Budućnost| Ekonomija| Politika

Vreme Je Za Novi Kosovski Boj!

dali76 RSS / 14.03.2010. u 00:15

"0-summ game" podrazumjeva da koliko jedna strana izgubi, isto toliko ona druga strana mora da dobije. Srpski zvanicnici cesto isticu da je to upravo ono sto se desilo u pregovorima oko statusa Kosova. Glavni cilj svakog pregovora jeste kompromis. Posto je zvanicni SAD obavijestio strane u pregovorima oko statusa Kosova da ce neuspijeh pregovora znaciti nezavisnost, bilo je jasno da kompromis nije bio cilj tj. da su pregovori samo obicna farsa.
Da li je ustvari separacija Kosova od Srbije stopostotni gubitak za Srbiju te stopostotni dobitak za Kosovske Albance? Gledajuci stvar kroz aspekt teritorije, tu sumnje nikakve nema. Medjutim, teritorija nije jedini aspekt kroz koji se moze posmatrati ovo pitanje.
Srbija nema politicki kapacitet da apsorbuje dva miliona Albanaca u svoj pravno politicki sistem. Populacija od dva miliona ljudi, i to sa najvisim stepenom nataliteta u Evropi, zasigurno predstavlja pretnju stabilnosti srpske drzave. Srpska vlada ne bi bila zamisliva bez ucesca albanskih politickih faktora. Sta vise, sudbina bilo koje srpske vlade bila bi uslovljena interesima albanskih politickih faktora. Koji srpski zvanicnici, al iskreno, zele ovakvu politicko demografsku sliku Srbije?
Doduse, srpski zvanicnici su trazili kompromisno rijesenje koje bi podrazumjevalo cjelovitost Srbije, ali autonomnost Albanaca koja bi Albance iskljucila iz njenog politickog sistema. Formulacija "manje od nezavisnosti vise od autonomije" odrazavala je srpski stav: teritorija da- stanovnistvo ne.
Srpska drzava bila je spremna Albancima dati sve atribute drzavnosti sem jedne stolice, one u Ujedinjenim Nacijama. Danas Kosovo upravo to i ima. Doduse ima manje drzavnosti zbog medjunarodnog protektorata koji je daleko veci od jurisdikcije koju je Srbija trazila na Kosovu.

Britanski ambasador Stephen Wordsworth je, odgovarajuci na pitanja u vezi uslova za clanstvo u EU i Kosova, jasno rekao da Srbija ne mora da prizna nezavisnost Kosova, ali se ocekuje da Srbija prizna da je Kosovo van njenog pravno politickog sistema (primjer Irske i njenog ustava). Dakle Srbija treba da prizna fakticku neovisnost Kosova od Srbije bez slanja ambasadora u Pristinu i bez upucivanja zvanicne note kosovskoj vladi.
Stolica u UN jeste jedini pravi joker u rukama srpske strane. Srbija treba jasno da kaze da je spremna razgovarati sa Pristinom o priznanju Kosova uz posrednistvo stranih drzava.
Jedno od mogucih rijesenja je podjela Kosova. Da prizna Kosovo a za to da dobije neznatno mali dio Kosovske teritorije. Dobitak samo jednog grada, i to ne cijelog, koji u svom nazivu ima prefiks "Kosovska", bio bi samo marketinski dobitak, dok bi gubitak bio mnogo veci. Neki bi rekli "bolje ista nego nista, ali sta je to "ista", sta "nista" je stvar percepcije.
Ako bi se Srbija odrekla Kosova radi Kosovske Mitrovice i okoline, dobila bi satisfakciju koja bi se mogla lakse objasniti narodu. Sve smo ucinili i ovo je nas maksimum. Neka jalova i neodlucna izjava medjunarodnog suda bi mogla da pomogne. Naravno Milosevic bi se mogao oznaciti kao glavni gubitnik, a sadasnja srpska vlast kao dobitnik. Broj nezadovoljnih sveo bi se na srpske enklave juzno od Ibra.
Veliki dio tih Srba, vjerovatno bi napustio svoje domove.
Albancima bi pao teret medjunarodne jurisdikcije i bio otvoren put ka stvaranju jedinstvene velikoalbanske drzave. Zeli li Srbija imati takvog komsiju? Sa tolikim brojem ljudi? Na granici juzne Srbije gdje su Albanci vecina?
Sa druge strane cjelovito Kosovo ima i te kako brojniju srpsku zajednicu. Srbima na Kosovu samo ekonomski razvijena Srbija moze pomoci. Priznanje realnosti, koja jeste surova , kao sto je surova politicka teorija realizma, na kojoj se medjunarodni odnosi zasnivaju, moze Srbiji i kosovskim Srbima donjeti dobitak.
Ovakva percepcija se teze objasnjava ljudima, zbog ovakvog stava je lakse izgubiti vlast.
Politicka elita, il bar njen dobar dio, voli se pozivati na Dr Zorana Djindjica. Upravo je on govorio kako politicar mora biti u stanju da nekad odlucno presjece; da ne radi samo ono sto ce naizgled svima pasati, vec da bude spreman preuzeti rizik vlastitih odluka. Jedno je odnjeti cvece na grob pokojnog premijera, a nesto sasvim drugo odnjeiti cvece na grob njegove politicke filozofije.
Od Peloponeskog rata (peto stoljece pre nove ere) pa do danas medjunarodnim odnosima vlada politicka teorija realizma. Surova teorija koja uci da je zakon sile jaci od sile zakona. Nije bitno sto pise na papiru vec ko ima vecu moc da isti papir interpretira. Liberalizam u medjunarodnim odnosima ne postoji, mozda u obliku lijepog paravana i dekoracije. Dakle sve te price nadobudnih prosvitetelja da je Srbija izgubila Kosovo zbog krsenja ljudskih prava, il zbog prekomjerne upotrebe sile su obicne gluposti, bas kao i gluposti oko svjetske anti srpske zavjere. Ti ljudi ne razlikuju povod od uzroka. Postoje interesi, postoji moc. Samo kroz ova dva faktora definise se i pravda i pravo i zakon. Pogledati kad je osnovan americko albanski lobi. Kad je prva rezolucija donesena o Kosovu pred oba doma kongresa. U takvoj konstaliciji medjunarodnih odnosa Srbija mora pronaci svoj interes, realno ostvarljiv.
Interes Srbije je da su kosovski Albanci van njenog politickog sistema, ali nije interes Srbije da bude van realnosti izgradnje kosovskog ekonomskog i politickog sistema.
Za to joj treba politicki pragmatizam, politicka hrabrost, ekonomski razvoj te ekonomski i politicki jaka srpska zajednica na Kosovu.
Svi ovi faktori su medjusobno povezani. Ako fali jedan, dzaba sve.
Realnost je da je Kosovo van Srbije, ali od Srbije zavisi koliko ce ona biti van Kosova.



Komentari (79)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 00:27 14.03.2010

Boj, metaforički

U takvoj konstaliciji medjunarodnih odnosa Srbija mora pronaci svoj interes, realno ostvarljiv.
Interes Srbije je da su kosovski Albanci van njenog politickog sistema, ali nije interes Srbije da bude van realnosti izgradnje kosovskog ekonomskog i politickog sistema.

Zanimljivo razmišljanje!
slozenjicin02 slozenjicin02 00:38 14.03.2010

Trgovina

Hm, pošto nisam u vlasti, ne primam pare da lažem ljude, narod, mogu slobodno da vam kažem sledeće:

Srbija ima samo jednu stvar kojom može da računa u vezi Kosoova i Metohije, a to je: klasična, brutalna TRGOVINA !
Sve ostale priče su lažne, izmišljene, neostvarive, nerealne i služe da se problem Kosova nikada ne reši.
Nerešavanje Kosovskog problema u Srbiji je uvek odgovarao samo srpskim političarima i nikome više, zato su naši političari tu uvek tražili ono, za šta garantovano niko neće pristati.
P.S. Ako nekog zanima, o kakvoj trgovini pričam gore, neka me pita, pa ću mu odgovoriti?
dali76 dali76 02:13 14.03.2010

Re: Boj, metaforički

Ako mislite da je ovo interesantno razmisljanje gospodine Krsticu , pitanje je kako ga sprovesti?
Ako nije, sta je alternativa?
Savetnik ste predsednika, doduse ne znam za koju oblast, ali vjerujem da vam je jasno da medjunarodna scena jeste surova I da tamo vladaju goli interesi bez obzira na liberalnu slatkorijecivost svjetskih I srpskih zvanicnika.
Pitanje je kako Srbija moze definisati svoj interes te onda imati strategiju za taj interes.
Uslov No.1 svatiti realnost trenutka , sta Srbija zeli I moze uciniti.
Ja sam naveo neophodne faktore.
dali76 dali76 06:08 14.03.2010

Re: Trgovina

ako ste pazljivo procitali moj tekst , nece biti tesko zakljuciti da se slazem da je sve trgovina.
freehand freehand 00:45 14.03.2010

I?

Ergo...
Jel ovde fali pasus? Zaključak? Ili sam ja, opet, glup pa numem da razumem?

Kakogod, od lažovske Miloševićeve i zapenušane Koštuničine kosovske histerije odvratnija mi je samo priča o tome kako Srbija, konačno, ima priliku da napravi epohalno delo: da prva sama sebi amputira poveliko parče i još pevajući! Ako to učini bez ikakve anestezije - biće potapšana. Po zadnjici.
A i Đura će joj oprostiti što je tukao.

Jerbo je to sve za njeno i naše dobro. A kad dođe do onoga da uđe onamo - iznutra se čuje podrugljivo "Koga da primimo? One što su sami sebi otfikarili nogu i ruku i još se smejali? Pa nismo mi psihijatrijska ustanova!"
dali76 dali76 06:36 14.03.2010

Re: I?

Freehand
Sta je alternativa Milosivece kosovske histerije I kako kazes Kostunicine zapenusane?
Kosovo je imputirano . Nema ga. To je realnost. Svidjalo se to meni, tebi , bilo kom.
Ali Kosovo se nije preselilo na Mars . Tu je gdje je uvijek bilo.
Na istoj km udaljenosti od BGD kao I jucer , kao I pre deset godina, kao I proslog vijeka.
Car je go vec desett godina, ocemo li se praviti da nije?
Da li smo jaci vojno od Kosova (NATO) nismo?
Da li je Srbija jaca ekonomski od Kosova. Jeste.
Ocemo Kosovo,al necemo Albance.
Ajde da vidimo kojim putem. Vojno ne moze, moze li ekonomski?

intrepid intrepid 07:00 14.03.2010

Re: I?

Car je go vec desett godina, ocemo li se praviti da nije?



zasto ti se zuri? zar ti ova nervoza kusnera i kosovskih politicara ne govori da smo na dobrom putu? moram pohvaliti predsednika tadica i ministra jeremica na neverovatnoj energiji kojom brane stavove srbije. cista desetka.
polarno_prase polarno_prase 16:15 14.03.2010

Re: I?

intrepid
Car je go vec desett godina, ocemo li se praviti da nije?



zasto ti se zuri? zar ti ova nervoza kusnera i kosovskih politicara ne govori da smo na dobrom putu?

Na dobrom putu KA ČEMU?
freehand freehand 16:42 14.03.2010

Re: I?

dali76
Freehand
Sta je alternativa Milosivece kosovske histerije I kako kazes Kostunicine zapenusane?
Kosovo je imputirano . Nema ga. To je realnost. Svidjalo se to meni, tebi , bilo kom.
Ali Kosovo se nije preselilo na Mars . Tu je gdje je uvijek bilo.
Na istoj km udaljenosti od BGD kao I jucer , kao I pre deset godina, kao I proslog vijeka.
Car je go vec desett godina, ocemo li se praviti da nije?
Da li smo jaci vojno od Kosova (NATO) nismo?
Da li je Srbija jaca ekonomski od Kosova. Jeste.
Ocemo Kosovo,al necemo Albance.
Ajde da vidimo kojim putem. Vojno ne moze, moze li ekonomski?



Miloševiću je Kosovo bilo zenica oka. Dok god je mogao da računa na onih 40 bonus poslaničkih mesta koje je odande vukao a sve zbog ljubavi albanskog naroda i birača prema njemu lično! Svojevremeno sam očekivao da iz Drenice krene inicijativa da se i njemu štafeta nosi, koliko su ga tamo, sudeći po izbornim rezultatima, obožavali!
Što se Koštunice Doktor Vojislava tiče - i on je veliki obožavalac svega što su i Tito i Sloba voleli. Samo što mu ja ništa svoje na čuvanje ne bih poverio. Gledajući Jugoslaviju i SCG, pa i Kosovo ne deluje mi baš kao neki pouzdan šarplaninac. A opet mi se čini da što je veća galama o poštovanju zakona i Kosovu bila, to se više mutnih radnji sa privatizacijama, JUL-skim kadrovima, Legijom, čistkama dešavalo.
E sad, glavno pitanje: šta dalje?
Iskreno - nemam pojma. Protiv sam svakog nasilja, naročito etničkog. Mrzim šovinizam i šoviniste, pa mi je i sam naziv ovog bloga budalast, al ajde.Sa druge strane na pamet mi ne pada da iko normalan sa IQ većim od telesne temperature vodzemca može da pomisli da potpiše bilo kakav dokument kojim bi se verifikovalo stanje pravnog nasilja na Kosovu.
Očekujem od onih koji su se gurali u politiku, na najviša mesta i koji su za to dobili glasove pa na osnovu njih položaje i privelgije, da pokažu odgovornost, znanje i kreativnost.
Moje je da glasam a onda da aplaudiram ili pljujem. A usput, eto, malkice komentarišemo.

dali76 dali76 20:18 14.03.2010

Re: I?


Freehand Dacu si slobodu da ustvrdim da nema sustinske razlike izmedju onoga sto mislimo
Naslov jeste budalast, ali ja sam ga stavio u kontekstu novog kosovskog boja.
Ja smatram da politicka elita mora preuzeti odgovornost nekih odluka,koj se mozda nece ciniti previse popularnim ..
Vreme tece, realnost se odigrava pred ocima Srbije, ona moze biti dio te realnosti oko Kosova , ili glumiti da u medjunarodnim odnosima postoje Pravda, pravo,zakon il cekati u nadi da ce se neki meteor srusiti na sve one koji su priznali Kosovo.
Mjesec je mart, ajde da se vidi sta se moze “sijati” u martu da bi se dobila sto bolja zetva?
Svijet nije fer mjesto. Nikad nije ni bio. Nada je suvise skupa stvar da si je Srbija priusti.
Ja kazem otvoreno 40 poslanika sa Kosova ( 95% Albanaca) Srbiji bi bio problem.
teritorija bez stanovnistva? Kako. Ratom?
Vojno resenje je van zdrave pameti I dio laznog populizma.
Kao sto sam kazes Kosovo se toliko zloupotrebljava da cim politicari spomenu Kosovo , mozes sa sigurnoscu predvideti neke mucke.
Resenje statusa sklonit ce Kosovo kao paravan za neodgovornost.
Kao sto rekoh:
1 Kosovo je van Srbije
2 Srbija ne treba da bude van onog sto se desava sa Kosovom(pogledati pod 1).
3 Podela nije dobro resenje jer svodi Srbe na male enclave juzno od Ibra.
4 sve sto nam treba (razvoj, pravna drzava, jaka srpska zajednica, pragmatizam ne moze dok se ne sagledaju tacke 1,2,3

wukadin wukadin 11:35 15.03.2010

Re: I?

Jerbo je to sve za njeno i naše dobro. A kad dođe do onoga da uđe onamo - iznutra se čuje podrugljivo "Koga da primimo? One što su sami sebi otfikarili nogu i ruku i još se smejali? Pa nismo mi psihijatrijska ustanova!"


xe xe xe
brutalno, ali tacno <_<
wukadin wukadin 11:39 15.03.2010

Re: I?

Ocemo Kosovo,al necemo Albance.
Ajde da vidimo kojim putem. Vojno ne moze, moze li ekonomski?


Pa jes.
Sto rece Seselj da zidamo termocentrale tamo, odselice se zbog zagadjenja. "Niko se ne bi bunio. Svima treba struja"
A mogli bi oni to da prikazu kao strana ulaganja. Tako bismo im dohakali a da i ne primete
pedja1008 pedja1008 00:46 14.03.2010

Poslednje

sto ovoj vlasti treba je da pobedi u toj ''borbi''. Dva miliona Albanaca bi sigurno pristalo na povratak pod vlast Beograda.
stojenasenaseje stojenasenaseje 01:02 14.03.2010

oluja nad Kosovom

Kad moze oluja za Srbe moze i za bilo koga


"Realnost je da je Kosovo van Srbije, ali od Srbije zavisi koliko ce ona biti van Kosova".

Slazem se jedino sa ovim zato sam i glasao Tadića imao je par ponuda koje su se meni dopale
1.Bolje ranjen nego mrtav
2.Moaramo preziveti danas,da bi se borili sutra
3.Samo jaka Srbija moze braniti svoje interese...

1971. Buknuo je Hrvatski maspok Hravtsko proljece ,ljeto ili šta već tih dana Hrvati su se vrlo lako mogli naci u poziciji kao Srbi 1991 da uduju u raspad Yugoslavije bez saveznika ,kad vec pominjete konstalacije odnosa u to doba 70-tih na vlasti nije bio Gorbacov nego Breznjev taj je od raznih proljeca pravio Sibirske zime ,ulazio je i mlatio koga je stizao a zapad je svirao protesne note ,Tito je to dobro znao smenio je Hrvatsko rukovotstvo da Srbi nebi pevali Danke Ruslland
Itekako sam pristalica teorija zavera nije vljda da to silno ljutstvo koje radi po sigurnosnom sluzbama čuči tamo da bi igrali remi i ponekad bacili fudbalicu nedeljom
Svako je znao da sa krešvanom Rusiom i pijanim jelcinom Srbija izvuci deblji kraj u Yu brakorazvodnoj parnici

Tako Srbija i sve da moze nema najeru da apsorbuje 2 miliona albanaca ,ali ce ih sigurno proterati čim im se ukaže prilika za tim
Albanci imaju svoju drzavu i nemaju pravu da traze nas dio teritorije
ja sam pristalica Anstanove SIS teorije po kojoj se istorija ponavlja samo su ljudi različiti razvojem ljutskog roda i tehničkim dostignucima taj točak je ubrzan ,sve procene govore da ce Amerika za 20 godina izgubiti vodecu ekonomsku ulogu u svetu sa novim šefovima bice i druga kompozicija odnosa to je prilika za Srbiju da jednom za svagda resi pitanje Kosmeta
Filip Mladenović Filip Mladenović 01:21 14.03.2010

Re: oluja nad Kosovom

Za samo 10 (deset) godina, dakle 2020. i Srbija i Kosovo biće u jednoj državi - Evropskoj uniji, u kojoj neće biti "oluja" i infantilnih teorija zavere, nego ekonomski prosperitet, kulturna saradnja, razmena dobara i usluga, slobodna putovanja!
Istorija XX veka za Srbiju je bila simbol neodgovornosti i nekompetentnosti srpske političke elite! Cenu, i to ogromnu, plaćali su svojim životima obični ljudi, željni normalnog i spokojnog života! Danas, i u Srbiji i na Kosovu i Metohiji ljudi su željni posla, pristojnih primanja, perspektive, mirnog života, a ne političkog mešetarenja i totalitarnih nebuloza!
stojenasenaseje stojenasenaseje 01:37 14.03.2010

Re: oluja nad Kosovom

pa ja to i upravo pričam samo sto če epilog biti oluja ,čim se za to stvore pogodni uslovi
i radna mesta ,i pristojna primanja ,perspektiva naravno i gey parada ako teba
fino sam rekao da ne glasam za radikale
cim se Srbiji ukaze prilika oluja sledi
sudbina Albanaca ne zavisi od njih ,ali Sudbina Srbije zavisi od Srba i niko nema pravo da se odriče dela teritorije ,barem ce biti to politika svih buducih vlada Srbije sve do povrataka Kosmeta pood punu jurizdikciju Beograda
Fino sam bjasnio Gosn Mladenovicu koji su uzroci sunovrata Srpske drzave krajem 20 veka Vi i dalje papagajski ponavljate ono sto ste naučili po raznim NVO skupovima ,ali to je vas stav i samo za vas obavezujuc
mostarac mostarac 01:39 14.03.2010

Re: oluja nad Kosovom

Filip Mladenović
Za samo 10 (deset) godina, dakle 2020. i Srbija i Kosovo biće u jednoj državi - Evropskoj uniji, u kojoj neće biti "oluja" i infantilnih teorija zavere, nego ekonomski prosperitet, kulturna saradnja, razmena dobara i usluga, slobodna putovanja!

Koja naivnost jbt!
Do bola!
gaston92 gaston92 02:08 14.03.2010

Re: oluja nad Kosovom

Za samo 10 (deset) godina, dakle 2020. i Srbija i Kosovo biće u jednoj državi - Evropskoj uniji, u kojoj neće biti "oluja" i infantilnih teorija zavere, nego ekonomski prosperitet, kulturna saradnja, razmena dobara i usluga, slobodna putovanja!


Nadam se da cete se za deset godina secati sta ste pricali. EU niti je sada niti ce u dogledno vreme da bude drzava (ako se to uopste ikad i desi) . Ko u to veruje ima probelm sa poimanjem realnosti.
Filip Mladenović Filip Mladenović 02:09 14.03.2010

Re: oluja nad Kosovom

Ideologija krvi i tla je tipično nacistička! Priča o teritorijama je bajka za obične gradjane, bolje reći lukava dosetka kojom vlastodršci nastoje da mlade pretvore u topovsko meso!
Gospodine, ljude muči NEZAPOSLENOST, a ne nebuloze o teritorijama!
Filip Mladenović Filip Mladenović 02:11 14.03.2010

Re: oluja nad Kosovom

mostarac

Filip MladenovićZa samo 10 (deset) godina, dakle 2020. i Srbija i Kosovo biće u jednoj državi - Evropskoj uniji, u kojoj neće biti "oluja" i infantilnih teorija zavere, nego ekonomski prosperitet, kulturna saradnja, razmena dobara i usluga, slobodna putovanja!Koja naivnost jbt!Do bola!

Nemci i Francuzi su se tokom burne istorije više medjusobno ubijali i tukli nego bilo koji balkanski narodi! Danas su Nemačka i Francuska stubovi Evropske unije! Vaše nepriznavanje činjenica je - do bola!!!
stojenasenaseje stojenasenaseje 02:23 14.03.2010

Re: oluja nad Kosovom

Ideologija krvi i tla je tipično nacistička!


auuuuu i tek sad vam to pada na pamet ,mislio sam da će Vam to prvo pasti na pamet
STARA DOBRA OPTUZBA nacista ,fašista ,šovinista otrcano više Mladenovicu veoma otrcano

a dali bi VI sve bili ovo kad bi se bunuli ili tukli protiv mene kad bi se ja nasilno uselio u vaš stan
ovde se radi o imovinskom pravnom sporu koji crni nacizam

nego ajde uglavite tu negde pedofiliju,pa nekrofiliju neznam sta već kombinujte
intrepid intrepid 02:51 14.03.2010

Re: oluja nad Kosovom

nicija nije gorela do zore...

Cocoa Cocoa 11:47 14.03.2010

Re: oluja nad Kosovom

Srbski fašisti još uvek maštaju o proterivanju Albanaca...
Doduše, pošto verovatno nikada nisu ni išli u školu (inače ne bi bili fašisti), malo im je promakao račun iz nižih razreda osnovne škole. Srbija više ne može da protera nikoga. Sve i da NATO preko noći nestane (a nekoliko desetina puta veća verovatnoća je da će Srbija nestati pre NATO-a), imajući u vidu da se broj Albanaca duplira svakih 25 godina, a da se broj Srba smanjuje dramatičnom brzinom, i da je to trend koji raste i u budućnosti će svakako rasti još brže, više se bojim da Albanci ne budu ti koji budu "olujirali" Srbe prvo sa današnje južne Srbije, a posle ko zna.

No, dobro, neću da prekidam fašiste dok onanišu zamišljajući kolone albanskih izbeglica kako beže preko nekadašnje granice Kosova sa Albanijom.
milisav68 milisav68 12:28 14.03.2010

Re: oluja nad Kosovom

Cocoa
No, dobro, neću da prekidam fašiste dok onanišu zamišljajući kolone albanskih izbeglica kako beže preko nekadašnje granice Kosova sa Albanijom.

Sve to mož da bidne al ne mora da znači.

A o Uranijumskoj dolini nekom drugom prilikom.
wukadin wukadin 11:51 15.03.2010

Re: oluja nad Kosovom

Filip Mladenović
Ideologija krvi i tla je tipično nacistička! Priča o teritorijama je bajka za obične gradjane, bolje reći lukava dosetka kojom vlastodršci nastoje da mlade pretvore u topovsko meso!
Gospodine, ljude muči NEZAPOSLENOST, a ne nebuloze o teritorijama!


Cisto da podsetim, ovo je trebalo da bude odgovor na dve teze:
1) Vi ste gosn Mladenovicu naivni (a naivan je eufemizam za ....)
2) EU nikada nece biti drzava.
Bas ste ih ovim mantrama lepo demantovali

I nije to tako sada. Odavno cedisti (state of mind) tako odgovaraju u raspravi. Evo setih se kad sam bio u srednjoj, pocetak 1992 fudbalere Partizana umalo nisu lincovali u Livnu (tada jos uvek SFRJ). Kaze jedan ortak "Sta je trebalo da ostave kosti?!" a drugi se okrene pa mu odgovori "Komunizam je mrtav, eee!!!"
Sve i da je to tacno, kakve veze ima smrt komunizma sa proizvodnjom sesira?! Kakve veze ima to sto EU nece biti drzava (pobija prvobitnu Mladenovicevu tezu) sa "ideologijom krvi i tla"?!? Jedina veza koju ja vidim je ona po kojoj su nacosi jos 1942. u Berlinu razgovarali o Evropskoj Ekonomskoj Zajednici, cim pobede
wukadin wukadin 15:11 15.03.2010

Re: oluja nad Kosovom

Doduše, pošto verovatno nikada nisu ni išli u školu (inače ne bi bili fašisti)


Evo ovaj dobio Nobelovu nagradu Luigi Pirandello

In 1925, Pirandello, with the help of Mussolini, assumed the artistic direction and ownership of the Teatro d'Arte di Roma, founded by the Gruppo degli Undici. His relationship with Mussolini is often debated in scholarly circles - was it just a calculated career move, giving him and his theater publicity and subsidies, or was he really, as he publicly stated, "...a Fascist because I am Italian." His play, The Giants of the Mountain, has been interpreted as evidence of his realization that the fascists were hostile to culture, yet, during a later appearance in New York, Pirandello distributed a statement announcing his support of Italy's annexation of Abyssinia. He even later gave his Nobel Prize medal to the Fascist government to be melted down for the Abyssinia Campaign. In any case, Mussolini's support brought him international fame and a worldwide tour, introducing his work to London, Paris, Vienna, Prague, Budapest, Germany, Argentina, and Brasil.

talicni talicni 01:09 14.03.2010

Hm

Doduse, srpski zvanicnici su trazili kompromisno rijesenje koje bi podrazumjevalo cjelovitost Srbije, ali autonomnost Albanaca koja bi Albance iskljucila iz njenog politickog sistema. Formulacija "manje od nezavisnosti vise od autonomije" odrazavala je srpski stav: teritorija da- stanovnistvo ne.

Really?

Srpski zvanicnici su to glatko odbili u Rambujeu.
gaston92 gaston92 02:11 14.03.2010

Re: Hm

Srpski zvanicnici su to glatko odbili u Rambujeu.


Plus jos jedna beznacajna sitnica da ce u roku od tri godine da se preispita status Kosova gde ce u obzir da se uzme i vecinski stav stanovnistav Kosova. Sitnica, zar ne?
dali76 dali76 07:18 14.03.2010

Re: Hm

Srbija nema vremena da ceka da se promjeni kompozicija na celu svetskih lidera.
Mora da trazi svoj interes sada I odma.
Zavjera?
Da zavjera se sesstoji u tome da je interes I moc vodilja medjunarodne politike a ne lazni liberalizam koji ljudima prodaju lazni prosvetitelji .
Van toga price o antisrpskoj , anti pravoslavnoj, ili jevrejskoj zavjeri su obicna demagogija na kojoj nesposobna politicka elita skuplja poene.
Nema se vremna cekati da se dogodi cudo blogokolega.
Nada je jeftina , al se skupo placa.
talicni talicni 18:54 14.03.2010

Re: Hm

gaston92

Plus jos jedna beznacajna sitnica da ce u roku od tri godine da se preispita status Kosova gde ce u obzir da se uzme i vecinski stav stanovnistav Kosova. Sitnica, zar ne?

Problem je sto vecina ljudi nema pojma sta pise u sporazumu vec samo ono sto je servirala Zlobina propaganda.

Na primjer u sporazumu pise:
3. The Federal Republic of Yugoslavia has competence in Kosovo over the following areas, except as specified elsewhere in this Agreement: (a) territorial integrity, (b) maintaining a common market within the Federal Republic of Yugoslavia, which power shall be exercised in a manner that does not discriminate against Kosovo, (c) monetary policy, (d) defense, (e) foreign policy, (f) customs services, (g) federal taxation, (h) federal elections, and (i) other areas specified in this Agreement.


Po ovome bi Jugoslavija imala poprilicno veliki uticaj na Kosovu, zar ne?

A sto se tice statusa Kosova:

3. Three years after the entry into force of this Agreement, an international meeting shall be convened to determine a mechanism for a final settlement for Kosovo, on the basis of the will of the people, opinions of relevant authorities, each Party's efforts regarding the implementation of this Agreement, and the Helsinki Final Act, and to undertake a comprehensive assessment of the implementation of this Agreement and to consider proposals by any Party for additional measures.


Kao sto se vidi referendum(will of the people) bi bio samo jedan od faktora koji bi odredio konacno rjesenje.
Srbija bi svakako bila u mnogo boljem polozaju da zadrzi Kosovo nego sto je danas. Da je moguce retroaktivno primijeniti ovaj sporazum Albanci bi ga odbili na prvi pogled, dok bi Srbija objerucke prihvatila.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 01:19 14.03.2010

Najbolji scenario

Of-šor kompanije najvećeg srpskog preduzetnika tajno kupuju kosovska preduzeća.
Kada bude kupljena i Trepča, čiji su rudari pre više decenija štrajkovima započeli borbu za otcepljenje Kosova, najveći srpski preduzetnik objavi da je postao vlasnik 51% celokupne kosovske privrede i katastarskog zemljišta, te da je odlučio da svoju imovinu na Kosovu pripoji svojoj holding kompaniji u Srbiji.
Ako na tu vest kosovski Albanci započnu masovne ulične demonstracije, najveći srpski preduzetnik će im zapretiti da će ostati bez radnih mesta i da će opet, kao nekad, šegati drva i prodavati semenke po Beogradu. Naravno, da će Albanci biti prinuđeni da prihvate surovu realnost kapitalizma, tim pre što bi ostali bez američke podrške.

Odmah nakon rešavanja Kosovskog pitanja, kapital najvećeg srpskog preduzetnika bio bi usmeren na zapadna tržišta ka Karlobagu, Karlovcu i Virovitici.

U onome u čemu nije uspelo svetlo srpsko oružje i mudra srpska diplomatija, moglo bi uspeti srpsko preduzetništvo.
freehand freehand 01:23 14.03.2010

Re: Najbolji scenario

Kako ono beše...
"Kosovo je Srbija. Ostalo je Delta."

A inače, Sve bih se, Filipe Mladenoviću, sa tobom složio i odmah potpisao. ali;
Zašto su toliko zapeli da Hrvatska bude samo svoja država? A Bosna zajednička država? Da Kosovo bude samo svoja država? A Makedonija zajednička država? Da Crna Gora bude samo svoja država? A Srbija ničija i svačija država? Zašto su neke države deljive a neke nedeljive? Kakvi su to principi koji malo važe a malo ne važe, za neke se podrazzumevaju a za neke baš i ne moraju?
I što su nas delili ako će opet da nas spajaju?!

Uzgred, čini mi se da ni ovaj G-din Vjesnik bure i oluje baš ne zna šta priča. Kakve oluje, kakvi bakrači... Evo danas opet pohapsilo ove neke olujne momke što su olujno i herojski streljali nejač i Velikosrpski zarobljavali dojče marke, šporete i televizore, a sve zarad Nacionalnih interesa.
Filip Mladenović Filip Mladenović 01:29 14.03.2010

Re: Najbolji scenario

To srpsko preduzetništvo okupilo se prošle nedelje na Kopaoniku, vidikovcu Kosova, da moljaka ministre i premijera Vlade Republike Srbije za još neku kreditnu liniju, makar ona bila iz deviznih rezervi NBS!
Samo blagovremen ulazak Srbije u Evropsku uniju može doneti nadu osiromašenim i opljačkanim gradjanima ovog dela Balkana!
Ribozom Ribozom 01:48 14.03.2010

Re: Najbolji scenario

To srpsko preduzetništvo okupilo se prošle nedelje na Kopaoniku, vidikovcu Kosova, da moljaka ministre i premijera Vlade Republike Srbije za još neku kreditnu liniju, makar ona bila iz deviznih rezervi NBS!

Srpski politicari i tajkuni su morali paziti kuda skijaju u pauzama foruma, kako ih ne bi pohapsila KPS zbog ilegalnog uskijavanja na Kosovo.

Albanaca na Kosovu nikad nije bilo 2 miliona, a i demografksa slika im se kvari usled siromastva, izolacije i demokratizacije. Usudjujem se (obrisi ako je nekorektno) reci da na Kosovu zivi 1,3 miliona Albanaca.

stojenasenaseje stojenasenaseje 02:48 14.03.2010

Re: Najbolji scenario

kritikujes Maldenovica ,ali revidiras sebe napadajći mene,.... mene interesuje Kosovo šporete i televizore neka nose njihovi su
dali76 dali76 07:36 14.03.2010

Re: Najbolji scenario

Vojislave priznajem provalio si moje namjere . Veliko srpski kapitalizam umjesto veliko srpskog nacionalizma.
Car Lazar je izgubio Kosovo.Ajde da ga “vratimo” Knjazom Milosem I Caricom Jelenom?
Da ukljucimo I djetice te iskoristimo I “njihovo” niksicko pivo.
Stvarno mislim da Srbiji treba pragmatizam. Da se vidi sta se moze uciniti sad.
Vreme tece ,realnost je da je sada mart mjesec . Ajde da se vidi sta se moze uciniti sad bez da se ceka avgust neke tamo X godine.


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:24 14.03.2010

Re: Najbolji scenario

Filip Mladenović
Samo blagovremen ulazak Srbije u Evropsku uniju može doneti nadu osiromašenim i opljačkanim gradjanima ovog dela Balkana!


Nema velike razlike između ekonomski slabe Srbija bila ona u EU lii van nje. Na stranu što ekonomske bogalje EU neće ni da primi u članstvo.
Ne postoji drugi način da Srbija zaštiti svoje interese na KiM, sem da ekonomski, tehnološki i finansiski osnaži.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:28 14.03.2010

Re: Najbolji scenario

dali76
Veliko srpski kapitalizam umjesto veliko srpskog nacionalizma.

Dugo se već pitam zašto to neće ili ne može da shvati i naša politička elita.
wukadin wukadin 15:17 15.03.2010

Re: Najbolji scenario

Vojislav Stojković
...


Suvise lepo da bi bilo isitna, ali ovo je samo internet, pa sto da ne
rade.radumilo rade.radumilo 01:48 14.03.2010

Čije ovce onoga i livada.

Trabunjanje kako će Srbija zadržati/povratiti/ponovo osvojiti Kosovo su već toliko smorne, da smo svi podobijali pavlovljev refleks na takve komentare/članke/izjave. Dovoljne su dve-tri rečenice, pa da znaš ostatak teksta.
Šta bi bilo da sada dođu silne Švabe proterane posle drugog svetskog rata i traže Vojvodinu da im se vrati? Oni su tamo bili većina stotinama godina, a Vojvodina je prvi put 1918-e postala deo države čija je prestonica bila Beograd, a tek od 1945-e su Srbi postali većina u Vojvodini, kada je Tito rešio da Srbe preseli iz onih vukojebina i naseli u Vojvodini, kako bi sprečio povratak Švaba.
Kako bi bilo da vaskrsne Vizantija nekim čudom, pa pošto se razračunaju sa Turskom i Bugarskom dođu u Srbiju i lepo kažu: Iš odavde, ovo je stotinama godina bilo Rimsko Carstvo, a mi se lepo pokupimo pa pravac Nemačka i Poljska i kažemo, ajte vi sad lepo idite odakle ste došli, a mi smo se eto tu vratili posle 1500 godina.
No dobro, patrijote su uvek imale problem sa logičkim razmišljanjem iz prostog razloga što se njihovi tripovi rasprše već kod IQ nivoa 80. Ono što je tužno, je što se čak i najliberalnije političke stranke ne usuđuju da izađu pred javnost i kažu:
"Ljudi, tamo sada živi dva miliona Albanaca, koji ne žele da imaju posla sa nama što je njihovo elementarno ljudsko pravo. Ako im mi čak i ne priznajemo to pravo (što i radimo već duže vreme), dva miliona je dovoljno da to pravo odbrane oružjem (što su i uradili) pogotovu ako pri tome nađu saveznike (a našli su)."
Sve i da nam u nekom ludilu neko dopusti da ponovo "uzmemo" Kosovo, sve i da svet baš briga da li se tamo ratuje ili ne, dva miliona naoružanih Albanaca je sasvim dovoljno da se izbore za tu istu nezavisnost. Ne verujete? Pa ni 1804 nije bilo više od dva miliona Srba na teritoriji beogradskog pašaluka...
Ribozom Ribozom 02:00 14.03.2010

Re: Čije ovce onoga i livada.

Tvoj stav je nepromisljen otprilike kao i stav patrijote.
Isto kao da kazes: 'Evo sad imamo struje, a za 5 godina kade je ne bude bilo, videcemo sta cemo dalje'
freehand freehand 02:07 14.03.2010

Re: Čije ovce onoga i livada.



Šta bi bilo da sada dođu silne Švabe proterane posle drugog svetskog rata i traže Vojvodinu da im se vrati? Oni su tamo bili većina stotinama godina

Ja se izvinjavam, ali- gde su to Švabe bile većina?
Neće to bašt tako biti.
No, nije to poenta. Završetkom Drugog svetskog rata nastale su neke međunarodne organizacije, potpisivani neki dokumenti a sve u smislu da se podvuče crta i spreče sukobi oko teritorija u budućnosti. Sa posebnim naglaskom na Evropu.
I sva ta pravila važe i danas, svi principi, sve deklaracije i konvencije, sve povelje i dokumenti, sem u jednom slučaju i za jednu zemlju?! E tu mož' da bidne i ne mora da znači.
Što se naoružanih Albanaca i njihove borbe tiče... Nešto baš nisam ni sa tim detaljima upoznat. Sem epizoda sa kukavičkim prepadima iz zasede na policajce a onda bežanije i isturanja žena i dece kao živog štita; upadanja na svadbe, otimanja portira i smenskih radnika, sačekuša iza plota, streljanja, mučenja i silovanja - nisam čuo za neke vojničke podvige tih Div-junaka.
Sem ako nisu oni vozili one avione '99.

Mada ne bih rekao da baš jesu.

I još: da su one iste nesrećne ovce po Lici, Kordunu,Baniji i Dalmciji - šta biste rekli, čija je livada?
Ili ni to baš ne važi uvek i svuda?
Pa ni svi vuci što ovce i janjce jedu i teraju nisu uvek i obavezno - zli?
stojenasenaseje stojenasenaseje 02:14 14.03.2010

Re: Čije ovce onoga i livada.

No dobro, patrijote su uvek imale problem sa logičkim razmišljanjem iz prostog razloga što se njihovi tripovi rasprše već kod IQ nivoa 80.


ovo bi trebala da bude okosnica vaseg teksta

"Ljudi, tamo sada živi dva miliona Albanaca, koji ne žele da imaju posla sa nama što je njihovo elementarno ljudsko pravo. Ako im mi čak i ne priznajemo to pravo (što i radimo već duže vreme), dva miliona je dovoljno da to pravo odbrane oružjem (što su i uradili) pogotovu ako pri tome nađu saveznike (a našli su)."


sto se mene tiče toga dana ako taj dan i ikada dodje sa tih dva miliona naoruzanih albanaca mozete biti i VI prema Vama cu se odnositi kao prema ovoh predhodnih dva miliona Verovatno u tu vojsku racunate i odjčad ,babe djedove ,žene, decu ako to bude tako sa druge strane računate onda svih 10 miliona Srba
minus svi Vip bolgeri i oni koji prozivanjem patrijota pokusavaju to da postanu

čija će biti livada to ćemo jos da vidimo
Filip Mladenović Filip Mladenović 02:18 14.03.2010

Re: Čije ovce onoga i livada.

Ribozom
Tvoj stav je nepromisljen otprilike kao i stav patrijote.Isto kao da kazes: 'Evo sad imamo struje, a za 5 godina kade je ne bude bilo, videcemo sta cemo dalje'

Ljudi, na Kosovu, kao i u Srbiji, žive LJUDSKA BIĆA, koja muče sasvim obična, normalna, životna pitanja! Pa nije glavni problem u teritorijama, već u novim radnim mestima, u novim investicijama, u većoj poljoprivrednoj i industrijskoj proizvodnji, u boljem životnom standardu, u sveopštem prosperitetu! Ta jalava naklapanja o teritorijama samo služe tajkunima i njihovim menadžerima - političarima da nas i dalje eksploatišu, ponižavaju, da manipulišu nama i budućnošću naše dece na prostorima celog Balkana!
freehand freehand 02:27 14.03.2010

Re: Čije ovce onoga i livada.

Ljudi, na Kosovu, kao i u Srbiji, žive LJUDSKA BIĆA, koja muče sasvim obična, normalna, životna pitanja! Pa nije glavni problem u teritorijama, već u novim radnim mestima, u novim investicijama, u većoj poljoprivrednoj i industrijskoj proizvodnji, u boljem životnom standardu, u sveopštem prosperitetu! Ta jalava naklapanja o teritorijama samo služe tajkunima i njihovim menadžerima - političarima da nas i dalje eksploatišu, ponižavaju, da manipulišu nama i budućnošću naše dece na prostorima celog Balkana!



OK.
Ali su ta ljudska bića zapela ko mutava upravo da na izvesnoj TERITORIJI naprave nezavisnu državu, a ne da se bave biznisom, naukom i kulturom?!
Baviće se oni, možda, i time, al sad imaju preča posla oko prijema u UN.
A mi ćemo da se bavimo ovim ostalim. običnim životnim pitanjima.
Verujem da bi te ta ljudska bića vrlo pažljivo slušala da si im održao takvu vakelu, i možda ne i poslušala baš iz prve...
freehand freehand 02:27 14.03.2010

Re: Čije ovce onoga i livada.

Sorry, greškom sam dva puta poslao odgovor, a ne vidim kako da to obrišem,
Valjda će moderatori kasnije.
stojenasenaseje stojenasenaseje 02:29 14.03.2010

Re: Čije ovce onoga i livada.

Ljudi, na Kosovu, kao i u Srbiji, žive LJUDSKA BIĆA, koja muče sasvim obična, normalna, životna pitanja!


Mladenovicu to što je Kosovo pod okupacijim neznači da ćemo prestati da sadimo krompir i kupus


rade.radumilo rade.radumilo 11:22 14.03.2010

Re: Čije ovce onoga i livada.

Dobro, a šta predlažete da Srbija uradi?
Voleo bih da mi neko od vas koji lamentirate nad gubitkom Kosova potanko objasnite šta ćemo da uradimo? Hoćemo da se mobilišemo, da se naoružavamo? Hoćemo da se nadurimo na ostatak sveta i da demonstrativno se zatvorimo u svoja četiri zida, pa kao Albanci za vreme Envera Hodže da gulimo boju sa brodova da bi farbali škole?
Definicija suvereniteta je jednostavna: Suverenitet jedne države prostire se na teritoriji na kojoj je država u stanju da ostvari svoje interese. U prevodu, prostire se na teritoriji dokle gazi čizma njenih vojnika. Sve drugo je mlaćenje prazne slame. Isto kao što je Srbija bila deo otomanske imperije u periodu od 1867-1878 kada je postala međunarodno priznata kraljevina. Kako je bila deo imperije? Na Kalemegdanu je stajala turska zastava. Možeš misliti.
Ima jedna interesantna grana matematike koja se zove simbolička logika. Zgodna je da se iz pravnih dokumenata isčisti sav kukolj u obliku formalnih izraza i pravnih termina i da se odredi logička suština nekog dokumenta/izjave/teksta. Primenjena na rezoluciju 1244 simbolička logika daje sledeći rezultat:
- Obaveze Kosova i Međunarodne Zajednice prema Srbiji: Nikakve.
- Vlast Srbije nad Kosovom: Nikakva.
Gospodo, komšija nam je otkupio parče imanja (vi koji ste puni patriotskog ponosa setite se da je većina Srba prodala svoja imanja na Kosovu za velike pare, a žrtve su ispali samo oni koji su bili suviše ponosni da prodaju) a kada smo se potukli sa njim, jer je počeo da ograđuje svoj deo imanja, on je pozvao policiju pa smo mi zauzvrat dobili batine i izgubili spor na sudu posle toga.
Pustiće nas da diplomatski malo drvimo i sviramo u frulu, ali samo zato što ih to ništa ne košta. Svaki put kada bude trebalo da se malo normalizuju stvari, bićemo stavljeni pred izbor: ajde sad vi lepo popustite malo vaše drvljenje da vam ne bi ...
Ako kojim slučajem se povampirimo, pa rešimo da se ponovo bijemo za ono što je "naše" polupaće nas kao dete zvečku i rasturiti na parčiće, dok ne prestanemo da budemo opastnost za bilo koga u okolini.
stojenasenaseje stojenasenaseje 20:43 14.03.2010

Re: Čije ovce onoga i livada.

Mlaćenje prazne slame je kad neko mlati slamu radi slame .....
ako je Slama kad JA tvrdim da se Srbija ne odriče Kosova i da će u pogodnom momentu jednom za uvek da reši pitanje Kosmeta onda VI mene pustite da ja sa svojim koeficijentom od 80 i mozda manjim LUPAM GLUPOSTI

"Ako kojim slučajem se povampirimo, pa rešimo da se ponovo bijemo za ono što je "naše" polupaće nas kao dete zvečku i rasturiti na parčiće, dok ne prestanemo da budemo opastnost za bilo koga u okolini."

nemoje da mi te teške brige more,a To što ste stavili NAŠE pod navodnike i mi stavljamo njihovo pod jOŠ vece navodnike
pa kad dodje taj dan kad se bude odlučivalo jeli Naše ili njihovo vi se potrudite da nas razbijete u parčiće da nebude nikad NAŠE
Samo ja mislim da je vaš najveci domet blogovanje
Mi ćemo se tući za Kosmet i nikad se necemo smiriti dok se Kosmet ne vrati pod ustavno pravni poredak Republike Srbije
Čekaćemo ....
rade.radumilo rade.radumilo 23:38 14.03.2010

Re: Čije ovce onoga i livada.

stojenasenaseje

Mi ćemo se tući za Kosmet i nikad se necemo smiriti dok se Kosmet ne vrati pod ustavno pravni poredak Republike Srbije
Čekaćemo ....


Vojsku sam odslužio u 15-oj oklopnoj (prištinskoj) brigadi. Prilično dobro znam kako se ko tukao za to isto Kosovo. Vrlo dobro znam kako su i panduri i vojska hvatali tutanj kada ih nije bilo 10:1, i kako žene iz kuća otvaraju vatru na tenkove, a deca im menjaju okvire na M70 i kako starci iz PKT-a pucaju na BVP-ove dok starice pune kasete sa municijom.

U filmu "Olovni Vojnici" F.F.Kopole, mladi nadobudni poručnik sa Vest Pointa razgovara sa starijim narednikom, koji je već prošao dva ili tri "tour of duty" u Vijetnamu i kaže:
"...Stvar je u vatrenoj moći, zamislite na našim helikopterima su našli zabodene lukove i strele, pa kako oni uopšte misle da mogu da pobede?"
"...A kako vi mislite da pobedite narod koji helikoptere napada lukovima i strelama?"

Čisto da pojasnim, kada sam rekao dva miliona Albanaca, mislio sam na dva miliona albanaca sa sve ženama i decom.
stojenasenaseje stojenasenaseje 00:11 15.03.2010

Re: Čije ovce onoga i livada.

izgleda da mi nismo sluzili u istoj Vojsci pošto sam ja se tukao za to isto Kosovo i dobro znam kakva je bila hrabrost Vojske I Policije
i ja dobro znam ko je hvatao tutanj po Kosovu ,učeke sam uvek u ledja gledao
drugo ja neznam u kom si ti filmu služio vojsku samo ja znam da tvoj navod da Žene otvaraju vatru na tenkove iz kuca ,predpostavljam da bi to moralo biti iz protiv oklopnog naoruzanja , što bi rekli predratni nadrealsti "joj dobar je memo"
taj ko bi iz zatvorenog prostora pucao na tenk,mogao je ali bi mu to bilo poslednje opaljenje ,jer bi ispario sem ako vas šerpama nisu gadjali


iz PKT-a pucaju na BVP-ove dok starice pune kasete sa municijom.


iz Pusko mitraljeza pucaju na Borbeno Vozilo Pešadije i jeli interent blog junače deder reci mi sta je bilo posadi u vozilu jeli probio koji metak,posto ti mogu reci da se od kosih stranica BOV-a rikošetira i Ambrust

Gde si ti to ratovao bre u diznilendu ovaj tvoj zadnji post sam svatio kao obicnu laz ,tim što tvrdiš da si ratovao u 15 oklopnoj kobajagi bi trebalo da da tezini tvojoj priči,jarane da si jos malo Poguglovao o 15. oklopnoj znbao bi da ta Brigada nije ni učestvovala u brobama ,i svih 78 dana bombardovanja svih 350 oklopnih vozila bilo je ukopano u zemllu ta brigada je trebala da doceka kopnenu napad ,a ne da se tuče sa bandom šiptarskom uzgred ja sam sluszio u
46 .brigadi 1 bataljon vojne policije
ti si običan Lazov
i zovi moderatore da te brane
rade.radumilo rade.radumilo 14:12 15.03.2010

Re: Čije ovce onoga i livada.

15-a oklopna se na Kosovu malo duže borila od tih 78 dana, svega nekih desetak godina, ali pošto to niste gledali na RTS-u, onda i ne priznajete da se desilo.
A što se tiče filmova i snova, propitajte malo poručnika D.L. kome je 98-e PKT u BVP-u probio oba kuka, pa se 3 godine oporavaljao i učio ponovo da hoda. Propitajte kapetana 1. klase V.P. koji je topom iz svoje T-55-ice srušio tu istu kuću u kojoj su bili ta žena i ta deca, pa sada ne može da spava svake druge noći. Možete da propitate i kapetana D.D. kome je taj isti Ambrust (valjda se odbivši od BVP M-80) razneo pola leđa u T-55-ici, pa je jedva ostao živ i pokretan i sada svoj staž odrađuje ispred računara. Njih još i možete da pitate, gomilu ne možete, ostali su na Kosovu, valjda su bili previše ukopani tokom borbi, pa nisu uspeli da izađu posle...
Oni koji su na vreme uhvatili tutanj, ili malo kasnije krenuli u akciju, sada su fizički sposobni, dobijaju bolje ocene i napreduju u službi.
Nisam ni rekao da sam u toj brigadi služio tokom bombardovanja, niti se pravim da sam neki ratni veteran/heroj. te '99-e sam imao spremnu odstupnicu i bio spreman da uhvatim maglu da je bilo potrebe.
U 15-oj sam služio znatno kasnije, kada sam imao prilike da sa velikim brojem oficira pričam o njihovim iskustvima i da shvatim njihova mišljenja i sud o tome šta se desilo.
Čisto da ne zaboravim, svi oni su tih nekoliko godina kasnije živeli kao podstanari, žene su im bile nezaposlene, država ih je zaboravila. Nisu čak dobili ni neku značku za svoje rane (Amerikanci bar svakom ranjeniku daju "purpurno srce" samo zato što je ranjen), verovatno nije preostala nijedna nakon što su podeljene "zaslužnima". Onim istima koji su komandovali tutanj kada je bilo gusto.
Morali su sami da se snalaze za uniforme i obuću, jer država nema para ni da im to obezbedi u potrebnoj meri. Morali su da se brinu za mladiće koji su im poslati na brigu i "kantama" koje su potekle iz doba SFRJ i koje su preživele sve ratove devedesetih, a koje su u takvom stanju da su opasnije po sopstvene posade nego po neprijatelja.
Najtužnije je što su oni i dalje slegnuvši ramenima bili spremni da poslušaju svako naređenje i da opet krenu u najgori pičvajz, za nekoliko planina i dolina, a u ime nas ovde i naših tripova o patriotizmu i tome šta je "naše" a šta "njihovo".
Što lepo rekao moj pokojni deda (koji je živeo u selu koje postoji još od vremena Rimljana): "Čija su sve ova brda bila i čija biti neće..."
stojenasenaseje stojenasenaseje 14:40 15.03.2010

Re: Čije ovce onoga i livada.

kad budes hvatao tu maglu harambaso ,obavezno obuci suknju
kad na kraju pomenu Rimljane ,meni je omiljena da Kukaviva umire svaki dan ,junak samo jednom
Svakako je umirati ,samo ti bloguj
dali76 dali76 03:12 14.03.2010

nada skupa i jeftina. kako kome

Ko god vjeruje da su konvencije, medjunarodni zakoni, Pravda, pravo van interesa I moci, vara se gadno.
Ako sve ovo oko Srbije nije dovoljno, ne znam sta jeste.
Interes Srbije,moj stav je:
1Albanci van politickog sistema
2Srbija da ucestvuje u izgradnji politickog I ekonomskog sistema Kosova .
Kakve Oluje I bakraci? Zasnivati politiku na nadi je odgovorno koliko vjerovati u liberalizam u sferi medjunarodnih odnosa.
Nada je najeftinije I najskuplje sredstvo u politici.
Ne kosta nista siriti nadu, samo za vreme provedeno u nadanju moz da stigne velik
Srbija je suvise siromasna da si priusti takve nade , I takve politicare koji sire takve nade.
Teritorija Kosova dolazi u obzir samo bez ,dal 2 miliona, il 1,5 miliona Albanaca.
To nije realno. Naucimo sta mozemo u realnosti a ne u nadama.

V V 09:03 14.03.2010

Djavolji Advokat

OK. Ali, u skladu sa ucenjem realizma, narusavanjem teritorijalnog integriteta - sto proglasenje nezavisne drzave na teritoriji suverene drzave jeste - se narusava vitalni nacionalni interes drzave. Dalje, zastita vitalnih interesa je neprikosnovena (realizam) - tj. sredstva su nebitna u postizanju cilja - ostvarenja vitalnih interesa, teritorijalnog suvereniteta, i politicke autonomije.

Stvar koja meni nije jasna je, gledajuci svet kroz prizmu realizma, kako mozemo da dodjemo do zakljucka da "prihvatanje realnosti" je nesto sto ce zastititi gore-spomenute vrednosti realizma. Ono sto je meni daleko prihvatljivije, ako vec na ovaj nacin posmatramo medjunarodne odnose, je da se, u konkretnom slucaju, srpska ekonomija transformise u ratnu ekonomiju i da drzava svim mogucim sredstvima - ratom - pokusa da zastiti svoje najvise interese. U cilju toga, "realno" bi bilo da se naprave alijanse sa drzavama koje su suprostavljene bloku drzava sa kojima bi se neophodno sudarili (NATO).

Mislim da 'realizam' nije praktican pristup za drzavu poput Srbije. Da Srbija poseduje nuklearne bojeve glave - onda bi ovakav pristup mogao da donese zeljene rezultate. Ovako, mislim da Srbija, 'priznavanjem realnosti' pre nastupa u skladu sa filozofijom pragmatizma nego u skladu sa 'realizmom' u medjunarodnim odnosima. Ono sto bih hteo da istaknem je da ja ne osporavam 'realizam realizma', vec da smatram da bi takav pristup resavanju kosovskog pitanja bio los po gradjane Srbije. Takodje smatram da postoji razlika izmedju politickog realizma i politickog pragmatizma - prvi "radi" u interesu sile, koju drzava Srbija nema na medjunarodnoj sceni, ali zato drugi pristup moze da, makar donekle, ostvari interese gradjana Srbije u blizoj buducnosti. Vi i ja se, po mom misljenju, ne razlikujemo u cilju onoga sto mislimo da treba da se uradi - jedino mislim da je sredstvo koje Vi propagirate neprikladno iz gore navedenih razloga. Jednostavno, "stanje na terenu", tj. cinjenice nam moraju odrediti kakav cemo pristup imati - a politicki realizam, mislim, da to nije.
Doctor Wu Doctor Wu 08:49 14.03.2010

Da je Srbija bila tako

jaka ekonomski, do ratova 1990.-tih ne bi ni doslo, a verovatno ni do raspada Jugoslavije (o otcepljivanju Kosova da ne pricam). Evo sada citam da je od 2000. potroseno vise desetina milijardi dolara ali nije napravljen ni Koridor X niti jedna elektrana i, u vezi s tim, nesto se razmisljam kako je lako vikati parole da treba ekonomski jacati, ali hajde da malo pricamo konkretno: sta je to sto Srbi konkretno mogu ponuditi svetu po ceni koja bi i tom svetu a i Srbima bila prihvatljiva? Nemamo more, hranu proizvodimo skuplje od onih koji je imaju izobilju, dok oni koji hranu nemaju dovoljno nemaju cime ni da je plate, nemamo nikakve tehnologije, imamo staro, mahom polupismeno stanovnistvo, sa umesnoscu i znanjem kojeg je, ako ga je ikada i bilo, pregazilo vreme, lignit koji je potrosen na grejanje penzionerskih stanova 90-tih, Sumadija oko Lazarevca lici na Mesec, potpuno neuredjenu drzavu u kojoj ne vlada pravo...

Jedino sto se cini kao pravi kapital Srbije je njen polozaj, jer ona predstavlja najkraci put izmedju Turske/Bliskog Istoga i Centralne Evrope (citaj Nemacke)- iako je i to problematicno jer sa ovim modernim tankerima morski saobracaj postaje sve jeftiniji, pa tako i ulaganje u putnu infrastrukturu postaje sve neizvesnije. Medjutim, treba tu robu negde i stokirati, potrebni su kontejnerski terminali, pa bi Srbija tu ipak mogla da nadje negde svoje mesto i da na toj osnovi gradi svoju ekonomiju.

Upravo u vezi s tim, slede 3 stvari:

1) Ekonomski, najvazniji kapital Srbije upravo teritorija.

2) Politicko-ekonomski, da bi Srbija bila atraktivna kao tranzitno podrucje ona ne sme da se svrstava ni na jednu stranu, da ne ulazi ni u kakav politicki blok. Ona mora da odrzava odlicne odnose i sa Nemcima (tj EU) i sa Rusima i sa Turcima (a pogotovu Kinezima), ali ni po koju cenu ne sme da gubi svoj neutralni status.

3) Pod hitno mora da se uredi kao pravna drzava.
freehand freehand 10:08 14.03.2010

Re: Da je Srbija bila tako

jaka ekonomski, do ratova 1990.-tih ne bi ni doslo, a verovatno ni do raspada Jugoslavije (o otcepljivanju Kosova da ne pricam).

Iz čega bi se dalo zaključiti da su Albanci na ideju o nezavisnoj državi došli, otprilike, u leto/jesen '91? Ili čak i nešto kasnije?

Doctor Wu Doctor Wu 10:24 14.03.2010

Re: Da je Srbija bila tako

Iz čega bi se dalo zaključiti da su Albanci na ideju o nezavisnoj državi došli, otprilike, u leto/jesen '91? Ili čak i nešto kasnije?

Ne, naravno. Albanci su ozbiljno dosli na ideju o nezavisnoj drzavi 1980., posle totalnog kolapsa Titove ekonomske politike. Sa africkim prirastajem stanovnistva i nezaposlenoscu od preko 40% bilo je lako uprti prstom u najblizeg "neprijatelja", povikati "Trepca radi, Beograd se gradi" i "Kosovo republjik" i okupiti gomile nezadovoljnog i besposlenog mladog sveta.
Milan Novković Milan Novković 10:33 14.03.2010

Re: Da je Srbija bila tako

3) Pod hitno mora da se uredi kao pravna drzava.

Ovo je vanredno važno, a, pretpostavljam, i izuzetno teško sad kad je kriminal u celom regionu toliku uvezan i uigran da je infiltrirao toliko važnih sfera života.

Tako, mislim da je pravna država zahtevan, mukotrpan i spor posao, višeslojan, koji zahteva mnogo pametnih i odlučnih ljudi.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 11:37 14.03.2010

Tajvan, Kipar, Fokland,...

Doctor Wu
Iz čega bi se dalo zaključiti da su Albanci na ideju o nezavisnoj državi došli, otprilike, u leto/jesen '91? Ili čak i nešto kasnije?Ne, naravno. Albanci su ozbiljno dosli na ideju o nezavisnoj drzavi 1980., posle totalnog kolapsa Titove ekonomske politike. Sa africkim prirastajem stanovnistva i nezaposlenoscu od preko 40% bilo je lako uprti prstom u najblizeg "neprijatelja", povikati "Trepca radi, Beograd se gradi" i "Kosovo republjik" i okupiti gomile nezadovoljnog i besposlenog mladog sveta.


Doktore, ne misliš valjda ovo ozbiljno? 1980??? Slatko si me zasmejao. Problem je mnogo stariji i zove se Balkansko pitanje. Ili KAKO NAPRAVITI ALBANSKU DRŽAVU. Jednu. I to je cilj i Tirane i Prištine. I ja sam na onoj strani koja kaže da treba sve učiniti da se to ne desi i da se ne dozvoli otimanje teritorije. Kao što to kažu i Kinezi i Amerikanci i Britanci i Rusi itd. za svoje zemlje, svi koji ne daju (uprkos stavovima Filipa Mladenovića da granice nisu bitne) svoju teritoriju. Teritorija je važna, isto kao i ljudi.
GajaR GajaR 12:13 14.03.2010

Re: Da je Srbija bila tako

Doctor Wu

3) Pod hitno mora da se uredi kao pravna drzava.


a ko joj to brani...pa šta čeka...
Doctor Wu Doctor Wu 13:20 14.03.2010

Re: Da je Srbija bila tako

GajaR
Doctor Wu

3) Pod hitno mora da se uredi kao pravna drzava.


a ko joj to brani...pa šta čeka...

Pa, ima tu jedan mali problem. Na Srbiji kao polupravnoj drzavi nisu zaradjivali samo "tajkuni" i beskrupulozni politicari nego i obican narod. Koliko bi se kuca i zgrada u Beogradu i po Srbiji srusilo i raselilo kad bi se pravno resavalo pitanje bespravne gradnje? Koliko bi Sremcica, Bataja, Surcina, Vidikovaca, pa i zgrada po centru Beograda trebalo srusiti? Koliko bi ljudi ostalo bez svojih sklopocija kupljenih preko Crne Gore? Koliko bi ljudi imalo da plati ekonomsku vrednost struje, grejanja, komunalija? Koliko ljudi bi ostalo bez posla kad bi se vrednost njihovog rada vrednovala viskom vrednosti koju su stvorili?

Ovako bespravno ili polupravno stanje je dugi niz godina korisceno za kupovinu socijalnog mira i prelivanje bogatstva od onih koji su ga stvarali ka onima koji su se urbanizovali. Kako ovih drugih ima znatno vise, oni su i politicki mocniji, jer, pogotovu u demokratiji, odredjuju ko ce biti vlast. Prema tome, vecinskoj Srbiji ne odgovara pravna drzava.

Problem koji je sada nastao je da je onih koji stvaraju visak vrednosti ostalo jako malo, nedovoljno za normalno funkcionisanje drzave. Kako taj problem resiti? Jedno resenje je dalje rasparcavanje drzave, a drugo njena ozbiljna reforma. Da li je vecinska Srbija na to spremna?
dali76 dali76 09:40 14.03.2010

..

Hm, pragmatizam je neodvojiv dio realizma. Ne bih se slozio sa vama da je teritorija uvijek vitalni interes realista. Vremena se menjaju kao I sredstva , kao I ciljevi , samo interes ostaje primaran.
Cilj realizma je dostignuce najveceg moguceg interesa bez rizika koji vodi do samounistenja.
Ako cemo to zvati pragmatizmom ja se slazem.
Utekstu sam naveo neophodne faktore:
Ekonomski razvoj, politicka hrabrost I pragmatizam Kosovo van Srbije, al ne I Srbija van kosova, dovoljno brojna I ekonomsko politicka jaka srpska zajednica na Kosmetu.
Doktor kaze pravna drzava pod rednim brojem tri ja kazem to pod rednim brojem 1.

V V 09:51 14.03.2010

Re: ..

"pragmatizam je neodvojiv dio realizma"

Ono sto meni nije jasno je da li Vi pod pojmom realizma mislite na generalni pristup zivotu u skladu (koliko je to moguce) sa realnim/cinjenicama, ili mislite na ono sto je definisano pod pojmom realizma u medjunarodnim odnosima? Postoji razlika. Ako kazete da je "pragmatizam neodvojiv deo realizma", onda prihvatate da ta dva nisu ista - po Vama je realizam siri pojam. Ja pitam koliko siri, tj. kako definisete to sto mislite pod pojmom 'realizam'. Hvala.
dali76 dali76 10:33 14.03.2010

Re: ..

Cilj opravdava Sredstvo ? Nikolo Makavijeli.
Mislite da ,recimo francuski minister ne zna ko je Hasim Taci?
Cilj mocnih sila je stabilnost Kosova. Ona se ne moze postici ako “vas covjek” na Kosovu koji vam garantuje stabilnost neophodno ima cistu proslost te fakultet primenjene umetnosti. Il da je recimo advokat. Hasim Taci je neophodno sredstvo do cilja (stabilnost).
Znaci nema laznog moralisanja, ajde da istrazujemo da li je Taci bio povezan sa nekim mutnim radnjama narko mafije?
Taci je jednostavno neophodan da obezbedi kakvu takvu stabilnost.
Za mene je to primjer pragmatizma.
Za politicke realiste realnost ovog svijeta je sukob interesa.
Realnost je da vi realno sagledate stvari I izvucete maksimalno iz tog I takvog svijeta
Oslanjati se na nadu , gledati u nebo , cekati dok vreme neumitno protice je preskupo za Srbiju. Jos vise za kosovske Srbe.
Manje zemlje moraju biti mnogo pragmaticnije od onih velikih. One nemaju taj luksuz koje imaju mocne zemlje. Mozda je u tom razlika.
Dakle sve je definisano interesom I nivoom moci jedne zemlje, ovo drugo utice na nivo pragmatizma .


V V 10:55 14.03.2010

Re: ..

dali76
Hasim Taci je neophodno sredstvo do cilja (stabilnost).Znaci nema laznog moralisanja, ajde da istrazujemo da li je Taci bio povezan sa nekim mutnim radnjama narko mafije?Taci je jednostavno neophodan da obezbedi kakvu takvu stabilnost.Za mene je to primjer pragmatizma.


Ja razumem da je to pragmaticno, a takodje i u skladu sa interesima drzava u cijem je to interesu. Ali, kako je to u interesu drzave Srbije? Kako drzava Srbija, u skladu sa ucenjem skole realizma, treba ovako nesto da prihvati? Zar to nije u potpunoj suprotnosti sa skolom realizma? Zar skola realizma ne ide mnogo vise na ruku likovima poput Kostunice i radikala, nego ljudima koji bi priznali makar i de facto nezavisnost Kosova? Ono sto hocu da kazem je da je skola realizma pogresan pristup za progresivne snage u Srbiji - potencijalno i opasan.
dali76 dali76 16:52 14.03.2010

Re: ..

Jedno je biti narodnjak u vlastitoj avliji a drugo posmatrati svijet kroz lece realizma.
Kostunica nije pragmatican te ga to diskvalificira kao realistu.
Radikali su populisti , to je daleko od politickog realizma.
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:25 14.03.2010

Realnost je realnost, a ne iluzija

Realnost je da je Kosovo van Srbije, ali od Srbije zavisi koliko ce ona biti van Kosova.

Ovo je ključno. Ko to ne razume i do sada nije razumeo ne bi ni trebao da se bavi pitanjem Kosova. Najmanje su korisni oni koji i dalje istrajavaju na mitovima i junačenju bez pokrića.
Dakle, srpsko-albanski odnosi danas su u znaku sukoba oko statusa Albanaca i kontrole teritorije Kosova. Odnose na Kosovu uređuju državne vlasti i trenutno su u pat poziciji. Obe strane nastoje da u potpunosti realizuju svoje aspiracije, što, pre svega, podrazumeva državni suverenitet. S obzirom na činjenice da je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost i da će kriza statusa Kosova biti dugog trajanja, Srbija ne treba da prizna nezavisno Kosovo ali mora zauazeti aktivan stav u rešavanju problema na Kosovu. Dakle, ne treba da se odrekne Kosova ali da se odrekne iluzija i konačno počne da razvija sveobuhvtanu strategiju upravljanja krizom na Kosovu, koja će polazati od strateških naciolanih i državnih interesa Srbije i srspke nacije. To znači voditi računa o intersima Srba da se ojača položaj srpske zajednice i lokalnih vlasti, potom je potrebno razrešiti pitanje povratka, svojine i ekonomski ojačati srpsku zajednicu.
Pored korišćenja privremenog opstanaka UNMIK-a kao privremenog i ograničnog kanala komunikacije između Srbije i srpske zajednice, s jedne i kosovskih institucija i EULEX Kosovo, s druge starne, korisiti i druge mogućnosti za podizanje standarda srpske zajednice, uključujući dovršavanje „tehničkog dijaloga“ između vlada Srbije i Kosova, koji je iniciran još 2003. godine, ali do sada nije dao zadovoljavajuće rezultate.
Mora se ići na uspostavljanje političke i druge komunikaciju s albanskom zajednicom kao i između Beograda i Prištine. Ova saradnja će ojačati položaj Srbije i srpske nacije u budućnosti kada sadašnja pat pozicija prisili obe strane da započnu pregovore.
Radi toga, što pre otpočeti dijalog sa EU o sporazumu za saradnju u upravljanju statusom Kosova i stvoriti klimu u kojoj bi se ojačala ekonomska i druga sradnja Kosova i Srbije, čime bi se umanjila politička eksplozivnosti i omogućilo poboljšavanje srpsko – albanske
komunakciju.
Treba imati u vidu da u dužoj istorijskoj perspektivi noramalizovanje odnosa pa i saradanja između Srba i Albanaca predstavlja ključ stabilnost Zapadnog Balkana i dograđavanja procesa evropskih integracija, iće događajima u susret i još snažnije delovati u pravcu jačanja regionalne sradanje i jačanja položaja Srbije u regionu i na otvaranju procesa srpsko – albanske saradnje.
INAČE, PREPORUKA ZA TEKST.
ana_radmilovic ana_radmilovic 14:25 14.03.2010

Re: Realnost je realnost, a ne iluzija

Milan Karagaća
Realnost je da je Kosovo van Srbije, ali od Srbije zavisi koliko ce ona biti van Kosova.

Dakle, ne treba da se odrekne Kosova ali da se odrekne iluzija i konačno počne da razvija sveobuhvtanu strategiju upravljanja krizom na Kosovu, koja će polazati od strateških naciolanih i državnih interesa Srbije i srspke nacije.
Treba imati u vidu da u dužoj istorijskoj perspektivi noramalizovanje odnosa pa i saradanja između Srba i Albanaca predstavlja ključ stabilnost Zapadnog Balkana i dograđavanja procesa evropskih integracija, iće događajima u susret i još snažnije delovati u pravcu jačanja regionalne sradanje i jačanja položaja Srbije u regionu i na otvaranju procesa srpsko – albanske saradnje.

preporuka za komentar.
nešto mi se čini da će se u tom pravcu stvari i odvijati. što pre to bolje.
dali76 dali76 17:01 14.03.2010

Re: Realnost je realnost, a ne iluzija

Ana ja mogu da dajem svoja razmisljanja o Kosovu, kao sta mislim da bi bilo dobro.
Ti tamo zivis , osjecas na vlastitoj kozi realnost Kosova.
Slazem se da je za process poverenja bitno da to zapocne sto pre .
Samo mislis li ti da je podjela Kosova resenje za Srbe ?
Albancima ,cini mi se, bi to vise odgovaralo.
i vladi Srbije.
Filip Mladenović Filip Mladenović 18:21 14.03.2010

Re: Realnost je realnost, a ne iluzija

Strateški interes i gradjani Srbije i gradjana Kosova je da žive u pravnoj, ekonomski prosperitetnoj i mirnoj državi, koja će se od 2020. godine zvati EVROPSKA UNIJA. Do tada, razvoj svake vrste saradnje izmedju Kosova i Srbije!
dali76 dali76 18:45 14.03.2010

Re: Realnost je realnost, a ne iluzija

EU nije djed mraz niti magicno drvce goss'n Mladenovicu.
Malo vislje gore doktor govori o realnim problemima Srbije (Ekonmski razvoj), to utopisticke prognoze za narednu deceniju nece resiti.
Filip Mladenović Filip Mladenović 18:51 14.03.2010

Re: Realnost je realnost, a ne iluzija

Da, narednih deset godina, do 2020, gradjanke i gradjani Srbije i Kosova moraju svoje države urediti da budu pravne, ekonomski prosperitetne i stabilne! Dakle, zasučimo rukave umesto da podgrevamo iluzije i duvamo u oblake!
ana_radmilovic ana_radmilovic 19:08 14.03.2010

Re: Realnost je realnost, a ne iluzija

dali76

Albancima ,cini mi se, bi to vise odgovaralo.
i vladi Srbije.

i meni se čini.
nisam se ja tamo složila sa pričom o poverenju (toga ovde nema ni medju srbima) nego o učešću srbije u kosovskoj priči u svetu prihvatljivim okvirima.
podela je priznanje najvećeg dela te teritorije kao nezavisnog kosova. problematično je zbog još nekih "sitnica" ali da ne gušim - da, i ja mislim da to na prvom mestu najviše odgovara albancima, a onda možda i nama (da skinemo tu priču s vrata)
mislim da srbiji ne treba sever kosova (uzdržavam se da pričam o tome, koliko je u mojoj moći da odolim)
wukadin wukadin 11:20 15.03.2010

ajmo jos jednom

nije li vec dosta receno o temi?

Da li je ustvari separacija Kosova od Srbije stopostotni gubitak za Srbiju te stopostotni dobitak za Kosovske Albance? Gledajuci stvar kroz aspekt teritorije, tu sumnje nikakve nema. Medjutim, teritorija nije jedini aspekt kroz koji se moze posmatrati ovo pitanje.


Tako bi mogli da gledamo da je Nemacka vise profitirala od poraza u oba svetska rata nego sile pobednice. Oslobodjeni prvo balasta kolonija i delimicno vojske, a posle u jednom periodu potpuno oslobodjeni vojske i uz obilnu stranu pomoc uspeli su da ostave iza sebe one koji su ih pobedili. Ekonomski sigurno, politicki u nekim aspektima (Francuze sigurno, sto uopste ne zalim), vojno - videsmo da ne mora biti vazno.
Znaci li to da je patriJota svaki Nemac koji je iz sebicnih razloga (ajd se ne lazemo!) zeleo sto brzi poraz svoje zemlje?! Vise nego neko ko je posteno zaradio gvozdeni krst na bojistu. Ako je po americkim filmovima, donedavno bismo 100 odsto rekli da nije tako.
Jer ima tu jos jedna stvar - trebalo je da se geopoliticki postave kockice tako da Nemacka bude bitna pobednicima. Da nije tako, tavorili bi oni u mraku poraza jos dugo...
A posebna je stvar uciti od porazenih nacija koje su se podigle uglavnom svojim sredstvima i svojom voljom - kao sto je npr. Meidji Japan ili Ataturkova Turska. Eto, tamo patriJotizam nije bio prokazan...

Srbija nema politicki kapacitet da apsorbuje dva miliona Albanaca u svoj pravno politicki sistem.


Po ko zna koji put - jedna zemlja dva sistema. Ko je govorio o apsorbovanju?
Sistem spoljnog suvereniteta je takav da Albanci ne bi imali razloga da glasaju za Skupstinu Srbije. Kao sto Kanada ne glasa za parlament UK. Mislim da su nasi pregovaraci izneli tu ponudu. Njihova je krivica sto ponuda nije bila dovoljno jasna. Ali samo delimicna krivica, jer bilo je jasno da pravih pregovora nece ni biti, sto je blogoautor sam objasnio. Neko je vec odlucio.
U toj situaciju stvarno ne znam sto se ne bih radovao vestima kao sto je ona koje je juce dosla iz Gruizije. Bas su se lepo utronjali od emisije koja je prikazala kako bi izgledala nova ruska invazija. A kad ce Gruzija u NATO?!

Britanski ambasador Stephen Wordsworth je, odgovarajuci na pitanja u vezi uslova za clanstvo u EU i Kosova, jasno rekao da Srbija ne mora da prizna nezavisnost Kosova, ali se ocekuje da Srbija prizna da je Kosovo van njenog pravno politickog sistema (primjer Irske i njenog ustava).


Mozes li mi reci jedan jedini razlog zbog kojeg bi Albanci razgovarali sa Srbijom o "normalnom zivotu" ako ih Srbija ne bi kocila?!? Zasto bi oni nama ucinili, a budi siguiran - normalan zivot Srba dole oni smatraju uslugom, a ne nekim podrazumevajucim civlizacijskim dostignucem.
Severna Irska je los primer iz dva razloga. Prvo, ma sta mislili o Englezima, njihova drzava je jednaka prema gradjanima bili oni Alsterski Unionisti ili IRA. Drugo, UK nacelno ne odbija mogucnost da vecina Sev. Irske odluci da se ujedini s bracom na jugu. A demografski trendovi idu u korist katolika.

E da, zasto je potreban spoljni suverenitet. Zbog zastave na granici? Sto se mene tice ne.
Potrebno je da ovi separatisti ne dobiju bas sve, da sutra ne bi svaki separatista mogao da digne nogu i zapisa drzavu Srbiju.

p.s. Uzgred, priznavanjem "normalnosti" organa "Kosova"-e, Albanci mogli da se slobodno rasire jugom Srbije, pa i dalje, koristeci "slobodan protok ljudi, kapitala i ideja" sto je, jel' te, evropska vrednost.
wukadin wukadin 14:20 15.03.2010

pa lepo

Surova teorija koja uci da je zakon sile jaci od sile zakona.


Kad jadni mali Tibetanci budu ugrozeni, citiracu te.
A jesi li ovo govorio kad je Milosevic razbijao demonstracije 1991 i 1993?
Verovatno se to odnosi i na Srebrenicu...

dali76 dali76 17:42 15.03.2010

Re: pa lepo

OK ,Vukadine ajde da se manemo ti politikanskih tema.
Mozemo li se sloziti da je interes I moc glavna stvar kroz koju se definise sve: Pravda,zakon, pravo?
Nije li I Milosevic bio factor stabilnosti kad je to bilo u interesu?
Sta je interes Srbije na Kosovu?
PPusti me samo molim te populizma. Nisi ,koliko znam , liberal ni sto se tice unutar politickih granica, a kamoli da vjerujes u liberalizam u medjunarodnoj areni?
Eto ajde sta Srbija da radi ? Ceka meteor da se srusi na one koji su priznali Kosovo? Da se nada odluci medjunarodnog suda? Za mene ista stvar, poprilicno naivna.
Da ceka da se Albanci odsele u EU kad Kosovo udje nekad u tu EU?
Mislim eto,vreme prolazi, realnost je da je danas mart 2010, realnost je da je Kosovo neovisno od Srbije.
Realnost je da je Kosovo gdje je uvijek I bilo, I da hje Srbija ekonomski jaca od Kosova.
Realnost je da su K. Albanci neovisni od Srbije, mora li to tako?
Najlakse je prodavati populizam .
Evo pitam te sta je interes Srbije? Interes Srbije ,ne vlasti Srbije koji bi samo koristili Kosovo radi vlasti , a inace im puca prsluk .
wukadin wukadin 08:50 16.03.2010

Re: pa lepo

Sta je interes Srbije na Kosovu?


Objasnio sam gore u jednoj boldovanoj recenici zasto separatisti ne mogu dobiti bas sve sto pozele (a to bi dobili tvojom i Vudsvortovom konstruktivnoscu), u ps-u sam naznacio, mozes procitati izmedju redova, da je interes Srbije da spreci doseljavanje (makar i sezonsko, to je pocetak) Albanaca i sirenje njihovog zna se kako zaradjenog kapitala na svojim juznim obodima. Ako im trazis da imaju licnu kartu mrske im Srbije (uzgred, za taj komadic plastike mogu da popiju metak od "svojih" to je najbolji nacin da se to spreci. Koliko? Koliko treba. Kiparski problem postoji decenijama, Kiprani lepo zive pored njega.
Pored toga, postoji interes u okvirima identiteta, sto je i predsednik Tadic kepo uocio. Srbi nikada nisu bili na strani imperija koje su htele da potcine svet. Ako je Kosovo razlog da nam BRIK bude blizi nego NATO, meni to apsolutno odgovara. A i ne volim neke stvari tamo, recimo gej parade, jer kako si sam rekao...

Nisi ,koliko znam , liberal ni sto se tice unutar politickih granica, a kamoli da vjerujes u liberalizam u medjunarodnoj areni?


Dakle, kako rekoh BRIK i blokada na spoljnoj sceni dokle treba. S obzirom na okruzenje EU nije problem dok ne postavi kao uslov "normalizaciju" (citaj: fakticko priznavanje). Gore sam takodje objasnio zasto ne mozemo da se ugledamo na Irsku. Da EU ne bi postavila takav uslov potrebno im je staviti do znanja, kao sto je uradio Jeremic Vuk. Saradnja sa BRIK-om nam takodje dize cenu.
Ako medju Albancima postoji ikakva potreba da imaju drzavu (mozda jednog dana da udju u EU) oni ce pristati na pregovore, da bi im Srbija odblokirala neke stvari. Pregovori treba da vode spoljnom suverenitetu Srbije ili podeli Kosova. Ako oni dole nemaju takvu potrebu, neka zive u plemenskim zajednici. Iz razloga navedenih gore odgovara nam i cementiranje problema.
Ono u cemu se ja ne slazem sa aktuelnom spoljnom politikom (koja se bas u poslednje vreme promenila) je sto Srpska mora biti deo paketa. Minimum minimuma je odustajanje od daljih smanjivanja ovlascenja. Mogu da shvatim ako nasa vlast vuce nametnute poteze, ali da su se vise oslonili na Rusiju i Kinu i da manje obecavaju "bolji zivot" stanovnistvu to se ne bi dogodilo.

Mislim da sam bio dovoljno jasan za potrebe bloga koji polako "pada".
Kao sto vidis, mogu biti brutalno iskren.
dali76 dali76 17:32 16.03.2010

..

Mislim da sam bio dovoljno jasan za potrebe bloga koji polako "pad
Vau brutttalno iskren il prepotentan?
Sto se tice zapisavanja mogu reci
Mogu drugi da nas zapisaju , ali samo mi mozemo da “useremo stvar”.
Samo prilicno kratkovidni I naivni mogu da vjeruju da Kosovo ,u blizoj buducnosti, moze da bude fakticki neovisno( papir me ne zanima jer oduvijek je papir trpio sve).
Podjela,kao sto rekoh, pase populistickoj vlasti I pragmaticnim Albancima.
Tu ce se lako naci.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana