Film| Gost autor

Sedam zabluda filmskih jugonostalgičara

Srđan Mitrović RSS / 21.05.2010. u 16:36

Šta drugi pišu....

gost autor: Nenad POLIMAC (za Globus)

Izbor filmova iz SFR Jugoslavije, snimljenih od 1955. do 1990., što će se prikazati na ovogodišnjem Festivalu subverzivnog filma u Zagrebu, ponovno je potaknuo mistifikacije o kinematografiji bivše države kao uzoru.

article_big_1273569364neretva_1.jpg spacer.gif

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovolikoj količini filmske yu-nostalgije dosad nikad nismo bili izloženi, a još samo prije jednog desetljeća ona bi bila nezamisliva. U zagrebačkim će kinima, na ovogodišnjem Subversive Film Festivalu, biti prikazana čak 73 jugoslavenska filma, nastala od 1955. do 1990., po odabiru talijanskog kritičara Sergia Grmeka Germanija, dobrog poznavatelja ne samo ostvarenja nego i prilika koje su vladale u toj kinematografiji.

Tijekom 90-ih jugoslavenski je film bio gotovo tabu-tema, a kad je krajem tog desetljeća nekadašnja zagrebačka Kinoteka u Kordunskoj ulici stidljivo najavila ciklus ratnog, tj. partizanskog filma, nastala je takva gužva za ulaznice da se projekcija “Bitke na Neretvi” Veljka Bulajića morala čak i ponoviti.

Sredinom ovog milenija HRT je počeo stavljati na program evergreene yu-kinematografije, probijajući led sa “zihericama”, kao što su rana ostvarenja Emira Kusturice i Slobodana Šijana. Primjer je slijedio RTL, kronično u nedostatku domaćeg programa, a kulturne manifestacije od Zagreba do Splita i Rijeke koristile bi svaku priliku da nas podsjete na nekog već zaboravljenog autora ili film iz kinematografije bivše države.

Ipak, unatoč tim združenim naporima, činjenica je da jedni kinematografiju bivše Jugoslavije uopće ne poznaju (pogotovo mlađa generacija), a drugi je se pak slabo sjećaju. Razdoblje 90-ih, kad su ti filmovi bili prešutno zabranjeni, “krivac” je za mnoštvo mistifikacija: jugoslavenski je film poprimao mitske razmjere u odnosu na aktualne hrvatske filmske proizvode, doba kad se u redovima čekalo na ulaznice za domaće filmove činilo se čarobnim u odnosu na ono što se zbilo kasnije, a Pulski festival na čiju su poneku projekciju navratili maršal Tito i njegova supruga Jovanka nazivalo se s balkanskim Cannesom. No je li zaista bilo tako? Većina tih nostalgičnih procjena nema nikakvog uporišta u zbilji.

1. Jugoslavenska je kinematografija superiorna onima koje su se formirale u regiji u posljednja dva desetljeća.

Baš i ne. Nije fer uspoređivati nešto što je trajalo četiri i pol desetljeća s onim što traje puno kraće, a pritom su tijekom devedesetih jedino Srbija i Slovenija imale konzistentnu filmsku produkciju. Nove su kinematografije samo slijedile državni model uspostavljen u bivšoj Jugoslaviji (zapravo, prva ga je na ovim prostorima uvela NDH), a podudarnosti su ponekad vrlo zabavne. Recimo, što je drugo RSIZ (Republička samoupravna interesna zajednica) kinematografije koji je osamdesetih određivao filmsku djelatnost u Hrvatskoj nego današnji HAVC (Hrvatski audiovizualni centar)?!

Glede svjetskih priznanja, nove kinematografije imaju čak i bolju žetvu od bivše, jer su je obavile u dvostruko manje vremena. Nijedan jugoslavenski cjelovečernji igrani film nikad nije dobio Oscara, što je uspjelo “Ničijoj zemlji” Danisa Tanovića. “Rani radovi” Želimira Žilnika pobijedili su u Berlinu, ali i “Grbavica” Jasmile Žbanić. Emir Kusturica osvojio je Cannes 1985. s “Ocem na službenom putu”, pa opet desetljeće kasnije s filmom “Underground”. Kusturica je dobio i Zlatnog lava u Veneciji za debitantski film (“Sjećaš li se Dolly Bell”), no podvig su kasnije ponovili i Makedonac Milčo Mančevski (“Prije kiše”) te Slovenac Jan Cvitkovič (“Kruh i mlijeko”). Većina autora iz regije spretno pliva u međunarodnim vodama u potrazi za koproducentima, dok se njihovi prethodnici često nisu ni makli iz vlastitog dvorišta. Također, hrvatski film imao je velike redatelje poput Branka Bauera, Kreše Golika, Ante Babaje i Zvonimira Berkovića, međutim, u njemu nikad nije postojala takva konstanta ujednačene kvalitete kao danas u “novom hrvatskom filmu”.

2. Jugoslavenska je kinematogra­fija bila provokativnija od svojih nasljednica.

Da, “W.R.: misterije organizma”, “Buđenje pacova”, “Rani radovi” i tko zna što sve još ne. Lako je, međutim, biti provokativan u jednopartijskom sustavu, kada se brižno motri svaka gesta, kada znaš koga možeš provocirati. Drugo, olakotna je okolnost kada stvaraš u razdoblju koje je samo po sebi “revolucionarno”, kao što je to bio prijelaz iz šezdesetih u sedamdesete prošlog stoljeća. Što danas nekoga može provocirati? “Metastaze” su, recimo, provokativnije ostvarenje od bilo kojeg hrvatskog filma iz vremena Hrvatskog proljeća – kad su mnoge granice već bile srušene – no danas se malo tko za to i zanima: lik neofašista koji tumači Rene Bitorajac čak je većini i simpatičan. “Život i smrt porno bande” Mladena Đorđevića radikalniji je film od većine ostvarenja srpskog “crnog talasa”, no dostatno je prikazati ga u kasnom večernjem terminu pa da nikoga ozbiljnije ne uznemiri. Nekad su provokativne filmove diskretno stavljali na led, za čime više nema potrebe. Subverzivne klasike “crnog talasa” stvorio je sam socijalizam, odnosno njegova nemogućnost da ama baš sve kontrolira. Danas kada ga više nema, ni subverzivnost nije tako zamamna.

3. Raspadom Jugoslavije hrvatska je kinematografija izgubila važno filmsko tržište.

Nesumnjivo točno, ali samo donekle. Potkraj šezdesetih, postojala je svijest o zajedničkom jugoslavenskom kulturnom proizvodu, pa je film Kreše Golika “Imam dvije mame i dva tate” iz 1968. godine u Srbiji vidjelo pedesetak tisuća gledatelja, a nešto kasniji “Živjeti od ljubavi” – budući da je u pitanju vrlo prijemčiva melodrama – čak trostruko toliko. Nema veze što se film Antuna Vrdoljaka “U gori raste zelen bor” bavio banijskim partizanima, u srpskim kinima je skupio skoro 300 tisuća gledatelja. Tada je imalo smisla napraviti srpsko-hrvatsku koprodukciju kao što je “Rad na određeno vrijeme” i njegov nastavak “Moj tata na određeno vrijeme”, s mješovitim glumačkim ekipama, jer su rezultati gledanosti i u Beogradu i u Zagrebu bili izvrsni. Redateljska reputacija predstavljala je nešto ozbiljno, kao i oslanjanje na eksploatacijske štosove (seks, nasilje i sl.). Nimalo slučajno da su “Okupacija u 26 slika” i “Samo jednom se ljubi” bili takvi hitovi u Srbiji. Ipak, teško da se netko na svemu tome obogatio. Cijene ulaznica bile su preniske da bi filmovi ostvarili značajan profit, a povećane su doslovce preko noći tek krajem osamdesetih, kada su jugoslavenski distributeri počeli raditi na postotak s velikim hollywoodskim kompanijama. Domaćih hitova tada, međutim, više nije bilo.

Ipak, što su osamdesete više odmicale, to je jugoslavenstvo bilo manje na cijeni. Raspad Jugoslavije dogodio se puno prije nego što se to htjelo priznati. Srpska se kinematografija usmjerila prema lokalnim komedijama, koje su financirali sami prikazivači, poput serijala “Tesna koža”, “Žikina dinastija” ili “Hajde da se volimo”, a hrvatski film morao je imati neki poseban mamac da bi ga prihvatili u Srbiji, poput mekog pornića Nikole Babića “Medeni mjesec” ili prvog domaćeg cjelovečernjeg crtića “Čudesna šuma” Milana Blažekovića.

Unatoč redovnoj suradnji među kinematografijama u regiji, zajedničko tržište više nikad nije uspostavljeno. Jedini film koji je dobro prošao u svim zemljama bivše Jugoslavije je “Karaula” Rajka Grlića, koja je imala svima prepoznatljivu temu – služenje vojnog roka u JNA.

4. Srpski film mnogo je bolji od hrvatskog.

Pravilnije bi bilo ustvrditi – drukčiji. Hrvatski su filmovi vrlo često intimistički, a srpski su ekstrovertniji, a time i komunikativniji. Dušan Makavejev zasluženo uživa svjetsku reputaciju, no djelomično i stoga što je sam sebi bio odličan promotor, a i znao je staro pravilo da se radikalna forma najbolje prodaje uz radikalan sadržaj. Veliki hrvatski filmski autori nisu u svijetu imali dostatno sugestivne zagovornike, iako bi slučajni namjernici ostali fascinirani Babajinim ili Golikovim ostvarenjima: nažalost, svoje ushićenje nisu dalje širili.

Mnogi će radije pogledati Šijanove komedije “Ko to tamo peva” ili “Maratonce” ili bilo što drugo s potpisom Dušana Kovačevića, međutim, ne treba podcijeniti ni hrvatske adute. U zagrebačkoj regiji nijedan film nije prošao tako dobro kao “Tko pjeva, zlo ne misli”, no već ga u Splitu nisu tako dobro razumjeli, a kamoli u Srbiji. Također, Brešanova komedija “Kako je počeo rat na mom otoku” bila je u nas gledanija od bilo kojeg srpskog filma tog žanra, dok Hribarov “Što je muškarac bez brkova” zavređuje usporedbu s dobrim francuskim filmovima, a ne s ostvarenjima naših susjeda.

5.Negdašnji Pulski festival bio je puno atraktivniji od ovog današnjeg.

Samo djelomično točno. Današnji Pulski festival uspio je vratiti publiku u Arenu kad su na programu hrvatski filmovi, što je već velika stvar. Ostatak festivala puka je fikcija, koja se ionako podmiruje iz državnog i gradskog proračuna. Ipak, ni negdašnji Pulski festival nije baš bio blistava manifestacija, koliko god se starijim gledateljima zakrijese oči kad ga spominju. Nije bilo nikakvih popratnih festivalskih programa, a vrijeme ste kratili objedima koji su trajali i po nekoliko sati. Ipak, mora se priznati da je bilo puno više glamura. Ljubiša Samardžić ili Bata Živojinović nisu imali ništa protiv da se prošetaju Pulom ili se okupaju na Zlatnim stijenama, dok hrvatski glumci danas jedva čekaju da uskoče u auto koji ih čeka ispred festivalskog centra. Osim toga, osamdesetih je godina Arena postupno sve više gubila publiku, tako da je taj golemi prostor u prosjeku danas bolje popunjen nego prije dva desetljeća. Dakako, samo kada su na programu hrvatski filmovi ili hollywoodski megahitovi.

Pula je danas više revija hrvatskog filma, a jedini pravi festival domaće produkcije u regiji je Sarajevo film festival, koji je spremno prihvatio ono što je hrvatska kulturna politika odbacila te to razigrao po svjetskim standardima.

6. Partizanski film vrhunac je populističkog filma jugoslavenske kinematografije: današnje kinematografije u regiji nemaju ništa tome slično.

Kao prvo, jugoslavenska je kinematografija imala stotine kina u kojima su partizanski filmovi mogli ostvarivati rekordne rezultate gledanosti. Najbolje kinomreže u regiji danas imaju Slovenija i Hrvatska, koje uopće ne njeguju domaći populistički film, nego prosperiraju isključivo od hollywoodskih proizvoda. Drugo, ni u Hollywoodu više ne rade vesterne. Partizanski film mogao je cvasti samo u bivšem režimu, a njegova mutacija – ratni film – imala je kratki proplamsaj samo u Srbiji (“Lepa sela lepo gore”, “Nož”, “Spasitelj”) i donekle u Hrvatskoj (“Kako je počeo rat na mom otoku”). Treće, nisu baš svi partizanski filmovi tako zabavni. Pokušajte ponovno pogledati “Otpisane” ili “Povratak otpisanih”! Komedija se čini puno dugovječnijom atrakcijom od partizanskog filma.

7. Josip Broz Tito bio je jedini državnik s ovih prostora kojeg je film uistinu zanimao.

Vjerojatno, no privlačio ga je više glamur oko filma, dok mu se ukus iscrpljivao u obožavanju hollywoodskih žanrovskih filmova. Kad bi svratio pogled na domaći teren, uglavnom bi to bilo zbog ekscesa, pa su neka ostvarenja – navodno “Ciguli Miguli”, donekle i “Rani radovi” – imala dosta problema zato što mu se nisu svidjela. Uostalom, koji bi državnik od ugleda htio da ga igra Richard Burton, i to u razdoblju kad su ga nazivali “pozerom”?! Za samu kinematografiju Tito nije napravio ništa supstancijalno, odnosno možda samo posredno: Jadran film je osamdesetih godina prosperirao zahvaljujući tome što je Jugoslavija bila jedina zemlja iza željezne zavjese u koju su stranci mogli nesmetano dolaziti.

Slobodan Milošević lukavo je procijenio da film ne treba cenzurirati, jer djelić slobode nekima stvara iluziju potpune slobode. Mehanizam opresije u odnosu na kinematografiju bio je puno perfidniji nego u Titovo doba.

Franjo Tuđman imao je katastrofalan odnos prema filmu, što se ogledalo i u kinematografiji njegova doba. Njegov nasljednik Stipe Mesić nije pak napravio ništa da povrati koprodukcijske poslove, koje su u međuvremenu prigrabili Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunjska i Bugarska. Vidjet ćemo hoće li Ivo Josipović nešto poduzeti glede toga.

teks je sa sajta http://globus.jutarnji.hr/Komentari (62)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jaksa scekic jaksa scekic 16:56 21.05.2010

Mislim

da se covek zove Nenad Polimac, upoznali sa na Radnoj akciji Sava 68 ili 69, i davno, davno se druzili jako mnogo....Tih sedamdesetih godina

Stavi coveku C :))

J
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 16:58 21.05.2010

Re: Mislim

danke jakša,
štamparska greška. izvinjavam se.
jaksa scekic jaksa scekic 17:00 21.05.2010

Re: Mislim

Srđan Mitrović
danke jakša,
štamparska greška. izvinjavam se.


Ma moze Nenad da svrati, pa ko velim, da se ne obrukamo :))
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:44 21.05.2010

Re: Mislim

Ma moze Nenad da svrati, pa ko velim, da se ne obrukamo :))

bilo bi lepo da svrati, da objasni neke svoje teze sa kojima se i ne slažem.
Bili Piton Bili Piton 17:26 21.05.2010

Nenadase secam po ciklusu Hickoka (mnogo puta ovde pominjanog) - kao i sto je jedini (sasvim pravilno) opalio po Markovicevom "Deja vu" kad je taj film izasao, ako se ne varam u Startu (ili mozda cak Danasu).
mayo1 mayo1 18:06 21.05.2010

minus

Iz amaterskog, čisto foteljaško-gledateljskog ugla: hrvatski novodržavni filmovi su mračni, depresivni, dosadni, isforsirani, uglavnom negledljivi.
Ono što me posebno smeta su dijalozi u filmovima - neživotni i nestvarni.

Uspoređivati jednu "Neretvu" ili "Tko pjeva..." sa tekućim uradcima je filmohuljenje.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 18:09 21.05.2010

Re: minus

poslednje što mi se dopalo iz CRO je film "Fine mrtve djevojke".
o njihove domoljubne filmove ne bih komentarisao.

joseywales joseywales 23:20 21.05.2010

Re: minus

Srđan Mitrović
poslednje što mi se dopalo iz CRO je film "Fine mrtve djevojke".+1
stefan.hauzer stefan.hauzer 18:19 21.05.2010

.

Dobri su i noviji,al' ja više volem stare.

omiljeni
margos margos 18:21 21.05.2010

Možda sam sitničava,

Sredinom ovog milenija HRT je počeo stavljati na program evergreene

???
I kod nas je odjednom najviše takvih filmova na svim programima od Košave do B92, te mislim da je to u sklopu državnih dogovora.
Inner Party Inner Party 18:36 21.05.2010

Eh ...

Nijedan jugoslavenski cjelovečernji igrani film nikad nije dobio Oscara, što je uspjelo “Ničijoj zemlji” Danisa Tanovića.


Ne mogu da verujem da covek koji je strucnjak za film moze ovako nesto da uzme zdravo za gotovo. Nicija zemlja ne da nije zasluzila Oskara, ona po svom kvalieteu ne bi trebalo da se nadje ni medju nominovanima! Bila je to jedna od najstupidnijih odluka Americke akademije ikada!
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 18:42 21.05.2010

Re: Eh ...

slažem se. a kad pomislim da je u istoj kategoriji bio i film "Čudsni život Ameli Pulen"
NNN NNN 19:26 21.05.2010

Re: Eh ...

"Čudsni život Ameli Pulen"

Film koji i posle toliko godina može da se gleda sa istim uživanjem po 10-ti put.
NNN NNN 19:27 21.05.2010

Ceo tekst mi je

sladak limun - kiselo grožđe
dragoljub92 dragoljub92 20:06 21.05.2010

ustvari

kad bolje razmisliš ništa nije reko
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 20:08 21.05.2010

naj ex-yu filmovi

što se mene tiče : Breza - Ante Babaja i Okupacija u 26 slika - Lordan Zafranović
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:46 21.05.2010

Re: naj ex-yu filmovi

naj ex-yu filmovi

U raljama života.
mariopan mariopan 20:53 21.05.2010

Re: naj ex-yu filmovi

U raljama života.

Da,
NNN NNN 21:01 21.05.2010

Re: naj ex-yu filmovi

U raljama života
de mi je žvakaća guma?
background noise background noise 22:57 21.05.2010

Re: naj ex-yu filmovi

Meni je "Ritam Zlocina" sa Sovagovicem super, bio sam dete, nesto u meni je taj film promenio, pogled na svet, podstakao me na razmisljanja . . .
docsumann docsumann 02:09 22.05.2010

Re: naj ex-yu filmovi

U raljama života.

Gledao sam nedavno Rajka Grlića u "nedeljom u 2" na HRT, sjajan lik...
man ray loves me man ray loves me 22:10 22.05.2010

Re: naj ex-yu filmovi

ljubavni slucaj. inace gotivim makavejeva i paskaljevica, mada oni bas i ne idu zajedno.
stefan.vizantin stefan.vizantin 21:59 21.05.2010

komentar na broj 4.

ma da, samo je drugojaciji, kako da ne.
jel moze neko da mi pojasni sta znaci introvertan/intimisticki film? ono kao subtilan ili nesto drugo?
a ja mislim da je razlog sto njihovi filmovi nisu toliko gledani jednostavan-mnogo su bre bljutavi i fore su glupe. i to nije na nacionalnoj osnovi. jednostavno fakat.
49 41 49 41 22:18 21.05.2010

Skupljaci Perja

Ne skuplja se vise perje po Vojvodinu?!?
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 23:17 21.05.2010

Partizanski film

" Partizanski film vrhunac je populističkog filma jugoslavenske kinematografije: današnje kinematografije u regiji nemaju ništa tome slično...Drugo, ni u Hollywoodu više ne rade vesterne..."

O "domoljubnim" je vec rekao domacin a sto se Holivuda tice, ja bar imam utisak da su mnogo dobro izucili i usavrsili se bas na "partizanskom filmu". Od "Patriota" pa na ovamo zatrpani smo bas takvim uradcima. Partizanstina do bola. Sve u svemu, bice da je u toj kinematografiji jedino vredeo ucinak Tonci Vrdoljaka il' bi bas bilo zgodno da citaoci dodju do tog zakljucka.
joseywales joseywales 23:19 21.05.2010

Poslednji SFRJ film

Čaruga.

Vestern sa istoka.

"...a sad više nema bogati' i siromašni'. Jok!
Ima da svi budu siromašni! Naime, jednaki."
gedza.73 gedza.73 12:55 22.05.2010

Re: Poslednji SFRJ film

Jel bese prpic mali kaze: Mate, bus me povukel za m.da.

Ja sam davno citao neku knjigu da je caruga, ako ne gresim, pljackao po salvoniji. Secam se da je na kraju knjige bila crnobela fotografija gde su bili obeseni preko nekog kamenog stecka.
A onda sam naleteo na neki podatak da je bio i neki caruga na obroncima kosmaja.

ima u filmu i fora za enu begovic: Sto b'ja to j..o.
joseywales joseywales 14:47 22.05.2010

Re: Poslednji SFRJ film

Davor Janjić.

"Gile, moš' me za muda povuć!"

Gileta pandura glumi Petar Božović.
Bili Piton Bili Piton 15:32 22.05.2010

Re: Poslednji SFRJ film

joseywales


Gileta pandura glumi Petar Božović.


Kako je uradio onog tipa u "Lepa sela lepo gore", to je jedna od najboljih epizodnih uloga koje sam u zivotu video
docsumann docsumann 16:03 22.05.2010

Re: Poslednji SFRJ film

Bili Piton
joseywales
Gileta pandura glumi Petar Božović
.

Kako je uradio onog tipa u "Lepa sela lepo gore", to je jedna od najboljih epizodnih uloga koje sam u zivotu video


Njegova čuven izjava : Ja sam odvajao od usta da bih jeo.
tyson tyson 10:55 23.05.2010

Re: Poslednji SFRJ film

Ja sam davno citao neku knjigu da je caruga, ako ne gresim, pljackao po salvoniji. Secam se da je na kraju knjige bila crnobela fotografija gde su bili obeseni preko nekog kamenog stecka.
A onda sam naleteo na neki podatak da je bio i neki caruga na obroncima kosmaja.

Originalni Čaruga (Jovan Stanisavljević) je bio hajduk (hm, u osnovi bandit) u Slavoniji između dva rata:


Čaruga sa Kosmaja je bio razbojnik Milosav Živanović; iako po zlu čuven živeo normalnim životom dugo posle rata.gedza.73 gedza.73 13:06 23.05.2010

Re: Poslednji SFRJ film

Originalni Čaruga (Jovan Stanisavljević) je bio hajduk (hm, u osnovi bandit) u Slavoniji između dva rata
Čaruga sa Kosmaja je bio razbojnik Milosav Živanović; iako po zlu čuven živeo normalnim životom dugo posle rata.

Hvala, Tajsone, izgleda da ipak imam memoriju pamcenja.
docsumann docsumann 02:15 22.05.2010

Naj ex-yu

idem ja da se ubijem sad...a , jebo sam vam mater

majstor_vuksan majstor_vuksan 02:21 22.05.2010

Samo


ova scena sije svu NOB ex Yu kinematografiju

Doctor Wu Doctor Wu 07:39 22.05.2010

Da, citav tekst je trosenje slajfni,

a ovde je potpuno omanuo
Slobodan Milošević lukavo je procijenio da film ne treba cenzurirati, jer djelić slobode nekima stvara iluziju potpune slobode. Mehanizam opresije u odnosu na kinematografiju bio je puno perfidniji nego u Titovo doba.

U periodu 1991.-93. srpski filmovi su bili produkti velike, nekontrolisane inflacije, prakticno potpunog kolapsa drzave zbog koje je bilo potpuno nemoguce kontrolisati sta se snima ('Bure baruta' je, ako se ne varam, snimano uz pomoc nekih francuskih para). Kad su se stvari konsolidovale, Sloba je film koristio za velike politicke objave bilo da je u pitanje bilo raskrscavanje sa prekodrinskim Srbima ('Sela...') bilo slavljenje pobede nad NATO paktom.
NNN NNN 09:43 22.05.2010

Re: Da, citav tekst je trosenje slajfni,

Bure baruta je iz '98. i podseća me na Skorsezeov After hours.
Doctor Wu Doctor Wu 15:00 22.05.2010

Re: Da, citav tekst je trosenje slajfni,

Bure baruta je iz '98

E, unisti mi teoriju.
man ray loves me man ray loves me 21:59 22.05.2010

Re: Da, citav tekst je trosenje slajfni,

a Underground? Sniman je uz Slobin blagoslov, koliko se secam i parama ministarstva za kulturu, a ipak nije bio propaganda.

Ne slazem se sa autorom teksta da je opresija bila perfidnija u Slobino vreme nego u Titovo, vec da je opresor bio nezgrapniji, pa nije mogao sve da kontrolise. Slobin rezim je odrzavalo mnogo manje ljudi, a i vecina su bili panduri. Titov rezim je ubrajao mnogo vise intelektualaca. Cak i Andric je, kako sam citala u jednom feljtonu u Danasu, pisao pisma koja denunciraju mlade 'buntovne' autore. Slobi je jednostavno promakao jedan broj filmova - ko bi se jos mlatio s time kad sleperi prolaze carine... Crni bombarder, Kazi zasto me ostavi - to su antiratni filmovi bez kompromisa.

Bure baruta nema nikakve veze s tim, to je potpuno strani film koji je finansirao Euroimage, ako se dobro secam - uostalom to je i najeksplicitniji film o tom vremenu. Secam se kao da je juce bilo, gledala sam ga na Slaviji, onda sam izasla napolje i imala sam jasan utisak kao da sam jos uvek u filmu.
Bili Piton Bili Piton 22:30 22.05.2010

Re: Da, citav tekst je trosenje slajfni,

man ray loves me


Ne slazem se sa autorom teksta da je opresija bila perfidnija u Slobino vreme nego u Titovo, vec da je opresor bio nezgrapniji, pa nije mogao sve da kontrolise.


Slazem se. U to doba je vec postojalo "svinja sa Dedinja", sto u Tiletovo vreme ipak nikako nije moglo.

Bure baruta nema nikakve veze s tim, to je potpuno strani film koji je finansirao Euroimage, ako se dobro secam - uostalom to je i najeksplicitniji film o tom vremenu.


Mislim da su "Rane" mnogo jace i kompaktnije u tom pogledu. Bure baruta je hit'n'miss, ima odlicnih kreacija (Aca Bercek, Diklic) ali i dosta povrsnih (Voja Brajovic - totalno neubedliv, kao i citava ona tedious boks mec epizoda sa Lazarom Ristovskim i Draganom Nikolicem, to traje li traje).
man ray loves me man ray loves me 22:44 22.05.2010

Re: Da, citav tekst je trosenje slajfni,

Meni je Bure baruta najrelevantniji film iz tog vremena. Rane su ok, ali ima nesto u Dragojevicu sto cini da uvek ostaje second rate, cak i kad ima sta da kaze.
docsumann docsumann 23:25 22.05.2010

Re: Da, citav tekst je trosenje slajfni,

Mislim da su "Rane" mnogo jace i kompaktnije u tom pogledu

U potpunosti se slažem.
Tu imamo i uzrok i posledicu i detaljan uvid (uvijek podcrtan fantastičnim minijaturama) u širi kontekst u kojem se drama odvija.
Ovdje likovi imaju sudbine, u Buretu baruta, oni su samo protagonisti scena u kojima učestvuju.
Rane ponekad mogu da se djeluju izforsirano i preprenaglašeno, ali to je samo efekat kada se sva ta gomila autentično nadrealnih slika Srbije devedesetih majstorski upakuje u sat i četrdeset minuta.

I da, ja mislim da je srpski film ipak bolji od hrvatskog.
Ako je neko sa ovih prostora trebao da dobije oskara, onda je to Srđan Dragojević.
man ray loves me man ray loves me 07:26 23.05.2010

Re: Da, citav tekst je trosenje slajfni,

Ceo deo sa Vesnom Trivalic i tv stanicom je drpisan od Almodovara (Kika).
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 09:35 23.05.2010

Re: Da, citav tekst je trosenje slajfni,

Rane

meni ovaj film liči "što bih voleo da sam kusturica". pogotovo prvi deo.
docsumann docsumann 11:37 23.05.2010

Re: Da, citav tekst je trosenje slajfni,

Ceo deo sa Vesnom Trivalic i tv stanicom je drpisan od Almodovara (Kika).

Pa zar nam nije prije neki dan Maljković "održao predavanje" o Vorholovskoj deoriginalizaciji umjetnosti

Ta tv emisija u Ranama je valjda karikiranje Crnih bisera Vanje Bulića.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 11:39 23.05.2010

Re: Da, citav tekst je trosenje slajfni,

Pa zar nam nije prije neki dan Maljković održao predavanje o Vorholovskoj deorginalizaciji umjetnosti

to "održao predavanje" molim te pod navodnike. još će neko pomisliti da je DM nešto pametno i rekao.
docsumann docsumann 11:48 23.05.2010

Re: Da, citav tekst je trosenje slajfni,

to "održao predavanje" molom te pod navodnike. još će neko pomisliti da je DM nešto pametno i rekao.


stavljeno
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 11:55 23.05.2010

Re: Da, citav tekst je trosenje slajfni,

stavljeno

zahvaljujem
man ray loves me man ray loves me 12:07 23.05.2010

Re: Da, citav tekst je trosenje slajfni,

Pa zar nam nije prije neki dan Maljković "održao predavanje" o Vorholovskoj deorginalizaciji umjetnosti

Bila sam prosle godine na Warhol-ovoj izlozbi u Grand Palais-u. Mogu ti reci da Warhol nijednu od tih crta (na fotografijama) nije stavio slucajno. Sta je uradio od tih portreta - svakom je nasao jednu boju, par crta, koje savrseno pokazuju karakter koji ranije nije bio vidljiv. Warhol je bio genije.
Samo zato sto je hteo masovno da reprodukuje, to ne menja nista.
Warhol uopste nije bio hack niti je odobravao hacks. Nijedan od Warholovih protezea nije bio bez talenta. Warhol je promovisao najboljeg muzicara koga je Amerika ikada imala, Lou Reed-a.

Dragojevic je jednostavno drpisao - do najmanjeg detalja, boje, manirizam glumice, sve. Meni to strasno smeta, bez obzira na to sto se uklapa u film. To me podseca na one reklame u Obrenovcu ispred lokalne samoposluge kad opale Bred Pita na bilbord i onda ispod pise "Bred Pit kupuje u Marketu Simsirovic". To je uostalom i razlog zasto njegovi filmovi ne mogu da se vinu na medjunarodnoj sceni - nisu dovoljno originalni.

Postoji razlika izmedju drpisanja i citiranja. Almodovar citira Hitchcock-a, na primer. Ali on se uvek igra sa time, doda nesto svoje, nesto novo. Ili ti objasni nesto u originalu sto nisi primetio, ili prevede original na danasnji jezik. Drpisati to znaci uzeti i prodati kao svoje u nadi da publika nije imala prilike da se sretne sa originalom.
docsumann docsumann 12:49 23.05.2010

Re: Da, citav tekst je trosenje slajfni,

Nadam se da je jasno da je citiran navod bio u ironijskom kontekstu .

A ovo sledeće je već ozbiljno - Meni se Vorhol kao slikar uopšte ne dopada. Ostavlja me savršeno hladnog. Njegova pojava kao kulturnog fenomena i njegov uticaj na NY art scenu je nešto sasvim drugo. Takođe njegove knjige 1960-1964 i 1965-1969 su mi bile veoma zanimljive.

Sad trenutno ne mogu da se sjetim Kike i svega toga što navodiš da je Dragojević otamo pokupio, ali da ti vjerujem ...
To je uostalom i razlog zasto njegovi filmovi ne mogu da se vinu na medjunarodnoj sceni - nisu dovoljno originalni.

Pa na wikipediji (za Lepa sela) to ne izgleda baš tako
Ako se shodno temi bloga osvrnemo ne (ex)Yu film devedesetih, njegovi filmovi su po gledanosti i po kvalitetu (lični sud) u samom vrhu ne samo srpske, vrć ukupne produkcije sa ovih prostora.
Mada bih se ja ograničio na prva tri filma. Meni je lično i Kusturica interesantan do Andergraunda.
gedza.73 gedza.73 13:04 23.05.2010

Re: Da, citav tekst je trosenje slajfni,

a Underground? Sniman je uz Slobin blagoslov, koliko se secam i parama ministarstva za kulturu, a ipak nije bio propaganda.

Meni je underground kao neko dobro a jednostavno jelo u koje je, van recepta, dodato puno priloga i zacina pa vise ti nije ukusno.
Bure baruta nema nikakve veze s tim, to je potpuno strani film koji je finansirao Euroimage, ako se dobro secam - uostalom to je i najeksplicitniji film o tom vremenu. Secam se kao da je juce bilo, gledala sam ga na Slaviji, onda sam izasla napolje i imala sam jasan utisak kao da sam jos uvek u filmu.

Odlican je film. Posle gledanja ti ostane u grudima neki mucan, tezak osecaj.
man ray loves me man ray loves me 13:04 23.05.2010

Re: Da, citav tekst je trosenje slajfni,

Pa na wikipediji (za Lepa sela) to ne izgleda baš tako

To je sve druga liga festivala, at best. Nema Kana, Venecije, Berlina.
I ja sam se pitala zasto bas oni filmovi koji su kod nas kultni, Dragojevic i Sijan, nisu uradili nista u inostranstvu. Svi ljudi koje znam znaju od pocetka do kraja svaku repliku u Ko to tamo peva i Maratoncima, a npr. Otac na sluzbenom putu uopste nema takvu fan bazu.
Jedan prijatelj mi je nedavno objasnio da je to bas zbog citiranja. U Sijanovim filmovima u svakoj sceni mozes da prepoznas neki uzor, inspiraciju, citiranje. Nema nista zaista originalno.
Mislim da je to razlog za obojicu.

Kusturica je originalan. Kad ti puste njegov film mozes uvek da prepoznas da je on.

Meni je underground kao neko dobro a jednostavno jelo u koje je, van recepta, dodato puno priloga i zacina pa vise ti nije ukusno.

To je super opis!
docsumann docsumann 13:13 23.05.2010

Re: Da, citav tekst je trosenje slajfni,

Meni je underground kao neko dobro a jednostavno jelo u koje je, van recepta, dodato puno priloga i zacina pa vise ti nije ukusno.

Da baš tako - prezačinjeno.
docsumann docsumann 13:16 23.05.2010

Re: Da, citav tekst je trosenje slajfni,

U Sijanovim filmovima u svakoj sceni mozes da prepoznas neki uzor, inspiraciju, citiranje. Nema nista zaista originalno.

Uz ovo je potrebno priložiti jednu širu i temelniju analitičku argumentaciju.
Ovako djeluje kao teška a olako izrečena kritika.
man ray loves me man ray loves me 13:23 23.05.2010

Re: Da, citav tekst je trosenje slajfni,

To je izvan mojih domasaja. Moj omiljeni primer je scena iz Ko to tamo peva, kad zaglave na onoj sahrani pa Dragan Nikolic udari konja kamenom da ide brze i onda svi jure povorku. Motiv posmrtne povorke koja ubrzava sto proizvodi nadrealni/komicni efekat sam posle videla u Entr'acte-u Rene Clair-a. Sve reference su tako suptilne, odrazavaju interesantan senzibilitet i veliko obrazovanje.
Za Sijana nikada ne bih upotrebila rec drpisanje - mislim da se on prosto zeza da bi njemu bilo interesantnije, i prirodno ubacuje mnogo referenci - dakle postmodernizam.
On je meni super.
Doctor Wu Doctor Wu 14:01 23.05.2010

Re: Da, citav tekst je trosenje slajfni,

Moj omiljeni primer je scena iz Ko to tamo peva, kad zaglave na onoj sahrani pa Dragan Nikolic udari konja kamenom da ide brze i onda svi jure povorku.

Po meni, Ko to tamo peva je savrsenstvo srpskog filma: rezija, glumci, scenografija, svetlo, muzika, sve... Po meni, to je ultimativni sprski film, jednostavno neprevodiv. Kad smo kod najboljih scena, ona ipak pripada polako umirucem "tuberanu" Bori Stjepanovicu koji, kada Bata Stojkovic izlazi iz reke posle pada s mosta, onako smesno-tragicno, pun zavisti ali i iskrenog divljenja uzdahne: 'E, ljudi, kakav covek! Ovoga nista ne moze ubiti!'

Sigurno vrhunac Sijanove karijere. Pokusao je sa Maratoncima, bilo je bljesaka, posle se totalno pogubio, ali Ko to tamo peva je neprevazidjen.
koksy koksy 16:11 23.05.2010

Re: Da, citav tekst je trosenje slajfni,

gedza.73
a Underground? Sniman je uz Slobin blagoslov, koliko se secam i parama ministarstva za kulturu, a ipak nije bio propaganda.

Meni je underground kao neko dobro a jednostavno jelo u koje je, van recepta, dodato puno priloga i zacina pa vise ti nije ukusno.
Bure baruta nema nikakve veze s tim, to je potpuno strani film koji je finansirao Euroimage, ako se dobro secam - uostalom to je i najeksplicitniji film o tom vremenu. Secam se kao da je juce bilo, gledala sam ga na Slaviji, onda sam izasla napolje i imala sam jasan utisak kao da sam jos uvek u filmu.

Odlican je film. Posle gledanja ti ostane u grudima neki mucan, tezak osecaj.


"Bure baruta" je pre svega odlican tekst a film je, zadrzavajuci preciznost teksta - napravljen tehnicki korektno.
Inace "Rane" ("Crni bombarder"- pogotovo) licno smatram promasajem.
Dragojevicev ubedljivo najbolji film je - po meni - "Lepa sela..."
Novija (ne i najnovija) srpska produkcija je uglavnom niskobudzetna ali i tu se pronalazi par hvale vrednih ostvarenja. Tu bi, izmedju ostalog, svakako bile "Munje", "Kad porastem bicu kengur", "Do koske"...
Visokobudzetni "Sv.Gerogije" je uglavnom anemican, sa zagubljenom izvornom melodramskom potkom koja je okosnica vrlo uspesnog Kovacevicevog dramskog teksta.
Najnoviji Markovicev uradak "Turneja" je bleda kvazipolitickikorektna kopija "Nicije zemlje". A kad se ima u vidu da je NZ najobicnije filmsko smece, onda ne treba mnogi maste da se zamisli kakvo je moje misljenje o kopiji.
U poslednje vreme cuo sam dosta lepog o filmu "Uspon i pad porno bande" ali nisam uspeo da pogledam.
docsumann docsumann 17:44 23.05.2010

Re: Da, citav tekst je trosenje slajfni,

Novija (ne i najnovija) srpska produkcija je uglavnom niskobudzetna ali i tu se pronalazi par hvale vrednih ostvarenja. Tu bi, izmedju ostalog, svakako bile "Munje", "Kad porastem bicu kengur", "Do koske"...


Kad porastem biću kengur - ima onaj fini presjek vremena u kojem je nastao, dat kroz izuzetno oslikane likove (narošito one iz kladionice). Prva asocijacija i usporedba u vezi sa tim mi je bio baš Ko to tamo peva.
escherichije_colic escherichije_colic 10:07 22.05.2010

partizanski western?

Drugo, ni u Hollywoodu više ne rade vesterne. Partizanski film mogao je cvasti samo u bivšem režimu, a njegova mutacija – ratni film – imala je kratki proplamsaj samo u Srbiji (“Lepa sela lepo gore”, “Nož”, “Spasitelj”) i donekle u Hrvatskoj (“Kako je počeo rat na mom otoku”). Treće, nisu baš svi partizanski filmovi tako zabavni. Pokušajte ponovno pogledati “Otpisane” ili “Povratak otpisanih”! Komedija se čini puno dugovječnijom atrakcijom od partizanskog filma.


U Holivudu više ne snimaju westerne? To je novost za mene.

Partizanski film vrhunac je populističkog filma jugoslavenske kinematografije: današnje kinematografije u regiji nemaju ništa tome slično.


Sa ovim se slažem i mislim da budućnost "narodnog filma" leži upravo u partizanskim filmovima rađenim u western maniru. Mogućnosti su neverovatne, inspiracija neiscrpna. Bez nekog prejakog ideološkog preseravanja, tek toliko da se označi kojem taboru likovi priče pripadaju. Možeš odrediti protagnoniste i negativce kako god hoćeš, uz mnoštvo sivih tonova koji kao nose skrivenu poruku o "besmislu rata i bratoubilačkog sukoba". Pa još nepogrešiva šema o sukobu dva brata ... Da sam ja producent, takve stvari bih pravio. Kad bolje razmislim, odoh da sastavim par fabula i kontaktiram Željka Mittrovića
man ray loves me man ray loves me 19:44 22.05.2010

ne slazem se

Da, “W.R.: misterije organizma”, “Buđenje pacova”, “Rani radovi” i tko zna što sve još ne. Lako je, međutim, biti provokativan u jednopartijskom sustavu, kada se brižno motri svaka gesta, kada znaš koga možeš provocirati.

Zasto su onda bunkerisani a Neoplanta rasturena? Mislim da nije fer predstavljati sustinski bunt koji je bio opasan kao kalkulaciju.
A 'Plasticni Isus'?
joseywales joseywales 20:28 22.05.2010

Jovan Jovanović

mladen.mladen mladen.mladen 20:43 23.05.2010

..

sedeh sa bratom odonud.. znali smo se do 90, a onda se ponovo upoznali 2007. godine.. trojca ih je, rodjenih, hrvati po ocu.. gledali su i ono sto ja nisam a snimano je ovde.. kad su prvi put dolazili pravili su spiskove sta jos da im se snimi: to sam gledao, i to, e to nisam a cuo sam da je dobro, snimi mi..

"ne znam, ne volim da gledam nase nove filmove.. nisu toliko losi ali najveci problem su dijalozi.. vestacki su.. niko tako ne prica.. izmisljaju nesto i onda sve izgleda glupo.." - Igor (25 god), Slavonski brod, studira u Zagrebu.

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 07:49 24.05.2010

nenad polimac

o filmu Okupacija u 26 slika

Nenad Polimac ga je svojedobno nazvao "smećem", zbog čega je u "Poletu" došao na 'crnu listu' (neko ga se vrijeme neutraliziralo kao suradnika "Poleta", nisu mu htjeli objavljivati priloge i branili da se pojavi na radiju i televiziji)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana