Društvo| Politika| Život

Novi Ustav

Colin_bgd RSS / 12.05.2010. u 14:12

Evo, vec svi znamo, protice prvi radni dan novog nam premijera, Davida Camerona. Britanski narod se umorio laburista (razumljivo), i dalje vecinski ne veruje konzervativcima (prirodno), a zbog prosto-vecinskog sistema glasanja ne glasa za liberale jer smatra da je to uglavnom bacen glas (mada ovog puta i nije, kako se pokazalo), tako da smo dobili "viseci parlament"... Britanija se prvi put budi sa koalicionom vladom posle nekih 60-tak godina. Liberali su ponovo deo vlade prvi put posle 70 godina i tako, celog jutra slusamo kako je ovo "nova" situacija, i tako dalje i tako blize.

Ja se u sebi mislim, eh koalicije. Da se sastavi srpska vlada trebalo je dva meseca, a ovde je i 4-5 dana predug pregovaracki proces. Ali dobro. Dve nepomirljive partije su se dogovorile sta da rade da omoguce minimum stabilnosti zemlji u narednih godinu-dve dana, mozda i duze. Prakticni ljudi seli i postigli sporazum. Laburisti su mudro ignorisali liberale smatrajuci (pravilno) da im je bolje da sad odu u opoziciju, protresu svoje redove, i bolje se spreme za sledeci put, nego da sastave neku ultra sarenu koaliciju (samo zbir laburista i liberala nije bio dovoljan) sa milion manjih partijica, cime bi samo jos vise odbili glasace od sebe na duzi rok.

I tako negde politicke partije misle malo i na svoju zemlju, dok kod nas u Srbiji uglavnom misle samo na sebe, ali ni to nije neko veliko iznenadjenje.

Nisam hteo da davim blog sa (stranom) lokalnom politickom scenom, ali mi je juce usla u usi jedna recenica, fraza, koju su mnogi novinari, komentatori, politicari, analiticari, strucnjaci (svih politickih orijentacija, na svim kanalima...) juce ponavljali dok smo gledali prenos kako G. Brown ide kod kraljice da da ostavku, a 5 minuta posle D. Cameron dolazi da mu kraljica da mandat za sastav nove vlade. A to je "constitutional change", "constitutional novelty", "new constitutional situation" i tome slicno. Znaci kad god se nesto desilo, sto se nije desilo nikad ranije, i to od najsitnijih protokolarnih detalja, do uvodjenja pismenog koalicionog sporazuma, bilo je oznacavano kao "promena Ustava". Britanija ionako nema pisani Ustav, a ovaj nepisani se menja naizgled vrlo lako, a sve u vezi i sa tradicijom i sa novom realnoscu. Medjutim, niko nije udarao na sav glas da je ustav prekrsen, niko se nije bunio da je nesto "protivustavno", niko nije vikao "izdaja"...

Ustav ovde nije neki bogomdani sveti akt za koji treba ne znam kakav konsenzus. Ne, svaka vlast je apsolutno legitimna da Ustav (koji se svodi na zakone, akte, ali i principe kojima se upravlja zemljom) menja ne kako joj se cefne, nego potpuno slobodno, ali u skladu sa svojim mandatom. Te ustavne promene su vrlo izrazene u britanskom drustvu iako to spolja izgleda bas suprotno. Ali ne. I drzava i drustvo se konstantno menjaju, jer vreme konstantno i tece. Fleksibilnost britanske politicke klase, sto se na kraju odrazava na sam sistem, je upravo i glavna prednost Ujedinjenog Kraljevstva kao drzave i drustva, jer se u sustini svodi na prosti princip da losoj tradiciji ne robuju, a dobru ne menjaju ako za to nema razloga.

Britanska politicka klasa (da ne kazem elita) je svesna svega ovoga i istinski postuje prvo sebe (sto ce reci politicke protivnike iz sopstvenih redova), a automatski time sto je najvaznije i sopstveni narod. Ustav je samo sredstvo, a ne cilj. Ustav nije rezultat laznog konsenzusa, niti se u njega stavljaju nerealni ciljevi, niti fikcije, ma koliko prirasle necijem srcu. I jutros se mnogim i konzervativcima i liberalima dize kosa na glavi od ove "nepricipijelne koalicije", ali eliti ne pada napamet da zrtvuje zemlju zarad nekih svojih fiks ideja, kvazi-uzvisenih "ciljeva", trauma ili kompleksa. A kamoli da ikome pada napamet da revidira rezultate prethodne vlasti. To se radilo u opoziciji. Sada kada je opozicija dosla na vlast, desavaju se promene unapred, ne retrogradno. Narod treba da zivi, da radi, da jede, da se obrazuje i razmnozava u miru. Minimum kome svaka vlada na ostrvu tezi upravo i cini taj Ustav, koji onda i ne mora da bude napisan, jer nije potrebno nikoga lagati i obmanjivati o tome sta zaista i jeste "nacionalni interes".

Politicka borba je ostra, cesto i beskompromisna, ali uglavnom fer, i na kraju porazeni prizna poraz, dok se pobednik ne nasladjuje pobedom, jer svi znaju da je broj rundi beskonacan. Zato posle svakih izbora kolateralna steta jeste eventualno samo "Ustav" dok i narod i drustvo i drzava opstaju.

Tako da od juce, kao eto nepisano, neizreceno, ali imamo "novi Ustav", tj, novu verziju starog, koja se prilicno promenila, a za sta je bilo dovoljno samo jedan "iks" obavljen na glasackim mestima proslog cetvrtka. Stari poredak je bio dobar dok je vazio, od danas vazi novi, a sutra ce da dodje neki treci. Elegantna promena u hodu, da zivot ne bi morao da stane. Pas koji od svakog karavana uvek nauci nesto novo...



Komentari (23)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dragan7557 dragan7557 14:47 12.05.2010

Re: fala milom Bogu

Ja već mislo/uplašio da se u Srbiji pravi Novi Ustav.

cerski
Colin_bgd Colin_bgd 15:58 12.05.2010

Re: fala milom Bogu

Ja već mislo/uplašio da se u Srbiji pravi Novi Ustav.

pa bice i to uskoro, zar ne
dragan7557 dragan7557 16:20 12.05.2010

Re: fala milom Bogu

Colin_bgd
Ja već mislo/uplašio da se u Srbiji pravi Novi Ustav.

pa bice i to uskoro, zar ne

biraj kojeg ćeš.

cerski
Bili Piton Bili Piton 15:28 12.05.2010

Smorili su ga ovih


4-5 dana koliko je trajala drama

Moj constituency je safe labour seat, Harijet Harman u ovom slucaju - samo jednom se secam za ovih skoro 20 godina da su Lab i LibDems delili vlast na opstinskom nivou. I ovog puta je rezultat bio jasan, zgazili smo torijevce kao i obicno - Labour 59.19%, LibDems 22.36%, Cons 13.03%.

Bili Piton Bili Piton 16:11 12.05.2010

Re: Smorili su ga ovih



Zaboravih da kazem - William Hague kao foreign secretary - toffee nosed & useless...
Colin_bgd Colin_bgd 16:29 12.05.2010

Re: Smorili su ga ovih

Smorili su ga ovih

4-5 dana koliko je trajala drama

Moj constituency je safe labour seat, Harijet Harman u ovom slucaju - samo jednom se secam za ovih skoro 20 godina da su Lab i LibDems delili vlast na opstinskom nivou. I ovog puta je rezultat bio jasan, zgazili smo torijevce kao i obicno - Labour 59.19%, LibDems 22.36%, Cons 13.03%.

Strpljivo cekamo Milibanda, sta da se radi...
Doctor Wu Doctor Wu 20:39 12.05.2010

Re: Smorili su ga ovih

Bili Piton


Zaboravih da kazem - William Hague kao foreign secretary - toffee nosed & useless...

Da, slazem se. Torijevci su gomila naduvanih, pompous twats. U principu, lencuge i teski foleri koje se skrivaju iza pseudo-liberalne ideologije. Mislim da je Boris Johnson pravi prototip novog torijevca: nesposobni, duhoviti tupson, koji nema tri blage veze sa zivotom.

Jedini problem je sto je izbor zaista bio ocajan. Englezi vec dugo nemaju nekog politicara od formata. Blair je mnogo obecavao, ali na kraju se pokazao kao veliki mucak.
Bili Piton Bili Piton 21:47 12.05.2010

Re: Smorili su ga ovih

Doctor Wu
Mislim da je Boris Johnson pravi prototip novog torijevca: nesposobni, duhoviti tupson, koji nema tri blage veze sa zivotom.


Stoji, but at least he's a character - vecina drugih su non-entities, manje vise.

Brauna je pokopao i onaj skorasnji incident, kad se prosrao u neiskljuceni mikrofon, hehe...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 10:31 13.05.2010

Re: Smorili su ga ovih

Strpljivo cekamo Milibanda, sta da se radi...

yugaya yugaya 16:10 12.05.2010

pa

laburisti nisu bas tako mirno otisli u legendu - juce je bio jedan od zanimljivijih dana u istoriji ostrvske politike, sa sve zavrtanjem ruku Gordonu Braunu od strane Kembela i Mendelsona i nudjenjem glave na tanjiru Klegu zarad ostanka na vlasti.

Posledice svega toga vec pucaju u javnost , a ja sam se ludo zabavljala prateci celu situaciju , eskaliralo je nekoliko puta ovih dana u skoro urnebes

Colin_bgd Colin_bgd 16:34 12.05.2010

Re: pa

sa sve zavrtanjem ruku Gordonu Braunu od strane Kembela i Mendelsona i nudjenjem glave na tanjiru Klegu zarad ostanka na vlasti.

Mislim da se nije odigralo bas tako. Ne isplati se lejberu da su ostali na vlasti, a da nisu najjaca stranka u Westminsteru, iz vise razloga... Mendelson to sigurno shvata.
yugaya yugaya 17:00 12.05.2010

Re: pa

Colin_bgd
Mislim da se nije odigralo bas tako.

I beg to differ
10 maj
11 maj
Colin_bgd Colin_bgd 17:07 12.05.2010

Re: pa

yugaya
Colin_bgd
Mislim da se nije odigralo bas tako.


I beg to differ


10 maj

11 maj

Da, a The Times su primer objektivnosti. Ko im ono bese vlasnik...

yugaya yugaya 17:22 12.05.2010

Re: pa

Erm, nisam ih citirala zbog objektivnosti nego zbog toka razvoja dogadjaja ali ok.

od drugde:
Lord Mandelson and Alastair Campbell were facing a furious Labour backlash last night after trying to bounce the party into a 'suicide pact' with the Liberal Democrats.

Mr (Jack)Straw yesterday told friends that Lord Mandelson was facing a huge backlash over a move which had robbed Mr Brown and Labour of any hope of making a dignified exit after 13 years in power.

'People are totally and utterly bewildered that Gordon was ever persuaded to go along with this. How anyone ever thought it was a good idea is astonishing.'






aleksandarmarinkovic aleksandarmarinkovic 16:21 12.05.2010

Izbori u UK

Nadam se da ce da promene i izborni sistem koji je sulud, dobijes skoro cetvrtinu glasova, ravnomerno rasporedjenu celim ostrvom i dobijes manje od 10% poslanika. Ostalo je stvarno na nivou vrlo ozbiljne zemlje, kao sto autor bloga napisa, ostra borba, ali fer (nije bilo prozivanja ko je "ustasa" i sl.). Gledao sam onu cuvenu prvu debatu i stvarno ih je Nick tada razbucao. Ali bez obzira, ni novi a ni stari premijer nisu za bacanje u poredjenju sa ovi nasim amaterima.
Colin_bgd Colin_bgd 16:37 12.05.2010

Re: Izbori u UK

i stvarno ih je Nick tada razbucao

"I agree with Nick."

Samo, plasim se da je malo precenio svoj licni autoritet i znacaj, i da je odgrizao veci zalogaj nego sto moze da proguta...
Doctor Wu Doctor Wu 20:33 12.05.2010

Ono sto je mene najvise dojmilo

je relativna lakoca s kojom je Brown odstupio. Iako mu je (jako) bilo stalo da ostane na vlasti (na koncu, citav zivot je posvetio tome), kad je ukapirao da mu je vlada run its course, izasao je pred novinare, odrzao srceparateljski govor, otisao kod kraljice i paf. Ne znam zasto, ali odmah mi je palo na pamet koliko Srbiji treba da se ratosilja nekih potpuno nevaznih likova poput Tomice Milosavljevica ili Dinkica. Sta tek reci za Crnu Goru gde Djukanovic neprikosnoveno vlada, evo, vec dvadeset drugu godinu?

Smenjivost vlasti, najvaznija tekovina demokratije.
mariopan mariopan 21:24 12.05.2010

Re: Ono sto je mene najvise dojmilo

Elegantna promena u hodu, da zivot ne bi morao da stane. Pas koji od svakog karavana uvek nauci nesto novo...

Sviđa mi se, ali kod nas je neizvodljivo.
Ne pitaj zašto, ima mnogo "zato".
Colin_bgd Colin_bgd 09:34 13.05.2010

Re: Ono sto je mene najvise dojmilo

Sviđa mi se, ali kod nas je neizvodljivo.

Kod nas bi zivot prvo morao da krene da bi moglo nesto da se preduzme da ne stane.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 10:35 13.05.2010

Re: Ono sto je mene najvise dojmilo

Smenjivost vlasti, najvaznija tekovina demokratije.

doktore, najzad i s tobom u necemu da se slozim....
Doctor Wu Doctor Wu 19:14 13.05.2010

Re: Ono sto je mene najvise dojmilo

Aleksandar Stosic
Smenjivost vlasti, najvaznija tekovina demokratije.

doktore, najzad i s tobom u necemu da se slozim....

Jao, bas ti hvala. Kad bi samo znao koliko mi to znaci...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 23:03 13.05.2010

Re: Ono sto je mene najvise dojmilo

Kad bi samo znao koliko mi to znaci...

bas si divno to srocio...
Goran Vučković Goran Vučković 16:41 13.05.2010

Počevši od sebe...

Vest:

Ministers in the new government will be paid 5% less than those in the previous Labour government, prime minister David Cameron announced today after the first cabinet meeting of the Conservative and Liberal Democrat coalition.

Ministerial pay will be frozen for the lifetime of the parliament, with no increases to reflect inflation.

The move is a clear sign that the new government is taking a tough line on public sector cuts as it tries to cut the deficit.

The government claims that some £300,000 will be saved this year when all government ministerial positions are taken into account. Combined with the savings made by freezing ministerial pay, £3 million will be saved over the lifetime of the parliament.

The prime minister is not immune from the cuts; he will be paid £142,500, a reduction of £7,500 compared to his predecessor Gordon Brown.

The news comes as part of a crackdown on public sector pay, with a review planned on the affordability of public sector pensions.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana