Društvo| Lingvistika| Nauka| Život

...O komunikaciji - Koliko smo svesni svoje nesvesti

MightyNora RSS / 29.03.2010. u 23:59

 

neuron.jpg 

Postulat koji stoji na početku ovog teksta je da nije moguće ne komunicirati. I stvarno, ljudska bića, ako pogledate malo (pa dobro, ne baš malo, već mnogo) bolje nisu u stanju da ne komuniciraju. Jer, i kada ne dobijete odgovor na pitanje - dobili ste odgovor - ne želim da odgovorim. Razlozi za to što neko ne bi odgovorio na vaše pitanje su, sa jedne strane tako subjektivni, a sa druge strane tako podložni situaciji da u njih nećemo zalaziti.

Iliti, nećemo se baviti onim što ne vidimo - što je i prvo i osnovno pravilo davanja dobre povratne informacije bilo kome u bilo kojoj situaciji. Bavite se uvek onim što vidite.

Ae sad malo špekulacije koja treba da nas dovede do poente - zamislite da ste u situaciji u preistoriskom dobu kada je vatra bila luksuz. Imati vatru je bio verovatno epohalni uspeh za čoveka u to vreme. I jednom kada je dobijete (svejedno da li je to bilo preko nadarenog pojedinca koji je na neki samo njemu volšeban način našao princip kreiranja iste ili tako što je grom udario neko stablo u šumi) gledate da je održite što duže. Nema tehnologije šibica ili bacača plamena. Umre li nadareni pojedinac ili ako ga pojede obližnji lav - nestade i magije kreacija vatre. Imate jednostavno sistem u kome ste vi više tek jedna karika u lancu nego što ste kreator stvari oko vas.

Pitanje koje se postavlja je kako smo onda stvarno evoluirali.

Digresija...

Test koji je doveo naučnike do epohalnog saznanja je bio fascinantno otkriće. I kao i, više ili manje, svako epohalno otkriće - bio je greška. Ustvari, možda je bolje reći, srećna okolnost.
Testiranje koje su naučnici tada sprovodili se sastojalo u otkrivanju koje regije u mozgu majmuna se pale (reaguju, daju impluse) na određene pokrete koji su vezani za akcije glave i ruke (takođe i na koordinaciju ta dva). Svaki put kada su dali majmunu (podvrsta sa Makaa - za one znatiželjne) da uradi nešto, pratili su koja regija se u njegovom mozgu pali uz pomoć elektroda i time polako mapirali mozak i njegove regije koje su odgovorne za te pokrete.

Stvar koja se desila, a koja ih je fascinirala, je bila srećna slučajnost. Kada je jedan od naučnika otišao do prodavnice po sladoled i vratio se sa njim nazad u laboratoriju - desilo se čudo. Svaki put kada je naučnik prineo sladoled ustima, na instrumentu koji je beležio rad mozga majmuna, se palio signal da je majmun nešto jeo. Tačnije, samo gledajući kako neko jede, majmunov mozak, iako nije imao fizički impuls, je registrovao pokret i palio one regije koje su, kao u ogledalu, odgovarale akciji koja se dešavala u spoljašnjem svetu.

Tako su otkriveni ogledalni (mirror) neuroni.

Definicija ogledalnih neurona (u daljem tekstu mirror neurona) je da oni imaju funkciju razumevanja radnje drugih osoba i mogućnost učenja kroz kopiranje. Deca do određenog doba (mislim da je 3 ili 4 godine) uče takoreći sve kopiranjem onoga što vide. Što ukazuje da su mirror neuroni kod nas jako izraženi i imaju veliku ulogu u razvoju i učenju (za životinje stvarno ne znam pa ne bih ni ulazio u raspravu).

Drugi test koji pokazuje da je ova malopređašnja tvrdnja tačna (imao sam prilike da ga gledam) se sastoji u sledećem.

1. Dete (uzrasta do 3-4 godine) ima zadatak - da uzme bombonu iz velike kutije koja se nalazi ispred njega. Kutija ima otprilike 1 kubni metar i napravljena je od neprovidnog materijala. Na vrhu kutije se nalazi mali čep i na strani se nalazi mala fioka. Trik je u tome da se pomeranjem čepa otvara put bomboni koja upadne u fioku i kada se fioka otvori posle pomeranja čepa bombona je tu. Ako se čep ne pomeri, nema ni bombone.

2. Odrasli stoji pored i uradi određen redosled nasumično izabranih pokreta - lupi kutiju tri puta odozgo (magičnim štapićem ili već čim), udari je jednom sa strane i jednom spreda i tek onda pomeri čep da bi bombona došla u fioku. Otvori fioku i uzme bombonu. Traži se od deteta da zadatak bude ponovljen identično jer samo tako (makar tako dete misli jer ne vidi unutrašnjost kutije) može da se dođe do bombone.

3. Dete uspešno obavi zadatak i dobije bombonu.

4. U drugom eksperimentu sve se isto ponovi samo što je unutrašnjost kutije providna tako da se vrlo lepo vidi da samo pomeranjem čepa otvara put bomboni i da su svi ostali pokreti bespotrebni. Odrasli ponovi ceo ritual ispred deteta još jednom (celokupno kucanje po kutiji), na kraju pomeri čep i bombona vidno upadne tek tada u fioku.

5. Dete PONAVLJA SVE POKRETE iako je bilo VIDNO (providna kutija) da se samo pomeranjem čepa oslobađa bombona.

Negde neko reče da je prva stvar koju dete nauči samostalno ustvari sposobnost da više ne kopira to što vidi već da uradi nešto sopstvenom voljom.

Mirror neuroni se takođe u poslednje vreme povezuju sa autizmom ili nemogućnošću dece koja su autistična da oponašaju i uče iz svakodnevnog druženja sa njihovim vršnjacima. Iako imaju vrlo slične reakcije na normalne osnovne fizičke vežbe (u mogućnosti su da kopiraju osnovne pokrete - tipa najjednostavnijih pomeraja prstiju), autistična deca nisu u mogućnosti da kopiraju već malo kompleksnije pokrete koje vide u okruženju - što se povezuje problemom u mirror neuronskoj mreži.

Sad, sve ovo je podložno daljim mišljenjima (a za to ostavljam mesta da se dopisujemo do mile volje u komentarima), ali, ako mi dozvolite, ja bih dalje sa temom.

Iliti, nazad na špekulaciju. Sve što je evolucija uradila je, ustvari, da je skontala da se znanje najlakše prenosi RAZUMEVANJEM I SHVATANJEM akcija drugih pojedinaca oko nas i njihovim ponavljanjem. Odatle i mirror neuroni kao proizvod evolucije. U prevodu, nenadareni pojedinci su, sjativši se oko onog nadarenog koji zna kako da proizvede vatru, uskoro bili u mogućnosti da, kopiranjem njegovih akcija (uz razumevanje uzročno posledičnih veza), postanu nadareni pojedinci te je i potreba za gromom koji udara u drvo ubrzo prestala. Što je više evolucija shvatala da je to jedna vrlo korisna veština to se i razvoj mirror neurona ubrzavao tako da se sada u modernoj nauci ne priča o mirror neuronima, već o sistemu mirror neuronske mreže.

Gde sad to nas ostavlja u današnjem svetu?

U svakodnevnoj komunikaciji mirror neuroni imaju jedinstvenu ulogu koje, pravo da Vam kažem, uopšte nismo svesni.

Na jednom sasvim drugačijem nivou komunikacije - govoru tela (ko hoće uvod nek pročita LINK) mirror neuroni odražavaju ono što se u emotivnom smislu definiše kao empatija - mogućnost da se saosećate sa nekim. Pošto znamo da su fiziologija, emocija i misao jedan sistem (ko hoće više neka ide na malopređašnji LINK) i da perfektno utiču jedno na drugo, tako i naše telo podržava ono šta mi osećamo i mislimo o osobi sa kojom komuniciramo.

I odatle dokaz premise - da je nemoguće ne komunicirati.

Aj sad malo da se bavimo dokazom i opisom ovoga.

I sad vi kažete - Ok, nije moguće ne komunicirati. Uvek nekako komuniciramo.

Problem je u tome što i dalje što pod komunikacijom podrazumevamo svesne signale koje šaljemo drugoj strani i znamo da postoji jedan nesvesni deo komunikacije ali ne znamo baš šta je taj drugi nesvesni deo komunikacije.

Govor tela je zasnovan i na svesnom i na nesvesnom delu komunikacije. Ponoviću ovu rečenicu zarad vežbe. GOVOR TELA je zasnovan i na svesnom i na nesvesnom delu komunikacije. Rečenica zvuči logično, i pravo da Vam kažem, da ne znam bolje i ja bih se tu negde zadržao. Ono kao, svesno je ovo što radim, a nesvesno je ono što kao ne znam da radim.

Pa možda i nismo daleko od istine, no da bi bili apsolutno precizni moramo malo dublje da uđemo u stvar koja kaže da je ustvari govor tela zasnovan je na tri koncepta:
• svesno-svesnoj komunikaciji (SS)
• svesno-nesvesnoj komunikaciji i (SN)
• nesvesno-nesvesnoj komunikaciji (NN)
(ovo je moje razmišljanje, a ne naučan stav samo da se zna).

Pa ajmo redom. Samo da se zna da je fokus ove priče na govoru tela.

1. Svesno-svesna komunikacija je kada svesno telom radimo ono šta mislimo, osećamo, jednom rečiju šta hoćemo da uradimo. Kada se vidimo sa nekim poznatim svesno pružamo ruku da se rukujemo.

2. Svesno-nesvesna komunikacija je kada svesno možemo da ispratimo kako se osećamo i šta mislimo, ali ne primećujemo da to i telom komuniciramo. Ako bi to isto rukovanje npr bilo sa nekom nama jako bitnom osobom od koje mnogo toga može u životu da nam znači (npr intervju za posao) bićemo manje ili više nervozni. Takve će nam i misli biti, tako ćemo se i osećati - tako će i telo reagovati - npr dlanovi mogu da nam budu hladni ili znojavi. SVESNO imamo tok da imamo tremu ili smo nervozni kakav ćemo utisak ostaviti (trenutno unutrašnje stanje koje nas ispunjava) i NESVESNO imamo tok koje telo prati (znojimo se, hladno je, šta god...).

Time se pokazuje postulat da će (ljudski) sistem (fiziologija-um-osećaj) uvek težiti da bude u kongruenciji (u skladu) sa trenutnim stanjem koje je na snazi. Iako možemo da kontrolišemo tok misli i tok rečenica, nesvesno (neverbalno) mnogo teže kontrolišemo. Telo uvek zna bolje od nas.

Primeri za to su uvek i svugde oko nas - pitanje je samo koliko smo otvoreni da ih primetimo. Sigurno ste bili u situaciji kada ste gledali nekoga ko je u nekoj konverzaciji smarana osoba, ali i dalje želi da bude učtiv i da se na lep način izvuče iz situacije. Svaki pokret takvog čoveka je poluizveštačen, sa naporom odrađen, smeh nije na mestu, stopala su okrenuta u drugu stranu - sve u svemu - svaka ćelija njegovog tela želi da bude na nekom drugom mestu. U globalu, sve što telom radi uopšte nije u kongruenciji sa onim što misli u tom trenutku („de si baš ti našo da me smaraš, ti će mi pričaš...."). Telo jednostavno korenspondira toku misli i osećanja koja su u tom trenutku na snazi.

Nekada je to lako primetiti. Nekada je to jednostavno teško. Nema pravila. Zavisi samo od pažnje gledaoca.

 350649-25428-52.jpg

3. Nesvesno-nesvesna komunikacija. E sad se pitate, ako je govor tela ono od malo pre, šta je ona nesvesno-nesvesna komunikacija. Kako ja to mogu da komuniciram nešto što ne znam i da još pri tome ne znam da ne znam?

A što je največi fazon radimo ga svi svakog dana. Uvek i svugde. Bez prestanka i bez mogućnosti da ga kontrolišemo.

Začetak nesvesno-nesvesne komunikacije je vezan za početak naše priče - da mirror neuroni odražavaju ono što se u emotivnom smislu definiše kao empatija - tj mogućnost da se saosećamo sa nekim.

Kada je nekom našem bliskom teško, mi saosećamo. Teško je i nama. Kada je on radostan, i mi smo radosni. Kada je on nervozan ume da prenese deo nervoze i na nas. Ciklus koji se uočava je da postoji proces koji je nepoznat nama samima, a ipak utiče na to kako se osećamo, samim tim šta mislimo, samim tim na to kako se držimo i kakav nam je položaj tela.

Fora je u tome što ne ide tim redom.

Kreće od tela i završava se na telu.

No, ajmo mi od početka.

Rapport je reč koja definiše nesvesnu usklađenost dvoje ljudi u komunikaciji. Odnosi se na sve tokove komunikacije - verbalnu, misaonu, osećajnu i telesnu. Kako smo rekli na početku teksta, nećemo se baviti onim što ne vidimo (misaono i osećajno), verbalno ćemo ostaviti za drugi blog, bavićemo se telesnim znacima, ali još jednom napominjem da je nemoguće imati rapport samo na jednom od ovih nivoa. Rapport je sistemska (ljudska) stvar i ako sve to zajedno (misaono, emotivno i fiziološki) nije u kongruenciji neće biti ni rapporta.

Pre svega, rapport je normalna stvar. Radimo ga svakog dana. Rapport nam je najbliži u porodici ili kada smo u društvu najboljih prijatelja. To je stanje u koje se normlano uđe sa nama bliskim osobama. Svako od nas je imao trenutke kada se sa nekim toliko konta da je dovoljan jedan pogled i da sve bude jasno. Usklađenost u komunikaciji kod takvih situacija je normalna jer smo toliko puta sa tom osobom razgovarali da više nije uopšte potrebno da se mnogo priča da bi se znalo šta želi da se kaže.

Iako ga nije lako definisati rapport ima svoje odlike - da je to tok poverenja i otvorenosti u komunikaciji koji omogućava da informacije i osećanja slobodno teku između sagovornika. Na primer, u raportu ne sudite. Kada ste sa nekim ko Vam je blizak verovaćete mu na svemu što je rekao. I takođe, reći ćete mu sve što mislite znajući da on neće da pogrešno shvati. A ako nešto i nije razumeo, neće on Vas da osudi nego će Vas pitati na šta ste tačno mislili. Što znači da rapport ima premise poverenja između sagovornika i da radi samo ako obe strane žele da budu u rapportu. Što je lako kada se sa nakim poznajete milion godina.

Šta se dešava kada se sa nekim ne poznajete dovoljno dobro, ili kada ste ga / nju tek sreli? Pošto je osnova rapporta uspostavljanje razumevanja, za primer ću uzeti par koji se jedan drugom sviđa i tek su se sreli i muvaju se - premise moraju da budu ispunjene - poverenje i zajednička želja za rapportom.

Prva i osnovna stvar je da će pored ostalih neverbalnih signala koji daju za značenje želju da budete sa ovim drugim, početi da imitiraju jedno drugog. Na apsolutno nesvesnom nivou - nijedan od njih dvoje neće primetiti da je imitiran od ovog drugog. Pod imitacijom ne podrazumevam apsolutno bukvalnu već mirror imitaciju - svako od njih će stajati tako da odražava onog drugog kao u ogledalu, ili će pokreti biti takvi da odražavaju pokrete onog drugog ili će ceo položaj tela odražavati položaj tela onog drugog.

mirroring3.jpg

rapport1.jpg 

Što je zanimljivije, proces praćenja pokreta će biti fluentan. Ako se jedno od njih dvoje pomeri, i onaj drugi će se pomeriti tako da se uskladi sa njim. I tako dalje i tako dalje dok se ne smuvaju...

Nekako uvek imam potrebu da ovo naglašavam - Ne treba zaboraviti da je ovo samo jedan deo rapporta i da postoje i ostali. Lako se da desiti da neki od njih ne odgovara onom drugom i da onda ne bude ništa. Za sada to ostavljamo van jednačine.

Pitanje koje se postavlja je - zašto se prate? Mogu sve ostalo da rade, ali zašto se prate?

Odgovor se nalazi u najjednostavnijoj stvari na svetu - šta je najlepše oku posmatrača? On sam.

Najlepša stvar koju možemo da vidimo smo mi sami. Hteli to da priznamo ili ne mi donekle uvek tražimo ono što je za nas u svetu prepoznatljivo, poznato, slično ili identično. Kada vidimo nešto što jako liči na nas uvek bivamo privučeni tome. To počne da nam se sviđa. Bilo da je to osoba suprotnog pola koju želimo da smuvamo ili istomišljenik sa kojim se super razumemo - rapport se u govoru tela čita ogledalima - identičnim pozama koje sagovornici imaju. Time ohrabruju jedni druge da je to odnos u kome obe strane imaju mnogo toga zajedničkog i da treba da se uspostavi onaj nivo komunikacije koji inače postoji i sa osobama koje stvarno znam milion godina.

 president_and_pope_mirror.jpg

 mimic-246x215.jpg

Mirror neuroni na steroidima bih ja rekao.

Time ustvari naše telo kaže drugom telu - želim da se razumemo!

To je nesvesno-nesvesna komunikacija. Nisam svestan da nesvesnim signalima komuniciram poruku koju čak ni onaj koji sedi preko puta i razgovara samnom ne može da svesno prihavti.

262-clintons_mirroring.jpg

 mirror1s.jpg

Ali se dešava! Svaki dan! Svugde oko nas!

Još samo par rečenica i jedno pitanje.

Naša komunikacija je mahom neverbalna. Tačnije 55% (pokret) neverbalna. Samim tim može da se izvede zaključak da je neverbalni mirror najbolji znak da su dvoje ljudi u rapportu, ali da sam nije dovoljan za ostvarivanje rapporta.

Rapport je toliko proširen da je u dužem vremenskom periodu vidljiv čak i na nekim stvarima koje su možda i previše čudne. Pored onih normalnih primera rapporta - kada supružnici počnu da liče jedan na drugog posle dugo vremena, možete da primetite kako i oni koji su u kraćoj vezi (čak ponekad i mnogo izraženije, jer i dalje žele da se maksimalno dopadnu onom drugom) umeju da budu u jakom rapportu. Rapport nije nešto što mora da se razvija - dešava se da se sa nekim skontate posle 10 minuta i da budete u jakom rapportu.

A nagradno pitanje je:

Da li time što smo pojasnili šta je nesvesno nesvesna komunikacija - ona stvarno i prestaje da bude nesvesna?

Pet i po strana , stvarno je dosta - sad malo vi...

Pozz

Mirroring.jpg



Komentari (64)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

stari92 stari92 07:13 30.03.2010

Po Jungu,a malo i Mirči Elijadeu ..

Čovek na najprimitivnijem stadijumu nije u stanju da misli
spontano i svesno,nego se misao "odigrava u njemu".
Primitivan čovek nije sposoban da učini voljni napor,nego
mora prethodno da se stavi,ili da ga stave,u stanje da 'oće.
Odatle potiču rituali inicijacije i izlaska.
(Jung)

-II- Uvek se radi ,dakle ,o stvaranju.
(M.Elijade)

U pravu su.

(Dr.Ristić))
MightyNora MightyNora 11:06 30.03.2010

Re: Po Jungu,a malo i Mirči Elijadeu ..

-II- Uvek se radi ,dakle ,o stvaranju.
(M.Elijade)


Pazi sad:

Wikipedia: Abracadabra sounds as Abrahadabra, In Aramaic this word roughly translates into "I will create as I speak."


GajaR GajaR 07:28 30.03.2010

reverzibilna komunikacija???

A nagradno pitanje je:

Da li time što smo pojasnili šta je nesvesno nesvesna komunikacija - ona stvarno i prestaje da bude nesvesna?


Otvaram prozorčić i počinjemo komunikaciju. Ja tebi pošaljem. Kontrapitanje: da li je naša komunikacija verbalna ili ne?

Preporuka
wukadin wukadin 09:38 30.03.2010

Re: reverzibilna komunikacija???

Razmisljao sam o svom blogu na tu temu. Sta biva sa neverbalnom komunikacijom preko svih modernih sredstava (pa i preko onih starinskih tipa telefon). Kazu da je najbitniji prvi utisak. Ako nekoga "znas" vec sajber komunikacijom, da li je prvi utisak putem "kuckanja" ili prvog 3D sussreta? Drugo pitanje - sta je sa neverbalnom komunikacijom preko video chata, recimo?
MightyNora MightyNora 10:31 30.03.2010

Re: reverzibilna komunikacija???

For gaja:

Rekao bih da je to verbalna komunikacija. Možda je suludo, ali bih tako rekao.

Evo zasto - simbol smajlija sa cvetom je ustvari reprezentacija nečega što si hteo da poručiš i što će u mojoj glavi reprezentovati sliku nečega toplog, finog, prijateljskog. E sad, po jednoj teoriji komunikacije, verbalni signali nisu samo ono sto izgovorimo, nego i ono što je u našim mislima. Tačnije, ta auditivna komponenta podrazumeva i kada nešto naglas izgovaramo i kada nešto pričamo sa samim sobom. Isti kanal komunikacije se koristi, zato se i poistovećuje - npr. kada nešto razmišljaš vrlo je teško, ako ne i nemoguće da i nekoga slušaš u isto vreme. Imamo jedan slušni kanal u glavi iako imamo dva uha.

Tako da kada mi pošalješ sliku, ja je verbalizujem u glavi i onda je verbalno primim.

A možda sve ovo što sam rekao i nije tako... Ne garantujem ništa.

Kako ti ono reče...
MightyNora MightyNora 10:36 30.03.2010

Re: reverzibilna komunikacija???

For wukadin:

Kod telefona neverbalne komunikacije ima itekako - deo neverbalne komunikacije je ustvari način kojim smo nešto rekli, a ne to šta smo rekli (čak 38% komunikacije koju prihvatamo otpada na to). Takođe i preko video chata je ima - uvek kada možeš da vidiš nekog taj ti na još jedan način šalje poruke.

Blog bih opet smestio u verbalnu komunikaciju. Iliti što bi Pavić rekao (u parafrazi) - svako od nas izvede svoju misao na lancu ispred sebe u šetnju pa da vidimo čija je jača.

Pozz
vishnja92 vishnja92 07:52 30.03.2010

:)

Da li time što smo pojasnili šta je nesvesno nesvesna komunikacija - ona stvarno i prestaje da bude nesvesna?


ne, naravno.
(hocu nagradu, doeditovacu posle)

ps - hvala za tekst
MightyNora MightyNora 10:40 30.03.2010

Re: :)

E sad me baš zanima objašnjenje toga što si napisala - kako i zašto. Nagradu dobiješ odmah posle toga.

ps - nema na čemu
mirelarado mirelarado 14:36 30.03.2010

Re: :)

vishnja92
ps - hvala za tekst


Придружујем се. Одличан, занимљив текст.
vishnja92 vishnja92 17:38 30.03.2010

Re: :)

E sad me baš zanima objašnjenje toga što si napisala

zato sto je NN komunikacija upravo to sto i znaci: nesvesna, a ne neosvescena. cela igra je na nivou dovoljno dubokom da do nje ne moze (bar ne u kontinuitetu) da dopre potreba/zelja za kontrolom.

ustvari: mislim da se na trenutke moze prepoznati rapport koji se vec desio i reci "a-ha, to je to", ali odmah potom, povratkom paznje na samu razmenu sa drugim, gubi se i svesnost o njemu (pritom me jako zanima ovo: da li je lakse videti sebe kao tudje ogledalo, ili drugog kao svoje)

(takodje pretpostavljam da ovde ne pricamo o uzvracanju osmeha osmehom, tj pretvaranju necije potencijalne mrzovolje u win-win situaciju, i slicno. to su vrlo svesne radnje)

imam jos. nemam vremena :)


MightyNora MightyNora 18:11 30.03.2010

Re: :)

ustvari: mislim da se na trenutke moze prepoznati rapport koji se vec desio i reci "a-ha, to je to", ali odmah potom, povratkom paznje na samu razmenu sa drugim, gubi se i svesnost o njemu


Da to je apsolutno tačno.

(pritom me jako zanima ovo: da li je lakse videti sebe kao tudje ogledalo, ili drugog kao svoje)


To direktno zavisi od jedne druge stvari - ko u tom trenutku koga prati. Praćenje i vođenje su dva koncepta koja čine logičan nastavak rapporta. U kratkim crtama bitno je da li jedna osoba upada u rapport sa drugom ili je obratno. Nekada je i uzajamno. Ali o tome drugi put.

(takodje pretpostavljam da ovde ne pricamo o uzvracanju osmeha osmehom, tj pretvaranju necije potencijalne mrzovolje u win-win situaciju, i slicno. to su vrlo svesne radnje)


Premise: poverenje i zajednička želja za rapportom.
A ne bi verovala šta sve može svesnim rapportom da se uradi u komunikaciji. On ustvari i pretežno služi (tačnije to mu je jedna od primena) da se lakše i konstruktivnije izađe iz komunikacije sa teškim osobama, u teškim situacijama.

Pozz
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 18:27 30.03.2010

Re: :)

pa ja tačno znam šta radim kada sam nervozna ili nesigurna (neću da vam kažem). i uvek prepozam. tj, odjednom sam osvestila, samo, pošto ne znam šta bih sa rukama u tim trenucima, radim te neke nesvesne(?) pokrete.
MightyNora MightyNora 18:44 30.03.2010

Re: :)

BebaOdLonchara
pa ja tačno znam šta radim kada sam nervozna ili nesigurna (neću da vam kažem). i uvek prepozam. tj, odjednom sam osvestila, samo, pošto ne znam šta bih sa rukama u tim trenucima, radim te neke nesvesne(?) pokrete.


Ne moras ti nama da kazes. Jedan video chat, malo da te izbacimo iz takta i tvoje telo ce nam vec sve reci =)

Sala mala, ustvari, to iskustvo je najbolje koje mozes da imas - kada osvestis svoje nesvesne pokrete. Ne samo da ti pomaze u tome da skontas sta radis, pa da ih malo i kontrolises, vec je super kao i pokazatelj sta drugi ljudi rade u slicnim situacijama.

Time ustvari pocinje da se biva svestan za nesvesne pokrete ostalih osoba. Cak počinjemo nesvesno i da ih pratimo. Malo duža tema za ovaj odgovor, 'ebi ga..

Ok, ne mora svaki pokret da označava identično unutrašnje stanje, ali veruj mi, većina njih je makar slična.

Pozz
natasavb natasavb 08:04 30.03.2010

Mirror neuroni i autizam

Mirror neuroni se takođe u poslednje vreme povezuju sa autizmom ili nemogućnošću dece koja su autistična da oponašaju i uče iz svakodnevnog druženja sa njihovim vršnjacima. Iako imaju vrlo slične reakcije na normalne osnovne fizičke vežbe (u mogućnosti su da kopiraju osnovne pokrete - tipa najjednostavnijih pomeraja prstiju), autistična deca nisu u mogućnosti da kopiraju već malo kompleksnije pokrete koje vide u okruženju - što se povezuje problemom u mirror neuronskoj mreži.

Sad, sve ovo je podložno daljim mišljenjima (a za to ostavljam mesta da se dopisujemo do mile volje u komentarima), ali, ako mi dozvolite, ja bih dalje sa temom.


Ovo mi objasnjava mnoge stvari u ponasanju mog deteta. Hajde molim te, kad stignes napisi nesto vise o ovome.

Da li time što smo pojasnili šta je nesvesno nesvesna komunikacija - ona stvarno i prestaje da bude nesvesna?


Ono na sta svesno pocnemo da obracamo paznju,prelazi u svesno-svesnu komunikaciju, ali mislim da ne mozemo sve da prebacimo na taj nivo i da opet jedan deo ostaje u nesvesno-nesvesnoj.
Tako nekako.
p.s. Fenomenalan tekst!
MightyNora MightyNora 11:03 30.03.2010

Re: Mirror neuroni i autizam

Ovo mi objasnjava mnoge stvari u ponasanju mog deteta. Hajde molim te, kad stignes napisi nesto vise o ovome.


Zdravo, čitao sam tvoje tekstove o autizmu, i baš dok sam pisao ovaj deo sam se setio da je to neko direktno spominjao ali nisam mogao da se setim ko.

Ja sam na mirror neuronsku mrežu naleteo nedavno (pre jedno 6 meseci) na jednom od treninga komunikacije koje sam završio. I izgledala mi je neverovatno za pojmiti iz prvog puta, ali kasnije sam malo istraživao i to što sam napisao je uglavnom siže toga što znam (u mojoj profesiji mi za sada nije bilo potrebno više).

Vrlo rado ću da proučim tematiku malo bolje pa ću probati da napišem nešto i na tu temu.

Suštinski, tek pre nekog vremena su otkriveni, tako da i dalje postoje neka previranja o tome šta i kako tačno rade, i to povezivanje sa autizmom je napisano kao jedno od mogućih objašnjenja zašto se autizam javlja kod osoba. Ali to je stvarno sve što znam za sada da mogu da kažem da je ispravno.

I da, koliko god bivamo svesni tog nesvesnog dela - rapporta - ne možemo da ga kontrolišemo, što suštinski znači da se on odvija nesvesno od nas. Možemo da ga opazimo, a ostaje pitanje koliko možemo da ga vodimo.

Pitanje broj dva:

Da li je moguće da ga započnemo na svesnoj osnovi?

Pišemo se, Mighty
natasavb natasavb 13:50 30.03.2010

Re: Mirror neuroni i autizam

MightyNora
Suštinski, tek pre nekog vremena su otkriveni, tako da i dalje postoje neka previranja o tome šta i kako tačno rade, i to povezivanje sa autizmom je napisano kao jedno od mogućih objašnjenja zašto se autizam javlja kod osoba. Ali to je stvarno sve što znam za sada da mogu da kažem da je ispravno.

meni to zvuci dosta logicno.
Ako je to tacno,moje sledece pitanje je koliko se na to moze uticati?
Da li se vezbanjem mirror neuroni mogu razvijati?
Jedan od nacina rada sa decom sa autizmom zastupa upravo taj princip. Od deteta se zahteva da ponavlja radnje, prvo jednostavnije, pa sve slozenije,da bi vremenom dete pocelo spontano da imitira osobe iz okruzenja.
Licno mislim da to funkcionise, ali ja imam iskustvo samo sa jednim detetom.
MightyNora MightyNora 17:01 30.03.2010

Re: Mirror neuroni i autizam

Da li se vezbanjem mirror neuroni mogu razvijati?


Da budem iskren - ne znam. Verovatno da ako je to jedan od pristupa ima i smisla. Ja nisam imao iskustva sa osobama koje su autistične, te ne bih mogao da iskustveno nešto o tome kažem.

Teoretski, znam kako to može da se vežba. Kao i bilo koje drugo saznanje kreće sledećim koracima.

1. Nesvesno neznanje - gde i ne znamo da ne znamo (tipa pre čitanja ovog teksta)
2. Svesno neznanje - spoznali smo šta ne znamo (sada imamo svest o tome šta ne znamo - u okviru ovog koraka osvešćavamo situacije u kojima smo u rapportu sa drugima oko sebe)
3. Svesno znanje - znamo da znamo (proces u koji se ulazi namerenim ulaskom u rapport - to znači da voljnim reakcijama ponavljamo šta ostali rade oko nas i time dozvoljavamo njihovim mirror neuronima da reaguju sa našim i time pospešujemo ulazak u rapport - zahteva svesnu vežbu i koncentraciju ulaska u rapport)
4. Nesvesno znanje - nesvesno znanje (najbolji stadijum znanja - kada nesvesno ulazimo u rapport sa okruženjem - bez da o tome i razmišljamo)

E sad, to je neki normalan pristup učenju naših sposobnosti rapporta. To znam. Malo je ukratko opisan, i pitam se koliko je jasan, ali tako ide.

Da li je primenljivo kod osoba sa autizmom - moraćeš sama da prosudiš. Ne bih mogao da kažem odavde kako bi to išlo.

Nadam se da je ovo makar malo pomoglo.


Pozz M.
cartmanikus cartmanikus 10:40 30.03.2010

Majmun radi ono sto ... vidi

1. Dete (uzrasta do 3-4 godine) ima zadatak - da uzme bombonu iz velike kutije koja se nalazi ispred njega. Kutija ima otprilike 1 kubni metar i napravljena je od neprovidnog materijala. Na vrhu kutije se nalazi mali čep i na strani se nalazi mala fioka. Trik je u tome da se pomeranjem čepa otvara put bomboni koja upadne u fioku i kada se fioka otvori posle pomeranja čepa bombona je tu. Ako se čep ne pomeri, nema ni bombone.

2. Odrasli stoji pored i uradi određen redosled nasumično izabranih pokreta - lupi kutiju tri puta odozgo (magičnim štapićem ili već čim), udari je jednom sa strane i jednom spreda i tek onda pomeri čep da bi bombona došla u fioku. Otvori fioku i uzme bombonu. Traži se od deteta da zadatak bude ponovljen identično jer samo tako (makar tako dete misli jer ne vidi unutrašnjost kutije) može da se dođe do bombone.

3. Dete uspešno obavi zadatak i dobije bombonu.

4. U drugom eksperimentu sve se isto ponovi samo što je unutrašnjost kutije providna tako da se vrlo lepo vidi da samo pomeranjem čepa otvara put bomboni i da su svi ostali pokreti bespotrebni. Odrasli ponovi ceo ritual ispred deteta još jednom (celokupno kucanje po kutiji), na kraju pomeri čep i bombona vidno upadne tek tada u fioku.

5. Dete PONAVLJA SVE POKRETE iako je bilo VIDNO (providna kutija) da se samo pomeranjem čepa oslobađa bombona.

Negde neko reče da je prva stvar koju dete nauči samostalno ustvari sposobnost da više ne kopira to što vidi već da uradi nešto sopstvenom voljom.


U Africi je radjen slican test sa ljudskom decom ali i sa majmunima. Fascinantan je zakljucak da u pocetku razvoja nasa deca malkice zaostaju u odnosu na majmune iz jednog prostog razloga. Majmun ce uvek da ponovi SAMO zadnji korak da bi najbrze dosao do bombone. U sumi gde ima malo hrane a puno predatora za ocekivati je da majmuni imaju takvo ponasanje.
Nasi mali slatki imaju pravo da grese koliko god hoce jer ipak suma nije opcija, a predatori imaju drugacija lica, pod maskama.
MightyNora MightyNora 10:45 30.03.2010

Re: Majmun radi ono sto ... vidi

Nisam hteo da ulazim i u taj deo eksperimenta (tehnički mi nije bio potreban za blog mada je i taj deo interesantan). Da, radjen je paralelno na majmunima i na deci. Majmuni u drugom delu testa stvarno primete uzročno posledičnu vezu čep-bombona i u providnoj kutiji urade samo potreban deo (dignu čep) i dobiju bombonu - bez nepotrebnog rituala kuckanja.

To što si kasnije rekao je verovatno pravo objašnjenje na to kako evolucija upravlja sistemima preživljavnja - nema komplikovanja - take it and run.

Hehe pozz
cartmanikus cartmanikus 10:50 30.03.2010

Re: Majmun radi ono sto ... vidi

To što si kasnije rekao je verovatno pravo objašnjenje na to kako evolucija upravlja sistemima preživljavnja - nema komplikovanja - take it and run.


pa upravo to...
BTW blog je za pohvalu
MightyNora MightyNora 17:03 30.03.2010

Re: Majmun radi ono sto ... vidi

Hvala, trudimo se ...
vishnja92 vishnja92 17:48 30.03.2010

Re: Majmun radi ono sto ... vidi

Fascinantan je zakljucak da u pocetku razvoja nasa deca malkice zaostaju u odnosu na majmune iz jednog prostog razloga. Majmun ce uvek da ponovi SAMO zadnji korak da bi najbrze dosao do bombone. U sumi gde ima malo hrane a puno predatora za ocekivati je da majmuni imaju takvo ponasanje.
Nasi mali slatki imaju pravo da grese koliko god hoce jer ipak suma nije opcija

sasvim se i u potpunosti ne slazem :)

pre bih rekla da majmuni malkice zaostaju za decom: ovi prvi uocavaju samo neposredan niz uzrok-posledica, dok dete, verujem, poseduje rudimente duhovnosti (ne znam bolju rec a ova se cesto pogresno cita) tj - zacetke maste, vere i poverenja, kao i vrlo ljudski smisao za ritual u koji je spakovano sve prethodno.

analogno primeru paljenja vatre: ako bih jednog nedajboze dana posle sedela i drzala staklence na suncu da zapalim list, on bi se upalio tek posle nekog vremena. ako bih trljala (sad lupam, ne znam da li to uopste moze) prut o prut, isto bi se desilo. ljudski mladunci koji cekaju da ih ugrejem ceo proces bi smatrali potrebnim iako ga ne shvataju, a majmunski ne. zato su ovi prvi i stigli gde jesu (za razliku od drugih, koji su takodje stigli gde jesu)

prevedeno: kuckanje u kutiju mozda pomaze - to je ono sto majmun ne razume. rec mozda.
nikola_kovac nikola_kovac 20:13 30.03.2010

Re: Majmun radi ono sto ... vidi

kuckanje u kutiju mozda pomaze - to je ono sto majmun ne razume

Ја мислим да се ту ради о дечјој способности за спонтано уочавање много веће групе односа него што је та способност код мајмуна (што ће рећи Вишња да те rapport-ирам). Мајмуни би наравно уочили и те односе када би на то били приморани (задовољењем своје потребе). Дете је у предности јер оно сложене односе обрађује и без приморавања задовољењем потребе.
Kazezoze Kazezoze 20:47 30.03.2010

Re: Majmun radi ono sto ... vidi

kod ovog experimenta sa detetom, kljuchna stvar, zashto je dete ponovilo vec naucenu radnju, a ne direktno prepoznalo reshenje u chepu, je zbog toga shto je taj chep to dete videlo prvi put. kad se ljudski mozak sretne sa nekom stvari prvi put, on tu stvar jednostavno ne primeti.tek u ponovljenom zapazhanju ili ako ti neko ukazhe na tu stvar, mozak je u stanju da tu stvar i prepozna.

nauchnici su izveli exsperiment tako sto je neko video neku stvar i onda je tu istu stvar pokushao da vidi zatvorenih ochiju, odnosno da se seti toga shto je video. na ekranu se videlo da impuls u mozgu dolazi sa identichnog mesta. znachi da nije bilo razlike izmedju onoga shto je registrovao nash vid i onog chega smo se setili. to je navelo na pitanje shta je u stvari svarno, a shta proizvod nasheg secanja. inache nash mozak i nashe pamcenje funkcionishu po hologramskom sistemu.

zbog toga je malo dete, koje se prvi put susrelo sa nechim novim, ponovilo vec nauchenu radnju da bi doshlo do bonbone, a novu stvar jednostavno ignorisalo kao da ne postoji. ista stvar je i sa primerom nasheg inteligentnog pretka i njegovih problema sa vatrom.
MightyNora MightyNora 17:05 31.03.2010

Re: Majmun radi ono sto ... vidi

inache nash mozak i nashe pamcenje funkcionishu po hologramskom sistemu.


Moram da te pitam - odakle ti ovo - jer to je jedna perfektno tacna stvar. A nije bas previse poznata u krugovima koji se navodno i inace bave komunikacijom.
Kazezoze Kazezoze 19:13 31.03.2010

Re: Majmun radi ono sto ... vidi

MightyNora
inache nash mozak i nashe pamcenje funkcionishu po hologramskom sistemu.


Moram da te pitam - odakle ti ovo - jer to je jedna perfektno tacna stvar. A nije bas previse poznata u krugovima koji se navodno i inace bave komunikacijom.

nedavno sam prochitao knjigu michaela talbota - holografski svemir, gde on pishe o istrazhivanjima koje su, nekako sinhronizovano, u isto vreme, a potpuno neovisno jedan od drugog, radila dvojica nauchnika na dva razlichita polja. jedan je kvantni fizichar david bohm, a drugi je neurofiziolog karl pribram...uostalom, nashao sam video, pa mozhesh saznati vishe.
a ima na netu josh sajtova koji se bave takvim i slichnim stvarima...npr. institut noetichkih nauka, koji je osnovao dr. edgar mitchell, shesti chovek koji je shetao po mesecu itd.
MightyNora MightyNora 20:43 31.03.2010

Re: Majmun radi ono sto ... vidi

Ok bacam pogled pa ti javljam na pp

Izgleda zanimljivo, a ako te interesuje mozda mogu da ti nabavim i e-copy

Pozz

P.S.

Video nesto nece, makar kod mene
Kazezoze Kazezoze 07:23 01.04.2010

Re: Majmun radi ono sto ... vidi

Video nesto nece, makar kod mene

kod mene radi, evo ima i na youtube radio emisija od 6 delova...

MightyNora MightyNora 11:18 02.04.2010

Re: Majmun radi ono sto ... vidi

Kaze, nisam na ovo hologramsko mislio, svejedno nije bilo lose, ali mi je tematika malo drugacija od one koju sam ocekivao. Svejedno refreshing. Skinuo sam knjigu u elektronskom formatu, pa ako ti treba javni se.

Ne, ne, mislio sam na hologramsko secanje. To je koncept koji je interesantan, ali cu o tome drugim putem.

:)

Pozz
Kazezoze Kazezoze 20:07 02.04.2010

Re: Majmun radi ono sto ... vidi

Kaze, nisam na ovo hologramsko mislio, svejedno nije bilo lose, ali mi je tematika malo drugacija od one koju sam ocekivao. Svejedno refreshing. Skinuo sam knjigu u elektronskom formatu, pa ako ti treba javni se.

naravno da me interesuje, daj knjigu.(mozhe i na pp)
nisam siguran da znam o chemu se radi, ali sve na temu ljudskog mozga me interesuje.
Glendhul Glendhul 11:07 30.03.2010

Mirror

"Što ukazuje da su mirror neuroni kod nas jako izraženi i imaju veliku ulogu u razvoju i učenju (za životinje stvarno ne znam pa ne bih ni ulazio u raspravu)."

Dakle, cale mi pricao kako, kad cuvas curke, moras obavezno da cuvas i 4-5 pilica zajedno sa njima, jer su ove toliko glupe (u nedostatku bolje reci), da ce da pocrkaju od zedji i gladi. Ergo, moraju da vide od pilica kako se koristi hranilica/pojilica, da bi naucile... A ovi mali zuti pak, cim izadju iz jajeta, kao po komandi idu na pojilicu.

Fascinantno, rekao bih...

Svaka cast za tekst.

G
MightyNora MightyNora 11:12 30.03.2010

Re: Mirror

Pazi ovo,

Da li bi odatle moglo da se izvuce kao zaključak, ako bi se ceo postulat stavio na malo veći nivo, da psi počinju da liče na svoje gazde zbog mirror neurona?

Hehe, M.
kole_cat kole_cat 16:46 30.03.2010

Re: Mirror

MightyNora
Pazi ovo,

Da li bi odatle moglo da se izvuce kao zaključak, ako bi se ceo postulat stavio na malo veći nivo, da psi počinju da liče na svoje gazde zbog mirror neurona?

Hehe, M.



Ili, da gazde pocinju da lice na svoje ljubimce?
MightyNora MightyNora 17:02 30.03.2010

Re: Mirror

kole_cat
MightyNora
Pazi ovo,

Da li bi odatle moglo da se izvuce kao zaključak, ako bi se ceo postulat stavio na malo veći nivo, da psi počinju da liče na svoje gazde zbog mirror neurona?

Hehe, M.



Ili, da gazde pocinju da lice na svoje ljubimce?


To što si pomenuo je već metapitanje. Jedan nivo iznad ovoga što ja napisah. Ali ništa manje verovatno.

mirelarado mirelarado 17:48 30.03.2010

Re: Mirror

MightyNora
kole_cat
Ili, da gazde pocinju da lice na svoje ljubimce?

To što si pomenuo je već metapitanje. Jedan nivo iznad ovoga što ja napisah. Ali ništa manje verovatno.


Кажу да јача интелигенција повуче слабију. ;-)))
MightyNora MightyNora 18:04 30.03.2010

Re: Mirror


Кажу да јача интелигенција повуче слабију. ;-)))


=)))))))

M.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 18:30 30.03.2010

možda troll?

MightyNora MightyNora 18:39 30.03.2010

Re: možda troll?

Troll?

Zasto troll? Nije, nije... bas naprotiv, rekao bih.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 18:52 30.03.2010

Re: možda troll?

MightyNora
Troll?

Zasto troll? Nije, nije... bas naprotiv, rekao bih.

pa zato stavih upitnik

ps. nego, koliko ti koštaš na sat? :))))) ono, sednem u fićka sa Njim, ti kao za drugim stolom čitaš novine sa rupom, i posle mi kažeš posle šta imaš :)))))) (šala)
MightyNora MightyNora 16:56 31.03.2010

Re: možda troll?

BebaOdLonchara

ps. nego, koliko ti koštaš na sat? :))))) ono, sednem u fićka sa Njim, ti kao za drugim stolom čitaš novine sa rupom, i posle mi kažeš posle šta imaš :)))))) (šala)


Ma jok bre, uopste nije sala - samo kada bih ti rekao koliko uzimam za jednu sesiju - pitala bi se sta ja tacno to radim.

Unfuckable Unfuckable 19:32 30.03.2010

redosled danas ili "non mirror"

je bio takav da skuvam kafu dok se komp podigne, ulogujem se, uđem na ovaj blog, kliknem preporuku (svesno? nesvesno?), shvatim da možda kasnim i da ću detaljnije pročitati posle apsolutno svestan da ne znam tačno kada je to "posle", ostavim nepopijenu kafu, stvarno zakasnim ali usput snimim fantastično običnu scenu:

devojka, sasvim obične spoljašnosti, lepe kose ali pomalo lošeg tena, ne sasvim privlačna na prvi pogled a u odnosu na ono što se inače pojavljuje okolo, ali sasvim skladna i sa sasvim dobrim potencijalom (17 - 18) i momak istih godina, pomalo preozbiljan (da l' zbog godina, da l' zbog nečeg drugog) ni lep ni ružan, ali definitivno sa sasvim dobrim štreberskim (u najboljem smislu) karakteristikama (valjda zato što mu ništa drugo nije preostalo?), stoje i čekaju bus.
Idu u školu verovatno, skromno, pa čak i sasvim skromno obučeni stariji srednjoškolci. Ona stoji s njegove leve strane, prividno su okrenuti prema pravcu iz kojeg treba da dođe prevoz ("alibi za gledanje" ) nešto kao ćaskaju ali da ne ispadne da im je previše stalo, ali ona koristi ugao i ispod trepavica ga pomalo posmatra. Ok, tu smo.
Za to vreme, on stoji telom sasvim okrenut prema pravcu ulice iz kojeg čeka bus (ona mu je s leva) i postavljen je bočno, čak imam dojam da izbegava da je pogleda, sav je kao usredsređen prema "pravo" a ne prema "levo" dok je ona orijentisana prema njemu, a glavu pomera u pravcu ulice.
Primećujem da ona "drži" dijalog dok on razmatra sudbinu sveta u 8 ujutro noseći svo njegovo breme na leđima, ne videći (ili - ne želeći ?) pravu akrobaciju kojom ona svojom levom rukom mazeći sklanja kosu sa svoje desne strane glave povlačeći je iza desnog uha, unazad (probajte to da uradite i biće vam jasno) otkrivajući "njegovoj" strani uho i vrat. Gledam, prolazeći, ponovo u njega, a on - gleda niz džadu. Pokušavam da spasem sebi dan zbrajajući napamet koliko li sam puta i sam bio ovakav donkey. Bacam poslednji put pogled ka njoj, ona i dalje drži kosu onako "iza vrata" i smeška se, kroz trepavice.
"Bajo, pa ti si ga - ugasio." mrmljam "iskusno", paleći cigaru.

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 19:55 30.03.2010

Re: redosled danas ili "non mirror"

e bre unf, to se zove zavođenje
AlexDunja AlexDunja 20:24 30.03.2010

Re: redosled danas ili "non mirror"

e bre unf, to se zove zavođenje

sto nas dovodi do sustinske istine:
svaka komunikacija je : nesporazum.

edit:
osim jedne. ona se moze razumeti.
uglavnom ispravno.
Unfuckable Unfuckable 20:27 30.03.2010

Re: redosled danas ili "non mirror"

meni je skroz jasno bilo da je to zavođenje, ali za jedno od njih dvoje nisam baš siguran
zato i napisah "non mirror" u naslovu komentara:
nisu (još) "zaplesali"
MightyNora MightyNora 16:51 31.03.2010

Re: redosled danas ili "non mirror"

De si Mimohodni.

Pokušavam da spasem sebi dan zbrajajući napamet koliko li sam puta i sam bio ovakav donkey. Bacam poslednji put pogled ka njoj, ona i dalje drži kosu onako "iza vrata" i smeška se, kroz trepavice.


Eto vidis, nikada nije kasno da se primeti koliko smo slepi bili u tako nekim situacijama - ili sto bi Don Huan rekao - "Ja se smejem samo u dve situacije - kada vidim da si nesto naucio, pa sam srecan, pa se smejem - ili kada se setim koliko sam ja bio glup kada sam bio u toj istoj situaciji u kojoj se ti nalazis, pa se ustvari smejem sebi, a ne tebi."

Tako da nam nista ne preostaje - otvaranje ociju pod hitno!

:)
MightyNora MightyNora 16:53 31.03.2010

Re: redosled danas ili "non mirror"

AlexDunja
e bre unf, to se zove zavođenje

sto nas dovodi do sustinske istine:
svaka komunikacija je : nesporazum.


Znas sta je najbolja fora - verovatno si dobrim delom u pravu. Srecom imamo i mogucnost da podrazumevamo veliki broj stvari u komunikaciji, koji se, opet srecom, poklopi. Tako da se na kraju svede na isto. Da ne kazem - pupak na pupak.

Pozz
vishnja92 vishnja92 21:03 30.03.2010

tj

mirror mnogo vise obecava nego sto daje
(eto malo pesimizma za ovo glupo doba dana, a i - utorak je, pobogu. utorak treba ukinuti dekretom iz ciste zajebancije)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:52 30.03.2010

Re: tj

vishnja92
utorak treba ukinuti dekretom iz ciste zajebancije)

Ја имам предлоге за још неке дане: понедељак, среда, четвртак, петак... мислим, јасно је, да не ређам даље: нисам добре воље :))) Раде ми српски мирор-неурони.
vishnja92 vishnja92 07:42 31.03.2010

Re: tj

:)))))))))

pazi, ovo radi i online :)

jeste, Predrage, ali utorak je utorak - Marsov dan, propast jedna od tacke u vremenu (kad sam pri temi, znas li da vedski horoskop ljudima vencanim sa Marsovom decom toplo preporucuje post subotom, kao korektivnu meru? toliko o ispastanju zarad drugog, poteklom iz lepe male floskule svi smo jedno. tzvrtz)

mada, kad pogledam sta je osvanulo i ko je sta pisao i pod kojim naslovom i sta ce ceo dan biti vidljivo i zabadati se u oci, pocinjem da pomisljam da si u pravu. ubiti i sredu, namrtvo. ja sam za.

(pratim i ja tebe ali sam malo spora. umrljalo mi se ogledalce)
MightyNora MightyNora 16:43 31.03.2010

Re: tj

Vas u ovi dani bas udarili kao da uskoro nece taj uskrs pa da se makar malo odmorite.

Ae, ae, dizanje, vidis u BGu ujutru bilo sunce, pa onda pljusak, ali kao sto kaze Dire Straits - Why worry.
jasnaz jasnaz 10:23 31.03.2010

Rapport i kako ga zavoleti




: pitanje za one koji uđu Rapport, ali ne žele da ostanu, plašeći se da bliskost ne zamagli njihovo ogledalo.
šanse za zavoljevanje udobnosti Rapporta? male. nažalost.







vishnja92 vishnja92 10:38 31.03.2010

Re: Rapport i kako ga zavoleti

o, Jasno!

smem li da okacim nesto sto sam ti davno uzela? smem:



non-rapport non-mirror (tzv: utorak)

jasnaz jasnaz 10:42 31.03.2010

: : Rapport i kako ga zavoleti

vishnja92
o, Jasno!

smem li da okacim nesto sto sam ti davno uzela? smem:


non-rapport non-mirror (tzv: utorak)




osećaj se kao u Rapportu! sa mirisom srede...............

vishnja92 vishnja92 11:17 31.03.2010

Re: : : Rapport i kako ga zavoleti

sa mirisom srede...............


hocu.
(sreda je satva, utorak je tamas, ostatak je radjas: osudjeni na gibanje)


hvala Jasno, izvoli ogledalce.
MightyNora MightyNora 16:34 31.03.2010

Re: : : Rapport i kako ga zavoleti

Jel bre jel vi znate sta je sinestezija. Ono kad ti je ponedeljak plav, a sreda zuta i to...?
MightyNora MightyNora 16:37 31.03.2010

Re: : : Rapport i kako ga zavoleti

: pitanje za one koji uđu Rapport, ali ne žele da ostanu, plašeći se da bliskost ne zamagli njihovo ogledalo.
šanse za zavoljevanje udobnosti Rapporta? male. nažalost.


Umetnicka dusa have to admit moze da vidi i tamo gde jos niciji pogled nije dopreo.

Hvala Jasna, ovo valjda nikada pre nisam uradio, hvala na uvek toplim recima i jos vise zivotnim slikama.

Izvini ako nisam umeo bolje da ovo kazem.

:)
vishnja92 vishnja92 18:21 31.03.2010

Re: : : Rapport i kako ga zavoleti

Jel bre jel vi znate sta je sinestezija. Ono kad ti je ponedeljak plav, a sreda zuta i to...?

zna moje dete, njemu je subota mrsava i zelena a nedelja narandzasta i debela.
drugom detetu je broj osam miran a broj sedam zivahan (i ne svidja joj se).

o sebi bolje da ne pricam (meni mirisi imaju zvuk).

Kazezoze Kazezoze 19:22 31.03.2010

Re: : : Rapport i kako ga zavoleti

o sebi bolje da ne pricam (meni mirisi imaju zvuk).

da vidish kako lepo pevaju kad im svirash gitaru, potpuno sinhronizovano; naprimer miris lavande i miris ruzmarina. tachno osetish kako uzhivaju u muzici.

evo ti jedan, tebi omiljeni
MightyNora MightyNora 20:44 31.03.2010

Re: : : Rapport i kako ga zavoleti

vishnja92
Jel bre jel vi znate sta je sinestezija. Ono kad ti je ponedeljak plav, a sreda zuta i to...?

zna moje dete, njemu je subota mrsava i zelena a nedelja narandzasta i debela.
drugom detetu je broj osam miran a broj sedam zivahan (i ne svidja joj se).

o sebi bolje da ne pricam (meni mirisi imaju zvuk).



E o tome pricam, hehe, bravo bravo ...

:)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:35 31.03.2010

Re: : : Rapport i kako ga zavoleti

vishnja92
(meni mirisi imaju zvuk).

Ево зашто: хемија синестезије... (На жалост, ништа од романтизма.)
jasnaz jasnaz 09:49 01.04.2010

: : : Rapport br.__:

MightyNora


Hvala



je NAJbolje!
_____________________



moj omiljeni broj


vishnja92 vishnja92 19:52 01.04.2010

Re: : : Rapport i kako ga zavoleti

evo ti jedan

evo tebi to isto u drugom obliku ~




:)
radojicic92 radojicic92 19:41 31.03.2010

...

nesvesno nesvesna komunikacija

evo tebi majti jedna pesma

MightyNora MightyNora 20:40 31.03.2010

Re: ...

Muzicki rapport :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana