Ljubav| Život

KOMŠIJA

mikele9 RSS / 24.03.2010. u 21:24

aahny6yf7.jpg

forum.net.hr/forums/t/239217.aspx

 

Reč KOMŠIJA je u srpski ušla direkt iz turskog jezika: KOMSU sa kvačicom ispod S. I značenje isto, naravno. Nije šala, 500 godina ispod Turaka! E ne mogu ja bez digresije! Ne znam da li ostali narodi koji su takođe bilo pod Turcima 500 a bogami neki i više godina, toliko laparaju, laprdaju i okrivljuju za sve moguće i nemoguće, baš tu 500-godišnju tursku vladavinu. Pa Srbi bre!, aj’ malo za promenu, o sebi! Razmislite, mućnite glavom, pa nije Veliko Tursko Carstvo iz čistog keifa uz nargile, kahvu i rahat lokum, smislilo da samo šačicu Srba pokori i da im zasedne na grbaču, ni manje ni više nego 500 godina. Pola Evrope, Azije, Afrike, jahahu oni vekovima! Opamjataj se rabe Serbski! Često me začudi činjenica da za tih 500 godina, preci naši (čast i čest izuzecima) ne naučiše makar govorni turski jezik! Ništa, ič! Osim preuzimanja (zbog svakodnevne upotrebe) pojedinih reči i izraza i njihove modifikacije, prilagođavanja i neretko nespretnog skraćivanja, sve u cilju da se prenatrpani dnevnopreživljavajućim problemima, mozgovi naših predaka ne umaraju preko potrebnog minimuma, niko se ne potrudi da nauči turski jezik. Podaci da je srpski u Stambolu bio jedan od službenih jezika su „svaka čast“ ali je nezainteresovanost za učenje „stranih jezika“ naših Kurđela i Askurđela, za mene poražavajuća! Gde ono...ili, koje ono rekao...ili, se kaže: Koliko jezika govoriš, toliko si bogat. Da kojim slučajem krenem da anketišem, glede prethodnog, beogradsko pučanstvo, prolaznice i prolaznike, putnike namernike,  zaposlene i one bez posla , sve do kafićlija u Strahinjića Bana, odgovori bi bili u dijapazonu: Nemojte mene, ja nisam odavde (a odakle si majke ti, sa Marsa?), pa do ekstremnih: Š’a, kome bre treba balijski jezik, jebali te Turci na buljuke! Zapanjujuće, a bili smo 500 godina prve KOMŠIJE! No, da se vratim na zadatu temu: KOMŠIJA. Evo kao desert nudim tekst koji sam napisao i objavio na svom Blogu 30.aprila 2009 godine a u vezi je sa temom:

 

Pripadnici Nebeskog Naroda vekovima se busajući u prsa svojom gostoljubivošću, srdačnošću, ljubavi prema bližnjem a u praksi ubijajući, sakateći

i ponižavajući bližnje, pre svih, svoje najrođenije, u ovim vremenima kao da su se približili vrhuncu. Od bližnjih nećete dobiti ni čašu vode ako umirete od žeđi! Naprotiv, uživaće i naslađivaće se vašim mukama. Poserem se ja na zlatne viljuške kada znam da su ubijali i oslepljivali svoje roditelje i braću. Započeto pre mnogo vekova, danas je uz pomoć nadnaravno porasle zlobe, pakosti i bezrazložne mržnje, dostiglo razmere horora.

Hteo, ne hteo, primoran sam da se bakćem sa požarom koji nas je zadesio i njegovim rušilačkim učinkom. On je u dubokoj i neraskidivoj vezi sa prethodno napisanim. Pet dana su iznosili džakovima izgoretine! KOMŠIJA, susjed, bližnji...čiji se stan nalazi do našeg, prijavio nas je opštinskoj komunalnoj službi. Juče su mi se na vratima pojavila dva čoveka od, kojih je jedan, izgledom plaćeni ubica, dreknuo: Obustavite sve radove! U prvi mah zatečen ipak sam se posle nekoliko sekundi „snašao“ i upitao: Ko ste vi i kako mi se to obraćate? Drugi, staloženiji i pristojniji je rekao ko su, odakle su i da su došli po prijavi. „Ubica“ je nastavio i dalje povišenim tonom: Od 13 do 17 sati je vreme za odmor po Kućnom redu i ni ekser ne može da se zakuca. Iako mi je došlo da ga zadavim, mirno sam ga pitao da li ume i zna da govori i razgovara normalno i ljudski. Čuli ste šta sam rekao, odmah obustavite sve radove i ako dobijem još jednu prijavu predaću vas policiji. Zalupio sam im vrata. Čovek sam pa još u „govnima“ do guše, popizdeo sam i KOMŠIJI na glas poželeo: Dabogda ti se desilo sve kao i nama...dabogda crkao...! Samo što sam to izgovorio, pomislio sam da nikome pa ni njemu ne želim nikakvu nesreću a najmanje požar. Afekat je jedna a činjenica da ne pripadam ogromnom delu Nebeskog Naroda koji uživa u tuđoj nesreći, druga stvar.

 

Taj isti KOMŠIJA  je dva dana kasnije, sretosmo se ja ulazeći a on izlazeći iz samoposluge, osmehnuvši se hteo da me pozdravi, da se izrazgovara sa mnom, da ćakulamo, šta li?! Gde će mu duša! Priznajem, dolazio je KOMŠIJA dva puta da mi kaže kako ne može da „odradi“ svoj posleručkaobavezniodmor + spavanje, od buke koja dopire iz našeg stana, govoreći mi: Znam da vam nije lako ali neka se i majstori odmore a i propisano je Kućnim redom. Ej bre, izgorelo mi sve što sam imao a on, KOMŠIJA, bi da mu čišćenje i obijanje zidova do betona ne remeti spavanje posle ručka i to tri dana nakon požara koji nam je progutao sve što smo imali! Samo me posleinfarktna smirenost, teško stečena naučenost na obuzdavanje sebe samoga i (ono što ja nazivam) himalajsko disanje, spasila od arestovanja i završavanja u zatvoru zbog nanesenih teških telesnih povreda. Moj prvi KOMŠIJA je za mene INOZEMSTVO koje em STANUJE U MENI em nam se zidovi stanova dodiruju.

U politici i diplomatiji se makar deklartivno a više paušalno, često pominju tz „dobrosusedski odnosi“. Dobri KOMŠIJSKI odnosi su preduslov suživota, još jedan novokomponovan termin/izraz. Dobar KOMŠIJA, sused ti više vredi nego brat rođeni. Na moju veliku žalost, sestre se ne pominju a ni KOMŠINICE. Meni bi to kud i kamo više odgovaralo. Munem se littl na net i vukajlija, rečnik slenga, pod KOMŠIJSKI odnosi nađem: Svakodnevni razgovor preko terase, u prolazu...

Ti nisi moj nivo, jedi govna!, ...Ne diram te, ne diraj me odnosi. Na BLIC online:
Tag: KOMŠIJSKI odnosi, A. Lalić/petak, 15.01 2010, -10:14h Umiru u stanovima sami i zaboravljeni. Novi Sad – Dvoje preminulih Novosađana je pronađeno u stanovima u kojima su sami živeli. Oboje su umrli prirodnom smrću ali tela su pronađena tek nedeljama kasnije....KOMŠIJE...

Evo pride i ovo:

KOMŠILUK

Datum: 29.03.2009 19:22
Autor: Sead Fetahagić

Poznata je priča kako je neki čova prodavao kuću, pa je previše zacijenio. Pita ga potencijalni kupac zašto mu je tako skupa kuća, kada je očigledno da toliko ne vrijedi. Tačno je da kuća ne vrijedi toliko, odgovara prodavač, ali vrijede KOMŠIJE.Oduvijek su se na ovim prostorima cijenile KOMŠIJE, jer je bolje imati dobre KOMŠIJE nego rođake, pošto će oni u nevolji prije i brže priteći u pomoć. No, nešto se od tog dobrog KOMŠIJSKOG odnosa pokvarilo, jer u gradovima u višespratnicama kao da ne postoje KOMŠIJSKI odnosi, građani su se potpuno otuđili.

Otuđili, dašta! Doterasmo do toga da nam je (a i mi njemu!) KOMŠIJA postao ni rod ni pomoz bog! Bosanac, sadašnji Amerikanac piše:

Kada bi me neko danas pitao da poredim onaj KOMŠILUK od prije rata i ovaj danasnji, ne znam sta bih rekao: nekad smo se zaklinjali u KOMŠIJE a znamo sta nam se dogodilo. Sa ovim danasnjim nema one prisnosti kao nekada ali cini mi se da mi oni ne bi uradili ono sto su mi (i mnogim drugim) uradili oni u koje smo se zaklinjali. A vama ostavljam da odlucite sta je za vas vaznije.

Šta mi preostaje nego da skujem novu izreku: Što može da ti uradi KOMŠIJA, to ne može ni zlotvor! Niko od KOMŠIJA iz našeg ulaza nije došao da nas bar pita: Treba li vam nešto...imate li šta da jedete a kamo li da nešto pomogne!

Ali uvek postoji i tz druga strana medalje. Nama su u pomoć pritekli ljudi s kojima se s vakta na vakat viđamo, ne baš bliski poznanici, čak neki od kojih smo mogli da očekujem svašta ali pomoć ne! Donosili i davali nam jastuke, ćebad, Sremci perine, pantalone, dukseve, košulje....zvali nas da “klopamo pasuljčinu”, sarmu....davali “crkavicu” u vidu 100, 150 Evra, nepovratno....hteo ne hteo, stalno mi je u glavi odzvanjalo COINCIDENTIO OPPOSITORUM!

Jaoj meni! Ne bi valjalo da se izostavi, da zaboravim na srpsku tradiciju, umal’ da smetnem s uma među!

 

-Na selu su uobičajene svađe zbog međe. Kad se KOMŠIJSKI odnosi toliko iskomplikuju i seljaci sa verbalnog pređu na fizičko ubeđivanje, zatraže pravdu na sudu. Takva suđenja nisu nimalo jednostavna. Pola sela dođe da svedoči, a svako događaj opiše drugačije. Obe strane imaju lekarsko uverenje o povredama, svi svedoci pristrasni - ko će ući u trag onom što je prvi započeo!

 

Tekst je skinut sa net – a. Moram ga dopuniti, pored KOMŠIJSKE svađe, u Srba je veoma rasprostranjena i bratska ili bliskorođačka svađa oko međe, koja se takođe završava na sudu a česta su  i smrtna ishodišta!

Zaključak: KOMŠIJA ti može biti “na ranu privijajući” a može ti se matere najebati i za glavu te skratiti! U dijapazonu zvanom lepeza od prvog do drugog slučaja, su svi ostali KOMŠIJSKI odnosi.

Srećom, kao što rekoh, ništa zaista nije crno-belo, život šaljivdžija zna i ume da nas i prijatno iznenadi. Mariopan je pre neki dan postavila blog pod naslovom KONZILIJUM i bez njene dozvole ( znam da se neće naljutiti na mene) izdvajam ove pasuse:

 

Pozovem telefonom najudaljeniju Komšinicu i kažem joj da sam u kući ali sam bolesna. Iz cuga shvata situaciju i kratko kaže. "Evo mene sa lopatom". Ne treba ti lopata samo dođi da se uveriš da sam živa i tu sam...kaže ona da je drugi Komšija već triput prošao pored moje kuće...

 

Time sam bila iznenađena i dirnuta u vreme kada mi je muž bio bolestan, stalno je neko dolazio od KOMŠIJA da mu malo pravi društvo, mlađi dolazili da ga skunu sa stepenica sa kolicima da odemo u šetnju, vozili nas kod lekara i slično. I trajalo je godinama ali nisu posustali što je zaista retko. Retki ljudi. Dobri.

 

Mariopan napisa priču o dobrim ljudima, pravim KOMŠIJA-ma a ja svoju i obe su istinite. Ergo, život nije konfekcija.



Komentari (83)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Biljana 77 Biljana 77 21:34 24.03.2010

Eh, komšija

i njegova čuvena
mikele9 mikele9 21:39 24.03.2010

Re: Eh, komšija

Eh, komšija
i njegova čuvena

Lepša krava od komšije i korisnija
margos margos 21:36 24.03.2010

Eh,

kažu neki da smo Turke dobili na kondiciju...zbrisali od nas posle 500 godina, nisu više izdržali.

Ja, kao, ovde gde sam sad, imam dobar komšiluk. Siti se LJUBAZNO ispričaše sa mnom kad mi je 31.decembra bila poplava - al niko nit' ima alat, nit' zna gde je ventil, nit' nudi pomoć.... i tako...
mikele9 mikele9 21:46 24.03.2010

Re: Eh,

kažu neki da smo Turke dobili na kondiciju...zbrisali od nas posle 500 godina, nisu više izdržali.

Dođe mi ih žao, ej, onoliko Carstvo a razbucaše ga svinjarski trgovci!

www.lopare.net/.../2740-smijesne-slike-3.html
mirelarado mirelarado 22:40 24.03.2010

Re: Eh,

margos
kažu neki da smo Turke dobili na kondiciju...zbrisali od nas posle 500 godina, nisu više izdržali.


Ма, прича се да тврде како су неке рђаве навике од нас примили. :)))
AlexDunja AlexDunja 23:05 24.03.2010

Re: Eh,


Ма, прича се да тврде како су неке рђаве навике од нас примили. :)))

jašta su.
mikele9 mikele9 23:18 24.03.2010

Re: Eh,

Ма, кажу да тврде како су неке рђаве навике од нас примили. :)))

Не само неке, него многе али их исправљају у ходу и то брзо и ефикасно. Шурак ми живи у Турској па знам а и жена ми је причала да је све чисто и уредно чак и у унутрашњости. О туристичким местима да и не говорим. И љубазни су, насмејани и предусретљиви.

www.cestopisy.com/istanbul/
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 23:33 24.03.2010

Re: Eh,

Ма, прича се да тврде како су неке рђаве навике од нас примили. :)))

ma hajde Mirela kakve to loše navike pominješ???
mikele9 mikele9 23:48 24.03.2010

Re: Eh,

ma hajde Mirela kakve to loše navike pominješ???

Мирела прозвана си
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 23:51 24.03.2010

Re: Eh,

ma ne, samo me čudi da mi imamo loše navike : ))))
mikele9 mikele9 23:54 24.03.2010

Re: Eh,

ma ne, samo me čudi da mi imamo loše navike : ))))

I ja bio i ostao zapanjen, MI!
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:01 25.03.2010

Re: Eh,

Dođe mi ih žao, ej, onoliko Carstvo a razbucaše ga svinjarski trgovci!

Jes cvrc, lepo zvuči i mazi patriotski ego, ali oni su se razbucali sami, kao i druga velika carstva pre njih...mi smo samo iskoristili poveliku pukotinu da kliznemo kroz nju...između mnogo toga ostalog zato što nismo mi izmislili ni jedini upražnjavali tamanjenje konkurencije trovanjima i sličnim maštovitim momentima, to je stara "civilizacijska" praksa na vrhovima vlasti bila, pa su se tako i u otomanskom carstvu rešavali konkurentnih rođaka.
mirelarado mirelarado 00:02 25.03.2010

Re: Eh,

njanja_de.manccini
ma ne, samo me čudi da mi imamo loše navike : ))))


Је л' видиш, Њањо, како су само необјективни, душмани:)))))



Хамам у Истанбулу.
mikele9 mikele9 01:25 25.03.2010

Re: Eh,

Је л' видиш, Њањо, како су само необјективни, душмани:)))))
mikele9 mikele9 01:49 25.03.2010

Re: Eh,

Jes cvrc, lepo zvuči i mazi patriotski ego, ali oni su se razbucali sami, kao i druga velika carstva pre njih...mi smo samo iskoristili poveliku pukotinu da kliznemo kroz nju...između mnogo toga ostalog što zato nismo mi izmislili ni jedini upražnjavali tamanjenje konkurencije trovanjima i sličnim maštovitim momentima, to je stara "civilizacijska" praksa na vrhovima vlasti bila, pa su se tako i u otomanskom carstvu rešavali konkurentnih rođaka.

E našla si ko će da mazi...ono gore boldovano, baš me zabole za ovdašnji patriootadžbinski egomanijakalni pristup. A što se tiče upražnjavanja tamanjenja rođačke konkurencije glede dolaska na vlast, e tu su ovdašnji dobro savladali lekciju, čista petica, počev od Stefana Nemanje pa nadalje.

www.wegm.com/coins/sbindex.htm

www.nadlanu.com/Dynamic/News,intLangID,2,intI...
die hard die hard 22:52 25.03.2010

Re: Eh,

И љубазни су, насмејани и предусретљиви.


znaci p...e postali, a kakve su uzore imali ... ej ...
mikele9 mikele9 23:09 25.03.2010

Re: Eh,

znaci p...e postali, a kakve su uzore imali ... ej ...

Učili jedni od drugih, sabirali znanje, iskustva i raznorazne p.zda.rije. Za svaku pohvalu!
stefan.hauzer stefan.hauzer 21:50 24.03.2010

Da kucnem u drvo...

Komsiluk mi je...,pogotovo komsinica sa treceg sprata...

Love street
mikele9 mikele9 21:56 24.03.2010

Re: Da kucnem u drvo...

Love street

Hvala ti za mjuz, uvek me obraduješ. 1991 godine sam spremao izložbu za novembar mesec i slušao isključivo Doors-e. Poslednjih dva meseca samo jednu stvar: This is The End My Friend. Nije teško zaključiti zbog čega.
Biljana 77 Biljana 77 22:10 24.03.2010

Komsu

Našeg drugara pitali onomad u Turskoj: A što ste se vi otcepili od nas?
mikele9 mikele9 23:20 24.03.2010

Re: Komsu

A što ste se vi otcepili od nas?

mariopan mariopan 23:40 24.03.2010

Re: Komsu

Biljana 77
Našeg drugara pitali onomad u Turskoj: A što ste se vi otcepili od nas?

Черевићан Черевићан 22:19 24.03.2010

еј Комшија, могул ија

Роберта ми комшиница
у сусрету све осваја
фале речи за похвалу
друг ми она баш дојаја

за причу је вазда вољна
фирмирана сва се сија
градитељство посао јој
ош је карнеш неодбија

ал ми Ташта моја мила
емајл посла у пар реди
- та дружења те интиме
непасују теби Деди
arianna arianna 22:45 24.03.2010

Re: еј Комшија, могул ија

Kupio doktor plac i poceo da gradi veliku lepu porodnicnu kucu. Kupio i ciga plac do doktorovog i zida i on . Sta god napravi doktor, napravi i ciga. Zavrsio doktor kucu, uredi bastu i hoce da je proda.
Pita ga ciga: "Jel doktore, kolko ti cenis tvoju kucu?"
Doktor: "Pa jedno 500.000 evra."
Ciga: "E onda cu ja ovu moju da prodam za 1000.000."
Doktor: "Pa kako za 1000.000 kad je potpuno ista kao moja?"
Ciga: "Jeste ista ali ja imam komsiju doktora, a ti mene."



Ja se nisam usrećila sa komšilukom
mikele9 mikele9 23:25 24.03.2010

Re: еј Комшија, могул ија

за причу је вазда вољна
фирмирана сва се сија
градитељство посао јој
ош је карнеш неодбија

Комшиница на куб то је
атрибуте женске има
ево како ствари стоје
кад се кара кревет цима
mikele9 mikele9 23:28 24.03.2010

Re: еј Комшија, могул ија

Ja se nisam usrećila sa komšilukom

Onda si u mojoj priči, sve znaš
dirtyharry dirtyharry 23:00 24.03.2010

Šta da ti kažem

moj iskusni prijatelju. Pisah i ja nekad o tim komšijama i kravama ma o svemu. Sad sam okrenuo list. Sad samo pregovaram sa komšinicama a gde su komšinice tu je i :





mikele9 mikele9 23:35 24.03.2010

Re: Šta da ti kažem

moj iskusni prijatelju. Pisah i ja nekad o tim komšijama i kravama ma o svemu. Sad sam okrenuo list. Sad samo pregovaram sa komšinicama a gde su komšinice tu je i : Mrs Robinson

Dragi moj Harry, mladi prijatelju na vreme si shvatio da su komšinice prava adresa!

www.blic.rs/.../80913/Lepotica-iz-Survivora
stefan.hauzer stefan.hauzer 23:48 24.03.2010

Re: Šta da ti kažem

Kad smo god G'dje Robinson...
mikele9 mikele9 23:50 24.03.2010

Re: Šta da ti kažem

Kad smo god G'dje Robinson...
rade.radumilo rade.radumilo 23:10 24.03.2010

Svako ima po neku priču

Dan pred naše venčanje, Katarinini roditelji su okitili ulazna vrata zgrade kroz koja je moj brat trebalo da je izvede.
Ne bi ovo bila Srbija da predsednik kućnog saveta nije na drugo krilo vrata stavio katanac uz izjavu: "Šta ona misli? Da je princeza?"
Katarina je ubola nervni slom, a ja sam joj rekao da se smiri i da ću ja uveče ionako doći sa kumom, pa ću otvoriti vrata a i prvom ko se bude bunio, verovatno i lobanju.
Međutim pre nego što sam ja došao u priliku da prvu bračnu noć provedem u pritvoru, Katarinin komšija (inače Albanac) je otišao do dotičnog predsednika kućnog saveta.
Niko ne zna šta mu je rekao, ali je isti strčao do ulaza i ćutke skinuo katanac...
mariopan mariopan 23:33 24.03.2010

Re: Svako ima po neku priču

E, pa mnogo je 500 godina bre, nisu stigli da nauče jezik, tek su se opasuljili a Turci odoše.
Odoh dalje da čitam

mikele9 mikele9 23:40 24.03.2010

Re: Svako ima po neku priču

Dan pred naše venčanje, Katarinini roditelji su okitili ulazna vrata zgrade kroz koja je moj brat trebalo da je izvede.
Ne bi ovo bila Srbija da predsednik kućnog saveta nije na drugo krilo vrata stavio katanac uz izjavu: "Šta ona misli? Da je princeza?"

Jel bilo ovako nekako

vesti.kombib.rs/Na-ulici-2-deo-
Katarinin komšija (inače Albanac)

E takav mi komšija treba, jedan ali vredan!
mikele9 mikele9 23:46 24.03.2010

Re: Svako ima po neku priču

nisu stigli da nauče jezik, tek su se opasuljili a Turci odoše

Draga moja, naše opasuljavanje još traje i trajaće i bez Turaka. Spasili se bre ljudi! A mi nikako da se odlučimo kako da se oPASULJimo

www.agropress.org.rs/tekstovi/11527.html
mariopan mariopan 23:54 24.03.2010

Re: Svako ima po neku priču

Lep ti je blog a i svi komentari su duhoviti, sita sam se nasmejala i sve preporučila

E sad odoh da praznim sobu , sutra mi komšija dolazi da kreči. On je inače građevinski inženjer i to mu nije posao samo ume da radi - e pa spasava me jer nigde majstora, svi kreče, stiglo proleće pa će mi on uraditi jer sam navrla i zacrtala krečenje....(naravno plaćam, rad je za pare a drugarstvo za drugarstvo).....a ja sedim na blogu i smejem se

Drugarica me sa jugom odvezla da pazarim materijal, dovukle, istovarile, nudila se i da mi pomogne oko pripreme ali tu nema mnogo posla pa ću sama. Kod nas nije problem da jedna drugoj pomognemo i kada smo zdrave ako je neki veći posao u pitanju.

Ako se ne javim dva tri dana to znači da ginem od posla jer će biti prašine i cela kuća će da bude u haosu. I travnjak treba da pokosim, joj kada stavim na spisak...

Pozdrav Mikele, blog ti je baš lep
rade.radumilo rade.radumilo 00:04 25.03.2010

Re: Svako ima po neku priču

Na kraju je bilo ovako...

mikele9 mikele9 00:15 25.03.2010

Re: Svako ima po neku priču

Na kraju je bilo ovako..

Lepo da lepše ne može biti! Svu sreću na svetu i van njega vam želim!

forum.krstarica.com/showthread.php?t=249463...
mikele9 mikele9 00:18 25.03.2010

Re: Svako ima po neku priču

ko se ne javim dva tri dana to znači da ginem od posla jer će biti prašine i cela kuća će da bude u haosu. I travnjak treba da pokosim, joj kada stavim na spisak..

Pripazi se draga, nemoj da se pretržeš, sve po redu i polako.
Pozdrav Mikele, blog ti je baš lep

Šta bih ja bez tebe
mariopan mariopan 00:36 25.03.2010

Re: Svako ima po neku priču

rade.radumilo

Baš su lepi mladenci, al da ne beše KOMŠIJE Ćoveka ne bi oboje prošli kroz ta vrata
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:38 25.03.2010

Re: Svako ima po neku priču

Lepa mlada toliko da zarad nje je trebalo sva vrata u ulici pootvarati tog dana.
mikele9 mikele9 10:08 25.03.2010

Re: Svako ima po neku priču

Lepa mlada toliko da zarad nje je trebalo sva vrata u ulici pootvarati tog dana.

I saobraćaj obustaviti!

www.smedia.rs/vesti/detalji.php?id=17523
die hard die hard 22:57 25.03.2010

Re: Svako ima po neku priču


Međutim pre nego što sam ja došao u priliku da prvu bračnu noć provedem u pritvoru, Katarinin komšija (inače Albanac) je otišao do dotičnog predsednika kućnog saveta.
Niko ne zna šta mu je rekao, ali je isti strčao do ulaza i ćutke skinuo katanac...


reko mu - Kosovo je Srbija?
rade.radumilo rade.radumilo 00:26 26.03.2010

Re: Svako ima po neku priču

mariopan
rade.radumilo

Baš su lepi mladenci, al da ne beše KOMŠIJE Ćoveka ne bi oboje prošli kroz ta vrata


Na slici su mlada i dever, moja malenkost nije na toj slici, ali je na ovoj :)



mikele9 mikele9 09:33 26.03.2010

Re: Svako ima po neku priču

Na slici su mlada i dever, moja malenkost nije na toj slici, ali je na ovoj :)

Gde se nađosmo takve rmpalije...i meni je žena do ramena
Bojan Budimac Bojan Budimac 00:16 25.03.2010

Kad videh onaj tenak

i naslov komşu, pomislih da ćeš o onom bivšem komšiji koji valjda posle Haga guli svoju kaznu, a ono tzvrtz. No, bolje je
mikele9 mikele9 00:28 25.03.2010

Re: Kad videh onaj tenak

Kad videh onaj tenak
i naslov komşu, pomislih da ćeš o onom bivšem komšiji koji valjda posle Haga guli svoju kaznu, a ono tzvrtz. No, bolje je

Evo na glas se slatko smejem u skoro pola jedan po ponoći. Kako ti samo pade na pamet drug gardista, oslobodilac Vukovara i branilac bolnice u istom! Ja sam kretena potisnuo u šuljeve i ne pomišljam na njega. Imam napisan tekst o Arki pa ću ga ubaciti u njega. Odnos Majora Garde prema Arki pre i posle Vukovara. Čitaćeš...i baš ti hvala. Inače ja mislim da je on odgulio svoje, da je na slobodi, priznali mu valjda ono boravljenje u Ševeningenu, ali nisam siguran.
Poljubac za Fu i tebe.
mariopan mariopan 00:39 25.03.2010

Re: Kad videh onaj tenak

Evo ja te sada pozdravljam ,leganje i knjavanje da mogu sutra da radim, čitaću kad uzmognem, Hvala ti
Bojan Budimac Bojan Budimac 00:51 25.03.2010

Re: Kad videh onaj tenak

Inače ja mislim da je on odgulio svoje, da je na slobodi, priznali mu valjda ono boravljenje u Ševeningenu, ali nisam siguran.

posle kažu Hag antisBski, pa da sam mu ja sudio taj sunca ne bi video, a na to bih mu još dodao jedno 15-tak godina zbog onog dranja na delegata Crvenog krsta. Blago tebi kad možeš da zaboraviš takav lik (i delo).
mikele9 mikele9 01:21 25.03.2010

Re: Kad videh onaj tenak

Blago tebi kad možeš da zaboraviš takav lik (i delo).

Ja rekoh potisnuo sam ga u... a ne zaboravio. "To" se ne zaboravlja! Sutra ga ubacujem u tekst. Znaš i sam u koljoj sam frci...da te pitam: a koji je dan danas, a mogao bi i datum da mi kažeš. Godinu ne moraš, znam, 2000....koja ono beše?
Bojan Budimac Bojan Budimac 01:31 25.03.2010

Re: Kad videh onaj tenak

a koji je dan danas, a mogao bi i datum da mi kažeš. Godinu ne moraš, znam, 2000....koja ono beše?

Otkriću ti jednu tajnu, na zaglavlju svakog komentara imaš vreme i datum

Da, brzopleto sam upotrebio reč zaboravio, a znam da ti (ko i ja) jako malo zaboravljaš.
mikele9 mikele9 01:56 25.03.2010

Re: Kad videh onaj tenak

Otkriću ti jednu tajnu, na zaglavlju svakog komentara imaš vreme i datum

E ako mi objasniš to zaglavlje, biću sasvim OK.
Odoh da spavam, sutra me čeka rmpanje!
ana_radmilovic ana_radmilovic 09:17 25.03.2010

Re: Kad videh onaj tenak

a ja se, kad videh taj tenak i naslov "komšije", setih prošlogodišnjih nereda u naselju iznad kosovske mitrovice kad su komšije albanci zidali kuće a komšije srbi demonstrirali
i moj naslov bio je "komšije"

malo je tamna slika, izvinjavam se

mikele9 mikele9 14:13 25.03.2010

Re: Kad videh onaj tenak

a ja se, kad videh taj tenak i naslov "komšije", setih prošlogodišnjih nereda u naselju iznad kosovske mitrovice kad su komšije albanci zidali kuće a komšije srbi demonstrirali
i moj naslov bio je "komšije"

Anči moja draga, KOMŠIJA na pretek na svakom koraku i u svim krajevima. Zamisli! Demonstracije što neko zida kuću, pije vodu, igra tablić, ne pere noge...dobro ovo bih razumeo.

trosjed.net.hr/grupe/smrdljive_noge/
mariopan mariopan 17:32 25.03.2010

Re: Kad videh onaj tenak

Bojan Budimac
Inače ja mislim da je on odgulio svoje, da je na slobodi, priznali mu valjda ono boravljenje u Ševeningenu, ali nisam siguran.

posle kažu Hag antisBski, pa da sam mu ja sudio taj sunca ne bi video, a na to bih mu još dodao jedno 15-tak godina zbog onog dranja na delegata Crvenog krsta. Blago tebi kad možeš da zaboraviš takav lik (i delo).

Ma nije problem što su mu sudili nego što nisu SVIMA sudili, mislim da je tako bilo pravednije.
mikele9 mikele9 18:37 25.03.2010

Re: Kad videh onaj tenak

Ma nije problem što su mu sudili nego što nisu SVIMA sudili,

Naravno SVIMA! Na svim stranama je bilo ubica i idiota ali de ne samotrolujem
blogovatelj blogovatelj 03:28 25.03.2010

Sta zna Grk sta je 500 godina

Kolega Grk i ja na pausi. On mi objasnjava kako oni u Grckoj traljavo rade mnoge stvari, a kao zakljucak rece:
- Jebi ga, nije malo 400 godina pod Turcima.
Onda sam ga zamolio da zamisli kako stvari rade oni koji su bili petsto godina pod Turcima.
mikele9 mikele9 14:16 25.03.2010

Re: Sta zna Grk sta je 500 godina

- Jebi ga, nije malo 400 godina pod Turcima.

More oni i dan današnji kubure s Turcima i ko zna koliko će još. Nije ni Grcima lako a i ti si sitničar, tražiš dlaku u jajetu za tričavih 100 godina!
ddsonik ddsonik 04:00 25.03.2010

mala uporedna analiza komsijskih odnosa

podsetio si me na stari komsiluk, koji mi iz ove prespektive izgleda kao neka rodbina (iako su se moji preselili 2 puta i dalje su u dobrim odnopsima i posecuju se)- sudeci po mirelinom primeru, takve komsije jos uvek postoje, barem u manjim sredinama

U Nemackoj nisam poznavao ni jednog komsiju, a promenio sam 4 adrese. Posebno mi je neobicno da nisam upoznao ni one vrata pored mene, da ne govorim o pozamljivanju bilo cegaJedine koje sam ikada iz zgrade uspeo da upoznam su jedino 'jugosi', ali su se i oni izgleda pomirili sa sudbinom da 'kod komsije na kafu' ne postoji...

U Shanghai-ju nisam ni ocekivao da upoznam neke komsije, ali je ipak malo drugacije. Doduse, nasu prvu komsinicu sam par puta video (stvarno vrata do vrata), ali osim dobro jutro/dan/vece, nista. Ali ne mogu da kazem da su ljudi bas toliko otudjeni kao u Nemackoj. Mene doduse komsije iz zgrade (30 spratova) prepoznaju kao tatu moje cerkice i nekoliko njih se cak ponudilo da je cuva (sto smo par puta i koristili). Kafenisanja doduse nema (slabo se ovde kafa i pije - ja prvi ne pijem...), kao ni pozajmljivanja kojecega, i tesko je porediti sa prisnim rodjackim odnosom u Srbiji (u svakom smislu), ali sasvim prihvatljivo.
moram da dodam, ovo je subjektivno vidjenje moje malenkosti i moja realnost. verujem da bi moja gospodja dodala da su komsije na severu Kine bolje, ali da ne ulazim sad u to.

valjda ti nisam bas mnogo istrolovao ovako dobar post
srdacan pozdrav
mikele9 mikele9 14:23 25.03.2010

Re: mala uporedna analiza komsijskih odnosa

takve komsije jos uvek postoje, barem u manjim sredinama

Mislio si verovatno na mariopan ali to ne menja suštinu tvog teksta. SIgurno da postoje komšije, dobre i često bolje od najrođenijih ali ja sam pisao o ličnom iskustvu.
valjda ti nisam bas mnogo istrolovao ovako dobar post
srdacan pozdrav

Samo ti piši Šangajac, kakvo te trolovanje spopalo. Pozdrav ženi i tebi i svim šangajcima, šta, nema ih više od dvadesetak miliona!
ddsonik ddsonik 03:21 26.03.2010

Re: mala uporedna analiza komsijskih odnosa

Hvala Mikele!
Mada, moram da se izvinim sto nisam jos uspeo bas sve da ih ispozdravljam
dirtyharry dirtyharry 09:29 25.03.2010

Prijatelju Mikele

imam jednu dilemu pa rekoh da pitam tebe kao starijeg i iskusnijeg. Ne znam kako da protumačim kontekst u kom se javlja tvoj blog:




Inače dotična pojava je ulovljena ovde u lokalnim vodama, brzim prstima mlađanog kolege.



Edit:

A možda je bolje ovako:



Jelica Greganović Jelica Greganović 09:36 25.03.2010

Re: Prijatelju Mikele

mikele9 mikele9 14:28 25.03.2010

Re: Prijatelju Mikele

imam jednu dilemu pa rekoh da pitam tebe kao starijeg i iskusnijeg. Ne znam kako da protumačim kontekst u kom se javlja tvoj blog:

A možda je bolje ovako:

brzim prstima mlađanog kolege.

Dragi moj harry, mladi ali veoma iskusni (u raznim domenima ljudskog delanja) prijatelju, DUH je No 1, sve ostalo spada u bozu i tice i kučine koje rutinski odrađujemo. E jesi mangup

mikele9 mikele9 14:37 25.03.2010

Re: Prijatelju Mikele

Prijatelju Mikele

Eh prijateljice Jelice! ne uzimaj za zlo svom prijatelju, 'ajde da pokušam da se vadim, to što uspavan i premoren ne shvati šta je pjesnikinja htjela reći, te se osjeti neopravdano napadnut i odreagova na, sram me bilo, onakav način.
Čitaj prijatelju (što bi rekli Unf, Budimac...) i shvataj ili begaj sa bloga
Evo da se zasladite familijarno

trosjed.net.hr/grupe/cokoladanjami/
margos margos 16:35 25.03.2010

Re: Prijatelju Mikele

A možda je bolje ovako:

Bolje
mikele9 mikele9 16:55 25.03.2010

Re: Prijatelju Mikele

Pa gde si ti bre margos, Margito jedna, samo se javucneš i ondak te nema i nema... Samo da naslikam još pet slika i onda pijemo produženi smlekom, toplu čokoladu i šta ti srce želi. Skrpićemo lovu za toliko.
ana_radmilovic ana_radmilovic 09:33 25.03.2010

moje komšije bacaju djubre kroz prozor

preko puta kuće u kojoj imam stan su nedovršene zgrade.
u te nedovršene zgrade bez vode, struje i kanalizacije, uselile su se izbeglice iz sela svinjare (nomen est omen, božemeoprosti ali istina je)
ispred tih nedovršenih zgrada u koje su ove divlje izbeglice sprovele vodu (platiš nekome iz gradskog vodovoda da ti privatno to odradi) i struju (okačiš kabl o već nešto gde ima struje), ispred tih, dakle, zgrada parkirani su sasvim pristojni novi automobili.
imanja na kojima su im albanci (koji su isto prljavi ko svinje i kosovo je jedna deponija) obnovili kuće - ovi su naravno prdali. u medjuvremenu su podobijali i izbegličke stanove u novim zgradama koje su pravljene za njih na severu kosova i te jadne izbeglice bogatije su u nekretninama od većine ljudi koje poznajem.
medjutim, oni i dalje neće da izadju iz ovih groznih i neuslovnih zgrada. i bacaju sve kroz prozor tako da je izmedju te dve njihove zgrade prava deponija.
naravno, izašli bi oni da je iko zainteresovan da se te zfrade srede. opštinske vlasti, medjutim, vipe vole da uzmu pare za taj "projekat" i podele medju sobom.
i tako nekoliko puta.
pokušavali neki stranci da srede stvar ali im "naši" nisu dali iz (naravno) patriotskih razloga.
mikele9 mikele9 14:43 25.03.2010

Re: moje komšije bacaju djubre kroz prozor

i te jadne izbeglice bogatije su u nekretninama od većine ljudi koje poznajem.

Anči, ajde izradi mi nekoliko kuća i stanova, pa da me vidi bog! Rentijer je pravo zanimanje. Ubeđen sam da ti to možeš, pa tebe tamo drže kao malo vode na dlanu

trg-cuda.leonardo.it/.../pag1/muzika_je.html
margos margos 16:42 25.03.2010

Re: moje komšije bacaju djubre kroz prozor

I moje ... a ja se zapanjila, pa sam se posle sama sebi smejala. Kao da je to nešto čudno, to, kesu s đubretom, zafrljačiš kroz prozor... ja, čudna mi čuda...

A jednom, ugledam nešto čudno na podu... prilazim pažljivo, zagledam, kad ono: polutka krompira. Ubacila mi komšinica iz susedne zgrade kao opomenu da utišam muziku. Čula sam prethodno veče da je nešto tupnulo, ali sam tad imala roticu, pa sam mislila da je ona udarila o nešto.
Bojan Budimac Bojan Budimac 16:59 25.03.2010

Re: moje komšije bacaju djubre kroz prozor

polutka krompira

polutka, šta to štednja municije, po sistemu 2 od jednog?
mikele9 mikele9 17:00 25.03.2010

Re: moje komšije bacaju djubre kroz prozor

Spušta 'ladno poveliku kesu s đubretom onkraj lifta gospođa, komšinica sa drugog sprata. Mislim čeka da dođe lift pa će.. Dođe lift, ona bez kese u njega. A Đubre, pitam? Pa pokupiće već neko, dobijam špricer odgovor. Dobro, kažem, evo ja ću, uzimam kesetinu i vidim kako mi se gospođa kroz vrata od lifta koja se zatvaraju, plazi jezikom!
mikele9 mikele9 17:07 25.03.2010

Re: moje komšije bacaju djubre kroz prozor

polutka, šta to štednja municije, po sistemu 2 od jednog?

Ja mislim da je u pitanju vrsta muzike. Za stanovitu muziku, margos možeš da očekuješ i glavicu kupusa.

www.seloveselo.com/index.php/topic,1392.0.html
margos margos 17:08 25.03.2010

Re: moje komšije bacaju djubre kroz prozor

Bojan Budimac
polutka krompira

polutka, šta to štednja municije, po sistemu 2 od jednog?

Pa da, to je taktika. :)
Otad ne otvaram prozore s te strane, nego samo odškrinem, te tako imam svakog leta tragove šljiva po prozorima.

Molili me neki nervozni prijatelji da ih ostavim par dana same i odem na put, da srede stvar, no mi žao komšiluka.
mikele9 mikele9 17:14 25.03.2010

Re: moje komšije bacaju djubre kroz prozor

Molili me neki nervozni prijatelji da ih ostavim par dana same i odem na put, da srede stvar, no mi žao komšiluka.

Trebala si da pristaneš, onda ti ne bi niz prozore curio pekmez od šljiva
Kao što vidiš nisam ja ovo džabe kreč... pisao.
margos margos 17:20 25.03.2010

Re: moje komšije bacaju djubre kroz prozor

Bolje šljive po oknima, nego da prijatelje posećujem po ustanovama...
mirelarado mirelarado 20:57 25.03.2010

Re: moje komšije bacaju djubre kroz prozor

Је л' могу ја један позитиван пример? Силазим са комшиницом лифтом, обе смо кренуле у град, ја носим везану кесу са ђубретом, а она две кесе пуне празних пластичних боца. Причамо о времену и стижемо до контејнера, она не застаје него ме поздравља. - Заборавили сте флаше, кажем ја. - Не, иза ћошка има складиште за рециклажу пластичних боца, носим их тамо. Поцрвенела сам, разуме се, до корена косе. Нисам знала!!! Од тада и моја породица редовно тамо односи пластичне боце.
mikele9 mikele9 21:15 25.03.2010

Re: moje komšije bacaju djubre kroz prozor

Је л' могу ја један позитиван пример?

Позитиван пример је знак да можемо да мењамо навике, да се сами мењамо на боље а не да непрекидно гунђамо и закерамо а да прст не померамо да би и нама и свима око нас било макар пристојно.

http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2008/09_septembar/21/beograd/kontejneri_v.jpg

Ово није постављено да би се палило, ломило, уништавало... већ да би најзад почели да мислимо о будућности, не само нашој.
mirelarado mirelarado 21:23 25.03.2010

Re: moje komšije bacaju djubre kroz prozor

mikele9
Ово није постављено да би се палило, ломило, уништавало... већ да би најзад почели да мислимо о будућности, не само нашој.


Надам се да ће их поставити што пре. У почетку ће бити потребан чувар да надзире како их наши вазда гневни грађани не би загушивали и уништавали.
mariopan mariopan 21:43 25.03.2010

Re: moje komšije bacaju djubre kroz prozor

mirelarado
mikele9
Ово није постављено да би се палило, ломило, уништавало... већ да би најзад почели да мислимо о будућности, не само нашој.


Надам се да ће их поставити што пре. У почетку ће бити потребан чувар да надзире како их наши вазда гневни грађани не би загушивали и уништавали.

Samo da kažem da se to smeće u Grčkoj odvaja već u kući, i moji to rade, jedna kesa je za pravo đubre a druga mnogo veća za sve što se može reciklirati - to sve zajedno ide u jednu kesu jer tamo postoje fabrike za preradu pa se na traci razdvajaju konzerve od pića, staklo, drvo, papir i slično. Taj kontejner je plave boje a onaj za đubre je zelene boje.

E, to smeće za reciklažu je većinom od ambalaže, najlona , papira, konzervi i čisto je, nema nikakav neprijatan miris, i njega ima bar četiri puta više od pravog đubreta. Ono pravo đubre jedva da bude jedna kesica iz supermarketa (dnevno) i ako se to redovno tako odvaja, vidim po količinama jednog i drugog, možemo bar 4 deponije da uštedimo i reciliramo u neku korisnu sirovinu ili proizvod.

Kako bi nam onda bilo lepo i čisto svuda oko nas
mirelarado mirelarado 22:06 25.03.2010

Re: moje komšije bacaju djubre kroz prozor

mariopan
E, to smeće za reciklažu je većinom od ambalaže, najlona , papira, konzervi i čisto je, nema nikakav neprijatan miris, i njega ima bar četiri puta više od pravog đubreta. Ono pravo đubre jedva da bude jedna kesica iz supermarketa (dnevno) i ako se to redovno tako odvaja, vidim po količinama jednog i drugog, možemo bar 4 deponije da uštedimo i reciliramo u neku korisnu sirovinu ili proizvod.

Kako bi nam onda bilo lepo i čisto svuda oko nas


Недавно смо на овом лепом блогу Билија Питона говорили о томе. И ја мислим да је фабрика за прераду отпадака, барем за веће градове, најбоље решење. Мариопан,
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:29 25.03.2010

moj komsija

moj komsija nije turcin, nego amerikanac, ima 91 godinu i ko lutka je jedino... uh, gluv je totalno, a jako voli da slusa seselja u den haagu, pa kad odvrneee, ja u fras. i dzaba deeebeli zidovi, to prodire, uzas jedan. i kazem ja njemu, ajte komsija, sta ce vam taj seselj, nije to zdravo ni za vas ni za mene i on mi se mucenik izvinjava, kaze ne cuje, pa odvrne, a voli da ga slusa, bas. kaze, sve im je lepo reko, jel ste culi komsinice, kazem jesam jesam i bezim, a on kaze maaa sta su nam uradili, dodje mi da pocepam moj pasos, ja vec nestala iza ugla, tako da ne znam da li je pocepao:)
mikele9 mikele9 23:04 25.03.2010

Re: moj komsija

moj komsija nije turcin, nego amerikanac, ima 91 godinu i ko lutka je...jako voli da slusa seselja u den haagu, pa kad odvrneee, ja u fras...on kaze maaa sta su nam uradili,dodje mi da pocepam moj pasos, ja vec nestala iza ugla,
tako da ne znam da li je pocepao:)


http://www.e-novine.com/thumbnail.php?file=y197829554423726.jpg&size=article_medium

Nadam se da komšija lutka nije pocepao svoj pasoš pa ni zbog Šešelja, ima samo 91 godinu, ihaj ima da se naputuje po belom svetu!
jasnaz jasnaz 08:55 26.03.2010

svirka

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana