju mamu u štali, čist fiziološki porođaj! Mene porađale tri babice i dva ginekologa, drali se na mene ko pomahnitali, sledila sam se od straha da me ne biju! Epilog mog porođaja ljubičasto dete i ušivana kao prase! Drugi porođaj, ja sam hrabra žena, niko nije smeo da mi priđe, sama sam se porodila sa osmehom na licu! Kakva je borba bila da ih sklonim od sebe možete i sami da zamislite! Ovo mi zvuči kao da je iz neke druge dimenzije


Mnoge savremenice Vase nane su nazalost umrle na porodjaju
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:51 04.03.2010

Re: štala

Mnoge savremenice Vase nane su nazalost umrle na porodjaju


Mnoge NASE savremenice jos uvek umiru na porodjaju.
Iako ne bi smele, pored strucnih i vaznih i neophodnih ginekologa, koji sad imaju sve moguce masine koje rade "ping", da bi ih spasle smrti.
Zasto i dalje umiru?

Kako kod nas od Novog Gripa umre 6 do 7 trudnica, a u Toskani ih sve izlece, i sve prezive? I mi i oni imamo sve potrebne masine koje rade "ping" i neophodne ginekologe. U cemu je razlika? U trudnicama?

Sigurno su krive nase trudnice. One umiru na porodjaju samo da bi napakostile ginekolozima.

Sad, kad nasi lekari vise ne mogu da se vade na to da nemaju masine koje rade "ping", bice zanimljivo videti gde ce potraziti novi izgovor. Ili ce, mozda, konacno pogledati u ogledalo, i shvatiti da treba da se usavrsavaju.
stasava stasava 10:12 04.03.2010

Re: štala

Kako kod nas od Novog Gripa umre 6 do 7 trudnica, a u Toskani ih sve izlece, i sve prezive?

Bas ti hvala na ovom podatku, mislim da je veoma vazan i indikativan, kao i o maternalnoj smrtnosti u Toskani, cisto poredjenja radi, obzirom da se borimo u Ligi sampiona.
maca22 maca22 15:08 04.03.2010

Re: štala

Krugolina Borup

Mnoge NASE savremenice jos uvek umiru na porodjaju.
Iako ne bi smele, pored strucnih i vaznih i neophodnih ginekologa, koji sad imaju sve moguce masine koje rade "ping", da bi ih spasle smrti.
Zasto i dalje umiru?

Dole smrt!

Unapredite ginekologiju i akuserstvo u Srbiji!
Greshka Greshka 18:37 04.03.2010

Re: štala

Kako kod nas od Novog Gripa umre 6 do 7 trudnica, a u Toskani ih sve izlece, i sve prezive?



Da li je ovo činjenica ili pretpostavka?Bilo bi dobro da je to potkrepljeno nekim dokumentom.
Svi ovde govore o smrtnosti porodilja, a niko o smrtnosti novorođenčadi.Da li to postoji u Toskani, ili je i to na 0% ?


Zanimljivi podaci, koji vam u tom smislu mogu biti od koristi, u poređenju:
Beograd 2008 godina (pretpostavljam da postoji i 2009 ali je jš nema na netu)

1. Стопа леталитета
У посматраном извештајном периоду било је 43.022 хоспитализованих жена на гинеколошко-акушерским одељењима у болницама у Београду. Смртних исхода било је 33, од којих 26 у Клиничком центру Србије. Укупна стопа леталитета на свим гинеколошко-акушерским одељењима је 0,08 %. Смртних исхода није било у КБЦ „Земун“ и Институту за здравствену заштиту мајке и детета Србије.

2. Проценат умрлих у току првих 48 сати од пријема
Од 33 смртна исхода на гинеколошко-акушерским одељењима, 2 су се десила у првих 48 сати од болничког пријема и то у Клиничком центру Србије. Проценат умрлих у току првих 48 сати од пријема на нивоу свих гинеколошко-акушерских одељења је 6,06%, а у КЦС 7,69%.

3. Број трудница и породиља умрлих током хоспитализације
У току 2008. године у болницама у Београду забележен је 1 случај трудница и породиља умрлих током хоспитализације у ГАК „Народни фронт“.

4. Број живорођене деце умрле до отпуста из болнице
У посматраном извештајном периоду у болницама у Београду била су 32 случаја живорођене деце умрле до отпуста из болнице, од којих 20 у КЦС, 8 у ГАК „Народни фронт“ и по 2 у КБЦ „Земун“ и КБЦ „Звездара“.



I još jedno važno pitanje koje biste trebali da ispitate i da nam prenesete.Kakav je odnos Toskanskih trudnica, babica, doktora i ostalih prema pušenju u trudnoći i nakon porođaja, kao i u njihovim prostorijama?
maca22 maca22 19:22 04.03.2010

Re: štala

Cija je to statitika? Ciji sajt, mislim. Pitam vas jer je ovde primeceno da se podaci ne slazu ili cesto NE odgovaraju istini.
stasava stasava 19:48 04.03.2010

Re: štala

Da, greshka, i to velika. Ne znam ciji su to podaci na netu, ali Krugolina je vec pisala o tome....o statistici, bas i za 2008, izmedju ostalih. Videli smo da na spiskovima umrlih porodilja umrlih porodilja uopste nema. Toliko o 0,08. Samo Ministarstvo zdravlja je objavilo vest kada je od novog gripa umrla peta trudnica, i to u Nisu. To nije bio zadnji slucaj.
Greshka Greshka 20:38 04.03.2010

Re: štala

Cija je to statitika? Ciji sajt, mislim. Pitam vas jer je ovde primeceno da se podaci ne slazu ili cesto NE odgovaraju istini.



stasava
Da, greshka, i to velika. Ne znam ciji su to podaci na netu, ali Krugolina je vec pisala o tome....o statistici, bas i za 2008, izmedju ostalih. Videli smo da na spiskovima umrlih porodilja umrlih porodilja uopste nema. Toliko o 0,08. Samo Ministarstvo zdravlja je objavilo vest kada je od novog gripa umrla peta trudnica, i to u Nisu. To nije bio zadnji slucaj.


Greshka je možda ako poredite sa Krugolininom statistikom.A greshkom niste pažljivo čitali.Jedna porodilja na području Beograda za 2008, ostali slučajevi su među 43022 hospitalizovanih na ginekološko akušerskim klinikama, što ne znači automatski da su to trudnice i porodilje .Uostalom da vam ne crtam imate sve na sajtu zavoda za javno zdravlje grada Beograda, detalje o carskim rezovima epiziotomijama i ostalim pominjanim stvarima u procentima pa kalkulišite....
branovic branovic 20:49 04.03.2010

Re: štala

Evo da vam ja odgovorim na pitanje o pusenju. Nema pusenja, u porodilistu i uopste u bolnici nikako, a na trudnice koje puse se gleda popreko. Inace je tamo pusenje zabranjeno u svim javnim prostorijama, a i oni koji puse to rade umereno, s obzirom da pakla cigara kosta od 3 evra (najjeftinije) pa navise. Obavezno vas na svim pregledima pitaju da li pusite, a ako ste nedajboze trudni, nece propustiti da vam odrze polusatno predavanje o stetnosti.
stasava stasava 20:54 04.03.2010

Re: štala

Greshka je možda ako poredite sa Krugolininom statistikom.A greshkom niste pažljivo čitali.Jedna porodilja na području Beograda za 2008, ostali slučajevi su među 43022 hospitalizovanih na ginekološko akušerskim klinikama, što ne znači automatski da su to trudnice i porodilje .Uostalom da vam ne crtam imate sve na sajtu zavoda za javno zdravlje grada Beograda, detalje o carskim rezovima epiziotomijama i ostalim pominjanim stvarima u procentima pa kalkulišite....

Mi smo sve to elaborirali, ne radi se o Krugolininoj statistici, vec o zvanicnoj, netacnoj, kriminogenoj. Nema tu kalkulisanja, tu su izgubljeni zivoti u pitanju. Moje drugarice koja je umrla na porodjaju 2008. nigde u statistici nema, sa kalkulisanjem ili bez.
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:55 04.03.2010

Re: štala

Da li je ovo činjenica ili pretpostavka?Bilo bi dobro da je to potkrepljeno nekim dokumentom.
Svi ovde govore o smrtnosti porodilja, a niko o smrtnosti novorođenčadi.Da li to postoji u Toskani, ili je i to na 0% ?


Juce pitala dottora u jucerasnjoj bolnici. Danas pitala dottora u danasnjoj bolnici. Oli ocete da sutra snimim video kamerom, kad budem pitala treceg dottora u trecoj bolnici? Ocu, snimicu, sto da necu.

Sto se tice smrtnosti novorodjencadi, 1997. godine u Toskani je ona iznosila 5,8%, a sada iznosi 2,8%.

Kod nas je 1997. godine iznosila 14,6%, a sad iznosi 6,7%.
I to po onoj statistici po kojoj je 2007. godine umrlo 0 zena na porodjaju, a ja guglujuci u novinama nasla 3.
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:58 04.03.2010

Re: štala

I još jedno važno pitanje koje biste trebali da ispitate i da nam prenesete.Kakav je odnos Toskanskih trudnica, babica, doktora i ostalih prema pušenju u trudnoći i nakon porođaja, kao i u njihovim prostorijama?


Evo ovako. Vec prvog dana u prvoj bolnici, muka me naterala da progovorim "moj italijanski". Prvo sto sam izgovorila bilo je: "Ke posibile fumare?" I to sam ponavljala u svim bolnicama u kojima sam do sad bila. I svaki put bi mi se neko od zdravstvenih radnika saosecajno nasmesio, nekad lekar nekad babica, pa bi me poveo za ruku i odveo u neki skriveni budzak u kome bi potom izvukao iz svog dzepa svoju paklicu cigareta, i zapalio sa mnom. A onda bih ja uz cigaru vezbala dalje s njima "moj italijanski".
uros_vozdovac uros_vozdovac 01:17 04.03.2010

Ovaj SF

u frontu ni Karleuša nije dobila. Vidi ti tamo, baš me zanima, šta dobija njihova Karleuša?

p.s. oni nemaju onakva vrata
ssvetlana92 ssvetlana92 02:31 04.03.2010

Neznanje je zlo!

Moj zet koji je dr.mr.pr.nije pročitao ni jedan jedini časopis iz inostranstva, koji mu redovno pristižu, u kojima se govori o novim tehnikama i načinima lečenja. O knjigama da ne govorim. Šta je naučio pre 25 godina, na jedvite jade, to sa ponosom i nadmenošću i dalje prezentira. Ne daj Bože da neko nešto bolje zna od njega i njegovih kolega.
A promene da ne očekujemo, jer ovi novi studenti imaju identično gradivo, vežbe i na žalost, te profesore koje ih uče, istome!
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:54 04.03.2010

Re: Neznanje je zlo!

Moj zet koji je dr.mr.pr.nije pročitao ni jedan jedini časopis iz inostranstva, koji mu redovno pristižu, u kojima se govori o novim tehnikama i načinima lečenja. O knjigama da ne govorim. Šta je naučio pre 25 godina, na jedvite jade, to sa ponosom i nadmenošću i dalje prezentira. Ne daj Bože da neko nešto bolje zna od njega i njegovih kolega.


Svetlana, upravo si definisla najveci problem naseg zdravstva.

Re: Neznanje je zlo!

pa valjda je, ako nista drugo, na putu resenje tog problema. uslovi za produzenje licence za rad treba da ukljucuju i diskusiju na temu novosti u syruci sa osvrtom na najznacajnije publikacije iz te oblasti po izboru onog koji za produzenje licence aplikuje.
bgdsue bgdsue 09:11 04.03.2010

Samo da ti se zahvalim...

... sto radis sve to sto radis.
srdjee srdjee 09:26 04.03.2010

?

A jel mozete vi da dobijete od njih nesto tog video materijala sto vam prikazuju, pa da se to postavi negde na net da vide zainteresovani, a i oni drugi?

EVO DOKUMENTARCA



[url=http://www.channel4.com/programmes/one-born-every-

minute/4od]http://www.channel4.com/programmes/one-born-every-minute/4od[/url].


napomena, sve osobe u njemu su dale pismeni pristanak na javno emitovanje materijala. domkumentarci ne govore toliko o medicinskim procedurama vec o dozivljaju porodjaja iz perspektive porodilja i njihovih partnera i o svakodnevic babica

Re: EVO DOKUMENTARCA

inace, meni je takodje zanimljiv raskorak izmedju ocekivanja od tretmana u uk i srbiji. pogledajte npr 3cu epizodu pa zamislite da se ta zena/devojka poradja u "frontu"...

stasava stasava 11:33 04.03.2010

Re: EVO DOKUMENTARCA

Gineekolog iz Visegradske koji je pre neki dan gostovao na jednoj TV, pa nije mogao da se seti koji strasan sajt trudnice niposto ne treba da posecuju, jer pisu samo lose stvari, zaboravljajuci valjda da su to licna, istinita iskustva sa porodjaja, rece da zena treba da se bavi onim cime ume, npr. da komponuje ili peva, a sve u vezi sa porodjajem da prepusti lekaru. E, sada, kaze on, moraju da shvate, da ako je npr. nocna smena, treba imati razumevanja da ti ginekolozi kod kuce imaju decu, mozda su im zene trudnice. Inace, rece on jos da je jednostavno fiziologija zene takva da je na porodjaju najbliza smrti, i da se na odredjeni broj porodjaja desi smrtni slucaj, kako kod nas, tako u celom svetu. Ne spomenu, doduse statistiku. Nasu bolje i da ne spominje.
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 11:47 04.03.2010

Re: EVO DOKUMENTARCA

Gineekolog iz Visegradske koji je pre neki dan gostovao na jednoj TV

Taj ginekolog bio je dr Ljubić.
anastasija.p anastasija.p 11:50 04.03.2010

Re: EVO DOKUMENTARCA

Iz ovoga mogu da zakljucim da:
- trudnice treba da budu potpuno neobavestene o porodjaju, jer treba da rade ono sto umeju, poradjanje nije jedna od tih stvari
- da nista ne pitaju, samo da trpe, jer ima ko zna
- da lekari u Toskani nemaju porodice, decu, ni zene trudnice
- da fiziologija italijanki nije kao nasa ovde
katica_zlatica katica_zlatica 14:10 04.03.2010

Re: EVO DOKUMENTARCA

spartanka_afrodita
Gineekolog iz Visegradske koji je pre neki dan gostovao na jednoj TV

Taj ginekolog bio je dr Ljubić.

auuu, a bas sam cula sve lepo o njemu i pomislila kako eto ima sanse da visegradska postane ok....e naivna li sam....
maca22 maca22 14:50 04.03.2010

Re: EVO DOKUMENTARCA

Ja zazirem od svih vunderdoktora. (ne znam za tog konkretno)
stasava stasava 17:32 04.03.2010

Re: EVO DOKUMENTARCA


auuu, a bas sam cula sve lepo o njemu i pomislila kako eto ima sanse da visegradska postane ok....e naivna li sam....

A, ne, ne treba a priori zauzimati negativan stav, verovatno jeste i dobar strucnjak i dobar covek, radi se o nasem mentalitetu, o nasem stanju svesti, nasim stavovima, shvatanjima...jer nije dovoljno , videli smo, da neko bude samo dobar strucnjak, cak ni dobar covek, mada je pozeljno. Slazem se da je neznanje najveca boljka, ali cak i neki vazni ljudi iz Zdravstvene inspekcije, slazu se sa tim, da kada su u pitanju lekarske greske u Srbiji, koje se kod nas jos uvek retko dokazuju, mahom je u pitanju necinjenje, nemar i nesavesnost, a ne pogresno cinjenje. Sa druge strane, permanentna edukacija je neophodna, obrazovni sistem je zastrasujuce zastareo, neko cak rece da se i vezbe na Medicinskom fakultetu izvode na isti nacin kao pre vise decenija, sto je nedopustivo.Kod nas se jednostavno usvaja gomila informacija, a ne stice se funkcionalno znanje.
branovic branovic 20:17 04.03.2010

Re: EVO DOKUMENTARCA

Samo da vam ispricam iz prve ruke. Za osam poslednjih godina koliko sam ja u Toskani, jednom (i slovima JEDNOM) se desilo da su dve bebe umrle u kratkom roku u porodilistu u Grosetu, to je jedan relativno veliki grad u Toskani. Porodiliste je momentalno ZATVORENO da bi se slucaj ispitao. Sta je na kraju bilo, ne znam, nisam ispratila. Za sve te godine nisam nijednom cula vest da je neka majka bilo gde tamo umrla na porodjaju. Toliko.
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:04 04.03.2010

Re: ?

A jel mozete vi da dobijete od njih nesto tog video materijala sto vam prikazuju, pa da se to postavi negde na net da vide zainteresovani, a i oni drugi?


Ne moze.
Zastita privatnosti.
Mislim, mi ne mozemo da dobijemo, ali dr Vajs je dobio - radi edukacije zaposlenih u svojoj ustanovi.
Samo za edukaciju mogu ti filmovi da se koriste.
maca22 maca22 23:05 04.03.2010

Re: ?

Krugolina Borup
Da li je ovo činjenica ili pretpostavka?Bilo bi dobro da je to potkrepljeno nekim dokumentom.
Svi ovde govore o smrtnosti porodilja, a niko o smrtnosti novorođenčadi.Da li to postoji u Toskani, ili je i to na 0% ?

Juce pitala dottora u jucerasnjoj bolnici. Danas pitala dottora u danasnjoj bolnici. Oli ocete da sutra snimim video kamerom, kad budem pitala treceg dottora u trecoj bolnici? Ocu, snimicu, sto da necu.


Zapravo, možda bi BAŠ to bilo dobro da to uradiš, ako je ikako moguće. Doktore koji govore, 0% smrti, pa onda kod nas ako se to desi vanredno je stanje, neko mora da je kriv, onda napravimo džingl i turimo na youtube, kao poljsku ministarku, sa prevodom dole i nasom statistikom, čak i ovom lažnom.
Pa da se vrti.
lepaprotinakci lepaprotinakci 12:40 04.03.2010

Sveze rane...

Uhhh... Ne znam dal' bih se pre smejala il' plakala! Bokte! Da mi secanje nije jos uvek sveze (porodila se pre tri meseca) verovatno bih umrla od smeha! Pa ti 'Talijani pojma nemaju! Ovako, osta' ja uplakana, bas kao i sve majke i buduce majke u Srbiji. Strasno!
katica_zlatica katica_zlatica 14:19 04.03.2010

oj zivote i majko srbijo....

krugolina daj molim te da kako papagaji ponavljamo ovaj dokaz da moze i mora drugacije. Daj da prepisemo od italijana sve kako treba, pa samo da se drzimo toga, da zahtevamo isto! pa moramo nesto uraditi da ne ode sve polemiku, koju srpski "intelektualci" toliko vole, vec vidim skepticne poglede i nevericu .."nisi ti to dobro razumela". ovo je vise nego dovoljan materijal da pokrenemo kampanju, da se svaka zena u srbiji upozna sa toskanom, sa svojim pravima..pa makar samo i jedino pancevo upristojili bice super, bice svetao primer, i da dodam, svaka cast dr. vajsu na volji i zelji da pomogne zenama u srbiji ima moju veliku podrsku ako mu ikada bude trebala :)
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:08 04.03.2010

Re: oj zivote i majko srbijo....

krugolina daj molim te da kako papagaji ponavljamo ovaj dokaz da moze i mora drugacije.


Danas sam snimila anesteziologa koji mi odgovara na pitanja o tome kad moze da se jede posle anestezije, kao i glavnog doktora koji odgovara na pitanja o brijanju, klistiranju, epiziotomiji, posetama, prisustvu oca porodjaju...

Postavicu na youtube i linkovacu s bloga, samo dok se vratim kuci. Upropasti me ovaj hotelski internet, nizasta nije...
katica_zlatica katica_zlatica 10:44 05.03.2010

Re: oj zivote i majko srbijo....

genijalno, trazi i odobrenje da..ako nije kasno, da se emituje kod nas na rts-u stb-u b92 (mislim ako zatreba) a? jooooj pa trebao je i jedan kamerman sa vama, dobro, za sledeci put, ajde da napravimo dokumentarac?! evo sad mi pade na pamet, verovatno ce biti jos poseta, b92 voli dokumentarce mozda pomognu..
strenum strenum 14:30 04.03.2010

Jos par pitanja

Ajd pitaj kako ide postnatalna nega beba.
Da li se radi siroko povijanje zbog kukova?
Da li se bebe u porodilistu umotaju kao kiflice ili imaju slobodne udove?
Sta oni rade od toga i naravno, zasto?

Svaka cast tebi i dr Vajsu!!!
Hvala vam za ovo sto radite
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 16:53 04.03.2010

Re: Jos par pitanja

Da li se radi siroko povijanje zbog kukova?
Da li se bebe u porodilistu umotaju kao kiflice ili imaju slobodne udove?


ovo i mene zanima, pošto neki moji prijatelji koji žive vani imaju drugačija iskustva od nas.

inače,
da se prijavim da sam završila (sa uspehom, he, he) ovu trudničku školicu i evo mojih razmišljanja:

- zašto nam puštaju filmove o porodjajima gde se sve dešava drugačije nego kod nas. npr, naši doktori kažu kako očevi ne bi trebalo da budu u sali prilikom situacije, je li, jerbo će pasti u nesvest i ondaK svi moraju na njih da paze. dotični film je prikazao različite parove i nijedan ćalac se nije onesvestio. jedan je čak presekao p. vrpcu i sve je bilo nekako, kako da kažem - normalno.
dok smo gledale taj film, patronožne sestre su nas upozoravale na neke scene rečima: samo da vam kažemo da kod nas nije ovako...(opet: he,he)

- kada su nam pričali o kontrakcijama i javljanju na odeljenje, rečeno je da ukoliko dodjemo ranije nećemo biti u mogućnosti da ustanemo sa kreveta. (komentar je bio tipa: ne možete tamo sa njima da se ganjate)
moje pitanje: zar se žena ne stavlja u ležeći položaj u situaciji kada želimo da odložimo porodjaj?

- što se pregleda tiče (opet u vezi sa aninim tekstom gore), kod nas vas niko ništa ne pita, ili eventualno pitaju - kako ste.
moja doktorka mi je npr rekla da jedem ko svinja (ugojila se 12 kg za sedam meseci) i da (ovo sada citiram) sigurno imam dijabetes, a i da mi je pritisak baš skočio (na tom merenju bio 120/70): te me je tako istripovala da sam počela svakodnevno da merim pritisak, a rezultate opterećenja na glukozu sam čekala ko ozeblo sunce. naravno, sve je bilo ok. nemam dijabetes. (a čak i da imam, ne znam kako se zove ovakva procedura iliti nastup)

preventivno sam rešila da u ovom poslednjem mesecu svog svinnjstvovanja, čim udjem u ordinaciju viknem: da,da, opet sam jela kao svinja, al majku mu, nije dijabetes, a i pritisak mi je normalan.

već sam jednom napisala,
al' opet ću (nadam se da će ana da napiše kako to izgleda u uk)
pregledi su trajali od dva do tri minuta i uključivali su da ona pregleda rezultate urina, da mi izmere pritisak, težinu, da ona to unese u karton i da mi zakaže sledeću kontrolu.

ne očekujem da me neko drži za ruku i mazno tepa, pošto sam sada, je li, trudna, već samo da radi svoj posao, onako kako to treba raditi.
ne znam da li se ovo gore što ja nazvah pregled može pregledom nazvati. možda i može, a ja sam razmažena.

i za kraj,
i kao i obično se izvinjavam na dužini komentara (poneo me žar)
ono što me i r i t i r a su žene koje su se već poradjale (a bogme i neke medicinske radnice) koje me konstantno dave svojim savetima da nikako ne idem bez para u porodilište, jer će svašta da mi se desi, jer će biti: teško meni i ne znaju kako ću to čudo preživeti.

to me nervira jer, ljudi moji,
neću da nosim nikakve pare (i da ih imam - odakle mi :))))
i dosta više te priče: moraš da platiš, moraš da platiš.
(koliko god da mi je istovremeno i frka nakon njihovih elaborata)

i tako,
ajd uzdravlje
i živa bila krugos.

Re: Jos par pitanja

al' opet ću (nadam se da će ana da napiše kako to izgleda u uk)
pregledi su trajali od dva do tri minuta i uključivali su da ona pregleda rezultate urina, da mi izmere pritisak, težinu, da ona to unese u karton i da mi zakaže sledeću kontrolu.


ovo u uk radi babica. sa dodatkom obaveznog pitanja da li ja imam nekih pitanja. od toga, u principu zavisi duzina pregleda. ona takodje meri visinu dna materice i odredjuje polozaj bebe. ako beba predjnaci nefizioloski posle 36te nedelje, ona preporucuje vezbice za stimulacuju pravilnog pozicioniranja. babica takodje malom doppler masinom (mini UZ) svaki put poslusa otkucaje srca bebe.
ovi pregledi su deo bazicne zdravstvene usluge za trudnice i obavljaju se u lokalu, ekvivalentu doma zdravlja, jer su cesti i tako je za majke najzgodnije. konsultacija sa akuserom ukljucujuci detaljni uz se desava izmedju 8-12 nedelje, u 20oj, 28oj i 36oj nedelji. to pod uslovom da je sve ok. ako postoji problem koji se ne pogorsava, pracenje od strane ginekologa sa pracenjem krvive rasta se desava svake 4 nedelje.

meni je jos bilo zanimljivo da cujem da ako se zena prvi put porodila carskim rezom ne znaci da sledeci put MORA da se porodi na isti nacin.
branovic branovic 20:12 04.03.2010

Re: Jos par pitanja

Na ovo cu ja da vam odgovorim. Bebe su u svim porodilistima tamo zajedno sa majkom, i oblace se u ono sto im vi ponesete od kuce. Prethodno vas obaveste sta otprilike treba da ponesete, ako ne znate. Ako ne znate ni da oblacite bebu, sestre ce vam pokazati, i obuci ce je kad se rodi. Svako vece sestre kupaju bebu, majka naravno prisustvuje i gleda, uci kako se to radi, a moze i tata ako je zainteresovan. Uopste ne postoji prostorija u kojoj bebe borave zajedno. Stavlja se odmah pampers pelena (kada sam se prvi put tamo porodila, bolnica je davala pelene, a ove godine nije, valjda je i njih pogodila kriza, pa smo morali da donesemo). Siroko povijanje se ne praktikuje, uopste platnene pelene su u Italiji nepoznat pojam. Sa dva meseca se bebi radi ultrazvuk kukova (koji nije obavezan, vec vas pedijatar pita da li je neko u porodici imao slican problem, pa ako jeste ili ako vi insistirate, salje se na uz).
sanidej sanidej 20:26 04.03.2010

Re: Jos par pitanja

strenum
Ajd pitaj kako ide postnatalna nega beba.
Da li se radi siroko povijanje zbog kukova?
Da li se bebe u porodilistu umotaju kao kiflice ili imaju slobodne udove?
Sta oni rade od toga i naravno, zasto?

Svaka cast tebi i dr Vajsu!!!
Hvala vam za ovo sto radite


Joj ovo sam ja htela više puta da pitam moje drugarice u Srbiji...
Zašto uvijaju decu u one pelene i namerno ih ispravljaju kad je njima najprirodniji položaj kao u stomaku. Kako smo se smejali gledajući našeg mališana onako sklupčanog, ja sam prepoznala koleno koje me je ćuškalo po želudcu. Moj mališan je bio samo u bodiću od kako se rodio ili u peleni pošto je bilo toplo čak i u Švedskoj, garderoba po želji roditelja.
I to široko povijanje (vidim na slikama prvo pampers pa preko one švedske pelene) čemu ljudi to. Nostalgija, šta li je? Ovde deca imaju samo pelenu. Oni koji se zalažu za očuvanje prirode koriste platnene pelene. Ali nam babica na odeljenju nije govorila o širokom povijanju ni jedanput.
strenum strenum 22:12 04.03.2010

Re: Jos par pitanja

branovic
Siroko povijanje se ne praktikuje, uopste platnene pelene su u Italiji nepoznat pojam. Sa dva meseca se bebi radi ultrazvuk kukova (koji nije obavezan, vec vas pedijatar pita da li je neko u porodici imao slican problem, pa ako jeste ili ako vi insistirate, salje se na uz).



Znala sam!!!
Mislim, nisam znala, ali sam slutila da je tako.
stasava stasava 18:02 04.03.2010

Kraljevo, Toskana

Citam izjave Nacelnika odeljenja ZC Studenica Kraljevo, kaze da otac koji zeli da prisustvuje porodjaju, mora da napise zahtev, odnosno da se prijavi negde oko 6, 7.meseca zenine trudnoce, zatim mora u Zavodu za javno zdravlje da da neke briseve, svi ti nalazi moraju da budu u redu, pa zatim mora taj entuzijasta sa puno slobodnog vremena da se medicinski edukuje, sto kaze Nacelnik, podrazumeva i teorijsku i prakticnu edukaciju. Dalje, kaze Nacelnik ZC Studenica Kraljevo, u 2009. bila je samo jedna prijava, ali , kaze, desava se da ocevi kolabiraju, pa posle tuze ZC Studenicu i traze odstetu. Ovo za tuzbu protiv ZC Studenica me ne cudi mnogo, ali koji to ocevi kolabiraju, ako je bila samo jedna prijava ? A, da, napomenuo je jos, da pored svega toga, ako do porodjaja dodje jedan sat posle ponoci, naravno da ne moze da prisustvuje porodjaju. Zamisljam tog pacenika, entuzijastu, optimistu, dao briseve, pohadjao kurseve, radionice, prijavio se uredno, a ono porodjaj- u ponoc. Pa mora da kolabira. Videli smo da u Toskani bez problema porodjaju prisustvuju, ne samo ocevi. Mi smo odjednom tako naprasno savesni u odbrani trudnica od mogucih infekcija. A onda, isto tu pustimo da zbog necinjenja i nemara trudnica umre. U Toskani, gde ne postoji suvisna, takoreci paranoicna odbrana od infekcija-smrtni slucaj jednom u nekoliko godina. Ne treba otkrivati toplu vodu, samo usvojiti dobro i provereno.
johnny_walker johnny_walker 23:00 04.03.2010

Idila....

Samo da pitam Krugolinu kako ide upoznavanje i zblizavanje sa dr Vajsom?Hoce li biti tu nesto?Mislim izmedju njih dvoje?
Ipak,Italija je to...zemlja romantike,Romea i Julije...
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:14 04.03.2010

Re: Idila....

Hoce li biti tu nesto?


Bice, bice Sekspirovske drame.
Nas dvoje ima da reziramo da glavno pitanje ginekologa-akusera po porodilistima Srbije bude "To be or not to be?"
johnny_walker johnny_walker 23:44 04.03.2010

Re: Idila....

Zali boze,ako nam Vi budete krojili zdravstvenu politiku u Srbiji.Da necete mozda da uvedete i astrologiju na Medicinski fakultet?
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:47 04.03.2010

Re: Idila....

Zali boze,ako nam Vi budete krojili zdravstvenu politiku u Srbiji.Da necete mozda da uvedete i astrologiju na Medicinski fakultet?


Zali Boze drzave u kojoj takvi kao vi brane postojecu politiku i odrzanje statusa kvo, prezrivo odbijajuci usavrsavanje i hvatanje koraka s naprednim svetom.
maca22 maca22 23:48 04.03.2010

Re: Idila....

johnny_walker
Zali boze,ako nam Vi budete krojili zdravstvenu politiku u Srbiji.Da necete mozda da uvedete i astrologiju na Medicinski fakultet?

Kako nisko. I promašeno. Ne, nego želi da uvede ovo što upoznaju u italijanskim porodilištima. Čitate li vi šta piše?
scabies scabies 12:40 05.03.2010

Re: Idila....

Da necete mozda da uvedete i astrologiju na Medicinski fakultet?
Odlično što si pomenuo medicinske fakultete! O d l i č n o!
Hoćeš da popričamo o medicinskim fakultetima u Srbiji generalno, ili hoćeš konkretno?
Hoćemo za početak ovaj sa BU, sa najdužom tradicijom i najvećim ugledom u zemlji? Hoćemo malo da pričamo o tome kakav je kvalitet nastave, udžbenika, kakav se kvalitet može očekivati ako MF BU ima 512 profesora (docenata, vanrednih i redovnih rofesora), kakav se kvalitet lečenja može očekivati ako četvrtina studenata studira duže od 10 godina? Hoćemo da pričamo koja je tarifa za pojedine ispite u proseku ili za pojedine profesore? Ili hoćeš da pričamo o kvalitetu specijalizacije i subspecijalizacije? O tome kako se napreduje u akademskim zvanjima?
Ili bi pre da popričamo o privatnom medicinskom fakultetu? Ili o najnovijem VMA fakultetu?
Nije sve u provedenim godinama na fakultetu, ima nešto i u znanju, veštini, pristupu.
johnny_walker johnny_walker 08:09 05.03.2010

Pogresno........

Krenuli ste sa pogresne strane da "prosvecujete".Nisu doktori i babice te koji trebaju da budu prosvetljeni.Mozda,ali nisu prioritet.
Zene,pacijentkinje Vi prosvetlite.Nije ista italijanka i nasa zena ,zena iz neke zabiti ili grada kako god zelite.
Nemate pojma koliko beba je spaseno tom "strahotom epiziotomijom" i omogucen bezbedniji izlazak,da ih majke ne uguse u porodjajnim putevima u momentima kad dodje vreme da se napinju,a one vicu da "ne mogu,iscupajte bebu,ustajem sa stola...." Koliko je beba spaseno tim "strasnim ubrzanim porodjajem".Zasto onda zena dolazi u bolnicu,ako zeli neometan porodjaj,pa poradjajte se kod kuce onda...
I odgovor maci22.Nije nisko,realno je.
Sta trazi astrolog medju lekarima?Sta govori o osobi koja se uplice u ono u sta se ne razume,pa lekari imaju po bar 15god skolovanja iza sebe(fakultet 6+staz 1+specijalizacija min 4 + subspec. 2-3)i onda neko dodje i pokusava da im soli pamet,jer je ...eto nekog zabolelo sivenje ili mu se nije nesko nasmejao....e to je nisko i bez obzira.
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:31 05.03.2010

Re: Pogresno........

Krenuli ste sa pogresne strane da "prosvecujete".Nisu doktori i babice te koji trebaju da budu prosvetljeni.Mozda,ali nisu prioritet.
Zene,pacijentkinje Vi prosvetlite.Nije ista italijanka i nasa zena ,zena iz neke zabiti ili grada kako god zelite.


Dottore, aposlutno se ne slazem. Iste su i nase zene i Italijanke. Iste su vam materice svuda. Koliko mi imamo problematicnih, neprosvecenih zena, toliko imaju i Italijani. I svaka zemlja. Prosveceni Zapad vazda ima imigrante, koji odrzavaju nivo neprosvecenosti na istom nivou kao sto je zastupljen i kod nas.

Naslusala sam se mnogo prica od lekara o nasim neprosvecenim zenama. Verujem da ih ima. Ama, isto tako verujem da to nije vecina. Medjutim, bez obzira sto nisu vecina, lekari nas sve tretiraju kao da jesu vecina. Umesto da se sami bave zdravstveno-prosvetnim radom, lakse im je da tu manjinu neprosvecenih uzmu kao izgovor sto nase zdravstvo ne valja. I vazda trudne zene krive.

Nemate pojma koliko beba je spaseno tom "strahotom epiziotomijom" i omogucen bezbedniji izlazak,da ih majke ne uguse u porodjajnim putevima u momentima kad dodje vreme da se napinju,a one vicu da "ne mogu,iscupajte bebu,ustajem sa stola...." Koliko je beba spaseno tim "strasnim ubrzanim porodjajem".Zasto onda zena dolazi u bolnicu,ako zeli neometan porodjaj,pa poradjajte se kod kuce onda...


Pa, kad ne umete da ih spasite civilizovano, vi ih "spasavate" srednjovekovnim metodama. I onda opet mi krive sto hocemo da nas spasavate civilizovano? Pitam ja vas sto te zene panice i vicu "ne mogu..."? Da li ste im obezbolili porodjaj? Da li ste im omogucili da imaju podrsku svojih bliznjih, koji bi ih smirili? Niste? Pa, sta onda ocekujete?! Vi se, kao ne bi drali i ne bi panicili da vam zubar vadi zub bez anestezije? Cutali bi i s osmehom cekali da se sve zavrsi?

Sta trazi astrolog medju lekarima?Sta govori o osobi koja se uplice u ono u sta se ne razume,pa lekari imaju po bar 15god skolovanja iza sebe(fakultet 6+staz 1+specijalizacija min 4 + subspec. 2-3)i onda neko dodje i pokusava da im soli pamet,


Eto nama dokaza da su po vama apsolutno sve zene koje nemaju zavrsen medicinski fakultet - neprosvecene. A sta ja trazim medju lekarima? Pa, teram ih da se usavrsavaju. Teram ih da uhvate korak sa svetom. Razgolicujem njihov srednjovekovni stav da pacijent nema pravo glasa, da je lekar taj koji odlucuje o svemu, i zahtevam da taj stav promene, da jednom i zauvek shvate da je pacijent vazniji od njihovog ega.

A sta vi trazite medju lekarima, s ovim i ovakvim stavovima prema pacijentima koje ste upravo opisali? E, to je pravo pitanje, moj dottore...
scabies scabies 08:42 05.03.2010

Re: Pogresno........

Sta govori o osobi koja se uplice u ono u sta se ne razume,pa lekari imaju po bar 15god skolovanja iza sebe(fakultet 6+staz 1+specijalizacija min 4 + subspec. 2-3)i onda neko dodje i pokusava da im soli pamet
Hoćeš li, molim te, da objasniš za šta je to potrebno tih 15 godina ? Za to da se proceni koliko ima drskosti, nemara, nerada i korupcije u porodilištima? Za to da se proceni da li je bolja situacija u Toskani ili u Srbiji? Za šta?

Re: Pogresno........



johnny_walker
Krenuli ste sa pogresne strane da "prosvecujete".Nisu doktori i babice te koji trebaju da budu prosvetljeni.Mozda,ali nisu prioritet.
Zene,pacijentkinje Vi prosvetlite.Nije ista italijanka i nasa zena ,zena iz neke zabiti ili grada kako god zelite.
Nemate pojma koliko beba je spaseno tom "strahotom epiziotomijom" i omogucen bezbedniji izlazak,da ih majke ne uguse u porodjajnim putevima u momentima kad dodje vreme da se napinju,a one vicu da "ne mogu,iscupajte bebu,ustajem sa stola...." Koliko je beba spaseno tim "strasnim ubrzanim porodjajem".Zasto onda zena dolazi u bolnicu,ako zeli neometan porodjaj,pa poradjajte se kod kuce onda...
I odgovor maci22.Nije nisko,realno je.
Sta trazi astrolog medju lekarima?Sta govori o osobi koja se uplice u ono u sta se ne razume,pa lekari imaju po bar 15god skolovanja iza sebe(fakultet 6+staz 1+specijalizacija min 4 + subspec. 2-3)i onda neko dodje i pokusava da im soli pamet,jer je ...eto nekog zabolelo sivenje ili mu se nije nesko nasmejao....e to je nisko i bez obzira.


gospodine/djo,

ja sam lekar i sramota me je od vaseg stava.

niko ovde ne pretenduje da se bavi vasim/nasim poslom ako za to nije skolovan, ali je cinjenica da to mnogi od nas ne rade kako treba. i umesto da se preispitaju gde je problem, oni (vi) uporno insistirate da je problem u pacijentima. ljudi imaju pravo da budu needukovani, jer to nije njihov posao. zato su lekari tu, koji kao i vi, nikako nemaju vremena za takve stvari ili ih smatraju nevaznim. to ne znaci da vi edukujete krugolinu sta je to epiziotomija, vec da je uputite u to sta joj stoji na raspolaganju, prevedete strucan jezik na narodski tako da ona moze da izabere sta zeli da radi sa svojim telom i zivotom.

ne znam koliko ste imali prilike da radite sa ljudima u nekoj drugoj zemlji, ali prosecana engleska/italijanska porodilja nije nista bolja od srpske, naprotiv, mnogo je manje uplasena, a vise agresivna i spremna da vas tuzi i od vas ocekuje da sve to razumete, jer u tome je vasa velicina. to sto umete da secete/sijete/lecite se podrazumeva, jer ste za to skolovani i ona vas placa.

pogledajte moj dokumentarac iz uk pa vidite kako to izgleda u drugim zemljama.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 09:58 05.03.2010

Re: Pogresno........

ja sam lekar i sramota me je od vaseg stava

a vidju pismenostiiii...
to se na
fakultetu 6+staz 1+specijalizacija min 4 + subspec. 2-3
sigurno ne uči.
time nas prosvetljuju u osnovnoj školi.
khm, dobro de, malo i u srednjoj.

i da,
džabe i sepc i subspec i šta već tu ima kroz ogroman br godina da se odradi kada neko ko radi sa ljudima ne razmišlja o tim istim ljudima i upljuvava ih... na primer, iz druge ruke sam čula kako se osoblje odnosi prema pacijentima koji nemaju nikakve škole, koji su siromašni itd, itd, a kako se, recimo ponašaju prema porodilji kada čuju da radi u: sudu. (i da, to vas obavezno pitaju - šta radiŠ TI i šta TI radi muž, pa onda, ako ima za učipljavanje, bude sve fajn)

jeste,
ima raznih pacijenata: nekulturnih, neprosvećenih, nepismenih, vakih i nakih, ali
greota je videti takve medj lekarima.

ali prosecana engleska/italijanska porodilja nije nista bolja od srpske, naprotiv, mnogo je manje uplasena, a vise agresivna i spremna da vas tuzi i od vas ocekuje da sve to razumete


pa,
doktor je ondaK u pravu.
krugolina, odma da prosvećuješ i da astrološki utičeš da trudnjače svinjaste budu agresvino spremne na tužakanje. evo, da se zapljunem i stanem u red prva.
krkar krkar 10:18 05.03.2010

Re: Pogresno........

pa lekari imaju po bar 15god skolovanja iza sebe(fakultet 6+staz 1+specijalizacija min 4 + subspec. 2-3)i onda neko dodje i pokusava da im soli pamet,jer je ...eto nekog zabolelo sivenje ili mu se nije nesko nasmejao....e to je nisko i bez obzira.


Džabe ti sve te godine školovanja kad si ostao dripac. Možda umeš da sečeš i šiješ, možda si urolog, gastrohirurg, traumatolog, endokrinolog ali lekar nisi.

Nisam lekar (neke škole imam) ali sam odrastao u porodici lekara. Deda veliki ginekolog, otac i majka oboje lekari. I celog života sam gledao i odavno shvatio šta nekoga čini lekarom: odnos prema pacijentu kao čoveku i ljudskom biću. I što više gledam ovu propast i takve kao ti to se više ponosim ocem i majkom, penzinerima odavno, i pokojnim dedom.

Ti ne lečiš ljude, ti popravljaš materice, zglobove, bešike ili pankrease. A razlika je drastična.


stasava stasava 10:35 05.03.2010

Re: Pogresno........

Sta trazi astrolog medju lekarima?Sta govori o osobi koja se uplice u ono u sta se ne razume,pa lekari imaju po bar 15god skolovanja iza sebe(fakultet 6+staz 1+specijalizacija min 4 + subspec. 2-3)i onda neko dodje i pokusava da im soli pamet,jer je ...eto nekog zabolelo sivenje ili mu se nije nesko nasmejao....e to je nisko i bez obzira.

Zbog lekara koji ovoliko cene neciji zivot smrtnost porodilja je ovakva kakva jeste u nasoj jadnoj zemlji Srbiji. Ne mogu da verujem da neko ima ovakav stav prema Z I V O T U zene, pa bila ona i iz zabiti i neprosvecena, mentalno retardirana, psihicki obolela, fizicki hendikepirana.....KAKVE TO VEZE IMA? ZIVOT je ZIVOT, lekar mora da ga postuje i sve da ucini da ga ne izgubi. Stid me je od tudjih reci.
katica_zlatica katica_zlatica 12:00 05.03.2010

Re: Pogresno........

Zene,pacijentkinje Vi prosvetlite.Nije ista italijanka i nasa zena ,zena iz neke zabiti ili grada kako god zelite.

i hocemo dragi goktore, hocemo, svakoj ima da se objasni sta su ljuska prava, sta svet radi i kako da postupa sa "belim mantilima" u srbiji, pa boze zdravlja da makar moje dete (jedno doktore, jedno, jer u srbiji drugo ne radjam zbog vas)dozivi porodjaj kao italijanke i sav ostali svet.

Zasto onda zena dolazi u bolnicu,ako zeli neometan porodjaj,pa poradjajte se kod kuce onda...

dolazimo jer TE JA PLACAM DA TU RADIS I POMOGNES, PLACALA SAM TI I SKOLOVANJE I
(fakultet 6+staz 1+specijalizacija min 4 + subspec. 2-3)
I JA I MOJA MAJKA I OTAC I BABA I DEDA I TETKE I STRICEVI itd. zato dolazimo u bolnicu, a ako ti nije jasno sta ti tu treba da radis, e pa onda citaj i hvataj beleske i zhvali bogu na krugolini i njenoj volji da ti pomogne!
er je ...eto nekog zabolelo sivenje ili mu se nije nesko nasmejao...

nemaj ti pojma sta je bol...kad ti usiva na zivo..sto neko rece da vidim da ti vade umnjake bez anestezije dal ces tako da se radujes...sramoto jedna
vstambol vstambol 12:59 05.03.2010

Re: Pogresno........

1. Razlika između porodilišta u Toskani i porodilišta u Srbiji nije uslovljena kulturalnim razlikAma između tamošnjih i ovdašnjih žena. Osnovni generator ove razlike jeste dominantan odnos prema ženi. Prosto rečeno, u Toskani ženu više poštuju pa se to ogleda i u uslovima obezbeđenim za porođaj kao bitno događanje u njenom životu.
2. Nijenda beba nije spasena epiziotomijom. Porođajno "putovanje" ne guši bebu nego, preko dermatoma, odnosno preko nervnih veza između određenih predela kože i organa stimuliše sazrevanje organa bebe, naročito pluća i bubrega. Poznato je, na primer da su određeni problemi respiratornog trakta češći kod beba rođenih carskim rezom. Sa druge strane, takođe je poznato da ženke sisara čiji je porođaj znatno kraći od žena, svoje mladunče ližu da bi nadoknadile nedovoljnu stimulaciju organa tokom porođaja.
3. Prema nizu israživanja, ubrzani porođaj poznat zapravo kao aktivno vođenje porođaja najčešće nije uslovljen potrebama zdravlja žena i/ili njihove novorođenčadi nego specifičnom organizacionom kulturom porođajnih ustanova, u okviru koje je jedan od češćih razloga: tako je najzgodnije akušeru..
4. Osnovna karakteristika svake profesije, pa i profesije lekara, odnosno akušera jeste samostalnost. S tim što ta samostalnost ima dva preduslova: jedan je znanje, a drugi - odgovornost prema pacijentu, odnosno porodilji (koja je neophodna zbog velike neravnoteže moći koju znanje nosi sobom!). Na osnovu raširene korupcije, kao i na osnovu preterane medikalizacije porođaja, može se zaključiti da su se od ova dva osnovna činioca profesije lekari ovdašnjih porodilišta opredelili za znanje bez odgovornosti, dakle za golu moć U takvim okolnostima, građanska je vrlina i odgovornost prema zdravlju, i zajednice i pojedinaca, podsetiti lekare, akušere, na njihovu profesionalnu dužnost
vstambol vstambol 13:10 05.03.2010

Re: Pogresno........

Izvinjavam se zbog višestrukog slanja komentara.
Nisam vičan ovoj komunikaciji
Vuk Stambolovic
maca22 maca22 13:30 05.03.2010

Re: Pogresno........

johnny_walker
pokusava da im soli pamet,jer je ...eto nekog zabolelo sivenje ili mu se nije nesko nasmejao....e to je nisko i bez obzira.

A vi ste sadista? Sumnjam da ste doktor jer doktor zna da SVE žene to boli, a ne "nekog" i to bespotrebno ih SVE boli. Pa šta vam je nisko, što žene neće da ih zlostavljaju? Baš vam to smeta?
johnny_walker johnny_walker 15:59 05.03.2010

Re: Pogresno........


dolazimo jer TE JA PLACAM DA TU RADIS I POMOGNES, PLACALA SAM TI I SKOLOVANJE


Ma nemoj mi reci........
skener92 skener92 19:02 05.03.2010

Re: Pogresno........

maca22
johnny_walker
pokusava da im soli pamet,jer je ...eto nekog zabolelo sivenje ili mu se nije nesko nasmejao....e to je nisko i bez obzira.

A vi ste sadista? Sumnjam da ste doktor jer doktor zna da SVE žene to boli, a ne "nekog" i to bespotrebno ih SVE boli. Pa šta vam je nisko, što žene neće da ih zlostavljaju? Baš vam to smeta?



maco, znas ono 'po tudjem dupetu 25 batina nije mnogo?'
katica_zlatica katica_zlatica 19:43 05.03.2010

Re: Pogresno........

johnny_walker

dolazimo jer TE JA PLACAM DA TU RADIS I POMOGNES, PLACALA SAM TI I SKOLOVANJE


Ma nemoj mi reci........

ne razumem sta ti nije jasno? pa jos uvek nemam privatno porodiliste..

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana