Budućnost| Društvo| Istorija| Mediji

Intervencija

Inner Party RSS / 24.03.2010. u 19:40

 PB0903EE026web.jpg

 

Jedanest je godina od NATO bombardovanja Srbije (to jest - tadasnje SRJ). U Srbiji se ova godisnjica više skoro ni ne obeležava. Da nije medija da (kako koji) podsete ovaj narod na 24. mart 1999. - malo ko bi se setio da su te večeri na Novi Sad, Beograd, Niš, Prištinu i sve ostale gradove po Srbiji počele padati prve bombe. Prve od nekoliko hiljada tona bombi...

To što se dan početka bombardovanja ne obeležava na neki dostojan način možda pomalo govori i o tome da narod nije puno naučio iz tog iskustva, da od tada nije ništa drugačiji, bolji, ili pametniji ... Mi ni danas ne znamo da li se bombardovanje stvarno moglo izbeći, da li treba da priznamo rezultate tog bombardovanja, da li treba da se pridružujemo u NATO, da li treba da tužimo počinioce brojnih NATO zločina ... Vidi se na primer da se svo to iskustvo agresije NATO-a na Srbiju u stvari želi što pre zaboraviti. I na neki način naravno da je tako. Niko normalan ne želi da se seća svojih nečasnih poraza, niti da se priseća svoje tadašnje (ali i sadašnje) skoro pa potpune nemoći. Srbija je tada doživela veliki nacionalni poraz i poniženje. Poraz i poniženje od koga se ova generacija teško može zaista oporaviti...

Ali nije ovo tekst o Srbiji, ovo je tekst o svim ljudima na planeti.

NATO je u avanturu bombardovanja ušao polazeći od nekoliko pretpostavki - ali najviše od one da bi Milošević mogao da organizuje neku novu Srebrenicu na Kosovu. To je iz današnje perspektive bio onaj najjači argument koji je miroljubive Klintonove demokrate podstaknuo da glasaju za to da se ide u Intervenciju, da se ide u pomoć Albancima. Incident u selu Račak je na kraju bio ta kapisla koja je gurnula NATO u akciju tj. u rat. Mediji su  takodje odradili svoje i svet je opet dobio svog "zlikovca dana" - državu Srbiju i Miloševića koji etnički čisti i ubija nedužne kosovske Albance. Posle je k'o s' neba pala i nekakva Operacija potkovica, manje poznata ali jednako efektna da potkrepi potrebu za Intervencijom.Tri meseca Intervencije ...

Da li je pretpostavka o mogućem novom genocidu i etničkom čišćenju bila tačna, sada je prekasno pitati se. A to u principu više nije ni tako važno. Ko bi imao koristi od toga da zna da se NATO poslužio stereotipima o Srbima i Miloševiću kao genocidnom narodu i krvoločnom vođi-kasapinu? Koga je više briga za to da li je Račak zaista bio insceniran? Ko se još seća neke Operacije potkovica i da li je ona zaista postojala? Kome su više važne tzv. kolateralne žrtve rata (i srpske i albanske, da ih ne razdvajamo)?! I tako dalje ... Kome je, evo vec deceniju kasnije, posle onolikih haskih sudjenja, do kopanja po ranama?!

Važno je znati samo dve stvari:

1) Intervencija je bila potpuno besmislena i beskorisna.

Bambardovanje 1999. nije dalo nikakve značajnije pozitivne rezultate. OK znamo svi da su Albanci konačno zavladali Kosovom, prostorom na kojem su ubedljiva većina. Da - vlast jednog naroda jeste smenjena vlašću drugog naroda. Ali to je nešto što je moglo mirnim putem da bude ostvareno još početkom devedesetih da su Albanci hteli da se to tako desi ili da je svet to od njih tražio. Dakle nije istina da je bombardovanje donelo slobodu i demokratiju. Slobode i demokratije je moglo da bude i bez bombardovanja. Sa druge strane - Srbi su u velikom broju izbegli sa Kosova a veliki deo srpske kulturne baštine i imovine je uništen. Dakle rezultat je u stvari potpuna katastrofa u pogledu mira, slobode i demokratije, jer su navodne zločine jednih zamenili pravi zločini dugih, navodnu političku diskriminaciju zamenila je prava politička diskriminacija (diskriminacija u smislu fizičkog nestanka - Srba danas dole nema, a Albanaca je devedesetih bilo) ... 

Dakle humanitarna intervencija jeste donela mir, ali tako što tamo više nema Srba. Jeste donela slobodu, ali samo  slobodu jednom narodu da bude slobodan od drugog naroda - da može ga protera ili da mu ne dozvoli da se vrati. Intervencija jeste donela demokratiju  (tamo se održavaju izbori, postoje političke stranke...)  ali ni blizu onakvu kakve je moglo biti da su SAD i EU pritisle Albance da se uključe u politički život Srbije.  I na kraju, intervencija Albancima nije dala državu. Iako su proglasili nezavisnost i svoju državu Kosovo - ono niti je priznato od Srbije, niti je član UN-a, niti će to u bliskoj budućnosti biti. Proglašenjem nezavisnosti stvorena je jedna problem-država, država koja će biti problem celom regionu i celoj Evropi još dugo, dugo ... Stvorena je jedna evropska Palestina koja če tinjati i prolaziti kroz mnoga kratkotrajna stanja (ni rata ni mira) ali u stvari biti bez ikakve šanse da se dugoročno rešenje...

2) Intervencija je postala model

Model za sledeća dva velika i mnogo tragicnija rata - onaj u Avganistanu (koji se eto sada širi i na Pakistan), i ovaj u Iraku (koji je za sada odneo najviše žrtava). Intervencionizam SAD i NATO-a 1999. u Srbiji je u junu te godine na žalost moguće bilo nazvati uspehom - Srbi jesu isterani sa Kosova! Pa što onda taj uspeh ne bi ponovili i negde drugde, što ne bi oterali talibane i Sadama! I tako je to počelo davne 2001 i traje do danas - odnoseći hiljade žrtava, uništavajući države i narode - a sve to iako se zna da ni jedna od tih intervencija neće dati ama baš nikakav konkretan pozitivan rezultat, nikome neće doneti ni mir, ni demokratiju, ni slobodu - ma koliko bile velike naše moći interpretacije ...

U tome je stvarna tragedija 24. marta 1999. Niko ništa nije zaista naučio od njega, najmanje oni koji najviše odlučuju (SAD, EU i NATO). Takvi smo ljudi izgleda, ništa ne učimo a veliki smo avanturisti. A avanturizam je čoveka odveo na Mesec, ali ga je odveo i na Kosovo, u Avganistan, u Irak, ...Komentari (74)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Gyre Gyre 20:12 24.03.2010

24. mart

Potpuno se slazem. Pokusao sam da nadjem blog sa slicnom temom kod VIP blogera, ali niko se nije setio ove teme. Tuzno. Ovo je dan koji nikada ne treba zaboraviti, ali izgleda da je 10ak godina dovoljno nasem narodu. Ko da misli na proslost kad idu izbori?
Inner Party Inner Party 20:15 24.03.2010

Re: 24. mart

Pa postoji problem sto je tesko naci modalitet - kako obelezavati 24. mart? Kako poslati pravu poruku? Kako biti pravedno besan ali ne i svadjalacki?

mariopan mariopan 21:37 24.03.2010

Re: 24. mart

Gyre
Potpuno se slazem. Pokusao sam da nadjem blog sa slicnom temom kod VIP blogera, ali niko se nije setio ove teme. Tuzno. Ovo je dan koji nikada ne treba zaboraviti, ali izgleda da je 10ak godina dovoljno nasem narodu. Ko da misli na proslost kad idu izbori?


Narod to nije zaboravio niti može, niti će to ikada zaboraviti i oprostiti.

Otuda toliko ubeđivanja raznih lobista pro-NATO jer znaju da je otpor tom udruženju razbojnika tako veliki zato što nismo zaboravili i nećemo.

Zašto naši političari ne obeležavaju na neki konkretan način taj veliki zločin protiv čovečnosti? Bacane su kasetne bombe i one sa osiromašenim uranijumom - to je genocid jer je to namera za uništenje celog naroda, bilo kog na tom terenu pa i onog koji su navodno "branili", za koji njih niko nije tužio ...za to ćutanje ima više razloga.

Naša "demokratska" politička bratija ima podršku iz belog "civilizovanog i demokratskog" sveta, tog istog etablišmenta koji je odlučivao o bombardovanju i tu podršku žele da zadrže. Takvi "prijatelji" su njima potrebni da bi se duže zadržali na vlasti. Zato ne talasaju mnogo i zaista se trude da umanje značaj tog događaja na sve načine.

Država nema neki program obeležavanja, dan sećanja, spomenike, samo vesti u novinama, par reči na Tv - nema ništa. Ako nešto ima to su spomenici žrtvama koje su podigli rođaci, država žrtvama za podsećanje nije podigla ni spomenik. Od takvih političara ne očekujem da rešava ove probleme, prezauzeti su sopstvenom koristi, ne rešavaju ni goruće probleme zemlje samo ih baš oni umnožavaju a doći će dan kada će neko od njih, radi sopstvene koristi to Kosovo da im pokloni.

Kosovo jeste naša najskuplja reč po mnogo osnova.
mariopan mariopan 21:44 24.03.2010

Re: 24. mart

Inner Party
Pa postoji problem sto je tesko naci modalitet - kako obelezavati 24. mart? Kako poslati pravu poruku? Kako biti pravedno besan ali ne i svadjalacki?


Šta fali spomenicima žrtvama agresije - to su nemi svedoci, oni se ne svađaju, pa onda svakog državnika iz zemalja koje su nas bombardovale voditi tamo da se pokloni i položi cveće svim žrtvama tog suludog zločina. To je civilizacijski gest a ne guranje prsta u oko.

Ne verujem da bi odbili, kada sve prođe oni se prave da su civilizovani ( a znamo dokle im dopire "civilizacija" pa neće zameriti, imaju oni još nezavršenog posla i svojih interesa ovde. Samo gde naći političara u Srbiji koji bi to uradio? Niko nema petlju za to.
Inner Party Inner Party 22:03 24.03.2010

Re: 24. mart

mariopan

Šta fali spomenicima žrtvama agresije - to su nemi svedoci, oni se ne svađaju, pa onda svakog državnika iz zemalja koje su nas bombardovale voditi tamo da se pokloni i položi cveće svim žrtvama tog suludog zločina. To je civilizacijski gest a ne guranje prsta u oko.


Zivimo u drzavi kojoj su po skidanju Milosevica u posetu poslali Havijera Solanu. A on je ovde bio pod optuznicom, pa je ekspresno srpska optuznica protiv njega morala nestati ... I nestala je naravno!

Jedini koji ozbiljnije obelezavaju godisnjicu bombardovana su clanovi porodica poginulih u RTS-u. Ali oni uvek za svoju nesrecu vise optuzuju drzavu Srbiju, nego NATO. A neki se zalazu i za clanstvo u NATO...
ivana23 ivana23 20:37 24.03.2010

***

Dejvid Kronin, irski novinar koji iz Brisela piše kolumne za britanski list „Gardijan“, pokušao je u ponedeljak u Evropskom parlamentu da izvrši građansko hapšenje Tonija Blera, bivšeg premijera Velike Britanije, optužujući ga za zločine u Iraku, Avganistanu, Palestini, Libanu i Srbiji. Novinar je planirao da bivšeg predsednika britanske vlade odvede u najbližu policijsku stanicu i tamo podnese krivičnu prijavu protiv njega.

Kronin je u tekstu na svom blogu, koji je napisao neposredno nakon neuspešnog hapšenja koje su sprečili Blerovi telohranitelji, izdvojio Srbiju kao jednu od zemalja zbog kojih bi Bler trebalo da završi na sudu. On je naveo da je bivši britanski premijer dozvolio upotrebu kasetnih bombi tokom NATO bombardovanja Srbije.
Novinar pokušao da uhapsi Blera zbog Iraka i Srbije


Džordž Monbiot, bloger lista „Gardijan“, pokrenuo je nedavno sajt www.arrestblair.org na kojem se javno pozivaju svi koji su u prilici da pokušaju građansko hapšenje Blera. „Iako će to biti pre svega simbolični gest, imaće veliki politički odjek“, navodi se na sajtu koji je inspirisao novinara Kronina.

srdjan.pajic srdjan.pajic 21:25 24.03.2010

Milosevic

Stereotip o "Miloševiću kao ...krvoločnom vođi-kasapinu?"?

Ja ga se upravo kao takvog i secam, ne razumem gde je tu stereotip?

Nego sta se desilo sa onim sleperima u Dunavu, grobljem u Bataji? A visoke peci i taj rad? Da nisi "zaboravio", mislim kad vec pominjes zaborav?

Inner Party Inner Party 21:58 24.03.2010

Re: Milosevic

srdjan.pajic
Stereotip o "Miloševiću kao ...krvoločnom vođi-kasapinu?"?

Ja ga se upravo kao takvog i secam, ne razumem gde je tu stereotip?

Nego sta se desilo sa onim sleperima u Dunavu, grobljem u Bataji? A visoke peci i taj rad? Da nisi "zaboravio", mislim kad vec pominjes zaborav?


Nisam zaboravio, nego je tvoj problem SELEKTIVNI ZABORAV. Ja se recimo secam i kada su Milosevica nazivali "faktorom stabilnosti na Balkanu". Jer im je tako odgovaralo tada (od 1994. do recimo 1998.) a onda kada im je odgovaralo nesto drugo (na primer sasvim suprotno) setili su se Milsoevica kao "kasapina".

A secam se i hladnjaca i Batajnice, ali ne zaboravljam ni cinjenicu da je i hladnjacama i grobnicama Batajnici uzrok bombardovanje.

Prvi ratni zlocin je zlocin protiv mira.
mariopan mariopan 22:01 24.03.2010

Re: Milosevic


Ja ga se upravo kao takvog i secam, ne razumem gde je tu stereotip?

Ok, šta da kažemo što je jedan pravi kasapin, njihov dobar prijatelj Tači a i gomila Tačijijevih Orić i Orićevi, vraćen iz Haga kao "nevin"?
Tu vidimo da zločin nije razlog za odmazdu, to je konkretan dokaz da nije. jer da jeste ni ovaj ni njegovi pajtaši ne bi video belog dana , ti zločini koje pominješ su samo izgovor za agresiju.

Da je Sloba, kakav god bio, potpisao u Rambujeu šta su od njega tražili bio bi okrunjeni kralj Balkana,još bi mu i pomogli da tih hladnjača bude što više kao što su pomagali "prijateljima" na Kosovu i u Hrvatskoj, Bosni....... okrunili bi ga ti isti koji su nas bombardovali. Bio bi im i dalje "faktor stabilnosti i bla bla bla"....to smo videli na delu.
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:13 24.03.2010

Re: Milosevic

Nisam zaboravio, nego je tvoj problem SELEKTIVNI ZABORAV. Ja se recimo secam i kada su Milosevica nazivali "faktorom stabilnosti na Balkanu". Jer im je tako odgovaralo tada (od 1994. d


Pre ce biti da je tvoj problem selektivno secanje. Verujem da nisi "zaboravio" nego si namerno izostavio, posto ti se ne uklapa u pricu. Da ovo cita neki Avganistanac, pomislio bi covek, kako smo mi tu samo mirno stajali, brali cvece i gledali svoja posla, a ovi divljaci nas ubombardovase, takoreci, iz cista mira.

Ali cekaj, reci mi, kako ga se ti secas, mislim Slobe?

"...ali ne zaboravljam ni cinjenicu da je i hladnjacama i grobnicama Batajnici uzrok bombardovanje."

Ovo je uzasan komentar, sigurno nisi mislio to sto kazes. Ajde preformulisi, da ne moram da te podsecam na slicne nepopularne primere iz povjesti.


srdjan.pajic srdjan.pajic 22:19 24.03.2010

Re: Milosevic

Da je Sloba, kakav god bio, potpisao u Rambujeu šta su od njega tražili bio bi okrunjeni kralj Balkana,još bi mu i pomogli da tih hladnjača bude što više kao što su pomagali "prijateljima" na Kosovu i u Hrvatskoj, Bosni....... okrunili bi ga ti isti koji su nas bombardovali. Bio bi im i dalje "faktor stabilnosti i bla bla bla"....to smo videli na delu.


Pa cekaj, ne razumem, jel' hoces da kazes da je zapravo dobro sto nas je NATO bombardovao?
ivana23 ivana23 22:20 24.03.2010

Re: Milosevic

Srdjane, da te pitam - jesi li jos uvek bio u Srbiji dok je trajalo sudjenje Milosevicu?
Ako jesi, da li si ga (pazljivo) pratio?
Ako nisi - steta. Svasta si propustio.
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:27 24.03.2010

Re: Milosevic

ivana23
Srdjane, da te pitam - jesi li jos uvek bio u Srbiji dok je trajalo sudjenje Milosevicu?
Ako jesi, da li si ga (pazljivo) pratio?
Ako nisi - steta. Svasta si propustio.


Otisao sam samo malo pre 5 Oktobra, a ovdasnji RTS je slabo to prenosio ;-). Ali znam od mojih penzosa u familiji da je bilo jaaaako popularno, ko da sude Ljovisni i Kasandri. Ono u fazonu "u, al' im je rek'o". Sta sam propusitio, ako moze u dve recenice?


ivana23 ivana23 22:38 24.03.2010

Re: Milosevic

srdjan.pajic


Ne mora ON. Sudija Kvon je npr. pitao zvanicnog fotografa SUP-a, kada je vec ispucao 2 rolne filma i slikao tu hladnacu iz svih mogucih uglova - zasto nije fotografisao njenu unutrasnost nakon otvaranja. Samo tih slika nema.
Najvaznijeg dokaza!

srdjan.pajic srdjan.pajic 22:52 24.03.2010

Re: Milosevic

ivana23
srdjan.pajic


Ne mora ON. Sudija Kvon je npr. pitao zvanicnog fotografa SUP-a, kada je vec ispucao 2 rolne filma i slikao tu hladnacu iz svih mogucih uglova - zasto nije fotografisao njenu unutrasnost nakon otvaranja. Samo tih slika nema.
Najvaznijeg dokaza!Jel' stvarno tako bilo? I sta mu je odgovorio taj fotograf?
ivana23 ivana23 23:15 24.03.2010

Re: Milosevic

srdjan.pajic

Jel' stvarno tako bilo? I sta mu je odgovorio taj fotograf?


Pa znas vec, tuc-muc... kao nije znao da je vazno... blam.
Posle je sledeci svedok (nedugo zatim, po povratku poginuo u saobracajki) naveo da je to uobicajena trasa kojom su se prevozili imigranti, prevashodno Kurdi i da je nesreca tog tipa bilo vise, ali da nisu dospele u javnost iz polit. razloga. Tako da je pitanje hladnjace ostalo `nedovrseno`.

Ima svega toga u transkriptima na netu, ali su vrlo obimni, pa je tesko traziti i citati toliki materijal.
mariopan mariopan 23:27 24.03.2010

Re: Milosevic

srdjan.pajic
Da je Sloba, kakav god bio, potpisao u Rambujeu šta su od njega tražili bio bi okrunjeni kralj Balkana,još bi mu i pomogli da tih hladnjača bude što više kao što su pomagali "prijateljima" na Kosovu i u Hrvatskoj, Bosni....... okrunili bi ga ti isti koji su nas bombardovali. Bio bi im i dalje "faktor stabilnosti i bla bla bla"....to smo videli na delu.


Pa cekaj, ne razumem, jel' hoces da kazes da je zapravo dobro sto nas je NATO bombardovao?

Ne, nije, nego to što ti nabrajaš kao rzalog je zapravo izgovor, ciljevi su im bili sasvim druge prirode. Oni nisu nas spasavali Slobe nego radili svoj posao za sebe sejući smrt po našoj zemlji, rušeći i razarajući, trujući za sva vremena zemljište i prirodu, pa i tamo na Kosovu gde su kao nekome "pomagali".

Zato je pominjanje Slobe kao razloga (njegovih zločina) pogrešno jer je to netačno, ako bi zločin bio razlog onda je trebalo da bombarduju celu bivšu SFRJ jer su svi činili zločine prema svima. To nije bio razlog za bombardovanje a o tome je ovaj blog.

Oproštaj grehova drugim zločincima to potvrđuje.
Inner Party Inner Party 23:36 24.03.2010

Re: Milosevic

srdjan.pajic
ivana23
Srdjane, da te pitam - jesi li jos uvek bio u Srbiji dok je trajalo sudjenje Milosevicu?
Ako jesi, da li si ga (pazljivo) pratio?
Ako nisi - steta. Svasta si propustio.


Otisao sam samo malo pre 5 Oktobra, a ovdasnji RTS je slabo to prenosio ;-). Ali znam od mojih penzosa u familiji da je bilo jaaaako popularno, ko da sude Ljovisni i Kasandri. Ono u fazonu "u, al' im je rek'o". Sta sam propusitio, ako moze u dve recenice?
E bas je tako bilo!PS
Kako me nerviraju ljudi koji su, kao, jedva cekali da vide Milosevica na optuzenickoj klupi, a onda kada su ga konacno mogli videti (i tako opovrgnuti mnoge svoje pogresne pretpostavke) - bas na TV B92 - bilo im je brevise bljak (ne znam koju drugu rec da upotrebim) da to gledaju ...
Inner Party Inner Party 23:43 24.03.2010

Re: Milosevic

srdjan.pajic
Nisam zaboravio, nego je tvoj problem SELEKTIVNI ZABORAV. Ja se recimo secam i kada su Milosevica nazivali "faktorom stabilnosti na Balkanu". Jer im je tako odgovaralo tada (od 1994. d


Pre ce biti da je tvoj problem selektivno secanje. Verujem da nisi "zaboravio" nego si namerno izostavio, posto ti se ne uklapa u pricu. Da ovo cita neki Avganistanac, pomislio bi covek, kako smo mi tu samo mirno stajali, brali cvece i gledali svoja posla, a ovi divljaci nas ubombardovase, takoreci, iz cista mira.

Ali cekaj, reci mi, kako ga se ti secas, mislim Slobe?

"...ali ne zaboravljam ni cinjenicu da je i hladnjacama i grobnicama Batajnici uzrok bombardovanje."

Ovo je uzasan komentar, sigurno nisi mislio to sto kazes. Ajde preformulisi, da ne moram da te podsecam na slicne nepopularne primere iz povjesti.
Secam se da je Sloba mogao da padne mali milion puta, sa sve kradjom na izborima, da su Albanci hteli da izadju na izbore.

Secam se da je Sloba mogao da padne mali milion puta sa sve kradjom na izborima, da ga SAD i EU nisu otvoreno podrzavali u kljucnim momentima.

I znam da, kad je pocelo bombardovanje, niko vise nije mogao da iskontrolise sta se desava na Kosovu. Koja vojska je mogla da spreci ubijanje i pljacku u uslovima kada ti od gore padaju bombe a od dole puca OVK. Onaj ko tvrdi da je to bilo moguce jednostavno lupa gluposti. Jedino sto jeste bilo moguce je sudjenje zlocincima nakon rata, i to jeste bio ogroman propust za tadasnju vlast u Srbiji, sto nije sudila svima koji su ubijali i pljackali na Kosovu tokom bombardovanja.
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:44 24.03.2010

Re: Milosevic

Kako me nerviraju ljudi koji su, kao, jedva cekali da vide Milosevica na optuzenickoj klupi, a onda kada su ga konacno mogli videti (i tako opovrgnuti mnoge svoje pogresne pretpostavke) - bas na TV B92 - bilo im je brevise bljak (ne znam koju drugu rec da upotrebim) da to gledaju ...


Koje pogresne predpostavke?
ivana23 ivana23 23:50 24.03.2010

Re: Milosevic

Jedna presuda, dve konstatacije...

1. U presudi konstatovano da masovno raseljavanje Albanaca sa Kosova nije bilo uzrokovano NATO bombardovanjem niti sukobom VJ i MUP-a Srbije sa OVK, što je tvrdila odbrana optuženih.

2. Veće je saopštilo da je dokazano da su VJ i MUP Srbije u 13 opština širom Kosova, posle početka NATO bombardovanja 24. marta 1999, napadale naselja sa albanskim stanovništvom, maltretirale, pljačkale i ubijale civile, naređujući im da idu u Albaniju ili Crnu Goru.

Izvor
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:51 24.03.2010

Re: Milosevic

Secam se da je Sloba mogao da padne mali milion puta, sa sve kradjom na izborima, da su Albanci hteli da izadju na izbore.


Znaci, ispada, Albanci, koji nisu glasali, su sami krivi sto je Sloba na izborima toliko godina pobedjivao? Pa je na kraju on poslao nekakvu vojsku, policiju i paramilitarne formacije, koje sa nama nemaju nikakve veze, da ih tamo potamane? Znaci, ti zaista duboko verujes u pricu koju hoces da prodas naivnom Avganistancu, da smo mi tu eto samo stajali pored i ceskali se.

Pazi, da ja kojim slucajem nisam i sam bio tu sve vreme, mozda bi i mogao da me ubedis.
mikimedic mikimedic 23:57 24.03.2010

Re: Milosevic

"...ali ne zaboravljam ni cinjenicu da je i hladnjacama i grobnicama Batajnici uzrok bombardovanje."

Ovo je uzasan komentar, sigurno nisi mislio to sto kazes. Ajde preformulisi, da ne moram da te podsecam na slicne nepopularne primere iz povjesti.


samo mi kazi -- da li zaista mislis da bi se batajnica i hladnjace dogodile da nije bilo bombardovanja, ma koliko to tebi uzasno zvucalo?

da ili ne?

ivana23 ivana23 23:59 24.03.2010

Re: Milosevic

srdjan.pajic
Pa je na kraju on poslao nekakvu vojsku, policiju i paramilitarne formacije, koje sa nama nemaju nikakve veze, da ih tamo potamane? Znaci, ti zaista duboko verujes u pricu koju hoces da prodas naivnom Avganistancu, da smo mi tu eto samo stajali pored i ceskali se.Pazi, da ja kojim slucajem nisam i sam bio tu sve vreme, mozda bi i mogao da me ubedis.

Pa evo ti iznad presuda Haskog tribunala - pogledaj.
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:02 25.03.2010

Re: Milosevic

ivana23
Jedna presuda, dve konstatacije...

1. U presudi konstatovano da masovno raseljavanje Albanaca sa Kosova nije bilo uzrokovano NATO bombardovanjem niti sukobom VJ i MUP-a Srbije sa OVK, što je tvrdila odbrana optuženih.

2. Veće je saopštilo da je dokazano da su VJ i MUP Srbije u 13 opština širom Kosova, posle početka NATO bombardovanja 24. marta 1999, napadale naselja sa albanskim stanovništvom, maltretirale, pljačkale i ubijale civile, naređujući im da idu u Albaniju ili Crnu Goru.

Izvor


Nisam siguran da razumem sta hoces da kazes? Ova presuda kaze isto sto sam i ja, cini mi se, rekao.
Inner Party Inner Party 00:06 25.03.2010

Re: Milosevic

srdjan.pajic
Secam se da je Sloba mogao da padne mali milion puta, sa sve kradjom na izborima, da su Albanci hteli da izadju na izbore.


Znaci, ispada, Albanci, koji nisu glasali, su sami krivi sto je Sloba na izborima toliko godina pobedjivao? Pa je na kraju on poslao nekakvu vojsku, policiju i paramilitarne formacije, koje sa nama nemaju nikakve veze, da ih tamo potamane? Znaci, ti zaista duboko verujes u pricu koju hoces da prodas naivnom Avganistancu, da smo mi tu eto samo stajali pored i ceskali se.

Pazi, da ja kojim slucajem nisam i sam bio tu sve vreme, mozda bi i mogao da me ubedis.


Odgovori mi samo na jedno pitanje: Da li su Albanci iscrpli sva sredstva politicke borbe?
ivana23 ivana23 00:14 25.03.2010

Re: Milosevic

srdjan.pajic

2. Veće je saopštilo da je dokazano da su VJ i MUP Srbije u 13 opština širom Kosova, posle početka NATO bombardovanja 24. marta 1999, napadale naselja sa albanskim stanovništvom, maltretirale, pljačkale i ubijale civile, naređujući im da idu u Albaniju ili Crnu Goru.


Nisam siguran da razumem sta hoces da kazes? Ova presuda kaze isto sto sam i ja, cini mi se, rekao.


Pa, po njima nije ni bilo zlocina pre pocetka bombardovanja.

Pitam onda ja - zbog cega je pocelo bombardovanje?
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:16 25.03.2010

Re: Milosevic

mikimedic
"...ali ne zaboravljam ni cinjenicu da je i hladnjacama i grobnicama Batajnici uzrok bombardovanje."

Ovo je uzasan komentar, sigurno nisi mislio to sto kazes. Ajde preformulisi, da ne moram da te podsecam na slicne nepopularne primere iz povjesti.


samo mi kazi -- da li zaista mislis da bi se batajnica i hladnjace dogodile da nije bilo bombardovanja, ma koliko to tebi uzasno zvucalo?

da ili ne?Pa jel' "bombardovanje" pobilo te ljude i stavilo ih u hladnjace, ili mozda neko od "nasih"? (sem ako Ivana nema neke informacije sa sudjenja Slobi, da se sve to zapravo i nije desilo, nego se podavili neki Kurdi na proputovanju).

Inner Party Inner Party 00:24 25.03.2010

Re: Milosevic

ivana23
Jedna presuda, dve konstatacije...

1. U presudi konstatovano da masovno raseljavanje Albanaca sa Kosova nije bilo uzrokovano NATO bombardovanjem niti sukobom VJ i MUP-a Srbije sa OVK, što je tvrdila odbrana optuženih.

2. Veće je saopštilo da je dokazano da su VJ i MUP Srbije u 13 opština širom Kosova, posle početka NATO bombardovanja 24. marta 1999, napadale naselja sa albanskim stanovništvom, maltretirale, pljačkale i ubijale civile, naređujući im da idu u Albaniju ili Crnu Goru.

Izvor


To je neka cudna nacionalna ekskuzivnost! Znaci Albancima nije smetalo bombardovanje i sukobi VJ i MUP-a sa OVK? Ljudima koji su mobilisani u istu tu VJ i isti taj MUP i bili poslati na Kosovo svakako jeste smetalo, i mnogi od njih jesu vrsili zlocine i pljacku. A posto se radilo o borbi protiv terorista - svaki ubijeni terorista moze da bude i civil, kao sto se pokazalo u Racku... Da ni ne pominjemo da su svi ti ogromni prihvatni logori za Albance u Makedoniji i Albaniji u stvari ono sto je odrzavalo paznju medija u kasnijim fazama bombardovanja...

Mislim da ta presuda postoji samo zato sto je trebalo NAKON RATA utvrditi razloge za rat. Opravdati taj rat...
ivana23 ivana23 00:25 25.03.2010

Re: Milosevic

srdjan.pajic
(sem ako Ivana nema neke informacije sa sudjenja Slobi, da se sve to zapravo i nije desilo, nego se podavili neki Kurdi na proputovanju).

Nemam ja nikakve informacije, sudjenje je bilo javno i prenos je bio svakodnevno na B92.
Inner Party Inner Party 00:30 25.03.2010

Re: Milosevic

srdjan.pajic
mikimedic
"...ali ne zaboravljam ni cinjenicu da je i hladnjacama i grobnicama Batajnici uzrok bombardovanje."

Ovo je uzasan komentar, sigurno nisi mislio to sto kazes. Ajde preformulisi, da ne moram da te podsecam na slicne nepopularne primere iz povjesti.


samo mi kazi -- da li zaista mislis da bi se batajnica i hladnjace dogodile da nije bilo bombardovanja, ma koliko to tebi uzasno zvucalo?

da ili ne?Pa jel' "bombardovanje" pobilo te ljude i stavilo ih u hladnjacePoenta je da bi svi ti ljudi jos bili zivi da nije bilo bombardovanja. Bombardovanje je (kao i svaki rat) u mnogima probudilo ono najgore u njima i naravno da su se desili mnogi neoprostivi zlocini! I naravno - neoprostiva je greska sto takvima nije sudjeno!
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:33 25.03.2010

Re: Milosevic

Pa, po njima nije ni bilo zlocina pre pocetka bombardovanja.


Znaci po tebi i presudi koju interpretiras, pre 24 marta uvece sve je bilo ok, manjevise, a onda pocne bombardovanje i odjednom:

"su VJ i MUP Srbije u 13 opština širom Kosova, posle početka NATO bombardovanja 24. marta 1999, napadale naselja sa albanskim stanovništvom, maltretirale, pljačkale i ubijale civile, naređujući im da idu u Albaniju ili Crnu Goru."

Mislim, ljudi, koju ste lipu vi to motali veceras, ako smem da vas pitam?
ivana23 ivana23 00:39 25.03.2010

Re: Milosevic

srdjan.pajic
"su VJ i MUP Srbije u 13 opština širom Kosova, posle početka NATO bombardovanja 24. marta 1999, napadale naselja sa albanskim stanovništvom, maltretirale, pljačkale i ubijale civile, naređujući im da idu u Albaniju ili Crnu Goru."
Mislim, ljudi, koju ste lipu vi to motali veceras, ako smem da vas pitam?


Srdjane!!!
Tako glasi presuda Tribunala!!!
Razumes li? Citas li sta pise?
Dala sam i link!
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:43 25.03.2010

Re: Milosevic

Inner Party
srdjan.pajic
mikimedic
"...ali ne zaboravljam ni cinjenicu da je i hladnjacama i grobnicama Batajnici uzrok bombardovanje."

Ovo je uzasan komentar, sigurno nisi mislio to sto kazes. Ajde preformulisi, da ne moram da te podsecam na slicne nepopularne primere iz povjesti.


samo mi kazi -- da li zaista mislis da bi se batajnica i hladnjace dogodile da nije bilo bombardovanja, ma koliko to tebi uzasno zvucalo?

da ili ne?Pa jel' "bombardovanje" pobilo te ljude i stavilo ih u hladnjacePoenta je da bi svi ti ljudi jos bili zivi da nije bilo bombardovanja. Bombardovanje je (kao i svaki rat) u mnogima probudilo ono najgore u njima i naravno da su se desili mnogi neoprostivi zlocini! I naravno - neoprostiva je greska sto takvima nije sudjeno!


Inneru, poenta celog ovog mog raspravljanja je da izvucem ovu recenicu iz tebe, jer mislim da joj je bilo mesto u blogu.

I meni su ogavni zlocini koje su drugi pocinili nad nama, ukljucujuci i NATO, i nadam se da ce se za to odogovarati, ali se zlocina sa nase strane stidim i muci me pitanje da li da smo malo vise vremena proveli na ulicama, makar onoliko koliko smo posle proveli gledajuci Slobino sudjenje, mogli bar deo toga da sprecimo?srdjan.pajic srdjan.pajic 00:45 25.03.2010

Re: Milosevic

ivana23
srdjan.pajic
"su VJ i MUP Srbije u 13 opština širom Kosova, posle početka NATO bombardovanja 24. marta 1999, napadale naselja sa albanskim stanovništvom, maltretirale, pljačkale i ubijale civile, naređujući im da idu u Albaniju ili Crnu Goru."
Mislim, ljudi, koju ste lipu vi to motali veceras, ako smem da vas pitam?


Srdjane!!!
Tako glasi presuda Tribunala!!!
Razumes li? Citas li sta pise?
Dala sam i link!


Odmakni se malo Ivana, gledas suvise izbliza, pokvarices oci
ivana23 ivana23 01:06 25.03.2010

Re: Milosevic

srdjan.pajic
Odmakni se malo Ivana, gledas suvise izbliza, pokvarices oci

Nemoj te fore...

Evo ti original presuda, pa citaj.

Sažetak presude u predmetu protiv Milana Milutinovića i drugih - Hag, 26. februar 2009.
Inner Party Inner Party 01:12 25.03.2010

Re: Milosevic

srdjan.pajic
... ali se zlocina sa nase strane stidim i muci me pitanje da li da smo malo vise vremena proveli na ulicama, makar onoliko koliko smo posle proveli gledajuci Slobino sudjenje, mogli bar deo toga da sprecimo?


Svako normalan se stidi ratnih zlocina pocinjenih u njegovo ime. Problem je u tome sto smo mi odavde videli kako svi nasi politicari i generali bivaju procesuirani i strpani u zatvorske celije; dok smo sa druge strane gledali kako njihove vodje postaju ocevi nacija, uspesni politicari, dinamicni i napredni lideri za XXI vek...


srdjan.pajic srdjan.pajic 01:16 25.03.2010

Re: Milosevic

ivana23
srdjan.pajic
Odmakni se malo Ivana, gledas suvise izbliza, pokvarices oci

Nemoj te fore...

Evo ti original presuda, pa citaj.

Sažetak presude u predmetu protiv Milana Milutinovića i drugih - Hag, 26. februar 2009.


Zaista gledas izbliza i pocinjes sa citanjem odakle ti odgovara .

"Veće konstatuje da se politička kriza na Kosovu razvijala od kraja 80-tih i tokom 90-tih godina, da bi od sredine 1998. kulminirala oružanim sukobom u kojem su učestvovale snage SRJ i Srbije, kao i snage Oslobodilačke vojske Kosova, ili OVK. Tokom tog sukoba došlo je do incidenata u kojima su VJ i MUP koristili prekomernu i nasumičnu silu, što je za rezultat imalo oštećenja civilne imovine, raseljavanje stanovništva i smrt civila. Uprkos naporima da se kriza okonča, što je uključivalo dovođenje na Kosovo međunarodne verifikacione misije, sukob se nastavio do 24. marta 1999. i nakon toga, kada su snage NATO započele vazdušnu kampanju bombardovanja ciljeva u SRJ".

Tako da mi je sad malo sumnjiv i ovaj tvoj komentar o sadrzaju hladnjaca. Da nisi ti to, ko moja keva, gledala sudjenje preko daske za peglanje?
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:25 25.03.2010

Re: Milosevic

Inner Party
srdjan.pajic
... ali se zlocina sa nase strane stidim i muci me pitanje da li da smo malo vise vremena proveli na ulicama, makar onoliko koliko smo posle proveli gledajuci Slobino sudjenje, mogli bar deo toga da sprecimo?


dok smo sa druge strane gledali kako njihove vodje postaju ocevi nacija, uspesni politicari, dinamicni i napredni lideri za XXI vek...
Niko normalan nema sta da kaze u njihovu odbranu, nadam se da i tamo ima neko da ih se stidi i jednom da ih baci ponovo na sudjenje, i ako su krivi za zlocine strpa u zatvor. Heh, verovatno nije lose da i mi mozemo da budemo, barem u necemu, "lider u regionu".


ivana23 ivana23 01:32 25.03.2010

Re: Milosevic

srdjan.pajic


Mogao bi malo kulturnije da se obracas i da prvo procitas polako i stalozeno celu presudu.

laku noc
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:38 25.03.2010

Re: Milosevic

ivana23
srdjan.pajic


Mogao bi malo kulturnije da se obracas i da prvo procitas polako i stalozeno celu presudu.

laku noc


Izvini, ali procitao sam je.
Laku noc.
masovna_keva masovna_keva 11:15 25.03.2010

Re: Milosevic

PS
Kako me nerviraju ljudi koji su, kao, jedva cekali da vide Milosevica na optuzenickoj klupi, a onda kada su ga konacno mogli videti (i tako opovrgnuti mnoge svoje pogresne pretpostavke) - bas na TV B92 - bilo im je brevise bljak (ne znam koju drugu rec da upotrebim) da to gledaju ...


Ja sam jedna od tih koja nije gledala sudjenje Milosevicu ali ne zato sto mi je bilo bljak, nego zato sto nisam htela vise ni da ga cujem, ni da ga vidim, NIKADA ! Zapravo, bilo mi je svejedno sta ce s njim biti, samo da nestane ! Iz tog razloga nisam htela da trosim svoje dragoceno vreme na njega, isuvise je moje paznje vec dobio ! Tako se osecala i moja okolina koja, takodje, nije gledala sudjenje.

p.s. Onog dana kada je odveden u Hag otisla sam i kupila sebi crvenu kosulju. Kada sam je obukla, shvatila sam da sam godinama unazad nosila iskljucivo crno i ponekad sivo ili belo...
mikimedic mikimedic 11:41 25.03.2010

Re: Milosevic

srdjan.pajic 00:16 25.03.2010 / *novo
Re: Milosevic
mikimedic
"...ali ne zaboravljam ni cinjenicu da je i hladnjacama i grobnicama Batajnici uzrok bombardovanje."

Ovo je uzasan komentar, sigurno nisi mislio to sto kazes. Ajde preformulisi, da ne moram da te podsecam na slicne nepopularne primere iz povjesti.

samo mi kazi -- da li zaista mislis da bi se batajnica i hladnjace dogodile da nije bilo bombardovanja, ma koliko to tebi uzasno zvucalo?

da ili ne?

Pa jel' "bombardovanje" pobilo te ljude i stavilo ih u hladnjace, ili mozda neko od "nasih"? (sem ako Ivana nema neke informacije sa sudjenja Slobi, da se sve to zapravo i nije desilo, nego se podavili neki Kurdi na proputovanju).


iako su ti vec odgovorili gore, red je da ti odgovorim eksplicitno, a ne da izbegavam odgovor kao sto ti uporno radis.

dakle na tvoje pitanje 'ili neko od nasih' -- odgovor je jasan: neko od 'nasih'.

a sad ja tebe ipak lepo molim da mi odgovoris ponovo na pitanje da li bi ti ljudi bili danas zivi da nije bilo bombardovanja?

da ili ne?
mikimedic mikimedic 11:42 25.03.2010

Re: Milosevic

Znaci po tebi i presudi koju interpretiras, pre 24 marta uvece sve je bilo ok, manjevise, a onda pocne bombardovanje i odjednom:


nije bilo sve ok, ali nije bilo ni masovnog progona albanaca.

masovni egzodus se dogodio tek nakon pocetka bombardovanja.
masovna_keva masovna_keva 11:51 25.03.2010

Re: Milosevic

srdjan.pajic
I meni su ogavni zlocini koje su drugi pocinili nad nama, ukljucujuci i NATO, i nadam se da ce se za to odogovarati, ali se zlocina sa nase strane stidim i muci me pitanje da li da smo malo vise vremena proveli na ulicama, makar onoliko koliko smo posle proveli gledajuci Slobino sudjenje, mogli bar deo toga da sprecimo?


Sve se slazem ali bih dodala jos nesto. Mislim da je razlog bombardovanja sasvim banalne prirode. SAD su imali visak naoruzanja koje je trebalo negde da istovari kako bi se promovisalo, nastavilo sa proizvodnjom i zaradili novci. Mislim da kod njih nema suvisnog opterecivanja pitanjima da li neko vrsi genocid ili ne, da li negde vlada visak ili manjak demokratije i da li je neko ugrozen - sve je u novcima.
Onda se tu nadje Cobe, koji se godinama namesta svojim seljackim fazonima tipa : "Koje slonche?" - idealno, ožeži ! Briga njih za sve nas zajedno.

Ono sto su SVI na ovim prostorima radili '90-tih je strasno. Ono sto je Cobe,mimo svega ostalog uradio je zlocin nad sopstvenim narodom i moralni i kulturni i ekonomski i istorijski - jednom narodu koji je uvek bio na strani pobednika i dobrih momaka (bez obzira sto smo uvek nadrljali).Naneno je Srbiji i Srbima istorijsku sramotu izgubivsi rat i napravivsi od nje i nas zlocince. I to je istorija sa kojom cemo morati da zivimo.
iris.davidovich iris.davidovich 16:47 25.03.2010

Re: Milosevic

Da nisi ti to, ko moja keva, gledala sudjenje preko daske za peglanje?

Filip Mladenović Filip Mladenović 23:44 24.03.2010

KO JE PRVI POČEO!

Da Hitlerove trupe 1. septembra 1939. godine nisu okupirale Poljsku, ne bi bilo ni savezničkog bombardovanja Drezdena, Berlina i ostalih nemačkih gradova 1945. godine.

Da Milošević na mitingu na Gazimestanu 28. juna 1989. godine nije najavio nove bitke, doslovce rekavši: "One nisu oružane, mada i takve nisu isključene.", ne bi bilo ni srušenog Vukovara, ni opsednutog i bombardovanog Sarajeva više od tri godine, ni Srebrenice, ni NATO bombardovanja Srbije!
mariopan mariopan 00:06 25.03.2010

Re: KO JE PRVI POČEO!

Filip Mladenović
Da Hitlerove trupe 1. septembra 1939. godine nisu okupirale Poljsku, ne bi bilo ni savezničkog bombardovanja Drezdena, Berlina i ostalih nemačkih gradova 1945. godine.

Da Milošević na mitingu na Gazimestanu 28. juna 1989. godine nije najavio nove bitke, doslovce rekavši: "One nisu oružane, mada i takve nisu isključene.", ne bi bilo ni srušenog Vukovara, ni opsednutog i bombardovanog Sarajeva više od tri godine, ni Srebrenice, ni NATO bombardovanja Srbije!

Ma samo da je potpisao u Rambujeu mogao bi to da radi još sto godina, sve dok radi i ono što odgovara Velikom Bratu.
Dokaz:
Šta su radili Albanci na Kosovu, bili male bebe? Pa šta se desilo sa suđenjima za te zločine? Sve dok oni trpe Bondstil i dok budu poslušno slušali Tatu koji im naredi šta da rade biće heroji i oslobodioci od čizme srpske i zlotvora Slobe.

Kladim se, čim Albanci počnu da masovno zahtevaju da "oslobodioci" odu svojoj kući biće smesta proglašeni za teroriste i rat protiv terorista može da počne. Već se vodi širom sveta , sa raznim izgovorima i uz velike civilne žrtve u zemljama gde se vode. Nije isključeno da neće i njih bombardovati. Svaki izgovor je dobar ako vodi ka njihovom interesu.

Ko je odgovarao za te žrtve? Veliki brat? U Iraku je procenjeno da ima oko 2 miliona žrtava - ko će i kada da bombarduje Ameriku i satelite zbog toga?
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:06 25.03.2010

Re: KO JE PRVI POČEO!

Da baba ima trolu bila bi tramvaj.


Da stvarno misle da je krivica individualna ne bi kazna, kao u slučaju bombardovanja, bila kolektivna.
Inner Party Inner Party 00:41 25.03.2010

Re: KO JE PRVI POČEO!

Filip Mladenović
Da Hitlerove trupe 1. septembra 1939. godine nisu okupirale Poljsku, ne bi bilo ni savezničkog bombardovanja Drezdena, Berlina i ostalih nemačkih gradova 1945. godine.

Da Milošević na mitingu na Gazimestanu 28. juna 1989. godine nije najavio nove bitke, doslovce rekavši: "One nisu oružane, mada i takve nisu isključene.", ne bi bilo ni srušenog Vukovara, ni opsednutog i bombardovanog Sarajeva više od tri godine, ni Srebrenice, ni NATO bombardovanja Srbije!


A ko je prvi poceo pa je Srbiji 1987. bio potreban covek poput Milosevica?!

Jesu li Srbi onomad odjednom opaljeni mokrom carapom pa im se ucinilo da je Milosevic dobar lider, ili su se u toj i takvoj SFRJ opravdano osecali kao gradjani treceg reda, gradjani bez prava glasa? Kako to da ni jedan jugoslovenski narod nije bio tako progresivan i kooperativan pa da trpi dve AP unutar svoje republike? I naravno da je Milsoevic dobio podrsku kada je jedini obecavao promene iz jednog takvog stanja...
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:55 25.03.2010

Re: KO JE PRVI POČEO!

Jelica Greganović
Da baba ima trolu bila bi tramvaj.

Da stvarno misle da je krivica individualna ne bi kazna, kao u slučaju bombardovanja, bila kolektivna.


Secam se nekih komsija koje su za vreme bombardovanja redovno uvece izlazile na splavove i kalemegdansku terasu, da se podvrgnu kolektivnoj kazni. A tek danju, na Adi, ne mozes da prodjes od vojske koja spremno razgacena prima kolektivnu kaznu na svoja ledja. One rolerke u tangama su doduse malo remetile cvrst koncept odbrane i genijalnu strategiju, kad prozuje pored.masovna_keva masovna_keva 10:44 25.03.2010

Re: KO JE PRVI POČEO!

Da Hitlerove trupe 1. septembra 1939. godine nisu okupirale Poljsku, ne bi bilo ni savezničkog bombardovanja Drezdena, Berlina i ostalih nemačkih gradova 1945. godine.

Da Milošević na mitingu na Gazimestanu 28. juna 1989. godine nije najavio nove bitke, doslovce rekavši: "One nisu oružane, mada i takve nisu isključene.", ne bi bilo ni srušenog Vukovara, ni opsednutog i bombardovanog Sarajeva više od tri godine, ni Srebrenice, ni NATO bombardovanja Srbije!


Tacno !
marija.mt marija.mt 11:58 25.03.2010

Re: KO JE PRVI POČEO!

Sta god ja mislio o Slobi i patnji koju nam je njegov rezim dao, ono sto je NATO uradio je apsolutno neoprostivo.
(DJ, 24. mart 2010 03:05)

# Link komentara
Preporučujem (+615)
Ne preporučujem (-160)


Ja se pridruzujem svima koji su preporucili ovaj komentar, kao i vecinu ostalih
jarovid jarovid 12:00 25.03.2010

Re: KO JE PRVI POČEO!

masovna_keva
Da Hitlerove trupe 1. septembra 1939. godine nisu okupirale Poljsku, ne bi bilo ni savezničkog bombardovanja Drezdena, Berlina i ostalih nemačkih gradova 1945. godine.

Da Milošević na mitingu na Gazimestanu 28. juna 1989. godine nije najavio nove bitke, doslovce rekavši: "One nisu oružane, mada i takve nisu isključene.", ne bi bilo ni srušenog Vukovara, ni opsednutog i bombardovanog Sarajeva više od tri godine, ni Srebrenice, ni NATO bombardovanja Srbije!


Tacno !


а да ли би било говора на газиместану да није било иреденте, "тровања рудара" и осталог циркуса на косову?
margos margos 12:19 25.03.2010

Re: KO JE PRVI POČEO!

masovna_keva
Mislim da je razlog bombardovanja sasvim banalne prirode. SAD su imali visak naoruzanja koje je trebalo negde da istovari kako bi se promovisalo, nastavilo sa proizvodnjom i zaradili novci. Mislim da kod njih nema suvisnog opterecivanja pitanjima da li neko vrsi genocid ili ne, da li negde vlada visak ili manjak demokratije i da li je neko ugrozen - sve je u novcima.

marija.mt
Sta god ja mislio o Slobi i patnji koju nam je njegov rezim dao, ono sto je NATO uradio je apsolutno neoprostivo.
(DJ, 24. mart 2010 03:05)

# Link komentara
Preporučujem (+615)
Ne preporučujem (-160)


Ja se pridruzujem svima koji su preporucili ovaj komentar, kao i vecinu ostalih

Ma koliko njihovi razlozi bili banalni, neoprostivi su i posledice dugotrajne i apsolutno nesagledive.
Ne mislim da se Milošević njima 'namestio' - onolika mašinerija se ne pokreće da bi uklonili jednog čoveka - mogli su ga ukloniti na mnogo drugih načina...

Utoliko mi je neshvatljivo bilo koje razmišljanje koje u podtekstu ima 'tako nam i treba'. Uništenje ljudstva, mostova, fabrika, zgrada, termoelektrana, zagađenje zemlje, vode i vazduha, talas oboljevanja što od stresa što od hemije - neoprostivo.

I ne, nije mi za to kriv Milošević. Nije on svojim činjenjem ili nečinjenjem menjao nadimak od kasapina do faktora stabilnosti (ili obrnuto) - već su mu ga oni nadevali prema svojim potrebama.
masovna_keva masovna_keva 12:59 25.03.2010

Re: KO JE PRVI POČEO!

jarovid
а да ли би било говора на газиместану да није било иреденте, "тровања рудара" и осталог циркуса на косову?


Cirkus na Kosovu traje jos od perioda kad je azdaja zivela iza 7 gora, 7 mora, 7 brda i planina a tema je bombardovanje....
masovna_keva masovna_keva 13:37 25.03.2010

Re: KO JE PRVI POČEO!

margos
Ma koliko njihovi razlozi bili banalni, neoprostivi su i posledice dugotrajne i apsolutno nesagledive.
Ne mislim da se Milošević njima 'namestio' - onolika mašinerija se ne pokreće da bi uklonili jednog čoveka - mogli su ga ukloniti na mnogo drugih načina...

Utoliko mi je neshvatljivo bilo koje razmišljanje koje u podtekstu ima 'tako nam i treba'....

I ne, nije mi za to kriv Milošević. Nije on svojim činjenjem ili nečinjenjem menjao nadimak od kasapina do faktora stabilnosti (ili obrnuto) - već su mu ga oni nadevali prema svojim potrebama.Neoprostivo je ono sto su oni uradili i sto smo mi uradili i sto su komsije nama uradile - sve to zajedno je neoprostivo, kao i svi drugi monstruozni zlocini na Planeti.

Po mom skromnom misljenju, kao sto rekoh, nije im bila namera da :"uklone jednog coveka" vec da istovare svoj smrtonosni tovar, gde god - kad ono Srbija...

Moje razmisljanje nema u "podtekstu - tako nam i treba" nego u tekstu. Svi mi koji nismo bili dovoljno dugo na ulicama, kao i oni koji su ga doveli do onih kojih su ga odrzavali na vlasti, svi smo mi, svako svojim udelom, odgovorni za to sto nam se desilo.

I,jeste mi kriv Milosevic, zato sto je kriminalno los i neodgovoran politicar, primitivna dzibercina koja ne ume da se ponasa i zato sto je NJEGOV SKUPO (na sve moguce nacine )PLACENI POSAO bio da zastupa moje interese i da spreci sve katastrofe koje je izazvao. A moj interes nije da od mene, nepravedno i nicim izazvano, napravi zlikovca i da me, na kraju drugog milenijuma, bombarduju.

I ,kada ce se vise u ovoj drzavi shvatiti da tim politicarima MI isplacujemo plate, da bi radili svoj posao i zastupali NASE interese ?! Ja za svoje pare ocekujem kvalitetan rezultat !!! Nisu oni tu da smrde za bezveze i izbacuju neke floskule nego da rade, odgovorno i kvalitetno, svoj posao ! Mene ne zanima koje zrtve i ponizenja oni sami treba da podnesu da bi meni bilo dobro jer ih nisam ja terala da rade taj posao, sami su napravili svoj profesionalni izbor.
I,shodno tome, nije mi kriv ni NATO ni Albanci, ni niko na ovom svetu do onoga ko me je doveo u, najblaze receno, nepovoljnu situaciju. Na ovu temu, to je Slobodan Cobe Milosevic !
Volim i ja vas !
jarovid jarovid 15:36 25.03.2010

Re: KO JE PRVI POČEO!

masovna_keva
jarovid
а да ли би било говора на газиместану да није било иреденте, "тровања рудара" и осталог циркуса на косову?


Cirkus na Kosovu traje jos od perioda kad je azdaja zivela iza 7 gora, 7 mora, 7 brda i planina a tema je bombardovanje....


ако је тема бомбардовање, што се онда потеже газиместан који је био 10 година пре бомбардовања?
masovna_keva masovna_keva 15:57 25.03.2010

Re: KO JE PRVI POČEO!

jarovid:
ако је тема бомбардовање, што се онда потеже газиместан који је био 10 година пре бомбардовања?


!?
....onako.....
jarovid jarovid 16:04 25.03.2010

Re: KO JE PRVI POČEO!

шта није јасно?
marija.mt marija.mt 20:55 25.03.2010

Re: KO JE PRVI POČEO!

Moje razmisljanje nema u "podtekstu - tako nam i treba" nego u tekstu. Svi mi koji nismo bili dovoljno dugo na ulicama, kao i oni koji su ga doveli do onih kojih su ga odrzavali na vlasti, svi smo mi, svako svojim udelom, odgovorni za to sto nam se desilo.


Ne osecam ni trunku odgovornosti za to sto nam se desilo, i ne znam zasto bih. Imala sam 20 godina i radila sve sto sam u tom trenutku mogla, bila dobar student, isla na proteste, mitinge, glasala...ne znam sta je trebalo vise.
Inner Party Inner Party 21:06 25.03.2010

Re: KO JE PRVI POČEO!

masovna_keva

Moje razmisljanje nema u "podtekstu - tako nam i treba" nego u tekstu. Svi mi koji nismo bili dovoljno dugo na ulicama, kao i oni koji su ga doveli do onih kojih su ga odrzavali na vlasti, svi smo mi, svako svojim udelom, odgovorni za to sto nam se desilo.
Pa onda bi trebalo da znas da je Milosevic bas na Kosovu i preko Kosova krao izbore. Naravno da opozicija nije imala velike sanse da ga smeni kada je on raspolagao neogranicenim brojem potencijalnih "glasaca" na Kosovu. E pa ni toga ne bi bilo da su se Albanci ukljucili u politicki zivot Srbije onomad ...
margos margos 22:42 25.03.2010

Re: KO JE PRVI POČEO!

Hej, Ineru, citirao si mene, a piše da je to napisala masovna_keva.
masovna_keva masovna_keva 23:16 25.03.2010

Re: KO JE PRVI POČEO!


Inner Party

masovna_keva
I ne, nije mi za to kriv Milošević. Nije on svojim činjenjem ili nečinjenjem menjao nadimak od kasapina do faktora stabilnosti (ili obrnuto) - već su mu ga oni nadevali prema svojim potrebama.Keva dodaje cvike Inner-u
Nisam ja to rekla
Sta je ovo, niko danas ne chita ko kome sta i zashto :)))))))
Inner Party Inner Party 00:13 26.03.2010

Re: KO JE PRVI POČEO!

masovna_keva

Inner Party

masovna_keva
I ne, nije mi za to kriv Milošević. Nije on svojim činjenjem ili nečinjenjem menjao nadimak od kasapina do faktora stabilnosti (ili obrnuto) - već su mu ga oni nadevali prema svojim potrebama.Keva dodaje cvike Inner-u
Nisam ja to rekla
Sta je ovo, niko danas ne chita ko kome sta i zashto :)))))))


Nose nas emocije ...


Inner Party Inner Party 16:01 26.03.2010

Re: KO JE PRVI POČEO!

margos
Hej, Ineru, citirao si mene, a piše da je to napisala masovna_keva.


Izvini. Evo ispravio sam!


margos margos 16:15 26.03.2010

Re: KO JE PRVI POČEO!

Ok, hvala ti. :)
masovna_keva masovna_keva 16:14 25.03.2010

Re: KO JE PRVI POČEO!

шта није јасно?


Meni je sve jasno , procitaj pazljivije text Gospodina Filipa Mladenoovica malo iznad (koji je i autor veze Gazimestana i bombardovanja)...
jarovid jarovid 16:18 25.03.2010

Re: KO JE PRVI POČEO!

споменарска просеравања родоравноправног филипа младеновића стварно немам намеру да пажљиво читам, чисто губљење времена, просипање шупљих фраза на нивоу осредњег ђака из гимназије који је умислио да је "интелектуалац"

то што је теби јасно да историја срања на косову почиње милошевићем на газиместану је твој проблем - можеш комотно рећи да ти је јасно и да је земља равна плоча, али то никако не значи да је то тако
masovna_keva masovna_keva 16:34 25.03.2010

Re: KO JE PRVI POČEO!

споменарска просеравања родоравноправног филипа младеновића стварно немам намеру да пажљиво читам, чисто губљење времена, просипање шупљих фраза на нивоу осредњег ђака из гимназије који је умислио да је "интелектуалац"

то што је теби јасно да историја срања на косову почиње милошевићем на газиместану је твој проблем - можеш комотно рећи да ти је јасно и да је земља равна плоча, али то никако не значи да је то тако


Da si pazljivije citao bilo sta, ne bismo sad usli u ovu besmislenu raspravu. Moj predlog da pazljivo procitas ko, kome, sta, kako i zasto i dalje stoji a sada te ne bih vise zadrzavala.
mimi6 mimi6 19:40 25.03.2010

Ko je prvi poceo - ali, stvarno!


Za sve one kojima ama bas nista jos uvek nije jasno (ili im je tako udobnije sa sobom):
http://www.pescanik.net/content/view/4734/61/

Citati pazljivo i sa razumevanjem.
Ako nije jasno odmah, onda ponovo i ponovo i ponovo - sve dok ne bude!
A, nije uopste tesko, samo ako se malo potrudite...

Inner Party Inner Party 20:28 25.03.2010

Re: Ko je prvi poceo - ali, stvarno!

mimi6


Ako nije jasno odmah, onda ponovo i ponovo i ponovo - sve dok ne bude!Hiljadu puta ponovljena laz ...PS

Inace taj tekst je pisao Damjan Pavlica koji se mozda samo previse napusio konoplje ... Ali najskandaloznije je to sto taj covek pise za Vikipediju na srpskohrvatskom!
ivana23 ivana23 10:17 26.03.2010

Naš odnos prema bombardovanju

Rat koji je NATO vodio protiv Srbije i Crne Gore bio je po mnogo čemu nesvakidašnji. Jedna od njegovih glavnih odlika je bila upadljiva neravnopravnost u odnosu snaga.Zatim, „intervencija” je manje ličila na klasičan rat a mnogo više na lov, na paradno prikazivanje visoko razvijene tehnologije razaranja i mogućnosti preciznog ubijanja sa bezbedne daljine u kojoj meta (žrtva, lovina) nema nikakve šanse da se spase ili odbrani.
(...)
I još nešto, to što danas, s pravom, težimo Evropi, nije razlog da „zaboravimo” da se u NATO bombardovanju, u ratu čiji je pravi cilj bio otimanje Kosmeta, upravo Evropa odrekla svojih principa i da je sebi dopustila varvarsko ponašanje prema Srbiji. Dobri odnosi među državama mogu počivati samo na uvažavanju istorijske istine, a ne na lažima, krivotvorenju i „društvenom zaboravu”. Francuska je, recimo, danas veliki prijatelj i saveznik Nemačke, ali joj ne pada na pamet da zbog toga ukine sećanje na zločine fašističke Nemačke!


Žarko Trebješanin - ceo tekst

Inner Party Inner Party 15:56 26.03.2010

Re: Naš odnos prema bombardovanju

ivana23

I još nešto, to što danas, s pravom, težimo Evropi, nije razlog da „zaboravimo” da se u NATO bombardovanju, u ratu čiji je pravi cilj bio otimanje Kosmeta, upravo Evropa odrekla svojih principa i da je sebi dopustila varvarsko ponašanje prema Srbiji. Dobri odnosi među državama mogu počivati samo na uvažavanju istorijske istine, a ne na lažima, krivotvorenju i „društvenom zaboravu”. Francuska je, recimo, danas veliki prijatelj i saveznik Nemačke, ali joj ne pada na pamet da zbog toga ukine sećanje na zločine fašističke Nemačke!


Žarko Trebješanin - ceo tekstPrilicno je neverovatno to sto Srbija u sklopu svojih EU integracija nikada nije trazila da se EU odredi prema bombardovanju Srbije 1999.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana