Gastronauti| Putovanja| Životni stil

Kako smo pekli prase pred Vaskrs

libkonz RSS / 23.04.2010. u 23:16

ražanj je za amatere
ražanj je za amatere
Ustao sam negde posle 6. Subota pred Vaskrs, dan pre toga sam sa detetom i ženom došao u tazbinu. Obećao sam ženi još dok smo se zabavljali da ćemo ili Božić ili Vaskrs proslaviti kod njenih. Obećanja ispunjavam.
Tast (u daljem tekstu deda) je već stavio kafu. On obavezno počinje dan uz kafu i čašicu rakije. Odgovara mi ta kombinacija. Prvo popismo po rakiju. Probudio je sina koji je još osnovac da se i on spremi. Pečenje praseta je muški posao. Fali samo drugi zet, ali on i mlađa ćerka nisu mogli da dođu jer im je bebica još mala.

Krenuli smo nešto pre 7 u dedino rodno selo. Usput ćemo kupiti prase u selu pre njegovog. Sve je već deda telefonom dogovorio, samo izmerimo prase, damo pare i u dedinom selu smo pre pola 8. Domaćin nas dočekuje pred kapijom. Vidi se da je davno ustao, nahranio stoku. Poželeo nam je dobro jutro i svraća nas na po jednu rakijicu i kafu. Žurimo, govori mu deda. 

- Ne žurite baš toliko, popijemo po jednu i onda da trgujemo. I kafa se podrazumeva.

- Nemamo vremena - ne da se deda.

- Toliko imate - odgovara domaćin

- Mi čekali vas da pijemo kafu, nismo hteli jutros - dodade domaćica izlazeći iz kokošinjca.

Videsmo da nema druge nego da uđemo, jer bi lako ostali i bez praseta ako odbijemo. Dobri neki ljudi, domaćini, vidi se po njima - pomislih u sebi. Seli smo za sto, posluženi kockom šećera i vodom za dobrodošlicu. Volim ja te običaje, mi Vojvođani smo sve to zaboravili, srce mi je baš puno kad odem dole.

Domaćin nam je sipao po rakiju koju sam po običaju popio na eks. Odmah je sipao drugu. Sedimo, pričamo, eto i kafe. Domaćin zanimljiv neki čovek, a ruka mu stalno na flaši. Kako deda i ja popijemo rakiju iz čašice, nova je već sipana. Popili smo kafu, rakije nisam brojao, ispričali se, ustali. Treba se raditi, čekaju nas kući.

Domaćin je tražio od dede da izabere prase. Deda prepušta njemu izbor. Domaćin insistira. Izabrao je deda jedno sa crnim pegama, iskusan je, zna da ta nisu masna.  Staviše prase na vagu, vaga pokaza 27,5 kg. Deda kaže 28, domaćin 27. Malo su se raspravljali, a priču završi domaćin rečima: 

- Moje prase ima 27 kg, ako ćeš da kupuješ neko od 28 vidi po komšiluku. 

Deda se samo nasmejao, dobro poznaje čoveka, još dok smo dolazili reče mi za njega da je ljudina. Platili smo i spremili se da krenemo. Domaćin uđe u kuću i vrati se sa flašom i tri čašice. Popismo i tu par čašica. Dobra mu je rakija, šljiva. Vidi se da nema šećera u njoj. 

Pozdravismo se i krenusmo ka selu. Nismo prešli ni 100 metara naiđošmo na dedinog brata od strica. Pozvao nas je da uđemo "na minut". Deda odmah izađe iz kola, znao je da je sa bratom svaka rasprava nemoguća. Moramo sesti na kratko. Rakija je već bila na stolu, popismo po dve - tri, možda 4. Ma više od pet nije bilo, sigurno. Pozdravismo se i posle nekoliko minuta stigosmo u selo.

Deda je odrastao u užičkom kraju, u selu od nekih 300 stanovnika. Rodna kuća, prazna od kada su mu roditelji umrli, je dobro očuvana. Često deda svrati, uredi, pazi. Tu su i štale, podrum,  pomoćni objekti. Pred kućom šljivik, održavan, tek orezan. I naravno, tu je i peka gde ćemo peći prase. Ozidana, dovoljno velika da vola možeš ispeći.

Odmah smo se bacili na posao. Skupljali smo grane, uglavnom od orezanih šljiva, naložili vatru u peki, brzo se raspramsala. - Ložićemo dok gore ne pobeli od toplote - reče deda. Ja sam, naravno, pomislio da nas zeza. 

Ubrzo je došao dedin stric, koji živi u domaćinstvu pored. U ruci naravno flaša rakije, a šta drugo, i tri čaše. Nazdravismo. Preneo sam mu pozdrave iz mog kraja. Naime, čiča je bio stari svat na ženinoj i mojoj veridbi kod njih i venčanju kod nas i ostavio je takav utisak na moje Vojvođane da se još nije desilo da odem u tazbinu, a da ga svi redom, od komšija, rodbine, prijatelja, ne pozdrave. Oduševio ih je zdravicama i običajima. Čak i sada, posle pet godina, često o njemu pričaju i pitaju da li će nekada doći u Vojvodinu. Nagovaram ga ja, ali kaže da je star.  

Nakon dva sata jake vatre, reče deda da prestanemo sa loženjem. Pogledah gore u unutrašnjosti peke, stvarno je postalo belo. Izvadili smo žar. Da budem iskren, mislio sam da se prase u peki peče na tom žaru i da treba da se stalno okreće. Razmišljao sam kako ne zagori tako, ali valjda deda zna. Nisam odmah ukapirao da je cilj da se peka ugreje, da bude vruća kao rerna, a da se žar vadi napolje i gasi.

Sredili smo prase i stavili ga unutra. Na moj predlog da odseče papke, jer papci na pečenom prasetu se ionako ne jedu, ali zato su u pasulju idealni, deda samo reče: - Da, ali onda pečeno prase izgleda nekako ružno, nek ostanu papci. 

Stavili smo prase da se peče, znači slobodni smo naredna 4 sata. Ispekli smo krompir i ručali. Na stolu belo vino i kisela. Ja u principu vino uvek pijem čisto, valjda me dalmatinsko poreklo na to obavezuje, ali popijem uz dedu špricer. Što bi moj otac rekao: "za dobru krmaču nema lošeg napoja". Mada, setim se i druge njegove izjave, kada smo bili u gostima, a domaćin ga pitao hoće li čisto vino ili špricer, samo je odgovorio: - Hvala, vode imam i kod kuće. 

Tek što smo ručali, stiže kafa. Čičina snaja nam je donese. Sedeli smo na klupi pod drvetom i pričali. Čičin sin je bio na njivi, snaja sa decom, on i baba oko stoke. Sin i snaja završiše poljoprivredni fakultet, ali su rešili da ostanu na selu i vode imanje. Veliko je imanje, zato i mnogo posla.   Narade se oni. Voli čiča da kaže: Svi su oduševljeni selom kada dođu, svi pričaju blago nama seljacima. A niko od njih ne bi izdržao ni tri dana ovako da radi. Težak je život seljaka. Država samo uzima, ništa ne daje, sete se seljaka samo kada je rat ili druga nevolja.

Posmatrao sam ga dok je hranio krave. Vidim po njemu da mu nije bilo lako u životu. Otac mu je iz nemačkog zarobljeništva otišao u Ameriku, nije hteo da se vraća tamo gde komunisti vladaju. Odlazio čiča kod oca, ovaj ga nagovarao da ostane, nije čiča hteo da ostavi imanje samo. I još priča:

"Dok sam bio tamo u Americi, pruži meni otac 1000 dolara. Kaže, ovo je za tebe. Imam samo jedan uslov: da ostaviš pušenje. Kad sam se vratio kući mogao sam ja da zapalim. Ne bi on ni znao, a i kad bi znao ne bi tražio pare nazad nikad. Ali bilo me sramota. Nisam hteo oca da lažem. Eto, zbog njega ne pušim već 30 godina. Dobar je on čovek bio. 

U jednom momentu zazvoni mi telefon. Vidim da žena zove. Javim se: - Donesi mi pretopa - reče žena. Pre nego što sam je upoznao nisam znao šta je to pretop. Sad znam da je to mast koja ostaje nakon pečenja. U dedinom kraju svaka hamburgerija ima u ponudi lepinju sa pretopom, u Vojvodini nisam čuo da to neko nudi. Obećao sam ženi da neću zaboraviti. Prase smo izvadili iz peke i brzo videli da smo napravili dobar posao. Bilo je odlično pečeno. U mislima ga uporedih sa prasićima koje smo vrteli na ražnju. Neuporedivo. Ovde se lepo vidi rumena, dobro pečena kožica, sva hrskava. Videlo se da je vredelo truditi se. Deda i njegov sin uzeše malo hleba i umočiše u pretop. Pečenje nisu ni pipnuli. 

Pozdravili smo se sa čičinom familijom i krenuli nazad. Spakovaše nam kajmaka i kupinovog vina. Stigli smo taman pred seriju. "Selo gori, a baba se češlja" se ne propušta u tom kraju. I meni se ta serija počela sviđati. Ubrzo dođoše gosti i mi udarismo po špriceru do kasno u noć. Kući tu količinu alkohola ne bih lako podneo. Ovde nisam ni osetio da me je uhvatilo.

Planinski vazduh je čudo. Kad vam kažem. 

 


 

Atačmenti



Komentari (85)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

die hard die hard 23:25 23.04.2010

tema je super...

... a je l glupo da kazem da sam prvi?
Vidim da je to moderno, a meni ne znaci bas mnogo
libkonz libkonz 23:32 23.04.2010

Re: tema je super...

a meni ne znaci bas mnogo

običaj je da se prvi nagradi. Za tebe rolovano :
die hard die hard 23:54 23.04.2010

Re: tema je super...

Za tebe rolovano :

Ovo rolovano ti je stvarno sjajno, mada je vise za devojcice.Ja bih pre onog pretopa, i slicnih djakonija.
Bas si sve fino opisao u tekstu, ko kad ja odem kod ujaka i brata u Sumadiju.Cudo je taj svet seljacki, a vise i nisu samo seljaci nego rade poslove u gradu ( za neku pristojnu kintu )ali im u genetski kod upisano kako se redi prase, pece,kako se pece sljiva ...Volim mnogo taj njihov balans ...Ima u Srbiji mnogo pristojnog sveta, to mi nadu daje .
libkonz libkonz 23:58 23.04.2010

Re: tema je super...

hvala.
mene oduševljava ta opuštenost, spontanost. Iskreno, nekako mi moj grad postaje sve više stran.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:08 24.04.2010

Re: tema je super...

Prošle subote sam bila u Badnjevcu...kič...trava svilena, sve se raskokalo od cvetanja i miriše do neba, a predveče proradio hor žaba sa Lepenice i prolupali slavuji...tako mi se nije išlo nazad u grad...teča mi posadio ranke, kaže stric "Rodiće do moga za 10 godina, de nađe ovake štapiće"...
libkonz libkonz 11:45 24.04.2010

Re: tema je super...

tako mi se nije išlo nazad u grad...

potpuno te razumem. Odužila se baš zima ove godine. I sad je na planini hladnjikavo. Čekam da još malo otopli, pa bar svaki treći vikend da odem da odmorim.
Žao mi je samo... u rodnom selu moga oca, koje mi je tu blizu, na 30 km, sve pusto. Nekad 200 dece upisivano u prvi razred, sada ni 20. Na žalost, nemam ni kod koga otići, stričevi i otac u dilemi da li da prodaju roditeljsku kuću. Ja se nadam da neće, ali im se ne mešam u odluku.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:48 24.04.2010

Greota

da se proda, sem ako se baš ne mora...pa još kuća...meni stric pre par godina poklonio komad zemlje, stisnut među rođake, "da imaš svoje među svojima"...i sad kad sam bila, a ono procvetalo do besa, zeleni se oči isteruje...lepo mi došlo da ponesem jednu kašičicu zemlje sa sobom.
libkonz libkonz 08:48 25.04.2010

Re: Greota

lepo od strica. Baš lepo.
Ja imam neki plan za dedinu kuću. Voleo bih da tamo zajedno napravimo mesto za odmor. Videćemo šta će biti.
die hard die hard 23:46 23.04.2010

e sad sam vala procitao do kraja ...

... i od onih silnih casica se i meni zavrte u glave ( kako bi rekli seljaci u KS kraju ).Ali treba se vidjati sa tim ljudima koji zive sa zemljom i od zemlje..
Meni je to mnogo lepo i zanimljivo, nekakav drugi jednostavniji svet.
U mom kraju ( Arandjelovac), izbori lokalni u nedelju ovu, sta im sve obecavaju -to je stvarno nestvarni cirkus.
libkonz libkonz 23:50 23.04.2010

Re: e sad sam vala procitao do kraja ...

da ne rušimo izbornu tišinu
baš sam sa dedom tih dana bio svugde i obilazili smo neka sela, a u jednom selu jako loš put. Kaže deda: Vidiš ovaj put zete, oni nisu hteli da glasaju za Velju
krkar krkar 23:48 23.04.2010

Tašta


Jest' da mi od ovako pečenog praseta ide voda na usta, a još više od pomisli na pretop, kajmak i rakiju, ali na sve ovo učinio si da sam se uželeo tašte. Ništa mi ne fali što sprema od mesa (iako je vrhunsko), ni pita (carska), ali domaći kolač od malina - e brk mi se oblizuje kad na njega i pomislim. Pravi prečanski.

A skoro sam bio.
libkonz libkonz 23:53 23.04.2010

Re: Tašta

kad sam prvi put bio u tazbini oduševio sam se taštinom kuhinjom. Prva rečenica kada sam se vratio, upućena mom ocu: "Znaš li da mi je tašta profesionalna kuvarica !"
Sad sam bio 10 dana i u povratku usput svratim u BG na jedan poslovni sastanak. Primeti čovek da sam se ugojio i ja mu kažem da sam samo jeo pečenje, jaja, kajmak i sir. I kaže mi on: Pa izbaci sir, sigurno je zbog njega.
krkar krkar 00:36 24.04.2010

Re: Tašta

Pa izbaci sir, sigurno je zbog njega.


Onomad sednem ja sa drugom u omiljenu mi beogradsku starinsku kafanu, van centra i glavnih puteva. Sjajan gazda, sjajna klopa, dobra domaća viljemovka, sedi običan normalan svet.

Taj moj drug vazda nešto kilav, te otiču mu noge pa ne pije pivo, te skočio mu holesterol pa pije samo pivo, te bole ga jajnici pa ne sme rotkvice, mladi luka i rakiju...

Dođe konobar, ja naručim, on se nećka bi-ne bi.

Kilavi drug: ma najradije ne bih ništa, na dijeti sam, možda nešto lagano.

Neša konobar: imamo taman za dijetu nešto lagano - pileće ražnjiće rolovane u slaninici.

Kilavi drug (zabezeknuto): otkud je to dijetalno?

Neša: pa skroz je tanka slaninica
libkonz libkonz 00:40 24.04.2010

Re: Tašta

pa skroz je tanka slaninica


i ja sam hedonista kada je hrana u pitanju, mada ću morati malo da pazim
Piromanski Piromanski 01:08 24.04.2010

Tuga

kad sam prvi put bio u tazbini oduševio sam se taštinom kuhinjom


Blago tebi. Moja trazi recepte od mene.

Lep tekst. Podseti me na sav pristojan svet u Srbiji, kako primeti die hard.
libkonz libkonz 11:46 24.04.2010

Re: Tuga

hvala. Ima pristojnog sveta, samo banditi zajašili vlast, pa to ne primećujemo.
miloradkakmar miloradkakmar 00:30 24.04.2010

Baš

ti lepo bilo.

Podseti me . Nas tri kuma , sveže oženjena, skupili se kod jednog, sa još par ptijatelja, rešeni da prvi put sami ispečemo prase na ražnju- od obora do trpeze. Kod sređivanja praseta odsečemo mu glavu, pa smo je malo zašivali, ipak smo ga lepo spakovali na ražanj, napravili žara i namestili ga kako treba napred , nazad i sa strana i uz neizbežnu rakijicu i meze započeli da okrećemo. Muzika sa ploča je treštala, mlade nas zezale da one u kući spremaju za sebe ručak i da od našeg praseta neće biti ništa, komšije preko ograda virile i čudile se kako mi to /ne/znamo... Odjednom zaduva vetar , stvoriše se oblaci i jak pljusak nas otera na čardak sve sa rakijicom , muzikom i mezetlukom. Uspeli smo nekim limovima kao da zaštitimo prase, ali su vetar i kiša bili toliko jaki da su ga razotkrili i ugasili žar. Kako kiša nije prestajala dobrih sat vremena, nama se nije silazilo sa čardaka. Kad je kiša prestala , prase je bilo polu pečeno, pokušavali smo ponovo da upalimo vatru i stvorimo žar, ali vlažna zemlja i vlažnost u nama nisu nam dozvoljavali da uradimo željeno. U tom se pojaviše žene - šta smo vam kazale , pokunjeno smo priznali njihovo predviđanje, skinuli prase sa ražnja , isekli meso i s njim u rernu.
Nije bila loša kombinacija, malo na ražnju , malo u rerni.
Posle su nas zvali stručnjaci za prasetinu .

P. S. Nakon izvesnog vremena, kod drugogo kuma, kuvali smo riblju čorbu od prasetine.
Da pokažemo našu stručnost.
libkonz libkonz 00:36 24.04.2010

Re: Baš

haha. baš ste se lepo provodili
ja sam nakon ovog iskustva sa pekom, trajno digao ruke od ražnja. Nedelju dana nakon Vaskrsa jeo sam prase pečeno na ražnju, to nije ni blizu.
A mogu samo da vas zamislim kako pokušavate ponovo da upalite vatru.
dunja73 dunja73 00:34 24.04.2010

--

ihhh ..pa nema prasetine nigde bolje nego u tim krajevima , znam sve k´o matora , jedino ne znam za "peku " znam za furunu ..
libkonz libkonz 00:36 24.04.2010

Re: --

jedino ne znam za "peku " znam za furunu ..

furuna bi bio pravi izraz, tako je i deda zove
talicni talicni 16:08 24.04.2010

Re: --

Nasi stari izgovaraju vruna, sa dugackim u.

Dobro si primetio, u mom kraju se puno pije.

docsumann docsumann 00:36 24.04.2010

meso ubija!


meso je ubistvo

i to nisam ja rekao

ali stojim iza toga
sonja.m sonja.m 03:06 24.04.2010

Re: meso ubija!


Cak i da je to tacno sto si napisao,
opet i opet moram da kazem da nema lepseg jela od pecenja-
Nek izvinu nutricionisti i vegetarijanci.

P.S. Bas ti je lep i ukusan post, a bogami , i prilicno "zagrejan"
docsumann docsumann 03:36 24.04.2010

Re: meso ubija!

Bio sam mesožder veći nego što možeš i da pretpostaviš. Sa 14 godina bih sam slistio kilo bifteka krvavog, naravno. Sa 16 god. pečena kokoška i po za ručak. Prijao mi je ukus mesa i daleko od toga da sam imao ikakve tegobe zbog takvog načina ishrane.
Ali sam oduvijek intuitivno znao da to nije u redu. Da se tamo negdje malo dalje vrši krvava rabota koja meni obazbjeđuje taj užitak. Mislim da svi mi to, duboko u sebi, intimno doživljavaju na sličan način. S mojim odrastanjem i duhovnim sazrijevanjem ta moralna smetnja je postajala neprebrodiva.
Prestao sam da jedem meso u 23 godini u jednom jedinom danu kada sam majci saopštio da ne želim više da mi priprema meso za obroke, a par godina kasnije prestao sam da jedem i ribu. Ne jedem ništa što ima oči, bježi i bori se za svoj život (šale na račun pršuta koji nema oči pa bi ga eto mogao jesti, čuo sam desetine puta). Sada imam 40 godina i nikad za proteklih 17 godina nisam ni za trenutak požalio za tom svojom odlukom.
Meso je idalje znalo primamljivo da mi zamiriše sa roštilja ili ražnja, ali je ta priča za mene bila završena.
I dan danas to je jedna od odluka na koje sam najponosniji u životu.
libkonz libkonz 11:47 24.04.2010

Re: meso ubija!

to je jedna od odluka na koje sam najponosniji u životu.

nek cveta 1000 cvetova
docsumann docsumann 17:25 24.04.2010

Re: meso ubija!

libkonz
to je jedna od odluka na koje sam najponosniji u životu.nek cveta 1000 cvetova


misliš hedova?
Sepulturero Sepulturero 10:06 25.04.2010

Re: meso ubija!

Моја деца су већ десетак година вегетаријанци а и моји унуци већ од самог рођења и ништа им не фали. Напротив.
libkonz libkonz 10:50 25.04.2010

Re: meso ubija!

Моја деца су већ десетак година вегетаријанци а и моји унуци већ од самог рођења и ништа им не фали. Напротив.

Podržavam da roditelji imaju pravo da odlučuju o načinu ishrane svoje dece, ukoliko to ne ugrožava njihovo zdravlje. Moju porodicu ne vidim u toj priči.
myredneckself myredneckself 16:29 25.04.2010

Re: meso ubija!

Da se tamo negdje malo dalje vrši krvava rabota koja meni obazbjeđuje taj užitak. Mislim da svi mi to, duboko u sebi, intimno doživljavaju na sličan način.

docsumann, iz sličnih razloga i shvatanja i moj sin je već četvrtu godinu vegetarijanac. poštovala sam tu njegovu odluku, i baš kao što je kod tebe bio slučaj...jednog dana odslušala i priču o ribama, kako se muče uhvaćene na udicu dok izdišu, tako da je to bio poslednji obrok sa ribljim mesom, koji sam spremila za njega. nego, sada ozbiljno razmišljam kako bih mu se pridružila, i kakve se sve đakonije mogu spremati i bez mesa, ali ne znam kako ću bez prasećeg pečenja i pržene slaninice!?
ne mogu da nađem ništa da mi to izimitira
lib, živio, i preporuka za lep sastav
docsumann docsumann 17:33 25.04.2010

Re: meso ubija!

Samo da pojasnim ja konzumiram jaja i mliječne proizvode. Uh, stvarno ne znam kako bih mogao da živim bez sireva.

Osnovni princip kojim se povodim je - nemoj da jedeš ono što ne bi mogao sam da ubiješ. U nekim ekstremnim uslovima (brodoloma, katastrofe) možda bih i sam bio prinuđen da ubijam (lovim) svoje obroke, ali to je već u sferi hipotetike.
Čovječanstvo na ovom stupnju razvoja nije prinuđeno da ubija da bi se prehranilo. Veliki broj gladnih ljudi u pojedinim krajevima svijeta je rezultat nepravičnih geopolitičkih odnosa, socijalne diskriminacije, pohlepe onih koji i onako već imaju previše i totalna nebriga za one koji nemaju ništa, ali to je druga priča...
Ono što me stvarno zanima je da li bi neko od prisutnih gurmana bio u stanju da sam obavi "krvave rabote" prije nego što potpali ražanj... Ko može svaka mu čast - ima stomak za prasetinu. Sve drugo je klasično licemerje.


docsumann docsumann 17:43 25.04.2010

Re: meso ubija!

sada ozbiljno razmišljam kako bih mu se pridružila, i kakve se sve đakonije mogu spremati i bez mesa, ali ne znam kako ću bez prasećeg pečenja i pržene slaninice!?


Prave odluke nisu lake, inače bi ih bilo svuda oko nas i ovaj svijet bi bio mnogo bolje mjesto.
Kao što sam već napisao i sam sam bio ekstremni mesožder. Jednostavno kad odluka u vama dovoljno i konačno sazre, stvari se odvijaju same. Treba dopustiti savjesti da se razmahne.

Imate moju podršku da pokušate
docsumann docsumann 18:05 25.04.2010

Re: meso ubija!

sonja.m
Cak i da je to tacno sto si napisao,opet i opet moram da kazem da nema lepseg jela od pecenja-Nek izvinu nutricionisti i vegetarijanci.P.S. Bas ti je lep i ukusan post, a bogami , i prilicno "zagrejan"


Kako da ne bude tačno.
Misliš da prase može da preživi sopstveno roštiljanje?
libkonz libkonz 22:15 25.04.2010

Re: meso ubija!

hvala MRNS.
kako ću bez prasećeg pečenja i pržene slaninice!?
ne mogu da nađem ništa da mi to izimitira

nema adekvatne zamene, naravno
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 05:51 24.04.2010

Mera

Čitajući, čitavo vreme sam strepio da vas ne zaustavi saobraćajna policija. Ali, dobro je, prošli ste bez desetak kaznenih bodova.

Naime, čuo sam da se jačina rakije više ne meri u stepenima ili gradima, već u bodovima. Dobra domaća prepečenica meri negde od četiri do pet bodova po čašici.

Dobar ti post, a i deda i čiča.
libkonz libkonz 11:50 24.04.2010

Re: Mera

ne bi policija dedu zaustavljala. Pa znaju ga valjda. A nikad po njemu ne bi rekao da je popio.
Čuo sam i ja ovo za bodove. Što se tiče gradi, vojvođanska je obično 21, ova planinska 18 do 19. Ova druga mi više prija.
Ljudine su oni, i deda i čiča, prave ljudine !
stefan.hauzer stefan.hauzer 07:30 24.04.2010

čašica,čašica,čašica...

Stvarno,i ja sam primetio da kad svratim tamo,dole u Srbiju...da alkohol ne prijanja isto,kao i u Vojvodini.
Eto,bio sam kod prijatelja prosli vikend i bogamu,lepo se pilo! Bilo tu domace rakije(sljive,a koje druge?), vina,prsute...onako domacinski. Meni,inace,dostra tri-cetiri casice i ja sam gotov,naredna tri dana sam mamuran,ma iz kreveta ne mogu ustati.
Ali prosli vikend,sam pio...bas sam pio.Casica cim ustanemo,casica pred put u sljivik,nekoliko casica u obilasku kroz sljivik,par casica kod komsija,prijatelja...casica pred spavanje,cak i casica za vreme spavanje! I tako u krug...kao da sam se pretvorio u neko bure,bez dna! Sto je najgore,kad ustanes izadjes malo napolje,na svez vazduh i mos' opet na pos'o,a mamurluk,strana rec.
Kad sam se vracao,kolima,bilo je...samo da me ne zaustave,onda sam obrao zelen bostan! Srecom,povratak je prosao bez problema i sa balonom sljive!

Mnogo lepo dole u Srbiji,volim kad sam tamo,a ova me prica podsetila na prosli vikend,bilo je pravo uzivanje je citati...

edit: jbte,ko pismeni u srednjoj skoli da sam pisao!
dali76 dali76 08:13 24.04.2010

Re: čašica,čašica,čašica...

Ja ko I Vojislav samo cekam kad ce policija))
Bogami prijatelju zrak taj sumadijski pravo dobar)
Rakija valjda jos bolja.
Znas donedavno se u Houstonu mogla kupiti samo rakija iz Hrvatske.
Kakos am cuo susjedi su zakupili brend Sljivovica .
Zivio sam kao klinac jedno vreme u sumadijskom kraju)Belanovica).
Ono sto mi ostalo u pamcenju da su tamo svinje za tov gulili kao janjce .
Propade slanina covjece )
PS
Preporuka . Postao si pravi majstor )

PSS
Sta bi sa starim iz Amerike ? Vrati li se ikad bar da obidje?
miloradkakmar miloradkakmar 10:02 24.04.2010

Re: čašica,čašica,čašica...

i bogamu,lepo se pilo

libkonz libkonz 11:52 24.04.2010

Re: čašica,čašica,čašica...

stefan.hauzer

količine rakije tamo bile bi pogubne po mene ovde, znam to.
dali76

čičin otac je sa sobom poveo jednu Nemicu u SAD. Čičine dve sestre su odlučile da žive u SAD sa ocem, čiča ostade sa majkom. Otac mu nikad nije svraćao u Srbiju.
alselone alselone 07:41 24.04.2010

Zastitimo ugrozenu vrstu

nikvet pn nikvet pn 09:10 24.04.2010

ražanj

Čitam i ne mogu da verujem - ražanj fuj ! Strašno. Pa kako može prase da se ispeče a da se ne prevrne. Dobro, može, ali ne valja. Zaboravili ste ljudi kako je to lepo obrnuto pa rumeno, pa ga obliva mast njegova iznutra a ti ga mažeš pivom posoljenim spolja.
Mora prase lepo da se usoli da prenoći; to nabrz ne može. S noža na ražanj ne ide nego noći. A ražnjevi su sad rostfrajni sa dve viljuške otud i odovud pa se utegne prase ko devojče za na vašar. Bilo pre ručno da se obrće ali sad ovi motorčići od brisača za auto pobedili.
Ondak vatra. Najbolje u ognjište da se peče al kad si u planinu el na ledinu mora da nađeš zavetrinu. Prvo ide meka vatra da se žutne da ne porumeni a da pusti mas', tek tad mu dodaješ gas. Da se prvo skuva iznutra pa ćeš boju lako da nagodiš. Za vatru najbolje su loze zato što joj lepo komanduješ : oću jako, oću srednje.
Drvo. Lipovo i topolovo ne valja ništa; leskovina smrdi, čamovina tek nikako. Cerovina može ali bukovo je najbolje. I bukov ćumur isto. Tija vatra a jaka. I šljiva je lepa, miriše, i grabčina, ali to jako pa mora da se pazi da ne preplane; 'oće da prevari. Nema gore od preprljeno rumeno na gled lepo a unutra glibavo, pa još ako koske krvave - beri kožu na šiljak majstore ...
Kad leeepo pečeno bidne da prepuknu koske na slabine podigneš ražanj od ognja i navališ ga pored da se ladne. Paziš od pcetu i mušice; i od mačke. Teško se seče vruće, mlogo se kida i zato bolje polutku da probere društvo koju će vruću da brisne a koja će na ladno lepo da se nakrati. Nije polutka niz duz nego ili butke ili plećke.
Kakve pekare kakvi bakrači, ražanj je zakon.
alselone alselone 10:20 24.04.2010

Re: ražanj

aleksandarz92 aleksandarz92 10:43 24.04.2010

Re: ražanj

Kakve pekare kakvi bakrači, ražanj je zakon.


Ja sam tek pre neku godinu saznao da ima dva načina za pečenje na ražnju.
Pečenje na žaru: potpali se vatra, i pusti da izgori, da ostane žar. Tek onda se stavlja prese iznad. Toplota se reguliše podizanjem i spuštanjem ražnja.
Pečenje na vatri: Prase se postavlja pored vatre, malo dalje i okreće. Ovaj način sam otkrio tek pre neku godinu, a često se primenjuje po Homolju.

U oba slučaja je rakija obavezna, dok se ne postavi ražanj. Posle toga pivo. Najbolji rezultati se postižu ako onaj što okreće ražanj sedi na gajbici od piva.
libkonz libkonz 11:53 24.04.2010

Re: ražanj

Čitam i ne mogu da verujem

moraćemo jednom neko takmičenje napraviti, pa da vidimo gde se prase bolje peče.
talicni talicni 16:18 24.04.2010

Re: ražanj

nikvet pn

Kakve pekare kakvi bakrači, ražanj je zakon.


Nemas ti pojma. Pecenje iz vrune je najbolje.
NNN NNN 10:10 26.04.2010

Re: ražanj

Kakve pekare kakvi bakrači, ražanj je zakon.
Apsolutno!
To je jedini način da sve vreme budeš master of the game (na neku stranu malo zadržiš, pa da se bocne de treba, pa se maže, pa se jedu topljenice, pa osluškuješ kao cvči).
...i pečenje na žaru se podrazumeva (nikako vatra!)
Libe, sa žaljenjem mogu da konstatujem da nisi jeo regularno pečeno prase (svetogrđe!).
Ja inače nisam nešto lud za pečenjem (al' znam da pečem).
Mogli bismo nekad da u Šumadiji napravimo neki edukativni skup
natasavb natasavb 17:05 26.04.2010

Re: ražanj

Mogli bismo nekad da u Šumadiji napravimo neki edukativni skup


kod omege medj' sljivama.

lib divan ti je ovaj post!

sinoc sam bila suvise umorna za citanje i bas mi drago sto sam ostavila za danas.
lepo je nase selo, samo pravo kaze deda-stric malo ko bi od nas duze tamo izdrzao.
lepe i obicaje imamo.ima i onih drugih, ali vise je lepih, samo zaboravlaju se.
ja se sve kanim da zapisem stvari koje mi je baka pricala, ali nikako i da uradim.:(
bake vise nema ,ni njene kuce. cak ni slika. samo secanja...pa dok postoje valjalo bi ih zapisati. za decu,mozda ce im biti zanimljivo jednog dana da citaju.

p.s. ja ne znam kako izgleda ta peka.imas neku sliku?
libkonz libkonz 17:24 26.04.2010

Re: ražanj

slažem se da je edukativni skup neophodan da se raščiste neke stvari. Vreme je da vi ljubitelji ražnja ukapirate da ražanj ne može da zameni furunu zato što se prase u furuni peče ravnomerno, što je u varijanti ražnja neizvodljivo.
libkonz libkonz 17:25 26.04.2010

Re: ražanj

p.s. ja ne znam kako izgleda ta peka.imas neku sliku?

slikaću sledeći put kada odem. Nameravam nekoliko tekstova o dedinom kraju da napišem, biće slika.
NNN NNN 13:35 27.04.2010

Re: ražanj

što se prase u furuni peče ravnomerno
Ali prase nije radijalno simetrično (kao npr. glista) da bi se peklo ravnomerno

Najravnomernije (zapreminski) bi se peklo u mikrotalasnoj.


RAŽANJ! RAŽANJ!
libkonz libkonz 16:33 27.04.2010

Re: ražanj

a vatra gori ravnomerno i sve vreme jednakim intenzitetom?
Onaj koji peče na ražnju može da "gađa" i da se postara da se prase ravnomerno ispeče? Da izbegne da negde zagori, a negde bude krvavo?
Furuna je sa svih strana iste temperature. Prase se peče sa svih strana i nema šanse ga tako dobro ispeći na ražnju. Ni u snu!
NNN NNN 22:10 27.04.2010

furunџije svih zemalja - ujedinite se

nije sve u pečenju, ima nešto i u ceđenju
libkonz libkonz 22:21 27.04.2010

vidim, igramo prljavo :-)

NNN
nije sve u pečenju, ima nešto i u ceđenju

ima, zove se pretop. I nema ga kod ražnja.


NNN NNN 23:08 27.04.2010

:D :D :D

zove se pretop. I nema ga kod ražnja.
Normalo, jer se pojede dok se peče prase
libkonz libkonz 23:12 27.04.2010

Re: :D :D :D

da, vatra ga pojede. 3N, zvaću na prasetinu, vidim ja da mi nema druge.
krkar krkar 23:41 27.04.2010

Re: :D :D :D

da, vatra ga pojede. 3N, zvaću na prasetinu, vidim ja da mi nema druge.


Predlažem dvoboj:

Pored tvoje vurune neka druga strana namesti ražanj. Izabrati dva praseća brata rođena da ne bude niko hendikepiran - i pecite.

Ja ću da budem u žiriju.
libkonz libkonz 08:37 28.04.2010

Re: :D :D :D

moramo onda bar jos 4 člana žirija da nađemo. Nek sve bude transparentno.
NNN NNN 11:49 28.04.2010

Re: :D :D :D

Predlažem dvoboj:

Pored tvoje vurune neka druga strana namesti ražanj. Izabrati dva praseća brata rođena da ne bude niko hendikepiran - i pecite.

Ja ću da budem u žiriju.

i ponesi neko vino
krkar krkar 13:57 28.04.2010

Re: :D :D :D

i ponesi neko vino


Hoću, svakako, samo - ipak je za pečeno prase pivo pravo piće. Rakijica uz meze dok se peče - a posle pivo.
libkonz libkonz 15:00 28.04.2010

Re: :D :D :D

Rakijica uz meze dok se peče - a posle pivo.

E, svaka ti je ko u Njegoša !
NNN NNN 15:03 28.04.2010

Re: :D :D :D

Hoću, svakako, samo - ipak je za pečeno prase pivo pravo piće. Rakijica uz meze dok se peče - a posle pivo.
Naravno, nego gre'ota je propustiti priliku za vino od nekoga ko je stručan.
krkar krkar 23:51 29.04.2010

Re: :D :D :D

Naravno, nego gre'ota je propustiti priliku za vino od nekoga ko je stručan.


Vidim ja da ćemo morati da primenimo recept za srpsku hobotnicu:

Na ražanj nadenuti prase i staviti ga da se peče.

Istovremeno spremiti hobotnicu od kila, nekoliko glavica crna luka sečenih po pola, desetak čena belog luka, pola šake bibera u zrnu i pešes lista lorbera. lagano upržiti beli luk na maslinovom ulju, dodati lorber i biber pa hobotnicu da samo malo uhvati, podliti toplom vodom da sve prekrije, ubaciti crni luka i krčkati 2 sata na laganoj vatri. Potom ubaciti četripet krompira sečenih na kocke a pred sam kraj kuvanja i dve kašike koncentrata od paradajza.

Kad je hobotnica kuvana baciti je mačkama, skinuti prase sa ražnja jer je gotovo i jesti prase.

Naravno da hobotnicu ne bacam ni po koju cenu i naravno da uz ovo ide dobro crno vino.
bocvena bocvena 09:12 24.04.2010

Divno napisano!

Samo, bre, mnogo romantično.

libkonz libkonz 11:54 24.04.2010

Re: Divno napisano!

šta ću kad sam takav, sav romantičan
omega68 omega68 09:46 24.04.2010

A lib?

'Si video?
E tako je i moj ćale ostao ''dole u Srbiji''...
Znaći sad shvataš poruke serije ''Selo gori a baba se češlja''?
libkonz libkonz 11:55 24.04.2010

Re: A lib?

ne znam da li sam shvatio poruku, ali sam se navukao na seriju.
A i setio sam se tvog teksta više puta.
ephemeris ephemeris 10:18 24.04.2010

Stari, dobri recept...

Kupite prase.
Popijte jednu rakiju.
Stavite prase u rernu.
Popijte jos dvije rakije.
Postavite celzijuse na 375 rerni.
Popijte jos 3 rakije casice.
Ukljucite rernu.
Rakijte jos 4 casice.
Prenite okrase.
Rakijte jos bocu jednu.
Povi pilo na prase.
Casite jos sipaj rakije jednu.
Pecite rakiju jos 4 sata.
Izvadite rernu iz praseta.
Ohladite da se prase saceka.
Uzmite rakije jos bocu jednu.
Isprasite sece.
Stolirajte na servis.
Bogolite se mogu.
Prijatno!!!
libkonz libkonz 11:57 24.04.2010

Re: Stari, dobri recept...

Prijatno!!!

Milutin Milošević Milutin Milošević 11:46 25.04.2010

Re: Stari, dobri recept...

Stari, dobri recept...

Upropasti me od smeja
aleksandarz92 aleksandarz92 10:48 24.04.2010

Deset ljutih rakija

Deset ljutih rakija, da ne bude zima,
jednu sam eksirao, sad ih devet ima.

Devet ljutih rakija, ja vec ne znam ko sam,
jednu popih da se setim, ostade ih osam.

Osam ljutih rakija, sad sve mutno gledam,
daj jednu da progledam, sad ih ima sedam.

Sedam ljutih rakija, polako gubim svest,
još jednu da se razbudim, sad ih ima šest.

Šest ljutih rakija, spreman sam za let,
ja ih vidim deset, jer ih ima pet.

Pet ljutih rakija, na pola sam posla,
sad ih ima cetiri, a ja vidim osam.

Cetiri ljute rakije, sedim kao kip,
devet caša vidim, u stvari ih je tri.

Tri ljute rakije, spreman sam na sve,
gde nestade jedna?! Ostale su dve.

Dve ljute rakije, loza izvanredna,
dok sam na to mislio, nestade još jedna.

Popih i tu zadnju, pa pritisnuh reset,
uzeh flašu ponovo, pa ih opet deset... :)
docsumann docsumann 10:53 24.04.2010

Re: Deset ljutih rakija

meso ne jedem
rakiju ne odbijam
a ni pivo
libkonz libkonz 11:58 24.04.2010

Re: Deset ljutih rakija

pisao sam nešto malo o rakiji davno, ali moraću i neki ozbiljniji tekst. Vidim da nas fanova ima dosta.
loader loader 11:52 24.04.2010

Čukun (o) sećanja

Planinski vazduh je čudo. Da. Mada, neugodan je za neke ljude prelaz iz smoga u taj hemijski režim. Može da zavrti osećaj sveta... Možda nije loše u prelaznoj fazi imati masku od domaće vune

I, da - tamo je zaista sve čudo. Pogled, zelenilo, mirisi, svetlo... Divota.

Ima onaj jedan deo našeg mozga koji čuva sećanja na davnašnji život u prirodi, pod stalnim stresom "da li ćeš uloviti ili umreti od gladi, i, da li ćeš biti ulovljen, da neko drugi ne umre od gladi?" :)
Ta ugrađena sećanja se pri boravku u narečenom ambijentu aktiviraju, pripitomljavaju i isparavaju utiske zadovoljstva, ispunjenosti, pračistote...



libkonz libkonz 12:00 24.04.2010

Re: Čukun (o) sećanja

uvek možeš uključiti auto i sesti pored auspuha.
lep komentar, loader.
loader loader 12:08 24.04.2010

Re: Čukun (o) sećanja

Bljak . - auspuh !!
Ima bolja varijanta - dim roštilja

mariopan mariopan 17:45 24.04.2010

Re: Čukun (o) sećanja

Blagosigavama
Ala ste ga lepo "zalivali", a zna se ako prase dobro ne zaliješ ništa nisi uradio
Super ti je tekst baš sam uživala ( i prebrojala vam sve čašice, nije bilo više od pet, sigurno
libkonz libkonz 08:50 25.04.2010

Re: Čukun (o) sećanja

hvala Mariopan. Ma 5 maksimalno, i ja kažem
hazar hazar 22:33 24.04.2010

Sve je to lepo,

al neće biti da se u dedinom kraju pečenjara zove hamburgerija.
Inače, nema ništa lepše nego kada se, o većim praznicima( Božić, Vaskrs..), sa braćom okreće prase ili jagnje na ražnju. Rakija, pivo, vino, ne pravimo pitanje. Puna avlija dece, staroj majci puno srce, žene guguču uz kafu, a mi se pitamo čime li smo takvu sreću zaslužili.
libkonz libkonz 08:51 25.04.2010

Re: Sve je to lepo,

al neće biti da se u dedinom kraju pečenjara zove hamburgerija.

Naravno Samo ja kao Vojvođanin moram da se naviknem.
a mi se pitamo čime li smo takvu sreću zaslužili.

barraquito barraquito 23:30 24.04.2010

Lepa prica

To je lepota naseg obicnog coveka: dobrodusnost, predusretljivost, veliko ogromno srce...steta sto ga svaki idiot iskoristava i unistava.

Nista lepse nego hodati po zabacenim krajevima i upoznavati te divne ljude,em te posluze, em te bace u razmisljanje ako si se iole odrodio.

Mene ti ljudi sve vise podsecaju na ovaj govor...nadam se da gresim:

[url=http://www.treasurekeepers.rs/sr/ekologija/Sietl/index.htm][/url]
libkonz libkonz 08:55 25.04.2010

Re: Lepa prica

barraquito

dobar komentar.
A govor poglavice Sijetla ? Možda, sela izumiru, to se jasno vidi.
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:49 25.04.2010

Svaka čast, domaćine

Oraspoloži me u svetu nedelju. Sad već planiram kako da se omnrsim kad dodjem naredni put

Staviše prase na vagu, vaga pokaza 27,5 kg. Deda kaže 28, domaćin 27. Malo su se raspravljali, a priču završi domaćin rečima:
- Moje prase ima 27 kg, ako ćeš da kupuješ neko od 28 vidi po komšiluku.

Na moj predlog da odseče papke, jer papci na pečenom prasetu se ionako ne jedu, ali zato su u pasulju idealni, deda samo reče: - Da, ali onda pečeno prase izgleda nekako ružno, nek ostanu papci.

Za ostalo, postoji Masters
libkonz libkonz 15:54 25.04.2010

Re: Svaka čast, domaćine

Za ostalo, postoji Masters



hvala gazda Milutine!
Biljana 77 Biljana 77 13:59 26.04.2010

:)

Pre nego što sam je upoznao nisam znao šta je to pretop
Sreća tvoja pa si se pametno oženio..
libkonz libkonz 17:28 26.04.2010

Re: :)

Sreća tvoja pa si se pametno oženio..

da znaš da jesam

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana