Kultura| Ljubav| Životni stil

Uvrede radi uvreda, čemu?

vladimir petrovic RSS / 10.04.2010. u 20:21

                                 Ко се удостоји да угледа самог себе, виши је од оног ко се удостојио видети анђеле (Јарил: речи Св. Исака Сирина, VII век)

                             Le monde ne sera pas détruit par ceux qui font du mal mais par ceux qui les regardent sans rien faire (Albert Einsten)

Post "Kuso i repato, šuto i rogato, rogovi u džaku", koji je postavio blogokolega Dirtyharry, podsetio me je da se javim i da kažem kako i koliko sam se ja rdjavo osećao nedavno - kada sam dobio nekoliko krajnje uvredljivih primedbi na moja dva poslednja posta. Shvatio sam da su primedbe bile neprimerene, da su napisane samo sa ciljem da - uvrede, odnosno da nisu imale nikakve veze sa konstruktivnim polemisanjem. I stalno sam se pitao: čemu?

U navedenom blogu "Kuso i repato, šuto i rogato, rogovi u džaku" Dirtyharry na jednom mestu kaže: ... Ne znam ni ja, zar toliko ljudi ne može da spusti loptu i odmeri svoj komentar pre nego što napenali nekog. Da li nekome pada na pamet da to što nalupa u trenutku afekta može stvarno da smeta nekome i da povredi nekog? Opet ću da pomenem odličan blog gordanac od pre koji mesec, gde se lepo objašnjava šta je to zdravo polemisanje....

S tim u vezi, ja ću biti konkretan i navesti dva primera blogerskih komentara koje sam smatrao i smatram ličnim uvredama:

Primer prvi: Blogokoleginica JJBeba ovako je reagovala na moj blog o Oldusu Haksliju (Intelektualac u književnosti, čemu?):

JJ Beba 03:47 12.03.2010

Re: niчему

izvini, nešto me zanima onako en passant, odakle ti sve ove čaršave prepisuješ?

što ne gucnu malo meskala pa da se ne samo okuražiš nego i uneseš i neke boje u tekst
'vako za jednog hakslija brate monotono, sve sami neki prepisi, čaršavi.. dosadno dozlaboga
da ne stavi BOL mjuzu ...

-------------------------------

Ja sam se tada bio osetio primoranim da taj komentar uvažene JJBebe obrišem i da je banujem.

Naknadno, skinuo sam to banovanje.

------------------------------------------------

Primer drugi: A kada sam postavio blog "Lepo reče Duško, svako ima nekoga koga nema", uvažena blogokoleginica Mirelarado dala je više uvredljivih komentara, od kojih navodim ovaj:

Mirelarado:  ... О томе како као кукавица јаје подмећеш туђи текст, па ако неко помисли да је твој, добро јесте, као и о томе како се као аутентично својим делом дичиш препричавањем туђе критике, не вреди трошити речи. Дрскост твојих одговора показује шта заиста јесте САМО ТВОЈЕ: то да си тужни, ситни преварант и лопов, пуки шибицар који изазива сажаљење. "Погодите испод које кутије је куглица са именом правог аутора текста." Достојно штајге! Пих!

U samoodbrani, valjda, izbrisao sam taj komentar, a onda se Mirelarado javila nešto kasnije ponavljajući isti tekst, kako bi bio vidjen "urbi et orbi". Ja sam ga onda  ponovno izbrisao, kao  i Mirelurado banovao.

To je naišlo na negativne reakcije nekih komentatora. Nurudin je oštro protestvovao protiv brisanja komentara, uz konstataciju da je to legalno. Topcat je tražila da "razmislim o tome koliko je dobro to što sam ucinio".  Zbog tih i još nekih reakcija bio sam primoran, odnosno osetio potrebu da "vratim" taj zloglasni komentar koji je izrekla Mirelarado, odnosno da ga stavim na uvid onima koji su hteli da vide i shvate zašto sam ja reagovao banovanjem.  

------------------------------

Navodim svoj potonji komentar, kao odgovor, iza koga i danas stojim:

"Da se osvrnem na neke primedbe, kao na ovu

Nurudin: Владимире, жестоко протествујем због брисања Мирелиних коментара!

Žao mi je što sam bio primoran da to učinim.
Ukazujem da u svakom iole civilizovanom društvu postoji The Crossing Line, koja označava crtu preko koje ne bi trebalo prelaziti. Ako je neko predje, onda to može biti nepotrebno preterivanje i izazvati reakcije na reakcije, pa eto belaja.
Ja nisam mogao preći preko nekih prizemnih komentara imenovane, koji su ne samo na nivou pljuvanja, već namernog, histeričnog vredjanja. Sramota me je da ih sada ponavljam, ali ako treba, mogu ih izneti.
Polemika DA, vredjanje NE.
Sa nekim tekstom se ne moramo slagati, ali to nam ne daje pravo da vredjamo.
Kao što se zna, blog je lično pisanje, mogli bismo reći dnevnik. Ako to nije your cup of tea, ne morate da čitate. A blog nije ni naučni medij, gde se čovek mora pridržavati striktno nekih pravila. Blog je lično, neobavezno ćaskanje. Poželjno je da bude ispravno, naravno".

------------------------------------

Blogokolega Vojislav Stojković pokušao je da bude duhovit, pa je ovako prokomentarisao:

"Mirelin komentar vrvi od živahnih metafora, rekao bih".

-------------------------------------------------

Blogokolega Predrag Brajovic, koji je u početku pokazao odredjenu negativnost u kritičkom prilazu, naknadno se izvinio zbog toga. 

Sto se Mirelerado tiče, mada sam ja u medjuvremenu bio skinuo banovanje, te se ona ponovo javljala na tom blogu, nije se izvinila.

Sve to stoji u komentarima na mom prethodnom blogu, te je moguće da se proveri, kako se ne bi pomislilo da ima nečega što je istrgnuto iz konteksta.

Neka blogovanje bude drugarska razmena mišljenja, bez vredjanja!  



Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana