Mediji

RRA i radio frekvencije

libkonz RSS / 16.03.2010. u 00:51

Republička radiodifuzna agencija danas je objavila konkurs za dodatnu dodelu radio frekvencija na teritoriji Republike Srbije. Novim konkursom biće ispravljene neke čudne ranije odluke RRA, poput one da Zrenjanin i Kikinda imaju samo po jednu radio stanicu. Takođe, popuniće se mesta onih radio stanica koje su odustale od daljeg rada zbog ogromnih troškova koje su im razne institucije nametnule. U novom konkursu prvo što upada u oči je što su nameti RRA, naročito u manjim sredinama, svedeni na normalnu meru i to je jedina pohvala ovoj instituciji što se konkursa tiče.

Pored Zrenjanina i Kikinde, glavna borba će se voditi za po jednu frekvenciju u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Pretpostavlja se da će u Subotici frekvenciju dobiti Radio Subotica, oko kog se digla najveća prašina zbog toga što nije dobio frekvenciju na prvom konkursu.

Ali, u celoj ovoj priči postoji jedan veliki problem. Ukoliko ste dovoljno neobavešteni i odlučite da učestvujete na konkursu, kupite opremu, obezbedite prostor i zaposlite ljude, potrudite se da kupite i dovoljnu dozu tabletica za smirenje. Jarići i prasići za pojedine članove RRA se podrazumevaju. I onda:

Ubrzo nakon dobijanja frekvencije koju ste pošteno zaslužili, kupili... očekujte posetu jedne zanimljive organizacije po imenu Sokoj. Oni će prvi da vam traže pare, a vi se potrudite da ostavite dobar utisak, jer oni nemaju cenovnik već odokativno određuju koliko treba da im date, pa je poželjno da im se dopadnete. Vrlo su agresivni, stalno nešto prete, a vama slučajno da ne padne na pamet da ih pitate kome te pare idu. To je strogo čuvana poslovna tajna i šta imate da gurate nos da saznajete kome idu vaše pare. OK, dogovorili ste iznos sa njima i naučili kako da svakodnevno popunjavate upitnik koji su vam dali, pregrmeli sve moguće inspekcije koje vode računa da je vaš studio propisnih dimenzija, a oprema kvalitetna,  da su radnici prijavljeni, da program koji emitujete odgovara onome što ste naveli u prijavi, otišli ste u banku i uzeli dozvoljeni minus jer ko zna kada će vam klijenti platiti (ako prosečno kasne 3 meseca vi ste srećan čovek), našli ste dobrog, samim tim i skupog knjigovođu jer znate da će vas inspekcije stalno posećivati i tražiti dlaku u jajetu, napravili ste cenovnik i krenuli sa radom. Posle određenog vremena shvatate da ne možete nikome da prodate svoje sekunde. Ljudi iz marketinga vas obaveštavaju da je cena od 5 dinara koju ste odredili po sekundi prevelika, jer kod konkurencije je cena niža od 2 dinara. Uzimate digitron, računate i shvatate da vam se po toj ceni ne isplati da dajete sekunde, jer tako ne možete pokriti ni osnovne troškove. Raspitujete se kako to konkurencija može da prodaje sekunde tako jeftino i saznajete da se konkurentski radio nalazi na istom spratu na kom stanujete, da mu je vlasnik vaš komšija Sima, koji radi u državnoj firmi, a radio mu je dodatna zanimacija, da muziku pušta njegova gospođa, u pauzama između kuvanja ručka i pranja sudova, da mu se "studio" nalazi u špajizu, da nema zaposlenih, ali ni dozvolu za emitovanje. Ima samo jedan računar i program koji mu je instalirao neki poznanik. Samim tim, ne dolaze mu inspekcije koje proveravaju da li poštuje programsku šemu, ni reketaši iz Sokoja, a nema ni izdatke za frekvenciju.

U Srbiji trenutno radi oko 200 radio stanica na crno. Klasičan primer nelojalne konkurencije, ali i dokaz nesposobnosti naše vlasti.  Vlasnici radio stanica dobijaju dojave kada će im se pojaviti inspektori zaduženi za zatvaranje piratskih stanica i taj dan jednostavno skupe opremu i ne rade. Sledeći dan sve ide ispočetka. U celoj priči treba pohvaliti marketing agencije i ozbiljne kompanije koje sa "divljim" stanicama ne žele da rade. Nemogućnost institucija Republike Srbije da se obračunaju sa ovim problemom je sramota za jednu zemlju koja pretenduje da bude "normalna". 

 

 

Atačmenti



Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ana_radmilovic ana_radmilovic 05:19 16.03.2010

ju

očekujte posetu jedne zanimljive organizacije po imenu Sokoj. Oni će prvi da vam traže pare, a vi se potrudite da ostavite dobar utisak, jer oni nemaju cenovnik već odokativno određuju

a ja mislila da su oni dobri momci, mada...

libkonz libkonz 08:42 16.03.2010

Re: ju

poslovni ljudi
stvarno je nedefinisano kuda idu te pare.
cult cult 09:41 16.03.2010

Re: ju

ovi iz sokoja su male naivne mace za o.f.p.s.
libkonz libkonz 09:53 16.03.2010

Re: ju

moram da priznam da sam ih stavio pod isti koš, ali u pravu si, nepravedno.
OFPS je posebna priča, lovci u mutnom, klasični reketaši.
Evo jednog primera:
Držite kafanicu. Dođe vam baja iz OFPS i kaže da platiš zato što puštaš muziku.
Ti pitaš kome da platiš.
Kaže da su oni udruženje izdavača i da njihova svojina mora da se plati.
Kakva svojina - upitaš.
- Pa korišćenje CD-ova
- Ali mi u kafani puštamo radio
- Da, ali oni koriste CD-ove.
- Pa zar oni ne plaćaju za to?
- Plaćaju, ali moraš i ti da platiš.
- Zašto?
- Zato.
libkonz libkonz 10:03 16.03.2010

Re: ju

a evo i par izvoda iz ugovora koji ste dužni (ne znam po kom osnovu) da potpišete sa njima:
Ако другачије није уређено овом Тарифом, основицу за обрачун накнаде
чини укупан приход, који корисник остварује обављајући делатност у оквиру које
користи репертоар О.Ф.П.С.-а.
Корисник је дужан да достави О.Ф.П.С.-у биланс успеха до 30. марта
текуће године за претходну годину.
Поред биланса успеха, корисник је дужан да приложи и релевантну
финансијску и другу документацију из које се може поуздано утврдити основица за
обрачун накнаде.

А iznos njihovog reketa je jasno definisan:
Радио станице
- 1,5% од прихода од маркетинга и других комерцијалних прихода

libkonz libkonz 10:06 16.03.2010

Re: ju

Osnivači OFPS-a su:
METROPOLIS MUSIC COMPANY
MASCOM EC
GOLD AUDIO VIDEO
HI–FI CENTAR
CENTROSCENA
PGP RTS
GRAND PRODUKCIJA
CITY RECORDS
KOMUNA
JUVEKOMERC
I.T.M.M.
Evo i njihovog sajta:
http://www.ofps.org.rs/
NNN NNN 11:28 16.03.2010

Re: ju

libkonz
Osnivači OFPS-a su:
METROPOLIS MUSIC COMPANY
MASCOM EC
GOLD AUDIO VIDEO
HI–FI CENTAR
CENTROSCENA
PGP RTS
GRAND PRODUKCIJA
CITY RECORDS
KOMUNA
JUVEKOMERC
I.T.M.M.
Evo i njihovog sajta:
http://www.ofps.org.rs/
Super, taman sve ono što ne slušam

libkonz libkonz 11:31 16.03.2010

Re: ju

Super, taman sve ono što ne slušam

to te ne oslobađa obaveze. Kažem ti ja, klasični reketaši.
cult cult 11:37 16.03.2010

Re: ju

Super, taman sve ono što ne slušam

A, pa to su the Osnivaci.
Medju the Clanovima je mnogo zanimljivije.
krkar krkar 13:55 16.03.2010

Re: ju

Ubrzo nakon dobijanja frekvencije koju ste pošteno zaslužili, kupili... očekujte posetu jedne zanimljive organizacije po imenu Sokoj.


SOKOJ je samo prva od 3 slične organizacije koje sve tvrde da nekoga zastupaju sa punim pravom i da morate da im platite koliko oni kažu ili...
libkonz libkonz 16:12 16.03.2010

Re: ju

SOKOJ je samo prva od 3 slične organizacije

koja je treća?
To samo u Srbiji ima. Niti se zna ko pije, ni kome se plaća.
krkar krkar 19:29 16.03.2010

Re: ju

koja je treća?
To samo u Srbiji ima. Niti se zna ko pije, ni kome se plaća.


http://www.pragus.org

Sad se već zna ko sve traži da mu se plaća. Još da se raspetlja zakonski osnov samoproglašenih tarifa...

Inače, za one sa jeftinijim kartama, PRAGUS kao naplaćuje u ime onih teta koje glume srećne lepilice uložaka i onih čika koji se kretenski beče uz pivo.
libkonz libkonz 20:39 16.03.2010

Važno je setiti se

Koga štitimo?


Prava srodna autorskom pravu jesu oblast koja se naglo razvila u poslednjih pola veka. Srodna prva razvila su se u vezi sa iskorišćavanjem dela zaštićenih autorskim pravom i sadrže slična prava,ograničenog dometa i kraćeg trajanja.U srodna prava po Zakonu o autorskim i srodnim pravima (“Službeni list SCG, br. 61/04”) ubrajaju se:

*
Prava umetnika interpretatora
* Prava proizvođača fonograma
* Prava proizvođača videograma
* Prava proizvođača baza podataka
* Prava proizvođača emisije
* Prava prvog izdavača slobodnog dela

Primer:
Rock sastav, operski pevač, glumac, violinista, balerina i svaki drugi umetnik izvođač za javni nastup dobija honorar. Ali što se događa kad na radiju ili TV-u emituju reprizu njihovog nastupa, ili se u disco clubu, kafiću ili frizerskom salonu pusti CD sa umetnikovom interpretacijom? Da li će muzičari, pevači i glumci bilo šta dobiti za to javno izvođenje, kojim radio i TV puni svoj program, a disco club na osnovu toga naplaćuje ulaznice - niko, naime, ne bi platio ulaznicu kada bi znao da će u klubu biti tišina ili u bioskopu nema slike?
To je samo jedan od primera korištenja snimljenih interpretacija koje su, po uzoru na sve civiliovane zemlje sveta, potpale pod zaštitu srpskog Zakona o autorskom i srodnim pravima.

Pragus štiti sve umetnike interpretatore (glumce, igrače i pantomimičare) koji PRAGUS-u potpišu ovlašćenje, i to od dana kada je ovlašćenje potpisano, pa unapred.
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 21:08 18.03.2010

Re: Važno je setiti se

Znaci ako pustam Coltrane-a, Billy Holiday, Parker-a, Miss D., Sassy, i drustvo - sve je besplatno? Tose takodje???
libkonz libkonz 22:56 18.03.2010

Re: Važno je setiti se

nikako. ovi reketaši tako tumače zakon da bi plaćao i onaj ko ceo dan pušta Baha i Mocarta.
jarovid jarovid 11:35 16.03.2010

...

...saznajete da se konkurentski radio nalazi na istom spratu na kom stanujete, da mu je vlasnik vaš komšija Sima, koji radi u državnoj firmi, a radio mu je dodatna zanimacija, da muziku pušta njegova gospođa, u pauzama između kuvanja ručka i pranja sudova, da mu se "studio" nalazi u špajizu, da nema zaposlenih, ali ni dozvolu za emitovanje. Ima samo jedan računar i program koji mu je instalirao neki poznanik...

а предајник му је изнајмио један крупни брадати Никола чије презиме почиње словом Ђ.
libkonz libkonz 16:13 16.03.2010

Re: ...

tako nekako
uros_vozdovac uros_vozdovac 17:31 19.03.2010

Re: ...

jarovid
...saznajete da se konkurentski radio nalazi na istom spratu na kom stanujete, da mu je vlasnik vaš komšija Sima, koji radi u državnoj firmi, a radio mu je dodatna zanimacija, da muziku pušta njegova gospođa, u pauzama između kuvanja ručka i pranja sudova, da mu se "studio" nalazi u špajizu, da nema zaposlenih, ali ni dozvolu za emitovanje. Ima samo jedan računar i program koji mu je instalirao neki poznanik...

а предајник му је изнајмио један крупни брадати Никола чије презиме почиње словом Ђ.


Da nije Nikola Đ koji je vozio vozilo sa ozvučenjem na šetnjama koalicije "Zajedno"?
libkonz libkonz 21:31 16.03.2010

Zanimljiv tekst

screwdriver screwdriver 23:33 16.03.2010

Ratel, RRA i ostale priče...

mene su čak uputili na togitog koji bi mogao da mi ubrza proces dobijanja frekvencije. a čak i sa timitim proces se odužio na 4 mjeseca.
zakonski, 3 mjeseca je limit. ali...
a kontala da ostavim neki smislen komentar..al ne mogu, bijesna sam.
govorim o ratelu, da ne bude zabune.
a tebi, sve najbolje
libkonz libkonz 00:16 17.03.2010

Re: Ratel, RRA i ostale priče...

govorim o ratelu, da ne bude zabune.

stari dobri Ratel
Jasno je da se mnogo više isplati raditi na crno. Sramota za ovu zemlju!
krkar krkar 00:28 17.03.2010

Re: Ratel, RRA i ostale priče...

govorim o ratelu, da ne bude zabune.


RATEL je tek posebna priča. Pogotovu kad uletiš u prepucavanja RATEL-RRA.

mada, RATEL je mafija klasičnog tipa, za pare, RRA je više vazelinska bratija.
libkonz libkonz 01:10 17.03.2010

Re: Ratel, RRA i ostale priče...

RATEL je mafija klasičnog tipa

RATEL ima i mnogo šire polje delovanja.
miloradkakmar miloradkakmar 00:56 17.03.2010

Da mi je

videti ko će RTS da natera da išta plati SOKOJ-u.
Najviše frekvencija deli se u Vojvodini (14), i interesuje me ko se seti da jednu od njih nameni Vrdniku.
libkonz libkonz 01:03 17.03.2010

Re: Da mi je

Najviše frekvencija deli se u Vojvodini (14), i interesuje me ko se seti da jednu od njih nameni Vrdniku.

a tek one silne frekvencije na jugu Srbije. Pa tu ni za vodu neće zaraditi. Smešno.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana