Društvo

Profesionalizacija koalicionih sporazuma

antioksidant RSS / 22.04.2010. u 17:41

 Uvod: Kratak. Podsećanje. Posle izbora se prave postizborne koalicije. Nekoliko stranaka (ili predizbornih koalicija) pravi dogovor o formiranju skupštinske većine. Teoretski je neophodno usaglasiti "najmanji zajednički sadržalac" tj definisati koje su to zajedničke tačke raznih partijskih programa koje se postavljaju za cilj. Drugim rečima potrebno je napraviti dogovor šta se želi postići za vreme dok ste na vlasti: na primer smanjiti poreska opterećenja na rad za 10%, povećati nivo prosečnih penzija na nivo 68.45% prosečnih plata... To je u teoriji. U praksi se vrši raspodela ministarskih mesta, tj dogovara se Vlada koja ima 94 ministarstva i 17 podpredsedničkih funkcija a vrši se i "raspodela" javnih preduzeća. Meni Telekom, tebi EPS, njemu JAT...

 

Pitanje: Da li je moguće videti jedan koalicioni sporazum? Recimo ovaj važeći za vladajuću koaliciju u srpskom parlamentu. Zvanično da se objavi negde. Na kom sajtu se to nalazi? Mogu pronaći deklaraciju o političkom pomirenju i zajedničkoj odgovornosti DSa i SPSa i mogu se ispovratiti posle nje ali nigde ne mogu naći da papir na kome piše da je SPS dobio Dunav osiguranje a DS PTT. Gde to piše da G17 uzima Zavod za udžbenike i nastavna sredstva?

Objašnjenje: Pitam najviše zbog vesti da "Vlada Srbije priprema model profesionalizacije upravljanja preduzećima koja su u većinskom državnom vlasništvu, a kod kojih je privatizacija bila neuspešna. U kabinetu premijera Srbije Mirka Cvetkovića kažu da se ovaj projekat priprema još od početka godine i dodaju da podrazumeva konkurentsku proceduru izbora profesionalnog rukovodstva, u kojoj će moći da učestvuju zainteresovani iz Srbije i inostranstva. Iz Vlade navode i da rade na tome kako bi predupredili eventualne finansijske i socijalne probleme u preduzećima koja su u državnom vlasništvu, a ne finansiraju se iz budžeta. U Vladi kažu da se ovaj način osnaženja menadžmenta ne odnosi na javna preduzeća." U potpunosti podržavam ideju da upravljanje državnom imovinom profesionalizuje. Koliko ću realizaciju podržavati zavisi od konkretnih predloženih modaliteta odabira ali zbunjuje me ova poslednja rečenica. Zašto se predlog ne odnosi na javna preduzeća? Pretpostavka je da su donosioci odluka zadovoljni postojećim stanjem.  E pa kakvo je to stanje? Sve što znam su medijske špekulacije. Nisam video ni jedan papir, potpisan i pečatiran na kome piše da SPSu pripada Srbijagas. I kako je to formulisano?

A treba mi i jer spremamo nove izbora za kućni savet pa bih da prepišemo. Sve smo se dogovorili. Ja uzimam krov (a tamo je neka antena koja zrači ali lepo plaćaju, ja i onako živim u prizemlju pa me baš briga za zračenje), komšiji sa 5og pripada poslovni prostor u prizemlju (apotekarka ne plaća ali isto zrači).

.....................................

Ukoliko se medijske spekulacije pokažu tačnim, stranka G17 plus bi za vreme 
mandata ove vlade trebalo da upravlja Aerodromom „Nikola Tesla", Komercijalnom 
bankom, Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva (već su ga preuzeli), 
„Skijalištima Srbije", „Elektromrežama Srbije", kao i „Srbijavodama". Kadrovi 
Demokratske stranke trebalo bi da rukovode NIS-om (borba za ovo preduzeće još 
traje), Poštom Srbije, Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje, 
Poštanskom štedionicom, Jatom, Lutrijom Srbije, Srpskom bankom, Železnicama 
Srbije, Transnaftom, Republičkom direkcijom za građevinsko zemljište i 
Podzemnom eksploatacijom uglja. Direktor Beogradskog sajma po svemu sudeći 
ostaće i dalje kadar SPO- a Anđelko Trpković. 
Socijalistima bi u tom slučaju trebalo da pripadne EPS, Srbijagas, Srbijašume, 
Dunav osiguranje, Putevi Srbije i Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje

 

link 1

link 2


.............................



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dr M Dr M 21:56 22.04.2010

Drustvene igre

Oni igraju "Monopoly".. Dokle cemo mi da igramo "Ne ljuti se čoveče"?
Oljacat Oljacat 22:22 22.04.2010

Pitanja, pitanja

Lepo napisan tekst, zsstrašujući.... Samo još da pogodimo koji od tajkuna oligarha ima monopol nad kojom strankom
I MOLIM TE ne radi se osmanjenju POREZA na dohodak, radi se o tome da smo mi, poslodavci , ZAHTEVALI SMANJENJE POREZA I DOPRINOSA KOJI SU MALOUMNI (65% trenutno) za najmanje 20% kako bi mogli da zadržimo bar ove ljdie koje smo uspeli da ostavimo na poslu. Meni su moji radnici moja porodica i ne mogu da zamislim da ostanem bez i jednog, a moraću ukoliko se ovako nastavi. Šta će da jedu????
antioksidant antioksidant 07:35 23.04.2010

Re: Pitanja, pitanja

ne radi se osmanjenju POREZA na dohodak

zbunila si me skroz sa ovim
ta tema se nije pojavljivala u koalicionim pregovorima u nasoj zgradi
komsija i ja smo saglasni da poreze ne diramo posto se ne razumemo bas previse

salim se - znam sta pricas, pisacu i o tome (ako stignem)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana