Život

Ovde neko vara

Jelica Greganović RSS / 30.03.2010. u 11:09

Turkish-Horseman.jpgMoja baba Kaja je imala dve reči, kojima je dočaravala da je nešto gadno da gadnije biti ne može. Prva je bila pogan, kratkog, sasečenog glasa o, a druga je bila Turčin. U prvu su spadale sve boleštine, protiv kojih je baba Kaja tukla neumornu bitku bajalicama, melemima i gašenjem ugljevlja, elementarne katastrofe, većina insekata i svi gmizavci. U istom rangu bivala je i druga reč, Turčin, koja je obuhvatala sve Turke i to onako kako ih je baba Kaja zamišljala, kao i sve ono ili one koji su toj njenoj predstavi odgovarali. To što navedena baba  za svog dugog veka nije srela ni jednog Turčina, to nema veze. Baba Kaja je dogmatično radila na očuvanju kolektivnog sećanja, kačeći reč Turčin i tursko, na sve što valjalo nije.

Za polomljene grane njene trešnje miljenice, i to još u vreme kada su njene zelene kapljice plodova jedva dobijale stidljivu ružičastu boju, baba Kaja je optuživala komšijske Turke, tri dečaka koja su svakog proleća skupljala još uvek zelen harač u komšijskim voćnjacima. Svojim higijenskim stanjem, koje je samo za državne i crkvene praznike dovođeno u kategoriju prihvatljivog, a na koje je uticao i stalni curak slinaca iz njihovih vazda izgrebanih noseva, komšijini naslednici su kod baba Kaje izazivali i dopunski komentar, prljav k'o Turčin. Pomenuta baba jeste džvanjkala na aktivnosti komšijskog podmlatka, ali dizanje ruke na decu nikako volela nije, zbog čega je njihovu, prekosokačku dreku i pisak koji su svedočili da ih se otac setio i  da ih upravo vaspitava na jedini način koji je poznavao, pratila nakrivo pogledom, zatezanjem pera na marami i rečima: »Bije ih k'o Turčin

Zahvaljujući baba Kaji, ali i narodnom epskom opusu, koji sam ko zna zbog čega tako dobro pamtila da su samo sevale petice iz maternjeg jezika, sa naglaskom na okolokosovskom ciklusu, Turci su u tom svetlu i ostali u mom detinjstvu. Jer, kad ja ustanem i počnem da recitujem, sve iz glave, nastavnici se zatrese gornja, lako brkata nausnica, levom rukom kreće da traži gusle, a desnom suze briše. Za to vreme Turci u nesimetričnom desetercu beže u buljucima. Kada se uzme u obzir da ni ostatak književnosti, u kojoj su se Turci pojavljivali, ih nije tretirao bolje od baba Kaje, čime se vraćalo žao za osvajačku sramotu.

I tako sve dok onomad u posetu nije stigao Žmuov poslovni prijatelj, Turčin. U cilju unapređenja odnosa sa pomenutim, Žmu me je obavestio da se pripremim za susret sa nekadašnjim mrskim okupatorom, koje će se desiti na večeri u ugostiteljskom objektu marke Restoran. Istog trenutka pred očima su mi sevnula komšijska slinava deca i baba Kaja koja kao uznemirena bubašvaba trčka i zvoca po dvorištu, dahije i Stanoje knez iz Zeoka. Što je kako se pokazalo bilo potpuno pogrešno, jer ovaj Turčin je ispao duša od čoveka, sa sve širokim osmehom. Uz to je  sa sobom je doveo i svoju devojku, Mesečinu na travi. Čija boja kose bi gavranove naterala da dobiju kompleks niže vrednosti, a i oči su joj dovodile crnu boju na samu granicu izdržljivosti. Bilo je to baš lepo provedenih par dana, tokom kojih se ispostavilo da ja skoro tečno govorim turski, sve zahvaljujući silnim rečima koje su Turci kod nas zaboravili i koje su se kod nas nezamenljivo zapatile u svojoj prosto lepljivoj zvučnosti. Tih dana sam od gosta saznala i da je Mehmed paša Sokolović jedna od tri najveće ličnosti u turskoj istoriji i da su o njemu morali itekako da uče u školi. Kao i da je janičarski lobi i dan-danas jak i uticajan u Turskoj. Uopšte, razgovor na relaciji okupator-kaurska raja se vodio vrlo divno, sa par izuzetaka vezanih za pozitivno gledanje nekadašnjih turskih teritorijalnih aspiracija, koje bi po njegovom tumačenju trebalo posmatrati i kao doprinos razvoju do tada manje razvijenih civilizacija. Tu negde sam ja zinula da odrecitujem par desetina strana dvanaesteraca, ali je Žmu diplomatski uskočio sa pričom o korisnom uticaju plinskih šporeta na povećanje nataliteta snežnih leoparda. U svakom slučaju, susret sa okupatorom je završen pozivima raje u goste u Istambul, a kaura okupatoru na kućnu večeru, prvom idućom prilikom.

Koja se pojavila ubrzo i oterala me u kuhinju, gde sam dala sve od sebe da se ne bih obrukala pred pripadnikom naroda koji drži tapiju na jednoj od najboljih kuhinja sveta. Da je ista izvršila neizbrisiv uticaj i na našu nacionalnu kuhinju primetio je i gost, koji je to veče, ušavši u naš topli dom, temperature dorađene nesebičnim doprinosom rerne, odmah rekao: »Ovo miriše kao kod moje mame.« Uz večeru sastavljenu od »ovo ima i kod nas« i »ovo je slično našem, ali je ipak drugačije«, razvila se priča u koju je naivni gostsimiukućuštodatipravim ponovo ubacio i reč janičar. Tu Žmu više nije mogao da spasi situaciju, u kojoj smo se našli gost, koji je hvalio janičarski sistem i ja koja sam pokušavala da mu objasnim da on sigurno ne bi bio mnogo srećan i zahvalan kad bi mu neko oteo dete, da ga doveka ne vidi, ne bi li isto postalo pripadnik elitne pešadije, umesto da pešači za ovcama. Taman je Žmu salatom sa suvim paradajzima probao da promeni temu, kad je zazvonio telefon i posle kraćeg razgovora je na sto bupnula reč Vojvodina. Tu je gost poskočio od pokušaja prepoznavanja i tražio da mu objasnimo šta znači ta reč, jer mu je tako poznata. Geografsko objašnjenje nije pomoglo, turski gost je reč tražio u svom školskom sećanju i tvrdio, na naše zaprepašćenje, da on zna da je ona ima neko strašno značenje. Svođenjem na njen izvor vojvoda, i našim objašnjenjem tipa »vođa jedinica otpora...khm...protiv Turaka«, konačno ju je našao u svojoj memoriji pamćenja:

 

-        Tako je, znam za te vojvode! To su oni strašno zli i surovi...

-        ?

-        Oni su nabijali jadne Turke na kočeve, to smo učili u školi! To je bio tako užasan način ubijanja...

 

Da nije bio u takvom šoku, Žmu bi verovatno probao da me probudi iz nesvesti i pronađe ispod stola, pod koji sam se srozala od iznenađenja, i ispod kog sam se izvukla četvoronoške sa vapajem:

 

-        Ko je naticao Turke na kolac?!

-        Pa, te vojvode, neljudski...

-        Ko bre neljudski?!

 

Džaba se Žmu 'vatao za školovanu proju i salatu od mešanih šumskih pečurčica, ja sam već grizla sto i pijukala: »Aman, zaman, ako je nekog neko nabijao na kolac, to sigurno nisu bili Srbi...«, za koje vreme je Turčin sa pouzdanjem klimao glavom do otkidanja, ubeđujući me ne samo da jesu, nego je od toga u Turskoj i ostala izreka, odnosno odgovor nekom ko očito laže: »Pojedeš kolac «. A, meni je pred očima sevao Andrićev Radisav sa Uništa i njegov ropac sa koca: »Turci, Turci...ćuprija!«

Sreća što se očajni Žmu pojavio iz kuhinje noseći kiflice sa džemom od badnjevačkih kajsija, kojima je konačno, diplomatski uspeo da prekine diskusiju o kocu i ko je koga na isti nečovečno nabijao...ja sam već bila na rubu da se odmetnem u obližnji park i u busiji sačekam prvu turu turskih sejmena...aga, paša, begova...trgovaca ili poslovnih ljudi.

Zaključak: u razgovoru sa Turcima izbegavati pominjane koca. A, u Istambul ćemo ići. Samo da se povratim.

 

 



Komentari (290)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dirtyharry dirtyharry 11:16 30.03.2010

Aj prvo ovo



pesma uz koju retko ko ostaje ravnodušan a neki pametniji komentar ću da ostavim kad se i ja povratim.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:33 30.03.2010

Re: Aj prvo ovo

Tu pesmu nikad nisam do sada čula...ali vidim da dominira, što bi rekao naš gost, Mehmed paša Sokoli...

Ali, ovu baš, baš volim



a i ovako

samodakazemnesto samodakazemnesto 13:19 30.03.2010

Re: Aj prvo ovo

ooooo,pa kad je postala jopet zilha barjaktarevic? nije li do sad bila silvana armenulic? aaa,jes,silvana je mrtva,zivla zilha!
libkonz libkonz 13:34 30.03.2010

Re: Aj prvo ovo

samodakazemnesto

ovaj put bolje da si ćutao. Zilha je uzela umetničko ime Silvana na nagovor svog prijatelja Tozovca. Barjaktarević joj je devojačko prezime, udato Armenulić. Usput, ona je najbolja pevačica sa ovih prostora ikada.
samodakazemnesto samodakazemnesto 13:41 30.03.2010

Re: Aj prvo ovo

libkonz
samodakazemnesto

ovaj put bolje da si ćutao. Zilha je uzela umetničko ime Silvana na nagovor svog prijatelja Tozovca. Barjaktarević joj je devojačko prezime, udato Armenulić. Usput, ona je najbolja pevačica sa ovih prostora ikada.



nije cutao,nego cutala.

drugo,nista ja nemam protiv silvane,a bogme ni protiv zilhe. ja se ovo "podrugljivo podrugujem" shnajderima istorije,historije i povijesti.

ma sto se ti nadje prozvan/a?
Hemičarka Hemičarka 15:37 30.03.2010

Re: Aj prvo ovo

pesma uz koju retko ko ostaje ravnodušan


Ova pesma je u meni (a još više u mojoj cimerki) proizvodila ubilački nagon i želju da nabavimo snajper, pa da se malo igramo gađanja sa terase 1G bloka u Studenjaku. Naime, ista je vrlo često bila izvođena u poznatoj kafani Džakarta od strane vrlo netalentovane (da li je uopšte potrebno to napominjati) pevačice. Izgleda da je to bila omiljena pesma pijanuih gostiju dotičnog lokala, s obzirom na to da je izvođena mnogo puta u toku večeri. Jedino gore od toga je bilo što su, po završetku muzičkog programa, gosti nastavljali da je pevaju sami...
blogovatelj blogovatelj 17:59 30.03.2010

Re: Aj prvo ovo

ja se ovo "podrugljivo podrugujem"


Bolje je podrugljivo se podrugivati nego podrigljivo podrigivati.
jecullence jecullence 19:43 30.03.2010

Re: Aj prvo ovo

hehe, trol, ali ne mogu da izdržim :) Ja sam iz 1 F,ali sam učila u blokovskoj čitaoni u 1G, tako da mi je repertoar iz Djakarte itekako poznat :))
Nasmeja me ovaj tekst do suza :))
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:55 30.03.2010

Re: Aj prvo ovo

Samo slutim kako li to izgleda kad pevaju nesluhisti (kao potvrđeni nesluhista prosto me strah fata od težine ove pesme), dakle, to mora da je zaurlavanje kome ni ulični kerovi ne mogu da konkurišu...žao mi je što sam ti našla crveno dugme, al' to je bilo jače od mene...
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:57 30.03.2010

Re: Aj prvo ovo

jecullence


Imenjakinjo? Ili Jeleno? Jesu li i tebe zvali Jeca?
jecullence jecullence 20:22 30.03.2010

Re: Aj prvo ovo

:)
Jok i nisu ! :) Jeca, Jeca Pereca, a omiljen nick mi je Jelena Pelena, i čuveni nastavak što se rimuje :)
Ja sam Jelena, a ti si moj deminutiv
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:34 31.03.2010

E pa, Jeleno,d

drago mi je mene su svakojako skraćivali, od Jece do Cice, a najgrđe me okitio Cane iz Partibrejkersa, koji me prozvao Jelica Marelica...sačuvajbože...
jecullence jecullence 20:50 31.03.2010

Re: E pa, Jeleno,d

Jelica Marelica..joj. a ja sam mislila da gore ne može biti :)
P.S. I meni je em milo , em drago
tompinchns tompinchns 11:24 30.03.2010

suze mi teku...

kad ja ustanem i počnem da recitujem, sve iz glave, nastavnici se zatrese gornja, lako brkata nausnica, levom rukom kreće da traži gusle, a desnom suze briše. Za to vreme Turci u dvanaestercu beže u buljucima.

Nisam još ni do pola stigla, i ne mogu ni da nastavim od suza, a stomak me je zaboleo od smeja...



Javim se kad završim!
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:39 30.03.2010

Re: suze mi teku...


Javim se kad završim!


ČeTkam
tompinchns tompinchns 11:49 30.03.2010

Re: suze mi teku...

Sreća što se očajni Žmu pojavio iz kuhinje noseći kiflice sa džemom od badnjevačkih kajsija, kojima je konačno, diplomatski uspeo da prekine diskusiju o kocu i ko je koga na isti nečovečno nabijao...


... ma, samo da si znala u kom će pravcu krenuti razgovor, da si začinila kiflice, ma... nekim laksativom...
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:25 30.03.2010

Re: suze mi teku...

Ma, trebalo je da iskoristim njegov šlagvort i da mu kažem "Pojedeš kolac", ali Žmu bi me u podrumu kazamatirao.
dboki dboki 13:02 30.03.2010

Re: suze mi teku...

pa, mogla si da se vadis sa "mislila sam, da čo'ek pojede kolač"
Unfuckable Unfuckable 18:43 30.03.2010

Re: suze mi teku...

samo još da si pokušala da Mu objasniš pojam reči "Golgota"...
sanya92 sanya92 18:52 30.03.2010

Re: suze mi teku...

Idi bre zeno do djavola... Ja kao na faksu, u prostoriji gde se cuti i uci, zarumenela se ko paprika trudeci se da ne crknem od smeha

I meni nesto asocijacije na Tursku i Turke ko u baba Kaje, pa sad upoznala par komada i jos mi drugarica (Vojvodjanka ) pokazivala neke slike, vamo-tamo... I kod nje bio isti slucaj, ali se izgleda Turci malo upgrade-ovali
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 22:42 31.03.2010

Re: suze mi teku...


Žmu bi me u podrumu kazamatirao.


i slovenčeki tlačitelji?...evo sam se preneRAZila...
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 11:28 30.03.2010

Ljubav

Jelice, obožavam te od danas.
Ono pre je bila samo simpatija.
Daću ti jednu preporuku, a pokušaću preko SUPERMODA/SUPERMODELA da ti ih dodelim nekoliko.
Taman da si i izmislila, sjajno si ga izmislila.
Kazezoze Kazezoze 11:48 30.03.2010

Re: Ljubav

fantastichno!
chekam strpljivo reakciju nasheg specijaliste za turska pitanja (B.B.)da nam napokon razjasni ko je koga kroz istoriju nabijao na kolac - mi turke ili oni nas.
reanimator reanimator 12:03 30.03.2010

Re: Ljubav

KRALJMAJMUNA
Jelice, obožavam te od danas.
Ono pre je bila samo simpatija.

Jelice, ugasila si!
Prvo je prema vama osetio simpatiju, zatim ljubav i najzda strast :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:05 30.03.2010

Re: Ljubav

Eh, kralju, da sam ga bar izmislila...živ čovek, za mojim stolom...kad se tad nisam šlogirala, nikad neću...
A, ovo prvo, hvala
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:31 30.03.2010

Druže Kz

i ja sam već htela da zamolim druga Budimca da se malo pozanima po turskim udžbenicima istorije šta se to ovde kod nas dešavalo...prosto mi došlo žao kako smo istraumirali sirote osvajače...stvarno nema smisla.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:47 30.03.2010

Re: Ljubav

http://latimesblogs.latimes.com/photos/uncategorized/2008/09/10/0623419900.jpg

Da nisam udata, došla bih u iskušenje, ljubav je čudo

natasavb natasavb 13:34 30.03.2010

Re: Druže Kz

prosto mi došlo žao kako smo istraumirali sirote osvajače...stvarno nema smisla.

nemas pojma koliko.
pre par meseci u jednoj emisiji na hitrory o genocidu nad jermenima, kazu da su turci toliko istraumirani bili gubitkom teritorija (cijih?!) u balkanskim ratovima, da se zato kod njih pojavio ekstremni nacionalizam, koji je doveo da maskra nad jermenima. jbg srbi i za to krivi izgleda.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:49 30.03.2010

Re: Druže Kz

Nema gore od jevrejske kletve: Dabogda imao pa nemao.
natasavb natasavb 13:58 30.03.2010

Re: Druže Kz

Nema gore od jevrejske kletve: Dabogda imao pa nemao.

Nema, ali ima razlike u tome kako si stekao, to sto si imao.
Ili bi bar trebalo da bude...
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 14:18 30.03.2010

Re: Ljubav

MAJM

Opet nešto na moj račun. Onaj desno sam ja.
Kazezoze Kazezoze 14:32 30.03.2010

Re: Ljubav

KRALJMAJMUNA
MAJM

Opet nešto na moj račun. Onaj desno sam ja.

onaj sa lancem oko vrata???
jadnichak, zarobila ga :)
nurudin nurudin 19:52 30.03.2010

Re: Ljubav


KRALJMAJMUNA
Jelice, obožavam te od danas.


И ја!

О, Јелице, неношено злато, текст Вам је сјајан, сви комплименти!

Jelica Greganović
A, u Istambul ćemo ići


Тамо ће вас бити и мучити:
Пребијати и ноге и руке,
и вадити ваше очи чарне...
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:59 30.03.2010

Re: Druže Kz

Ma, sticanje je zaboravljiva pojava, bledi prebrzo, a gubi se potpuno kad gubiš, tad je svejedno kako si stekao, samo boli što si ostao bez. Bože, što sam ovo sročila...
freehand freehand 18:58 31.03.2010

Re: Ljubav

Kazezoze
KRALJMAJMUNA
MAJM
Opet nešto na moj račun. Onaj desno sam ja.
onaj sa lancem oko vrata???
jadnichak, zarobila ga :)

Nije lanac. To je kajla.
Ljubavne verige. Okovratna burma.
Ček, burma, verige... Turcizmi?
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:12 31.03.2010

Kz,

onaj sa lancem oko vrata???

Ne pratiš modu, to je trend
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:17 31.03.2010

nurudine,

ima li boljeg nicka za ovaj blog od tvog
Hvala
A, ovo poslednje, crni nurudine, pomeri se s mesta...fini su oni svet, neće, to smo mi agresivni
nurudin nurudin 21:38 31.03.2010

Re: nurudine,


Jelica Greganović
A, ovo poslednje, crni nurudine, pomeri se s mesta...fini su oni svet


О, Јелице, госпођо разумна!
Или волиш са мном погинути,
Ил' Турчину бити љуба верна?
lucidalina lucidalina 20:54 01.04.2010

Re: Druže Kz

sticanje je zaboravljiva pojava, bledi prebrzo, a gubi se potpuno kad gubiš, tad je svejedno kako si stekao, samo boli što si ostao bez


svaka ti cast jelice! potpuno jasno
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:01 02.04.2010

Re: Druže Kz

Ova rečenica mi je tako izgledala kao da ću samo ja shvatiti šta sam htela da kažem. Mada, nisi džabe lucidalina
lucidalina lucidalina 09:40 02.04.2010

Re: Druže Kz

Mada, nisi džabe lucidalina



Jelica Greganović Jelica Greganović 13:45 02.04.2010

Re: nurudine,

Jedan od razloga što mi je otac dao ovo ime je i njegovo često nastupanje u epskom srpskom opusu...malo, malo, natrčiš na Jelicu. A, drugi su bile čukubabe...dve Jelice.
ana_radmilovic ana_radmilovic 11:40 30.03.2010

bošnjak sokolović

mehmed paša sokolović, na primer bio je bošnjak, od oca dimitrija (čije je versko poreklo nepoznato - dimitrije je, dakakko, poznato kao univerzalno ime) i on dakle nije (nikako, nikako) bio srbin.

ko ne veruje neka pročita šta kaže prof. mustafa imamović

http://www.bosnjaci.nl/forum/topics/mehmed-pasa-sokolovic
buba_truba buba_truba 11:49 30.03.2010

Re: bošnjak sokolović

ana_radmilovic
mehmed paša sokolović, na primer bio je bošnjak...

Daj bre Ana! Bošnjak u doba Mehmedpaše Sokolovića?
Ali dobro, ako je zbog političke korektnosti, neka ti bude.
samodakazemnesto samodakazemnesto 11:51 30.03.2010

Re: bošnjak sokolović

ana_radmilovic ana_radmilovic 11:54 30.03.2010

Re: bošnjak sokolović

buba_truba

Ali dobro, ako je zbog političke korektnosti, neka ti bude.


ja sam (izgleda neuspešno) pokušala da se našalim na račun nove istorije a da ne ispadne da zlonamerno nabedjujem ljude da falsifikuju prosledila sam link

pazi, otac dimitrije - nepoznatog porekla!!!

čije li je ime dimitrije...
Covek u belom Covek u belom 11:55 30.03.2010

Re: bošnjak sokolović

ana_radmilovic
mehmed paša sokolović, na primer bio je bošnjak, od oca dimitrija (čije je versko poreklo nepoznato - dimitrije je, dakakko, poznato kao univerzalno ime) i on dakle nije (nikako, nikako) bio srbin.

ko ne veruje neka pročita šta kaže prof. mustafa imamović

http://www.bosnjaci.nl/forum/topics/mehmed-pasa-sokolovic

Jeste, jeste, Mehmed Pasa je Bosnjak, a Dzordz Vasington indijanac. Jedino je interesanta ta kategorija Bosnjaka nemuslimana s kraja 15. veka. Verovatno je i Tvrtko I bio Bosnjak po prof. Mustafi. Sta se sve ne moze danas naci na netu, cudo jedno...
samodakazemnesto samodakazemnesto 12:03 30.03.2010

Re: bošnjak sokolović

bosnjacko bre!
ana_radmilovic ana_radmilovic 12:03 30.03.2010

Re: bošnjak sokolović

Covek u belom
Sta se sve ne moze danas naci na netu, cudo jedno...

čuj na netu, u udžbenicima iz istorije...
buba_truba buba_truba 12:06 30.03.2010

Re: bošnjak sokolović

ana_radmilovic
ja sam (izgleda neuspešno) pokušala da se našalim na račun nove istorije ...

Izgleda da meni mozak danas radi na nešto nižoj frekvenciji.

Dobro je! Vidim, nisam jedina.
samodakazemnesto samodakazemnesto 12:06 30.03.2010

Re: bošnjak sokolović

ana_radmilovic
Covek u belom
Sta se sve ne moze danas naci na netu, cudo jedno...

čuj na netu, u udžbenicima iz istorije...




iz historije!
samodakazemnesto samodakazemnesto 12:10 30.03.2010

Re: bošnjak sokolović

buba_truba
ana_radmilovic
ja sam (izgleda neuspešno) pokušala da se našalim na račun nove istorije ...

Izgleda da meni mozak danas radi na nešto nižoj frekvenciji.

Dobro je! Vidim, nisam jedina.



kako bre nisi razumela,pa jesi videla da je nastupila decidirano? men odma sve bilo jasno.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:37 30.03.2010

Re: bošnjak sokolović

Poslednja istraživanja su pokazala da je Bajica, kako je izgleda bilo ime Mehmed paši Sokoloviću, bio iz pravoslavnog sela Sokolovići, koje su doduše naseljavali pravoslavni Egipćani i u kome je živela i francuska porodica malog Bajice, što dokazuje i poreklo njegovog brata, Makarija Sokolovića, igumana u Hilandaru, gde su na to mesto tradicionalno dovodili Fancuze iz Bosne.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:38 30.03.2010

Re: bošnjak sokolović

ja sam (izgleda neuspešno) pokušala da se našalim

Ana, pa stvaaarno...baš se vidi da si novinarka, samo unosiš zabunu u naše redove
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:40 30.03.2010

Re: bošnjak sokolović

iz historije!

Iz histerije.
ana_radmilovic ana_radmilovic 12:50 30.03.2010

Re: bošnjak sokolović

Jelica Greganović
Poslednja istraživanja su pokazala da je Bajica, kako je izgleda bilo ime Mehmed paši Sokoloviću, bio iz pravoslavnog sela Sokolovići, koje su doduše naseljavali pravoslavni Egipćani i u kome je živela i francuska porodica malog Bajice, što dokazuje i poreklo njegovog brata, Makarija Sokolovića, igumana u Hilandaru, gde su na to mesto tradicionalno dovodili Fancuze iz Bosne.

čekaj sad, jelice, meni se sve pomešalo
mehmed paša sokolović je znači - francuz!
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:54 30.03.2010

Re: bošnjak sokolović

Naravno, zato se njegovo ime Bajica pravilno izgovara kao Bažis.
mikele9 mikele9 13:07 30.03.2010

Re: bošnjak sokolović

Poslednja istraživanja su pokazala da je Bajica, kako je izgleda bilo ime Mehmed paši Sokoloviću, bio iz pravoslavnog sela Sokolovići, koje su doduše naseljavali pravoslavni Egipćani i u kome je živela i francuska porodica malog Bajice, što dokazuje i poreklo njegovog brata, Makarija Sokolovića, igumana u Hilandaru, gde su na to mesto tradicionalno dovodili Fancuze iz Bosne.

E ti nisi normalna! Smejem se na glas i uznemiravam obitelj mi, koja je zauzeta nekim veoma važnim aktivnostima. Ivo Andrić je to sve lepo opisao u Travničkoj Hronici. Bolja ti potvrda ne treba! Samo se seti Francuskog Konzula i njegove ženice, zapatili oni u Bosni porod pa se to proširilooooo... Tako radili i pre njih, imam druga iz sela Sokolovići i svi su poreklom Francuzi! Uostalom ko ti ne veruje neka ode u Hilandar i pročešlja njihovu arhivu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:15 30.03.2010

Re: bošnjak sokolović

More, nije to bio grešni konzul, nego onaj s kim se ženica šetala i muziku svirala...
samodakazemnesto samodakazemnesto 13:21 30.03.2010

Re: bošnjak sokolović

Jelica Greganović
Naravno, zato se njegovo ime Bajica pravilno izgovara kao Bažis.



GROHOTOM!!!!!!!!!!!!
thebee269 thebee269 13:48 30.03.2010

Re: bošnjak sokolović

čije li je ime dimitrije...

pa Tursko, pitaj onog Jelicinog gosta.
nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 15:06 30.03.2010

Re: bošnjak sokolović

ovde u dalekom belom svetu se druzim sa potomkom mehmed pase. bez obzira sto je moj predak bio jedan od trojice koji su organizovali zasedu i ubili ga, nas dvojica se bas lepo druzimo
nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 15:18 30.03.2010

Re: bošnjak sokolović

inace koren mog prezimena na turskom znaci kopno, kopnena vojska i oficirski cin, pa pretpostavljam da je neki predak bio pokupljen od janicara i dogurao daleko u turskoj vosci.
irvington irvington 18:20 30.03.2010

Re: bošnjak sokolović

Jelica Greganović
Poslednja istraživanja su pokazala da je Bajica, kako je izgleda bilo ime Mehmed paši Sokoloviću, bio iz pravoslavnog sela Sokolovići, koje su doduše naseljavali pravoslavni Egipćani i u kome je živela i francuska porodica malog Bajice, što dokazuje i poreklo njegovog brata, Makarija Sokolovića, igumana u Hilandaru, gde su na to mesto tradicionalno dovodili Fancuze iz Bosne.


Bojica, ne Bajica. A njegov rodjeni brat Makarije, bio je prvi srpski Patrijarh posle visegodisnjeg kontrolisanja srpska crkve od strane Grka. Naravno, ceo taj proces odradio je Bojica.
Inace, Mehmed Pasha nikada nije ni krio svoje srpsko poreklo, niti je ikada zaboravio svoj jezik. U Carigrad je otisao sa 16 godina, i to pravo iz manastira gde se spremao za svestenicku sluzbu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:01 30.03.2010

Re: bošnjak sokolović

QQ kume Kuki, predak ti se družio sa umno poremećenim dervišem?
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:03 30.03.2010

Re: bošnjak sokolović

Bojica

Znači, Božis...mada, podaci su različiti, jedna priča kaže da su ga odveli od kuće, prvo u Odrin, a odatle u Istanbul...rođen je 150. ili 1506., a odveden 1516.
Jukie Jukie 20:07 30.03.2010

Re: bošnjak sokolović

Covek u belom

Tvrtko I

Ne pominji mi Tvrtka, on se pojavio kao lik u epizodi "Jukie u sedmom razredu provodi svaki dan ceo dan nedeljama učeći istoriju da ne bi pao na popravni"
mariopan mariopan 21:29 30.03.2010

Re: bošnjak sokolović

čije li je ime dimitrije...

Dimitrije sine Mitre ...jel si čula tu pesmu? Stara pesma. To ti je od Vranje. Naše je bre kako ne znaš
mariopan mariopan 21:45 30.03.2010

Re: bošnjak sokolović

nekad-bio-kuki
ovde u dalekom belom svetu se druzim sa potomkom mehmed pase. bez obzira sto je moj predak bio jedan od trojice koji su organizovali zasedu i ubili ga, nas dvojica se bas lepo druzimo


I moj predak je turskog pašu s glavom rastavio, ijuuu ako ovo čitaju njegovi potomci????
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:48 30.03.2010

Re: bošnjak sokolović

Auu, al' ste divlji, nije onda čudno što moj gost vata stravu...
freehand freehand 19:10 31.03.2010

Re: bošnjak sokolović

ana_radmilovic
Jelica Greganović
Poslednja istraživanja su pokazala da je Bajica, kako je izgleda bilo ime Mehmed paši Sokoloviću, bio iz pravoslavnog sela Sokolovići, koje su doduše naseljavali pravoslavni Egipćani i u kome je živela i francuska porodica malog Bajice, što dokazuje i poreklo njegovog brata, Makarija Sokolovića, igumana u Hilandaru, gde su na to mesto tradicionalno dovodili Fancuze iz Bosne.
čekaj sad, jelice, meni se sve pomešalo
mehmed paša sokolović je znači - francuz!
Ne.
Zinedin Zidan je Francuz, a Mehned je imao buregdžijsku radnju u Travniku. Ono paša ne znam šta mu je. A Sokolovitj je jedan drugi lik što je došao s Yuga.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:29 31.03.2010

Mitar

Misliš, "DimitrijO, sine Mitre"? Jedna od najlepših narodnih pesama, ako mene pitaš

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:30 31.03.2010

Re: bošnjak sokolović

A Sokolovitj je jedan drugi lik što je došao s Yuga.

Ne bi rekla da je došo s Yuga, pre bi rekla da je s Ladu.
freehand freehand 22:25 31.03.2010

Re: bošnjak sokolović

Jelica Greganović
A Sokolovitj je jedan drugi lik što je došao s Yuga.
Ne bi rekla da je došo s Yuga, pre bi rekla da je s Ladu.

Neobavešteni ste, gospoja.
Sa Ladu (Nivu) je otiš'o. U votjnjaku.
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 22:49 31.03.2010

Re: bošnjak sokolović

čije li je ime dimitrije...


...mitino, jedinca u matere!

n'umem da postavim pesmu di se samo kazuje: dimitrijo,sine mitre...
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:51 31.03.2010

Re: bošnjak sokolović

Ene ti je pesma par komentara uzbrdo.
freehand freehand 00:13 01.04.2010

Re: bošnjak sokolović

Jelica Greganović
Bojica
Znači, Božis...mada, podaci su različiti, jedna priča kaže da su ga odveli od kuće, prvo u Odrin, a odatle u Istanbul...rođen je 150. ili 1506., a odveden 1516.

A da nije ovako::

Aleksandar SAŠA Đorđeviić;
Predrag SAŠA Danilović;
Mehmed SAŠA Sokolović?
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:22 01.04.2010

Re: bošnjak sokolović

Tako je, jer S permutuje u P, kada se nađe između M i S.
freehand freehand 00:32 01.04.2010

Re: bošnjak sokolović

Jelica Greganović
Tako je, jer S permutuje u P, kada se nađe između M i S.

Između Micro i Soft?
Jelica Greganović Jelica Greganović 06:44 01.04.2010

Re: bošnjak sokolović

Tačno tako.
senka123 senka123 11:43 30.03.2010

Crn kao Turčin

Nisu samo turci na kolac nabijali, primer za to je moj crn brkati saputnik!
samodakazemnesto samodakazemnesto 11:48 30.03.2010

Re: Crn kao Turčin

ja mislim da su svi srbi dok se ne dokaze suprotno.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:39 30.03.2010

Re: Crn kao Turčin

Nisu samo turci na kolac nabijali, primer za to je moj crn brkati saputnik!

Neko te prati? Senka ima senku?
senka123 senka123 13:05 30.03.2010

Re: Crn kao Turčin

Nemoj Jelice to da mi radis! Ime me prati to je dovoljno i onako imam paranoju od njega!
freehand freehand 22:57 31.03.2010

Re: Crn kao Turčin

samodakazemnesto
ja mislim da su svi srbi dok se ne dokaze suprotno.

Da su svi Srbi... Turci?!
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:18 31.03.2010

Re: Crn kao Turčin

Ne, nego da su svi Turci Srbi.
freehand freehand 23:29 31.03.2010

Re: Crn kao Turčin

Jelica Greganović
Ne, nego da su svi Turci Srbi.

Jadni Turci.


Znači li to da oni Momovi i Milovi onomad nisu tražili ni gusle ni Ruse, nego skandirali "Hoćemo Turke"?!
Jelica Greganović Jelica Greganović 06:45 01.04.2010

Re: Crn kao Turčin

Što ne kažeš, znači, Senka
AlexDunja AlexDunja 11:54 30.03.2010

:)

moja kosara je imala obicaj,
kad govori o nekoj bas izrazito lepoj zeni
da kaze: lepa k'o turkinja:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:56 30.03.2010

Re: :)

Vi'š kako moja baba, tj. prababa Kaja uopšte nije imala pozitivna poređenja vezana za Turke...ona je trošila "Lepa k'o rosa".
AlexDunja AlexDunja 14:04 30.03.2010

Re: :)

Vi'š kako moja baba, tj. prababa Kaja uopšte nije imala pozitivna poređenja vezana za Turke...

vidim:)
zato i iznosim i drugacije stanoviste:)))
reanimator reanimator 11:55 30.03.2010

...

Oni su nabijali jadne Turke na kočeve, to smo učili u školi! To je bio tako užasan način ubijanja...

Je l' si mu ovde rekla : "jeee..ne mogu da verujem koj' si turčin"?
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:41 30.03.2010

Re: ...

Na vr' jezika mi bila baba Kajina replika: "Turčine jedan!"
freehand freehand 19:14 31.03.2010

Re: ...

reanimator
Oni su nabijali jadne Turke na kočeve, to smo učili u školi! To je bio tako užasan način ubijanja...
Je l' si mu ovde rekla : "jeee..ne mogu da verujem koj' si turčin"?

Ma jes' ti njemu tražila zere haš'ša?!
Od svih Turaka najmskiji mi je Dragan Nikolić!
Zbog njega su i pomešali Srbe i Turke sa tim kocima.
skyspoter skyspoter 12:03 30.03.2010

U nekoj selendri

u Kini gde ni komunisticka partija nema uticaja, za doruckom u ogromonj sali punoj domacina vidim grupu nemaca i cudim se otkud oni ovde.
Susrecemo se kod oronulog tostera:
On ( Nemac ) – Toaster is very slow today. ( toster je veoma spor danas)
Ja (No country of fixed abode) – It must be slow. It looks like from WWII. ( naravno da je spor kada izgleda kao da je is drugog svetskog rata)

Ja ni danas ne znam odakle je ta recenica meni izasla, u nekoj rupi u 9 ujutro.

Znam zasto – svi oni partizanski filmovi u nedeljno popodne, dozvolite da se obratimo u nedelju ujutro. I udarni termini rezervisani za slavlje jos jednog pobednosnog datuma sa mnogo zastava, parola, kapica i mastovintog naourazanja.

Cudo sta sve moze da se iskopa iz podsvesnog. Cudo!
samodakazemnesto samodakazemnesto 12:04 30.03.2010

ana,

ja sam (izgleda neuspešno) pokušala da se našalim na račun nove istorije a da ne ispadne da zlonamerno nabedjujem ljude da falsifikuju prosledila sam link

pazi, otac dimitrije - nepoznatog porekla!!!

čije li je ime dimitrije...

nemo' se salis kad ne znas!
ana_radmilovic ana_radmilovic 13:06 30.03.2010

Re: ana,

samodakazemnesto


nemo' se salis kad ne znas!


u pravu si,
nego da mi zapevamo

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:18 30.03.2010

A, da zapevamo

i ovu, red bi bio

dant.gwyrdd dant.gwyrdd 15:06 30.03.2010

Re: U nekoj selendri

A nekad stvarno nemaš šta drugo da im kažeš:

Grad na istoku Mađarske, letnja škola humanističkog ubeđenja, oko devet naveče, pivnica. U prisustvu: balkanac (komada jedan), Nemac (komada jedan), Norvežanin (komada jedan), Mađara i Mađarica (pet-šest). Ničim izazvan, Nemac krene da priča kako on misli da bi retardirane i, uopšte, ljude s genetskim poremećajima trebalo izdvojiti kako ne bi kvarili genetsku sliku naroda. I, pitam ja vas, šta drugo reći na to osim: "Oh, like the Nazis did?" Pa ma koliko svi oko vas umuknuli i gledali vas zapanjeno što ste Nemca, daleko bilo, uporedili s nacistom i ma koliko dotični Nemac s vama ne progovorio ni dve reči do kraja dvonedeljnog druženja.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 12:13 30.03.2010

Sve je to bilo naše

Nešto mi pade na um onaj dobar dokumentarac: Ovo je naša pesma. Ruse kose curo imaš...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana