Putovanja

Turizam ili Budizam..?

robylad RSS / 14.06.2010. u 13:59

Monah
Monah
Trebalo mi je malo vremena da se skrasim i smestim da bih nastavio sa pisanjem.

 

Dakle, slecem na Sri Lanku. Kisa, tmurno, ali palme svuda gde se pogled prostire. Na ljude sam se vec navikao, pun ih je avion, ali sta ce biti kada izadjem iz aviona, u sred dzungle, kao da Mogli ceka iza palminog drveta zajedno sa Bagirom. Ipak ih nema, samo ljudi, ali niski, mali, crni nasmejani ljudi, svuda negde zure. Ovaj aerodrom je isto toliko prometan kao Frankfurtski, pa to i ne cudi. OK, imam 3 sata pauze do sledeceg leta, taman za malo setnje medju sarenim zidovima i sarenim ljudima, dok se ne cekiram ,a onda iscekivanje poslednjeg leta ka destinaciji. Kako li ce biti, sta li ce mi ovog puta sluziti za jelo, sa kim cu sedeti, a sta videti podamnom. Ulazim u avion, smestam se na desnu stranu, pored krila, kao sto sam i zeleo, i nikog pored mene - milina, mogu se ispruziti, jer ipak - nekako sam glomazan ja za ovaj avion, cak mi je i JAT (Bog da mu dusu prosti) bio udobniji, a mozda je to samo zbog cinjenice da sam JATom leteo tricavih sat i po, a ova druga dva leta skoro pa dan i po!

 

Ima jedna novina ovde, na monitoru imaju kanali sa kamerama, jedna na kljunu aviona a jedna kod tockova, sve vreme snimaju uzivo i prenose. Poletanje, let, ma sve - sjajno! Eh, da je u prethodnom avionu postojala ta kamera, jer shvatam da ovde nista necu zanimljivo videti, jer cu preletati samo Indijski okean, iako to zvuci fascinantno, ipak nema sta da se gleda kao na ranijem letu. Skoro pa cemo poleteti. Dva sedista pored mene neka zena zamotana u narandzaste marame cita knjigu na indijskom, cita je sa desna na levo, i moli se. Hm, zanimljivo, ali i pomalo strasno, jer ipak se svasta dogadjalo po avionima. Shvatam da je budista, a nekako iz malog mozga vadim informaciju da je to najmirnija religija sveta. Sada sam smireniji, ali neko me hvata za rame i pita ljubazno na engleskom da se malo pomerim, jer sam nogama zauzeo i sediste pored mene. Uljudnno se pomeram, podizem pogled, i... Braon sandale, narandzaste marame od poda do vrata, naocare, i celava glava - budisticki monah seda pored mene!!! Nikada ranije nisam uzivo video tako nesto, takav mir, harizmu, i mio pogled - on zivi svoj zivot, nije fasciniram sa mnom koliko ja njim. Krisom ga slikam, ne verujuci ko sedi pored mene, kao da je upravo sisao sa Tibeta!

 

Polecemo dok ja sve vreme gledam kamere, jednu pa drugu, pa kroz prozor, kao neki pas u autu koji se vozi do svog omiljenog odredista, pa ne zna gde da gleda pre, kroz koji prozor. Pprelecemo dzungle, cini mi se kao da mogu da vidim majmune po drvecima, a mozda su to neke druge zivotinje. Vise nista ne znam, muti mi se sve. Tonem u san, ipak je umor prevladao interesovanje.

 

Bude me za jelo, ovog puta salata je obicnija nego prosli obrok, a glavo jelo piletina, sa nekim ljutim sosom, i opet krompirici, ali sve je tako cudno i ukusno spremljeno. A, za desert komadici svezeg voca, skinuti sa svakog drveta sto postoji u tropskim krajevima. Pijem puno tecnosti, tako savetuju na monitoru, poslusao sam ih.

 

Pred sletanje se i dalje ne vidi kopno, samo smo na brzinu preleteli Indoneziju, veoma kratko. Stjuardesa mi daje neki papiric da popunim, nesto za malezijsku vizu. E, sada mi vec nije svejedno, ipak je to momenat ulaska u zemlju. Sta ako ovo, sta ako ono, a otkud ja tu, zasto, kako - sva moguca pitanja mi se vrzmaju po glavi. Primecujem da se monah smeje i ljubazno me pita da li mi treba olovka da popunim papiric. Odgovaram (uljudno i plasljivo, jer sveti je covek) da imam, ali je iznad nasih glava, sa sve pasosem, tako da cu sacekati sletanje da popunim. Nastavlja sa pitanjima; koliko sam bio na Sri Lanci, da li mi se dopada, da li ostajem u Maleziji, i gde? I sve mirno i tiho, malo jezivo, ali shvatam da tako prica sa svakim, i sa stjuardesom, i sa mnom, pretpostavljam sa svima. Eto, posle dvadesetak sati leta progovorio sam sa nekim ko nije stjuard ili osoblje aerodroma. Ne znam sta da mu kazem, lupam da idem kod prijatelja u posetu, da cu posle mozda do Tajlanda, ili dalje, na Filipine. Smeje se, kaze da je bas lepa zamisao. Nastavljamo razgovor, o Evropi, USA (on je tamo cesto), o Maleziji, Sri Lancaskom civilnom ratu. Govori mi da je sutra njihov najveci praznik, i da je to cilj njegovog putovanja u Maleziju, nesto kao nama Bozic. Pita me u koji grad idem, kazem Penang, on kaze da ce u narednih mesec dana sigurno otici i do tu, pa ce mi se javiti. Dobro je, znam jos nekoga u Maleziji, osim virtuelnih kontakata! Prijao mi je razgovor.

Atačmenti



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sesili sesili 14:31 14.06.2010

Monah

Lepa priča. Da li to monah razgovara mobilnim? Mislila sam da oni ne koriste te "novotarije".
robylad robylad 14:35 14.06.2010

Re: Monah

Hvala, bice ih jos, svakih par dana...

Da, verovali ili ne, ali koristi, i to vise nego ja!
sesili sesili 16:08 14.06.2010

Re: Monah

Biće mi drago da ih čitam. Ostala mi je u sećanju neka priča, mislim da je reč o budistima. Dvojica monaha pošli su na neki put (pešice, ne kao ovaj). Kada su došli do neke reke preko koje je trebalo preći, zatekli su jednu ženu kako bespomoćno stoji, ne usuđujući se da pređe. Jedan od njih ju je uzeo u naručje, preneo i spustio na drugu obalu. Kada mu se pridružio drug, počeo je da mu prebacuje zbog toga, govoreći da njihova vera ne dozvoljava takav kontakt. Pa je on pričao, prebacivao, a ovaj mu je odgovorio: Ja sam tu ženu ostavio još pre 20 minuta. Zašto je ti još uvek nosiš na leđima?
wukadin wukadin 13:52 15.06.2010

Re: Monah

Jedna malo Zen pričica:
Jedan monah kaže drugom - iznesi tezu da bi raspravljali. Drugi se popenje na stolicu i siđe. Izneo sam svoju tezu. A koja je tvoja teza? To je van tvoje mogućnosti poimanja.
radekokic radekokic 22:44 14.06.2010

monah

Nije to bas mala stvar preleteti Indijski okean i Indoneziju sa svetim covekom uz sebe... Ko zna koju ti srecu nosi monah kad te on prati do konacne destinacije tvog buduceg, ko zna koliko dugog boravka... pa jos i tako dobronamerno prica sa tobom... nista na ovom svetu nije tek onako ("ima neka tajna veza...". Zelim ti i ja srecu, da ti se najsmeliji snovi ostvare, kad vec tako smelo krocis u nepoznato - samo napred!
myredneckself myredneckself 12:27 15.06.2010

Re: monah

robylad, nadam se da će u sledećim putopisnim nastavcima biti i nekih fotografija. Bilo bi veoma lepo
myredneckself myredneckself 12:30 15.06.2010

Re: monah

A da niste ti i radekokic neki rod!?
robylad robylad 14:31 15.06.2010

Re: monah

Da "neki rod" ?

...ja sam samo nastavak te kreativne genetike gorepomenutog
robylad robylad 14:32 15.06.2010

Re: monah

Trudicu se da stavljam vise od jedne fotografije ubuduce.

A na mom Youtube kanalu ima snimaka, svakih par dana okacim po par novih..
myredneckself myredneckself 16:28 15.06.2010

Re: monah

robylad
Da "neki rod" ?

...ja sam samo nastavak te kreativne genetike gorepomenutog

Ha, ha..ja tek danas obratila pažnju na tagove i vidim prezime

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana