Društvo| Nostalgija| Život

8. mart

selica_nena RSS / 08.03.2010. u 02:49

Ne, nisam mislila da pišem o istorijskom značaju ovog datuma, ni o emancipaciji žena, ni o smežuranim karanfilima i plastičnom cveću kupljenom na uličnoj tezgi. Htela sam da vam ispričam kako sam se provela na sindikalnoj proslavi Dana žena i to 6. marta. Dobro, malo smo poranile, al' to je samo zato što smo preduzimljive žene i ne čekamo da nam praznici dolaze na noge, nego mi njima idemo u susret.

Dakle, spremim se ja u subotu najbolje što sam mogla, što znači kompletan tretman kod frizera + šminka + nove cipele uparene uz tašnu. Toaleta nenapadna varijanta s naglaskom na eleganciji, jer znam da tamo gde idem podležem kritičkom sudu bar dvesta pari ženskih očiju, što znači da će i ono što mislim da sam zamaskirala, biti otkriveno dok kažeš šta bi!  Pre izlaska iz kuće sam se dobrih pola sata okretala ispred ogledala i zagledala svaki šav. Usput strpala još jedan par čarapa u tašnu, poučena iskustvom sa prethodne proslave, kad sam celo veče krila noge ispod stola da se ne vidi šteta koju mi je taj isti sto napravio dok sam ustajala da održim pozdravni govor. Da l' od treme ili moje prirodne nespretnosti, tek uspela sam da napravim takvu rupu na čarapi, da me živi sram iz'eo dok sam stajala na bini i pozivala prisutne dame i drugarice da svaki dan proslavljaju kao da im je 8. mart, apelujući na široko žensko srce da sve ono što bi kod drugog izazvalo neprijatnost, tugu i bol zadrže za sebe. Valjda sam htela da im poručim da mi ne pilje u noge i da to što vide zanemare, bar da me ne gledaju kao da sam tako iscepana došla od kuće. Propalo mi veče zbog glupe čarape, al' sad znam za jadac i nosim rezervne  i kad ne držim govore! 

I tako opremljena krenem u provod. Namolila ovog mog da me odveze i dođe za mene posle slavlja, jer nemam gde da se parkiram (a nove cipele, ubiše me u prstima), a i malo mi onako, bezveze. Sve računam da će se on predomisliti do tamo i ostati da imam s kim da plešem, al' loša mi matematika. Doveze me čovek i ostavi ispred restorana, bar da se ponudio da me isprati do ulaza! Jok, okrenu kola i odjuri kući (valjda), prosto sam ga čula kako je odahnuo što ima vlast nad daljinski celo veče.

Šta ću, uđem u tu salu za svadbe, ispraćaje i sindikalne proslave, a ona već dupke puna. Čini mi se da se odjednom dvesta pari očiju okrenulo prema meni, a treba da prođem kroz čitavu salu do počasnog stola skroz gore, nasuprot vratima. Najradije bih se okrenula i zbrisala odatle. Jedan trenutak oklevam, pa duboko udahnem vazduh, zategnem ramena i uvučem stomak. I krenem kao da znam gde idem, a jooooooj, samo mislim kako da se ne sapletem pred tolikim pogledima. Nekako sam stigla do svog mesta, bez većih posledica. I odahnula kad sam videla ko mi je društvo za stolom, imaću s kim da se ispričam.

A gde god se okrenem vidim samo žene, žene, žene... Mlade, sredovečne, starije, sve sa svežim frizurama, skockane kao za novu godinu i, uglavnom, usiljeno nasmejane. Još se nisu oporavile od ulaska, ukočeno sede na svojim mestima, ruku skrštenih u krilu, malo se nagnu prema susetki za stolom, nešto prokomentarišu i pokažu glavom prema nekoj drugoj ženi, pa opet pogledom nastave da pretražuju po sali. Konobari služe vermut u čašama sa ušećerenim rubom, pelinkovac i sok. I kafu u šoljama bez tacne. Kažu, mnogo nas je, a i šta će nam tacne. 

Taman sam naručila čašu kisele, kad poče muzika. Prva pesma "Tako mi nedostaješ", pozdrav svim damama od orkestra i osoblja restorana "Flamingo" i dve žene izađoše da plešu. U paru. Ne, nisu gej, nego nema muškaraca plesno sposobnih. Ma nema muškaraca uopšte, ako se ne računa osoblje restorana i muzika. I onih desetak sindikalaca što su doveli dame iz svojih ustanova. A da, i ona tri-četri lika što stalno dolaze na te ženske proslave. Obično sede u nekom ćošku, merkaju prisutne i šalju "signale" (što znači da upadljivo mašu glavom prema izlazu, čim neka žena skrene pogled na njih). Ocvali zavodnici, koji pred ponoć teatralno naručuju  neku sentiš numeru, pa prilaze za to veče odabranoj dami i uz duboki naklon je zovu na ples. Gledam ih već treću godinu i uvek se čudim kako im uspeva ta jeftina taktika, jer uvek neka prihvati poziv. I lepo je vidiš kako raste u sopstvenim očima što je konačno odabrana i što baš ona od tolikih žena, te večeri ne pleše sa drugaricom. I nešto mi je tugaljivo dok ih gledam, jer znam da će jutro doneti mučno otrežnjenje.

Sedim za stolom i nalivam se kiselom. Ne sedi mi se tu, ne igra mi se, ne uživam. Došla sam kao počasni gost i red je da ostanem bar dok večera ne prođe, a neprijatno mi je. Zovu me  da igram i ja ustajem, klatim se u ritmu muzike, puštam da me uvuku u kolo. I kroz smeh odbijam poznanicu koja me bira za ples. Ne volim da plešem sa ženama, to je tako depresivno. To je tako patetično! Žene koje plešu na sindikalnoj proslavi i ja koja ne znam kako da odem, a da ne uvredim organizatore.

I cele večeri sam nešto tužna i razmišljam koliko je vermuta potrebno ženi da  skine oklop svakodnevice koji je pritiska, da smetne s uma bezvoljnog muža i decu koja nemaju pojma da u mami još živi ona zanosna devojka, koja se nikad nije umorila od plesa i muzike iako su joj noge stalno otečene  i telo izgleda kao bezoblična vreća. Večeras žene ne slave. Večeras igraju, piju i luduju da bi zaboravile stvarnost, neispunjena obećanja u koja još veruju, želje kojih su se odrekle zarad mira u kući i sva sitna razočarenja što se iz dana u dan talože.I pitanje koje im razgoni san u gluvo doba noći: "Zar je ovo moj život?"

Posle je bila tombola. Kupila sedam listića i ništa nisam izvukla. Oko ponoći sam krenula kući. Hodala dva bloka, da se presaberem od slavlja. Cipele me nažuljale, smrzla se, šminka mi se razmazala od šmrcanja... Pred kućom opsovala u sebi Dan žena, 8. mart, i namestila osmeh kao da sam se super provela.

 

 



Komentari (54)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

geragera geragera 03:51 08.03.2010

:-)


(duboki naklon) Molim za ples.
sesili sesili 08:50 08.03.2010

Re: :-)

..beš provod! Zato ja ostajem kod kuće, a izađem "običnim" danom".
selica_nena selica_nena 10:12 08.03.2010

Re: :-)


geragera

(duboki naklon) Molim za ples.


(Tu se ja malo malo kao nećkam, al' prihvatam) Je l' stiskavac?
selica_nena selica_nena 10:23 08.03.2010

Re: :-)

sesili
..beš provod! Zato ja ostajem kod kuće, a izađem "običnim" danom".


Eh, draga moja, kad pređeš izvesne godine, raduješ se i sindikalnom provodu za 8. mart. Sve očekuješ nešto, kad ono... Ništa!
geragera geragera 16:17 08.03.2010

Re: :-)

selica_nena

geragera

(duboki naklon) Molim za ples.


(Tu se ja malo malo kao nećkam, al' prihvatam) Je l' stiskavac?


Ju?!? Pa zar na prvom dejtu?
selica_nena selica_nena 21:54 08.03.2010

Re: :-)

Dobro de, neću ti ništa. Reko', da prihvatim ja taj ples, daleko je do sledećeg osmog marta.
geragera geragera 23:51 08.03.2010

Re: :-)

selica_nena
Dobro de, neću ti ništa. Reko', da prihvatim ja taj ples, daleko je do sledećeg osmog marta.


Onda jedino ostaje da se pravimo kako nam je ovo bar drugi susret.
mikele9 mikele9 09:19 08.03.2010

Lastavici _neni

"Zar je ovo moj život?"

bezvoljnog muža i decu koja nemaju pojma da u mami još živi ona zanosna devojka

Šta reći a ne zakukati? To ti je draga moja sveprisutna, vekovima protegljiva i skoro bez ikakve nade da će se u dogledno vreme promeniti, lična i opšta situacija zvana moj, tvoj, njen, njegov, njihov...život. Utehe nema, jedino što preostaje je da i dalje u tebi nastavi da živi zanosna devojka, uprkos svemu!
selica_nena selica_nena 10:26 08.03.2010

Re: Lastavici _neni

Nekad, ali baš retko, pustim toj devojci na volju. Izujem se i plešem bosa i zamišljam... Jooooj, bre, kud nestade sva ona lepota i bezbrižnost?!
deandrej deandrej 10:25 08.03.2010

;)

još živi ona zanosna devojka,


Neno
selica_nena selica_nena 10:30 08.03.2010

Re: ;)

Hvala ti, draga! Srećan i tebi i svim devojkama što u nama žive.
miloradkakmar miloradkakmar 10:40 08.03.2010

Žena

i ja smo izlazili, kad god je bila prilika, prvih 10-15 godina braka, onda je ona počela da izlazi sa svojim , ženskim , društvom; poslednjih desetak godina retko izlazimo( moraju deca ), poslednjih godinu dana " moramo da čuvamo unuku"- izlasci ne dolaze u obzir. Onda tako sedimo, uz vino, i sećamo se one prve decenije i po.

Srećan Osmi mart , Neno.
selica_nena selica_nena 10:49 08.03.2010

Re: Žena

Hvala, Milorade.

Obraduj ti nju pozivom, makar i ne prihvatila (zbog unuke). Volimo mi kad se vi setite da nam je praznik, čak i onda kad pričamo da ga ne slavimo (kao, svaki dan nam je slavlje?)
miloradkakmar miloradkakmar 11:21 08.03.2010

Re: Žena

selica_nena
Hvala, Milorade.

Obraduj ti nju pozivom, makar i ne prihvatila (zbog unuke). Volimo mi kad se vi setite da nam je praznik, čak i onda kad pričamo da ga ne slavimo (kao, svaki dan nam je slavlje?)

Ne treba njoj poziv.
Ja uvek moram da sam spreman.
Otkud znam kad će joj pasti na pamet.
loader loader 10:48 08.03.2010

Bića i parfem :)

Čuh jutros komentar jednog slušaoca na radio B92 :
"... Žene su ... Žene su nešto najuzvišenije među živim bićima ... :)

Ja ne bih da dodajem išta više :)

Veliki pozdrav svim bloger majstoricama za čipkanim tastaturama :)

selica_nena selica_nena 10:50 08.03.2010

Re: Bića i parfem :)

Veliki pozdrav tebi, poštovaoče žena!
loader loader 11:08 08.03.2010

Re: Bića i parfem :)

Evo i cveta iz jedne moje saksije. Mislim da su karanfili već odavno devalvirali. Ovaj lepotan je kakva-takva satisfakcija za današnju priliku :)

selica_nena selica_nena 11:19 08.03.2010

Re: Bića i parfem :)

loader
Evo i cveta iz jedne moje saksije. Mislim da su karanfili već odavno devalvirali. Ovaj lepotan je kakva-takva satisfakcija za današnju priliku :)


E, to je satisfakcija! Hvala.
sonja.m sonja.m 10:51 08.03.2010

evo ideja

Evo ideja;na primer, sledece godine povedite muzeve na Proslavu i bice vam interesantnije.
Pozovete jos nekoga, na primer nekoga sa bloga, Mikele bi bio pun pogodak, mozda Unfa, ako uspete da ga pronadjete , a sigurno mene , naravno.
Ovo ti sve pisem zato sto zelim da se bolje osecas i da uzivas na partijima kao i u svakodnevnom zivotu.
Zelim da zgrabis srecu pa da je zavezes za nogicu pa za svoj prag.
Pozdrav.

selica_nena selica_nena 11:04 08.03.2010

Re: evo ideja

Zelim da zgrabis srecu pa da je zavezes za nogicu pa za svoj prag.


Ej, kako je lepa želja!
Dobre ti ideje, samo nešto sumnjam da bi se muževi masovno odazvali pozivu. Mislim, verujem da bi mnogi radije slavili sa tuđim ženama.
sonja.m sonja.m 11:11 08.03.2010

Re: evo ideja

Ako su vasi muzevi sa tudjim zenama onda ste vi sa njihovim muzevima i svi se na kraju provedoste odlicno :))))))
Sta kazes?
selica_nena selica_nena 11:17 08.03.2010

Re: evo ideja

sonja.m
Ako su vasi muzevi sa tudjim zenama onda ste vi sa njihovim muzevima i svi se na kraju provedoste odlicno :))))))
Sta kazes?


Ma samo nek je veselo, a muž k'o muž. Tvoj, moj, kao da je neka velika razlika, zar ne?
sonja.m sonja.m 14:58 08.03.2010

Re: evo ideja

Jeste, Neno ,jeste, tvoj je uvek kudikamo bolji, kad se sve sabere i oduzme podeli na dva pa onda na kub, bolji je od mog jer ga ne znam, a mog znam. Zar ne?
To se ja malo salim, ako ti se ne dopada izvini.
selica_nena selica_nena 21:57 08.03.2010

Re: evo ideja

Šta se izvinjavaš, samo smo pričale o muževima. Nije ovaj moj loš, nego je dugo u upotrebi.
reanimator reanimator 11:02 08.03.2010

...

Gledam ih već treću godinu i uvek se čudim kako im uspeva ta jeftina taktika, jer uvek neka prihvati poziv.


A ja budala, svaku proslavu završim tako što cevčim pivo i bistrim o politici, umesto da se bacim na posao.
Hvala, hvala..ovo je vrlo korisna informacija
selica_nena selica_nena 11:15 08.03.2010

Re: ...

reanimator
Gledam ih već treću godinu i uvek se čudim kako im uspeva ta jeftina taktika, jer uvek neka prihvati poziv.


A ja budala, svaku proslavu završim tako što cevčim pivo i bistrim o politici, umesto da se bacim na posao.
Hvala, hvala..ovo je vrlo korisna informacija


E, baš mi drago što ti otvorih oči.Je l' večeras slavlje u tvom kolektivu?
reanimator reanimator 11:36 08.03.2010

Re: ...

selica_nena

E, baš mi drago što ti otvorih oči.Je l' večeras slavlje u tvom kolektivu?


Jok..dnevna varijanta, bez restorana (u skladu sa merama štednje), piće po kancelarijama, revija kompleta, cela zgrada miriše na ruže i tako to.
A ja se spremam da izadjem na pauzu i koleginici kupim keramičku figuricu..srna i lane, leže jedno pored drugog.
rapunzel rapunzel 11:43 08.03.2010

Re: ...

A ja se spremam da izadjem na pauzu i koleginici kupim keramičku figuricu..srna i lane, leže jedno pored drugog.

komšo

selica_nena selica_nena 11:48 08.03.2010

Re: ...

Gde se toga seti? Jednu takvu ima moja mama, dobila za neki davni 8. mart od dece (hehe, od mene garantovano).
Nego, razmisli ti još jednom oko toga šta kolezinici poručuješ poklonom, nemoj posle da bude - nisam ja to mislio!
reanimator reanimator 12:09 08.03.2010

Re: ...

selica_nena
Gde se toga seti? Jednu takvu ima moja mama, dobila za neki davni 8. mart od dece (hehe, od mene garantovano).
Nego, razmisli ti još jednom oko toga šta kolezinici poručuješ poklonom, nemoj posle da bude - nisam ja to mislio!

I moja
A nisam ja kupio?!
Ja sam bio tradicionalista..ono..čaša od kiselog mleka..malo vune..oho lepak..parčence tkanine..dugmići..itd :)
selica_nena selica_nena 12:20 08.03.2010

Re: ...

I moja

Tradicionalni pokloni mami za 8. mart:
1. svojeručno napravljena čestitka sa nevešto ispisanom porukom: "Mama, srećan ti praznik!"
2. cveće (nekda bilo i tri karanfila u celofanu, kasnije ozbiljniji buketi ili saksijsko cveće)
3. porcelanske figurice
4. šoljice za kafu
5. vaza
6. dezodorans (varijacija sa kupkom ili sapunom, zavisi od pakovanja proizvođača)
7. spavaćica ili papuče
8. ešarpa
9. parfem
...
iris.davidovich iris.davidovich 18:39 08.03.2010

Re: ...


1. svojeručno napravljena čestitka sa nevešto ispisanom porukom: "Mama, srećan ti praznik!"
2. cveće (nekda bilo i tri karanfila u celofanu, kasnije ozbiljniji buketi ili saksijsko cveće)
3. porcelanske figurice
4. šoljice za kafu
5. vaza
6. dezodorans (varijacija sa kupkom ili sapunom, zavisi od pakovanja proizvođača)
7. spavaćica ili papuče
8. ešarpa
9. parfem
sve ovo je moja (sirota) mama dobila, sem spavacice i parfema - nikad nisam mogla da skupim toliko para. od cveca karanfili i zumbuli u saksiji, jedne godine i jastuce za igle (eeej, svojerucno pravljeno!). a majka nekako tuznjikavo-razocarana, sto ja nikako nisam mogla da razumem (sad mi je sve jasno!)
ajde sto smo mi deca davali tako glupe poklone, mali pa ne znaju, al' sto sindikat i svi ti muskarci sindikalci izdelise takve idijotluke...

I cele večeri sam nešto tužna i razmišljam koliko je vermuta potrebno ženi da skine oklop svakodnevice koji je pritiska, da smetne s uma bezvoljnog muža i decu koja nemaju pojma da u mami još živi ona zanosna devojka, koja se nikad nije umorila od plesa i muzike iako su joj noge stalno otečene i telo izgleda kao bezoblična vreća. Večeras žene ne slave. Večeras igraju, piju i luduju da bi zaboravile stvarnost, neispunjena obećanja u koja još veruju, želje kojih su se odrekle zarad mira u kući i sva sitna razočarenja što se iz dana u dan talože.I pitanje koje im razgoni san u gluvo doba noći: "Zar je ovo moj život?"

mislim da vermut samo pogorsava, jer navuces i glavobolju posle 2 case. bolje sa tekilom da skida oklope, npr 5-6
selica_nena selica_nena 22:03 08.03.2010

Re: ...

iris.davidovich
ajde sto smo mi deca davali tako glupe poklone, mali pa ne znaju, al' sto sindikat i svi ti muskarci sindikalci izdelise takve idijotluke...


Kad reče idijotluci, sad sam se setila da sam u jednoj firmi za 8.mart dobila cipele. Ostalo im od neke kompenzacije, pa ispoklanjali drugaricama damama. Em su bile totalno demode, em za broj veće, jedva sam se savladala da sindikalca ne gađam njima.

A znaš šta nam je direktor danas izdelio? Po jednu čokoladu "Najlepše želje", pakovanje od 100g.
margos margos 11:44 08.03.2010

E, sad vidim kako sam ja srećna...

Nit' muža, nit' kolektiva, nit' proslava... Imam samo Praznik - čist k'o suza.

Selice, pozdrav devojčurku: Ne odustajem :)


PS. Nešto se pokvarilo, pa mi već peti put stiže sms od jednog prijatelja s čestitkom... Prva me obradovala, druga me zblanula, a ove ostale me zasmejavaju. Malo li je?
selica_nena selica_nena 11:53 08.03.2010

Re: E, sad vidim kako sam ja srećna...

margos
Nit' muža, ni' kolektiva, nit' proslava... Imam samo Praznik - čist k'o suza.


Srećan ti Praznik, srećna ženo!
margos margos 12:30 08.03.2010

Re: E, sad vidim kako sam ja srećna...

Hvala hvala :)
Davnih dana smo pravili i prodavali ikebane u nekim saksijicama za Osmi mart.. Pamtim te ulične prodaje po košavi i pijanim muškarcima koji se gegaju s proslava... :)
margos margos 14:13 08.03.2010

Re: E, sad vidim kako sam ja srećna...

Budi kraljica


Budi kraljica. Imaj smelosti da budeš različita. Budi pionir. Budi vođa. Budi žena koja će, suočena s nedaćama nastaviti da voli život i da bez straha ide u susret izazovima. Prihvati to! Traži istinu i vladaj svojim kraljevstvom, ma gde ono bilo - u tvom domu, u tvojoj kancelariji, u tvojoj porodici - srcem punim ljubavi.

Budi kraljica. Budi nežna. Neka te vode uvek nove ideje, uživaj u tome što si žena... Ja ću se moliti za to da ne gubimo vreme kao nezanimljive i prosečne... Mi smo kćeri Boga - ovde smo kako bismo naučile svet kako se voli...

Nije bitno kroz šta si prošla, odakle si, ko su ti roditelji - niti je bitan tvoj društveni ili ekonomski položaj. Ništa od toga nije bitno. Bitno je da si odabrala da voliš i da iskažeš ljubav kroz svoj rad, svoju porodicu, kroz ono što imaš da daš svetu....

Budi kraljica. Ne odriči se svoje moći i svoje slave!

Opra Vinfri
sonja.m sonja.m 15:03 08.03.2010

Re: E, sad vidim kako sam ja srećna...

E, svaka cast, Margos, i tebi i Opri.
sentinel26 sentinel26 11:51 08.03.2010

Praznik je ..

... da se praznuje, tj. da se ne radi i da se uživa u blagodeti nebeskih i ovozemaljskih darova..

U društvu gdje muškarci slobodu dijele i slobodi je teško, a još više ženama kojima tu slobodu "darivaju" ... !





Želim da dostignete taj cilj, da budete potpuno slobodne i ravnopravne i da ta sloboda i ravnopravnost budu nešto prirodno što vam i pripada a ne da vam to neko daje.

Sretno !

selica_nena selica_nena 11:57 08.03.2010

Re: Praznik je ..

Želim da dostignete taj cilj, da budete potpuno slobodne i ravnopravne i da ta sloboda i ravnopravnost budu nešto prirodno što vam i pripada a ne da vam to neko daje.


Hvala, Sent. Danas ću ovo da citiram u našem malom kolektivu (što ja volim da držim govore!)
mostarac mostarac 14:14 08.03.2010

Ma..

pusti 8.mart.
Sta se desava ispod Ozlja?
Jel i tamo slave?
selica_nena selica_nena 22:05 08.03.2010

Re: Ma..

Jok, svađaju se oko selidbe.
Ma da znaš kako sam depresivna, prosto mi žao da opteretim Jelenu i Milanka svojim nezadovoljstvom.
cassiopeia cassiopeia 14:15 08.03.2010

Hvala svim ženama koje se i dalje bore :)

- da imamo pravo na plaćeno trudničko (100%)
- da imamo pravo na sopstvene izbore
- da imamo pravo na nenasilno rešavanje konflikta
- da imamo pravo da odlučujemo o sebi, svom telu
- da imamo pravo na plaćeni prekovremeni rad
- da imamo pravo na jednake plate sa muškarcima
- da imamo pravo da nas ne mobinguju muškarci na rukovodećim položajima
- da imamo pravo da radimo posao koji volimo. Ovo ističem jer i danas u Srbiji žene nemaju pravo da lete na komercijalnim letovima, privrednoj avijaciji, vojnom vazduhoplovstvu. Imaju sve dozvole ali ih u profesionalne letače ne primaju. Imaju svoje Udruženje žena letača Srbije. Pisala je Politika o tome.

Neno hvala ti na postu :)
reanimator reanimator 15:51 08.03.2010

Re: Hvala svim ženama koje se i dalje bore

cassiopeia
- da imamo pravo na plaćeno trudničko (100%)
- da imamo pravo na sopstvene izbore
- da imamo pravo na nenasilno rešavanje konflikta
- da imamo pravo da odlučujemo o sebi, svom telu
- da imamo pravo na plaćeni prekovremeni rad
- da imamo pravo na jednake plate sa muškarcima
- da imamo pravo da nas ne mobinguju muškarci na rukovodećim položajima
- da imamo pravo da radimo posao koji volimo. Ovo ističem jer i danas u Srbiji žene nemaju pravo da lete na komercijalnim letovima, privrednoj avijaciji, vojnom vazduhoplovstvu. Imaju sve dozvole ali ih u profesionalne letače ne primaju. Imaju svoje Udruženje žena letača Srbije. Pisala je Politika o tome.

Neno hvala ti na postu :)

Ko je ova nova?
mostarac mostarac 15:59 08.03.2010

Re: Hvala svim ženama koje se i dalje bore :)

cassiopeia

- da imamo pravo da radimo posao koji volimo. Ovo ističem jer i danas u Srbiji žene nemaju pravo da lete na komercijalnim letovima, privrednoj avijaciji, vojnom vazduhoplovstvu. Imaju sve dozvole ali ih u profesionalne letače ne primaju. Imaju svoje Udruženje žena letača Srbije. Pisala je Politika o tome.


Sto ne navede rudnik ili livnice gvozdja.
Gde pilote nadje.
cassiopeia cassiopeia 16:13 08.03.2010

Re: Hvala svim ženama koje se i dalje bore :)

mostarac

cassiopeia- da imamo pravo da radimo posao koji volimo. Ovo ističem jer i danas u Srbiji žene nemaju pravo da lete na komercijalnim letovima, privrednoj avijaciji, vojnom vazduhoplovstvu. Imaju sve dozvole ali ih u profesionalne letače ne primaju. Imaju svoje Udruženje žena letača Srbije. Pisala je Politika o tome.Sto ne navede rudnik ili livnice gvozdja.Gde pilote nadje.


Mostarac ja navedoh "posao koji volimo".
Poenta je u izboru. Da imamo pravo na izbor.
cassiopeia cassiopeia 16:14 08.03.2010

Re: Hvala svim ženama koje se i dalje bore

reanimator

Ko je ova nova?


Koji si ti?
iris.davidovich iris.davidovich 18:45 08.03.2010

Re: Hvala svim ženama koje se i dalje bore

Koji si ti?

kako ne znas, on uvek uzme 9., 28. i 53. komentar

cassiopeia cassiopeia 18:46 08.03.2010

Re: Hvala svim ženama koje se i dalje bore

iris.davidovich
Koji si ti?

kako ne znas, on uvek uzme 9., 28. i 53. komentar



Taj! Sad mi je sve jasno :)
selica_nena selica_nena 22:11 08.03.2010

Re: Hvala svim ženama koje se i dalje bore :)

Da imamo pravo i stvarno, ne samo deklarativno.
Cass,
NNN NNN 13:45 09.03.2010

Re: Hvala svim ženama koje se i dalje bore

pravo da nas ne mobinguju muškarci na rukovodećim položajima
Čim nauče neku novu reč, odma' je zloupotrebljavaju
Ne budi tako isključiva, nije uvek mobing: muškarac-šef + žena-službenica-žrtva

Ps. Ja imam finog šefa

Pps. Jako dobar tekst (ali mora da postoji još malo optimizma koji su prećutala).

Ppps. Ponekad iscepana (ženska) čarapa (na ženi) zna da bude baš seksi.
selica_nena selica_nena 17:23 09.03.2010

Re: Hvala svim ženama koje se i dalje bore

Ppps. Ponekad iscepana (ženska) čarapa (na ženi) zna da bude baš seksi.


Daaaa, ali ne pred drugim ženama.

cassiopeia cassiopeia 19:32 09.03.2010

Re: Hvala svim ženama koje se i dalje bore

NNN
Čim nauče neku novu reč, odma' je zloupotrebljavaju




Ne budi tako isključiva, nije uvek mobing: muškarac-šef + žena-službenica-žrtva


Nisam htela da kažem da se sve gore nabrojano dešava svima. Dovoljno je što se dešava nekim ženama pa da se pobunim protiv toga.


p.s. i ja imam finog šefa

pps.ima optimizma naravno. Želela sam da istaknem da i dalje imamo razloga da se borimo za bolje uslove rada i život dostojan žene/čovečice

EDIT: sad sam ukapirala da ti pišeš "tekst" a ne komentar pa sam ti se lepo zahvalila Selice izvini na zbunu. Pohvala je tvoja :)

ppps. mene nervira kad mi ode žica na čarapi pa ne mogu da se ubacim u sexy mode
madreiv madreiv 18:21 09.03.2010

8.mart

Impresivno,kao i uvek!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana