Društvo| Sport| Zabava| Život| Životni stil

A near-perfect fighting machine

Time Bandit RSS / 05.03.2010. u 20:19
#5 UPDATE,          Mayweather sve bliže susretu sa Pacquiao-m, Mosley slabije od očekivanog
 
6a00d8341c630a53ef0133ed1d9c3c970b-800wi

Skraćeno zagrevanje Sugar Shane-a, zbog inspekcije zavoja - handwraps Mayweather-a koje je obavio njegov glavni trener Richardson (a koji i njemu postavlja zavoje), nije imalo uticaja na njegovu efektivnost i dominaciju u prve dve runde meča. To je ujedno bilo i najbolje što je viđeno od strane Mosley-a, jer se u središnjim rundama posvetio više odbrani, a u završnici totalno zatvorio. Nedovoljno kondiciono pripremljen , i taktički nadigran, pokušavao je da pojedinačnim snažnim udarcima uradi nešto više, ali to protiv vrlo opreznog odbrambenog čarobnjaka Mayweather-a teško može da prođe.

 
Nije teško biti najbolji ako ste iz klana Mayweather,  i ako Vam je otac veliki majstor napada a  stric odbrane, objašnjava zadovoljni Floyd Mayweather Jr. neposredno posle meča. Floyd The Money je delovao relaksirano i odmorno posle 12 rundi, u kojima je u 10 bio bolji od Mosley-a.
 
Stiče se utisak da je neizbežan susret Mayweather vs Pacquiao do kraja godine, ili početkom iduće, jer su iscrpljene sve alternativne mogućnosti koje smo videli do sada. Ostaje da se vidi kako će taj susret biti ugovoren, i po kojim pravilima, a najvažnije je da posrednik bude osoba kome obe strane veruju... 
 
#4 UPDATE,          May 1, 2010,  Mosley vs Mayweather
 
WBA Super World Welterweight Title
MGM Grand, Las Vegas,  Nevada
 
 
Shane Sugar Mosley, 39 yrs,  trenutni šampion po WBA verziji 46 -5-0 39 kos, ako izgubi u okršaju sa Floyd Mayweather-om, ostaće bez šampionskog pojasa, ali on neće pripasti ni pobedniku, jer Floyd Money Mayweather, 33 yrs,  40-0-0 25 kos, odbija da plati WBA organizaciji članarinu.
 
Oba boksera su izuzetno brza i dobro se kreću, vrlo sličnog stila u ringu, a Shane Mosley je u predstojećem susretu vidjen kao agresivniji i udarački nastrojen bokser  koji će pokušati da klasičnom tehnikom savlada Mayweather-a. Richardson, glavni trener Mosley-a, veruje da nije moguće pobediti Mayweather-a jednostavnom taktikom, blokom i izvodjenjem nekog specifičnog udarca, već da to treba da bude skup raznih poteza u napadu i odbrani koji će rezultirati pobedom. Nismo čuli detalje, ali se može naslutiti da Mosley pokušava da nadje odgovor na Floyd-ovo kretanje prilikom odbrane, kao i napade koji počinju sa step-in jab-om. Moguće da je Mosley popravio malo i odbranu, jer prilično nisko drži rukavice na efektivnoj distanci, a to može biti fatalna greška protiv Mayweather-a.
 
Poslednji okršaj Mosley je imao u Januaru 2009 godine protiv indisponiranog Margarita (koji je čak pokušao da stavi nedozvoljene obloge  u rukavice da bi ojačao udarac) . Bez obzira na dominaciju u meču, Mosley je prikazao slabije kretanje i manju anticipaciju u klinču. Takav pristup protiv Mayweathera, ili čak Pacquiao-a može da vodi u gotovo siguran poraz.
 
Floyd Mayweather Jr. ima vrlo dobar odbrambeni stil, kao i dobru tranziciju iz odbrambenog položaja u aktivni napad, i imaće manje problema u odabiru strategije za susret sa Mosley-em, pored toga brz je u prilazu kao i izbegavanju protivničkih napada, vrlo dobar u razmeni udaraca na bližoj i srednjoj distanci, i još ako bi se malo upristojio i ostavio gagsta like stil ...
 
Floyd, drugi na P4P listi, potiče iz poznatog bokserskog klana Mayweather, i sam je sebe svrstao uz legende boksa - Muhammad Ali-ja i opšte prihvaćeno najvećeg Shugar Ray Robinson-a. Blag smešak i neverica su reakcije sportskih novinara na Floyd-ove opservacije o sopstvenoj veličini. Floyd-u isto tako nije jasno i zašto je Manny Pacquiao proglašen za boksera decenije...
 
Ima jedna mala razlika između pomenutih boksera i Floyd Mayweather-a, svi oni su pristupali borbama daleko ozbiljnije i nastojali da dominiraju tokom celog meča. Kod Floyda ima dosta kalkulacija u pristupu i tokom borbe, i čini se da pokušava nekim trikom  da reši okršaj radije nego prezentovanjem strategije i konstantnim radom koji vodi ka dominaciji u ringu. Predpostavljam da ćemo dosta od toga videti i u predstojećoj borbi sa Mosley-em, step-in jab, za koji Floyd kaže da je puniji od Mosley-evog, kao i trčanje po ringu u cilju izbegavanja protivničkog napada. Pobedama nad Jose Luis Castillo-m, Ricky Hatton-om, i ostarelim Oscar De La Hoya-om, Floyd je postavio osnovu za dobru boksersku  karijeru, a za uspešan nastavak je potrebno daleko više... 
 
Trenutne mogućnosti, Time Bandit ratings
 
Pacquiao vs Mayweather   10 : 8
Pacquiao vs Mosley 10 : 7 
 
Mayweather vs Mosley 10 : 8 
 
 #3 UPDATE, Sjajni Sergio Martinez, posle drame u 12 rundi, novi je šampion u middleweight kategoriji po verzijama WBO i WBC

Kelly Pavlik 36 (32) 2 (0) 0, nije uspeo da zadrži titulu šampiona u middleweight kategoriji po verzijama WBO i WBC, bolji od njega sinoć (17-April-2010) u Atlantic City -ju je bio agilni levoruki Sergio Martinez 45 (24) 2 (1) 2.

 
Na promotivnom pre-match snimaku vidljiv je Martinezov (35yrs)  fanatičan prilaz pripremama i naporan rad na brzom kretanju unutar efektivne distance i izbegavanju protivničkih udaraca. Nasuprot njemu Pavlik (28yrs) nije unapredio odbranu, već se pouzdao u sopstvene odlične udaračke sposobnosti.
 
Tokom meča se pokazalo da Pavlik ipak treba da ima izbalansirani napad-odbrana pristup protiv agilnijih boksera, u ovom slučaju Martinez-a, ako želi da zadrži šampionsku titulu i koliko toliko normalni lični opis tokom borbe.
 
Bez obzira na nokdaun u kome se našao Martinez, u 8-moj rundi, Pavlik je bio slabiji bokser, naročito u završnici, što je i primetno po bodovanju sudija 115-111, 115-112, i 116-111. 
 
#2 UPDATE, Pacquiao's matchup Mayweather or Mosley
 
Pelea-de-Pacquiao-vs-Clottey-Gratis-Boxeo-en-Vivo-por-Internet.jpg 
Mayweather, kao i manje sigurni Mosley, u mogućem okršaju mogu da očekuju veliki broj udaraca, preko stotinu po rundi, i to po rukama i celom središnjem delu tela, kao i glavi ako nije dobro zaštićena, a koje upućuje levoruka udaračka mašina Manny Pacquiao. Drugačiji pristup, a probao ga je Cotto, sa razmenom udaraca na kraćoj distanci, takođe protivu Pacquiao-a teško može da radi jer zadaje znatno više udaraca sa većom preciznošću i iz svih mogućih uglova.

Clottey je donekle pomogao u razumevanju trenutnih Pacquiao-vih bokserskih mogućnosti, jer je silom prilika otkrio jedinu moguću šansu u duelu sa njim. Pokazalo se da veliki broj udaraca koji je izveo Pacquiao nisu pogodili planirani cilj, i u krajnjem zbiru to je bilo dvostruko više od protivničkih uspešnih udaraca, (Pacquiao oko 210, Clottey 108) a ipak nedovoljno da ozbiljnije ugrozi Clottey-a.

Problem za Pacquiao-a je bio tranzicija iz bliže distance i klinča ka srednjoj distanci. Tokom tranzicije stizali su ga udarci protivnika, prvenstveno jab-a, a bilo je i nešto upper-cut. Ti udarci su pogađali cilj, jer Pacquiao se nije prebacivao u odbrambeni mod, nego je na toj poludistanci čekao otvaranje protivnika i šansu za bolji prilazak. Njegov trener je savetovao jednostavnu kombinaciju, jab pa cross za ulazak, zatim polukorak nazad - tranzicija ili set-up, pa napad - right i završno sa snažnim hook-om. Taj set-up nije radio baš najbolje, jer se Clottey posle jab-a i upper-cut ili straight-a opet potpuno zatvarao. Čini se da je i takav pristup bio dosta rizičan po Paquiao-a, ali to je posao šampiona da rizikuju i na kraju budu bolji od izazivača.  

Promoteri često vide mogućnosti i potencijal (prihode) okršaja svojih boksera na drugačiji način od javnosti i stručnjaka iz bokserskih asocijacija. Zbog toga nije lako ugovoriti borbu koju bi javnost želela najpre da vidi - Pacquiao vs Mayweather. U izbegavanju ovog meča, promoteri su pronašli Clottey-a za Pacquiao-a, a Mosley-ja za Mayweathera. Pobednik iz predstojećeg Mayweather vs Mosley susreta 1 Maja u  Las Vegas-u će prvi imati prilike da se do kraja godine sretne sa Manny Pacquiao-m.

 

#1 Update - WBO world champion welterweight bout, Pacquiao vs Clottey
 
Po proceni glavnog trenera Pacquiao-a, Roacha-a, Clottey-ev zatvoreni gard bi trebao biti otvoren u završnim rundama - oko osme. To se nije desilo jer se Clottey branio tokom čitavog meča i izbegavao rizične poteze koji ga mogu otvoriti i omogućiti Pacquiao-u da plasira brze i tačne udarce. 
 Pacquiao je plasirao daleko više udaraca, oko 1230, i bio znatno aktivniji nasuprot Clottey-jevih skromnih 399. ali ni jedan bokser nije uspeo da snažnim udarcima ozbiljnije ugrozi oponenta.
 
Nekoliko solidnih udaraca je Clottey uspeo da plasira u drugoj i trećoj rundi ali bez većeg efekta na Pacquiao-a koji je završio vrlo snažno 3 rundu. Još jednom je Clottey pokušao da promenjenom taktikom ugrozi Pacuiao-a u 5 rundi ali je ubrzo odustao jer je shvatio da to slabije radi od očekivanog i da ga izlaže većem riziku.

Pacquiao je ubrzavao tempo do 8 runde u kojoj je naneo dosta udarac Clottey-u koji nije ni pokušavao da parira. Pokušavao je sa 1&2 i zatim na polukoraku nazad straight pa left hook, ali je Clottey i dalje stajao solidno i uspevao da izblokira udarce koji bi ga ugrozili. Pacquiao je ipak rizikovao sa polukorakom unazad, jer  tranzicija u odbranbeni mod tada nije tako jednostavna i izložila ga je  Clottey-evim udarcima -  jab-u i upper cut-u. Taj pristup, prvenstveno brzo kretanje na maloj površini a koje ga ipak drži na efikasnoj distanci prema protivniku, je Pacquiao usavršio za ovaj meč. Predpostavlja se da će isto i uz dodatak Manila Ice hook-a biti viđeno u njegovim sledećim borbama protiv Mayweather-a ili Mosley-a.

Meč je trajao celih 12 rundi zbog Clottey-eve preterane defanzivne taktike. Na kraju su sudije ocenile da je Pacquiao bio bolji u svih 12 rundi (12:12, u poenima 120-108, 119-109, 119-109).

###############
FreddieandManny3.jpg
 


Najbolje rangirani bokser u svim kategorijama, po sistemu Pound for Pound Ring Magazina, Manny Pacquiao sa učinkom od 50:3:2, 38 KOs (pobeda, poraz, nerešeno, nokauti) bori se protiv Joshua Clottey-a 35:3:0,  20KOs, 13-tog Marta u Arlington-u na Cowboy Stadium-u, TX.

MannyClottey1.jpg

 Pacquiao, šampion u Welterweight kategoriji u verziji World Boxing Ogranization (WBO) je već duže vreme viđen za okršaj sa zvezdom u usponu Maywhater Jr. 40:0:0 25KOs, ali za taj biznis još je rano jer se smatra da će odlaganje ovakvog meča za koji vlada veliko interesovanje doneti samo više prihoda.

Manny ima odlične pripreme za predstojeću borbu, a taktiku je osmislio, po mnogima iz sveta boksa, najveći stručnjak za boks današnjice - Freddie Roach. U malom bokserskom gym-u Wild Card Boxing Club, vlasništvo braće Roach, nalazi se Pacquiao-v kamp za pripremu. Kao  i tokom borbi Manny pokazuje izuzetnu fokusiranost na treninzima. Uglavnom radi na brzini i snazi, kao i neutralisanju ili smanjenju posledica mogućih protivnikovih jakih udaraca prvenstveno u telo. Clottey nema agresivnost Cotto-a, već stabilnu i vrlo zatvorenu poziciju, a koju bi Manny trebalo da ukloni i napravi mesta za svoje brze i tačne udarce iz svih mogućih položaja i uglova. 

Pored ringa 

De La Hoya, Hatton, i Cotto su se našli na kratkom uzlaznom putu Pacquiao-a, a predsojeća borba sa  Clottey-em bi trebala da bude samo uspešni nastavak toga niza. 

“ Manny treba da bude spektakularan u toj borbi”, smatra trener Roach, “On je sebi postavio visoke ciljeve. Mojim bokserima, tokom borbe, ako su dobri, kažem samo napred i završi sa protivnikom. Kada se Manny drugi put borio sa Barrera-om pitao sam ga zašto ga nisi nokautirao, a Manny kaže nisam hteo da razočaram momka. Da, to je fino, ali od toga se ne živi… A protiv Oscara (Del La Hoya) rekao sam mu: Evo došao si do zadnje runde, a tvoj posao je da ga nokautiraš, što je on tada  i učinio…”

Vrlo dobar prikaz mogućnosti oba boksera može se naći na web stranicama The bible of boxing – The Ring Magazine, www.RingTV.com. Uz dozvolu autora i urednika Mr. Fishera, prenosim člank u celini, a bez prevoda koji bi umanjio specifičnost i tačnost ove kraće analize. 

Malo objašnjenje oko težine boksera u prvom pasusu - 1. SIZE

Uobičajeno se bokseri mere (slično važi i za MMA) rano pre podne. Za one koji pokušavaju da boksuju u nižoj kategoriji, pomenuti primer Oscara De La Hoya-e, je  prilika da posle višednevnog gladovanja i odstranjivanja vode iz organizma zadovolje kriterijume težine. Kasnije uveče, kada se u toku dana dobro napoje i uzmu hranu većina njih je teža i do deset procenata od izmerene jutarnje težine. U nekim verzijama se težina meri i neposredno pred meč, a dozvoljeno uvećanje težine u odnosu na jutarnje merenje je 10 lbs (oko 4.5kg). Zbog toga  "Oscar came foolishly too light ", jer se prilično ugojio do večeri ali na kraju ni to nije pomoglo da izbegne Pacquiao-ve precizne udarce... 

Manny3.jpg  

 

5 reasons Pacquiao-Clottey is competitive ... and 5 it isn't

 

By Doug Fischer and Michael Rosenthal
RingTV.com Co-Editors Doug Fischer and Michael Rosenthal have different takes on the Manny Pacquiao-Joshua Clottey fight on March 13 at Cowboys Stadium in Arlington, Texas. Fischer thinks it will be a competitive fight, Rosenthal doesn’t.

Here are Fischer’s five reasons the fight will be competitive and Rosenthal’s five reasons it wont.

WILL BE COMPETITIVE

1. SIZE: Clottey is a natural welterweight. Pacquiao has delivered in his two welterweight outings, but it should be noted that Oscar De La Hoya foolishly came in too light and Cotto is not a large 147 pounder. Clottey, who stands around 5-foot-8, is not a tall welterweight but he’s very compact with dense muscle. The Ghanaian, who fights comfortably and effectively at junior middleweight, has not weighed in the junior welterweight range since he was 19 years old. It wouldn’t be a shock to insiders if Clottey weighed a rock-solid 160 pounds on fight night for Pacquiao.

2. DEFENSE: When Clottey covers up behind his high guard, his opponents might as well be fighting a bowling ball. He tucks his chin behind his gloves, offering only the top of his bald head as a potentially dangerous target, while his forearms and elbows almost completely cover his stomach and frontal rib area. Clottey, who seldom drops his hands, also does a good job of leaning away from punches. Few fighters love a shootout as much as Pacquiao because the dynamic southpaw does his best work against aggressive opponents. Clottey’s hit-and-cover-up tactics may frustrate the Filipino, who will have a difficult time landing clean punches to the bigger man’s chin and body.

3. DURABILITY: Even if Pacquiao is able to penetrate Clottey’s high guard, the welterweight contender has the last line of defense for any fighter lucky enough to have this attribute: a rock-solid chin. Although Clottey, who has never been stopped in a professional bout, was dropped by a stiff jab from Cotto in the first round of their bout (the only time he‘s ever been down), he has never appeared to be seriously hurt in a fight. Both Cotto and Zab Judah are known for their power but neither fighter could hurt or discourage Clottey, even when they landed clean shots. Antonio Margarito set an all-time CompuBox record of 1,675 total punches thrown in a 12-round bout against Clottey and never came close to hurting the Ghanaian.

4. BODY PUNCHING: Every hardcore fan knows about Clottey’s quick jab and his textbook left uppercut, but he also has a crippling left to the body with which he’s able to punctuate one-two combinations or sneak in after he lands his uppercut. Clottey’s left to the body is hard and accurate enough to have stopped junior middleweight opponents and it was a key punch in giving both Cotto and Margarito fits in their tough 12-round outings with him. Pacquiao proved to have world-class welterweight whiskers during his showdown with Cotto, but how well does he take a genuine 147 pounder’s punch to the body?

5. UNDERRATED FOOTWORK: Clottey’s not known for his lateral or in-and-out movement because he’s not a stick-and-move specialist but his foot placement (balance) and footwork is better than many fans realize. Clottey’s footwork is subtle but effective. He is very good at taking half a step out of his opponent’s range while blocking in-coming punches with his gloves and then stepping back in range to catch them off guard. Clottey is also good at pivoting to the side of his opponents when in close and catching them with punches at an angle. Like his fists, his feet are deceptively quick; not as quick as Pacquiao’s but perhaps fast and nimble enough to trouble the 4-to-1 odds favorite.

WON'T BE COMPETITIVE

1. TALENT: Sometimes we overanalyze matchups, asking and then trying to answer myriad questions in our minds. Who’s bigger? Who has a better chin? Who’s in better condition? Who’s in a better state of mind? Who has more big-fight experience? Who has a better trainer? These and many more are legitimate questions. However, one question supersedes all others: Who is better? The answer is obvious in the case of Pacquiao vs. Clottey. The Filipino has evolved into a near-perfect fighting machine – skilled, fast, powerful, resilient, experienced, well-prepared, you name it. Clottey is very good, nothing more. This fight will not be close.

2. TRAINERS: The difference here couldn’t be more stark. Pacquiao works with the leading trainer in the world , Freddie Roach, with whom he has developed a zen-like rapport. Roach sculpted a very good, but raw slab of Filipino marble into a work of art. Clottey is being trained by Pacquiao’s former cut man, Lenny De Jesus, who also has some training experience. Godwin Kotay normally works with Clottey but couldn’t get a visa to enter the U.S., reportedly leaving Clottey very upset. Roach and De Jesus won’t be fighting but guidance in preparation and in the corner during the fight can be the difference between success and failure.

3. SPEED: Pacquiao’s opponents seem to have the same reaction after they fight him: “Man, this guy is fast.” His blazing-quick punches also come from all sorts of crazy angles, which makes him all the more baffling. And his foot speed might be more impressive than his hand speed. Pacquiao darts in, punches and darts out before his opponents have a chance to react. Clottey said he’ll be able to hit Pacquiao enough to slow him down – as he did against quick-handed Zab Judah -- but I don’t think he can do it this time. Pacquiao’s ability to land fast, hard punches and avoid Clottey’s counters because of his mobility will be the key to the fight.

4. WORK RATE: One criticism of Clottey is that he doesn’t throw enough punches, which he attributed to the fact he’s a welterweight and not a smaller fighter. Welterweights, he said, must focus more on quality than quantity when punching. That isn’t going to cut it on March 13. Even if Clottey frustrates Pacquiao to some degree with his defensive skills and lands some counters, he will get outworked and lose a one-sided decision or get stopped late anyway. Clottey would have to change his approach to boxing to match Pacquiao’s pace, which isn’t going to happen. Clottey’s only chance to win is to hurt Pacquiao and then take him out. That isn’t going to happen, either.

5. POWER: We’re told that Clottey is the bigger and stronger man, which might be true. Still, Pacquiao is the big puncher in this matchup. You saw what happened when he nailed Miguel Cotto for the first time; Cotto retreated the rest of the fight. Clottey has a better chin than Cotto, meaning he might be able to withstand a good shot or two. However, he will be able to take only so many before he breaks down and Pacquiao finishes the job. One of two things will happen after Clottey feels Pacquiao’s power: He will try to fight back and get knocked out in the middle to late-middle rounds or he will follow Cotto’s lead and go into survival mode. Either way, Clottey loses.
 
MannyClottey2.jpg

 

 

 

Atačmenti



Komentari (20)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Time Bandit Time Bandit 15:00 06.03.2010

Pacquiao vs Clottey - Media Day

stefan.hauzer stefan.hauzer 17:22 06.03.2010

mali Filipinac...

...On je masina!
Posle ˝zlatnog decka˝(De la Hoje),omiljeni borac!

Time Bandit Time Bandit 19:50 06.03.2010

Re: mali Filipinac...

˝zlatnog decka˝(De la Hoje),


lepo ga je udesio Manny



dosta kritike ima o sportskom ponšanju De La Hoya-e u Ring magazinu, kao i o ovoj borbi gde se koriste reči razbio ga, upropastio, itd. Hoya je inače vlasnik ovog magazina
stefan.hauzer stefan.hauzer 16:20 07.03.2010

Re: mali Filipinac...

Istina,jest' ga udesio,ali sto se mene tice ,De la Hoja je poslednji veliki bokser.
Vise nema takvih fajtera,a Pakjao je, verovatno(i nazalost) ,poslednji izdanak
Time Bandit Time Bandit 16:46 07.03.2010

Re: mali Filipinac...

- Ti si još uvek moj idol, kaže Manny Oscaru u ringu neporedno posle borbe
- Ne, ne, sada si Ti moj, odgovara Oscar

Na nekom partiju prolazeći kroz masu obožavalaca Oscar je ostao bez novčanika. Kasnije te večeri pomenuo je tu neprijatnost više zbog žala za bonovima za hranu (food stamps) koje je uvek držao u novčaniku da ga podsećaju odakle je došao. Sledećih nedelja je bio zatrpan pismima i hiljadama bonova koje su mu obožavaoci poslali...

Radovan Nastić Radovan Nastić 19:59 06.03.2010

cekamo Mejvedera mladjeg..

nadam se da ce usaglasiti taj doping test...

Time Bandit Time Bandit 20:09 06.03.2010

Re: cekamo Mejvedera mladjeg..

Radovan Nastić
nadam se da ce usaglasiti taj doping test...



kao što sam gore napisao

Pacquiao, šampion u Welterweight kategoriji u verziji World Boxing Ogranization (WBO) je već duže vreme viđen za okršaj sa zvezdom u usponu Maywhater Jr. 40:0:0 25KOs, ali za taj biznis još je rano jer se smatra da će odlaganje ovakvog meča za koji vlada veliko interesovanje doneti samo više prihoda.


Predstojeći meč Pacquiao vs Clottey je praktična poslovno-sportska priprema za spektakularan okršaj Pacquiao vs Mayweather. Uporedna analiza kaže da je trenutni P4P Manny najbolji u nekoliko bitnih elemenata i da Mayweather teško da može da to minimalizuje ili poništi.
Radovan Nastić Radovan Nastić 04:45 07.03.2010

procitao sam to tvoje i slazem se,

tako su i Baster Daglasu tolerisali 13 sec na podu osme runde sa Tajsonom, jer su kladionice gubile - Tajson je bio neprikosnoven i ostao bi jos 5-6 godina sigurno, ali Don King je ''cudo''...

Ali, pobeda Daglasa je isforsirana iako je bio bolji do nokauta /nepriznatog/, a ovde se mec jos nije ni odrzao - pazi, sujeverje Menija moze biti ozbiljan problem.
Da ce dobiti najvecu lovu ikada - to jeste, i zasluzili su, po meni su najbolji protivnici ikada u svim kategorijama.
Uostalom - zamisli dodje do bodovanja. Tu je revans zagarantovan. I u slucaju TKO / KO jednog, trazice revans. Jos veca lova. Ali da njih dvojicu gledam pljunuo bih koliko god love da traze. Za njih i Fjodora u MMA.
Time Bandit Time Bandit 15:47 07.03.2010

Re: procitao sam to tvoje i slazem se,

Uostalom - zamisli dodje do bodovanja. Tu je revans zagarantovan. I u slucaju TKO / KO jednog, trazice revans. Jos veca lova.


Za pobedu na bodove, protiv šampiona ili dominantnog boksera u kategoriji, neophodna je velika prednost, sama činjenica da je neko bolji nije dovoljna. Po statistikama Pacquiao ima više udaraca (dva i više puta) od svih protivnika do sada i ne samo to nego fenomenalnu tačnost (protiv Hoya-e 58%). Po procenama, a i ja tako mislim, 5 do 6 rundi je neophodno da otvori Clottey-a kome jedino preostaje da se uzda u efikasnost svoje odbrane i pokuša da plasira snažne udarce koji mogu da nokautiraju Manny-a.

Tajson je bio neprikosnoven i ostao bi jos 5-6 godina sigurno

Možda ti je promakao jedan od blogova posvećen Tajsonu
Radovan Nastić Radovan Nastić 01:43 08.03.2010

promakao jer sam retko na blogu,

procitacu sada.

A ja sam dao primer bodovanja meca Meni - Flojd.... ovaj sledeci Menijev mec mi nije mnogo zanimljiv, Odgledah protiv Hatona i Kotoa, ovaj cu ako budem imao nerava...

Cek da vidim blog o Majku.
NNN NNN 11:31 07.03.2010

Ja nešto ne volim

ove kikireze (), ali ovaj odlični borac uveliko prevazilazi svoju kategoriju (kao što ih je već prevazilazio i ranije, uostalom, to je potvrdio kad je u revijalnom meču sredio matorog De La Hoju).
Čovek vraća veru u plemenitu veštinu.
Time Bandit Time Bandit 16:14 07.03.2010

Re: Ja nešto ne volim

Dinamika i takmičarski duh koje je Pacquiao uneo u svet profesionalnog boksa nije davno viđena. Na radost promotera, i organizatora bokserskih mečeva, to se prelilo u javnost i
omogućilo revitalizaciju vrednosti boksa i prihoda.
Radovan Nastić Radovan Nastić 01:50 08.03.2010

procitao o Tajsonu.

ali fali mi misljenje o njemu.

Bob Sap je budaletina, frik sou, taj mec protiv Kimo-a je u analima najsmesnijih / bizarnijih K-1 meceva....kad mu nije cuka otkazala pa usao Majk u ring a ovaj steroid frik poceo da lupeta...

Mane zanima da li mislis da su ga pokrali protiv Baster Daglasa ?? Mislim da ne moram da ti kacim link te runde, verujem da kao poznavalac i znas i gledao si mec...Cak su i zalbu ulozili / Don King, sic ! /, pa je ''povukli''...

I da li verujes - kao sto Majk kaze a ja verujem, vrteo sam 1000 puta snimak - da ga je Holifild namerno udarao glavom u povredu iznad oka. Tako bi dobio prekid borbe i laku pobedu. Ne umanjujem pobedu Holifilda - naprotiv - sjajan srcan tip, ali....
Time Bandit Time Bandit 06:15 08.03.2010

Re: procitao o Tajsonu.

Radovan Nastić
ali fali mi misljenje o njemu.

Mane zanima da li mislis da su ga pokrali protiv Baster Daglasa ??


Tajson, što se tiče njegovih maksimalnih mogućnosti, je tada već bio pročitan. Na poludistanci njegovi udarci nisu dohvatali cilj, naročito protivu boksera sa dobrim jab-om. Bobbing i dodging koji je do tada koristio, a da bi prišao bliže - na efektivnu distancu, kao i često trejdovanje protivnikovog cross-a za dobar hook u telo je uspešno izbegnuto od strane Daglasa.

Tajson, već na polovini meča pokazuje znake umora i loše se kreće (a često ostaje u poziciji sa paralelnim stopalima) tada i menja način prilaza u jab sa korakom napred i pokušava da sa par snažnih udaraca završi sa protivnikom. Daglas kontraudarcima to lako rešava, a naročito kažnjava čest gubitak balansa protivnika. Jedina runda koju je Tajson dobio u tom meču je bila 8-ma kada je Daglasa poslao na pod snažnim uppercut-om a bio je na kraćoj distanci i uz momentum iz nižeg položaja (u koji je došao prilikom izbegavanja Daglasovog udarca).

Daglas je nastavio dominaciju i snažnim udarcima je prilično uzdrmao Tajsona u 10-toj rundi (a Tajson je imao samo dva pokušaja u tih minut i po, uppercut i nešto između, ali je oba puta promašio), a sudija je procenio da bez obzira na brojanje Tajson nije u stanju da nastavi meč.

I da li verujes - kao sto Majk kaze a ja verujem, vrteo sam 1000 puta snimak - da ga je Holifild namerno udarao glavom u povredu iznad oka.


Namera je popstojala, ali se to koristi u profi boksu za nerviranje protivnika (naročito u onu stranu kada sudija nije u poziciji da vidi, kao u ovom slučaju). Ako nema krvi (ili ne može da se zaustavi) koja ometa vid nema većeg značaja.


Radovan Nastić Radovan Nastić 18:59 08.03.2010

cekaj...

ti mi / mozemo na ti ? / preprica mec koji sam gledao bilion puta a nisi mi odgovorio na pitanje. Rekoh vec da je Tajson bio los. ALI - Daglas je sa poda ustao na izmedju 12 i 15 sec, zavisi kako ko broji. Znaci moze da je bio bolji koliko hoce - popio je nokaut.
Zar ne ??

U MMA je vecina boraca ''procitana'' ali protiv vestine je tesko. I Klicko je bio mnogo bolji od Lenoksa, pa je izgubio zbog rane kod oka. I dzaba mu sto je mogao uzeti titulu - nije...
Time Bandit Time Bandit 19:59 08.03.2010

Re: cekaj...

U celom tom meču Daglas je dominirao, i desilo se samo jednom da je bio previše otvoren kada ga je Tajson bacio na pod. Pošto je to bio praktično kraj runde on nije žurio (po pravilima bilo bi brojanja i posle gonga), bio je uzdrman ali ne u meri da nije u stanju da nastavi meč.

Nasuprot tom nokdaunu, Tajson nije bio u stanju da nastavi meč posle nokdauna i više snažnih udaraca koje je primio, bio je kontuzovan i u mogućem nastavaku meča mogao je biti ozbiljno povređen. Tajson je bio lošiji u 9 od tih 10 rundi, u zadnjoj rundi je primio dosta snažnih udaraca a nije bio u stanju da izvede i jedan ispravan. Ni jedan ozbiljan čovek iz sveta boksa odluku sudije da prekine meč nije dovodio u pitanje sem Tajsonovog tima.

Radovan Nastić Radovan Nastić 23:01 08.03.2010

ok, ocigledno

razlicito gledamo i gajimo simpatije ka razlicitim borcima - samo nemoj da kacis ove ''antiTajson'' klipove, o gistro sporom / normalnom / brzom brojanju, jer je sumanuto da mi neki lik sa youtube pokazuje kako se broji.

Pitao sam za tvoje misljenje o brojanju, ne nekog treceg lika. Koliko si ti izbrojao da je Daglas bio na podu ? Nebitan je i ceo mec tada, i to sto je kraj runde / cisto sumnjam da je Daglas ''kalkulisao'' na koliko ce ustati ???!!!! pa zar ti ne zvuci sumanuto ?? / Pa sudija je i nakon gonga brojao, jer ga je Tajson nokautirao na 2:54 koliko se secam. Uostalom, koliko je vremena trebalo dati Daglasu da iz nokauta predje u nokdaun a iz nokdauna u ''okliznuo se'' ?? Navijam za Tajsona uvek, ovaj mec je potpuno izgubljen bio, i osmu rundu je pukao, pogledaj samo Majkovo oko...

Rekoh po xy put - bio je bolji Daglas, imao je ceo mec - ali popio je nokaut. Jbg, ostalo je istorija.

Dugo pratim box i MMA i trenirao sam i nije mi potrebno strucno objasnjavanje, vec tvoje misljenje, a ne nekog kretena sa youtube-a.
Dakle - koliko je na podu bio Daglas ? Ja uvek izracunam 13 sec. 12 kada sporije brojim. 13 stoperica :)



Druze, pa cuj sudiju - on na njegovih 9 pusta u mec grogi Daglasa...a dok broji tera Tajsona u cosak :):):) Pa ludilo.

U svakom slucaju super post o Meniju, cekamo Mejvedera pa da vidimo spektakl.

Pozdrav !!

p.s. sta mislis koliko love su uzeli likovi koji na kladionici ulozili na Tajsona ??? Amerika - soubiznis.
Time Bandit Time Bandit 17:53 09.03.2010

Re: ok, ocigledno

Amerika - soubiznis.


Tajson je ozbiljno uzdrmao svet profi boksa a naročito u zadnjem periodu pod kontrolom D. King-a. Svaki normalni tim, i lekari, bi prekinuli borbu o kojoj pričamo zbog mogućih posledica po njihovog pulena a bez šansi da ga dobije u nastavku.
Često bokseri ulaze u black-out, zbog maksimalnog HR i kontuzije od udaraca koje su primili. Kretanje, loše pozicije prilikom napada i odbrane, ruke koje odmara naslonjene jednu uz drugu, su bili znaci da Tajson nije u stanju za nastavak borbe. Zbog toga je odgovornost tima vrlo važna, prvo da savetima zaštiti njihovog borca, a na kraju da prekine meč ako nije u stanju da ga nastavi (i kod Manny-a se dešava da u tom stanju svesti teško razume Roacha, i tada trener traži od njegovog filipinskog kolege da mu prevede na filipinski)

Sve ono što je bila Tajsonova prednost je tada počelo da radi protiv njega, npr. njegova brada je uvek nisko uz grudi i onemogućava protivnika da ga nokautira lako. Zbog toga je i pored mnogih snažnih udaraca ostao na nogama, a u jednom trenutku tokom ovog meča sa Daglasom brada je ostala visoko i tada je dobio snažan udarac koji ga je bacio na pod. Tajsonov tim nije reagovao i dozvolio je njemu, koji nije bio pri svesti da odluči o nastavku... U svakom slučaju ispravnije bi bilo da je sudija prekinuo meč i proglasio TKO, nego što je brojanjem proglasio KO.

Hvala Radovane na zanimljivim komentarima, takođe imam prilično simpatija za tragičnu karijeru Tajsona i žalim što nije učinio više...
Radovan Nastić Radovan Nastić 01:52 08.03.2010

evo link za Holifild - Tajson iz Majkovog

Time Bandit Time Bandit 07:03 08.03.2010

Re: evo link za Holifild - Tajson iz Majkovog

Ima jedna na prvi pogled malo logična stvar u prilazu Tajsona na kraću distancu. Slip koji je on koristio nije bio opšte poznata tehnika izbegavanja udarca sa spolje strane rukavice oponenta baš kao ni njegovi kontraudarci. On je jednostavno radio taj bobbing levo - desno, bez obzira na stranu, ali ipak da završi u poziciji za kontra udarce, a koja omogoćava izvođenje njegovog snažanog hook-a ili uppercut-a u telo.

Trik je bio u tome da zbuni protivnika, i izloži mu svoj čeoni deo za straight cross (hook nije u opticaju jer je sporiji, opet dolazi odozgo, a i vrlo rizičan) a koji neće imati velikog efekta jer dolazi odozgo naniže. Za optimalan cross protivnik obično nije u stanju da podesi visinu savijajući se kolenima jer je taj prilaz Tajson radio vrlo nisko. Ako se neko upeca, Tajson je obično izvodio hook u telo (u većini slučajeva), ili right uppercut većinom u telo ako završi sa bobbing-om na desnoj strani.

Ovome ga je naučio njegov stari trener čika Amato, podešavajući tehniku prema Tajsonovim fizičkim dimenzijama i predispozicijama, bilo je uspešno a i trajalo je prilično...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana