Društvo| Gost autor| Mediji| Politika

Tanjug, Beta i Teta Nata

Milutin Milošević RSS / 27.03.2010. u 14:02

Moj dragi gost Florian

 

Dana 25.03. dnevni list Glas javnosti i neka druga glasila prenela su agencijsku vest Tanjuga koja u delu glasi

Mesarović: Prekinuta veza advokata, biznismena i stranaka

Izvor: Tanjug 

25. mart 2010. 13:59:10

BEOGRAD, 25. marta (Tanjug) - Predsednica Visokog saveta sudstva (V S S) Nata Mesarović izjavila je danas da je ta institucija sprovedenom reformom prekinula vezu advokata, biznismena i tajkuna i političkih stranaka, koja je do tada postojala, i dodala da će efekti reforme u pravosuđu dati prave rezultate za dve, dve i po godine. 

Izvor: Glas Javnosti

O istom događaju Beta ipak izveštava nešto drugačije

Četvrtak, 25.3.2010.

Prekinuta veza pravosudja sa kriminalom

BEOGRAD, 25. marta 2010. (Beta) - Predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović izjavila je u četvrtak da je u Srbiji prekinuta veza pravosudja sa kriminalom, političkim stranka, tajkunima i biznismenima i da će pravi efekti i rezultati reforme pravosudja biti poznati za dve do dve i po godine.

Izvor: Beta

nata-mesarovic-x.jpg

Narodna skupština je na Petoj sednici Drugog redovnog zasedanja (30. novembar 2009. godine), većinom glasova, usvojila je Predlog odluke o izboru predsednika Vrhovnog kasacionog suda i izabrala Natu Mesarović za predsednika Vrhovnog kasacionog suda.

Predsednica Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarović  položila je zakletvu u Skupštini Srbiji. 

"Zaklinjem se svojom čašću da ću svoju funkciju vršiti verno Ustavu i zakonu po najboljem znanju i umeću i služiti samo istini i pravdi", zaklela se predsednica kasacionog suda Nata Mesarović.

Ne sumnjajući u kvalifikovanost gospodje Mesarević za izbor na ove funkciju, kao i da će raditi po najboljem znanju i umeću, ove prenete izjave gospođe Mesarević date u funkcije Predsednice VSS u najmanju ruku čude.

Naime gospodji Mesarević su poznate ili bi morale biti poznate i odredbe Nacionalne strategije reforme pravosuđa, da se uspostavljanjem vladavine prava i pravne sigurnosti vrati poverenje građana u pravosudni sistem Republike Srbije stavljanjem akcenta na četiri ključna načela: nezavisnosti, transparentnosti, odgovornosti i efikasnosti pravosuđa.

Kao organ za sporvođenje Nacinalne strategije formirana Komisiji za sprovođenje strategije.

Sastav Komisije činiće predstavnici svih relevantnih pravosudnih institucija. Predstavnika Ministarstva pravde predložiće ministar, predstavnika Vrhovnog suda Srbije predložiće predsednik suda, predstavnika Odbora za pravosuđe Narodne skupštine predložiće predsednik Odbora, predstavnika Republičkog javnog tužilaštva predložiće Republički javni tužilac, predstavnika Društva sudija predložiće Upravni odbor, predstavnika Društva tužilaca predložiće Upravni odbor, predstavnika advokature predložiće Upravni odbor Advokatske komore Srbije, predstavnika Pravosudnog centra predložiće Upravni odbor, predstavnika Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu predložiće dekan. Pored predstavnika pravosudnih institucija, u Komisiji će biti i predstavnik Ministarstva finansija, koji će biti spona i garant održivosti sprovođenja Strategije u skladu sa mogućnostima budžeta Republike Srbije.

Iz ovog je vidljivo da Narodna skupština i dalje, kao delove pravosudnog sistema, pored sudstva sistema navodi i tužilaštva i advokaturu koji još uvek nisu u nadležnosti VSS.

Tačno je da VSS i njegova predsednica u skladu sa zakonskim ovlašćenjima

•  obavlja poslova u vezi sa sprovođenjem Nacionalne strategije reforme pravosuđa iz svoje nadležnosti

a isto tako 

•  obaveštava javnost o svom radu

Tu sad dolazi do male nejasnoće

Ako je gornja izjava tačno preneta od strane Tanjuga, onda se Predsednica izjavom “da je ta institucija sprovedenom reformom prekinula vezu advokata, biznismena i tajkuna i političkih stranaka, koja je do tada postojala“ donekle izašla iz okvira ovlašćenja, odnosno u najmanju ruku nije dala validno objašnjnje na koji način je to VSS učinio.

Ostaje još i nedoumica u deo novinskog izveštaja

“Na sednici Odbora za pravosuđe, na kojoj su, i pored toga što nije bilo kvoruma za odlučivanje, predsavljeni izveštaji o radu VSS i zaštitnika građana za prošlu godinu.”

Ako se radi o zakonskoj obevezi Visokog saveta sudstva da podnosi godišnji izveštaj o svom radu Narodnoj skupštini, možda bi bilo celishodno razmisliti da se do sledeće sednice odbora donekle preformulišu neki delovi izveštaja.

Ukoliko se isto ne bi učinilo, mogućno je da bi se neki,od strane predsednice spomenuti akteri mogli zapitati o “načinu”  na koji je to učinjeno od strane VSS-a, ukoliko je isto učinjeno u skladu sa zakonom , pa bi bila otklonjena i  nejasnoća oko mogućeg prekoračenja ovlašćenja.

Ostao bi samo još problem izveštavanja o ovom dosta osetljivom pitanju. Neće biti prvi put da je u reformi pravosuđa došlo do nesporazuma izveštača i ministarke pravde i predsednice VSS (setimo se samo dela o učešću BIA i reizboru sudija).

Da li je gospodja Mesarević govorila o prekidanju veza pravosudja s kriminalom (po Beti) i kojih to delova pravosudja, ili o Prekidu veza advokata, biznismena i stranaka (po Tanjugu).

Čiji ugled je narušen ovom izjavom pripadnika advokature ili pripadnika sudstva, tužilaštva i advokature kao delova prqavosudja?

Najinteresantniji aspekt ove nove izjave gospođe Mesarević se ogleda baš u tome da je data u vreme kada su sve brojnije primedbe na politizaciju sudstva izvršenu reformom pravosudja po VSS- u i Nati Mesarević.U ovom trenutku hvaliti se time da je VSS prekinuo vezu izmedju advokata i političkih stranaka neumesno je bar po dva osnova

Prvo zato što to ističe predsednik VSS kojeg bira Narodna skupština

 

Samo malo podsećanje

Nata Mesarović na čelu Vrhovnog suda

09.Mar.2009, Izvor: 

Sudija Nata Mesarović izabrana za vršioca dužnosti predsednika Vrhovnog suda Srbije. Dosadašnja predsednica Vida Petrović-Škero odbila ponovnu kandidaturu nakon isteka mandata. 

Opšta sednica Vrhovnog suda Srbije je za v.d. predsednika izabrala sudiju Krivičnog odeljenja Natu Mesarović, nakon što je dosadašnjoj predsednici Vidi Petrović-Škero istekao četvorogodišnji mandat na toj...

A Predsednik Vrhovnog kasacionog suda postala je

Kandidat za Vrhovni kasacioni sud

24.nov.2009.16:25, Izvor: B92

Visoki savet sudstva predložio je Skupštini Srbije da za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda izabere Natu Mesarević i taj je predlog stigao u parlament. U obrazloženju predloga navedeno je da je Vrhovni savet sudstva 11. novembra jednoglasno odlučio da za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda predloži Natu Mesarević, vršioca dužnosti predsednika Vrhovnog suda Srbije. Toj sednici Saveta predsedavala je Đurđina Bjelobaba, a Nata Mesarević je bila izuzeta.

Posle izbora u Skupštini, na pitanje kako se oseća kao prvi sudija Srbije, Nata Mesarović je rekla: "Dobila sam podršku 133 poslanika Narodne skupštine od 135 prisutnih. To samo govori da se i u Skupštini vodilo računa o kriterijumima koji važe za sve ostale sudije, a to su stručnost, dostojnost, obučenost i nezavisnost, sve ono što bi trebalo da poseduje predsednik najvišeg suda."

(podvukao autor posta)

Koliko mi je poznato, poslanici u skupštini predstavljaju još uvek političke stranke (parlamentarne) koje su dobile određen broj mandata na izborima i rasporedile svojim članovima po kriterijumima koje su same odredile.

Dakle gospodju Mesarović su izabrale političke stranke i ona ima direktne i još neprekinute veze sa istim.

Ovo se ne bi moglo reći za advokate, koji još uvek za razliku od sudija ne moraju prilikom upisa u imenik advokata biti predloženi od političkih stranaka, za koje još ne važi numerus clausus , odnosno ograničen broj advokata za područje određenog suda gde bi se na taj način mogao sprečiti i ograničiti upis advokata, a na taj način i onemugućiti neko ko ispunjava zakonske uslove i uslove advokatske komore  u pogledu dostojnosti za obavljanje profesijeda se upiše u imenik advokata.

U ovom kontekstu izjava gospodje Mesarević o ulozi VSS sa njom na čelu u prekidu veza advokata sa političkim strankama izgleda u najmanju ruku čudno, te pretpostavljam da bi trebala da bude predmet demantija ili  izvinjenja izveštača zbog netačno prenete izjave.

Istovremeno ovakvo izveštavanje o rezultatima u ostvarenju Nacionalne strategije reforme pravosudja kako od strane Predsednice, tako i od strane dve vodeće domaće novinske agencija, ne doprinose mnogo vraćanju  ugleda kako advokature na čiji ugled je izvršen direktan atak, tako ni na pravosudje u okviru kojeg je i sudstvo izabrano u skladu sa preporukama Saveta na čijem je čelu gospodja Mesarević. 

I ovo što može isto tako biti  legitiman strateški cilj, ali nadam se ne Narodne skupštine Republike Srbije.

Nadam se da će Advokatska komora Srbije zauzeti stav po pitanju izlaganja gospođe Mesarević,a bilo bi lepo i nadase korisno kada bi  se i novinske agencije koje su dijametralno suprotno izveštavale  usaglasile u pogledu onog  šta je gospođa Mesarević zapravo izjavila.

Atačmenti

  • 01.jpg / 40.02 / KB image/jpeg


Komentari (35)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

milisav68 milisav68 14:09 27.03.2010

the

Reanimator
Bili Piton Bili Piton 16:52 27.03.2010

Bogami


korpulentna ova teta Nata, sad je prvi put vidim u stampu.
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:23 27.03.2010

Re: Bogami



Ti to o meni nešto?
Bili Piton Bili Piton 18:11 27.03.2010

Re: Bogami

Milutin Milošević


Ti to o meni nešto?


mirelarado mirelarado 23:06 27.03.2010

Re: Bogami

Bili Piton

korpulentna ova teta Nata, sad je prvi put vidim u stampu.


Позамашна јесте, али је уверљивост њене изјаве некако танка.
freehand freehand 18:33 27.03.2010

Fratelli&conseglieri

Na reformu pravosuđa gledam kao na zakasnelu ali neophodnu revolucionarnu pravdu.
I iskreno se nadam da će država, odnosno vlast, ovoga puta istrajati u nameri da se stvari dovedu u red (ako joj je to namera() Pri tom naročito u vidu imam, recimo, akciju "Sablja"; rado bih da rezultati ovoga puta budu kao i onda, ali da se za nekoliko meseci ne izvinjavamo barabama, secikesama, ubicama i drugoj "gospodi" zbog kršenja njihovih ljudskih prava i građanskih sloboda.
Da se država malo manje držala zakona i zakonitosti, naime, možda bi i pokojni premijer bio živ.
Inače u ovoj zemlji prepunoj "mafija" i Mafije niko nije pomenuo onu najžešću i najgoru - advokatsku mafiju. Njima fiskalne kase?! Ma haj'te molim Vas! A da ne pričamo o nečem ozbiljnije,...
Jasno je meni da je demokratija u proceduri; da je poštovanje zakona, makar i lošeg, osnov stabilnosti društva, itd, itd...
Ali je zrelo za 6. oktobar, kad god to padalo i odakle god počelo.
Tako možda saznamo i nešto o politićkoj pozadini Ubistva, i ko je ubio Ćuruviju, i još koješta nešto.

ecce-florian ecce-florian 18:39 27.03.2010

Re: Fratelli&conseglieri

Na reformu pravosuđa gledam kao na zakasnelu ali neophodnu revolucionarnu pravdu.
I iskreno se nadam da će država, odnosno vlast, ovoga puta istrajati u nameri da se stvari dovedu u red (ako joj je to namera()

Jasno je meni da je demokratija u proceduri; da je poštovanje zakona, makar i lošeg, osnov stabilnosti društva, itd, itd...
Ali.....

Ako sam dobro razumeo,mišljenja si da su Srbija i Gospođa Mesarević na pravom putu?
freehand freehand 18:56 27.03.2010

Re: Fratelli&conseglieri

Priznajući da nisam baš duboko grebao pod površinu aktuelnih sporova, te da mi je poznavanje prava skoro pa rudimentarano ( gde se ne razlikujem od nekih sudija, po svemu sudeći) - da. Mislim da je ovo veliki iskorak u pravom smeru.
Da li sa gospođom Mesarević ili nekom drugom gospođom koja bi imala hrabrosti da takav iskorak napravi a onda se i izloži sudu stručne i druge javnosti i to pravda - nije mnogo bitno.
I ja sam, ovoga puta spreman da, diskutabilna sredstva pravdajući Velikim ciljem, otrpim šta mi sleduje.
sentinel26 sentinel26 19:03 27.03.2010

Re: Fratelli&conseglieri

ecce-florian
Na reformu pravosuđa gledam kao na zakasnelu ali neophodnu revolucionarnu pravdu.....

Ako sam dobro razumeo,mišljenja si da su Srbija i Gospođa Mesarević na pravom putu?

Gospodja Mesarević vjerovatno jeste na svojem pravom putu ali Srbija nije kada se posmatra ta navodna borba protiv organizovanog kriminala.

Na vrhu te piramide nalaze se ratni profiteri i ratni kriminal začinjen zločinima.
Ratni kriminal, ratni profiteri, ratni bogataši nijesu u agendi srpskog pravosudja a ne vjerujem ni da će biti..

Ustavni sud nije poništio odluku VSS ali je rekao da sudije i tužioci imaju pravo da im se pojedinačno obrazloži zašto nijesu reizabrani i da poslije toga imaju i pravo ustavne žalbe..
Time je US priznao da odluka nije donešena u skladu sa zakonima..

Ogroman broj predmeta kreće iz početka, jedan dio miruje.

Ova rečenica:
Predsednica Visokog saveta sudstva (V S S) Nata Mesarović izjavila je danas da je ta institucija sprovedenom reformom prekinula vezu advokata, biznismena i tajkuna i političkih stranaka, koja je do tada postojala, i dodala da će efekti reforme u pravosuđu dati prave rezultate za dve, dve i po godine.

kao da je prepisana iz nekih komunističkih referata i sadrži elemente klevete..
Šta ovo znači ?
- Advokati - to su neki koji su radili u korist kriminala i sada više neće.
- Biznismeni - to su takodje ljudi koji se bave "kriminalnim" biznisom - neće više, dovedeni su poznaniju prava..
- Tajkuni - ljudi za koje se "ne zna" kako su se obogatili - ali je njihova veza sa kriminalom sada prekinuta..
- Političke stranke - aha, to su ovim što su i do sada ljubljenim glasačima obećavali brda i doline, nijesu to obećanje ispunjavali - a sada je njihova veza sa kriminalom prekinuta - narode biće bolje...

ecce-florian ecce-florian 20:26 27.03.2010

Re: Fratelli&conseglieri

freehand

Mislim da je ovo veliki iskorak u pravom smeru.

Mogućno, no u tom delu nisu novum razmatranja o obimu pridržavanja zakona ( držanje zakona kao pp - mani zakon drž' se ustava)

U ovom obraćanju mogućno da je interesantnija
hrabrosti da takav iskorak napravi a onda se i izloži sudu stručne i druge javnosti i to pravda -

Naime još se nije
slegla prašina oko uloge BIA-e u izboru sudija gde je gospodin Rodoljub Šabić izmedju ostalih izneo i sledeće

U razgovoru sa predsednicom Visokog saveta sudstva Natom Mesarović i ministarskom pravde Snežanom Malović dobio sam uveravanja da ti podaci nisu korišćeni, izjavio je Rodoljub Šabić, ali je za naš radio rekao da on i njegovi saradnici imaju zakonsku obavezu da dobiju direktan uvid u izborni materijal. Na pitanje da li je od Visokog saveta sudstva zatražio uvid u izborni materijal, Šabić kaže:

“Još formalno nisam, ali to ću početkom sledeće nedelje zatražiti.“

RFE: Bojite li se da će odstraniti te informacije, ako ih je bilo?

Šabić: "Ne mogu da se bojim da će ih odstraniti jer moram valjda da verujem jednom ministru i jednom predsedniku Vrhovnog suda da ih nema. Prema tome, ako oni ne govore istinu, iluzorno je očekivati da ćemo tamo nešto naći.”


dok su neki drugi tvrdoglavo insistirali na izjavama gospodina Vukadinovića

Međutim, Vukadinović je 13. januara na sednici Odbora Skupštine Srbije za bezbednost, odgovarajući na poslaničko pitanje da li je BIA učestvovala u reizboru sudija i dostavljala podatke Ministarstvu pravde, rekao da je BIA postupala po zakonu.

“Po podzakonskom aktu koji je donela Vlada Republike Srbije o obavljanju bezbednosnih poslova... Mi imamo obavezu da sarađujemo sa drugim državnim organima i da, kao jedini u državi, imamo pravo i obavezu da kontraobaveštajno štitimo kako Republiku Srbiju tako i državne organe, naravno i lica koja su od posebnog značaja.“

Vukadinović je na sednici pomenutog odbora rekao da nije u situaciji da nedvosmisleno potvrdi da je BIA dostavila bilo kakve podatke i informacije u vezi sa postupkom reizbora sudija.

Nekoliko dana kasnije prvi čovek BIA je za dnevnik “Blic” izjavio da je Vlada pomenutom uredbom omogućila BIA da obavi bezbednosnu proveru i onih koji se primaju na rad u sudovima. Rekao je da u tom podzakonskom aktu stoji da su među licima koja se bezbednosno štite i proveravaju, a što je nadležnost i njegove agencijie, i nosioci najviših tužilačkih i sudskih funkcija. Prevedeno na svima razumljiv jezik – da BIA sme da proverava sudije i tužioce.

izvor

a gospodja Mesarević sem gore citirane izjave u istom obraćanju a opet prema tanjugu tvrdi da se VSS pridržavao Ustava i zakona

Ona je navela da se V S S u postupku opšteg izbora sudija pridržavao Ustava i zakona, te da u tom procesu nisu korišćeni podaci BIA, policije i drugih državnih organa, već da je za ocenu sudija bio dovoljan uvid u njihov rad i postupanje u predmetima koje su vodili.

O postupanju u predmetu koji se vodi pred Ustavnim sudom po pitanjima u vezi odluka VSS i reizbora sudija,ne bih ovaj put stavljao komentar, budući da je među pripadnicima moje struke važilo pravilo da nije uputno govoriti javno o "živom predmetu" jer se na taj način može vrši pritisak na pravosuđe.
Za razliku od ovakvog pristupa, u prilici sam da prenesem deo izjave Gospođe Mesarević

"Visoki savet sudstva smatra da da žalba nije sredstvo za osporavanje nepravilnog ili pogrešnog izbora, odnosno neizbora, kao i da nije moguće iste ili slične ustavne žalbe različito tretirati, jer se ustavne žalbe odnose na povrede prava, a ne na neizbor sudija", kazala je Mesarović.
Ona je objasnila da se Ustavnom žalbom štite od povrede ili uskraćivanja Ustavom zajamčena ljudska ili manjinska prava i slobode, do kojih dolazi donošenjem pojedinačnog akta ili nekom radnjom, a Visoki savet smatra da izbor za sudiju i tužioca samo po sebi nije Ustavom zajamčeno pravo.
"Usled toga ustavna žalba se ne može odnositi na izbor sudije i tužioca, već na eventualnu povredu ili uskraćivanje Ustavom zajamčenih prava i sloboda u postupku izbora", istakla je predsednica Visokog saveta, koja je na čelu i Vrhovnog kasacionog suda.

izvor
sentinel26 sentinel26 21:24 27.03.2010

Re: Fratelli&conseglieri

ecce-florian
, u prilici sam da prenesem deo izjave Gospođe Mesarević

"Visoki savet sudstva smatra da da žalba nije sredstvo za osporavanje nepravilnog ili pogrešnog izbora, odnosno neizbora, kao i da nije moguće iste ili slične ustavne žalbe različito tretirati, jer se ustavne žalbe odnose na povrede prava, a ne na neizbor sudija", kazala je Mesarović.
Ona je objasnila da se Ustavnom žalbom štite od povrede ili uskraćivanja Ustavom zajamčena ljudska ili manjinska prava i slobode, do kojih dolazi donošenjem pojedinačnog akta ili nekom radnjom, a Visoki savet smatra da izbor za sudiju i tužioca samo po sebi nije Ustavom zajamčeno pravo.
"Usled toga ustavna žalba se ne može odnositi na izbor sudije i tužioca, već na eventualnu povredu ili uskraćivanje Ustavom zajamčenih prava i sloboda u postupku izbora", istakla je predsednica Visokog saveta, koja je na čelu i Vrhovnog kasacionog suda.

izvor

Citat iz jedne odluke Ustavnog suda (Už broj 184/2008 - 26.11.2009. ) :

"Prema odredbi člana 170. Ustava Republike Srbije, ustavna žalba se može podneti protiv pojedinačnih akata ili radnji državnih organa ili organizacija kojima su poverena javna ovlašćenja, a kojima se povređuju ili uskraćuju ljudska ili manjinska prava i slobode zajemčene Ustavom, ako su iscrpljena ili nisu predviđena druga pravna sredstva za njihovu zaštitu.

U toku postupka pružanja ustavnosudske zaštite, povodom ispitivanja osnovanosti ustavne žalbe u granicama zahteva istaknutog u njoj, Ustavni sud utvrđuje da li je u postupku odlučivanja o pravima i obavezama podnosioca ustavne žalbe povređeno ili uskraćeno njegovo Ustavom zajemčeno pravo ili sloboda."


Čini se da je gospodja Mesarović malkice "pre-tumačila" Ustav, vještim skraćivanjem, a osim toga nije ni ovlašćena da daje tumačenje Ustava.

Ustavni sud Srbije je već rekao da neizabrane sudije imaju pravo na ustavnu žalbu a prvi preduslov je da dobiju pojedinačna obrazoloženja..

Boldiranje i podvlačenje S.26.

freehand freehand 22:08 27.03.2010

Re: Fratelli&conseglieri

Potpuno verujem na reč da je sve tako kako kažete ili sumnjate.
Ali, da se septembra dvehiljadite ostalo na pravnom oružju i oruđu nepomenik bi još sedeo na Andrićevom vencu, ne ležao pod lipom.
U međuvremenu smo se nauživali i legalizma, toliko da je mnogima na nos izašao.
Biće da bi trebalo vratiti i ministre Stojkovića i Jočića, i gg. bulatović&Tomić, jer su njihove reforme konačno osovile na noge Zakon i Bezbednost u ovoj zemlji.

Da ne gnjvim više: na ljutu ranu - ljuta trava. a mislim da nam je pravosuđe bilo takav parlog i mulj i žabokrečina, smradna i otrovna, da je nemoguće bilo ma šta pokvariti. Svaki potez sa dobrom namerom, čak i loš, neustavan i nezakonit, u najgorem slučaju unosi malo promaje, da se bar malo maglena koprena digne i ponešto jasnije ugleda i prepozna.
BTW, pričajući sa prijateljima i poznanicima iz pravosuđa (i sudije i tužioci), i advokature, imam utisak da je bar u lokalnoj sredini sve urađeno kako treba. Otišli su oni koji su po svim ljudskim i profesionalnim kriterijumima morali da odu, došli su ili dobri ili oni za koje se još ne zna i koji tek treba da se pokažu.
Pa sad, spreman sam da zažmurim i na oba oka na tren ako mi to daje nadu da će ova zemlja krenuti korak napred. Makar pri tome malkice i "nagazili" Ustav.
ecce-florian ecce-florian 23:29 27.03.2010

Re: Fratelli&conseglieri

sentinel26
Čini se da je gospodja Mesarović malkice "pre-tumačila" Ustav, vještim skraćivanjem, a osim toga nije ni ovlašćena da daje tumačenje Ustava.

Ustavni sud Srbije je već rekao da neizabrane sudije imaju pravo na ustavnu žalbu a prvi preduslov je da dobiju pojedinačna obrazoloženja..


Sentinel , ne samo da sam učen dobrim običajima da nije u redu da se komentariše postupak koji je u toku , već mi je to i ekplicitno zabranjeno odredbom Kodeksa profesionalne etike advokata

41. Advokat ne sme da koristi stručne skupove i svoju naučnu, pedagošku i publicističku delatnost da bi agitovao za svog klijenta i podsticao nedozvoljene pritiske u predmetu čiji je postupak u toku, osim ako se radi o stručnoj obradi konačno rešenih procesnopravnih problema i ukoliko to čini bez navođenja imena stranaka i sopstvene povezanosti sa predmetom.

Komentari Predsednice Vrhovnog kasacionog suda i Predsednice VSS a u vezi postupka pred Ustavnim sudom koji je u toku ,najverovatnije nisu zabranjeni nekim posebnim aktom, a ukoliko bi se upustio u raspravu o drugim aspektima izjave gospođe Mesarević, bojim se da bi predmet ovog posta ,postao ipak preširok, .
sentinel26 sentinel26 10:18 28.03.2010

Re: Fratelli&conseglieri

ecce-florian
sentinel26
Čini se da je gospodja Mesarović malkice "pre-tumačila" Ustav, vještim skraćivanjem, a osim toga nije ni ovlašćena da daje tumačenje Ustava.
Ustavni sud Srbije je već rekao da neizabrane sudije imaju pravo na ustavnu žalbu a prvi preduslov je da dobiju pojedinačna obrazoloženja..


Sentinel , ne samo da sam učen dobrim običajima da nije u redu da se komentariše postupak koji je u toku , već mi je to i ekplicitno zabranjeno odredbom Kodeksa profesionalne etike advokata

41. Advokat ne sme da koristi stručne skupove i svoju naučnu, pedagošku i publicističku delatnost da bi agitovao za svog klijenta i podsticao nedozvoljene pritiske u predmetu čiji je postupak u toku, osim ako se radi o stručnoj obradi konačno rešenih procesnopravnih problema i ukoliko to čini bez navođenja imena stranaka i sopstvene povezanosti sa predmetom.

Komentari Predsednice Vrhovnog kasacionog suda i Predsednice VSS a u vezi postupka pred Ustavnim sudom koji je u toku ,najverovatnije nisu zabranjeni nekim posebnim aktom, a ukoliko bi se upustio u raspravu o drugim aspektima izjave gospođe Mesarević, bojim se da bi predmet ovog posta ,postao ipak preširok, .

Moje poštovanje vama i vašem tekstu ali ja nijesam pod zakletvom.

Komentarisao sam izjavu gospodje Mesarović koja je u suprotnosti sa Ustavom i odlukom Ustavnog suda čiji sam dio citirao i citirao sam saopštenje US - tj. razrešenje dileme da li neizabrane sudije i tužioci uopšte imaju pravo na ustavnu žalbu.
To što sam ja citirao se neće promijeniti - to je "presudjena stvar"..

Što se tiče postupka pred US ja nijesam komentarisao ono što je u toku..

Ako sam ja prekršio neki kodeks vi zamolite Milutina neka obriše taj tekst.
Ja ostajem pri napisanom..

Sada se pokušava vraćanjem jednog broja neizabranih na posao kontrolisati šteta i sakriti odgovornost za direktan upliv politike u taj proces.
Prikazivanje ovog reizbora kao deo borbe protiv kriminala je već doživelo fijasko..
angie01 angie01 19:44 27.03.2010

shta je nata rekla!

izbarati po zelji,..a i onako nije bitno-nishta vazno se za nas promenilo nije!


( meeesleeem- dok se neshto ne uradi, svo blebetanje samo popunjava prostor!)
ecce-florian ecce-florian 20:27 27.03.2010

Re: shta je nata rekla!

čemu rezignacija angie?
angie01 angie01 11:21 28.03.2010

cvetko,

čemu rezignacija angie?


ijuu, taman posla-ne znam gde si to prepoznao,...ja se tebi bash obradovala ,..a komentar je usput pokazao moj odnos prema tome shta ovi fukcioneri blebecu-k'o shto rekoh, potpuno nevazno, brojim samo ono shto rade, a to uglavnom nije nishta za nas!
ecce-florian ecce-florian 12:04 28.03.2010

Re: cvetko,

moj odnos prema tome shta ovi fukcioneri blebecu-k'o shto rekoh, potpuno nevazno

OK angie, ali znaš kako, ovo ipak nije bilo izlaganje na jednom u nizu predizbornih skupova u prolazu autobusom po Srbiji.
Izjavu o stanju u pravosuđu je dala gopođa Mesarević kao Predsednica VSS koja istevremeno i Predsednica Vrhovnog kasacionog suda Srbije i to na Odboru za pravosuđe skupštine Srbije.
Vreme mesto i funkcije ipak bi uslovljavale donekle drugačiji pristup , zar ne. Ovako se može steći utisak o nedovoljnom poštovanju tela kojem se podnosi izveštaj.
Inače ne bi o ovom pisao, nego sam obećao Bojani Maljevič. Ona dobije zdravstvene tegobe kad počne, a želela je da piše o nekim pojavama u ovoj oblasti, pa sam se nepozvan prijavio da malo pomognem.
angie01 angie01 17:56 28.03.2010

Re: cvetko,

nemam ja primedbu shto si pisao- ako je tako zvuchalo,..., logichno je postavljena stvar,...ja samo rekoh-nema tu za nas nishta-shta god da je rekla-jer nishta pametno nisu uradili-a svi neshto izjavljuju!

dolybell92 dolybell92 22:25 27.03.2010

Nestvarno

BEOGRAD, 25. marta (Tanjug) - Predsednica Visokog saveta sudstva (V S S) Nata Mesarović izjavila je danas da je ta institucija sprovedenom reformom prekinula vezu advokata, biznismena i tajkuna i političkih stranaka, koja je do tada postojala, i dodala da će efekti reforme u pravosuđu dati prave rezultate za dve, dve i po godine.


Ako je ova navedena izjava tačno navedena,
onda ja skoro nisam pročitala veću izrečenu besmislicu !

Sa kakvim pravom na takav način praktično
sve neizabrane sudije stavlja u poziciju
povezanih sa biznismenima, tajkunima i strankama ?

Na osnovu čega tvrdi nešto što nije dokazano
ni za koga ni da je bilo, niti da nije bilo.

Kada tako nešto izjavljuje danas,
šta je radila do sada?
Da bi tako nešto izjavila, moralo je onda zna
za sve povezanosti
koje su po njenoj izjavi,
sada prekinute. Gde je onda ona bila ?
U kakvoj sprezi da to zna ?
Na osnovu čega može da izjavi da su te veze sada
prekinute... pa čak i da je to tačno, one se vrlo lako
ponovo uspostavljaju... Svašta !
dragannalovic dragannalovic 00:20 28.03.2010

Re: Nestvarno

BEOGRAD, 25. marta (Tanjug) - Predsednica Visokog saveta sudstva (V S S) Nata Mesarović izjavila je danas da je ta institucija sprovedenom reformom prekinula vezu advokata, biznismena i tajkuna i političkih stranaka, koja je do tada postojala, i dodala da će efekti reforme u pravosuđu dati prave rezultate za dve, dve i po godine.


Ako je ova navedena izjava tačno navedena,
onda ja skoro nisam pročitala veću izrečenu besmislicu !

Ali ta nam besmislica upravo govori koliko su iskrene namere i koliko im je zaista stalo da sprovedu ono za šta se navodno zalažu,a rezultati su na žalost, više nego očigledni: sudija su izabrane na osnovu moralno političke podobnosti i partijske pripadnosti, dok su stručnost i iskazani rezultati, najblaže rečeno, stavljeni u drugi plan.
Ovakav skandalozan izbor sudija ne samo da ne vraća poverenje u institucije sistema, već nas udaljava od pravih reformi i uspostavljanja nezavisnog i nepristrasnog sudstva.
GajaR GajaR 09:33 28.03.2010

advokati...

... imaju legitimno pravo da sarađuju sa političkim strankama, tajkunima i kriminalcima, a sudije i tužioci to pravo nemaju. Advokati mogu svoje znanje da prodaju svakom, ali ne i da pružaju nezakonite usluge nekom. Zapravo advokati ni o čemu ne odlučuju. Naprosto, advokatura je javna funkcija zarad pravne pomoći, kao što su i lekari služba u cilju pružanja zdravstvene pomoći.

One sudije koje koriste svoj položaj da svoje usluge naplaćuju, jesu izvor zala...


U realnom životu najviše su nevolja (građanima/strankama)naneli, zapravo, advokati koji su radili na nemoralni način: koji su radili za tajkune i za njihov interes korumpirali sudije. Mnogo-puta se desilo da takvi advokati & sudije, od drugog advokata u nekom sudskom procesu naprave koridu. Tužbu, koji bi se u normalnom sledu stvari trebala dobiti nakon 2 -3 ročišta, odvedu na stranputicu, da traje beskonačno, i onda uzaludno je svo znanje nesretnog advokata i sav njegov trud.

Dakle, to jedinstvo i saradnja nemoralnih je izvor zala: advokati vrše krivično delo kada potkupljuju sudije, a sudije vrše krivično delo kada za novac čine pravosudna beščašća.

Samo advokati (ovo - da potkupljuju), nisu jedini. Potkupljuju i drugi direktnim i indirektnim dogovorom sa sudijom.

Izlaz je u tome da Nadzorni odbor dobije ovlašćenja da kažnjava sudije, ako postoji prijava da sudije sabotiraju pravdu. Međutim (iz iskustva govorim) Nadzorni odbor nikada niti jednog sudiju ne bi kažnjavao ako sudija vrši manipulacije.Da ne kažem „korisne“ malverzacije
sentinel26 sentinel26 10:32 28.03.2010

Re: advokati...

GajaR
... imaju legitimno pravo da sarađuju sa političkim strankama, tajkunima i kriminalcima, a sudije i tužioci to pravo nemaju. Advokati mogu svoje znanje da prodaju svakom, ali ne i da pružaju nezakonite usluge nekom. Zapravo advokati ni o čemu ne odlučuju....

Vrlo precizno opisano ali šta to vrijedi, kada nemate kome..

Advokati su u ovom društvu obeleženi kao "loši momci" a to se vidjelo i prilikom pokušaja fiskalizacije, sve stručnjak do stručnjaka se obrušio na advokate a poltronska štampa ih je maltene sve proglasila "lopovima" koji kradu narodne pare izbjegavajući da plaćaju poreze.

Rang lista povjerenja u narodu je : tužioci, sudije, advokati, a stvari treba da stoje sasvim obrnuto..
Za takvu sliku odgovorna je vlast, jer joj odgovara..
freehand freehand 10:55 28.03.2010

Re: advokati...

Rekoh već da mi je strućno znanje tanko i nedovoljno da uđem u bilo kakvu raspravu po ovim pitanjima.
Ali sam, na osnovu ličnog iskustva i uvida, spreman da potpišem i svedočim da većina advokata zaista zarađuje mnogo više od onoga što prijavljuje ta da, posledićno, time i "krade" pare ne prijavljujući ne delić ostsvarenih prihoda.
Posebna je priča o tarifama i honorarima.
Koliko, recimo, košta oslobađanje od pritvora?
I ko to može da izdejstvuje? SVi ili samo bivši policajci i tužioci?
GajaR GajaR 11:07 28.03.2010

Re: advokati...

senti...
Komentarisao sam izjavu gospodje Mesarović koja je u suprotnosti sa Ustavom i odlukom Ustavnog suda čiji sam dio citirao i citirao sam saopštenje US - tj. razrešenje dileme da li neizabrane sudije i tužioci uopšte imaju pravo na ustavnu žalbu.

Sasvim je normalno da kada se nešto redukuje...neko mora da odpadne. Zakon fizike je to.
Sasvim je normalno i ljudski je, da su oni otpali nezadovoljni.
Po slovu Evropske konvencije (čl. 13) je svakom građaninu dati pravo na delotvorni pravni lek.
GajaR GajaR 11:14 28.03.2010

Re: advokati...

freehand...
spreman da potpišem i svedočim da većina advokata zaista zarađuje mnogo više od onoga što prijavljuje ta da, posledićno, time i "krade" pare ne prijavljujući ne delić ostsvarenih prihoda.
Posebna je priča o tarifama i honorarima.
Koliko, recimo, košta oslobađanje od pritvora?

Velika većina advokata nisu krivičari, nego civilisti. Poznajući njih, mogu da negiram vašu tvrdnju
ecce-florian ecce-florian 12:27 28.03.2010

Re: advokati...

Posebna je priča o tarifama i honorarima.

Jeste da ovo nije tema ovog mog posta, ali da ne bude da se izbegavaju odgovori na ovakva pitanja
Tarifa o nagradama i naknadama troškova za rad advokata ( aktuelna) je dostupna svakom zainteresovan licu a možete je naći na raznim sajtovima pa i ovde naprimer.
Između ostalog njom je i predviđena mogućnost ugovaranja visine u skladu sa odredbama iste.Ugovaranje se vrši unapred i slobodnom voljom ugovornih strana.
Ugovoreni iznos u takvim slučajevima ne mora biti jednak .

Generalno, da bi advokatura mogla da bude nezavisna, jedan od preduslova je i njena ekonomska nezavisnost, odnosno ekonomska nezavisnost olakšava potpuno posvećenje advokata poslovima zastupanja koje je preuzeo . Takva nezavisna advokatura će u manjoj meribiti podložna uticajima.

Ukoliko znate za utaje poreza lažnim prijavljivanjem ostvarenih prihoda, budući da se radi o krivičnom delu, dužni ste isto da prijavite nadležnom organu gonjenja.

No da se ipak pokušam donekle vratiti temi , paradoksalno, jednom digresijom.

Normalno je da u vremenima krize bude povećan interes za primanja i razlike u primanjima različitih delova društva. Ali, interesantno je da je vest od pre neki dan o tome kako 63. godišnji elektrotehničar ( sic!) na poslovima savetnika Sekretara Skupštine Srbije zarađuje preko 100.000 dinara, te da je za obavljanje istih primljen zbog povećanja obima poslova. Do povećanja obima poslova je došlo nakon raskida radnog odnosa i isplate otpremnine prilikom otpuštanja iz organa državne uprave uz saglasnost radnika.

Koliko sam video ova vest je samo preneta u par izdanja novinskih kuća i dalja rasrava se završila , tretirajući ove slučajeve samo kao skandal bez konkretne odgovornosti.

Interesentno mi je da brigu za punjenje budžeta savesnim uplatama poreskih obaveza , ne prati adekvatna briga i u vezi načina trošenja ovako prikupljenih budžetskih sredstava.

Izvinjavam se za obe digresije

vrlo zanimljive opaske, cvetko

ja bih rekla da pored neodmerenih izjava doticne treba posumnjati i u interpretaciju onoga koji izvestava
ecce-florian ecce-florian 12:47 28.03.2010

Re: vrlo zanimljive opaske, cvetko

Uy ovu tvoju opasku , ono što meni predstavlja "intrigantniji" deo priče ,se odnosi da je ovaj "nesporazum" nastao na relaciji Predsednica VSS i istovremeno Predsednica Vrhovnog kasacionog suda Srbije ( ovo drugo je vrhovna sudska instanca u Srbiji) i dve vodeće novinske agencije u Srbiji ( ne bih ipak želeo da povlačim paralele sa UK bile bi neumesne, bojim se).
Pored navedenog ovo je već druga ozbiljno problematičana izjava , posle one koju je dala Ministar pravde Srbije o učešću BIA u izboru sudija.

U ovakvim situacijama gde se radi o odgovornim dužnosnicima i odgovornim izveštačima , odsustvo reagovanja, ispravki ili demantija može samo po sebi biti rečito.

Zamolio sam Milutina da ovo objavi budući da su na ovom blogu česti gosti novinari ( Jakša, ...) koji bi možda mogli da doprinesu razumevanju prirode nesporazuma a tu su i gospodin Šabić (čiji deo izjave za RFE sam gore priložio) i još poneki

Re: vrlo zanimljive opaske, cvetko

sto se novinara tice, neki put je u pitanju tendenciozno izvrtanje informacija, a neki put, prosto, dilentatizam, sto naravno nikog ne oslobadja odgovornosti.

evo jednog primera - govna;politika
nestor92 nestor92 20:19 28.03.2010

Predsednica...

... ni u jednom segmentu nije dorasla funkciji koju obavlja, a niti moze da se nosi sa kolicinom vlasti koja joj je data u ruke.

Da li je izjavila ovako ili onako, manje je bitno.

Sustina je da je to samo jedna u nizu uvredljivih poluistina koje se plasiraju vec mesecima.

Ustvari nije to sustina.

Sustina je da vidimo kako to prva licnost sudstva u jednoj zemlji misli ( a ova to zaista izgleda i misli ) da moze da sprovede jedan vazan posao za ovu zemlju onako kako joj se cefne te da se uz to i naljuti kad joj se skrene paznja da je potrebno objasniti i obrazloziti i licima na koja se odnosi i svima nama pilicima sta se desava.

Ovako, obrazlozenje smo dobili samo za njenog sina. Tako je stvarno ispalo.
ecce-florian ecce-florian 20:59 28.03.2010

Re: Predsednica...

Da li je izjavila ovako ili onako, manje je bitno.

Nisam baš siguran da bi se mogao saglasiti sa tobom.

Naime , kada bi tačno saznakli šta je gospođa Mesarević izjavila, lakše bi mogli raspravljati o tome da li je to izjava primerena nekom ko obnaša funkcije Predsednika Vrhovnog kasacionog suda i VSS.
Ličnosti koje obavljaju ovakve funkcije dužne su ipak da pažljivije odmeravaju svoje iskaze i trebalo bi da ne daju takve izjave, a naročiti prilikom podnošenja izveštaja o radu tela na čijem su čelu, koje mogu da izazovu ovakve nedoumice.

Ovaj drugi deo tvog komentara sam shvatio kao primedbu na neku vrstu samovolje gospođe Mesarević. Nisam siguran iz ovih dosadašnjih iskaza da li i ona postoji ( to najverovatnije znaju sudije Vrhovnog kasacionog suda i članovi VSS), ali u tome ,da se iz nastupa u obraćanjima javnosti gospođe Mesarović može donekle steći ovakav utisak se slažem.

U odnosu na korpus pitanja oko ograničenja izbora sudija koji imaju srodnike, bilo bi uputno da se ti kriterijumi jasno postave dovoljno vremena ranije, kao i da isti kriterijumi važe za sva lica koja obavljaju poslove u pravosuđu ( sudije, advokate i tužioce). Ovako je ostalo nejasno, zašto je kriterijum bio da ne mogu da budu izabrani za sudije lica koja u porodici imaju nekog ko se bavi advokatskom profesijom a mogu lica koja u porodici imaju nekog ko se bavi profesijom tužioca. Isto to trebalo bi da važi i za sudije.

No moguće je da je ovaj kriterijum, da ne mogu za sudije biti izabrana lica koja u porodici imaju nekog ko je advokat, upravo ono o čemu gospođa Mesarević govori kada govori o tome da je VSS prekinuo vezu advokata......

U tom slučaju, ovo bi ipak moraš priznati, zahtevalo i neku dodatnu suvislu argumentaciju.

Ovako ostaje nam samo da nagađamo, što nikako nije dobro.

Ovakve nedorečenosti i ostavljaju prostor kritike gospođe Mesarević po osnovu činjenice da je njen sin "prošao" VSS.
nestor92 nestor92 22:02 28.03.2010

Re: Predsednica...

Eto, mislio sam da zapljunem pa da odem na spavanje, sutra se radi, ali vidim da tako "dalje nece moci".

Moracu da podignem nivo, mada ne znam da li sam za to sposoban. Ovo zbog toga sto sve sto se desava dozivljavam licno, jer mi je "reforma" usla u kucu. Bez obrazlozenja jedna plata manje. Ne bih o tome.

Kada sam rekao da je manje bitno da li je izjavila ovako ili onako, mislio sam da je gospodja NM u nizu svojih izjava izbegla da izrekne ma i jedan jedini argument, ma i jedno jedino ime. Samo proizvoljnosti na nivou jedva nesto visem od nekih posetilaca ovog bloga, ali i dalje ispod pijacnog.

Ali, posto sam i advokat koji je "civilista", sto rece kolega napred i koji zahvaljujuci "reformi" slabo privredjuje ovih meseci neprestano se pitam:

U cemu se sastoji "reforma"?

Sta ce nam doneti (pa makar i za dve-tri godine) ?

Pocecu, a vi nastavite ko sta ima:

Hoce li nam doneti efikasnost i brzinu?

Sa smanjenim brojem sudija, odnosno povecanjem broja predmeta po sudiji? Sa redukovanim brojem zaposlenih? Sa odsustvom pozitivne selekcije kod (re)izbora i napredovanja? Kako?

Hoce li nam doneti pravicno sudjenje?

Sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o parnicnom postupku od 29.12.2009? Sa suzavanjem prava na vanredni pravni lek - reviziju, ma suzavanjem - ukidanjem? Sa dovodjenjem jednog postupka ( u sporovima male vrednosti ) koji bi trebalo da bude izuzetak na nivo pravila ( posebno pred privrednim sudovima )? Tesko.

Cemu ovakva "reforma"? Sta mi tacno radimo?

Pravimo pravosudje za potrebe jedne politicke grupacije, ukljucijuci i tajkune i "kontroverzne biznismene" mesavinom nevidjenog amaterizma sa jedne strane i osionosti, sa druge?

A kad ce potrebe obicnih ljudi doci na red?
nestor92 nestor92 22:22 28.03.2010

"Sukob interesa"

Koliko ja shvatam "kriterijum" da ne mozete biti izabrani za sudiju ukoliko vam je supruznik advokat uveden je u "pet do dvanaest" kada su poceli dodatni pritisci, povlacenja za rukav, dodatni spiskovi ODANDE i sl.

Taj princip nije konsekventno sproveden jer ko je imao podrsku ODANDE mogao se zeniti bilo s kim.

Taj princip prvo nije mogao uopste biti ni dopunski kriterijum jer kao takav nije unapred odredjen i propisan. Da je bio, oni na koje bi se takvo eventualno pravilo odnosilo znali bi sta ih ocekuje, a ozbiljna drzava bi obezbedila adekvatnu naknadu ili uhlebljenje zbog toga sto naknadno uvedenim pravilom ljude ostavlja bez funkcije i bez posla.

Medjutim, ukoliko drzava zeli tako nesto, onda nisu samo supruznici oni na koje bi se ovakvo pravilo moralo odnositi. Moralo bi se odnositi na sve srodnike na koje se odnosi institut izuzeca i moralo bi se, kao sto ste vec rekli odnositi ne samo na advokate i sudije, vec na sve nosioce pravosudnih funkcija.

Sina gospodje Mesarovic sam pomenuo upravo zato sto je vrhunac sukoba interesa da o Vasoj sudbini odlucuje telo kojem predsedava Vasa mama koja je istovremeno i na celu drugog tela koje ce povremeno ocenjivati Vase konkretne presude i konkretan rad. E to je SUKOBCINA interesa, a ne brak sudije i advokata.

I tu dolazimo i do licnog momenta. Licnost visokih moralnih kapaciteta bi rekla svom sinu: trazi drugi posao dok sam ja tu.

Licnost dobrih moralnih kapaciteta bi rekla svom sinu: dok sam ja tu gde jesam neces moci da napredujes.

Ovako je decko sa "15 minuta" iskustva pretekao neke druge.

A to nam pokazuje cemu mozemo da se nadamo.
zeks92 zeks92 22:31 28.03.2010

moja presuda ...

preporuka za Cvetka!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana