Društvo| Porodica| Roditeljstvo| Zdravlje

Traktat o nemoći

udruzenje_roditelj RSS / 10.03.2010. u 23:15

 Član 28 Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Pacijent ima pravo da od nadležnog zdravstvenog radnika blagovremeno dobije obaveštenje koje mu je potrebno kako bi doneo odluku da pristane ili ne pristane na predloženu medicinsku meru

Na osnovu kojih informacija roditelj treba da donese odluku o tome da li će dati saglasnost za bilo koju hiruršku intervenciju na svom detetu? 

Treba li svako od nas, na dan dobijanja Izvoda iz matične knjige rodjenih za svoje dete, da obezbedi i neki sertifikat o posedovanju osnovnih znanja iz pedijatrije ili  treba da verujemo lekaru koji  intervenciju predlaže?

Ako da, zašto onda jedna pomalo neobicna rečenica čini sastavni deo svakog lekarskog izveštaja?

A kako to u praksi izgleda? Jedan od mogućih načina iskusila je mama Sanja iz Beograda čiju ispovest  vam (uz njeno odobrenje ) prenosimo:

 ***************************

Ceo petak provedoh 'po doktorima'.

Bila sam u obe bolnice dva puta (i u DZ na pregledima za upute) i verovatno cu uskoro i treci put. L izgleda ima upalu slepog creva, sto je nebitno za moje pitanje.

Elem , na izveštaju is IMD stoji:  Pacijent upoznat sa stavom 1 i 2 člana 28 Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Ista recenica stoji i na izveštajima iz privatnih klinika koje sam posecivala poslednjih 6 meseci.

Da li treba da kažem da ni od jednog zdravstvenog radnika sa kojim sam dosla u kontakt u poslednje vreme nisam čula ni reči o pomenutoj recenici? Pošto dežuram nad bolesnim detetom, informisah se.

Ovo stoji u Zakonu:

„Pravo na obaveštenje“

Član 28.

Pacijent ima pravo da od nadležnog zdravstvenog radnika blagovremeno dobije obaveštenje koje mu je potrebno kako bi doneo odluku da pristane ili ne pristane na predloženu medicinsku meru.

Obaveštenje treba da obuhvati:

1) dijagnozu i prognozu bolesti;

2) kratak opis, cilj i korist od predložene medicinske mere, vreme trajanja i moguće posledice preduzimanja odnosno nepreduzimanja predložene medicinske mere;

3) vrstu i verovatnoću mogućih rizika, bolne i druge sporedne ili trajne posledice;

4) alternativne metode lečenja;

5) moguće promene pacijentovog stanja posle preduzimanja predložene medicinske mere, kao i moguće nužne promene u načinu života pacijenta;

6) dejstvo lekova i moguće sporedne posledice tog dejstva.

Obaveštenje iz st. 1. i 2. ovog člana nadležni zdravstveni radnik dužan je dati i bez pacijentovog traženja.

Obaveštenje daje nadležni zdravstveni radnik usmeno i na način koji je razumljiv pacijentu, vodeći računa o njegovoj starosti, obrazovanju i emocionalnom stanju.

Ako pacijent ne poznaje jezik koji je u službenoj upotrebi na teritoriji zdravstvene ustanove, mora mu se obezbediti prevodilac u skladu sa propisima o službenoj upotrebi jezika i pisma, a ako je pacijent gluvonem, mora mu se obezbediti tumač. Pacijent se može odreći svog prava na obaveštenje, osim obaveštenja o tome da je predložena medicinska mera potrebna i da nije bez znatnog rizika, odnosno da je rizično njeno nepreduzimanje.

Nadležni zdravstveni radnik može izuzetno prećutati dijagnozu, tok predložene medicinske mere i njene rizike, ili obaveštenje o tome umanjiti, ako postoji ozbiljna opasnost da će obaveštenjem znatno naškoditi zdravlju pacijenta. U tom slučaju obaveštenje se može dati članu porodice pacijenta.

Pacijent ima pravo na obaveštenje i uvid u troškove lečenja. U medicinsku dokumentaciju nadležni zdravstveni radnik unosi podatak da je pacijentu, odnosno članu porodice dao obaveštenje o podacima iz st. 1. i 2. ovog člana.“

******************************************

 Da li je suvišno reći da od lekara treba kleštima vaditi bilo kakvu informaciju vezanu za bolest deteta? Da se podrazumeva da sami sve znamo? Čemu služi gore pomenuta recenica (boldovana u izveštajima)?

Na izveštaju iz Tiršove stoji: Dat precizan savet o daljem praćenju stanja deteta.

Jedva izvukoh instrukciju da mi valja popodne ići u IMD jer posle 14h Tiršova neparnim danom ne radi.

Pri tome sam izbezumljena od brige i ulažem strahovit napor da iskamčim bilo kakvu informaciju od lekara.I onda se pitam naivno, kad već i lekari koriste računare, zar ne mogu imati unapred spremljene opšte savete koji ce biti u izveštaju, da bi izbezumljeni roditelj imao podsetnik kad dodje kuci?

Ili, još naivnije, pitam hirurga koji konstatuje da L trenutno nije pacijent za hirurški sto, sta sad da radim i kome da se obratim jer je dete nedvosmisleno bolesno (sve analize ukazuju na to, ali se upala ne pokazuje naočigled). I ne dobijam odgovor, odnosno dobijam nemušti: niti znam,  niti me je briga. Kao da je u životu procitao samo knjigu o hirurgiji i to od xx do xy stranice. I o bilo čemu drugom nema pojma.  A petak je uveče i ja nemam kud nego kući da cekam da se najverovatnija upala slepog creva dovoljno razvije, da L postane neciji pacijent.

Posle 12 sati:

I dalje ne razumem, niti znam sta je L.

Znam da sinoć nije bio  za pod nož, da je i celu noć imao bolove u stomaku (od juče ujutru), da je povraćao ceo dan, da je bio 'eklektričan' , da je njegova pedijatrica u koju imam poverenje rekla da sve ukazuje na upalu slepog creva i oboma nam dala uput za ležanje u bolnici, da krvna slika kaže da ima upalu, a analiza urina kaže da je u tom delu sve OK, da je grlo mirno i nos ne curi, pluća su OK,...

I znam da je prethodno veče, dok smo imali goste, pojeo meni nepoznatu količinu kikirikija, smokija, štapića i bombona koje inace ne jede i da ja mislim da mu je sve od toga, ali je doktrima ta prica bila nebitna

Nisam ni htela da se žalim na L bolest, ali me je još ranije zaintrigirao taj član zakona, a  kada sam ga sinoć pronašla, shvatila sam da su i kod nas doktori dužni da pacijenta upoznaju s bolešću i načinom lečenja i posledicama... kao kad gledam u američkim serijama.

I onda se osetim jadno i bedno jer naši lekari (čast izuzecima kao što je L pedijatrica) smatraju da s pacijentom ne treba ni jednu reč da progovore, samo pruže izveštaj i gledaju te kao debila

Sinoć  sam bila sretna sto se vraćam kući na čekanje kako če se razviti L bolest, a ne ostajemo u bolnici jer još uvek nosim traumu iz obe bolnice, a proslo je više od 5 godina od našeg poslednjeg boravka tamo. Ne verujem da se šta promenilo.

Nisu hirurzi ovaj put bili neljubazni. Na IMD sam ja kleštima vadila bilo kakve instrukcije šta dalje. Pretpostavljam da su naši lekari naučeni na takvo ponašanje.

Ne znam u kakav deo obuke spada takvo ponašanje. Niti znam da li se pravdaju velikim brojem pacijenata, ali pomenuta rečenica sa njih skida bilo kakvu odgovornost. Pacijent je dobija u izveštaju, a nema pojma šta znači.

Kao što rekoh - traktat o nemoći.

Sanja (Beograd) 

 



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Krugolina Borup Krugolina Borup 01:04 11.03.2010

Podrška, Sanja

Bunite se! Borite se! Kao što ste ovo pismo napisali, tako isto pravac Zaštitnik pacijentovih prava, pa ako tamo ne bude rezultata, pravac inspekcija! Ako se ne naviknemo da to radimo, nikad se ništa neće promeniti... Znam, znam, te službe su neefikasne, i njih boli uvo. Ali mi moramo da ih pritiskamo da prestane da ih boli uvo i da počnu da rade svoj posao.
Kum Djole Kum Djole 02:15 11.03.2010

...

"Mi moramo da ih pritiskamo" ne tako što ćemo sokoliti pojedince da idu tamo mečki na rupu, nego tako što ćemo stati kao mreža organizacija iza objektivno mogućeg cilja, pa u jednu ruku ciglu, u drugu zakon, i u zakazano vreme na ulicu.
lingamanovic lingamanovic 06:54 11.03.2010

Re: ...

Uh, i jeste problem sto pojedinci niti smeju, niti imaju snage niti mogu nesto da promene. Pacijentov advokat je "smesna" institucija vec cinjenicom da sedi tu u ustanovi, da treba kao da radi protiv kolega s kojima radi... No way...
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:39 11.03.2010

Re: ...

A jeste probali?
Problem nedavanja hrane majkama koje su pratnja deci na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Beogradu i imaju uredan uput rešila je - upravo Zaštitnik pacijentovih prava.
Možda bi i oni "proradili" kako treba, kada bismo se češće oslanjali na njih i trudili se da ih pridobijemo za sebe i za to da se bore za naša prava?
Mi ne možemo da postavljamo one koje mi hoćemo, ali možemo da ih teramo da rade svoj posao.
Naša je dužnost da sve postojeće institucije teramo da rade svoj posao!
A kada to ne uspe - onda nam je dužnost da ih turimo u medije, na blog, u javnost - da se stide.
maca22 maca22 12:57 11.03.2010

Re: ...

Krugolina Borup
A jeste probali?
Problem nedavanja hrane majkama koje su pratnja deci na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Beogradu i imaju uredan uput rešila je - upravo Zaštitnik pacijentovih prava.
Možda bi i oni "proradili" kako treba, kada bismo se češće oslanjali na njih i trudili se da ih pridobijemo za sebe i za to da se bore za naša prava?
Mi ne možemo da postavljamo one koje mi hoćemo, ali možemo da ih teramo da rade svoj posao.
Naša je dužnost da sve postojeće institucije teramo da rade svoj posao!
A kada to ne uspe - onda nam je dužnost da ih turimo u medije, na blog, u javnost - da se stide.

Probajte uvek. Pa javite!


(pri tom to savetujem ja, o licemera, koja sam išla kod hirurga u Univ. Kliničkom centru, gde kada sam ušla kod doktora, prvo kad sednem pod nos mi poturi sestra da potpišem nešto - pogledam da potpišem da sam obaveštena os vemu kako tu u Zakonu piše. Ali ja to treba PRVO da potpišem dok još reč nisam prozborila. P*** vam matrina, buni se u meni M. Hrabrost, rešim da se napravim naivna i da se iznenadim "Ali ja još nisam obaveštena? Pusite me ženo (to kao sestri) da pričam sa mojim doktorm (hihi)"

U sledećem trenutku shvatim da to znači produžetak mog boravka tamo makar za milisekund duže, hrabrost me napušta, pokorno potpisujem i jedva čekam da zbrišem na svetlost i vazduh iz onog podruma)
Kum Djole Kum Djole 14:09 11.03.2010

Re: ...

Ja ne da sam probao, ja sam možda jedan od najenergičnijih u direktnoj i asertivnoj komunikaciji s predstavnicima sistema na svim nivoima - moja lična epopeja pred centrima za socijalni rad, savetovalištima i sudovima u poslednjih godinu i po dana mogla bi da posluži kao scenario za dobar psiho triler. Ovo napominjem kao neko ko posmatra širu sliku opšteg stanja institucija, i bori se protiv vetrenjača u sasvim ličnom problemu, obespravljen i diskriminisan. Pitam se kako bi prošao neko u sličnoj poziciji ko nije ni edukovan ni iskustveno sposoban da to izdrži pre svega kao ličnost, a tek onda kao borac? Kako bi prošao neko ko nije radio pet godina u zdravstvenom sektoru u Kanadi, ko nema diplomu političkih nauka i deset godina radnog iskustva? Mislim da bi prošao jako loše, i naročito Vama na to ne moram da ukazujem budući da ste i Vi lično i organizacija koju vodite šampion u borbi protiv vetrenjača, da su Vaše male pobede tako velike a u stvari tako sitne i biserno šljašteće u moru dreka koji nas okružuje. Ja sam na taj drek spreman da idem goloruk sa ciglom i zakonom a ne virtuelnim izazivanjem stida.

Moja iskustva sa zaštitnicima pacijentovih prava su mala. Probao sam jednom da primim novu vakcinu u "za mene nenadležnom" Domu zdravlja, prošao na šalteru, prošao u knjigama, ali zaustavljen na "boc liniji" i naravno krenuo u akciju. Od upita do argumentacije preko njenih prekrštenih ruku i pasijansa na ekranu, preko njene južnjačke za dve oktave više artikulacije i bojazni "da ja možda nisam neki novinar", sve se završilo na rečima da, eto, "sistem nije savršen". Svaki put isti zaključak. Srećom imam neki lični šarm i kulturu pa uvek na kraju dobijem osmeh kao i na početku bez obzira na sredinu, odnosno suštinu. Suštinu nikad ne dobijem, utvrđujem je sam i onda puknem na nečijem blogu, izolovanom i izopštenom od arene koja bi trebalo da se stidi, a ne stidi se.
lingamanovic lingamanovic 20:00 11.03.2010

Re: ...

Respect!
Sve ste u pravu!
Kad Udruzenje RODITELJ kaze da je roditeljski centar NEOPHODAN, jer ce trudnici da kaze da poslodavac ne sme da je pita da li je trudna, da ne sme da joj da otkaz, da roditelji na jednom mestu saznaju sta im treba za roditeljski a ne da drzava ceka da istekne rok pa onda obevestava, da dobiju pravni savet kako da tuze bisveg partnera koji ne isplacuje alimentaciju, svi kazu ali roditelji nisu ugrozena grupa!
Nesgo sta nego su ugrozena.
Odgovorno tvrdim da smo gradjani drugog reda po mnogim pitanjima. Osim ako si uporan kao mazga, ili takav kao Kum Djole. Ali, koliko je takvih u Srbiji, sta je s onima koji ni ne znaju da imaju prava a kamoli da ih stite ako su im povredjena?

Lepo ja kazem RODITELJ je potencijalno najveca "stranka" u Srbiji...
zilikaka zilikaka 23:51 11.03.2010

Re: ...

Lepo ja kazem RODITELJ je potencijalno najveca "stranka" u Srbiji...

udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 19:35 13.03.2010

Re: ...

Mnogo ljudi nije uopste ni svesno da postoji mogucnost da se zale Zastitniku pacijentovih prava, niti da tako nesto postoji. A i kada znaju oklevaju da se pozale iz raznih razloga. Treba ohrabriti ljude da probleme prijavljuju, da se ne desi situacija kao sto se nama desila pre 4 godine kada smo se pobunili protiv uzasnih uslova na Instututu za majku i dete, gde su bube gmizale na sve strane, majke sedele po celu noc na plasticnim stolicama, deca neselektivno bila smestana zajedno bolesna od infektivnih bolesti sa tek rodjenim bebama.... da bi nam rekli kako oni imaju zastitnika prava ali se "niko nikada nije zalio".
Moraju ljudi da znaju sta su im prava i da se ohrabre u tome da ih traze i da stanu iza toga.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana