Ljudska prava

MUNJEVITA BRZINA I „EVROPSKI“ STANDARDI - II

Freedom of Information RSS / 08.06.2010. u 12:35

Autor: Rodoljub Šabić

Brzo, ekspresno, munjevitom bzinom Ministarstva za telekomunikacije podnelo je predlog Zakona o elektronskim komunikacijama. Juče pre podne je isto tako, brzo, ekspresno, munjevitom bzinom u Skupštini okončana rasprava u načelu o predlogu Zakona. Time je mogućnost da se podnese bilo kakav amandman svedena na gotovo samo teoretski. Zato je i Saša Janković, Zaštitnik građana brzo, ekspresno, munjevitom bzinom morao pripremati odgovarajuće amandmane da bi ih uputio u Skupštinu. Iako su rokovi već počeli da se računaju smao na sate, uspeo je u tome. Tako je stvorio šansu da se bar neki krupni nedostaci u predlogu Zakona otklone.
O nekim od tih nedostataka pisao sam u http://blog.b92.net/text/15286/MUNJEVITA-BRZINA-I-%E2%80%9EEVROPSKI-STANDARDI%E2%80%9C/. Da samo podsetim, smatrao sam svojom obavezom da kao neko ko rukovodi državnim organom u čijoj nadležnosti je i zaštita privatnosti građana upozorim na, najblaže rečeno, problematičan odnos odredbi predloga zakona koje ne predviđaju sudsku odluku kao jedini osnov za obradu tzv. „zadržanih podataka", prema odgovarajućim odredbama Ustava Srbije. Moj stav je odranije poznat. Smatram da podaci iz telefonske ili internet komunikacije o tome ko, kad, s kim, koliko dugo i sl. je komunicirao nude gotovo isto toliko informacija koliko i sadržina komunikacije. Zato mislim da se ustavna garancija po kojoj se od nepovredivosti tajnosti sredstava komuniciranja može odstupiti samo na osnovu odluke suda, odnosi i na „zadržane podatke". U prilog ovom shvatanju navodio sam i konkretne odluke Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura.
Naravno, legitimno je pravo ministarke za telekomunikacije da misli drugačije. I ona i svi drugi koji misle kao ona mogu i treba da iznose argumente u prilog svom shvatanju. Zato sam se, pored ostalog, zalagao za ozbiljnu javnu raspravu. Ali se podrazumeva da argumenti koji se koriste moraju biti ozbiljni, odgovorni i u skladu sa istinom. Ne mislim da je ministarka za telekomunikacije u jučerašnjoj ekspresnoj, munjevito brzoj „odbrani" predloga Zakona u Skupštini koristila takve argumente.
Jer, je li ozbiljno da se na pitanje - da li je ili nije predviđena odluka Suda kao osnov za obradu „zadržanih podataka", odgovara - „ali predviđeno je vođenje evidencije"? I je li odgovorno, čak iako se to radi iz neznanja, predlagati da će se kontrolom zakonitosti obrade „zadržanih podataka" baviti organ koji uopšte ne postoji? Takav predlog ne može da znači ništa drugo osim - nepostojanje bilo kakve kontrole.
Za tvrdnju ministarke da je predlog Zakona usaglašavan sa brojnim subjektima, uključujući i Poverenika i Zaštitnika građana moglo bi se reći da je tačna. Samo nedostaje jedna sitnica. Ministarka je „zaboravila" da je bila usaglašavana jedna verzija predloga, ali da je predložena sasvim druga, koja se po spornim pitanjima potpuno razlikuje od ove koja je predložena. Uostalom, o toj "usaglašenosti" valjda najbolje govore upravo amandmani koje je Zaštitnik građana podneo. Ako ti amandmani budu usvojeni biće potvrđen ustavni stav da je za odstupanje od tajnosti sredstava komuniciranja neophodna odluka Suda, kao i da se kontrolom zakonitosti tih delikatnih aktivnosti neće "baviti" organ koji uopšte ne postoji.
Ali, sve i da bude tako svi zajedno bi morali da se zamislimo nad pitanjem da li je ovakav ekspresno brzi, jedva kontrolisani, konvulzivni proces iako nosi ponosno ime "legislativa" zaista pravi način da naš neuredni i anahroni pravni poredak usaglasimo sa evropskim pravnim standardima.

 



Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nestor92 nestor92 12:47 08.06.2010

A da nije opet kriv Pera pisar...

... koji Vam je doneo pogresnu verziju nacrta?

Smatram da podaci iz telefonske ili internet komunikacije o tome ko, kad, s kim, koliko dugo i sl. je komunicirao nude gotovo isto toliko informacija koliko i sadržina komunikacije. Zato mislim da se ustavna garancija po kojoj se od nepovredivosti tajnosti sredstava komuniciranja može odstupiti samo na osnovu odluke suda, odnosi i na „zadržane podatke".


Apsolutno je tako. A cuo sam sta prica ministarka
Freedom of Information Freedom of Information 13:30 08.06.2010

Re: A da nije opet kriv Pera pisar...


Apsolutno je tako. A cuo sam sta prica ministarka

Hvala na podrsi Nestore,i to dvostrukoj. Pozdrav
moderator05 moderator05 15:10 08.06.2010

Objašnjenje

Freedom of Information
Hvala na podrsi Nestore,i to dvostrukoj. Pozdrav

Moderacija je obrisala duplirani komentar nestora92, a na koji se odnosi autorova opaska o dvostrukoj podršci.

Hvala na razumevanju.
miljanah miljanah 13:22 08.06.2010

????

Ministarka je „zaboravila" da je bila usaglašavana jedna verzija predloga, ali da je predložena sasvim druga, koja se po spornim pitanjima potpuno razlikuje od ove koja je predložena.


No comment!

Sva podrska i zahvlanost Vama, gospodine Sabicu, i gospodinu Sasi Jankovicu za trud i neumornost...
Svetlost zvezda u mraku
apectator apectator 15:29 08.06.2010

Re: ????

Sva podrska i zahvlanost Vama, gospodine Sabicu, i gospodinu Sasi Jankovicu za trud i neumornost...
Svetlost zvezda u mraku

Slazem se,tako je.Samo, mraka ima toliko da se svetlucanje zvezda jedva vidi. Ali najvaznije je da se ipak vidi.
corlaja corlaja 15:55 08.06.2010

Re: ????

Ako je dosadašnja praksa BIA-e bila protivustavna i uzevši da je i sam nacrt zakona donešen da bi ta praksa bila nekako legalizovana, možda bi mogao da se povede pred Ustavnim sudom postupak za ocenu ustavnosti dela pravilnika BIA-e koji se odnosi na tu spornu praksu.
U međuvremenu, ako prođe nacrt zakona bez usvojenih amandmana gosp. Saše Jankovića, javnost i mediji treba da izvrše jak pritisak na predsednika Tadića da ne potpiše zakon.
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:28 08.06.2010

RAZUMNA SUGESTIJA

Zašto, poštovani gospodine Šabiću, kao Poverenik ne zatražite HITAN sastanak sa gospodjom Natom Mesarović, predsednicom Vrhovnog kasacionog suda i gospodinom Sašom Vukadinovićem, direktorom BIA!? Mislim da bi dijalog sa njima bio od koristi i za evropsku budućnost Srbije i za miran san gradjanki i gradjana!
kaiman kaiman 15:07 08.06.2010

Re: RAZUMNA SUGESTIJA

Zašto, poštovani gospodine Šabiću, kao Poverenik ne zatražite HITAN sastanak sa gospodjom Natom Mesarović, predsednicom Vrhovnog kasacionog suda i gospodinom Sašom Vukadinovićem, direktorom BIA!?

Sala,vic ili...?!
draft.dodger draft.dodger 13:44 08.06.2010

NEMA DRUGE...

Moraćemo da komuniciramo preko PLJEVALJSKIH NOVINA.
dragan7557 dragan7557 14:33 08.06.2010

Re: IMA DRUGE...

draft.dodger
Moraćemo da komuniciramo preko PLJEVALJSKIH NOVINA.

Kako stoji stvar u komunikaciji između subjekata iz inostranstva kojima je ova tajnost zagarantovana njihovim domicilnim i naravno EU zakonodavstvom ?

U krajnjoj liniji oni isto mogu da se obrate kako svojim sudovima tako i međunarodnom za zaštitu svoje prvatnosti, pa ako se to desi, a desiće se, eto belaja po državu koja će morati da plaća odštete po presudama sudova koji zbilja nešto i rade osim stogodišnje reorganizacije a izvršne presude ovih sudova se veoma lako mogu naplatiti od države.

A broj milionskih odšteta poput onih za "Kovačeviće i Satelite" će naglo porasti po presudama stranih sudova.

cerski
miloradkakmar miloradkakmar 18:28 08.06.2010

Godišnji odmor

Za tvrdnju ministarke da je predlog Zakona usaglašavan sa brojnim subjektima, uključujući i Poverenika i Zaštitnika građana moglo bi se reći da je tačna. Samo nedostaje jedna sitnica. Ministarka je „zaboravila" da je bila usaglašavana jedna verzija predloga, ali da je predložena sasvim druga, koja se po spornim pitanjima potpuno razlikuje od ove koja je predložena.

Da Vi niste bili na godišnjem odmoru kada se donosila konačna verzija predloga Zakona!? Šalim se, iako ovo nije za šalu !
Ali, nije za šalu ni da Vas zaobilaze. Kako bi Vas našli da njima ide u prilog Vaše mišljenje!Toliko o poštovanju institucija.

Preporuka i za ovaj tekst i Vaše angažovanje.
shumska shumska 07:12 09.06.2010

Re: Godišnji odmor

bila i ostala policijska država
naša mila srbija
gospodine Šabiću, morate da ih pritisnete žestoko, svim mogućim pravnim sredstvima
jeca92 jeca92 20:59 09.06.2010

Poprilično strašan zakon

Odgovor na vaše zadnje pitanje je - nije pravi način. Ja ne mogu da verujem da će ovakav zakon usvojiti, ali čak i da ga ta grupa na vlasti usvoji, da li postoji način da se ponovo oglasi Ustavni sud ili da se u toj nekoj kratkoj raspravi koja predstoji pozove na prethodnu odluku Ustavnog suda o članu 55. prethodnog zakona. Ustvari pitanje je da li se išta može uraditi po pitanju ovog više nego spornog (poprilično zastrašujućeg zakona) jer naravno da je bi vlastodržcima najviše odgovaralo da ih što manju kontrolišu a pri tom da imaju što veća ovlašćenja i naravno da isto znam da je to uvod u brojne zloupotrebe. E sada sve to znamo i šta je odgovor?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana