Putovanja| Umetnost| Život

Rim II

dirtyharry RSS / 04.04.2010. u 23:29

2 dan

vatican.jpgEvo nas kod drugog dana obilaska Rima. Drugi dan je najvećim delom rezervisan za obilaženje Vatikana odnosno muzeja u Vatikanu i znamenitosti u njegovoj okolini ali o njima ćemo malo kasnije. Ono što je najbitnije da znate što se Vatikana tiče je da za ovaj muzej vlada ogromno interesovanje nebitno koje je doba godine. Radnim danima je gužva nešto manja ali je preko vikenda muzej u Vatikanu veoma posećen. Zato je veoma važno da poranite koliko možete i budete tamo što ranije ako posećujete Vatikan vikendom. Najbliža stanica metroa je Ottaviano od koje vam treba desetak minuta hoda da stignete to ulaska u muzej.

musei_vaticani.jpgRadno vreme muzeja je od 8:45-4:45h, zadnja poseta je u 15:20h. Muzej je otvoren od ponedeljka do subote. Od novembra do februara muzej radi skraćeno do 13:45h, zadnja poseta je u 12:20h. Jedna lepa novina je da je od aprila do juna (na sajtu piše i do oktobra)  ove godine omogućena i večernja poseta od 19-23h, zadnja poseta je u 21:30. Ako razmišljate o ovoj opciji, ulaznice se moraju rezervisati online (preko Interneta). Mnoštvo propratnih aktivnosti prate muzej u Vatikanu pa je najbolje da se direktno informišete na zvaničnoj prezentaciji muzeja da li postoji još neko dodatno predavanje ili neka privremena izložba. Više informacija možete naći na ovoj Internet adresi. Ulaznica košta 15EUR a svake poslednje nedelje u mesecu, ulaz je slobodan. Za ovaj muzej Romapass ne važi.

raphael-s-loggias.jpgmusei-vaticani.jpgNažalost dobar deo Vatikanskog muzeja je zatvoren za javnost i ne može se posetiti a nekim delovima se može pristupiti samo uz posebne dozvole (Rafaelova lođa, Biblioteka i Arhiv Vatikana). Na samom ulasku u muzej se mogu videti iznad vrata ključevi za kraljevstvo nebeskog pape Urbana VIII, koji se ujedno inalaze i na grbu Vatikana. Po ulasku u muzej se penjem velikim spiralnim stepeništem, delom Đuzepea Moma iz 1932 godine. Ovde je moguće uzeti audio vodič koji je dostupan na nekoliko svetskih jezika čije iznajmljivanje košta 7EUR. Vodič ima četiri ponuđena programa i treba da se odlučite za jedan. Trajanje programa obilaska je različito od nepunog sata do pet sati.

vaticanbiblio1.jpgMuzej ima dva sprata i za četiristo godina papskog patronata ovde je sakupljena jedna od najvećih zbirki umetničkih dela na svetu. Vatikanski muzej predstavlja nekoliko muzeja u jednom. Tu su muzej egipatske i asirske umetnosti, zatim muzej grčke i rimske umetnosti, etrurske i italijanske, ranohrišćanske i srednjovekovne umetnosti, muzej religioznih umetnosti i umetnosti od 15. do 19. veka.

O Vatikanskom muzeju postoje više napisanih knjiga tako da je nemoguće u jednom blogu napisati sve, ali ja ću pokušati ovde ukratko da napomenem šta možete da očekujete u ovoj poseti.

20030917-Vatican-Pinacoteca-RaphaelTransfiguration.jpgU najveće blago Vatikanskog muzeja spadaju grčki i rimski antikviteti koji se izlažu još od osamnaestog veka. U devetnaestom veku je dodat i deo etrurske zaostavštine sa iskopavanja etrurskih grobnica u Egiptu. Umetnička galerija (it. Pinacoteca) sadrži neka od dela Rafaela, Leonarda, Ticijana i drugih. Galerija ima osamnaest soba sa izloženim umetničkim delima. Od nekih umetničkih dela vam prosto zastane dah i taj osećaj ne možete da opišete rečima. To jednostavno morate da vidite i doživite. madonna_of_frari_XX_pinacoteca_vatican.jpgU prvih par soba je izložena kolekcija slika ranohrišćanskog i srednjovekovnog perioda a posle se hronološki nastavljaju dela ostalih umetnika svog vremena.

flickr-3482647486-image.jpgEgipatska kolekcija sadrži dela nađena u devetnaestom i dvadesetom veku. Određena rimska nalazišta pokazuju imitacije egipatske arhitekture, kao što je Hadrijanova vila koja se nalazi nešto van Rima. Egipatska kolekcija koja se nalazi na prvom spratu Belvedere palate sadrži statue, mumije, sarkofage mumija i artifekte za sahrane, kao i ogromna kolekcija svitaka od papirusa.

Odaje sa etrurskom i ostalim prerimskim kulturama sadrže predmete, koji mahom datiraju iz sednog veka p.n.e., nađene u jednom lokalitetu i blizini Rima gde pored ostalog možete videti bronzane statue, kolekciju crnih vaza i još mnogo toga.

laocoongroup.jpgNajveći deo Vatikanskog muzeja je posvećen grčkoj i rimskoj umetnosti. Ovde možete videti mnoštvo mozaika i vajarskih dela kao što je poznati Laokon (Laocoön) i mnoga druga. Ova dela su imala dosta uticaja na Mikelanđela i ostale renesansne umetnike. Dosta vajarskih dela je urađeno kopiranjem grčkih umetničkih dela.amphora,%20Vatican%20Museum.JPG Pa je tako recimo Doriforos (Doryphoros) ili kopljanik rimska kopija u belom mermeru grčkog bronzanog originala. Originalna grčka dela obuhvataju i velike mermerne fragmente Atinskog Partenona. Deo ove kolekcije je izložen i u malom dvorištu u koje se ulazi iz hodnika tako da je lako prevideti ga.

Posle obilaska ovog dela možete obići galeriju Pinakoteku jer iz tog dela se ne može ići dalje. Pinakoteka se nalazi od mesta gde se uzimaju audio vodiči desno a deo sa grčko-rimskom umetnošću je levo. Imajte to na umu pri svom obilasku da ne bi neki deo propustili. Ipak je sve označeno tako da ako znate šta sve muzej sadrži znaćete i šta da tražite.

21193053500cortiledella.jpgDalje se može izaći u dvorište sa malim vrtom ali ja vam to ne bih preporučivao iz razloga da ne propustite nešto. U svakom slučaju ako izađete, vodite računa da se vratite na ista vrata unutra. Dalje se ide dugim hodnicima gde su na zidovima izložene ogromne tapiserije sa kartama poznatih delova sveta tog vremena. PC1617827e.jpgOve tapiserije su mahom radili Rafaelovi učenici. Ovi hodnici su toliko bogato ukrašeni da je to teško opisati. Svaki centimetar zida, poda, plafona je oslikan i ukrašen. Sve u svemu jedno nezaboravno iskustvo koje možete samo da doživite.

Između ulaza u Sikstinsku kapelu i hodnika sa tapiserijama se nalaze Rafaelove sobe. Papa Julius II, koji je bio očaran delima Rafaela, je početkom šesnaestog veka zatražio od Rafaela da dekoriše četiri sobe. vatican_museum_08.jpgRafaelo je sa svojim učenicima krenuo da obavlja postavljeni mu zadatak. Posao je trajao žesnaest godina a stari majstor nije doživeo da vidi krajnji rezultat. Međutim, ova umetnička dela koja su ostala od tada svrstavaju Rafaela u istu ravan sa Mikelanđelom koji je oslikao Sikstinsku kapelu.

U ovim sobama je veoma teško uslikati bilo šta sa običnim foto aparatom jer su slike toliko velike i prostrane na zidovima ali na vama je da pokušate. Ovde ću samo navesti imena ovih soba pa lako možete naći imena fresaka u njima. 2696312700087662749jgbp.jpgSvaka freska ima svoju posebnu priču i biće preopširno davati celokupan opis ovde. Rafaelove sobe su:

-       Dvorana Konstantina (it. Sala di Constantino) koja nosi ima po rimskom imperatoru Konstantinu.

-       Soba Heodorus (it. Stanza di Eliodoro) nosi ime po lopovu iz jevrejske istorije Heodorusu. Jedna freska nosi naziv  “Isključenje Heodorusa iz hrama“.

3482121187_4b0429cc0f.jpg-       Soba potpisa (it. Stanza della Segnatura) koja nosi ime po posebnom savetu koji se sastajao u ovoj sobi radi potpisivanja važnih dokumenata.

-       Soba Požara u Borđu (it. Stanza dell'incendio del Borgo) koja je dobila ime po freski u njoj. Prvo je bila soba za ručavanje da bi kasnije zamenila svoju ulogu i postala muzička soba.

534px-Michelangelo_-_Fresco_of_the_Last_Judgement.jpgPo završetku obilaska Rafaelovih soba ulazimo u Sikstinsku kapelu. To je glavna kapela u Vatikanakoj palati. Unutrašnjost su oslikali najveći slikari petnaestog i šesnaestog veka. Na stranama zidova ima dvanaest fresaka. Ipak, najveća freska koja se nalazi na čeonom zidu je Mikelanđelov Strašni sud. Nažalost unutrašnjost ovog svetog mesta je zabranjeno fotografisati a i posetioci se mole da obrate pažnju na ponašanje i da budu tihi.

Svod Sikstinske kapele je oslikan sa trideset manjih verskih motiva. Mikelanđelo je četiri godine oslikavao svod po nalogu pape Juliusa II. Centralni deo gde se nalaze Stvaranje čoveka i Pad čoveka su okruženi sa motivima iz Starog i Nobog zaveta. Ovaj deo je restauriran osamdesetih godina prošlog veka.

Po izlasku iz kapele dolazite u prizemlje muzeja gde postoji radnja sa suvenirima i kafe gde možete da se osvežite sa nekim pićem i sendvičem. Pre nego izađete iz muzeja proverite da li postoji nešto što niste obišli. Svuda u muzeju postoje štandovi gde možete da kupite vodiče za muzej i suvenire. Ove vodiče nije moguće kupiti na internetu ili van muzeja tako da ako ovde propustite šansu, nećete moći da je ispravite bez ponovnog ulaska.

800px-Vatican_StPeter_Square.jpgPo izlasku iz muzeja idemo ka trgu Sv. Petra (it. Piazza San Petro) i crkvi Sv. Petra koji se nalaze u neposrednoj blizini. U slučaju da ne možete da se snađete samo idite desno kada izađete iz muzeja i pratite veliki zid Vatikana. Na trgu Sv. Petra se okupljaju ljudi tokom svih crkvenih praznika i papa ih blagosilja sa terase same crkve.

roma_sanPietro6.jpgCrkva je podignuta na temeljima stare bazilike iz drugog veka. U petnaestom veku ova basilika se urušila i papa Julius II započinje gradnju nove crkve. Trebalo je više od sto godina rada najvećih renesansnih i baroknih umetnika da se gradnja ove građevine privede kraju. Kupola crkve je visoka 136.5 metara i svrstava ovu kupolu u jednu od najviših u svetu.

Unutar crkve ima više znamenitosti koje treba videti a sam obilazak unutrašnjisti ostavlja posetioca bez daha pre svega zbog monumentalnih dimenzija i bogato ukrašene unutrašnjosti. Dominiraju skulture od mermera a svaki kutak ove ogromne crkve predstavlja celinu za sebe. 7162009romestpetersmg96.jpgU sredini crkve je papin oltar koji datira s kraja šesnaestog veka. U centru oltara je ogroman kamen mermera koji stoji na mestu groba Sv. Petra. Sa strana papinog oltara se nalaze dve omanje kupole koji otvaraju prolaz kad najvećoj centralnoj kupoli čiji je svod simetrično oslikan mozaicima različitih motiva.

Crkva nudi više sadržaja koje posetilac može da vidi. Bazilika je otvorena od 7-19h, od oktobra do marta je otvorena jedan sat kraće. Pećine u koje se ulazi iz bazilike jedan sat kraće od radnog vremena bazilike. Kupola bazilike je otvorena 8-16:45h, od oktobra do marta do 15:45. Ulaz u riznicu i kupolu se plaća.  Sama crkva je dugačka nepunih dve stotine metara i ima četrdeset i pet oltara i jedanaest kapela, tako da možete da zamislite koliko bogatstvo možete videti ovde. Na samom ulazu postoje dva reda vrata, kada prođete jedna posle manjeg hodnika dolazite do drugog reda vrata koja vode pravo u crkvu. Skroz na desnoj strani se nalaze Sveta vrata (it. Porta Santa) koja su otvorena samo tokom Svetih Godina. Kada uđete unutar crkve odmah desno se nalazi Pietà, čuvena Mikelanđelova skultura s kraja petnaestog veka. spieta5450cropncleanede.jpgZavršena je kada je umetnik imao samo dvadeset i pet godina. Sada se nalazi iza stakla jer je oštećena 1972. Ovo je jedna od glavnih znamenitosti koje treba videti unutar crkve a više detalja o samoj skulturi možete naći ovde. Krećemo se i dalje desnom stranom i pre samog dolaska do centralnog dela sa Berninijevim Baldacchinom nailazimo na poznatu bronzanu statuu Svetog Petra. Skulpturu ćete prepoznati do neobičnom zlatnom oreolu. Sa druge strane istog potpornog stuba se nalazi ulaz u pećine gde možete videti mozaike iz koji su spašeni iz stare crkve na čijim temeljima ova monumentalna građevina počiva. U samom čeonom oltaru crkve se nalazi poznata Berninijeva skultura Sv. Petra u Slavi. peterchair_st.jpgJedinstvena je kada se u toku dana pogleda pod određenim uglom sa suncem u pozadini. Sunce obasjava sliku golubice u oblacima koja predstavlja Svetog Duha okruženog anđelima. Bernini je na ovoj skulturi radio devet godina. Daljim obilaskom prelazimo na levu suprotnu stranu crkve i odmah kod čeonog potpornog stuba možemo videti spomenik papi Aleksandru VII, gde papa sedi između četiri statue koje predstavljaju istinu, pravdu, milosrđe i razboritost. I ovo je jedan od spektakularnih Berninijevih radova. Desno kod drugog potpornog stuba sa ove strane se nalazi ulaz u crkvenu riznicu. Na samom izlazu sa desne strane se može videti grbnica Marije Klementine Sobieski. Više informacija o njoj možete naći na ovoj internet adresi.

St_Peters_square_view_Rome.jpgUlaz u samu crkvu je besplatan ali morate da prođete detektor metala, tako da devojke mogu sve metalne predmete za ličnu higijenu da ostave van nesesera. Ulaz u kupolu je sa čeone strane same crkve desno, pre nego što krenete da se penjete na stepenice. Ulaz se plaća 5EUR ako idete stepenicama ili 7EUR ako idete liftom. Verujte mi želite da idete liftom. Do vrha ima nešto preko pet stotina stepenica. Ako idete liftom prve tri stotine ostavljate iza sebe. Penjanje do samog vrha nije lako jer dobar deo stepenica vodi kroz krućne stepenice i uzane tunele pod uglom u kojima nije najlakše hodati, ali na kraju se trud isplati. Sa vrha kupole dobijate najbolji pogled na Rim koji posetilac može sebi da priušti. To jednostavno ne smete da propustite i ako imate sreće pa vas i vreme posluži onda je to pun pogodak. 

seafood-pasta.jpgPosle celodnevnog obilaženja muzeja u Vatikanu i crkve Sv. Petra vreme je za odmor.  Ako već niste probali italijansku picu ili pastu sada ste u prilici da proverite zašto su Italijani majstori ovih specijaliteta. Naše sledeće odredište je restoran Porta Castello (adresa je: Largo di porta castello, 27) koji je udaljen nekih desetak minuta hoda od crkve. Idete pravo ulicom Via della Conciliazione a posle nekoliko stotina metara skrenete levo u mali prolaz Vicolo del Campanile. Da ne bih detaljno objašnjavao putanju možete da vidite ovde. Preporučujem makarone sa morskim plodovima, mada im je i pica odlična.

castelsantangeloeilpont.pngU neposrednoj blizini je zamak Sant’ Angelo koji naravno treba posetiti. Ovde možete upotrebiti Romapass karticu. Zamak je sagrađen još u drugom veku pod imperatorom Hadrijanom i od tada je imao mnogo uloga. Pod Aurelijanom je služio kao zid grada, kasnije u srednjem veku kao citadela i zatvor, a kasnije i kao sklonište za pape u vreme političkih nemira. Sve u svemu pedeset osam soba muzeja do detalja opisuju svaki period ove građevine. Posle penjanja uz stepenice Aleksandra IV, stiže se do prvog sprata građevine. Iako je tokom vekova nadograđivan više puta, u ovom zamku dominiraju masivni zidovi i osećaj sigurnosti.

fcoromerivertiberviewfr.jpgNa drugom spratu ima odličan kafe gde možete po pristojnim cenam da se osvežite iz kafu i kolač. Pogled iz ovog kafea na Rim i Tibar je prelep. Međutim ako hoćete da imate još bolji pogled moraćete da se popnete na vrh građevine. Na samom vrhu se nalazi ogromna bronzana statua Arhangela Mihaila. Iako je pogled lep, ne može da se poredi sa pogledom sa kupole crkve Sv. Petra, međutim svakako i ovo treba videti kada ste već tu. Zamak radi od utorka do nedelje 9-20h. Zadnja poseta je u 19h.

romapiazzanavona.jpgOd zamka Sant’ Angelo prelazimo Tibar i nastavljamo da idemo obalom reke do sledećeg mosta. Tu nastavljamo desno ulicom Via Giussepe Zanardeli i idemo do njenog kraja. Na samom kraju ove ulice je mali trg na trgu skrenemo u prvu uličicu na levo i već posle par desetina metara sa desne strane možete da vidite naše sledeće odredište. Trg Navona (it. Piazza Navona)  je kako kažu najlepši barokni trg u Rimu. Trg prati oblik Domicijanovog PiazzaNavona5.jpgstadiona koji je nekada bio na ovom mestu i gde je moglo da stane trideset i tri hiljade gledalaca. Neki od njegovih lukova su i dalje vidljivi ispod crkve Sant’ Agnese. Trg je dobio jedinstvani izgled u sedamnaestom veku dodavanjem fontane Quatro Fiumi ili fontane četiri reke. Ostale fontane datiraju iz česnaestog veka ali su tokom vremena više puta menjane. Četiri reke su Dunav, Nil, Gang i Rio de la Plata. Fontanu je sagradio Bernini. 254814568_a1ed0881be.jpg

U okolini ovog trga se nalaze desetak crkava i istorijskih građevina, tako da je nemoguće videti sve. Ko je zainteresovan za slikarska dela Karavađa, u blizini je crkva San Luigi del Francesi pa se u njoj mogu videti neka dela ovog umetnika. sanluigideifrancesi03c.jpgDruga crkva Sant’ Andrea della Valle je poznata po prvoj izvedbi Pučinijeve opere Toska. Ipak ova crkva ima mnogo toga još da ponudi osim ovog detalja. Tu je prelepa barokna arhitektura i bogato ukršen enterijer. Crkva je takođe poznata po velikoj kupoli, najvećoj u Rimu odmah posle kupole u crkvi Sv. Petra. U blizini su je i muzej posvećen Napoleonu i njegovoj porodici i zove se Museo Napoleonico. Posle Napoleonove smrti, papa je dozvolio njegovoj porodici da se nastani u Rimu, otuda i poseban muzej za Bonaparte. sant_andrea_della_valle.jpg

Ovo je po mojoj proceni i više nego dovoljan sadržaj da vam ispuni drugi dan posete Rima. Do Termini stanice saobraćaju autobuske linije 46 i 64. One prolaze ulicom Via Vitorio Emanuelle II, tako da treba da izađete na ovu ulicu sa Trga Navona. Ukoliko ste ogladneli na samom trgu ima mnoštvo restorana a meniji su različiti. Obično većina restorana ima cenovnik koji može da se pogleda i sa ulice pa možete izabrati šta vam odgovara. Redosled obilaska uopšte nije obavezan naravno, samo bi bilo poželjno da prvo obiđete muzej u Vatikanu pre svega zbog mogućih gužvi.

 

PS: U svim ovim znamenitostima i njihovoj okolini ima toliko poznatih stvari da bi blog bio mnogo duži kada bi samo par rečenica o svakoj rekao. Neke su manje poznate a neke više, zato savetujem da svakako nabavite opširniji vodič i pogledate tačno šta još ima u blizini jer sam možda izostavio nešto što vas interesuje.



Komentari (41)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 23:44 04.04.2010

Naravno

preporuka i cestitka za VIP

Otputovah citajuci.
arianna arianna 23:47 04.04.2010

Re: Naravno



bellissimo diario di viaggio

raccomandazioni per il blog
ivana23 ivana23 23:56 04.04.2010

Re: Naravno

dirtyharry dirtyharry 23:58 04.04.2010

Re: Naravno

dusanovaiivanovamama
preporuka i cestitka za vip!

Hvala za preporuku i čestitke, evo i za tebe nešto italijansko:





arianna

bellissimo diario di viaggio
raccomandazioni per il blog

Čini mi se da ću morati da angažujem Mirelu da mi prevede . Hvala.
Evo i za tebe nešto:




dirtyharry dirtyharry 00:00 05.04.2010

Re: Naravno

ivana23

Sistine Chapel - Virtual Tour

Hvala Ivana. Ovo je odlično. Mnogo bolje od linka koji sam ja stavio na Youtube. Video sam ovo na sajtu ali nisam probao .
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 00:02 05.04.2010

Re: Naravno


Hvala, za tebe domace, crno!
mirelarado mirelarado 23:57 04.04.2010

*****

Микеланђело уз музику:

dirtyharry dirtyharry 00:05 05.04.2010

Re: *****

mirelarado
Микеланђело уз музику:

Hvala Mirela, odlično je . Jeste kasno ali evo i tebi da se malo zasladiš


niccolo niccolo 08:09 05.04.2010

Re: *****

Da, ja baš hteo da progunđam da nisi spomenuo Pietu u delu o Basilici di San Pietro, ali vidim da je Mirela već stavila...Nego kaži ti meni, jesu li završili restauraciju Sant'Agnse in Agone, nema radova?
dirtyharry dirtyharry 08:41 05.04.2010

Re: *****

niccolo
Da, ja baš hteo da progunđam da nisi spomenuo Pietu u delu o Basilici di San Pietro, ali vidim da je Mirela već stavila...

Ma nisam gomilu detalja pomenuo. Ispašće poglavlje knjige a ne blog. Inače ne znam kada si ti bio. Sada je restauracija završena. Ovo je zvanični web sajt te crkve pa možeš da vidiš i plan i program koncerata koji se održavaju unutar crkve .
niccolo niccolo 08:56 05.04.2010

Re: *****

Za novu 06/07, bili radovi pa nije moglo da se ulazi, ali je zato u obližnjoj santa marija della pace bila izložba Vorholovih dela...
dirtyharry dirtyharry 09:00 05.04.2010

Re: *****

Aha, pa svuda se dešava nešto i u Vatikanskom muzeju često ima neka vanredna izložba i nešto neuobičajeno zato mora da se prati na prezentaciji samog muzeja. Sad baš gledam šta sam sve izostavio za crkvu Sv. Petra. Pa nisam napisao 90% stvari. Sad se mislim da dopišem ali blog je ionako već kilometarski.
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 10:24 05.04.2010

!

kada nas je vodic pitao sta posebno zelimo da vidimo u rimu
ja sam trazio vatikan, i njegov muzej :)

hvala a tekst
dirtyharry dirtyharry 10:28 05.04.2010

Re: !

Kada bi se sve stvari koje treba videti u Rimu rangirale, meni bi muzej u Vatikanu bio na prvom mestu, posle svega onoga što sam video. Opet toliko toga ima da je nemoguće sve obuhvatiti u jednom blogu, kao što sam reko, cele knjige su napisane za samo neke delove muzeja tako da sam ja nabacao samo šta može da se vidi, onako tematski pa sad ko šta voli, po ukusu

Velimir Mladenovic
hvala a tekst

Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 10:31 05.04.2010

Re: !

krajem meseca napisacu nesto o onom sta se meni najvise dopalo u rimu.
dirtyharry dirtyharry 10:38 05.04.2010

Re: !

Velimir Mladenovic
krajem meseca napisacu nesto o onom sta se meni najvise dopalo u rimu.

Ako, lepo se provedi tamo
miloradkakmar miloradkakmar 10:53 05.04.2010

Rim

i Rim II su u mojim favoritima.
Ako me slučajno put odnese na tu stranu.
dirtyharry dirtyharry 11:29 05.04.2010

Re: Rim

miloradkakmar
i Rim II su u mojim favoritima.
Ako me slučajno put odnese na tu stranu.

Hvala, hvala. Gledaj da te nanese. Stvarno ima šta da se vidi .
cassiopeia cassiopeia 11:48 05.04.2010

Re: Rim

miloradkakmar
i Rim II su u mojim favoritima.



Da citiriram Milorada i dodam da su mi super informativna oba teksta. Volim da unapred pročitam i napravim okvirni plan šta ću obići. Kada prvi put odem negde izaberem par muzeja koji me u tom trenutku najviše privuku ali prednost ipak dajem dugim šetnjama i uživanju u ulicama grada. Često te šetnje otkriju nešto posve novo o čemu nisam čitala i radost time bude veća. Kažem sebi muzeje ćeš obilaziti kad budeš u penziji i bez snage za duga hodanja Posebno ako grad obilazim kad je lepo vreme.
dirtyharry dirtyharry 12:54 05.04.2010

Re: Rim

cassiopeia
Kada prvi put odem negde izaberem par muzeja koji me u tom trenutku najviše privuku ali prednost ipak dajem dugim šetnjama i uživanju u ulicama grada.

Pošteno da ti kažem da ni ja nisam neki baš muzejski tip. Podržavam baš to što si rekla da se smucam po gradu onako bez nekog unapred definisanog cilja ali ima ipak i nekih muzeja koje stvarno ne treba zaobići i koji su takvi da ih treba ponovo posetiti posle nešto godina.
A ja kako sam krenuo više da se skitam obavezno proveravam vremensku prognozu za mesto gde idem . Inače i trudio sam se da tekstovi budu što više informativni ali je stvarno teško ponekad odlučiti šta da se pomene a šta da se izostavi. Ovo je više onako nabacano šta sve ima da čovek stekne predstavu o samom gradu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:48 05.04.2010

Re: Rim

Vatikanski muzej je više od grehote propustiti pri poseti Rimu.
A što se tiče italijanskih specijaliteta, posle posete muzeju, ne zaboravite da probate i špagete - od sladoleda.

mirelarado mirelarado 17:17 05.04.2010

Re: Rim

Никако немојте заобићи ни најпознатију сладоледарницу у Риму, Ђолити, сладолед им је првокласан:


dirtyharry dirtyharry 17:29 05.04.2010

Re: Rim

mirelarado
Никако немојте заобићи ни најпознатију сладоледарницу у Риму, Ђолити, сладолед им је првокласан:

Evo samo da se nadovežem. Ova poslastičara postoji na nekoliko lokacija a adrese možete da vidite na njihovom web sajtu www.giolitti.it
krkar krkar 21:00 06.04.2010

Re: Rim

A što se tiče italijanskih specijaliteta, posle posete muzeju, ne zaboravite da probate i špagete - od sladoleda.


A pre Jelicinih "špageta od sladoleda" valja nešto i pojesti:

Blizu Vatikana je sjajan restoran sa fenomenalnom svežom pastom, Trattoria della Barchetta, Via Palestrina 35 (između Piazza Cavour i Lungotevere dei Mellini), 10 minuta od Vatikana.

Takođe na 10 minuta od Vatikana: u Via Plinio na ćošku sa Via Tacito Pizzeria San Marco, prilično šminkerska ali sjajna pica i bašta (tačnije trotoar) sa plinskim grejalicama koja radi cele zime.

A za ubedljivo najbolju picu u Rimu i okolini (sledeća koja može da se meri sa njom je tek u Napulju) vredi prošetati pola sata od Vatikana, prelepa šetnja uz Gianicolo pa na Monteverde Vecchio: La gatta mangiona, Via Federico Ozanam 30. Obavezna rezervacija ili čekanje od pola sata a možda i duže. Dovde vodi i tramvaj 8 iz Via di Torre Argentina.
dirtyharry dirtyharry 23:58 06.04.2010

Re: Rim

krkar
A što se tiče italijanskih specijaliteta, posle posete muzeju, ne zaboravite da probate i špagete - od sladoleda.


A pre Jelicinih "špageta od sladoleda" valja nešto i pojesti:

Blizu Vatikana je sjajan restoran sa fenomenalnom svežom pastom, Trattoria della Barchetta, Via Palestrina 35 (između Piazza Cavour i Lungotevere dei Mellini), 10 minuta od Vatikana.

Takođe na 10 minuta od Vatikana: u Via Plinio na ćošku sa Via Tacito Pizzeria San Marco, prilično šminkerska ali sjajna pica i bašta (tačnije trotoar) sa plinskim grejalicama koja radi cele zime.

A za ubedljivo najbolju picu u Rimu i okolini (sledeća koja može da se meri sa njom je tek u Napulju) vredi prošetati pola sata od Vatikana, prelepa šetnja uz Gianicolo pa na Monteverde Vecchio: La gatta mangiona, Via Federico Ozanam 30. Obavezna rezervacija ili čekanje od pola sata a možda i duže. Dovde vodi i tramvaj 8 iz Via di Torre Argentina.

preispitivanja preispitivanja 16:53 05.04.2010

nice try

i mnogo utrosenog vremena, dirljivo
dirtyharry dirtyharry 17:32 05.04.2010

Re: nice try

preispitivanja
i mnogo utrosenog vremena, dirljivo

Ko što ti reče nice try. Šta god napisao i koliko god napisao uvek će da bude samo pokušaj.
A za vreme ne pitaj, nego sad je loše vreme pa nisam mogao da skitam nigde, pa sam imao vremena za pisanje .

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:44 05.04.2010

I kad

smo već kod Vatikana, da ne propustimo vatikansku gardu švajcarskih lepotana

dirtyharry dirtyharry 17:51 05.04.2010

Re: I kad

Jelica Greganović
smo već kod Vatikana, da ne propustimo vatikansku gardu švajcarskih lepotana

Da, ima i toga samo nisam zagledao , ne znam za moju devojku ona možda jeste .
hajkula1 hajkula1 19:09 05.04.2010

bravissimo


Sta reci. Lepo, lepo Hary, bice od tebe nesto



dirtyharry dirtyharry 21:06 05.04.2010

Re: bravissimo

hajkula1

Sta reci. Lepo, lepo Hary, bice od tebe nesto

To je i moja familija rekla .


Черевићан Черевићан 20:45 05.04.2010

брежуљака маам

ромул а сњим рем
и жвака остала
можда је и била
но прича опстала

а потом су векови
додавали дела
лепота се гомилала
то је прича цела

од све те лепоте
што се да видети
има лепше нешто
- у риму живети


путописни текст Вам уистину мамљив г dirtyharry, БРАВО. наравски, честитака за . . . СТАТУС
dirtyharry dirtyharry 21:01 05.04.2010

Re: брежуљака маам

Черевићан
путописни текст Вам уистину мамљив г dirtyharry, БРАВО. наравски, честитака за . . . СТАТУС

O, hvala, hvala dragi Gopodine. Polako se učimo od starijih i iskusnijih kolega .
mikele9 mikele9 21:08 05.04.2010

Alal vera

dragi prijatelju Harry! Em si uživao em zaista to umeš i da preneseš!
P.S. Za izložbu 1991 godine pored ostalih slika uradio sam i nekoliko omage-a mojim omiljenim slikarima, između ostalih dva platna su bila posvećena Mikelanđelu: Glava umirućeg roba (prema skulpturi, u Luvru je inače) i Hrista Pantokratora iz Strašnog suda. Na velikom platnu sam "kadrirao" samo Hrista, torzo, sa onim veličanstvenim pokretom ruku i tela. Nisam je otuđio još je kod mene.
P.S. Moram dodati da se mnogi začude kada gledaju Pieta-u zato što Bogorodica izgleda mlađa od svog sina Isusa. Mikelanđelo je to napravio s namerom da istakne činjenicu da je Marija bezgrešno začela. Izvini što ti se mešam u posao.
dirtyharry dirtyharry 21:23 05.04.2010

Re: Alal vera

mikele9
dragi prijatelju Harry! Em si uživao em zaista to umeš i da preneseš!

Hvala, hvala .

mikele9

P.S. Za izložbu 1991 godine pored ostalih slika uradio sam i nekoliko omage-a mojim omiljenim slikarima, između ostalih dva platna su bila posvećena Mikelanđelu: Glava umirućeg roba (prema skulpturi, u Luvru je inače) i Hrista Pantokratora iz Strašnog suda. Na velikom platnu sam "kadrirao" samo Hrista, torzo, sa onim veličanstvenim pokretom ruku i tela. Nisam je otuđio još je kod mene.
P.S. Moram dodati da se mnogi začude kada gledaju Pieta-u zato što Bogorodica izgleda mlađa od svog sina Isusa. Mikelanđelo je to napravio s namerom da istakne činjenicu da je Marija bezgrešno začela.


Ma super moj iskusni prijatelju. Ja sam ti više čovek od tehnike i u umetnost se ne razumem toliko, ali znam šta je lepo i dovoljno je za neke stvari čovek samo da se zamisli koliko je rada trebalo da se uloži za neka od onih dela. Mada me sada isto zadivljuju i sami Italijani. Kada su radili restauriranje Sikstinske kapele (u skorije vreme zaboravio sam kada) radili su prvo analize posotjećih boja i onda se trudili da i boje kojima se restaurirali slike budu kao originalne. Restauriranje Sikstinske kapele je isto bilo višegodišnje.

mikele9
Izvini što ti se mešam u posao.

Ma šta se mešaš, slobodno piši, od viška detalja glava ne boli
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:06 05.04.2010

Re: Alal vera

Mikelanđelo je to napravio s namerom da istakne činjenicu da je Marija bezgrešno začela.

Prvi čovek ima pupak



dirtyharry dirtyharry 05:08 07.04.2010

Re: Alal vera

Jelica Greganović
Mikelanđelo je to napravio s namerom da istakne činjenicu da je Marija bezgrešno začela.

Prvi čovek ima pupak

Ih bre Jelice, pa ne moraš sve da vidiš
anastasija.p anastasija.p 16:05 06.04.2010

Moj omiljeni grad :)))

Hvala ti, uzivala sam i u prvom delu :)
Jedva cekam da odem ponovo, do tada citam.

I naravno kafica.
dirtyharry dirtyharry 05:09 07.04.2010

Re: Moj omiljeni grad :)))

anastasija.p
Hvala ti, uzivala sam i u prvom delu :)
Jedva cekam da odem ponovo, do tada citam.
I naravno kafica.

Hvala, hvala
ivana23 ivana23 10:44 08.04.2010

***



Premijera filma "Kad si u Rimu" u četvrtak, 8. aprila u bioskopu Ster, sa početkom u 20.30 časova.
inspicijent inspicijent 14:55 10.04.2010

Sant'Andrea

Divan opis, hoću i ja!

Samo jedna mala ispravka: crkva Sant'Andrea della Valle nije poznata po prvoj izvedbi Puccinijeve 'Tosce', već se prvi čin te opere odigrava u njoj. Kao i što se treći odigrava na gornjoj platformi tvrđave Sant'Angelo, odakle se Toska, po većini opisa sadržaja, baca u Tibar... to je, za svakoga ko je bio tamo, očigledna glupost, jer bi joj trebao doooobar zalet, a i nezanemarljiva snaga za taj poduhvat.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana