Društvo

Šta nas motiviše?

Glas Amerike RSS / 17.03.2010. u 20:38

Ovih dana, jedan od najčitanijih tekstova na engleskom jeziku na sajtu Glasa Amerike je izveštaj novinarke Džuli Tabo, koja je razgovarala sa Danijelom Pinkom, piscem koji u novom bestseleru “Drive” istražuje šta zaista motiviše američke i druge radnike.

Na prvi pogled, reklo bi se da ljude u profesiji podstiču konkretne nagrade: novac, mogućnost unapredjenja, ideja da će se proslaviti, obogatiti, postati moćni. Medjutim, Pink, u knjizi čiji je podnaslov “Iznenadjujuća istina o tome šta nas motiviše”, osporava taj tradicionalni koncept. Većina biznisa danas funkcioniše po principu “štapa i šargarepe”, nagrade i kazne. Prema Pinku, taj sistem daje rezultate kada radnici obavljaju jednostavne, rutinske poslove kao što je pakovanje ambalaže u fabrikama.

No, kod zanimanja koja iziskuju kreativnost i složeniji način razmišljanja, šefovi treba da zauzmu drugačiji pristup – smatra američki autor. Kreativne radnike ne motivišu spoljni faktori kao što je novčana nagrada. Oni svoj posao rade zato što ga vole, vole izazov koji donosi, osećaj da su mentalno angažovani. To su takozvani unutrašnji motivatori, i oni se sastoje iz tri komponente. Prvi je autonomija, faktor koji dovodi do vrhunskih radnih rezultata ne samo u SAD nego i većem delu razvijenog sveta.

Drugi faktor je majstorstvo – želja da se usavršimo u nečemu što smatramo važnim. Prema nedavnom istraživanju univerziteta Harvard, ljude na poslu iznad svega motiviše želja da vide progres u svom radu, kada se osećaju najpoletnije i najangažovanije.

Najzad – tu je osećanje svrhe, ideja da je ono što radimo u službi nečeg većeg od nas samih. To ne mora da bude nešto grandiozno poput izmišljanja fantastičnog načina da se eliminiše efekat staklene bašte. Jednostavno može da bude u pitanju pisanje dobre novinarske priče ili stvaranje proizvoda koji ljudima makar malo olakšava život.

“Ljudi su složena bića, imamo niz različitih nagona. Neke stvari radimo iz iracionalnih razloga, nešto radimo zbog želje za nagradom ili straha od kazne. Ali takodje radimo stvari iz velikih, transcedentnih razloga. To je deo naše, ljudske prirode, i sada nauka potvrdjuje ono što smo verovatno osećali u svom srcu – a to je prilično dobra kombinacija” – zaključuje Danijel Pink.

Razgovarajući o ovoj temi u našoj redakciji, premišljali smo - da li je “unutrašnja motivacija” bar delimicno privilegija bogatih, industrijalizovanih zemalja, gde su radnici dovoljno placeni za svoj rad da mogu da obezbede pristojnu egzistenciju? Da li unutrašnje zadovoljstvo motiviše i zaposlene u zemljama u tranziciji, ili su neke opipljive nagrade snažniji stimulans? S druge strane, ako pogledamo ponekad brilijantne rezultate radnika iz zemalja u tranziciji, i zemalja u razvoju, koji za svoj rad definitivno nisu adekvatno plaćeni – oni su snazna potvrda ove teorije. Sta vi mislite o tome?



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

seceranac seceranac 20:56 17.03.2010

topla voda kroz rupu na saksiji

otkrivanje tople vode od strane onih koji izgleda nikada nisu nista kreativno radili, da jesu ne bi ovo ni primetili jer svako ko je u zivotu nesto kreativno radio ovo vec zna
Zen Master Zen Master 06:59 18.03.2010

...

Glas Amerike
Razgovarajući o ovoj temi u našoj redakciji, premišljali smo - da li je “unutrašnja motivacija” bar delimicno privilegija bogatih, industrijalizovanih zemalja, gde su radnici dovoljno placeni za svoj rad da mogu da obezbede pristojnu egzistenciju? Da li unutrašnje zadovoljstvo motiviše i zaposlene u zemljama u tranziciji, ili su neke opipljive nagrade snažniji stimulans? S druge strane, ako pogledamo ponekad brilijantne rezultate radnika iz zemalja u tranziciji, i zemalja u razvoju, koji za svoj rad definitivno nisu adekvatno plaćeni – oni su snazna potvrda ove teorije. Sta vi mislite o tome?


Pokušaću zaista da se zadržim u granicama političke i svake druge korektnosti u komunikaciji ali se zaista pitam koliko neko može biti bahat, odvojen od realnosti i poprilično neinteligentan pa da se usudi čak i u šali da postavi ovo somnabulno pitanje ?!
Mogao bih se zakleti da smo svi mi na ovoj planeti ipak samo najobičnija ljudska bića... crni, beli, žuti i crveni ali i dalje jedino i samo ljudi. Zbog istih ili sličnih stvari volimo, mrzimo, veseli smo ili tužni, zbog istih stvari i radimo odnosno kreativno nešto stvaramo !?
Da sam maliciozan mogao bih primetiti da me ovaj post sa sve ovim nebuloznim pitanjem podseća na razgovore engleskog plemstva u kolonijalnoj Engleskoj 19 veka kada su oni jedino sebe priznavali kao normalna ljudska bića a svi drugi su bili nekakva primitivna i neobrazovana dvonožna stoka...
Glas Amerike Glas Amerike 15:37 18.03.2010

Re: ...

Otvarali smo razne teme iz američke politike, kulture i društva, nijedna vam nije odgovarala, čini se da vas svaka čak posebno iritira. Naravno da ova tema nije stvar sudbine planete, ali, kao što smo rekli, pošto je bila veoma čitana na engleskom sajtu, poželeli smo da je podelimo sa svojim čitaocima, ništa više i ništa manje. Analizom su bile obuhvaćene zapadne zemlje i nebulozno pitanje se nekako samo nametnulo. Nadali smo se da će neko od čitalaca zamisliti šta njega lično motiviše u poslu, i osvrnuti i pogledati šta motiviše njegove kolege.

Najsrdačnije vam savetujemo da se preusmerite na čitanje blogova koji vam više prijaju, i koji će vas, nadamo se, inspirisati na pozitivne komentare. Vreme je dragoceno (ako treba možemo da blogujemo i tome) i zašto biste gubili vaše?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:33 18.03.2010

Točak

Sada kada je narečeni Danijel otkrio toplu vodu, pretpostavljam da će u sledećoj knjizi opisati kako je otkrio točak.
pointofview_gun pointofview_gun 16:12 18.03.2010

za lenje

ili one koji vise vole da gledaju i slusaju, nego da citaju


TED talk Dan Pink
Glas Amerike Glas Amerike 16:25 18.03.2010

Re: za lenje

Hvala vam na ovom linku, a ako pogledamo neke od prvih komentara na njemu vidimo da je tema prvenstveno zainteresovala profesore koji pokušavaju da motivišu svoje studente drugačijom tehnikom od dobrih i loših ocena, a ujedno i sami budu motivisani s obzirom na relativno niska primanja.
taube taube 21:45 18.03.2010

Re: za lenje

фантастично, и мене је ова тема заинтересовала управо из тог разлога јер сам увек тражила неке нове начине да своје ученике заинетересујем неком другачијом техником од добрих и лоших оцена, а уједно и себе да мотивишем због њих и због себе а и друштва у целини;
Glas Amerike Glas Amerike 16:28 19.03.2010

Re: za lenje

Znamo da je srpska prosveta u teškoj situaciji, američka prosveta i sama nije u dobrom stanju (Obamina administracija planira velike izmene u sistemu obrazovanja). Obavljate izuzetno važan posao koji, po svemu sudeći, nigde na svetu nije dovoljno vrednovan u smislu zarade, i verujemo da je vaše zanimanje pravi primer potrage za unutrašnjom motivacijom. Drago nam je ako će vam tekst koji smo preneli dati neke ideje u radu sa vašim učenicima, srećno!
taube taube 21:41 18.03.2010

,

volela bih da u srbiji zacaruje unutrasnja motivacija : аутономија, мајсторство и осећање сврхе, мајсторски описано у три речи, три појма;

тренутно се у србији већина послова обавља рутински и нико нема разумевања за делотворне иновације и нове замисли а зашто је то тако никад ми неће бити јасно???????????

страх од оних који су бољи, који боље раде, успешније??????? можда......ја се не бих плашила бољих, ја бих их подстицала да буду још бољи и да развијају своју унутрашњу мотивацију, не бих их никад саплитала!!!!!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana