Eksperimenti u blogovanju| Putovanja| Život| Životni stil

PUT

mikele9 RSS / 19.03.2010. u 11:46

 LaoZi.jpg

PUTod hiljadu milja počinje korakom, izreče onomad premudri Lao Ce.

 ’Ajd da ga tumačim, crtam pučanstvu, ono, šta je „pesnik“ hteo da kaže. Ko me ovlastio? A ko će da mi zabrani? Svi svakoga i sve tumače do mile volje od kad je sveta i veka, e pa mogu i ja osobno svog omiljenog lika, gosn Lao Cea i šlus! Mislio čovek, podrazumevao, PUT i PUT (i sve druge milijarde milijardi PUT-eva). Jedan, nazovimo ga prvim, je PUT, drum, staza, bogaza, autoPUT... drugi je PUT u sebe, u svoje sopstvo, u svoje ja zvano Ego.

Oba započinješ prvim korakom. Drumčinu naoružan gojzericama i vunenim da ne grebu čarapama, ako je u pitanju veća kilometarska distanca. Ako treba da trkneš do samiške po hleb i mleko, imaš možda  love i za litar jogurta, onda možeš da biraš: 1) samiška je daleko petsto metara = Starke, 2) samiška je preko puta ili u samoj stanujućoj zgradi, kući, straćari, kontejneru... = papuče zvane pantofne. Nakristalizovane devojčice u juče odgledanom engleskom (?) filmu, ležeći na leđima, na travi, ćerka glavnog lika: Jednim PUT-em gledaš u zvezdano nebo a drugim, okreće glavu i uperi pogled u zemlju. PUT putuje Aga Bećir Aga, PUT PUT-uju i ostale raznorazne Age i Begovi u našoj nam narodnoj poeziji zvanoj junačka a sve sakupio (rpe, gomile, mnoštvo... za njega sakupljali, zaboravio čim od njih dobio pesme) Volf Karadžić. Age za Age ali ko se ne seća hajduka, poimenice: Starina Novak, Deli Radivoje i Dijete Grujica? Ubusijali se i zacementirali na Romanijskoj magistrali, glavnom i jedinom tadašnjem PUT-u, pa harače li harače nedužne, nezaštićene i bezazlene turske bizmismene. Pa ima tu i ono: Što propusti Starina Novače to dočeka Deli Radivoje a ostajalo je i za nejako Dijete Grujicu.

Jednom su se koliko pamtim zajebali kad su ne čitajući Andrića, udarili na samog Đerzelez Aliju. Al  Đerzelez meka srca bio... No,  mene nekako najviše u srce tačinje PUT Malog Radojice! Jes da je trajao predugo, turska posla, od zabijanja klinaca pod nokte pomenutom Radojici od milošte nazvanog Mali (možda zbog rasta, stasa, visine a možda zbog mladosti?), paljenja vatre (žive!) na grudima mu, pa sve do trenutka kad nad njim igru zaigra Hajkuna đevojka. Turci su zaista bili eksperti za mučenje! Levant je to brale. Radojica, šta Mali?, ljudina, čovečina, muškarčina, umal’ ne završi PUT-ovanje! Jebeš klince, jebeš vatru i živu i mrtvu, iznad glave mu Hajkuna đevojka sa sve svojim ženskim atributima visokog kvaliteta, otškrinu Rajko kapak očni al’ ne dade Hajkuna đevojka. U kratkim crtama, prebaci mu svilen jagluk ili nešto slično, preko glave i energično saopšti da je dotični stoprocentno mrtav! Dopao joj se delija. Bogami i ona njemu, jer koliko se sećam a mrzi me da proveravam, skenjao on turadiju okolnu, zgrabio Hajkunu i s njom fiju u vidu lastinog repa. Kad sam već pri tz narodnoj poeziji, obaveštavam čitaoce da sam već pisao i o Marku Kraljeviću uglavnom u negativnom kontekstu dok sam Turke.... ali evo teksta i on govori o PUT-u:

 

MORE MARKO NE ORI DRUMOVA...

 

Ma koliko voleli (makar u detinjstvu) Marka Kraljevića, bili vaspitavani, učeni, utuvljivan nam Predkosovski ciklus Narodnih pesama iliti Pesme starijih vremena, kako je to segmentirano u davno izdatoj Antologiji srpske junačke poezije, hladne glave i pri punoj svesti (što neko može podvrći sumnji uzevši u obzir trenutak i zemlju u kojoj živim), tvrdim i podvlačim: „Turci su bili vizionari, kristalno jasno su sagledavali pored sadašnjosti i neverovatno važnu budućnost, jednom reči bili su preteče ideje o ujedinjenoj Evropi, čak šta više i ujedinjenoj Evropi, Aziji, Africi...“ Ako ostavimo po strani Markovu mitsku ljutnju, jarost i bes spram gore pomenutih,Turci su čak i u pesmi ponavljali: „More Marko ne ori (ne uništavaj) drumova (PUT-eve, saobraćajnice...)“ Turci, Osmanlijsko carstvo (pametni, učili od Rimljana), bilo je duboko svesno značaja koji drumovi/PUT-evi imaju, pre svega zbog lakšeg održavanja i funkcionisanja ogromnog carstva ali i za komunikaciju među zemljama i narodima, svesni da su drumovi (PUT-evi) žile kucavice za trgovinu, razmenu uobičajenih ali i sofisticiranijih proizvoda, svesni njihove krucijalne važnosti po ekonomiju i samim tim po opstanak carstva ali i svih njegovih delova udaljenih jednih od drugih na hiljade kilometara. Bez drumova (PUT-eva, saobraćajnica, danas, železnice, avioprevoza, brodova) zemlja, država ostaje izolovana u tami i smradu sopstvenih mentalnih i fizioloških izlučevina.

U Srbiji i posle više od 600 godina nije zanemarljiv broj onih (od kojih nam mnogi kroje život ili su ga do skora krojili), koji bi „izorali“ sve do jednog druma/PUT-a koji vodi van zemlje nam Srbije, sistematski bi zatrpali svaku i najmanju rupu i rupicu kojom bi se moglo provući na „onu“ (bilo koju, osim matuške Rusije) stranu, urušili bi buldožerima i inim oruđima klance, klisure, čak vododerine, e da bi Srbin bio i ostao svoj na svome! Parola kojom podupiru svoju nebuloznu ideju, glasi: „Vratimo se pravim tradicionalnim, srpskim domaćinskim i pravoslavnim vrednostima!?“ I ne pomišljaju da bi ih odličan srpski domaćin, na primer Kralj Milutin, zbog njihove buđavosti, nesposobnosti i neprekidnog ispraznog laparanja a sve na račun države (ogromne su to pare), vezao „konj’ma za repove.“ Čak i Mrkonjić kao profesionalac bi se usprotivio (!) uništavanju PUT-eva, mada je svojim mentalnim sustavom blizak srpskodomaćinskopravoslavnom povratku u srednjevekovlje. Lično sam ubeđenja da se Rastko Nemanjić, kasnije narečeni Sveti Sava, najveći PUT-nik i diplomata koga je ovaj narod imao, ako ne prevrće u grobu (ko ne zna, mošti su mu spaljene) a ono prevrće onostranim očima i krsti se na veliko, slušajući danas one koji se, zaklinjući se u svetosavlje, protive svemu što nije šljiva, rakija, opanak, prase, gibanica, sarma, uostalom protive se i XXI veku koji je stigao i u naše krajeve ne pitajući ih za dozvolu, baš zahvaljujući drumovima/PUT-evima tehnološki unapređenim, funkcionalnijim i bržim da ne kažem trenutnim u smislu komunikacije.

Za razliku od Marka koji je u narodnoj mitologiji orao turske drumove/PUT-eve i razgonio Turke na buljuke iz jednostavnog i prihvatljivog razloga koji je bio potrebit srpskom narodu e da bi opstao, naši današnji Kraljevići svesni svoje inferiornosti (čak i kada se pri umivanju pogledaju u ogledalo), buđavosti, neukosti, mentalne impotentnosti, zaparloženosti, nesposobnosti, trivijalnosti, banalnosti, prđenja u istu tikvu, prljavosti, primitivnosti, oskudnom znanju a doktorskim titulama, trulosti i prevaziđenosti stavova koje zastupaju, blizanački istovetnih bez obzira kojoj stranci pripadaju, uplašenih od svega što dolazi iz belog sveta, dupelisci i dupeuvlakači kada im se podvikne a silni kada je njihova pastva (čitaj: birači) u pitanju, kukolj u ono malo žita što je preostalo u Republici Kraljevini Srbiji... dakle, svesni svoje (blago rečeno) inferiornosti, žele i intenzivno, svim svojim snagama, rade na tome da uguše svaku pomisao u ovom pošašavljenom (izraz pozajmljen od Unfa sa Bloga B92) narodu, da mu može biti bolje, drugačije, primerenije i dostojanstvenije.

Ništa bolji od njih nisu ni naši „pro evropski“ orjentisani intelektualci, dobro uhlebljeni i odlično raspoređeni u stotinak (ako ne i više) tz nevladinih organizacija. I za njih je: „Pučina .. stoka jedna grdna.“ Opće je mjesto da su tz nevladine organizacije u Srbiji (i ne samo u Srbiji) formirane od strane svetskih centara (ili samo jednog!?) moći. Sve one deluju po principu: „Neka Srbiji crkne krava“ ali ne zbog ličnog često euforičnog zadovoljstva ljudi, komšija, braće, rođaka... srpske nacionalnosti nad nedaćama i nevoljama bližnjih, ne u pitanju su pare! Dovoljno je da na, za njih već pripremljenim medijima, tribinama, intervjuima... trube naručeno i pare (a nisu male) stižu na njihove račune. Njima je dovoljan samo jedan drum/PUT, onaj kojim stiže novac na njihove račune.

Pre tri godine voze me domaćini iz jednog pograničnog mesta u manastir iz XIV veka. PUT, drum, je sve samo nije PUT! Na moj cinični komentar: „Odlično održavate ove rupčage na PUT-u“, jedan od domaćina mi ćutke pruža tog jutra izašle Večernje Novosti. Ispod velike fotografije, ministar NN naveliko pripoveda o uspešno završenoj i ganc novoj trasi PUT-a kojim se upravo vozimo.

A drumska PUT-arska mafija? Pa jebedu nas u zdrav (da li?) mozak! Pohvatali tiketaše na rampama, arestovali ih i osudili a tužilac izjavljuje kako nisu uspeli da „dođu“ do nalogodavaca.

 

PUT, drum, staza igra glavnu ulogu u jednoj od priča Kurosavinog testamentarnog filma. Vodeći se sopstvenim osećanjima Kurosava je od Van Gogove slike „Polje pšenice i vrane koje lete“ napravio izvanredan kratki film (deo omnibusa) u kojem mladi Japanac (alias mladi Kurosava), prvo stoji ispred slike i gleda je a onda ulazi u nju, u žitno polje, crvenkasto smeđim kolskim PUT-em koji se nalazi tačno na sredini slike oivičen zelenom živicom i nestaje u sunčanom žutilu polja. Većina ljudi bi odabrala neku drugu sliku, „Vazu sa suncokretima“, „Osvetljeni kafe noću“, „Sobu u Arlu“ neki od autoportreta ali Kurosavi je baš ova bila draga, „legla“ mu je na srce i nepotrebno je razmišljati a kamo li raspravljati o tome. Ipak, usuđujem se pored kompozicijski odlično koncipirane slike, vatrometa boja, pre svega žute svih nijansi i njima suprotstavljenih crnih ptica na plavom nebu, da je Akira makar podsvesno odabrao smeđecrvenkasti PUT, stazu, koja između njiva zrelog žita vodi negde, u nepoznato možda, ko zna šta ga sve može snaći na tom PUT-u a možda će ga samo pratiti cvrkut ptica iz živice ili graktanje crnih vrana koje je uznemirio svojim prisustvom. Skoro da sam ubeđen u tačnost mog razmišljanja.

Možda će na kraju PUT-a naići na selo, na ljude čije su to njive, razgovarati ili se samo pozdraviti s njima, imaće neko neplanirano i neočekivano iskustvo. Tome između ostalog služe PUT-evi.

Ako su nekada „Svi PUT-evi vodili u Rim“, danas smo tehnološki tako opremljeni da za sekundu možemo PUT-ovati na bilo koju tačku zemaljskog šara.

Drum, PUT-evi doprinose poimanju sveta/svetova i ljudi drugačijih od nas, razumevanju/prihvatanju različitosti, učenju i samospoznaji, održavanju sopstvene radoznalosti na pristojnom nivou. Francuski Konzul Davil u Travničkoj hronici Ive Andrića obraćajući se svom pomoćniku Defoseu govori: „Ovaj narod, (Bosanci/danas Bošnjaci) mimo sve ostale narode sveta, ima neku nerazumljivu, perverznu mržnju prema PUT-evima, koji ustvari znače napredak i blagostanje, i u ovoj zlosrećnoj zemlji PUT-evi se ne drže i ne traju, kao da se sami ruše.“

PUT-ovanja su nam ugrađena u gene. Naši davnašnji preci su se u potrazi za nasušnom hranom, seljakali i PUT-ovali po celom zemljinom šaru. Malopre na B92 Blogu pročitah (nisam znao) da Italijani imaju izreku: „Utorkom i petkom nit’ se ženi niti na PUT kreni.“ Navode se i razlozi: Utorak je dan Boga rata Marsa

pa samim tim sleduju svađe, razmirice, koškanja... što sve može omesti ili dovesti u pitanje ženidbu/udadbu a što je najgore PUT-ovanje! Petak je Venerin dan za koji se tvrdi da je dan kada su stvoreni zli duhovi, te mu onda na isto dođe i ženidba/udadba i PUT-ovanje. Utorkom i petkom dakle zavalite se u fotelju (ako je imate) i prstom ne mrdajte, sudbinu ne izazivajte.

Drugi PUT je PUT-ovanje u sebe. Delimično sam to elaborirao u odeljku/glavi pod naslovom INOZEMSTVO STANUJE U MENI. To mu dođe kao neprekidno i neprestano izvrtanje sebe kao rukavicu, poniranje u lični spoznati ili nepoznati Kosmos, inkliniranje ka ličnoj Nirvani, ulaženje u sopstveno ogledalo, rekonstruisanje sebe dekonstrukcijom, gubljenje svesti pri buljenju u južno somotsko zvezdama pofajtano nebo, zauzimanje svog mesta pod smokvom, detaljno upoznavanje sa spiralnim Galaksijama, brisanje svega što postoji da bi se ušlo u svepostojeće... Drugi PUT je dug. Nikad nije kasno da se načini prvi korak. Ni Buda nije krenuo na PUT čim se rodio, rodio se kada je zakoračio na PUT. I napose: Mors est quies viatoris – Finis est omnis laboris. Za one malobrojne koji slabije stoje sa Latinskim, evo prevoda: Smrt je kraj za PUT-nika, kraj svake muke.



Komentari (80)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

miloradkakmar miloradkakmar 12:09 19.03.2010

Sve je

manje želje za putovanjem, kao da ne putujemo i kada stojimo u mestu. I kada uopšte ne stojimo, već smo negde gde za tren postojimo.
stari92 stari92 12:28 19.03.2010

Sve je .. ~

"Da bi se postigla ravnoteža,jednako se moraju zauzdati strast
ka zadovoljenju naših prostih nagona,kao i razorni gnev koji se
ispoljava onda kada ne zadovoljimo prohteve našeg tela."
(Gautama Sidartha)

Evo,očit,primer je ovaj citat koji pronađe,najzad,mesto za "javku".
D)
mikele9 mikele9 12:54 19.03.2010

Re: Sve je

Milorade, juče ili prekjuče u jednom komentaru na...godine, zavoravlja se, napisah, citirah po sećanju negdašnjeg mudrog čoveka: "Putuješ, ideš, tražiš sebe i Kosmos, umoriš se, ostariš i shvatiš da nije bilo potrebno da putuješ, da ideš bilo gde, sve je u tebi."
mikele9 mikele9 12:57 19.03.2010

Re: Sve je .. ~

ispoljava onda kada ne zadovoljimo prohteve našeg tela."

Od kada pamtim, naginjao sam na Sidarthinu stranu ali nikada do kraja zbog gore boldovanog.
mariopan mariopan 12:14 19.03.2010

Putovala:-)

Putovala sam kroz tvoj tekst.
Ne zbunjuju me putevi nego raskrsnice?
Sad stojim na jednoj i ne znam gde bih?
Svi pravci su mi podjednako privlačni.
Onda se vraćam u sebe, tu sam na poznatom terenu, malo šta je ostalo za istražiti.
Zato bih birala "Sobu u Arlu" a ne "Zitno polje", nekako mi je tiplo i prijatno unutra, ona stolica deluje udobno a pogled kroz prozor dopire daleko.To je samo za sada. Nije svaki dan za putovanje.
Uvek mogu da izađem na PUT jeda?
Baš to što "uvek mogu" je privlačno.Bar meni.
Da ilustrujem?
stari92 stari92 12:21 19.03.2010

Zid/ovi (u glavi)

Ne postoji jedan put
Postoji samo spoznaja
Ne postoji jedna brana
Postoje zidovi u nama
I ?
Jedan po jedan dodir
Gromadu leda iskra nadjača
Rođenjem dana
Životom smetena
Sumnjom pohabana
Dok iskra živi u nama
Izvesnosti puta ne postoji brana
(Dr.R.)

mikele9 mikele9 13:00 19.03.2010

Re: Putovala:-)

Zato bih birala "Sobu u Arlu

Mariopan draga nemoj se povlačiti u sebe, u sobe u Arlu, niti bilo koje druge!
Ti si divna ekstrovertna osoba, zato napred u prirodu, u događanja i dešavanja.
Ako je u pitanju estetski izbor, ond OK.
mikele9 mikele9 13:06 19.03.2010

Re: Zid/ovi (u glavi)

Zid/ovi (u glavi)
Ne postoji jedan put

Ja sam ti za razbijanje svih zidova u glavi, pogotovo što postoji bezbroj puteva.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:53 19.03.2010

Ima gi razni

margos margos 13:55 19.03.2010

Re: Ima gi razni

margos margos 13:57 19.03.2010

Re: Ima gi razni

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:59 19.03.2010

Re: Ima gi razni

Na takav put od žute cigle se ne može bez

margos margos 14:10 19.03.2010

Re: Ima gi razni

Ili ove?

mikele9 mikele9 14:23 19.03.2010

Re: Ima gi razni

Ima gi razni

Pa o tome pišem i pričam, krajnici mi ko kokosovi orasi!
mikele9 mikele9 14:25 19.03.2010

Re: Ima gi razni

Na takav put od žute cigle se ne može bez

Ili ove?

Pravac na manekensku pistu drage drugarice!
mariopan mariopan 14:30 19.03.2010

Re: Putovala:-)

mikele9
Zato bih birala "Sobu u Arlu

Mariopan draga nemoj se povlačiti u sebe, u sobe u Arlu, niti bilo koje druge!
Ti si divna ekstrovertna osoba, zato napred u prirodu, u događanja i dešavanja.
Ako je u pitanju estetski izbor, ond OK.

Delimično iz estetskih a delimično da predahnem i odlučim kojim putem dalje , da se malo odmorim, pa onda - na PUT.
Tu pobegnem kada sam previše napolju. Treba imati toplo i tiho mesto za to. Otvorim prozor po potrebi, bacim pogled u beskonačno ono što se vidi samo ako dobro gledaš, onda zatvorim da malo odmorim oči, izađem kada hoću, vratim se kada hoću (desno su plava vrata) - sloboda izbora neograničena.
mikele9 mikele9 14:44 19.03.2010

Re: Putovala:-)

bacim pogled u beskonačno ono što se vidi samo ako dobro gledaš,

Pišeš li pišeš a ja uživam! Razumem te, svako bi morao da ima svoj i samo svoj kutak da bi bacao pogled u ono što se vidi i ono što se ne vidi a ima ga, tu je.
mariopan mariopan 15:34 19.03.2010

Re: Putovala:-)

mikele9
bacim pogled u beskonačno ono što se vidi samo ako dobro gledaš,

Pišeš li pišeš a ja uživam! Razumem te, svako bi morao da ima svoj i samo svoj kutak da bi bacao pogled u ono što se vidi i ono što se ne vidi a ima ga, tu je.

Razumeš, hvala
stari92 stari92 15:42 19.03.2010

Rečeno je u knjizi Oda :

mikele9
Pravac na manekensku pistu drage drugarice!


Nestalan i opasan hod
Kao po ivici provalije
Kao po tankoj kori od leda

"Kada je ptica na izdisaju njen je krik potresan;
kada je čovek na izdisaju njegova reč je istinita"
Postoje tri stvari kojima plemenit čovek u praktikovanju Puta
daje prednost:
njegovo ponašanje i pokreti su bez žestine i drskosti
njegove reči,intonacija,oslobođene niskosti i vulgarnosti
njegovo lice ozareno istom verom
Biti obdaren,a ne crveneti što se konsultuju oni nisu u toj meri
Imati mnogo poznanika,a ne oklevati pitati one koji imaju manje
Imati mnogo,a izgledati kao da se nema ništa
Biti ispunjen,a izgledati praznim

(Kung-fu-ce)

[(isti Ja)]

D))
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:55 19.03.2010

Re: Ima gi razni

Gornje su preslatke, ali ja bih na takav put krenula u ovim

margos margos 16:19 19.03.2010

Re: Ima gi razni

Dogovoreno! :)
I ovo može da posluži, ne bunim se uopće...

mikele9 mikele9 16:35 19.03.2010

Re: Ima gi razni

Gornje su preslatke, ali ja bih na takav put krenula u ovim

To drugarice! Ne izvlačim se iz istih, tj Starki. Imam duboke crne, plitke ljubičaste, zelene, drap...u njima mogu da odem do Indije i nazad da se ne umorim.
mikele9 mikele9 16:39 19.03.2010

Re: Rečeno je u knjizi Oda :

Rečeno je u knjizi Oda :

mikele9
Pravac na manekensku pistu drage drugarice!



Nestalan i opasan hod
Kao po ivici provalije
Kao po tankoj kori od leda

"Kada je ptica na izdisaju njen je krik potresan;
kada je čovek na izdisaju njegova reč je istinita"
Postoje tri stvari kojima plemenit čovek u praktikovanju Puta
daje prednost:
njegovo ponašanje i pokreti su bez žestine i drskosti
njegove reči,intonacija,oslobođene niskosti i vulgarnosti
njegovo lice ozareno istom verom
Biti obdaren,a ne crveneti što se konsultuju oni nisu u toj meri
Imati mnogo poznanika,a ne oklevati pitati one koji imaju manje
Imati mnogo,a izgledati kao da se nema ništa
Biti ispunjen,a izgledati praznim

(Kung-fu-ce)

[(isti Ja)]

D))

Blagodarim Stari! Od dotičnog volim i ono: "Voli svoje prijatelje sa svim njihovim manama a mrzi svoje neprijatelje poštujući njihove vrline." Citirao po sećanju.
margos margos 12:16 19.03.2010

Druže Mikele,

Gde bre pronalaziš teme sa toliko značenja i koje, ionako mi raštrkane misli, razbacuje na još n-ti strana???

Uh, koliko asocijacija... al napisaću nejšašaviju...
Kad pomenu Kurosavu i njegov 'ulazsk u sliku', setih se Almodovarovog 'Hable con ella' (Pričaj s njom) u kome se prikazuje neki nemi film: dvoje se toliko vole da bi pošto poto da se nekako stope, preklope, a pošto su oboje naučnici, petljaju po laboratoriji, naprave tekućinu od koje on postane malečak i svečano uđe u nju, vaginalnim PUTem. Spojio čovek nekoliko PUTovanja u jedno.
mikele9 mikele9 12:49 19.03.2010

Re: Druže Mikele,

Gde bre pronalaziš teme sa toliko značenja i koje, ionako mi raštrkane misli, razbacuje na još n-ti strana???

Sve je to bre u meni, tebi, njoj, njemu, svima...samo ga izvučem iz moždane mi ladice.
i svečano uđe u nju, vaginalnim PUTem

Evo ga!
margos margos 12:57 19.03.2010

Re: Druže Mikele,

mikele9
Evo ga!


Taj, taj!!!:)))))))))))

A ima još: ''Put putuje moj jaran, putujem i ja...''

I adolescentska, iz spomenara:

''Putevi uvek nekuda vode,
nad njima peva širina noći...
Kad neko bude, pa nekud ode,
Zar je i morao doći?''
mikele9 mikele9 13:03 19.03.2010

Re: Druže Mikele,

Taj, taj!!!:)))))))))))

A ima još: ''Put putuje moj jaran, putujem i ja...''

Meni nekako najviše leži Mali Radojica, kao mali sam zamišljao Hajkunu đevojku kako igra iznad mene a ja škiljim odozdo.
nikola_kovac nikola_kovac 12:51 19.03.2010

ПУТ-еност

pa sve do trenutka kad nad njim igru zaigra Hajkuna đevojka.

Анима?
PUT-evi doprinose poimanju sveta/svetova i ljudi drugačijih od nas, razumevanju/prihvatanju različitosti,

ПУТ-еви доприносе поимању света/светова и људи истих као ми, разумевању/прихватању истости.
mikele9 mikele9 13:10 19.03.2010

Re: ПУТ-еност

ПУТ-еви доприносе поимању света/светова и људи истих као ми, разумевању/прихватању истости.

Ne slažem se u potpunosti i kličem: ŽIVELE RAZLIKE!
Zamisli istost (svetova i ljudi), to bi bilo nešto kao konfekcija.
mikele9 mikele9 13:14 19.03.2010

Re: ПУТ-еност

ПУТ-еност

Zamalo ovo da propustim! Jako dobro! Hvala.
nikola_kovac nikola_kovac 14:35 19.03.2010

Re: ПУТ-еност

Нису све истости исте. особа а, особа бе, особа це...

mikele9 mikele9 14:46 19.03.2010

Re: ПУТ-еност

Нису све истости исте

Složismo se a i pre toga a i uvek.
jasnaz jasnaz 13:14 19.03.2010

sigurna pobeda



Posrnućete, ali nećete pasti; a ako se i desi - izuzetan
slučaj! - baš i da padnete, nećete se povrediti nego ćete, čim
se pridignete, produžiti mirno i bodro svoj put. Različiti ste
od svega oko sebe, sve vam preti i sve vas ugrožava, ali vam se
ne može ništa zlo i nepopravljivo desiti, jer u vama od začetka
vašeg živi skrivena i neuništiva iskra životne radosti koja je
moćnija od svega sto vas okružuje. Samo ćete celog veka, sve
do poslednjeg daha, patiti zbog svog neprirodnog položaja u
svetu u koji ste bačeni. Tako se može reći da vam je, kroz sve
mene i obrte dugog života, dvoje zajemčeno i osigurano: duga
patnja i sigurna pobeda.



IA Znakovi pored puta
__________ __________

tamo kod Andrića nije atmosfera za Andrića, pa sam ga dovela ovde.

i da mu pridružimo kurosavu

mikele9 mikele9 13:22 19.03.2010

Re: sigurna pobeda

Posrnućete, ali nećete pasti; a ako se i desi - izuzetan
slučaj! - baš i da padnete, nećete se povrediti nego ćete, čim
se pridignete, produžiti mirno i bodro svoj put.

Hvala Jasna, hvala za Andrića a hvala i za Kurosavu.
margos margos 13:41 19.03.2010

Re: sigurna pobeda

tamo kod Andrića nije atmosfera za Andrića, pa sam ga dovela ovde.

Svojevremeno, šetajući pse sa Mrgudom Radovanovićem, svašta nešto lepo čuh o Starom Mudracu, kako ga je Mrgud nazivao. Između ostalog, ispriča, kako je Andrić neko vreme bio ispred Partije zadužen za savesno samoupravljanje u Jugoslovenskom dramskom, a tome nije bio vičan, kako su drugovi zahtevali.

Jednom prilikom, kada je neki veliki limeni stub sa rasvetom korodirao u dvorištu, jer se tetkice, majstori, rasveta i ini nisu mogli dogovoriti oko toga čija je krivica, pa na sastanku prebacivali odgovornost jedni na druge, smiren, smoren i razočaran, Andrić im ispriča kako se u nekom kineskom selu izlila reka i poplavila polja pirinča - te navede imena - i kako su se seljani iz 1000 kilometara udaljenog sela okupili i poslali vagon riže, saosećajući sa sapatnicima... a vi ovde oko našeg zajedničkog dobra ne možete da se dogovorite. Ućuta, i ode.
mikele9 mikele9 14:37 19.03.2010

Re: sigurna pobeda

Ućuta, i ode.

Svojim PUT-em. Pametno uradio, lepa priča.
mirelarado mirelarado 21:44 19.03.2010

Re: sigurna pobeda

Да се надовежем Андрићем:

Воз јури сремском равницом. Недеља после подне. Притуљена светлост новембарског дана. Јак ветар на пустим пољима. Гледам кроз прозор вагона како сува комушка од кукурузовине плови ваздухом, ношена јаким југозападним ветром, извија се и премеће, диже и спушта, час слична једрилици, час залуталом галебу мрких крила.

И. Андрић: Предели

Тако некако, као ова Андрићева комушка, волим да ПУТујем, лако као перце или птица, куда ме пут нанесе. Сви путеви су ионако умршени у лавиринтски чвор. Само је крај ПУТовања известан, зато треба уживати у сваком кораку... док ПУТовање траје.
mikele9 mikele9 21:54 19.03.2010

Re: sigurna pobeda

Тако некако, као ова Андрићева комушка, волим да ПУТујем, лако као перце или птица, куда ме пут нанесе. Сви путеви су ионако умршени у лавиринтски чвор. Само је крај ПУТовања известан, зато треба уживати у сваком кораку... док ПУТовање траје.

mirelarado mirelarado 18:47 20.03.2010

Re: Лако као перце...

mikele9 mikele9 11:04 22.03.2010

Re: Лако као перце...

Значи приступамо лако лагано као перце, оснивању...погледај доле текст у вези огњишта.

www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Društvo...
dirtyharry dirtyharry 13:44 19.03.2010

E taj put

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:51 19.03.2010

Re: E taj put

mikele9 mikele9 14:27 19.03.2010

Re: E taj put

E taj put

Hvala Harry i putuj što više možeš.
mikele9 mikele9 14:33 19.03.2010

Re: E taj put

Jelica Greganović

Pa ti si neumorna Nobelovko! Ove tvoje sprale me oma podsetiše na one spirale koje nam (ženi mi i meni) nekada mnogo značiše!
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:14 19.03.2010

Re: E taj put

Khm...je l su to one spirale na koje ja mislim ili je ovo neka kolekcija za lovljenje štuka i većih od istih?
mikele9 mikele9 16:32 19.03.2010

Re: E taj put

Khm...je l su to one spirale na koje ja mislim ili je ovo neka kolekcija za lovljenje štuka i većih od istih?

To su one na koje misliš. Za štuke koristim žive mamce, tz kedere, uglavnom babuške i crvenperke ali me ovaj Kormoran urniše!
Dr M Dr M 18:10 19.03.2010

Re: E taj put

Te spirale rasteruju nezeljene navalentne PUTnike...
mikele9 mikele9 21:04 19.03.2010

Re: E taj put

Te spirale rasteruju nezeljene navalentne PUTnike...

Doktore, vrlo koncizno ste razjasnili stvar.
trener92 trener92 14:42 19.03.2010

Mi krenuli ...

a na putu ...
mikele9 mikele9 14:50 19.03.2010

Re: Mi krenuli ...

Mi krenuli ...
a na putu ...

Baš mi pre neki dan...sedeli kod Konja Hajduk Stanko, Zeka Buljubaša, Deva i ja, ispričaše o svanuću novog dana. Ja pio produženi s mlekom a oni onako hajdučki opleli po žeženoj prepečenici.
trener92 trener92 15:08 19.03.2010

Re: Mi krenuli ...

mikele9
Mi krenuli ...
a na putu ...

Baš mi pre neki dan...sedeli kod Konja Hajduk Stanko, Zeka Buljubaša, Deva i ja, ispričaše o svanuću novog dana. Ja pio produženi s mlekom a oni onako hajdučki opleli po žeženoj prepečenici.

Opleti ! Tako je , vratiću se na `ajduke i ostale, mnogo mi se dopada kako si napisao.
mikele9 mikele9 15:18 19.03.2010

Re: Mi krenuli ...

mnogo mi se dopada kako si napisao.

Treneru prijatelju, pognuću sramežljivo glavu i skromno reći: Duh mi nije slaba strana.

Gosn Ajnštajn je bio ljubazan da to prikaže celom svetu, na čemu sam mu zahvalan.
stefan.hauzer stefan.hauzer 15:14 19.03.2010

Eh,kad je 'vako lepo vreme...

...to podrazumeva jedan dugacak PUT.
Ima se prosetam od kuće do posla...
mikele9 mikele9 15:21 19.03.2010

Re: Eh,kad je 'vako lepo vreme...

Eh,kad je 'vako lepo vreme...
...to podrazumeva jedan dugacak PUT.
Ima se prosetam od kuće do posla..

Dragi Stefane obori me sa AC/DC, hoću reći sa Its A Long Way...
I PUT do kuće je PUT!
stefan.hauzer stefan.hauzer 15:25 19.03.2010

Re: Eh,kad je 'vako lepo vreme...

I PUT do kuće je PUT!


Vala jest'...ali tada cu da iskoristim markicu za gradski,da se ne baci...jos ovaj mesec!

Our House.
mikele9 mikele9 15:29 19.03.2010

Re: Eh,kad je 'vako lepo vreme...

Our House.

Jel ti hoćeš da me baciš u nirvanski sevdah? Još jednom zahvaljujem na izboru mjuza.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:57 19.03.2010

Ima različitih puteva i

još različitijih putnika

vladimir petrovic vladimir petrovic 19:28 19.03.2010

Večni Tao

Put je i Tao. Tao je put.

Tao je Lao Ce. Lao Ce je Tao.

Da čekamo nastavak?
mikele9 mikele9 20:16 19.03.2010

Re: Večni Tao

Put je i Tao.
Tao je Lao Ce. Lao Ce je Tao.

Vladimire ja ovo shvatam kao razumevanje onoga što sam napisao.
Da čekamo nastavak?

Volim da budem neočekivan i iznenađujući, pre svega i svih, samog sebe, tako da mož' da bidne ali ne mora da znači.
Ideogram Tao, tebi na dar.

ana_radmilovic ana_radmilovic 12:44 20.03.2010

il što bi rek'o elvis

mikele9 mikele9 14:07 20.03.2010

Re: il što bi rek'o elvis

ana_radmilovic
il što bi rek'o elvis

Kralj je bio i ostao Kralj!
Hvala Anči
milisav68 milisav68 14:54 20.03.2010

Re: il što bi rek'o elvis

A Cane
mikele9 mikele9 16:12 20.03.2010

Re: il što bi rek'o elvis

A Cane

Car si Milisave, kud to da zaboravim! Cane je naš Elvis.
Slušao sam ga svojevremeno u Zagrebu (zatek'o se baš kad treba!) u Studentskom ili beše u Kulušiću (davno bilo), kad Cane ono: "Zdravo Hrvati" a publika u glas: "Zdravo Cane Caru!"
ana_radmilovic ana_radmilovic 16:59 20.03.2010

Re: il što bi rek'o elvis

mikele9

Kralj je bio i ostao Kralj!
Hvala Anči


odma' mi je pao na pamet kad sam vid'la naslov


Ma koliko voleli (makar u detinjstvu) Marka Kraljevića, bili vaspitavani, učeni, utuvljivan nam Predkosovski ciklus


samo, marko je postkosovski ciklus, ili pokosovski kako ti se svidja.
za razliku od predkosovskog i kosovskog koji su čista antika - marko je prava slika rasula posle propasti. za ovo vreme (takodje postkosovskog ciklusa) prava mera i super ti je slika sa oranjem drumova.

edit:

preporuka za blog, naravno
mikele9 mikele9 18:27 20.03.2010

Re: il što bi rek'o elvis

Pretkosovski ciklus - Википедија - [ Translate this page ]Pretkosovski ciklus je ciklus pesama srpske epske poezije u koji spadaju pesme čije ... kao što su Miloš Vojinović, vojvoda Momčilo, pa i Marko Kraljević. ...

Nije baš da je pouzdano ali piše. U većini slučajeva, pesme o Marku Kraljeviću se stavljaju u zasebniu grupu. Npr:
3 Pretkosovski ciklus
4 Kosovski ciklus
5 Pesme o Marku Kraljeviću
6 Pokosovski ciklus
7 Hajdučki i uskočki ciklus
8 Pesme o oslobođenju Srbije i Crne Gore

Ali čemu i zašto, ako treba evo posuću se (vulkanskim) pepelom po glavi.

Pozajmljeno sa:www.ezadar.hr/clanak/pepeo-iz-cileanskog-vulkana

Anči, šalim se, hvala ti što se javljaš i otvaraš mi treće, četvrto, peto, n-to oko kako na glavudži tako i unutri.
ana_radmilovic ana_radmilovic 19:45 20.03.2010

Re: il što bi rek'o elvis

mikele9
Pretkosovski ciklus - Википедија - [ Translate this page ]Pretkosovski ciklus je ciklus pesama srpske epske poezije u koji spadaju pesme čije ... kao što su Miloš Vojinović, vojvoda Momčilo, pa i Marko Kraljević.

pa čekaj, šta u pesmama radi marko kraljević? i zašto bi to radio pre kosovske bitke, tj kada je srbija pala pod tursku vlast? i ne samo zašto, nego i kako bi marko podrivao tursku vlas' tamo gde ova još nije došla?
mikele9 mikele9 20:58 20.03.2010

Re: il što bi rek'o elvis

pa čekaj, šta u pesmama radi marko kraljević? i zašto bi to radio pre kosovske bitke, tj kada je srbija pala pod tursku vlast? i ne samo zašto, nego i kako bi marko podrivao tursku vlas' tamo gde ova još nije došla?

Ej bre ala si se zauktala, pa jesam li spremio pepeo i pokazao ti ga. Moram da te častim jednim svojim remek delom, pazi sad:

Zatekli se Miko Petrović i ja u Skoplje, prestoni Dušanov grad. Pijemo
Strumičku mastiku, domaću, od neke baba Kristinke. Loza je Loza ali ne mogu griješit duše spram Strumičke mastike. Grozdova rakija, to mu dođe ka Loza. Makedonci je miješaju s vodom pa pobijeli ka varenika а mi ne Bogomi,
pijemo je čistu. Još da smo mogli izbačit miris anisona ali neka.
Čoplimo janje s Šar Planine i mogli bi tako dovijeka. No il je đavo ili su mađije al nikad se ne zna s Mikom Petrovićem. Taman kad sam izio svo meso s
plećke i podiga je spram sunca da vidim oće li bit rata, skoči Miko na noge lagane:
Mogli bi mi ođe i korijenje puštit a Marko ?
Koji sad Marko, začudih se ja i još ne ispuštah onu plećku ?
Koji Marko pitaš, čisto se uvrijedi Miko Petrović, Marko Vukašinov !
Ko je cijedio suvu drenovinu, ko je prićeriva Tuskoga Cara uz duvar, Marko
jadan, Marko Kraljević !
Najmilije mi je ono što s Šarcem vino dijeli, zinuh ja ali me prekide Miko Petrović : Pušti sad vino, Moga si se sjetit janjca od pola godine što mu se crni u zubima, no ustaj da poitamo. Dočuo sam da će se Marko sudarit s nekakvijem Musom Kesedžijom, pa bi volio da smo pobliže.
Marko je rašćeriva Turke na buljuke, o crnijem Arapima da i ne zborimo,
počeh ja i nasuh ni po čašu mastike. Ispismo je pa put pod noge. Prođe neko
vrijeme i obresmo se u neku velju planinu. Šćasmo da sjednemo i počinemo
uru, dvije, kad se zemlja zatrese, stade buka, klepet i lomljava !
Ili grmi il se zemlja trese il udara more o mramorje, zaustih .
Zemlja se trese ali niti grmi nit udara more o mramorje, znaš li ti đe je more
jadan, odvrati mi Miko Petrović, ovo je velika nevolja. Poteci mi ka sivi
sokolovi i ojha, ojha, kad sjednoga brijega viđesmo u podnožje, udario junak na
junaka. U prvi mah od pjene pola bijele a pola krvave na razabrasmo se baš
najbolje. Kad se prašina malo slježe i razbistri ni pogled, viđesmo đe dobri i
pošteni Marko leži na pleća junačka a na grudi mu sjedi neka grdosija od
čoeka. Zinuh od čuda i potiho ću Miku Petroviću :
Oćemo li pomoć Marku, grdna mu je nevolja za vratom ?
Muči jadan, obraz ni ne bi oprala ni Marica ni Sitnica. Iz većih se jada Marko
izbavlja, još mu nije crna ura pred očima.
Mene se nije činjelo baš tako al kad kaže Miko Petrović !
Kraljević je krklja pod onijem Musom, dobru se nije moga nadat.
U taj čas čusmo kako Marko poče nekoga dozivat, šćah da strčim no me zadrža Miko Petrović :
Ne zove on ni tebe ni mene, počekaj malo.
Dok dlanom o dlan, rastvori se nebo i na viđelo se pojavi đevojka lijepa da ni u san doć ne može. Zinuh od čuda, moga mi je roj muva u usta ulećet a Miko
će Petrović :
To ti je gorska vila, vila Ravijojla, posestrima Kraljevića Marka.
Koja Sindi Kraford i Naomi Kembel, ne bi joj se ni na puškomet mogle primać !
Zlatna kosa niz pleći joj pala, lice bijelo, obrvice morske pijavice a zubi joj niska od bisera, to je samo dragi Bog moga stvorit ! Pogleda je Musa Kesedžija i viđesmo đe mu krenu bururet u glavi i ostalim djelovima tijela.
Zablenu se Musa u Ravijojlu, nije oči moga sklonit s nje !
Tu ti se Markiša snađe te potrže nože iz potaje i raspori Musu od učkura do
bijela grla. Pade mrtav Musa Kesedžija, pade ka da se gorski Dub srušio.
Primakosmo se nas dvojica, Miko Petrović i ja, Ravijojle već ne bješe, što mi
je bilo mnogo ža, htio sam je pobliže pogledat. Marko se nageo nad Musu,
nagnusmo se i mi, kad u Muse tri srca junačka i oko njih guja se savila. Udari
se Marko šakom u čelo i zakuka :
Jao mene do Boga miloga đe ja ubih boljega od sebe !
Nijesam stio komentarisat u taj mah, no danas kad se sve sljeglo, s istorijske
distance što bi reka Dedijer, mnim da je tu bilo za moj ukus previše patetike
a u isto vrijeme shvatio sam Musu Kesedžiju : zbog lijepog ženskog čeljadeta i ja sam vazda spreman žifot izgubit !
ana_radmilovic ana_radmilovic 01:06 21.03.2010

Re: il što bi rek'o elvis


fala

znači tak'e se stvari vidjaju kad je pije loza u makedoniji?
mikele9 mikele9 09:08 21.03.2010

Re: il što bi rek'o elvis

znači tak'e se stvari vidjaju kad je pije loza u makedoniji?

Uz domaću Lozu ti nije potreban Don Huan i Pejotl.
Kazezoze Kazezoze 11:21 21.03.2010

Re: il što bi rek'o elvis

pokushavam ovu tvoju prichu povezati sa onim chileanskim vulkanskim pepelom, al' mi nikako ne polazi za rukom.
o chemu je rech?

uzgred, da se dotaknem teme - put je dobar samo ako si ga sam svojom voljom izabrao. to obichno saznash kad stignesh na kraj puta, ukoliko ne odustanesh.
ili kao shto je rekao buda, a meni stoji u profilu:
"Na putu ka istini čovek može da napravi samo dve greške. Da ne prođe celim putem ili da ni ne krene."
mikele9 mikele9 12:00 21.03.2010

Re: il što bi rek'o elvis

pokushavam ovu tvoju prichu povezati sa onim chileanskim vulkanskim pepelom, al' mi nikako ne polazi za rukom.
o chemu je rech?

Reč je o mom posipanju pepelom glede Aninih komentara, nema veze sa Čileom, vulkanom...
"Na putu ka istini čovek može da napravi samo dve greške. Da ne prođe celim putem ili da ni ne krene."

Pa ja napisah nešto slično:
Ni Buda nije krenuo na PUT čim se rodio, rodio se kada je zakoračio na PUT.
i dovršio PUT-ovanje, dodajem.
Kazezoze Kazezoze 12:36 21.03.2010

Re: il što bi rek'o elvis

Reč je o mom posipanju pepelom glede Aninih komentara, nema veze sa Čileom, vulkanom...

e sad sam uleteo u drugi film razmishljanja: zashto se kazhe bash "posipanje pepelom" kad se hvalimo pred nekim, zashto ne "posipanje zlatom" ili nekim drugim plemenitim metalom; ili, recimo, "posipanje cvecem", zashto bash pepelom?
verovatno ima neke veze upravo sa vulkanskim pepelom...odo' ja u trol, jbg.
mikele9 mikele9 12:58 21.03.2010

Re: il što bi rek'o elvis

zashto se kazhe bash "posipanje pepelom" kad se hvalimo pred nekim,

Ne hvalimo, nego se pravdamo, ono kao: "Jao gde meni to da se desi da kažem, učinim..."
Kazezoze Kazezoze 14:32 21.03.2010

Re: il što bi rek'o elvis

mikele9
zashto se kazhe bash "posipanje pepelom" kad se hvalimo pred nekim,

Ne hvalimo, nego se pravdamo, ono kao: "Jao gde meni to da se desi da kažem, učinim..."

ups, u pravu si.
mene razmishljanje odvelo na sasvim drugo znachenje.
mirelarado mirelarado 20:40 21.03.2010

Re: il što bi rek'o elvis

mikele9
zashto se kazhe bash "posipanje pepelom" kad se hvalimo pred nekim,

Ne hvalimo, nego se pravdamo, ono kao: "Jao gde meni to da se desi da kažem, učinim..."


Управо тако. Мислим да тај израз потиче из доба када се жар у огњишту гасио тако што се загртао (посипао) пепелом. Отуда, кад се нешто рђаво уради ("потпали се нека ватра", онда следи "вађење флека", тј. "посипање пепелом".
mikele9 mikele9 10:53 22.03.2010

Re: il što bi rek'o elvis

Управо тако. Мислим да тај израз потиче из доба када се жар у огњишту гасио тако што се загртао (посипао) пепелом. Отуда, кад се нешто рђаво уради ("потпали се нека ватра", онда следи "вађење флека", тј. "посипање пепелом".


www.vid.hr/zupavid/starestvari/starestvari.htm
Мирела, хајде да приступимо оснивању двочлане Академије Наука и Уметности
mirelarado mirelarado 22:14 22.03.2010

Re: il što bi rek'o elvis

mikele9
Мирела, хајде да приступимо оснивању двочлане Академије Наука и Уметности


Предлог се усваја, једногласно!

Они из зграде на горњој слици тешко да ће нас икада примити. Стога у се и у своје кљусе...
mikele9 mikele9 22:38 22.03.2010

Re: il što bi rek'o elvis

Драга Мирела, зграда је била само илустрација и то погрешна, и ја сам за то: у се и у своје кљусе. Еј!, чуда ћемо да направимо, већ смо почели а тек шта предстоји?!!!!
Черевићан Черевићан 22:14 20.03.2010

акудаћу

пут путујем, далћу стићи
тамо где сам наумио
aл сам слуђен раскршћима
можда ту сам ја већ био

па се враћам ка почетку
са којега на пут кренух
те погубљен недореком
у моменту ја се пренух

јер ко да се собом сретох
препознатљив ми је пејзаж
лутање је живот стално
то му ваљда . . . даје драж
mikele9 mikele9 23:07 20.03.2010

Re: акудаћу

лутање је живот стално
то му ваљда . . . даје драж

Благодарим гос'н Чер! Ево вам мали дарак

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana