Društvo| Kultura| Umetnost

Kako zaraditi milion $ u džezu ?!

Ivan Blagojevic RSS / 17.06.2010. u 11:05

Ne startuju sponzore
Ne startuju sponzore
Zaraditi desetine milona dolara u fudbalu i nije neki napor. Dovoljno je da makar malo natopite dres.
Sigurno znate kako da zaradite 1 milion USD organizacijom jazz festivala. Naravno, neophodno je da uložite 2 miliona USD. Da ne bi bili preveliki mazohisti potrebna vam je i pomoć njegovog visočanstva - sponzora. Najlepši deo organizacije svakog festivala je njegov booking, tj. preslušavanje CD-a potencijalnih učesnika i cenjkanje sa njihovim menadžerima. Najstresniji deo svakako jeste neizvesnost hoće li se ostvariti planirani budžet i da li će biti dostignuta optimalna gustina sponzora kako bi ugovoreni booking i bio isplaćen. Taktika većine sponzora jeste da vas odbiju odmah na startu izvinjenjem da ste zakasnili i da su za ovu godinu već potrošili planirana sredstva. Često iznervirani takvim tajmingom, već prvog sledećeg dana po završetku jednog izdanja festivala šaljemo molbu za sponzorstvo sledećeg jazz festivala. Drugu krajnost čine oni sponzori koji vas ne udostoje ni odgovora, pa se uzaludno raspitujete kada će upravni odbori odlučivati i tako propuštate priliku da se okrenete novom sponzoru u toj oblasti. Da bi izbegli takvu neizvesnost često raznim doušničkim kanalima dolazimo do brojeva mobilnih telefona p
Kol`ko piva - tol`ko muzike
Kol`ko piva - tol`ko muzike
redsednika upravnih odbora ili generalnih direktora. Prilikom pozivanja obavezno se izvinimo što ih zovemo tako kasno jer su upravo zaspali. ili zato što ih budimo, uz opravdanje da umetnost ne može da čeka. Ta čarobna rečenica uvek pomogne da nam ne zalupe slušalicu. i dobijemo obećanje da će podržati ideju samo da ih pustimo da još malo odspavaju. Sutradan već šaljemo reprezentativan poklon paket sa prezentacijom festivala i ljubavnim pismom koje na kraju ima obaveznih šest nula (naravno dinarskih). U pismu su taksativno nabrojana brda i doline koje nudimo u rasponu od video spotova, kataloga, banera do štandova, bilbordova... Kod generalnog sponzora uvek malo preteramo i sa njegovim EPP blokom, jer smo svesni da takvog nećemo naći pa nema opasnosti da naša velikodušna ponuda bude prihvaćena.
Prilično ste ograničeni kada radite umetnički festival jer njegov brend mora biti važniji od brenda sponzora, pa ga, recimo, ne možete pretvoriti u festival piva ili nekog drugog napitka besomučno brendirajući binu, scenografiju, tribine uz već postojeće suncobrane, šankove itd. Možda će generalni direktor i razumeti vaše insistiranje na diskretnosti, ali regionalni i ostali menadžeri svakako neće. Uz to, nastojaće da vam
...a kol`ko muzike - tol`ko piva
...a kol`ko muzike - tol`ko piva
prodaju piće za bar isti iznos koliko su vam uplatili sponzorstvo. Dobar broj stranih firmi koje posluju na našoj teritoriji imaju agencije preko kojih nastoje da za svaki svoj utrošeni marketinški dinar dobiju maksimum promocije.
Poneke utroše novac samo da bi saznali kakav nam je marketinški potencijal. Iako smo ove godine bili baš uporni da saznamo za koga čuveni Leo Burnet prikuplja informacije o Nišvilu nismo saznali ništa.
Specifična je strategija startovanja domaćih firmi - pogotovo društvenih. Najpre se raspitate kojoj partiji je ta firma po koalicionom sporazumu pripala. Zatim obavljate pažljivo lobiranje kod istinskih ljubitelja džeza - istaknutih pripadnika iste stranke. Ukoliko imate sreće da su prema vašem gradu zaplanirali izdvajanja za kulturu u toj godini i da vas lokalna samouprava podrži - naći ćete se u detaljnom planu deobe marketinškog izdvajanja. Ako uspete - u prednosti ste jer te firme nikada ne preteruju u zahtevima za svojim promocijama na festivalu.
Umetnost u senci sporta
Umetnost u senci sporta

Lobirajući shvatate da biste mnogo jaču podršku dobili ako biste bili sportska a ne kulturna manifestacija. Nacionalni RTS srevis vam u tom slučaju garantuje direktan prenos ma sa kakvim autsajderom igrali, a EPP blok u poluvremenu nije nikakav problem prodati. Vama RTS u najboljem slučaju može da ponudi reprizno prikazivanje festivala iza ponoći kada vaši sponzori uveliko spavaju pa i ne mogu da vide svoj reklamni spot.
Nišville je odlukom Ministarstva kulture od prošle godine jedna od 10 manifestacija od nacionalnog značaja, tako da smo mi počeli da verujemo da smo blizu marketinške pozicije koju imaju reperezentacije ove zemlje u silnim sportovima, a i želju političara da budu deo struktura nacionalne selekcije. Što uspešniji sport - to jača politička promocija.
Na žalost, nećem
Miljenici sponzora
Miljenici sponzora
o skoro imati tu zainteresovanost čak ni za članstvo u Savetu festivala.
Ne preostaje nam ništa drugo nego da nastavimo da budimo sponzore maltretirajući i njih i sebe. Shvatiće valjda i oni da je njihov san važniji od nešto para za kulturu. Pri tom, najviše ponižavamo sebe, svesni da niko ne uvažava našu pređenu kilometražu potrage za sponzorima. Sponzorsku nežnost kakvu dobija fudbalska reprezentacija Srbije nikada nećemo osetiti.
Džez je svakako privilegija mazohista - zato je na njemu i moguće zaraditi milon dolara.

Atačmenti



Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

NNN NNN 11:30 17.06.2010

Dobar i informativan tekst :)

Možda se zaradi i neka para ako uz Nišvil promovišete i neki svoj brend, kao npr. rakiju od pomorandže
Ivan Blagojevic Ivan Blagojevic 11:53 17.06.2010

Re: Dobar i informativan tekst :)

NNN
Možda se zaradi i neka para ako uz Nišvil promovišete i neki svoj brend, kao npr. rakiju od pomorandže


Na žalost, zalihe rakije od pomorandži, među žiteljima Nišvila poznatije kao DŽUNGLOVAČE (detaljnije u blogu Džunglovača i Ričard III http://blog.b92.net/text/4833/Dzunglovaca-i-Ricard-III/ ) svedene su na drveno burence od 20 litara, koje je kao svojevrstan istorijski eksponat pohranjeno na sigurno mesto. Doduše, moguće je da ponovo otvorimo destileriju (iliti narodski rečeno - raspalimo kazan) ako od nekog sponzora dobijemo kompenzacionu donaciju u vidu veće količine južnog voća kojem ističe rok trajanja. I ako eventualno, pre toga slučajno ne uđemo u EU.
mr_bungle mr_bungle 20:45 17.06.2010

Re: Dobar i informativan tekst :)

Ivane ,
kako mogu da te kontaktiram ? Želim da te povežem sa mojim prijateljem Fulviom Albanom jazz saksofonistom iz Torina. Može preko private message na blogu ?
Ivan Blagojevic Ivan Blagojevic 14:05 21.06.2010

Re: Dobar i informativan tekst :)

mr_bungle
Ivane ,kako mogu da te kontaktiram ? Želim da te povežem sa mojim prijateljem Fulviom Albanom jazz saksofonistom iz Torina. Može preko private message na blogu ?


Moze i tako, a moze i na ivan@nisville.com
drmomir drmomir 12:41 17.06.2010

Od kad

sam počeo da kapiram džez nisam propustio ni jedan od zadnjih 7-8 nišvila. Obzirom da se definitivno radi o događaju sezone u nišu (lični stav), žalosno je što organizacija mora se maltretira i da hoda po žici svake godine (pa ako pređe na drugu stranu, dobro jeste, ako padne, nikom ništa). Izgleda da se situacija pogoršala od kad je otišao onaj talijan iz din-a, ne mogu sad da mu se setim imena. Veliki pozdrav i gledajte da nađete neku dugačku motku za balansiranje. Nišvil proizvodi pozitivnu energiju tako neophodnu publici. Ne mogu da verujem da takav festival može da dođe u situaciju da se bori za goli život. Slična priča je čini mi se bila i sa Mokranjčevim danima u Negotinu pre neku godinu. Greota stvarno.
Ivan Blagojevic Ivan Blagojevic 14:11 21.06.2010

Re: Od kad

Prethodni direktor Kompanije DIN Philip Morris se zove Eugenio Sidoli i prototip je evropskog mendžera u najboljem smislu reči. U vreme njegove "vladavine" Nišville je imao najveću moguću finansijsku pomoć. Njegovim odlaskom u Španiju donacija se postepeno smanjivala, mada je činjenica da je doprinos DIN-a u sastavu Kompanije Philip Morris nemerljiv za sadašnji visok nivo festivala.
Gonzo92 Gonzo92 18:05 17.06.2010

Greota u pm

Ne mogu da verujem da takav festival može da dođe u situaciju da se bori za goli život. Slična priča je čini mi se bila i sa Mokranjčevim danima u Negotinu pre neku godinu. Greota stvarno.


Ako posetioci nisu spremni da plate karte, sponzori da daju lovu jer procenjuju da im se lozeno ne vraca, nema vise opcija.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana