Eksperimenti u blogovanju

SUMRAK

mikele9 RSS / 13.05.2010. u 00:01

Sumrak%20na%20planini%202.jpg

 

Šta je to SUMRAK? Jel to predveče? Čekaj, tamo MRAK a ovde veče, tamo SU a ovde pred! Na francuskom sous (čita se: su) znači ispod, pod, npr sous-marin = (is)podmornica, (is)podmorski. A pred? Pa to je ispred. Zbrka! Dal je ispod MRAK-a ili je ispred večeri? Kad još ovde umuvam tursku ićindiju, kud koji mili moji! Kad kažeš podne, ponoć, zora, dan, noć, sve ti je jasno ali SUMRAK ili predveče? Zavrzlama. Etimolozi, Enigmate, Euharisti, Ihtiolozi, Kinolozi i ostali olozi, u pomoć! Pametan Đura, mislim Jakšić, Ponoć je nema boginja..., nije hteo čovek (s pravom) da se bakće sa kojekakvim SUMRAK-ovima i predvečerjima! Mutna je to rabota i ako je samo lingvistička, ko zna kakve konotacije sobom nosi i podrazumeva? A još kad dodam sinoć i noćas, upadam u rupčagu bez dna. Jeste Aleksa pevao: Sinoć kad se vraćah iz topla hamama..., ali de ti Lekso objasni to sinoć! Hamam, pa pride i topao razumem ali sinoć, šta ti je to? Ima u toj reči NOĆ, šta će joj onda ono si? Da nije neka izanđala gilipterska ujdurma tipa: Si Mile buba jež? I noćas! Počinje sa NOĆ ali se završava sa neshvatljivim as. Š’a je u pitanju, Pjatnikov špil i As Herc ili As Pik? Kad bolje razmislim, predveče je možda jednostavno objasniti, nije veče nego tek što nije. E ali šta je to veče? Da li je to noć, noćna tmina i tmuša. Zašto se onda ne kaže, ako jeste, prednoć? Veče, od njega je nastalo večerati a večerati se može u pet, šest, šest i po, sedam, osam sati, u pola dvanaest, kako kome odgovara i pasuje. Šta je onda veče? Možda svako slobodno može da procenjuje ali čemu onda termin.

Dejan Ćorković je po romanu Isaka Babelja 1983 godine snimio film pod nazivom SUMRAK. Film pod istim nazivom SUMRAK je ekranizacija istoimenog romana

Stephanie Meyer i razbija blagajne. U bratskoj nam Rusiji, u fašistoidnoidiotskom  muzičkom odjeljku, egzistira, kak’ bi to rekel, opskurna grupa pod imenom SUMRAK. Muziciraju tz Black Metal a teme su im (sažeto) Paganizam, Ponos, Satanizam...zašto li mi to zvuči tako familiar? Članovi SUMRAK-a su:

Demiurg - Guitar, S.R. - Guitar, Vocals, and Lucius - Bass.  Zbog zdravlja je bolje ne slušati a kamo li videti! Ali i naš (vaš, njihov...) Darkić prezimenom Rundek & njegov (JAT) Cargo Orkestar pjevaju pjesmicu put u SUMRAK. Kada sam se već zapleo u pesme i njine izvođače, ne bi bilo fer a da ne pomenem Zoranu Lolu Novaković koja je davno, davno, svojim raskošnim glasom otpevala: Ne pali svetla u SUMRAK. Samo mi recite da još niste pročitali knjigu SUMRAK idola Aleša Debeljaka?! Veseli Šokci diljem susjedne nam Republike Hrvatske, pjevajući Ljetno PREDVEČE sakupljaju šolde za nedajbog crne dane. Pazi oglas na netu: SAMO SLEDEĆA TRI DANA MOŽETE DOBITI DELO OVAKVOG KVALITETA PO CENI OD 5000 DINARA, PEJZAŽ BEOGRADA PREDVEČE, ulje na platnu, format 55 x 70cm, neuramljena...www.limundo.com. Ima još: Slika PREDVEČE fotografija jako lijepa fotka, divna dijagonala ovim putićem u dubinu fotke, fantastične boje smiraja dana, www.pticica.com. Ovom ću se vratiti zbog SMIRAJ-a. Đilas (Milovan) je prvo popljuvao a nekoliko godina kasnije kada je okrenuo ćurak naopako, se posipao pepelom po tz disidentskoj glavi, inače (između mnogih) ljubimica Vladimira Petrovića, poštovana Isidora Sekulić napisala PRED VEČE na Savi. Primetno je i lako uočljivo da je razdvojila PRED i VEČE. Koliko god povučena a od vlasti i skrajnuta bila, dobro je znala da se ne treba igrati rečima, bilo je opasno po vlastitu glavu. Da se povrnem SMIRAJ-u, tj SMIRAJ-u dana. Smiriti dan, kako to zvuči? Smiriti možeš (uz nadljudski napor) sebe, dati detetu sisu i smiriti ga, smiriti nervoznog konja pred trku...kako možeš smiriti dan? Dan koji se ili sebe smiruje. Smiriti, da li je isto kao i umiriti? Umiraj dana? Oh, gle, pazi, vidi...iako je stvar prilično zamumuljena i nejasna kao da imam kokošije slepilo, sve oko mene je u nekakvoj polumagli, konturasto, kroz zamagljen prozor gledajuće, može biti da je ovo...ne, nije...ili jeste...nisam jedini koji se bavi SMIRAJ-em dana! Književnica ovdašnja Gordana Kujić je za knjigu SMIRAJ DANA na Balkanu, postala laureat/dobitnik Zlatnog bestselera Večernjih Novosti. Istraživački landarajući po net-u nailazim na: dalekovodi u SMIRAJ DANA, jellys, iz albuma PRIRODA, fotografija, slikana sa Canon EOS 350 D Digital, datum: 9.6. 2009., 15:04:54. Zatim: Hrvatski radio Županija (97’5 MHz) radio s dušom, SMIRAJ DANA. Slika članka. Tek što je sunce zašlo (12.svibnja u 20 i 30) na vedrom nebeskom svodu nad Županijom pojavio se mjesec u svojoj mijeni prve četvrti...Jadranka Štajduhar: SMIRAJ DANA, akvarel, 43 x 67cm, galerija.fer.hr. SMIRAJ DANA. Zastao sam zapanjenim pogledom uperenog u nebo: Zašto sam to tek sad primetio. Aparat je bio pri ruci. I evo, eto. Objavio Art Genius. I još: Danas se je vratila doma kasno i nervozna radi nekih neobavljenih poslova i rekla da hoće na more smirit živce sa SMIRAJ-em DAN-a.

SUMRAK, PREDVEČE, NOĆAS, SINOĆ, SMIRAJ! Da li je to moguče? Ova srpska (ne bih iz političkih razloga uključivao, ja bih ih nazvao srodne, grešna mi duša, jezike kao npr Bošnjački, Crnogorski, Hrvatski...) jezička papazjanija oko neidentifikovanih doba dana, ima i svoj pandan u rodbinskim nazivima. U Hrvatskoj (po ugledu na Europu i to ohahaj odavno) svi osim rođene braće ili sestara su rođaci i rodice. I bolje se ljudi snalaze. Ajd’ kod nas recimo sestra/brat od tetke, strica, ujaka ili baba, prababa, čukun baba, deda, pradeda, čukun deda ali kad (posebice zadnjih godina) krenu poznavaoci serbskog jezika, sve moj akademik do mog, sa kurđelima i askurđelima, pomislim da sam na periferiji Ulan Batora, gde mi neki maleni krivonogi Mongolac na moje pitanje gde je železnička stanica, odgovara: Askurđel! A kako se snalazite sa šuracima, pašenozima, zaovama i jetrvama? Ja ni pod razno, pojma nemam ko je kome šta i da li je nešto!

Jaoj meni do boga miloga, jutros otvorim B92 Blog, da ga po navici prelistam, da vidim imali čega novega, kad na njemu post: Eksperiment u blogovanju drage mi mirelarado. Nije, jaoj meni.... zbog posta a sačuvaj me bože, zbog rekoh već, drage mi Mirele, nego na dnu druge strane Vojislav Stojković ni manje ni više nego Borhesovu pesmu Manje boba a više sladoleda! ’Ajd za bob, čak i za sladoled ali sluđujući Borhi peva(še):...više SUTON-a posmatrao! Samo mi je još SUTON falio! Kao, nije mi bilo preko glave SUMRAK-a, PREDVEČE-ri, NOĆAS-a, SINOĆ-a, SMIRAJ-a, nego mi sad k’o prst u oko ljubazni Horhe turi SUTON! E to je previše i za mene koji sam vazdan spreman da se poigravam i zajebavam sa rečima, da kujem nove (Gras me još početkom sedamdesetih tome naučio) ili obrćem, zavrćem, torziram uobičajeno im značenje! U prethodim jezičkim nam nejasnostima ipak postoje i poznate reči, npr: su-MRAK, pred-VEČE, NOĆ-as, si-NOĆ, s-MIR-aj ali u reči SUTON? Doduše imamo ovde SU (po gore pomenutom francuskom sous = ispod) a šta čemo sa TON? Je li u pitanju muzika, ton vuče ka muzici? Znači dobijamo značenje: ispod tona, ispod tonaliteta. Da me čereče Atlini za taj posao zaduženici ili me raspinju k’o saborce Spartakove (Tračanin po nacionalnosti) sedamdeset i jednu godinu pre bezgrešno rođenog sina, ič se ne razbiram u toa! Duboko, onako, very deep, se zamislim i u tom teškom dumanju, padne mi na pamet!

Ali i ja Wikipediju za trku zvanu takmičenje, imam! Pomenuh onako više nasumice vezu sa muzikom i na Enciklowikipediji pravo u centar mete: SUTON, jedina opera Stevana Hristića, prvi puta izvedena 1925 godine u Narodnom kazalištu u Beogradu. Za libreto opere skladatelj je uzeo SUTON, središnji dio Dubrovačke Trilogije Iva Vojnovića....opisuje propadanje patricijskog Dubrovnika.

Znači SUTON ima neke veze sa propadanjem, patricijskim, bilo kakvim, pa i našim današnjim. Da nije sofizam....a i neka je. Muzički je spregovan i sa grupom Ritam nereda, š’a, imaju stvar SUTON. Kad se već nađoh (svojevoljno) na Wikipediji, nadaljujemo: SUTON, cena: 780 dinara, autor: Nelson de Mil, izdavač: Laguna. Televizija SUTON iz Savinog sela i Frankfurta uživo! Bog te maz’o! Pobratimljeni Savino selo i Frankfurt, tako nekako mu dođe. Neviđeni biser (pažljivo čitajte): 21.januar 2010. (sada dok ovo pišem je 10.januar 2010.)... Večernje novosti pre devet dana. Večernje novosti: Idila u SUTON. Večernje novosti, Entoni Hopkins, prizori SMIRAJ-a dana, idila... SUTON, regie: Goran Paskaljević, scenario: Goran Paskaljević, Filip David, musik: Walter Sharf, camera: Tomislav Pinter, premiere: 23.11.1982. SUTON Bosne by Jovan Spremo, 1997., izdavač Kultura (Beograd). Ne mogu više, ponestalo mi snage, smučilo mi se, samo još da dotučem one koji imahu volje i koji uz nadljudski napor stigoše dovde, SUMRAK by Charls Baudelaire:

Evo ljupko vece, pobratim svih hulja,
Korakom ortaka necujno se šulja;
K'o ložnica velja nebo se zatvara,
A covjek nestrpljiv u zvijer se pretvara.
O prijazno vece, želckuju te oni
Koji s pravom vele - umorni i boni -:
''Radili smo danas'' - vece melem nosi
Duša koja trpi i pocinak prosi,
Starcu ucenjaku kome vjedje teže,
I radniku svakom koji trudan liježe.

U zraku, medjutim, demoni se bude
Po nemiru nalik na poslovne ljude,
Sve kapke i strehe okrznu u letu.
Dok svjetla na vjetru ziblju se i letu,
Ulicama svuda Blud se pali tada,
K'o mravinjak vrvi u njedrima grada;
On posvuda krci sebi put potajni,
Dušmaninu slican, sprema prepad tajni;

Rijuci po blatu što sred grada diše,
Poput crva snagu iz Covjeka siše.
Odsvakud se cuje iz kuhinja pisak,
Kazališta žamor i kapele vrisak;
Za stolom gdje koska užitak je fini,
Sjate se bludnice i sudruzi njini;
Tokovi što nocu za odmor ne znadu,
Uskoro i oni prionut ce radu:
Provalit ce vrata i opljackati kase
Da požive malo, odjenu metrese.

Saberi se, dušo, u tom teškom casu
I ne slušaj ciku što gradom se rasu.
To je cas kad patnje bolesnih su ljuce
Mracana Noc ih davi i u ponoc vuce
- u bezdanu jamu, zajednicku svima,
Bolnice su pune njinim jaucima.
Mnogi više nece uvece kraj vatre
Sa voljenom dušum da sjede i snatre.

A koliki nisu osjetili nikad
Toplinu svog doma, nit živjeli ikad!



Komentari (87)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 00:08 13.05.2010

dobro veče

lijepa noć, zar ne?
arianna arianna 00:15 13.05.2010

Re: dobro veče

selica_nena selica_nena 00:19 13.05.2010

Re: dobro veče

Gle, već prošla ponoć, a ja od sumraka piljim u ekran.

P.S. Znaš li da je Inđija dobila ime upravo po turskoj reči ićindija?
mikele9 mikele9 00:33 13.05.2010

Re: dobro veče

dobro veče
lijepa noć, zar ne?

Dobro rano jutro, lijepa zaNOĆ
mikele9 mikele9 00:38 13.05.2010

Re: dobro veče

Spomenuh u tekstu
mikele9 mikele9 00:41 13.05.2010

Re: dobro veče

P.S. Znaš li da je Inđija dobila ime upravo po turskoj reči ićindija?

Baš ti hvala, pojma nisam imao, baš sam pre neki dan vozom prolazio kroz Inđiju a vekovima se pitam kako joj je nadenuto ime!
selica_nena selica_nena 00:54 13.05.2010

Re: dobro veče

ićindija (tur. ićindi)
večernji čas koji deli vreme na polovine; treća po redu od pet dnevnih molitava kod muhamedanaca, koja se obavlja uveče, po zalasku sunca.



Legenda kaže da su na ovom mestu trgovački karavani stajali da obave večernju molitvu, pa se tako i začelo prvo naselje, koje je kasnije preraslo u ovo što danas zovemo Inđija.
mikele9 mikele9 10:03 13.05.2010

Re: dobro veče

ićindija (tur. ićindi)
večernji čas koji deli vreme na polovine; treća po redu od pet dnevnih molitava kod muhamedanaca, koja se obavlja uveče, po zalasku sunca.

Legenda kaže da su na ovom mestu trgovački karavani stajali da obave večernju molitvu, pa se tako i začelo prvo naselje, koje je kasnije preraslo u ovo što danas zovemo Inđija.

E to se zove iscrpno i činjenično obaveštljivo
jesen92 jesen92 00:14 13.05.2010

kakva fotka..

...citacu sutra...

....procitah malo izmedju redova ...izvini, a gde je taj Mirelin post? kako ga ja ne vidim
JJ Beba JJ Beba 00:21 13.05.2010

Re: kakva fotka..

Šta je to SUMRAK? Jel to predveče? Čekaj, tamo MRAK

ne znam šta je to sumrak, al znam da je tišina mrak za uši.
eto
mikele9 mikele9 00:35 13.05.2010

Re: kakva fotka..

kakva fotka..
...citacu sutra...

Hvala, važi.
....procitah malo izmedju redova ...izvini, a gde je taj Mirelin post? kako ga ja ne vidim

Bio pa pro'šo, potraži bolje, mislim da je bio u januaru
mikele9 mikele9 00:43 13.05.2010

Re: kakva fotka..

ne znam šta je to sumrak, al znam da je tišina mrak za uši.
eto


Tišina ne samo da je mrak za uši nego što može da booooli!
jesen92 jesen92 00:59 13.05.2010

Re: kakva fotka..

Bio pa pro'šo, potraži bolje, mislim da je bio u januaru
.. Mikele sta zezas...pa napisao si kako si jutros gledao sta ima novo na blogu...izgleda, ipak, da ne valja da se cita izmedju redova....
mirelarado mirelarado 01:51 13.05.2010

Re: kakva fotka..

Сумрак на мору:

mikele9 mikele9 10:06 13.05.2010

Re: kakva fotka..

. Mikele sta zezas...pa napisao si kako si jutros gledao sta ima novo na blogu...izgleda, ipak, da ne valja da se cita izmedju redova....

Jaoj meni di boga miloga...pa ja nigde nisam stavi da sam ovo pisao u januaru!
Izvini o draga mi jeseni i ostali
ddsonik ddsonik 10:09 13.05.2010

Re: kakva fotka..

(sada dok ovo pišem je 10.januar 2010.)


Trebalo mi je malo da nadjem, ali sam bio siguran da sam video u tekstu.

cetvorooki
mikele9 mikele9 10:10 13.05.2010

Re: kakva fotka..

Crepuscolo sul mare
Сумрак на мору

Fantastično Mirela ali more 'ajde de, a SUMRAK!
mikele9 mikele9 10:14 13.05.2010

Re: kakva fotka..

(sada dok ovo pišem je 10.januar 2010.)


Trebalo mi je malo da nadjem, ali sam bio siguran da sam video u tekstu.

cetvorooki

Jednog dragog kolegu zovu oštrooki ali ti si zaista četvorooki! Čak i ja napisah jeseni da nisam nigde stavio da sam tekst napisao u januaru
jesen92 jesen92 22:33 13.05.2010

Re: kakva fotka..

Jednog dragog kolegu zovu oštrooki ali ti si zaista četvorooki! Čak i ja napisah jeseni da nisam nigde stavio da sam tekst napisao u januaru
...vudela ja Mikele al tek kad sam procitala svaki red..
mikele9 mikele9 22:46 13.05.2010

Re: kakva fotka..

Jednog dragog kolegu zovu oštrooki ali ti si zaista četvorooki! Čak i ja napisah jeseni da nisam nigde stavio da sam tekst napisao u januaru


...vudela ja Mikele al tek kad sam procitala svaki red.

Samo brzopletost, ne, nikako nisu godine u pitanju
miloradkakmar miloradkakmar 00:23 13.05.2010

Sumrak

sutona u predvečerje smiraja noći.
docsumann docsumann 00:33 13.05.2010

Re: Sumrak

Sumrak sutona u predvečerje smiraja noći




mikele9 mikele9 00:36 13.05.2010

Re: Sumrak

Sumrak
sutona u predvečerje smiraja noći

Milorade Majstore!
yugaya yugaya 00:26 13.05.2010

Šta je to SUMRAK?

to je kad se maze dan i noć.

krišom.
mikele9 mikele9 00:46 13.05.2010

Re: Šta je to SUMRAK?

Šta je to SUMRAK?
to je kad se maze dan i noć.

krišom.

Prihvatam ali ne sasvim ubeđen
yugaya yugaya 09:50 13.05.2010

Re: Šta je to SUMRAK?

mikele9

Prihvatam ali ne sasvim ubeđen


pa ondak da probam da vas ubedim skroz:

U sobi će biti sumrak, blag ko tvoje
srce, sumrak stvoren da se dugo sanja.
Na oknima svetlim zablještaće boje
U taj sveži trenut prvoga saznanja...

Rakic


LET us go then, you and I,
When the evening is spread out against the sky
Like a patient etherised upon a table;

T.S.Eliot


Sa tela sumrak svlačim
Dan mi je našao lice
Vetar kosu razveselio
Pogled mi začuđen lista
Senka iz sunca niče
Svet na pragu srca stoji
Opet obroncima plavim
U glas ti bistri silazim
Po našu čarobnu lampu


Popa
yugaya yugaya 09:58 13.05.2010

magija čarolija



U sumrak otežaju senke
I plaze nam po licima
Sjaj u očima je dubok i nestvaran
Putujemo rečima i razmišljamo koracima


mikele9 mikele9 10:18 13.05.2010

Re: Šta je to SUMRAK?

mikele9

Prihvatam ali ne sasvim ubeđen



pa ondak da probam da vas ubedim skroz:

U sobi će biti sumrak, blag ko tvoje
srce, sumrak stvoren da se dugo sanja.
Na oknima svetlim zablještaće boje
U taj sveži trenut prvoga saznanja...

Rakic


LET us go then, you and I,
When the evening is spread out against the sky
Like a patient etherised upon a table;

T.S.Eliot


Sa tela sumrak svlačim
Dan mi je našao lice
Vetar kosu razveselio
Pogled mi začuđen lista
Senka iz sunca niče
Svet na pragu srca stoji
Opet obroncima plavim
U glas ti bistri silazim
Po našu čarobnu lampu

Popa

Prihvaćeno bez rezerve....mada ostao crvić sumnje u jednoj fijočici moždanog mi podruma
mikele9 mikele9 10:19 13.05.2010

Re: magija čarolija

U sumrak otežaju senke
I plaze nam po licima
Sjaj u očima je dubok i nestvaran
Putujemo rečima i razmišljamo koracima

E ovo je argument koji ne mogu niti želim da pobijem, Hvala ti
docsumann docsumann 00:48 13.05.2010

Zona Sumraka



mikele9 mikele9 00:51 13.05.2010

Re: Zona Sumraka

Zona Sumraka

Nije mi dosta SUMRAK-a nego mi sad uvali i Zonu. Vidim ja nema ništa od spavanja
docsumann docsumann 00:56 13.05.2010

Re: Zona Sumraka

Ova je ona o par "prijateljskih" porodica u trenutku objave nuklearnog napada...antologijska
mirelarado mirelarado 01:10 13.05.2010

Re: Zona Sumraka

mikele9
Zona Sumraka

Nije mi dosta SUMRAK-a nego mi sad uvali i Zonu. Vidim ja nema ništa od spavanja


Наравно да нема кад у предвечерје свираш повечерје, па ћемо овде дочекати праскозорје.
mikele9 mikele9 01:30 13.05.2010

Re: Zona Sumraka

Nije mi dosta SUMRAK-a nego mi sad uvali i Zonu. Vidim ja nema ništa od spavanja

Наравно да нема кад у предвечерје свираш повечерје, па ћемо овде дочекати праскозорје.

E lepo mi ga smesti Mirela! Šta mu to sad dođe praskozorje, jel' to tz cik zore a i to ne znam o čemu se radi. Da li zora praska ili ciči
docsumann docsumann 01:31 13.05.2010

Re: Zona Sumraka

Da li zora praska ili ciči

zora zri
mikele9 mikele9 01:32 13.05.2010

Re: Zona Sumraka

Ova je ona o par "prijatelskih" porodica u trenutku objave nuklearnog napada...antologijska

Hvala ti prijatelju, ja sam se samo šalio sa zonom, znaš ono: kad sam već počeo da se zezam a bogami i vi ostali, neka se tako i nastavi. Lečimo se smehom
mikele9 mikele9 01:34 13.05.2010

Re: Zona Sumraka

zora zri

E sad ga baš pretera! Nije zora pšenica (ječam, raž...) pa da zri. Elaboriraj to ali argumentovano
mirelarado mirelarado 01:36 13.05.2010

Re: Zona Sumraka

mikele9
E lepo mi ga smesti Mirela! Šta mu to sad dođe praskozorje, jel' to tz cik zore a i to ne znam o čemu se radi. Da li zora praska ili ciči


То је онај тренутак кад зора тек што није цикнула. Још је мрак, али не више онако црн, већ избледео. Најава свитања.

Узгред, сад је глуво доба ноћи.
docsumann docsumann 01:40 13.05.2010

Re: Zona Sumraka

zora zri

Elaboriraj to ali argumentovano


pa, ustvari, jedini pravi argument je taj da dobro zvuči.

znači - mora da je tačno
docsumann docsumann 02:07 13.05.2010

Re: Zona Sumraka

Lečimo se smehom


cepamo smajlije ko bensedine
stari92 stari92 07:00 13.05.2010

pomr'čina

mirelarado

предвечерје


http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%88%D0%B0_%D0%A1%D1%82%D0%BE%D1%88%D0%B8%D1%9B


.. Широк пут .. царски ..магла паднала ..
%
.. Шербеџија Р. ~ нЕ дај се Y,не дај се годинама .. јер ..

D))


mikele9 mikele9 10:22 13.05.2010

Re: Zona Sumraka

То је онај тренутак кад зора тек што није цикнула. Још је мрак, али не више онако црн, већ избледео. Најава свитања.

Узгред, сад је глуво доба ноћи

Dakle sad smo već na terenu Otologije
mikele9 mikele9 10:25 13.05.2010

Re: Zona Sumraka

pa, ustvari, jedini pravi argument je taj da dobro zvuči.

znači - mora da je tačno

Bolji argument u zemlji Serbiji nisi mogao da nađeš! Prihvatam, dobro zvuči
razmisljam razmisljam 02:00 13.05.2010

У предвечерје

понад града...
mikele9 mikele9 10:28 13.05.2010

Re: У предвечерје

У предвечерје
Oblak...понад града..

E sad sam tek u nebranom grožđu! Pored SUMRAKA, SMIRAJA, SUTONA....sad i PONAD!
razmisljam razmisljam 16:30 13.05.2010

Re: У предвечерје

Прочитао си ме!
jasnaz jasnaz 07:15 13.05.2010

Majstor

stari92 stari92 08:00 13.05.2010

Радуј се (питају Ме,питају) ~ О.М ан д ић

jasnaz



Спасовдан

Д)
mikele9 mikele9 10:37 13.05.2010

Re: Majstor

Majstor

Creator
stefan.hauzer stefan.hauzer 07:22 13.05.2010

...

mikele9 mikele9 10:41 13.05.2010

Re: ...

Tonight, Tonight by Smashing Pumpkins

Me dragi Stefane tera da preispitam svoje stavove glede gore napisanog. Thank you
stefan.hauzer stefan.hauzer 23:02 13.05.2010

Re: ...

Evo,jos jedna za tebe...

(ceo dan je slusam,ne moz' iz glave mi izadje)
mikele9 mikele9 12:48 14.05.2010

Re: ...

Evo,jos jedna za tebe...

(ceo dan je slusam,ne moz' iz glave mi izadje

Hvala Stefane...ne čudi me ni malo!
dirtyharry dirtyharry 08:30 13.05.2010

Preporučujem

od sumraka do svitanja




mikele9 mikele9 10:43 13.05.2010

Re: Preporučujem

dirtyharry
Preporučujem
od sumraka do svitanja

Kako da ne prihvatim preporuku mog dragog maldog i iskusnog vršnjaka, oberučke i jednoglavo
ddsonik ddsonik 09:05 13.05.2010

a kako bi nazvali...

... svaki put kad letim sa istoka na zapad, a volim da (g)virim kroz one prozorcice na aeroplanu, mogu da vidim i jednu mnogo (su)ludu sliku - nekako lici na onu tvoju gore u postu, ali obrnuta - dole bude mrak, a gore dan, samo sto je podeljeno na pola neba, da tako kazem. Zbunjuje me totalno, ali ne mogu da odolim - mnogo je dobra scena!

Sve gore navedene reci predstavljaju vrlo rastegljive vremenske odrednice i kao takve pogodne za zloubotrebu razne vrste, kao uostalom i svi nedovoljno jasno definisani termini. Recimo, dogovorimo se da svratim Predvece - sto znaci da sam zakasnio ako je pao mrak, mada opet i tu mozemo da se 'glozimo' oko znacenja...Ma u pravu si, skroz je to zbunjujuce

Pozdrav

p.s.
ako te zanima razlog moje prolecne nedorecenosti/nesigurnosti...
mikele9 mikele9 14:30 13.05.2010

Re: a kako bi nazvali...

Ma u pravu si, skroz je to zbunjujuce

Volim da se šalim i igram...pa i sa rečima i značenjima
Pozdrav

I tebi i znaš kome još
p.s.
ako te zanima razlog moje prolecne nedorecenosti/nesigurnosti...

ovo mi je posebno simpa
-Hi, I’m Keko – izgovara sitna japanka sa najdobrocudnijim osmehom i dodaje – you are very tall!
-Oh yes, I am, but it is not my fault – odgovaram saljivo –
trust me, it is not always convenient to be so tall
ddsonik ddsonik 17:49 13.05.2010

Re: a kako bi nazvali...

I tebi i znaš kome još

Hvala njlepse

Da znas da nije zgodno - ceo svet je 'podesen' za neke 'normalne' visine. Cim iskaces iz tih okvira, nezgodacija A realno, sa mojih 1,9m nisam bas toooooliko van standarda, ali izgleda da je dovoljno (razmak sedista u busu, avionu, automobilu, visina sipki u prevozu, vrata, duzina kreveta...

Hvala na poseti
Da se vratim na temu - evo, kod mene mrkli mrak, bez ikakvih dodataka - jednostavno mrak
angie01 angie01 09:07 13.05.2010

za Vinsenta!

angie01 angie01 09:12 13.05.2010

for Nostaldzi!

Jelica Greganović Jelica Greganović 11:31 13.05.2010

Reči

Predveče ima r, d i č, zajedno daju toj reči grublji zvuk od onog što oko vidi u prevečerje.
Suton ima drugi prizvuk, biće zato što mu je unutra i glagol tonuti, i iako sunce izgleda kao da tone u to vreme, ipak meni zvuči suviše davljenički da bi bio baš po meri tom dobu dana.
Sumrak ima suviše mraka u sebi.
Zato mi smiraj još i najbolje, najnežnije zvuči, jer govori više od pukog određivanja dela dana, jer pored slike u očima nudi i osećaj.

A, u smiraj dana, pre no što nastupi noć, pojavi se poslednja, zlaćano-ružičasta traka svetla, već stisnuta između mraka koji odozdo guta sve do horizonta, istovremeno se spuštajući sve širom trakom u pokušaju da sastavi šavove. Ta poslednja traka svetla uveče (ali i ona prva jutarnja koja cepa mrak po šavu) se u Sloveniji zove - zarja. Jutranja ili večernja zarja. Tako se zove naša Princeza, koja je od prvih meseci jako slična toj jutarnjoj tračici prvog svetla, sva je zlaćana i ružičasta. Da ne bi bilo zabune oči su joj plave kao nebo u letnje podne, izbledelo od sunca.
mikele9 mikele9 14:34 13.05.2010

Re: za Vinsenta!

za Vinsenta!

Hvala u njegovo ime, trenutno je kod Otologa, neki problem sa ušima
mikele9 mikele9 14:41 13.05.2010

Re: Reči

Ta poslednja traka svetla uveče (ali i ona prva jutarnja koja cepa mrak po šavu) se u Sloveniji zove - zarja. Jutranja ili večernja zarja. Tako se zove naša Princeza, koja je od prvih meseci jako slična toj jutarnjoj tračici prvog svetla, sva je zlaćana i ružičasta. Da ne bi bilo zabune oči su joj plave kao nebo u letnje podne, izbledelo od sunca.

Princeza Zarja kako lepo zvuči! Nema zabune oko očiju, samo takve može i mora da ima Princeza Zarja
P.S. A 'el znaš da nas svetlookih (plavookihi zelenookih) ima samo oko 15% na svetu? Sve Prnceza do Princa
kukusigameni kukusigameni 14:54 13.05.2010

LASTOVO



Pre malo vise od nedelju dana.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:55 13.05.2010

Re: Reči

Nisam to znala, a što ste tako deficitarni zna li se? Naših troje ima sve farbe očiju, Mali sin zelene, Princeza plave, a Prestolonaslednik braonske.
angie01 angie01 16:07 13.05.2010

Re: LASTOVO

kukusigameni
Pre malo vise od nedelju dana.


eeh, Lastovo,...Ubli,ukotvljeni chamci,posle dole od mesta, prema zalivu, kamp u maslinjaku,ribarski brod i bevanda iz lonca, svakodnevna fjaka po rashtrkanim zavijucima obale, izvlachneje mreza sa meshtanima u praskozorje-shkarpina i jastozi, koji lupaju opasnim repom, voznja, dok se zvezda nije josh popela, po rasutom arhipelagu, reze pramac chisto plavetnilo, shto peni dok se podize uz bokove chamsa i prska onim neponovljivim mirisiam,..posle skakanje sa ponte, zajednichke palachinke napravljene na provizornom gorioniku,..uveche kod Lea, uzbrdo lagano, kasnije nizbrdo-malo otezeno.
razmisljam razmisljam 16:29 13.05.2010

Re: Reči

Од нас петоро у кући ( мачке не рачунам ) само ја немам плаве очи. Код нас је, значи, статистика обрнуто пропорционална свеЦкој.
mikele9 mikele9 16:40 13.05.2010

Re: Reči

Nisam to znala, a što ste tako deficitarni zna li se? Naših troje ima sve farbe očiju, Mali sin zelene, Princeza plave, a Prestolonaslednik braonske.

Pa to mu dođe kao slikarska paleta
docsumann docsumann 16:51 13.05.2010

Re: Reči

Од нас петоро у кући ( мачке не рачунам ) само ја немам плаве очи. Код нас је, значи, статистика обрнуто пропорционална свеЦкој.


Gen koji uslovljava svijetle oči je recesivan, a gen za tamnu boju očiju je dominantan. Tako da ako neko ima kombinaciju (nasleđenu od roditelja) svijetli-tamni, imaće tamne oči.
Ovo uslovljava i da roditelji sa svijetlim očima ne mogu da imaju tamnooko dijete (jer nema prisustva tamnog gena - uprotivnom, oni ne bi bili svjetlooki).
Roditelji koji imaju tamne oči mogu imati svjetlooko dijete (u slučaju da i jedno i drugo imaju u svojoj hromozomskoj kombinaciji recesivni svijetli gen).
mariopan mariopan 17:05 13.05.2010

Re: Reči

Stephanie Meyer i razbija blagajne.

Upravo čitam Poklonila mi deca za rođendan, idem redom sve do svitanja.
Ako stignem od posla.
Volim sumrak, tako je mek i još providan, niti dan niti noć. Ostalo je crno- belo a u sumrak i u svitanje sve je čarobno i nestvarno.
Ona fotografija koju si stavio je veoma lepa, eto, ko kaže da oblaci ne mogu da budu narandžasti ili ljubičasti? Nekad, kada vidim takvo nešto u prirodi odmah pomislim, da sada napravim takvu sliku bila bi nestvarna, svi bi rekli da tako nešto ne postoji u prirodi.

Evo kod mene oblaci teški, sve nijanse siene, biće kiše a možda i leda. kada je takva boja pada led, kao juče.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:39 13.05.2010

Re: Reči

Da...kod nas oboje je očito taj gen prisutan, em oči, em su sva deca plava i svetle kože, iako smo oboje braonooki...
mikele9 mikele9 20:11 13.05.2010

Re: for Nostaldzi!

Thank you angie01
mikele9 mikele9 20:41 13.05.2010

Re: LASTOVO

LASTOVO
Pre malo vise od nedelju dana.

Blago tebi! Ja od Krka, preko Lošinja, Cresa, Paga, Raba, Dugog Otoka, Oliba, Molata, Silbe pa Hvara, Korčule i Mljeta...da i Kornati...ali nikad na Visu i Lastovu. Ostao mi žal. Moja žena se sa radošću seća letovanja na Lastovu i često ga pominje.
Evo ti moj omoljeni Mljet
kukusigameni kukusigameni 22:25 13.05.2010

Re: LASTOVO

Bio i na Mljetu. I Peljescu.

Jedrio, pio, jeo, setao i veoma malo spavao.

mikele9 mikele9 22:49 13.05.2010

Re: LASTOVO

Bio i na Mljetu. I Peljescu.

Jedrio, pio, jeo, setao i veoma malo spavao.

E, da i Pelješac sam izostavio. A na Mljetu sam odsedao u Babinim Kućama kod Slavke (devojačko Vojvoda), bili smo kao rod rođeni.
angie01 angie01 08:45 14.05.2010

Mljet,

ima na mom blogu oda Mljet boznstveni, htela sam da linkujem ovde- al ne mogu da otvorim strane-ne znam zashto- pa ako te zanima, probaj tamo.
mikele9 mikele9 13:07 14.05.2010

Re: Mljet,

Otvorio i pročitao.
Babine Kuce, mesto na obali jezera, u stvari su razbacane kuce u nizu i pravi je fjaka ambijent. Jedna od njih je restoran, shto nigde ne pishe, nego se jednostavno prepozna po dva drvena stola i raskimanim stolicama ispred.
E to je Slavkina i Vickova kuća, kod njih sam boravio, kad nije bilo mesta spavao sam u sobi sa sinom im Stjepanom, dok se neka soba ne isprazni. Išao s Vickom i vadio jastoge. Lunjao po Mljetu sa bocom njihovog vina i komadom hleba i pršute, od Polača do Babinog sela i Goveđara. Ostao zaljubljen!
Odlično si to napisala
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:52 13.05.2010

Twilight Saga

Ima i ovakvih sumraka
mikele9 mikele9 22:52 13.05.2010

Re: Twilight Saga

Twilight Saga
Ima i ovakvih sumraka

Obrni, okreni, zavrtelo mi se već od SUMRAK-čenja i TWILIGHT-čenja, ali ima, nije da nema
jesen92 jesen92 23:21 13.05.2010

Re: Twilight Saga

Obrni, okreni, zavrtelo mi se već od SUMRAK-čenja i TWILIGHT-čenja, ali ima, nije da nema
..ima, ima ...evo ti jos malo ...
niccolo niccolo 17:46 15.05.2010

Re: Twilight Saga

Kad reče Pižon Twilight podseti me na dobar japanski film, naslov u prevodu na engleski je Twilight samurai
jesen92 jesen92 23:03 13.05.2010

predgradje

...cudno je i predgradje, zar ne?...nije doba dana al je lokacija..
mikele9 mikele9 08:39 14.05.2010

Re: predgradje

predgradje
...cudno je i predgradje, zar ne?...nije doba dana al je lokacija

Svako predgrađe ima svoje doba (ovo je mudrost da odmah bude jasno!), hvala ti ali "U to doba" smo slušali Ladu Leskovara sa "Potraži me u predgrađu".To volim da čujem i danas, neprevaziđeno! Ja ne umem ali ti potraži ako hoćeš
jesen92 jesen92 22:43 14.05.2010

Re: predgradje

"U to doba" smo slušali Ladu Leskovara sa "Potraži me u predgrađu".To volim da čujem i danas,


Samo za tebe...




mikele9 mikele9 22:57 14.05.2010

Re: predgradje

Samo za tebe..

Hvala Jeseni draga, Carica si!
Kaži kako je Lado dobar!
kukusigameni kukusigameni 08:51 14.05.2010

SUNSET BOULEVARD

mikele9 mikele9 09:46 14.05.2010

Re: SUNSET BOULEVARD

Mnogo voleo film SUNSET BOULEVARD, Gloria fantastična a Erich von Stroheim čudo nad čudima!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana