Putovanja

Venecija I

dirtyharry RSS / 06.06.2010. u 20:03

1195443550708084264war_flag_of_venice_pito_02r.svg.med.pngIako imam već par neobjavljenih blogova o Rimu, morao sam da napišem nešto o ovom gradu jer on to svakako zaslužuje a i ima previše detalja pa da nešto ne zaboravim. Koliko god puta da idete i posetite Veneciju svaki sedeći put ćete naići na nešto novo. Taj grad jednostavno ima neki svoj poseban duh.

U ovom prvom blogu ću pisati o onim manje poznatim stvarima koje se ne provlače po vodičima i koje ne mogu da se čuju svuda kao i o tome jednoj stvari koja je mene ostavila bez teksta a to je kako je građena Venecija.

Venecija se nalazi na severu Italije na obalama Jadranskog mora i predstavlja glavni grad oblasti Veneto. Veneto obuhvata još nekoliko poznatih gradova od kojih izdvajam Padovu, Veronu, Vićencu. Tu je još i italijansko najveće jezero Garda.

venice.jpgDo Venecije ne možete sasvim doći kolima iz očiglednih razloga ali ipak postoji prilaz Veneciji mostom gde možete ostaviti svoj automobil. Odatle ćete ipak morati pešice u obilazak ili do svog hotela. Ako dolazite avionom, najbliži su aerodromi u Teseri (it. Tessera) i Trevizu (it. Treviso). Do Treviza leti Rayanair pa ako imate neki aerodrom u blizini možete da pogledate šta se nudi. Prevoz do Venecije je dosta dobar i redovan. Venecija ima dosta dobar javni prevoz brodovima, od kojih svaki po mojoj proceni može da primi oko stotinak ljudi. Za ove brodove postoji i dnevna karta pa ako obilazite nešto više možda vam zatreba. Ipak pravi obilazak Venecije je kroz njene uličice, a ovo možete samo da probate kako bi imali i nešto fotografija koje se samo sa vode mogu slikati.

piledriversbygiovannigr.jpgVenecija je sagrađena na preko stotinu malih ostrva. Za početak gradnje Venecije se uzima početak petog veka. Zbog ektremnih uslova gradnje graditelji su izumeli poseban način gradnje temelja. Zbog močvarnog i izuzetno vlažnog tla, prvi graditelji su koristili hrastova i jelova stabla i od njih su pravili ogromne grede koje su pobijali u zemlju. Ova debla su pobijali na dubinu od sedam do osam metara. Svi potporni zidovi leže na ovakvo formiranom temelju. Interesantna stvar je da su tako postavljena debla jedno do drugog veoma dugotrajna i ne trule, jer je tlo sastavljeno od gline i ne postoji dovod kiseonika koji je potreban da bi ova debla istrulila. Ovakav način gradnje se održao veoma dugo i tek u dvadesetom veku neke malobrojne građevine su odstupale od njega.

pilesstonebrickfletcher.jpgIpak dešavalo se da se neke građevine sruše usled nedovoljno čvrstog tla. Recimo pre jednog veka se srušila kula na trgu Sv. Marka. Tada je bilo visine od skoro stotinu metara, međutim jedna strana temelja je popustila i počela da tone. Zbog toga se već nekoliko puta nadograđivana kula urušila. Zbog ovog razloga i dan danas možete videti da neke visoke građevine u Veneciji ne stoje baš pravo.

Druga interesantna stvar koja se tiče infrastrukture grada je pijaća voda. U gradu nije postojao vodovod nego sistem bunara. Pravila po kojima su se bunari gradili su bila veoma stroga. Pijaća voda je sakupljana od kišnice. Ova voda je prolazila kroz dobar sloj peska i zemlje i na kraju bi se slivala na dno bunara. Ostale vode su odvođene sistemom kanala dalje od pijaće vode i veoma mnogo pažnje se poklanjalo higijeni i životinjama koje su obitavale tu.

gondoliere.jpgDanas neke od stvari bez kojih Veneciju ne možete ni da zamislite su njeni kanali i gondole kao i maske i maskenbal. Ne zna se tačno kada je sagrađena prva gondola ali se smatra da je prva gondola sagrađena pre više od hiljadu godina. Tokom vekova njihova gradnja je usavršavana i danas se izrada gondola smatra jednim od vrlo retkih zanata. Jedna nova gondola košta desetak hiljada evra. Ima nekoliko vrsta gondola pored one standardnog izgleda, ostale se mogu videti samo u posebnim prilikama kao pogrebi i venčanja.

Gondole raskošne izrade su počele da predstavljaju stvar prestiža i bogatstva i zbog sve te prevelike šarolikosti i dokazivanjem bogatstva takav stil gradnje je ukinut 1562. godine od kada su gondole počele da izgledaju onako kako ih danas vidimo.

venice-gondolas-5.jpgGondolama je dozvoljeno da imaju danas samo par ukrasa od kojih se prvi zove ferro i koji se nalazi na prednjoj strani gondole, na pramcu. To je metalni deo koji služi da održi ravnotežu same gondole jer se na njenom zadnjem delu nalazi gondolijer. Ferro služi kao protiv teg koji amortizuje velsačevu težinu. Na njemu se nalaze šest zubaca koji simbolizuju šest opština koje čine Veneciju.

Interesantan je izgled gondole kada se pogleda odozgo iz ptičije perspektive. Tada se jasno vidi da je gondola asimetrična i da joj i prednji i zadnji kraj idu u levu stranu, s tim što je leva polovina gondole šira od desne. Razlog ovome je da bi se amortizovala sila vesla kada gondolijer pokreće gondolu pri svom specifičnom načinu veslanja. Da nije toga gondola ne bi mogla da se pokrene.

Tradicionalno se gondole proizvode od devet vrsta drveta. Proizvode se ručno i koriste se hrast, orah, trešnja, lipa, ariš, bukva, brest, jela i mahagoni. Svako drvo ima svoje karakteristike a da li je baš ovakva šarolikost moranje, nisam saznao. Od ostalih ukrasa se skoro na svakoj gondoli može videti zlatni vodeni konj koji se nalazi sa strana gondole. Obično je za njegov rep vezan konopac.

Ovim poslom se bave uglavnom muškarci, mada sam video i par dama. Vožnja gondolom je nešto što morate da probate. Ipak za naš standard cene su previsoke. Otprilike za jednu manju vožnju (redimo oko dvadesetak minuta, što uopšte nije previše) treba izdvojiti pedesetak evra najmanje. Prosečna cena vožnje je oko sedamdeset-osamdeset evra, pa tako ako putujete sa nekim možete da podelite troškove. Cenkanje dolazi u obzir, jer i među gondolijerima ima previše konkurencije. Kažu da danas ima oko četiri stotine gondola u Veneciji.

0204250257.jpgInteresantne manifestacije na kojima učestvuju gondolijeri su naravno trke kao i karnevali i maskenbal. Jedna od najvećih trka gondolijera se održava dvadeset i petog aprila i kreće sa trga Sv. Marka. Ekipe čine više gondolijera, obično po četiri a ima i pojedinačnih ekipa. Sve u svemu nešto što ne treba propustiti ako se baš tada zadesite u Veneciji.

venice_carnival_beaks.jpgSvakako se Venecije ne može ni zamisliti bez karnevala pod maskama a same maske predstavljaju idealan suvenir i znak ovog grada. Karneval se održava u februaru i počinje polovinom meseca. Karneval traje deset dana. Ovaj karneval pod maskama datira još od jedanaestog veka da bi u osamnaestom veku skroz izgubio značaj. Održavanje karnevala je odnovljeno 1979. godine. Ovaj karneval se tradicionalno održava pod maskama i kostimima od kojih danas neki mogu koštati i više hiljada evra. Običaj je bio da karneval počne nizom balova na samom trgu Sv. Marka. Jedan od namena karnevala je bio da sakrije klasne razlike među stanovnicima Venecije i u toku karnevala su svi bili jednaki. Zbog razvrata i bluda tokom karnevala ovaj događaj je bio osuđen od strane crkve tako da je vlast donela zakon o zabrani nošenja maski tokom karnevala tako da je na taj način stavljena tačka na njegovo održavanje.

U samoj Veneciji na mnogim lokacijama možete videti umetnička dela sa motivima karnevala. Maske se nalaze na svakom koraku a cene zavise od materijala i izrade. Kreću se od desetak evra pa naviše.

Glassvenetian.jpgVenecija je poznata i svom staklu i duvačima stakla. Tačnije ne sam grad nego Veneto. Duvači stakla su u trinaestom veku izmešteni iz Venecije u Murano zbog vatre koju su koristili za svoj rad i koja se smatrala opasnom po grad. Ipak i dan danas ima nekoliko radnji (koje ako imate sreće pa nađete u uličicama) gde možete uživo videti kako se duva staklo pa i probati nešto sami da napravite. Nekada je bavljenje ovim zanatom bivalo veoma unosno a članovi porodica duvača stakla su mogli da stupaju u brakove sa aristokratskim porodicama u Veneciji.

muranoglassmaker.jpgVerovatno se pitate zašto je staklo bitno za Veneciju i zašto je baš ovaj zanat okarakterisao. Razlog je prost. Samo su duvači stakla iz Murana znali kako da naprave staklo za ogledalo u celoj Evropi. Oni su takođe razvili i razne druge tehnike za kristalne posude i predmete od drugih tipova stakla. U samoj Veneciji možete da vidite najrazličitije predmete od stakla po mnogim izlozima a mnogi od njih koštaju po više stotina pa i hiljada evra.

U samoj Veneciji nema previše brzih hrana pa se zato opremite sendvičima i grickalicama. Hrana po restoranima je prilično skuplja nego na kopnu. Ipak sve zavisi od mesta koje ste izabrali da se osvežite pa tako možete da nađete i poslastičare koje osim sladoleda nude i neke manje italijanske poslastice koji mogu da prođu kao užina.

Obavezno pogledajte vremensku prognozu kada dolazite u Veneciju. Kiše nisu toliko česte ali se povremeno desi da delovi grada budu poplavljeni usled velikih padavina i povišenog nivoa mora. Velike vrućine nisu uobičajene ali je vlažnost ponekad nepodnošljiva. Opet, kada budete sabirali utiske na kraju dana šta ste obišli i videli, svi problemi koje ste do tada imali će pasti u vodu. Ako ste zainteresovani za Veneciju, stay tuned, biće interesantnijih priča posle ovog uvoda.



Komentari (42)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tyson tyson 20:42 06.06.2010

Pljačka


Venecija je predivna; tamo vreme kao da je stalo. Ali se uvek rastužim kada vidim sva ona umetnička dela i bogatstvo opljačkano u Carigradu posle sramnog zauzimanja grada od strane zapadnih krstaša 1204. godine. U Veneciji se mogu videti na svakom koraku.



dirtyharry dirtyharry 20:49 06.06.2010

Re: Pljačka

tyson
Ali se uvek rastužim kada vidim sva ona umetnička dela i bogatstvo opljačkano u Carigradu posle sramnog zauzimanja grada od strane zapadnih krstaša 1204. godine.

U pravu si. Ne možeš da zamisliš kako sam se ja osećao kada sam obilazio engleske muzeje po Londonu. Tu tek možeš da vidiš šta je pljačka. Mada sa druge strane pitanje je šta bi sa svim tim bilo kada su došli Turci. Moje mišljenje je da bi sva ta dela preživela, iznenadili su me recimo za crkvu Sv. Sofije u Istambulu gde su freske prekrili malterom (mogu da se vide delovi koji su otpali) i koju su pretvorili u džamiju ali je nisu srušili kao i mnogo drugih građevina.
tyson tyson 12:15 07.06.2010

Re: Pljačka

U pravu si. Ne možeš da zamisliš kako sam se ja osećao kada sam obilazio engleske muzeje po Londonu. Tu tek možeš da vidiš šta je pljačka. Mada sa druge strane pitanje je šta bi sa svim tim bilo kada su došli Turci

Zapravo grčki mermer iz britanskih muzeja je dobijen i odnet iz Grčke u vreme Turaka.



stefan.hauzer stefan.hauzer 18:49 07.06.2010

Re: Pljačka

Eh,sto se tiče vizantijskog blaga u Veneciji,zanimljiva je prica o tome kako je carski nakit dospeo tamo...
Carica Ana Savojska je "uzajmila" od Mlecana 30 'iljada dukata...sad najsmesniji deo...za potrebe carstva ,a kao zalog je poslala carski nakit i posto taj dug nikad nije ni vraćen,tako je vizantijski carski nakit zauvek(kako tuzno)zavrsio u Veneciji...
Inace,mnogo je zanimljivije Prijamovo blago(Troja...) u Moskvi.
gedza.73 gedza.73 21:04 06.06.2010

Venecija

U jednom delu Venecije, trebalo bi, da se nalazio geto gde su bili Jevreji. Ima neka prica vezana za to, ali se ne secam tacnih detalja.
Najlepsi deo Venecije je obilaznica. Salim se.
Lep je to grad i lepa ti je prica. Da li znas da je na izlasku iz Ve prema Padovi, u Mestre napravljena naplatna rampa i tek kad je zavrsena videlo se da je preuska pa je dobrano markirana svim autobojama na obe strane.
Hrana po restoranima je prilično skuplja nego na kopnu.

Zavisi da li stojis za sankom ili sedis.
Veneto obuhvata još nekoliko poznatih gradova od kojih izdvajam Padovu, Veronu, Vićencu. Tu je još i italijansko najveće jezero Garda.

U veroni, ispred Julijine kuce, nalazi se njena bista. Postoji obicaj da se pomisli zelja i da se dodirne ruka ili dojka, pa ce se zelja ostvraiti.
Na jezeru je bila republika Salo i na samoj obali postoji vila gde je boravio Musolini. Lepo je i u samom gradicu Salo-u.
Jedino za Vicencu mislim da si pogresio.

dirtyharry dirtyharry 21:23 06.06.2010

Re: Venecija

Sada sam počeo da pišem samo o Veneciji. Preveliki je ceo Veneto da pokrijem to blogovanjem. Inače evo je mapa, pa možeš da vidiš da je i Vićenca tu


Ovo za prilaz Veneciji iz Padove ne znam. Ja sam dolazio obično do Lido do Jesolo-a pa sam odatle brodario to Venecije. Meni je Venecija otprilike tri i po sata vožnje tako da nije strašno.

I na Gardi sam bio i hteo da pišem o tome ali čekam da mi se još malo slegne gradivo, inače tamo je gostovao i Gete pa su ga uhapsili i optužili kao špijuna, ima to jezero svoju istoriju, opet veliku za jedan blog ali biće
gedza.73 gedza.73 21:33 06.06.2010

Re: Venecija

Inače evo je mapa, pa možeš da vidiš da je i Vićenca tu

Mislio sam da Vicenca vise pripada Pozarevcu nego Venetu.
stari92 stari92 08:03 07.06.2010

Venecija - fakti

- Na ulazu u Venice (iz bilo kod pravca) je garaža (35 evrića/dan)
nikad,ali nikad nisam video takav sistem parkiranja,naime kažu ti
da uzmeš bagaž-uzmu auto i ručno uguraju-na mm od drugih
- Pomenuti orgije,ne samo tokom karnevala,a ne pomenuti Ђ.Казанову,
i dr.-greh je
- Distanciranje peći za topljenje stakla od urbanog dela zbog požara
je periferan/sekundaran razlog - Mnogo je glava palo zbog pokušaja
krađe tehnologije (licence)) dobijanja Murano rukotvorina
- Ne pomenuti impresije (stvarne,pa makar se plovio gondolom sa M.M.)),
i to ne kanalom Grande - nesnosni smrad ustajale vode,brbljivost gondo-
lijera (hteo da ga bacim u kanal)),dranje nakon završetka ture na doku
ispred St Maria ..(tu sam već primenio zahvat španska kragna s uvrtanje))
u najmanju ruku je čudno ..

Bio li si ti tamo il' nisi izlazio iz sobe,a ovo je prevod sa flajera ???

I,tako.
D)

antioksidant antioksidant 08:07 07.06.2010

Re: Venecija

U jednom delu Venecije, trebalo bi, da se nalazio geto gde su bili Jevreji. Ima neka prica vezana za to, ali se ne secam tacnih detalja.
originalan naziv geto je venecijanski (deo grada "gde su bili jevreji" se zove geto pa se taj naziv "prosirio" na ostatak sveta)
stari92 stari92 08:53 07.06.2010

još~ Ђорђије (Ђоле)) Казан џија/ски ?

.. priča se,tamo,neki,da je naše gore () list,
bizMismen,jedan od osnivača naše dijaspore tamo,mecena,
otkrio da se Italci)) razbacuju s' komine,jer piju,only,
vino,te je promućurni геџа počeo da peče rakiju,koju je
pritom uvaljiv'o mornarima k'o : srbijanski nectar room,brаnd Y
I,tako .. sf ?
D))

(Хм .. Ђока комина Казан ..нова врста пића .. ?)
kakapo kakapo 12:42 07.06.2010

Re: Venecija

originalan naziv geto je venecijanski

Ovaj lepi trg je "Novi geto", mada je i on stari, uglavnom iz 16. veka. Stari geto je malo dalje, (na slici od gornjeg desnog ugla naviše). Pošto zbog propisa i ograničenog prostora nisu smeli šire svoj kvart, Jevreji su u getu zidali visoke kuće s puno spratova. Danas su tu najviše kuće u Veneciji.
buldozer92 buldozer92 15:34 07.06.2010

ili ..

http://www.youtube.com/watch?v=H4klB1zTuHM
dirtyharry dirtyharry 19:18 07.06.2010

Re: Venecija

antioksidant
U jednom delu Venecije, trebalo bi, da se nalazio geto gde su bili Jevreji. Ima neka prica vezana za to, ali se ne secam tacnih detalja.
originalan naziv geto je venecijanski (deo grada "gde su bili jevreji" se zove geto pa se taj naziv "prosirio" na ostatak sveta)

kakapo
originalan naziv geto je venecijanski

Ovaj lepi trg je "Novi geto", mada je i on stari, uglavnom iz 16. veka. Stari geto je malo dalje, (na slici od gornjeg desnog ugla naviše). Pošto zbog propisa i ograničenog prostora nisu smeli šire svoj kvart, Jevreji su u getu zidali visoke kuće s puno spratova. Danas su tu najviše kuće u Veneciji.

Hvala na informacijama, ovo nisam znao.
gedza.73 gedza.73 20:52 07.06.2010

Re: Venecija

originalan naziv geto je venecijanski (deo grada "gde su bili jevreji" se zove geto pa se taj naziv "prosirio" na ostatak sveta)

Cini mi se da sam procitao negde da su se jevrejske porodice izolovale u jednom delu Venecije ili su ih venecijani izolovali, da to ima veze sa livnicom stakla ili vec cega. Cak mislim da u tom trenutku taj deo nije pripadao samom gradu.
Lepu si fotografiju odabrao.
mirelarado mirelarado 21:45 06.06.2010

*****

Причу о Венецији доиста си занимљиво започео, Хари. Serenissima, Млеци, негдашња највећа поморска република у том делу света, јединствена је по много чему. Ипак, и поред величанствених грађевина и мостова, и поред мравињака туриста којим је преплављена, оставља помало тужан утисак, барем на мене. Јер, сва та раскошна и декадентна лепота неповратно тоне, док устајала вода у каналима непријатног задаха непрекидно расте.У Венецији има све мање сталних житеља, то је, заправо, сабласан град. Стога не чуди што је многе уметнике подсећаo на умирање.



Jelica Greganović Jelica Greganović 23:05 06.06.2010

Re: *****

Sećaš li se onih ružnih, plastičnih gondola sa zlatnim vrhom, kićankicama na zavesi i balerine na tankoj, ružičastoj nožici, koja se vrti...

I kad smo već kod Venecije i Santa Maria Della Salute

Oprosti, majko sveta, oprosti,
što naših gora požalih bor,
na kom se, ustuk svakoj zlosti,
blaženoj tebi podiže dvor;
prezri, nebesnice, vrelo milosti,
što ti zemaljski sagreši stvor:
Kajan ti ljubim prečiste skute,
Santa Maria della Salute.



Zar nije lepše nosit' lepotu,
svodova tvojih postati stub,
nego grejući svetsku grehotu
u pep'o spalit' srce i lub;
tonut' o brodu, trunut' u plotu,
djavolu jelu a vragu dub?
Zar nije lepše vekovat' u te,
Santa Maria della Salute?



Oprosti, majko, mnogo sam strad'o,
mnoge sam grehe pokaj'o ja;
sve što je srce snivalo mlado,
sve je to jave slomio ma',
za čim sam čezn'o, čemu se nad'o,
sve je to davno pep'o i pra',
na ugod živu pakosti žute,
Santa Maria della Salute.



Trovalo me je podmuklo, gnjilo,

al' ipak necu nikoga klet';
sta god je muke na meni bilo,
da nikog za to ne krivi svet:
Jer, sto je duši lomilo krilo,
te joj u jeku dušilo let,
sve je to s ove glave sa lude,
Santa Maria della Salute!



Tad moja vila preda me granu,
lepse je ovaj ne vide vid;
iz crnog mraka divna mi svanu,
k'o pesma slavlja u zorin svit,
svaku mi mahom zaleči ranu,
al' tezoj rani nastade brid:
Sta cu od milja, od muke ljute,
Santa Maria della Salute?



Ona me glednu. U dušu svesnu
nikad jos takav ne sinu gled;
tim bi, što iz tog pogleda kresnu,
svih vasiona stopila led,
sve mi to nudi za čim god čeznu',
jade pa slade, čemer pa med,
svu svoju dusu, sve svoje žude,
-svu večnost za te, divni trenute!-
Santa Maria della Salute.



Zar meni jadnom sva ta divota?
Zar meni blago toliko sve?
Zar meni starom, na dnu zivota,
ta zlatna voćka sto sad tek zre?
Oh, slatka voćko, tantalskog roda,
sto nisi meni sazrela pre?
Oprosti moje gresne zalute,
Santa Maria della Salute.



Dve u meni pobiše sile,
mozak i srce, pamet i slast.
Dugo su bojak strahovit bile,
k'o besni oluj i stari hrast:
Napokon sile sustaše mile,
vijugav mozak odrza vlast,
razlog i zapon pameti hude,
Santa Maria della Salute.



Pamet me stegnu, ja srce stisnu',
utekoh mudro od sreće, lud,
utekoh od nje - a ona svisnu.
Pomrca sunce, vecita stud,
gasnuse zvezde, raj u plac briznu,
smak sveta nasta i strašni sud. -
O, svetski slome, o strašni sude,
Santa Maria della Salute!



U srcu slomljen, zbunjen u glavi,
spomen je njezim sveti mi hram.
Tad mi se ona od onud javi,
k'o da se Bog mi pojavi sam:
U duši bola led mi se kravi,
kroz nju sad vidim, od nje sve znam,
zasto se mudrački mozgovi mute,
Santa Maria della Salute.



Dodje mi u snu. Ne kad je zove
silnih mi želja navreli roj,
ona mi dodje kad njojzi gove,
tajne su sile sluškinje njoj.
Navek su sa njom pojave nove,
zemnih milina nebeski kroj.
Tako mi do nje prostire pute,
Santa Maria della Salute.



U nas je sve k'o u muža i žene,
samo sto nije briga i rad,
sve su miline, al' nežežene,
strast nam se blaži u rajski hlad;
starija ona sad je od mene,
tamo cu biti dosta joj mlad,
gde svih vremena razlike cute,
Santa Maria della Salute.



A nasa deca pesme su moje,
tih sastanaka veciti trag;
to se ne piše, to se ne poje,
samo sto dušom probije zrak.
To razumemo samo nas dvoje,
to je i raju prinovak drag,
to tek u zanosu proroci slute,
Santa Maria della Salute.



A kad mi dodje da prsne glava
o mog života hridovit kraj,
najlepši san mi postace java,
moj ropac njeno: "Evo me, naj!"
Iz ništavila u slavu slava,
iz beznjenice u raj, u raj!
u raj, u raj, u njezin zagrljaj!

Sve ce se želje tu da probude,
dušine žice sve da progude,
zadivićemo svetske kolute,
zvezdama cemo pomerit' pute,
suncima zasut' seljanske stude,
da u sve kute zore zarude,
da od miline dusi polude,
Santa Maria della Salute.

Laza Kostić


jaksa scekic jaksa scekic 23:29 06.06.2010

Re: *****

Jelice

mirelarado mirelarado 23:38 06.06.2010

Re: *****

Jelica Greganović
Sećaš li se onih ružnih, plastičnih gondola sa zlatnim vrhom, kićankicama na zavesi i balerine na tankoj, ružičastoj nožici, koja se vrti...


Ова је најприближнија коју сам нашла на Мрежи:



Има и Црњански, Његош у Венецији.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:09 07.06.2010

Re: *****

Lepa je, nedavno sam je videla ponovo uživo, ali više je volim u pesmi, hvala Jakša
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:10 07.06.2010

Re: *****

Ова је најприближнија коју сам нашла на Мрежи:

Nema balerinice?
mirelarado mirelarado 00:42 07.06.2010

Re: *****

Jelica Greganović
Nema balerinice?


Нема.


dirtyharry dirtyharry 08:00 07.06.2010

Re: *****

mirelarado
Причу о Венецији доиста си занимљиво започео, Хари. Serenissima, Млеци, негдашња највећа поморска република у том делу света, јединствена је по много чему. Ипак, и поред величанствених грађевина и мостова, и поред мравињака туриста којим је преплављена, оставља помало тужан утисак, барем на мене. Јер, сва та раскошна и декадентна лепота неповратно тоне, док устајала вода у каналима непријатног задаха непрекидно расте.У Венецији има све мање сталних житеља, то је, заправо, сабласан град. Стога не чуди што је многе уметнике подсећаo на умирање.

Slažem se sa tobom Mirela u potpunosti , ali nisam hteo da pišem o stvarima koje mogu da rastuže čoveka. Svako ko ode tamo treba da je doživi Veneciju na svoj način. Znam da se veliki broj stanovnika Venecije seli odatle jer ne mogu da podnesu neverovatnu gužvu i toliki broj turista preko cele godine. Naravno tu su i povremene poplave koje su sve češće u zadnje vreme ali i pored svega toga Venecija ima mnogo toga da ponudi. A u godinama što slede ne verujem da će bilo koji od problema koje si pomenula da nestane. Zato pošto živimo sada treba to i da iskoristimo maksimalno .
dirtyharry dirtyharry 08:02 07.06.2010

Re: *****

Jelica Greganović
I kad smo već kod Venecije i Santa Maria Della Salute

Ovo je najlepša pesma (za mene) iako ne čitam poeziju previše. Teško da će neko ponovo napisati nešto tako savršeno.
dirtyharry dirtyharry 08:04 07.06.2010

Re: *****

Jelica Greganović
Ова је најприближнија коју сам нашла на Мрежи:

Nema balerinice?

Ni ja je nisam našao a mogu da ti kažem da sam i odustao od toga pošto sam više od sat vremena tražio slike za izgradnju Venecije (onih par komada na vrhu). Ovoliki Google a ništa pametno da mi ponudi.
jaksa scekic jaksa scekic 23:12 06.06.2010

Mora malo ambicioznije da se pise

o gradu kao sto je Venecija.
1. Opste mesto-pogledajte vremensku prognozu jer moze more da poplavi. To se desava ali samo dva meseca u godini i to najcesce u novembru, te nemoj da plasis narod.



2. Moze kolima kao sto si rekao, ali na ajd da kazemo ulazu ima nekoliko velikih javnih garaza, mislim da je cena oko 25-35 evra na dan-nema placanja na sat, nego jednostavno-koliko ostanes plati se full rate.
3. Ima u Veneciji restorana brze hrane-na moj veliki uzas-od Mc Donaldsa do Bureger Kinga a otvoren je i Hard rock.
Ima Piceria, razumljivo cene su sve "blaze" sto si dalje od Trga Sv Marka.
3. Elem ako vec imas ambiciju da pises o Veneciji, onda ovaj grad zasluzuje malo, kako rekoh ambicioznije pisanje i vise licnih dozivljaja.

J

Za dve subote u ovo vreme upravo cu biti tamo
dirtyharry dirtyharry 07:54 07.06.2010

Re: Mora malo ambicioznije da se pise

Prihvatam savet kolega (ako imaš vremena možeš da baciš pogled na neki od mojih blogova o Rimu, pošto tako pišem). Ovo je kao što pomenuh samo uvod i neki detalji, koji su se meni činili manje ili više zapostavljeni, zato sam i počeo na taj način.
1. , ma daleko od toga da plašim narod, nego se to meni za dlaku jednom desilo.
2. Da, ali nisam hteo da se upuštam u tu avanturu, bio sam jednom u sezoni (ako uopšte postoji) i bolje je bilo da se dođe brodom a kola da se ostave u kontinentalnom delu Italije.
3. Eto vidiš, to mi je promiklo i pored onolikog šetanja. Nisam video ništa od toga ili možda nisam zapazio. Mada ko će da ide bre u Mc u kad si došao u Veneciju.
3. (ponovo) ovo je tek početak, sad ću valjda da se popravim malo a i ti si tu pa možeš da kritikuješ .

Lep provod tamo.
jaksa scekic jaksa scekic 10:04 07.06.2010

Re: Mora malo ambicioznije da se pise

dirtyharry
Prihvatam savet kolega (ako imaš vremena možeš da baciš pogled na neki od mojih blogova o Rimu, pošto tako pišem). Ovo je kao što pomenuh samo uvod i neki detalji, koji su se meni činili manje ili više zapostavljeni, zato sam i počeo na taj način.1. , ma daleko od toga da plašim narod, nego se to meni za dlaku jednom desilo. 2. Da, ali nisam hteo da se upuštam u tu avanturu, bio sam jednom u sezoni (ako uopšte postoji) i bolje je bilo da se dođe brodom a kola da se ostave u kontinentalnom delu Italije.3. Eto vidiš, to mi je promiklo i pored onolikog šetanja. Nisam video ništa od toga ili možda nisam zapazio. Mada ko će da ide bre u Mc u kad si došao u Veneciju.3. (ponovo) ovo je tek početak, sad ću valjda da se popravim malo a i ti si tu pa možeš da kritikuješ .Lep provod tamo.



ma to su bili samo saveti i to dobronamerni , jer dosta ljudi cita, a verujem da narocito zanima one, koji jos nisu bili, a zele da odu i vide.

I jedna zanimljivost

Venecijanski sudovi nisu sudili kad duva jugo, isto pravilo vazilo je i u Dubrovniku.

I jos malo prakticnih inf.

Najstarija poslasticarnica caffe u Italiji je Florian na Trgu Svetog Marka.
Navodno je tu sedeo Kazanova.
dirtyharry dirtyharry 19:16 07.06.2010

Re: Mora malo ambicioznije da se pise

Najstarija poslasticarnica caffe u Italiji je Florian na Trgu Svetog Marka.
Navodno je tu sedeo Kazanova.

Za Kazanovu ne znam. Nisam mogao da nađem tu informaciju ali se zna da su u tom kafeu sedeli veliki pisci kao što su Dikens, Prust i Bajron. Opet o tome više u sledećem blogu.
stefan.hauzer stefan.hauzer 23:50 06.06.2010

zedj

Joj,kad se samo setim...
Svuda oko tebe more,voda...osecas taj miris,a ti mamuran od sinoć,traziš-trcis po Veneciji...trazeći mesto da se kupi bilo sto,sto će ti ublaziti zedj...pihhhhh,Venecija.(a bilo je tu par lepih zgrada,nije da nije bilo)
dirtyharry dirtyharry 07:55 07.06.2010

Re: zedj

hehe, ja sam se bio opremio tako da nisam imao tih problema, mada kanala ima na svakom koraku ako baš ne možeš da nađeš neki bircuz.
jinks jinks 07:59 07.06.2010

...

Možda bi mogla da bude interesantna i priča o simbolu Venecije, krilatom lavu.

Early Christian symbolists managed to make the lion a symbol of God incarnate by using the lion's front half to represent Christ's divine nature and its back half to stand for His human nature. The lion was believed to swish its tail back and forth in order to hide his footsteps. Therefore the lion's tail was considered representative of the way Christ hid His divinity in human clay.

The winged lion is an emblem of St. Mark the Evangelist because his gospel is the one which focuses on Christ's royalty and resurrection. It is also the symbol of Venice, the city under St. Mark's protection.
dirtyharry dirtyharry 19:15 07.06.2010

Re: ...

jinks
Možda bi mogla da bude interesantna i priča o simbolu Venecije, krilatom lavu.

Early Christian symbolists managed to make the lion a symbol of God incarnate by using the lion's front half to represent Christ's divine nature and its back half to stand for His human nature. The lion was believed to swish its tail back and forth in order to hide his footsteps. Therefore the lion's tail was considered representative of the way Christ hid His divinity in human clay.

The winged lion is an emblem of St. Mark the Evangelist because his gospel is the one which focuses on Christ's royalty and resurrection. It is also the symbol of Venice, the city under St. Mark's protection.

Svaka dodatna informacija je dobrodošla. Ovo što sam ja počeo je uvod sa nekim informacijama koje su po meni interesantne a zanemarene. Ovo je isto interesantno, ja znam jednu drugu priču
miloradkakmar miloradkakmar 09:37 07.06.2010

Za mene

koji sam o Veneciji samo slušao i čitao, lepa priča.
Samo su duvači stakla iz Murana znali kako da naprave staklo za ogledalo u celoj Evropi.

deset_slukom deset_slukom 09:45 07.06.2010

Gabrieli

Prigodan muzički prilog:


d j o l e d j o l e 11:37 07.06.2010

Re: Gabrieli

dirtyharry dirtyharry 19:13 07.06.2010

Re: Gabrieli

deset_slukom
Prigodan muzički prilog:

Hvala

d j o l e

Ofenbah Veneciji

Sepulturero Sepulturero 10:25 07.06.2010

Тревизо

Онима који желе да посете Венецију препоручујем да одседну у неком хотелу у Тревизу, врло симпатичном и интересантном градићу сасвим близу. Одатле се врло брзо може аутобусом или возом до Венеције. Хотели и ресторани су тамо битно јефтинији и нема много туриста.
jaksa scekic jaksa scekic 10:48 07.06.2010

Re: Тревизо

Sepulturero
Онима који желе да посете Венецију препоручујем да одседну у неком хотелу у Тревизу, врло симпатичном и интересантном градићу сасвим близу. Одатле се врло брзо може аутобусом или возом до Венеције. Хотели и ресторани су тамо битно јефтинији и нема много туриста.


Mozda je jos bolja kombinacija Mestre, i to u blizini zeleznicke stanice, ili tu negde.
Autobusom se stize do Venecije za jedno dvadesetak minuta.
Koga interesuje evo dobrog sajta za rezervaciju hotela, i to ne samo tu vec u citavoj Evropi.
Ja ga koristim godinama, a preporucen mi je od koleginice iz Zagreba

[/url][url=http://www.hrs.de/web3/init.do;jsessionid=7C4E47B5AF9C7BFED734F087E708D6C2.9-4?activity=initVisit&client=en__KANO&cid=9-4]


Za one koji zele da vide Veneciju ture- krajnje korisno jer nema cekanja u redu za ulazak u Duzdevu palatu

[/url][url=http://www.turismovenezia.it/eng/default.asp?PAGINA=4493]
dirtyharry dirtyharry 19:12 07.06.2010

Re: Тревизо

Za one koji zele da vide Veneciju ture- krajnje korisno jer nema cekanja u redu za ulazak u Duzdevu palatu

Hvala na linku. O tome pišem u sledećem blogu.
arianna arianna 10:29 07.06.2010

lični doživljaj

























-vožnja gondolama je prilično skupa, mada je moguće cenkanje ako se prevoze više ljudi, a gondolijeri su uglavnom neljubazni.
- na pesmu zaboravite osim ako niste spremni duboko da zavučete ruku u dzep





arianna arianna 11:14 07.06.2010

Re:

i sličice sa karnevala













kakapo kakapo 12:16 07.06.2010

Re: lični doživljaj

-vožnja gondolama je prilično skupa, mada je moguće cenkanje ako se prevoze više ljudi, a gondolijeri su uglavnom neljubazni.


Postoji i vožnja gondolom za svaki džep. U pitanju je tzv. traghetto, vrsta gradskog prevoza gondolom, koja na određenim obeleženim mestima, prevozi putnike preko Kanala Grande. Cena je pola evra, a vožnja je kratka, ali veoma korisna, pošto na čitavom Kanalu Grande postoje samo tri mosta, (od skora i četvrti, Kalatravin, koji se malo drmusa, sa staklenim pločama, blizu železničke stanice). U traghettu se obično stoji, ali turisti vole da sednu na ivicu gondole. U prilogu slika. Neobična drvena izraslina na traghettu je viljuška - držač vesla, forcola. Svaka forkola u Veneciji je različita, a postale su kolekcionarski predmet pa se prodaju za velike pare, kao moderne skulpture (zaista jesu lepe). Sada se mnogo prave za turiste zbog velike potražnje i ima ih u svim veličinama.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana