Društvo| Istorija| Planeta| Politika| Region

I Mađarska do Meseca

Dragan Jakovljević. RSS / 06.06.2010. u 20:30

Dani za nama, spakovani u prvu junsku sedmicu, obilovali su bujicom nekih slatkih i opasnih snova. A opasni su upravo zato što su slatki i što su kolektivni. Mnogo je mojih sugrađana u Mađarskoj ovih dana sanjalo isti san: svoju domovinu raspojasanu i razbaškarenu, nadošlu kao testo kad  iskipi iz vangle, pa krene nekud. Tako je i Mađarska u tim slatkim snovima krenula na sve četiri strane, a kraja joj nema.

Kupujem onomad u jednom supermarketu neke sitnice i hajde, kad sam već tamo, da zavirim u prodavnicu geografskih karata, za koju sam se uvek pitao šta traži usred supermarketa. Ali, slagaću vas ako vam kažem da sam se unutra našao iz puke radoznalosti. Privuklo me je to što sam među mapama zemalja iz vascelog sveta, okačenih po zidovima, izbrojao i 8 (osam) onih na kojima je iscrtana jedna Mađarska kakvu većina nas nije zatekla: ona nepostojeća, zbog čijeg iščeznuća jedni i danas dobijaju čireve na želucu, drugi na njenim krhotinama stiču doktorate, treći poslanička mesta, četvrti titule nacionalnih pisaca, a peti pune džepove.

Povratim se korak-dva, dignem pogled iznad ulaza, da proverim da nisam u antikvarnici. Nisam, dobro je.

Stavim naočari, one za sitnu knjigu, i krenem u potragu za mapom države u kojoj živim - „nove" ravno 90 leta. Računam, šta bi u prodavnici geografskih karata imali ako ne mapu aktuelne domovine. Devedeset leta nije malo, valjda su se već navikli. Tražih i ne nađoh. Upitam onda prodavačicu o čemu se ovde radi.

- Aaaa, vi želite današnju Mađarsku! - videlo se da nije skoro imala kupca sa takvim zahtevom.

Pootvarala je sve vitrine i fioke, pretresla sve rafove, otišla do magacina, zvala nekoga telefonom, tri puta se pela na merdevine i na kraju nemoćno slegla ramenima:

- E pa.... mapu ove nove nemamo. Imali smo jednu ili dve, kao da ih sad gledam, ali ne mogu da ih nađem. Možda, ako dođete popodne...

Popodne nisam došao jer me je zaokupila televizija. Na prvom programu komemoracija u Parlamentu povodom 90. godišnjice "komadanja domovine" (potpisivanja Trijanonskog ugovora) i proglašenje 4. juna Danom jedinstva mađarske nacije; a na drugom direktan prenos časa istorije iz neke gimnazije. Tema nešto kao -  Mađarska do Meseca, ili neke još dalje destinacije... sećanje me izdaje.

Atačmenti



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dali76 dali76 20:58 06.06.2010

sto je kriza veca

Madjarska sve veca . Tako je to kad trziste nema sto da ponudii gradjanima,, politicari se vataju slatkih snova kao jedinog produkta sto se lako prodaje,pa eto i u prodavnici geografskih mapa gdje potraznja ocigledno diktira ono sto ce biti na rafovima. Naravno politicari ocigledno daju sve od sebe ne bi li nkadasnje mape bile na cijeni mnogo vise od ovih danasnjih.
veliot veliot 22:31 06.06.2010

Re: sto je kriza veca

Tako je to kad trziste nema sto da ponudii gradjanima


Ma ima, evo ja sledeceg vikenda palim za Madjarsku na jedan koncert koji sumnjam da cu u zivotu imati prilike da cujem u Beogradu, pa me zanima da li neko znade da li se moze stici vozom do Budimpeste, pa od Budimpeste do Miskolca, mislim zbog poplava. Unapred zahvaljujem na informacijama!

ps. izvinjavam se za trol, bar sam naslov ispostovao, ako ne temu. Sledece subote za mene ce Madjarska zaista biti do meseca
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 23:30 06.06.2010

Re: sto je kriza veca

U normalnim okolnostima vozovi za Miskolc idu cesto, ali u ovim poplavnim... Moz' da znaci al' ne mora da bidne :) Srecno u svakom slucaju.
veliot veliot 00:11 07.06.2010

Re: sto je kriza veca

Hvala, izgleda da ce to biti jedna velika avantura.
Domazet Domazet 18:21 08.06.2010

Balkans Quintessence goes Global?


Shto je kriza veca Madjarska sve veca . Tako je to kad trziste nema sto da ponudii gradjanima

...nego nisam hteo o tome (nece Billy valjda i ovaj blog da chita?), chudi me da na ovom blogu nema Mladjahnog Nam Jone, Prvoborca protiv svih Do Tokija snova. Valjda zauzet Davinicevim gubljenjem Kosova...A nije ni chudo, nikako da se ta kosovska zavrzlama zavrshi pa da odahne punim plucima.
pedja1008 pedja1008 21:03 06.06.2010

Uh

Podseca me to Madjarska do meseca na nesto slicno, ali ne mogu tacno da se setim
jovadokrova jovadokrova 22:46 06.06.2010

Walking on the moon







Kao da je bilo nekad...
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 23:32 06.06.2010

Re: Walking on the moon

Svaka cast Jovo do krova i hvala za ilustraciju :)
wukadin wukadin 12:43 07.06.2010

A Dezela

Pazi ne uzese nista od Slovenije, koliko vidim s one male slikice. A sto, da nisu kuzni?! Nije mislim... lepo
dolybell92 dolybell92 02:22 08.06.2010

NEŠTO MI POZNATO

... ne reče li Čerčil da ipak nije trebalo rušiti Austrougarsku ?
escherichije_colic escherichije_colic 10:38 08.06.2010

i nad popom pop

Eto, "uzeše" i nama Vojvodinu a Hrvatima sve ono oko čega smo ratovali + Zagorje i pola primorja pride

Svako ima neko svoje vekovno pravo i uvek se neko nađe nezadovoljan u postojećoj ravnoteži podele teritorija. Mađari su brutalno kažnjeni za poraz u prvom svetskom ratu pa je i njihova frustracija donekle opravdana. Tri miliona, ako se ne varam, Mađara je ostavljeno van granica matične države. Šta će ljudi, sad je kod njih kriza pa se uhvatili snova o Velikoj Mađarskoj, kao što se propao čovek hvata flaše ili kakvog drugo opojnog sredstva kojim se smanji težina stvarnosti. Pogledajte Grke- ne mogu da privedu jednu običnu košarkašku utakmicu kraju Suzavac, sukob sa murijom i triput prekidana utakmica
Tako je i kod nas počelo. Ja sam mislio da su Grci kudikamo nacionalno homogenija grupa nego što su bili bivši Jugosloveni. Kroz razgovor sa nekim Grcima skapirao sam da je to takođe miks različitih narečja, kultura, običaja. Zašto bi bilo teško zamisliti da se sutra neki, recimo, Epir pozove na svoju vekovnu državotvornu tradiciju i zatraži samostalnost? Pogotovo ovde na Balkanu, gde se pokazalo da je svaka granica podložna reviziji i da separatisti slobodno mogu dati mašti na volju (ako prethodno uredno prijave projekat i nađu sponzore, naravno)
Eu, kao ideja, propala je pre nego što je zaživela- dozvolivši raspad Jugoslavije. Ne samo to, čak su neke vodeće zemlje EU aktivno podsticale jednostrani separatizam, bez obzira na posledice vidljive iz aviona. OK, njima je odgovaralo tada da rasture Jugoslaviju i dobiju osam malih tržišta na kojima bi jeftino pokupovali sve što valja i plasirali svoje đubre. A nama njihovo đubre nije trebalo- imali smo sve svoje, pa kakvog god kvaliteta da je bilo, od vekne leba do fudbala i rok muzike. Pa koliko je para zarađeno i oprano u ratu, koliko tona robe i lekova sa isteklim rokom trajanja je uvaljeno kao humanitarna pomoć? Lepo se tada poslovalo ali sve ima svoje posledice. Plašim se da će u nekoj istoriji za dvesto godina (ako bude napisana) raspad Jugoslavije biti označen kao početak oživljavanja zamrznutih evropskih sukoba i propast projekta zvanog EU.
nivano nivano 10:57 09.06.2010

kartaa

ja sam na benzinskoj pumpi na autoputu za budimpestu, vidio staru kartu madjarske...sve s lijepim okvirom i u centralnom dijelu pumpe....pijes kaficu i gledas madjarsku do jadrana.... meni je bilo zanimljivo pogledati tadasnja imena sela i gradova na madjarskom iz mog kraja

hungarija do jadrana, srbija do ilove, hrvatska do drine sve su to isti konji
Milutin Milošević Milutin Milošević 13:43 09.06.2010

Možda...

... bi mogli da planiramo otvaranje jednog dobrog fri-šopa na granici Madjarske i Albanije, negde u Lapovu
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 23:46 09.06.2010

Re: Možda...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana