Muzika| Život

Nervus trigeminus

Nebojsa Krstic RSS / 14.05.2010. u 08:19

Garnizonska ambulanta Črnomelj bila je centralno postavljena prizemna zgrada obložena tamno smedjim ukrasnim lajsnama, od ostalih kasarnskih objekata odeljena travnjakom s jedne strane, i poligonom za obuku s druge, severne strane. Pročelje objekta krasio je veštom rukom iscrtani veliki krst sa kracima jednake dužine. Očigledna želja autora, možda nekog ambicioznog vojnika iz prethodne generacije, biila je da to bude znak Crvenog krsta, on bi u skladu sa Ženevskom konvencijom objekat ove vrste štitio u sličaju agresivnog napada. Međutim, moler je umesto crvenog krsta na beloj pozadini, naslikao beli krst na crvenoj. Tako je ova 4 x 4m velika švajcarska zastava zgradi stacionara davala specifični (i odgovarajući) karakter eksteritorijalnosti u odnosu na okolne građevine.

U sastavu zgrade imali smo: lekarsku ordinaciju, laboratoriju, zubnu ordinaciju, dve bolesničke sobe, veliku spavaću sobu za bolničare, kancelariju, prostoriju za dežurnog, trpezariju, kuhinju, malu spavaću sobu (za mene + 1), apoteku, 2 kupatila, ostavu i pripadajući hodnik. Broj osoblja koji je opsluživao ovaj zdravstveni objekat kretao se između 5 i 8 vojnika, plus dva pripadajuća oficira.

Onog dana kada je lekar, kapetan I klase Igor Bostić otputovao na polaganje jednog od nekoliko delova majorskog ispita, ja sam stupio na svoje novo zaduženje na kome ću provesti sledećih 8 meseci, tako što mi je pokazano gde mi je mantil, slušalice i spavaća soba.

Zubar, kapetan I klase Petrović, pogledao me je sa nepoverenjem. «Koje su grane nervusa trigeminusa?», pitao me je još u hodniku. «Nervus ophthalmicus, nervus maxillaris i nervus mandibularis, druže kapetane!»,  odgovorio sam i izmamivši njegovo potvrdno klimanje glavom.

Barni Popović, je posmatrao scenu s a osmehom. On je imao samo još dva i po meseca do kraja i puno razloga za dobro raspoloženje. Te večeri je ušao je u trpezariju i ne pogledavši veći broj prisutnih prebacio TV program sa fudbala na balet. Onda je seo i zapalio cigaretu. Na ekranu je Barnijeva žena, Sonja Vukićević, izvodila piruetu koja je prisutnog Ali Kadrija iz Tetova, Jovana Čikića iz Zemuna i još nekolicinu, ostavila otvorenih usta.

Barni nije nikada oblačio vojničku uniformu. Provodio je vreme u različitim kombinacijama belih uniformi. Kada se baletski program završio otišao je u kancelariju i telefonirao ženi. Razgovor je potrajao.

Par dana kasnije, u večernjim časovima, došao je jedan zastavnik. Imao je problem. Jedna njegova komšinica, objasnio je, stavila je spiralu. Spirala je sada žulja i šta ona da radi, glasilo je pitanje. Stajao sam, sa čizmama, kožnim oprtačima i kapom. To su bila obeležja dežurnog. Nisam imao ni okvirnu ideju šta komšinica treba da uradi. «Možda da ode kod ginekologa», predložio sam.

Zastavnik je izgubio strpljenje. «Gde je Popović?» upitao je i bez da sačeka odgovor otvorio je vrata njegove (i moje) sobe. Popović je sedeo u jednoj od svojih belih uniformi, noge podigavši na krevet. Na pisaćem stolu stajala je boca Armanjaka, delom popijena. Hladno je pogledao zastavnika ne pomišljajući da promeni položaj i ustane. Zastavnik se izvinio a onda ponovio pitanje, mnogo ljubazniji nego prema meni. Šta dakle on savetuje zastavnikovoj komšinici?

«Neka se jebe u dupe», rekao je Pop ravnodušno.

Kapetan I klase Bostić insistirao je, inače, na urednom vođenju medicinskog protokola. Tražio je da vodim računa o dijagnozama i njihovim šiframa. Pharingitis acuta, 460.0. S vremena na vreme je proveravao. «Krstiiič! Krstiiiič!» povikao bi iznenada. «Šta ti je ovo?» pokazivao bi na mesta sa imenima pacijenata gde šifru još nisam upisao. «Sine morbo», rekao sam, «nije mu ništa, nema šifru». Bostič je imao nakostrešene riđe brkove. «A ovaj!?» bio je uporan. «Obezitas», objasnio sam, "debeo je, ali nije bolestan». Kada se uverio da su mi dijagnoze tačne, prepustio se svakodnevnom igranju šaha sa kapetanom Petrovićem dok bih ja ordinirao. Kada sam jedne večeri, u njegovom odsustvu, otkrio akutni perikarditis i sproveo ga u Vojnu bolnicu u Ljubljani, potpuno mi je sve prepustio.

Onda sam organizovao sastanak sa neverovatno zgodnom devojkom. Došla je kod zubara, ćerka jednog vojnog lica iz Metlike, nedaleko od Črnomelja. Iskoristio sam gužvu, upoznao je i pitao da izađemo misleći da neće hteti.

Međutim htela je. Otišli smo na večeru. Imao sam čistu i ispeglanu košulju za izlaske. Gledao sam u njene istinski velike grudi ispod majice. Bavila se modernim plesom i studirala u Ljubljani. Posle večere sam je pratio do kuće. Hodali smo praznim ulicama. Oficiri koje sam susreo na tom putu gledali su me, dugo su me gledali.

Zasmejao sam je nekoliko puta. Dok bi se smejala njene istinski velike grudi su se pomerale. Rastali smo se ispred zgrade i dogovorili da se opet vidimo u subotu.

Kad sam se vratio u kasarnu, zaključio sam da je ona pristojna devojka, i da zbog toga ne mogu više da se viđam s njom. Aleksić, kome sam to rekao, gledao me je s tugom i nevericom. Međutim, nisam izašao ni te, ni bilo koje druge subote, napala me je neka mala snaga, zato nisam.

Kraljić se skinuo pet dana pre mene. Kako i zašto pre mene, ne znam. Znam da mi nije bilo sve jedno. Rekao je da ne brinem, da će za pet dana doći kolima po mene. Zaista je došao. Jutro je bilo sunčano. Farmerke u kojima sam došao u vojsku bile su mi malo tesne, na dupetu. Odvezli smo se u Zagreb. Otišli smo u predstavništvo JAT-a gde sam se udvarao službenici. Nije bilo karata za to veče. Onda sam se udvarao devojci koja je prodavala karte u poslovnici Kola za spavanje i ručavanje. Tu je bilo karata. Uveče je u ŠKUC-u svirala grupa Film. Otišli smo, Kraljić je na ulazu zastao i rekao da ne može da uđe. Imao je valjda neki posttraumatski sindrom. Rastali smo se. Ušao sam na tonsku probu. Seo sam na Fender pojačalo Maxa Juričića. Pri određenim gitarskim rifovima i frekvencijama vibracije su mi prolazile kroz guzicu, duž čitave kičme i širile se do ramena i niz ruke.

(Nastavak? Pitaj boga.)

 Komentari (102)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

miloradkakmar miloradkakmar 08:31 14.05.2010

Samo

uznemiravaš lepotu i pohotu.
Boris Drenca Boris Drenca 12:29 14.05.2010

Rad u vojnoj ambulanti

Imam zabavna secanja.

Tvoja su dobra za citanje

Nastavak? Pitaj boga.


Kada ce nastavak? Pitam tebe sa bogom komunikacija ume da bude teska ...koji god da je u pitanju
AlexDunja AlexDunja 13:09 14.05.2010

:))

(Nastavak? Pitaj boga.)


sičuo novog wellera?

odlična ploča. pomak od uobičajenog manira.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 13:39 14.05.2010

Re: :))

odlična ploča. pomak od uobičajenog manira

u frizuri pomaka nema
AlexDunja AlexDunja 13:44 14.05.2010

Re: :))

u frizuri pomaka nema

kako nema?
a što je osedeo?
:)) btw i meni odavno ide na
živce tim fol nemarnim metro fazonom,

ali muzika mi se stvarno svidza.
dinamičnija je i raznovrsnija
za plejer savršena..
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 13:50 14.05.2010

Re: :))

a što je osedeo?

Di neće da osedi, pa on je moja generacija!
AlexDunja AlexDunja 14:05 14.05.2010

Re: :))

Di neće da osedi, pa on je moja generacija!

a ima devojku od 25, patividi
yugaya yugaya 14:15 14.05.2010

Re: :))

AlexDunja
Di neće da osedi, pa on je moja generacija!

a ima devojku od 25, patividiAlexDunja AlexDunja 14:33 14.05.2010

Re: :))

iako muskarci kao Weller nisu za odbiti u bilo kom uzrastu

hm, da...
zapanjujuće sveže,
i dinamično zvuči,
vratio se u jam dane,
mora da je gospodžica inspirativna
yugaya yugaya 14:46 14.05.2010

Re: :))

lol ti citiras a ja radila strike that

od inspiracije sam videla pijane fotke valjanja po Pragu - a ovo mi zvuci isto kao 22 dreams od pre dve-tri godine - no nece da se baci, dobar je uvek
AlexDunja AlexDunja 14:51 14.05.2010

Re: :))

a ovo mi zvuci isto kao 22 dreams od pre dve-tri godine


ne, ne...skini ceo materijal,
prilično je raznovrsno...
ima malo politike, though,
nešto kuraži engleze da se vrate
slavnoj tradiciji...i da prestanu da budu dosadni,
alli sve u svemu, prijatno iznenadjenje

ispiracija


videh onaj raspad iz praga, qq!

Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 13:11 14.05.2010

A savetovanje?

Drago mi je da ovako cesto vidjam Nebojsu na blogu, ali moram i da ga upitam - kad onda stigne da savetuje? Kazu da je sve stvar dobre organizacije, ali ipak...
leeanna leeanna 13:21 14.05.2010

:)

...on bi u skladu sa Ženevskom konvencijom objekat ove vrste štitio u sličaju agresivnog napada...

simpa su mi ovi vojni izrazi. bas me zanima kako izgleda "neagresivni" napad.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 13:44 14.05.2010

Re: :)

bas me zanima kako izgleda "neagresivni" napad

"Odbrambeni" napad izgleda tako što vi napadate sa ciljem da se odbranite. Tuđe nećemo...eto tako!
leeanna leeanna 14:29 14.05.2010

Re: :)

ma kapiram, samo su mi svejedno smešni neki vojni termini. sintagma koju smisle, u stvari često bude - oksimoron.
freehand freehand 00:52 15.05.2010

Re: :)

Nebojsa Krstic
bas me zanima kako izgleda "neagresivni" napad
"Odbrambeni" napad izgleda tako što vi napadate sa ciljem da se odbranite. Tuđe nećemo...eto tako!

A što bi neko odbrambeno napao svoju ambulantu?
pape92 pape92 14:42 14.05.2010

Kenozoik

Moja veza (sa vojskom i autorom bloga): svakoga jutra uz buđenje je kao prva stvar sa razglasa išao "Kenozoik" sa moje kasete, od početka i prigodnog prvog stiha. Mesecima... - dan danas mi nije jasno kako stvar nije bila stavljena "u bunker" (bar u vojsci bunkera na sve strane), jedino objašnjenje je da u to vreme nema budnih oficira
Najzad je neko primetio da šta ne ide, ne ide, i Kenozoik je zamenjen sa Kokolo.

Tuzla, 1986.
blogovatelj blogovatelj 16:12 14.05.2010

Re: Kenozoik

svakoga jutra uz buđenje je kao prva stvar sa razglasa išao "Kenozoik" sa moje kasete, od početka i prigodnog prvog stiha. Mesecima... -


Kod mene je dezurni voda imao slobodu u izboru muzike. Tj postojao je glavni razglas na kom su pustli svasta, ali je bio podaleko od zgrade u kojoj smo mi spavali (moj vod) pa smo onda interno pustali muziku za lokalnu upotrebu.
To se svodilo na to da skoro svako jutro zagrme Sinan, Semsa ili neki od dvojice Halida.
Izuzetak je bilo dezurstvo dva vojnika. Mog prijatelja N.T. iz Beograda i moje.
Tada bi uvek prvo zagrmeo "Radostan dan" na opste zgrazanje drugova vojnika koj su preferirali orjentalni melos.
pnbb pnbb 18:36 14.05.2010

Re: Kenozoik

Kokolo.

Tuzla, 1986.

hm, izgleda da je bio popularan u bosni tih godina
gedza.73 gedza.73 22:00 14.05.2010

Re: Kenozoik

To se svodilo na to da skoro svako jutro zagrme Sinan, Semsa ili neki od dvojice Halida.


Koji si ti srecnik bio. Ja 95-e u vojsci, beogradjani i turbo folk u naponu snage. I dan danas imam tikove kad telefon zvoni, odmah mi kroz glavu protutnji refren 'telefon je zazvonio, rodila se nova nada'.
Sta bi ja dao da se tada slusala semsa.
Unfuckable Unfuckable 22:06 14.05.2010

Re: Kenozoik

'telefon je zazvonio, rodila se nova nada'.

ekšli, ide "pozvonio"
a pesma nije iz '95, što je još zanimljivije, već iz '83
gedza.73 gedza.73 22:13 14.05.2010

Re: Kenozoik

ekšli, ide "pozvonio"
a pesma nije iz '95, što je još zanimljivije, već iz '83


Sigurno si u pravu, ali meni i sad zvoni u glavi. Imalo je tu jos milion hitova i to je sve islo sa kasefotona koji je imao i lajt sou.
Kao u zatvoru-mucenje pomocu zvuka i svetlosti.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:18 14.05.2010

Re: Kenozoik

Sta bi ja dao da se tada slusala semsa.

Jao, i ja bih pre slušao Šemsu nego Valentino.
angie01 angie01 22:26 14.05.2010

Re: Kenozoik

Jao, i ja bih radije slušao Šemsu nego Valentino.


oka tvoja dva,
suzama,
nedaju da tekuuuu,
noc je prokleta,
medena,
odlazim ti jaaaa, zauvjek!
Ispio si mene ispio za tren
Sad bi hteo mladju sad bi da si njen

Bacio si casu razbila se sva
Ne treba ti druga,ne trebam ni ja
gedza.73 gedza.73 22:34 14.05.2010

Re: Kenozoik

Jao, i ja bih radije slušao Šemsu nego Valentino.


Ja mislim da je tu mrtva trka.I ako 'ce da se vredjamo slusao sam i idole.

Ali, tih godina ta muzika je bila kao iz zone sumraka. tanananana.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:51 14.05.2010

Re: Kenozoik

J
a mislim da je tu mrtva trka.I ako 'ce da se vredjamo slusao sam i idole

Biću do kraja precizan: pre bih slušao Šemsu nego Idole, takođe.
angie01 angie01 22:54 14.05.2010

Re: Kenozoik

Biću do kraja precizan: pre bih slušao Šemsu nego Idole, takođe.


ovo lichi na krik ochajnika! (emotivno nestabilnog!:)
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:00 14.05.2010

Re: Kenozoik

ovo lichi na krik ochajnika!

Liči ali nije.
gedza.73 gedza.73 23:02 14.05.2010

Re: Kenozoik

Biću do kraja precizan: pre bih slušao Šemsu nego Idole, takođe.


E sad si me razocarao kao coveka. Mislio sam da imas ukusa.
A izgleda mi da nas dvojica nikad semsu nismo ni slusali.

Nego malo cu da ti trolujem ovu lepu pricu pa de te pitam nesto.
Ja sam rodjen 73-e, ali kao klincu mi je ostalo u secanju da je bila jedna sf serija i to pre one stare galaktike, cini mi se da se zvala blejkova sedmorka, pa me interesuje da li se ti, ili neko drugi, seca te serije.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:08 14.05.2010

Re: Kenozoik

blejkova sedmorka

jok ja.
Unfuckable Unfuckable 23:27 14.05.2010

Re: Blejk, samo Karington

poslednja dobra sf serija su bile Zvezdane staze, da ne mešam Tvin piks i Dnevnik II u sve to.
(a možda ste slušali različite Šemse?)

ps: Krstiću, slažem se.
gedza.73 gedza.73 23:38 14.05.2010

Re: Blejk, samo Karington

poslednja dobra sf serija su bile Zvezdane staze,

Ovo je bilo, cak, pre planete majmuna, tamo ,mozda, pocetkom 80-ih.
Ma nema veze.
Unfuckable Unfuckable 23:48 14.05.2010

Re: Blejk, samo Karington

rođo, prave Zvezdane staze su se emitovale dok je Broz još hodao.
Sve ostalo je fejk
uros_vozdovac uros_vozdovac 23:50 14.05.2010

Re: Blejk, samo Karington

Sećam se ja, Blejkova sedmorka


Beše i brod "Liberator"
freehand freehand 00:58 15.05.2010

Re: Kenozoik

A kakva je ironija bila '83 u Pljevljima na -25 slušati Boru i ono
"Kosa gori ispod šlema,
valjamo se po prašini..."
Ne znam ko je bio duhoviti kretenoidni DJ, al' je bio debil.
pereca011 pereca011 01:06 15.05.2010

Re: Kenozoik

Semsa..good choice
docsumann docsumann 02:05 15.05.2010

Re: Blejk, samo Karington

Sećam se ja, Blejkova sedmorka

Posljednja epizoda ima sulud kraj...
tyson tyson 02:18 15.05.2010

Re: Kenozoik

Ja sam rodjen 73-e, ali kao klincu mi je ostalo u secanju da je bila jedna sf serija i to pre one stare galaktike, cini mi se da se zvala blejkova sedmorka, pa me interesuje da li se ti, ili neko drugi, seca te serije.

Krstić je bio suviše star da bi to tada gledao, ali je među decom Blejkova Sedmorka bila pravi hit.

U pitanju je niskobudžetna engleska produkcija (bar je tako izgledala), toliko trash da je bila neodoljiva; nešto kao Tropical Heat petnaestak godina kasnije.Unfuckable Unfuckable 02:38 15.05.2010

Re: Kenozoik

pitanju je niskobudžetna engleska produkcija (bar je tako izgledala), toliko trash da je bila neodoljiva; nešto kao Tropical Heat petnaestak godina kasnije.

Kada ne znate šta, kako, s čim /kim (mel & kim, upamtiti za neki troll) ili gde, obuzima vas očajavajuće beznađe (itakoto), ili ste samo malo senilni - eto Majstora
gedza.73 gedza.73 06:48 15.05.2010

Re: Kenozoik

Sećam se ja, Blejkova sedmorka

ali je među decom Blejkova Sedmorka bila pravi hit.


rođo, prave Zvezdane staze su se emitovale dok je Broz još hodao

Dead man walking.


maksa83 maksa83 08:58 15.05.2010

Re: Kenozoik

oka tvoja dva,
suzama,
nedaju da tekuuuu,

Kad ne umete da se snađete, i kod nas su sa ovim smarali u vojsci (Titov Veles, 1989/90), ali smo mi to pevali:

"Oka tvoja dva,
sluzava,
počinju da pekUuUuuu"


I da dodam - sjajan tekst, obožavam da čitam ove Krstićeve amarkorde.
srdjan.pajic srdjan.pajic 09:20 15.05.2010

Re: Kenozoik

gedza.73
Biću do kraja precizan: pre bih slušao Šemsu nego Idole, takođe.


E sad si me razocarao kao coveka. Mislio sam da imas ukusa.
A izgleda mi da nas dvojica nikad semsu nismo ni slusali.

Nego malo cu da ti trolujem ovu lepu pricu pa de te pitam nesto.
Ja sam rodjen 73-e, ali kao klincu mi je ostalo u secanju da je bila jedna sf serija i to pre one stare galaktike, cini mi se da se zvala blejkova sedmorka, pa me interesuje da li se ti, ili neko drugi, seca te serije.


Ma naravno, Dzo, pa i ti si bre mator ko biblija. Blejkova sedmorka, klasika! Doduse, ja se od cele te serije secam nekog teleportovanja, mozga u akvarijumu i toga da sam mnogo uzivao u njoj zbog sjajne atmosfere. Smem da se kladim da je i Wu balavio na nju.

A gledao sam posle jedno 30 godina ponovo The Omega Man, koji sam isto tako mnogo voleo kao klinac. Hebote koja je to krdza, bolje da ga nisam gledao ponovo! Mada Charlton Heston ima nezaboravan komentar dolican buduceg, a sada vec i bivseg dozivotnog predsendika NRA-a, kad razbaca maskirane zombije u nekom dragstoru, otrese prasinu, krv i progundja nesto u fazonu: "Policije nikad nema kad ti je potrebna". Na sta bi Niko Bellic, da se rodio ranije, uzvratio sa: "Stay safe, stay 2nd Amendment".

angie01 angie01 09:23 15.05.2010

Re: Kenozoik

I da dodam


jarani bolan,

pJevali na otvaranju olipijade u Sarajevu i sve na klizaljkama, (bez dvostrukog aksla i shljokica)-pa ti sad vidi,..gde je tu bila Shemsa-a o Idolima, da i ne govorim!
maksa83 maksa83 09:48 15.05.2010

Re: Kenozoik

! Doduse, ja se od cele te serije secam nekog teleportovanja, mozga u akvarijumu

E, ja se sećam dve stvari:

- Imali su oružje koje izgleda kao kolmajz za kosu, tzv. Figaro. I pored toga oružLJe je bilo mnogo opako.
- Kada je Blejk (?) sa dve štrikaće igle izvodio operaciju na mozgu onom krupajliji. Fascinantno.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 09:59 15.05.2010

Re: Kenozoik

Kada je Blejk (?) sa dve štrikaće igle izvodio operaciju na mozgu onom krupajliji.

Žao mi je što nisam gledao. Kad sam ja bio klinac kultna serija bila je "Izgubljeni u svemiru"...u nekom trenutku se prekinula i za mene je ostala tajna da li su se našli. Kao i (iz drugog žanra) "Ko je ubio Džesiku Kostelo?"..ona je išla do pred bombardovanje 99,,,taman da otkrijemo ubicu, NATO nas omete.
docsumann docsumann 10:00 15.05.2010

Re: Kenozoik

- Imali su oružje koje izgleda kao kolmajz za kosu, tzv. Figaro. I pored toga oružLJe je bilo mnogo opako

Najbolje od svega što je to oružje dimilo kada bi se opucalo iz njega. Laser na barut.
Koliko se sjećam, a davno je bilo, kraj serije se odvija tako što su Blejk i družina uzeli (oteli) nekakav super-kompijuter, koji zna odgovore na sva pitanja. I voze se oni tako svemirom i zapitkuju ga pomalo, kad im komp saopštava da će njihov brod ubrzo biti uništen. Oni pregledaju sisteme, sve je u redu, ničeg sumnjivog, kad odjednom BUM, iz čista mira...nema više
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:15 15.05.2010

Re: Kenozoik

docsumann
- Imali su oružje koje izgleda kao kolmajz za kosu, tzv. Figaro. I pored toga oružLJe je bilo mnogo opako

Najbolje od svega što je to oružje dimilo kada bi se opucalo iz njega. Laser na barut.
Koliko se sjećam, a davno je bilo, kraj serije se odvija tako što su Blejk i družina uzeli (oteli) nekakav super-kompijuter, koji zna odgovore na sva pitanja. I voze se oni tako svemirom i zapitkuju ga pomalo, kad im komp saopštava da će njihov brod ubrzo biti uništen. Oni pregledaju sisteme, sve je u redu, ničeg sumnjivog, kad odjednom BUM, iz čista mira...nema više


Tacno je tako bilo. Sad se sasvim dobro secam sa kakvom sam nevericom ugasio TV posle te eksplozije. Tek tako, iz cista mira, skoro ko kad ti rikne hard disk. Bas sam se bio potresao, onako nepripremljen. I onda sam sa velikom zebnjom gledao po TV programima da li ima sledeca epizoda, ali je nije bilo. Kakve strahote ranog detinjstva sam preziveo, uh!
gedza.73 gedza.73 20:57 15.05.2010

Re: Kenozoik

Ma naravno, Dzo, pa i ti si bre mator ko biblija

Znas kad obeliksu kazu da je debeo, a on na to odgovori da nije debeo nego samo krupan. Nisam ni ja mator samo polako dobijam na kvalitetu.

Ovog omega mena se ne secam.

Imali su oružje koje izgleda kao kolmajz za kosu

kad odjednom BUM, iz čista mira...nema više

Tacno, tek sam se sad setio. Secam da smo se kao klinci igrali u kuci prvog nacelnika db posle 5. oktobra, to nam je bio i svemirski brod i novi prostori.

Izvini domacine na trolu, jedino mogu da ti se oduzim domacom sljivovicom kad budes prolazio kroz sumadiju.
srdjan.pajic srdjan.pajic 06:03 16.05.2010

Re: Kenozoik

Ovog omega mena se ne secam.


Ma kako ne znas, pa to je bre film iz koga su inspiraciju crpli kojekakvi potonji reditelji, od odlicnog Deni Bojla (28 Days Later), pa do trecerazrednog, onog sto je snimio I am the Legened, sa klempavim Will Smith-om.
Kiza car Kiza car 13:28 17.05.2010

Re: Kenozoik

docsumann
- Imali su oružje koje izgleda kao kolmajz za kosu, tzv. Figaro. I pored toga oružLJe je bilo mnogo opako

Najbolje od svega što je to oružje dimilo kada bi se opucalo iz njega. Laser na barut.
Koliko se sjećam, a davno je bilo, kraj serije se odvija tako što su Blejk i družina uzeli (oteli) nekakav super-kompijuter, koji zna odgovore na sva pitanja. I voze se oni tako svemirom i zapitkuju ga pomalo, kad im komp saopštava da će njihov brod ubrzo biti uništen. Oni pregledaju sisteme, sve je u redu, ničeg sumnjivog, kad odjednom BUM, iz čista mira...nema više

Kompujter se zvao Zen, a po njemu je moj drugar i fasovao nadimak koji ga prati i dan danas... Bili smo u školi u prirodi i normalno se igrali Blejkove sedmorke(kaki partizani, nemci), svi biramo ko će šta biti, a drugar ko' iz topa:" Ja ću biti kompjuter ZenO!"

I ostade Zeno za vjek, vjekova...

A bogami nije loš bio ni Omega Man, kojeg sam pre jedno godinu i po skinuo sa pajratbeja, pa sam ga konačno odgledao do kraja jer me je tada, kada se prikazivao na RTB1, ćale pred sam kraj filma poslao na spavanje

Jbg, crtani u 19:15 i reklame iza toga su davno prošli...
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:31 14.05.2010

SMEŠNE LJUBAVI

Sećanja na neverovatnu zgodnu devojku sa velikim grudima bude i kod mene "vruće" vojničke uspomene, na Skoplje 1983. i 1984. I na knjigu "SMEŠNE LJUBAVI" Milana Kundere, na pripovetku "Zlatna jabuka večite želje".
Meni su tokom vojnog roka najteže padala noćna požarstva, straže i budjenja u cik zore. Kundera u "Oproštajnom valceru" budjenje slikovito opisuje: "U ovoj zemlji ljudi ne cene jutro. Bude se na silu uz pomoć budilnika, koji im razbija san oštricom sekire i od tog trenutka znaju samo za žurbu. Recite mi kakav može biti dan koji počinje takvim aktom nasilja? U šta se pretvaraju ljudi koji uz pomoć budilnika dobijaju svakog jutra po jedan mali elektrošok? Oni se na taj način iz dana u dan privikavaju na nasilje, a odvikavaju od zadovoljstva. Verujte mi, karakter ljudi uslovljavaju njihova jutra."
freehand freehand 01:01 15.05.2010

Re: SMEŠNE LJUBAVI

Nekako mi se čini da su mi u to vreme sve devojke bile lepe i da su imale velike grudi...
A od noćnih stvari najgore su bile polucije, rekao bih.
Inner Party Inner Party 15:41 14.05.2010

LOL

Te večeri je ušao je u trpezariju i ne pogledavši veći broj prisutnih prebacio TV program sa fudbala na balet.
vishnja92 vishnja92 16:47 14.05.2010

Re: LOL

ja sam prva htela to da citiram
kralj :)

ps: sjajni su ovi vojnicki tekstovi
Unfuckable Unfuckable 21:02 14.05.2010

Re: LOL

Te večeri je ušao je u trpezariju i ne pogledavši veći broj prisutnih prebacio TV program sa fudbala na balet.

Ako nemaš već izgrađen i prepoznatljiv Stav, dobra "leđa" ili dovoljno promila - ovo je sasvim pouzdana karta za Pakao.
mirelarado mirelarado 21:16 14.05.2010

Re: LOL

vishnja92
ps: sjajni su ovi vojnicki tekstovi


А Соња Вукићевић је сада кореограф.


kviskobg kviskobg 22:03 14.05.2010

Re: LOL

Unfuckable
Te večeri je ušao je u trpezariju i ne pogledavši veći broj prisutnih prebacio TV program sa fudbala na balet.

Ako nemaš već izgrađen i prepoznatljiv Stav, dobra "leđa" ili dovoljno promila - ovo je sasvim pouzdana karta za Pakao.


Ili mozda nosis neki jaci argument tipa:

- Kako zoves slona sa Kalashnjikovim? - Gospodine.....


Ja sam duzio M70B1N (kundacharu)....:)))
gedza.73 gedza.73 22:04 14.05.2010

Re: LOL

ja sam prva htela to da citiram

Ja mislim da je jaci Pop sa savetom za zastavnikovu komsinicu.
blogovatelj blogovatelj 16:18 14.05.2010

Zakljucak

Kad sam se vratio u kasarnu, zaključio sam da je ona pristojna devojka, i da zbog toga ne mogu više da se vidjam s njom


Iz ovoga jedino mogu da zakljucim da si preferirao nepristojne devojke.
Good girls go to heaven, bad girls go everywhere.
Ili joj delosmr iz stau.
Ili foliras zbog zene, ako cita ovaj blog, a bila ti riba u to vreme
mivlad mivlad 20:37 14.05.2010

ttt

Činjenice o seči platana na Bulevaru: Stručnjaci su predložili sukcesivnu zamenu drvoreda. Tako da nije tačno da su političari slušali stručnjake. Isti stručnjaci predložili su za seču samo 14 od 299 stabala koja su isečena. Sva ostala su isečena zbog volje političara. Nijedno stablo nije bilo trulo. U obmanjivanju oko njihovog stanja učestvovao je samo jedan stručnjak koji je usmeno podržavao plan Gradskog Zelenila o seči celog drvoreda, iako je sam predlagao sukcesivnu zamenu i seču samo 14 stabala. Od platana u Bulevaru nije pretila nikakva opasnost. Svi su bili besprekorne statike. Platan je drvo koje najbolje podnosi gradske uslove. 95% drveća u Londonu su platani.
Unfuckable Unfuckable 21:01 14.05.2010

Re: ttt

Činjenica je, takođe, da meni nije jasno zašto Ninkov nije na Antićevom spisku.

marco_de.manccini marco_de.manccini 21:10 14.05.2010

Re: ttt

па кад је дрво.

упс.
tyson tyson 02:24 15.05.2010

Re: ttt

Činjenice o seči platana na Bulevaru

Ušao/la si u pogrešan blog; čitaš li ti tekstove pre nego što udariš po tastaturi?!stefan.hauzer stefan.hauzer 22:08 14.05.2010

?

Međutim, nisam izašao ni te, ni bilo koje druge subote, napala me je neka mala snaga, zato nisam.


Mhm,da nije : ručni rad ili ti handjob?

muaddib92 muaddib92 22:15 14.05.2010

Šta biva daljše?

Ваша серија текстова о служењу војног рока се веома допала овом читаоцу. Али видим да се војни рок окончао, као и свима нама. Па да видимо шта следи - пишите,
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:38 14.05.2010

Re: Šta biva daljše?

видим да се војни рок окончао,

Mož da bude al ne mora da znači...ne poštuje se vremenski kontinuitet, tako da vojska može još da potraje. Posle ćemo videti šta je bilo pre, a potom šta se desilo posle. Sve lepo redom.
muaddib92 muaddib92 14:20 15.05.2010

Re: Šta biva daljše?

Great, dakle uživamo daljše..
Doctor Wu Doctor Wu 22:31 14.05.2010

U svakom uratku po jedno 5-6

reci zbog kojih se odvalim od smejanja:
napala me je neka mala snaga


Inace, Jakob bio mnogo bolji od Angie Stone.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:54 14.05.2010

Re: U svakom uratku po jedno 5-6

Inace, Jakob bio mnogo bolji od Angie Stone

Angus & Julia Stone, nenormalno dobra grupa, Obrati pažnju!
Doctor Wu Doctor Wu 22:57 14.05.2010

Re: U svakom uratku po jedno 5-6

Angus & Julia Stone, nenormalno dobra grupa, Obrati pažnju!

Izgleda da si u pravu. Da mi ne rece, ne bih ni kliknuo.
Unfuckable Unfuckable 23:31 14.05.2010

Re: U svakom uratku po jedno 5-6

Angus & Julia Stone, nenormalno dobra grupa, Obrati pažnju!

meni jako liči na po neku Azru sa "Filigranskih pločnika", ako izuzmemo (izumremo, umal napisah!) vokal
blogovatelj blogovatelj 23:48 14.05.2010

Re: U svakom uratku po jedno 5-6

U svakom uratku po jedno 5-6
reci zbog kojih se odvalim od smejanja


Šta dakle on savetuje zastavnikovoj komšinici?


Ovom se pitanju nisam nasmejao. Nasmejao sam se odgovoru na to pitanje.
Takodje mi sve vreme mozak trlja misao zasto se drug zastavnik raspitivao za komsinicu, pa mi na pamet pade film Karaula. Bice da je doticni drug tretmanio gospoju sa zakrenutom spiralom

Inace, Jakob bio mnogo bolji od Angie Stone.


Slazem se sa ovim.
myredneckself myredneckself 02:12 15.05.2010

Još malo njih

Angus & Julia Stone, nenormalno dobra grupa, Obrati pažnju!


Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 09:07 15.05.2010

Re: Još malo njih

Nenormalno dobra grupa, zaista!
myredneckself myredneckself 09:35 15.05.2010

Re: Još malo njih

Nenormalno dobra grupa, zaista!

Kad si u tom novom kantri, folk fazonu, probaj ovo iz Sijetla. Znao je taj grad biti rasadnik - pa, evo ga sad mladi Rocky Votolato

koji ume da mi osveži dan
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 09:46 15.05.2010

Re: Još malo njih

evo ga sad mladi Rocky Votolato

Hvala myredneckself, imamo sličan ukus! Daj još nekog, kad se setiš!
myredneckself myredneckself 12:01 15.05.2010

Re: Još malo njih

Hvala myredneckself, imamo sličan ukus! Daj još nekog, kad se setiš!


Ma, hau jes nou, samo kaži. Ovo su sve novi moji - Dustin Kensrue
gedza.73 gedza.73 21:05 15.05.2010

Re: Još malo njih

Kako vam zavidim. Ja sa dial up-om samo mogu da sanjam da otvorim bilo sta sto je duze od 5 sekundi.
gently5210 gently5210 01:25 15.05.2010

Eh...

Ja necu sluziti vojsku pa sad ne znam da li da bi zato bude zao jer necu imati te dozivljaje iz vojske da pricam a ni necu postati muskarac kao sto moji stariji muski clanovi familije kazu.Sta vi predlazete?Vredi li ici u vojsku sada? :)
Unfuckable Unfuckable 01:45 15.05.2010

Re: Eh...

ne vredi, sada svi znaju kako im se zove država pa nije smešno (ok, ne i dokle se prostire, ali ne preterujmo sa smehom)
Osim toga: nema bosanaca, zagoraca, dobrog duha druga Jože, dalmoša, šiptara, slovenaca, tupavih zastavnika, još tupavijih kapetana, napaljenih poručnika i potporučnika, desetara grebatora i "sitno broji - trista - vodnik stažista" - pitomaca koji bi da budu vodnik umesto vodnika, nema rovova, pa ni previše artiljerije da bi okusio "jaku artiljerijsku", nema "ogledalce, češalj, igla, konac, toalet-papir" već se u civilu ide (maskirano) u Grad, nema pisama - a ni marenda nije redovna.
A marenda je, brajko moj - neštA.
marco_de.manccini marco_de.manccini 02:14 15.05.2010

Re: Eh...

tupavih zastavnika, još tupavijih kapetana

не верујем да је несташица баш тако дубоко зашла.
Unfuckable Unfuckable 02:42 15.05.2010

Re: Eh...

u kontekstu, druže vojniče...u kontekstu
Bilo bi zanimljivo da neko opravi mapu rasprostranjenosti Glupavih Kapetana sa sve bojama, onako teritorijalno, po garnizonima - nekad i sad.
Ne želim da se kladim da je došlo do koncentracije kvaliteta
gedza.73 gedza.73 06:57 15.05.2010

Re: Eh...

Vredi li ici u vojsku sada?


Nije vredelo ni tada.Bolje da nas je drzava slala po sest meseci u inostranstvo da radimo bar bi nesto naucili.

Jedina prednost vojske je sto se ispavas kao nikad u zivotu, i vidis takve kolicine opijata kao nikad u zivotu.

Od ovog komentara oduzmi
ne vredi, sada svi znaju kako im se zove država pa nije smešno (ok, ne i dokle se prostire, ali ne preterujmo sa smehom)
Osim toga: nema bosanaca, zagoraca, dobrog duha druga Jože, dalmoša, šiptara, slovenaca, tupavih zastavnika, još tupavijih kapetana, napaljenih poručnika i potporučnika, desetara grebatora i "sitno broji - trista - vodnik stažista" - pitomaca koji bi da budu vodnik umesto vodnika, nema rovova, pa ni previše artiljerije da bi okusio "jaku artiljerijsku", nema "ogledalce, češalj, igla, konac, toalet-papir" već se u civilu ide (maskirano) u Grad, nema pisama - a ni marenda nije redovna.
A marenda je, brajko moj - neštA.
docsumann docsumann 08:03 15.05.2010

Re: Eh...

tupavih zastavnika, još tupavijih kapetana

poput ovog
zane_griff zane_griff 11:00 15.05.2010

Re: Eh...

Eh...
Ja necu sluziti vojsku pa sad ne znam da li da bi zato bude zao jer necu imati te dozivljaje iz vojske da pricam a ni necu postati muskarac kao sto moji stariji muski clanovi familije kazu.Sta vi predlazete?Vredi li ici u vojsku sada? :)

Odlazak u vojsku sada se drasticno razlikuje od onoga pre nekoliko decenija. Sto kaze Unfuckable mnogo toga nema sto je cinilo zanimljivo onda. Na jednom mestu ljudi bez ikakve skole i sa doktoratima, trupni oficiri i podoficiri kao Remarkovi junaci, kupanje jednom u 15 dana, obavezno gledanje dnevnika u pola 8 i jutarnje referisanje u stroju sta se desava u zemlji i svetu...
Pre 30 godina imali smo prvu ligu i srpsku ligu. Sada je prva liga srpska liga.

freehand
A kakva je ironija bila '83 u Pljevljima na -25 slušati Boru i ono
"Kosa gori ispod šlema,
valjamo se po prašini..."
Ne znam ko je bio duhoviti kretenoidni DJ, al' je bio debil.

Ja sam bio u Pljevljima 81. Tople vode je bilo samo u onom kupatilu u donjem delu kasarne. Na kupanje se islo jednom u dve nedelje. Svlacenje ispred pa ulazak unutra pod tuseve. Zimi? Isto!
Nedgde u februaru je dosao iz SRO Bilece Sliskovic, rodjeni brat Blaza, sa tri crvena cvarka. Povede nas on na mars po snegu odmah posle marende s tim da se vratimo do rucka. Sneg je toliko napadao da se doticni izgubio pa smo dosli tek posle vecere!
Ali smo zato u martu imali skijanje na Zabljaku na daskama od metar i po i zicanim vezovima
gently5210 gently5210 12:39 15.05.2010

Re: Eh...

Znaci nema vajde,onda cu se zadovoljiti gledanjem karaule i vojnickim pricama bivsih JNA-ovaca :)
freehand freehand 21:14 15.05.2010

Re: Eh...

Uuuu, batice, meni niko ne veruje kako je izgledala Kosanica te '83... Kad prvi put čuješ kako puca drvo, inače živo i zdravo, kao platani u Bulevaru, a od mraza...


A doživeo sam i to da kao ekspert krivinašenja najvišeg stepena čujem kako se u šest ujutro tri Slovenca svađaju - pazi ovo! - ne koji neće, nego koji HOĆE, da cepa drva?! Otimaju se za sekiru jbt!
Posle se ispostavi da su sva trojica neki reprezentativci u nordijskim disciplinama.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:32 15.05.2010

Re: Eh...

Uuuu, batice, meni niko ne veruje kako je izgledala Kosanica te '83..

Ja ti verujem.
freehand freehand 22:38 15.05.2010

Re: Eh...

Nebojsa Krstic
Uuuu, batice, meni niko ne veruje kako je izgledala Kosanica te '83..
Ja ti verujem.

Sad mi je lakše.
Di si bio ranije, da se ne mučim ovoliko sumnajajući u sebe?
BTW - mada nije mnogo bitno - znaš li gde je i šta je Kosanica?
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:42 15.05.2010

Re: Eh...

BTW - mada nije mnogo bitno - znaš li gde je i šta je Kosanica?

Mesto pored Pljevalja...?
freehand freehand 22:58 15.05.2010

Re: Eh...

Vukojebina iznad Pljevalja, visoravan na oko 1.200 metara nadmorske visine...
Nekoliko kuća, škola, jedan put i sve to zajedno ne želiš da doživiš u januaru ili februaru, veruj mi. Bar ne kao učesnik prve pokazno-taktičke vežbe po dubokom snegu posle Drugog rata.
Ja bar, od tada, govorim da mi nikad više u životu ne može biti hladno.
A baš me sralo; Već '85 sam bio i u Deliblatskoj peščari, kao rezervista, doduše (što je daleko od nebitnog!), al' opet na -25.
To je kad te 'oće u životu.
http://population.mongabay.com/population/montenegro/3197640/kosanica
zane_griff zane_griff 01:10 16.05.2010

Re: Eh...

Pljevlja je 'fenomenalno' mesto. Prvo sto sam video kada sam stigao bile su vojnicke pelerine. Obradovao sam se da je krenulo i sa zenskim polom kad ono oces - uniforma planinske pesadije.
Poligon 'devetka' na kojoj smo uvezbavali 'napred na rezervni polozaj' ili u prevodu povlacenje. U tadasnjoj JNA niko nije smeo da naredi povlacenje vec 'napred na rezevni polozaj'.
Prvi izlazak u grad posle zakletve, subota. Oko 4 sata po podne. Sve je pusto , samo se cuje kako se spustaju roletne, navlace kapci, zakljucavaju vrata - vojska izlazi u grad. A pre izlaska - objasnjenje koje su kafane zabranjene . Uglavnom smo isli u hotel u centru i vojni motel gde je bila fenomenalna pastrmka.
U vodu smo imali jednog albanca Bujupaj Jusuf. Nije znao da bekne srpski i sve se pravio mutav. Kada je zavrsena obuka i kada je dobio malo bolji raspored ili ti zanimanje, poceo je da prica srpski bolje od mnogih. Ispostavilo se da je zavrsio, valjda, za ucitelja i da mu je bila taktika da se pravi malo lud...

tyson tyson 09:54 16.05.2010

Re: Eh...

A doživeo sam i to da kao ekspert krivinašenja najvišeg stepena čujem kako se u šest ujutro tri Slovenca svađaju - pazi ovo! - ne koji neće, nego koji HOĆE, da cepa drva?

Ja sam doživeo u JNA da se Slovenci svađaju i psuju do ivice tuče na srpskom

Valjda je u pitanju bila dobitna kombinacija ispiranja mozga od strane JNA (i pored deklarativnog bratstva i jedinstva to nije bila multilingvalna institucija), i realno boljeg izbora sočnijih psovki na srpskom


freehand freehand 09:55 16.05.2010

Re: Eh...

Prvo sto sam video kada sam stigao bile su vojnicke pelerine. Obradovao sam se da je krenulo i sa zenskim polom kad ono oces - uniforma planinske pesadije.

Kakve ženske... Postrojavanje sa tim čudom izgledalo kao godišnja skupština Kju Kluks Klana, bre.
zane_griff zane_griff 11:36 16.05.2010

Re: Eh...

Kakve ženske... Postrojavanje sa tim čudom izgledalo kao godišnja skupština Kju Kluks Klana, bre.


Uniforma planinske pesadije : Pelerina, pantalone do kolena i stucne, duboke cipele, a na glavi posebna vrsta zimske kape (za ove mladje - pre par godina Najk je imao zimsku kapu Dzordanku)

A za 1 maj, mlada vojska polaze zakletvu, mi stara vojska gazimo strojevi i pocinje sneg!
marta l marta l 06:14 15.05.2010

-

Nastavak? Pitaj boga.)

sto? dobre male crtice, pisi dalje...
p.s.
da je o vojsci ne bih citala.
Kraja Kraja 07:55 15.05.2010

....znaci...

....ti si otkrio akutni perikarditis....svaka cast...
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 09:41 15.05.2010

Re: ....znaci...

.
...ti si otkrio akutni perikarditis

Aha. Mislio sam, na bazi slušalica, laboratorije i kliničke slike da je pleuropneumonija...što je diferencijalno dijagnostički ispravno...prime ga u bolnicu i konstatuju tek kasnije da je perikarditis, virusni...nekoliko meseci su ga lečili a onda otpustili iz JNA...Faktički sam mu spasio život jer je po IQ bio insuficijentan i nije se žalio, a u stacionaru je ležao zbog povređene noge! Da nisam obratio pažnju, ode čovek. Kasnije sam otkrio i jedan TBC.
Unfuckable Unfuckable 10:47 15.05.2010

Re: ....znaci...

Kasnije sam otkrio i jedan TBC.

(Ovo kao kad ona trojica u "Ajkula 1" upoređuju ožiljke)
Ok, nadam se da ga nisi otkrio na obducentskom stolu (jbg, volim crnjake) ali me kopka čemu je onda služilo svo ono silno fluorografisanje?

Well, ja znam čemu je meni poslužilo: da iz one vukojebine od karaule malo vidim civilizaciju.
Naime nije im se nešto dopadalo na snimku (naravno da nije kada nisam zaustavio disanje, mislim - može on meni tamo da naređuje svakakve gluposti, ali disanje, bato - to je esencija!) pa kada sam ja to još dočekao s komentarom da ne vidim problem jer mi nisu snimali glavu neko grudni koš, onda su bili decidni da "to treba malo u Ljubljani da se pogleda" - a to ti je kao da si mladog radnika iz Bijeljine poslao na Vembli, otprilike - sav taj beton, leto i pokoja cica okolo, ihaj, živeo suspektni tbc.
(A i doktorka je bila mrak riba. M r a k.)
freehand freehand 23:17 15.05.2010

Re: ....znaci...

Kasnije sam otkrio i jedan TBC.

Znao sam da lažu Švabe da je Robert Koch!
Koch=Marconi.
Krstić=...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana