MAMA TATA SUNCE SESTRA I JA

Sestre Bogavac RSS / 01.12.2007. u 18:01

(posnosni_post- & -dobra_vest) 

Izašla je! Objavljena! Ukoričena i veoma lepa. Jelenina nova knjiga. Prva zbirka pesama pod naslovom "Mama tata Sunce sestra i ja".

Mnogo se radujem! Svemu što Jelena napiše, a naročito onom što objavi. Jer moja draga sestra poseduje blistav literarni talenat, mada se prema njemu odnosi krajnje opušteno. U našoj kući jedino pas je nepismen. Svi ostali samo pišu, pišu i pišu... Jelena- ne. Ona režira. Glumi. Organizuje. Bavi se drugim stvarima. Obično je mrzi čak i da popuni aplikaciju za festival a o aplikaciji za vizu i da ne govorim. I dok ja proizvodim deset šlajfni dnevno svakog dana u godini, Jelena jednom u deceniji odluči da sedne za kompjuter. To je to!!!

Kao prva čitateljka, obično ostanem uplakana.

Naredne dane trošim diveći se njenom daru, dok se ona samo ležerno smeška. "To samo ti tako misliš. Drugi ljudi verovatno neće ni razumeti! Ma, kakav sam ja pisac, ja sam nikakav pisac! Nemam strpljenja da pišem, to je samo inspiracija."

Da u njenim očima nemam nešto malo profesionalnog autoriteta, sva Jelenina pisanja bi verovatno završila u fioci.

Zato čim završi prvu verziju, počinjem da je pratim i da joj nad glavom neprestano meljem varijacije imperativa: OBJAVI! Nađi izdavača, javi se Ovom i Onom i Ovom, pošalji Ovoj i Onoj i Ovoj, pročitaj, uredi, objavi, objavi, objavi!

Potežem teške fraze! Zaglavimo i do duboko u noć. Komšije verovatno misle da prisluškuju ponoćni sastanak kružoka teoretičara-amatera.  

Nekad mi upali, nekad ne... Ovog puta je upalilo!

Ovog puta sam, doduše, u susretu s rukopisom, shvatila da imam veoma mnogo razloga da insistiram. Pesme su me zaista ostavile bez daha!

Ne zato što su Jelenine, nego zato što kao da nisu.  

Naš otac Zoran, kad vidi da se Jelena stužila ili da joj iz nekog razloga nije dobro, često joj je savetovao da piše pesme. I pisala je. I ja sam pisala. I uverile smo se da poezija ima lekovito dejstvo. Možda smo baš zbog toga naučile da se prema pesmama odnosimo s dozom prijatnog nipodaštavanja. Da poeziju posmatramo odvojeno od "ozbiljne književnosti" , kao "laku" , usputnu formu, koja ne zahteva mnogo intelekta i muke. Tako smo počele da se bavimo slemom.

Tako smo, što posle više od stotinu nastupa mogu da kažem, postale čak i prilično poznate slemerke na Balkanu. "Bacanje rima u vis i bisera na pod kafane" ustanovile smo kao omiljenu razonodu. Uz matrice i slavujski vokal Igora Markovića zvanog CUTOUT MC neke smo stvari čak i snimile.   

Nisam se začudila kada sam videla kako Jelena u veoma tužnoj, životnoj i porodičnoj situaciji u kojoj smo iznenada se zatekle- piše. Pesme, naravno.

Začudila sam se kad sam videla: kakve.

Na tragu Vaska Pope ili Jelene Švarc, moja Jelena razvila je potpuno posebnu estetiku. Pročišćenih asocijacija, kratkih, jednostavnih stihova. Ličnih i opštih. U patosu a bez patetike. Sasvim iskreno i sasvim ozbiljno, progovorila je o onome što je zaista važno. Bez fola, bez rime, bez igranja leksikom, bez opterećivanja metrikom i formalizmom, napisala je zaista VELIKU knjižicu.

Nešto što ne liči ni na šta što je do sada radila.

Na njen uličarski roman "Betmen nad Zvezdarom" , koji je doživeo četvrto izdanje i koji ima brojne fanove. Bez sve šale! Jednom su je na Brodiću neki klinci molili da im se potpiše u lične karte. Kad sam videla da je snimaju, mislila sam da je znaju sa Karaoke obračuna. Ma, kakvi!

"Izvini, ti si Jelena Bogavac?"

"Ja sam." , kaže važno.

"Ti si, brate, jebote, napisala Betmena nad Zvezdarom?!"

?! ?! ?!  (ko kaže da klinci ništa ne čitaju?) 

Ipak, "Mama tata Sunce sestra i ja" nešto je sasvim drugačije.

Zrelije. Svevremenije. Prevodivo.  

Podsetilo me je na ruske filmove, na "Dela i dane monahinje Lavinije", na roman Dimitru Radu Popeska "Anastasijin žalan beše hod" koji je svojevremeno, na drugoj godini akademije adaptirala i režirala... Posle je sve pošlo drugim putem!  Podsetilo me je na Jelenu kakva jeste, kad ne pravi populističke predstave, ne šarmira auditorijum i ne pozira na javnom nastupu.

Na moje insistiranje u stilu: "Nemaš prava na ono što si već napisala! Ono što je napisano pripada svima!!!", odlučila se da zbirku objavi.

Upravo nekako u to vreme dobili smo mail sa uslovima konkursa za ediciju Istok-Zapad koju objavljuje matična biblioteka "Svetozar Marković" iz Zaječara.

Poslala je rukopis - čime me je privremeno ućutkala - a onda, mislim da je i zaboravila na čitavu stvar. Pre mesec dana joj je javljeno da će knjiga biti štampana. Uređivački odbor u sastavu: Tihomir Brajović, Đorđe Despić i Gojko Božović, među 213 prispelih rukopisa proze, poezije i esejistike, odabrao je Jeleninu zbirku kao jednu od pet knjiga za objavljivanje.

Ona se obradovala. Ja nisam preterano. Znala sam da će tako i biti!

Ipak, danas dok držim, prevrćem i listam knjižicu koja pored divnog sadržaja, veoma lepo izgleda, moram da kažem kako se ponosim.

Analiziranje poezije najbolji je način da se ona uništi.  

Zato se time neću baviti.

Neću postovati ni neku od pesama. To zadovoljstvo prepustiću autorki, ako i kada bude za to raspoložena. Do tada, želim samo da vam skrenem pažnju... "Mama tata Sunce sestra i ja" događaj je na domaćoj književnoj sceni. Naročito onom njenom delu koji se tiče "pesničenja". :))))

Autorka romana "Betmen nad Zvezdarom" predstavila se kao pesnikinja, u jednom sasvim novom svetlu. Nežno, ozbiljno, duboko i svedeno...

Živim sa genijem. :-)

Verujte mi, nije to lako. :-)))))

Preponosna Sestra Bogavac Mlađa.

p.s.

Naravno, treba pomenuti da su u istom kolu edicije Istok-Zapad objavljene i knjige "Tupan i njegov pedagog" Duška Novakovića, "Književnost i svakodnevica" Vladislave Gordić Petković, "Dve dana bez Marte" Biljane Milovanović, "Utopljice" Milena Alempijevića i "Strasti" Branislava Stanojevića.

Nisam stigla da pročitam ove knjige, ali mi se (sudeći po odeljcima koje su autori i autorke pročitali na prvoj, zajedničkoj promociji u Zaječaru) čini da je zbirka "Mama tata Sunce sestra i ja" izašla u finom društvu.

     

                          

                                        

Atačmenti



Komentari (30)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nestorijanac nestorijanac 18:30 01.12.2007

obe ste

lafice !!!
Pozdravljam vas !
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 18:33 01.12.2007

Cestitam!

prvo tebi, kao sestri, a onda i autorki:) Sta da kazem sem isto sto rekoh na mom prvom blogu ovde (koji sam napisala o vama dvema, tj vasem radu) sem: Bravo cure!

:)

Vas otac je bio savrseno u pravu po pitanju lekovitosti poezije. I ja sam Marijani jos u osnovnoj savetovala pisanje pesama kad joj je gusto i cuvala joj ledja od uciteljice prve da je ne ukalupi, jer je u svojim spontanim izlivima na papir i divljala i psovala i krsila pravila i svasta nesto, pa su u tim prvim inspiracijama iskakale pesme o jedinici iz geografije, pilecem bataku i pire krompiru, protesti zbog ove i one nepravde... :)

Jelena Bogavac je raskosno talentovana cura, plus opasno lepa, ma dZavo brej i pridruzujem se aplauzima, a knjigu cemo da nabavimo i procitamo, a valjda ce i da padne neka pesnichka radionica, jel'te!

ljubac obema
Kazezoze Kazezoze 18:51 01.12.2007

Re: Cestitam!

plus opasno lepa,

angie angie 20:04 01.12.2007

Re: Cestitam!

pa tu kombinaciju najvishe volim- zato shto je kod nas prosto nepodnoshljiva:)))
to kad si pametan, talentovan- pa josh lep, e pa ne moze tako, mora negde da se leche frustracije u nekoj indentifikaciji-ovako su otezane okolnosti:)))
Kazezoze Kazezoze 18:47 01.12.2007

odlichno!

chestitam Jelena!
e, ajd' sad okachi neku pesmicu, da i nashu znatizhelju ispunish, nakon shto te je sestra ovako lepo uzdigla u visine jednog genija))
AlexDunja AlexDunja 19:46 01.12.2007

cestitke ,

tebi, sto zivis sa genijem:))
i geniju sto je genije. da vidimo pesme.bre.
nikola svilar nikola svilar 19:51 01.12.2007

slem

U našoj kući jedino pas je nepismen.
Svi ostali samo pišu, pišu i pišu...


kakva sretna porodica :))))

Zaglavimo i do duboko u noć


pokusajte da projektujete zgrade. nema ni tu spavanja :))))

Možda smo baš zbog toga naučile da se
prema pesmama odnosimo s dozom prijatnog nipodaštavanja.


citajuci jarmuscha cesto sam nailazio na sale tipa:
u akronu su postojali barovi u kojima bi ukoliko bi samo
i izgovorili rec "poezija" dobili batine :)))))

Da poeziju posmatramo odvojeno od "ozbiljne književnosti" ,
kao "laku" , usputnu formu, koja ne zahteva mnogo intelekta i muke.


ne mogu da se setim citata - mislim da se nalazi na uvodu knige roberta venturija
o postmodernoj arhitekturi. parafraza ide otprilike ovako
"svako onaj koji zeli da se bavi pisanjem poezije
posle 24 godine morao bi da ima ozbiljan smisao za istoriju."



Nisam se začudila kada sam videla kako Jelena u veoma tužnoj,
životnoj i porodičnoj situaciji u kojoj smo iznenada se zatekle- piše.
Pesme, naravno.


ne znam sta je u pitanju...
ali joj iskreno cestitam na knjizi!

drugarski pozdrav m.
igipop igipop 19:51 01.12.2007

Znaci

ubedila si me :)

odavno ubedljiviju reklamu nisam cuo/procitao

Ali ovim

Neću postovati ni neku od pesama.


si me definitivno dotukla.

Kako sad da docekam novog vaska popu stvarno ne znam.

:)

preporuka
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 20:07 01.12.2007

e pa čestitam...

i vidimo se uskoro.
šta drugo da kažem nego: Sisters Are Doin' It For Themselves

Sestre Bogavac Sestre Bogavac 21:19 01.12.2007

Nekoliko pesama

E, pa... dragi blogeri! Hvala na podršci.

Evo, jedne predstavljačko-blogerske, dok se ne vidimo na promociji. :)))))



VEŠTINA

Dobro veče.
Draga publiko.
Dobro došli u pozorište.
Moje ime je Jelena.
Po struci reditelj.
Po zvanju dramaturg.
U suštini budala.
Po želji.
Večeras ću vam izrežirati nešto izuzetno.
Dopadljivo.
Molim se da izmamim osmeh.
Od vas gospođo.
Smešak.
Da se poklonim.
Rascepim pogled vaš na pola.
I spojim obrnuto dve polovine.
I okrenem nebo
Pa ga preslikam za stošesedeset stepeni.
Za hiljadu sto šesdeset stepenika.
I tri.
Osvetlim četiri kule.
Četiri kraja sveta
I svoje duše
Svaki ćošak
Uz naklon
I da ne boli ni malo
Da ne smeta loži
Sa smeškom kad završim
Da znamo da ništa
posebno nije
To što pred vama plačem i cerim se i derem
Svoju dušu
Aman,
Svoju košulju.
Amin.
Svoj pogled ukrštam
Dok čak i šmiram
Gospođo.
Zaslužujem makar smešak.
Mada ni prezir
Ne bi mi bio dovoljan.
Tvrdoglavo težim katarzi
Gospodine.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 21:30 01.12.2007

Re: Nekoliko pesama

ODLIČNO i neobično !

Lepo je imati nekog u familiji ko je nadaren jer to je i retkost, a pesme su uvek na sceni.

Pozdrav setrama, naučite i psa bar : DOBAR DAN BLOGERI...
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 21:41 01.12.2007

Re: Nekoliko pesama


naučite i psa bar : DOBAR DAN BLOGERI...


Razmisljale smo o tome... ali se pojavio sukob interesa.
S obzirom da nam Macka ove godine konkurise za Ninovu nagradu, mislili smo kako je bolje da se Pas za sad zadrzi na onome sto mu najbolje ide. Politika i vizuelne umetnosti.

:)))))))



Kazezoze Kazezoze 21:41 01.12.2007

Bravo!

veshtina rezhije.
poetski trenutak mami
osmeh.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 23:13 01.12.2007

Re: Nekoliko pesama

mislili smo kako je bolje da se Pas za sad zadrzi na onome sto mu najbolje ide. Politika i vizuelne umetnosti.

:)))))))

NEMOJ TE DA VAS KOŠTUNICA, TADIĆ I OSTALI ČUJU DA IMATE PSA POLITIČARA UPLAŠIĆE SE KONKURENCIJE....ha ha ha ha ha
Pozdrav pametnom psu.....

AlexDunja AlexDunja 22:10 01.12.2007

vestina

bas!
nikola svilar nikola svilar 22:50 01.12.2007

suze

Kao prva čitateljka, obično ostanem uplakana.


verovatno i jelena place dok pise.

tena stivicic kaze da dok pise drame - stvara ih u grcu,
redovno joj se desava da place.

zato su tako dobre.

ja amater in deed, cim osetim tako nesto,
istog trena prestajem sa pisanjem da ne otvaram
tu "pandorinu" kutiju. prosto ne smem
toliko, bas u toj meri, da se prepustim tome.

zato vama profesionalcima uopste ne zavidim.
hebeno je to. prelepo. ali hebeno.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 23:14 01.12.2007

Re: suze

ko plače dok piše, nek piše ležeći....
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 13:21 02.12.2007

Re: " suze su OK" :)

tena stivicic kaze da dok pise drame - stvara ih u grcu,
redovno joj se desava da place.


Sto se dramskog pisanja tice, to su vec teski oblici shizofrenije sa sve pricanjem na glas. :))))
Ja ipak vise volim one situacije kad pisem i kidam se od smeha. :))))

Devojke, pridruzujem se cestitkama!!

HVALA ZA CVECE!!! :)
nikola svilar nikola svilar 14:53 02.12.2007

:)))

teski oblici shizofrenije sa sve pricanjem na glas. :))))


ne pokusavati kod kuce
ne pokusavati kod kuce... :))))))))
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 15:37 03.12.2007

Re: :)))


ne pokusavati kod kuce... :))))))))


Zapravo: ne pokušavati van kuće! :)

I Jelena zivi sa genijem.

Pocrvenela sam. :))))))

put umetnika je trnovit i tezak, ali

... ALI, BOLJE I TO NEGO DA SE NEŠTO RADI!!! :)))
(moj životni moto i uteha!)


:)))))))))))))))))))
nikola svilar nikola svilar 16:13 03.12.2007

Re: :)))

Zapravo: ne pokušavati van kuće! :)


Naravno. :))))

Nasalio sam se, ma znate ona upozorenja koja
akrobate i kojekakvi egzibicionisti daju... :)))
neverlander neverlander 23:33 01.12.2007

Devojke, pridruzujem se cestitkama!!!


Spadalo Spadalo 11:46 02.12.2007

Živim sa genijem. :-)

Preponosna Sestra Bogavac Mlađa.

Nisam ni sumnjao!
jinks jinks 17:04 02.12.2007

Re: Živim sa genijem. :-)

Živim sa genijem.

Preponosna Sestra Bogavac Mlađa.
I Jelena zivi sa genijem.
mvelja mvelja 15:08 02.12.2007

pozz

sve cestitke na ovakovoj knjizi
milos g. milos g. 17:02 02.12.2007

elektrana

"Jelena jednom u deceniji odluči da sedne za kompjuter. To je to!!!"


Minimum=Maximum
Kraftwerk

"Volim svoje reci dela njega krase
Nazivam sve brojem ,kakvu radost pruza
Preporod je Svemir,Eliot je Sreda,
Udobnost je ono sto te sada muci,
Osnovno je pravo da te zivot treba,
Pokreti su visak koji tebi smeta,"
Kebra:Obojeni Program
Podrska Jeleni za "lenji nizam",proracunat i isplativ kao metod.
Pozdrav yungsterici kao antipoda u metodu ali takodje=proracunatog i isplativog.
za Milenin metod trenutno u mozdanom folderu nemam spreman citat...
ali evo sttize(jer vec svanuo je mrak,a ja tad...)
podrska(kud cu vise) i kad bilo koji od metoda na kraju bude ispal-tiv...jer...
lepo je citati,znati:da postoji srecna porodica,
koja teske trenutke,preplivava lepotom mame-tate-sunca-sestre-(psa?)i nje.
kobacspo kobacspo 23:48 02.12.2007

SRECNO

Originalni su vam blogovi, zato ih i procitam obavezno. Samo napred, put umetnika je trnovit i tezak, ali i plodonosan....
jadac jadac 00:15 03.12.2007

Re: SRECNO

a mala zaba?????
Ivan Bevc Ivan Bevc 10:04 03.12.2007

pridruzujem se cestitkama

Bravo Jeco, jedva cekam da mi knjiga "padne saka".

www.ivanbevc.blogspot.com
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 15:12 03.12.2007

Re: ZABA MALA :)

Dragi Jado! :)
Mala Zaba nažalost nije ušla u Jeleninu zbirku. Na sreću, moja nova zbirka se privodi kraju, i mislim da će u njoj postojati čitav ciklus pesama pod naslovom
DOK DELIMIČNO STOJIM ZA ŠANKOM PIJAN
gde ćeš dakako biti potpisan ko ko- autor (koko autor? koko šanel?) a gde će Mala Žaba, biti reprezentativni hit singl!
Naravno, Mala Žaba gubi 90% svog značaja ako nije izvedena uz odgovarajuću koreografiju, pa ipak možemo je ovde objaviti...

SADA SLUŠAJ, ŽABO MALA!
NIJE OVO IGRA, ŠALA!
IZGORI LI MEDI KUĆA
BIĆE LJUBAV NEMOGUĆA!!!!


Žaba Mala je pesma o kojoj će se tek čuti!

p.s.
Pita te Jelena da li hoćeš da budeš META-PRODUCENT njene promocije? I gde da je pravi?
Ozbiljno. :)

p.s. p.s.
A palo i šišanje, ne pitaj za koji keš!!! :))))))

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana