Ekologija| Hobi| Nauka| Životinjski svet

Misterija nestanka droplji iz Mokrina

albicilla RSS / 25.05.2010. u 21:51

Do skora je u ovom, jedinom sadašnjem staništu globalno ugrožene velike droplje u Srbiji bilo skoro 30 jedinki, a sada im je brojnost prepolovljena. Nestali su polno zreli mužjaci (samo jedan je ostao). Uzroci njihovog nestanka su nepoznati. Moj tekst o rezervatu Pašnjaci velike droplje dostupan je ovde. U ovom postu prenosim (donekle skraćene) komentare nekoliko diskutanata sa ptičarske Google grupe LigaPtice:

t50.jpg 

akvareli (c) Szabolcs Kokay

by Nikola Matovic: U rezervatu ("Pasnjaci velike droplje") je ostao jedan adultni i 2 mlada mužjaka. Ne zna se još uvek uzrok nestanka ostalih mužjaka velike droplje, ali se spekuliše o mogućem odletanju u Madjarsku (koja ima veliku populaciju droplji). Zavod (za zastitu prirode Srbije) će to verovatno detaljno istražiti, kao što su se i do sada dobro brinuli i pratili sve aspekte života ove vrste na Pašnjacima. Lisice više i ne predstavljaju ozbiljan problem jer se njihova brojnost reguliše. Po rečima dr Biljane Panjković (direktorke ZZPS-a, radna jedinica Novi Sad) nadležni se jako trude oko rešavanja ove "misterije nestanka", tako da bi uskoro mogli da dobijemo i neke konkretnije odgovore.

by Dimitrije Radisic: Treba razumeti da je pitanje zastite daleko kompleksnije na svim nivoima, ukljucujuci cak i onaj najednostavniji, a to je prostorni - zastita stanista. Pasnjaci velike droplje nisu akvarjum u kome su stanovnici izolovani od spoljasnjih uticaja. Treba znati da te ptice menjaju mesto boravkla, i da nisu cele godine iskljucivo vezane za mesto na kome se gnezde. Zato nase droplje ne zive samo na pasnjaku velike droplje kod Mokrina. I dobro je da je tako, jer na taj nacin nase droplje komuniciraju (u genetickom smislu, osvezavaju se i ukrstaju) sa populacijom iz Madjarske. Definicija iz konzervacione biologije kaze da je za ocuvanje reproduktivnog potencijala (tj. da bi se jedinke populacije sacuvale od reproduktivnih anomalija), na kratke staze (nekoliko generacija), potrebno najmanje polno zrelih jedinki 50 jedinki (pod uslovom da je sistem parenja slobodno ukrstanje i da je odnos polova 1:1). Generacijsko vreme (od izleganja do prvog parenja) velike droplje je, cini mi se 2 ili 3 godine, sto znaci da za 30 godina ima vec oko 10 generacija. To znaci da bi nase droplje (da ne komuniciraju sa madjarskim i drugim populacijama), kojih ima npr 30, za 30 godina (od kada ih je tako malo) upale u tesku inbriding depresiju (poceli bi se pojavljivati sterilni pr, morfoloske anomalije, smanjena plodnost itd) i populacija bi pocela da prolazi kroz tezak period. Setite se da su u zakonodavstvima svih drzava zabranjeni ljudski brakovi ispod 5-6 kolena srodstva, jer je poznato da se iz brakova u srodstvu cesce radjaju deca sa anomalijama; velika droplja nije previse razlicita od ljudi. Na svu srecu, droplje verovatno komuniciraju sa dropljama iz Madjarske i okolnih zemalja. Ipak, nesreca je to sto u tom slucaju nisu pod staklenim zvonom i moraju da napuste granice rezervata, koliki god on veliki bio. Da li mozemo spreciti neverovatan broj negativnih faktora (elektrokucija, saobracajnice, uznemiravanje, trovanje, predatori...) na celom arealu aktivnosti svake jedinke, buduci da taj areal obuhvata podrucje koje je verovatno velicine cele Vojvodine ili veci? Mislim da je to iluzorno ocekivati....

Bustard2-sk-0607.jpg 

Da ovo sve nije teorijska prica potvrdjuju i sama istrazivanja velikih droplji kod Mokrina. Ptice imaju svoja ustaljana zimovalista, boravista i zivotni ciklus, a deo tog ciklusa ptice provode van rezervata, na njivama i drugim delovima koji nisu pokrivena programima zastite. Nije retko (cesce je) da zenke za gnezdilista odabiraju njive koje se obradjuju i na kojima se primenjuju sve agrotehnicke mere. Pred period sepurenja, muzjaci imaju svoje migracije. Otkud znamo da oni nisu ostali u Madjarskoj ili Rumuniji, ili da nisu stradali tokom tih seoba? Meni ne pada na pamet kako bi smo uopste sproveli 100 % prevenciju, kada cak ne mozemo da "nateramo" droplje da se gnezde tamo gde su se ranije gnezdile i gde smo im za to obezbedili (iz nase perspektive) idealne uslove.

by Nikola Stojnic: O samoj velikoj droplji (Otis tarda) pre svega treba znati da niko i nigde nema detaljan uvid u svoju populaciju velikih droplji. Cak i u NP Koros-Maros postoje samo procene. Iako je ptica velika, neverovatno je plaha, u visokotravnoj stepi se tesko vidi. Dodatno, zavisno od perioda godine odredjeno je kako i koliko blizu im se sme prilaziti.

Nasa populacija je na rubu areala, pomalo udaljena od bazicne populacije. Zbog genetickih i ekoloskih razloga takvu populaciju nije lako ocuvati. Jos sto je bitno znati, pogotovo kada su u pitanju muzjaci, da oni koriste ogromne prostore. Ove zime su muzjaci iz zapada Madjarske vidjani stotinama km daleko u NP Kiskunsag. Isti je slucaj i u Spaniji, gde su belezeni i kako lutaju stotinama km daleko. Populacija koja naseljava tromedju Slovacke, Madjarske i Austrije (takodje izdvojena i na rubu areala) cesto menja pozicije kako sepurenja, tako i gnezdjenja, jesenjeg zadrzavanja i zimske ishrane. Cesto menja cak i velicinu, prividno delujuci da se na volseban nacin povecava pa smanjuje. U pitanju su verovatno imigracije i emigracije sa drugim populacijama, ali niko to ne moze pouzdano da tvrdi, pa cak ni brojan, organizovan i dobro finansijski podrzan zastitarsko-proucavalacki tim iz pomenute tri zemlje.

t47.jpg 

Zbog slicnih razloga ni ja ne bih sada davao preuranjene procene o nasoj populaciji. Ono sto mogu da kazem, a da ne pogresim je: vecina zenki i neodraslih ptica i dalje su u rezervatu ili okolini. Broj prisutnih muzjaka je trenutno manji nego prethodnih sezona, verovatno manji od 5. Oko toga gde su ostali muzjaci, konsultovali smo i kolege iz Madjarske, medjutim ni oni, iako su mnogo strucniji od nas, ne mogu da jasno tumace ovu pojavu. Obecali su da ce proveriti u svojoj Csanadi pusti, gde bi se muzjaci mogli nalaziti, ali i to je daleko od jednostavnog. Kratko, to da su muzjaci otisli je normalno, bezmalo uobicajeno, ali gde su otisli i zasto se nisu vratili, to ne moze strucno da se argumentuje. Bilo je u godinama pre zastite rezervata, da je ugrozavanje bilo mnogo vece (lov, salasari, stoka, psi, cobani, traktori, naftasi...), pa su se nakon odlazaka muzjaci ipak vracali. Potraga je u toku, ali zasad nema jasnih znakova.

Da ipak sa vama podelim i dobre vesti... Sepurenja je ipak bilo, a moguce je da i dalje pomalo traje. Bilo je i uspesnog parenja. Za najmanje dve zenke se zna gde leze na jajima, a za jos bar dve do tri se priblizno zna. Posto je trava ove godine zbog kisa vanredno visoka, mnogo toga je nepoznanica, a pomenute zenke se zbog bezbednosti ne proveravaju, vec se cuvaju sa udaljenosti. 

 

EDIT: A kako se potom u diskusiju uključio i pokrajinski sekretar za životnu sredinu, dr Slobodan Puzović, morao sam da malo produžim već poduži post: Specijalni rezervat prirode Pasnjaci velike droplje zaista jeste podrucje gde su Zavod (NS) i Sekretarijat ulozili najvise truda, vremena, a skoro i para da ga cuvaju, unapredjuju i promovisu. Ako se gleda povrsno na ovu kostataciju, neko ce reci  - jadna li su ostala dobra kad ovo najcuvanije ima problem sa opadanjem broja droplji. No, to je istina, i zaista niko ne moze prigovoriti da smo mnogo vremena i truda ulozili da spasimo droplje i njihova stanista. A onih koji su hteli da tamo rade nesto drugo je bilo, ima ih a i bice. 

- Ja nemam stav da broj droplji opada. Po meni on zadnjih godina varira, al sa bragom uzlaznom putanjom. Najkriticnije je bilo negde pre 10ak godina ili nesto manje, kada smo imali nagli pad. Mozda je on bio uslovljen veoma hladnom zimom sa pokoricom, a mozda delom i jednokratnih naftaskim istrazivanjima u Banatu, koja se nisu mogla zabraniti jer je to drzavna prica i tajna.

 
- Broj ptica je zadnjih 3-4 godine poceo da se blago oporavlja, jer smo placanjem dva cuvara znacajno popravili natalitet. Cak smo sa upravljacem sejali neke parcele lucerkom i uljanom repicom da unapredimo uslove ishrane i gnezdjenja, kako to arde madjari. redukovali smo i predatore, takodje na predlog madjara. Jedina enigma je sada polagano opadanje broja muzjaka koji se sepure i odsustvo njihovog povratka za zimovanja ove godine. Razne su spekulacije sta se sa njima desilo. Nadam se da cemo s vremenom uspeti to da odgonetnemo.
 
- Zavod je pripremio studiju za prosirenje rezervata sa 1000 na cak 6000 ha. Mnogi ce se buniti zbog toga, posebno privatni vlasnici parcela, zakupci ili lokalne vlasti. Ministarstvo je proglasilo privremenu zastitu sireg prostora do donosenja nove uredbe, a kad ce to biti videcemo. Neki privatnici se na to zale i traze odstetu.
 
- Posto je vreme krize i svaka lokalna samouprava pa i drzavni organi iz privrede, poljoprivrede, energetike, gradjevine, infrastrukture, gledaju da naprave neki biznis, investiciju ili otvore novu industrijsku zonu, veoma je vazno da se Rezervat u prosirenim granicama prezentuje lokalnoj i siroj javnosti i posebno donosiocima odluka.
 
- Otuda nas trud da stampamo prospekte, postere, liflete, nalepnice.... Otuda bilbordi na prilaznim putevima Mokrinu. Zbog toga brojni sastanci, promocije, tv i novinski prilozi, itd.
 
- Posto ovo prirodno dobro, gotovo jedino u Vojvodini nema svoj informativni centar, odnosno prijemi punkrt za posetioce i bazu za cuvare, pre cetiri godine je u saradnji Zavoda, Sekretarijata i Ministarstva izabrana mala parcela starog  salasa na rubu rezervata, da bi se tu uspostavio taj Info/centar. Ideja je da posetioci dodju dotle i sa jednog mesta osmatraju rezervat, vide malu postavku i cuju pricu, ne ulazeci dublje u njega. To je i u funkciji smanjenja kretanja ljudi po sirem prostoru. Objekat je lociran uz sam kolski put kuda inace mestani i ostali tradicionalno prolaze decenijama. Dokumetacija za objekat je kompletna i prikupljana gotovo dve godine, Vlada Srbije je odobrila parcelu, a Opstina prenela upravljacu za tu namenu. Uradjena je kompletna dokumentacija, proveden tender i uspostavljen nadzorni organ. Sve je zavrseno u skladu sa uslovima Zavoda i gradjevinskom dozvolom. Finansijski projekat su pomogli Ministarstvo i Sekretarijat. 
 
- Prilicno je neumesno povezivati muku sa misterioznim nepovratkom muzjaka na sepurenje sa borbom da se prirodno dobro promovise u javnosti i tako sacuva od predloga da se kroz rezervat asfaltiraju putevi, grade dalekovodi ili buse naftna polja, a i grade ribnjaci. Svih tih zahteva ili zelja ima, a bice jos vise s vremenom. 
 
- Mislim da lovci u LU Perjanica u principu izvrsavaju sve sto im Zavod ili Sekretarijat naloze ili predloze i da trenutno i kad bi hteli da menjamo upravljaca, niko bolji iz regiona se ne bi prihvatio te nezahvalne uloge, pogotovo sto svi znaju da drzava jos uvek od upravljaca ZPD mnogo trazi a gotovo nista ne placa. Sve ili vecina aktivnosti i obaveza su na volonterskoj bazi.  


Komentari (17)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

GajaR GajaR 22:01 25.05.2010

ki' droplja?

a jel se kaže puko ki' droplja?

alb. ti od mene uvek imaš preporuku, čak i kad zaboravim da je okačim
myredneckself myredneckself 23:32 25.05.2010

Re: ki' droplja?

Eh, kakvu sam ja imala asocijaciju kad sam pročitala naslov, iako mi malo rogobatno zvučalo, znam, ne bi albicilla to tako
Preporuka naravno, i da se uđe u trag mužjacima, ako može što pre
NNN NNN 09:31 26.05.2010

Re: ki' droplja?

kakvu sam ja imala asocijaciju kad sam pročitala naslov
I na engleskom droplja može lako da napravi razne asosijacije - bustard
albicilla albicilla 09:52 26.05.2010

Re: ki' droplja?

I na engleskom droplja može lako da napravi razne asosijacije - bustard


na engleskom je ipak (povelika) razlika izmedju bUstard i bAstard
NNN NNN 10:23 26.05.2010

Re: ki' droplja?

albicilla
I na engleskom droplja može lako da napravi razne asosijacije - bustard


na engleskom je ipak (povelika) razlika izmedju bUstard i bAstard

Ali može da asocira, kao i na srpskom - dro(p)lja.
Možda je trebalo da ove veličanstvene ptice imaju i neko lepše ime.

albicilla albicilla 10:36 26.05.2010

Re: ki' droplja?

mislim da im pre treba vise prostora i manje uznemiravanja... prvo je nemoguce, a drugo se mozda i moze unaprediti
mikele9 mikele9 08:58 26.05.2010

Tuga pregolema

Preporuku sam ti već dao ako to uopšte išta znači i pomaže a ne čudim se što je malo komentara. Kako komentarisati nešto ovako, nešto što se dešava i ljudima u ovoj zemlji. Nestaju i ljudi i životinje i ptice i biljke, nestali su moral i pristojno ponašanje, nestaju osnovne vrednosti koje čoveka čine čovekom. Ne teši me činjenica da to nije usamljena pojava u svetu i zato je dobro, odlično, što ti, ma kako izgledalo uzaludno, istrajavaš na plemenitom zadatku. Moramo se svi neprekidno boriti
koristeći sva civilizovana sredstva, da sačuvamo ono što imamo i unapređujemo ga milimetar po milimetar.
Pozdrav
albicilla albicilla 09:26 26.05.2010

Re: Tuga pregolema

ova vrsta je preoravanjem stepa ostala bez svog stanista sirom evroazije, a pride je, buduci krupna i mesnata, u proslosti bila i lovna divljac (u donjem levom uglu ovog rimskog mozaika iz spanije vidi se herkul kako strelom lovi droplje), sto je trajalo svo do polovine xx veka, dok nije postala toliko retka da se vise nije ni imalo sta lovitiuz to je izuzetno osetljiva na svaki zamisliv i nezamisliv vid uznemiravanja... mi ne znamo zasto su ptice otisle, niti hoce li se isto tako mozda i vratiti...?

da li je zastita mogla da bude bolja? verovatno jeste, ali treba znati da se upravljanju ovim rezervatom prilazilo veoma ozbiljno i odgovorno, te da je u tom pogledu prednjacio u drzavi (a kakva nam je drzava, time se sasvim dovoljno bave drugi blogeri...)
NNN NNN 09:35 26.05.2010

Re: Tuga pregolema

Tekst je odličan!
Daje nam vrlo jasnu sliku o održivosti malih populacija.
Nadajmo se da će se droplje ipak vratiti.
kakapo kakapo 15:30 26.05.2010

Re: Tuga pregolema

Interesantno! Rimljani su jeli svašta, ali droplje im nisu bile preporučivane kao hrana, te je možda (Heraklov) lov (na rimskom mozaiku) bio tek sporta radi. Plinije u svojoj Prirodnoj istoriji ima bizarnu opservaciju o dropljma: „Ptice koje u Španiji zovu tardae, a u Grčkoj otides (ušate) odbačene su kao hrana, jer čim im se iscedi srž iz kostiju, nastaje strašan smrad.“ (Nat. hist. X, 29). Izgleda da ih to, nažalost, nije sačuvalo od lovaca!
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:32 26.05.2010

Re: Tuga pregolema

Bilo bi dobro da uložimo napor da se ugrožene vrste očuvaju. One su blago naše planete
albicilla albicilla 07:39 27.05.2010

Re: Tuga pregolema

Milutin Milošević
Bilo bi dobro da uložimo napor da se ugrožene vrste očuvaju. One su blago naše planete


a nestaju pred nasim ocima... evo ovaj alaotranski gnjurac sa madagaskara...

...izumro je leta gospodnjeg 2010 jer su njegovo jezero poribili nekim grabljivim ribama koje gutaju i mlade gnjurce
kakapo kakapo 08:10 27.05.2010

Re: Tuga pregolema


Ovih lepotana (severnih ćelavih ibisa) ima samo još stotinak, uglavnom u Turskoj.Pošto su selice, zimi ih drže u kavezima, da im ne odlete u kakvu opasnost, tamo gde ne mogu da ih nadziru.U Siriji su u protekloj deceniji viđena samo tri, a u Maroku ih gotovo više i nema! A nekada ih je bilo i u Podunavlju, sve do Bavarske! Slična priča kao sa dropljama.
albicilla albicilla 08:42 27.05.2010

Re: Tuga pregolema

kakapo

Ovih lepotana (severnih ćelavih ibisa) ima samo još stotinak, uglavnom u Turskoj.Pošto su selice, zimi ih drže u kavezima, da im ne odlete u kakvu opasnost, tamo gde ne mogu da ih nadziru.U Siriji su u protekloj deceniji viđena samo tri, a u Maroku ih gotovo više i nema! A nekada ih je bilo i u Podunavlju, sve do Bavarske! Slična priča kao sa dropljama.


srecom, u maroku ipak postoji prirodna sedentarna populacija od preko 200 ptica (a preti im gradnja club med resorta)

turska populacija je dobijena vestackim uzgojem i nema migratorne instinkte, karkateristicne za bliskoistocne ptice (pa se i ne smatra divljom populacijom)

jedina prirodna bliskoistocna populacija celavog raznja je u siriji (a zimuje u etiopiji), ali je toliko mala da je prosle jeseni jednim pokretom prsta smanjena za 20%

s obzirom da je celavi razanj naseljavao mediteran i alpe, u teoriji, nije nemoguce da se nekada mogao gnezditi npr. na jugu srbije, ali takvih podataka nemamo (za razliku od slovenije, gde je cak i naslikan u jednoj crkvi vise koje se gnezdio)
albicilla albicilla 08:44 27.05.2010

Re: Tuga pregolema

kakapo

Ovih lepotana (severnih ćelavih ibisa) ima samo još stotinak, uglavnom u Turskoj.Pošto su selice, zimi ih drže u kavezima, da im ne odlete u kakvu opasnost, tamo gde ne mogu da ih nadziru.U Siriji su u protekloj deceniji viđena samo tri, a u Maroku ih gotovo više i nema! A nekada ih je bilo i u Podunavlju, sve do Bavarske! Slična priča kao sa dropljama.


a note, pretpostavljam, beleze krestanje raznja/ibisa??
kakapo kakapo 08:57 27.05.2010

Re: Tuga pregolema

Kao fol! Mislim da su u pitanju neke osnovačke klavirske vežbe. Zgodan mi je bio požuteli papir da izigrava bliskoistočnu stenu. Znam da je turska kolonija veštačka, a drago mi je da sam pogrešio za Maroko. Ko zna, možda će jednog dana, opet, ćelavi ražanj i stići i do Srbije!
a note, pretpostavljam, beleze krestanje raznja/ibisa??

kakapo kakapo 09:10 27.05.2010

Re: Tuga pregolema

jedina prirodna bliskoistocna populacija celavog raznja je u siriji (a zimuje u etiopiji), ali je toliko mala da je prosle jeseni jednim pokretom prsta smanjena za 20%

Nisam pazio na času! Sada sam tek pročitao za Juliju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana