Budućnost| Društvo| Kultura| Literatura

PROBLEM MALOG NARODA

Filip Mladenović RSS / 25.04.2010. u 12:16

Isidora Sekulić (1877 - 1958)
Isidora Sekulić (1877 - 1958)
Pored zaboravljenih umova XX veka, o kojima je snimljena odlična RTS serija, po ideji novinara i urednika Nikole Mirkova, Srbija, na žalost, ima i potisnute, marginalizovane umove. Medju izuzetnim ličnostima XX veka, koje su lucidno i znalački govorile i pisale o vrlinama i manama srpskog naroda, jeste i Isidora Sekulić. U nekoliko eseja i pisama Isidora Sekulić je suptilno i nadahnuto govorila o ovdašnjem mentalitetu i njegovim ograničenjima, ali je, na nesreću, i to skrajnuto. Na primer:  "Nikada nismo imali vremena da mirno izgrađujemo svoju kulturu. Ratovi, zbegovi, lutanja, razaranja, građenja na ruševinama, to je naša istorija. Pa i onda kada smo stvarali, sve je išlo vrtoglavom brzinom, slamalo je ljude (...). A naš narod? Divne, sjajne, jedinstvene pobede, a narod mali, pa mali. Mali zbog svog uskog, nekulturnog nacionalizma!"

Isidora Sekulić je i tokom života i nakon smrti bila napadana, ogovarana i osporavana. Najgori primeri tiču se književnog kritičara Jovana Skerlića i komunističkog aparatčika Milovana Djilasa.Prvi je Isidori zamerio da "nije dovoljno nacionalna", na što je ona odgovorila:   "Nije Skerlić razumevao da pravog nacionalizma nema bez internacionalizma. Ja volim druge narode nacionalistički." A što se drugog tiče, zbog njegovih napada objavljenih u crvenoj "Borbi" 1952. godine, Isidora Sekulić je spalila drugi nastavak knjige o Njegošu i to objasnila sledećim rečima: „Gospodin Đilas je uzeo sekiru i ubio jednu staricu... Gospodin je napisao celu knjigu da dokaže da spadam u mračnjake... Drugi deo moga rukopisa o Njegošu je za vatru..."

I posle smrti Isidora Sekulić je ostala u senci. Kuća na Topčiderskom brdu, u ulici Vase Pelagića 70, u kojoj je Isidora Sekulić živela i radila sve do smrti 1958, u iznajmljenom stanu, srušena je 1997. godine. Na tom mestu dramski pisac Dušan Kovačević izgradio je svoju vilu sa visokom ogradom, bez ikakvog obeležja da je tu nekada boravila i stvarala prva žena akademik u Srbiji! Vrsni prevodilac, pisac, esejista i učiteljica mladih pisaca, koja je u toj srušenoj kući i pre i posle Drugog svetskog rata, na Topčiderskom bregu, održavala neformalnu akademiju duha.

U poznatom eseju "Problem malog naroda", objavljenom 1932. godine, Isidora Sekulić umešno opisuje i svoj narod, upozoravajući ga na iskušenja istorije i zamke budućnosti:

"... Mali narod, dakako, takođe nešto ima i jeste. Ali, beznačajan, ili malo značajan kao država i kultura, on vredi što vredi samo sa svojim rasnim osobinama, sa svojom rasnom a ne kulturnom individualnošću. Još, ta vrednost ostaje lokalizovana, ne prelazi u interesne funkcije sveta, jer mali narod živi, tako da se izrazimo, u međunarodnoj samoći. U samoći se, doduše, stiču znatni kvaliteti; ali u istoj toj samoći se i gube kvaliteti, i često i oni urođeni. Samoća više čuva rasu nego što razvija državu i kulturu.

U toku razvoja iz čisto rasne individualnosti u kulturnu, dešavaju se čudne stvari u malom narodu. Proces razvoja vidi se na biću, imanju i spoljnjem izgledanju malog naroda. Proces potiskuje unazad narod kao rasu, i traži od njega kad ulazi u oblike i funkciju pre svega političke i opšte kulture. Ali, biva da narod, prikriveno, ostaje i dalje ličniji kao rasa nego kao državna i kulturna organizacija. I takav, on je neprestano jači od države, iako je davno već njoj, državi, predao mesto s lica.

Rekosmo, i mali narod nešto jeste i nešto ima. Ali kako mali narod nema mnogo dodira s onim raznoraznim što je prilika za okušavanje tih kvaliteta, i za upoznavanje najboljih funkcija tih kvaliteta, ti kvaliteti ostaju vrsta čednih potencija. Naravno, primitivno i divlje čednih.

Te potencije u malom narodu, to je mešavina svetog i profanog, sentimentalnog i svirepog, dogmatičkog i kritičkog. I zato, uneseni jednog dana u dejstvo - ma kakvo, političko, opšte prosvetno, čisto umetničko - ti su kvaliteti dosta zbunjeno dejstveni, nedosledno ili ekstremno dejstveni. Svi mali narodi, zato što su usamljeni, nose u sebi jednu melanholičnu stidljivost, koja rastvara aktivnost. Sad su samouvereni, pobedni, srećni, sad su skrušeni pred sobom i pred svojim najgorim neprijateljima. U umetnosti malog naroda to se naročito ispoljava.

Mali narod je čudan pojam. Ponekad on stvarno i nije mali, samo izgleda mali; u stvari je miran, vrlo strpljiv i konservativan fragment nekog velikog naroda, ili neke rasne grupe; i svestan je da je to. Drugi put opet on nije ni mali ni veliki, nego je zapravo samo kvasac naroda, suština rasna, večito renesansni element, narod koji tvori narod. Živi takav narod ponekad toliko otkinut, toliko na okraju svake civilizacije, da živi pod sasvim naročitim biološkim uslovima. Dugotrajna kržljavost, dugotrajno samovanje, može međutim tu da bude normalan uslov za ojačanje i metamorfozu. Sumoran i beskrajno dug, kao šumska stazica, jeste ponekad put malog naroda u bolji i viši život.

U malim narodima, od vladara do čobanina - pevača, na svakoj tačci drhti i kida se nešto između dve ravnoteže, jedne koja prolazi, druge koja nastaje. U malim narodima dejstvuje ono što istorija umetnosti zove renesans, a što prirorodne nauke, mnogo bolje, zovu događajnim elementima. Mali narodi, odista, manje su evropski, više su vaselenski materijal, koji, po Božjoj volji, može začas ući u nove događaje, postati nov svet; naravno, po Božjoj volji, može začas biti gurnut još dublje među elemente. To je igranje na ivici noža, to je bleskanje i gašenje u kapljici rose. To je poezija malog naroda svugde, pa i u slikarstvu..."

Atačmenti



Komentari (50)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 12:43 25.04.2010

kako se od malog postaje veliki narod

Ni ti veliki nisu uvijek bili veliki. I oni su u jednom istorijskom trenutku morali da se reorganizuju, transformišu. Da zauzmu poziciju koju više nisu ispuštali u svjetskim relacijama, pa čak i onda kada im nije išlo baš najbolje.
A mi?
Ima li još mjesta u toj eliti Možemo li im se nekako pridružiti, kroz kfalifikacije, baraž, kako god...

P.S. je li ono Skerlić osporavao i Disovu poeziju?
ana_radmilovic ana_radmilovic 13:29 25.04.2010

mali narodi....

nije li divna pesma



stefan.hauzer stefan.hauzer 13:31 25.04.2010

:O

Kako,bre,mali...pa prosecna visina nam je preko 1.80m?!
(klik)
ana_radmilovic ana_radmilovic 17:15 25.04.2010

Re: :O

stefan.hauzer
Kako,bre,mali...pa prosecna visina nam je preko 1.80m?!
(klik)

govoriti u svoje ime!
ima i nas od 1.62
stefan.hauzer stefan.hauzer 21:00 25.04.2010

Re: :O

ima i nas od 1.62

al' zato kad stanete na stikle...o'ma preko 1.80m!
nsarski nsarski 13:36 25.04.2010

Moram priznati

da veci bulshit od ovog gore citiranog teksta Isidore Sekulic odavno nisam procitao.
Goran Vučković Goran Vučković 13:58 25.04.2010

Re: Moram priznati

da veci bulshit od ovog gore citiranog teksta Isidore Sekulic odavno nisam procitao.

Pa čitajući ovo:
Isidora Sekulić umešno opisuje i svoj narod, upozoravajući ga na iskušenja istorije i zamke budućnosti

ispada nešto kao Roršarhov test
nsarski nsarski 14:07 25.04.2010

Re: Moram priznati

Pa čitajući ovo:

Isidora Sekulić umešno opisuje i svoj narod, upozoravajući ga na iskušenja istorije i zamke budućnosti


ispada nešto kao Roršarhov test

Ma, bre, to je kao kad bi knjige u biblioteci delio na debele i tanke. Tolstoj je veliki jer pise debele knjige, Kami je mali jer pise tanke.
Filip Mladenović Filip Mladenović 14:10 25.04.2010

Re: Moram priznati

„Pravi pisci se gušaju ili rvu s utvarama,
a ostalo su samo činovnici književnosti.“ Edgar Alan Po

nsarski nsarski 17:28 25.04.2010

Re: Moram priznati

"Sustina pycque je u dupetu" - Carls Bukowski

"Ne jedi pasulj!" - Pitagora
docsumann docsumann 17:59 25.04.2010

Re: Moram priznati

Pitagorejci su imali čitav niz blago rečeno uvrnutih pravila kojih su se morali pridržavati. Evo samo nekih od njih:
- ne podizati ono što je palo
- ne doticati bijelog pjetla
- ne podsticati vatru gvožđem
- ne ići glavnim putem
- ne dozvoliti lasti da se ugnijezdi pod krovom

Pa opet taj red je dao neke od najumnijih ljudi u povijesti. Pored Pitagore, koji je bio osnivač i vođa reda, njemu je pripadao i čuveni astronom Aristarh (otprilike od 310. do 230. g.p.n.e). On je prvi tvorac heliocentričnog sistema, po kojem zemlja i ostale planete kruže oko sunca.
nurudin nurudin 19:20 25.04.2010

Re: Moram priznati

nsarski
Moram priznati
da veci bulshit od ovog gore citiranog teksta Isidore Sekulic odavno nisam procitao


Да Вас чује Владимир Петровић, вероватно би Вас обрисао...:)
nsarski nsarski 20:40 25.04.2010

Re: Moram priznati

Да Вас чује Владимир Петровић, вероватно би Вас обрисао...:)

Horatio? Ih, dok se on raspravi sa svojim muzama, prodje vek. Valja ziveti.
GajaR GajaR 20:58 25.04.2010

Re: Moram priznati

.
nsarski:
Moram priznati
da veci bulshit od ovog gore citiranog teksta Isidore Sekulic odavno nisam procitao.


Koju si optiku u posmatranju primenio? Koji pasoš držiš u ruci?
nsarski nsarski 21:29 25.04.2010

Re: Moram priznati

Koju si optiku u posmatranju primenio? Koji pasoš držiš u ruci?

Pa, ta "antropologija" iz 19. veka, od Cajkanovica (Karakterologija Jugoslovena), do, recimo, Cvijica (svaka njemu cast) je davno mrtva. To je nauka danas isto koliko i frenologija. Isidora kao da je prepisivala Ducica (Blago Cara Radovana) gde on kaze da je "zena kao dete ili divljak", na primer. Za njega je "divljak" onaj koji polunag peca ribu na Amazonu, ali nikako onaj koji je zapalio Rajhstag.
Ceo taj bulshit sentiment Antike i Antarktike (OK, malo se zezam), muze, mermer, uzvisenost, dostojanstvo, je davno sam sebe urusio. Ti isti velicanstveni Nemci (Gete, Nice, i slicni) su takodje izmislili koncentracione logore. Ti isti Galski petlovi su pocinili nevidjene pokolje po Alziru, na primer. Ti isti Engleski lavovi su globalno zarili i palili po planeti (Cercil je prvi koji je upotrebio hemijsko oruzje u Iraku, npr.). Sve u svemu, svi ti uzviseni duhovu su pocinili nezamislive gnusobe tokom 20. veka, pa i sire. Ovo je samo kraca lista, tek da podsetim o cemu pricam.(Nisam pomenuo Ruse, Japance, Amere, npr.)
Dakle, iz sve te uzvisenosti, Antike, zanosa i beckih valcera, koje praktikuju veliki narodi, nastao je planetarni uzas.
Kod malih naroda, seljaci se kolju po kucama, ne praveci od toga veliku dramu. A i nema nikoga da napise odu na temu.
Po mom misljenju, postoje samo razumno uredjene drzave, i one neuredjene. Mi smo neuredjena, rekao bih.
Man'te me s narodima.

A pasos? Imam dva. Ne znam na koji mislis.

docsumann docsumann 22:20 25.04.2010

Re: Moram priznati

Potpisujem sve do pasoša
Filip2412 Filip2412 01:45 26.04.2010

Re: Moram priznati

Po mom misljenju, postoje samo razumno uredjene drzave, i one neuredjene. Mi smo neuredjena, rekao bih.
Man'te me s narodima.


tako nekako...
mitar.popovic mitar.popovic 02:19 26.04.2010

Re: Moram priznati


I ja potpisujem! Super receno!
inagadadavida inagadadavida 14:11 25.04.2010

IVO ANDRIC

"Dugotrajno robovanje i rdjava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje jednog naroda da zdrav razum i prav sud njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može više da razlikuje ne samo dobro od zla, nego i svoju sopstvenu korist od očigledne štete"

Ivo ANDRIC
docsumann docsumann 14:16 25.04.2010

veliki-mali-taman

Australci - nacija nastala iz kažnjeničkih kolonija, koje je Britanija htjela da ima što dalje od svog dvorišta. Danas, neosporno velika nacija.
Vikinzi - divlji ploveći cirkus, strah i trepet cijele Evrope. Danas, skandinavske zemlje predstavljaju najviši standard uređenosti jednog društva.
Nekadašnji divlji zapad - najveća ekonomska, politička i vojna sila na svijetu.
Grčka koljevka evropske kulture, nauke i umjetnosti - sada se muči da opstane u eurozoni.
Analizu nas samih preskačem ovog puta.
Uglavnom, poenta je da nema pravila i nema konstanti povodom nacionalne klase, veličine, konfekcijakog broja, mjesta na tribini za stajanje ili u svečanoj loži.



docsumann docsumann 14:19 25.04.2010

Re: veliki-mali-taman

e da , i sami aršini za mjerenje istog više su nego upitni
Sepulturero Sepulturero 20:17 25.04.2010

Re: veliki-mali-taman

Извините, али по чему су то Аустралијанци велика нација?

Скандинавске земље? Зар нису оне у самом врху лествице самоубистава? да не говорим о алкохолизму.

Дивљи Запад, Америка,? Па остао је Дивљи Запад. Највећа претња светском миру. Да ли се тако дефинишу велике нације?

Уосталом, сами сте мало ниже написали да је тешко да се дефинише критеријум.

За мене су велике нације: Срби (написао сам доле зашто), Руси (да не улазим у друге детаље, довољан је само Други светски рат), Кинези (погледајмо само последњих двадесетак година), Вијетнамци (ниједан народ после другог светског рата није доживео и издржао то што су они).

Велике нације би могле да буду и Енглези, Немци, Израелци, Французи али су дисквалификовани због метода које употребљавају.

Американци нису нација.

Садашњи Грци немају везе са старим Грцима.
Filip2412 Filip2412 21:03 25.04.2010

Re: veliki-mali-taman

Американци нису нација.

Садашњи Грци немају везе са старим Грцима.
Moguce, medjutim ima misljenja i da Srbi nisu nacija. takodje, ima misljenja da sadasnji Makedonci nemaju veze sa starim Makedoncima, da Rusi nisu pravi Sloveni nego Azijati/Mongoli, da Englezi takodje nisu nacija nego mesavina raznolaznih plemena...

Svako si ima neko svoje misljenje.

За мене су велике нације: Срби (написао сам доле зашто), Руси (да не улазим у друге детаље, довољан је само Други светски рат), Кинези (погледајмо само последњих двадесетак година), Вијетнамци (ниједан народ после другог светског рата није доживео и издржао то што су они).
Zaboravio si da pomenes kako kod Rusa nema alkoholizma, to im je jos jedan plus. Sta si konkretno mislio iz drugog svetskog rata, zavez sa Hitlerom i posleratno okupiranje Evrope? Da pitamo Poljake & Ukrajince koliko su Rusi veliki?

Kinezi su poslednjih 20 godina poceli da masovno proizvode opremu sumnjivog kvaliteta cesto opasnu po zdravlje, da zagadjuju okolinu. Ljudski zivot ne cene ni malo, zadnje je mesto gde bih ziveo. Ako su veliki to sigurno nije zbog zadnjih 20 godina.

I na kraju, sta je bre to nacija uopste, jel ima neka definicija... men se cini da tako nesto zapravo ne postoji.
Sepulturero Sepulturero 21:30 25.04.2010

Re: veliki-mali-taman

Које Украјинце да питамо? Неког од 25 милиона Руса који живе у источном делу или остале, покатоличене (поунијаћене) из западног дела који су сарађивали са нацистима?
Историја руско-пољских односа је компликована,не вреди да се овде улази у детаље, али сетите се само Бориса Годунова.
Кинези су за само двадесетак година од земље трећег, ако не и четвртог, света стигли у сам светски врх. Загађивање околине? Ништа више или мање што Запад већ двестотинак година ради.
За Русе сам конкретно мислио на њихов отпор Хитлеру и жртве које су том приликом поднели. Без њих, Други светски рат би вероватно имао неки други исход.
Filip2412 Filip2412 21:44 25.04.2010

Re: veliki-mali-taman

Које Украјинце да питамо? Неког од 25 милиона Руса који живе у источном делу или остале, покатоличене (поунијаћене) из западног дела који су сарађивали са нацистима?
Mislis na one Ruse sto su naseljeni nakon ruskog genocida nad 7 miliona Ukrainaca? Drugo, koliko su katolici pokatoliceni toliko su pravoslavni popravoslavljeni, u cemu je razlika? Hriscanstvo je Evropi na silu nametnuto od strane Rimskog carstva. Katolici & Pravoslavni isto .. drugo pakovanje.

Kinezi svakako nisu veliki zato sto proizvede otrovne igracke, los kvalitet hrane, terorisu sopstveni narod koji samo i jedino sanja o tome da pobegne van Kine. Njihov skorasnji napredak zasniva se na surovom robovlasnickom odnosu elite prema sopstvenom narodu.

Историја руско-пољских односа је компликована
ma jes komplikovana ko i sva ostala istorija, samo navodim primer kako stvari mogu da se geldaju iz drugog ugla: nasi nacionalisti smatraju Rusiju majkom svih slovena a poljski/ ukrajinski nacionalisti bi s ponizavanjem rekli da su rusi azijatska mesavina i da nisu cak ni pravi sloveni...

Rusi su toliko poljaka i ukrajinaca pobili da se covek zapita, da li Srbi vole Ruse samo zato sto im nikada nisu bili dovoljno blizu?
docsumann docsumann 21:45 25.04.2010

Re: veliki-mali-taman

Komentar obiluje olakim osporavanjima i paušalnim generalizacijama, ali kako je i moj post bio na "prvu ruku" i bez detaljnije argumentacije, dužan sam da neke navode pojasnim.
Prvo, ja sam naveo samo neke od primjera koji odslikavaju nepredvidive sudbine pojedinih sadašnjih/bivših velikih nacija kroz istoriju. Nit mi je namjera bila da pobrojim sve velike nacije svijeta, nit raspolažem definitivnim kriterijumom koji to određuje. One koje se tamo nalaze naveo sam više po nekom svom subjektivnom sudu. A s njim ću i da nastavim.

Australijanci, po životnom standardu i kvalitet života, kao i nivou ljudskih prava koje su postigli, a to su po meni osnovni parametri koji ukazuju na poziciju neke zemlje u modernom svijetu. Uz to su i sportska velesila i uopšte po načinu na koji je sport kao oblik aktivnog življenja prisutan u njihovim životima - možda najsportskija nacija na svijetu.
Skandinavske zemlje, pošto mi je strina Norvežanka, znam nešto malo više o toj temi nego prosječan Srbin.
Čudi me jedino kako smo samo spremni da omalovažavamo nečije postignuće, koje je za nas same naučna fantastika, kao što je stepen uređenosti društva u navedenim zemljama.
Sumnjam da je to manir velikih naroda (tj. njegovih pripadnika).
Amerikanci su trenutno sila No.1 u svijetu sviđalo se to nama ili ne (meni se lično uopšte ne dopada). Uticaj koji imaju na svjetsku ekonomiju, politiku , (popularnu) kulturu je jednostavno nemjerljiv. I o da, Amerikanci jesu nacija, a to negiranje nečijeg nacionalnog identiteta me strašno podsjeća na skoru istoriju kada nismo priznavali ni Crnogorsku ni Bošnjačku naciju...
Dobro sad, Amerikancima se to baš ne može obiti o glavu.
Za Ruse se slažem, a ako ćemo o kontinuitetu kroz istoriju onda su Kinezi bez premca.
To da li sadašnji Grci imaju ikakve veze sa starim Grcima diskutabilno je koliko i to što mi tvrdimo da smo Sloveni.
Srbi su imali svoje velike i male epizode kroz istoriju. Trenutno u jednoj od najlošijih pokušavaju da uhvate korak sa savremenim istorijskim procesima.

P.S. Generalno ja nemam neko posebno dobro mišljenje o ljudkoj civilizaciji uopšte, tako da pitanje veličine u okviru njenih postignuća i nije neka stvar za koju se treba upinjati.
majstor_vuksan majstor_vuksan 23:04 25.04.2010

Re: veliki-mali-taman

Sepulturero
Које Украјинце да питамо? Неког од 25 милиона Руса који живе у источном делу или остале, покатоличене (поунијаћене) из западног дела који су сарађивали са нацистима?
Историја руско-пољских односа је компликована,не вреди да се овде улази у детаље, али сетите се само Бориса Годунова.
Кинези су за само двадесетак година од земље трећег, ако не и четвртог, света стигли у сам светски врх. Загађивање околине? Ништа више или мање што Запад већ двестотинак година ради.
За Русе сам конкретно мислио на њихов отпор Хитлеру и жртве које су том приликом поднели. Без њих, Други светски рат би вероватно имао неки други исход.



I jaooo koliko gluposti ali ovo boldovano je za medalju. Ti sto su se opirali Hitleru nisu bili Rusi nego Sovjeti. Rusi su se borili uz Hitlera. Njih oko 2 miliona od cega je oko 100 hiljada bilo po elitnim ss jedinicama.
Goran Vučković Goran Vučković 00:38 26.04.2010

Re: veliki-mali-taman

Ti sto su se opirali Hitleru nisu bili Rusi nego Sovjeti. Rusi su se borili uz Hitlera. Njih oko 2 miliona od cega je oko 100 hiljada bilo po elitnim ss jedinicama.

Sjajan narod ti Sovjeti. Šteta što tako naprasno nestade.
stefan.hauzer stefan.hauzer 08:15 26.04.2010

Re: veliki-mali-taman

Sjajan narod ti Sovjeti. Šteta što tako naprasno nestade.

Tu negde su,samo ih treba pronaci...
majstor_vuksan majstor_vuksan 10:35 26.04.2010

Re: veliki-mali-taman

Goran Vučković
Ti sto su se opirali Hitleru nisu bili Rusi nego Sovjeti. Rusi su se borili uz Hitlera. Njih oko 2 miliona od cega je oko 100 hiljada bilo po elitnim ss jedinicama.

Sjajan narod ti Sovjeti. Šteta što tako naprasno nestade.


Koliko su oni bili narod i koliko su imali veze sa elementima koji cine jednu naciju toliko su i trajali.
liricar liricar 16:07 25.04.2010

razmisljanja

Srbiji treba cvrsta celicna ruka. Pored toga i pravedna. Koji bi nama sistem odgovarao? Navikli smo na diktaturu. Ne znam. Nemamo mi snage, dovoljno snage....
docsumann docsumann 16:56 25.04.2010

Čelična Kandža




nema nama ništa bez superheroja
sladomir sladomir 16:09 25.04.2010

Mali i veliki...

Mali narodi uvek moraju da budu pametni, lukavi, inteligentni i obazivi, kada to nisu uvek na.ebu, a mogu da na.ebu i kad su sve to gore.

Veliki narodi mogu da ne budu pametni, a da za to ne plate visoku, ili nikakvu cenu, jer oni svoje gluposti nadoknadjuju svojom jačinom i brojnošću, često te njihove gluosti plate neki mali narodi kao naš recimo.

Zabrinjavajuće sa našim narodom je to, što on misli da je najlepši, najpametniji, najstariji, najcivilizovaniji, najpravedniji, najnepobediviji, a u biti sve to nije tačno što je najcrnje.
Nije tačno zato, što nije moguće da takav narod sa takvim mišljenjem o sebi samom, ima najmanji standard na svetu u odnosu na cene, ima najgore političko rukovodstvo na svetu već dve decenije...ima najstravičniju migraciju školovanog kadra iz svoje zemlje ka zapadnim zemljama ikada zabelešen u istoriji čovečanstva.
Sepulturero Sepulturero 20:02 25.04.2010

Re: Mali i veliki...

Да, али тај исти народ је опстао после 500 година окупације и још сачувао своју традицију, књижевност, културу, религију.
Затим, преживео је и два страшна светска рата у којима сигурно није био у заветрини.
И у последњем рату морао је да се побрине о стотинама хиљада избеглица све уз санкције које нигде никада нису забележене.
Дакле, мора да ипак нешто вреди.
docsumann docsumann 21:55 25.04.2010

Re: Mali i veliki...

Sve nacije su nastale u velikim klanicama. Povijest zapadne civilizacije , kojoj i sami pripadamo, je povijest neprekidnog ratovanja. Udžbenici iz istorije su nakrcani datumima bitaka, ratova, revolucija ...
Biti veliki u svemu tome, da li je zaista velika stvar?
homeles homeles 18:00 25.04.2010

Problem malog naroda - full txt

majstor_vuksan majstor_vuksan 19:00 25.04.2010

Jos neki citati doticne knjizevnice

"поред заноса и дивљења има у љубави можда важнији елемент- милост и сажаљење. можда права љубав није друго до сажаљење и давање. прави идеали нису идеали задовољства него одрицања."

"женина душа је увек мутна, нема у њој одређеног стања. нити уме бити срећна нити уме бити несрећна."

"љубав жене је ружа у којој је укотурана змија."

"зато има сласти- што има меланхолије, само зато снаге што има смрти."

"када црни калуђерски вео падне на чело младића као покров- негде у кутку јеца и седе своје косе чупа једна жена, а када падне као победа- свилене косе чупа млада једна жена."

"мамац демона, стародревна посластица коју ђаво нуди на путу љубавне путање којом свако мора проћи- страст, сласт."

"волети а не смутити душу."

"жена прави и од раја играчку, а човек и у рај носи пустињу и манастир духа свога. Човек с цветом у руци побеђује сажаљење, а жена с цветом је опасна."

"глас: дубок, таман, свесадржајан као ноћ."

"кандилце једно, које има душу само зато да ужива да гори. Гори ужежено за славу онога што души не да да се смути."

"ником се поверила ни тугом ни радошћу."

"борица на души."

"људи су сироти и бедни, живот је тако кратак, у старости и после смрти је све једно. И опет се човек отима, пенуша, граби и разбија главу- јесте или није срећан."

"мој идеал је жена која само једном воли, а разорену или несрећну љубав своју носи са собом, у манастир живота. и верујем да има таквих жена, отмених и јаких."

"Бог у човеку пребива све дотле док у њему има искрице љубави за псето једно, за слику једну, мисао."

"жене су или незнабошци или идолопоклоници, а ако и успеју да заволе Бога, муче га исто као што човека муче."

"телесна љубав опада брже од увелог листа. Речи, загрљаји, пољупци- свака та сласт је узбрани, увенули листак, а последњи листићи вену неузбрани."
docsumann docsumann 19:43 25.04.2010

Re: Jos neki citati doticne knjizevnice

Ne može se baš reći da je bila jedna od vodećih feministkinja tog vremena.
Filip Mladenović Filip Mladenović 22:57 25.04.2010

Re: Jos neki citati doticne knjizevnice

“Velika mora biti vaša služba, mlade generacije, velika. Ponesite, iznesite ideju o zoni pameti, inače neće nikada nastati ni mirna koegzistencija, ni mirna koesencija.“ Isidora Sekulić, deo intervjua Radio Beogradu, 1958.
filosofija_palacinke filosofija_palacinke 10:54 26.04.2010

Исидорина ограничења

Nikada nismo imali vremena da mirno izgrađujemo svoju kulturu.


Културе се граде и разграђују. Култура је нешто што је у сталном флуксу. Трутно можемо узети нама близак пример Хрватске која ГРАДИ своју кутлуру, и Србије у којој се култура разграђује. Није проблем у глобализацији, већ у немоћи српске државе. Ми смо сада у декаденцији, и то је у континуитету од 1918 године, када су нас прогласили за племена. Словеначки и хрватски опоненти ове глупости су изграђивали своје националне културе, а српски интелектуалци и појединци из других нација, којима је то одговарало, су изграђивали југословенску културу.

Мислим да је читав проблем у непостојаљу јасних класних разлика у Србији.
Каква глупост "народна култура" и какве расне карактеристике!
Зна се које нивое достижу сељаци,
какве достижу радници,
а какве буржоазија.
Свака класа има своју посебну културу, начин живљења, обичаје итд.

Они који се као појединци издигну стварају вишу културу која превазилази границе државе или "народа".

Ови новинари у Србији, и разни културни радници чије речи се преноси преко медија, стављају све у исти кош - српске хулихане, криминалце, политичаре, сељаке, раднике, професионалце, и тако нивелишу све. Онда кукају кукулеле какав нам је народ, каква нам је култура, што сви нисмо другачији, ми смо мали, ми смо срање, ми смо најглупљи, ....... и тако у недоглед.

Они који највише штете целокупном друштву су ти стални критизери. Они су ти паланчани који не могу да рационалишу свој положај у друштву. Српски интелектуалци немају довољно храбрости да појме шта је "национална култура", а ови други који су несрпског опредељења наравно немају коме и чему да се придруже унутар Србије.

Необавезан коментар, ан пасан.



arianna arianna 11:38 26.04.2010

Re: Mali i veliki...

filosofija_palacinke
Необавезан коментар, ан пасан.





Tako je, kažu, govorio Dr Veselin Savic, neuropsihijatar:

Držeći predavanje u Americi o razlici u navikama, kulturi i mentalitetu Srba i Amerikanaca, Veselin Savić je istakao za njega presudan detalj:
- Naša carica Milica, kad joj je poginuo muž, otišla je u manastir, a na mestu gde ga je prvi put ugledala podigla crkvu (Ljubostinju), a vaša princeza Žaklina Kenedi posle pogibije Džona Kenedija je digla noge prvom bogatom Grku (Onazis) koji je na nju naišao. To je drastična razlika među nama i zato često ne možemo da se razumemo.
docsumann docsumann 12:19 26.04.2010

Re: Mali i veliki...

- Naša carica Milica, kad joj je poginuo muž, otišla je u manastir, a na mestu gde ga je prvi put ugledala podigla crkvu (Ljubostinju), a vaša princeza Žaklina Kenedi posle pogibije Džona Kenedija je digla noge prvom bogatom Grku (Onazis) koji je na nju naišao. To je drastična razlika među nama i zato često ne možemo da se razumemo.


teško je razumjeti nekoga kroz vremensku distancu od 600 godina
arianna arianna 12:32 26.04.2010

Re: Mali i veliki...

docsumann
teško je razumjeti nekoga kroz vremensku distancu od 600 godina



koji deo je teško razumljiv?

u pitanju je mentalni sklop pomenutih naroda i to ne zavisi od vremena u kome se živi



Goran Vučković Goran Vučković 12:33 26.04.2010

Re: Mali i veliki...

teško je razumjeti nekoga kroz vremensku distancu od 600 godina

Teško je razumeti zašto bi predavač iz Srbije, iz bilo koje oblasti, koristio ovakvo poređenje pred američkim slušaocima. Nekako više govori o predavačevoj ličnosti nego o nacionalnom mentalitetu bilo koje nacije.
nsarski nsarski 13:12 26.04.2010

Re: Mali i veliki...

Tako je, kažu, govorio Dr Veselin Savic, neuropsihijatar:

Pokojni nVeselin Savic je bio najobicnija budala. Znam to pouzdano, iz prve ruke.
docsumann docsumann 14:21 26.04.2010

Re: Mali i veliki...

koji deo je teško razumljiv?

u pitanju je mentalni sklop pomenutih naroda i to ne zavisi od vremena u kome se živi


???

Jel to znači da bi ja trebao da djelim pogled na svijet koji su imali moji preci (dovoljno se vratiti samo tri-četiri generacije unazad) - o ljudskim pravima, pravima žena, seksualnim slobodama, pravima gej populacije, demokratiji, političkoj neposlušnosti, ulozi crkve u društvu, itd.
Filip2412 Filip2412 14:34 26.04.2010

Re: Mali i veliki...

- Naša carica Milica, kad joj je poginuo muž, otišla je u manastir, a na mestu gde ga je prvi put ugledala podigla crkvu (Ljubostinju), a vaša princeza Žaklina Kenedi posle pogibije Džona Kenedija je digla noge prvom bogatom Grku (Onazis) koji je na nju naišao.
Arianna evo ja otera 15 zena u manastir i jos uvek nisam nasao pravu, gde li ce mi dusa :) ...umesto da sam lepo otiso i monahe onoaj prvi put kad mi je srce zaistinski slomljeno, tamo negde u sedmom razredu osnovne skole.
Filip2412 Filip2412 14:37 26.04.2010

Re: Исидорина ограничења

Palacinka u pravu si.

Jel znate da sam ja devedesetih naivno verovao kako turbo folk vise nece da se slusa ako opozicija pobedi. Kada se opet pojavi neka stranka sa zeljom da kulturno reformishe Srbiju ponovo cu imati volje da glasam.
arianna arianna 14:44 26.04.2010

Re: Mali i veliki...

docsumann
Jel to znači da bi ja trebao da djelim pogled na svijet koji su imali moji preci (dovoljno se vratiti samo tri-četiri generacije unazad) - o ljudskim pravima, pravima žena, seksualnim slobodama, pravima gej populacije, demokratiji, političkoj neposlušnosti, ulozi crkve u državi, itd.


Ono što je dobro treba negovati a zastarela mišljenja, naravno treba prevazilaziti.

Promene mišljenja, naročito po pitanju pomenutih prava su poželjna,često pod uticajem sredine, obrazovanja, informisanosti su i neminovna stvar.
docsumann docsumann 15:05 26.04.2010

Re: Mali i veliki...

Koncept morala je podložan uticaju vremena i zato sam samo ukazao da su ovakve stvari neusporedbive

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana