Gradjanske inicijative| Ljudska prava| Porodica| Roditeljstvo| Život

Kome smetaju zaposlene mame?

udruzenje_roditelj RSS / 21.03.2010. u 13:41

 

    Znam da je malo izvodljivo da zaposlene mame u Srbiji ikada dobiju beneficirani radni staž. Ali, na momente mislim kako to uopšte nije nerealan zahtev: Svaka žena koja se u ovoj „ludari", gde se ekonomska i politička nestabilnost klackaju iz dana u dan, odluči da rodi, za mene je heroj!

Zato me čudi što je nedavna inicijativa Sekcije žena UGS ''Nezavisnost'' i Sekcije žena SSSS za izmene i dopune Zakona o Penziono invalidskom osiguranju, kojim bi se ženama omogućilo dobijanje radnog staža za svako rodjeno dete zaključno sa trećim, izazvala razne komentare, pa čak i negodovanje. Pa kome onda smeta što je inicijativa sindikalki predložena do trećeg deteta, a ne važi za četvrto, peto? Koliko znate žena koje rade, a imaju 3+ dece?

Javiše se odmah i neke braniteljke dece, koje tvrde da im je njihovo prvo važnije nego nečije treće i da ne vide što je toliko treće dete važno? A zaboravljate drage dame i muškarci, da bi trebalo da smo svi na istoj, roditeljskoj strani. Bar tako na to aktivisti Udruženja RODITELJ gledaju.

Nedavni predlog sindikalki da se za svako rođeno dete, zaključno sa trećim detetom, u ukupan staž ženama dodatno uračuna po 1 godina, kao i da se  razmotri mogućnost  ponovnog uvođenja priznavanja vremena provedenog na porodiljskom odsustvu u radni staž  ženama, koje su u vreme tog odsustva bile van radnog odnosa, odnosno nezaposlenim ženama, meni zvuči dobro, ne dobro, odlično. 

Kao (pre)zaposlena mama ne bih imala ništa protiv da se moje mentalno, fizičko i emotivno lomatanje da odgajim dvoje zdrave, prave dece, zaradim za život i na koncu ne završim  u „Lazi Lazarević", neko nagradi time što neću morati baš do groba da dirinčim, i ostavi mi možda koju godinu da uživam u plodovima produženja vrste, za koju se naša vlast toliko zalaže merama populacione politike koje čame na papiru i čekaju da ih neko primeni.

Kome smeta što zaposlene mame očekuju da budu nagrađene za svoj doprinos porodici, pa i društvu? Ili što će i nezaposlene moći da upišu koju godinu staža, jer fakat, obavljaju najteži posao na svetu (a spremna sam da izađem na crtu svakom ko tvrdi da roditeljstvo nije najteže i najodgovornije što je ikada radio)?

Jer, uprkos potpisivanju blanko otkaza  poslodavcu, čime se obavezuje da neće roditi dete u narednih x godina, ili komentarima nadobudnih šefova, da „čim dobiju radnu knjižicu, šire noge i prave decu", zaposlene dame u Srbiji stisnu petlju i uđu u svet koji je teško opisati rečima, ako nisi imao prilike da to sve iskusiš.  Preskupo vođenje trudnoće, porođaj koji te legalno ili ispod žita košta ko Svetog Petra kajgana, zdravstveni radnici koji novopečene mame više zbunjuju nego što pomažu, teška borba s birokratijom i administracijom da bi se dobilo i ono što po pravu sleduje, godinu dana porodiljskog bukvalno proleti.

A onda, kad se vratite na posao najčešće se sretnete s kolektivom koji na sve to gleda kao godinu dana godišnjeg, jer vam je vaše „plandovanje" bilo plaćeno. Poslodavci vas smatraju još manje vrednom,  često morate da krećete od početka dok su drugi mlađi i bez probuđenog roditeljskorg institkta zauzeli vaše strpljivo građeno mesto u firmi. Morate da vašu bebu ostavite u jaslicama po 10 sati (ako ste se setili da je odmah po rođenju prijavite na listu čekanja) ili skupo plaćate dadilju, radeći onda za sitniš... Prestajete i da dojite svoje dete, jer, koji to poslodavac obezbeđuje pauzu za dojenje? A klizno radno vreme, „part tajm", ko je još u Srbiji čuo za to? Ne, vas grize savest svaki put kad odete na bolovanje, ili odrađujete posao od kuće, jer niste podjednako vredan član kolektiva...

Potplaćeni i često posmatrani kao manje vredni samim tim što ste žena, sada spisku vaših manjkavosti dodaju i to što ste majka. Jer, tu su kenjkava deca, dečje bolesti i bolovanja, školski zadaci, a to uglavnom pada na teret žene, bila ona zaposlena ili ne. Pa umesto da nas emancipacija oslobodi bar dela pritiska i tereta koje smo vukle vekovima, sada žongliramo između niza nametnutih uloga - majke, poslovne žene, supruge, domaćice  i svodimo svoj život na niz neprekidnih griža savesti. A država samo otežava - strategijama, planovima, silnim dokumentima koji se nikada ne ostvare.

Većina aktivistikinja i aktivista u Udruženju su upravo mladi, zaposleni roditelji, koji pokušavaju da plivaju u haosu roditeljstva u haotičnoj državi. Ovo o čemu danas pišem je naša svakodnevica, u čemu je problem ako tražimo da nam se bar malo olakša?



Komentari (32)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

cartmanikus cartmanikus 12:40 22.03.2010

cist dokaz nebrige drustva u celini

Draga moja ovaj blog si napisala 21.03. u 13:41 i od tada niko nije nasao za shodno da ostavi rec dve i ako ga je "Čitanost: 452" ovoliko ljudi procitalo.
Problem je u drzavi zato sto se ne pomazu mladi bracni parovi da se odluce na prvo dete ili na bracnu zajednicu uopste.
Slazem se da porodilje trebaju za svako rodjeno dete da dobiju po 1 godinu staza i bolje uslove na poslu i da roditelji dobijaju novac od strane drzave i ... to nece mnogo da pomogne naltalitetu u ovoj zemlji, ako je ovde o tome rec.
Bolja ekonomska situacija i sigurnost koju treba da uliva drzava ce omoguciti mladim bracnim parovima da se usude i udju u bracnu zajednicu recimo onda kad zavrse svoje skolovanje i ostvare osnovno ljudsko pravo- da se zaposle i privredjuju i sebi i drzavi.
Bez posla i sigurnosti u zemlji nema ni uzimanja kredita za stanove, kola, namestaj itd. Pa normalno ako nema toga onda nema ni plata za gradjevince , autoindustriju, drvnu industriju ...ohh kakvo je to vrzino kolo i naravno prosecan gradjanin nece to da razume veca samo kaze - dajte mi posao.
Bez toga nam deca ostaju u kuci i zive sa roditeljima i nisu sigurni u sebe i u uspeh koji ih ceka negde iza coska.
Malo odudara od teme ali ono sto mi je zapalo za oko u tvom blogu je da se muskarci ne pominju. Pa valjda i mi muskarci znamo da damo deci da jedu i piju, da ih presvucemo, izvedemo u setnju, da ih lecimo i vodimo po lekarima, da uzimamo bolovanje i osustvujemo sa posla, da kuvamo, stavljamo ves u masinu i prostiremo, a mozda i peglamo itd. Pa dobro ja to znam ali ne znam da li je i obaveza ostalih muskaraca-roditelja da to znaju i da li zele da to sve rade.

PS cerka od 5 a sin od 2 godine



lingamanovic lingamanovic 13:45 22.03.2010

Re: cist dokaz nebrige drustva u celini

Postovani, ne pominju se zbog toga sto ih, ova inicijativa zaobilazi. A oni zasluzuju posebnu temu, kako oni koji se ukljucuju u roditeljstvo, tako i oni koje sopstveno roditeljstvo mimoilazi
Nasa tradicija, pa i zakonodavstvo, cesto oca ne smatra "ozbiljnim" roditeljem, a kao sto vidite, nase Udruzenje se ne zove bez razloga - RODITELJ a ne MAMA :)
Srdacan pozdrav!
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 18:23 22.03.2010

Re: cist dokaz nebrige drustva u celini


to što je toliko njih pročitalo, a niko nije ostavio komentar govori o inertnosti društva: klimaju glavama, i pomisle: "ali šta se tu može...."

Slazem se da porodilje trebaju za svako rodjeno dete da dobiju po 1 godinu staza i bolje uslove na poslu i da roditelji dobijaju novac od strane drzave i ... to nece mnogo da pomogne naltalitetu u ovoj zemlji, ako je ovde o tome rec.

neće da pomogne natalitetu direktno, niti je cilj da se stvaraju porodice koje će biti socijalni slučajevi i živeti od socijalne pomoći.
ovo služi da se stvori dostojanstveno roditeljstvo.
žena, majka, domaćica koja - koja ne želi da radi nego da odgaja npr. troje dece treba da ima i platu i staž.
a tek majka koja želi da radi treba da joj se bar utoliko olakša, teško je državi da dodeli po god. staža? pa u šta se onda ulaže?

možda se na blogu nismo dotakli tema o tatama još uvek, što ne znači da ih zaobilazimo
a to kako ih zakon i praksa tretira je posebna tema.
hint: koliko znate očeva koji od poslodavca uspeju da "izvuku" bolovanje za dete?
koliko njih uspe da dobije odsustvo radi nege deteta do detetove prve godine ako majka želi/mora da se vrati na posao pre isteka porodiljskog?
nije problem u tatama nego tretmanu
o, imaćemo mi i tih tema...
antioksidant antioksidant 19:42 22.03.2010

Re: cist dokaz nebrige drustva u celini

hint: koliko znate očeva koji od poslodavca uspeju da "izvuku" bolovanje za dete?

bolovanje ne daje poslodavac nego lekar pedijatar
sami roditelji biraju ko ce ostati sa detetom
lekar na osnovu dijagnoze deteta daje doznake roditelju
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 21:21 22.03.2010

Re: cist dokaz nebrige drustva u celini

bolovanje ne daje poslodavac nego lekar pedijatar
sami roditelji biraju ko ce ostati sa detetom
lekar na osnovu dijagnoze deteta daje doznake roditelju


o, da, ne radi se o zakonu nego o praksi. često poslodavac tako reaguje da zaposlenom tati se ne mili da ikada to ponovo pokuša.
verujte nam, imamo listu iskustava.
antioksidant antioksidant 18:41 23.03.2010

Re: cist dokaz nebrige drustva u celini

često poslodavac tako reaguje da zaposlenom tati se ne mili da ikada to ponovo pokuša.

često poslodavac tako reaguje da zaposlenom RODITELJU se ne mili da ikada to ponovo pokuša.
nema to veze sa polom roditelja vec sa poslodavcem kao takvim
ako pravi problem tati pravice i mami
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 19:15 23.03.2010

Re: cist dokaz nebrige drustva u celini

antioksidant
često poslodavac tako reaguje da zaposlenom tati se ne mili da ikada to ponovo pokuša.

često poslodavac tako reaguje da zaposlenom RODITELJU se ne mili da ikada to ponovo pokuša.
nema to veze sa polom roditelja vec sa poslodavcem kao takvim
ako pravi problem tati pravice i mami


neće podjednako. vrlo dobro znam o čemu govorim/pišem.
evo primer jednog slučaja: isti poslodavac ne reaguje kada njegova radnica ode na bolovanje za svoje dete, ali reaguje kada jedan od zaposlenih tata javi da neće doći na posao jer mu je dete bolesno, uz komentar: "ima valjda dete mamu, zašto ona nije uzela bolovanje?!" - nije izolovan slučaj, samo jedan primer od stotine. neće me mrzeti da ih sakupim sve.
antioksidant antioksidant 21:25 23.03.2010

Re: cist dokaz nebrige drustva u celini

isti poslodavac ne reaguje kada njegova radnica ode na bolovanje za svoje dete, ali reaguje kada jedan od zaposlenih tata javi da neće doći na posao jer mu je dete bolesno, uz komentar: "ima valjda dete mamu, zašto ona nije uzela bolovanje?!

то што неко изрази чуђење што отац може пружити негу болесном детету никако не бих назвао "реакцијом после које се тати не мили да поново покуша".
и шта се страшно десило после коментара "има ваљда дете маму, зашто она није узела боловање"? тата се осетио "испрозиваним да је папучар"?
ако су родитељи решили да је отац потребан детету ту се ни један послодавац нити сме нити може наћи на путу
боље би било да скупљате примере реакција послодаваца када отац и други и трећи...пут узима боловање да негује болесно дете.
сваки први пут изазива чуђење, подсмех... али ако има озбиљне реакције за оца имаће је и за мајку
lingamanovic lingamanovic 12:23 24.03.2010

Re: cist dokaz nebrige drustva u celini

ne treba zaboraviti ni drugu "sitnicu" - muskarci, tj partneri uglavnom imaju vece plate, pa je odlazak majke na bolovanje manji finansijski udar (ako je dete starije od 3 godine).
A posebna je stvar sto mnogi ocevi NE ZELE da uzimaju bolovanje, i smatraju to majcinom obavezom - ali to je potpuno druga tema...
ivankagrump ivankagrump 13:24 22.03.2010

Ne smetaju nikome zaposlene mame

...nego vecina zena koje imaju godinu-dve-tri do penzije vec odavno nisu zaposlene mame, pomoc ovim zenama je potrebna dok su im deca zapravo deca, a ne studenti i sl. Ovo:

Poslodavci vas smatraju još manje vrednom, često morate da krećete od početka dok su drugi mlađi i bez probuđenog roditeljskorg institkta zauzeli vaše strpljivo građeno mesto u firmi. Morate da vašu bebu ostavite u jaslicama po 10 sati (ako ste se setili da je odmah po rođenju prijavite na listu čekanja) ili skupo plaćate dadilju, radeći onda za sitniš... Prestajete i da dojite svoje dete, jer, koji to poslodavac obezbeđuje pauzu za dojenje? A klizno radno vreme, „part tajm", ko je još u Srbiji čuo za to? Ne, vas grize savest svaki put kad odete na bolovanje, ili odrađujete posao od kuće, jer niste podjednako vredan član kolektiva...


jeste pravi problem, ali njegovo resenje nije u beneficiranom radnom stazu.
lingamanovic lingamanovic 13:42 22.03.2010

Re: Ne smetaju nikome zaposlene mame

Slazem se, zato sam tu sustinu i navela.
Ali to nije razlog da se ovakva inicijativa doceka na noz od dela javnosti.
Deo borbe Udruzenja RODITELJ je upravo za ovo sto ste citirali, ali avaj, za to cemo morati da "riljamo" godinama, decenijama. A u medjuvremenu, sta ce roditelji? Da se svi isele?
Svakako da manji radni staz nije resenje svih pobrojanih problema, ali je ako nista makar, odavanje priznanja i drustveno pozitivnog stava prema roditeljima, roditeljstvu i onima koji navise iznose teret istog. Nista vise, ni manje...
ivankagrump ivankagrump 19:25 22.03.2010

Re: Ne smetaju nikome zaposlene mame

Kako se uzme. S obzirom na to da muskarci ne mogu biti izostavljeni jer bi to bila diskriminacija, sledi da svi roditelji treba da imaju beneficiran radni staz. Kako ogromna vecina stanovnistva ima decu, znaci da bi 80-90% ljudi imalo beneficiran radni staz. Posto fond za penziono osiguranje moze da izdrzava samo onoliko penzionera koliko moze da izdrzava, ovo bi dovelo do pomeranja granice odlaska u penziju za sve, da bi roditelji mogli da odu u penziju u proseku sa onoliko godina radnog staza koliko im je potrebno i danas. Tako da bi jedini efekat ove mere bio simbolicno nagradjivanje roditelja a prakticno kaznjavanje onih koji, recimo, ne mogu to da postanu.
judah judah 14:37 22.03.2010

За добробит генерација које долазе..

Све уредбе и планови Владе Србије више служе у политичке сврхе и/или да неко у свим тим министарствима и агенцијама има разлог постојања који ће оправдати неспособност, неодговорност и недостатак образовања запосленог кадра.

Сви знају да тог кадра има превише али нико нема намеру да делује, тако да све остаје на декларативном нивоу. Овде тренутно влада лицемерје и себичлук као ретко када у историји ове мале државе Србије.

Најбољи пример:

Имамо пријатеље који припадају друштвеној групацији која је профитирала на распаду Социјализма и који немају проблема везано за запослење и егзистенцију као велика већина грађана ове земље у овом тренутку.

У време када је моја супруга тражила нови посао, радећи у друштвеној фирми која јој не плаћа доприносе, дугује неколико плата и шта све већ не, започе разговор о свему. На наше вајкање како сви послодавци данас не желе да запосле жене које нису рађале, осим под условом да се обавежу да неће "правити проблеме" тог типа будућем послодавцу, дође коментар као хладан туш:

"Ни ја не бих никада запослио жену која треба да роди."

"Здрава економска логика" нашег пријатеља, уваженог власника значајног предузећа показала је сву дубину пропасти која се ваља овом земљом. Постало нам је јасно да је овакво мишљење толико преовладало у поменутим круговима да све остало можемо свести под обичну козметику "добрих намера".

Да се добро разумемо, за разлику од других жена које се свим снагама боре да подигну децу и задрже посао у оваквом окружењу, супруга овог уваженог привредника није имала никакве препреке да почне да ради, врло брзо оде на породиљско два пута и да буде плаћена редовно и по закону. Фирма за коју ради - реномирана у власништву државе, наравно.

Бумеранг ефекат, показаће године које долазе.
mariopan mariopan 18:56 22.03.2010

Re: За добробит генерација које долазе..

Kada bi ova država znala da ceni svoj narod (sav) onda bi to bilo prvo što bi pomislila.
Natalitet nam je u padu, standard nam je u padu i neko još rađa decu? Hrabro, nema šta ! Pa treba mu pomoći na sve načine inače kategorija "narod" može da nestane.
Podržavam, mada znajući naše alave političare, njima je na pameti samo kako da napune svoje dzepove. Ako bude koja kinta u Bidzetu, završiće u nekom "projektu" koji će njima da donese neku korist a nama šipak.
Nisam komentarisala zato što su moja deca odrasla, nemam taj problem, ali mogu dati poršku ideji, ako to nešto znači?
Pozdrav
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 21:24 22.03.2010

Re: За добробит генерација које долазе..

Kada bi ova država znala da ceni svoj narod (sav) onda bi to bilo prvo što bi pomislila.
Natalitet nam je u padu, standard nam je u padu i neko još rađa decu? Hrabro, nema šta ! Pa treba mu pomoći na sve načine inače kategorija "narod" može da nestane.
Podržavam, mada znajući naše alave političare, njima je na pameti samo kako da napune svoje dzepove. Ako bude koja kinta u Bidzetu, završiće u nekom "projektu" koji će njima da donese neku korist a nama šipak.
Nisam komentarisala zato što su moja deca odrasla, nemam taj problem, ali mogu dati poršku ideji, ako to nešto znači?
Pozdrav


naravno da znači
hvala
inicijtiva ionako nije potekla od nas, ali smo je podržali, naravno.
Ivanaxe Ivanaxe 21:44 22.03.2010

Re: За добробит генерација које долазе..

judah

Имамо пријатеље

Meni bi ovo bio veeeliki problem: da me je neko tako "oprao", a da ga i dalje nazivam prijateljem.

Za inicijativu, kao i uvek, podrska, iako nemam "licnih interesa"
Cocoa Cocoa 01:02 24.03.2010

...ropotarnica povijesti...

Žali bože društva u kome država rešava ekonomske probleme, suviše ste dugo živeli u socijalizmu, sistemu koji je zapravo stvorio sve ove probleme o kojima pričate, ma koliko se hvalio da ih je rešio.
Država ne proizvodi novac, nego ga troši, samim tim i ne može da rešava nikakve ekonomske probleme, može samo da ih napravi. A pitanje položaja majki i roditelja uopšte je pre svega ekonomsko pa tek onda svako drugo pitanje. Da postoji ozbiljna ponuda na tržištu rada, i poslodavcima ne bi bilo svejedno da izgube radnicu u čije su usavršavanje uložili neko vreme. No, ovako, kad su svi spremni da pristanu na sve i svašta samo da bi zadržali posao (jer je pitanje da li će naći drugi), naravno da će poslodavci to da zloupotrebljavaju.

Neko je citirao ovu izjavu u negativnom kontekstu:


"Ни ја не бих никада запослио жену која треба да роди."


Bilo bi dobro da zaboravite ono što su vas učili u samoupravljačkoj školi. Da je to što su oni govorili i radili bilo od ikakve vrednosti ne bi tako propalo i ne bismo danas bili u ovoj žabokrečini u kojoj jesmo. Gornja izjava je sa stanovišta poslodavca, privatnika, sasvim logična. Zašto bi neko zaposlio nekoga ko neće raditi a za to će dobijati platu? Zbog prirodnog priraštaja? A što bi taj konkretni poslodavac finansirao nečiji privatni priraštaj?

Sada zakon kaže da navodno država pokriva troškove porodiljskog odsustva. To je tako na papiru. U praksi, firma treba da isplati platu a onda država to kompenzuje. S tim što država to nikada ne uradi, nego ostaje dužna. I sad, u mojoj firmi 15 zaposlenih, od toga 6 žena na porodiljskom. Ko će zaraditi njihovu platu?

Da ne ulazimo u to koliko je bolesna ideja da država treba da plaća nečiju trudnoću i porodiljsko. Ali to je sad već čisto ideološka priča od koje nema puno vajde. Ajde da kažemo da država kao zaštitnik interesa društva ulaže u sopstvenu budućnost. Ali to se ne radi tuđim parama, jer je to obična pljačka. Radi se na druge načine. Evropa ih izmislila popoprilično, samo, bojim se da će nagli prodor Kine i Indije da preseli evropski socijalizam u istoriju. Jer se za pare potrošene za jednog razmaženog evropskog radnika, može dobiti rad 10-tak istih takvih radnika u Kini ili Indiji. A nema više istočnog bloka zbog koga bi Ameri finansirali evropski socijalizam.


često morate da krećete od početka dok su drugi mlađi i bez probuđenog roditeljskorg institkta zauzeli vaše strpljivo građeno mesto u firmi.


Pa naravno, valjda je logično da se kvalitetniji i borbeniji nagrađuju. Makar nagrada bila i zadržavanje posla. Moja koleginica je već 16 meseci na odsustvu. Otišla u trećem mesecu trudnoće na bolovanje. U međuvremenu došla zamena koja je grizla i grizla i grizla i stigla do nivoa koji su realno daleko iznad sposobnosti njene prethodnice. Tako da će nesrećna koleginica koju zakon čuva od otkaza dok je na porodiljskom dobiti isti odmah nakon isticanja porodiljskog, jer nema mesta ni para za obe. Svima nam je žao, ali radimo u firmi koja postoji radi profita a ne udruženje građana za ispomoć porodiljama.

Pritom smo mi hi-tech firma, tu se stvari brzo menjaju, stižu nove tehnologije, stare se odbacuju. Kolegicino iskustvo je, da parafraziram Sashu Baron Cohena kao Bruna, so 2006. A mi ne smemo da dozvolimo sebi da zaostajemo. Jer ako mi zaostajemo, eto nam Indijaca za vratom, oni neće zaostati. Naravno, ovaj slučaj je ekstreman, ali i u manje kompetitivnim sredinama je situacija slična kada je u pitanju vrednovanje radnika.

Ukratko, ovde je prvo potrebno stvoriti tržište rada, stimulisati stvaranje novih radnih mesta a ne potrošnju... Što je veća ponuda rada prava radnika uopšte pa samim tim i porodilja su daleko veća. Olakšano zapošljavanje štite radnike daleko efikasnije od nekih birokratskih papazjanija koje smanjuju zaposlenost a povećavaju korupciju i koje bez greške dovode do naizgled bezizlazne situacije u kojoj se Srbija danas nalazi.

Što se tiče zahteva o stažu, u načelu ga podržavam, mada je jasno da je ekonomski i politički sistem takav da u vreme kada današnje mame i tate dođu do penzije, penzija neće ni biti, bar ne u ovoj formi. Penzije će imati možda samo oni koji su uplaćivali privatne fondove ako isti ne propadnu do tada. Pitanje je samo ko će i kako ovu gorku istinu saopštiti građanima. Ali socijalizam je jedna preskupa zabluda. Neki (zapadna Evropa) su imali sreće da su drugi (Ameri) platili za tu skupu igračku. Mi ( i naša malobrojna deca) ćemo svoju igračku sami plaćati, još mnogo godina.

P.S. (gore potpisani je otac troje dece, da ne bude nekog nesporazuma i zamena teze poput one o "neprobuđenim roditeljskim instiktima".
lingamanovic lingamanovic 12:33 24.03.2010

Re: ...ropotarnica povijesti...

I gorepotpisanom je supruga verovatno oba puta iz porodlista otisla na posao, jel da a deca su se cuvala sama?
Niko ne spori da pitanje roditeljskih problema JESTE i ekonomsko pitanje. Jednostavno - ako imam toliku i toliku platu, bolece me uvo sto nema mesta u vrticu, moci cu da priustim bebisiterku. Ako postoji trziste rada, gde svojom sposobnoscu mogu da se izborim za posao, opet ce problem biti manji.
Drzava je pitanje nataliteta izdigla na nacionalni pijedestal, i kad je vec to uradila, duzna je da o njemu brine (kad se vec formalno zalaze). Licno a ni drzavno nisam pristalica stancanja "Majki Jugovica", naprotiv borim se da imam uslove da zaradim za onoliko dece koliko ja zelim/mogu da rodim.
Poslodavac nema nista s mojom nadoknadom, i to je velika laz - isplate kasne, ali nije tacno da se ne isplacuju. Zanimljivo je kako se ima para za svasta od voznog parka do prezentacija i tim bildinga, a nema para da se ipslati sopstveni zaposleni s kojim valjda postoji uzajamna lojalnost.
Na kraju krava ono sto Vi pisete gospodine je cista diksriminacija, i kao takva postoji u Zakonu u radu. Moje ljudsko pravo je da se ostvarim kao roditelj, duznost drzave je da obezbedi uslove da kao majka imam mogucnost da radim i da poslodavce natera da postuju propise.


P.s. S pretposlednjim Vasim pasusom se slazem, s tim sto nisma pristalica ni olake kupovine zapadnih modela koji su svet pretvorili u potrosacki pregrejano, deuhumanizovano mesto gde zaista covek ponekad mora da se zapita, vredi li uopste produzavati vrstu?



Cocoa Cocoa 18:14 24.03.2010

Re: ...ropotarnica povijesti...


I gorepotpisanom je supruga verovatno oba puta iz porodlista otisla na posao, jel da a deca su se cuvala sama?


Ne, posle prve trudnoće je otišla je na odsustvo sa koga se vratila na posao, da bi posle druge dala otkaz jer nije želela da svojim kolegama pravi dodatne poteškoće (firma je ionako grcala u besparici u tom trenutku) i uz to je želela da se posveti odgajanju deteta. Nakon toga je upala u kategoriju onih koji se teško zapošljavaju (žensko, više od 35 godina, pauze u karijeri zbog porodiljskog). Danas teško da bi mogla da nađe stalan posao pa radi tezge kad uspe da ih nalovi. To je cena roditeljstva, što bi rekao čuveni mađarski film, život nije torta sa šlagom.

A pre nego što neko zakrešti "diskriminacija", nek pokuša na trenutak da se izvuče iz svog malog, skučenog duha i pokuša na trenutak da se satvi u položaj poslodavca... Šta je to što osobu koja ima dosta godina, poprilično obaveza kod kuće i slabo iskustvo za svoje godine tačno preporučuje za taj posao u odnosu na nekog ko je spreman da pruži daleko više, bez potrebe da redovno izostaje sa posla zbog bolesnog deteta i sl? Zašto bih ja kao poslodavac zaposlio majku, samo zato što je majka, a ne nekog ko je očito spreman da pruži više na poslu?

Ovde se obično zamenjuju teze, jer su vas u školi učili komunisti kako su poslodavci zli. E pa, da su ti komunisti imali imalo mozga ne bi nas sve zajedno doveli do ovde. To znači da to što su vas učili u školi ne samo da ne vredi pišljiva boba nego je apsolutno lažno i štetno.

Poslodavci nisu ni dobri ni zli, oni su pokretači ekonomije, bez njih nema ništa. Ako ih država suviše optereti nerealnim opterećenjima, oni prosto neće zapošljavati. Mešanje države u politiku zapošljavanja dovodi do ekonomskog sloma. Što reče moj prijatelj, taj levičarski bullshit o zlim kapitalistima i ugroženoj radničkoj klasi je lep način da se osoba suprotnog pola privoli na seks, ali nema mnogo veze sa realnim odnosima u društvu.


Jednostavno - ako imam toliku i toliku platu, bolece me uvo sto nema mesta u vrticu, moci cu da priustim bebisiterku.


Pa za tu platu se nećeš izboriti ako država sputava preduzetničku inicijativu i zapošljavanje na svakom koraku. U takvim uslovima uhvatićeš se za posao koji imaš, trpećeš dokle možeš i gledaćeš da što manje talasaš. A poslodavac će da te cedi koliko može, a može sve više.


Drzava je pitanje nataliteta izdigla na nacionalni pijedestal, i kad je vec to uradila, duzna je da o njemu brine (kad se vec formalno zalaze).


Samo deklarativno. Upravo tim deklarativnim činom je uradila mnogo toga protiv povećanja nataliteta. Jedan od primera je upravo famozni zakon o radu.


Poslodavac nema nista s mojom nadoknadom, i to je velika laz - isplate kasne, ali nije tacno da se ne isplacuju.


U mojoj firmi kasne taman dovoljno (oko 7 meseci) da nije bilo keša za plate onih koji ih jesu zaradili. To je, uz činjenicu da je 30% platnog spiska na porodiljskom sasvim dovoljno da se postavi pitanje da li uopšte ikada više treba da se zaposli ijedna ženska osoba, jer je rizik preveliki... Kao što rekoh već, firma nije dobrotvorno udruženje građana, nego organizacija stvorena da bi napravila pare.

Ovaj primer pokazuje svu jednostavnost ovog principa. Ako država svojim glupim propisima donesenim iz čistog populizma (kakav je aktuelni zakon o radu) sputava poslodavca onda će poslodavac otići linijom manjeg otpora - neće uopšte zapošljavati žene ili, čak, neće uopšte zapošljavati.


Zanimljivo je kako se ima para za svasta od voznog parka do prezentacija i tim bildinga, a nema para da se ipslati sopstveni zaposleni s kojim valjda postoji uzajamna lojalnost.


Ulaganje u "vozni park" je često investicija (ima naravno slučajeva kad se radi o bacanju para, ali to nije uvek slučaj) koja ima svoju povratnu vrednost. Isto kao i kvalitetan zaposleni. Međutim, nije istina da je svaki zaposleni vredan čekanja, štaviše, u ovoj zemlji ih je veoma malo, najviše zbog niskog kvaliteta radne snage ali i činjenice da postoji vrlo malo poslova koji zaista zahtevaju visok kvalitet radne snage.


Na kraju krava ono sto Vi pisete gospodine je cista diksriminacija, i kao takva postoji u Zakonu u radu. Moje ljudsko pravo je da se ostvarim kao roditelj, duznost drzave je da obezbedi uslove da kao majka imam mogucnost da radim i da poslodavce natera da postuju propise.


Šta je tačno tu diskriminacija?
Aktuelni Zakon o radu je papazjanija ludog i sumanutog Vojislava Koštunice i njegove prve vlade koja je verovatno nešto najgore što je Srbiju moglo da snađe u datom trenutku i verovatno jedna od najgorih vlada u istoriji mada je konkurencija u poslednje vreme tu ogromna. Taj zakon i njegov potpuno idiotski sadržaj je uz ludačke poreze i namete krivac broj jedan za sadašnji očajan položaj u kome se nalaze zaposleni u Srbiji.

Način da se izađe iz ove situacije je upravo da država makne svoje prljave lopovske prste iz ekonomije i da se brine o onome što zaista i jeste posao države. A ako hoće da poveća natalitet, onda se to radi stimulacijama a ne mešanjem u tuđa posla.


P.s. S pretposlednjim Vasim pasusom se slazem, s tim sto nisma pristalica ni olake kupovine zapadnih modela koji su svet pretvorili u potrosacki pregrejano, deuhumanizovano mesto gde zaista covek ponekad mora da se zapita, vredi li uopste produzavati vrstu?


Upravo je u tom potrošački pregrejanom društvu jedinka najzaštićenija. I fizički, i ekonomski i politički i kako god hoćete. Ili bi neko da menja "pregrejanu potrošnju" za "sigurnost" drugih trenutno postojećih "modela", npr. afričkog, kolumbijskog ili tako nekog? Ili ti se više sviđa prirodni model u kome ti tako rodiš dete i brineš se o njemu, a onda dođu neki zverovi sa višeg stepena na lancu ishrane pa ti prvo pojedu dete pa i onda i tebe.
ivankagrump ivankagrump 19:21 24.03.2010

Re: ...ropotarnica povijesti...

To je, uz činjenicu da je 30% platnog spiska na porodiljskom sasvim dovoljno da se postavi pitanje da li uopšte ikada više treba da se zaposli ijedna ženska osoba, jer je rizik preveliki...


Ne znam pricas li o trudnickom bolovanju ili porodiljskom odsustvu. Poseban problem je sto lekari u Srbiji salju trudnice na bolovanje cim se ustanovi trudnoca, bez obzira da li za tim ima potrebe ili ne. Kada bi situacija bila iole normalnija, i zene radile bar do treceg tromesecja - a ko zeli i moze i duze - i porodiljsko tj. roditeljsko odsustvo delile sa partnerom, zene i muskarci bi odsustvovali sa posla priblizno isti broj meseci.
nikolinal nikolinal 19:58 24.03.2010

Re: ...ropotarnica povijesti...

Cocoa
Žali bože društva u kome država rešava ekonomske probleme, suviše ste dugo živeli u socijalizmu, sistemu koji je zapravo stvorio sve ove probleme o kojima pričate, ma koliko se hvalio da ih je rešio.


Nije socijalizam stvorio te probleme vec upravo liberalni kapitalizam koji 1 na 1 pokusavaju da preslikaju u tranzicionu ekonomiju uz parolu sve obaveze nikakva prava. Pa tako imamo ljude koji dirince od jutra do mraka, bez benefita, za platu od koje jedva mogu da sastave kraj sa krajem od prvog do prvog. A ne traze nista manje da se radi nego na zapadu - razlika je ta sto ja uz takav rad ovde gde zivim sebi itekako mogu da obezbedim pristojan zivot. U Srbiji to nije moguce. I ko je za to kriv?


Država ne proizvodi novac, nego ga troši, samim tim i ne može da rešava nikakve ekonomske probleme, može samo da ih napravi.


Za Vas je "drzava" izgleda nekakav entitet nezavistan od ekonomije? Ko u jednoj drzavi resava ekonomske probleme? Donatori iz inostranstva? Dijaspora koja salje 3.5 milijarde dolara godisnje?

U mojoj firmi kasne taman dovoljno (oko 7 meseci) da nije bilo keša za plate onih koji ih jesu zaradili. To je, uz činjenicu da je 30% platnog spiska na porodiljskom sasvim dovoljno da se postavi pitanje da li uopšte ikada više treba da se zaposli ijedna ženska osoba, jer je rizik preveliki.



U praksi je to pre par godina (kad sam jos bila poslodavac u Srbiji) izgledalo da su se porodiljska davanja isplacivala sa nekih 2 meseca zakasnjenja max. Ne znam bas da su se stvari toliko promenile, jer ste sigurni Vi da Vas poslodavac ne nalazi izgovor za neisplacivanje plata u tome? Takodje mnogi poslodavci uopste nece da isplate plate unapred (iako su zakonski na to obavezni) nego cekaju da legnu porodiljska na racun. A te zene niko ne pita u medjuvremenu od cega zive.

Da ne ulazimo u to koliko je bolesna ideja da država treba da plaća nečiju trudnoću i porodiljsko. Ali to je sad već čisto ideološka priča od koje nema puno vajde. Ajde da kažemo da država kao zaštitnik interesa društva ulaže u sopstvenu budućnost. Ali to se ne radi tuđim parama, jer je to obična pljačka. Radi se na druge načine. Evropa ih izmislila popoprilično, samo, bojim se da će nagli prodor Kine i Indije da preseli evropski socijalizam u istoriju. Jer se za pare potrošene za jednog razmaženog evropskog radnika, može dobiti rad 10-tak istih takvih radnika u Kini ili Indiji. A nema više istočnog bloka zbog koga bi Ameri finansirali evropski socijalizam.


Upravo takvo razmisljanje je i dovelo do recesije. Hocemo jeftinu radnu (robovsku, maloletnu itd) snagu? Super! Hajdemo u outsourcing po Kinama i Indijama, nase skupe razmazene zapadne radnike cemo otpustiti - i sta dobismo? Pa to da je glavna potrosacka klasa uskracena za primanja koja je do sada imala i da samim tim i kolicina kesha koja se sliva nazad - se smanjila, drugim recima outsourcing se u USA i Kanadi gadno obija o glavu i kratkorocno smanjenje troskova pojedinih preduzeca odrazava na ukupnu ekonomsku situaciju.

Pritom smo mi hi-tech firma, tu se stvari brzo menjaju, stižu nove tehnologije, stare se odbacuju. Kolegicino iskustvo je, da parafraziram Sashu Baron Cohena kao Bruna, so 2006. A mi ne smemo da dozvolimo sebi da zaostajemo. Jer ako mi zaostajemo, eto nam Indijaca za vratom, oni neće zaostati. Naravno, ovaj slučaj je ekstreman, ali i u manje kompetitivnim sredinama je situacija slična kada je u pitanju vrednovanje radnika.


Vi gospodine kao da mislite da zena kad rodi decu izgubi i mozak usput? Sta, mislite da uz dete nije moguce nista drugo raditi? Ja sam uz jednu bebu napisala specijalisticki uz drugu magistarski rad, i sve vreme radila od kuce part time. I znam veliki broj zena koje su slicno radile. Kada bi se obezbedila mogucnost part time posla, kada bi tate takodje uzimale porodiljsko(a i malo preuzimale vise duznosti u kuci, cast izuzecima ali zna se kakav je prosek), ne bi ni zene bile osudjene na "zaostajanje". A najveci broj bi itekako iskoristio mogucnost part time posla.

Upravo je u tom potrošački pregrejanom društvu jedinka najzaštićenija. I fizički, i ekonomski i politički i kako god hoćete.


Rekla bih da dosta idealizujete ali nek vam bude... Neko je zasticen,neko nije. Na kraju kao i uvek sve je prilicno individualno,samo je ovde za sada sistem generalno uredjeniji.

A pre nego što neko zakrešti "diskriminacija", nek pokuša na trenutak da se izvuče iz svog malog, skučenog duha i pokuša na trenutak da se satvi u položaj poslodavca... Šta je to što osobu koja ima dosta godina, poprilično obaveza kod kuće i slabo iskustvo za svoje godine tačno preporučuje za taj posao u odnosu na nekog ko je spreman da pruži daleko više, bez potrebe da redovno izostaje sa posla zbog bolesnog deteta i sl? Zašto bih ja kao poslodavac zaposlio majku, samo zato što je majka, a ne nekog ko je očito spreman da pruži više na poslu?


Evo ja sam godinama bila u polozaju poslodavca (ali ne mislim da zbog toga doduse oni koji nisu imaju "mali i skucen duh" ), i mislim da zamenjujete teze. Svakako da je prva stvar koja se gleda iskustvo i kompetencije. I druga. I treca. I karakter. I uklapanje u sredinu. I sposobnost grupnog rada. itd itd. Niko ne govori o zaposljavanju majke zato sto je "majka", vec o nezaposljavanju majke zato sto je majka bez obzira na kompetencije.
Kum Djole Kum Djole 22:34 24.03.2010

Re: ...ropotarnica povijesti...

Voleo bih da čujem u kakvom sistemu ste se Vi rodili, kako i čijim parama ste se školovali i u kojim ste životnim ili specijalističkim školama stekli ovako zavidan nivo emocionalne inteligencije da svoju ostrašćenost prema neefikasnoj, neracionalnoj i glomaznoj državi iskaljujete na blogu koji brani prirodna prava građana u borbi za progresivno društvo, ali iz daleko nepovoljnijeg položaja od onog u kome se nalaze (u kaubojski kapitalizam Srbije) lepo ušuškani neoliberali. Voleo bih da uporedimo taj idealizam koji nosimo mi koji govorimo da su sva deca naša deca, da je buduće društvo njihovo društvo... i taj Vaš idealizam minimalne države i maksimalnog profita na račun opstanka svih osim probranih.
MarkoPustolov MarkoPustolov 12:30 25.03.2010

Re: ...ropotarnica povijesti...

Cocoa

Ne, posle prve trudnoće je otišla je na odsustvo sa koga se vratila na posao, da bi posle druge dala otkaz jer nije želela da svojim kolegama pravi dodatne poteškoće (firma je ionako grcala u besparici u tom trenutku) i uz to je želela da se posveti odgajanju deteta.

......
......
......




BRAVO!!!
lingamanovic lingamanovic 13:37 25.03.2010

Re: ...ropotarnica povijesti...

MarkoPustolov
Cocoa

Ne, posle prve trudnoće je otišla je na odsustvo sa koga se vratila na posao, da bi posle druge dala otkaz jer nije želela da svojim kolegama pravi dodatne poteškoće (firma je ionako grcala u besparici u tom trenutku) i uz to je želela da se posveti odgajanju deteta.

BRAVO!


bravo, za tatu koji verovatno ima 1.500 + eura platu, a zaboravlja o roditeljima koji grcaju jer imaju po 30.000 platu i mama MORA da radi, cak i ako mozda ne zeli...
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 20:03 27.03.2010

Re: ...ropotarnica povijesti...

Cocoa


P.S. (gore potpisani je otac troje dece, da ne bude nekog nesporazuma i zamena teze poput one o "neprobuđenim roditeljskim instiktima".



ovako a ovoliko neko može da govori samo iz savesti.
ne govorimo o neprobuđenim roditeljskim instinktima, njih ima svaka životinja, govorimo o roditeljstvu.
MarkoPustolov MarkoPustolov 12:34 25.03.2010

mrzim

kad je nekome izgovor zasto nema decu (ili jos dece) novac
jer znam bar 100 mladih parova koji imaju decu a imaju puno manje para i uslova od ovih koji se zale
MarkoPustolov MarkoPustolov 12:36 25.03.2010

boze svasta

Kome smeta što zaposlene mame očekuju da budu nagrađene za svoj doprinos porodici, pa i društvu

EVO MENI SMETA!


Poslodavci vas smatraju još manje vrednom, često morate da krećete od početka dok su drugi mlađi i bez probuđenog roditeljskorg institkta zauzeli vaše strpljivo građeno mesto u firmi.


pa da ste dobili decu u 24 godini i krenuli da gradite karijeru od 28 ovo se ne bi desilo ali zato je mnogo zanimljivo da se upisu studije, studira 10 godina i obilaze splavovi
anastasija.p anastasija.p 14:10 25.03.2010

Re: boze svasta



pa da ste dobili decu u 24 godini i krenuli da gradite karijeru od 28 ovo se ne bi desilo ali zato je mnogo zanimljivo da se upisu studije, studira 10 godina i obilaze splavovi


Kako Vas nije sramota da ovako pisete i generalizujete situacije koje ne poznajete?!!?!?!!
nikolinal nikolinal 14:14 25.03.2010

Re: boze svasta

EVO MENI SMETA!


Pa sta da Vam kazem, vicite jos malo po blogu, mozda Vam bude lakse.

MarkoPustolov

pa da ste dobili decu u 24 godini i krenuli da gradite karijeru od 28 ovo se ne bi desilo ali zato je mnogo zanimljivo da se upisu studije, studira 10 godina i obilaze splavovi


A tek da ste dobili decu sa 18! Ili mozda i sa 16, pa zamislite sta biste sve mogli da uradite do 30... a najbolje u stvari da uopste i nemate decu. A ako imate da lepo sedite kuci sa njima a ne da nekom cestitom muskom mediokritetu zauzimate posao. Nego sta! Zna se gde je zeni mesto! Jer to Balkan ili ne?!

Kakva mizoginija. Dno.

MarkoPustolov MarkoPustolov 14:26 25.03.2010

Re: boze svasta

ja sam rekao da ako planirate karijeru palnirajte porodicu pre
MarkoPustolov MarkoPustolov 14:27 25.03.2010

Re: boze svasta

anastasija.p


pa da ste dobili decu u 24 godini i krenuli da gradite karijeru od 28 ovo se ne bi desilo ali zato je mnogo zanimljivo da se upisu studije, studira 10 godina i obilaze splavovi


Kako Vas nije sramota da ovako pisete i generalizujete situacije koje ne poznajete?!!?!?!!


isto kao i autorka teksta koja generalizuje
Kum Djole Kum Djole 15:32 25.03.2010

Re: boze svasta

...i kad žene sve to obave, mislim kad ostvare i karijeru i porodicu, mogu mirno da se posvete vrednom radu u lokalnoj sportskoj kladionici, šašolje razdrljene stomake pred televizorom i mirno čekaju nebeneficiranu penziju.

Recept uspeha. Ne kaže džabe reklama "muškarci znaju zašto".

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana