Ljudska prava

MUNJEVITA BRZINA I „EVROPSKI STANDARDI“

Freedom of Information RSS / 07.06.2010. u 14:19

Autor: Rodoljub Šabić

Brzo, ekspresno, munjevitom brzinom. Postoji šansa da baš u tom stilu dobijemo Zakon o elektronskim komunikacijama. Šteta što je tako, naravno. Radi se o izuzetno važnom, sistemskom zakonu za koji po članu 77. Zakona o državnoj upravi postoji obaveza organizovanja javne rasprave, koji zavređuje ozbiljnu pažnju javnosti, pogotovo stručne. A predlaže se njegovo donošenje po hitnom postupku, za dan ili dva, iako je konačni tekst predloga zakona bio faktički nedostupan javnosti koliko do juče, nije ga bilo moguće pronaći ni na veb sajtu Vlade, ni na veb sajtu Skupštine.
Prilično obiman tekst predloga zakona video sam tek jutros. Skupština će ga razmatrati sutra. Morao sam da ga pročitam na brzinu, ali i to je dovoljno da se uoče neke stvari koje su, uz pomenutu brzinu i tajnovitost u predlaganju, najblaže rečeno, diskutabilne.
Tako se, npr. u vezi sa mogućnošću pristupa državnih bezbednosnih struktura tzv. zadržanim podacima i ne pominje odluka suda kao osnov. A ti podaci o komunikaciji nekada govore bar podjednako kao i sama sadržina telefonskog razgovora ili e-maila. Jednostavnije rečeno, reč je o podacima koji govore - ko, kad, kako, koliko dugo, odakle i sl. je s nekim razgovarao, odnosno komunicirao preko Interneta. Pitanje koje se s ovim u vezi otvara je - Da li su i ovi podaci zaštićeni garancijom iz čl. 41 Ustava po kome je odstupanje od tajnosti pisma i drugih sredstava komuniciranja dozvoljeno samo na osnovu odluke suda ili se tim podacima može pristupati i bez odluke suda, po osnovu koji se utvrđuje nekim posebnim zakonima?
Evropski standardi, izraženi u odlukama Evropskog suda za ljudska prava govore da su i zadržani podaci integralni deo komunikacije, podjednako važni kao i sadržina. Mislim da je taj Sud takav stav prvi put eksplicitno izneo još daleke 1984. godine u sporu Malone protiv UK. Polazeći od toga, zalagao sam se da u jednoj dobro pripremljenoj, stručnoj javnoj raspravi ovo pitanje raspravimo i eventualne dileme otklonimo na pravi način. Ipak, stvar se „lomi preko kolena". Ne verujem da to može biti korisno, naprotiv.
Inače, ne treba zaboraviti da je naš Ustavni sud, ne tako davno, ocenio kao neustavne odredbe člana 55. (još uvek) važećeg Zakona o telekomunikacijama upravo zato što je taj član predviđao mogućnost da se od zabrane aktivnosti kojima se narušava privatnost telekomunikacionih poruka može odsustati, ne samo na osnovu odluke suda, već i bez nje ako se to propiše nekim zakonom.
Indikativna je i odredba čl. 130 predloga zakona kojim se na dosta nevešt i nezgrapan način pokušava isključiti nadležnost Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti za kontrolu zakonitosti obrade „zadržanih podataka". Umesto te kontrole od strane nezavisnog organa, kao alternativna odnosno isključujuća, uvodi se „kontrola" od strane „organa nadležnog za zaštitu tajnih podataka". A takav organ ne postoji (i inače u tekstu Zakona se pominju još neki nepostojeći instituti), poput poslovne tajne koja je ukinuta nedavno usvojenim Zakonom o tajnosti podataka). Pošto organ ne postoji, to znači da kontrole i ne bi bilo, da je ponovno reč o „koncepciji" da obrađivači podataka kontrolišu sami sebe.
Izgledalo je, pogotovo nakon žestokih javnih rasprava povodom sličnih ideja - pre godinu i po povodom usvajanja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, pa letos, u vezi sa Zakonom o tajnosti podataka (posle svega ipak okončanih na pravi način), da smo se odlučili za put usvajanja evropskih standarda u oblasti zaštite podataka o ličnosti. Ali, Ministarstvo za telekomunikacije ipak misli drugačije. I sva je prilika da nije usamljeno.



Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Filip Mladenović Filip Mladenović 14:25 07.06.2010

Da li postoji mogućnost?

Da li je moguće da se Poverenik direktno obrati poslanicima Narodne Skupštine povodom ovog zakona? I kada i kako uopšte Poverenik može da govori u našem parlamentu?
Freedom of Information Freedom of Information 18:32 07.06.2010

Re: Da li postoji mogućnost?

Da li je moguće da se Poverenik direktno obrati poslanicima Narodne Skupštine povodom ovog zakona? I kada i kako uopšte Poverenik može da govori u našem parlamentu?

Ne postoji.Zato i reagujem javnim saopstenjima.Poverenik moze da se obrati skupstini samo ako bude pozvan.Postojece ustavno resenje ne dopusta mu da podnese amandman na zakon i brani ga u skupstini.Resenje je lose jer ce,u postupku usaglasavanja velikog broja zakona sa evropskim standardima zastite podataka o licnost,biti zaista bezbroj prilika u kojima ce postojati potreba za to.
sentinel26 sentinel26 14:32 07.06.2010

Ovo nije jedini

sistemski zakon koji se usvaja po hitnom postupku bez javne rasprave..

Gospodi se izgleda žuri..
dragan7557 dragan7557 15:31 07.06.2010

Re: Ovo nije jedini

Radi se o izuzetno važnom, sistemskom zakonu za koji po članu 77. Zakona o državnoj upravi postoji obaveza organizovanja javne rasprave, koji zavređuje ozbiljnu pažnju javnosti, pogotovo stručne.

Pa ako:
Ali, Ministarstvo za telekomunikacije ipak misli drugačije.

postoje tri mogućnosti :

- pokoriti se diktaturi ministarstva
- tužiti ministarstvo zbog ne poštovanja zakona
- poslanici zatraže iznošenje zakona na javnu raspravu

naravno ako opozicija ne spreči kršenje jednog zakona kako bi se kršenjem jednog zakona doneo drugi zakon.
Pošto poslanici opozicije imaju mogućnost, da "lažu kao pas"
izjava jednog ministra, onda će biti zanimljivo videti kršologiju na delu.

Uzgred ministarstva imaju pravo da misle što god hoće, ali ne i da čine što hoće jer konačno ministarstva nisu zakonodavna vlast.

cerski
sentinel26 sentinel26 16:33 07.06.2010

Re: Ovo nije jedini

dragan7557

naravno ako opozicija ne spreči kršenje jednog zakona kako bi se kršenjem jednog zakona doneo drugi zakon.
cerski

Tamo ne postoji prava opozicija...

Ovi iz ministarstva su prvo prebrojali 126 glasova pa onda poslali zakon u proceduru...

Čorba koja se skuva u ministarstvu mora da se pokusa na skupštini, pa makar morali svi da traže "prvu" pomoć...
dragan7557 dragan7557 16:44 07.06.2010

Re: jel' se to igramo piljaka

Ovi iz ministarstva su prvo prebrojali 126 glasova pa onda poslali zakon u proceduru...

za koji po članu 77. Zakona o državnoj upravi postoji obaveza organizovanja javne rasprave,

Šta nije jasno? Ako postoji obaveza organizovanja javne rasprave onda je prekršen zakon ako ovom stavu zakona nije udovoljeno, makar i ceo kineski parlament od preko 7.000 članova (a ne 126), glasao za usvajanje zakona.

cerski
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:11 07.06.2010

Brzina

Brzo, ekspresno, munjevitom brzinom.


To će reći: fudroajantno.
kaiman kaiman 17:59 07.06.2010

Ustav,zakoni,prava gradjna

Vrlo je verovatno ce oni sa tih svoih 126 glasova izgurati stvar do kraja onako kako su naumili. Nece im biti prvi put da pod firmom "evropskih standarda" usvajaju zakone koji su direktno suprotni tim standardima. Isti taj G-17 ministarke Matic je izgurao i onaj sramni zakon o informisanju. Ali lepo je znati da u vlasti,na funkcijama ima i ljudi kao sto je g.Sabic,koje osim tih 126 glasova zanimaju i stvari kao sto su Ustav i zakoni i prava gradjana. Ocekujem da se oglasi i Zastitnik gradjana g.Jankovic,do sada je uglavnom uspevao da bude na pravoj strani.
nestor92 nestor92 18:17 07.06.2010

Bahatost i neznanje

I dalje caruju.

U vreme duboke krize mi imamo vladajuću strukturu koju je teško jednostavno opisati, ali je bez daljeg nedorasla poslu koji obavlja.

Sustina je da se zakoni donose bez ikakve rasprave, a poslanici bi izglasali ako treba i Narodni kuvar ako se tako naredi.

apectator apectator 18:54 07.06.2010

Re: Bahatost i neznanje

imamo vladajuću strukturu koju je teško jednostavno opisati, ali je bez daljeg nedorasla poslu koji obavlja.

Sustina je da se zakoni donose bez ikakve rasprave, a poslanici bi izglasali ako treba i Narodni kuvar ako se tako naredi.

Da i to je zaista strasan problem.I onda i kad se desi,sto nije precesto, da na visokoj funkciji imamo sposobne,kompetentne ljude oni samo uz ogroman napor mogu nesto da urade za sta je g-din Sabic sigurno najbolji primer.Eto,ovu istu pricu o pokusaju ukidanja ovlascenja Poverenika za informacije i zastitu podataka o licnosti, bolje receno o pokusaju ukidanja bilo kakve kontrole za akcije bezbenosnih sluzbi kojima se zadire u sveru privatnosti, prisustvujemo vec treci put u dve godine.Prvo kod zakona o zastiti privatnost,pa kod zakona o tajnama pa evo i sad.A vec prvi put je,na osnovu argumenata koje je izneo g-din Sabic a koje su podrzali drugi domsaci i strani eksperti,svakom normalnom moralo biti jasno da je rec o totalno retrogradnim,prevazidjenim idejama.I oni kao shvate i odustanu ali onda opet ponovo pokusaju.Dokle ce tako?
dali76 dali76 20:10 07.06.2010

Re: Bahatost i neznanje

Zanima me da li postoji neka mogucnost da se izrsi efikasan javni pritisak na politicku elitu sa jasnom porukom sta je problematicno te nezakonito u svezi ovakvog expresnog procesa donosenja zakona.
Mozda slanje elektronske poste poslanicima sa ovim tekstom?
Ne znam kako to ide I da li poslanici imaju ustvari email , tacnije da li ga pregledavaju uopste
Sve u svemu mislim da bi bilo dobro da se razgovara o tome.
Politicari mogu biti onoliko bahati koliko im to srpska javnost dozvoli.
nestor92 nestor92 20:47 07.06.2010

Re: Bahatost i neznanje

Dokle ce tako?


Sve dok nema štete po njih. A štete neće biti sve dok imamo samo privid parlamentarizma. Mi ustvari i nemamo realno neki izbor. A to se obično ne završava dobro.

Ako nema rasprave o zakonima, ako nema vremena da se poslanici i stručna pa i nestručna javnost upoznaju sa sadržinom akata koji nam određuju šivot, kakav kvalitet donetih akata očekujemo? I kakav život?
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:08 07.06.2010

Re: Bahatost i neznanje

Mozda slanje elektronske poste poslanicima sa ovim tekstom?


Pa, jes, kad bi imali oni email adrese...

Sajt naše drage i mile Narodne skupćine ne da nema email kontakt s poslancima, nego nigde na sajtu nije naznačena ni POŠTANSKA ADRESA na koju bi se pošta mogla slati!

A što bi oni uopšte i komunicirali s nama?
Mi smo stoka, nismo za komuniciranje.
dolybell92 dolybell92 01:17 08.06.2010

Re: Bahatost i neznanje

Sajt naše drage i mile Narodne skupćine ne da nema email kontakt s poslancima, nego nigde na sajtu nije naznačena ni POŠTANSKA ADRESA na koju bi se pošta mogla slati!

A što bi oni uopšte i komunicirali s nama?
Mi smo stoka, nismo za komuniciranje.


Samo su se malo "zaneli"... zaboravljajući
odakle su i oni potekli...nisu pali s Marsa,
a kad su se rodili ni sanjali nisu da će
sedeti u bilo kakvoj skupštinskoj sali,
pa čak ni onda kada su bivali izbori.
miloradkakmar miloradkakmar 20:12 07.06.2010

To se događa

i sa drugim zakonskim propisima. Običan čovek nije u stanju da prati brzinu donošenja Zakona u Parlamentu, a kamoli da pamti njihovu sadržinu čija se suština protura kroz medije. Tek kad ga stignu sankcije/ kazne / onda čuje za Zakon i odredbe po kojima je kažnjen.
Država bi trebalo da zna da nemaju svi računare, ne kupuju svi novine, ne sede svi 24 sata pred malim ekranima i čekaju da se pojavi prezentacija novih Zakona. Ili, to očekuje od građana.

Svaka čast na Vašoj reakciji!
ivana23 ivana23 20:20 07.06.2010

Re: To se događa

miloradkakmar
i sa drugim zakonskim propisima. Običan čovek nije u stanju da prati brzinu donošenja Zakona u Parlamentu, a kamoli da pamti njihovu sadržinu čija se suština protura kroz medije. Tek kad ga stignu sankcije/ kazne / onda čuje za Zakon i odredbe po kojima je kažnjen.Država bi trebalo da zna da nemaju svi računare, ne kupuju svi novine, ne sede svi 24 sata pred malim ekranima i čekaju da se pojavi prezentacija novih Zakona. Ili, to očekuje od građana.Svaka čast na Vašoj reakciji!

Bicu slobodna da se upustim u mali trol povodom ovog komentara Milorada...

Potpuno me je sokirala sledeca vest od pre dva dana:

Nema krečenja (stana) bez dozvole države

sentinel26 sentinel26 21:08 07.06.2010

Re: To se događa

ivana23

Nema krečenja (stana) bez dozvole države

Pročitao sam i ja ovo ali sam mislio da je obična ili šaljiva špekulacija, novinarska zabava, da je možda humor u pitanju..

Ako je ovo istina, onda je to dokaz da su oni potpuno izgubili kompas i da ne biraju sredstva za uzimanje para...
nestor92 nestor92 21:43 07.06.2010

Re: To se događa

Ja nisam uspeo (doduse ne udubljujuci se) da nadjem u Zakonu o planiranju i izgradnji nista sto upucuje na to da je u ovakvim slucajevima potrebna bilo kakva dozvola. Prosvetlite me!
uruk_hai uruk_hai 21:57 07.06.2010

Re: To se događa


Jos jedna od mnogobrojnih zamena tezi... u ovoj nazovi drzavi.

Toliko o tome.

nestor92 nestor92 22:14 07.06.2010

Re: To se događa

Eureka!

Član 145 Zakona o planiranju i izgradnji u vezi sa članom 2.

Dok su se ljudi bavili konverzijom prava korišćenja zemljišta u pravo svojine, uvedoše taksu za krečenje.

Zamislite sad sirotinju koja jedva skupi pare za ruke i materijal a sad mora da plati jos toliko ili jos i vise da bi dobila rešenje o odobrenju izvođenja radova.

Tako se red ne uvodi.

Tako se stimuliše korupcija. A to je jedino što naši dragi B.T. i menažerija znaju da stimulišu.

P.S. KAKO IZGLEDA IDEJNI PROJEKAT KREČENJA I HOBLOVANJA PARKETA

dragan7557 dragan7557 22:14 07.06.2010

Re: To se događa

uzimanje para...

Za ovo postoji mnogo prikladniji naziv.

cerski
sentinel26 sentinel26 23:08 07.06.2010

Re: To se događa

nestor92
Eureka!
Član 145 Zakona o planiranju i izgradnji u vezi sa članom 2.
Dok su se ljudi bavili konverzijom prava korišćenja zemljišta u pravo svojine, uvedoše taksu za krečenje.
Zamislite sad sirotinju koja jedva skupi pare za ruke i materijal a sad mora da plati jos toliko ili jos i vise da bi dobila rešenje o odobrenju izvođenja radova.
Tako se red ne uvodi.
Tako se stimuliše korupcija. A to je jedino što naši dragi B.T. i menažerija znaju da stimulišu.
P.S. KAKO IZGLEDA IDEJNI PROJEKAT KREČENJA I HOBLOVANJA PARKETA

Nestore,
Ipak se radi o pogrešci lista "Blic"...
Dozvola je potrebna za investiciono održavanje...
Krečenje spada u tekuće održavanje
, i da ne nabrajam dalje šta sve spada u tekuće održavanje...

ZAKON O PLANIRANJU I IZGRADNJI
(„Službeni glasnik RS“ 72/2009 i 81/2009-ispr.)
Na snazi od 11.09.2009. godine

Član 145
Građenje objekata iz člana 2. stav 1. tač. 24) i 25) ovog zakona, izvođenje radova na investicionom održavanju objekta i uklanjanju prepreka za osobe sa invaliditetom, adaptacija, sanacija i promena namene objekta bez izvođenja građevinskih radova, odnosno promena namene objekta, vrše se na osnovu rešenja kojim se odobrava izvođenje tih radova, odnosno promena namene objekta, koje izdaje organ nadležan za izdavanje građevinske dozvole.
........................................................
U članu 2. su nabrojane definicije šta je rekonstrukcija, dogradnja, adaptacija, sanacija, investiciono održavanje itd...

Domaćinu se izvinjavam, radilo se o zabuni ili naopakom tumačenju zakona u listu "Blic" koje je moglo da unese nepotrebno nezadovoljstvo, ionako ga imamo dovoljno i za izvoz...

dolybell92 dolybell92 01:28 08.06.2010

Re: To se događa

troll a propo:

Ne znam šta biva sa tim da niko sam ne sme
izvoditi zanatske radove za koje postoje kvalifikovane
firme... npr krečenje može raditi samo registrovana firma
a ne može sam pojedinac, koji to zna, ali nije
kvalifikovan za taj posao... kao biva,
da se privatnim zanatlijama tako oduzima posao...?

Čini mi se da je postojao neki takav član u nekom zakonu..?
dolybell92 dolybell92 01:34 08.06.2010

Re: To se događa

Običan čovek nije u stanju da prati brzinu donošenja Zakona u Parlamentu
,

Pojma nemam niti imam načina da pratim logiku i sistem
po kojem se zakoni uopšte donose...
a da li to imaju donosioci - to tek ne znam.
Da li tako nešto uopšte i postoji ?
Ima li kraja takvom načinu rada, sa sve kasnijim prepravkama
i zakrpama, aneksima i podzakonskim aktima...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana