Budućnost| Istorija

Otvoreno pismo Vojislavu Koštunici

Siniša Boljanović RSS / 12.03.2010. u 15:07

 

Poštovani verniče pravoslavni, hristoljubivi gospodine Vojislave Koštunica,

Iako sam sasvim siguran da imate veoma brzu internet konekciju, kao i da u ovo doba godine obično dremate i tu pogodnost ne koristite, uveren sam da ćete se do proleća sasvim razbuditi i na sopstveni 66. rođendan pročitati reči koje Vam upravo pišem. Ne, ne brinite, ni tada neće biti kasno da saznate da je danas, po onom Vašem kalendaru, tek 27. februar i da Crkva kojoj pripadate ovaj dan posvećuje prepodobnom Prokopiju Dakapolitu i prepodobnom Talaleju.

Neće biti kasno ni za saznanje da je po onom drugom, Vama mrskom kalendaru, danas 12. mart, dan koji moderna, građanski opredeljena Srbija posvećuje sećanju na velikog čoveka, filozofa i političara, gospodina Zorana Đinđića.

Ne mogu a da Vas ne obavestim da je danas tačno sedam godina od kada je 2003.  godine hitac ispaljen iz puške jednog od onih štrajkača Jedinice za specijalne operacije koje ste nekoliko meseci ranije podržali, usmrtio ne samo Zorana, i ne samo jedan ljudski život, nego i nadu u bolji život svih onih građana koji su, za razliku od Vas, osetili potrebu da jednom zauvek raskrste sa zločinačkim  i genocidnim nasleđem Srbije koju je predvodio Vaš prethodnik na mestu šefa jedne od naših brojnih otadžbina.

Znam da ćete 24. marta, kada se konačno probudite iz zimskog dremeža, biti opsednuti sobom i svojim rođendanom, naravno, i nezaobilaznim Kosovom i Metohijom, i da ćete, pošto se rasanite, kao pravoslavni hrišćanin izgovoriti reči molitve: „Gospode Isuse Hriste, sine Božji, pomiluj mene grešnog", ali Vas, gospodine, kao anonimni smrtnik, i kao građanin ove zemlje zainteresovan za njenu budućnost, molim da, svaki sledeći put kada budete izgovarali te reči, imate na umu sve ono što je uznemiravalo Vaš zimski dremež i povremeno možda budilo usnulu savest. Uveren sam da biste se u jednom od tih trenutaka istine susreli sa mrtvim Zoranom, a to ne bi bilo korisno samo za Vas lično, nego i za celu Srbiju i njene građane.

Gospodine Koštunica, moram da Vas obavestim da je knez Lazar, kada je na sebe preuzimao odgovornost celog naroda i kada se opredeljivao za carstvo Nebesko, imao otprilike onoliko godina koliko ćete vi imati kada na proleće ponovo budete budni. Ne sumnjam da biste se i sami, da ste nekim slučajem bili na njegovom mestu, opredelili za isto Carstvo. Ali, ovde nije reč o tome šta bi bilo kad bi bilo, nego je reč o tome da je krajnje vreme da se, zarad budućnosti ove zemlje, u hrišćanskoj ispovesti suočite sa bliskom prošlošću, onom u kojoj ste bili prvi čovek države, onom u kojoj je ubijen Zoran Đinđić.

Moram, gospodine, da Vas pitam sledeće: da li, kao čovek i kao vernik, pa tek onda kao političar, osećate makar trunku odgovornosti za ubistvo premijera jedne od republika Državne zajednice u kojoj ste bili prvi čovek? Da li osećate grižu savesti zato što ste javno pružili podršku onima koji su kasnije ustrelili Zorana? I ne samo to: pružili ste im poverenje zbog čega su se neki od njih lično Vama i vašem ministru policije kasnije predali. Konačno, da li ste Vi lično posredstvom službi koje su Vam bile podređene, kao i medija, znali da se priprema atentat? I šta ste još znali u vezi sa tim?

Nemojte zaboraviti, hristoljubivi gospodine Koštunica, ono u šta verujete i što znate, a to je da nas, građane Srbije, kao i njene zakone možete prevariti ali da ćete na ova ili vrlo slična pitanja kad tad morati da odgovorite.

Iako nedostojan Vašeg iskustva i karijere, na kraju ovog obraćanja nudim Vam jedan iskren savet: nadvisite sebe, gospodine Koštunica, i makar ovaj krst ponesite hrabro i bez oklevanja, u ime pravde i ove i one. I na radost svih nas.

U nadi da će u Srbiju napokon doći neko novo proleće, proleće u kome ćemo čuti potpunu istinu o pogibiji njenog premijera,

U Novom Sadu,

12. mart 2010.

                                                                                                                             Siniša Boljanović

                                                                                                                                             



Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana