Eksperimenti u blogovanju

Monika i ja, vodvilj u tri čina, čemu?

vladimir petrovic RSS / 10.06.2010. u 12:23

          Ko pokuša da nadje neku pobudu u ovom pripovedanju biće sudski progonjen; ko pokuša da nadje neku pouku u njemu biće proteran; ko pokuša da nadje neku skrivenu nameru u njemu biće streljan. (Mark Tven: Doživljaji Haklberija Fina)

Bloggers  are - guess what? - Bloggers! Of course  they do things about issues that matter to them

Know a man by his blogs

 

Monika i ja smo u Tangeru, lepom gradu na marokanskoj strani Mediterana. Sedimo u kafeu s pogledom na more. Gledamo u špansku obalu, koja se ne vidi, ali se nama čini da se nazire na horizontu, jer Gibraltarski moreuz širok je ovde samo četrnaest kilometara. Lep je to osećaj, kada sedite na tlu Afrike i gledate Evropu.

Čin prvi:

Monika, zamišljeno: Ne znam zašto, ali padaju mi na pamet reči francuske spisateljice Margerite Diras (Duras), sa početka  jedne njene poznate knjige: «Vrlo je rano u mome životu postalo prekasno. S osamnaest godina već je bilo prekasno». (Très vite dans ma vie il a été trop tard. A dix-huit ans il était déjà trop tard...). Lepo rečeno, zar ne? Vladimire, pitam se da li sam i ja zakasnila u nekim stvarima...

Ja, uobraženo: Misliš - u odnosu na mene? Žališ što me nisi srela ranije?

Mo: Ma ne. Ne budi ličan. Mislim onako... Ovde se, pre svega, radi o delovanju, a ne o sretanju ljudi. Što se tiče susreta s tobom, postoje ljudi koje nije dobro prerano u životu  sresti. Moguće je da si ti jedan od njih. Naime, imam utisak da si kao nadobudan tinejdžer bio pomalo - dosadan. Hoću da kažem da mi se čini da si ti vidno dobio u kvalitetu sa sazrevanjem, mon chou. To treba da ti bude uteha, jer neki psiholozi tvrde da ima muškaraca koje taj proces sazrevanja, blago rečeno, zaobidje, ili ih samo okrzne... A moglo bi se shvatiti i ovako: ja sam te morala sresti, jer ti je bio potreban neko ko će te spasti od tebe samog. A nisam to ja izmislila, poznato je da mnogi smatraju da postoje osobe kojima treba prići i spasavati ih od njih samih.

Ja, kobojagi ljutito: Tell me about it! Svašta ti ispriča u jednom dahu. Najpre, da kažem da ja neću ni pokušati da zamislim kakva si ti bila kada si bila - devojčica, a nisam toliko pretenciozan pa da se pitam da li je tebe trebalo spasavati od tebe same. S druge strane, ja znam za ono - da život ponekad kažnjava one koji dodju prekasno. Dakle, niti valja nekog sresti prerano niti prekasno. Neka se sve dešava u svoje vreme. I mislim da se to u našem slučaju dogadja. A u vezi sa onim što je Dirasova rekla, hajde da  stvari stavimo, koliko-toliko, na pravo mesto: njena heroina je citirane reče izgovorila u posebnom kontekstu, kontekstu predzaljubljenosti, odnosno susreta s mladim, bogatim Kinezom koji će postati njen - ljubavnik. I onda će se cela knjiga vrteti oko toga. Sećaš li se one scene prvog vidjenja: "U limuzini je elegantan muškarac koji me gleda. Nije belac. Obučen je evropski, nosi odelo sajgonskih bankara od svetle svile. Gleda me. Već sam navikla da me gledaju... Elegantni je muškarac izišao iz limuzine, puši englesku cigaretu. Gleda devojku s muškim šeširom i zlatnim salonkama. Polako joj prilazi. Vidi se da je uplašen".... A ja, draga moja Mo, nisam bogati Kinez koji zavodi uobraženu belkinju. Pored toga, ja ne pušim engleske cigarete. I ne volim (naročito to ne volim) da nosim bele čarape kao što je činio taj Kinez...

Mo, sa blaženim osmehom na licu: Ti, ipak, jesi moj Kinez.

Ja, kobojagi nadureno: Nisam Kinez. Ali, ako treba, mogao bih da budem, he, he, he.  Samo, znaš šta meni pada na pamet? Stih pesnika Momčila Nastasijevića: "Love, a ulovljeni". Kada sam tebe sreo, u naivnosti svojoj, verovao sam da je meni ono prvo (lovljenje) bila jaka strana. Znaš ono iskonsko u muškarcu - da je lovac, kao i to da što je veći rizik koji pritom preuzima to je uzbudjenje veće! Oh, kako sam bio presrećan, u tim trenucima, zbog osećanja izuzetnog ulova.A kako vreme prolazi, shvatam da možda i nije bilo baš tako... Možda si i ti, ma chérie, sa svoje strane, bila dobar lovac!

Mo, smireno, i dalje sa blaženim osmehom na licu: Ja o tome ne razmišljam na taj način. U našem odnosu niko ne lovi, niti je iko ulovljen.Živimo naše živote,Vladimire. Ne sanjari previše. Čovek samo treba da se trudi da živi sve vreme decentno. I da ima dobro društvo. Na primer - mene! As simple as that.

Ja, spuštajući loptu na zemlju: OK. U pravu si. Uostalom, u pravu su oni koji kažu: beg od sudbine je iluzija. A ti si moja sudbina. Uživajmo, sudbino moja, u lepotama Tanžea (tako se Tanger izgovara na francuskom).

Mo: Oui, mon petit Chinois!

Ja:  Dobro, dobro. Ali, ako već moram biti Kinez, imaj na umu da nisam tamo neko - Kinekče. Nisam, dakle, ton petit Chinois. Ako ne zbog drugog, ono  zbog moje evidentne fizičke velikosti...

Mo: Skromnost ti nije jaka strana, mon Chinois.

--------------------------------------------------------------------------

Čin drugi:

Nakon razgledanja grada, Monika i ja vraćamo se u hotel. Silazimo na ručak. Oko nas ima mnogo Francuza. Iz hola se čuje francuska muzika (Grégoire : Moi plus toi).

Ja: Moram ti reći da se u poslednje vreme povremeno srećem sa jednim izuzetno zanimljivim čovekom. Radi kao profesor-naučnik, ali je u nevezanim razgovorima veoma interesantan sagovornik. Nije da preterujem, ali tip deluje vanserijski. Brzomisleći je, veoma pronicljiv. A što je najvažnije, enciklopedijski je sveznajuć, da je divota slušati ga kad priča. Nema teme pod kapom nebeskom koja mu je strana, o kojoj se s njim ne može diskutovati. Ja preferiram da ga slušam, pa ga često pozitivno provociram, i navlačim da govori o onome što mene posebno interesuje. A ti znaš mene, čim vidim nekog  ko je pametniji, ili bar primetno učeniji od mene, ne stidim se da učim od njega, shodno onoj američkoj izreci:When you meet people much smarter than you are, never feel ashamed to pick their brains'. Dodao bih i da prijatno izgleda; čak šta više - his appearance commands instant liking and respect.

Monika:  O la, la! Smanji malo tu tvoju priču u stilu 'whatta guy', jer to što ti ispriča liči na - panegirik! Opet, drago mi je da čujem tako nešto, jer odavno nisi govorio o nekome - sa takvim oduševljenjem.

Ja, pomalo zbunjeno: Ne preterujem. Uostalom, ja se ne divim tom čoveku, ja se divim njegovom znanju. Kada sam s njim razumem reči koje je Antoni Bardžes (Burgess) izgovorio za Umberta Eka: «No man should know that much». Samo, primetio sam da profesor ima jedan nedostatak - ne govori francuski.

Mo, kao iz topa: Veliki minus.

Ja, tešeći se: S jedne strane, žao mi je što on ne može osetiti značaj onih poznatih reči Viktora Igoa (Hugo) da svaki čovek ima svoju zemlju i - Francusku. A opet, on je prvenstveno naučnik, pa se rukovodio time, s pravom, da je engleski - jezik naučnika. Kasnije, pritisnut okolnostima, naučio je španski. I tu je stao.

Mo, ćuti neko vreme, a onda dodaje, s neopisivo lepim smeškom na licu: Ma dobro, n'exagérons pas, chéri. Naučiće on i francuski jednog dana. Nego, nešto mi pada na pamet: kada bih ga ja upoznala, svakako bih otkrila još neki nedostatak kod njega...

Ja, kobojagi zaprepašćeno: Neeee! Sećam se, dok sam bio student, da su neke studentkinje baš to radile, trudile se svojski da bliže upoznaju neke profesore, kako bi im otkrile slabe strane... I u većini slučajeva uspevale su u tome. Uostalom, mnoge knjige su napisane i filmovi snimani na temu sredovečnih profesora i ambicioznih studentkinja koje otkrivaju njihove slabe strane. Daleko bilo od nas.

Mo: Ne budi maliciozan, pa i smešan. Valjda sam ja prevazišla tu fazu...

Ja: Ma jesi, samo... Narod kaže da se nikad ne zna.

Mo: Dobro, dobro. Ti znaš da ja nisam na to mislila. A kako se zove taj profesor?

Ja: Trešnjić. Profesor Trešnjić.

Mo: Čudno prezime. A, kako ja baš ovih dana čitam jednu knjigu o hinduizmu, kaži mi da li znaš  kako on stoji sa istočnjačkim religijama? Koliko, recimo, poznaje - tantrizam?

Ja: E baš si našla šta da pitaš. Nismo nikada razgovarali konkretno o toj temi, ali znam da se s njim može mnogo diskutovati o religijama. Primetio sam da ima dosta jasna mišljenja o - Bibliji, što mene lično jako zanima.

Mo: Sećam se da mi je jedan moj profesor govorio: kada hoćete proveriti nekoga da li i koliko dobro poznaje Bibliju, pitajte ga direktno o Apostolu Pavlu, koji je, kao što se zna, bio ideolog hrišćanstva, a neki čak kažu da je on - izmislio hrišćanstvo. Padaju mi na pamet one Pavlove reči: 'The spirit is willing but the flesh is weak'...,  i mnoge druge.

Ja: Za sada mi se svidelo ono što sam čuo od njega o Bibliji, uopšteno govoreći. Slušao sam ga kako govori: «Ja sam Bibliju uvek doživljavao kao monumentalno književno delo, a ne kao religiozni priručnik. Knjiga koji je izvršila toliki uticaj na književnost i umetnost Zapada mora da ima književne vrednosti. Biblijskih metafora ima skoro svugde...Biblija se studira na početku studija književnosti, jer je ona temelj za manje-više sve što je kasnije napisano... Najpre, ona je pisana u periodu od nekoliko stotina godina (koliko se sada zna). Jezik u Bibliji je, medjutim, totalno drugačiji hieratički, herojski, ili hijeroglifski. Dekorativan pre nego eksplikativan. Porediti jezik Biblije sa jezikom savremene književnosti (čak i Antičke Grčke) je kao porediti krasnopis arapskih tekstova sa Microsoft Office-om. Ali imaginativna snaga Biblije živi sa nama i oko nas u manje-više svemu napisanom. Ti razni prevodi Biblije su priča za sebe... I tako može dugo da govori, a ja uvek volim priče o Bibliji, pošto je i sam  smatram "velikim pesničkim delom".  

Mo: Nas dvoje često o tome pričamo i slažemo se sa onima koji tvrde da Biblija priča o Bogu, da ga ona ne objašnjava. Čini mi se da je onome ko to shvati, pola posla obavljeno. Naravno, u tom prilazu ima onog: ne treba uvek tražiti da se sve razume, što mnogima nije prihvatljivo. Nego da se vratim na tvog  profesora Višnjića i pitam kako on gleda na estonsku književnost?

Ja, podigavši glas, ali ne previše ljutito: Ne zezaj, Mo. Prvo, on nije Višnjić, nego Trešnjić. Višnja je manje plemenito voće od trešnje. A do estonske književnosti još nismo stigli. Kako se samo seti Estonije?

Mo: Dobro, ne ljuti se, znam da je kod njegovog prezimena u pitanju neko koštunjavo voće. A što se tiče Estonije, setila sam se izjave jednog američkog političara: «Estonia, that lovely postage-stamp-size member of our coalition in Irak». Uvek volim kada Ameri za neku zemlju  kažu da je «lovely», a onda je maksimalno ponize zato što je - mala. Drugo, ti tvrdiš da tvoj profesor zalazi u najneobičnije kutke svetske kulturne povesti, pa me ne bi začudilo da prati i kulturna zbivanja u - Estoniji.

Ja: OK, obavestiću te kada Estonija dodje na red. Idem ja dalje s mojom pričom. Naravno, postoje situacije u kojima je profesora teško pratiti; tako je, recimo, pre nekoliko dana govorio o procesu sinhronizacije rada nogu stonoge u pokretu, ili tako nešto.... I was taken completely off guard by it, jer moja mašta ne ide tako daleko; uostalom, ja sam svestan da ne ličim na naučnika, by any stretch of imagination. A učini mi se ponekad da on ima čudan način da sagovornika natera da se oseti nekako sitnim i razgolićenim, kao «homo nudis». Medjutim, mnoge druge stvari o kojima voli da priča su mi bliske... A kada oseti da malo smara svojim učenim objašnjenjima, ma koliko ona bila ispravna, ume da kaže nama koji ga slušamo: "Varate se ako mislite da ja volim da se pravim važan, da budem pametniji od drugih. Ne. Hteo bih da i drugi oko mene znaju ono što ja znam».

Mo: Malo prepotentno, ali - ispravno.

Ja: Duh edukatora je jak u njemu. A kada je pritisnut valjanim argumentima, i u slučaju kada se ja malo slobodnije pošalim s njim, njegova sujeta biva povredjena, pa izgubi strpljenje i podigne glas: «Give me break, Wladimir»!  Opet, da ne grešim dušu, on nije zlopamtilo, sledeći put se ponaša kao da je sve zaboravio, pa počne hvaliti neke moje stavove, da ja postajem sumnjičiv, jer ne mogu da dokučim da li govori ozbiljno, ili se zeza. Tako ume da kaže: «Naš Vladimir je spontano takav - ima ono što Englezi zovu ‘effortless superiority' nad stvarnošću". Time učini da se osmehnem s nevericom za to što bi moglo biti, od nekog drugog, prijatan kompliment.... Pored toga, da ne bi ostavljao utisak previše ozbiljnog čoveka, on ima svojih detinjarija i mangupluka, zbog kojih ume biti prijatan u društvu. Dakle, biva istovremeno i jak i slab. A onda, iznenada, uvuče se u svoju školjku, pokazujući mi svoju out-of-toucness.

Mo: Veliki profesori umeju biti i obični do zaprepašćenja, i to onda kada to najmanje od njih očekujemo.

Ja: Naravno, ima situacija kada se ja začudim ne samo nekim njegovim stavovima, već i njegovoj začudjenosti i nerazumevanju, a opet, nešto me tera da se pred njim postidjujem, da se osetim kao djače pred strogim, ali pravičnim učiteljem, djače spremno da primi grdnje. A opet, zasmeta mi kada on na sebe preuzme pigmalionsku ulogu, pa indiskretno ustvrdi kako nastoji, i kada mi upućuje prekore, «samo da mi pomogne da se potpunije iskažem».

Mo: Tipično profesorski...

Ja: A kada smo već pominjali Bibliju, pada mi ovo na pamet. Pošto je profesor Trešnjić  stalno sumnjičiv (valjda je duh svih onih naklonjenih naučnim istraživanjima po difoltu sumnjičiv), često potencirajući igrice u stilu «Ko je izmislio koga», čak i u odnosu na mene i tebe, draga Mo, nameravam da ga podsetim na značaj poznatih Hristovih reči upućenih Apostolu Tomi: «Pošto me vidje vjerovao si - blago onima koji ne vidješe i vjerovaše» (Jevandjelje po Jovanu, 20:29). To je više od religije.

Mo: Kažem ti da treba da me upoznaš s njim i dozvoliš mi da ja otkrijem neke njegove skrivene nedostatke. Ameri kažu: He is a remarkable man, but a man all the same, with human frailties.

Ja: Rekao sam ti već da nema potrebe da ti ulaziš u njegove skrivenosti, ko zna šta bi se tamo moglo sve otkriti. Šalu po strani, on dovoljno zbunjuje sagovornike i sa onim što dobrovoljno otkriva. A otkriva mnogo, jer je stvarno učen čovek, rekao sam ti da sam prema takvima popustljiv.

Mo: Dobra je ova francuska muzika koju slušamo (Francis Cabrel - Je t'aimais, je t'aime, je t'aimerai).

Ja, ponovo: I još nešto. Ponekad, profesor ne uspeva da sakrije svoj ironičan intelektualni odnos prema običnim, svakidašnjim stvarima. I ne libi se da upotrebi, čim mu se nešto ne svidja, izraz iz američkog slenga: «Total Bullshit».  To čini i kod ozbiljnih stvari (jednom sam ga čuo da je tako reagovao onda kada je neko pomenuo esej «o malim narodima» jedne naše značajne književnice), ali i kada neko, na primer, govori o onim američkim knjigama u stilu «kako se osećati dobro», odnosno «kako postati srećan». Te knjige su veoma popularne kod naroda, prodaju se kao alva, jer mnogi smatraju da im one pomažu da bolje shvate život, pa s radošću dočekuju takve knjige, za koje se obično kaže da su "fenomenal stuff, pleasant reading" i slično, pa ih ne treba bagatelisati. Stoga bih voleo da što manje čujem to njegovo "That is total & complete bullshitt"!. Da dodam ovde još i to da ja, koji volim da povremeno zavirujem u starog, dobrog Frojda, znam da on, s pravom, kaže da nema nikakvog zakona na osnovu koga bi čoveku unapred bila namenjena sreća. Stoga ne smemo prekoravati (bullshit  jeste prekoravanje) one koji i u knjigama traže ideje kako da se postave na putu koji vodi, koliko-toliko, ka sreći.

Mo: Kad pominješ Frojda setih se Oldusa Hakslija, koga sam, takodje, čitala na tvoju sugestiju. Na jednom mestu, u «Ostrvu», Haksli pominje da postoji jedno pitanje kome se Frojd stalno vraćao: seksualnost kod dece. Tako Haksli objašnjava  da ono s čime smo rodjeni, ono što doživljavamo kroz čitavo detinjstvo, sve je to seksualnost koja nije usredtočena na genitalije; to je seksualnost raspršena po čitavom organizmu. To je raj koji smo nasledili; ali kad odrastemo, gubimo taj raj! Stoga neki Hindusi (pripadnici hinduizma) oranizovano pokušavaju da taj raj ponovo steknu pomoću maithune (seksualnog ujedinjenja). Što više čitam o tantrizmu, to mi biva manje jasan. Izgleda da moram pažljivije čitati o tantričkom gledanju na svet.

Ja: U pravu si. Ipak, vreme nije baš pokazalo da je bio ispravan taj Frojdov pristup dečjoj seksualnosti. Meni nije delovalo ubedljivo ono što je on govorio, kada je bio već star čovek, da je imao samo dve godine kada je video svoju majku golu i to ga je bilo seksualno uzbudilo... Da, ja sam na strani onih koji veruju da je Frojd umnogome zastareo, što ne znači da njegove postavke nisu bile od značaja u njegovo vreme, ali i za kasnija istraživanja. A što se tiče ovog tvog interesovanja za tantričko gledanje na svet, tu sam telom i dušom da ti pomognem, jer to se ne može bez dobrog partnera, he, he, he... O, da, još sam se nečega setio: Ne prilazi tantrizmu ozbiljno, to može biti opasno. Jer, kao što mudri ljudi kažu  da «dilema o postojanju odnosno nepostojanju Boga može čoveka zaluditi,  da takvu besposlicu sebi ne treba dozvoliti», ja kažem za tantrizam: «Dilema o ispravnosti/neispravnosti tantričkog pristupa životu (pogotovu kod nas, na Zapadu) može čoveka zaludeti», pa je bolje tim stvarima ne prilaziti preozbiljno...

Mo: Imam to u vidu. Nego, Vladimire, nakon te tvoje duge priče o profesoru Trešnjiću, meni se čini da se ti malo previše uživljavaš u Stanislava Vinavera, o kome si nedavno pisao na blogu?

Ja: Da, veoma volim Vinaverovu parodijsku Pantologiju...

----------------------------------------

Čin treći:

Zamoreni popodnevnom šetnjom, Monika i ja idemo da se osvežimo, te svraćamo u kafe «Rif», blizu famozne Herkulove pećine, koja jednim krakom izbija direktno na more. Sedamo, u uglu pored prozora, koji nudi pogled u beskrajno plavetnilo. Mrmljam sebi u bradu: Plavo, volim te plavo! Nedaleko od nas već sede neki fini, sredovečni gospodin i mlada, lepa devojka. Pričaju poluglasno, smeju se. Po crtama lica reklo bi se da on liči na Alžirca, u meri u kojoj bi se neki Italijan mogao prepoznati medju Balkancima. Naime, ne bi se reklo da se mnogo razlikuje od ovdašnjih, ali opet ako se bolje pogleda vidi se da nije Marokanac, ni Tunižanin, jer svako ovde u Magrebu ima svoju fizionomiju. Odjednom, čujemo gospodina kako svojoj partnerki nešto priča o - Dostojevskom, te  u jednom trenutku kaže: «...Dostojevski je pisao petparačke romane... ». Devojka mu se malo približi, nasmeši mu se, i saopšti mu, kao u poverenju: «I ja tako mislim. Romane Dostojevskog čitala sam sa zanosom do sedamnaeste godine, a posle sve manje i manje...».

Monika napravi zaprepašćeno lice, pa okrenuvši se prema meni, prošaputa : Pa ovo je strašno! Kako neko može reći da je Dostojevski pisao petparačke romane?

Ja, pokušavajući da  je smirim, a i da ujedno budem duhovit: Nije dobro prisluškivati šta pričaju drugi gosti, naročito u jednom arapskom bistrou. S druge strane, ne znamo šta je gospodina nateralo da pomene petparačke romane, u kom kontekstu. Kontekst je važan. Uostalom, ima onih koji veruju da izmedju petparačkog i uzvišenog postoji samo jedna tanka linija...

Mo: Budi ozbiljan, Vladimire. Bilo koji da je kontekst, za mene je suludo da neko izjavi da su romani F. M. Dostojevskog - petparački. Tačno je da «svačega ima» kod Dostojevskog, ali nije dobro generalno ustvrditi kako je ono što je on pisao - petparačko. Zapravo, okarakterisati romane Dostojevskog samo kao petparačke prevazilazi okvir dobrog književnog ukusa.

Ja, i dalje pokušavam  da smirim Monikinu vidnu ljutinu: Ne primaj srcu sve što čuješ. Da te podsetim, Danilo Kiš, govoreći o životu jedne starije Folksdojčerke na našim prostorima, u «Bašti, pepelu», je rekao, parafraziram, da je u pitanju čitav jedan genijalni i petparački roman, poslednje zaglavlje izlizane knjige, pune sjaja, svetkovina i poraza. Dakle, Kiš je pravio paralelu izmedju genijalnog i petparačkog, odnosno ukazao na mogućnost istovremenosti genijalnog i petparačkog, što se ne može shvatiti kao nekakvo omalovažavanje, jer jeste tačno da ponekad tamo gde ima genijalnosti ima i petparačkog....

Mo: Ma u redu, ti si u pravu.  Samo opet... Pada mi na pamet da nije dobro smetnuti s uma da je veliki Niče (Nietzsche), voleli ga mi ili ne, rekao da je M. Dostojevski jedini mislilac od koga je nešto naučio. Bilo bi loše uprošćavati stvar do te mere pa reći da je veliku misaonost Niče nalazio u - petparačkim romanima Dostojevskog, pošto on nije lično poznavao Dostojevskog, već samo njegove romane.  Tu nešto nije u redu.

Ja: Pravimo se da nismo čuli ono što smo čuli. Ostavimo Dostojevskog, Ničea i druge... Popili smo čaj od mente, idimo odavde.

Ja, izlazeći, pričam Moniki, kako bih je ubedio da je razumem: Meša Selimović, negde pri kraju života, na stereotipno novinarsko pitanje od kojih  pisaca je najviše učio i naučio odgovorio je: «Dostojevski me 'otrovao' još u petnaestoj godini. On za mene i danas ostaje najveći svjetski pisac svih vremena. Od njega sam učio psihologiju, a od Njegoša jezik».

Monika, gleda u pučinu, tamo gde se nazire obala Španije: Hajde da skoknemo do španske enklave Seute (Ceuta), to nije daleko odavde. Uželela sam se španjolštine. Mada je na arapskom tlu, Seuta je deo prave Španije. Uostalom, bila je to lepa kombinacija - mavarstvo i španjolština, mešanje španskog i arapskog, zar ne? Usput, slušajmo Šakirinu 'Ciganku' (Gitana, na španskom), kojoj je seksi Rafael Nadal tako dobro ulepšao spot.

Ja, razdragan što Monika ponovo ima blaženi osmeh na licu: U pravu su. Vamos, querida!

Monika ide, pevušeći:

Si me miras y te miro, / los dos bajamos los ojos, / y no nos decimos nada, / y  nos lo decimos todo (Ako me gledaš i ja tebe gledam, oboje obaramo oči, ništa ne govorimo a sve kažemo jedno drugom).

Atačmenti



Komentari (67)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

aleksanadar aleksanadar 12:37 10.06.2010

Предајем се!

biće sudski progonjen... biće proteran... biće streljan


Sedimo u kafeu s pogledom na more. Gledamo u špansku obalu, koja se ne vidi...


vladimir petrovic vladimir petrovic 12:46 10.06.2010

Re: Предајем се!

Mon cher ami Alexandre,
za tebe, kao prvog, slika Kazablanke



sa najvećom džamijom na svetu, koju je izgradio kralj Hasan II; ona sada služi kao orijentir u gradu, jer se vidi sa svih strana



N. B.
Marokanci se razlikuju od drugih muslimana u načinu izgradnje džamija. Njihova minareta nisu kružnog, već četvrtastog oblika. Tako je, koliko ja znam, samo u Maroku.
mikele9 mikele9 13:06 10.06.2010

Petparačke priče

Odjednom, čujemo gospodina kako svojoj partnerki nešto priča o - Dostojevskom, te u jednom trenutku kaže: «...Dostojevski je pisao petparačke romane... ». Devojka mu se malo približi, nasmeši mu se, i saopšti mu, kao u poverenju: «I ja tako mislim. Romane Dostojevskog čitala sam sa zanosom do sedamnaeste godine, a posle sve manje i manje...».

Evo šta ja napisah u postu IZGNANICI, to je moj stav o Fjodoru Mihajloviču
Do skoro, do prošle godine, čitao sam i kompletnog Dostojevskog ali sam doneo odluku da ga više nikada ne čitam. Zašto?! Objasniću. Naime, iako neizmerno volim Kneza Miškina, Zapise iz Mrtvog Doma, Braću Karamazove, Zločin i kaznu sam pročitao samo jednom u životu i znam je takoreći naizust, dakle, ne želim više da cepam svoje ionako ranjeno srce, da se mučim i patim do iznemoglosti, da plačem nad psihološki savršeno prikazanim stanjima duše kako to pored inih ističu i naši visoki crkveni oci, da neprekidno budem i bivam ponižen i uvređen...Њет!

A propos Petparačkih priča, preferiram Tarantinove
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:07 10.06.2010

Dostojevski, veliki mislilac

Mikele9
...Do skoro, do prošle godine, čitao sam i kompletnog Dostojevskog ali sam doneo odluku da ga više nikada ne čitam. Zašto?! Objasniću. Naime, iako neizmerno volim Kneza Miškina, Zapise iz Mrtvog Doma, Braću Karamazove, Zločin i kaznu sam pročitao samo jednom u životu i znam je takoreći naizust, dakle, ne želim više da cepam svoje ionako ranjeno srce, da se mučim i patim do iznemoglosti, da plačem nad psihološki savršeno prikazanim stanjima duše kako to pored inih ističu i naši visoki crkveni oci, da neprekidno budem i bivam ponižen i uvređen...Њет!


Evo šta je D. S. Mereškovski, u knjizi «Tolstoj i Dostojevski» (Д. С. Мережковскій: Толстой и Достоевскій, жизнь, творчество и религия) na jednom mestu rekao o stavu samog Dostojevskog prema nekim njegovim knjigama:

«Dostojevski je ‘Idiota’ napisao neposredno posle ‘Zločina i kazne’, i to nije slučajnost. Sve do pojave romana ‘Braća Karamazovi’ on je smatrao ‘Idiota’ za svoje najbolje delo - delo u kome je došla do izražaja najdublja suština njegovog bića. Po svemu sudeći, on je bio uveren da je tu konačno rešen onaj problem koji je bio postavljen u ‘Zločinu i kazni’, da li je u liku kneza Miškina ponudjen protivotrov koji će biti zaštita protiv zapadnoevropskog otrova koji je ubio Raskoljnikova; on je bio uveren da je ona bolest ruskog nihiliste koji podržava Napoleona - bolest strasne razdvojenosti - konačno pobedjena ovde, u ‘Idiotu’, gde je prikazano nenarušivo jedinstvo ruskog narodnog duha, što će reći ‘pravoslavlja’. To je delimično tačno, ali - samo delimično. I doista, knez Miškin nije postigao to jedinstvo u celini, ali on je ipak bliži svemu tome nego Raskoljnikov; medjutim, to nije bilo zbog toga što je on bio udaljeniji od pomenute razdvojenosti, nego obrnuto: on je bio dublje u vodama te raspolućenosti nego što je bio Raskoljnikov. A samo onaj ko do kraja ispita sve dubine takve razdvojenosti može da postigne puno jedinstvo duha..."

niccolo niccolo 13:51 10.06.2010

ccc...

gledate Evropu

Voajeri...

P.S.
kojoj je seksi Rafael Nadal tako dobro ulepšao spot

Znači Mo navija za Nadala...
vladimir petrovic vladimir petrovic 14:12 10.06.2010

Re: ccc...

Niccolo,
...Znači Mo navija za Nadala...

Oboje smo veliki Nadalovi fanovi. On nam je drag čak i kada se ponaša kao običan španski dečkić, sensibilan, ranjiv i velika sanjalica, a ne kao grandiozni teniski as, što on nesumnjivo jeste.

ivana23 ivana23 14:27 10.06.2010

Re: ccc...

vladimir petrovic
Niccolo
Znači Mo navija za Nadala...

Oboje smo veliki Nadalovi fanovi. On nam je drag čak i kada se ponaša kao običan španski dečkić, sensibilan, ranjiv i velika sanjalica, a ne kao grandiozni teniski as, što on nesumnjivo jeste.


Zato su ga i odveli u Diznilend...

niccolo niccolo 14:33 10.06.2010

Re: ccc...

Zato su ga i odveli u Diznilend...

Ko je ovo levo, braon boje?
vishnja92 vishnja92 16:25 10.06.2010

Re: ccc...

da nije ovaj?

(savrsen crtac - pixar, naravski)
vladimir petrovic vladimir petrovic 19:52 10.06.2010

Re: ccc...

Evo novog klipa Šakire i Rafe Nadala, na istu temu (Ciganka)

Ono što sam postavio u tekstu je španska verzija, bez isticanja naglašenije seksepilnosti.

Ova engleska verzija ima drukčiji spot, mnogo slobodniji.

Meni je posebno lepa ona scena u kojoj Rafa, kao turski aga, sedi u stolici i zadivljeno posmatra Šakiru koja pred njim, u punoj lepoti, igra i peva...

scabies scabies 19:59 10.06.2010

Re: ccc...

Meni je posebno lepa ona scena u kojoj Rafa, kao turski aga, sedi u stolici i zadivljeno posmatra Šakiru koja pred njim, u punoj lepoti, igra i peva...
A meni je Nadal baš dečkić u ovom spotu... Bolje mu stoji Diznilend nego Šakira
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:24 10.06.2010

Re: ccc...

Scabies
... A meni je Nadal baš dečkić u ovom spotu... Bolje mu stoji Diznilend nego Šakira

Pa valjda i dečkići imaju pravo na lepe žene, još ako su od Boga obdareni...
scabies scabies 20:34 10.06.2010

Re: ccc...

Pa valjda i dečkići imaju pravo na lepe žene, još ako su od Boga obdareni...
Vladimire, žene podjednako padaju na obdarenost koliko i na elokvenciju i erudiciju...

Filip2412 Filip2412 21:01 10.06.2010

Re: ccc...

scabies
Pa valjda i dečkići imaju pravo na lepe žene, još ako su od Boga obdareni...
Vladimire, žene podjednako padaju na obdarenost koliko i na elokvenciju i erudiciju...

dzaba nauka, niko ne zna na sta zene padaju i na sta ustaju... ili su meni samo takve zanimljive pa otud iskustvo
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:12 10.06.2010

Re: ccc...

Pa valjda i dečkići imaju pravo na lepe žene, još ako su od Boga obdareni...

Scabies
...Vladimire, žene podjednako padaju na obdarenost koliko i na elokvenciju i erudiciju...

Da ne bude zabune: kad sam pomenuo božju obdarenost kod Rafaela Nadala, mislio sam na gornje kefalo, odnosno na genijlnost u igranju tenisa... (a i izgleda lepuškasto i simpatično, recimo, u odnosu na mareja i još nekih)

Žene (s pravom) vole uspešne muškarce.

(A za ono kefalo dole, tu ništa ne znam, časna reč!)
nsarski nsarski 21:39 10.06.2010

Re: ccc...

žene podjednako padaju na obdarenost koliko i na elokvenciju i erudiciju..

Ih, podjednako? Elokvencija i erudicija (i vicnost sa kompjuterima, dodao bih) - to vole cure, to voli mace moje raspusno!
Meanwhile, back on Earth...
maksa83 maksa83 23:53 10.06.2010

Re: ccc...

(i vicnost sa kompjuterima, dodao bih)


niccolo niccolo 17:18 11.06.2010

Re: ccc...

da nije ovaj?

Izgleda da je stvarno on, tnx
oskar-z-wild oskar-z-wild 17:54 12.06.2010

Re: ccc...


who is this person?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:27 10.06.2010

Vodvilj pod maskama, čemu?

Moniku ne poznajem, ne znam kako izgleda i da li joj je Monika pravo ime, ali profesor mi je nekako poznat i mislim da se ne zove Trešnjić, a ni Višnjić.

Uzgred, vladimire, lepo bi bilo da ste Mo i ti malo opušteniji i intimniji u dijalogu.
poz.
vladimir petrovic vladimir petrovic 14:54 10.06.2010

Re: Vodvilj pod maskama, čemu?

Otkud ti, Vojislave?
Pa zar nisi rekao (tako sam ja shvatio) da ćeš (zbog zamora materijala, valjda) biti slobodan do jeseni?
Bilo kako bilo, drago mi je da si se javio.

Uzgred, vladimire, lepo bi bilo da ste Mo i ti malo opušteniji i intimniji u dijalogu.

Ne mogu, kume Jeremija, da budem intimniji na blogu sa Monikom, sramota me, jer smatram da blog nije baš mesto za preveliko intimiziranje. Vodim računa o meri. Pa ne mogu praviti erotske priče na blogu, ne ide...

A za ovo što kažeš

ali profesor mi je nekako poznat i mislim da se ne zove Trešnjić, a ni Višnjić.


mislim da grešiš.
Uostalom, lepo sam na početku stavio kao motto poznate reči Marka Tvena, kako bih se osigurano od eventualnih nesporazuma - svaka sličnost je slučajna.

Pored toga, evo kako stari, dobri Vujaklija definiše pojam vodvilja:

Vodvilj (fr. vaudeville) prvobitno francuska narodna pesma satirične sadržine; danas - veseo, mali pozorišni komad sa kupletima.

Ja sam čak i kuplete uključio, naravno na svoj način, he, he, he... Plus, podsetio sam na parodije Stanislava Vinavera.

A upravo nam sledi dugo, toplo leto, kada ću ja uglavnom biti odsutan.
nurudin nurudin 15:16 10.06.2010

Re: Vodvilj pod maskama, čemu?

vladimir petrovic
Pa ne mogu praviti erotske priče na blogu, ne ide...


Их, бре, бре, Владимире, па није свако интимизирање еротско... Ви изгледа не знате за средину... Или причате о Достојевском, или водите "прљаве разговоре"... Само још не знам(о) да ли вас Достојевски инспирише на "прљаве разговоре" или вас "прљави разговори" инспиришу на Достојевског?

А, да бисте ујединили прљаво и Достојевског, препоручујем Куцијев роман "Мајстор из Петрограда".

Поздрав!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:08 10.06.2010

Re: Vodvilj pod maskama, čemu?

nurudin


А, да бисте ујединили прљаво и Достојевског, препоручујем Куцијев роман "Мајстор из Петрограда".


Ja sam mu tog majstora iz Kejptauna odavno preporučio. Taj majstor majstorski kombinuje esejsko i erotsko, čak i u godinama koje smatra lošim:

Prvi put su je moje oči ugledale u perionici. Ima crnu, crnu kosu, kosti lica kao izvajane. Neki zlatast odsjaj na koži, plamsav, to bi mogla biti umesna reč. Crveni haljetak i tange. Dok sam je posmatrao, polako me je obuzimao sve jači bol, metafizički bol, kojem nisam ni pokušaavao da se oduprem.

U citiranom pasusu lično bi skrenuo pažnju na metafizički bol.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:58 10.06.2010

Re: Vodvilj pod maskama, čemu?


vladimir petrovic

Uostalom, lepo sam na početku stavio kao motto poznate reči Marka Tvena, kako bih se osigurano od eventualnih nesporazuma - svaka sličnost je slučajna.


Bez zadnjih namera, usudio bih se da potsetim na ključni stav Sigismunda Scholomo Freuda u kome se kaže da ništa u ljudskom ponašanju nije slučajno:

"Pokazalo se da su određene neadekvatnosti naših psihičkih kapaciteta... i određene akcije koje su nenameravane, motivisane kada se podvrgnu psihoanalitičkom istraživanju, i da su determinisane svešću o nepoznatim motivima."


vladimir petrovic vladimir petrovic 18:28 10.06.2010

Re: Vodvilj pod maskama, čemu?

Nurudin
... препоручујем Куцијев роман "Мајстор из Петрограда".


Vojislav Stojković
... Ja sam mu tog majstora iz Kejptauna odavno preporučio. Taj majstor majstorski kombinuje esejsko i erotsko, čak i u godinama koje smatra lošim:

Prvi put su je moje oči ugledale u perionici. Ima crnu, crnu kosu, kosti lica kao izvajane. Neki zlatast odsjaj na koži, plamsav, to bi mogla biti umesna reč. Crveni haljetak i tange. Dok sam je posmatrao, polako me je obuzimao sve jači bol, metafizički bol, kojem nisam ni pokušaavao da se oduprem.

U citiranom pasusu lično bi skrenuo pažnju na metafizički bol.


Nakon ove Nurudinove preporuke i ponovljene Jeremijine preporuke, potražiću Kucijevog "Mastora iz Petrograda". Sigurno je da imate razloge zašto mi obojica preporučujete baš tu knjigu, ali nisam ranije stigao... Hvala.

Nota bene:

Pozivam vas, obojicu, da posetite Maroko.
Ja lično veoma volim Marakeš (Marrakech), u unutrašnjosti zemlje. Predivan je, verujte mi! Volim ga i zato što je prvenstveno - berberski grad (Berberi su, ipak, nešto drugo). A danas sve više postaje konferencijski grad, jer se velike medjunarodne konferencije, koje dobije Maroko, održavaju u njemu. A pogodan je zato što ima dobru konferencijsku dvoranu i dobre hotele. I sveopštu lepotu. I ljubazan svet berberski. Evo jedne njegove slike:



A u Kazablanci, koja je najveći grad u zemlji, i nalazi se na obali okeana, možete videti ljude koji na vrhu automobila nose - skije, u svako doba godine, jer nedaleko se nalazi planina Atlas, sa stalnim snegom. Tako da se na sat vremena od morske plaže nalazi - skijalište.


vladimir petrovic vladimir petrovic 05:11 11.06.2010

Onima čistim u duši sve je čisto

Nurudin
...Или причате о Достојевском, или водите "прљаве разговоре"... Само још не знам(о) да ли вас Достојевски инспирише на "прљаве разговоре" или вас "прљави разговори" инспиришу на Достојевског... А, да бисте ујединили прљаво и Достојевског


Naknadno sam pokušao da shvatim šta ste hteli da kažete sa ovim "prljavim razgovorima" i nisam uspeo. Nema prljavog, pa ni pod navodnicama.

čak i kada pravim aluzije na obdarenost, fizičku ili drugu, nema tu prljavog. Narodski rečeno - sve je od Boga. (A izbegavam, recimo, da koristim vulgarne reci).

Podsećam na onu izreku: BUT ONLY TO THE PURE ARE ALL THINGS PURE

A tek kada sam sa Monikom, pesnički rečeno - ispravnost u razmišljanjima i čistoća u duši i htenjima nas rukovodi. Taki smo.
Ispade kao da se samohvališem, ali jeste tako, časna reč pionirska, kako biste vi rekli.
nurudin nurudin 08:23 11.06.2010

Re: Onima čistim u duši sve je čisto

vladimir petrovic
čak i kada pravim aluzije na obdarenost, fizičku ili drugu, nema tu prljavog. Narodski rečeno - sve je od Boga


Ма, не, Владимире, нису у питању наводници, нити Ви, него ви (Ви и Ваша госпа - Мо)...множински облик...

Нараввно, све је од Бога, па и "прљавштине", ја волим често да се спрдачим са овом речју... па, рачунах да ћете спрдачину прихватити и Ви...

Извињавам се, ако овом речју, укаљах вашу небеску (и слутим ренесансну) госпу Мо...
nurudin nurudin 08:33 11.06.2010

Re: Vodvilj pod maskama, čemu?

vladimir petrovic
Pozivam vas, obojicu, da posetite Maroko


Хвала Вам на позиву, ал' плашим се авИона...

Сасвим ми је добар и овај мој зачарани Макондо...
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:53 11.06.2010

Re: Onima čistim u duši sve je čisto

Nurudin
Извињавам се, ако овом речју, укаљах вашу небеску (и слутим ренесансну) госпу Мо...

Prihvaćeno, naravno.

Ali ova reč "укаљах" me podseti na Žorža Bataja (pisao sam jednom o njemu) i njegovu famoznu izjavu (parafraziram) da što je veća belina (čistoća) to se u čoveku radja veća želja da je ukalja...

Nurudin
...Сасвим ми је добар и овај мој зачарани Макондо...

Hm. Sve ima svoje... Neki kažu da se čoveku koji živi u nekakvom začaranom Makondu pružaju veće mogućnosti (pa i šanse) da postane - svetac!
Dobro, ne mora baš biti veličine Pravednog Jova, ali ipak - svetac!

Jer se uzvišenome ne može aspirirati i veličina dosegnuti, narodski rečeno: sve na divan ležeći i tutun pušeći...


N. B. Nadam se da ste primetili da sam pomenuo kako je Meša Selimović, pored mnogih, mnogih drugih, učio na FMD.
nurudin nurudin 15:59 11.06.2010

Re: Onima čistim u duši sve je čisto

vladimir petrovic
što je veća belina (čistoća) to se u čoveku radja veća želja da je ukalja


Обрните, окрените, "прљавштина" нас мами ...Изазива, "копамо", свесни или несвесни, да до ње допремо... Белина заслепљује...

vladimir petrovic
Dobro, ne mora baš biti veličine Pravednog Jova, ali ipak - svetac


Ја гурам до св. Јована Златоустог, а после одустајем... Какав црни Јов, па ја бих опсовао после прве огреботине, а о пришту и да не причам...тад бих већ увелико био пријатељ Сатане...

vladimir petrovic
N. B. Nadam se da ste primetili da sam pomenuo kako je Meša Selimović, pored mnogih, mnogih drugih, učio na FMD


Зар сте посумњали? Њих двојица су прожимање најсветијег и најмрачнијег - зато су и моји омиљени... Признајем, па ме стрељајте...
mikele9 mikele9 14:42 10.06.2010

Frojde...

(Mark Tven: Doživljaji Faklberija Fina)

Nisam sitničav ali Fin se zove Haklberi
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:04 10.06.2010

Re: Frojde...

Mikele
...Nisam sitničav ali Fin se zove Haklberi


Huckleberry Finn, of course.

Baš ti hvala, Mikele. Ponekad su mi brži prsti nego mozak... (Premda, ne isključujem ni frojdovsku definiciju omaški).

Imaš oko sokolovo, kao svaki dobri slikar!

P. S. Moguće je da, u ovom dugom tekstu, još ima previda i omaški. Biće mi drago svako ukazivanje u tom pravcu.
nsarski nsarski 21:24 10.06.2010

Re: Frojde...

Mark Tven: Doživljaji Faklberija Fina

Faklberi is nice, too. Ili cak i Unfaklberi za one koji su otherwise engaged.
aleksanadar aleksanadar 18:26 11.06.2010

Re: Frojde...

Faklberi is nice, too.


& Som Tawyer

nsarski nsarski 15:15 10.06.2010

Indijana Dzons and the Last Crusade

U tom filmu Dr. Elsa Schneider kaze: You don't disappoint, Dr Jones! To i za tebe vazi, Horatio - You don't disappoint. Obecao si, ispunjavas.
Nego, taj mi razgovor sa Mo deluje nekako tesko po toj vrucini. U Alziru si, L'Etranger da tako kazem, vrucina, pominje se Nice - laka letnja tema - pazi da ti vrelina ne pomuti svest. Posebno ako se neki lokalac zagleda preterano u Mo, kao onaj Kinez u M. Diras.
Kineze u americkom zargonu zovu needle-dicks, ali ne znam sto mi to sada pade na pamet, niti sta bi taj izraz mogao da znaci.

Ja zaista putujem sutra u Englesku, ali cim se vratim udesicu da se upoznas sa profesorom Tresnjicem (imam i ja veze ponegde).
Pozdrav za Mo, i lep provod uz casicu absinta, ako se to tamo sluzi.

P.S. Ovde su mi progledao kroz prste: napisao sam da si u Alziru, a ti si u Maroku. Hvala.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:32 10.06.2010

Re: Indijana Dzons and the Last Crusade

nsarski


Ja zaista putujem sutra u Englesku, ali cim se vratim udesicu da se upoznas sa profesorom Tresnjicem (imam i ja veze ponegde).

vladimir petrovic

Ja: Moram ti reći da se u poslednje vreme povremeno srećem sa jednim izuzetno zanimljivim čovekom. Radi kao profesor-naučnik, ali je u nevezanim razgovorima veoma interesantan sagovornik. Nije da preterujem, ali tip deluje vanserijski. Brzomisleći je, veoma pronicljiv. A što je najvažnije, enciklopedijski je sveznajuć, da je divota slušati ga kad priča. Nema teme pod kapom nebeskom koja mu je strana, o kojoj se s njim ne može diskutovati. Ja preferiram da ga slušam, pa ga često pozitivno provociram, i navlačim da govori o onome što mene posebno interesuje.

Mo: A kako se zove taj profesor?

Ja: Trešnjić. Profesor Trešnjić.


Ništa ne razumem.
vladimir petrovic vladimir petrovic 05:31 11.06.2010

Re: Indijana Dzons and the Last Crusade

Nsarski
...P.S. Ovde su mi progledao kroz prste: napisao sam da si u Alziru, a ti si u Maroku. Hvala.

Da, primetio sam, ali mi to nije zasmetalo.
Shvatio sam da te je na to navela tvoja asocijacija na Kamijevog L'Etranger koji je vezan za Alzir.

U odrastanju, veoma sam voleo Stranca (kao sto se dogadjalo i mnogima drugima, uostalom), o tome sam vec govorio.

Nikad neću zaboraviti početak te knjige:
«Aujourd'hui, maman est morte. Ou peut-être hier, je ne sais pas. J'ai reçu un télégramme de l'asile : "Mère décédée. Enterrement demain. Sentiments distingués." Cela ne veut rien dire. C'était peut-être hier.»


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:35 11.06.2010

Re: Indijana Dzons and the Last Crusade

Vojislav Stojković
nsarski


Ja zaista putujem sutra u Englesku, ali cim se vratim udesicu da se upoznas sa profesorom Tresnjicem (imam i ja veze ponegde).

vladimir petrovic

Ja: Moram ti reći da se u poslednje vreme povremeno srećem sa jednim izuzetno zanimljivim čovekom. Radi kao profesor-naučnik, ali je u nevezanim razgovorima veoma interesantan sagovornik. Nije da preterujem, ali tip deluje vanserijski. Brzomisleći je, veoma pronicljiv. A što je najvažnije, enciklopedijski je sveznajuć, da je divota slušati ga kad priča. Nema teme pod kapom nebeskom koja mu je strana, o kojoj se s njim ne može diskutovati. Ja preferiram da ga slušam, pa ga često pozitivno provociram, i navlačim da govori o onome što mene posebno interesuje.

Mo: A kako se zove taj profesor?

Ja: Trešnjić. Profesor Trešnjić.


Ništa ne razumem.


Niko da mi objasni kako to da se vladimir sreće i razgovara sa vanserijskim profesorom-naučnikom Trešnjićem, a nsarski će, čim se vrati iz Engleske, udeseti da vladimir upozna narečenog profesora Trešnjića.
Unfuckable Unfuckable 23:59 11.06.2010

Re: Indijana Dzons and the Last Crusade

14:35
Niko da mi objasni kako to da se vladimir sreće i razgovara sa vanserijskim profesorom-naučnikom Trešnjićem, a nsarski će, čim se vrati iz Engleske, udeseti da vladimir upozna narečenog profesora Trešnjića.


niko.
stasava stasava 00:43 12.06.2010

Re: Indijana Dzons and the Last Crusade

Niko da mi objasni kako to da se vladimir sreće i razgovara sa vanserijskim profesorom-naučnikom Trešnjićem, a nsarski će, čim se vrati iz Engleske, udeseti da vladimir upozna narečenog profesora Trešnjića.

Pa, Vladimir poznaje profesora Tresnjica, ali ga nije dobro upoznao, a u tome ce mu pomoci nsarski, cim se vrati iz Engleske.
vladimir petrovic vladimir petrovic 06:15 12.06.2010

Eksperiment u blogovanju

14:35
Niko da mi objasni kako to da se vladimir sreće i razgovara...


Unfuckable
...niko.





P. S. Profesor Trešnjić ponekad citira ono Eliotovo:‘There is no need to state the obvious’.
aleksanadar aleksanadar 15:39 10.06.2010

Беле чарапе

A ja, draga moja Mo, nisam bogati Kinez koji zavodi uobraženu belkinju. Pored toga, ja ne pušim engleske cigarete. I ne volim (naročito to ne volim) da nosim bele čarape kao što je činio taj Kinez...


Пушиш француске цигарете?
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:32 10.06.2010

Re: Беле чарапе

Aleksanadar
... Пушиш француске цигарете?

Misliš: Les Gitanes?



aleksanadar aleksanadar 12:25 11.06.2010

Re: Беле чарапе

Ма, јок...

Мислим:



и, наравно:




Liberté toujours !
Filip2412 Filip2412 14:08 11.06.2010

Re: Беле чарапе

Liberté toujours !

aleksanadar aleksanadar 18:38 14.06.2010

Re: Беле чарапе

Filip2412 Filip2412 16:26 10.06.2010

...

majstorski kombinuje esejsko i erotsko, čak i u godinama koje smatra lošim:
Prvi put su je moje oči ugledale u perionici. Ima crnu, crnu kosu, kosti lica kao izvajane. Neki zlatast odsjaj na koži, plamsav, to bi mogla biti umesna reč. Crveni haljetak i tange. Dok sam je posmatrao, polako me je obuzimao sve jači bol, metafizički bol, kojem nisam ni pokušaavao da se oduprem.


Citao sam Disgrace i puno mi se dopada. Sto se tice ljubavno/erotskih opisa (moje licno misljenje) - ja to ne volim. Kako god napisano uvek je bleda senka realnog dozivljaja. Po meni to je iskustvo pred kojim se ćuti.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:40 10.06.2010

Re: ...

Filip2412
Sto se tice ljubavno/erotskih opisa (moje licno misljenje) - ja to ne volim. Kako god napisano uvek je bleda senka realnog dozivljaja. Po meni to je iskustvo pred kojim se ćuti.



Na šta bi se svela poezija da je Petrarka mislio kao ti:

Blažen bio dan,mesec i doba,
godina i mesto predeo i vreme,
kad su moje usne zadrhtale neme,
a njene me oči svezale ko roba.

I blažena nek je moja prva patnja,
s kojom me bjese ljubav izmučila,
i luk i strela što me oborila,
i rane što srcu mome postaše pratnja.

I blaženi nek su krici žudnje velje,
s kojim sam zvao ime čisto,
te obilne suze, uzdasi i želje,

ko i bijeli papir na kojemu sada
stičem sebi slavu: i mis'o mi, isto
što je samo njena, što njoj samo spada.


Ili Lorka:

I odvedoh je na reku
misleći da je devojka,
a imala je muža.
Bilo je to u noći svetoga Jaga
i kao po dogovoru -
pogasili su se fenjeri
i zapalili svici.
Na poslednjem uglu ulice
dodirnuh njene zaspale dojke
i odjednom mi se otvoriše
kao grane zumbula.
Njena uštirkana suknja
zvonila mi je u ušima
kao komadić svile
rezan sa deset noževa.
Bez svetlosti u svojim krošnjama
drveće je poraslo
I horizont pasa
lajao daleko od reke.


Da ne nabrajam dalje.
Filip2412 Filip2412 17:19 10.06.2010

Re: ...

mozda mi je takav dan <_< ... sve zvuci cheap, cannot make a difference:

Da ne vidi nikad sunce
da ne smiri nikad srce
da bez mene on ne moze
kazni ga Boze, kazni ga Boze

Hej, tebe pesma raduje
hej, meni dusa boluje

Hej, tebe druga miluje
hej, meni suza ostaje

Made By Lepa Brena

Lorka ili Brena, the same shit
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:36 10.06.2010

Re: ...

Filip2412
... Po meni to je iskustvo pred kojim se ćuti.

Lepo rečeno.
stasava stasava 09:53 11.06.2010

Re: ...

Citao sam Disgrace i puno mi se dopada. Sto se tice ljubavno/erotskih opisa (moje licno misljenje) - ja to ne volim. Kako god napisano uvek je bleda senka realnog dozivljaja. Po meni to je iskustvo pred kojim se ćuti.

Na svu srecu da Bukovski i Miler nisu tako mislili, bili bismo siromasniji za jedno lepo knjizevno iskustvo.
bauer. bauer. 17:36 10.06.2010

šbb, kbb!

I, dobro, sta je bilo na kraju, Vladimire Petrovicu (Vladimir Petrovich)? Jesi li smuvao Mo, ili nisi?

Ono sto mene zbunjuje je, da ne verujem da u stvarnosti moze postojati nesto kao dijalog koji se sastoji od razmene dugackih monologa, na terasi restorana sa pogledom na gibraltarski moreuz (tjesnac). Mislim da je takvo nesto moguce samo u literaturi, odnosno, u piscevoj masti. Ili sam to samo ja, koji ne bih umeo tako?
Filip2412 Filip2412 17:51 10.06.2010

Re: šbb, kbb!

bauer
Jesi li smuvao Mo, ili nisi?
Pade mi na pamet, od sad svaku zenu zovem Mo, ili nesto slicno. Time se izbegava iluzija jedinstvenosti pojedine persone. A sebe zovem... pa smislicu vec nesto dovoljno uopsteno.

Znam, znam, Vladimir je gore pretio streljanjem ali ne mogu da odolim, kao ni bauer cini mi se.
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:42 10.06.2010

Re: šbb, kbb!

Bauer
...I, dobro, sta je bilo na kraju, Vladimire Petrovicu (Vladimir Petrovich)? Jesi li smuvao Mo, ili nisi?

Valjda jesam. SO FAR SO GOOD!
vishnja92 vishnja92 19:57 10.06.2010

Re: šbb, kbb!

ne verujem da u stvarnosti moze postojati nesto kao dijalog koji se sastoji od razmene dugackih monologa

eee, jack... pa u sta onda verujes?!
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:19 10.06.2010

Re: šbb, kbb!

Filip2412
...Pade mi na pamet, od sad svaku zenu zovem Mo, ili nesto slicno

E, sada ću biti uobraženo isključiv i reći:

Mo (odnosno Monika, odnosno Monique) je jedinstvena i jedna!
I - zauzeta, Filipe!

Prema tome, nastavi da se ženama obraćaš sa Honey, kao i do sada, mada to nije lično ime, ali sve žene to vole.

Na francuskom, veoma je intimno obraćanje onih koji se vole sa Mon chou - što je malo smešno u prevodu, nešto kao Kupuščiću moj! (lit. my cabbage)

Evo jedne pesmice:

En Mon Coeur Lyrics

Je t'aime...
Je t'aime

Fais l'amour avec moi
Encore une fois
Ne me quitte pas
Donne moi la vie en rose
Je t'aime
Cheri je t'adore
Fais l'amour avec moi
Plais moi
Encore une fois

Mon coeur je t'aime
La vie en rose

Oh baby don't deceive me
It's all in vain
It's all because
I'm dying if you leave me
Don't ever say
Encore une fois
Once more is just another word
Oh baby don't hurt me

Mon coeur je t'aime
Caresse moi

And make this life worth living
Don't break my heart

L'amour est bleu

I need what you are giving
Please stay cheri

Mon coeur je t'aime

I love you so deep down inside
So what is another night

Viens Cheri
Et maintenant que veux-je faire
Viens avec moi
Je t'aime
Mon chou
Reste avec moi
Encore une fois
Filip2412 Filip2412 21:07 10.06.2010

Re: šbb, kbb!

Mon chou
hmmm interesantno, prevescu slobodno kao my dear sauerkraut

Honey a posebno hun je istroseno, tako me zovu i one sto me jedva poznaju, i zubarka i sekretarica servsnog odeljenja firme i vozacica autobusa...
stasava stasava 09:49 11.06.2010

Re: šbb, kbb!

Honey a posebno hun je istroseno, tako me zovu i one sto me jedva poznaju, i zubarka i sekretarica servsnog odeljenja firme i vozacica autobusa...

Dobro je sto se tako obraca vozacica, iznenadjujuce bi bilo da se obraca prevodilica...
aleksanadar aleksanadar 14:39 11.06.2010

Re: šbb, kbb!

od sad svaku zenu zovem Mo...


Знам човека који сваку жену ословљава са: "Ружо!"
Идеја није нова.
aleksanadar aleksanadar 14:54 11.06.2010

Re: šbb, kbb!

nastavi da se ženama obraćaš sa Honey... sve žene to vole.


Не капирам.

Само ово да испричам: једном сам се, блажен у своме незнању, а нашавиши се у лондонском кварту званом Soho, на улици обратио једној напирлитаној дами, управо тако: "Honey!" Хтео сам да питам за станицу метроа ( који Лондонци зову, иначе, "цев" ). Кад она, на то, замахну својом наранџастом торбицом према мојој глави. Мо'ш мислити!

Од тада, у Лондону посећујем само Краљевску башту (Kew Gardens) и мирисни ружичњак у Вртовима краљице Мери.
Filip2412 Filip2412 15:15 11.06.2010

Re: šbb, kbb!

Знам човека који сваку жену ословљава са: "Ружо!"
Идеја није нова.
Odlicno! Ruzo je za nase, a za ove Kanadjanke mi nadji nesto zgodno sad. Honey mi se ne svidja, a eto i ti imas losa iskustva.
aleksanadar aleksanadar 13:07 16.06.2010

Re: šbb, kbb!

za ove Kanadjanke mi nadji nesto zgodno sad.




Најбоље би било: "Мицо!", али бојим се да би се нека госпа увредила.

Можда: "Принцезо!" (Princess!)
miloradkakmar miloradkakmar 21:40 10.06.2010

Dok

sam išao na letovanje obavezno bih poneo knjigu-dve. I vraćao ih neotvorene. Žena nije dala da ih pipnem , a ne da ih otvorim. Zato sam otvarao vrata restorana i konoba, boce vina ....
Svaka čast vama dvoma. I sve najbolje.
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:13 10.06.2010

Re: Dok

Ma pijemo i mi vino i još po nešto.

Miloradkakmar
... Svaka čast vama dvoma. I sve najbolje.

Hvala.

--------------------
Ako u Maroku ostavimo po strani Kazablanku, kao administrativni glavni grad, i Rabat, kao prestonicu, posle fantastičnog Marakeša, veoma je zanimljiv grad Fes (Fez), koji neki nazivaju "starom dušom Maroka".



A od svih poznatijih marokanskih gradova najmanje mi se svidja - Agadir.
jasnaz jasnaz 09:31 11.06.2010

t(j(esnac

aleksanadar aleksanadar 11:34 11.06.2010

Merci beaucoup

ne govori francuski...


Не говорим, али учим, вредно.


Дозволи, да се (по цену да будем стрељан) не сложим са овим:

Višnja je manje plemenito voće od trešnje.


Вишња је подједнако племенита.

То је као да упоређујеш Марка Краљевића и Милоша Обилића, и питаш: Ко је племенитији?
vladimir petrovic vladimir petrovic 11:43 11.06.2010

Re: Merci beaucoup

Je vous en prie!

Не говорим, али учим, вредно.


Naravno da treba učiti. Pored svega, francuski jeste lep jezik.

Дозволи, да се (по цену да будем стрељан) не сложим са овим:

Višnja je manje plemenito voće od trešnje.

Aleksanadar
...Вишња је подједнако племенита.


Idi bre, Aleksandre.

Ja sam to rekao tek onako, da bih ukazao kako kod profesora čak i prezime upućuje na nešto - veliko i plemenito.

A to da neki vole više višnju nego trešnju, znam odavno.

Što je najvažnije, sve Višnje koje poznajem su - inteligentne žene.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana