In memoriam| Politika| Život

Ovo nije blog o Njemu, nego o nama

Biljana 77 RSS / 12.03.2010. u 10:35

- A što ste plakali? Ja bre nikad ne bih plakao zbog nekog političara.

Džaba njemu objašnjavati. Nikad on ne bi shvatio. Šta je on bio. I šta bi danas bilo. 

- I ja sam. Plakala. Bio je i muž i otac dvoje dece.

Ali šta tebi to znači.

****************************************************

 

Na današnji dan..

Pre sedam godina

... pucali su na Zorana Đinđića i nekako sam odmah znala..  Da neće preživeti. Dok su vesti bile još nejasne i niko se nije usuđivao da potvrdi.  Znala sam da je ubijen. Nismo bili spremni za njega. Ni dostojni. Nismo umeli da ispratimo.  Nismo zasluživali da nam krene. 

 

Pre četiri godine

 

... povela sa na jednom mestu priča o tome. M. je pričala kako je plakala. 

- A što ste plakali? Ja bre nikad ne bih plakao zbog nekog političara.

Džaba njemu objašnjavati. Nikad on ne bi shvatio. Šta je on bio. I šta bi danas bilo. 

- I ja sam. Plakala. Bio je i muž i otac dvoje dece.

Ali šta tebi to znači. 

 

I kakve veze sa tim ima Riblja čorba?

Reče neko:

Naizgled banalna pesma koja nikom ništa ne znači... Ovde je zasigurno našla utočište.

Poslušajte glasno. Ideja je blogkolege mungosa. Ostvarena uz nesebičnu pomoć mog  Žmua. Vreme je da dobije malo više svetlosti. Poslušajte zaista glasno. Pogledajte slike pažljivo.

 

 

Ako vam promakne koji stih...

U kupeu čitao sam novine,
voz je napuštao stanicu,
a vetar šalje pozdrav iz domovine
i konačno sam prešao granicu.
Pevao sam na Trgu Republike
i svi su me tapšali po ramenu
,
bilo je i puno publike,
al brzo su mi pronašli zamenu.
Široki auditorijum
peva oratorijum,
ja iz dalekih predela
posmatram tuđa nedela
.
Alo, ne poznaješ mi glas?
Alo, kako je dole kod vas?
Alo, ko vas čuva od zla?
Alo, nedostajem li ja?

 

Nedostaješ.

Slava ti i hvala!

 



Komentari (41)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 10:47 12.03.2010

...

albicilla albicilla 10:56 12.03.2010

......

milosevic je bio razlog da napustim svoju zemlju
djindjic je bio ona nada koja me je povukla da se u nju vratim

zao mi je sto su ga ubili
i zao mi je sto sam se vratio

direktan okidac za odluku o odlasku bilo je ubistvo curuvije, kod koga sam tada objavljivao prilicno slicne teme kojima se i ovde bavim

ni curuvijino ubistvo nije reseno, ima 11 godina vec

ni politicka pozadina djindjicevog ubistva nije istrazena, ima vec 7 godina

a na vlasti je koalicija ds i sps

zemlja ljage i sramote
sybil sybil 11:52 12.03.2010

Re: ......

Djindjic je bio dovoljno mudar da bi verovao da je opste prosvetljenje sirokih narodnih masa moguce. Postoji teorija americkog psihologa Lorensa Kohlberga koja govori o moralnom razvoju individue I drustva kao celine, ustvari to je teorija moralnog odrastanja. Po toj teoriji postoje tri nivoa moralnog razvoja, svaki od dva stadijuma:
1)prekonvencionalni nivo,poimanje dobrog I loseg je odredjeno autoritetom I kaznom, a drugi stadijum je da li ce neko delo doneti korist.
2)konvencionalni nivo, karakteristican za vecinu adolescenata I odraslih, u kome je moralno rezonovanje blisko povezano sa pripadnoscu odredjenoj socijalnoj grupi. prvi stadijum je- dobro je ono sto drugi odobravaju. drugi stadijum dobro je ono sto je u skladu sa zakonima I ono sto je duznost.
3)treci postkonvencionalni nivo dostize samo jedna petina populacije I to je potpuno apstraktno. moralno rezonovanje je u skladu sa univerzalnom pravdom, dostojanstvom, svetoscu ljudskog zivota.
Ono sto je vazno u ovoj teoriji jeste da nije moguce preskociti stadijume moralnog razvoja, ali I da nije nuzno da se postigne odredjeni stupanj moralnog rezonovanja odrastanjem. Moralna sofisiciranost je dostignuce, na tome treba raditi, nikako dar autoriteta.
E sada vidite, ja verujem da je “rule of thumb” srpskog drustva da je vecina srske populacije na prekonvencionalnom nivou moralnog razvoja.
Vec sam pisala Djindjic je - Vajmarska klasika (tvorci su Goethe I Shiller). Vajmarska klasika govori o odnosu umetnosti I politike. Na prvi pogled umetnost je apoliticna, tacnije iznad politike. Paradoks je u tome sto je politika arena gde se resavaju sudbonosna pitanja, kako umetnost onda moze biti bitna ako je apoliticna? Po Vajmarskoj klasici, politicki progres je jedino moguc transformacijom unutrasnjih zivota. U protivnom, imamo strancarenje, ciji je jedini cilj nezdrava dominacija. Uloga umetnosti je da nas izbalansira, oplemeni, kako bi se mogli ukljuciti u zrele politicke procese. “Klasicna umetnost” ima za cilj da podstakne lucidni unutrasnji mir I ravnotezu: da izleci, utisa nemire I fokusira snagu. Kao anticka statua: mirna, energicna, uravnotezena. Destruktivno je uznemiravati ljude laznim I nezrelim fanatizmom. I da resimo paradoks potpuno: politika je, iako jako vazna, ipak sekundarna aktivnost. Obelezje dobre drzave jeste da podstice vrline gradjana, a klasicna umetnost je dom tih vrlina.
Po Hegelu, progress drustva I individue se resava kroz konflikte. Svaki fenomen teza, sadrzi u sebi kontradiktorni aspekt antitezu. To su dve samosvesti koje teze da budu prepoznate. Smrt jedne samosvesti je irelevantna, jer preziveli ne bi imao u cemu da se prepozna. Resenje je, po cenu zivota, pokoravanje jedne samosveti drugoj (dijalektika gospodara I sluge). Dijalektika gospodara I sluge je privremena I vremenom ce biti prevazidjena. Primer prevazilazenja takve dijalektike je moderni kralj Lir, gde se konflikt ne resava krvavim sukobima, resava se dogovorom koji je rezultat potrebe. Moderni kralj Lir je clanak koji je napisla jedna americka feministkinja posle sukoba izmedju radnika I vlasnika fabrike u Cikagu. Objasnila je da iako imaju oprecna misljenja I interese, ipak su jedni drugima potrebni I jedni bez drugih ne mogu. Takodje primer resavanja konflikta je prijateljstvo Getea I Shilera, koje je od sumnjicavosti I zavisti, jer je Gete imao sve -finansijsku sigurnost, slobodu da putuje I briljantan um, a drugi je morao da se prisiljava na tezak rad uz upotrebu puno stimlanasa. Gete je sve to radio elgantno, prirodno, neusiljeno. Postali su najbolji prijatelji- ujedinjeni u borbi protiv sveta, zajedno osnovali casopis, imali pozoriste, pisali drame. Kada je Shiller umro, Gete je rekao da je deo njega zauvek mrtav. Sta ih je ujedinilo? Potreba I svest da su zajedno jaci. Ovo je bila prica o institucionalizmu, glavni problem srpskog drustva I inteligencije je nedostatk smisla za institucionalizam. Naime, indivudualizam je super, ali je institucionalizam jednako bitan.
Drugo, Djindjic je zracio optimizmom. To je opet Vajmarska klasika. Umetnost koja govori o zemaljskim mizerijama je zloupotreba umetnosti, jer cilj umetnosti nije da obesmisli zivot, nego da ga ispuni.Neki umetnici misle da je virtuozno, originalno I zadivljujuce da se ushicuju kako je sve crno. To je slabost, nikako fer pogled na svet. Kakva je vrednost u osecaju besmisla I mizerije. Nikakva, ukoliko u osnovi nema ideje progresa, poboljsanja. Negativna verzija kulture je kada se vestina I inteligencija stave u funkciju pravljenja zivota bolnim, umesto boljim. Cilj kulture je da naoruza coveka hrabroscu kako bi bolje savladao konflikte koji su neizbezni u postizanju ciljeva. Moderna umetnost je ponekad slaba, morbidna I bolesna. Anticka umetnost je klasicna ne zato sto je stara, nego zato sto je jaka, sveza, radosna I zdrava.

Zasto ja sve ovo pisem. Neka evolucija I prirodni tokovi cine svoje. Imala bih 2 preporuke:
1)pogledajte film The man who shoot Liberty Valance I zapitajte se da li bi taj ikada bio ubijen, da li bi pruge bile izgradjene, da li bi gradovi postojali da su ga izabrali u kongres
2)pogledajte film Lawrence of Arabia, ima divnih sekvenci, narocito ona scena u pustinji kada im Lawrence kaze- zasto se ubijate zbog vode, zauvek cete osati silly, greedy barbarians.
sybil sybil 11:53 12.03.2010

Re: ......

ovaj gornji komentar je trebao da bude pocetak ne Re ali posto mi ne radi zapocinjanje komentara moralo je da bude Re, oprostite.
Biljana 77 Biljana 77 13:43 12.03.2010

Re: ......

Djindjic je zracio optimizmom.

To je verovatno i jedan od razloga zašto se o njemu uvek govorilo kao o jako mladom čoveku.. Mene uvek iznova zaprepasti činjenica da je u trenutku smrti imao 51 godinu.
Biljana 77 Biljana 77 13:47 12.03.2010

Re: ......

i zao mi je sto sam se vratio

Ovo je verovatno najveći poraz 5. oktobra... žal zbog povratka. I što: proleće je, a ja sam u Srbiji, i dalje isto zvuči.. A nema ni proleća.
angie01 angie01 14:56 12.03.2010

ja se svaki put zaplachem!

neshto zbog njega-neshto zbog nas!

zbog njega-shto je muchki ubijen, jer je hteo jedini neshto da promeni na normalnu stranu!Shto je verovao, imao energiju, ideju, viziju i znao kako da to sprovede!

Shto je besmisleno nestao jedan takav chovek!

zbog nas-koji smo posle njega pokazali,josh besmislenju njegovu zrtvu!

angie01 angie01 15:00 12.03.2010

Re: ja se svaki put zaplachem!

i kakva bre riblja chorba u bilo kakvoj vezi-sa Djindjicem!
prskalica prskalica 15:07 12.03.2010

Re: ja se svaki put zaplachem!

angie01
i kakva bre riblja chorba u bilo kakvoj vezi-sa Djindjicem!



pitam se isto!

verujem da ste mogli da pronadjete prigodniju pesmu od prigodnijeg autora za dananji dan!
sybil sybil 15:13 12.03.2010

Re: ja se svaki put zaplachem!

angie01
i kakva bre riblja chorba u bilo kakvoj vezi-sa Djindjicem!

potpisujem. riblja corba- db kostunica.
NNN NNN 15:17 12.03.2010

Re: ja se svaki put zaplachem!

Jeste bizarno (najblaže rečeno), ali nije bitno ko, nego šta (tj. tekst).
Biljana 77 Biljana 77 15:19 12.03.2010

Re: ja se svaki put zaplachem!

potpisujem. riblja corba- db kostunica

Žao mi je. Mora biti da niste preslušale tekst. Uzgred pesma je znatno starija i iz vremena kad je Riblja Čorba bila bend za poštovanje.
NNN NNN 15:39 12.03.2010

Re: ja se svaki put zaplachem!

Biljana 77
potpisujem. riblja corba- db kostunica

Žao mi je. Mora biti da niste preslušale tekst. Uzgred pesma je znatno starija i iz vremena kad je Riblja Čorba bila bend za poštovanje.
A očigledno ni odgledali klip (slajd, al' ajd sad), jer se u klipu pojavljuje Koštunica u vrlo negativnom kontekstu, ali 'ej važno je da se nešto kaže
rapunzel rapunzel 16:18 12.03.2010

Re: ja se svaki put zaplachem!

andži, sve se slažem.
onaj polet ubijen je tog dana.
angie01 angie01 18:21 12.03.2010

Re: ja se svaki put zaplachem!

NNN

Biljana 77
potpisujem. riblja corba- db kostunicaŽao mi je. Mora biti da niste preslušale tekst. Uzgred pesma je znatno starija i iz vremena kad je Riblja Čorba bila bend za poštovanje. A očigledno ni odgledali klip (slajd, al' ajd sad), jer se u klipu pojavljuje Koštunica u vrlo negativnom kontekstu, ali 'ej važno je da se nešto kaže


kapiram- al se u ovakvoj varijanti ne koriste negativne paradigme-akomerazumesh!

prosto je rogobatno-a verujem da nije bila takva namera!
Biljana 77 Biljana 77 18:55 12.03.2010

Re: ja se svaki put zaplachem!

al se u ovakvoj varijanti ne koriste negativne paradigme-akomerazumesh!

Nema nikakve paradigme. Postoji samo niz slika povezanih sa muzikom i rečima. Nečija asocijacija. Koja nema nikakve veze sa onim što je Bora Čorba postao. I da ovime završimo. Neprikladno je.

AlexDunja AlexDunja 20:54 12.03.2010

Re: ja se svaki put zaplachem!

Uzgred pesma je znatno starija i iz vremena kad je Riblja Čorba bila bend za poštovanje.

ta grupa nikada nije bila za poštovanje.
neću da pričam. ali nije fer
ovako površno pristupiti tako velikoj temi.
suštinski, muzički,
i bre, ljudski.
znate li vi koliko je on radio?
na svakoj reči.
Biljana 77 Biljana 77 21:34 12.03.2010

Re: ja se svaki put zaplachem!

ovako površno pristupiti tako velikoj temi

Ovo nije pristup nikakvoj temi. Postoji samo niz slika povezanih sa muzikom i rečima. Nečija asocijacija.

suštinski, muzički,
i bre, ljudski.
Očigledno se ne razumemo. Biće da nismo na istim visinama.

EDIT: Ovo je jedna lična crtica, bez pretenzija na veličinu, osim emocije. Ne dozvoljavam da mi iko spori tu emociju zato što ne vidi drugo do Riblju Čorbu.
angie01 angie01 21:59 12.03.2010

Re: ja se svaki put zaplachem!

Ne dozvoljavam da mi iko spori tu emociju zato što ne vidi drugo do Riblju Čorbu.


izvini- ja bash poslushala, pa nisam nastavila,..al poshto sam ja prva pochela-samo da podsetim,

napisala sam prvo komentar na lichnu emociju, a zamerku za chorbu nisam htela chak da kucam u taj isti(da ne prljam)-nego odvojeno u drugi-kao napomena,

znachi-nije bash tako, ako se na mene odnosi, da se ne vidi nishta drugo, sem da chorba ne ide sa Djindjicem, kako god okrenesh, a narochito danas ne!

( a i to je bilo dobronamerno- a ja vec videla da ti to drugachije-pa odoh sad)
biba77 biba77 00:27 13.03.2010

Re: ......

ali 50 nije puno, to jeste mlad covek!
to je valjda neka predrasuda tinejdzera, da su ljudi preko 30 zreli za penziju=)
( milan, magi i bojan bi sad svi imali po 50 i sitno =)
AlexDunja AlexDunja 09:03 13.03.2010

Re: ja se svaki put zaplachem!

: Ovo je jedna lična crtica, bez pretenzija na veličinu, osim emocije. Ne dozvoljavam da mi iko spori tu emociju zato što ne vidi drugo do Riblju Čorbu.

pa čekaj, biljana.
ti si svoju ličnu crticu
ovde postavila javno, i dala mogućnost
da ja komentarišem.

ne sporim ja tebi pravo na emociju.
niti je to u mojoj moći.

ono što sam ja rekla odnosilo se na uradak,
a ne na emociju koja ga je podstakla.

dakle, beznačajnu, loše odsviranu,
banalno rimovanu pesmu o gastarbajteru,
koji je odustao od borbe da promeni nešto
u svojoj zemlji, povezati sa
ovim fotografijama, smatram površnim.

Biljana 77 Biljana 77 12:05 13.03.2010

Re: ja se svaki put zaplachem!

dakle, beznačajnu, loše odsviranu,
banalno rimovanu pesmu o gastarbajteru,
koji je odustao od borbe da promeni nešto
u svojoj zemlji

OK. Svako vidi/čuje ono što želi/hoće. Pozivanje na ljudski element u uradku jeste pitanje emocija. Ako možemo sad da završimo?
AlexDunja AlexDunja 16:05 13.03.2010

Re: ja se svaki put zaplachem!

Ako možemo sad da završimo?

ovo li je kvazipristojan način da mi kažeš
da ćutim?

ali moram još samo da dodam,
da sam dovodila u pitanje iskrenost
emocije rekla bih mnogo, mnogo
težu reč nego što je površnost.

sada ćutim.
Biljana 77 Biljana 77 16:43 13.03.2010

Re: ja se svaki put zaplachem!

ovo li je kvazipristojan način da mi kažeš
da ćutim?

Ne, samo molba u formi pitanja da se ova agonija nerazumevanja okonča ako je moguće.

Pokušaću da pojasnim još jednom i nemam nameru više da se vraćam na ovo.

Tekst pesme i niz slika koje je prate povezane su naslovom Pogled odozgo. Očekivalo se da će to biti dovoljno da eliminiše ascijacije na bezvoljne gasterbajtere. Očigledno nije.

Takođe, pruočavajući godinama književnost, naučila sam da ličnost autora u potpunosti razdvojim od dela. Pa tako i ovde. Pesma sa početka osamdesetih (benda koji sam ja poštovala, nije nužno da su svi) za mene nema nikakve veze sa Borom i njegovim ovovekovnim budalaštinama. Prosto nemam tu sklonost ka čistunstvu.

Žao mi je što ne delimo isto viđenje stavri, ali prebacivati mi površnost zato što imam različitu asocijaciju od tebe na neku pesmu je malo previše.
antonacci antonacci 22:39 13.03.2010

Re: ......

zao mi je sto su ga ubili
i zao mi je sto sam se vratio


Joj, baš tako.
albicilla albicilla 21:53 14.03.2010

Re: ......

ni curuvijino ubistvo nije reseno, ima 11 godina vec


a evo gde je i sta radi curuvijin ubica, koji slobodno dolazi u srbiju, koja za njim nije niti izdala poternicu
albicilla albicilla 21:56 14.03.2010

Re: ......

albicilla
ni curuvijino ubistvo nije reseno, ima 11 godina vec


a evo gde je i sta radi curuvijin ubica, koji slobodno dolazi u srbiju, koja za njim nije niti izdala poternicu


a evo ga i ovde:

Miroslav Kurak, organizer and professional hunter has started his hunting career in Tanzania after a military career and will be your guide during the hunt. Of Serbian origin, speaks fluent English, Russian and Kiswahili. He will guide you during your safari with the assistance of his personal team of trackers and a mechanic specialized in off-road vehicles. His knowledge of wildlife and hunting are sure to put you in position to make the most of your time in Tanzania and his attention to detail will make sure of the perfect service in camp and an excellent cuisine.
NNN NNN 11:44 12.03.2010

Na današnji dan...

...pre 10 godina je umro profesor Aleksandar Nikolić.
Bio bi red da Beogradska Arena nosi negovo ime.
On je izmislio našu košarku.
Pokazao je da jedan čovek sa vizijom i upornošću može da pokrene i uradi mnogo stvari, a najviše zahvaljujući njemu, naša zemlja (sa raznim imenima i teritorijom) je stigla do 5 titula svetskog prvaka u košarci (SAD 4, SSSR 3).
sesili sesili 14:15 12.03.2010

Re: Na današnji dan...

Pored svih stvari koje je uradio, rečenica koje je rekao, najviše pamtim Đinđića po tome što je ZRAČIO OPTIMIZMOM! Ali, meni je to nekako bilo zarazno, kada ga vidim na ekranu kako se široko osmehuje, uvek je i na mom licu bio osmeh. Nisam ni tada očekivala da će se sve promeniti preko noći, ali... bilo bi drugojačije sa njim!
biba77 biba77 00:32 13.03.2010

Re: Na današnji dan...

moja drugarica nemica je, dok je bila sa mnom u beogradu u martu 2005, prvo primetila taj optimistcni osmeh kod djindjica dok smo gledali dokumentaarce, rece da jos nikad nije videla takvog politicara, sa tako normalnim osmehom i izgledom; oci su joj bile sirom otvorene dok je kao satro pratila film, a mami i meni se zatvorise od suza,,,, i SRAMOTE
dali76 dali76 18:19 12.03.2010

jesmo li naucili?

Svake godine gubitak Zorana Djindjica postaje sve ocigledniji I veci.
To vise nema veze sa njim vec sa nama.

Biljana 77 Biljana 77 20:06 12.03.2010

Nismo još ništa naučili

izgleda..
To vise nema veze sa njim vec sa nama

danko011 danko011 22:18 12.03.2010

Re: Nismo još ništa naučili

Jesmo,
1. Naucili smo da kako je sam dr. Djindjic govorio:"Nije tajna da ja nisam bio u vecini"
Ostao je i danas u manjini iako ga se ljudi secaju sa licnom nostalgiom, njegove ideje su u manjini i dalje.
2. U nekom od ragovora je rekao da ga mesto predsednika ne zanima jer ga ta funkcija ogranicava da nesto promeni i zato zeli da bude,a i bio je premijer.
Danas na toj funkciji je covek koga ne zanima promena ili bilo kakva druga aktivnost.
3. Nucili smo da tokom noci moze na godisnjicu od njegove tragicne smrti da se bulevar "preimenuje", u cast drugome.
Naucili smo. Sta cemo sa tim znanjem da ucinimo to je na nama.
Biljana 77 Biljana 77 22:30 12.03.2010

Re: Nismo još ništa naučili

Sta cemo sa tim znanjem da ucinimo to je na nama.
Ličimo na naše đake.. puno teorije, a malo znanja i umeća da se to praktično primeni.
danko011 danko011 22:37 12.03.2010

Re: Nismo još ništa naučili

Biljana 77
Sta cemo sa tim znanjem da ucinimo to je na nama.
Ličimo na naše đake.. puno teorije, a malo znanja i umeća da se to praktično primeni.

O tome je i govorio: "PROBUDI TE SE !!!"
sonja.m sonja.m 18:47 12.03.2010

slava mu.

Bezbroj je primera o ubijanu dobrote, lepote, poleta, elana, optimizma...u nasoj zemlji.
Danas sam slusala snimke govora premijera Djindjica.
Slava mu.

Biljana 77 Biljana 77 20:07 12.03.2010

Re: slava mu.

snimke govora premijera Djindjica.

Kod blogkolege Mladenovića ima veliki broj sjajnih citata.
sonja.m sonja.m 21:35 12.03.2010

Re: slava mu.

Hvala ti Biljana sto si me poslala na Mladenovicev post.
biba77 biba77 00:55 13.03.2010

"plakacu i nikad se utesiti necu"

recenicu iz "teme" zakljucajmo u srcu, a danas optimisticno, sta nas je naucio! Sta mozemo da uradimo za nas? Vec smo 7 godina stariji i propaliji =)
Zavrnimo rukave!! Zivimo svoje zivote budno, odgovorno, punim plucima, i vec smo pomalo spasili svet!
Manje nafte, vise mlijeka!
Manje lazi, vise solidarnosti!

danas i uvek veselo! da vide ubice da nisu nista postigli!
nek puknu dusmani, ja i dalje volim ceo svet ( nije corba, narodnjak je, juzni vetar,)
Biljana 77 Biljana 77 12:07 13.03.2010

Re: "plakacu i nikad se utesiti necu"

Manje lazi, vise solidarnosti!

Na žalost, država je ta koja forsira upravo suprotno.

Što nas ne sprečava da pokušamoda bude
danas i uvek veselo! da vide ubice da nisu nista postigli!
samodakazemnesto samodakazemnesto 19:32 13.03.2010

Re: "plakacu i nikad se utesiti necu"

osim sto su ga ubili.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana