Kultura| Mediji| Politika| Umetnost

SELO GORI, POČNITE SA GAŠENJEM

Bojana Maljević RSS / 15.03.2010. u 00:17
Danima odlažem pisanje novog teksta. Odlažem, jer mi se prevrće želudac kad počnem da ga pišem. Ne ide mi. Loše mi je, fizički loše. Muka živa, a na temu reforme pravosuđa u Srbiji. Zapravo, da budem preciznija - na temu "nezavisnog sudstva". Lepo stavim pred sebe svu dokumentaciju i krenem sa "Poštovani gospodine Homen.... ", napišem par rečenica... počne muka i stanem. Pa onda promenim adresu: "Poštovana gospođo ministarka".... Ne biva mi bolje, pa vičem: "Lavor, deco, lavor!". Znam da bi trebalo, znam i da ovaj blog neće biti jedino mesto na kojem ću morati to nekako da "povratim" iz sebe, ali se mučim. Jer zapravo odbijam da poverujem da toliko zlo postoji.  
U međuvremenu, a na jednu drugu temu od koje mi se takođe povraća, moj kolega Goran Jevtić dao je sjajan intervju u današnjoj "Politici". Uz njegovu saglasnost prenosim ga u celosti. To činim sa naročitim zadovoljstvom i uz sve pohvale pre svega za Gondžu, potom za novinarku Borku Trebješanin i na kraju za urednika koji je dao pametan naslov tekstu. Naslov koji bi mogao da stoji uz različite teme u Srbiji danas, pa i na moju koju ću ovih dana napisati.
A ovome što je Goran rekao - nemam šta da dodam. Samo da kažem: BRAVO, GONDŽO!
 
Село гори, почните са гашењем
Стиче се утисак да ни нашег градоначелника Драгана Ђиласа не интересује култура, каже глумац Горан Јевтић
GORAN-JEVTICH-GLUMAC.jpg
Горан Јевтић Фото Ж. Јовановић

Глумац Горан Јевтић тумачиће лик Салвадора Далија у представи „Хистерија или фрагменти анализе опсесивне неурозе” Терија Џонсона чија премијера се, у режији Ивана Вуковића, очекује у априлу на сцени „Студио” Југословенског драмског позоришта. Тако ће лепези занимљивих сценских јунака, од Исака Њутна, Светог Саве, Бранислава Нушића, Александра Обреновића, до Адолфа Хитлера и многих других, Јевтић додати лик – Салвадора Далија. Комад „Хистерија или фрагменти анализе опсесивне неурозе” бави се последњим данима Фројдовог живота којег у представи тумачи Младен Андрејевић.

– Дали је велики уметник. Морам да признам да ми је жао што не живим у времену када су уметници имали велику важност. Када су њихове речи могле много тога да промене. Ствари се данас некако слабо покрећу. Нема ничег тако јаког и помпезног – каже Јевтић.

Истражујући животну филозофију Салвадора Далија, наш саговорник усвојио је и нека његова начела, као рецимо: „Сликару сликај”.

– Целог живота желео сам да се бавим глумом. Да она не буде само посао на који одлазим, већ да буде и моја филозофија, начин живљења и мишљења. Дали је, поред тога, човек који не припада много стварности. То је, чини ми се, нешто што имам и ја у себи. Никада нисам много припадао стварности. Први пут када сам направио паузу од годину дана у позоришту, срео сам се са стварношћу и схватио колико је грозна и колико јој не припадам. Имам право да у тој стварности не учествујем више него што ми прија. Имам своју стварност, истину, начела по којима се водим.

И поред тога што би се могло рећи да је Горан Јевтић тек ушао у зрело глумачко доба, иза себе има чак 39 остварених позоришних представа. Занимљиво је и његово виђење актуелног позоришног, уметничког тренутка:

– Уметност више нема снагу. Исцрпила се, изгубила. Постоји много људи из прошлих времена који се још увек грчевито боре за своје позиције, упуштају се у теме које не разумеју, једноставно њихова филозофија живљења више није оно што нас је Шекспир у „Хамлету” учио да би позориште требало да буде „летопис овог времена”. Људи, уметници, истрошили су се на погрешним странама. Годинама се излазило на улице због нечијег доласка на власт. Уметници не би смели превише да се баве стварима које их се не тичу. Морају да задрже снагу! Мислим да људи који се тренутно баве културом лоше раде свој посао. Сви се баве глобалном друштвеном политиком. Али се, зато, нико не бави рапидним пропадањем Музеја савременe уметности, Народног музеја, проблемима које има Иван Тасовац у Београдској филхармонији – каже Горан Јевтић.

Иако стални члан позоришта „Бошко Буха”, београдска публика га из вечери у вече гледа на различитим сценама београдских позоришта. О актуелном репертоару, Јевтић каже:

– Имамо сцену која је бенигна, која се никога не тиче. Морамо да правимо добре, важне и велике представе које нас се тичу. Које говоре о времену у којем живимо, које морају да покрену лавину питања. Југословенско драмско позориште на сцени „Ступица” имало је занимљивих представа, али зато на Великој сцени „Љуба Тадић” није имало значајних остварења. Атеље 212 у овом тренутку још увек није избацио велику, важну, квалитетну представу. Битеф театар је потпуно упропашћен већ годинама. Недопустиво је да дотирана београдска позоришта јуре комерцијалне успехе. Дужност београдских позоришта јесте да публици пруже озбиљан уметнички квалитет, а не да по сваку цену на благајнама доказују да имају добар репертоар. Благајна не доказује ништа. Уметност и њена рефлексија на стварност и публику може да докаже значај онога што постављамо, а то колико је карата продато по оним или овим ценама не мора нужно да буде никакав показатељ нашег квалитета.

Немојте више, додаје Горан Јевтић, да ми говорите о 5. октобру и проневереним револуцијама. Цео мој живот је проневерена револуција. Да ли је могуће да нико нема петљу, ни снагу да каже: чекајте, па није све лоше проистекло од Милошевића. То је било пре десет година. Ни у 2000-им није урађено ништа вредно на пољу културе. Изволите: прозовите демократе, либерале, квазисрпске демократе. Прозовите их именом и презименом. Они седе у влади, у скупштини, кажите ко су ти људи. Бавите се њима.

Графит „Филозофија паланке” који је, случајно или не, освануо на фасади Атељеа 212 у тренутку премијерног извођења мјузикла „Коса” подстакао је Горана Јевтића на горко размишљање.

– Мислим да се то односило на глобалну културну слику овога града и земље. Овде су људи толико уплашени, не буне се. И не говоре!

Нужно је изаћи изван институција, јер је у њима почео да влада принцип једног газде који одлучује о свему. Ми смо се звали и социјалистичка земља, па су наше социјалистичке вође живеле у вилама на Дедињу. Фидел Кастро ће за себе да каже да је комуниста, а живи као неприкосновени краљ овога света. Демократија којом се зове Америка ће да гуши све што је побуна и реч против ње, ако треба и ратовима, а у исто време ће отварати судове. Стиче се утисак да ни нашег градоначелника Драгана Ђиласа не интересује култура. Једне назива овим или оним именима, друге расељава како он хоће. Морам да признам да ми је било тужно да видим председника Тадића на снимању серије „Село гори, а баба се чешља”, с обзиром на то да га никада нисам видео у позоришту на некој представи.

Зашто толика и таква огорченост, питали смо Горана Јевтића који је био познат по ведром, здравом осмеху:

– Укинули су ми простор деловања слободе. Интервјуе не користим за своју афирмацију, већ да саопштим оно што мисле моји пријатељи, колеге, и многи грађани ове земље, а немају прилику да то искажу. Имам довољно година да верујем у себе, и довољно достојанства да подигнем глас кад ме нешто боли. Крајње је време да кад село гори неко то почне, коначно, да гаси.


 [објављено: 14/03/2010] 


Komentari (138)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mikele9 mikele9 00:36 15.03.2010

Palanka

Графит „Филозофија паланке” који је, случајно или не, освануо на фасади Атељеа 212

Grafit je neslučajno, namerno delo nekog poštovalca umnog Radomira Konstantinovića, koji je na osnovu pređašnjeg, anticipirao stanje u kojem mi živimo danas a bojim se i u buduće.
Мислим да људи који се тренутно баве културом лоше раде свој посао.

Da je samo trenutno, oteglo se to k'o gladna godina. Ministar za kulturu, ej! Pa on mora da je neprekidno u komunikaciji sa umetnicima! A naš, naši Ministri kulture sve tetreb do tetreba!

loader loader 00:39 15.03.2010

Srbija, velika, a mala

Samo neko ko ima velike iluzije u pogledu ovdašnjeg mentaliteta, kao i stanja koje je stvarano dugi niz godina, može da očekuje nekakve značajne i relativno brze društvene pomake. To ovde nije moguće, jer većina ne želi suštinske promene (osim deklarativno, ili kad dođe do ugrožavanja pojedinačnog, ličnog interesa). Da većina hoće, desilo bi se. Ovako, pošto neće, ne dešava se, tj. dešava se sporo i pod pritiskom situacije. Stanje u bilo kojoj oblasti proizilazi pre svega iz te činjenice.

Naravno, umesto konstatacije da ne valja i da ide sporo, treba uporno menjati stvari. Samo tako se mogu promeniti.

Od države kriminala, ka pravnoj državi. Sad smo valjda negde na pola tog puta. Ovo sada je puno bolje od onog društva koje kao još relativno sveže pamtimo, ali je daleko od nivoa koju bi manjina u ovoj zemlji iskreno volela da vidi.

Exitus Letalis Exitus Letalis 01:01 15.03.2010

Hm!

Стиче се утисак да ни нашег градоначелника Драгана Ђиласа не интересује култура, каже глумац Горан Јевтић


gde živi ovaj glumac?
mislim na kojoj planeti?
ako ima šta da se poruši il poseče, tu je, nek ne brine goran jevtić.
Bojana Maljević Bojana Maljević 01:05 15.03.2010

Re: Hm!

ako ima šta da se poruši il poseče, tu je, nek ne brine goran jevtić.

Pa znaš šta - to što gradonačenik seče Platane (što je jeziva tema sama za sebe, o kojoj se dugo i kontinuirano govori na ovom blogu) ne znači da niko ne sme ta primeti da ga neke druge svari (osim platana) takođe ne interesuju.
Ili da zauvek ćutimo?
Exitus Letalis Exitus Letalis 01:12 15.03.2010

Re: Hm!

Ili da zauvek ćutimo?

ma, kakvi, kakvo ćutanje, pogrešno si me shvatila.
mislim da ga ne zanima ništa gde nema neke love (i za njega)...

sve si u pravu.
samo ne znam što se nisam iznenadila kad je tadić bio na snimanju one serije...

Bojana Maljević Bojana Maljević 01:25 15.03.2010

Re: Hm!

Ja sam se, moram priznati, iznenadila. Ja sam to gledala u real time-u na TV. I to tek nedavno. Verovala nisam. Naš predsednik, ne samo da je bio na snimanju te serije (što samo po sebi ne bi bilo ništa strašno da smo ga makar nekad videli u pozorištu) - nego je tamo ostao nekoliko časova. Znači nije došao onako uzgred da pozdravi ekipu - nego je čak i prepričavao epizode koje je gledao. Pre-dse-dnik! A kamera snimala. Ne jedna.

I to nije sve - tamo ga je upoznao autor serije sa ocem ministra kulture Nebojše Bradića. ??!!?
Ali ni to nije sve: najveće iznenađenje večeri za mene lično bio je Krle, koji je neprestano išao pored predsednika i slikao ga (e sad da li fotoaparatom ili mobilnim - ne znam a i svejedno je). Krle je visok čovek. Nije ga se moglo promašiti u kadru.
Savetnik za medije. Bilo me je malo.... sramota.
A nisam zlurada.
Bavim se ovim poslom od malena i dolazili su nam na snimanja razni.
Ipak, ovo - ovako, nisam očekivala.
Tuga da uhvati čoveka.
Jeftina propaganda. Estradna i ružna. Ona, koja obećava samo još bednije slike.
"Ti to ne razumeš", rekao bi mi verovatno Šaper, ali - ja to, zapravo, jako dobro razumem.
I baš zato što razumem, razmišljam da se iselim na Novi Zeland.
mostarac mostarac 01:30 15.03.2010

Re: Hm!

Ja mislim da bi predsednik morao da podnese zbog ovog ostavku.
Odmah.

PS
Nisam siguran da Novi Zeland jos uvek prima useljenike.
Goran Vučković Goran Vučković 01:32 15.03.2010

Re: Hm!

I baš zato što razumem, razmišljam da se iselim na Novi Zeland.

A što baš na Novi Zeland?

Tamo je klima grozna, kažu (možda i gora od mog Glazgova ) - na to raspoloženje pada kao pesma "Tužna je nedelja"
Bojana Maljević Bojana Maljević 01:36 15.03.2010

Re: Hm!

A što baš na Novi Zeland?

Samo zato što je daaaaaleko. :)

Bojana Maljević Bojana Maljević 01:41 15.03.2010

Re: Hm!

Ja mislim da bi predsednik morao da podnese zbog ovog ostavku.
Odmah.

Ja inače volim da se igram ironijom i cinizmom - no problemi koji postoje prevazilaze čak i moju (čestu) potrebu da se igram navedenim. Primeri koji se nalazi u ovom tekstu i njegovim komentarima, samo su primeri. Koji mogu imate korisne i beskorisne reakcije. Vaša je, ako sam je dobro razumela, iz ove druge kategorije, dakle ničemu ne doprinosi. Za razliku od Goranovom intervjua.

PS
Nisam siguran da Novi Zeland jos uvek prima useljenike.

Ne brinite - ja ću se useliti kako znam i umem. Gde god. Uopšte mi više nije važno gde živim, već samo kako živim.
pozz
Alava Alava 01:55 15.03.2010

Re: Hm!

Ali ni to nije sve: najveće iznenađenje večeri za mene lično bio je Krle, koji je neprestano išao pored predsednika i slikao ga (e sad da li fotoaparatom ili mobilnim - ne znam a i svejedno je). Krle je visok čovek. Nije ga se moglo promašiti u kadru.
Savetnik za medije. Bilo me je malo.... sramota.

Ali Bojana, ovo nikako ne može biti istina!
Gospodin Krstić ima veoma istančan ukus po pitanju umetnosti, a da ne pričam koliko je protiv degradiranja publike, i koliko se protivi nedostatku talenta, ideje, duha na javnoj sceni Srbije. Ja njega praktično doživljavam kao nekoga ko bi prvi uzeo šmrk da gasi to selo koje gori.
Bojana Maljević Bojana Maljević 02:00 15.03.2010

Re: Hm!

Ali Ana, ovo nikako ne može biti istina!
Gospodin Krstić ima veoma istančan ukus po pitanju umetnosti, a da ne pričam koliko je protiv degradiranja publike, i koliko se protivi nedostatku talenta, ideje, duha na javnoj sceni Srbije. Ja njega praktično doživljavam kao nekoga ko bi prvi uzeo šmrk da gasi to selo koje gori.

Draga moja Alava,
živa istina. Da mi je neko pričao - ja ne bih verovala. A pošto sam lično gledala i to DOKLE GOD JE TRAJALO, čime sam bila na dobrom putu da ugrozim svoj teškom mukom očuvani brak :) - morate verovati da je istina. Tužna, kao i sve teške istine.

Pozz
ne zameram za grešku u imenu - dešava se da ljudi mešaju imena mojih likova i moje ime (Bojana) :)
Exitus Letalis Exitus Letalis 02:03 15.03.2010

Re: Hm!

Gospodin Krstić ima veoma istančan ukus po pitanju umetnosti, a da ne pričam koliko je protiv degradiranja publike, i koliko se protivi nedostatku talenta, ideje, duha na javnoj sceni Srbije.

tako je.
zar nam se nije onoliko izjadao kako je grozan koncert vlade divljana.

evo, baš to reče:

8. martu najviše se raduje Vlada Divljan koji ga, već tradicionalno, proslavlja koncertom na kome degradira sebe i publiku. Ovaj događaj uspeva da dokaže da nema talenta, ideje, duha, muzike i života pre smrti, ali u nečemu je i uspešan: u tome što i Pinkov Grand šou u odnosu na njega deluje kao pop-artistički praznik srpske vorholovštine.


sve suprotno od kuća gori a baba se češlja!
Alava Alava 02:13 15.03.2010

Re: Hm!

Pozz
ne zameram za grešku u imenu - dešava se da ljudi mešaju imena mojih likova i moje ime (Bojana) :)

Ja brzo izmenila kad sam shvatila, meni se dešava prvi put u životu :)

morate verovati da je istina. Tužna, kao i sve teške istine.

I sve ovo što je rekao Goran Jevtić je tužno, prosto ne znam šta da kažem. Onaj deo teksta koji je boldovan je najstrašniji.
Filip Mladenović Filip Mladenović 02:43 15.03.2010

Re: Hm!

Dovoljno je da krenemo od beogradskih pozorišta, koja sa pravom kritikuje glumac Goran Jevtić! Dotirana su iz gradskog i republičkog budžeta, a u njima vladaju pravila pozorišne mafije. Jedni te isti ljudi ili godinama "upravnikuju" ovdašnjim teatrima ili vrte tezge u istima. Probijanje mladih reditelja, dramaturga i pisaca je teško i nezahvalno, a repertoarska politika je takva da faktički Beograd nudi samo jedan teatar, u više nezamerajućih klonova! Zato smo spali na to da sada ima više teatra u životu nego života u teatru!
intrepid intrepid 03:09 15.03.2010

Re: Hm!

Krle je visok čovek. Nije ga se moglo promašiti u kadru.
Savetnik za medije. Bilo me je malo.... sramota.
A nisam zlurada.jeste, zluradi ste i te kako. sto se tice srpskih glumaca mislim da su mnogo razmazeni. mozda bi im pomogao razgovor sa mirom furlan ili radetom serbedzijom (koji su uspeli) o tome kako se postaje glumac u americi. jedan kasting, drugi kasting, treci kasting....pa konobarisanje da bi se prezivelo. imaju i uliksa fehmiua i njegovu suprugu snezanu bogdanovic (nisu uspeli) koji se bave pekarstvom...i ostavite se novog zelanda, previse ste vi razmazeni da bi se bavili glumom na kraju sveta.


ps. ne vi kao vi(razmazeni), mislim beogradski glumci
znaci nista licno.
dolybell92 dolybell92 04:16 15.03.2010

Re: Hm!

I baš zato što razumem, razmišljam da se iselim na Novi Zeland.


Mislim da si dovoljno razmišljala,
i krajnje je vreme da nešto i uradiš
dok još imaš vremena...
znam da to možeš.
Pomeri se sa mrtve tačke...

samodakazemnesto samodakazemnesto 08:45 15.03.2010

Re: Hm!

predsednik gleda ono sto voli naaarod. zato je to naaarodni predsednik. narod ne voli pozoriste,ne masovno. razumes? ja licno sad ocekujem da predsednik prisustvuje snimanju "kursadzija" i bude gost voditelj dragani katic na grand paradi. predsednik narodu!!
milisav68 milisav68 11:44 15.03.2010

Re: Hm!

Alava

Ali Bojana, ovo nikako ne može biti istina!
Gospodin Krstić ima veoma istančan ukus po pitanju umetnosti, a da ne pričam koliko je protiv degradiranja publike, i koliko se protivi nedostatku talenta, ideje, duha na javnoj sceni Srbije. Ja njega praktično doživljavam kao nekoga ko bi prvi uzeo šmrk da gasi to selo koje gori.

To je on već i dokazao, počeo je prvo od svog dvorišta.....
tajatehno tajatehno 12:07 15.03.2010

Re: Hm!

mostarac
Ja mislim da bi predsednik morao da podnese zbog ovog ostavku.Odmah.PSNisam siguran da Novi Zeland jos uvek prima useljenike.


U Mostar mozes odmah da se vratis
strudlanudla strudlanudla 12:44 15.03.2010

Re: Hm!

Bojana Maljević

Tuga da uhvati čoveka.
Jeftina propaganda. Estradna i ružna. Ona, koja obećava samo još bednije slike.


da, bas tako! ... i mene je bilo sramota.
strudlanudla strudlanudla 12:53 15.03.2010

Re: Hm!

Alava

I sve ovo što je rekao Goran Jevtić je tužno, prosto ne znam šta da kažem. Onaj deo teksta koji je boldovan je najstrašniji.


tuzna, ali apsolutna istina, koju, mi radnici u kulturi, zivimo godinama i godinama unazad...
thebee269 thebee269 18:30 15.03.2010

Re: Hm!

jeste, zluradi ste i te kako. sto se tice srpskih glumaca mislim da su mnogo razmazeni. mozda bi im pomogao razgovor sa mirom furlan ili radetom serbedzijom (koji su uspeli) o tome kako se postaje glumac u americi. jedan kasting, drugi kasting, treci kasting....pa konobarisanje da bi se prezivelo. imaju i uliksa fehmiua i njegovu suprugu snezanu bogdanovic (nisu uspeli) koji se bave pekarstvom...i ostavite se novog zelanda, previse ste vi razmazeni da bi se bavili glumom na kraju sveta.


ps. ne vi kao vi(razmazeni), mislim beogradski glumci
znaci nista licno.

promasio si temu, ovde nije rec o glumcima i njihovom statusu, vec o necem bitnijem, ato je slika opsteg stanja u drustvu.
ovde i nema prilike da odes na pravi kasting, konkurs ili nesto slicno, jer ovde jos uvek moras da imas kuma, rodjaka, prijatelja na tom i tom mestu i onda ti je sve lako.
sposobnosti su u trecem planu i nisu bas pozeljne.
vanjaurosevic vanjaurosevic 18:41 15.03.2010

Re: Hm!

ma, kakvi, kakvo ćutanje, pogrešno si me shvatila.
mislim da ga ne zanima ništa gde nema neke love (i za njega)...

...........као да је нека НВО..........
babela babela 09:58 16.03.2010

Re: Hm!

Prima useljenike,provereno..ja odoh.
sanja_idf sanja_idf 14:23 16.03.2010

Re: Hm!

PS
Nisam siguran da Novi Zeland jos uvek prima useljenike.

Nazalost ne.
trener92 trener92 01:44 15.03.2010

***

Горан Јевтић

Нужно је изаћи изван институција, јер је у њима почео да влада принцип једног газде који одлучује о свему.


"Postoji jedan mudrac.
Dok ovo govorim, on čuči u velikoj pustinji južno od ovih planina. Čuči ne znam koliko godina u pesku i ne podiže oči. Ali sve vidi. Šara noktom nešto nerazumljivo i uplašeno ponavlja: i ovo sam već stvorio...i ovo sam već stvorio. Ako mu zatražiš orla, on ne poseže u visine, nego ga prstom iskopa iz zemlje kao koren. To je, kaže on, orao iz kojeg niču drugi orlovi. Posle možeš da mu zatražiš aligatora ili mrava. I njih iskopa prstom iz zemlje kao košticu. On sve može, jer njegovo je stvaranje drukčije nego naše. Od njega sam naučio to što ti danas kazujem kao tajnu.

*

Gospodine, kažem ja njemu, koji se mnogo ljube i bratime. Ako ljubav postoji čemu je dokazivati? On samo ćuti pognute glave i dugo mrmlja u sebi. I tek u podne, kad sunce kao mač visi sa zenita, govori glasom belim poput zgužvane hartije.
Iz toga će, kaže, proizići velika nevolja. Narod koji ne prestaje da peva nesrećan je, siromašan i gladan.

*

Gospodine, kažem mu ja, video sam čoveka koji preskače neverovatne visine. Kako to čini kad nije jači od drugih, ne trči brže od drugih, niti je umešniji i lukaviji?

Taj čovek, kaže mudrac, uzima zalet kao da će preskočiti oblake. Stoga i ne primećuje to što mu je pod nogama. Treba preskakati nebo. Treba imati samo najveću želju pa će sve druge same od sebe biti ispunjene.

*

Gospodine, kažem mu ja, jedan moj prijatelj iskopao je u bašti kamen. Poklonio ga je nekom vajaru da načini od njega skulpturu. Bio je to običan kamen, ali ako ga okreneš prema svetlosti, u njemu se odslikavao ceo svet. A vajar ga je odbio.
Mudrac mi kaže: i morao je da odbije, jer nije ga sam pronašao.

*

Gospodine, pitam ga ja, kako to da moja glava, koja ispunjava prostore, može da stane u jednu običnu kapu?
Zatečeni sasvim slučajno, kaže on, u istom nizu godina na ovoj staroj oronuloj planeti, mi se nastavljamo jedni na druge, kao što se grana nastavlja na granu, a ipak živi svoj vek okrenuta ka drugoj strani sveta, ka nekim svojim olujama i vidicima. Zato je tvoja glava žumance nekog još neotkrivenog sunca. Zato zasad staje i u običnu ljusku.

*

Gospodine, kažem ja njemu, imam neverovatnu snagu. Mogu da upravljam brodovima, jer sam ih pokorio. Mogu da zidam nebodere jer sam savladao beton i čelik. Mogu da rijem kroz planine i menjam lice kontinenata. Ali kad uzmem u šaku obican mali šljunak, ma koliko ga stiskao, nikad ga neću razbiti. Kako to?
Veliki umovi, kaže on, bili su u početku neznalice, kao što je reka bila potok ili tajfun - tišina. Najveće hulje istorije bile su pre toga bucmasti bezazleni mališani. Himalaji su bili para. Nešto čvrsto i oblo, kao kipovi Vavilona, bilo je u svom vulkanskom detinjstvu bezoblično i meko. Zato je šljunak, u stvari, jedna ogromna planina, oljuštena od golotinje svog lepog i strahovito zgusnutog srca. Čeprka zatim po pesku, prstom izvadi zametak Kilimandžara; stavljam na leđa obično kristalno zrnce, ali padam pod teretom.

*

Gospodine, kažem mu ja, video sam slikara koji prolazi kroz platno kao kroz svetlost. Naslika sebi vodu i pliva. Kako to? Naslika Alpe i penje se. Naslika daljinu i izgubi se.
Mudrac mi ništa ne govori. Samo vidim, u sumrak, kako se poistovećuje sa sivilom, rasplinjuje i nestaje. Odlazim zamišljen i događa se
nešto čudno: za mnom ne ostaju stope, kao da nikad nisam ni prolazio ovim krajem. Kao da sam to samo poželeo u snovima.
I - izmislio."

Mika Antić
Goran Vučković Goran Vučković 02:54 15.03.2010

Ne baš da razumem

Bojana (ili kako već preferiraš da te zovu), kad već okači ovaj intervju... ne kapiram baš šta je to tako dobro u njemu. Ja vidim samo da je mog imenjaka uhvatila neka egzistencijalna kriza, pa su mu svi krivi i sve mu smeta.

Pravio bi velike i važne predstave koje se tiču nekih "nas" (ko god to bio), ali ga boli uvo koliko će publike biti da to "veliko" vidi i preuzme. Kaže da su mu "ukinuli prostor delovanja slobode" - šta god to značilo i koji god su ti "oni" koji su mu zlikovački uradili to šta god već. Smeta mu što ga "drug Tito ne gleda", nego se slika sa babom koja se češlja. Ne sećam se da gledanje pozorišta spada u ustavne obaveze predsednika republike - ali možda, kad moj imenjak napravi tu neku "veliku i važnu predstavu koja se tiče nas", Tadić i Krle-fotograf i dođu da je vide (evo Krle je bar sa nama ovde na blogu (a verovatno i čita Politiku) pa može da prenese poruku gospodinu predsedniku da nedostaje izvođačima glumačkih radova).

Dakle - upomoć - šta je u ovom intervjuu tako dobro? Daj neku fusnotu...
Bojana Maljević Bojana Maljević 08:45 15.03.2010

Re: Ne baš da razumem

Ne baš da razumem
Bojana (ili kako već preferiraš da te zovu), kad već okači ovaj intervju... ne kapiram baš šta je to tako dobro u njemu. Ja vidim samo da je mog imenjaka uhvatila neka egzistencijalna kriza, pa su mu svi krivi i sve mu smeta.


Zamislite, preferiram da me zovu po imenu. Možda je to nastrano, ipak hvala što ste se meni mojim rođenim imenom obratili.
A to što Vi ne kapirate šta je to tako dobro u ovom intervjuu..... Ne morate ni da razmišljate o tome - upalite TV, gledajte lepo Farmu, Brata, Selo.... i uživajte.
samodakazemnesto samodakazemnesto 08:56 15.03.2010

Re: Ne baš da razumem

"Ne sećam se da gledanje pozorišta spada u ustavne obaveze predsednika republike..."


ako se ne secas,znaci da si procitao "ustavne obaveze predsednika republike", pa te molim da mi kazes,ako se secas naravno, pise li da su obilasci snimanja serija i gledanje utakmica navedeni u ustavne obaveze preCednika. morebit da pise da preCednik posecuje samo mesta koja licno preferira,oli koje preferira marketinska kampanja. ovo ja smao nagadjam,nisam citala preCednikove ustavne obaveze. mada,s druge strane,slobodna sam usuditi se da predsednik pored svih silnih obaveza,valjda ima i neko pravo?
Goran Vučković Goran Vučković 10:53 15.03.2010

Pod kestenom


A to što Vi ne kapirate šta je to tako dobro u ovom intervjuu..... Ne morate ni da razmišljate o tome - upalite TV, gledajte lepo Farmu, Brata, Selo.... i uživajte.

Ehm... u poslednje vreme su mi na meniju Čomski, Vidal i (Robert) Fisk (Orvelov "Niko i ništa u Parizu i Londonu" je isto bio simpatičan), a sada je u red stala i "Narodna istorija SAD" od (odnedavno pokojnog na žalost) Hauarda Zina, tek sletela sa Amazona. TV ne gledam, hvala na pitanju (osim kad sam u dnevnoj sobi, a malac gleda crtaće - pa zakačim Skubi Dua ili Sunđer Boba).

Ako dobro vidim po tvojoj reakciji, moj imenjak je dobro izrazio tvoju frustraciju našim vrlim novim društvenim sistemom zvanim "demokratski kapitalizam", a još bolje tvoj nedostatak reči da se frustracija verbalizuje.

Ono što je mene, vidiš, malo isteralo iz takta je komentar gospodina Drakulića u ovoj B92 vesti:

Na pitanje da li mogu banke kreditima da finansiraju proizvodnju, Drakulić kaže da "sada imamo jednu paradoksalnu situaciju. Banke se plaše da daju pare privredi, jer su firme već prezadužene. Kompanije nemaju više imovine koju bi založili, a banke su pune novca. Bankarima je najlakše da ulažu u hartije od vrednosti NBS, a ovamo gde je najkritičnije ne daju. Zato država mora da da garanciju od nekih milijardu i po evra i onda će banke bez bojazni moći da odobravaju kredite. To država mora da uradi. Ne vidim drugi način da izbegnemo najgore".


Ovo je isto demokratija, znam - ali kad super-bogataš zatraži da se milioni siromašnih i njihova rođena i nerođena deca potpišu ispod spasavanja njegove firme, onda čoveku bude baš muka. I što je najgore, to lako može da se desi - i što je još gore, to neće biti samo Srbija jedina na svetu, nego je maltene postalo epidemija u poslednjih 2-3 godine.

Ono što zameram mom imenjaku, a tvom kolegi je - nemuštost. Nedostatak reči. On je jbn umetnik, koji pokušava da priča o društvenom sistemu - a priča iz totalnog klinča nekog ko vidi neke društvene sile i oseća potpunu nemoć u odnosu na njih (što nije daleko od istine, naravno) i bezidejnost depresiju zbog toga. Ono se pitam je prosto: zašto intervju u kome se izražava depresija i bezidejnost (osim ako se pod idejama ne smatraju želje da predsednik republike dolazi u pozorište, a ne na snimanje prizemnih TV serija, a da ova sirotinja gore, na koju se kači i Drakulić, izdržava i "velike" projekte u kojima bi on učestvovao, ali da ga posle boli briga za to da li od toga bude nešto komercijalno) - zoveš dobrim.

Na to mi ti odgovaraš da gledam Farmu, Brata, Selo. Možda je tebi od toga lakše - da me prebaciš sa druge strane tog fronta umetničke impotentnosti i okriviš za svoju zlu sudbinu - ali čini mi je upravo ta tvoja klasifikacija mene, koji pitam "a gde je ovde umetnik?" - tvoj kafe "Pod kestenom" - i da prodajom mene, kao publike, ti prodaješ sebe - kao umetnika.

Dakle - šta je u ovom intervjuu dobro?
Bojana Maljević Bojana Maljević 15:56 15.03.2010

Re: Pod kestenom

Na to mi ti odgovaraš da gledam Farmu, Brata, Selo. Možda je tebi od toga lakše - da me prebaciš sa druge strane tog fronta umetničke impotentnosti i okriviš za svoju zlu sudbinu - ali čini mi je upravo ta tvoja klasifikacija mene, koji pitam "a gde je ovde umetnik?" - tvoj kafe "Pod kestenom" - i da prodajom mene, kao publike, ti prodaješ sebe - kao umetnika.

Dakle - šta je u ovom intervjuu dobro?


Pre svega, ja nikoga ne krivim za svoju "zlu sudbinu", koju takvom nisam ni nazvala. Drugo, ako ti pitaš "gde je ovde umetnik" a misliš na Gorana Jevtića - ja ne znam šta da zaključim osim da umetnicima smatraš ove iz navedenih programa. No, drago mi je da to nije tako.
U ovom intervjuu je meni dobro sve - pre svega Goranova iskrenost. Ako je ti ne prepoznaješ, ja tu ništa ne mogu...

On je jbn umetnik, koji pokušava da priča o društvenom sistemu - a priča iz totalnog klinča nekog ko vidi neke društvene sile i oseća potpunu nemoć u odnosu na njih (što nije daleko od istine, naravno) i bezidejnost depresiju zbog toga.

Goran nije pričao o društvenom sistemu, nego o odnosu društva prema kulturi.
Samim tim, iako razumem zašto te je Drakulićeva izjava razbesnela, ona nije dobra "replika" na Goranov intervju, jer sa njim nema veze.

A složićemo se, verujem, da je poenta da naše selo gori, po raznim osnovama, te da je krajnje vreme da neko ozbiljno krene da gasi taj požar. Primer koji sam ja navela prenoseći Goranov intervju samo je jedan od mnogobrojnih. Primer koji pokušavam danima da stavim na papir, a od koga me boli stomak - takođe je samo jedan od primera gorućih problema.

I sve to, najmanje ima veze sa serijom "Selo Gori", kako je, na žalost, nekolicina (srećom samo nekolicina) ovde shvatila.

Pozz i hvala na komentarima.


Goran Vučković Goran Vučković 16:46 15.03.2010

Re: Pod kestenom

Pre svega, ja nikoga ne krivim za svoju "zlu sudbinu", koju takvom nisam ni nazvala. Drugo, ako ti pitaš "gde je ovde umetnik" a misliš na Gorana Jevtića - ja ne znam šta da zaključim osim da umetnicima smatraš ove iz navedenih programa. No, drago mi je da to nije tako.

Ehm... pretpostavljam da nisi u formi, pa projektuješ na mene svoje "demone" (ok, nisi pominjala ni demone)

Izvinjavam se što sam ti možda malo naporan, ali rizikovaću tvoje strpljenje još jednim komentarom.

Za mene je umetnik neko ko vidi rat, pa napravi Gerniku. Ili ko vidi besmisao, pa napravi "Kraj partije" (Endgame - mislim na Beketa, a ne na holivudske filmove). Ili vidi svoje "saborce" u londonskom kafeu Rojal, pa napravi 1984. i scenu u kafeu "Pod kestenom".

Cenim iskrenost tvog prijatelja, a mog imenjaka - mislim - lepo je što je iskren - ali su mu misli malo zbrkane (ili bar meni tako izgleda).

I nije da nema veze sa Drakulićem - i on, kao i Drakulić (iako u mikro-smislu - ali omakne se i meni poneka stilska figura, izvini), očekuje da bude izdržavano lice. Hteo bi da radi ono što ga ispunjava, a da ne podnosi nikome račun, niti da dobija bilo kakvu potvrdu da je to nekome korisno ili potrebno. Hteo bi da ga neki Dragi Vođa uzme u zaštitu, zato što, valjda, misli da mu to mesto prirodno pripada.

A ne zanima ga da li se ta njegova kreativna sloboda odbija od plate i onima koji se dovijaju kako da sutra daju deci nešto da jedu, ili da li se finansira od dugova koje će njegova deca i deca njegove dece morati da vraćaju. Bitno je da radi nešto veliko i značajno. A kad pokuša da verbalizuje tu svoju viziju sveta - ne ispadne ni Gernika, ni Kraj partije, ni 1984. - nego ono što može da se čuje maltene preko pijačne tezge (još jedna hiperbola, da se ne kačiš na ovo ).

I opet pitanje: gde je tu umetnik? Gde je ta vizija sveta, to pomeranje zidova percepcije, taj emotivni nokaut - za koje bih bio srećan da platim pozorišnu kartu, platno, knjigu, ili muzički ili video disk, ili šta već? Ja - a ne sirotinja koja nema ni za hleb.
intrepid intrepid 17:06 15.03.2010

Re: Pod kestenom

I nije da nema veze sa Drakulićem - i on, kao i Drakulić (iako u mikro-smislu - ali omakne se i meni poneka stilska figura, izvini), očekuje da bude izdržavano lice. Hteo bi da radi ono što ga ispunjava, a da ne podnosi nikome račun, niti da dobija bilo kakvu potvrdu da je to nekome korisno ili potrebno. Hteo bi da ga neki Dragi Vođa uzme u zaštitu, zato što, valjda, misli da mu to mesto prirodno pripada.
odlican komentar. predrag brajovic i vi ste nacrtali u cemu je problem. pa ko shvati, shvatio je.
Bojana Maljević Bojana Maljević 17:20 15.03.2010

Re: Pod kestenom

intrepid
I nije da nema veze sa Drakulićem - i on, kao i Drakulić (iako u mikro-smislu - ali omakne se i meni poneka stilska figura, izvini), očekuje da bude izdržavano lice. Hteo bi da radi ono što ga ispunjava, a da ne podnosi nikome račun, niti da dobija bilo kakvu potvrdu da je to nekome korisno ili potrebno. Hteo bi da ga neki Dragi Vođa uzme u zaštitu, zato što, valjda, misli da mu to mesto prirodno pripada.odlican komentar. predrag brajovic i vi ste nacrtali u cemu je problem. pa ko shvati, shvatio je.


Netačno. Stvar je zapravo potpuno suprotna onome kako ste je Vi razumeli i opisali.
Pre svega, Goran je čovek i glumac koji je dobio apsolutno sve moguće potvrde da je to što radi korisno i potrebno: publika ga obožava; predstave u kojima on igra nisu prazne (za većinu se uvek tražila karta više); dobio je sve moguće pozorišne nagrade u zemlji i nekoliko van nje (u šali zna da kaže da mu fali samo još "Žanka Stokić"; da ne nabrajam dalje. Stoga ne može biti tačno da bi on hteo da ga "Dragi Vođa" uzme u zaštitu. Nasuprot tome, Goran skreće pažnju da razne "vođe uzimaju u zaštitu" nešto što nije kultura, nešto što vodi ka potpunoj estradizaciji iste, nešto što upravo narod plaća a što nikako ne utiče na razvoj kulture u zemlji Srbiji. I da se razumemo: serija Selo Gori..... je samo metafora onoga što je Goran želeo da kaže. Ja nisam njegov advokat ali sam istomišljenik. Pa, eto, dajem sebi za pravo da tumačim njegove reči na ovom mestu, jer vidim da ima i onih čije tumačenje ne da nije tačno, nego je ili sasvim suprotno od tačnog, ili je vrlo površno.

@ Goran: pročitala sam komentar, ne moraš se izvinjavati, ništa ne rizikuješ (ko što kažeš) svojim komentarom. Naprotiv, drago mi je da učestvuješ. Trenutno nemam vremena za odgovor ali obećavam da ću na ostatak odgovoriti malo kasnije.
Doctor Wu Doctor Wu 19:47 15.03.2010

Re: Pod kestenom

Ehm... u poslednje vreme su mi na meniju Čomski, Vidal i (Robert) Fisk (Orvelov "Niko i ništa u Parizu i Londonu" je isto bio simpatičan), a sada je u red stala i "Narodna istorija SAD" od (odnedavno pokojnog na žalost) Hauarda Zina, tek sletela sa Amazona.

Vucko, jel' se ti to spremas kod Drageca na kanabe?
Goran Vučković Goran Vučković 20:12 15.03.2010

Igra glavom

Vucko, jel' se ti to spremas kod Drageca na kanabe?

Mirko, pazi, etiketa!

To mi je tekuća zanimacija, dragi doktore. Pročitao sam i Super Freakonomics skoro - i sjajan je (pretpostavljam da si prvu knjigu čitao) - posebno krešendo pred kraj o globalnom zagrevanju i rešenju upumpavanjem sumpor-dioksida u stratosferu geoinženjerskim rešenjima, kao i potpuno ludi kraj sa eksperimentom o uvođenju novca majmunima. Praktično istovremeno kada i "Niko i ništa u Parizu i Londonu" sam čitao i "Pseće Srce" od Bulgakova - interesantno za poređenje sa non-fiction od Orvela (iako mi verovatno više znamo o Bulgakovljevoj "slici". nego o Orvelovoj), kao i Čomski vs. Vidal.

Zanatlijska zanimacija, u slobodno vreme između "ređanja cigala" i retoričkih kvalifikacija od strane priznatih umetnika (farma, brat i šta ono već) i bockanja od strane doktora-inženjera (fudbal je igra glavom)
Doctor Wu Doctor Wu 20:18 15.03.2010

Re: Igra glavom

Ma, dobro, opusteno, zezamo se.
Da ne trazis previse od imenjaka?
Jel' nije dosta sto je lep?
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 20:19 15.03.2010

Re: Ne baš da razumem

Bojana (ili kako već preferiraš da te zovu), kad već okači ovaj intervju... ne kapiram baš šta je to tako dobro u njemu. Ja vidim samo da je mog imenjaka uhvatila neka egzistencijalna kriza, pa su mu svi krivi i sve mu smeta.

Pravio bi velike i važne predstave koje se tiču nekih "nas" (ko god to bio), ali ga boli uvo koliko će publike biti da to "veliko" vidi i preuzme. Kaže da su mu "ukinuli prostor delovanja slobode" - šta god to značilo i koji god su ti "oni" koji su mu zlikovački uradili to šta god već. Smeta mu što ga "drug Tito ne gleda", nego se slika sa babom koja se češlja. Ne sećam se da gledanje pozorišta spada u ustavne obaveze predsednika republike - ali možda, kad moj imenjak napravi tu neku "veliku i važnu predstavu koja se tiče nas", Tadić i Krle-fotograf i dođu da je vide (evo Krle je bar sa nama ovde na blogu (a verovatno i čita Politiku) pa može da prenese poruku gospodinu predsedniku da nedostaje izvođačima glumačkih radova).

Dakle - upomoć - šta je u ovom intervjuu tako dobro? Daj neku fusnotu...

ajde vucko, uzmi digitron pa probaj da izracunas cost benefit analizu visoke umetnosti, pa kada to uradis onda predji na izracunavanje kvadrature kruga, a onda probaj da zasadis nokat, znas vec gde, i srecno!
Goran Vučković Goran Vučković 20:32 15.03.2010

Re: Ne baš da razumem

ajde vucko, uzmi digitron pa probaj da izracunas cost benefit analizu visoke umetnosti, pa kada to uradis onda predji na izracunavanje kvadrature kruga, a onda probaj da zasadis nokat, znas vec gde, i srecno!

Moram da priznam da mi značenje ovog što si napisao nekako izmiče, Stoške (osim što mi izgleda da se završava malkice vulgarno - ali moguće je da sam pogrešio asocijaciju).
Goran Vučković Goran Vučković 20:35 15.03.2010

Re: Igra glavom

Da ne trazis previse od imenjaka?
Jel' nije dosta sto je lep?

Pa ne - više pokušavam da prepoznam tu lepotu u oku Bojane (u smislu poznate fraze - da ne bude da dobijem na pravdi boga batine od gospodina muža, a i od moje žene )
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 21:01 15.03.2010

Re: Ne baš da razumem

oram da priznam da mi značenje ovog što si napisao nekako izmiče, Stoške (osim što mi izgleda da se završava malkice vulgarno - ali moguće je da sam pogrešio asocijaciju).

pokusavas da iz svog pragmaticno-eskapistickog modela zivota shvatis neke druge modele o kojima ne znas nista, na nacin na koji obesmiljavas citav koncept umetnosti i avangardnog zivota pojedinaca. Ona (umetnost) se ne moze izracunati i ona se iz tog ugla posmatrano ne moze shvatiti, pogotovo ako ni ne pokusavas da je shvatis, tj, ako je tvoj role model shvatanja zivota u koliziji s alternativnim.
Tvoji umetnicki limiti su jednom recju - prosek, i taj nedostatak pokusavas da kompenzujes relativizmima i impotentnom ekvilibristikom u kojoj bi da ostanes po strani i da ni za sta na svetu nemas svoj stav, ali opet zelis da svoju uemtnicku impotenciju kompenzujes licnom afirmacijom na nekom drugom polju, pa pokusavas da tvoj "rad" bude percepiran drugom dijoptrijom. To postizes tako sto u polje umetnosti pokusavas da inkorporiras svoje znanje iz prirodnih nauka i iskustvo visoko globalizovanog i tehnoloski superiornog nacina zivota na zapadu, i da na osnovu nekih benefita koje si na osnovu toga dobio, prostom jednacinom implementujes u svoj komentar i tako pokusas da ogolis mladog glumca. Pa, stoga ti ja porucujem da se latis corava posla i da se bavis svojim strogim pragmatizmima, a da pustis ljude da pricaju o umetnosti i nekim, za tebe neopipljivim zivotnim sladunjavostima.
Pokusavas nemoguce! Da obesmislis Goranovu percepciju starnosti - sto je uzaludan posao jer svako ima apsolutno pravo na svoju sliku sveta; da mu ponudis novu realnu sliku koju mladi umetnik ne moze da razume - cime dokazuje koliko nerazumes jedan za tebe potpuno stran, paralelni svet u kojem se ti ne kreces, ali i da sa udobne distance, bez ikakve potrebe, pljucnes po coveku iza kojeg stoji izuzetan rad, veliki profesionalni kvalitet koji, nazalost ti ne razumes jer da razumes ne bi se ponasao tako "britanski" i ne bi na kraju svog komentara slao ovom blogo-svetu lazni puritanizam u vidu zgrazavanja nad cinjenicom da sam prokomentarisao malopre da ces ti objasniti umetnost onda kada na glansu nikne nokat. some vulgarity!
vishnja92 vishnja92 21:33 15.03.2010

Re: Ne baš da razumem

na nacin na koji obesmiljavas citav koncept umetnosti i avangardnog zivota pojedinaca.

bljakenzi patetika. milioni parazita zive na racun toga sto ti i takvi kao ti tretirate umetnost (o kojoj ne znate nista) na taj nacin.

vesela neshvacena manjina, skr: mejnstrim.

tj - promasio si temu, sedi, jedan.

Tvoji umetnicki limiti su jednom recju - prosek

ovo znas - odakle? a i da jeste, kakvog znacaja to sad pa ima?
dijoptrijomtako sto u polje umetnosti pokusavas da inkorporiras svoje znanje iz prirodnih nauka i iskustvo visoko globalizovanog i tehnoloski superiornog nacina zivota na zapadu, i da na osnovu nekih benefita koje si na osnovu toga dobio, prostom jednacinom implementujes u svoj komentar i tako pokusas da ogolis mladog glumca.

medzik.
ja mislim da je vucko prosto zaostao u razvoju, jer sam ja inkorporirala svoje znanje iz prirodnih nauka i iskustvo visoko globalizovanog i tehnoloski superiornog nacina zivota jos posle srednje skole. koji je tvoj problem s tim? sa sintetizovanjem znanja? ne moras da kazes, znam.

Da obesmislis Goranovu percepciju starnosti

pa goranova stvarnost ima samo taj mali problem sto je paralelna. sto je moje to je samo moje, sto je tvoje to je i nase - taj rad. dartanjan ne zalazi u njegovu glavu, a ni on ne zalazi u svoju glavu ako vec ima dve stvarnosti, a ne radi ni na jednoj.

aj malo koncentracije
A ne zanima ga da li se ta njegova kreativna sloboda odbija od plate i onima koji se dovijaju kako da sutra daju deci nešto da jedu, ili da li se finansira od dugova koje će njegova deca i deca njegove dece morati da vraćaju. Bitno je da radi nešto veliko i značajno. A kad pokuša da verbalizuje tu svoju viziju sveta - ne ispadne ni Gernika, ni Kraj partije, ni 1984. - nego ono što može da se čuje maltene preko pijačne tezge (još jedna hiperbola, da se ne kačiš na ovo)
Goran Vučković Goran Vučković 21:45 15.03.2010

Re: Ne baš da razumem

pokusavas da iz svog pragmaticno-eskapistickog modela zivota shvatis neke druge modele o kojima ne znas nista, na nacin na koji obesmiljavas citav koncept umetnosti i avangardnog zivota pojedinaca. Ona (umetnost) se ne moze izracunati i ona se iz tog ugla posmatrano ne moze shvatiti, pogotovo ako ni ne pokusavas da je shvatis, tj, ako je tvoj role model shvatanja zivota u koliziji s alternativnim.
Tvoji umetnicki limiti su jednom recju - prosek, i taj nedostatak pokusavas da kompenzujes relativizmima i impotentnom ekvilibristikom u kojoj bi da ostanes po strani i da ni za sta na svetu nemas svoj stav, ali opet zelis da svoju uemtnicku impotenciju kompenzujes licnom afirmacijom na nekom drugom polju, pa pokusavas da tvoj "rad" bude percepiran drugom dijoptrijom. To postizes tako sto u polje umetnosti pokusavas da inkorporiras svoje znanje iz prirodnih nauka i iskustvo visoko globalizovanog i tehnoloski superiornog nacina zivota na zapadu, i da na osnovu nekih benefita koje si na osnovu toga dobio, prostom jednacinom implementujes u svoj komentar i tako pokusas da ogolis mladog glumca. Pa, stoga ti ja porucujem da se latis corava posla i da se bavis svojim strogim pragmatizmima, a da pustis ljude da pricaju o umetnosti i nekim, za tebe neopipljivim zivotnim sladunjavostima.
Pokusavas nemoguce! Da obesmislis Goranovu percepciju starnosti - sto je uzaludan posao jer svako ima apsolutno pravo na svoju sliku sveta; da mu ponudis novu realnu sliku koju mladi umetnik ne moze da razume - cime dokazuje koliko nerazumes jedan za tebe potpuno stran, paralelni svet u kojem se ti ne kreces, ali i da sa udobne distance, bez ikakve potrebe, pljucnes po coveku iza kojeg stoji izuzetan rad, veliki profesionalni kvalitet koji, nazalost ti ne razumes jer da razumes ne bi se ponasao tako "britanski" i ne bi na kraju svog komentara slao ovom blogo-svetu lazni puritanizam u vidu zgrazavanja nad cinjenicom da sam prokomentarisao malopre da ces ti objasniti umetnost onda kada na glansu nikne nokat. some vulgarity!

Da se onda, što ti reče, latim ćorava posla

Ne verujem, što reče popularna pesma, u idole, a ni role modele. Žao mi je ako sam učinio nešto nažao umetnosti, pošto mi je pomalo draga, koliko može da stane u ovu moju četvrtastu glavu. A još više ako sam obesmislio nečiji avangardni život. Moj model shvatanja života... ehm... pada mi na pamet Đenka i njegovo hrabrenje mladog glumačkog para.

Sa druge strane, moj model shvatanja društva je da u njemu, igrom slučaja, postoje neki koji imaju puno, neki koji imaju malo, neki koji nemaju takoreći ništa, itd. Oni koji nemaju ništa teško da dostignu do "role modela shvatanja života" - njima je i pljeskavica luksuz. Oni bi verovatno više voleli pljeskavicu nego pozorišnu predstavu. A ti i ja im štrpnemo od pljeskavice da bismo otišli u šljašteće Narodno pozorište ili renovirani JDP ili Pozorište na Terazijama, da pratimo nečiji avangardni život i kažemo onda onome što smo mu štrpnuli od sočne pljeskavice o kojoj sanja: "ne razumeš ti to".

Nisu mi potrebni "osnovi naučne fizike" (volim da citiram crtaće, pa to ti je) da bih se osećao neprijatno u toj ulozi. To je kao ona priča o Konkordu - avionu koji su siromasi (državni budžet) napravili za bogataše (one koji su se u avionu vozili).

Eto - možda će mi neke sladunjavosti zauvek ostati neopipljive (interesantna kombinacija taktilnog i olfaktornog, uzgred), ali ja ovde pričam o nekakvoj gorčini u ustima koja pomalo štipa - da ti uzvratim istom merom.

Na nokat ne bih trošio reči - taj model avangardnog života pojedinca ne bih ni pokušavao da opipam.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 22:11 15.03.2010

Re: Ne baš da razumem

bljakenzi patetika. milioni parazita zive na racun toga sto ti i takvi kao ti tretirate umetnost (o kojoj ne znate nista) na taj nacin.

vesela neshvacena manjina, skr: mejnstrim.

tj - promasio si temu, sedi, jedan.

aha, evo i advokatice, koja stavlja znak jednakosti izmedju kiosaka za pljeskavice i kafane. pusti visnjo, nista nisi shvatila, a lacas se pera, a o umetnosti ajd; da ne pricamo, ne znas ti to (kad me vec vuces za jezik)...
koji je tvoj problem s tim? sa sintetizovanjem znanja? ne moras da kazes, znam.

nemam problem sa sintetizovanjem znanja, nego sa upotrebom raznog znanja na mestima na kojima se ne mogu upotrebiti. konacno, ako covek ias voje misljenje, ono je samo njegovo. Ja nisam rekao da se slazem sa njim, (ajde da ti kazem - malo se slazem a malo imam svoj stav) ali ga sigurno nisam napao samo jednim istinskim znanjem.
a glede koncentracije, zaista ne kapiras umetnos. meni zao
vishnja92 vishnja92 22:21 15.03.2010

Re: Ne baš da razumem

a.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 22:24 15.03.2010

Re: Ne baš da razumem

Sa druge strane, moj model shvatanja društva je da u njemu, igrom slučaja, postoje neki koji imaju puno, neki koji imaju malo, neki koji nemaju takoreći ništa, itd. Oni koji nemaju ništa teško da dostignu do "role modela shvatanja života" - njima je i pljeskavica luksuz. Oni bi verovatno više voleli pljeskavicu nego pozorišnu predstavu. A ti i ja im štrpnemo od pljeskavice da bismo otišli u šljašteće Narodno pozorište ili renovirani JDP ili Pozorište na Terazijama, da pratimo nečiji avangardni život i kažemo onda onome što smo mu štrpnuli od sočne pljeskavice o kojoj sanja: "ne razumeš ti to".

Na osnovu cega ti tvrdis da oni koji nemaju nista, zaista nemaju nista. Samo na osnovu svog vrednosnog sistema- materijalnog. Neko ne bi nikada menjao to svoje nista koje ti tako vidis, za to tvoje nesto, nizasta na svetu! Da li mozes da prihvatis da se ljudi zadovoljavaju i nematerijalnim stvarima. Zasto to ne postujes. Postoji jedna drukciji vrednosni sistem, apsolutno dematerijalizovan, i on je i te kako realan.
Goran Vučković Goran Vučković 22:31 15.03.2010

Disclosure

Na osnovu cega ti tvrdis da oni koji nemaju nista, zaista nemaju nista. Samo na osnovu svog vrednosnog sistema- materijalnog. Neko ne bi nikada menjao to svoje nista koje ti tako vidis, za to tvoje nesto, nizasta na svetu! Da li mozes da prihvatis da se ljudi zadovoljavaju i nematerijalnim stvarima. Zasto to ne postujes. Postoji jedna drukciji vrednosni sistem, apsolutno dematerijalizovan, i on je i te kako realan.

Ja sam popio večeras samo pola čaše ovoga, majke mi:vishnja92 vishnja92 22:53 15.03.2010

Na osnovu cega

Na osnovu cega ti tvrdis da oni koji nemaju nista, zaista nemaju nista. Samo na osnovu svog vrednosnog sistema- materijalnog. Neko ne bi nikada menjao to svoje nista koje ti tako vidis, za to tvoje nesto, nizasta na svetu! Da li mozes da prihvatis da se ljudi zadovoljavaju i nematerijalnim stvarima. Zasto to ne postujes. Postoji jedna drukciji vrednosni sistem, apsolutno dematerijalizovan, i on je i te kako realan.na osnovu cega TI zastupas one koji nemaju nista? jesi li nekad bio gladan? verujem da mislis da je to metafora (a i kad nije, valjda se odnosi na skroz druge).
e vidi, postoje ljudi koji se probude gladni i legnu gladni, a - hajde da udjem u tvoj sistem vrednosti - znaju mnogo vise, vrede mnogo vise, osecaju mnogo vise nego ti. u takvom glupavom sistemu ti, Stosicu, mozes samo da cutis, obliven srecom koja te je (za sada) snasla.

a pre toga - kako mozes da se uzivis u ulogu ljudi koji znaju da rade svoj posao, pa bi novci po tvom socsistemu trebali da im padnu s neba? ja znam da radim svoj posao. ti svoj ne znas. kako te bre nije sramota da ne cutis jbte?????


evo jos par

?????
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 23:29 15.03.2010

Re: Na osnovu cega

vishnja92
Na osnovu cega ti tvrdis da oni koji nemaju nista, zaista nemaju nista. Samo na osnovu svog vrednosnog sistema- materijalnog. Neko ne bi nikada menjao to svoje nista koje ti tako vidis, za to tvoje nesto, nizasta na svetu! Da li mozes da prihvatis da se ljudi zadovoljavaju i nematerijalnim stvarima. Zasto to ne postujes. Postoji jedna drukciji vrednosni sistem, apsolutno dematerijalizovan, i on je i te kako realan.na osnovu cega TI zastupas one koji nemaju nista? jesi li nekad bio gladan? verujem da mislis da je to metafora (a i kad nije, valjda se odnosi na skroz druge).
e vidi, postoje ljudi koji se probude gladni i legnu gladni, a - hajde da udjem u tvoj sistem vrednosti - znaju mnogo vise, vrede mnogo vise, osecaju mnogo vise nego ti. u takvom glupavom sistemu ti, Stosicu, mozes samo da cutis, obliven srecom koja te je (za sada) snasla.

a pre toga - kako mozes da se uzivis u ulogu ljudi koji znaju da rade svoj posao, pa bi novci po tvom socsistemu trebali da im padnu s neba? ja znam da radim svoj posao. ti svoj ne znas. kako te bre nije sramota da ne cutis jbte?????


evo jos par

?????

a sta je tvoj posao, i kako ti znas sta je moj posao. i odakle ti takva mrznja, i kome da cutim, i odekle tebi ideja da sam ja "obliven srecom koja te je (za sada) snasla". Kako ti znas da je mene zahvatila sreca, kako si to ustanovila, i otkud znas da ja imam puno love ili odakle ti ideja da nisam nikad bio gladan. Ti toliko mlao znas o meni, ali si spremna da se svadjas i peniss, d aje to bolesno. Prvo, pre nego sto bilo sta pocnes da pricas, bolje bi ti bilo da se raspitas, pogotovo ti preporucujem da se raspitas malo o drugima (ovoga puta o meni) pre nego krenes da pises raznorazne gluposti, posto si me u svakoj svojoj recenici promasila i to debelo. Ti iz svega sto si rekla ne znas nista o meni i puna si predrasuda te mi je prilcno gadno i da pricam na takav nacin sa tobom. Pogoovo sto s tobom nisam ni pricao i pogovoto sto me ne interesuje sta ti mislis.
vishnja92 vishnja92 23:39 15.03.2010

Re: Na osnovu cega

ono sve sto znas o meniiiiiiiii.........
(nevidjeno djubre od pokusaja od pesme)


ok, vidim da si se uzbudio, dizem ruke.

(poslacu ti referencu na pp, ako je to bilo pitanje)


edit, znam da nema smisla ali je cak i lepo:
pogovoto

:)))))))
jos cu da te usvojim jbte.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 23:51 15.03.2010

Re: Na osnovu cega

ok, vidim da si se uzbudio, dizem ruke.

ne ja sam samo zacudjen nacinom na kojim razgovraas a da pritom nisi ni u jednom momentu bila pomenuta. a sto se tice mojih slovnih gresaka, dosadila si i mogu i narodu, take it or leave it... ako meni ne smetaju,sta se to uzrujavas...
Moderator06 Moderator06 00:03 16.03.2010

Re: Na osnovu cega

Molim vas da prepisku nastavite preko privatnih poruka, ukoliko za tim ima potrebe. U suprotnom će ceo trol biti obrisan.

Hvala na razumevanju.
mikimedic mikimedic 09:47 16.03.2010

Re: Ne baš da razumem

pokusavas da iz svog pragmaticno-eskapistickog modela zivota shvatis neke druge modele o kojima ne znas nista, na nacin na koji obesmiljavas citav koncept umetnosti i avangardnog zivota pojedinaca. Ona (umetnost) se ne moze izracunati i ona se iz tog ugla posmatrano ne moze shvatiti, pogotovo ako ni ne pokusavas da je shvatis, tj, ako je tvoj role model shvatanja zivota u koliziji s alternativnim.
Tvoji umetnicki limiti su jednom recju - prosek, i taj nedostatak pokusavas da kompenzujes relativizmima i impotentnom ekvilibristikom u kojoj bi da ostanes po strani i da ni za sta na svetu nemas svoj stav, ali opet zelis da svoju uemtnicku impotenciju kompenzujes licnom afirmacijom na nekom drugom polju, pa pokusavas da tvoj "rad" bude percepiran drugom dijoptrijom. To postizes tako sto u polje umetnosti pokusavas da inkorporiras svoje znanje iz prirodnih nauka i iskustvo visoko globalizovanog i tehnoloski superiornog nacina zivota na zapadu, i da na osnovu nekih benefita koje si na osnovu toga dobio, prostom jednacinom implementujes u svoj komentar i tako pokusas da ogolis mladog glumca. Pa, stoga ti ja porucujem da se latis corava posla i da se bavis svojim strogim pragmatizmima, a da pustis ljude da pricaju o umetnosti i nekim, za tebe neopipljivim zivotnim sladunjavostima.
Pokusavas nemoguce! Da obesmislis Goranovu percepciju starnosti - sto je uzaludan posao jer svako ima apsolutno pravo na svoju sliku sveta; da mu ponudis novu realnu sliku koju mladi umetnik ne moze da razume - cime dokazuje koliko nerazumes jedan za tebe potpuno stran, paralelni svet u kojem se ti ne kreces, ali i da sa udobne distance, bez ikakve potrebe, pljucnes po coveku iza kojeg stoji izuzetan rad, veliki profesionalni kvalitet koji, nazalost ti ne razumes jer da razumes ne bi se ponasao tako "britanski" i ne bi na kraju svog komentara slao ovom blogo-svetu lazni puritanizam u vidu zgrazavanja nad cinjenicom da sam prokomentarisao malopre da ces ti objasniti umetnost onda kada na glansu nikne nokat. some vulgarity!


stoske, da li ti uopste postojis? da li si ti osoba, novinar koji povremeno pokusava nesto da pise, samo blog nik, ko si ti uopste?

vec dve godine pricamo, razgovaramo, a meni tek sada pada na pamet pitanje da li ti uopste postojis, ili si maestralna tvorevina nekog iz urednistva bloga.

ako je ovo drugo u pitanju ja zaista mogu samo da skinem kapu urednistvu za ideju i plasiranje jednog ovakvog nika. od neprevazidjene justine do novinarske diJoptrije nik aleksandar stosic zaista me drzi prikovanim uz blog i ja sa zadovoljstvom cekam svaki njegov novi komentar, a kamoli post. ne vazi cak ni ona 'da te nema trebalo bi te izmisliti' jer ja zaista sumnjam da ti nisi izmisljen lik?

stoske, osobo, licnosti ili niku, ovaj komentar je maestralan, i urednistvu mogu samo da se zahvalim sto su nam omogucili da te citamo.

nastavi samo tako, broj citalaca bloga verujem da ce biti u stalnom porastu. preporuka.

srdacno tvoj, miki

stefan.hauzer stefan.hauzer 07:07 15.03.2010

lepo on to...

Укинули су ми простор деловања слободе. Интервјуе не користим за своју афирмацију, већ да саопштим оно што мисле моји пријатељи, колеге, и многи грађани ове земље, а немају прилику да то искажу. Имам довољно година да верујем у себе, и довољно достојанства да подигнем глас кад ме нешто боли. Крајње је време да кад село гори неко то почне, коначно, да гаси.


Toliko o kolegijalnosti...
Bojana Maljević Bojana Maljević 08:44 15.03.2010

Re: lepo on to...

ps. ne vi kao vi(razmazeni), mislim beogradski glumci znaci nista licno

Ne, ne shvatam licno. Sve je u redu. Imate pravo na svoj stav. Vi mislite da su srpski glumci razmazeni. Ja mislim da Vi nista ne znate o srpskim glumcima, srpskoj kulturi, pogotovo ne o stanju u njoj. Tako da mi je dodatni komentar onda suvisan. Ne mogu da sirim temu sa nekim ko nema, ocigledno, osnovne informacije o istoj.

Ali svakako hvala na komentaru.
(ipak nisam zlurada, šta god Vi mislili :)
Bojana Maljević Bojana Maljević 15:46 15.03.2010

Re: lepo on to...

Toliko o kolegijalnosti...

Prilično ste površno shvatili Goranovu rečenicu. Isuviše površno da bih to dalje komentarisala. Jer ako Vam nije bilo jasno iz intervjua šta je želeo da kaže..... neće biti jasno ni objašnjenje.
stefan.hauzer stefan.hauzer 20:43 15.03.2010

Re: lepo on to...

Jer ako Vam nije bilo jasno iz intervjua šta je želeo da kaže..... neće biti jasno ni objašnjenje.


Sasvim jasno...to sam znao i bez njega,intervju govori o egzistenciji,prostakluku i njegovom ˝ponosu˝!
Smatram da to nije razlog da se oplete po nekom ko je miljenik glavonja,a koji se bavi istim zanatom.
Iako je to cisto

Mogl'o je i bez toga...jer zaista kome se ne gleda Babino cesljanje,on je vec ugasio televizor,a to sto ima prodju...mis'im da je tako svuda u svetu,ne pusta se samo kod nas...('ranje)
Bojana Maljević Bojana Maljević 21:27 15.03.2010

Re: lepo on to...

Mogl'o je i bez toga...jer zaista kome se ne gleda Babino cesljanje,on je vec ugasio televizor,a to sto ima prodju...mis'im da je tako svuda u svetu,ne pusta se samo kod nas...

Ti ni nakon svih ovih komentara nisi još uvek shvatio da je serija ovde samo metafora za mnogo ozbiljnije probleme u kulturi, društvu i Srbiji uopšte?
No further questions.
stefan.hauzer stefan.hauzer 21:38 15.03.2010

Re: lepo on to...

hehhe,zato sam i stavio Babino cesljane,pod navodnike.

lowlander lowlander 09:31 15.03.2010

selo (srbija) gori a .....

Pripadniku romske nacionalnosti ili ciganinu, kako vam lakse, prirodnije ili lepse su u konc.logoru prvo cupali nokte, ali on se smejao, potom su mu lomili udove a on se i dalje osmehivao i kad su vec istrosili ideje (da ne nabrajam)i nisu uspeli da mu sklone osmeh sa lica, napokon se jedan seti i upita ga - sta je toliko smesno ? Pa, gledam sve ovo sa vedrije strane, toliko groznijih nacina postoji da me mucite ali se vi jednostavno niste setili.
Da sad pokusam da ovaj crni humor prebacom na nasu temu. Gledajte sve to sa vedrije strane. Poceli su da se pojavljuju drugi scenaristi i gosp. Sinisa Pavic nije vise neprikosnoveno pero termina nedeljom u 20 h. mada se i dalje drzi.
E sad, od Sojica do recimo konobara Dzonija (Ono kao ljubav)mora postojati i neki prelaz.
A u vezi dragog nam predsednika i njegove posete snimanju, pa zar vam nije jasno da MI koji ne gledamo Grand, Kursadzije, Farmu svakako po default-u glasamo (uglavnom) za istog, znaci treba se ucvrstiti "medju one druge".
Bojana Maljević Bojana Maljević 15:44 15.03.2010

Re: selo (srbija) gori a .....

A u vezi dragog nam predsednika i njegove posete snimanju, pa zar vam nije jasno da MI koji ne gledamo Grand, Kursadzije, Farmu svakako po default-u glasamo (uglavnom) za istog, znaci treba se ucvrstiti "medju one druge".

Meni je to jasno. Samo konstatujem da me je bilo sramota.
Rejlem Rejlem 09:41 15.03.2010

Djilkas

Стиче се утисак да ни нашег градоначелника Драгана Ђиласа не интересује култура. Једне назива овим или оним именима, друге расељава како он хоће.


Dragana Djilasa zanima samo kako da namiri sve zainteresovane strane koje su sa njim u dilu na ovom ili onom "projektu" - Spanci sa lakim tramvajcicem po sred bulevara, Zelenilo sa platanima, nepoznata-a-uvek-ista firma koja pravi one kocke za poplocavanje...Nema on vremena za kulturna desavanja.

Морам да признам да ми је било тужно да видим председника Тадића на снимању серије „Село гори, а баба се чешља”, с обзиром на то да га никада нисам видео у позоришту на некој представи.

Jos je zalosnije kad su neki divni pozorisni glumci iz finansijskih razloga prinudjeni da nastupaju u istoj seriji. Mada da ne gresim dusu, bolje kod Radosa Bajica nego kod Sinise Pavica.
A sto se predsednika tice, digao sam davno ruke od njega.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 10:34 15.03.2010

samo da ponovim

BRAVO, GONDŽO!

pozdrav za Bojanu.
oort oort 10:40 15.03.2010

pitanje dobra

Parlamentarna demokratija se formira na osnovu početne pretpostavke da vlast svojoj zemlji & pripadajućim građanima želi & čini dobro. (U praksi se ova pretpostavka zamenjuje pretpostavkom da želeti & činiti dobro povlači narodno zadovoljstvo koje će biti isplaćeno na sledećim izborima). Ali šta zapravo znači želeti & činiti dobro? Kod nas postoji zabluda koju je magistrirao milošević, na buljuke rasturio đinđić, doktorirao koštunica a prigrlio sa obe ruke i obe noge tadić da je činiti dobro narodu isto što i činiti ono što narod želi. (zbog ovoga je laž da sadašnja DS nastavlja đinđićevim putem - onda ga je odbacila, jer đinđić nije činio stvari koje se narodu sviđaju, već one koje je sam morao ili hteo da učini. u tom smislu bih voleo da znam zašto je morao da uvede veronauku). standardizacija ove zablude uz afirmaciju višepartijske diktature (bitno je da si u partiji, nebitno kojoj) satire bilo kakvu kreativnost. i zato ti bojana ne ide da napišeš blog.
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 12:14 15.03.2010

Re: pitanje dobra

đinđić nije činio stvari koje se narodu sviđaju, već one koje je sam morao ili hteo da učini. u tom smislu bih voleo da znam zašto je morao da uvede veronauku). standardizacija ove zablude uz afirmaciju višepartijske diktature (bitno je da si u partiji, nebitno kojoj) satire bilo kakvu kreativnost


... i kako se meni čini vezuje ruke nama svima, te dobrovoljno srljamo u provaliju...pa je zato važnije trošiti pare i vreme na pusta prepucavanja ćirilica-latinica u zemlji gde je četvrtina nepismena, pa nam od sve privrede trebaju banke i hiper marketi, a od svih zanimanja razni zabavljači i menadžeri. kako nam ništa nije ISPLATIVO hleb je najbolje da počnemo uvoziti...a kultura, e...ona je takva kakva nam je i higijena: u bgd se malko uznapredovalo pa se po nekim kafićima i ruke mogu čak oprati,doduše ne mogu se obrisati ili osušiti, ali to je vrh u odnosu na još uvek miomirisno pronalaženje istih van prestoLnice...o regionalizaciji srbije tek ne smem, mož me banuju...
Bojana Maljević Bojana Maljević 12:21 15.03.2010

Re: pitanje dobra

i zato ti bojana ne ide da napišeš blog.

:)
Znam. Ali napisaću ga. Makar to bio samo skroman prilog na sahrani demokratije u ovoj zemlji :)
oort oort 12:48 15.03.2010

Re: pitanje dobra

šta znam. činjenica je da kada bi ti bila ivana mihić onda ne bi imala problem, tekst bi odavno bio napisan. sa te tačke gledišta, ako uspeš da napišeš tekst onda ćeš postati ivana mihić, što je hm...
Bojana Maljević Bojana Maljević 15:25 15.03.2010

Re: pitanje dobra

oort
šta znam. činjenica je da kada bi ti bila ivana mihić onda ne bi imala problem, tekst bi odavno bio napisan. sa te tačke gledišta, ako uspeš da napišeš tekst onda ćeš postati ivana mihić, što je hm...

Ne razumem komentar. A ni tačku gledišta.
Bojana Maljević Bojana Maljević 15:40 15.03.2010

Re: pitanje dobra

a kultura, e...ona je takva kakva nam je i higijena:

apropo higijene i klozeta :) mozes procitati tekst na http://skerlic.org
oort oort 17:51 15.03.2010

Re: pitanje dobra

tja, samo glasno razmišljanje.
Nune Popović Nune Popović 12:19 15.03.2010

Pohvale Jevtiću

Sve pohvale glumcu Goranu Jevtiću za hrabro iznošenje stava i mišljenja o stanju u kulturi i našem društvu. Kritike su na mestu. Retkost je naići na intervju glumca u kojem ima šta da se pročita.

Osvrnuo bih se na deo intervjua kad kaže:
Уметност више нема снагу. Исцрпила се, изгубила.


Mislim da umetnost nije izgubila snagu, jer umetnost uvek ima snagu. Problem je što nema umetnika koji znaju da koriste snagu umetnosti, a to su vrhunski umetnici.
Bojana Maljević Bojana Maljević 12:22 15.03.2010

Re: Pohvale Jevtiću

Sve pohvale glumcu Goranu Jevtiću za hrabro iznošenje stava i mišljenja o stanju u kulturi i našem društvu. Kritike su na mestu. Retkost je naići na intervju glumca u kojem ima šta da se pročita.

Hvala, Nune, slažem se. Zato sam i prenela intervju.
Mislim da umetnost nije izgubila snagu, jer umetnost uvek ima snagu. Problem je što nema umetnika koji znaju da koriste snagu umetnosti, a to su vrhunski umetnici.

I ovde se slažem.
oort oort 12:27 15.03.2010

Re: Pohvale Jevtiću

Nune Popović
Mislim da umetnost nije izgubila snagu, jer umetnost uvek ima snagu. Problem je što nema umetnika koji znaju da koriste snagu umetnosti, a to su vrhunski umetnici.

Ovo je OK, samo bih dodao da stvarnost koja uključuje i sve moguće umetničke forme same sebe ("kritičarski" b92, "parodijski" pink, "međusobnosuprotstavljeni" dinkić & đelić, "svenarodni" rts, "samopokajna" spc) dodatno otežava posao umetnicima, te nam stoga ne trebaju tek vrhunski umetnici već više od toga, šta god to značilo.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 13:13 15.03.2010

Re: Pohvale Jevtiću

Bojana Maljević
Sve pohvale glumcu Goranu Jevtiću za hrabro iznošenje stava i mišljenja o stanju u kulturi i našem društvu. Kritike su na mestu. Retkost je naići na intervju glumca u kojem ima šta da se pročita.

Hvala, Nune, slažem se. Zato sam i prenela intervju.
Mislim da umetnost nije izgubila snagu, jer umetnost uvek ima snagu. Problem je što nema umetnika koji znaju da koriste snagu umetnosti, a to su vrhunski umetnici.

I ovde se slažem.

Бојана и Нуне, мислим да превиђате једну једноставну ствар: уметност више нема фаворизовану позицију коју је, некад, у доба СФРЈ-а, у друштвеном систему заиста имала. Ми смо одрасли и стасали у том друштву; тамо је уметност и од стране државе и од стране друштва била повлашћена. Идеја о снази тадашње уметности била је несразмерна њеној реалној позицији, оној коју је у западном друштву давно добила. Инерција положаја уметности у СФРЈ-оту и даље, изгледа, "држи" наше уметнике. То доба је завршено. E finito. Само, изгледа да нас нико о томе није обавестио.
Bojana Maljević Bojana Maljević 15:22 15.03.2010

Re: Pohvale Jevtiću

Бојана и Нуне, мислим да превиђате једну једноставну ствар: уметност више нема фаворизовану позицију коју је, некад, у доба СФРЈ-а, у друштвеном систему заиста имала.

Predraže, mi ne previđamo tu "jednostavnu" stvar, mi je, naprotiv, ističemo.
Uzgred, ne očekujem ni da postoji ta i takva favorizovana pozicija umetnosti. Nego, ako bi moglo, da postoji IKAKVA (normalna) pozicija.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 16:53 15.03.2010

Re: Pohvale Jevtiću

Ја свест о тој позицији не видим:
Горан Јевтић
Први пут када сам направио паузу од годину дана у позоришту, срео сам се са стварношћу и схватио колико је грозна и колико јој не припадам. Имам право да у тој стварности не учествујем више него што ми прија. Имам своју стварност, истину, начела по којима се водим.


Из ове позиције губи се право на многе примедбе и констатације. Ако те не мрзи, погледај овде како је, по мени, конкретно књижевност прошла у транзицији о којој говорим ("љутити" Горан-Вучко и друштво већ су то ишчитали ;-). У позоришту се ствар много не разликује.
Nune Popović Nune Popović 10:37 16.03.2010

Re: Pohvale Jevtiću

Бојана и Нуне, мислим да превиђате једну једноставну ствар: уметност више нема фаворизовану позицију коју је, некад, у доба СФРЈ-а, у друштвеном систему заиста имала.


Predraže, ne previđam i uopšte nisam mislio da je za snagu umetnosti potrebno da je favorizovana u društvu, nelogično je i naivno da se to očekuje u našem vremenu i sistemu (ne)vrednosti.

Preduslov za snažnu umetnost su umetnici sa jako razvijenom svešću i osećanjem sveta i vremena u kojem žive, a sa kojim se ne mire i zbog čega stvaraju dela koja će biti glas i način/sredstvo izražavanja mnogih drugih koji isto misle i osećaju, ali ne znaju da se izraze.

Stvaranje takve umetnosti takođe podrazumeva pronalaženje autentične i adekvatne forme, u skladu s vremenom i okolnostima u kojoj nastaje, kako bi mogla da dopre i da ostvari komunikaciju sa širom javnošću.

Ima još elementa koje umetnik treba da sadrži, kako bi mogao da stvara snažnu odnosno vrhunsku umetnost. Takvi se ne rađaju svaki čas i nema ih stalno na sceni, ali izazov je veliki, a nagrada (u Srbiji) nikakva.

Jedan od takvih jako zanimljivih umetnika našeg vremena je Banksy:Predrag Brajovic Predrag Brajovic 11:20 16.03.2010

Re: Pohvale Jevtiću

Хвала ти, Нуне, због неких ствари које си рекао:
Nune Popović
Preduslov za snažnu umetnost su umetnici sa jako razvijenom svešću i osećanjem sveta i vremena u kojem žive...

Stvaranje takve umetnosti takođe podrazumeva pronalaženje autentične i adekvatne forme, u skladu s vremenom i okolnostima u kojoj nastaje, kako bi mogla da dopre i da ostvari komunikaciju sa širom javnošću.


И онда упореди ово:
Горан Јевтић
Први пут када сам направио паузу од годину дана у позоришту, срео сам се са стварношћу и схватио колико је грозна и колико јој не припадам. Имам право да у тој стварности не учествујем више него што ми прија. Имам своју стварност, истину, начела по којима се водим.


Из своје личне, мале стварности не може се направити никаква велика уметност.
Nune Popović Nune Popović 11:55 16.03.2010

Re: Pohvale Jevtiću

Nema na čemu Predraže.

Nisam svoje komentare napisao u prilog osporavanju Jevtićevih reči, nego kao razmišljanje o mogućoj snazi umetnosti, na osnovu pravljenju razlike između umetnosti i ponašanja današnjih umetnika, o čemu je govorio Jevtić.

A što se tiče lične, male stvarnosti, za koju kažeš da ne može iznedriti veliku umetnost - nisam siguran da bih mogao da se složim sa tvojim mišljenjem.

Pre svega, mislim da svako ima pravo da se odrekne tzv. opšte stvarnosti ili bar da je ignoriše (koliko je moguće), ukoliko mu ne prija. Stvar izbora. Sećam se jednog, ne tako davnog, telefonskog poziva Vujice Rešin Tuciće, velikog vojvođanskog pesnika, koji mi je rekao: "Ne znam kako je sa tobom, ali ovo definitivno nije moja stvarnost."

Po drugoj strani, mnogi ljudi imaju svoje buđenje u stvarnosti. Kod umetnika je to uvek dramatično, o čemu svedoči i Jevtićeva iskrena izjava koju navodiš.

Mnogi stvaraoci su itekako stvarali velika dela iz svoje male, lične stvarnosti. Nadrealizam je generisao stvaralaštvo iz podsvesti/snova svojih autora, a ispostavilo se da je taj njihov, naizgled mali, unutrašnji svet itekako korespondirao sa globalnom stvarnošću. Naravno, svest nadrealista o vremenu u kojem su živeli je bila fascinantna. Oni su prvi, recimo, locirali Hitlera kao globalnu opasnost. Ipak, inspiraciju su crpeli iz svog "malog" sveta. Karl Maj je pisao o divljem zapadu, a da ga nikada nije video, niti "zaista" osetio. Pit Mondrijan je stvarao najapstrakntnije slike, za koje se vremenom ispostavilo da mogu predstavljati savršene tlocrte za džinovske nebodere.

Zapravo, po mom mišljenju, za unutrašnji, lični svet umetnika se ne može smatrati da je po definiciji "mala stvarnost", jer se u tom "malom svetu" mnogo toga događa, puno puta se pokazalo da svet umetnika postaje velika stvarnost. Jedan od primera su nadrealisti koji su sanjali o odlasku na mesec, pa su im se svi podsmevali, ali to se nekoliko decenija kasnije obistinilo. Ili recimo primer stvaralaštva Antonija Gaudija, šta je taj tek uspeo da ostvari. Za mene je to dokaz (moguće) snage umetnosti.Nune Popović Nune Popović 12:16 16.03.2010

Re: Pohvale Jevtiću

oort

Ovo je OK, samo bih dodao da stvarnost koja uključuje i sve moguće umetničke forme same sebe ("kritičarski" b92, "parodijski" pink, "međusobnosuprotstavljeni" dinkić & đelić, "svenarodni" rts, "samopokajna" spc) dodatno otežava posao umetnicima, te nam stoga ne trebaju tek vrhunski umetnici već više od toga, šta god to značilo.


Slažem se, danas nije ni malo lako, ali nije nikada bilo lako. Biti vrhunski umetnik, znači pronaći način da "doakaš" svim okolnostima, kako bi postigao ono zbog čega stvaraš. Snaga umetnosti je upravo u rešenju. Ono, naravno, ne sme biti nasilno.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 12:47 16.03.2010

Re: Pohvale Jevtiću

Нуне, без жеље за икаквом подуком, волео бих да ипак рашчистимо неке ствари.

Био сам замолио Бојану да прочита онај мој текст о положају књижевности у "посткомунистичком добу" и његовим земљама. То стога што верујем да се истоврсна "транзиција" као у књижевности одиграла и у позоришту али и у осталим областима уметности, само помало другачијим ритмом. Савремена уметност суочила се, како где и како кад, са губљењем важности у оном традиционалном смислу. (Додуше, ја помало верујем како такву важност суштински никада није ни имала, али да је њен наступ некад био приметнији и подложнији упрезању у различите намене. Узгред, сасвим легитимно.) Њена реакција била је да спроведе "одбрамбену политику изолационизма спрам велике људске породице". На шта је, опет, та породица реаговала, сасвим природно, продубљивањем јаза који их дели.

И тако се ствар тера до свог пароксизма, а то је оно што сам ја овде ишчитавао. Чему уметност ако се ником не обраћа, ако је затворена у своју собу (богами, понеки пут помислим да је реч о шпајзу)? Рецимо, не може се бити киван на свет а о њему баш много успешно писати. Или може, али онда треба сносити све последице таквог става. А то значи не тражити да те тај исти свет прихвати и призна. Да ти будем искрен, мени је чак помало и мрско да о овим стварима расправљам. Зашто? Зато што верујем да је код правих уметника свест о овом о чему говорим већ требало да постоји. Они други биће осуђени на ситничаву и гунђаву егзистенцију, и увек ће бити у свађи са друштвом коме желе – ах, како је то племенито – да подаре део себе. Ником они ништа не дарују. У ствари, желе да од тог света добију себично признање о властитој вредности; али тога, очигледно, немају намеру да буду свесни.

Такође, мени је мрско да о свему овоме причам јер сам се у доста наврата тиме у текстовима бавио. Један је онај споменути текст; други је ова књига, књига поезије. Знајући да данас поезију готово нико не чита, знајући да су непотребно велики тиражи већ од 200 примерака (ја се често шалим да све читаоце поезије у Србији знам), одлучио сам да је поставим на интернет на слободан приступ и преузимање. То је био мој одговор на садашњу ситуацију у уметности, у оној области којом ја покушавам да се бавим. И нисам незадовољан како је све то прошло....
Nune Popović Nune Popović 13:34 16.03.2010

Re: Pohvale Jevtiću

Predraže, kakva crna podučavanja, našu diskusija je samo razmena mišljenja. U nečemu se slažemo, o nečemu mislimo drugačije, ali da ne navodim taksativno svaki detalj. Na taj način sagledavnje "problematike" dobija širu sliku, a nadam se da će koristiti i onima koji bi kroz umetnost želeli da urade nešto društveno smisleno u kontekstu nemirenja sa poražavajućom stvarnošću.
Bojana Maljević Bojana Maljević 17:45 16.03.2010

Re: Pohvale Jevtiću

Za mene je to dokaz (moguće) snage umetnosti.

Hvala Nune na ovako lepom objasnjenju stava.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:51 16.03.2010

Re: Pohvale Jevtiću

Bojana Maljević
Za mene je to dokaz (moguće) snage umetnosti.

Hvala Nune na ovako lepom objasnjenju stava.

А мени ништа хвала?
Nune Popović Nune Popović 19:19 16.03.2010

Re: Pohvale Jevtiću

Hvala i tebi Bojana, a naravno i kolegi Brajoviću
Bojana Maljević Bojana Maljević 19:25 16.03.2010

Re: Pohvale Jevtiću

А мени ништа хвала?

Hvaaaalaaa!
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:24 16.03.2010

Re: Pohvale Jevtiću

Nune Popović
Hvala i tebi Bojana, a naravno i kolegi Brajoviću

Хвала и теби, Нуне. (Одвратно колико смо љубазни једни према другима. Кад ће fighting, оно вређање, пљување – немаш косу, ћоро, нос ти ко бабура, сурутка ти у глави?)

P.S.
За одјаву са овог блога, само да укажем како се уметничка креативност, неки пут заиста врхунска, у доброј мери распоредила и на ливади маркетинга. Много истински креативних људи – музичара, дизајнера, писаца, режисера – данас се бави рекламном индустријом, будући да је то једна од ретких области у којој се уметничка креативност и даље плаћа и од ње се, онда, може живети. У ствари, опадање положаја уметности код нас се одвијало упоредо са јачањем положаја рекламократа, те би неко могао да помисли како је укупан потенцијал ова два правца у креативности нека врста константе. Уосталом, мислим и да поштовани колега Нуне пројектује добрим делом своју креативност на том пољу: Sign of the Times...
Bojana Maljević Bojana Maljević 21:52 16.03.2010

Re: Pohvale Jevtiću

Много истински креативних људи – музичара, дизајнера, писаца, режисера – данас се бави рекламном индустријом, будући да је то једна од ретких области у којој се креативност и даље плаћа и од ње се, онда, може живети.

Veoma tacna konstatacija (imala sam primer i u sopstvenoj kuci :). Na zalost je tako...
max.cohen92 max.cohen92 13:29 15.03.2010

..mislim sta reci.

Немојте више, додаје Горан Јевтић, да ми говорите о 5. октобру и проневереним револуцијама. Цео мој живот је проневерена револуција. Да ли је могуће да нико нема петљу, ни снагу да каже: чекајте, па није све лоше проистекло од Милошевића.

...mislim sta reci...
Nema,Gorane,ali ne iz razloga sto je slep,neobavesten,nego iz razloga sto mu nije u interesu,a to je najgore.A da su nesposobni,klinicki merljivo glupi(politicari),jesu.I naravno svesni toga,al` su oni vlas`,pa im ta bahatost dodje nekako u opisu radnog mesta.
Problem je sto je Srbija zemlja ne seljaka,nego seljacina,sto se isti ohtabruju od `45-te na ovamo ne bi li vaspostavili sto kulovskiji i umobolniji sistem vrednosti i sto i dalje vazi ona da sto vise covek zna i radi na sebi,sve je neprihvaceniji.Balkan prasta sve sem uspeha i razlicitosti.Kakva crna kultura u Srbiji.Nekad je Srbija imala praske,becke djake koji su donosili duh neceg naprednog,vukli,oplemenjivali,a danas?Koga da oplemeni,sta,ko ce da ga cuje?Kockastoglavi,bolidoidni indijanci sa toplomerkom ispod miske i tetoviranom monografijom vizantijskog fresko-slikarstva na istoj?Oni su glavni konzumenti,a musterija je uvek u pravu,za cash jos vise,dakle oni odredjuju main stream.Takvi u pozoriste ulaze jedino ako ssu ih primorali u osnovnoj skoli ili ako kakav KPZ ima kulturno-umetnicke aktivnosti za pastvu,eventualno ako kane kresnuti kakvu glumicu u povoju,pa zarad toga otrpe torturu od par predstava.Sta ce njima pozoriste i kultura inace?Njemu stih,lepa rec,estetika,ne daj Boze arija kakva, paraju uvo,bodu oko,opasno bre po andol u glavi,jer brazdu samo po sredini imaju.Overload u najavi...a i ne da se ovajditi materijalno od toga.
A BOTA?Iskreno se nadam da mu je neko od vrlih savetnika plasirao da bi zbog sto boljeg statistickog skora kod mase bilo uputno da se spusti na taj nivo i komentarise,te prepricava bljuzgotine Z produkcije,na nase opste zgrazavanje,sto rece Bojana.Kazem,nadam se...nije mu pedigre bas za to sto radi,ali nikad se ne zna koji ce se gen potkrasti i kad,zar ne?
Cim se ovde primio komunizam u jednom periodu istorije,kultura je morala biti komisijski unistena.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 13:36 15.03.2010

rajko grlic

ja gledala juce intervju na hrtu s rajkom grlicem i jos sam pod utiskom, kakav sjajan, sjajan covek!!! gled'o neko?
mayo1 mayo1 14:33 15.03.2010

Re: rajko grlic

Vesna Knežević Ćosić

ja gledala juce intervju na hrtu s rajkom grlicem i jos sam pod utiskom, kakav sjajan, sjajan covek!!! gled'o neko?


Nedjeljom u dva - gost Rajko Grlić
(kada se otvori stranica kliknuti na nu2)
AlexDunja AlexDunja 15:56 15.03.2010

Re: rajko grlic

Nedjeljom u dva - gost Rajko Grlić

hvala, mayo.
Bojana Maljević Bojana Maljević 20:49 15.03.2010

Re: rajko grlic

Nedjeljom u dva - gost Rajko Grlić

Vrlo lepo.
plishani plishani 02:10 16.03.2010

Re: rajko grlic

Evo i ja sad pogledao. Mnogo lepo.
mili92 mili92 17:49 15.03.2010

kako da ne

Sve se zna, a kao da se ne zna, pa i ne zna se kad ne zeli da se zna. Strasan teret je sklanjati pogled u stranu, slusati a ne cuti, gledati a ne vidjeti. To traje, ali ne moze da pretraje, kada krene urusavanje sebe,svih i svega, ne postoji opcija kocnice ili spasonosnog restartovanja.
milosss92 milosss92 21:37 15.03.2010

Naslov je mogao biti i

"Selo gori, prekinite sa češljanjem"
Bojana Maljević Bojana Maljević 22:21 15.03.2010

trolujete li trolujete...

Potpuno je besmisleno da se svađate i time činite zapravo troooool. Od koga sam zaboravila šta sam kome htela da kažem.

Sve u svemu - od toga nikakve koristi.

Razgovor bi trebalo da vodi makar ka nekakvom "sužavanju" a ne udaljavanju od problema.
A selo, gori li gori....
Goran Vučković Goran Vučković 22:44 15.03.2010

Re: trolujete li trolujete...

Potpuno je besmisleno da se svađate i time činite zapravo troooool. Od koga sam zaboravila šta sam kome htela da kažem.

Iskreno, mogao sam i da ne odgovaram (iako je bilo malkice agresivno) - ali čovek reče: "lati se ćorava posla" - kako da mu to odbijem?
vishnja92 vishnja92 23:25 15.03.2010

Re: trolujete li trolujete...

Sve u svemu - od toga nikakve koristi

nije tacno.

Arhiva