Hobi| Sport| Životni stil

Veće od života

Strongman RSS / 26.04.2010. u 13:16


dan-osman.jpgSmatrao je da ne može da živi ako ne rizikuje. Ako ne rizikuje život. Svakodnevno. Otkrivao je ljudske strahove, borio se sa njima i pobeđivao... Stavljao se iznad njih. 

Kažem otkrivao strahove drugih jer je izgledalo kao da nema sopstvene.

Bio je jedan od najtalentovanijih ljudi. Sve što je radio radio je savršeno. Radio je savršeno i bio je toliko bolji od kolega da je bilo savim prirodno da bude čovek koji postavlja standarde.

Postao je poznat baveći se vrstom penjanja nazvano "free soloing" od free solo climbing. Slobodno penjanje bez zaštite. Nama konopaca, šlemova, cepina, mreža, ... nema rezervne varijante. Penjanje slobodnim stilom uz vertikalne stene, zgrade, spomenike bez ikakvih tehničkih pomagala, bez prava na grešku... Samo gole ruke, instikti i dobar plan. Između penjača i sasvim izvesne smrti od pada nalazi se samo veština i hrabrost. Osman nije želeo da ga sigurosna užad usporava. Voleo je da pod ogromnim adrenalinom da svoj maksimum znajući da je najmanja greška, sasvim sigurno, poslednja stvar u životu. Iznenadne promene vremena ili pojave kiše kao faktori koji ugrožavaju život su davale dodatni paket adrenalina njegovom sportu. Njegov način penjanja je bila čista definicija prekomernog rizikovanja ali njemu adrenalina nikada dosta.

themarketingblog_e_a000775204.jpgDan Osman taj vitki dugokosi mladić je još za života postao legenda slobodnog penjanja, nešto kao polu bog.  Ne obraćajući pažnju na lovorike išao je dalje. Samo penjanje mu je nakon izvesnog vremena postalo tesno i adrenalinski slabo. Kada se Osmanu strast za penjanjem ohladila morao je da nađe nešto novo.

Imislio sasvim novu disciplinu, možda i sasvim slučajno. Na surovom pravcu gde je penjajne bez siguronosnih konopaca nemoguće Osman je, na zahtev kolega, probao da zabode klinove, postavi ankere i uspostavi najneverovatniju putanju penjanja. Tvrdoglav i uporan, peo se i padao pedesetak puta ali nije odustajao. Tog dana je ukapirao da mu se od penjanja više dopada slobodno padanje i osećaj kada se uže rasteže dok zaustavlja pad pa je temu razradio. Počeo je da skače sa visokih objekata i stena više desetina pa i stotina metara bez padobrana koristeći sigurosno uže. Ovoga puta njegov život nije zavisio od njegove veštine već od kvaliteta tananog dinamičkog užeta i proračuna.

Govorio je da mu je skakanje sa dinamičkim užetom mnogo bolje od banči džampinga jer elastično uže počinje da se rasteže i usporava pad daleko pre, dok penjačko uže to radi u zadnjem trenutku, naglo, sasvim blizu zemlji ne dajući pravo ni za najmanju grešku. Nije mogao drugačije.

DanOsman.jpgNjegova neutoljiva glad za adrernalinom ga je gurala stalno napred dalje, višlje, opasnije... Njegovi skokovi su postajali prave umetničke kreacije. Vezujući sigurosnu užad između visokih vrhova komponujuću zatezne sile na najmaštovitije načine usled čega je proračunavanje putanje skoka postajalo sve komplikovanije i komplikovanije. Crteži, skice, matematički modeli, neprospavane noći, probe i probe sa vrećama punim peska su sastavni deo priprema za skok. Sve opasniji skokovi, kraće rastojanje od tla prilikom zaustavljanja i komplikovanije putanje pada sa sve većih visina su ga opasno približavali nevidljivoj granici koja deli život od smrti. A toliko preko potrebnog adrenalina...


Poginuo je kada mu se prekinulo dinamičko uže prilikom skoka. Kažu da je kombinacija vlaga - sunce oslabila. Osman je, naravno, mrtav samo fizički. I dalje skače po nekoliko desetina hiljada puta na youtube, google, ...


Bez osećaja za svakodnevne stvari, opčinjen penjanjem i skakanjem bio je skoro sasvim neupotrebljiv za realan život. Gomile neplaćenih računa i kazni za parkiranje i brzu vožnju su bile stvar koju on nije ni primećivao. Uvek je kasnio i promašivao dogovorene obaveze. Još kao detet nosio je nadimak koji mu je mama dala Osman "Zaboravio sam". Njegova bivša devojka s kojom ima ćerkicu kaže da je umeo na sastanke da zakasni i po nekoliko dana. Odgovor je bio naravno - "zaboravio sam". 


 
Obični ljudi su imali doktora opšte prakse a njegov doktor je bio hirurg ortoped koji ga je sastavljao nakon svake pogrešno isplanirane avanture još od malih nogu. Od puberteta je lomio prste zglobove, rebra pa je mu je doktor, sticajem okolnosti, postao jedan od bliskih prijatelja i prestao da naplaćuje svoje usluge. Sam ortoped za njega kaže: "Osman svakako ima svoje demone ali ja ne mogu da kažem ni jednu lošu stvar za njega".
 




Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

enzo_molinari enzo_molinari 13:54 26.04.2010

natprirodno

Ovaj covek je natprirodna pojava.

Natprirodna jer pored prirodne stihijske energije koja je data, jednostavno se desava bez uslovljenosti , ima i svesnu stranu koja bi morala da se protivi ovakvom postojanju.

Nije strasno sto ga vise nema. On je svoju svrhu ispunio odavno, uostalom sve ovo za njega i nije bitno osim penjanja u trenuku penjanja.
inco inco 14:02 26.04.2010

Ima i ludjih...



Leteci veverci...
blazha2000 blazha2000 14:48 26.04.2010

.

Respect....and R.I.P...
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:02 26.04.2010

Zavisnik

Kazu da covek postane zavisnik o sopstvenom adrenalinu, pravi, hemijski, i zato radi sve opasnije stvari, dok na kraju ne predje granicu, koja uvek i za svakoga postoji. Ako je to tacno, mozda mu je trebala nekakva strucna pomoc, umesto da ga se gleda kao na cudaka i da mu se divi na sve opasnijim poduhvatima, dok na kraju ne pogine. A i posle. U svakom slucaju, veliki je gubitak sto je poginuo, izmedju ostalog i sto je bio nevidjeni atleta i prava riznica penjackog znanja.

Preporucivao sam na mom blogu ovaj film, ali svejedno evo ponovo: Am Limit
cassiopeia cassiopeia 22:08 26.04.2010

Re: Zavisnik

mozda mu je trebala nekakva strucna pomoc, umesto da ga se gleda kao na cudaka i da mu se divi na sve opasnijim poduhvatima, dok na kraju ne pogine. A i posle. U svakom slucaju, veliki je gubitak sto je poginuo, izmedju ostalog i sto je bio nevidjeni atleta i prava riznica penjackog znanja.


Slažem se. Neko bi dodao i da je imao suicidne tendencije ali ih je kanalisao kroz bavljenje sportom velikog rizika. Šteta.
A sa druge strane možemo mi sad misliti i ovako i onako ali čovek je živeo kako je želeo i preuzeo je rizik bez želje da rizik smanjuje ili odustaje.
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:34 27.04.2010

Re: Zavisnik

cassiopeia

A sa druge strane možemo mi sad misliti i ovako i onako ali čovek je živeo kako je želeo i preuzeo je rizik bez želje da rizik smanjuje ili odustaje.


I sto je jos bitnije, nije sa sobom u smrt odvukao nikog drugog.
drmomir drmomir 07:02 27.04.2010

Re: Zavisnik

Ok, nije odvukao nikog drugog, ali cak i opasnost da dete ostane bez oca ostaje u senci njegovih avantura. To je ludilo. Kada takvu mogucnost covek stavi u drugi, treci ili ko zna koji po redu plan, jasno je da boluje od patoloske i neizlecive neodgovornosti, o cemu milan u jednom delu govori. U svakom slucaju neobican lik, vredan svacije paznje i definitivno idol mladih penjaca. Pozdrav svima.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana