Društvo| Ljudska prava| Mediji| Život

"Vickasti" urednici i zlostavljano dete

Biljana 77 RSS / 02.06.2010. u 16:20

(Htela sam stvarno malo da odmorim od svega ovoga, ali ja ne umem da se isključim pa to ti je.)

 

Otvoreno pismo,

Pomoćniku ministra kulture za medije Nataši Vučković, ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću, ministarki pravde Snežani Malović, ministru za rad i socijalnu politiku Rasimu Ljajiću.

 

Poštovana gospodo i gospođe,

 

poslednjih dana smo svedoci velikog broja hapšenja osoba optuženih za krivična dela seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja dece. Takođe smo svedoci i činjenice da mediji revnosno prenose ove vesti. Veliki broj medija ima i mogućnost ostavljanja komentara. I po samim člancima i po komentarima se može zaključiti da svest o ovom problemu u našem društvu nije na zadovoljavajućem novou. Često se o zlostavljačima govori kao o ljudima za koje se znalo da su nasilni ili da imaju sklonost ka zlostavljanju a da pri tom okruženje nije reagovalo. U komentarima se može pročitati i to da nije "strašno" što neko na svom računaru "samo" poseduje pornografski materijal u kojem se seksualno iskorišćavaju deca. 

Nadležne institucije, među kojima i neka od vaših ministarstava, apeluju na građane da prijave slučajeve zlostavljanja za koje saznaju.

Moje pitanje svima vama je: Na koji način podizanju opšte svesti o monstruoznosti zlostavljanja dece doprinosi članak o seksualnom zlostavljanju desetogodišnje devojčice bez roditeljskog staranja od strane odraslog čoveka naslovljen Čika dao bone pa silovao? Ovakav naslov je sramotan, nizak, uvredljiv i nepojmljivo neozbiljan za ozbiljnost i težinu problema kojim se tekst bavi. Tekst je sasvim korektan  i u drugom dnevnom listu nalazi se popuno isti tekst sa primerenim naslovom.

Svesna sam da svakodnevno imamo naslovne strane pune bombastičnih naslova, psovki, slika koja izgledaju kao isečci iz horor filmova, ali smatram da je ovaj pokušaj kvaziduhovitosti  preko svake mere uvredljiv za žrvtu i isto tako doprinosi tome da se jedan užasan čin svede na nivo žute štampe. Kojoj publici podilazi ovakav pristup jednoj tako teškoj stvari? Kakvu poruku šalje?  

Može li se i na koji način uticati na uredništvo naših listova povodom ovakvih stvari, pošto je računati na njihov osećaj za primereno, važno, osetljvo i sl. očigledno beskorisno?

Dodajem još da je slika ispod pomenutog naslova na naslovnoj strani lista  slika devojčice koja liže lizalicu i koja ima zatamnjen deo lica.

 

S poštovanjem,

građanka Srbije, majka, začuđena, poražena..

 

 

ps. mail sa sadržinom ovog pisma prosleđen je gore navedenima. Ako bude ikakvog odgovora, izvestiću vas više nego rado.



Komentari (44)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 17:59 02.06.2010

.

tiraz je sve
a takve naslove neko kupuje
tuzno
Unfuckable Unfuckable 18:14 02.06.2010

Re: .

naslov vuče na čitanje, ništa novo: viđali smo to i ovde.
Biljana 77 Biljana 77 18:17 02.06.2010

Re: .

Jedno je navlačiti ljude zarad čitanosti, a sasvim je drugo posprdno nasloviti jednu nezamislivu patnju.
Biljana 77 Biljana 77 18:22 02.06.2010

Re: .

takve naslove neko kupuje

To me u stvari .. ne znam..čudi, u najmanju ruku. Jer ljude privlače bombastične, zastrašujuće, patetične, svakakve teme.. ali .. ovo... Imam utisak da je nekome palo na pamet da bi bila dobra fora.
Unfuckable Unfuckable 19:04 02.06.2010

Re: .

Jedno je navlačiti ljude zarad čitanosti, a sasvim je drugo posprdno nasloviti jednu nezamislivu patnju.

Razumem, ali hajde da (bar u svrhu razvoja diskusije) probamo da pogledamo stvari iz malo drugačijeg ugla:
Pedofila je bilo i pre Potopa, tj kad sam ja bio klinac. Naravno da se o tome nije pisalo ali znalo se, nekako
I, sećam se dobro da mi je majka držala slovo da ni slučajno ne prihvatam ponuđenje čokoladice, žvake ili bombone od nepoznatih i da nikada ni sa kim ko je nepoznat ne idem nigde ako me pozove. Šta želim da kažem kroz ovaj bajati vremeplov - takav naslov, ma koliko iritantan bio (jer podseća na repliku iz filma) vrlo plastično i slikovito objašnjava čak i najmlađima (samo kad bi čitali novine, jelte!) mehanizam (najčešći) približavanja manijaka potencijalnim žrtvama, a takođe bolduje reči roditelja kojima nas (obično) upozoravaju na ovakve pojave.
Dakle, vidim neku majku, negde, koja pokazuje svom čedu ovaj naslov uz ono čuveno "vidiš, šta ti ja govorim!!!", vidim šlagvort u toj "boni" koji
približava čitavu tu priču, ma koliko jeziva bila i detetu (potencijalnoj meti) i otvara mogućnost da mu se ceo taj "mehanizam" raspetlja u njegovoj glavi daleko bolje nego kroz, recimo, naslov "Manijak bestijalno silovao dete"

Inače, navlačenje je - navlačenje.
A čitanost jeste bitna, pa čak i kad su jezivi blogovi u pitanju, a naročito jezive vesti, s tim što je kod jezivih vesti čitanost preko potrebna jer može da pomogne da se takve stvari manje dešavaju.
Na žalost, kod jezivih blogova je potpuno obrnuta situacija: čitanost doprinosi njihovom ponavljanju
Biljana 77 Biljana 77 19:09 02.06.2010

Re: .

Dakle, vidim neku majku, negde, koja pokazuje svom čedu ovaj naslov uz ono čuveno "vidiš, šta ti ja govorim!!!", vidim šlagvort u toj "boni" koji
približava čitavu tu priču, ma koliko jeziva bila i detetu (potencijalnoj meti) i otvara mogućnost da mu se ceo taj "mehanizam" raspetlja u njegovoj glavi daleko bolje nego kroz, recimo, naslov "Manijak bestijalno silovao dete"
OK. Ako uzmemo da je sve ovo bila početna namera naslovljivača teksta. Ja nekako ne mislim da jeste. I dalje mislim da je mislio da je u pitanju dobra fora.. Maybe it's just me.
Unfuckable Unfuckable 19:13 02.06.2010

Re: .

naravno da i ja verujem da autor teksta nije primarno imao nameru da opomene, već samo da privuče pažnju. Mada je i pitanje ko tu zaista daje naslov tekstu, mene učilo da to rade urednici, ali to je bilo davno.
Ali (takav sam ti ja!) morao sam da razmotrim i (promilnu, do duše) drugu mogućnost.
Biljana 77 Biljana 77 19:51 02.06.2010

Re: .

mene učilo da to rade urednici, ali to je bilo davno.

Biće da nas je isto učilo, vidi naslov.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 05:43 03.06.2010

Re: .

Unfuckable
Jedno je navlačiti ljude zarad čitanosti, a sasvim je drugo posprdno nasloviti jednu nezamislivu patnju.Razumem, ali hajde da (bar u svrhu razvoja diskusije) probamo da pogledamo stvari iz malo drugačijeg uglaedofila je bilo i pre Potopa, tj kad sam ja bio klinac. Naravno da se o tome nije pisalo ali znalo se, nekako I, sećam se dobro da mi je majka držala slovo da ni slučajno ne prihvatam ponuđenje čokoladice, žvake ili bombone od nepoznatih i da nikada ni sa kim ko je nepoznat ne idem nigde ako me pozove. Šta želim da kažem kroz ovaj bajati vremeplov - takav naslov, ma koliko iritantan bio (jer podseća na repliku iz filma) vrlo plastično i slikovito objašnjava čak i najmlađima (samo kad bi čitali novine, jelte!) mehanizam (najčešći) približavanja manijaka potencijalnim žrtvama, a takođe bolduje reči roditelja kojima nas (obično) upozoravaju na ovakve pojave. Dakle, vidim neku majku, negde, koja pokazuje svom čedu ovaj naslov uz ono čuveno "vidiš, šta ti ja govorim!!!", vidim šlagvort u toj "boni" kojipribližava čitavu tu priču, ma koliko jeziva bila i detetu (potencijalnoj meti) i otvara mogućnost da mu se ceo taj "mehanizam" raspetlja u njegovoj glavi daleko bolje nego kroz, recimo, naslov "Manijak bestijalno silovao dete"Inače, navlačenje je - navlačenje. A čitanost jeste bitna, pa čak i kad su jezivi blogovi u pitanju, a naročito jezive vesti, s tim što je kod jezivih vesti čitanost preko potrebna jer može da pomogne da se takve stvari manje dešavaju. Na žalost, kod jezivih blogova je potpuno obrnuta situacija: čitanost doprinosi njihovom ponavljanju

Moj potpis i moj pečat na komentar- da se komentar umnoži i deli po školama.
Unfuckable Unfuckable 07:23 03.06.2010

Re: .

auuu, hvala!
(sad idem okolo triput veći no što jesam, prolazim kroz vrata "na kant"!)
kukusigameni kukusigameni 09:18 03.06.2010

Re: .

Od Cika dao bone pa silovao do Manijak bestijalno silovao dete je velika lepeza mogucih naslova.
maca22 maca22 08:26 04.06.2010

Re: .

KRALJMAJMUNA
Moj potpis i moj pečat na komentar- da se komentar umnoži i deli po školama.

Naravno da ne, jer traumiranje je pogresan nacin da se deca icemu nauce.
I kao da su deca odgovorna sto su zrtve.
strenum strenum 18:16 02.06.2010

Preporuka za pismo

Nazalost, jako se malo o ovome govori u javnosti, a i kad se prica cesto je to neadekvatno. Pri tome,mnogi koji rade sa decom ne znaju ni koji su sve oblici seksualnog zlostavljanja dece a ni kako prepoznati da je neko dete zrtva seksualnog nasilja.
Svaki glas protiv ovog zla je vazan i svaka reakcija, posebno na ovakvo omalovazavanje samog cina i zrtve.

Edit:
Sajt Incest trauma centra sa odgovorima na ova pitanja

[url=http://www.incesttraumacentar.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=4&Itemid=30][/url]
Biljana 77 Biljana 77 18:18 02.06.2010

Re: Preporuka za pismo

Svaki glas protiv ovog zla je vazan i svaka reakcija, posebno na ovakvo omalovazavanje samog cina i zrtve.

Upravo je to najveći problem tog naslova.
scabies scabies 19:03 02.06.2010

Grozno

Nekim ljudima stvarno treba zabraniti da koriste slova (da ne uvredim glagol pisati) koja se mogu naći u vidnom polju drugih ljudi.
Biljana 77 Biljana 77 21:04 02.06.2010

Re: Grozno

Nekim ljudima stvarno treba zabraniti da koriste slova (da ne uvredim glagol pisati)

Pa to je otprilike suština, ali onda će da me razapnu da zazivam cenzuru slobodne misli... kao da tu i ima ikakve misli.
miloradkakmar miloradkakmar 19:19 02.06.2010

Jedan

od razloga što sam prestao da kupujem novine.
Nisu samo naslovi grozni, već i izveštavanje o slučaju i počiniocu tokom suđenja.
Obavezno nas obavesti o sudbini pisma.
sesili sesili 19:52 02.06.2010

Re: Jedan

Postoje mnoge situacije sa kojima se ne sprda, a ova je na PRVOM mestu! Šta bi radili da je njihovo dete u pitanju? Upotrebljavali eufemizme? A nasuprot tome, iako je počinilac najgoreg zločina punoletan, napišu mu inicijale ili npr. Miloš J. Zar da ga neko ne bi prepoznao? Sramota!
Biljana 77 Biljana 77 20:01 02.06.2010

Ja sam naslov videla

u busu kod nekog čoveka u rukama i bukvalno se naježila.
arianna arianna 19:50 02.06.2010

*

Ovakav naslov je sramotan, nizak, uvredljiv i nepojmljivo neozbiljan za ozbiljnost i težinu problema kojim se tekst bavi.


Slažem se da je naslov neprimeren ali kakav god bio, po mom dubokom uverenju mislim da je bitno o ovoj temi pisati i obaveštavati javnost.

Nekada su priče o manijacima koji čudno posmatraju tudju decu nudeći razne slatkiše i igračke pričali roditelji, babe i dede, vaspitači u vrtićima, domovima

Danas stičem utisak, da roditelji, da li zbog pomanjkanja vremena, preokupiranosti egzistencijalnim problemima, lične nezrelosti, nezainteresovanosti za odrastanje vlastitog potomstva, ne pričaju puno o ovoj temi sa decom, najverovatnije smatrajući da se takve stvari dešavaju nekom drugom. A onda ispred nas osvanu novinski članci poput ovog, gde vidimo da zlostavljači žive neposredno pored nas i da zlostavljanje maloletnika, i nije tako retka pojava.


Iz ovog novinskog članka vidi se da je osumljičenom odredjen jednomesečni pritvor a da li je neko postavio pitanje odgovornosti socijalne ustanove koja je preuzela brigu o detetu bez roditeljskog staranja, jer kako se navodi u članku počinilac ovog dela bio je od ranije poznat osoblju doma?

Šta je konkretno preduzelo osoblje doma da zaštiti decu od neželjenih posetilaca, osim što je prijavilo Mup-u nestanak deteta?



Biljana 77 Biljana 77 19:58 02.06.2010

Re: *

Slažem se da je naslov neprimeren ali kakav god bio, po mom dubokom uverenju mislim da je bitno o ovoj temi pisati i obaveštavati javnost.

Ne mogu da se složim da je bitno pisati na bilo koji način. Da ponovim, sam tekst je vrlo korektan, radi se o naslovu koji nameće u najmanju ruku neozbiljan ton ozbiljnom problemu. A taj neozbiljan ton koincidira sa opaskama - znali smo da ga tuče, ali ne i da ga seksualno zlostavlja ( komšije o zlostavljaču nad dečakom od 6 godina) ili - poznato je da ima pedofilske sklonosti (kolege o nedavno uhapšenom novosadskom taksisti) i nikom ništa, a svi sve znaju. Izveštavanje o ovako osetljivoj temi mora da bude osetljivo. Mora da se pazi na svaku reč. Ne sme da se zbija šala. Ne sme da se nipodaštava neprimerenim, filmskim replikama.

Iz ovog novinskig članka vidi se da je osumljičenom odredjen jednomesečni pritvor a da li je neko postavio odgovornost socijalne ustanove koja je preuzela brigu o detetu bez roditeljskog staranja, jer kako se navodi u članku počinilac ovog dela je bio od ranije poznat osoblju doma?

Šta je konkretno preduzelo osoblje doma da zaštiti decu od neželjenih posetilaca, osim što je prijavilo Mup-u nestanak deteta?
Nadam se da će istraga i to utvrditi.
myredneckself myredneckself 00:48 03.06.2010

Re: *

Ništa neću da govorim, ti znaš
Preporuka
Volim kad ti ne možeš da izdržiš, (pa prekineš odmor), jer si potrebna ovom mestu
Biljana 77 Biljana 77 07:32 03.06.2010

Re: *

Ništa neću da govorim, ti znaš



Biljana 77 Biljana 77 11:51 03.06.2010

Re: *

da li je neko postavio pitanje odgovornosti socijalne ustanove koja je preuzela brigu o detetu bez roditeljskog staranja



Gradska većnica Dušica Davidović, koja je nadležna za socijalne ustanove u Nišu, kaže da će zahtevati odgovornost za vaspitača i direktora ustanove iz koje je ta devojčica.


- To je velika neodgovornost staratelja, odnosno vaspitača i direktora. Njima je društvo poverilo na staranje tu decu i oni moraju da vode računa o njima. U svakom trenutku moraju da znaju gde se nalaze njihovi štićenici. Vrlo je negativno to što su dopustili da devojčica doživi takvo zlostavljanje. Zahtevaću u ime lokalne vlasti da se najstrože kazne, jer ne možemo da dopustimo takvo ponašanje i ubuduće - naglašava gradska većnica.
- Blic
yugaya yugaya 15:38 03.06.2010

počinilac ovog dela od ranije poznat

Problem, nocna mora svakog roditelja, i krajnje je vreme da se i u Srbiji uvede nesto poput engleskog CRB registra koji se obavezno proverava prilikom zaposljavanja onih koji u kontakt sa decom dolaze, ili u ovom slucaju dozvole za posete sticenika doma za nezbrinutu decu.

Protiv njega je bila podneta krivicna prijava, a i negativna evaluacija hraniteljskog zahteva bi bila dostupna informacija, na osnovu takve provere i dom i policija bi (su) mogli da reaguju na vreme.

Sistem nije savrsen, ali automatski filtrira vecinu nepodobnih i smanjuje mogucnost da do zlostavljanja u slucajevima kada se desava van porodicnog okruzenja dodje.

Biljana 77 Biljana 77 16:03 03.06.2010

Re: počinilac ovog dela od ranije poznat

Sistem nije savrsen

Nijedan nije, ali kod nas ne postoji nikakav.
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:38 03.06.2010

Re: počinilac ovog dela od ranije poznat

Problem, nocna mora svakog roditelja, i krajnje je vreme da se i u Srbiji uvede nesto poput engleskog CRB registra koji se obavezno proverava prilikom zaposljavanja onih koji u kontakt sa decom dolaze, ili u ovom slucaju dozvole za posete sticenika doma za nezbrinutu decu.

U skautskoj organizaciji Velike Britanije, Irske i još nekih zemalja, da bi bili volonterski vodja morate dostaviti policijski izveštaj da niste osudjivani za mnoga zlodela, pre svega za zlostavljanje dece.
scabies scabies 16:47 03.06.2010

Re: počinilac ovog dela od ranije poznat

da bi bili volonterski vodja morate dostaviti policijski izveštaj da niste osudjivani za mnoga zlodela, pre svega za zlostavljanje dece.
Ja mislim da i u Srbiji prilikom konkurisanja za posao u prosveti mora da se priloži uverenje da lice nije osuđivano i da se protiv njega ne vodi krivični postupak. Ili je to ipak samo u privatnim školama? Nisam sigurna...
Biljana 77 Biljana 77 16:54 03.06.2010

Re: počinilac ovog dela od ranije poznat

da i u Srbiji prilikom konkurisanja za posao u prosveti mora da se priloži uverenje da lice nije osuđivano i da se protiv njega ne vodi krivični postupak

Da, ali to se odnosi samo na zatvorske kazne, ako nicc svrati pojasniće. Npr. ako je lice osuđeno uslovno za neko delo to mu se briše posle nekog vremena iz krivične evidencija ako ga ne ponovi.
arianna arianna 18:56 03.06.2010

Re: *

Biljana 77

Gradska većnica Dušica Davidović, koja je nadležna za socijalne ustanove u Nišu, kaže da će zahtevati odgovornost za vaspitača i direktora ustanove iz koje je ta devojčica.


- To je velika neodgovornost staratelja, odnosno vaspitača i direktora. Njima je društvo poverilo na staranje tu decu i oni moraju da vode računa o njima. U svakom trenutku moraju da znaju gde se nalaze njihovi štićenici. Vrlo je negativno to što su dopustili da devojčica doživi takvo zlostavljanje. Zahtevaću u ime lokalne vlasti da se najstrože kazne, jer ne možemo da dopustimo takvo ponašanje i ubuduće - naglašava gradska većnica.- Blic



Vest će takodje biti kada se ustanova i zaposleni pozovu na odgovornost i kazne za propušten vaspitni nadzor nad poverenim štićenicima. Treba ispratiti epilog ovog slučaja.
Biljana 77 Biljana 77 08:30 03.06.2010

Jutro je pametnije od večeri

Valjda.. Suštinski mislim da naslov problematičan zbog percepcije od strane određenog (povelikog, rekla bih) odraslih, ne dece, niti majki koje će da upru prstom i da kažu: -Eto vidiš, etc..

Kada se iščitaju komentari na vesti o slučajevima uhapšenih zbog posedovanja dečije pornografije nemali je broj onih koji uporno ponavljaju kako to nije toliki problem jer oni nisu nikog zlostavljali, samo su gledali (zlostavljanje nekog deteta). Svest o tome da je svako ponovno gledanje istovremeno i ponovno zlostavljanje žrtve jedva da postoji.

A o konkretnim slučajevima u kojima okolina naslućuje problem i sagledava deo problema a ne reaguje ničim moglo bi da se napiše x primera. Nedavno su komšije čoveka koji je uhapšen za seksualno zlostavljanje dečaka od 6 i devojčice od 3 godine komentarisale kako nisu znale da to radi, mada im je bilo čudno što dečak kod njega provodi dane umesto svojoj kući, kao i to što ga mnogo tuče. Pomenutog (u tekstu) taksistu kolege su okarakterisale kao čoveka čija je sklonost ka devojčicama poznata. Zašto navodim ove primere? Zato što je okolina često svesna problema, ali će pre okrenuti glavu na drugu stranu. Lakše je za čoveka/ženu sa kojim svaki dan pijete kafu reći: Ma nije on/a takav/a! nego prihvatiti istinu ili eventualno reagovati. I naravno ljudi se boje greške, boje se da upru prstom u pogrešnog čoveka i da ga optuže za tako ozbilju stvar. Baš zato se o svakom slučaju mora govoriti sa maksimalnom ozbiljnošću, mora se podvlačiti neophodnost rekacije okoline, mora da se vrši edukacija vaspitača, pedijatara, nastavnog osoblja, svih koji rade sa decom da prepoznaju simptome. Socijalne službe moraju biti dostupnije, obučenije, a javnost mora da se ohrabri da ih kontaktira kad posumnja u problem.

Zlostavljanje dece je najstrašnija stvar na svetu. Mi odrasli smo njihova zaštita, njihov mir, sigurnost, i strašno je kad se sve to izokrene u svoju suprotnost. A još malo strašnije kad se neko prema svemu tome odnosi sa nipodaštavanjem.

A ovaj naslov je za mene nipodaštavanje i još jedan oblik nasilja nad detetom koje je već žrtva zlostavljanja.
I ne mogu da prihvatim da situaciju čini nešto boljom eventualna pedagoška strana "catchy" naslova.
bocvena bocvena 09:00 03.06.2010

Re: Jutro je pametnije od večeri

Zlostavljanje dece je najstrašnija stvar na svetu. Mi odrasli smo njihova zaštita, njihov mir, sigurnost, i strašno je kad se sve to izokrene u svoju suprotnost. A još malo strašnije kad se neko prema svemu tome odnosi sa nipodaštavanjem.

u-r-talking-2-me u-r-talking-2-me 09:32 03.06.2010

Re: Jutro je pametnije od večeri

Biljana 77
A još malo strašnije kad se neko prema svemu tome odnosi sa nipodaštavanjem.A ovaj naslov je za mene nipodaštavanje i još jedan oblik nasilja nad detetom koje je već žrtva zlostavljanja.


Koje su novine bile u pitanju?
Biljana 77 Biljana 77 09:39 03.06.2010

Re: Jutro je pametnije od večeri

Koje su novine bile u pitanju?
Klik na link, naslova u tekstu. Ne bih da im pravim reklamu. Uzgred u Blicu, identičan tekst, sasvim primeren, samo sa pristojnim naslovom.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:20 03.06.2010

Re: Jutro je pametnije od večeri

Odvratno.
Biljana 77 Biljana 77 10:25 03.06.2010

Re: Jutro je pametnije od večeri

Odvratno.

Nama se kriterijum za odvratno pored naše dnevne štampe, tabloida koji vire sa kioska, Farme koja iskače odasvud, dosta spustio, tj. očekivanja spam medija su veoma niska. Navikli smo da vređaju, prozivaju, preuveličavaju, psuju, ali ova sprdnja me baš dotukla..
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:45 03.06.2010

Re: Jutro je pametnije od večeri

Kada se iščitaju komentari na vesti o slučajevima uhapšenih zbog posedovanja dečije pornografije nemali je broj onih koji uporno ponavljaju kako to nije toliki problem jer oni nisu nikog zlostavljali, samo su gledali (zlostavljanje nekog deteta). Svest o tome da je svako ponovno gledanje istovremeno i ponovno zlostavljanje žrtve jedva da postoji.

zanimljivo je da ta masa ljudi nije svesna da je neko Uslikao tu decu na takav način...
Biljana 77 Biljana 77 14:02 03.06.2010

Re: Jutro je pametnije od večeri

Pa da.. kad neko ostavi takav komentar ja se zapitam ima li ideju da je to zaista dete, koje je zaista zlostavljano i možda je i dalje žrtva zlostavljanja ili to posmatraju kao ...film... otkud znam... Ali to mi je isti nivo odusustva empatije kao i ovaj glupavi, sramotni naslov.
Rejlem Rejlem 14:34 03.06.2010

Urednistvo

Može li se i na koji način uticati na uredništvo naših listova povodom ovakvih stvari, pošto je računati na njihov osećaj za primereno, važno, osetljvo i sl. očigledno beskorisno?

U ovoj zemlji, tesko. U nekoj normalnoj zemlji, ovakve gadosti u novinama i na TV ne bi mogle da postoje. Svaka zemlja ima zutu stampu, ali i nivo zute stampe odgovara nivou zemlje. Sto se naseg nivoa tice, ...da ne trlim dalje, iznerviracu se.
Biljana 77 Biljana 77 14:39 03.06.2010

Re: Urednistvo

Svaka zemlja ima zutu stampu

Doduše ovo je navodno dnevni list, a ne žuta štampa, ali kod nas slabo da ima razlike.
arianna arianna 14:46 03.06.2010

*

strenum strenum 17:56 03.06.2010

Re: *


Ne znam ko mi je ovde strasniji-nastavnici u skoli, otac ili policajac. roditelji su zvali policiju tek kad devojcica nekoliko dana nije dosla kuci!!!
I na kraju policija dolazi da kaze da zna gde je dete, a nisu usli u kotlarnicu i spasili te devojcice!!!
I nastavnici koji ponovo nemaju pojma o cemu se radi!!!
masovna_keva masovna_keva 11:57 04.06.2010

Čika dao bone pa silovao?

U najmanju ruku neukusno !!!
Za humor (0) - za kraj godine bez mogucnosti popravnog.
Ukoliko novinar ovakvu temu ne ume da obradi i privuce citaoce bez neumesnih naslova(a urednik da proda tiraz) preporuka je da potraze drugi posao u kojem ce njihov smisao za satiru doci do punog izrazaja.
I, na kraju, u potpunosti se slazem sa gradjankom Biljanom !

p.s. Lepse je sa kulturom !
Biljana 77 Biljana 77 14:30 04.06.2010

Re: Čika dao bone pa silovao?

Lepse je sa kulturom !

I sa minimumom ljudske empatije.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana