Mediji| Život

Ne olakšavajućim okolnostima u evrima!

Strongman RSS / 09.05.2010. u 10:27
hapsenje-1.jpg"Pucao na stadionu", "Pijan B.U. šenlučio pištoljem", "Obračun pištoljima na splavu", "Nađen sanduk oružja", "D.A. pucao na druga", "L.E. pucao na policajca", "Pucao na babu", "Baba uzvratila paljbu", "Dve babe pucale na grupu naoružanih mladića", ... Ima li kraja ovakvim naslovima? Iz nedelje u nedelju urednici crnih hronika imaju sve veće profesionalno zadovoljstvo da, iz široke ponude, samo proberu šta treba da pišu dok, recimo, kolege iz kulture "cede suvu drenovinu" da bi napunile svoju stranu.

"Vesele" devedesete se u velikom stilu vraćaju na naše ulice. Klinci odrasli na "Vidimo se u čitulji" i "Ko je ko u srpskom podzemlju" su stasali, sazreli i iz raznih kalibara pišu diplomski rad na temu "ili imaš muda ili ideš u školu". Nasilje je odgovor na mnoge situacije. Puca se za zauzeto parking mesto. Puca se za neuzvraćenu ljubav. Puca se za "poslove" čija vrednost ne prelazi ni par hiljada dinara. Opet crna hronika ima više strana od kulture.

Kada malo zagrebemo ispod pucačkih naslova vidimo da su B.U, D.A. i L.E. višestruki povratnici u zločin, koji su već po nekoliko puta pucali, pljačkali, ubadali, silovali, ...  Običnom građaninu koji čita novine izgleda da su te BUDALE nezaustavljive u svom naletu, i da je oružani problem nerešiv.

Nije tačno da je problem oružja nerešiv. Nije tačno ni da je teško rešiv. Samo treba da se hoće. Da se kaže NE ovom neobjavljenom ratu koji odnosi stotine žrtava. Čak ni ne treba da se luta ka rešenju. Dovoljno je da zakonodavac prepiše od reči do reči zakon koji je u problematičnoj Floridi smanjio stopu oružanog nasilja za 40%. Zakon se zove "10-20-life" što u prevodu na naški znači da su kazne za krivična dela neovlašćenog posedovanja i upotrebe vatrenog oružja u rasponu od 10 godina zatvora do doživotne robije. U kratkim crtama revolucionarni zakon izgleda ovako:

3 godine zatvora za neovlašćeno posedovanje oružja
10 godina za krivično delo u kome se koristi oružje kao sredstvo prinude
20 godina za krivično delo upotrebe vatrenog oružja (kada dođe do pucnjave)
25 do 40 godina ukoliko neko bude pogođen.
s

Ali da se razumemo. Ovo su mandatne kazne. Mandatna kazna je u stvari limitiranje slobodnog sudijskog uverenja koje u vreme inflacije moralnih vrednosti  ume da bude veoma rastegljivo. Da li su sudije blagonaklone ili zastrašene pa su viđeniji pucači dobijali oprost, nisam spreman da komentarišem ali 10-20-40 zakon bi u velikoj meri učinio građanstvo bezbednijim i dao podršku sudijama kojima je pravda primarni motiv bavljenja svojim poslom. A onim drugim sudijama koji su blagonakloni prema gangsterima, ovakav zakon bi bitno smanjio manevarski prostor. 

Ne može niti jedan sudija da presudi manje od tri godine za nelegalno posedovanje oružja. Nema bre olakšavajućih okolnosti u evrima. Ko je pucao i bude uhvaćen, biva na zatvorskom kazanu punih 20 godina. Da da 20 godina za svaku barabu koja puca. Tu odmah na licu mesta, gde bude uhapšen, u toj trenerci, sa pederušom i lakiranim patikama ima da bude odveden u istražni, pa u trajni zatvor i kao ponornica da se ne pojavljuje na slobodi dok ne odleži celih 20 godina. Da nema više ni odbrane sa slobode za solventne pucače.

Na kraju, ne mogu a da se ne zapitam da li naša država uopšte želi da reši problem oružanog nasilja? Ponekad mi se čini da nesprečenim i slabo sankcionisanim nasiljem drže pažnju javnosti daleko od pravih problema, omogućavajući vlasnicima i vladarima iz senke da sprovode višemilionske projekte čiji se profit bazira na poznavanju zakonodavca i međusobnom poligamnom braku iz interesa sa ljudima na vlasti. Takozvani uspešni biznismeni, i dalje, u nedostatku dokaza nesmetano uzimaju od svih nas.
 
Autor: Strongman
Izvor: Kurir


Komentari (75)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ssvetlana92 ssvetlana92 11:09 09.05.2010

Sve si rekao

Ne znam šta bih dodala sem jednog malog primera sa kojim sam upoznata. Lik je stavljao mišomor u drogu koju je prodavao i time usmrtio sedam osoba. Prodao je njivu, dva tri lokala i bio vrlo brzo na slobodi. Sada ima ceo Tržni centar u jednom naslju u Beogradu..Naravno, i dalje se bavi istim poslom poslom, samo bez mišomora!

Strongman Strongman 11:11 09.05.2010

Re: Sve si rekao

Znači bilo je "olakšavajuće okolnosti u evrima".
ssvetlana92 ssvetlana92 11:20 09.05.2010

Re: Sve si rekao

Strongman
Znači bilo je "olakšavajuće okolnosti u evrima".

Očigledno da naše zakonodavstvo nije gadljivo na evriće. :)
Strongman Strongman 11:21 09.05.2010

Re: Sve si rekao

I da jeste uzimaju nešto protiv gorušice uz evre.
docsumann docsumann 11:26 09.05.2010

Re: Sve si rekao

Aha, i to bez mišomora
Strongman Strongman 11:27 09.05.2010

Re: Sve si rekao

Inhaliranje je nešto drugo
docsumann docsumann 11:14 09.05.2010

koincidencija

Baš sam juče gledao "Rane" poslije ko zna koliko godina (po ko zna koji put).
Izgleda da će iste teško, ikada, zarasti...
Strongman Strongman 11:15 09.05.2010

Re: koincidencija

"Ko kontroliše kulturu - vlada". Takav je model postavljen
dragan7557 dragan7557 11:42 09.05.2010

Re: za

predloženo rešenje trebaju sudije - koje nemamo

zatvori koje isto nemamo

cerski
inagadadavida inagadadavida 16:53 09.05.2010

Re: koincidencija

Strongman
"Ko kontroliše kulturu - vlada". Takav je model postavljen



Ja bih rekao da vlada onaj ko kontrolise vladu....a sigurno je samo da je ne kontrolise predsednik vlade ili narod koji je izabrao.

da li je kontrolise mafija ili tajkuni , cia ili bia, Karic ili Saric, to ne znam...


fakat je , da se onaj ko vlada , okrenuo vec proverenim , neoriginalnim metodima iz vremena vladavine rahmetli Slobodana...zaplasi raju svakodnevnim ubistvima, silovanjima, pljackama...uteraj im strah u kosti od metka, bezbolke, i noza...pa im nece pasti na pamet da pitaju gde je plata i od cega da kupe sutra hleba.

Uplasenim ovcama , chobani najlakse upravljaju...puste kerove na njih , a one izbezumljene trce tamo kuda im choban zacrta...al na shishanje al na klanje...

Obican , mali covek , kada svakodnevno cita i gleda , kako ginu njegove komsije po ulicama od narkodilera, navijaca ili psihopata, jedva ceka da vidi zadriglo lice "simpaticnog" debeljka , koji im smirujucim tonom porucuje kako ce on ( idi bre u pizdu materinu , bas on ) da ih cuva od kriminala ...

Nakon te bensendin poruke sa malih ekrana, moze da ode u krevet . Miran , spokojan, doduse gladan, ali ko jebe.........vazna je glava na ramenima , a za leba ...videcemo , nije moranje

loader loader 11:32 09.05.2010

Nasilje u mlakoj vodi

Kod nas je labava reakcija prema nasilju opšta karakteristika, preovlađujuća. Pogrešno je samo od državnog aparata očekivati rešenje. Odnosno od pravosuđa. To sve ostale učesnike u ovom procesu unapred amnestira i smanjuje mogućnost bilo kakvog pomaka na bolje.

Naprosto, od dna, do vrha vladaju slaba osetljivost, težnja ka što manjem zameranju bilo kome i raznorazne "funkcionalne sprege". To važi za sve, od prosečnog pojedinca, do viših sfera državnog aparata. Kad je opšti ambijent jednog društva takav, naravno da svaki pokušaj rešavanja pitanja nasilja ide teško, sporo i uz mnoga oprezna odmeravanja reakcije suprotne strane.

Strongman Strongman 11:36 09.05.2010

Re: Nasilje u mlakoj vodi

Kod nas se promoviše kult "kontroverzni biznismen" kao nešto poželjno a u stvari, vrlo često se radi o kriminalcima.
011-495 011-495 12:30 09.05.2010

Re: Nasilje u mlakoj vodi

Strongman
Kod nas se promoviše kult "kontroverzni biznismen" kao nešto poželjno a u stvari, vrlo često se radi o kriminalcima.


ne vrlo cesto nego uvek, to je samo novinarska gimnastika (citaj - uvlacenje iz straha za posledice po sopstvenu kozu). sta uopste znaci momci cvrstih pesninca,sa asfalta, vitezovi asfalta,itd.? Ili su kriminalci ili nisu ostalo su samo skrivalice koje decacima (kojima testosteron izbija na usi) daje pogresnu sliku sta je prioritet u zivotu.
Sto je najsmesnije niko od njih i ne pomislja da bude "pravi" tj. kao neki nasi privrednici koji pljackakju sve u krug ali po zakonu ili samo malo van njega ali imaju pokrice za sve. To su pravi kumovi a ne ova saka jada koja misli da ako imaju pistolj da se njih plase, ne plasi se niko njih nego pistolja.
Napisao si "ili imas muda", ne trebaju muda za izvlacenje pistolja i pucanje,najlaksa stvar na svetu. Treba imati muda pa se suociti sa zivotom bez stake/stapa(citaj pistolj). bas me interesuje sta bi svi ti sa mudima radili kad bi im Miskovic porusio njihove stancice da sagradi jos neki Belvil. I ko je onda tata i sa mudima?
Strongman Strongman 12:40 09.05.2010

Re: Nasilje u mlakoj vodi

Napisao si "ili imas muda",



To je citat iz "Vidimo se u čitulji"

loader loader 22:26 09.05.2010

Re: Nasilje u mlakoj vodi

Banalnost je karakteristika ovog vremena.
Nedostatak suptilnosti.
Nedostatak ljudskosti.
...

Onda nije čudno da nasilje lako postaje poželjan model ponašanja.
I nije čudno da nadolazeće generacije očekuju brzu lovu, brutalan sex, tupavu muziku...

Muke tek stižu, jer stiže druga generacija omladine vaspitana na plitkoj i pojednostavljenoj filozofiji života.
yugaya yugaya 11:35 09.05.2010

rolfmao

"Pucao na babu", "Baba uzvratila paljbu", "Dve babe pucale na grupu naoružanih mladića", .




i onda aj' ti razbijaj predrasude ovih napolju sto misle da je Srbija divlji zapad.

A sto se tice teme - ja bih posebno strogo kaznjavala one koji dozvole za drzanje oruzja imaju ali ga ne skladiste na odgovarajuci nacin - pod kljucem i van domasaja dece - najcescih zrtava tragicnih nesreca i neodgovornosti odraslih ljubitelja pucnjave.

docsumann docsumann 11:41 09.05.2010

Re: rolfmao

rolfmao
"Pucao na babu", "Baba uzvratila paljbu", "Dve babe pucale na grupu naoružanih mladića", .


od kada je goloruki srpski narod žestoko uzvratio niko više ne okreće drugi obraz...
dexter92 dexter92 12:52 09.05.2010

Re: rolfmao


najjaca parodija na citulju...(pogledati sve nastavke)
milandjuk milandjuk 11:37 09.05.2010

super ideja...

....za zakon "10-20-life" ali bas zato sto je super i tako dobar i praktican nece uspeti u ovoj nasoj napacenoj zemlji koja se nece nikada promenti.Genetski kod je takav da ovde uspeva jedino dikatutara, turska ili titova naravno, ne nikako srpska ( Miloseviceva).Svi ti hrabri srpski ratnici navijaci narkodileri razne K.Rebrace i razni popovi kao sto je Simeon pokazuje kakvi smo mi u korenu i u svim porama drustva.Eto ipak smo zli na kraju...........nije crna hronika dzabe puna.
Strongman Strongman 12:03 09.05.2010

Re: super ideja...

I ja pomišljam da mi spadamo u grupu naroda kojima ne prija demokratija. Stvari bolje funkcionišu kad je batina podignuta iznad naših glava.
dexter92 dexter92 12:54 09.05.2010

Re: super ideja...

Stvar je u tome sto se ni postojeci zakon ne postuje.Retko ko bi se latio oruzja da ce stvarno da robija 3-5 godina.
ilja79 ilja79 12:01 09.05.2010

otici pa se vratiti

Mislim da nakon par godina zivota negde na zapadu i ponovnog povratka nazad u tamni vilajet nema nista gore za psihu coveka.Nazalost poznajem slicnu situaciju iz svog primera, gde vidim kako sve funkcionise na zapadu a kod nas nista.I kad pogledam Istoriju Srba vidim da je jedini koji je uspeo nesto da promeni kod ustaljenih srpskih navika bio Kralj Petar I, ali dok god imamo na vlasti ljude koji se samo bore da se dokopaju vlasti radi mogucnosti korupcije ,a na tom putu do vlasti su ih gurali raznorazni krimosi necemo imati sposoban aparat. CITAT : Branislav Lecic - Tri karte za Holivud :"Prave onolike skoletine,Domove kulture,bolnice, a zatvori ovolicni. Jebem ti drzavu koja nema zatvor! Pu"
Strongman Strongman 12:05 09.05.2010

Re: otici pa se vratiti

Mislim da nakon par godina zivota negde na zapadu i ponovnog povratka nazad u tamni vilajet nema nista gore za psihu coveka


Nije to baš tako

Mnogo više osmeha i radosnih trenutaka imam u Nišu, Beogradu, Skoplju, ... Nego u Majamiju, Vegasu i Njujorku. Ali stvarno
ilja79 ilja79 12:08 09.05.2010

Re: otici pa se vratiti

naravno, to ne sporim , mislio sam vise na ove zakonodavne stvari, nista ne moze da zameni rodnu grudu
banat.hardkor banat.hardkor 22:18 09.05.2010

Re: otici pa se vratiti

I second that Srbija ima mnogo više mana nego vrlina ali su vrline toliko jake da na toj nekoj pro et contra vagi uvek pretegnu (bar što se mene lično tiče). Nije Zapad baš onakav kakvim ga smatra ogromna većina građana Srbije. Jedno je slušati o Zapadu, drugo otići na 1 vikend, a sasvim treće živeti tamo.

I kad sve škole i koledže i faksove pozavršavaš i nađeš jako dobar posao i karijeru koja te ispunjava, imaš sve o čemu si sanjao, i putuješ i srećeš ljude sa svih strana sveta... Ostaje oooooogromna rupetina koju ničim nećeš moći zatrpati, osim Srbijom.
Don Salieri Don Salieri 12:12 09.05.2010

Autor: Strongman Izvor: Kurir

3 godine zatvora za neovlašćeno posedovanje oružja

Znaci, moglo bi da se kaze da je Nislija, Bane Bulka imao srecu sto je Lazu Boksera 92' ubio u Nisu, a ne npr na Floridi. Da je to isto uradio na Floridi, dobio bi 3 godine.
Koliko li bi tek dobio onaj koji je pucao 2002. godine, u kafiću "Blu", u parku Sveti Sava u Nisu u poznatog kolekcionara slika, njegovog prijatelja i jednog slučajnog prolaznika....
Strongman Strongman 12:17 09.05.2010

Re: Autor: Strongman Izvor: Kurir

Bane Bulka imao srecu sto je Lazu Boksera 92


Bane bulka je ubio Bracu Tajsona.

Koliko li bi tek dobio onaj koji je pucao 2002. godine, u kafiću "Blu", u parku Sveti Sava u Nisu u poznatog kolekcionara slika, njegovog prijatelja i jednog slučajnog prolaznika....


Nikad nije bilo svedoka koji bi prepoznali osumnjičenog. BTW to je bio moj kafić a ja sam spavao snom pravednika u to vreme. A kolekcionar slika je ubijen malo kasnije i niko ne istražuje to ubistvo.
Don Salieri Don Salieri 16:15 09.05.2010

Re: Autor: Strongman Izvor: Kurir

Strongman
Bane bulka je ubio Bracu Tajsona.

Ja tog o kome pricas znam pod nadimkom Bane Rovac.
Strongman Strongman 17:57 09.05.2010

Re: Autor: Strongman Izvor: Kurir

U pravu si
011-495 011-495 12:21 09.05.2010

A moze l' 'vako...

...kao minimum:
3 za nedozvoljeno nosenje oruzja (u slucaju da se ima dozvola)
5 godina zatvora za neovlašćeno posedovanje oružja
10 godina za krivično delo u kome se koristi oružje kao sredstvo prinude
25 godina za krivično delo upotrebe vatrenog oružja (kada dođe do pucnjave)
30 godina ukoliko neko bude pogođen.
40 godina ubistvo iz afekta
50 godina za "hladnokrvno" ubistvo
povratnicima koeficijent x2
kaznjavanima za bilo sta iz krivicnog zakona,koeficijent x1,5
Strongman Strongman 12:24 09.05.2010

Re: A moze l' 'vako...

može od mene.
NeuroRadoznalost NeuroRadoznalost 12:50 09.05.2010

Podrska

Podrzavam u svemu 10-20-life predlog.
Medjutim zeleo bih da dodam da je potrebno napraviti i zakon o samoodbrani i odbrani svojine koji bi stitio ljude od raznoraznih balavaca, narkomana i slicnih nasilnika.
A isto tako mislim da ova life ili 40 god. doktrina moze da se zameni i smrtnom kaznom jer ja ne zelim da placam poreze da bi se neka baraba, koja nikada nece biti produktivan clan drustva, hranila.
Strongman Strongman 12:57 09.05.2010

Re: Podrska

Medjutim zeleo bih da dodam da je potrebno napraviti i zakon o samoodbrani i odbrani svojine koji bi stitio ljude od raznoraznih balavaca, narkomana i slicnih nasilnika.


Slažem se.


A isto tako mislim da ova life ili 40 god. doktrina moze da se zameni i smrtnom kaznom jer ja ne zelim da placam poreze da bi se neka baraba, koja nikada nece biti produktivan clan drustva, hranila.


Civilizacijska tekovina je da država više ne oduzima život.
NeuroRadoznalost NeuroRadoznalost 13:04 09.05.2010

Re: Podrska

Strongman

Civilizacijska tekovina je da država više ne oduzima život.


Znam ali ja sve gledam hladno/okrutno i matematicki proracunato.
Tako da ne vidim nikakv dobitak od toga sto ce hladnokrvni ubica da sedi 40 godina u zatvoru i da mu ja placam hranu a on ne moze biti rehabilitovan i uz to je neproduktivan clan drustva. Na kraju drzava i posten narod nece moci da zarade da izdrzavaju bitange u zatvorima.
the the 14:05 09.05.2010

Re: Podrska

imam neposredni uvid u situaciju na terenu... sa moga prozora se pruža pogled na jedno (osnovno-)školsko dvorište, i jedan njegov kutak koji je "sindikalno" mesto okupljanja nakon prvog mraka.
često ni zatvoreni prozori ne mogu da me spreče da budem svedok urlajućih "brate" dijaloga.

ne bih prepričavao ali pokušajte da zamislite sve ono što vam inače ne pada na pamet za takvo mesto i takva godišta.
mi već imamo spremnih narednih nekoliko generacija za još jači sunovrat.
ova trenutna eskalacija je samo uvertira za opšti gang sistem.

ono što je u sređenijim sistemima svedeno na 1, 2 ili 3 geto područja bez pravila (tj. sa vrlo jasnim pravilima), ovde je opšta postavka.
srbija je geto. govorim o beogradu ali sam svestan šire slike...

ili, najbolje da citiram jednog klinca, poznanika, kurira poslednje ruke preprodaje narkotika, koji mi izgovara sledeće: "brate, samo me je tribina i grupa spasila da ostanem normalan!"

sistem u toj postavci nema šanse. ovakav, poluproizvoljan, pogotovo ne. potrebna je šira društvena koalicija svesnosti i reagovanja. ali...

dva puta sam regovao na ulično/društvene nepravde. drugi put me koštao (na svu sreću) samo 3 meseca polomljenosti. a ne bi da je još neko reagovao. ali niko sem mene nije bio naivan.
svestan postavke, odbio sam pred sudijom dalje komplikacije i ličnu tužbu. ostade sve na gonjenju po službenoj dužnosti. i evo, dve godine kasnije, zaista ostade sve na tome...
a ja se kao osećam srećan jer nisam bio pozvan da svedočim, ako je procesa uopšte i bilo.
seceranac seceranac 14:43 09.05.2010

Re: Podrska

Znam ali ja sve gledam hladno/okrutno i matematicki proracunato.
Tako da ne vidim nikakv dobitak od toga sto ce hladnokrvni ubica da sedi 40 godina u zatvoru i da mu ja placam hranu a on ne moze biti rehabilitovan i uz to je neproduktivan clan drustva. Na kraju drzava i posten narod nece moci da zarade da izdrzavaju bitange u zatvorima.


u zatvorima se radi... koliko nama jos treba betonskih stubova, ivicnjaka ...
zeks92 zeks92 13:18 09.05.2010

srce i tegovi

Klinci odrasli na "Vidimo se u čitulji" i "Ko je ko u srpskom podzemlju" su stasali, sazreli


Klinci odrasli ... na dizanju tegova i na KultuSrca.

Da si jak, i da imaš Srca.
blazha2000 blazha2000 13:49 09.05.2010

i ja cu

Ako uskoro ne promenim posao bicu i ja po crnim hronikama,samo nece biti naslova tipa :"pucao na babu,baba uzvratila vatrom",nego :"ujeo babu;baba nije mogla da uzvrati jer joj je ukrao protezu! "
ivanbgd001 ivanbgd001 18:22 09.05.2010

Re: i ja cu

3 godine zatvora za neovlašćeno posedovanje oružja
10 godina za krivično delo u kome se koristi oružje kao sredstvo prinude
20 godina za krivično delo upotrebe vatrenog oružja (kada dođe do pucnjave)
25 do 40 godina ukoliko neko bude pogođen.

Ово спада у класично лаичко замишљање "борбе прозив криминала" које је непримењиво у Србији.
По овом, морам рећи глупом предлогу, неко ко само носи оружје би добијао строжију казну од починилаца неких облика кривичног дела убиства или силовања, а неко ко употреби оружје и неког "погоди"(значи не мора да неког лиши живота) добијао би строжију казну од починиоца вишеструког убиства или починиоца убиства над малолетником.
Починилац кривичног дела убиства добија минималну казну од 5 година, а тешког убиства 10 година а у нашем законодавству минимална казна од 20 или 25 година не постоји.

Ово није Флорида нити САД, тамо је затворска популација у рангу са једном омањом савезном државом од пар милиона становника.

Лако је замишљати драконске казне, од минимум 20 или 25 година, али то би значило вишедеценијско робијање сигурно пар стотина хиљада грађана Србије, због багателних кривичних дела, што би изазвало крах затворског система(који може да прими 10-так хиљада људи), огромне трошкове издржавање толике затворске популације, невиђене проблеме са укључивањем у нормални живот огромног броја отпуштених робијаша када издрже дугачке казне и висок проценат рецидива отпуштених робијаша.
Неко ко би издржао казну од неколико година(минимум 3 године како аутор "паметно" предлаже) затвора зато што је неовлашћено носио оружје и никога није повредио, по повратку са робије би вероватно био принуђен да се бави још тежим кривичним делима од оних за које је осуђен јер у Србији практично не постоји постпенална заштита осуђених лица.

Strongman Strongman 18:50 09.05.2010

Re: i ja cu

Ово спада у класично лаичко замишљање "борбе прозив криминала" које је непримењиво у Србији.


Dakle ti si profesionalac.

По овом, морам рећи глупом предлогу, неко ко само носи оружје би добијао строжију казну од починилаца неких облика кривичног дела убиства или силовања, а неко ко употреби оружје и неког "погоди"(значи не мора да неког лиши живота) добијао би строжију казну од починиоца вишеструког убиства или починиоца убиства над малолетником.


Tebe niko ne sprečava da tumačiš napisano na glup način, naravno u skladu sa sopstvenim pogledom na svet. Čudi me datebi kao profesionalnom pametnjakoviću nije palo na pamet da treba uskladiti kaznenu politiku koristeći, na primer, 10-20-40 kao strukturu.


Починилац кривичног дела убиства добија минималну казну од 5 година, а тешког убиства 10 година а у нашем законодавству минимална казна од 20 или 25 година не постоји.


Bilo bi manje ubistava da su kazne oštrije i doslednije.

робијање сигурно пар стотина хиљада грађана Србије, због багателних кривичних дела


Ne živimo u istim referentnim sistemima ako je mahanje pištoljem ili pucanje "bagatelno krivično delo".


Неко ко би издржао казну од неколико година(минимум 3 године како аутор "паметно" предлаже) затвора зато што је неовлашћено носио оружје и никога није повредио, по повратку са робије би вероватно био принуђен да се бави још тежим кривичним делима од оних за које је осуђен јер у Србији практично не постоји постпенална заштита осуђених лица.


Ako postaješ još jedared i trunku ovako uvredljivog načina komuiciranja obrisaću tvoj sleeći post i zabraniti komentarisanje kod mene na blogu (da banovaću te). Ni ja ni bilo ko od kolega blogera ne vređa nikog pa to neću ni tebi da dozvolim.
ivanbgd001 ivanbgd001 20:03 09.05.2010

Re: i ja cu




Dakle ti si profesionalac.

Да, јесам, професионално се бавим правом.

Čudi me datebi kao profesionalnom pametnjakoviću nije palo na pamet da treba uskladiti kaznenu politiku koristeći, na primer, 10-20-40 kao strukturu.

Као професионални "паметњаковић" мислим да је садашњи систем запрећених минималних и максималних казни потпуно адекватан и пружа много бољи и флексибилнији начин заштите од криминалитета од ваших предлога.

И казнена политика коју спроводе судови је углавном адекватна нашим условима, могућностима затворског система, и могућностима друштва за постпенални третман осуђених, бар када су у питању најтежа кривична дела.

Проблем је једино у некритичком ублажавању казни испод законског минимума и претерано честом изрицању условних осуда, то се мора променити, судови некритички узимају ранији живот починиоца, његова лична својства и слично као изразито олакшавајуће околности које оправдавају изрицање казне испод минимума.Закон је прилично строг само нису судије увек спремне да га примене.

У овом случају је ипак реч о блажим облицима кривичног дела, чим судови разматрају казне око законског минимума или условну осуду.

Увођење овако високих законских минимума би само увећало овај проблем, судови би још чешће изрицали казне испод законског минимума.


Bilo bi manje ubistava da su kazne oštrije i doslednije.

Не постоје поуздани докази да строжије кажњавање доводи до опадања криминалитета.Починилац чини убиство или друго тешко кривично дело са намером да никада не буде ухваћен а не зато што је казна ниско или високо одређена.

Садашња казна за убиство је минимум 5 година, а за тешко убиство 10 година, и то је потпуно задовољавајући минимум за ова кривична дела.Нико нормалан не желеи да робија 5-15 година или 10-40 година, па су ове запрећене казне сасвим довољне.

Ne živimo u istim referentnim sistemima ako je mahanje pištoljem ili pucanje "bagatelno krivično delo".

Само неовлашћено поседовање пиштоља(пуцање у некога је друга ствар) је увек било багателно кривично дело.
Ви би некога ко је држао неовлашћено пиштољ осудили на минимум 3 године, или на 7-8 или 10 година(нисте навели максималне казне које предлажете).То је потпуно несразмерна казна учињеном кривичном делу од стране учиниоца.

Због чега узимате Флориду као неки узор за Србију?Флорида је изузетак и за САД(у већини држава је дозвољено држање оружја), а са Србијом не видим никакве додирне тачке.Ми можемо да се поредимо и евентуално тражимо решења у нама сродним законодавствима у Европи.
Због чега би нам био узор један екстрем у америчком законодавству а не општа линија која влада у већини држава САД.

Србија није ипак сучена са таквом стопом криминалитета као Мајами па су нам њихова решења потпуно непотребна и непримењива.
inagadadavida inagadadavida 20:28 09.05.2010

Re: i ja cu





ivanbgd001
Да, јесам, професионално се бавим правом.




ako je ovo tacno, onda smo najebali ...spasa nam nema


.
У овом случају је ипак реч о блажим облицима кривичног дела, чим судови разматрају казне око законског минимума или условну осуду


pa su valjda zato sto je dilovanje "blazi oblik krivicnog dela" 90 % kazni za dilera uslovne ????

daj bre, molim te, menjaj profesiju ako si pravnik i idi sadi cvece po parku , bices drustveno korisniji

banat.hardkor banat.hardkor 20:36 09.05.2010

Re: i ja cu

неко ко само носи оружје би добијао строжију казну од починилаца неких облика кривичног дела убиства или силовања


Odakle tebi taj zaključak? Nije u Americi zabranjeno posedovanje oružja, već nošenje oružja bez dozvole. Kao i kod nas, uostalom.

Neka me Strongman ispravi ali sam poprilično siguran da u Americi ni ne možeš nositi lično naoružanje (recimo, pištolj) ako je "skriveno" (concealed weapon) to jest da ga nosiš u futroli ispod pazuha. Oružje mora biti 100% vidljivo (lovačka, sačmara, pištolj oko struka...). Concealed weapon pravo je rezervisano za pandure i agente raznoraznih saveznih i državnih agencija (FBI, CIA, DEA, INS, NSA, Port Authorities...).

Oružje je uvek otežavajuća okolnost pri vršenju kriminalnih radnji (pljačka, recimo), na šta se 10-20-LIFE prevashodno i odnosi. Tako da, ako kreneš u pljačku i pritom mašeš pištoljem, tebi sleduje kazna koja je propisana za pljačku + 10 godina jer si pljačkao pod pretnjom pištolja. Ako ga opališ, bez obzira da li pogodiš nekog (pucaš u plafon, recimo), okače ti još 20. Mada, postoji i posebna stavka za "armed robbery", a to je, ako se ne varam, minimum 20 godina.
banat.hardkor banat.hardkor 20:38 09.05.2010

Re: i ja cu

Ми можемо да се поредимо и евентуално тражимо решења у нама сродним законодавствима у Европи.



Evropa je još ekstremnija po pitanju oružja od SAD. Florida je za EU ultraliberalna po tom pitanju.
gedza.73 gedza.73 21:59 09.05.2010

Re: i ja cu

ivanbgd001
Да, јесам, професионално се бавим правом.

ako je ovo tacno, onda smo najebali ...spasa nam nema

Ovo sam i ja pomislio.
ivanbgd001 ivanbgd001 22:59 09.05.2010

Re: i ja cu

banat.hardkor
неко ко само носи оружје би добијао строжију казну од починилаца неких облика кривичног дела убиства или силовања


Odakle tebi taj zaključak? Nije u Americi zabranjeno posedovanje oružja, već nošenje oružja bez dozvole. Kao i kod nas, uostalom.

Neka me Strongman ispravi ali sam poprilično siguran da u Americi ni ne možeš nositi lično naoružanje (recimo, pištolj) ako je "skriveno" (concealed weapon) to jest da ga nosiš u futroli ispod pazuha. Oružje mora biti 100% vidljivo (lovačka, sačmara, pištolj oko struka...). Concealed weapon pravo je rezervisano za pandure i agente raznoraznih saveznih i državnih agencija (FBI, CIA, DEA, INS, NSA, Port Authorities...).

Oružje je uvek otežavajuća okolnost pri vršenju kriminalnih radnji (pljačka, recimo), na šta se 10-20-LIFE prevashodno i odnosi. Tako da, ako kreneš u pljačku i pritom mašeš pištoljem, tebi sleduje kazna koja je propisana za pljačku + 10 godina jer si pljačkao pod pretnjom pištolja. Ako ga opališ, bez obzira da li pogodiš nekog (pucaš u plafon, recimo), okače ti još 20. Mada, postoji i posebna stavka za "armed robbery", a to je, ako se ne varam, minimum 20 godina.

Strongman помиње некио шенлучење и само поседовање оружја(минимум 3 године) што значајно проширује оне кривичне претње са билборда у САД које садрже претпоставку "during a crime" али не и поседовање оружја само по себи.

Због чега су се законодавци у Флориди одлучили за овакво кажњавање, лако је закључити, због високе стопе насилног криминалитета, нарочито у овој држави у односу на остатак САД, па су одлучили да на љуту рану привију љуту траву.

Код нас стопа насилног криминалитета није висока, много је нижа од просека у САД, а да не говоримо о једној од држава као што је Флорида, и нема потребе за таквом неадекватном кривичном реакцијом државе.Код нас доминирају ненасилна кривична дела крађе и тешке крађе, а не разбојништва, разбојничке крађе и убиства.

Медији преувеличавају опасност од тзв."насиља", овде се као врхунска вест од националног значаја третира туча у неком школском дворишту или кафанска туча, не верујем да се у САД тиме баве ни локални медији.
seceranac seceranac 23:01 09.05.2010

Re: i ja cu

Neka me Strongman ispravi ali sam poprilično siguran da u Americi ni ne možeš nositi lično naoružanje (recimo, pištolj) ako je "skriveno" (concealed weapon) to jest da ga nosiš u futroli ispod pazuha. Oružje mora biti 100% vidljivo (lovačka, sačmara, pištolj oko struka...). Concealed weapon pravo je rezervisano za pandure i agente raznoraznih saveznih i državnih agencija (FBI, CIA, DEA, INS, NSA, Port Authorities...).



meni je kum rekao da u texasu moze i sakriveno oruzje da se nosi (ne znam za ostale drzave) i da mnoge njegove komsije nose oruzje sakriveno ispod odece.
banat.hardkor banat.hardkor 23:52 09.05.2010

Re: i ja cu

Hahaha, stari dobri Texas. Ne bi me čudilo da je tako. Ma, sigurno ti nije pričao bezveze kum...
Gonzo92 Gonzo92 19:14 10.05.2010

Re: i ja cu

ako je ovo tacno, onda smo najebali ...spasa nam nema


Znaci brate, pravom treba da se bave laici?
Don Salieri Don Salieri 23:46 10.05.2010

Re: i ja cu

banat.hardkor
Odakle tebi taj zaključak? Nije u Americi zabranjeno posedovanje oružja, već nošenje oružja bez dozvole.

Netacno. Zavisi od drzave do drzave.
banat.hardkor banat.hardkor 20:22 09.05.2010

USA, USA

Ja sam odavno za to da sve američke zakone u vezi sa kriminalom (uklj. organizovani) prepišemo, onako, đuture. Posebno u vezi oružja i fizičkih nasrtaja. Problem je u tome što bi, u tom slučaju, EU sissies digli glas "još juče".
ivanbgd001 ivanbgd001 21:28 09.05.2010

Re: USA, USA

banat.hardkor
Ja sam odavno za to da sve američke zakone u vezi sa kriminalom (uklj. organizovani) prepišemo, onako, đuture. Posebno u vezi oružja i fizičkih nasrtaja. Problem je u tome što bi, u tom slučaju, EU sissies digli glas "još juče".

Онда би вероватно обичан грађанин могао да држи и аутоматско оружје у кући.
banat.hardkor banat.hardkor 22:07 09.05.2010

Re: USA, USA

A, zašto da ne drži? Ne vidim problem u posedovanju oružja i dozvoljenoj, savesnoj i odgovornoj upotrebi istog. Ja nemam oružje, niti nešto žudim za njim ali voleo bih da imam mogućnost da, ako odlučim, odem i kupim sebi pištolj ili automatsku pušku. Nikad se nisam ogrešio o zakon niti nameravam, smatram se savesnim građaninom, ljudi koji me znaju ne verujem da imaju išta ružno o meni da kažu... Zašto ja da nemam pravo na oružje, recimo, za samoodbranu? Policija ne može svakog da štiti non-stop.

Uostalom, na hiljade građana Srbije već ima automatsko oružje u posedu.

Oružje ne ubija ljude -- ljudi ubijaju ljude.
ivanbgd001 ivanbgd001 22:20 09.05.2010

Re: USA, USA


pa su valjda zato sto je dilovanje "blazi oblik krivicnog dela" 90 % kazni za dilera uslovne ????

Постоје 2 кривична дела из ове области са укупно 8 облика, лакших и тежих, а не знам на који облик се односи ова непроверена шпекулација из медија о 90% изречених условних осуда за "дилере дроге"-а погрешно се сви учиниоци ових кривичних дела означавају дилерима, углавном су већина њих зависници а не дилери.

Пошто видим да су изузетно стручан за све могуће области, укључујући и одабир занимања за мене(сађење цвећа у парку), чуди ме да ти је промакло да је овде тема оружје и насилни криминалитет, а колико је мени познато држање и стављање у промет опојних дрога се не врши оружјем, тако да си мало промашио тему.


inagadadavida inagadadavida 18:36 10.05.2010

Re: USA, USA

ivanbgd001

pa su valjda zato sto je dilovanje "blazi oblik krivicnog dela" 90 % kazni za dilera uslovne ????

Постоје 2 кривична дела из ове области са укупно 8 облика, лакших и тежих, а не знам на који облик се односи ова непроверена шпекулација из медија о 90% изречених условних осуда за "дилере дроге"-а погрешно се сви учиниоци ових кривичних дела означавају дилерима, углавном су већина њих зависници а не дилери.

Пошто видим да су изузетно стручан за све могуће области, укључујући и одабир занимања за мене(сађење цвећа у парку), чуди ме да ти је промакло да је овде тема оружје и насилни криминалитет, а колико је мени познато држање и стављање у промет опојних дрога се не врши оружјем, тако да си мало промашио тему.





dapache.......dilovanje je skopcano sa cvecem i bombonjerama, koje se dele kupcima gudre koji ispune bonus komercijaliste u dilovanju dopa...

oruzje je u narko - biznisu , naravno, strogo zabranjeno i nepozeljno , pa se stoga veoma retko i naravno neovlasceno koristi

ae, sad se zakuni da si stvarno pravnik, pa da ne gubim vreme , nego rano ujutro na neki saler za imigrante........ako si ti pravnik ,ja sam posle tvojih pisanija samo jedan jos vise uplasen gradjanin........
ivanbgd001 ivanbgd001 21:24 10.05.2010

Re: USA, USA

inagadadavida
ivanbgd001

pa su valjda zato sto je dilovanje "blazi oblik krivicnog dela" 90 % kazni za dilera uslovne ????

Постоје 2 кривична дела из ове области са укупно 8 облика, лакших и тежих, а не знам на који облик се односи ова непроверена шпекулација из медија о 90% изречених условних осуда за "дилере дроге"-а погрешно се сви учиниоци ових кривичних дела означавају дилерима, углавном су већина њих зависници а не дилери.

Пошто видим да су изузетно стручан за све могуће области, укључујући и одабир занимања за мене(сађење цвећа у парку), чуди ме да ти је промакло да је овде тема оружје и насилни криминалитет, а колико је мени познато држање и стављање у промет опојних дрога се не врши оружјем, тако да си мало промашио тему.





dapache.......dilovanje je skopcano sa cvecem i bombonjerama, koje se dele kupcima gudre koji ispune bonus komercijaliste u dilovanju dopa...

oruzje je u narko - biznisu , naravno, strogo zabranjeno i nepozeljno , pa se stoga veoma retko i naravno neovlasceno koristi

ae, sad se zakuni da si stvarno pravnik, pa da ne gubim vreme , nego rano ujutro na neki saler za imigrante........ako si ti pravnik ,ja sam posle tvojih pisanija samo jedan jos vise uplasen gradjanin........

Не знам шта ти није јасно, "диловање" дроге не спада у криминал о коме овде расправљамо, реч је о потпуно одвојеним стварима.

rade.radumilo rade.radumilo 18:09 10.05.2010

Trol na prvi pogled... ali na drugi...

Priča prva:
Pre više meseci, Katarina i ja se vozimo 31-om do njegove poslednje stanice na Studentskom Trgu. U autobusu je lik koji glasno izražava svoje stavove. Bojim se da ne pamtim tačne reči, ali ću napisati njegove izjave što tačnije budem mogao:
"...Šta su digli hajku na ove klince!? Ja sam novinar, vidim kakva se hajka diže na njih, a to su sve dobri momci, svima su usađene prave porodične vrednosti! Nego iza te hajke stoji "pederski lobi," ganjaju ih zato što pokušavaju da spreče pederčine da se šećkaju po gradu..."
Tirada je trajala celim putem od Slavije do PMF-a... Nekoliko dana kasnije, ubijen je Bris Taton...

Priča druga:
Potomak poručnika iz WW1 čija je četa konačno razrešila klanicu na Mačkovom Kamenu i koji je kasnije bio ađutant Petra I, a njegova glava bila ucenjena na 1000 austrougarskih talira, sa svojim rođakom sedi u kući na porodičnom imanju (okolina Valjeva) i pijucka, naravno, rakiju (u daljem tekstu D.S.)...
D.S: Gde je Leposava (baba)?
Lj.Đ: Izašla da okopa cveće!!!
Posle kraće dramske pauze, obojica istrčavaju iz kuće i urlaju: Leposava, ostavi motiku!
Inače prilikom građenja pomenute kuće, tačnije kopanja temelja, pronađeno je bure sa 300kg baruta iz 1. srpskog ustanka. Posle svakog rata (uključujući i poslednji), oružje i ostalo je zakopavano u dvorištu... za nedaj bože.

U Srbiji se rađamo i odrastamo uz oružje. Samo pogledaj klasičnu šumadijsku svadbu: Barjaktar, Vojvoda... k'o u rat da kreću. O količini prangijanja na istoj ne treba ni govoriti. Pa posle o rođenju deteta, pa o krštenju, prvom rođendanu, pa ispraćaj u vojsku, pa opet svadba i tako u krug.

Šta proizvede ovakva mešavina? Po mom mišljenju sledeće:
1. Klince, koji su naoružani do zuba i spremni da za glupost potegnu vatreno oružje, što doduše postoji u mnogim zemljama ove planete.
2. Generalni stav prosečne javnosti: "Ma on je fin dečko, a oni pokušavaju da ga naprave na kriminalca, a znam mu roditelje, to su fini ljudi..."

Ne verujete? Evo jednog komentara sa sahrane jedne od one dve devojke ubijene kod Ćuprije:
"Pa naravno da ju je ubio kada ga je k**** ostavila..."
Komentar je izgovorilo (manje više u tom obliku) nekoliko sredovečnih i starijih žena (nevezano jedna od druge), običnih, prosečnih...

Zato se ne slažem sa tvrdnjom da država nema želju da rešava problem nasilja (uz upotrebu vatrenog oružja). Problem je u stvari mnogo dublji, odnosno prosečan građanin ove države u ovoj pojavi i ne vidi problem! Svaki političar koji ovo pokuša da predstavi kako problem, rizikuje da zapravo samo ispadne "grbav" što bi se reklo u našem narodu...
ivanbgd001 ivanbgd001 22:01 10.05.2010

Re: Trol na prvi pogled... ali na drugi...

Gonzo92
ako je ovo tacno, onda smo najebali ...spasa nam nema


Znaci brate, pravom treba da se bave laici?

Зачуђује ме лакоћа са којом људи који не знају ништа о некој области предлажу нека решења без икаквог размишљања о последицама, могућности примене итд.

У кривичном законодавству увек постоји разлаз између стручњака и лаика, јавност углавном тражи строжије кажњавање, дуже робије(често и смртну казну)а они који се баве том облашћу се опиру томе јер знају да из таквих предлога произилазе велики проблеми.

Да се пита "обичан народ" у већини држава(укључујући и ЕУ) би постојала вешала, електричне столице, стрељање и вероватно робије од минимум 5 или 10 година за већину кривичних дела, лаици верују да је "батина из раја изашла" и да репресија све решава, јер је маса склона линчу, када то не може да ради непосредно, онда покушава да то наметне кроз казнени систем.
Типичан пример за то је Америка, где се казненом политиком подилази "народним масама", па опстаје смртна казна(још 90-тих су изрицане смртне казне малолетницима и менталним болесницима), драконске казне за многа кривична дела, кумулација казни које достижу бесмислене распоне(на пример 400 година робије).
Све је то прилично глорификовано у медијима, кроз филмове и "форензичке" и "адвокатске" серије, али тај систем није тако савршен, јер ипак се и даље чине кривична дела и 2-3 милиона Американаца је на робији(на коју се често враћају), а да је тај систем перфектан како се представља, дошло би до драстичног опадања криминалитета, али то се не дешава.

Овде је ипак европски континентални правни систем, са мало дужом традицијом од неког Шварценегеровог законодавства из Калифорније(или сличног законодавства из Флориде), где се зна неки ред, и где неће "широке народне масе" писати кривичне законе већ неко ко је упућен у то.

Казнени систем у Србији врши своју функцију, врши успешно индивидуалну и генералну превенцију криминалитета, јер је овде око 8 000 људи у затворима , што је око 1 промила популације, а не око 1 % популације као у САД, а имамо и мањи степен рецидива и много мањи проценат насилних кр.дела.



Strongman Strongman 22:27 10.05.2010

Re: Trol na prvi pogled... ali na drugi...

Казнени систем у Србији врши своју функцију, врши успешно индивидуалну и генералну превенцију криминалитета, јер је овде око 8 000 људи у затворима , што је око 1 промила популације, а не око 1 % популације као у САД, а имамо и мањи степен рецидива и много мањи проценат насилних кр.дела.


Mnoga kriminalna dela koja sam opisao u tekstu čine povratnici. S tim u vezi prevencija je bućkuriš. Šta je sporno da neko ko ima ilegalan pištolj bude obavezan da bude u zatvoru 3 godie osim što ja nisam pravnik?

Zašto neko ko te iseče kolima pa ti stavi pištolj na čelo ne leži uvek 10 a ne 2.5 godine? Od smrti, u tom slušaju, žrtvu deli samo santimetar kokaina koji nije uzet ili kako je nasilnik proveo dan.

Veća je šteta po društvo ako takva osoba ubije nego ako mora da pravi novi zatvor, ili sam ja nešto propustio u obrazovanju i oformljavanju logike.
Don Salieri Don Salieri 23:39 10.05.2010

Re: Trol na prvi pogled... ali na drugi...

ivanbgd001
Да се пита "обичан народ" у већини држава(укључујући и ЕУ) би постојала вешала, електричне столице, стрељање и вероватно робије од минимум 5 или 10 година за већину кривичних дела, лаици верују да је "батина из раја изашла" и да репресија све решава, јер је маса склона линчу, када то не може да ради непосредно, онда покушава да то наметне кроз казнени систем.

U jednoj emisiji na TV-u jedan lik je predlagao smrtnu kaznu za one koji upotrebljavaju anabolicke steroide. Lik je inace bio lekar.
ivanbgd001 ivanbgd001 01:23 11.05.2010

Re: Trol na prvi pogled... ali na drugi...

Strongman

Mnoga kriminalna dela koja sam opisao u tekstu čine povratnici. S tim u vezi prevencija je bućkuriš. Šta je sporno da neko ko ima ilegalan pištolj bude obavezan da bude u zatvoru 3 godie osim što ja nisam pravnik?

Zašto neko ko te iseče kolima pa ti stavi pištolj na čelo ne leži uvek 10 a ne 2.5 godine? Od smrti, u tom slušaju, žrtvu deli samo santimetar kokaina koji nije uzet ili kako je nasilnik proveo dan.

Veća je šteta po društvo ako takva osoba ubije nego ako mora da pravi novi zatvor, ili sam ja nešto propustio u obrazovanju i oformljavanju logike.

Спорно је то што су садашњи распони у кривичном закону рађени после стручних анализа кривичара, криминолога, пенолога, психолога, социолога итд. који су проценили да садашњи распони казни одговарају сузбијању криминалитета у Србији(не у Мајамију.

У кривичном закону су остављени велики распони од минималне казне(30 дана) и максималне казне(20 година) и за најтежа кривична дела од 30-40 година.Такви распони су остављени да би се покриле све могуће ситуације(прекорачење нужне одбране, смањена урачунљивост, допринос оштећеног итд.) и да би суд могао индивидуализовати казну.
И ублажавање казне испод минимума се врши по тачно утврђеним правилима.

Стављањем овако високих минимума за кр.дела чија последица није нечија смрт, на пример за саму претњу пиштољем, и стављањем тога у ранг са тешким убиством(сада запрећена казна од минимум 10 година) би довела до хаоса у казненом систему.
Не видим разлог за такво експериментисање, јер нема никаквог поузданог показатеља да смо суочени са таквом епидемијом насилног криминала да би морали да преписујемо неке драконске законе из Флориде, и да толико пооштравамо казне.Сигурно није довољан разлог што тако пише "Курир".
Исто се мора узети у обзир, када се олако потежу ове казне од 3, 10 или 20 година, да су затвори свуда (и код нас) "академије криминала" и да би за неколико година били суочени са епидемијом криминала, када би значајан део багателних учинилаца изашао са робије, и чинили тежа кривична дела него она за која су осуђени.То би се сигурно десило са починиоцима неовлашћеног држања оружја, ако би их овако драконски кажњавали.

Не знам због чега верујете да је било какав закон у стању да сузбије криминал, јер криминал не настаје због благих/строгих кривичних закона него због низа других узрока.Репресивни систем не може много да утиче на то, јер делује накнадно, када се штета(кр.дело) већ догоди, а превенција криминалитета обухвата многе друге ствари а не само робију, судове и кривичне законе.
Ако је у Флориди смањен број насилних кр.дела за 40% онда је то најмање заслуга кривичних закона, већ неких других мера које предузима друштво да до кривичних дела уопште и не дође.

Овде се сва прича свела на кривичног судију и робијашнице, а много већу улогу би требали да имају неке друге установе, органи старатељства(за малолетна лица), школе, медији(који не би требали да преко црних хроника подстрекавају младе да се идентификују са криминалцима) итд.




Strongman Strongman 09:26 11.05.2010

Re: Trol na prvi pogled... ali na drugi...

Не знам због чега верујете да је било какав закон у стању да сузбије криминал, јер криминал не настаје због благих/строгих кривичних закона него због низа других узрока.


Imamo svež primer sa zakonom o saobraćaju koji je ništa drugo nego prepis neke verzije američkog zakona o saobraćaju. Smanjeno je divljanje u saobraćaju, dosta ljudi koristi pojas, a motorciklisti i kacige.

Ako klinac iz periferije zna da mu je komšija, ljut momak, otišao u zatvor na 3 godine nisam siguran da će tek tako da ponese pištolj u diskoteku.

Ако је у Флориди смањен број насилних кр.дела за 40% онда је то најмање заслуга кривичних закона, већ неких других мера које предузима друштво да до кривичних дела уопште и не дође.


Jeste. Cela Florida je oblepljena natpisima "10-20-life"


Овде се сва прича свела на кривичног судију и робијашнице, а много већу улогу би требали да имају неке друге установе, органи старатељства(за малолетна лица), школе, медији(који не би требали да преко црних хроника подстрекавају младе да се идентификују са криминалцима) итд.


Saglasan sam. Ali jedno ne isključuje drugo.


Ideja sa limitiranjem minimalnih kazni je brana za nesavesne sudije, tužioce i sve vrste sivih zona u pravosuđu koje idi na štetu šire društvene zajednice.
Gonzo92 Gonzo92 22:15 10.05.2010

Sta kaze narod?

Да се пита "обичан народ" у већини држава(укључујући и ЕУ) би постојала вешала, електричне столице, стрељање и вероватно робије од минимум 5 или 10 година за већину кривичних дела


Mislim da bi odgovor naroda u velikoj meri zavisio od nacina i konteksta u kojem je pitanje postavljeno. Na primer, svaki put kad novine objave vest o nekakvom stravicnom zlocinu, odmah se (i na B92) javi gomila komentara u stilu "Odmah pociniocima suditi i osuditi ih na najstrozu kaznu". Missim, cemu onda sudjenje ako treba "odmah na najstrozu". A kad se prica o EU, onda ide u drugom pravcu, ukidanje smrtne kazne se vidi kao pozitivno, civilizacijsko dostignuce. Sva sreca da se javnost malo pita o svemu tome.

Mislim da niste u pravu u vezi kriminala u SAD mislim da opada znacajno u proiteklih 10-15 godina. Razna su tumacenja zasto, od toga da je to rezultat kaznene politike, pa da je to rezutlat liberalizacije abortusa (!), jer se kao citava generacija dece nije rodila u problematicnim porodicama iz kojih se regrutuju kriminalci.
BTW, u Kanadi je kaznena politika dosta blaza nego u SAD, pa ima manje ubistava i (cini mi se) nasilja uopsteno.
banat.hardkor banat.hardkor 23:07 10.05.2010

Re: Sta kaze narod?

Missim, cemu onda sudjenje ako treba "odmah na najstrozu".


Pa najstrožu zakonom propisanu Da je onaj mali Uroš ono uradio nekom panduru u Njujorku (hajde da zamislimo, na trenutak, da je takvo ponašanje na američkim sportskim manifestacijama uopšte moguće), ne da bi ležao 20 godina, nego bi sve zvonilo. Kakva crna žalba na 10 godina i novo suđenje?!?

BTW, u Kanadi je kaznena politika dosta blaza nego u SAD, pa ima manje ubistava i (cini mi se) nasilja uopsteno.


Ako ćemo realno, Kanada ima 34 miliona stanovnika, a SAD 300 miliona. Daleko bilo da je broj jedini razlog. Kanada je drugačije društvo. Nasilje u Kanadi nije dobrodošlo i žestoko se kažnjava. Imaju bitno drugačiju politiku u vezi oružja, takođe (hoću reći, restriktivniju).

Elem, u Torontu, recimo, postoje delovi grada gde ni panduri baš nevole da se motaju ako ne moraju (vidi npr. Jane-Finch), a ima delova gde možeš ostaviti ključeve u BMW-u i ujutru ga naći na istom mestu. Recimo pre par godina se desio oružani obračun nekih bandi usred suvog centra, letelo olovo na sve strane po šoping centru. Ali to je zaista izuzetak. Takvo golo nasilje se dešava jednom u 20 godina u Kanadi...

Živeo sam jedno vreme u Windsoru (najjužniji grad Kanade, odmah preko "puta" Detroita--jednog od najopasnijih gradova u SAD) gde se 27 godina nije desilo nijedno ubistvo, recimo. Grad ima oko 300.000 stanovnika.
Gonzo92 Gonzo92 00:33 11.05.2010

Re: Sta kaze narod?

Pa najstrožu zakonom propisanu


I to bez sudjenja?

Da je onaj mali Uroš ono uradio nekom panduru u Njujorku (hajde da zamislimo, na trenutak, da je takvo ponašanje na američkim sportskim manifestacijama uopšte moguće), ne da bi ležao 20 godina, nego bi sve zvonilo. Kakva crna žalba na 10 godina i novo suđenje?


Otkud to znate? tek je u SAD ishod nepredvidiv, jer krivicu proglasava porota. Setite se Rodni Kinga (onog crnca sto su ga mlatili). Policajcima je sudjeno dva puta uz razlicite ishode, uz prakticno iste cinjenice prezentovane na oba sudjenja.

Ako ćemo realno, Kanada ima 34 miliona stanovnika, a SAD 300 miliona


Jos realnije, Rusija ima 150 pa opet ima oko 3 puta vecu stopu ubistava od SAD. Ili recimo Japan, koji je izuzetno gusto naseljen, pa je miran. Nije lako objasniti razlike

banat.hardkor banat.hardkor 04:36 11.05.2010

Re: Sta kaze narod?

Jos realnije, Rusija ima 150 pa opet ima oko 3 puta vecu stopu ubistava od SAD. Ili recimo Japan, koji je izuzetno gusto naseljen, pa je miran. Nije lako objasniti razlike.


Kao što rekoh, daleko da su brojevi jedina determinanta... Rusija je slabija država od SAD, otud i kriminal. Japan -- ista priča.

I to bez sudjenja?


Jel ovo neka zaj....? Lepo sam napisao najstrožu zakonom propisanu. Zna se kako se sprovodi zakon i kako se neko osuđuje.

Otkud to znate? tek je u SAD ishod nepredvidiv, jer krivicu proglasava porota. Setite se Rodni Kinga (onog crnca sto su ga mlatili). Policajcima je sudjeno dva puta uz razlicite ishode, uz prakticno iste cinjenice prezentovane na oba sudjenja.


Prvo, porota veze nema sa zakonom odnosno ona ga nit piše, nit izglasava nit na bilo koji način može da utiče na zakon. Ona može donositi odluke KRIV ili NEVIN, sledeći slovo zakona i to je sav njen posao.

Što se same porote tiče, dobro je što je nemamo u Srbiji. Svako drugo suđenje bi ostavilo bar 2 mrtva porotnika (ili članove porodica im).

E sad... Rodney King je crnac kog su ispizdili L.A. panduri. Da ne ulazim u to da je RK vozio sa 3.5x više alkohola u krvi nego što je dozvoljeno kalifornijskim zakonom; da je bežao/vozio 150+km/h po autoputu; da je bio na uslovnoj slobodi zbog pljačke. Sve to ne opravdava brutalnost policije.

Sa druge strane, Uroš je srpski fudbalski huligan koji je, svesno i samovoljno, upaljenom bakljom napao službeno lice dok je obavljalo dužnost, dovodeći u pitanje čovekov život.

Ova dva slučaja ne mogu biti drugačija jedan od drugog. Ne znam zašto je slučaj R. Kinga uopšte navođen kad nema ama baš nikakve veze sa onim o čemu pričamo.
Strongman Strongman 09:29 11.05.2010

Re: Sta kaze narod?

Pa najstrožu zakonom propisanu Da je onaj mali Uroš ono uradio nekom panduru u Njujorku (hajde da zamislimo, na trenutak, da je takvo ponašanje na američkim sportskim manifestacijama uopšte moguće), ne da bi ležao 20 godina, nego bi sve zvonilo. Kakva crna žalba na 10 godina i novo suđenje?!?


Ako bi se slična stvar desila na Floridi, ili u Teksasu, mali Uroš bi bio odstreljen na licu mesta od strane policije i mediji bi objavili šturu vest "U pokušaju ubistva osujećen.... Tom prilikom je dobio 42 prostrelne rane."
Gonzo92 Gonzo92 17:26 11.05.2010

Re: Sta kaze narod?

Kao što rekoh, daleko da su brojevi jedina determinanta... Rusija je slabija država od SAD, otud i kriminal. Japan -- ista priča.


Japan nije daleko bolja zemlja za zivot od SAD, pa ipak ima drasticno manju stopu ubistava. Ili recimo Srbija i Kanada, skoro isto ubistava uz priemtnu razliku u standardu

Jel ovo neka zaj....? Lepo sam napisao najstrožu zakonom propisanu. Zna se kako se sprovodi zakon i kako se neko osuđuje.


U tome i jeste problem, sto to ne moze neko van suda lepo da kaze. Znaci ako se osudi na 80% maksimuma, vi smatrate da sud ne valja.

Rodni Kinga sam anveo da pokazem da u SAD ishod sudjenja moze da bude jos nepredvidiviji nego u Srbiji. (kad se vec SAD uzima za primer)
Gonzo92 Gonzo92 22:45 10.05.2010

Sve se moze.

Nije tačno da je problem oružja nerešiv. Nije tačno ni da je teško rešiv. Samo treba da se hoće. Da se kaže NE ovom neobjavljenom ratu koji odnosi stotine žrtava. Čak ni ne treba da se luta ka rešenju. Dovoljno je da zakonodavac prepiše od reči do reči zakon koji je u problematičnoj Floridi smanjio stopu oružanog nasilja za 40%


... i tako je u toj Floridi stopa ubistava drasticno smanjena i sada je svega tri puta veca nego u Srbiji.
banat.hardkor banat.hardkor 23:12 10.05.2010

Re: Sve se moze.

Što znači da će, ako jednako dobro bude radio u Srbiji, i kod nas smanjiti stopu oružanog nasilja za 40%. Nego, čisto sumnjam da je u Srbiji stopa kriminaliteta manja nego na Floridi. Kod nas se svako bavi nekim kriminalom: dal je utaja poreza, prodaja droge, fizičko nasilje, krađa, zloupotreba položaja, korupcija, oružano nasilje, pljačka, pljačka države, teranje radnika na ulicu, monopoli i karteli... Mogu do sutra da nabrajam.

Tragično je da smo u globalu manje bezbedno društvo od recimo Floride. Ali i istina.
Gonzo92 Gonzo92 00:29 11.05.2010

Re: Sve se moze.

banat.hardkor
Što znači da će, ako jednako dobro bude radio u Srbiji, i kod nas smanjiti stopu oružanog nasilja za 40%..


To uopste ne znaci. Naivno je misliti da ce iste mere u razlicitim drustvima dati iste rezultate. Mozda i hoce, ali to nije ocigledno.

Nego, čisto sumnjam da je u Srbiji stopa kriminaliteta manja nego na Floridi


Pomenuo sam ubistva. Statistike su mozda neprecizne, ali ne verujem da su abs toliko.
Don Salieri Don Salieri 06:03 11.05.2010

Re: Sve se moze.

banat.hardkor
Nego, čisto sumnjam da je u Srbiji stopa kriminaliteta manja nego na Floridi...

Na Floridi je 2009. bilo 18.53 miliona stanovnika i 883 ubistava. U Srbiji su po podacima RZS Srbije 2008. ubijene 142 osobe. Srbija je tada imala 7.35 miliona stanovnika.
U Srbiji je 2008. jedan covek bio ubijen na svakih 51 760, a na Floridi jedan na 20 985 coveka. Sanse da budes ubijen na Floridi su 2.46 puta vece od onih u Srbiji.


U Srbiji su samo 2008, 3692 osobe stradale nasilnom smrcu. Od toga u nesrecnim slucajevima su stradale 1910 osobe, 1290 su izvrsile samoubistvo...
Prosecan stanovnik Srbije 2008 je imao 9.08 puta vece sanse da izvrsi samoubistvo nego da ga neko ubije. (Samo u Nisu 2008, 170 osoba su stradale nasilnom smrcu, a od toga 39 osoba je izvrsilo samoubistvo.)

Najveci deo (od 1910 stradalih) "nesrecnim slucajem" strada u saobracaju. To znaci da prosecan gradjanin Srbije ima mnogo vece sanse da ga neka pijana budala "pokosi" u saobracaju nego da ga neko "ubije"...


http://www.neighborhoodscout.com/fl/crime
http://webrzs.stat.gov.rs

Don Salieri Don Salieri 06:56 11.05.2010

Re: Sve se moze.




U Nisu su se 2007 desila 4 ubistva, 1.6 na 100 000 stanovnika (SAD 2005. 9.7 na 100 000). Bilo je ukupno 107 nasilnih smrti, 46 nesrecna slucaja (21 saobracaj), 28 samoubistava, 4 ubistava, i pod ostalo 29.


Broj ubijenih na 100 000 stanovnika se ne smanjuje.


Gonzo92 Gonzo92 17:29 11.05.2010

Re: Sve se moze.

(Ako se na mene odnosi) Ja sam govorio o kriminalu i ubistvima u celoj SAD u proteklih 15-ak godina, i to pada.
banat.hardkor banat.hardkor 18:59 11.05.2010

Re: Sve se moze.

Hvala na informacijama! Razlika SLO<HR<SR je... neverovatna.
Mislim da su kod nas najveći problem robbery, agg. assault i property crime.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana