Društvo| Istorija| Nauka| Region

I Evropa i region i Kosovo

Jelena Gall RSS / 21.03.2010. u 11:02

Kosovo.jpgPOBJEDA: Kako mislite da Srbija može riješiti pitanje Kosova?
KORAĆ: Kada je u pitanju Kosovo, Srbija će, po mom mišljenju, polako ići u samoizolaciju. Imali smo prvo slučaj inauguracije hrvatskog predsjednika Josipovića, gdje Tadić nije došao. Sada imamo problem sa njegovim odsustvom sa skupa na Brdu kod Kranja. Prema mojim procjenama, u vremenu koje dolazi, Kosovo će sve više biti pozivano na razne sastanke, a Srbija neće moći stalno da insistira da ne bude nekih državnih obilježja Kosova. Takva politika vodi u samoizolaciju.
S druge strane, novi patrijarh je ovih dana izjavio da srpska država ne može da postoji bez Kosova, što je zastrašujuće, jer je srpska država već postojala bez Kosova. Kosovo Srbiji pripada tek od Prvog balkanskog rata. Tu je i čuvena politička fraza „i Evropa i Kosovo", koja sada zvuči jako dobro, ali dugoročno nema šansu. Za sada Srbija tu pliva u jednoj politici koja izgleda kao dobro rješenje, ali mislim da Srbiji nedostaje vizija i spremnost da počne da se bavi realističnom politikom, na čemu insistira i Evropa.
***
Sticajem okolnosti, nekoliko sati pre nego što sam pročitala intervju Žarka Koraća Pobjedi (u kojem je, naravno, pre svega reč o odnosima Srbije i Crne Gore), čitala sam Dubravku Stojanović. Dva teksta, objavljena 2007. i 2009. godine u Helsinškoj povelji, posvećena su upravo Prvom i Drugom balkanskom ratu i pitanju odnosa Srbije prema Kosovu do danas.Ne prenosim ih integralno, jer su predugi za blog, spojila sam ih u jedan tekst i tu i tamo promenila redosled pasusa. Ali, oba teksta ćete moći da pročitate u knjizi koja bi u junu trebalo da se pojavi u izdanju Peščanika.

DUBRAVKA STOJANOVIĆ:
(...) Od dana kada je Marti Ahtisari predstavio svoj plan, mogli smo čuti najneverovatnije izjave srpskih zvaničnika o budućem statusu Kosova. Ma kako „maštovite" ili „preteće" one bile, zajedničko im je jedno: sročene su da bi pripremile javnost u Srbiji na neprihvatanje odluke međunarodne zajednice. I, ponovo, kao i svih prethodnih godina, u svim tim izjavama reč je bila samo o imaginarnom Kosovu. (...) Niko nije govorio o tome kako bi građani Kosova glasali na budućim zamišljenim izborima za Skupštinu Republike Srbije i kako bi srbijanska elita prihvatila albanske poslanike, pa i ministre u svojim budućim vladama. Kakav bi to bio školski sistem, kako bi se predavala Kosovska bitka, a kako Balkanski ratovi? Da li u duhu „jedne istine", „naše istine", kako bi to rekle naše današnje prosvetne vlasti? Svih ovih godina od kada je Kosovo suštinski odvojeno od Srbije nisam uspela da čujem razrade takvih konkretnih pitanja, jer niko, u stvari, nikada nije ni pomenuo stanovništvo Kosova. Ono o čemu se govori u tolikim govorima jeste samo „Kosovo", neko u stvarnosti nepostojeće Kosovo - Kosovo bez ljudi.
Mislim da je, u suštini, Srbija Kosovo izgubila upravo na tom pitanju. Kosovo za političke i intelektualne elite u Srbiji nikada nije podrazumevalo njegove stanovnike, već samo teritoriju, imaginarnu teritoriju istrgnutu iz vremena, iz realnosti. Kao neko polje, bez ljudi, u 1389. godini! Zbog toga mi se čini izlišnom rasprava o tome da li će Kosovo biti izgubljeno 2007. godine ili se to već dogodilo 1999. godine. Kada se uzmu u obzir svi relevantni podaci, mislim da se to dogodilo 1912. godine, onog istog trenutka kada je, pet vekova posle čuvene bitke, ta oblast pripojena srpskoj državi.
(...)
„Dan velikog obračuna", „ostvarenje zavetne misli", „osveta Kosova", „nastavak borbe za krst časni i slobodu300px-Balkan_Wars_Boundaries_cleanup.jpg slavnu", „najpopularniji ratovi u srpskoj istoriji"... To su neki od načina na koje su Balkanski ratovi opisivani u istorijskim izvorima i u kasnijoj istoriografskoj literaturi o njima. Slavljeni su, bar u Srbiji, kao revanš za poraz u Kosovskoj bici, ispravljanje tada nanete nepravde, vraćeni dug knezu Lazaru... Razumevani su kao ostvarenje istorijskog prava, pa su tako ušli i u današnju argumentaciju Srbije u diskusijama o nezavisnosti Kosova.
Podsetimo se, prvo, šta se tada dogodilo. Prvi balkanski rat počeo je u oktobru 1912. godine i u njemu su se sukobile vojske Srbije, Grčke, Bugarske i Crne Gore s turskom vojskom. Cilj toga rata bilo je rešenje nasleđa Osmanskog carstva na Balkanu. Pošto se ambiciozne mlade nacionalne države nisu mogle dogovoriti o podeli etnički izmešanog prostora, došlo je, samo nekoliko meseci po završetku prvog rata, do izbijanja drugog. U njemu su se drukčije promešale karte, saveznici i protivnici iz prvog rata zamenili su mesta. Tada, u leto 1913. godine, na jednoj strani su bile Turska, Srbija, Crna Gora, Grčka i Rumunija, a na suprotnoj - Bugarska. Rat je završen porazom Bugarske i novom preraspodelom ranije osvojenih teritorija.
(...)
Balkanski ratovi koji su stali u vreme kraće od godine dana ostavili su strahovite posledice po najveći broj balkanskih naroda. Turska je te ratove doživela kao jednu od najvećih trauma svoje moderne istorije, gubitak svojih najzapadnijih i najrazvijenijih evropskih provincija. (...)
U bugarskom slučaju, trauma je još mnogo dublja. Ti događaji doživljeni su, a i do danas interpretirani, kao podela „bugarskog nacionalnog bića", kao izdaja saveznika, na prvom mestu Srbije, koja je, po tom viđenju otela polovinu „bugarske teritorije" i prepolovila bugarski narod (u koji se računaju i Makedonci). (...)
Albancima su Balkanski ratovi doneli izuzetno veliku promenu. Stvorena je nezavisna država Albanija, ali je teritorija Kosova, posle uspešnih ofanziva srpske vojske i odluka mirovne konferencije velikih sila, pripala Srbiji. Ta okolnost stvorila je duboku frustraciju u albanskom nacionalnom pokretu, pa se i danas, u udžbenicima istorije i na Kosovu i u Albaniji, predstavlja da je, kako piše, nepravednom odlukom velikih sila, albanski narod 1913. godine pocepan na dva dela. (...)
U istorijskom pamćenju u Makedoniji, balkanski ratovi imaju posebno malignu ulogu. Shvataju se kao najbolji dokaz gramzivosti svih susednih naroda čiji su „nacionalni interesi", svi do jednog, bili razvijani na račun makedonske teritorije. Drugi rat je i izbio zbog neslaganja oko razgraničenja na toj teritoriji, a sve se završilo podelom Vardarske, Pirinske i Egejske Makedonije između Srbije, Bugarske i Grčke, pa je ideja o objedinjavanju tih oblasti postala osnova makedonskog velikodržavnog sna tokom 20. veka.
Ukratko, Balkanski ratovi stvorili su nacionalu frustaciju gotovo kod svih naroda koji su u njima učestvovali. (...) Na njima su se, tokom čitavog 20. veka, zasnivali separatistički i iredentistički pokreti, što je bilo jedan od bitnih faktora nestabilnosti regiona.
(...)
Budući da su sve države u ratove krenule s idejom pribavljanja što veće teritorije, svako proširenje nužno se razumelo kao nedovoljno i bilo je daleko od snova o velikoj državi. Posebno je ta realnost bila daleka od izmaštanih državnih granica koje su bile zasnovane na konceptu „istorijskog prava". Svaka je, naime, balkanska nacija vezivala svoj nacionalni san za neki trenutak u prošlosti, uglavnom u srednjem veku, za trenutak kad su njihove države dostigle svoju maksimalnu veličinu. Za nerealnošću tog koncepta nije zaostajao ni onaj koji se pozivao na „etničko načelo", jer, na etnički izmešanom Balkanu, pogotovo u situaciji kada sve nacije još nisu bile u punoj meri formirane, nije bilo moguće povući liniju koja bi svakog zadovoljila i koja kasnije ne bi izazvala nezadovoljstvo i iredentizam.
Zato je svaki balkanski rat vodio u novi rat, svaka podela u novu podelu. To nije bila posledica zle sudbine ili nekog čudnog i iracionalnog usuda koji vodi „balkanizaciji", odnosno udrobljavanju prostora. Radi se o potpuno logičnoj i jedinoj mogućoj posledici pokušaja stvaranja etničkih država na etnički mešovitom tlu. Takav program nužno vodi neprestanom cepanju prostora jer se „etnička čistota" ne može postići. (...)
Iz Balkanskih ratova se, takođe, mnogo toga može naučiti o tipu sukoba koji se reprodukuju na tom području. Naime, iz ideje stvaranja etnički čistih država mogu da proisteknu jedino etnička čišćenja i masovni zločini. Oni nisu slučajan proizvod rata, niti posledica ratnih dejstava. Oni su suština ove vrste ratova, oni su njihov najvažniji deo, jedini mogući proizvod ideologije stvaranja nacionalnih država na Balkanu. Ni u ovom slučaju ne radi se o „prirodi naroda", njihovoj urođenoj surovosti ili „genetskoj genocidnosti". Radi se, ponovo, o nužnom proizvodu nacionalističke ideologije. Kako je 20. vek proticao, tako su ciljevi stvaranja velikih država sve više potiskivani na račun ideje o stvaranju čistih država. Etnička i verska čistota države postala je opsesivni cilj, koji je u sebi, kao svoj najvažniji deo, sadržao nestanak onih „drugih", naroda s kojima delimo prostor. Vremenom su samo mašta i razvoj tehnologije te zločine učinile raznovrsnim. Ali bilo da se radilo o bacanju leševa u jame, ili da je rešenje nalaženo u njihovom pohranjivanju u hladnjače, suština je ostala nepromenjena.
(...)
Prvi cilj balkanskih vojski bio je da se prošire granice nacionalnih država na račun Turske i da zajedno sa starom carevinom s Balkana ode i muslimansko stanovništvo. Bio je to već deo prethodnih iskustava. Naime, posle Velike istočne krize, kada se Srbija teritorijalno značajno proširila na jugu, te prostore napustilo je oko 70.000 muslimana, među kojima je bilo najviše Albanaca. Bila je to i odmazda za odnos prema hrišćanima u Osmanskom carstu. Time je, kako u svojoj knjizi Istorija Srbije od 19. do 21. veka kaže Holm Zundhauzen, počeo đavolski krug uzajamnih proganjanja koji će označiti srpsko-albanske odnose u sledećem veku. Ti Albanci većinom su naselili teritoriju Kosova, gde su se svetili lokalnim Srbima zbog proterivanja iz oblasti koje su pripale Srbiji. Godine 1913, u novoj spirali zločina, to će se okrenuti protiv njih.
(...)
Bilans Balkanskih ratova u Srbiji mogao bi se ovako svesti: računa se da je iz srpske vojske izbačeno oko 158.000 vojnika. Potrošeno je oko 370 miliona dinara za 10 meseci rata, što je bilo trostruko više od državnog budžeta za 1912. godinu. To je značilo novo zaduživanje srpske države, ali i njeno novo zaostajanje, jer je novac, ponovo, umesto u školstvo, zdravstvo, saobraćaj ili infrastrukturu uložen u rat. Uz to, oko milion vojnika je godinu dana bilo pod oružjem, što je, u poljoprivrednoj zemlji, značilo gotovo potpuni zastoj svake privredne delatnosti. Bez muške radne snage, primitivno obrađivana zemlja nije mogla te godine biti obrađena. Srbija je svoju državnu teritoriju povećala za 81 odsto i dobila je oko 1,3-1,4 miliona novih stanovnika. Od tog stanovništva tri četvrtine govorilo je albanski. Posle žestokih okršaja, računa se da je oko 20.000 Albanaca izgubilo život, a da je izbeglo ukupno 60.000 pripadnika muslimanske vere.
Odnosi između srpskog i albanskog stanovništva bili su trajno narušeni, a poverenje nikada kasnije nije uspostavljeno.
(...)
Odmah po početku Prvog balkanskog rata 1912. godine, srpska vojska je vrlo brzo ušla na teritoriju Kosova i ta oblast je, posle potpisivanja mira (zajedno sa Sandžakom i Makedonijom) pripojena srpskoj državi. Novine su tada bile prepune patriotskih usklika, govoreno je da je osvećeno Kosovo, da je ostvareno Lazarevo obećanje, da je obnovljena srpska srednjovekovna država, da je ostvarena zavetna misao... Patriotizmu u tom trenutku niko nije odoleo, čak ni večito cinični Jovan Skerlić. I sve je bilo svečano i patriotski, dok se nije postavilo pitanje kakav će se oblik vlasti uspostaviti u toj oblasti, dakle, pitanje slično onom na koje ni danas nema odgovora. Pokrenuta je tada u Narodnoj skupštini veoma zanimljiva rasprava na koju danas treba da se vratimo ako želimo da suštinski razmišljamo o veoma teškom pitanju: kako je Srbija za manje od veka uspela da izgubi jedan deo svoje teritorije, i to baš onaj za koji njeni najviši predstavnici tvrde da je svetinja?
Nikola_Pasic_1.jpgTe 1913. godine, na ovo pitanje formulisan je odgovor koji je glasio „uređenje novih krajeva". Vladajuća stranka Nikole Pašića smatrala je da u novopirpojenim oblastima treba uvesti poseban, vojno-policijski režim. U skupštinskoj i javnoj raspravi predstavnici vlasti navodili su da stanovnici tih krajeva nisu dovoljno kulturni, da nisu dovoljno politički razvijeni, da se demokratski ustav Srbije ne može proširiti na te oblasti, jer njihovi stanovnici ne bi umeli da koriste prava koja bi dobili... Poslanici su se zabrinuto pitali šta bi se desilo kada bi stanovnici „novih krajeva" dobili jednako pravo glasa, kako bi to uticalo na odnose među političkim snagama u Srbiji, kako bi se to odrazilo na već uhodane odnose među strankama, da li bi moglo ugroziti vlast? Na pitanje opozicije u Skuštini da li vlast namerava da stanovnike „novih oblasti" nešto pita o obliku vlasti koji bi se odredio, jedan od najuticajnijih ideologa vladajuće stranke, Stojan Protić, rekao je: „Mi njih nismo pitali ni onda kad smo ih oslobađali, a onda će nam sigurno naša braća dopustiti da sa njima upravljamo pet do šest godina onako kao mi najbolje nađemo i zato što mi bolje tu stvar znamo, što smo stariji i zreliji, nemamo ih nikakvih razloga pitati kako treba da se oni upravljaju".
To pitanje podelilo je stranke u tadašnjoj Srbiji. Inače konzervativni naprednjaci tražili su da se Ustav Srbije odmah proširi na prisajedinjene oblasti, zalažući se za sazivanje „Velike skupštine" na kojoj bi se izvršila revizija ustava iz 1903. godine. Govorili su da je srpska demorkratija stavljena na probu i da Srbi moraju ostati dosledni protivnici teze o podeli na više i niže rase, čije su posledice i sami na sebi osećali. Suprotstavljajući se vladi, Samostalna radikalna stranka, pisala je tih dana u svom glasilu Odjek: „Radikali su polovinu Srbije proglasili za svoj pašaluk. Oni su preko svoga ministra unutrašnjih dela polovinu Srbije proglasili da nije Srbija i na toj teritoriji koju oni smatraju da nije spska zaveli su jedan režim po svojoj volji". Socijaldemokrati su bili najglasniji. U svojim Radničkim novinama pisali su: „Mogu se svakojake primedbe činiti turskoj ustavnosti, ali jedno je nesumnjivo: Srbija nije smela ulazeći u te krajeve ići nazad, već je trebala koračati napred - t.j. na mesto polovne i lažne ustavnosti Turske ona je trebala odmah zavesti pravu ustavnost, patrijarhalno-primitivnu opštinsku samoupravu razviti u modernu, dati prilike tom stanovništvu da oseti kako se nalazi u Jevropi, upravo: s njim se nije trebalo zavojevački postupati". Na vladino poređenje demokratije sa plivanjem, i argument da stanovništvo „novih krajeva" jednostavno još ne zna da pliva, socijaldemokrati su u Skupštini odogvarali: „Da li će dete ikada moći da nauči da pliva ako ne skoči u vodu?"
Ta vrhunski kvalitetna i zanimljiva pravna rasprava koja se mogla čuti 1913. godine u Skupštini (a kakvu nismo uspeli da čujemo poslednjih godina) nije urodila plodom: preglasavanjem je usvojena Uredba o novim krajevima kojom je na Kosovu uveden poseban vojno-policijski režim. To je značilo da ustav nije proširen na te krajeve srpske države, da građani nisu dobili ista prava koja su uživali srpski građani unutar starih granica. Ključnu ulogu u donošenju te odluke imali su zaverenici okupljeni oko Apisa i Crne ruke. Oni su, u stvari, bili ti koji su diktirali spoljnu politiku Srbije, oni su bili ti koji su u mnogo čemu bili jači od radikalske vlade koju su na vlast doveli posle ubistava poslednjih Obrenovića. Oni su kao neku vrstu svoga plena dobili novopripojene oblasti, u kojima njihova vlast nije imala nikavih granica.
Dodatan problem za stanovništvo tih oblasti bila je činjenica da policijski, vojni i civilni činovnici nisu bili raspoloženi da svojevoljno odlaze na službu u nove oblasti. Tamo se išlo najčešće po kazni. Službu su tamo dobijali uglavnom činovnici koji su bili kažnjavani, najčešće zbog korupcije ili fizičkog nasilja nad uhapšenicima. Bila je to kažnjenička, legionarska uprava koja je sprovodila ličnu vlast i koju niko nije kontrolisao. Ubrzo je došao Prvi svetski rat, pa stvaranje nove države koja do kraja svog postojanja nije uspela da usaglasi različite pravne i društvene sisteme koji su se, sticajem istorijskih okolnosti, u nju ulili. Stanovništvo „novih krajeva", stoga, sve do druge polovine 20. veka nije privuklo veću pažnju vladajućih krugova.
Zbog svega toga se danas čini da je Kosovo izgubljeno i pre nego što je dobijeno. „Izgubljeno" je zbog načina na koji se o njemu razmišljalo, zbog mesta koje je imalo u mitotvornoj nacionalnoj ideologiji, zbog nemogućnosti vladajućih elita da prihvate i razumeju realnost. U dvovekovnim pokušajima da „oslobode i ujedine srpski narod" i da stvore veliku nacionalnu državu, srbijanski državnici nisu umeli tim oblastima da i vladaju tako da novi stanovnici tu državu prihvate kao svoju. To je bio problem i sa proširenom Srbijom 1913. godine i sa svim kasnijim Jugoslavijama. Odnos prema „drugom" isključivao je toleranciju i ravnopravnost, pa su se sukobi onih koji su stalno pokazivali da su „prvi" i onih kojima je stalno dokazivano da su „drugi", mogli samo produbljivati.
(...)
Istorijsko pamćenje bilo je, zbog toga, važan faktor u sukobima na Kosovu 90-ih godina. Tadašnje nasilje treba posmatrati kao deo spirale mržnje na tom prostoru. I ponovo: to nije endemska mržnja, ona je istorijska. Nacionalizmi su hranili ratove, a ratovi nacionalizme. Podržavajući svoje istorijske mitove, nacionalne elite održavale su mržnju u „stalno gorućem stanju", jer im je ona obezbeđivala uspešnije vladanje u siromašnim i nejakim društvima. Malo je učinjeno da se stekne poverenje, da se formira moderna politika koja bi Srbima i Albancima omogućila uspostavljanje novog tipa odnosa, izmaknutog iz spirale koja ih je vukla u „konačni rat".
Bio je to samo deo bilansa „najpopularnijeg rata" u srpskoj istoriji. Izuzev isterivanja Turske sa većeg dela njenih balkanskih poseda, nijedno pitanje budućeg uređenja tog prostora nije rešeno, dok su mnoga novootvorena obrazovala temelj budućih sukoba. Ratovi koji su sledili delovali su kao fatalnost. A bili su, zapravo, samo logični. Oni zakonomerno proizlaze iz nacionalističkih ideologija. Jedan rat proizvodio je drugi, jer se cilj nije mogao postići. Usitnjavanje teritorija vodilo je daljem usitnjavanju. Zločin je vodio u novi zločin. To je jedina moguća posledica određenog tipa nacionalnih programa, koji su još u velikoj meri, i posle svih poraza, živi i u dobrom zdravlju.

Tadic.bmpI sve dok svest o potrebi širih integracija, zasnovanih na ekonomskim interesima, ne nadvlada nacionalne opsesije, terapije neće biti. Sve dok politika ne počne da se zasniva na sasvim izmenjenom sistemu vrednosti, u kome će život i prava pojedinaca, kao i razvoj društva i privrede, biti prioritetni ciljevi, ta društva gušiće se uvučena u vir nerazvijenosti i konflikata. A taj vir, kao što je poznato, vuče ih na samo dno.

 Komentari (192)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

slozenjicin02 slozenjicin02 11:22 21.03.2010

Moj manifest

Ko ne ume, ne zna, neće da se stara čak ni o svom narodu, stanovnicima Srbije u Beogradu i oklolini, tome treba zakonom, silom ili milom oduzeti pravo da se brine i o onom delu te zemlje, gde taj narod više ne želi da se više brinite o njemu. Kosmet je ko rodjen za ovo šta napisah.

Ovo je moj lični manifest za svaku zemlju sveta, koji smislih, napisah u ovom momentu, ponukan temom posta, SUDIM da je isti bolji no ijedan Marksov, Kardeljev, Zagorke Golubović i obojice Voja zajedno.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 11:35 21.03.2010

Rešenje pitanja Kosova?!

Kako mislite da Srbija može riješiti pitanje Kosova?


Novinar Koraća lepo pita o rešenju pitanja Kosova a on odgovara o posledicama trenutne politike srpske vlade. To samo dokazuje da je Korać jedan profesionalni kritičar koji nema hrabrosti da kaže šta on misli kako Srbija treba da reši to pitanje.
slozenjicin02 slozenjicin02 11:48 21.03.2010

Re: Rešenje pitanja Kosova?!

Predrag Azdejković
Kako mislite da Srbija može riješiti pitanje Kosova?


Novinar Koraća lepo pita o rešenju pitanja Kosova a on odgovara o posledicama trenutne politike srpske vlade. To samo dokazuje da je Korać jedan profesionalni kritičar koji nema hrabrosti da kaže šta on misli kako Srbija treba da reši to pitanje.


Poštovani, takvih kukavica i mlatišuma puna je Srbija, i što je najcrnje, svi su u vlasti, ili kidišu na istu i čekaju u red za istu.
Jelena Gall Jelena Gall 12:28 21.03.2010

Re: Rešenje pitanja Kosova?!

Predrag Azdejković
Kako mislite da Srbija može riješiti pitanje Kosova?


Novinar Koraća lepo pita o rešenju pitanja Kosova a on odgovara o posledicama trenutne politike srpske vlade. To samo dokazuje da je Korać jedan profesionalni kritičar koji nema hrabrosti da kaže šta on misli kako Srbija treba da reši to pitanje.

misliš, nedostaje eksplicitan odgovor, iako je iz koraćevih reči implicitno sve jasno (da srbija više ne može rešiti pitanje kosova)? priznajem da mi ni na kraj pameti nije bilo da je odgovor takav kakav je zato što korać "nema hrabrosti", niti mi je zaista jasno zašto izvodiš takav "dokaz". ali ok, svakom svoje čitanje.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 13:15 21.03.2010

Re: Rešenje pitanja Kosova?!

Ovo je eksplicitni odgovor koji ja očekujem. Neću da čitam između redova:

INTERVJU NEDELJE... Vuk Drašković, predsednik SPO-a
Odbranom Kosova gubimo EU

Moramo da menjamo državnu strategiju, jer nije mudro da čuvamo nešto što realno nemamo, uz rizik da izgubimo ono što imamo. Galama protiv NATO-a je borba protiv Zapada i Srbije u Evropskoj uniji

LINK
sentinel26 sentinel26 13:38 21.03.2010

Re: Rešenje pitanja Kosova?!

Predrag Azdejković
Ovo je eksplicitni odgovor koji ja očekujem. Neću da čitam između redova:

INTERVJU NEDELJE... Vuk Drašković, predsednik SPO-a
Odbranom Kosova gubimo EU

Moramo da menjamo državnu strategiju, jer nije mudro da čuvamo nešto što realno nemamo, uz rizik da izgubimo ono što imamo. Galama protiv NATO-a je borba protiv Zapada i Srbije u Evropskoj uniji
LINK

Ma on pravi genije, kako se toga nije sjetio dok je bio Koštuničin Vuk i dok je išao po Africi da pobunjuje afrička plemena na ustanak protiv zlog svjetskog poretka.

Sve što on zna sada znao je i onda - ništa se novo nije desilo što je bitno preokrenulo situaciju protivu Srbije.

Malo pepela po glavi i dodvoravanje novom izvodjaču radova u razvoju samoupravnog demokratskog koštunizma..

21.marta, Ljeta Gospodnjeg 2010-og po Gregorijanskom
Na Bulevaru ŠaKTaDjilskom bb
S.26.

Colin_bgd Colin_bgd 13:55 21.03.2010

Re: Rešenje pitanja Kosova?!

Novinar Koraća lepo pita o rešenju pitanja Kosova a on odgovara o posledicama trenutne politike srpske vlade. To samo dokazuje da je Korać jedan profesionalni kritičar koji nema hrabrosti da kaže šta on misli kako Srbija treba da reši to pitanje.

Da, sad je jadni Korac kriv...

Dok mi razmisljamo i pisemo ovako kako pisemo, nismo bolje ni zasluzili. Nisko...
wukadin wukadin 09:22 22.03.2010

Re: Rešenje pitanja Kosova?!

Novinar Koraća lepo pita o rešenju pitanja Kosova a on odgovara o posledicama trenutne politike srpske vlade. To samo dokazuje da je Korać jedan profesionalni kritičar koji nema hrabrosti da kaže šta on misli kako Srbija treba da reši to pitanje.


Dobar si DjaPe... izgleda da si skrenuo sa Titovog puta

priznajem da mi ni na kraj pameti nije bilo da je odgovor takav kakav je zato što korać "nema hrabrosti"


A zasto je odgovor takav kakav je?

Kada sam gledao duel Jovanovica i Jeremica pomislih da bi Vuk najbolje uradio da je pustio Cedu pet minuta da iznese kako bi on resio stvari, cak branio integritet zemlje, posto on rece da bi to radio.
freehand freehand 12:10 21.03.2010

Drumovi će poželjet' Turaka

Odličan tekst, sa sumnjivim implikacijama.
Treba li se sa nostalgijom sećati otomanske demokratije?
Treba li prenebregavati činjenice da su etnički najčistiji regioni Balkana danas Republika Hrvatska i upravo ND Kosovo?
Čitava škola mišljenja koja bi se, u najbenignijoj varijanti, mogla nazvati "Pametniji popušta", upravo to sugeriše. Ali samo Srbiji. Kod svih ostalih se primenjuje teorija svršenog čina. Pa se tako pojmovi agresije, etničkog čišćenja, genocida, istorijskog prava i manjina, konstitutivnih naroda i prava na samoopredeljenje i otcepljenje primenjuju selektivno i sa različitim pravnim i političkim posledicama.
Tako da u čitavoj ovoj priči i predmetnom tekstu nedostaje jedna, možda i najbitnjia, komponenta: odnos i interesi velikih sila prema ukupnom pitanju Balkana, balkanskih naroda, država i njihovog razgraničenja.
Teško da bi se volja i želja Srbije, Bugarske ili Grčke mnogo pikale da nisu bile u saglasju sa interesima Britanaca, Rusa ili Francuza u tom momentu. Pogrešno svrstavanje u takvom trenu značio je dobitak ili gubitak na predstojećoj mirovnoj konferenciji, te poziciju za naredne decenije.

Što će i u aktuelnom mešanju karata biti slučaj.
Jelena Gall Jelena Gall 12:38 21.03.2010

Re: Drumovi će poželjet' Turaka

delove tekstova koji su se bavili ulogom velikih sila u balkanskim ratovima isekla sam ja. prvo zato što bi blog inače bio ogroman, drugo zato što mi je za ovaj blog najinteresantnije bilo ono što je napisano o odnosu srbije i kosova.
što se tiče "najčistijih regiona", pročitajte pažljivije delove o etnički čistim državama. ništa tu nije propušteno - izuzev što je izbegnuta relativizacija problema u srbiji oslanjanjem na uporednu priču o komšijama koje su "još gore nego mi". to je ta priča o drugom.
freehand freehand 13:18 21.03.2010

Re: Drumovi će poželjet' Turaka

Ok onda, mada mi se čini da je priča bez "isečenih" delova u najmanju ruku polovična. Takođe, ni najmanje mi nije namera da domaće svinjarije relativizujem ili umanjujem poredeći ih sa komšijskim. Imam prijatelja čiji su se preci, do balkanskih ratova preziali Dživdžanovski. On je sada Jovanović

Ali mi je postalo nemoguće za podneti stalno i neprekidno ponavljanje kako je Srbija izvor svih zala sveta, i kako je jedini način da se išta sredi, popravi, urazumi - da Srbija klekne i počne da se bičuje dok svi uglas ne kažu da je dosta. Ukoliko samo jedan glas bude nedostajao - postupak nastaviti. Do daljnjeg.
Slutim da bi to trajalo dosta dugo, obzirom na publiku i njen ukus po pitanju takvih prestava.
Ergo... Može biti da je takav istorijski trenutak došao, da su takva prestrojavanja i okolnosti, da u ovom vučenju Srbija treba da služi za primer i ugled kako se rešavaju problemi sa malim, lokalnim siledžijama i bundžijama. Razumem i da je sve to sa stanovišta istorije i kosmičkih procesa i razmera neodostojno brige i traćenja pažnje i vremena.
Ali je moj život i postojanje, pa i razmišljanje i razumevanje vezano za SAD i OVDE, a moje obrazovanje i shvatanja formirana na humanizmu i izvitoperenim shvatanjima da bi pravo i pravda morali da idu zajedno, da važe za sve jednako, bez obzira na veličinu i snagu, te da se pravila ne menjaju voljom jednog, naročito ne u toku igre.

Tako da mi, uz sav rizik da pišući ličim na neke sa kojima nemam ama baš ništa zajedničko a koji su sve ove muke države Srbije zloupotrebljavali i zloupotrebljavaju do iznemoglosti, čitava priča sa kosovskim problemom a naročito sa stanovišta evrointegracija deluje... Eh, bljutavo? Gnjilo? Kao kukavičje jaje? Sepuka?

mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 22:45 21.03.2010

Re: Drumovi će poželjet' Turaka

ne daju mi pundravci mira ...tema je top,odličan je pregled i čestitke blogopiscu, ali prežvakavanje istorije je više nego smarajuće...ja ću ipak nasesti i ponoviti, da niko drugi više to ne spomene, ako Boga znate...a sve je sažeto u ovom pitanju:

...ZNA LI SRBIJA ŠTA HOĆE? Nažalost, građanski rat kojim se raspala SFRJ omogućio je u svom budalastom pohodu da svaka republika uradi šta,kako i s kim hoće, jedino smo mi išli korak napred dva koraka nazad! I NIJE BILO TOG ZAPADA,ISTOKA NITI TAMNE SILE KOJA JE NAMA MOGLA ODMOĆI A KAMO LI POMOĆI!...e, dok mi ne shvatimo šta bismo, tako će nam i biti! a da prostite da se j. a da nam ne udje NE IDE! NIKAKO!
wukadin wukadin 09:25 22.03.2010

Re: Drumovi će poželjet' Turaka

ništa tu nije propušteno - izuzev što je izbegnuta relativizacija problema u srbiji oslanjanjem na uporednu priču o komšijama koje su "još gore nego mi". to je ta priča o drugom.


A kako objasnjavate da te jos gore komsije bolje prolaze. Fali li nesto Hrvatima sto su nacionalisti?!
loader loader 12:45 21.03.2010

Strpljen, spasen

... POBJEDA: Kako mislite da Srbija može riješiti pitanje Kosova?
KORAĆ: Kada je u pitanju Kosovo, Srbija ...

Srbija ne može da reši pitanje Kosova. Ali može makar da se uzdrži od krajnje glupavih poteza i tako učini uslugu ostatku sebe same.
draft.dodger draft.dodger 13:08 21.03.2010

Kosovo je Srbija...


"Mardž, za laganje je potrebno dvoje, jedno da laže, drugo da sluša."

Homer Simpson
sentinel26 sentinel26 13:10 21.03.2010

Tucović o Kosovu

"Radničke novine" - oktobar 1913.godine :

“Ali ono što balkanskim ratovima daje pečat najvarvarskijih i najkrvožednijih ratova mračnog srednjeg veka, to nisu potoci krvi s jedne i s druge strane popadalih ljesa naoružanih ljudi, (...) već su to reke krvi poubijanog neboračkoga stanovništva, nevine dece, žena i mirnih ljudi, (...) čija je jedina krivica što se drukčije Bogu moli, što drugim jezikom govori, drugo ime nosi i što je na svom vekovnom ognjištu naivno sačekao četiri divlje najezde.“

“Preduzeli smo pokušaj smišljenog ubistva celog jednog naroda. Uhvaćeni smo u strašnom zločinu... Sad moramo da istrpimo kaznu... U Balkanskim ratovima Srbija nije samo duplirala svoju teritoriju, već i svoje spoljne neprijatelje. “


Neko ispašta grijehe tek kad ode "gore" a neko dolje..
pedja1008 pedja1008 13:44 21.03.2010

Sustina

''Kosovo za političke i intelektualne elite u Srbiji nikada nije podrazumevalo njegove stanovnike, već samo teritoriju, imaginarnu teritoriju istrgnutu iz vremena, iz realnosti. Kao neko polje, bez ljudi, u 1389. godini!''

antonacci antonacci 14:40 21.03.2010

Re: Sustina

pedja1008
''Kosovo za političke i intelektualne elite u Srbiji nikada nije podrazumevalo njegove stanovnike, već samo teritoriju, imaginarnu teritoriju istrgnutu iz vremena, iz realnosti. Kao neko polje, bez ljudi, u 1389. godini!''

I ja mislim da je to suština. Srbija "svojom" smatra samo zemlju; o stanovništvu se ne govori, a sve mi se nešto čini da je i bolje da se ne govori. Jer kad intelektualna "elita" kroz Ćosićeva usta progovori o Albancima... Neka nam je bog u pomoći.
slozenjicin02 slozenjicin02 17:12 21.03.2010

Re: Sustina

pedja1008
''Kosovo za političke i intelektualne elite u Srbiji nikada nije podrazumevalo njegove stanovnike, već samo teritoriju, imaginarnu teritoriju istrgnutu iz vremena, iz realnosti. Kao neko polje, bez ljudi, u 1389. godini!''Samo 1000.000 % je to vaše gore tačno.
Inače, već decinijama, možete dati svakom srpskom političaru svo vreme ovoga SVETA, da vam isti priča o Kosovu i Metohiji, i taj vam nikada ništa neće umeti moći reći išta suvislo, pametno i realno...to je za njih čista tabularaza.
Doctor Wu Doctor Wu 14:30 21.03.2010

:)

ali ovo je isprazna frazetina.
I sve dok svest o potrebi širih integracija, zasnovanih na ekonomskim interesima, ne nadvlada nacionalne opsesije, terapije neće biti.

Srz moderne svetske ekonomije nije saradnja nego kompeticija, konkurencija. Srbija je ekonomski interesantna samo i iskljucivo kao tranzitna zona (bilo za putni, bilo za recni saobracaj) i kao zona koja moze ponuditi bolje uslove u odnosu na okruzenje. Svrstavanjem uz bilo koji ekonomski/politicki/vojni blok Srbija gubi tu prednost. Dilema EU ili Kosovo je lazna, jer Srbiji uopste ne bi trebalo da bude u interesu da se pridruzuje EU. Srbija treba da ima fenomenalne odnose sa USA, Nemackom, Austrijom, Rusijom, Turskom, Kinom ali clanstvo u EU nikako ne treba da joj bude cilj samo po sebi.

Integracija sveta ne zavisi od Srbije jer o globalizaciji ili eventualnom povratku protekcionizma odlucuju mnogo veci i mocniji igraci. Ono sto Srbija sa svoje strane moze da uradi to je da od svoje drzave napravi moderno drustvo u kome vladaju pravo i uobicajene norme poslovnog ponasanja (niski porezi, brza i efikasna policija i sudstvo) i u kome ce se podsticati zakonito bogacenje pojedinaca bez obzira na veru/naciju/boju koze. Zaista ne vidim kako se to postize time sto se pristaje na stvaranje kriminalne, nacisticke drzave na teritoriji Kosova.
freehand freehand 14:44 21.03.2010

Re: :)

Slažem.
Sem u detalju o pridruživanju EU. Put prema EU znači "da od svoje drzave napravi moderno drustvo u kome vladaju pravo i uobicajene norme poslovnog ponasanja (niski porezi, brza i efikasna policija i sudstvo) i u kome ce se podsticati zakonito bogacenje pojedinaca bez obzira na veru/naciju/boju koze." - upravo na najbrži i najefikasniji način, uz nama neophodnu dozu pritiska i autoriteta sa strane.
Samo priključenje delovalo bi blagotvorno na Srbiju sa svekog razumnog stanovišta, sem kao ucena.
Kako bi na samu EU delovao ulazak neukroćene i samo prividno pomirene zapadnobalkanske braće... Kao navala Istočnih Nemaca preko tek srušenog zida?
Poređenje sa Rimom i varvarima (mislim na "pripitomljene", domaće varvare) je možda previše pesimističko, pa time i nepopularno, mada verovatno bliže realnosti.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:46 21.03.2010

Profesor Korać

Kosovo Srbiji pripada tek od Prvog balkanskog rata.

Tako je, zato što je opšte poznato da je Kosovo, već u srednjem veku, bilo holandska kolonija koju su joj kasnije, tokom turske invazije, preoteli ratnici japanske pravoslavne sekte i na njoj napravili brojne crkve i manastire. Tokom Prvog srpskog ustanka, Kosovo Japancima preotimaju Šveđani, koje je srpska vojska uspela da pobedi u Prvom balkanskom ratu.
Shvatam ja da profesor Korać ne predaje istoriju, ali iz gornje tvrdnje mogu da zaključim, ako je tumačim kao manje malicioznu, da je intenzivno, još od osnovne škole, bežao sa časova istorije.
ivana23 ivana23 15:05 21.03.2010

Re: Profesor Korać

Jelica Greganović
Kosovo Srbiji pripada tek od Prvog balkanskog rata.
Tako je, zato što je opšte poznato da je Kosovo, već u srednjem veku, bilo holandska kolonija koju su joj kasnije, tokom turske invazije, preoteli ratnici japanske pravoslavne sekte i na njoj napravili brojne crkve i manastire. Tokom Prvog srpskog ustanka, Kosovo Japancima preotimaju Šveđani, koje je srpska vojska uspela da pobedi u Prvom balkanskom ratu.Shvatam ja da profesor Korać ne predaje istoriju, ali iz gornje tvrdnje mogu, manje maliciozno je tumačeći, da zaključim da je intenzivno, još od osnovne škole, bežao sa časova istorije.

Tako je to, kada nekome (Koracu u ovom primeru), istorija pocinje sa onim dogadjajem koji mu (politicki) odgovara.
Doctor Wu Doctor Wu 15:15 21.03.2010

Re: :)

Kako bi na samu EU delovao ulazak neukroćene i samo prividno pomirene zapadnobalkanske braće... Kao navala Istočnih Nemaca preko tek srušenog zida?
Poređenje sa Rimom i varvarima (mislim na "pripitomljene", domaće varvare) je možda previše pesimističko, pa time i nepopularno, mada verovatno bliže realnosti.

Sta se hoce reci ovim "varvarisanjem"? Da Srbi i "zapadnobalkanska braca" ne pripadaju evropskoj civilizaciji? Pa, u tom smislu nisu nista ni bolji ni gori od nekih Madjara, Grka ili Iraca, cak mi se cini da su u odnosu na ove poslednje manje verski zatucani.

Clanstvo u EU ocigledno nije uspelo da sredi svakojake ekonomsko-poslovne prilike u Grckoj, Portugalu, Rumuniji ili Bugarskoj; u zemljama poput Ceske, Slovacke, Poljske, Italije (pa i Istocne Nemacke) dometi su ograniceni. Irci svom ekonomskom procvatu imaju da zahvale dugackoj tradiciji liberalnih zakona, svom siromastvu (jer su zbog neuskladjenosti svog izuzetno brzog rasta i izuzetno sporog nacina donosenja odluka u birokratizovanoj EU dugi niz godina bili neto primalac sredstava EU, cak i onda kad im je GDP/capita znacajno iznad EU proseka) i spremnoscu Amerikanaca da tamo investiraju. Zasto misliti da bi u Srbiji bilo nesto bolje?
Doctor Wu Doctor Wu 15:23 21.03.2010

Re: Profesor Korać

Tako je to, kada nekome (Koracu u ovom primeru), istorija pocinje sa onim dogadjajem koji mu (politicki) odgovara.

A jel uocavate kampanju poistovecivanja Mila sa Djindjicem? Juce je to pomenuo sam Don
Djukanovic
U startu sam prepoznao ambiciju gospode Kneževića i Pukanića i mnogih drugih da nacrtaju metu na mojoj glavi na način na koji su je nacrtali na glavi pokojnog premijera Zorana Đinđića

da bi u ovom intervjuu isti motiv ponovio i Korac
Korac u Pobjedi
Dok sam bio u vladi, mi smo se suočili sa tom kampanjom Pukanića o navodnom švercu cigareta što je, da odmah kažem, bila obična fantazmagorija. Mi smo tada dosta doznali o toj kampanji i moram reći da je u suštini to bila kampanja u cilju diskreditacije tadašnja dva regionalna lidera – Zorana Đinđića i Mila Đukanovića. Ta kampanja je imala apsolutno politički karakter.

Covek prosto ne zna da li je vise jadno ili smesno...
mikimedic mikimedic 15:24 21.03.2010

Re: :)

Put prema EU znači "da od svoje drzave napravi moderno drustvo u kome vladaju pravo i uobicajene norme poslovnog ponasanja (niski porezi, brza i efikasna policija i sudstvo) i u kome ce se podsticati zakonito bogacenje pojedinaca bez obzira na veru/naciju/boju koze."


zabluda. vec sam u vise navrata pisao na tu temu -- eu ne regulise pitanja sistema i efikasnosti drzavne vlasti (kako zakonodavne tako ni sudske ni izvrsne) vec samo i iskljucivo ekonomska pitanja (stvaranje zajednickog trzista, carinska unija, itd). postoje odredjenje tendencije ka vecem preuzimanju nadleznosti od strane unije (prvenstveno u spoljnim odnosima, ali nema opsteg konsenzusa drzava clanica). stoga je zabluda da ce se sam po sebi put prema eu imati za rezultat stvaranje pravne drzave, niti ce policija i sudstvo postati iole efikasniji. konkretan primer je bugarska.
freehand freehand 15:59 21.03.2010

Re: :)

Ne. "Varvari" su pomenuti iz drugih razloga. Prvo, jer je pred njima nekoliko redova zidina, pa neke moraju da preskaču, a na drugima im se otvaraju kapije te bivaju pripušteni dalje.
Kao i nakad varvari - očekujemo da uđemo u te bajne rimske dvore, da se i mi malo počastimo ambrom i okusimo meda i mleka. Makar morali da peremo ruke i ulicom hodamo nenaoružani.
Što se Rima/EU tiče - to je način da na kontrelisan način proširiš/ojačaš/overiš uticaj prethodno pacifikujući lokalni živalj. Pa pošto je onomad u Rimu bilo ihaj varvara - careva, što ne bi, perspektivno, i neki evropski komesar pridošao sa ovih prostora?
A ne mislim da bi Srbiji "tako bilo nešto bolje". Tako bi bilo dovoljno dobro.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 16:16 21.03.2010

Re: :)

u zemljama poput Ceske, Slovacke, Poljske, Italije (pa i Istocne Nemacke) dometi su ograniceni


U kom smislu? Jel to onako ofrlje ili na osnovu nekih istrazivanja u oblasti recimo ekonomije, demokratizacije drustva ili pravosudja? I sto bas ove zemlje?
Doctor Wu Doctor Wu 17:13 21.03.2010

Re: :)

U kom smislu? Jel to onako ofrlje ili na osnovu nekih istrazivanja u oblasti recimo ekonomije, demokratizacije drustva ili pravosudja?

U kom god hoces. Po indeksu percepcije korupcije, zaduzenosti (Poljska+Slovacka+Ceska+Madjarska same mislim da duguju negde oko 1.7 hiljada milijardi dolara), ekonomskoj emigraciji- pretpostavljam da ce taj problem tek eksplodirati 2011. kada se ukinu ogranicenja za rad, neefikasnosti pravosudnog sistema, verskoj i nacionalnoj zatucanosti (odnos prema migrantima u Italiji, Ciganima u Madjarskoj, Ceskoj, Slovackoj, podrska NPD-u u Istocnoj Nemackoj)... Treba jos neki?
I sto bas ove zemlje?

Ne znam da li si primetio ali pomenute su jos i Rumunija, Bugarska, Grcka a ove koje ti navodis su pomenute u nekom nabrajanju, kontekstu. Probaj da procitas svih 7-8 redi komentara, ne bi trebalo da bude preterano tesko.
adam weisphaut adam weisphaut 18:21 21.03.2010

Re: Profesor Korać

Covek prosto ne zna da li je vise jadno ili smesno...

Ne znam da li je jadno ili smešno ali je tačno da su mahom isti ljudi koji su pljuvali onomad Đinđićevu vladu oni koji su se ostrvili danas na Đukanovića a vala i B 92 od proPetračevog Nacionala, preko mladog, lijepog i uspiješnog Medojevića do Đilasovog ličnog Golluma u Press-u Dragana J. Ko ne želi da vidi ili je slep ili zainteresovan..
adam weisphaut adam weisphaut 18:39 21.03.2010

Re: :)

Zaista ne vidim kako se to postize time sto se pristaje na stvaranje kriminalne, nacisticke drzave na teritoriji Kosova.

Umalo da mi promakne, sigurno ti je poznato da postoji jedan entitet na prostoru ex SFRJ koji je sproveo sudskom presudom potrvđeni genocid i na čijem je čelu čovek koji, da kažem to najblaže, u sivoj zoni, pa ti to nije smetalo ni najmanje da imaju tvoju bezrezevnu podršku..
freehand freehand 18:49 21.03.2010

Re: Profesor Korać

adam weisphaut
Covek prosto ne zna da li je vise jadno ili smesno...
Ne znam d ali je jadno ili smešno ali je tačno da su mahom isti ljudi koji su pljuvali onomad Đinđićevu vladu oni koji su se ostrvili danas na Đukanovića a vala i B 92 od proPetračevog Nacionala, preko mladog, lijepog i uspiješnog Medojevića do Đilasovog ličnog Golluma u Press-u Dragana J. Ko ne želi da vidi ili je slep ili zainteresovan..

Uz opasku da G. Koraća duboko poštujem, a da se sa njegovim mišljenjem baš uvek i ne slažem - dve bih stvari ovde:
prvo, mislim da je u najmanju ruku bezobrazluk pokojnog Đinđića pominjati u bilo kom kontekstu zajedno sa svakim kome iskrsne dnevno politička potreba. To se odnosi i na mlade, lijepe i poštene. na njih naročito. A to nije Medojević, mada on ionako ne domašuje tu kategoriju, ni kad se digne na prstiće.
Drugo - zašto bi to "onomad" bilo juče? Pa kol'ko prekjuče je bio Dubrovnik, a samo malo ranije neki Kongresi, i zaboravljena Žuta greda...
Da se podsećamo ko je kako, od britkih komunista, preko srpskih uzlećeo do crnogorskih nacionalista, pa evo i do internacionalista? Bolje rečeno Multinacionalista.
Socijaldemokrata i socijalista....

Pazi kad se rimuje?!

U svakom slučaju, mnogo mi je "Pobjede" za danas.

adam weisphaut adam weisphaut 19:08 21.03.2010

Re: Profesor Korać

prvo, mislim da je u najmanju ruku bezobrazluk pokojnog Đinđića pominjati u bilo kom kontekstu zajedno sa svakim kome iskrsne dnevno politička potreba

Da li je ukusno ili ne je posebna priča, ovd egovorimo da li je tačno, to što su isti ljudi protiv dva različita političara ne znači da su oni isti.
Drugo - zašto bi to "onomad" bilo juče? Pa kol'ko prekjuče je bio Dubrovnik, a samo malo ranije neki Kongresi, i zaboravljena Žuta greda...

Zaista zašto ne bi i o tome razgovarali, ali ovo prethodno ne utiče na gorepomenutu činjenicu, a činjenica je da je duhanska afera imala kao mete Đukanovića i Đinđića..
baroniknez baroniknez 19:25 21.03.2010

Re: Profesor Korać

adam weisphaut
prvo, mislim da je u najmanju ruku bezobrazluk pokojnog Đinđića pominjati u bilo kom kontekstu zajedno sa svakim kome iskrsne dnevno politička potreba

Da li je ukusno ili ne je posebna priča, ovd egovorimo da li je tačno, to što su isti ljudi protiv dva različita političara ne znači da su oni isti.
Drugo - zašto bi to "onomad" bilo juče? Pa kol'ko prekjuče je bio Dubrovnik, a samo malo ranije neki Kongresi, i zaboravljena Žuta greda...

Zaista zašto ne bi i o tome razgovarali, ali ovo prethodno ne utiče na gorepomenutu činjenicu, a činjenica je da je duhanska afera imala kao mete Đukanovića i Đinđića..


odlican izgovor da se pokaze kako je djukanovic zapravo jedan posten covek koji nikada nije svercovao i krsio zakon i zato treba da ide u zatvor
freehand freehand 19:39 21.03.2010

Re: Profesor Korać

adam weisphaut
prvo, mislim da je u najmanju ruku bezobrazluk pokojnog Đinđića pominjati u bilo kom kontekstu zajedno sa svakim kome iskrsne dnevno politička potreba
Da li je ukusno ili ne je posebna priča, ovd egovorimo da li je tačno, to što su isti ljudi protiv dva različita političara ne znači da su oni isti.
Drugo - zašto bi to "onomad" bilo juče? Pa kol'ko prekjuče je bio Dubrovnik, a samo malo ranije neki Kongresi, i zaboravljena Žuta greda...
Zaista zašto ne bi i o tome razgovarali, ali ovo prethodno ne utiče na gorepomenutu činjenicu, a činjenica je da je duhanska afera imala kao mete Đukanovića i Đinđića..

Pa skoro da bih se mogao i složiti sa ovim, ali... Sa tim istim ljudima je Đukanović do juče radio.
To što nije u Crnoj Gori na taj način kršio zakon posledica je toga da je zakone sam pisao i donosio. Podsetio bih na onu tragikomičnu epizodu sa TV duelom Britva Vs. Blitva, gde je to bio lajt-motiv.
Što se Đinđića tiče - on je bio meta svima koji su se prali od raznoraznih svinjarija. Pa je zgodno i lukrativno bilo oplesti ga po bilo kom pitanju. Slutim da su barabe i bez unapred dogovorenog honorara čašćavale autore takvih baljezgarija.
Prosto iz derta.
adam weisphaut adam weisphaut 19:44 21.03.2010

Re: Profesor Korać

odlican izgovor da se pokaze kako je djukanovic zapravo jedan posten covek koji nikada nije svercovao i krsio zakon i zato treba da ide u zatvor

Nisam Đukanovićev advokat, no ne mogu da primetim da nekako sve te opužbe spadoše na jedan nerealizovani optužni predlog i na kampanju Knežević-Medojević, što naravno ne implicira nikako nevinost, ali nisam siguran da je Đukanović jedini ovde koji se zasad izvukao kao uglednik iz tog perioda, štaviše puna ih je političko/ekonomska scena i ovde..
adam weisphaut adam weisphaut 19:58 21.03.2010

Re: Profesor Korać

Sa tim istim ljudima je Đukanović do juče radio.
To što nije u Crnoj Gori na taj način kršio zakon posledica je toga da je zakone sam pisao i donosio.

Odakle onda uverenje u BGD da će ti isti ljudi biti nosioci promene u CG. To je samo lični obračun i ništa više.
Što se Đinđića tiče - on je bio meta svima koji su se prali od raznoraznih svinjarija. Pa je zgodno i lukrativno bilo oplesti ga po bilo kom pitanju. Slutim da su barabe i bez unapred dogovorenog honorara čašćavale autore takvih baljezgarija.
Prosto iz derta

Ovako, ne mislim da su se ZĐ I MĐ nešto lično voleli ali da su u jednom periodu iz zajedničkih interesa sarađivali nije sporno, ne verujem da ga je neko opleo tek tako, tu nema slučajnosti, tu uvek postoji agenda..
Bili Piton Bili Piton 21:53 21.03.2010

Re: :)

Doctor Wu
i u kome ce se podsticati zakonito bogacenje pojedinaca bez obzira na veru/naciju/boju koze


...i takodje, ono sto prosto vristi da ne ostane nekazano (iako se u normalnom svetu podrazumeva) - zakonito oporezivanje zakonito obogacenih pojedinaca (po kliznoj skali) - bez obzira na veru/naciju/boju koze.
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 22:50 21.03.2010

Re: :)


Srz moderne svetske ekonomije nije saradnja nego kompeticija, konkurencija.


btw...a kako ćemo se takmičiti ako ne sarađujemo, ne poznajemo se uzajamno i ne poštujemo pravila od obostranog interesa?
ana.antic ana.antic 23:22 21.03.2010

Re: Profesor Korać

"Jelica Greganović: Tako je, zato što je opšte poznato da je Kosovo, već u srednjem veku, bilo holandska kolonija koju su joj kasnije, tokom turske invazije, preoteli ratnici japanske pravoslavne sekte i na njoj napravili brojne crkve i manastire. Tokom Prvog srpskog ustanka, Kosovo Japancima preotimaju Šveđani, koje je srpska vojska uspela da pobedi u Prvom balkanskom ratu.Shvatam ja da profesor Korać ne predaje istoriju, ali iz gornje tvrdnje mogu da zaključim, ako je tumačim kao manje malicioznu, da je intenzivno, još od osnovne škole, bežao sa časova istorije."

u tom srednjem veku srbije kao drzave u njenom modernom smislu i obliku nije bilo. a nije bilo ni srpske nacije, koja je takodje produkt novijih istorijskih intelektualnih i drugih procesa. to sto vi radite u svom komentaru je tipicno kasapljenje istorijskog pamcenja, o kome govori i prof. Stojanovic. a koliko se glupo osecam sto ovo jos uvek mora da se objasnjava gradjanima nesretne srbije, sasvim je druga prica. sa casova istorije, izgleda, bezali su neki drugi.

naravno, svako moze raditi kako mu je volja, ali mene bi bilo malo sramota da komentarisem obrazovanje profesora Koraca. njegov je obrazovni, a i kulturni, nivo za mnoge potpuno nedostizan. a i ironija nije za svakoga.[
freehand freehand 23:29 21.03.2010

Re: Profesor Korać

Khm... U srednjem veku nije bilo ni jedne države "u njenom modernom obliku", reklo bi se. Kao ni nacija. Pa ste u pravu da tu ni Srbija nije izuzetak.
Ali bi i u daljim zaključcima valjalo biti oprezan, jer važe iste analogije.
ana.antic ana.antic 23:40 21.03.2010

Re: Profesor Korać

nije je bilo u modernom obliku, ali ni u modernom znacenju te reci. jednostavno, to je sasvim savremen koncept. i ako govorimo o kosovu kao istorijskom (ili ne) delu politicke tvorevine koja se naziva srbijom - i ciji je istorijski naslednik sadasnja mila nam otadzbina - onda zaista ne razumem kakva je svrha uplitanja srednjeg veka (koji je, btw, vrlo komplikovana oblast za koju se specijalizuje vrlo malo ljudi, ali zato amatera koliko hocete).
freehand freehand 23:51 21.03.2010

Re: Profesor Korać

Potpuno ste u pravu, ali tako gledajući - uplitanje srednjeg veka najmanji je kiks u postu Jelice Greganović.
Pobogu - Holanđani, Japanci-pravoslavci i Šveđani?!
Ma haj'te molim vas!
Doduše, moglo bi se na sve navedeno, uključujući i epohu gledati kao na ironični osvrt... Ali, to već zavisi od dobre volje.
ana.antic ana.antic 00:05 22.03.2010

Re: Profesor Korać

u tom postu dobre volje nije bilo. samo neznanja, a i nedostatka duha i lepog vaspitanja.
freehand freehand 01:52 22.03.2010

Re: Profesor Korać

Hajd sad. I sa ovim ću se složiti, ali sam siguran da ne mislimo na isti post.
Covek u belom Covek u belom 03:16 22.03.2010

Re: Profesor Korać

ana.antic
u tom srednjem veku srbije kao drzave u njenom modernom smislu i obliku nije bilo. a nije bilo ni srpske nacije, koja je takodje produkt novijih istorijskih intelektualnih i drugih procesa.
naravno, svako moze raditi kako mu je volja, ali mene bi bilo malo sramota da komentarisem obrazovanje profesora Koraca. njegov je obrazovni, a i kulturni, nivo za mnoge potpuno nedostizan. a i ironija nije za svakoga.

Srednji vek i moderan smisao u istoj recenici su oksimoron.
Ne bih komentarisao obrazovanje "profesora Koraca", ali kod tebe ga ocigledno manjka. Ili ti manjka elementarne logike...
A za ironiju si u pravu. Definitivno pojedini nisu u stanju da je razumeju.
ana.antic ana.antic 03:44 22.03.2010

Re: Profesor Korać

u oksimoronu i jeste problem, ali je neverovatno da to jos uvek mora da se crta.
a Korac zaista jeste profesor, cemu navodnici?
ana.antic ana.antic 05:20 22.03.2010

Re: Profesor Korać

verovatno ne.
Covek u belom Covek u belom 05:24 22.03.2010

Re: Profesor Korać

ana.antic
a Korac zaista jeste profesor, cemu navodnici?

"profesor Korac"
Ukoliko ne znas koja je razlika izmedju zvanja univerzitetskog profesora i docenta siguran sam da u tvom okruzenju ima ljudi koji bi ti to mogli objasniti. Ne moram bas sve ja da ti crtam.
ana.antic ana.antic 05:36 22.03.2010

Re: Profesor Korać

:))
ekspert.
ana_radmilovic ana_radmilovic 07:24 22.03.2010

Re: Profesor Korać

Jelica Greganović
Kosovo Srbiji pripada tek od Prvog balkanskog rata.

Tako je, zato što je opšte poznato da je Kosovo, već u srednjem veku, bilo holandska kolonija koju su joj kasnije, tokom turske invazije, preoteli ratnici japanske pravoslavne sekte i na njoj napravili brojne crkve i manastire. Tokom Prvog srpskog ustanka, Kosovo Japancima preotimaju Šveđani, koje je srpska vojska uspela da pobedi u Prvom balkanskom ratu.
Shvatam ja da profesor Korać ne predaje istoriju, ali iz gornje tvrdnje mogu da zaključim, ako je tumačim kao manje malicioznu, da je intenzivno, još od osnovne škole, bežao sa časova istorije.

ma nije maliciozan, odakle ti to? opšte je poznato da su albanski katolici zidali kosovske crkve, samo srbi neće da se pomire s tim.

wukadin wukadin 09:32 22.03.2010

Re: Profesor Korać

adam weisphaut
Covek prosto ne zna da li je vise jadno ili smesno...

Ne znam da li je jadno ili smešno ali je tačno da su mahom isti ljudi koji su pljuvali onomad Đinđićevu vladu oni koji su se ostrvili danas na Đukanovića a vala i B 92 od proPetračevog Nacionala, preko mladog, lijepog i uspiješnog Medojevića do Đilasovog ličnog Golluma u Press-u Dragana J. Ko ne želi da vidi ili je slep ili zainteresovan..


Je li to lose?
wukadin wukadin 09:35 22.03.2010

Re: :)

adam weisphaut
Zaista ne vidim kako se to postize time sto se pristaje na stvaranje kriminalne, nacisticke drzave na teritoriji Kosova.

Umalo da mi promakne, sigurno ti je poznato da postoji jedan entitet na prostoru ex SFRJ koji je sproveo sudskom presudom potrvđeni genocid i na čijem je čelu čovek koji, da kažem to najblaže, u sivoj zoni, pa ti to nije smetalo ni najmanje da imaju tvoju bezrezevnu podršku..


Aha!
Znaci tvrdis da je taj entitet genocidan! Jos kad bi Srbija priznala deklaracijom genocid, otvorio bi se put za ukidanje entiteta, sto bi ti zeleo, zar ne... Ili ti je mozda drago da postoji nesto sto je sprovelo genocid?!
Eto, motiva da se u Srbiji usvaja takva deklaracija i to kad je odluka suda vec relativizovana i donekle zaboravljena. QED!
escherichije_colic escherichije_colic 11:33 22.03.2010

Re: Profesor Korać

ana.antić
u tom srednjem veku srbije kao drzave u njenom modernom smislu i obliku nije bilo


Ali zato nemamo nikakav problem da Izraelu priznamo pravo na Palestinu, kao "kolevku nacije i državnosti"?

Dupli aršini, eto šta je to.
wukadin wukadin 12:02 22.03.2010

Re: :)

Da to kaze Haski tribunal sigurno bi Adem polizao prste.
escherichije_colic escherichije_colic 12:09 22.03.2010

Re: :)

Da to kaze Haski tribunal sigurno bi Adem polizao prste.


Sve su to mali partijski-shoopci-podrepaši-lajavci :) Evo sad su nam ukinuli vize pa mogu da idu u Trst po farmerke, što će reći da su ispunjene njihove fantazije ... ne znam stvarno što više toliko pene. Navike su čudo
adam weisphaut adam weisphaut 12:24 22.03.2010

Re: :)

Da to kaze Haski tribunal sigurno bi Adem polizao prste.

Kakv simpatičan etnički humor, hahaha, hahah, genijalno..
wukadin wukadin 12:30 22.03.2010

Re: :)

Ma ja pogresno otkucao, sto je tebi dobar izgovor da ne odgovoris na moju tvrdnju da bi ti bilo drago da Republika Srpska nestane. A jos bih te pitao svasta nesto... za koga bi glasao "da su sutra izbori" i da li si za usvajanje rezolucije koja bi osudila "genocid" u Srebrenici.
No dobro, nekad je cutanje stvarno zlato <_<
escherichije_colic escherichije_colic 12:43 22.03.2010

Re: :)

adam
sudskom presudom potrvđeni genocid


Adame, kad si tako dobro upućen u bosanska ratna zbivanja, daj molim te odgovori mi na 2 pitanjca koja me odavno muče:

1) ako je bio genocid, zašto to isto nisu uradili u Žepi?

2) ako je bio genocid, zašto su pustili žene i decu?

Jelena Gall Jelena Gall 13:10 22.03.2010

Re: :)


1) ako je bio genocid, zašto to isto nisu uradili u Žepi?

2) ako je bio genocid, zašto su pustili žene i decu?

?!
mozda zato da bi genocid bio malo manje genocid? ili da smislimo neki drugi dobar razlog? malo da licitiramo i o tome brljamo po ovom blogu?
jarovid jarovid 13:31 22.03.2010

Re: :)

o tome brljamo po ovom blogu


биће да је овај блог забрљан од нултог коментара
Jelena Gall Jelena Gall 13:49 22.03.2010

Re: Profesor Korać

ana.antic
u tom postu dobre volje nije bilo. samo neznanja, a i nedostatka duha i lepog vaspitanja.

ja sam taj komentar ignorisala kao potpuno irelevantan. korac je ispustio srednji vek, fakat. sigurno ne zato sto je neznalica ili zato sto je bezao sa casova istorije. da li je to uradio zato sto se rani srednji vek (dakle, srbija na kosovu) podrazumeva, pa to nije nuzno ikome crtati, ili zato sto je hteo da krene od trenutka presudnog za uredjenje moderne srpske drzave (pripojenje kosova srbiji posle balkanskih ratova), ili... - pa, morali bismo koraca da pitamo, ili novinara koji ga je intervjuisao.
kako god, srednji vek je irelevantan u intervjuu koji je korac dao pobjedi.
srednji vek je irelevantan u tekstovima dubravke stojanovic.
oboje pricu pocinju balkanskim ratovima, pri cemu nikome svraka mozak nije popila, pa da ne zna sta se ono zbivalo u srednjem veku na kosovu i otkud tamo srpski manastiri itd. i sl.
tek, prica nije o kosovskom boju i srpskoj kolevci, nego o modernoj drzavi srbiji.
zato je i komentar o "malicioznosti" zarka koraca - irelevantan. promasio je temu.

ana.antic, hvala na trudu i pozdrav. ja se na ovaj lanac komentara vise necu nadovezivati.
mariopan mariopan 14:43 22.03.2010

Re: :)

2) ako je bio genocid, zašto su pustili žene i decu?

Orić nije pustio žene i decu ali je Hag pustio njega.Znači, preporuka Civilizovanog Sveta bi bila - ne puštatje žene i decu ako imate saveznike koji će da vas puste iz Haga?
mikimedic mikimedic 15:29 22.03.2010

Re: :)

mozda zato da bi genocid bio malo manje genocid? ili da smislimo neki drugi dobar razlog? malo da licitiramo i o tome brljamo po ovom blogu?


glavna karakteristika bica krivicnog dela genocida je postojanje namere za unistenjem etnicke grupe. u tom kontekstu je nelogicno da su zene i deca postedjene ako je postojala genocidna namera.

ne postoji jasno odredjena definicija genocida i problem je takodje i odredjivanje grupe, pripadnosti grupi, kao i teritorijalne aplikacije. zato su razlicite interpretacije moguce.
Jelena Gall Jelena Gall 16:03 22.03.2010

Re: :)

mariopan, miki i ostali - molim vas da ne nastavljamo ovde priču o genocidu. nije tema, a pogotovo nije tema za uzgrednu priču.
miki, sve je ok u ovome što kažeš, ali problem na ovom blogu nije u pravnim definicijama genocida, nego u tome što je na ovom threadu genocid zloupotrebljen u svrhu relativizacije druge priče.
molim da se niko ne nađe uvređen.
mariopan mariopan 17:12 22.03.2010

Re: :)

mariopan
Jelena Gall

ok.
To sam komentarisala u kontekstu "istorijske krivice" Srbije zbog koje treba da sleduje neka kazna ( ima dosta navedenih i u tekstu i u komentarima) ili odmazda u vidu Kosova ili drugih delova teritorije, (nije još gotovo, sporni su i Sandzak a i Vojvodina)...po razlozima kao što je Zločin (činili svi svima) i i istorijskim "razlozima" koji se uzimaju kao osnova u tom tekstu ( a datum istorije od datuma- do datuma se uzima kako kome trenutno odgovara). Nema teritorije koja nije širena, skupljana, deljena i koja nije sporna u Evropi. Ako bi se ti isti razlozi i drugima računali kao što se računaju Srbiji kao razlog za otimanje teritorije.

I Albanci su hteli teritoriju, onolike zločine počinili bez kazne, dobili Kosovo kao nagradu, kamo kazna za njih?

Zašto se onda komada Srbija i sve te iste razloge navode a mogli bi da ih navedu za bilo koju zemlju ili naciju u okruženju? Orić je samo primer tih dvostrukih aršina, pravi primer, zločinac koji je slobodan + Tači slobodan i tako dalje. Znači Zločin je relativna kategorija,"istorija" je relativna kategorija - to onda nije razlog. Razlog su dvostruki aršini i nečiji interes koji je na štetu Srbije.

"molim da se niko ne nađe uvređen".

Nema razloga, u pravu si.

ana.antic ana.antic 18:28 22.03.2010

Re: Profesor Korać

Jelena Gall

ana.anticu tom postu dobre volje nije bilo. samo neznanja, a i nedostatka duha i lepog vaspitanja.ja sam taj komentar ignorisala kao potpuno irelevantan. korac je ispustio srednji vek, fakat. sigurno ne zato sto je neznalica ili zato sto je bezao sa casova istorije. da li je to uradio zato sto se rani srednji vek (dakle, srbija na kosovu) podrazumeva, pa to nije nuzno ikome crtati, ili zato sto je hteo da krene od trenutka presudnog za uredjenje moderne srpske drzave (pripojenje kosova srbiji posle balkanskih ratova), ili... - pa, morali bismo koraca da pitamo, ili novinara koji ga je intervjuisao.kako god, srednji vek je irelevantan u intervjuu koji je korac dao pobjedi.srednji vek je irelevantan u tekstovima dubravke stojanovic.oboje pricu pocinju balkanskim ratovima, pri cemu nikome svraka mozak nije popila, pa da ne zna sta se ono zbivalo u srednjem veku na kosovu i otkud tamo srpski manastiri itd. i sl.tek, prica nije o kosovskom boju i srpskoj kolevci, nego o modernoj drzavi srbiji.zato je i komentar o "malicioznosti" zarka koraca - irelevantan. promasio je temu.ana.antic, hvala na trudu i pozdrav. ja se na ovaj lanac komentara vise necu nadovezivati.naravno da je promasio temu, ali je to ucinio na nekako bespotrebno grub (i neduhovit) nacin, pa nisam mogla da odolim.
ali problem je, cini mi se, nesto dublji, i odnosi se na to kako mi shvatamo i tumacimo razne istorijske kategorije i koncepte. dubravku stojanovic treba slusati i citati pazljivo, zato sto ona naglasava vaznost istorijskog konteksta za stvaranje i razvoj svakog pojma, institucije, politike i sl. dakle, kategorije i sistemi vrednosti koje mi danas imamo su rezultat vrlo specificnih savremenih razvoja i dogadjanja i okolnosti, i valja ih primenjivati na vreme sadasnje ili moderno. tako postaje jasno da te kategorije i vrednosti (i identiteti) nisu ni apsolutni ni bezvremeni ili vecni, nego istorijski vrlo specificni - i ograniceni. kad bi se istorija kod nas tako predavala, ne bi se desavalo toliko cesto da pojmove kao sto su 'srbija' ili 'srpski narod' na silu kalemimo na srednji vek, o osmanskom carstvu pricamo kao o 'turskoj' a o lazaru hrebeljanovicu (recimo) kao nekom srednjevekovnom patrioti. vrlo slicno, i sadasnje stanje na kosovu nije rezultat nekih vecnih animoziteta i 'endemske mrznje,' kao sto se kaze u tekstu gore, vec odluka i odnosa koji su nastali u dvadesetom veku. i to je, cini mi se, smisao teskta. ali istorija se kod nas jos uvek shvata u nekom sasvim drugacijem kljucu, pa onda mozda i nije tako lose bezati sa casova istorije u srbiji, izbegnete intoksikaciju.
pozdrav i vama, i hvala za tekstove.
malaramona malaramona 20:13 22.03.2010

Re: Profesor Korać

ana_radmilovic

ma nije maliciozan, odakle ti to? opšte je poznato da su albanski katolici zidali kosovske crkve, samo srbi neće da se pomire s tim.Jašta. Za vreme Miloševića i Šešelja važilo je ono:"Gde su srpski grobovi , tu su srpske zemlje." Ovih dana izgleda crkvama se obeležava granica, i to ne samo sadašnje, nego i srednjevekovne, a bogami i buduće Srbije.
adam weisphaut adam weisphaut 10:31 23.03.2010

Re: :)

glavna karakteristika bica krivicnog dela genocida je postojanje namere za unistenjem etnicke grupe. u tom kontekstu je nelogicno da su zene i deca postedjene ako je postojala genocidna namera.

ne postoji jasno odredjena definicija genocida i problem je takodje i odredjivanje grupe, pripadnosti grupi, kao i teritorijalne aplikacije. zato su razlicite interpretacije moguce

Odgovaram Mikimedicu jer se jedini potrudio da argumentovano odgovori u ovom trollu.
Miki, ovo što ti spominješ je u domenu akdaemske diskusije, ja samo spominjem presudu MSP koji, složićeš se, jeste mnogo merodavniji i poyvaniji da prihvati ili odbaci takvu kvalifikaciju, u krajnoj liniji njegova odluka je obavezujuća za strane u sporu. Bilo bi veoma nelogično da mi kao država sa jedne strane tražimo mišljenje MSP o jednostranoj nezavisnosti Kosova, a da selektivno tumačimo i prihvatamo njegove odluke, zar ne?
No to ovde nije ni bila tema, te se isključujem,
spaienti sat.
mikimedic mikimedic 11:43 23.03.2010

Re: :)

Miki, ovo što ti spominješ je u domenu akdaemske diskusije, ja samo spominjem presudu MSP koji, složićeš se, jeste mnogo merodavniji i poyvaniji da prihvati ili odbaci takvu kvalifikaciju, u krajnoj liniji njegova odluka je obavezujuća za strane u sporu.


ok, onda samo jedan kratak odgovor bez ulaska u siru akademsku raspravu. odgovor nije ni da ni ne, vec kao i sve u medjunarodnom pravu vise nego kompleksan.

sud jeste doneo odluku da se radilo o genocidu, ali je ta odluka zaista krajnje problematicna, kako u sirim pravnim krugovima tako i medju samim sudijama msp.

nema prostora da se ovde otvara rasprava (nije tema), zato cu samo da napomenem da su suprotna misljenja izneli potpredsednik suda al-khasawneh, zatim sudije ranjeva, shi, koroma, owada i tomka, a dodatne deklaracije su prilozili i keith, bennouna i skotnikov.

Bilo bi veoma nelogično da mi kao država sa jedne strane tražimo mišljenje MSP o jednostranoj nezavisnosti Kosova, a da selektivno tumačimo i prihvatamo njegove odluke, zar ne?


ne bi bilo nelogicno. uloga msp je vrlo specificna, i nadleznost se utvrdjuje u svakom konkretnom slucaju (osim ako strane ne pristanu na tzv. 'obaveznu nadleznost').

zato je vrlo cest slucaj da u jednom predmetu strana priznaje nadleznost, a u drugom ne. npr. u slucaju nikaragva, sad su se se povukle iz spora posle utvrdjene nadleznosti suda, a takodje posto izvrsnu ulogu ima savet bezbednosti, fakticki zbog mogucnosti americkog veta odluku nije bilo moguce izvrsiti.

sa druge strane sad su u mnogim slucajevima prihvatile nadleznost -- npr. hostage crisis (iran).

seceranac seceranac 14:47 21.03.2010

svega pomalo

ovo napisano je uglavnom tacno i nije sporno

po mom misljanju ono sto je najveci problem koji srbi imaju o resavanju problema Kosova su dvostruki standardi,
slicna istorijsko pozadinska prica moze da se napise o bosni i hrvatskoj, sve sa zlocinima (jos gorim), politickim manipulacijama, vojno policijskim upravama, zeljom vlasti za zemljom bez stanovnika, zeljom naroda sa samoopredelenjem, cepanju nacionalnog bica na dva ili tri ... sve je primenjivo

iz nekog viseg razloga eticki i pravni principi koji se sprovode na kosovu se tamo nijsu ni pominjali, tamosnja vlast je dobila zemlju bez stanovnika, narod nije dobio pravo na samoopredelenje, nacija je uspesno podeljena ...
ne moze EU takvom politikom ocekivati podrsku srba cak i ako je sargarepa mnogo velika a stap dugacak

Ono sto nasa vlast sada zeli nije Kosovo, ne treba to njima pogotovo ne sada
što je zastrašujuće, jer je srpska država već postojala bez Kosova. Kosovo Srbiji pripada tek od Prvog balkanskog rata.

vlast zeli da se prema Kosovu odnosi kao prema okupiranoj teritoriji, da ne mora da ga prizna a da istovremeno nista ne radi da ga oslobodi te okupacije, da ga smatra svojim iako vecina ne deli njeno misljenje, bas kao u vreme kada je to bio deo turske
na taj nacin skida istorijsku i dnevno politicku odgovornost sa sebe a problem ostavlja otvorenim
antonacci antonacci 14:56 21.03.2010

Re: svega pomalo

ne moze EU takvom politikom ocekivati podrsku srba cak i ako je sargarepa mnogo velika a stap dugacak


Jedan od problema u Srbiji jeste to što njeni stanovnici veruju da Srbiju bilo ko pita za bilo šta i da neko zapravo traži od Srbije da aminuje nešto. Mi smo jedna mala i relativno nebitna zemlja. Zapravo, sasvim izvesno nebitna, ništa tu relativno nije. Ekonomski nebitna. Politički nebitna. A usuđujem se da kažem i kulturno nebitna. (Da parafraziram Isidoru Sekulić - dali smo Evropi samo Njegoša i freske, a diskutabilno je koliko dobro je moguće prevesti Njegoša.) EU je imala interes da primiri ovo područje, da ga nekako pacifizuje i u tome je uspela, jer bez obzira na loše susedske odnose, Srbija (niti bilo koja druga balkanska "država" nije sposobna da započne nikakav rat. U tom smislu je politika EU već gotova. I boli ih sve kolektivno uvo čemu će Srbija da da podršku. Jer jedino samoj sebi još može da nanese neku štetu.


looping looping 15:14 21.03.2010

Re: svega pomalo

Danas je Srbija nebitna, slaba zemlja... A sutra - ko zna. Svetski poredak je promenljiva stvar, medjudrzavni odnosi takodje. Ono sto danas vecina aminuje sutra ce osporavati. Politika je k...a kako za nas tako i za svakog drugog. Za nas je trenutno vazno da budemo civilizovani, da imamo svoj stav i da ga se drzimo ( ne kao rezim S.Milosevica svakih pola sata da menjamo politiku ). Samo da resimo unutrasnje stvari (najpre standard) . Ma koliko lose sad bilo - nase vreme tek dolazi.
antonacci antonacci 15:18 21.03.2010

Re: svega pomalo

Danas je Srbija nebitna, slaba zemlja... A sutra - ko zna.

Ma koliko lose sad bilo - nase vreme tek dolazi.


Ovakav optimizam u životu nisam još sreo. Zaista.
looping looping 15:26 21.03.2010

Re: svega pomalo

Samo da nas neki rat ne omete narednih dvadeset godina i optimizam = realnost
escherichije_colic escherichije_colic 11:47 22.03.2010

Re: svega pomalo

dali smo Evropi samo Njegoša i freske, a diskutabilno je koliko dobro je moguće prevesti Njegoša.


Baš me interesuje šta bi danas ostalo od veličanstvene evropske kulturne baštine da su i njih 500 godina okupirale Osmanlije?

Srpska narodna epska poezija bila je inspiracija takvim veličinama evropske kulture kao što su Goethe ili braća Grimm. I ništa od te poezije nisu napisali školovani ljudi, uzgajani vekovima po eminentnim univerzitetskim centrima - sve nepismeni seljak, uz gusle i polić rakije. Čisto da napomenem.
baroniknez baroniknez 14:56 21.03.2010

hmmm

Srbija ne treba da prizna nezavisnost kosova pre svega zbog Albanaca koji zive tamo. Albanci kao i drugi ljudi treba da imaju jaku drzavu koja ce da obezbedi njihova prava i sve ostalo sto jedna drzava treba da radi. Sa jedne strane imaju kriminalnu kosovsku vladu, a sa druge strane drzavu Srbiju nemocnu da se suprostavi SAD-a koje su okupirale Kosovo. Ako budu imali jos jednu drzavu koja smatra Kosovo svojom teritorijom a koja podleze svim ucenama i pritiscima to im nije ni od kakve koristi

danas je sexy zalagati se za nezavisnost kosova. znam mnoge koji tako hoce da budu sexy i onda kazu "ja sam za nezavisnost kosova".
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 15:26 21.03.2010

Re: hmmm

danas je sexy zalagati se za nezavisnost kosova. znam mnoge koji tako hoce da budu sexy i onda kazu "ja sam za nezavisnost kosova".


Jel mislis u Srbiji? I zato je valjda Jeremic posle Tadica i Nikolica najpopularniji politicar.
baroniknez baroniknez 15:52 21.03.2010

Re: hmmm

Neues aus der Nachbarschaft
danas je sexy zalagati se za nezavisnost kosova. znam mnoge koji tako hoce da budu sexy i onda kazu "ja sam za nezavisnost kosova".

Jel mislis u Srbiji? I zato je valjda Jeremic posle Tadica i Nikolica najpopularniji politicar.


hocu da kazem da kosovska vlada rasprodaje imovinu preduzeca iz srbije, ali to koraca ne zanima niti on ima plan kako da to pitanje uredi i suprostavi se otimanju. kada bi imao i ja bih glasao za njega
Jelena Gall Jelena Gall 21:10 21.03.2010

Re: hmmm

danas je sexy zalagati se za nezavisnost kosova. znam mnoge koji tako hoce da budu sexy i onda kazu "ja sam za nezavisnost kosova"

jos vise sexy je priznati nezavisnost kosova. logicno, zar ne?
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 15:14 21.03.2010

istorijsko pravo

Hvala Jelena na prenosenju isecaka iz Dubravkinog teksta.
'Srpsko istorijsko pravo' na Kosovo zasnovano je na romanticarskoj istoriografiji koja je pocela u 19om veku. Ona danas u mainstream istoriografiji nema ozbiljnih kriticara, jer tu umesto istorijskog znanja caruje autoritet 'istoricara velikana'. Potpuno drugacija situacija u odnosu na recimo komunisticku istoriografiju i mitologizaciju II sv. ratu gde se oseca mnogo veca potreba za preipsitivanjem sto je ispravno, ali i tu, na zalost, preovladjuje samo revizionisticki kljuc. Neverovatno je kako Srbija pocetkom 21. veka nema sposobnije politicare od ovih koji sve svoje politicke strategije i sudbine gradjana vezuju za neko zamisljeno istorijsko pravo a da su o istorijskim dogadjajima ucili samo iz epskih pesama. U tako osmisljenoj politici pojedinac i njegova prava i civilno drustvo su neprijatelji drzave. Najosnovniji zahtev pojedinca za kvalitetnijim zivotom u Srbiji danas dovodi u pitanje politiku kojoj je osnovna merna jedinica Kosovo.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 17:58 21.03.2010

Re: istorijsko pravo

Neues aus der Nachbarschaft
Hvala Jelena na prenosenju isecaka iz Dubravkinog teksta.
'Srpsko istorijsko pravo' na Kosovo zasnovano je na romanticarskoj istoriografiji koja je pocela u 19om veku. Ona danas u mainstream istoriografiji nema ozbiljnih kriticara, jer tu umesto istorijskog znanja caruje autoritet 'istoricara velikana'.


Dobro, ako Srbija nije imala istorijsko pravo, ko je onda imao? Valjda Turska? A posto je Turska nedvosmisleno bila okupator valjda je onda bilo normalno, kad se zemlja oslobodi tog okupatora, da se joj pripadnu njene nekadasnje teritorije?

Ono sto meni smeta kod ove "LDP-naucnice" je nekozistentnost. Ako vec smatra da je odlucujuci kirterijum za (ne) pripadanje neke teritorije jednoj zemlji etnicka sturuktura stanovnistva zar nije onda logicno da se zalaze i da bosanski Srbi po istom tom kriterijumu ne treba da budu u BiH? Ili bi samo nekoliko desetina kilometara dalje trebalo da vaze neki totalno suprotni kirterijumi? I zasto? Zato sto tako NATO hoce? I kakva mi je onda to "nauka" koja se prilagodjava dnevnopolitickim zahtevima mocnika?

Uostalom mnogo vaznije istorijsko pravo je bilo na osnovu toga sto je skoro ceo 20. vek Kosovo bilo deo Srbije. Ne moze se granica drzave DANAS menjati na osnovu stanja od pre 100 godina. Po tome bi veliki delovi Poljske i Ceske onda morali ponovo da pripadnu Nemackoj.

A nije u pravu ni u onom delu u kome govori o etnickim ciscenjima. Tacno je da su i preseljenja stanovnistva deo stvaranja nacionalnih drzava i drugih (medju) nacionalnih sukoba. Ali bas u ovom konkretnom slucaju o kome govori Srbija nije etnicki ocistila Kosovo ... nego je ogromna vecina njegovog albanskog stanovnistva ostala na njemu. A prilikom nedavnog albansko-natovskog osvajanja Kosova je proterano prakticno kompletno nealbansko stanovnistvo sto je, s obzirom da se sve desilo (skoro) 100 godina kasnije, nesto sto sto zasluzuje neuporedivo ostriju osudu.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 18:29 21.03.2010

Re: istorijsko pravo

Dobro, ako Srbija nije imala istorijsko pravo, ko je onda imao? Valjda Turska? A posto je Turska nedvosmisleno bila okupator...


Fora je u tome da istorijsko pravo nema niko, ni Srbi ni Albanci niti se na osnovu njega mogu graditi politike savremenih drzava. Ako bi u politici vazio princip istorijskog prava onda je pitanje zasto ne i Skoplje Srbiji, zar tamo nije bio Dusan, zasto ne dalmatinska obala Italijanima, zasto ne Backa i Erdelj Madjarskoj, zasto ne Salzburg Vatikanu, zasto ne juzni Tirol Austriji i da ne nabrajam dalje. Turska nije postojala do pocetka 20og veka pa nikog nije mogla da okupira, ranije su bile Osmanlije koje su bile isto toliko okupatori kao sto je i car Dusan bio kad je odsvajao Grcku ili Stefan Nemanja kad je osvajao Duklju i Kosovo ili madjarski kralj Bela III kad je isao u Dalmaciju.

Uostalom mnogo vaznije istorijsko pravo je bilo na osnovu toga sto je skoro ceo 20. vek Kosovo bilo deo Srbije.


Ovo je vec nesto drugo, ali ne zbog istorijskog prva vec zbog toga sto je Kosovo bilo deo Srbije odn. Jugoslavije i to jeste pravni argument koji Srbija moze koristiti.

Ne moze se granica drzave DANAS menjati na osnovu stanja od pre 100 godina.


Ako se ovo odnosi na Dubravkin tekst ja mislim da si je pogresno shvatio, jer smisao njenog teksta nije da Kosovo treba da pripadne Albancima ili da oni imaju vise od Srba pravo na njega vec da demaskira mit o samorazumljivom prvenstvu Srba nad Kosovom sto ces recimo naci u Kostunicinim, Tadicevim ili Jeremicevim izjavama.


Jelena Gall Jelena Gall 21:33 21.03.2010

Re: istorijsko pravo

Ako se ovo odnosi na Dubravkin tekst

daleko najinteresantniji deo teksta za mene je onaj u kojem dubravka pise o tome kako je - prakticno, realno! - tretirano kosovo od trenutka kada je (PONOVO, nadam se da maliciozni dobro vide ovu rec) uslo u sastav srpske drzave. mislim na deo teksta koji pocinje recima:

I sve je bilo svečano i patriotski, dok se nije postavilo pitanje kakav će se oblik vlasti uspostaviti u toj oblasti, dakle, pitanje slično onom na koje ni danas nema odgovora.


tu je kopca sa onim sto je rekao korac - ako je nesto odlucilo o sudbini kosova, onda je to sada vec skoro stogodisnja nesposobnost srbije (vlasti) da uredi zivot na kosovu.
wukadin wukadin 09:42 22.03.2010

Re: istorijsko pravo

'Srpsko istorijsko pravo' na Kosovo zasnovano je na romanticarskoj istoriografiji koja je pocela u 19om veku.


A sta li je onda jevrejsko istorijsko pravo na Palestinu u kojoj ih je 1910. bilo manje od 10 odsto?!?
Kako su se prema tome poneli Englezi i Amerikanci?!
wukadin wukadin 09:44 22.03.2010

Re: istorijsko pravo

Najosnovniji zahtev pojedinca za kvalitetnijim zivotom u Srbiji danas dovodi u pitanje politiku kojoj je osnovna merna jedinica Kosovo.


Mozda je neki Britanac 1940. zeleo da kvalitetnije zivi nego 1938.
Jelena Gall Jelena Gall 10:38 22.03.2010

Re: istorijsko pravo

wukadine, sve ok, sve poznato i jasno, a i nema nista novo pod suncem, svi su ljudi svuda isti.
vec kad je tako, nemoj molim te vise komentarisati na ovom blogu.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:27 22.03.2010

Re: istorijsko pravo

Neues aus der Nachbarschaft
Ako se ovo odnosi na Dubravkin tekst ja mislim da si je pogresno shvatio, jer smisao njenog teksta nije da Kosovo treba da pripadne Albancima ili da oni imaju vise od Srba pravo na njega vec da demaskira mit o samorazumljivom prvenstvu Srba nad Kosovom sto ces recimo naci u Kostunicinim, Tadicevim ili Jeremicevim izjavama.


Ja bih pre rekao da ti neke stvari ovde nisi razumeo: moje misljenje je da pomenuti srpski politicari insistiraju na samorazumljivom pravu drzave Srbije da Kosovo bude i ostane deo njene teritorije. A svi ljudi, nezavisno od njihovog etnickog porekla, imaju ista prava na teritoriju na kojoj zive (ukljucujuci i onih par stotina hiljada proteranih nealbanaca). I nisam cuo jos ni jedan razuman argument protiv. Meni ovo Dubravkino pisanije pre lici na pristrasnu odbranu nasilonog otcepljenja Kosova od strane NATO-UCK alijanse.

Lektorka

ako je nesto odlucilo o sudbini kosova, onda je to sada vec skoro stogodisnja nesposobnost srbije (vlasti) da uredi zivot na kosovu


I ovo mi izgleda samo kao pristrasan pokusaj odbrane jednostrano (i nasilno) proglasene nezavisnosti Kosova. Posebno bih od Dubravke ocekivao malo objektivniju i siru sliku. Kao prvo, medjunacionali problemi najcesce traju decenijama i vekovima - to ne vazi samo za ovaj primer i samo za Balkan. Dovoljno je pogledati Severnu Irsku, Baskiju, Kipar ... bliski ili daleki istok.

Uostalom i sama cinjenica da su se na tom problemu okusvali sasvim razliciti politicki sistemi (i vlasti) najbolje govori o njegovoj tezini. Da sigurno su razne od tih vlasti cinile greske, ali generalno se ne moze previse prebacivati samo jednoj strani (srpskoj) za greske. Naprotiv, iako su Srbi posle prvog svetskog rata mogli da stvore "Veliku Srbiju" oni su stvorili multionacionalnu drzavu. Posle II svetskog rata su Albanci dobili sva moguca prava (po tadasnjim standardima) i odgovornost nisu imale samo srpske vlasti - nego jugoslovenske. I imali smo situaciju da se jako veliki broj Srba iseljavao pod pritiskom militantnog albanskog nacionalizma u 60-im i 70-im. Pa je odmah na pocetku 80-ih ustvari zapoceo raspad Jugoslavije nasilnim pobunama Albanaca. I opet ne samo srpske nego i jugoslovenske vlasti (znaci pre Milosevica) nisu uspele da rese problem.

Eto to bi za mene bilo mnogo objektivnije vidjenje cele situacije a ne ovo jednostrano i pristrasno Dubravkino okrivljavanje samo jedne strane. E zato ja licno nikad ne bih voleo da mi "strucnjaci" kao sto je ona uce decu istoriji Srbije i Balkana ...
wukadin wukadin 12:04 22.03.2010

Re: istorijsko pravo

Tvoja molba je kompliment za mene. Drago mi je kad smetam takvima kao sto si ti. Sada zadovoljan odlazim.
jaksa scekic jaksa scekic 15:24 21.03.2010

Treba procitati i ovo


Da bi se Koracev intervju bolje shvatio treba procitati i ova dva texta iz Pobijede

Intervju Ranka Krivokapica srajevskom nedeljniku Dani

[/url][url=http://www.pobjeda.co.me/citanje.php?datum=2010-03-21&id=181758]

i text glodura Pobijede

[/url][url=http://www.pobjeda.co.me/citanje.php?datum=2010-03-20&id=181733]

PS: Izvinjavam se autoru Bloga, tek sad sam video da postoji link ka citavom intervju, pa sam svoju opasku na pocetku replike skinuo

J
looping looping 15:49 21.03.2010

Re: Treba procitati i ovo

Ne znam zasto mi se cini da se Crna Gora mnogo vise bavi Srbijom nego Srbija Crnom Gorom. Kao da im nesto smeta.
libela libela 15:56 21.03.2010

Re: Treba procitati i ovo

looping
Ne znam zasto mi se cini da se Crna Gora mnogo vise bavi Srbijom nego Srbija Crnom Gorom. Kao da im nesto smeta.

Jednu i po godinu sam imao prilike da gledam tu bestijalnost na RTCG. Gebels, da je ziv, isao bi tamo na specijalizaciju!
antonacci antonacci 15:59 21.03.2010

Re: Treba procitati i ovo

Tako je! U Srbiji mi na sreću imamo objektivne medije gde nipošto nema režimske propagande.
looping looping 16:06 21.03.2010

Re: Treba procitati i ovo

Samo neka ne izbacuju Crnu Goru mnogo po medijima (u bilo kom kontekstu) jer ako budem to morao da slusam ...
libela libela 17:05 21.03.2010

Re: Treba procitati i ovo

antonacci
Tako je! U Srbiji mi na sreću imamo objektivne medije gde nipošto nema režimske propagande.

Veruj... s CG medijima se ne mozemo porediti ni pod razno!
Jelena Gall Jelena Gall 21:36 21.03.2010

Re: Treba procitati i ovo

nije CG tema ovog bloga, cak i ako jeste podrazumevajuci deo konteksta price.
dali76 dali76 16:02 21.03.2010

realnostkorisnija od ideologije

Volim da citam ljude kao sto je Dubravka Stojanovic zbog njene realnosti kad pise o istoriji. Medjutim ono sto se provlaci kroz njen tekst je ta moralna linija na kojoj ona gradi objasnjenje zasto je I kako Srbija izgubila Kosovo.
Da su Srbi imali tu politicku mudrost taj vrednosni ssistem pocetkom 20 vijeka pa da demokratski ustav stave na “nove krajeve” ispada da bi sacuvali Kosovo, a sa druge strane sasvim jasno govori o ciljevima svake drzave pa I Srbije tog vremena.
Albanci su dobili ogromnu autonomiju u socijalistickoj Srbiji/ “demokratski ustav” te ideologije je prosiren na sve pa se nesto ne sjecam da su se ikad smatrali Srbijom ?
Kako sama Dubravka zakljucuje u albanskim citankama se odavno ucilo da je “rasparcavenje albanskog teritorija “ na dva dela bila nepravedna odluka svetskih sila koja je izazvala frustracije albanskog puka.
Srbija ,za svoje dobro, treba da prihvati realnost I u njoj trazi svoje interese , al vise dosta tog laznog morala zbog kojeg su Srbi eto izgubili Kosovo cim su ga zauzeli jer sue eto za “nove krajeve” uspostavili neke drugacije zakone.
Da je moral arsin , a liberalizam teorija medjunarodnih odnosa granice drzava bi sasvim drugacije izgledale. Na kraju pitanje je da li bi ikog I bilo .


Jelena Gall Jelena Gall 21:49 21.03.2010

Re: realnostkorisnija od ideologije

Da su Srbi imali tu politicku mudrost taj vrednosni ssistem pocetkom 20 vijeka pa da demokratski ustav stave na “nove krajeve” ispada da bi sacuvali Kosovo, a sa druge strane sasvim jasno govori o ciljevima svake drzave pa I Srbije tog vremena.

nikakve nekonzistentnosti tu nema. svim drzavama je bilo u interesu da osvoje sto vise teritorija. pa i srbiji. sve drzave su bile nezadovoljne rezultatom, pa i srbija.
ali kosovo (o kojem je rec) je pripalo srbiji. od tog trenutka je kosovo postalo unutrasnje pitanje srpske drzave i srpskog drustva. sve zajedno sa albancima koji su ga u petovekovnom medjuvremenu nastanili.
Albanci su dobili ogromnu autonomiju u socijalistickoj Srbiji/ “demokratski ustav” te ideologije je prosiren na sve pa se nesto ne sjecam da su se ikad smatrali Srbijom ?

da li se secas kad su - sve zajedno sa srbima na kosovu - dobili struju?
Srbi eto izgubili Kosovo cim su ga zauzeli jer sue eto za “nove krajeve” uspostavili neke drugacije zakone.
pa to je bar sasvim jasno. neosporno. naravno da ostaje pitanje kojim mozemo zabavljati sive celije - da je bilo drugacije, da li bi bilo bolje... ali ogromna greska u samom startu je nepobitna, a posledice ireverzibilne.
wukadin wukadin 09:48 22.03.2010

Re: realnostkorisnija od ideologije

Volim da citam ljude kao sto je Dubravka Stojanovic zbog njene realnosti kad pise o istoriji.


Uopste nisam sumnjao. A ti si realan sa idejama ekonomskog osvajanja Kosova
sentinel26 sentinel26 16:10 21.03.2010

Vječna borba za Kosovo

Srbija ima dvije organizacije (jedna je aktivna a druga je u rezervi )koje se bore za povratak Kosova u pravni poredak Srbije.

Ovo je prva, ona aktivna - tj. mobilisana, pod punom opremom :

Prva udarna oslobodilačka brigada

Igrale se aganlije
Nasred zemlje Srbije
Sve delija do delije
Društvo zrelo za ćelije

Da se vrati na Kosovo
Staro carstvo Dušanovo
To je želja cele vlade
Ali kako to ne znade

Oj Borise div junače
Ko od tebe grmi jače
Kad čujete našeg Mirka
Pojača se svaka svirka

Starac Fočo od sto ljeta
Novina mu neka smeta
Šetao je po Jevropi
Novinare mudro škropi

Oj Dinkiću sivi tiću
Ti si čovjek od akcije
Hiljadarka malo li je
Djelo tvoje destrukcije

Aoj Božo tvrda vjero
Gde je tebi ono pero
Krkobabić od starine
Za penzije u visine

Šengen beli na vrh brda
Da se vlada sa njim mrda
Tomica je poskočio
Vakcinu nam nabavio

I Dijana kad obeća
Da je budžet bušna vreća
Mrka pravi koridore
Gde će narod ić’ na more

A Ivica pendrek drži
Da vidimo ko je brži
Ministar za spoljni biro
U češalj bi rado sviro

S njima Šule vojsku vodi
Da Kosovo oslobodi
Dok žirafa s plota viri
Evropa se Palmi divi

Obradović škole sprema
Prosveta mu cela drema
Malovićka u bas svira
Dok sudije svoje bira

Škundrić ima pogon krasni
Iz Rusije gas ne kasni
Kod ministra trgovine
Ima dosta hladovine

Rasim nam je od sve muke
I ministar za hajduke
Ministarka sporta tu je
Zlatne momke dočekuje

A ministar okoline
Bere gljive sa planine
S njima prima tu naforu
Ministar za dijasporu

Pa u ovo drčno bratstvo
I ministar za ratarstvo
Verica je stari znalac
Resor joj je kapitalac

Bradić ima pravu turu
Zadužen je za kulturu
Jasna ne zna šta je lobi
Internet joj pravi hobi

Kopaonik forum stari
Sastali se svi drugari
Svaki njihov čas skijanja
Narod prati bez roptanja

Dirigent je stari borac
A zovu ga ledolomac
Kada zlatni tiganj uzme
Sve ih jeza tad obuzme
Kog će sada prozivati
Pržiti na tihoj vatri

21.marta, Ljeta Gospodnjeg 2010-og po Gregorijanskom
Na Bulevaru ŠaKTaDjilskom bb
S.26.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana