Politika| Region

Zagreb-Beograd: ima li sto novog?

dali76 RSS / 03.06.2010. u 21:00

 

Odnosi izmedju Srbije i Hrvatske, unatoc nesuglasicama prije svega oko Kosova, idu uzlaznom putanjom. Slikom i rijecima susreti dvojice predsednika ukazuju da srpsko hrvatski odnosi obecavaju bolju buducnost ostavljajuci proslost iza sebe. Nije li bas ovo svojevrsno guranje proslosti pod tepih, pokazatelj da su za danasnje, gotovo prijateljske odnose dviju drzava, upravo zasluzni njihovi ratni poglavari Franjo Tudjman i Slobodan Milosevic?

Nedavno pronadjeni dnevnicki zapisi haskog bjegunca generala Ratka Mladica govore nam o i te kako prisnim odnosima izmedju hrvatske i srpske nacionalne politike tih devedesetih. Kao to ranije nismo znali? Iz danasnje perspektive samo naivni vjeruju da   akcija etnickog ciscenja Srba iz Krajine nije ustvari po mnogo cemu zajednicki zlocinacki poduhvat tadasnjeg Beograda i Zagreba. Cijenu danasnjih dobrosusjedskih odnosa su platili mnogi, ponajvise Srbi iz Krajine. Indikativno je da je Tudjmanov rezim sa druge strane objerucke docekao protjerane bosanske Hrvate koristeci ih za naseljavanje nekad dominantno srpskih dijelova  Hrvatske.

To sto Milosevic nije uspio krajiskim Srbima obnoviti demografsku sliku Kosova vise nije bio Tudjmanov problem, kao uostalom sto Hrvatska nije bila preterano senzitivna  glede priznanja kosovske nezavisnosti. Naravno bilo bi nerealno kriviti Tudjmana sto Slobina oluja nad Kosovom je imala prilicno drugaciji kraj od njegove  kninske.

Koliko god  nam se hrvatsko srpski odnosi cinili drugacijim, oni se danas baziraju na temeljima stvorenim zahvaljajuci tzv. peglanju sindroma tigrove koze. Danas su, vise nego ikad granice drzava, ili entiteta, kompatibilne sa srpsko hrvatskim etnickim  granicama.

Manjine su svedene  na, za stabilnost regiona prihvatljivu meru (5%).

Predsednik Josipovic postao je prvi hrvatski predsednik koji je posjetio Republiku Srpsku  gdje je iznio jasnu poruku da su price o tome kako je  RS genocidna  tvorevina ustvari  politicki nakaradne. Naravno politicki korektan hrvatski predsednik zalozio se za povratak Hrvata svijestan da je vreme ucinilo svoje te da je masovniji hrvatski povratak u RS vise stvar naucne fantastike  nego odraz realnosti. Sa druge strane, ne manje pesimisticno bi bilo ocekivati da vise ikad Srbi budu dvotrecinska vecina u, recimo Kninu, Gracacu,  il da cine vecinu u regionu Like il' Banije.  

Po sistemu "mir mir mir- niko nije kriv", il svi smo krivi pomalo, grade se danasnji srpsko- hrvatski odnosi dok se svi slazu kako ratne zlocine treba osuditi. 

Paradoksalno ili ne upravo na novim etnicki kompaktnijim "avlijama" nastalim kao rezultat dogovorne Slobino Franjine politike jucer, danas se grade srpsko- hrvatski odnosi gdje je mogucna ne samo ekonomska nego vidimo i vojna suradnja dvije drzave.

    Ono sto je najtragicnije jeste cinjenica da je taj prljavi posao, paradoksalno nazvan etnicko ciscenje, mozda najzasluzniji za danasnje srpsko hrvatske odnose. Mozemo se pitati da li su ustvari strateski odnosi Zagreba i Beograda od pocetka devedesetih manje vise isli uzlaznom putanjom. Danas su mozda posteniji u tome sto Zagreb i Beograd ne moraju, kao nekad, da se sastaju tajno skrivajuci od svog puka svoje dobre odnose kao zmija noge dok su sa druge strane prilicno koordinirano sirili patriotizam baziran na mrznji prema "onim drugim". Ono za sta danasnji srpsko hrvatski, posebice potonji, predstavnici nemaju politicke hrabrosti jeste da svom puku priznaju ovaj kontinuitet  saveznistva  hrvatsko srpskih politickih elita. Vec uveliko izlizana  politicka korektnost nalaze osudu pojedinaca dal' generala, vojnika il' pojedinih politickih vodja naglasavajuci da kolektivne krivnje  ne smije biti. Ovakvim stavom elita sebi pravi alibi za njihovu kolektivnu  krivicu.

Mislim da li su mozda  hrvatsko srpski TV programi tih devedesetih emitovani sa nekog satelita pod kontrolom marsovaca? Danasnji Beograd kad prica o "Oluji" slabo, il stidljivo, spominje doprinos istoj svojih predhodnika. Zagrebu jos manje pada na pamet  da prica o pravom cilju te vojnoredarstvene akcije uporno naglasavajuci vec izlizanu frazu o medjunarodnom legitimitetu. Na ovaj nacin i Zagreb i Beograd ustvari ne zele  napraviti jasan politicki otklon od svojih predhodnika  koje je samo prirodna smrt spasla od  haske presude.

Stoga sve ove price o dobrosusjedskim odnosima baziranim na temeljima nacionalnih politika devedesetih izgledaju kao obicna, prilicno bizarna, parada.

Tesko da mozemo okriviti danasnji Beograd i Zagreb za ono sto se desilo prije 15 godina, al bi bilo posteno da se malo iskrenije i prije svega hrabrije osvrnu na  proslost. Ovako sve lici na vec jednom  vidjeni scenario hrvatsko srpskog pomirenja.

U skoro stogodisnjoj istoriji bezuspijesnog stvaranja zajednickih drzava naucili smo da   kolicina zlocina je zavisila ponajvise od kolicine moci. Kad jednom skupimo hrabrosti pricati o nekim nasim etnickim pobjedama kao ljudskim porazima, kad istorijske citanke budu pisale o jednom  Josipu Rajhlu Kiru i jednom Srdjanu Aleksicu, bit ce to znak da smo krenuli u dobrom pravcu. To je zadatak hrabrih i odgovornih politickih elita. Sve ostalo je podmetanje  kukavicjeg jajeta, doduse ukrasenog politicki korektnom farbom. Sto se tice kolektivne krivice ona i te kako postoji ponajvise za politicke elite, ali se na njima ne zaustavlja.



Komentari (21)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

libkonz libkonz 21:26 03.06.2010

Prvi preduslov

za trajan mir na Balkanu je nezavisnost Republike Srpske. Hteli mi to priznati ili ne, mržnja na prostoru BIH je sada veća nego početkom devedesetih. Mi moramo da podvučemo crtu, da ne tražimo više osvetu za Jasenovac i Oluju, niti da se opterećujemo činjenicom da smo drugima pravili države, umesto da smo pravili srpsku državu. Moramo da se okrenemo budućnosti. Ne treba nam novo bratstvo - jedinstvo, ali vreme je da na susedne zemlje gledamo kao na sve druge zemlje sveta - oni imaju svoje interese, mi svoje, ima li tu prostora za saradnju?
dali76 dali76 21:36 03.06.2010

Re: Prvi preduslov

Ne mislim da je nezavisnost Republike Srpske doprinos miru i stabilnosti, kao sto nije vjecita potreba da se ugasi RS.
Dodig igrana tu kartu,doduse nekad indirektno, svestan da je to nerealno isto tako Harisovi jastrebovi ,svesni, da je RS, realnost igraju na svoju etnicku kartu dok obadvojica se ne bave stvarima koje zivot znace.
libkonz libkonz 21:47 03.06.2010

Re: Prvi preduslov

Baš zbog toga što si naveo smatram da je nezavisnost Srpske dobra za sve. Dok se to ne desi uvek će biti političara sa sve tri strane koji će zakuvavati i stvarati tenzije.
dali76 dali76 22:42 03.06.2010

Re: Prvi preduslov

Izmedju bosnjackog unitarizma I srpskog separatizma danasnje ustrojstvo Bosne predstavlja kompromis real politike.
Neka me neko ispravi ako gresim ,ali RS je ekonomski pretekla federaciju jer je njeno rukovodstvo blize realizmu.
Zamisli da Republika Srpska proglasi nezavisnost. Obrati paznju na konfiguraciju terena RS, na pozicije I stajaliste NATO?
Uzivotu ne mozes dobiti sve sto zelis, ali mozes izgubiti I ono sto imas.
Bosnjaci bi theli jednu drzavu, jedan covjek jedan glas jel moze?
Proglasenje neovisnosti RS bi najmanje izazvalo stabilnost i mir kao uostalom neka odluka Sarajeva da proglasi RS neustavnom.
Oba slucaja su isto nerealna I isto toliko bi vodila ssssssssstabilnosti il miru.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:02 03.06.2010

Daleko smo od toga

Kad jednom skupimo hrabrosti pricati o nekim nasim etnickim pobjedama kao ljudskim porazima, kad istorijske citanke budu pisale o jednom Josipu Rajhlu Kiru i jednom Srdjanu Aleksicu, bit ce to znak da smo krenuli u dobrom pravcu.

Mislim da to već sada nije problem Josipoviću pa ni Tadiću, ali su oni kojima jeste mnogo jači, a naročito u vrhovima crkava, medijima i nažalost i intelektualnim krugovima.
dali76 dali76 22:52 03.06.2010

Re: Daleko smo od toga

Jesmo li onda Milane sustinski Daleko od devedesetih?
Ako je sve retorika? Mislim ,postoji taj paradoks da su nam Slobo i Franjo obezbedili temelje za dobrosusjedske odnose, ali imamo li hrabrosti uciniti nesto vise od obicne retorike zarad tv kamera? Ne mozemo skupa to je ocigledno. Trebamo nauciti zivjeti jedni kraj drugih,ali mi malo pateticno djeluju ti nasi novi predsednici koji govore kaku su nasi narodi odrasli te nismo nista bolji ni gori od drugih,ali opet natavljamo po starom, bar s e meni cini. Valjda hrabar politicar ne dopusta da bude vodjen narodom vec da on vodi narod.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:18 03.06.2010

Re: Daleko smo od toga

Valjda hrabar politicar ne dopusta da bude vodjen narodom vec da on vodi narod.

Pa kod ove dvojice se i vidi ponesto od te hrabrosti. Rade ono sto je ljudski i civilizacijski, ono cime pokazuju da barem ima razumni koji pokusavaju da kazu da se moze ziveti i normalno a ne u bezumlju iz 90-ih godina.
Josipovića su napali razni domoljubi uključujući i one iz ministarstva spoljni poslova zbog takvih gestova po Bosni a Tadića napadaju patriJote i rodoljubi zbog Deklaracije o Srebrenici i posebno najave da će ove godine otići u Srebrenicu. Eto oni pokazuju primer kako bi trebalo da se ponašaju narodi i pokušavaju da ih i vode u tom pravcu ali očito na svim stranama ima još puno onih koji žive u 90-im godinama i, što je najgore, time i dalje truju omladinu i okolinu namećući neke druge heroje u čitanke umesto da to budu Kir, Srđan, zagrljeni Admira i Boško i mnogi drugi.


Filip Mladenović Filip Mladenović 22:21 03.06.2010

NE SAMO JOSIP KIR i SRDJAN ALEKSIĆ!

Tokom krvavih "godina raspleta", pošto se "dogodio narod", na prostorima bivše Jugoslavije bilo je mnogo primera nesebičnog žrtvovanja i ljudskosti, o kojima se, ne slučajno, tako malo piše i govori. Svetlana Broz u svojoj knjizi navodi deo tih hrabrih, uzvišenih životnih priča ljudi, koji su svoju ličnu čast, integritet i poštenje stavili iznad svrstavanja u nacionalne i verske torove.
Jedna od najpotresnijih ratnih priča iz Sarajeva desila se 18. maja 1993. godine. Kod Vrbanja mosta iz snajpera su ubijeni Admira Ismić i Boško Brkić, dvadesetpetogodišnji zaljubljeni par iz Sarajeva. Njihova tela šest dana su ležala zagrljena na brisanom prostoru, na tzv. ničijoj zemlji.
Zagrljeni Admira i Boško, uspomena na njih, kao i na Josipa, Srdjana i na mnoge druge junake mira i tolerancije, sijaće večno, kao nada, kao obećanje, kao zavet da naši potomci ne traće vreme u jalovim pokušajima da dele, da mrze, da svadjaju.
dali76 dali76 23:00 03.06.2010

Re: NE SAMO JOSIP KIR i SRDJAN ALEKSIĆ!

Lepa prica i moja preporuka.
Zrtve koje su pale ,ukljucujuci i zaljubljeni par iz Sarajeva, isto nam govore da nasi potomci ne bi trebali vise trositi vreme na stvaranje dal unitarnih ,dal zajednickih drzava. I to je nazalost lekcija svega ovog.
Filip Mladenović Filip Mladenović 23:16 03.06.2010

Re: NE SAMO JOSIP KIR i SRDJAN ALEKSIĆ!

dali76
Lepa prica i moja preporuka.Zrtve koje su pale ,ukljucujuci i zaljubljeni par iz Sarajeva, isto nam govore da nasi potomci ne bi trebali vise trositi vreme na stvaranje dal unitarnih ,dal zajednickih drzava. I to je nazalost lekcija svega ovog.

Naši potomci će živeti, stvarati i voleti u zajedničkoj državi - ujedinjenoj Evropi!
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:32 03.06.2010

Re: NE SAMO JOSIP KIR i SRDJAN ALEKSIĆ!

dali76
Lepa prica i moja preporuka.
Zrtve koje su pale ,ukljucujuci i zaljubljeni par iz Sarajeva, isto nam govore da nasi potomci ne bi trebali vise trositi vreme na stvaranje dal unitarnih ,dal zajednickih drzava. I to je nazalost lekcija svega ovog.

Odgovornos prema potomcima je da im se kaže istina i ukaže na greške koje ne treba da ponavljaju.Nacionalizam, šovinizam i mržnja su naneli zlo svima na ovim prostorima i zato mladima treba objašnjavati da je to bolest nacija a ne zdravo stanje.
Pokazalo se da sve što je "stvoreno" u bezumlju 90-ih nije vredni ni jednog ljudskog života, svi što su izginuli, osakaćeni, proterani, i na svaki drugi način pretrpeli bili su samo uzaludne žrtve. Mnogo se izgubilo a ništa dobilo.
dali76 dali76 23:55 03.06.2010

Re: NE SAMO JOSIP KIR i SRDJAN ALEKSIĆ!

Sam si erkao da smo daleko od toga te da su,nazalost , jaci oni koji ne dijele stavove Tadica i Josipovica? Samim tim si priznao,po mom misljenju,da oni realno ne mogu govoriti ono sto recimo ti pises u svom komentaru. Ja jednostavno mislim da je to parada za slikanje . Lepo zvuci, ali nismo naprvili zaokret. Trebamo tj trebaju cekati da se promjene mediji, stav crkve, stavovi ljudi?
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:07 04.06.2010

Re: NE SAMO JOSIP KIR i SRDJAN ALEKSIĆ!

Samim tim si priznao,po mom misljenju,da oni realno ne mogu govoriti ono sto recimo ti pises u svom komentaru.

A sto ne bi mogli govoriti, pa upravo u tome i jeste stvar da, kako si sam rekao, vođe treba da vode narod i prednjace u afirmisanju pozitivnih vrednosti i osudi lošeg.
Ja jednostavno mislim da je to parada za slikanje . Lepo zvuci, ali nismo naprvili zaokret.

U svakom slučaju više budi nadu nego da se prepucavaju i svađaju ko je više kriv, ko je više dužan, čiji je narod bolji i više nebeski. Bplje je da normalno pričaju i o prošlosti ali da im ona ne bude ram za budućnost, ne treba da je zaborave ali ni da unose u dnevnu politiku i gradnju budućnosti koja mora biti bolja nego prošlost.
Trebamo tj trebaju cekati da se promjene mediji, stav crkve, stavovi ljudi?

Ako bi čekali onda bi se baš svi načekali. Naročito ako budu čekali Crkve, mada mislim da će 2013. biti pozitivan preokret u odnosima dveju crkava. A sto se medija tiče političke elite to mogu promeniti za dve nedelje, a onda još nekoliko nedelja potitivne kampanje znatno bi uticalo i na menjanje stavova ljudi.
dali76 dali76 05:07 04.06.2010

Re: NE SAMO JOSIP KIR i SRDJAN ALEKSIĆ!

Vjerujem ja da politicke elite mogu promjeniti stosta toga, ja postavljam pitanje da li mjenjaju , i koliko su te promjene kozmeticke?
Kazes da se ovi bar ne prepucavaju, nisu se prepucavali nit Slobo ni Tudjman,na kraju ako cemo se po njima ravnati onda je slaba vajda od napredka.
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:17 04.06.2010

Re: NE SAMO JOSIP KIR i SRDJAN ALEKSIĆ!

dali76
Vjerujem ja da politicke elite mogu promjeniti stosta toga, ja postavljam pitanje da li mjenjaju , i koliko su te promjene kozmeticke?
Kazes da se ovi bar ne prepucavaju, nisu se prepucavali nit Slobo ni Tudjman,na kraju ako cemo se po njima ravnati onda je slaba vajda od napredka.

Oni se nisu prepucavali i dobro su se poznavali,ali su uradili sve da da jedni na druge pucaju oni koji se ni su poznavali i da pucaju i ginu u ime Slobe i Franje.
E ovi se ne prepucavaju niti, fala bogu, traže da se puca niti im je to na pameti.
Prema tome razlika je drastično ogromna.
miloradkakmar miloradkakmar 23:49 03.06.2010

Mislim

da je saradnja u regionu ubrzana mogućnošću ulaska u Evropsku uniju. Svi to sada koriste , posebno Hrvatska kojoj su vrata najviše odškrinuta, nadajući se obećanom društvu. To je dobro. Državni vrhovi glade stvari, ali i dalje mnoge pojedinačne sudbine ostaju nerešene.
dali76 dali76 05:12 04.06.2010

Re: Mislim

Politicari imaju odnos prema EU kao da je ista magicno drvce. Evo cim stignu naznake da mzda integracije nece biti u skorasnje vreme sta onda? Onda pretimo kako ce EU platiti visoko geopoliticku cenu? Nasi politicari bi mogli od jucer da prihvataju neke standarde , da se ponasaju odgovorno, al ne, kad EU dodje trava ce biti valjda zelenija. I to sve gladjenje odnosa izmedju Hr and Sr i to je valjda Evrope radi. Ne znam Milorade prilicno sam skeptik glede tih nasih tv parada.
Out of Beirut Out of Beirut 09:23 04.06.2010

Re: Mislim

Meni su biznismeni obasnjavali da je bez ekonomske integracije sa EU prakticno nemoguce razviti ekonomiju. Ja nisam ubedjen, moj je sentiment suprotan, ali nisam ni siguran da je istina drugacija.
Out of Beirut Out of Beirut 09:21 04.06.2010

Odgovornosti


Iz danasnje perspektive samo naivni vjeruju da akcija etnickog ciscenja Srba iz Krajine nije ustvari po mnogo cemu zajednicki zlocinacki poduhvat tadasnjeg Beograda i Zagreba.

U skoro stogodisnjoj istoriji bezuspijesnog stvaranja zajednickih drzava naucili smo da kolicina zlocina je zavisila ponajvise od kolicine moci.


Da za ovo drugo, ali bilo bi preterano misliti da je veza direktna - da je neophodno da su mocnici zeljni zlocina, ili da ga podjednako toleriraju. Stavise, visok politicar moze mrzeti ono sto on smatra da mora da ucini.

Moj je utisak da su politicari precesto "out of their depth". Ali na njima se ne zaustavlja odgovornost,... sto si i vec sam rekao u poslednjoj recenici.
dali76 dali76 17:37 04.06.2010

Re: Odgovornosti

Ne radi se o tome da li je EU ekonomski dobro bolje il lose resenje radi se o ocekivanju politicara da to resenje dodje samo po sebi. Radi se o tome da je EU postala obican klise te floskula koja,za mnoge , se samo upotrebljava jer to znaci nesto fino.
Evropeizacija Srbije je process I mora doci od srpske politicke elite potpomognut Briselom , a u Srbiji politicari o EU samo govore .
Evo naprimjer koliko mjeseci treba da srpski lokalni/republicki duznosnici napuste dve, tri, ili cak cetiri pozicije koje , protivno zakonu o sukobu interesa ne moze obnasati jedna osoba.
Ti hoces u Evropu. usvajas evropske zakone, a nisi u stanju da ih sam postujes
Isto se ,po meni desava I u Zagreb Beograd odnosima. To lepo zvuci to Evropa pozdravlja, pozdravljam I ja, ali se pitam ima li cega sem lijepog divana.
Milan eto misli da ima. Da se ovi novi ne prepucavaju nit nas teraju da pucamo jedni na druge.
To je,po meni, malo. To je ustvari isto kad je svojevremeno Milosevic pricao o bozedragi kakvom ekonomskom napretku Srbije , samo je zaboravio da kaze dasmo dosegli dno dna , pa mu eto matematika odista prikazuje veliki ekonomski napredak.


dali76 dali76 05:39 07.06.2010

..

U svom obracanju javnosti na sjednici Smederevskog odbora DS predsednik Tadic je izjavio kako niti on niti predsednik Josipovic nisu ucestvovali u onome sto se desavalo prije 20godina.
Sasvim tacno, ali da bi se obistinilo ono sto je predsednik Tadic najavljivao o mogucem zajednickom pisanju istorije/povijesti , on I predsednik Josipovic moraju biti hrabriji kad se okrenu na to sto se desavalo prije 2 decenije.
Dosta je bilo da prebrojavamo
Zrtve, osujujemo pojedince koji su pocinili zlocine; treba vidjeti te jasno sagledati politiku koja je stvorila atmosferu da se takvi zlocini uopste dese.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana