Ekonomija| Politika

BRIK-nekoherentan klub koji je geopolitički izazov zapadu

Goran Nikolić RSS / 19.04.2010. u 17:05

   

Lideri Brazila, Rusije, Indije i Kine sastali su se 15.4.2010. u Braziliji. U zajedničkoj izjavi zemlje BRIK-a pozivaju na otpor svim oblicima protekcionizma i podvlači se da je neophodno da se zaključi Doha runda pregovora o liberalizaciji svetske trgovine.

Inače, ministri spoljni poslova BRIK sastaju se godišnje od 2006, ministri finansija i guverneri centralnih banaka frekventnije, dok su se na sastanku u Braziliji našli i predstavnici komercijalnih i razvojnih banaka iz BRIK, i čak mnoge think-tanks iz ove četiri zemlje.

Reforma međunarodnih finansijskih organizacija (revizija glasačkih prava unutar MMF-a i Svetske banke), globalne bezbednosne pretnje, nove investicije, naučna saradnja na Antarktiku, stav prema iranskom nuklearnom programu bile su glavne teme dvočasovnog samita lidera BRIK. „Sastanak Braziliji, uoči samita G-20 o reformama međunarodnog finansijskog sistema, zamišljen je da pokaže jedinstvo četvorice o izmenjenom, multipolarnom svetu nakon krize koja je izbila na Volstritu u leto 2007. Važeća glasačka kvota u MMF-u i Svetskoj banci anahrona je i neodrživa", insistirao je domaćin jučerašnjeg samita brazilski predsednik Injasio Lula da Silva.

Kineski lider Hu Đintao istakao je da je „BRIK pouzdani oslonac stvaranja policentričnog, pravednog i demokratskog svetskog poretka" (Kina i Brazil su dogovorile kooperaciju u explaticiji nafte i izgradnji infrastrukture neophodne za transport brazilskog gvožđa, uglja i drugih minerala ka Kini). Indijski lider Manmohan Sing podsetio je da će četiri članice BRIK-a u sledećih desetak godina privredno nadjačati šest vodećih zapadnih ekonomija, i da bi zato trebalo drugačije da budu predstavljene kako u MMF-u i Svetskoj banci tako i u Savetu bezbednosti UN. Po njemu cilj zemalja BRIK-a stvaranje "novog svetskog poretka koji će biti više demokratski, multipolarni i pravedniji".

Mereno  geografski, po političkoj strukturi ili nivou ekonomskog razvoja BRIK su duboko diversifikovane. GDP po kupovnoj moći (per capita) u BRIK 2009. ide od oko 15039 dolara u Rusiji do 2932 dolara u Indiji (Brazil 10456, Kina 6545). Kada se posmatra nominalni GDP po stanovniku 2009. Rusija, posle snažnog pada u toj godini ima 8874 dolara, Brazil 7737, Kina 3566, Indija 1033 dolara (IMF, october 2009). Kina i Rusija imaju geopolitičke ambicije, dok su Brazil i Indija, pre svega, zainteresovane za ekonomski razvoj i rebalansiranje globalnih institucija. Zemlje BRIK nisu regionalno pozicionirane, ali su one članice raznih regionlnih integracionih incijativa.

Četiri zemlje traže način da koriste sopstvene valute u međusobnoj trgovini usmeto dolara. Lideri BRIK očekuju da njihove zemlje budu već 2014 zaslužne za 60% rasta svetskog GDP, i zbog toga je bitno da se održi ekonomska ekspanzija BRIK koja bi bila veliki oslonac još anemičnom globalnom privrednom oporavku.

Sledeći susret BRIK je u Kini za godinu dana. Inače, na prvom formalnom sastanku BRIK u Jekaterinburgu, 16. juna 2009, lideri ove četiri zemlje, praktično, su zatražili novi milutipolarni svetski poredak. Na samitu je sugerisana potreba za novom globalnom rezervnom valutom, stabilnom i predvidivom. Naime, postojeći sistem daje SAD dominantnu ulogu, na uštrb ZUR u procesu kreiranja internacionalne finansijske arhitekture.

Ne postoji koherentnost BRIK. Ove zemlje konkuriše međusobnokao i sa SAD i EU. Interesantno je da ono što Rusija, Brazil i Indija vide kao noćnu moru je možda alijansa G2: SAD - Kina (The Economist, 17.4.2010.). Ipak, realizacija alijanse između BRIK država predstavlja pretnju geopolitičkoj dominaciji SAD i NATO-a u svetu.

RASTUĆI ZNAČAJ BRIK

BRIK je akronim sastavljen od početnih slova četiri zemlje: Brazil, Rusija, Indija, Kina. Ove države čine čak 42% svetske populacije, blizu 13% globalne trgovine, 16% globalnog priliva SDI, dok se od 10 najvećih gradova u svetu 5 nalazi u ovim državama. BRIK zemlje su imale dramatičan i nepredvidiv rast u poslednjih deceniju ili dve. Reč je o četiri najveće ekonomije izvan OECD. To su jedine zemlje u razvoju sa GDP većim od 1000 milijardi dolara. Ove zemlje su snažno povećale međusobnu trgovinu. BRIK drže dve petine globalnih deviznih rezervi. Kina je drugi najveći svetski kreditor posle Japana.  Ove četiri zemlje naprosto koriste prednosti procesa ekonomske, kulturne i informacione globalizacije.

Analiza (Rakesh Bajaj, Amit Srivastava, 2009) bazirana na Goldman Sachsovim godišnjim izveštajima od 2003, pokazuje da će 2050. projektovani GDP per capita BRIK zemalja konvergirati. Na kraju 2050, BRIK zemlje će se razviti kao veoma snažne ekonomije  i zajedno će imati veći GDP nego G6 (SAD, Japan, Britanija, Nemačka, Francuska, Italija). U apsolutnim ciframa, Kina će biti najveća ekonomija sveta, slediće je SAD i Indija. I druge procene govore da će ove četiri ekonomije 2050. biti zajedno veće od privreda Zapada (SAD i Zapadna Evropa). Sve ukupno ovo znači da glavne odluke koje se tiču globalnih ekonomskih reformi u narednim godinama ne mogu biti vršene od strane SAD ili G7.

BRIK kritikuje posleratne institucuje (osim ako same države BRIK nisu povlašćeni članovi, kao Rusija i Kina u savetu bezbednosti OUN) i pokušaće da ugroze ulogu dolara kao glavne monete međunarodnog monetarnog sistema. Naime, sa ogromnim oficijelnim deviznim rezervama najvećim delom denominiranim u dolarima i ukupnom robnom razmenom od 1900 milijardi dolara zemlje BRIK imaju snažan interes u obezbeđivanju uslova da tranzicija ka multi-polarnom sistemu ne bude praćena visokom  nestabilnošću na finansijskim tržištima ili otežavanjem tokova međunarodne trgovine, međunarodnih tokova kapitala i investicija. Postoje ideje i o promovisanju obveznica denominovanih u SDR (Specijalna Prava Vučenja, koja su neka vrsta kvazi novca MMF-a).

Rusija 1997. postaje član G7, odnosno G8, ali njeno slaganje sa Kinom po mnogim pitanjima ostaje na visokom nivou. Putinova Rusija ima veliki uticaj u BRIK zahvaljujući ogromnim rezervama energenata, ali i vojnoj snazi, zasnovanoj na nuklearnom oružju i, zajedno sa Kinom, mestom stalnog člana Saveta bezbednosti OUN (pravo veta). Indija, koja se posmatra kao strateški partner SAD, će ponovo jača veze sa  Rusijom, preko koje dobija pristup evroazijskom ‘'heartlandu''.

BRIK su kreirale značajan nivo međusobne koordinacije u kratkom periodu. U decembru 2005. China National Petroleum Corporation i indijski Oil and Natural Gas Corporation dale su zajedničku ponudu za 573 milliona dolara vredno naftno polje koje je posedovala kanadaska firma. Kooperacija između BRIK potvrđena je i kod nacionalizacije Yukos-a, najvećeg proizvođača nafte u Rusiji. Različit pogled zemalja BRIK od ''zapada'' na Copenhagen Climate Conference iznenadio je SAD i EU.

Već u 2009. SAD, Kanada i Evropa su generisale manje od polovine globalnog GDP budući da je  recesija ubrzala pomeranje proizvodnje ka Kini i drugim zemljama, što je snažan pad u odnosu na period 1995-2004. kada je njihov udeo iznosio između 60% i 64%. (posle 1945. SAD je održavala globalnu ekonomsku dominaciju zahvaljujući inventivnosti i implementaciji novih tehnologija; kako danas azijske zemlje puno ulažu u R&D-istraživanje i razvoj one izazivaju SAD na njenoj tradicionalnoj poziciji zahvaljujući kojoj je dominirala). Ranije se mislilo da će udeo tzv. ''Western'' ekonomija pasti na ispod polovine tek 2015; sad CEBR očekuje da će njihov udeo biti 45% već 2012. Ova tranzicija je već uzela i političku formu kako Grupa 20 (gde su i sve članice BRIK) preti da preuzme ulogu G-7 i G-8 kao foruma za ''global decision-making'' (globalno kreiranje politike).



Komentari (33)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 17:25 19.04.2010

Thick as a brick



Goran Nikolić Goran Nikolić 18:22 19.04.2010

Re: Thick as a brick

jes vala
pedja1008 pedja1008 18:06 19.04.2010

Hm

''Kineski lider Hu Đintao istakao je da je „BRIK pouzdani oslonac stvaranja policentričnog, pravednog i demokratskog svetskog poretka", izjavio je ruski predsednik (Kina i Brazil su dogovorile kooperaciju u explaticiji nafte i izgradnji infrastrukture neophodne za transport brazilskog gvožđa, uglja i drugih minerala ka Kini)''.

I ko je na kraju ovo izjavio, kineski ili ruski lider. A i nije mi jasno kako Kina moze da bude oslonac stvaranja policentricnog, pravednog i demokratskog drustva?
inagadadavida inagadadavida 18:20 19.04.2010

yellow brick road

ali , majke mi , ja sam dugo tripovao da je ovo neka zaebancija ...

Brazil Rusija Indija Kina...pa "bosanski lonac" gde je recept jednostavan ...

" uzmi veliku saku svinjske masti .....a onda strpaj u lonac sve sto imas u kuci , i jos uzmi od komsije sta nemas .." .....je logicnija kombinacija od tog BRIKa
Goran Nikolić Goran Nikolić 18:24 19.04.2010

Re: yellow brick road

pa i piše da je klub nekoherentan
Sepulturero Sepulturero 20:13 19.04.2010

Прави коментар

The Economist из којега је пренесен овај чланак је необјективан. Ево једног објективнијег коментара (последња два параграфа из чланка са НСПМ који се бави истом темом):

Међу земљама БРИК-а сасвим сигурно постоји и стратешки ривалитет. Оне свакако нису кохерентне на начин Европске Уније: историјски, географски, правно, верски. И у погледу безбедности, оне немају непосредног ривала као што је имао НАТО приликом оснивања. То значи и да повремене напетости каквих је било у прошлости, неће бити изненађење ако их буде било и у будућности. Али, искуства претходна два века и мудрост руководстава која су успела да ове земље учине највећим нарастајућим економским и другим силама изнаћи ће начин да функционишу несметајући једна другој.

Тренутно је БРИК, једнима нада за престанак економске доминације и за уклањање неиздрживог притисак од стране оних који их експлоатишу, док другима, представља најозбиљнију претњу да неће више бити могуће извлачити неоколонијалне профите из штампања долара и војне силе. БРИК је у средишту и одржава равнотежу. Имају, и тек ће имати огромну економску и војну силу, али и небројано много унутрашњих проблема за решавање. За разлику од Запада, источњачке цивилизације најбоље знају шта значи фактор времена и имају га на претек.
Goran Nikolić Goran Nikolić 21:20 19.04.2010

Re: Прави коментар

nekoherentnost nije sporna.
Ribozom Ribozom 20:20 19.04.2010

RE:

Deluje mi naivno.
2050 godine ce im GDP biti veci od SAD-Evropa.
Koju naftu ce proizvoditi Rusija tada, koju energiju ce koristiti Kina i Indija za svoje mocne industrije?
Industrijalizuju se, verujuci da je to znak popravka ekonomije, a proizvodnju im diktira zapadno trziste koje kupuje tu robu novcem koji sam stampa.
Kina ima obavezu da otkupljuje obaveznice SAD.
Da imaju neki cilj vec bi radili na njemu (recimo oslobadjanja od trgovine dolarom).
Zemlje takodje imaju nekohretne ciljeve, sem ultralevicarskog modela od oslobadjanja dominacije SAD i Evrope (jos im samo Toma hvali )

Goran Nikolić Goran Nikolić 21:21 19.04.2010

Re: RE:

procene o rastu GDP su američke i to iz više referentnih izvora
Ribozom Ribozom 21:46 19.04.2010

Re: RE:

Sta ti mislis o tim procenama?
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:37 19.04.2010

Dobar tekst

Mala zamerka na sledeće:
Kina i Rusija imaju geopolitičke ambicije, dok su Brazil i Indija, pre svega, zainteresovane za ekonomski razvoj i rebalansiranje globalnih institucija.

Naime, ja ne bih tako lako odbacivao indijske geopolitičke ambicije. Davne 1999. su napravili rakete kojima mogu pokriti svoje najveće pretnje -- Pakistan i Kinu. Sada vredno rade na razvoju interkontinentalnih za koje Rusi tvrde da će biti u stanju da nose nuklearne bojeve glave do težine od tone i po. Čemu? Da skuplja prašinu? Detterence? Od koga?
Goran Nikolić Goran Nikolić 21:22 19.04.2010

Re: Dobar tekst

slažem se. samo smatram da to trenutno nije prioritet
Doctor Wu Doctor Wu 22:15 19.04.2010

Re: Dobar tekst

Od koga?

Od Kine i od Pakistana.

Kina je tu u ubedljivo najpovoljnijoj poziciji jer moze da koristi i BRIC i svoj znacaj za USA. Kad Ameri zatraze povecavanje vrednosti juana Kina zapreti Zapadu sa BRIC-om, napustanjem dolara, i ustanovljavanjem nove svetske valute, a onda batali i BRIC i sve i nastavlja da trguje sa Amerima: naoruza Pakistan, pritiska Indiju oko severnih granica i sl.

Ni Indusi nisu naivni: oni sa Ameri vojno petljaju uveliko, opravljaju svoja vojna brodogradilista u Kalkuti, Bombaju i ne znam gde im je ono trece. Ameri ih opet vide kao potencijalnog velikog igraca koga mogu koristiti u igri protiv Kine.

Brazil ima dosta dobar rast. Oni imaju dobre osnove, ali i veliku manu: sklonost ka socijalizmu i slabo motivisano stanovnistvo, kao i ogroman problem kriminalizovanog drustva (ciganija, k'o mi, samo sto, za razliku od nas, imaju resurse).

Ruje su mrtva puvala i oni se u celoj prici samo svercuju.

Ocekujem Turke da uskoro pocnu jace povezivanje sa Kinezima.
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:27 19.04.2010

Re: Dobar tekst

Od Kine i od Pakistana.

Dottore, interkontinentalne, kao što rekoh u komentaru [i potvrdih linkovima] Pakistan i Kinu su pokrili još 1999.
Meni zaista nije jasno koji će im moj interkontinentalne i kako to Ameri, sa kojima se definitvno vojno ližu od momenta kad je Buš pravio konfete od Međunarodnog sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja, gledaju [i tolerišu].
Doctor Wu Doctor Wu 22:49 19.04.2010

Re: Dobar tekst

interkontinentalne

Pitanje je da li pokrivaju bas celu teritoriju Kine mada nije to toliko ni bitno.

Da si ikad video na sta lici indijska vojska (ja sam video) razumeo bi da ta organizacija mora da ima OGROMNU redundansu kako bi iole odgovorila nekoj svrsi. Misljenja sam da su te rakete iskljucivo namenjene Kinezima i Pakijima i da bi se mozda ispaljivale i sa mora ili sa drugog kraja Indije.

Kinezi su civilizacijski, kulturno, organizaciono, tehnoloski, vojno i kako god hoces, bar jedno 200 godina ispred Indusa. Indusi su, bez obzira na poklice samoohrabrivanja, cini mi se, svesni svoje inferiornosti i izgleda da im se i odbrambena doktrina zasniva na tome da bi u nekom eventualnom ratu sa Kinom oni te rakete na Peking verovatno ispaljivali iz Kolomba ili, moguce, jos vece daljine. Slicna stvar vazi i za Pakistan, mada su sa Pakijima vise pata karta.
Ivan Marović Ivan Marović 20:39 19.04.2010

Sve bi to bilo tako...

... i svet bi bio BRIK 2050. kada u međuvremenu ne bi došlo do lokalizacije (suprotno od globalizacije) do koje će doći sa poskupljenjem nafte (koje ima sve manje svuda, pa i u Rusiji). U prvoj fazi Amerika ispada iz igre na Starom kontinentu, jer neće moći bez nafte da ostvaruje projekciju sile. Isto tako i Brazil. SAD će da dominira Severnom, a Brazil Južnom Amerikom. Ostaje RIK. Kad nema spoljnje pretnje saveznici se pretvaraju u protivnike. EU je tu nebitna (ako još postoji), Kina je najranjivija i verovatno najagresivnija, gladna za resursima, Rusija u sporom opadanju, naročito na dalekom istoku, ali ono malo nafte što ostane biće njima dosta, a možda nešto i izvezu. Indija može da iznenadi, ali najverovatnije u fajtu sa Kinom, a u savezu s Rusijom.
otvarac otvarac 20:51 19.04.2010

Re: Sve bi to bilo tako...

hoce ,hoce taman ce tako da bude
Rusija pod Putinom nista nije drugo radila ,nego opadala evo propade samo što nije ...
Išamaraše Gruziju ,a Bogami instalirase mladu demokratiju u Ukrajini ( uh kakao volim ovaj pro -west vokabular tipa mlade demokratije ,zdrave snage itd)i Ruske pare dobro vrte

a Rusja je postojala i prije nafte postojace i posle na zalost svih dusmana
Ivan Marović Ivan Marović 20:53 19.04.2010

Re: Sve bi to bilo tako...

otvarac
hoce taman ce tako da bude Rusija pod Putinom nista nije drugo radila ,nego opadala evo propade samo što nije

Opadati nije isto što i propadati. Nauči srpski. A drago mi je da veruješ da će Putin da vlada Rusijom 2050. Tebi je baš lepo.
otvarac otvarac 21:02 19.04.2010

Re: Sve bi to bilo tako...

Tebi bi bilo jos lepse da je Gorbacov na vlasti ,a zalim slučaj (moje saučešće)
A posle Putina ,ce da nadju drgog Putina ,pa Putina i Putina, tako deset na dvadeset petu
A opadati i propadati potpuno je isto,..stim da je ovaj prvi slučaj obavezan put u drugi
tako da je to jedno te isto
Ivan Marović Ivan Marović 21:09 19.04.2010

Re: Sve bi to bilo tako...

A vidim ti si jedan od onih koji misle da je Gorbačov uništio CCCP, a ne Brežnjev i Andropov. E pa tebi je onda baš lepo. Ne bih te više zadržavao, idi živi malo u Vladivostoku, tamo na licu mesta da vidiš kako Rusija narasta. Ne moraš da pišeš odande.
otvarac
A opadati i propadati potpuno je isto

Možda na ruskom.
Goran Nikolić Goran Nikolić 21:24 19.04.2010

Re: Sve bi to bilo tako...

interesantna razmišljanja,
ali preporucujem
‘’Global Trends 2025: A Transformed World’’ THE NATIONAL INTELLIGENCE COUNCIL'S 2025 PROJECT, November 2008.
Ivan Marović Ivan Marović 21:37 19.04.2010

Re: Sve bi to bilo tako...

Hvala. Ali ja bih preporučio jedan izveštaj američke vrhovne komande, prilično je svež:

JOE 2010

A može i u kratkim crtama - članak u Gardijanu o izveštaju
Igor_Jaramaz Igor_Jaramaz 15:05 20.04.2010

Re: Sve bi to bilo tako...

otvarac
hoce ,hoce taman ce tako da bude
Rusija pod Putinom nista nije drugo radila ,nego opadala evo propade samo što nije ...


-8% раста БДП ове године
Ribozom Ribozom 20:55 19.04.2010

Indija

Indija nema interes za fajtanje. Njen je interes da udje u OUN kako bi liberalizovala migraciju. Ima milijardu ljudi koje je nesposobna da nahrani.
Onaj ko upotrebi u buducnosti nuklearno oruzje suocice se sa gnevom ostatka sveta zbog zagagjenja prostora, a za stanovnistvo vise niko ne mari (cak cujemo da bi bilo korisno da se populacija na zemlji prepolovi).
loader loader 21:13 19.04.2010

Arbajt, bre :)

Naj.....ije je ono društvo,
koje najviše stvara, tj. radi, tj. ima "očiglednog potencijala" na osnovu svog dugog pređašnjeg rada.

Koje je društvo najefikasnije, najdominantnije..? Ta se slika neprestano menja. Čas je to Engleska, čas je to Amerika, čas Kina... Moć se stalno pomera. Ne treba stalno tražiti nekakvu ravnotežu među državama, jer se one u različitim epohama ponašaju drugačije. Treba uviđati principe stvaranja i rada, na osnovu kojih što veći broj nacija (država) može da se razvija i jača. Moć nikome u istoriji nije bila poklonjena. Svako ju je zaradio, prvo unutrašnjim, a zatim, mada ne u svim slučajevima, i spoljašnjim angažovanjem.

Goran Nikolić Goran Nikolić 21:25 19.04.2010

Re: Arbajt, bre :)

kako kaže Pol Kenedi
moć imperija zavisi od ekonomske snage
Lionsgate Lionsgate 21:57 19.04.2010

Mali trol

Strucnjak za energetiku (da li je?) a VIP blogerka B92 danas promenila dres, politicki dres. . .
dragonKa dragonKa 23:31 19.04.2010

Re: Mali trol

koja????
medjutim92 medjutim92 11:01 20.04.2010

Re: Mali trol

Zorana Z. Mihajlović Milanović

Videćemo hoće li ostati VIP, živo me interesuje
gripfail gripfail 11:56 20.04.2010

BRIKS

Ocekujem uskoro, da neko iz nase vlade objavi da su nas pozvali da pristupimo! Logicno, ceneci napore i rezultate nasih ekperata na vlasti, i privredni bum i procvat koji je ova zemlja dozivela za vladavine aktuelne vlade, logicno je da nas zovu u klub buducih lidera sveta!!!
Jedino, sto ce formalni prijem biti negde 2328, zbog administrativnih formalnosti (kako se kriza produbljuje, vladajuca koalicija je optimisticnija, jedino sto pomera rokove!!!)
Tako da ce se BRIK umnozit u BRIKS.....
debiltant debiltant 14:03 20.04.2010

Tržište i Dolar

Što se tiče veličine tržišta...na njega osim broja stanovništva ipak najviše utiče kupovna moć istog! Podaci o kupovnoj moći gore izneti, sve lepo pokazuju...Dakle, mislim da je BRIK-u više potrebna Amerika i EU nego obrnuto i da na takvom snažnom rastu mogu da zahvale upravo njima, tj njihovim potrošačima! (primer Rusije koja prodaje energente zapanim kupcima)

Treba napomenuti i da je Kina najveći kupac američkih obveznica u dolarima, te da ukoliko dodje do "zamene" dolara kao svetske valute, ili pak do njegovog značajnijeg slabljenja, neminovno će Kina pretrpeti veliki gubitak po tom osnovu...i ne samo Kina...

Treba neko da sračuna koliko se deviznih rezervi zemalja BRIK-a drži u dolarima, te troškove konverzije u sopstvenu ili neku drugu valutu, te ostale troškove koje donosi napuštanje dolara u medjunarodnom prometu....sa koristima prelaska na sopstvene valute, koje opet ne isključuju trošak konverzije medjusobno...

Drugo...posle dolara najviše se koristi evro, a tek u jednocifrenom učešću funta i ostale....
I na kraju, a možda i najvažnije, mislim da korišćenje dolara nije samo stvar konvencije, dogovora...kao i u Srbiji može Vlada da propagira dinar na silu, ali narod i privreda 2/3 koristi evro! Tako i za dolar, ne može se na silu uvesti nova valuta, ako je percepcija dolara kao najsigurnije i dalje jaka! (mada, ne može se na silu ni dolar održati)

Bez obzira što će 2050. BRIK da preskoči SAD i EU po GDP-u, sasvim je sigurno da će GDP/PC biti i dalje niži, jer je i priraštaj stanovništva ogroman u svim ovim zemljama (osim Rusije)!
Kupovna snaga stanovnika SAD i EU, te percepcija ovih zemalja od strane stanovnika i privrede BRIK-a i dalje će davati snagu dolaru i evru...

Dake BRIK će biti geo-politički takmac zapadu, ali ekonomski jok, bar na srednji rok!
momabrazil momabrazil 00:49 22.04.2010

ukinite vize brazilu

Tekst mi se svideo i zeleo bih da dam par podataka o Brazilu o zemlji u kojoj zivim i po kojoj sam radeci prokrstareo nekih 20-tak drzava. Neka me neko demantuje ali uveren sam da je brazilska valuta napravila najveci rast u odnosu na druge svetske valute u poslednjih 7 godina kad je Evro dostigao i 4,3 a dolar 4,00 da bi danas evro bio 2,35 i dolar 1,75.
Ovde se gradi na sve strane klima favorizuje mnoge aktivnosti ali jaka valuta je doprinela i najvecem deficitu u poslednjih 60g, posle najveceg suficita u istoriji 2004.g
U Brazilu se malo ko zaludjuje da ce Brazil biti najacha zemlja sveta mada postoji decenijsko misljenje da je Brazil najbolja zemlja na svetu gde cesto uzvracam da je to Srbija,ha,ha. Brazil ima najskuplja kola na americkom kontinentu i najskuplji benzin a pre neki dan ovde u Sao Luisu drzava Maranhao sam platio kilo krompira 2 evra. Mojoj cetvroclanoj porodici u milionskom gradu treba bukvalno 3000 evra mesechno da budemo pozitvna nula , mada imamo pomocnicu( nesto normalno, sto meni bas i nije bilo kad je moja zena htela) koja povremeno spava kod nas kuci . Nema srednju skolu ima ima platu od 25 000 din mesecno plus hranu i prevoz vise nego neki sa falultetom u Srbiji juzno od Beograda. I ovo je najsiromasnija drzava Brazila . Centro istok je dota jeftiniji gradovi skoro i da nemaju favele kao veci deo obale.
U Brazilu ako oces da zaradis 30 evra ili 40 evra dnevno mozes da postavis kiosk sa kokicama tj mala pokretna kolica na prometnijem mestu i da eto tako stojis i radis bez nekog straha od inspekcije a naravno moze i mnogo vise ili nekad i manje. radi se o preduzetnickoj zemlji gde je minimalna zakonom garantovana plata 215 evra a u nekim saveznim drzavama i veca. Brazilci vole da trose i da ulaze u kredite. Obozavaju! A pri tom mnogi ih ne vracaju i ne idu u zatvor. Najvece zarada banaka na svetu su upravo u Brazilu. Kamate su takodje jedne od najvecih. Mnogi zive na foru kupuju na chekove koje ne pokriju tako da se ovi sve manje i koriste banke to ne zanima pa je na gubitku onaj ko ih primi, i jednu godinu porodica zivi na ime oca drugu majke trecu brata sestre itd. Posle 5 g ime je opet cisto i Jovo na novo.
Rade puno ali polako. Imaju americki , evropski crancki i indijanski uticaj i sve vise azijatski uticaj a chak 3 miliona libanaca zivi ovde(neki kazu i 6). Retko strajkuju tj samo drzavne sluzbe. Znaju da politicari kradu i idu na izbore samo zato sto moraju. Postuju vlast , ko je na vlasti neka vlada. Ne pricaju o politici glasaju i posle nekog vremena i zaborave za koga su glasali. Korupcija nije vidljiva . Nepotizam je prisutan na nivou opstina na severoistoku narocito, mada ako padnu u saku medijima na federalnom nivou "oberu zelen bostan" . Pre neki dan SAD je prozvao Brazil oko pitanja nepodrske Brazila oko Iranskog pitanja a Brazil nesto i nije briga. Od 1000 diplomata 2004 imaju 1400 visoko obrazovanih. Lula ide u maju u Teheran u "trala la misiju" Ako ameri se durnu nesto tu je i Chavez a i Argentina. Juzna Amerika nikad nije bila jedisntvenija. I mi tom Brazilu kao jedina od ex JUG zemalja i dan danas trazimo vize a ne trazimo Novom Zelandu i Kanadi npr i kom sve ne a taj i takav Brazil salje milione turista (koji vole da trose) u Evropu i umesto da animiram Brazilce da dodju kod nas i da nam daju neku crkavicu moram da pricam kako je Grcka lepa. Postoji i grupa na facebooku Ukinite Vize Brazilu . Ovi iz MIP kazu da se radi na tome , ajd i da im verujemo , ljubazno pisu ali mnogo se to oduzilo nesto Jos je Brazil i jednostrano ukinuo zahtev za pozivnim pismom pre neku godinu ali to nije bilo praceno reciprocitetom sa nese strane. O podrsci oko Kosova i da ne pricamo. Upravo je ta BRIC grupa bila inspirisana napadom NATO-a na SRJ za one koji razumeju ruski http://www.pravda.ru/world/europe/15-05-2008/267961-Vest-0 i ne verujem da ce ova formacija ostati mrtvo slovo na papiru. Nama dobro poznata i prezentovana pozitivna uloga SAD preko Holywooda sve vise bledi imperija je pocela da se rusi iznutra kao i mnoge druge od Rima do SSSR-a. Kineska roba je sve prisutna i kriminal u porastu a u zatvorima sedi 1% populacije ili 3 miliona i to dve osobe za jedno mesto zatvorsko mesto, bila danas emisija na National Geo. Obama je dobro poceo eto polako uvodi "socijalizam" u SAD i uspeo je da ne napadne Iran. SAD ce dugo i dugo biti superpotencija zahvaljuju radnom narodu i ljudima iz celog sveta koji doprinese na najbolji nacin toj zemlji. I dokle god bude privlacna emigrantima imace kakve takve sanse. Mada u Brazil se vratilo preko milion i dvesta hiljada emigranata usled slabog dolara . Ovo su samo neke osnovne informacije a neka se nasi privredenici i politicari zasto ne iskoriste ovakav potencijal ove zemlje koja je do "juche" bila duznik MMF a onda isplatila sve dugove i na kraju im pozajmila ne mali novac pri chemu se Lula grohotom smejao rekavsi kako su nam solili pamet sve te godine a sad im pozamljujemo novac. Srbijo use i u svoje kljuse sredjuj tu korupciju i sve ce doci na svoje mesto
opat opat 22:24 24.04.2010

BRIK-Rusija

Hteo bih nesto reci oko Rusije.
1. Rusija ce u periodu 2040-2050 prestici Nemacku i Francusku po BDP po glavi stnovnika.
Income per Capita in 2050
The ’rich’ club
US
Korea
United Kingdom
Russia
Canada
Fra nce
Germany
Japan
Ovo je analiza banke Goldman Sachs

http://www.chicagobooth.edu/alumni/clubs/pakistan/docs/next11dream-march%20'07-goldmansachs.pdf

2. Rusija je imala pad od 8% BDP ali se ponasal prilicno ekonomski racionalno i zato im je budzetski deficit bio oko 6% dok je SAD preko 10%. Rusija ocekuje da do 2015 godine nema budzetski deficit(http://www.biznisnovine.com/cms/item/stories/sr.html?view=story&id=47486) za razliku od SAD za koju Obama kaze da verovatno vise nikada nece imati uravnotezeni budzet. Rusija nije imala masivne programe zaduzivanja za razliku od SAD i mnogih clanica EU. Oni su naucili da kriza mora da se pretrpi i da onda ide rast. Zato ce Rusija imati rast iznad 5% BDP a sledece jos i vise. A kako ce ostali proci? Kina je isto imala ogroman stimulativni program koji je jako ugrozio njen razvoj jer je napravila kreditni balon u nekretninama.

3. Indija daleko vise kupuje oruzija od Rusije. Indija je u mnogim velikim projetkina sa Rusima, od ruskog globalnog navigacionig sistema GLONASS preko razvoja aviona 5 generacije(Suhoj PAK-FA) do raznih brodova i masovne kupovine oruzja, sve do komercijalnog programa poput Kamaza. Kina isto i dalje nastavlja da kupuje rusku tehnologiju, pre neki dan su kupili S-300. Naravno Rusi im nece vise prodavati najmodernije jer ovi odamh kopiraju. Rusija vec ima S-400 a razvija S-500 sistem. Rusija ima interes da radi sa Indijom i kontrolise Kinu. Rusi u stvari mrze Kineze jer su Kinezi bili protivnik SSSR od kada je Nikson otvorio Kinu. Takodje se zna da Idnija i kina imaju sporove sto na granici u Himalajima sve do kineske podrske Pakistanu.

4. Rusija vrsi veliku diversifikaciju svoje ekonomije. Zanm da mnogi ljudi nemaju pojma sta se desava trenutno u Rusiji pa da kazem nekoliko stvari.
Prvo vest o tome od juce od strane predstavnika Svetske Banke i MMF-a.
World Bank: The Recession has made Russia stronger

Russia withdraws from the current global crisis intensified. The opinion expressed by answering the ITAR-Tass at a briefing on the eve of the spring session of the governing bodies of the WB and IMF in Washington, Vice President of the World Bank's Europe and Central Asia, Philip Le Wairua and chief economist of the regional offices Indermit Gill. Gill said that in terms of its results for the current crisis in Russia is different from the shocks 2000-2001, differs as "as day from night." "In the last crisis, Russia entered the economic turmoil weak and came out of it even weaker - he said. - At present Russia is now strong, and comes out of it even more economically certain."
Le Wairua for its part said that Moscow has a "clear path" to overcome the effects of the crisis in the financial and budgetary terms. He recalled that Russia has just "extremely well" distributed its Eurobonds, which added an additional "vote of confidence by the markets."

The specialist called as "absolutely correct" strategy of the Russian authorities, aimed at diversifying the economy and improving its efficiency. In both these areas the Bank is already "actively working" with Russia and is going to continue this work further. In addition to cooperation on a bilateral basis with the World Bank and Moscow to develop cooperation at the global and regional levels, continued Le Wairua. He explained that the refers, in particular, an important new role of Russia as a global donor. Vice-president of WB confirmed that "hopes" to increase the Russian contribution to the organization's budget, in particular through the International Development Association, which specializes in providing soft loans to the poorest and most needy countries.


Pa da nastavimo, razvoj IT,
The IT market is one of the most dynamic sectors of the Russian economy. Russian software exports have risen from just $120 million in 2000 to $1.5 billion in 2006. Since the year 2000 the IT market has demonstrated growth rates of 30-40 percent a year, growing by 54% in 2006 alone. Currently Russia controls 3 percent of the offshore software development market and is the third leading country (after India and China) among software exporters


Plan izagradnje "Silikonske doline" pored Moskve.
Kremlin picks site for Russian "Silicon Valley"

(Reuters) - President Dmitry Medvedev on Thursday announced that Russia would build a high-tech hub near Moscow to spur modernization of the economy and reduce its dependence on oil and gas.

http://www.reuters.com/article/idUSTRE62H33S20100318

Vec su ugovorili da im jedan Nobeloavc radi tamo. Kao sto lobiraju da gomila ruskih inzenjera se vrati iz Intela, Microsofta itd. naravno uz ogroman novac.

Razvoj nanotehnologija. U toku je pravljenje nekoliko centara sirom Rusije poput Novsibirska.
Russia to allocate $7.7 bln for nanotechnology until 2015

http://en.rian.ru/russia/20070621/67613172.html

Vec imaju joint venture programe sa AMDom a i sami razvijaju cip Elbrus koji treba 2011 godine da se pojavi i koji ce ici u novi ruski superkompjuter.
Microprocessor Elbrus-PF, projected 2011. 65 nm technology, 8 cores VLIW/EPIC processor. With the transition to 45 nm technology, this processor will have a clock frequency of 2 GHz, and a performance of 8 TFLOPS. This processor will be used to build a supercomputer with PFLOPS performance.


Videcemo da li ce ovo ostvariti, da znam da su imali problema ranije.
Razvoj autoindustrije.
Rusija: Autoindustriji 20 mlrd. USD
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2010&mm=03&dd=06&nav_id=415933

Da ne govorim da vec u Rusiji fabrike imaju VW, PSA grupacija, Tojota, da kroz razne joint venture programe to imaju i Hyundai i Kia i Fiat. Da Mercedes-Benz ima saradnju sa Kamazom. Jel ste videli novi Kamaz?


Da Avtovaz tj. Lada upravo saradjuje sa Renaultom i Renault ima 30% akcija u Avtovazu a Avtovaz 3% u Renaultu. Zato je i na bolidima renault F1 tima reklama Lada.

Da upravo ove godine treba da Avtovaz izbaci nove modele.
GAZ i kanadska Magna imaju zajednicko ucesce i deo menadzmnetna iz Magne sada radi u GAZu.
Magna co-CEO Wolf named chairman of Russia’s GAZ

http://www.ashfire.net/magna-co-ceo-wolf-named-chairman-of-russias-gaz.html
Da Rusija sa Evrospkom Svemirskom Agencijom razvija novo svemirsko vozilo.
CSTS or ACTS (Crew Space Transportation System and Advanced Crew Transportation System respectively) is a human spaceflight system proposal which was jointly studied by the European Space Agency (ESA) (now solely studied by the ESA) and the Russian Space Agency (FKA) (eventually in replacement of the Kliper project), with the objective to design a spacecraft for LEO operations such as servicing the

http://www.russianspaceweb.com/soyuz_acts_history.html

Razvijanje civilne avijacije,
Sukhoi Superjet 100


Antonov 148


Razvoj nove palete avione koji treba da konkurisu Boeingu i Airbusu,
http://blog.flightstory.net/1006/greece-joins-ms-21-and-be-200-aircraft-projects/

O tome da Amerikanci zele da kupe Beriev Be200
http://www.lompocrecord.com/news/local/article_ba425cf0-42ce-11df-a534-001cc4c002e0.html

Da razvijaju svemirski brod na nuklearni pogon koji treba da posalje coveka na Mars.
Russia plan nuclear-powered spacecraft

http://www.telegraph.co.uk/sponsored/russianow/society/7559417/Russia-plan-nuclear-powered-spacecraft.html

Vec sprovode dva programa u tom smeru. Jedan je sa ljudima Mars 500.
Inside the Mars-500 'spaceship'
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7267689.stm

A drugi je slanje robota prema Marsu tokom 2011. godine. Naravno Kinezi nisu sposobni da to urade pa ce se nakalemiti Rusima sa svojim prjektom orbiter Yinghuo-1.
Phobos-Grunt Probe to Put Microbial Life in Mars Orbit

http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=phobos-grunt-mars

4. Razvijeni deo Rusije je Sibir a narocito Vladivostok koji je ogromna luka koja trguje sa Kinomm, Japanom, Korejom, Australijom. U tom podrucju se grade i nova brodogradilista jer su kapaciteti prebukirani.

5. Rusija masovno kupuje naftna polja van Rusije: Irak(da Irak http://en.rian.ru/business/20100128/157704059.html-http://www.neftegaz.ru/en/news/view/93638), Iran, Kazahstan, Libija, Venecuela. A znate sta je zanimljivo te zemlje imaju najvece zalihe nafte u svetu. Kupuju naftne kompnaije po zapadnim zamljama poput MOLa ili kupovina rafinerije u Holandiji ili kupovina pumpi u SAD(In 2000, Lukoil purchased Getty Oil, and converted a small number of Getty stations in the United States to Lukoil in 2003.
In 2004, Lukoil acquired Schlotzmeyer Bros., who formerly owned the Mobil stations in New Jersey and Pennsylvania.)
Pravljenje deversifikovane mreze gasovoda u Evropi. Severni tok se vec gradi, danas je zakljucen poslednji sporazum za gradnju Juznog toka(http://en.rian.ru/business/20100424/158729727.html).
Pravljenje ogromnog naftovoda prema Kini i gasovoda prema Japanu.
Ulazak Gazporma na trziste SAD.
Gazprom aims for 10 percent of U.S. natgas market in 10 years
http://www.reuters.com/article/idUSTRE59J5R620091020

Zatim velike zalihe nafte i gasa ispod Severnog pola na koje je Rusija bacila oko.

Ovo vam je Moskva danas,


Tu se gradi novi poslovni centar Moskve. Tu je vec izgradjena najvisa zgrada Evrope ali ce uskoro prestici London ali ne zadugo jer je u zigradnji visa zgrada od London bridge-a. Tu je u planu druga po visini zgrada u svetu-Russia Tower 612,2 meters.
Da, znam sve ce reci to je Moskva a sta je sa ostatkom Rusije. Ovo vam se gradi u Groznom-Cecenija,




Obnovljeni deo,


Plan,


Ovo vam je samo ekstremni primer. Od Sankt Peterburga preko Njizni Novgoroda, Volgograda do Rostova na Donu svuda postoje ogromni radovi. Kao i Sibiru poput Jekatarinburga, Novosibirska ili Vladivostoka.

I jos nesto. Rusija i dalje ima puno problema, korupcija ogromna. Najvise policija i javne sluzbe, vojska. pad populacije koji je zaustavljen 2009. godine ali to nije siguran pokazatelj da je trend zaustavljen. Puno zavisnika od droge i alkohola. Droga iz Avganistana najvise. Nestabilnost i terorizam na Kavkazu. Ima problema i u samoj industriji jer se jos dosta repove vuce iz socijalistickog sistema.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana