Društvo| Filozofija| Zdravlje| Život

Što da trošimo na lečenje? Biće više za plate

Strongman RSS / 09.03.2010. u 19:56

 

diabetes_0.jpg

Najbolji opis "brige" zavoda za zdravstveno osiguranje za najmlađe pacijente obolele od dijabetisa,  se vidi kroz ovu prepisku doktora Saše Živića sa direktorkom zavoda.  Šokantno je da se direktorka kroz pretnje nepogrešivo opredeljuje za mnogo manje efikasnu metodu kako bi sačuvala sredstva za pametnije svrhe (platu recimo!!!) 

 

Nedavno smo na neprijatan način bili prinuđeni da savladamo kurs za roditelje "sve što treba da znate o dijabetisu tip 1". Zahvaljujući enormnom zalaganju i vanserijskom znanju jednog doktora, ova, za roditelje, veoma stresna situacija je svedena u idealne tokove bez nepotrebnih turbulencija. 

Do pre 70 godina ova vrsta dijabetisa je bila neizlečiva. Danas u svetu, dijabetis tip 1, ako se mudro i pažljivo tretira, ne ostavlja ikakve posledice na kvalitet života i njegovu dužinu. Kod nas se insulinska terapija sprovodi sa insulinima koji se više desetina godina ne koriste u razvijenim zemljama, jer su zamenjeni novim i boljim. Žalosno je što kvalitet života naših najmlađih ne zavisi od napredovanja nauke, već, u slučaju male zemlje na brdovitom balkanu, od birokratije.

Najbolji opis "brige" zavoda za zdravstveno osiguranje za najmlađe pacijente obolele od dijabetisa,  se vidi kroz ovu prepisku doktora Saše Živića sa direktorkom zavoda. Direktorka se kroz pretnje nepogrešivo opredeljuje za mnogo manje efikasnu metodu kako bi sačuvala sredstva za pametnije svrhe (platu recimo!!!) 

 Prepiska je od pre 2 godine i još nema promena na bolje:

Bliži se “Svetski dan dijabetesa” (14.novembar), dan kada se globalno brine o unapredjenju lečenja ove ozbiljne bolesti. U dane kada premijer Gordon Braun u Parlamentu odgovara na pitanje šta britanska Vlada radi na poboljšanju lečenja dece sa dijabetesom, naša Vlada intenzivno brine o Krkobabiću, a meni stiže “pismo upozorenja” Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje sa potpisom direktorke Svetlane Vukajlović. Na žalost, nisam jedini koga Direktor imperativnim tonom obaveštava o “zloupotrebi” propisivanja novih insulina, takozvanih insulinskih analoga – ovo pismo kao bauk kruži Srbijom.

      U ovom ždanovljevskom cirkularu gospodja Svetlana Vukajlović žali što Zavod troši 400 miliona dinara godišnje više (vrednost nekoliko žirafa ZOO vrtova) za nabavku superiornih insulinskih analoga – onih koji će svim dijabetičarima u Srbiji dramatično uvećati šansu da dožive starost bez komplikacija! Dok u Skandinaviji više nema humanih insulina već su svi pacijenti na insulinskim analozima (a u Britaniji “samo” 75% njih), direktor Vukajlović piše “kako je uočen konstantni rast propisivanja insulinskih analoga, u pojedinim filijalama čak do 30%”!? I još objašnjava kako je danas, na kraju 2008.godine u Srbiji  “ogroman pomak što su 40 jedinični insulini u bočicama promenjeni u 100 jedinične”!? Ako negde “život ne može da čeka”, onda je to upravo ovde – omogućiti najbolje lečenje najteže obolelim onako kako se to čini u Evropi u koju se dnevno zaklinjemo, najvažniji je zadatak svake, pa i ove “socijalno odgovorne vlasti”. Čak i komšijska Hrvatska, duplo manja od Srbije, duplo više izdvaja za insuline!

      Da bi ovo pismo poprimilo konotacije stručnog, gospodja Vukajlović  se poziva na nepostojeće ili zastarele reference. Nije tačno da Nacionalni vodič dobre prakse preporučuje korišćenje pre svega humanih insulina – on 2002.godine govori (strana 15) da su “analozi insulini čija je kinetika delovanja optimalnija od odgovarajućih preparata humanih insulina”. Takodje nije tačno da Nacionalni institut za zdravlje Velike Britanije tvrdi da analozi “nemaju nikakve prednosti i koristi” – upravo suprotno - narečeni britanski vodič NICE broj 15 iz jula 2004.godine implicitno kaže da se “analozi preporučuju kao terapijska opcija za ljude sa tipom 1 dijabetesa”!

      Kao pedijatar endokrinolog, profesor Medicinskog fakulteta sa 22 godine staža u struci nemam nameru da ulazim u stručnu raspravu sa direktorom Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje. Ovim samo hoću da ohrabrim moje i sve ostale pacijente sa dijabetesom u Srbiji da se bore za svoje pravo da se optimalno leče, da žive bolje i zadovoljnije, sa mnogo manje strepnji da sutra ugroze vid ili dodju do dijalize. Ovim samo hoću da kažem svim udruženjima dijabetičara da imaju pravo, da ne dozvole da se danas deca dijabetičari odlukama uplašenih lekara (Vukajlović u pismu upozorava na kaznene odredbe “definisane članom 240 Zakona o zdravstvenom osiguranju") sa analoga vraćaju na humane insuline. Nisu deca sa dijabetesom zadužena da rešavaju probleme zdravstva koje je u svojim ključnim segmentima ostalo potpuno isto kao u doba ministra Bojića – nepromenjeni sistemi zdravstvene zaštite, zdravstvenog osiguranja i do ekstrema centralizovanog medicinskog snabdevanja očigledno uzimaju svoj danak!

      Dodatni tragicizam ovoj birokratskoj paskvili daje i tvrdnja da se “razlika u ceni terapije analozima i humanim insulinima može upotrebiti mnogo bolje”, izmedju ostalog i na “poboljšanje uslova rada ili plata zaposlenih”!?

      Ovim oslobadjam obaveze Zavod da mi na ovakav način povećava platu.

      I da ovo moje “pismo” završim citatom sa kraja pisma direktorke Vukajlović: “svrha ove informacije nije da gradimo medjusobne odnose na sistemu kažnjavanja, već na sistemu medjusobnog razumevanja i saradnje”.

      prof.dr sci Saša Živić, pedijatar endokrinolog 

 

 

 

 



Komentari (45)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 20:30 09.03.2010

blagi užas

Gospođa je baš bukvalno skapirala reč "štednja", pa je pronašla gde će i kako će, odavno tvrdim da je inventivnost skroz neravnomerno raspoređena po Srbiji i da je Bog ovom korisnom osobinom nekako uglavnom darivao političare & funkcionere.
Ministar Tomek mora da je presrećan što ima uposlenicu koja se ovako energično brine o svakom dinaru.
Šteta što je nismo čuli dok su se kupovale vakcine protiv (kojeg to beše) gripa.
Vera Johnson Vera Johnson 21:09 09.03.2010

Re: blagi užas

naravno da je uzas. ali... ako svi dobiju priliku da dodju do najboljih lekova, kako ce lekari uzimati proverbijalne plave koverte? danas to ne mora da bude cash... poruce kompjuter, najnoviji model digitalne kamere i tako to. ne kazem da su alergicni na cash, ali ima i drugih nacina da se ovajdi.

da pozdravim milana. dugo se nismo pisali. tvoji tekstovi su standardno dobri uvek, rado ih citam al' nesto nisam za komentarisanje. trenutno.
Strongman Strongman 21:44 09.03.2010

Re: blagi užas

Bog ovom korisnom osobinom nekako uglavnom darivao političare & funkcionere.


Govorimo o situaciji u kojoj dete od 3, 4 ili 5 godina mora da se bode 6 - 8 puta da mu se meri šećer strepeći od gubitka svesti zbog manjka šećera ili preteranog skoka i 4 puta injektivo ubacivanje insulina.

Sa analognim insulinom pacijent u remisiji može da prima insulin jednom ili dva puta dnevno sa bitno smanjenim rizikom hopo ili hiper glikemije.


blazha2000 blazha2000 21:55 09.03.2010

Re: blagi užas

Meni je jedan lekar skrenuo paznju da ima potrebu za novim mobilnim telefonom...

90% lekara=100% mesari

Da o medicinskim birokratama,kao sto je ova,u blogu pomenuta,gospodja i ne govorim
Cast izuzecima koji spadaju u preostalih 10 % kao sto je u blogu pomenuti lekar,a ciji broj ,nazalost,opada.

Re: blagi užas

Strongman
Bog ovom korisnom osobinom nekako uglavnom darivao političare & funkcionere.


Govorimo o situaciji u kojoj dete od 3, 4 ili 5 godina mora da se bode 6 - 8 puta da mu se meri šećer strepeći od gubitka svesti zbog manjka šećera ili preteranog skoka i 4 puta injektivo ubacivanje insulina.

Sa analognim insulinom pacijent u remisiji može da prima insulin jednom ili dva puta dnevno sa bitno smanjenim rizikom hopo ili hiper glikemije.



Milane, najbolja terapija za tip 1 dijabetesa je imitiranje prirodne sekrecije insulina, znaci jedna injekcija dugo delujuceg I po jedna injekcija kratko delujuceg za svaki obrok, kojih najcesce ima 3.

Mislim da si pomesao znacenje "analoga" sa mesanim insulinom koji sadrzi kratko I dugo delujuci u odredjenoj razmeri o dozvoljava diziranje 2 puta dnevno.
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:35 09.03.2010

добро је док не бију, шамари су изгледа ок

Старица претучена у болници?

Osamdesettrogodišnju baku pretukla spremačica u zaječarskoj bolnici, tvrde rođaci. Dobila je samo šamar, kažu u bolnici. Žena posle šloga preminula.
marija.mt marija.mt 20:42 09.03.2010

Re: добро је док не бију, шамари су изгледа ок

Dobila je samo šamar


A ovo je kao redovna vaspitna mera
Vera Johnson Vera Johnson 21:14 09.03.2010

Re: добро је док не бију, шамари су изгледа ок

marco_de.manccini
Старица претучена у болници?Osamdesettrogodišnju baku pretukla spremačica u zaječarskoj bolnici, tvrde rođaci. Dobila je samo šamar, kažu u bolnici. Žena posle šloga preminula.


hvala sto si ovo pomenuo. upravo sam procitala vesti i smrzla se od uzasa. ne bih htela da trolujem, nadam se da ce mi milan oprostiti. zao mi je samo sto niko od blogera nije pokrenuo ovu temu. o ovome se mora pricati dva pta: odmah i sad.

od kada to spremacice vezuju pacijete? jel' to po "sluzbenoj duznosti" ili medicinskog "osoblja" nigde nije bilo pa su spremacice na brzinu polozle hipokr(I)atovu zakletvu i odlucile da same "tretiraju" pacijente? ili je narecena spremacica preCednica radnickog saveta?

oprostite mi svi. ja sam samo mnogo ljuta.
sesili sesili 21:18 09.03.2010

Re:Pozitivno iskustvo

Moj sin je sa 15.5 godina dobio dijabetes. Bio je na Klinici za endokrinologiju, naravno odmah na insulinu, hipo glikemije, hiper.. jedno stanje pred remisiju, u koju nije ušao.ALI, TI JE BIO DIVAN DOKTOR ĐURO MACUT, KOJI GA JE U SVE UVODIO I GOVORIO DA NJEGOVA SAMODISCIPLINA MOŽE DA MU POMOGNE. TU JE BILO SVE U REDU, ALI MOJE BORBE1 GODINA 1992. NEMA NIČEGA, IZ INOSTRANSTVA SU MI U RUČNIM FRIŽIDERI,A DONOSILI INSULIN. KAD JE BIO NA JEDNOJ KONTROLI, MOG SINA SU UZELI U GRUPU NA KOJOJ SE ISPITIVAO ANALOGNI INSULIN. KADA JE TO ZAVRŠENO, A PROŠLO JE DOSTA GODINA, ON PRIMA ANALOGNI INSULIN. REGULACIJA MU JE DOBRA, OŽENIO SE, DOBIO ĆERKICU. ALI I DANAS SE ČEKA... BESKRAJNO DA SE DOBIJE INSULIN, A TRAKE KUPUJE, JER TO JE TEK HOROR, MISLIM DA SU ONE PODVEDENE POD ORTOPEDSKA POMAGALA, PA JE PAPIROLOGIJA BESKRAJNA. DA LI NEKO PAMETAN MOŽE DA POMISLI DA ĆE NEKO DA PODIŽE INSULIN I TRAKE BEZ POTREBE? ILI DA JE OZDRAVIO - KAMO LEPE SREĆE! ŽALOSNO JE ŠTA SE RADI DIJABETIČARIMA!

Re: Re:Pozitivno iskustvo

pozdrav i podrsak vasem sinu i dr djuri macutu
stasava stasava 21:02 09.03.2010

nase zdravstvo

Volela bih da cujem misljenje lekara iz vana, trebala bi da se javi Ana kao specijalista bas za ovu temu, dijabetes, endokrinologija, da vidimo kako je u UK. Vodici dobre prakse su preskupo kostali, ali gde su PROTOKOLI, vodici nisu obavezujuci, protokoli jesu.

Re: nase zdravstvo

stasava
Volela bih da cujem misljenje lekara iz vana, trebala bi da se javi Ana kao specijalista bas za ovu temu, dijabetes, endokrinologija, da vidimo kako je u UK. Vodici dobre prakse su preskupo kostali, ali gde su PROTOKOLI, vodici nisu obavezujuci, protokoli jesu.

Tekst koji ke Milan preneo je vrlo neodredjen po ptanju vrste insulina o kojoj se govori. Danas su skoro svi insulini na trzistu analozi. Medju njima postoje skuplji-noviji I jeftiniji stariji. U proslosti su kratlko delujuci insulini, tj ONI koji tReba da pokriju obrok imali pocetak dejstva posle pola sata I vrhunac posle1.5-2 sata, a dugo delujuci, tj ONI koji se daju da imitiraju bazicnu sekreciju imali dejstvo oko 12h. Postoje I tzv fiksne mesavine sa NPR 30 kratko I 70% dugo delujuceg koji se daju 2 puta dnevno. U ovom slucaju rucak Nije adekvatno fizioloski pokriven, Ali nekim bolesnicima vise znaci manji br injekcija nego bilo sta drugo.
Noviji insulini imaju vise fizioloske karakteristike. Ultra kratkodelujuci pocinju da deluju posle 15 min I za max 2 sata potpuno nestaju tako da je mogucnost hipoglikemije manja(pod uslovom da je doza insulina adekvatna, sto je za sve insuline bez obzira na tip uslov broj jedan). Noviji insulini dugog dejstva traju po 24h.
Najvaznija stvar za kontrolu dijabetesa je EDUKACIJA pacijenata.bez toga su I najnoviji insulini uzaludni.

Nije mi bas najjasnije u cemu je nesorazum iza ovog pisma koje je Milan preneo. Jedino sto se moze zakljuciti je da je doktor kritikovan sto je prepisivap skuplje insuline. Zasto, to ne znamo. Takodje vidim da se roditelji zale sto su morali da prodju edukaciju, sto je potpuno besmisleno. Edukacija je Ono sto najvise utice na kontrolu dijabetesa, pod uslovom da je adekvatna. Samo tako osoba sa dijabetesom moze da zna kako da prilagodi terapiju svom stilu zivota, sta da radi u hipoglikemiji, kako da menja dozu insulina u zavisnosti od toga sta I koliko jede I aktivnosti kojima se bavi.
stasava stasava 23:09 09.03.2010

Re: nase zdravstvo

Jasno, mislim koliko laiku moze da bude jasno. Ali, meni nije jasan taj otpor edukaciji, narocito kada je neophodna.Ali, dobro...
iris.davidovich iris.davidovich 00:22 10.03.2010

Re: nase zdravstvo

Jedino sto se moze zakljuciti je da je doktor kritikovan sto je prepisivap skuplje insuline. Zasto, to ne znamo.

jedna od mnogo puta vidjenih situacije je ova(naravno, ne kazem da je sada slucaj): kompanija ima skuplje insuline koji npr. ne idu na recept. kompanija stimulise doticnog lekara na razne nacine da prepisuje njihov insulin (daje mu novac, vodi ga na kongrese, vodi njegovu zenu/ljubavnicu na kongres iz npr. druge oblasti ako kompanija kojim slucajem ima i druge lekove, podeli karte za novogodisnji koncert zdravka colica...). doticni lekar odoka proceni da li je pacijent pogodan za taj lek (imovinsko stanje, itd), napise taj lek pacijentu, a on ga posle nalazi kako zna i ume.
skroz je moguce i da taj lekar cvsto veruje da je prepisani lek najbolji bez obzira na cenu, i tu je, bar za mene, tacka na i.
jednatanja jednatanja 21:12 09.03.2010

Izguglala

Insulinanalogon (Kunstinsulin) vs. Humaninsulin: „Zur Behandlung des Diabetes wurde Insulin früher aus Bauchspeicheldrüsen von Schweinen und Rindern gewonnen. Seit über 20 Jahren steht jedoch gentechnisch erzeugtes Insulin zur Verfügung, das identisch mit dem menschlichen Insulin ist und gut vertragen wird, daher der Name Humaninsulin. Analog-Insuline, die es seit rund zehn Jahren gibt, ähneln dem Humaninsulin vom Aufbau her; von den Aminosäuren des Humaninsulins wurden einige verändert. Erfolg der Abweichungen ist eine veränderte Pharmakokinetik, das heißt, Analog-Insuline wirken schneller in der Zelle und können deshalb besser an die Lebens- und Essweise des Patienten angepasst werden. Dies erscheint vielen Patienten als Gewinn an Lebensqualität, da sie nach Schulung beispielsweise zu unterschiedlichen Zeiten essen und den Blutzucker selbständig regulieren können.

Poslednja rečenica: "Analogni insulini imaju brže delovanje unutar ćelije i mogu se zbog toga bolje prilagoditi načinu života i ishrani pacijenta. Ovo za mnoge pacijente znači poboljšanje životnog kvaliteta, i bolju kontrolu šećera u krvi nezavisno od vremenskog uzimanja hrane..."
sesili sesili 21:26 09.03.2010

Re: Izguglala

Da, dok je primao humani, to je bilo pola sata pre obroka i u 22 časa sporodelujući, da ga "pokrije" za noć. A onda se dešavalo da je on u trenucima pred obrok bio na ivici normalnog nivoa insulina u krvi. A kad doda određeni broj jedinica i čeka pola sata - dva puta je bio na ivici hipo-kome. A ona je gadnija od hiper, jer trpi direktno mozak, koji se hrani isključivo glukozom. Sada, sa analognim, insulin prima neposredno pred obrok, tako da ima malo veću "komociju" u vremenu. A i ovaj noćni prima pred večeru, ne mora da čeka 22 sata.
stasava stasava 21:51 09.03.2010

strukovno udruzenje

A cudo se nije javilo i oglasilo neko jako strukovno udruzenje, lekarsko, valjda nisu samo plate tema njihovog interesovanja i oglasavanja?
Strongman Strongman 21:55 09.03.2010

Re: strukovno udruzenje

Ne zamera se ljudima sa direktorkom. Razumem ih. Situacija je Kadija te kudi Kadija te sudi.
jesyblesy jesyblesy 22:01 09.03.2010

strasno

moja mama je dijabeticar vec cetiri godine isprobavali su na njoj kao na pokusnom misu raznorazne kombinacije i insuline sve dok nije pocela da koristi analogni (leevimir)
Kvalitet zivota i konstanta u seceru u krvi je neuporeiva u odnosu na druge insuline a isprobala ih je skoro sve
I bas me zanima sta bi ta direktorke da radi
Mogu samo da zamislim koliko jos ljudi u ovoj drzavi deli problem moje mame i kako ih samovolja jedne osobe deli od normalnog zivota
Strasno....

Re: strasno

Danas na trzistu ima oko 20 vrsta insulina sa razlicitim karaktristikama. Ne postoji ni jedan koji odgovara svim pacijentima. To zavisi od stila zivota I raznih drugih faktora ( NPR. Poremecaj funkcije bubrega dovodi do produzenja- polu-zivota, tj delovanja insulina, tako da u bubreznoj insuficijenciji analozi 24h dejstva mogu da daju hipoglikemiju, neki imaju vidlivije brojeve na brojacu jedinica, pa su laksi za upotrebu u slucaju ostecenja vida itd) ne postoji ni jedan insulin koj je sveti gral najbolji za svakog, inace ne bi bilo razloga da drugi postoje. Zato je jako vazan dobar odnos I razmena informacija izmedju bolesnika I nadleznog lekara.
stasava stasava 23:24 09.03.2010

Re: strasno

koj je sveti gral najbolji za svakog, inace ne bi bilo razloga da drugi postoje. Zato je jako vazan dobar odnos I razmena informacija izmedju bolesnika I nadleznog lekara.

Ako pacijent ima zdrav stil zivota, koliko od dobrog odnosa zavisi opste zdravlje, odnosno ocuvanje funkcije vitalnih organa, npr. bubrega. Hocu reci, cini mi se da kod nas veliki broj dijabeticara ide na dijalizu, pa da li odabir pravog insulina ima veze sa tim?

Re: strasno

Prvo da se razumemo nijedan insulin Nije stetan. Moze samo da mu doza bude premala ili prevelika za dati trenutak.

Terminalni stadijum bubrezne insuficijencije koji zahteva dijalizu je posledica lose kontrole secera I pritiska u kombinaciji sa genetskom predispozicijom.
dolybell92 dolybell92 01:12 10.03.2010

Re: strasno

Prvo da se razumemo nijedan insulin Nije stetan. Moze samo da mu doza bude premala ili prevelika za dati trenutak.


Molim vas da mi objasnite kako ču u svakom datom trenutku
znati kolika mi je doza insulina potrebna ?
Da li koristan (ili štetan) ako doza insulina nije dobra?

Da li to treba da shvatimo tako da ako postoji
bolje rešenje za dijabetićare, pogotovo decu,
da ono u stvari, nije bitno...?

"Ova pojava je dobitak u kvalitetu života
za mnoge pacijente, jer onda oni mogu da jedu i
nakon treninga, npr. i u različito vreme,
jer reguliše nivo šećera u krvi samostalno.
"

To je vama, izgleda, isto kao i dejstvo klasičnih insulina...
e, pa neće biti isto.

Re: strasno

Danas u svetu postoji nekoliko patentiranih kurseva za edukaciju dijabeticara. Najzastupljeniji je nemacki DAFNE (dose adjustment for normal eating) koji traje 5 Dana tokom kojih manja grupa pacijenata provede sa lekarima, sestrama I dijeteticarima po 8 sati tokom kojih kroz razgovor ima moucnosti da postavi sva pitanja i nauci kako da izracuna koliko ugljenohidratnih jedinica ima u bilo kom obroku. Doza insulina se podesava ma osnovu ugljenohidratnih jedinica. Sve to vreme testirate secer iz prsta pre(posle) obroka sto vam direktno pokazuje efekat onog sto ste naucili I uradili. Takodje naucite kako ako se desi da vam je secer iz bilo kog razloga visok ili nizak, koliko je jedinica insulina ili tabletica dekstroze potrebno da van se secer promeni za zeljenu vrednost. Sve to mozete da isprobate u prisustvu ljudi koji su stalno oko vas da vam pomognu ako nesto nije u redu.

DAFNE je standardizovan za Tip 1 dijabetesa I za koriscenje jednog dugo delujuceg insulina I kratko delujuceg uz svaki obrok.

Naravno, postoje mnogi drugi kursevi (TIDE, I sl) kao I individualna edukacija u slucaju specificnih okolnosti.

Kad kazem da ni jedan insulin nije Sam po sebi stetan, to znaci da nema znacajnih kontaindikacija za koriscenje kao sto imaju drugi lekovi, ne interaguje sa bilo cim drugim od lekova.

Kontrola dijabetesa i postizanje idealnog secera (4-6 mmol/l pre jela I 6-8 mmol/L, uz izbegavanje hipoglikemije) je vrlo zahtevan proces. Nijedan pacijent nema ovakav secer CEO zivot, iako bi to teorijski bolo moguce sa savremenim insulinima. To je narocito problem za decu I adolescente koji nemaju uvid ili ne zele da se razlikuju po stilu zivota od svojih vrsnjaka. Takodje, ako neko ima 80 godina I dijabetes, ideja lecenja vise nije idealan secer, vec komforan zivot bez hipoglikemije, I ekstremne hiperglikemije, jer covek u pricipu ne oseca razliku izmedju secera od 7 I 12 mmol/l. Secer od 12 se koriguje radi sprecavanja komplikacija u buducnosti I duzeg zivota. Medjutim, cak I ako neko uspe da spusti secer sa prosecnih 12 na 8, sto je tehnicki gledano neadekvatna kontrola, to je ipak neki uspeh. Postoje ljudi koji jednostavno ne mogu da postignu idealnu kontrolu secera, bez obzira na vrstu insulina koja im se daje.

Za dobru kontrolu secera neophodno je preuzimanje kontrole nad njim od strane pacijenta, sto je takodje daje lep osecaj sigurnosti- da vi kontrolisete vasu bolest, a ne ona vas, jer ne mozete biti sa lekarom 24 h dnevno koji ce da preuzme brigu o vasoj svakodnevici, kad ste NPR na odmoru, slavite rodjendan , trcite maraton. Lekar je tu da vam pomogne da ostvarite svoje ciljeve i izaberete nacin na koji zelite da do njih dodjete.

Nadam se da je sad jasnije

Re: strasno

"Ova pojava je dobitak u kvalitetu života
za mnoge pacijente, jer onda oni mogu da jedu i
nakon treninga, npr. i u različito vreme,
jer reguliše nivo šećera u krvi samostalno."


ne znam odakle ste kopirali ovaj citat. zao mi je sto cu vas razocarati, ali on jednostavno nije tacan. kljucna problematicna rec je SAMOSTALNO, sto je nemoguce.

jedino sto moze da funcionise kao samostalni regulator secera je zdrav pankreas koji stalno na osnovu secera u krvi, dozira vas prirodni insulin. ako imate secer onda je pankreas oboleo i neko drugi mora da radi matematiku i stalno poredi koliki vam je secer, koliko ste uneli ugljenih hidrata, kolika vam je potrosnja energije i insulinska rezistencija i da to sprovodi u delo.

mozete da probate. probajte da sa potpuno istim insulinom i istim pocetnim secerom trcite pola sata, pa onda to uporeditese situacijom kad npr umesto trcanja uradite 10 cucnjeva, secer vam ne moze niti isti jer vam je potrosnja razlicita.

danas se mnogi trude da naprave tzv vestacki pankreas. za sada postoji tzv senzor za secer, sto je jedna mala masima koja putem malene iglice koja je stalno pod kozom meri secer u odredjenim vremenskim intervalima i belezi. ona moze da se poveze na kompjuter i da prikaze tabelu secera tokom 24h. takodje postoje i insulinske pumpe koje putem opet male iglice postavljenje potkozno, konstantno daju insulin prema odredjenom rezimu koji mozete sami da podesavate. medjutim, ne postoji ni jedna masina koja moze bez vaseg ucesca da meri secer i trenutno dozira insulin kao sto bi to radio vas pankreas.

Re: strasno

malo nauke...
zahvaljujuci sistemu u kom radim i zemlji u kojoj zivim, mogu da prepisem bilo koji insulin koji postoji na trzistu.
klasicni insulini, kako ih vi nazivate, su bili na trzistu dosta dugo, pa je iskustvao sa nima ogromno. noviji insulini se jos uvek prate i proucavaju iako zadovoljavaju sve neophodne kriterijume da bi se rutinski koristili.

medjutim... pre 2 godine se podigla velika frka oko jednog od dugo delujucih analoga koji se danas najcesce prepisuje u svetu. naime, ispostavlo se da u nekim ranim studijama, dok patent za njegovu proizvodnju jos nije bio prodat farmaceutskoj kuci, ovaj insulin izaziva rast i razmnozavanje malignih celija. to je u javnosti odjeknulo kao bomba. pacijenti su masovno odbijali da uzimaju ovaj insulin na stetu svog dijabetesa.

ono sto naravno novinski clanci nisu objasnjavali je da je insulin svake vrste, pa i prirodni faktor rasta. tj, ako hocete da gajite neke celije u epruveti, uvek morate da dodate insulin. zna se da ljudi koji imaju previse insulina tj takozvanu insulinsku rezistenciju a to su gojazni i oni sa tipom 2 secerne bolesti, moraju da proizvedu ili prime vise insulina za isti efekat na secer, imaju vece sanse za oboljevanje od raka dojke i debelog creva. smatra se da je to posledica delovanja insulina ne kroz regularne insulinske receptore nego receptore za IGF-I (insulin-like growth factor I) Taj svremeni dugo delujuci analog insulina jace aktivira receptor za IGF-I nego prirodni insulin. ovakva istrazivanja nikad nisu radjena za mnoge druge savremene analoge, tako da se ne zna kako oni aktiviraju receptor za IGF-I.

posledicno, cela svetska strucna javnost je pohitala da napravi studije o ucestalosti raka u ljudi lecenih ovim insulinom. do sada su uradjene 4 velike studije ciji rezultati nisu potvrdili rezultate iz epruvete. i sta sad to znaci? rezultati iz epruvete stoje, ali ljudi su mnogo kompleksniji od epruveta i imaju brojne druge faktore (navike, ishranu, genetiku) ciji je uticaj pojavu i sirenje raka znacajniji od uticaja vrste insulina. medjutim, neki centri (koji su u manjini) trudnicama ne prepisuju ovaj insulin, vec druge analoge (za koje se jos ne zna, ali se moze pretpostaviti na osnovu strukture i svojstava da na isti nacin deluje na rast i razmnozavanje celija raka) sto je besmisleno, ili u trudnoci prepisuju iskljucivo "klasicne insuline" za koje se zna da ovo dejstvo nemaju, bar ne u istoj dozi, i taj izbor dovodi do losije kontrole dijabetesa u trudnoci sa svim posledicama.

u zakljucku, ljudi nisu masine i medicina je dosta komplikovana nauka koja se ne moze nauciti iz novina. strasno je kad se to zloupotrebljava za politicku i novcanu manipulaciju.
stasava stasava 11:07 10.03.2010

Re: strasno

Nadam se da je sad jasnije

Jasnije. Znam da i kod nas deca dijabeticari idu na kurseve za edukaciju dijabeticara, cini mi se da traju 7 dana,da li su to DAFNE, TIDE ili neki treci kurs, ne znam, ali u svakom slucaju to je dobra i korisna stvar. Znaci, uz dobru kontrolu, kvalitet zivota moze da bude na veoma zadovoljavajucem nivou.
dolybell92 dolybell92 21:30 10.03.2010

Re: strasno

Naravno da je jasnije...
samo mi još nismo u svetu...
u tome je problem...
a kada ćemo biti - nezna se.

Verovatno samo ako odemo u svet...
dolybell92 dolybell92 22:39 09.03.2010

Šta očekujete

...od improvizovane države gde je
na vlasti 90% nekompetenih i 10%
kompetentnih ali samo lično zainteresovanih....
- da stvari normalno funkcionišu ...
Zašto mislite da bi se to zdravstvo
razlikovalo od svega ostalog ?

Pa i ta izvesna Svetlana Vukajlović nije
dospela na to mesto po sposobnostima i
evidentnoj stručnosti, koju očito nema,
neki drugi parametri su je dotle doveli.

Još gore je, ako ista ima doktorsku diplomu,
a može da piše takve cirkulare - to znači
da se sasvim svesno ponaša u najmanju ruku
štetno po ovaj narod, da ne kažem nešto gore...
i morala bi da leti sa tog mesta bez prava da
se medicinom ikada više bavi.
Ne daj bože, da joj kao lekaru dopadnete u ruke,
ako je uopšte lekar.










sesili sesili 22:53 09.03.2010

Re: Šta očekujete

Čini mi se da Ana With... ne živi u Srbiji i da joj zato nije jasno. Teško se dolazi do RECEPTA, a da ne govorimo da se bira vrsta insulina.
magic_tijuana magic_tijuana 22:07 10.03.2010

Re: Šta očekujete

sesili
Čini mi se da Ana With... ne živi u Srbiji i da joj zato nije jasno. Teško se dolazi do RECEPTA, a da ne govorimo da se bira vrsta insulina.


Do recepta se dolazi odlaskom kod svog izabranog lekara, a trake ili iglice se takodje dobijaju na vrlo jednostavan nacin preko obrasca br.2 koji takodje propisuje izabrani lekar. Nista tu komplikovano nije.
natasavb natasavb 22:25 10.03.2010

Re: Šta očekujete

Do recepta se dolazi odlaskom kod svog izabranog lekara, a trake ili iglice se takodje dobijaju na vrlo jednostavan nacin preko obrasca br.2 koji takodje propisuje izabrani lekar. Nista tu komplikovano nije.

u kojoj drzavi?

za trake i iglice se mora ici na komisiju jednom godisnje, sto je potpuno suludo,jer onaj ko ima diabetes ima ga dozivotno i tu se za godinu dana nista nece promenti. na komisiju te salje lekar opste prakse u domu zdravlja, ali pre toga se mora doneti izvesataj od endokrinologa na kojem pise da je to neophodno.
kad komisija odobri, onda se mora dolaziti svaki mesec po recept.
sto se tice inzulina (humani, pen), koji primam 3,5 godine,do prve dve godine sam morala da ga kupujem,jer su tada na besplatan imali pravo mladji od 26 godina, trudnice i oni koji imaju osteceno dno, a ja nisam spadala ni u jednu od tih grupa. o analozima na recept mogu samo da sanjam.
na trakice i igle sam ostvarila pravo tek pre godinu dana, s tim sto sam prosle godine imala pravo i na lancete, a ove godine vise nemam. igala sam dobila 30 mesecno, a inzulin primam 4x dnevno i to 2 vrste, sto je znaci samo cetvrtina onoga sto mi treba.
da,nisam rekla. imam diabet tip1 (LADA)

marco_de.manccini marco_de.manccini 23:09 10.03.2010

Re: Šta očekujete

pa eto, natasa, reci, zar sve to nije jednostavno?
natasavb natasavb 23:43 10.03.2010

Re: Šta očekujete

nista jednostavnije.sta je tri odlaska kod lekara u jednoj sedmici i nekoliko sati cekanja.

nisam znala da ni deca nemaju pravo na analoge i to je zaista strasno.ne samo zbog toga sto daju bolje rezulatate u kontroli glikemije,vec je stvarno velika razlika bosti se 4 puta ili samo jednom ili dvaput.

Re: Šta očekujete

natasavb
nista jednostavnije.sta je tri odlaska kod lekara u jednoj sedmici i nekoliko sati cekanja.

nisam znala da ni deca nemaju pravo na analoge i to je zaista strasno.ne samo zbog toga sto daju bolje rezulatate u kontroli glikemije,vec je stvarno velika razlika bosti se 4 puta ili samo jednom ili dvaput.

ako govorimo iskljucivo o idealnoj kontroli dijabetesa i zanemarimo npr otpor prema vecem broju injekcija, za idealnu kontrolu tipa 1 dijabetesa, a to je nacesci tip u decijem uzrastu (u preko 90% slucajeva) ona se ne moze postici ni analozima ako se ne daju min 4 puta dnevno.
natasavb natasavb 08:40 11.03.2010

Re: Šta očekujete

ona se ne moze postici ni analozima ako se ne daju min 4 puta dnevno.

ja sam mislila da vazi kao za odrasle.
u svakom slucaju barem se smanjuje vreme izmedju davnja inzulina i obroka.
magic_tijuana magic_tijuana 17:55 11.03.2010

Re: Šta očekujete

natasavb
Do recepta se dolazi odlaskom kod svog izabranog lekara, a trake ili iglice se takodje dobijaju na vrlo jednostavan nacin preko obrasca br.2 koji takodje propisuje izabrani lekar. Nista tu komplikovano nije.
u kojoj drzavi?


U drzavi u kojoj je zdravstvo skoro pa besplatno. Gde Dovicin kosta 45din i savrseno je dostupan svima. Tamo gde je do pre deset godina na istom receptu pisan najpopularniji lek svih vremena "pentrehul", vitamin C i andol.

za trake i iglice se mora ici na komisiju jednom godisnje, sto je potpuno suludo,jer onaj ko ima diabetes ima ga dozivotno i tu se za godinu dana nista nece promenti. na komisiju te salje lekar opste prakse u domu zdravlja, ali pre toga se mora doneti izvesataj od endokrinologa na kojem pise da je to neophodno.
kad komisija odobri, onda se mora dolaziti svaki mesec po recept.


Slazem se da je birokratska masinerija u nasoj zemlji u punoj snazi, ali bolje i to nego da platite punu cenu iglica, traka ili lanceta.

sto se tice inzulina (humani, pen), koji primam 3,5 godine,do prve dve godine sam morala da ga kupujem,jer su tada na besplatan imali pravo mladji od 26 godina, trudnice i oni koji imaju osteceno dno, a ja nisam spadala ni u jednu od tih grupa. o analozima na recept mogu samo da sanjam.
na trakice i igle sam ostvarila pravo tek pre godinu dana, s tim sto sam prosle godine imala pravo i na lancete, a ove godine vise nemam. igala sam dobila 30 mesecno, a inzulin primam 4x dnevno i to 2 vrste, sto je znaci samo cetvrtina onoga sto mi treba.
da,nisam rekla. imam diabet tip1 (LADA)


Vas endokrinolog mora na svom izvestaju da naglasi koliko je igala potrebno.

zilikaka zilikaka 23:03 09.03.2010

..

Pre svega kao roditelj, totalno poludim kada shvatim da se zakida na lečenju dece. I to u državi gde rasipa i mažnjava kako ko stigne, bez posledica.
Ako pomenuti dr Živić nema (a koliko sam shvatila ne može da ima) tala u prepisivanju skupljih lekova, (oprostite na ovakvom pristupu, ovo je ipak Srbija), onda nema razloga da mu ne verujemo. Naprotiv!
A eventualna želja za uštedom dotične gospođe me zanima ...
Ako misliš da postoji način da se pomogne nekakvom akcijom, samo reČi.
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:53 09.03.2010

Re: ..

prof.dr sci Saša Živić, pedijatar endokrinolog


Svaka čast, doktore.

A gospođi Vukajlović sam svojevremeno pisala da joj skrenem pažnju kako se RZZO potkrada nepotrebnim zadržavanjem od puna tri bolnička dana (koji koštaju!) trudnica koje rade amniocentezu na Institutu za majku i dete, dok se u svetu žena posle pola sata šalje kući, a amniocenteza se radi ambulantno.

Ako hoće da štedi, neka štedi na nepotrebnim bolničkim danima, koji su zaposlenima potrebni da ne bi bili proglašeni za tehnološki višak, a ne na deci!

Uzgred, nikad nikakav odgovor od nje nisam dobila.
iris.davidovich iris.davidovich 00:10 10.03.2010

Re: ..

dok se u svetu žena posle pola sata šalje kući, a amniocenteza se radi ambulantno.

apsolutli, obicno ti tvoj doktor uradi, sem ako ti bas ne naglasi da se ne bavi time, pa te posalje kod drugog
zilikaka zilikaka 08:24 10.03.2010

Re: ..

Radilo se tako i kod nas, u N. Sadu. Nakon intervencije odležiš sat vremena, i kući.
vladaxy vladaxy 07:39 10.03.2010

Jednostavno rešenje

Treba ukinuti obavezno izdvajanje iz bruto plate (12,2%), i prepustiti ljudima da sami biraju kod koga će da se leče i osiguravaju.

RZZO se od osiguravajuće kuće ljudi koji uplaćuju novac u njega, pretvorio u fond za plate radnika u zdravstvu. Isti slučaj je i sa budžetom za obrazovanje (97% ide na plate).

Zar nije lepše da za svoje pare birate kako ćete da se lečite, a ne da vam to određuju birokrate u RZZO?

Ali to naši političari (koje mi biramo) neće dozvoliti pod raznim izgovorima, jer je ovaj fond idealan za muljanje i ugrađivanje....
Strongman Strongman 09:25 10.03.2010

Re: Jednostavno rešenje

Treba ukinuti obavezno izdvajanje iz bruto plate (12,2%), i prepustiti ljudima da sami biraju kod koga će da se leče i osiguravaju.


To je najbolja varijanta koja bi podigla kvalitet usluge, a i plate boljim lekarima.

Re: Jednostavno rešenje

onda samo ostaje problem sta da rade penzioneri i nezaposleni kojih u srbiji toliiiko ima.
mishconi mishconi 13:09 10.03.2010

Предности инсулинских аналога

Класични инсулини показују варијације концентрације у крви, па је самим тим и концентрација шећера у крви нестабилна и незадовољавајућа, што значајно смањује квалитет живота. Инсулински аналози имају бољи профил дејства, дугоделујући Лантус нпр. има концентрацију која је константна, па нема нежељених ефеката као што је, између осталих, ноћна хипогликемија. Регулација гликемије је значајно боља, а то је од пресудног значаја за превенцију каснијих компликација, за квалитетнији и дужи живот.
Злоупотребе од стране лекара у прописивању лекова постоје, али је сулудо доносити оваква ограничења која директно погађају најмлађе пацијенте. Овако се иде у другу крајност од које има више штете него користи (ако било каква корист постоји). Инсулин није једини пример, овакве листе постоје за десетине других лекова.
Иначе о професору, чији сам некадашњи студент, све најбоље и као стручњаку и као човеку.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana