Kultura| Mediji| Muzika| Zabava| Život

Eurosong 2010: dan drugi

Goran Miletic RSS / 24.05.2010. u 16:23

tri puta
tri puta
Dok ovde u press centru razmenjujemo utiske sa prve "prave" probe ili kako je svi zovemo "dress rehearsal" (upravo završena) vreme je za sumiranje utisaka sa sinoćnjeg otvaranja. Nije pravilo, ali je praksa da to organizuje grad domaćin ili eventualno Vlada države u kojoj se takmičenje održava. Naravno, grad Oslo nije propustio da napravi koktel, uključujući i crveni tepih na kome su se prošetali svi ovogodišnji učesnici/ce. Sve je to bilo lepo, ali je opšti utisak (ponovo) da je bilo nekako lošije od Moskve i Beograda.

Ako cenimo otvaranje po posluženju i piću, onda bi smo ga ocenili kao katastrofu, jer je svega nedostajalo i žurke mnogih delegacija (npr. Gruzija) su bile mnogo raskošnije u ovom smislu. Ako otvaranje cenimo prema programu, pored starih pobednica Eurosonga, pojavio se i prošlogodišnji pobednik, voditelji ovogodišnjeg Eurosonga, hor... Sve u svemu, svi su se brzo pokupili i otišli "iza ćoška" u Euroclub gde je prava žurka trajala do ujutru uprkos nedostatku prostora ( radi podsećanja u Beogradu su ove žurke bile u Sava centru, a u Moskvi u ogromnoj zgradi (vlasništvo grada Moskve) u centru.

Što se tiče Milana Stankovića, priča koja kruži u Oslu je da on od svih izvođača ima najviše intervjua do sada, ali novinari ne uspevaju da ga vide nigde, pa je tako sinoć vraćen u sa otvaranja u hotel i pre nego što su stigli svi učesnici. To je potpuno suprotno od onoga što drugi učesnici/delegacije rade - ostaju do kraja, slikaju se sa fanovima, pričaju sa novinarima, daju izjave i đuskaju pred kamerama.

A sada utisci sa dress reheasal koja se upravo završila. Svi se slažu da je prvo polufinale lakše od drugog i da Srbiji neće biti teško da prođe dalje. Pre početka nastupa svake zemlje, ide veoma kratak spot koji uključuje i kadrove koji pokazuju predstavnika koji je već na bini i stilizovanu teritoriju i zastavu te zemlje (od tačkica). U slučaju Srbije, danas nisam video da je prikazana CELA teritorija (videlele su se istočne granice Srbije, ali nisam video kartu koja uključuje Kosovo). Ne znam da li će ovako ostati i sutra, mada i teritorije nekih drugih zemalja nisu prikazane "cele" u spotovima.

Moldavija : Moderniji zvuk, nastup sasvim u skladu sa tim i veoma pogodna da razdrma gledaoce na samom početku. Sasvim pristojne šanse da prođe dalje.

Rusija: Svi imaju utisak da su poslali ovu pesmu kako se slučajno ne bi desilo da pobede i ponovo organizuju Eurosong

Estonija: nije toliko loše, ali vam se naprosto spava tokom ove pesme

Slovačka: nastup liči na dodole (a bogami i pesma nije daleko) ili još više na Ruslanu (Ukrajina) koja je pobedila pre nekoliko godina. 

Finska: dve plavuše u belom, jedna sa 'armonikom, pesma pevljiva, nastup veoma dobar i prikladan, aplauz veliki, sve šanse za dobar plasman. Inače njih dve su prilično "vesele" na koktelima

Letonija: Fina devojka peva pesmu koja nikako da počne. Loše, a i nastup nije neki...

Srbija: Kao što rekoh, veoma efektivno i dobro, svi koji su bili u sali su đuskali uz pesmu danas i prolazak u finale je siguran (sem ako ne padne plastika koja je deo scenografije).

Bosna i Hercegovina: Primer kako od pesme koja je skoro autsajder postaje veoma dobra. Vukašin je bio odličan, peva na Engleskom (a to predstavnici sa Balkana ne rade često), aranžman je dobar, nastup takođe.

Poljska: Suprotan primer od BiH. Pesma koja je zvučala odlično, sada ne liči ni na šta, devojke u nošnjama, a poslednji pokušaj je skidanje košulje jedne od njih tokom izvođenja. Šteta

Belgija: Simpatični mladić sa gitarom koji izgleda peva devojci. Romantično, ali ne za Eurosong. Na kladionicama se kotira relativno dobro, ali nikom nije jasno zbog čega.

Malta: Neka verzija "Ikarovog leta" (makar scenski),  pesma osrednja

Albanija: Kao i uvek, Albanija šalje pesmu koja iznenađuje sve one koji imaju predrasude prema ovoj zemlji. Pesma je jedan od hitova među fanovima, scenski nastup nije izuzetan, ali mislim da će svakako proći u finale.

Grčka: Pesma se (konačno) zove "OPA" mada je do sada bilo desetine na iz ove zemlje koje liče kao jaje jajetu. Verovatno će proći u finale, ali svima je dosta ponavljanja koje dolazi iz Grčke.

Portugal: Simpatična devojka, lepo peva, lepo se smeje, ali svi jedva čekaju da pesma prođe

Makedonija: Ni silata, ni krilata neće pomoći Makedoniji, a ni repovanje koje je naknadno ubačeno. I dalje loše.

Belorusija: Nije loša pesma, ali nije za 2010. Tri devojke koje nastupaju za grupu nazvanu "3+2" postaju leptirice usred pesme, ali čini mi se da i ovo neće pomoći.

Island: Odlična pesma, udvaranje francuskom govornom području (iako je pesma na Engleskom, naslov/refren je "Je Ne Sais Quoi"). Hera Bjork koja peva pesmu je odlicna i nije cudo sto je pesma jedan od favorita na celom takmičenju.

Večeas žurka delegacije Turske, Izraela, Nemačke i Ukrajine...

Live from Oslo...

Atačmenti



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie01 angie01 17:10 24.05.2010

rezime,

trala-la-la,

no, k'o shto rekoh-shta god- Go, Milane!

i Vukashin!
die hard die hard 19:55 24.05.2010

Re: rezime,

i Vukashin!



samo Vuksa, zbog njega licno
jeca92 jeca92 19:39 24.05.2010

.......................................

Milan je žešće smršao, izgleda da su ga bacili na žešću dijetu.



Islandska pesma je definitivno dobra.
G r o f G r o f 21:45 24.05.2010

hahaha...

Svi srpski komentatori izveštavaju kao da se radi o festivalu krkanja, to jest nekoj ćevapčijadi, a ne o eurosongu.
Hrana, piće i žurke...i naravno, svi djuskaju uz našu pesmu.
Dodje mi da se samoubijem od tolikog maltretiranja mog muzičkog ukusa.
Pesma je loša i potpuno mi je nebitno koliko će glasova upecati na neke nemuzičke akrobacije.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana