Društvo

Alegorija (srpske) pećine - Platon "Republika"

dragan7557 RSS / 01.05.2010. u 13:13

Kada se neko društvo, bilo svojevoljno izoluje od sveta ili pak svet (njegov uticajniji deo) to isto društvo izoluje dolazi do pojave stanja koje je Platon opisao u Republici a nazvano je kao u naslovu "Alegorija Pećine."

Ono što se srpskom društvu desilo i što je i dovelo do pojave sadašnje negacije svega što je skorašnja prošlost (1945-1990), uobrazilja da je ceo svet protiv nas (satanizacija Srba i Srbije), odbijanje prihvatanja realiteta društvenih procesa koji se dešavaju oko nas - van platonove pećine, pobuna protiv tog realiteta izražena u sloganu " ne treba nam Njihova demokratija" se počelo polako rušiti i ustupati mesto osvešćivanju jer je nešto iz spoljnog sveta (možda čak i on sam) doprlo u pećinu u kojoj smo se našli.

Oni koji su se vraćali u pećinu su govorili o mnogim stvarima pa i o načinu da tragične posledice perioda provedenog u pećini bar nešto ublažimo.

Prozor u svet TV je naprasno odlučio da je Srbija Evropska, pa kao takva nema potrebe da zamračuje prozore i bezglavo beži od Pomračenja Sunca, a isti promoteri zivota van pećine koji su se pre izlaska iz iste zaklinjali da tamo napolju nema ništa što bi za nas bilo važno, sada u novoj odori (Armani i sl.) sada nas bombarduju "novom ideologijom" evropskih vrednosti o kojima nemaju nikakvog pojma sudeći po onom što rade.

Naravno onaj deo "konsekventnih" Voždova (sada već po novosrpskom narodnih Tribuna) rezervisano gleda na ove pojave masovnog oduševljavanja sa Evropom i naravno insistira na Tradiciji tzv srpskog domaćina ali ne na tradiciji perioda koji nam je istorijski i vremenski najbliži već na tradiciji mitskih guslanja i opevanja (uz to ide i crkveno pojanje) a bez povratka moralnim i etičkom vrednostima tog i takvog perioda. 

Rekao bih da ni jedni ni drugi promoteri promene stanja u platonovoj=srpskoj pećini apsolutno nisu upoznati sa materijom koju promoviši a da su dva organa njihovih čula doživela promociju te postala organi duhovnog i sve više (materijalnog)  zadovoljstva USTA i OČI.

Usta služe za promociju njima i nama tuđeg a oči za merkanje materijalne koristi koja se iz usmeno-pismenene promocije može izvući.

Ostatak Srbije nevoljno gleda i sluša svoje izabrane predstavnike i čeka kada će Pećina da se sama od sebe sruši. 4.000.000 Srba su otišli iz pećine, a hoće li se vratiti.....???

 

cerski



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sentinel26 sentinel26 22:05 01.05.2010

Platon i TV

Prijatelju , dje nadje Platona baš sade kad je Josip Broz glavna tema skroz ?

Ako Javna TV kuća kaže da je to Evropska Srbija, onda joj se mora vjerovati..

Za Pećinu bumo pričekali..
dragan7557 dragan7557 06:16 02.05.2010

Re: Platon i TV

Prijatelju , dje nadje Platona baš sade kad je Josip Broz glavna tema skroz ?

Viđoh, i nije prvi put da ostrašćenost i nastranost u odnosu na oboren sistem bude optužena čelna ličnost sistema u ovom slučaju Josip Broz.

Ako radnicima daš fabrike u vlasništvo pa onda oni dele viškove umesto da ih tzv. tajkuni upotrebljavaju za raskošan provod i proširenje svog "carstva" i privilegija.

Ako radnicima daš sav kapital koji postoji u državi,

Ako oduzmeš viškove da bi nahranio gladne,

Ako urediš zdravstvo i stvoriš besplatno (?) školstvo,zdravstvo i dr.,

Ako stvoriš tzv. državu blagostanja po ugledu na tada najrazvijenije države Evrope,

Ako ta i takva država i sistem (samoupraljanje) godinama budu predmet studija,

Ako oduzmeš privatnu svojinu i proglasiš je društvenom i zajedničkom,

Ako zbog toga ugled i države i ličnosti na čelu od strane celog sveta ima respekt,

Ako pozatvaraš najglasniji deo bukača restauratera,

Ako na svim lepim mestima napraviš odmarališta za te iste radnike,

Ako, ako, ako......

onda si po "osvešćenju" radnika a posle restauracije prvobitnog kapitalizma po svemu sudeći okoreli diktator i seljački đilkoš.

Radnici koji su nekada slavili Prvi Maj i sve bilo njihovo, sada od svojih gazda traže bolje uslove???

Ako bi neki od gore navedenih srpskih domaćina "poklonio" svo svoje imanje drugome i onda svakog meseca dolazio i moljkao svog novog gazdu za svoje izdržavanje kao milostinju, za koju smatra da mu pripada (na osnovu rada, ne na osnovu prihoda od poklonjenog) onda bi takav "domaćin" bio svakako proglašen za ludaka.

Ja nisam jugonostalgičar jer smatram da sve što valja mora da propadne i pretvori se u haos (entropija).

cerski
dragan7557 dragan7557 06:31 02.05.2010

Re: Platon i TV

Ako Javna TV kuća kaže da je to Evropska Srbija, onda joj se mora vjerovati..

Dok je bila u tuđim rukama bijade "BASTILJA" koju je izvesni VOĐA hteo da fizički ruši, što spada u kuriozitete svetskog nivoa a pokazuje potpuno neznanje istog i onih koji su njegov poziv na rušenje sproveli u delo.

Pošto sam TV izbacio naglavačke iz upotrebe to sa ovim indoktrinatorom nemam više nikakvih problema.

Preko satelitne antene imam preko 2.000 programa (između ostalih i RTS) koje apsolutno nikada ne gledam.

Pošto sam naučio da je nepoverenje majka istine a osobito VESTI okorela lažurija, a naučih tokom bombardovanja koje sam svo vreme proveo u Srbiji, to više nemam potrebe za paketom (produktom) prava da znam.

cerski
dragan7557 dragan7557 08:14 02.05.2010

Re: Platon i TV

Za Pećinu bumo pričekali..

Ostatak Srbije nevoljno gleda i sluša svoje izabrane predstavnike i čeka kada će Pećina da se sama od sebe sruši.


To i kažem.

cerski

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana