Gastronauti| Sport| Život| Životni stil

Voda, hmelj, kvasac i ječam

libkonz RSS / 17.06.2010. u 14:49

Prvi pisani zakon na svetu, onaj Hamurabijev, o pivu kaže sledeće: „Pivo ne sme sadržati previše vode i ne

sme se prodavati po previsokoj ceni". Koristili su ga svi, a bilo je obavezan deo ishrane robova koji su gradili piramide. Postoji priča da je upravo pivo razlog prestanka nomadskog života kod ljudi. Ono je najstarije i najčešće korišćeno alkoholno piće na svetu. Od svih tečnosti jedino se voda i čaj više piju. 

Pivo je zdravo piće, i uz to veoma hranljivo.  Od davnina se koristi za zdravlje kože, kako unutrašnjom, tako i spoljnom upotrebom. Bogato je vitaminima B grupe, pomaže u lečenju i čuvanju mokraćnih organa i bubrega, reguliše krvni pritisak, šećer i masnoću u krvi.

Postoje svetla, tamna i crna piva. Posebna podgrupa svetlih piva čine bela (pšenična) piva. Pored Hmelja i pšenice, pivo može da se pravi od raži i kukuruza. 

Ako mislite da je Budwaiser najprodavanije pivo u SAD, grešite. Stvar je još gora. Najprodavanije je Bud Light, pivo koje ni neprijatelju ne bi poželeo. Ovaj "mlađi brat" badvajzera je ujedno najprodavanije pivo na svetu, iako se prodaje samo u Kanadi, Meksiku, Irskoj, Švedskoj i Kolumbiji. Vudwaiser je svetski broj dva, na žalost.Treće u SAD i broj jedan u njihovoj zemlji je meksička Corona. Kanađani vole svoju Labat blue, a Brazilci takođe domaće pivo Skol.

Evropa

Nemci, poznate pivopije, imaju 1300 pivara u svojoj zemlji. Prvo na listi je pivo Krombacher, a slede ga Bitburger, Warsteiner i Becks. Ubedljivo najtraženije nemačko pivo u inostranstvu je ovo poslednje. Ako postoji nacija koja ne pije strana piva, onda su to Nemci. "Bavarski zakon o čistoći piva" je u Nemačkoj važio od 1516 godine

(23. april 1516.) do 1987, kada je pod pritiskom EU morao biti povučen. Ali zakon jesu izbacili iz nemačkog zakonika, ali nisu iz Nemaca, tako da strana piva u Nemačkoj ne prolaze. Taj zakon kaže da sem četiri sastojka u pivo ne može da se stavi ništa više! Zna Švaba šta valja.

Poznate pivo - patriote su i Holanđani. Svaka oblast ima svoje lokalne pivare i verne pivopije, ali Heineken je daleko najpopularnije pivo u ovoj zemlji, pre svega u velikim gradovima. Pored njega i lokalnih piva, mali deo kolača uzme i Amstel. Holanđani najviše izvoze Amstel Light, koje u sopstvenoj zemlji nema nikakvu prođu. 

Belgijanci imaju najvećeg pivskog giganta InBev, vlasnika mnogih pivara u svetu i kod nas (Apatinska,  Trebjesa Nikšić). InBev-ov Jupiter je najprodavanije pivo u toj zemlji sa 40%, dok njihova Stella Artois, iako najizvoženija, u Belgiji čini samo 8 %. Belgija je idealna zemlja za one koji vole da probaju drugačije vrste piva. Ovde ćete naći veliki izbor belog, pšeničnog piva ili mnogih piva sa većim procentom alkohola.

U Britaniji, zemlji toplih piva, najviše piju Carling, dok su Irci poznati po svom Ginisu (Guinness), najpoznatijem crnom pivu na svetu, a pored njega svoje poverenje daju i svetlom pivu Harp. Oba irska piva su u vlasništvu engleske kompanije Diageo.

Kada govorimo o "zemljama piva" mnogi bi na prvo mesto stavili Češku republiku. Česi, svetski poznate pivopije, su prvi napravili pravo pivo (vidi naslov). Njihov recept prvi su sledili Nemci, a zatim i mnogi drugi. Česi su najveći svetski potrošači piva, ispred Nemaca, Iraca i Australijanaca. Prvo "zlatno" (svetlo) pivo su napravili 1842. godine, a ono je i danas svetski poznat "Pilsner Urquell". Pilsner je u Češkoj na drugom mestu po prodaji, a pretiče ga jedino Gambrinus, pivo koje kao i Pilsner pripada istom vlasniku, kompaniji SAB Miller. Glavni razlog je cena, ne kvalitet, tako da je bolje naručiti Pilsner, ako se nađete u Češkoj. I slobodno tražite "Pivo", jer smo mi naziv pokupili od njih.

Ako, sa druge strane, odete u Australiju da probate "Foster" u njegovoj postojbini, iznenadićete se jer to pivo teško da ćete naći u ovoj zemlji. Australijanci ga jednostavno ne vole. Najprodavanije pivo tamo je VB (Victoria beer), ali i Australijanci su najviše verni lokalnim pivarama. VB je možda jedino koje možete naći u celoj Australiji.

Kinezi piju pivo Valter, sa slikom Bate Živojinovića, ali su tamo najprodavaniji Tsingtao, Zhujiang i Ynjing.

Japanci veruju pivima Asahy Super Dry, Kirrin, Soporo i Suntory.

Najprodavanije pivo u Srbiji je apatinski Jelen, koji je ujedno i brend broj 1 u Srbiji i najpopularniji brend kod muškaraca. Ista pivara proizvodi i Nikšićko, poznato po kvalitetnoj planinskoj vodi. Na kojoj planini se nalazi Apatin, nije mi poznato. 

Meni lično je žao što nisam bio u prilici da probam Pećko pivo, za koje su mi mnoge pivopije govorile da je najbolje koje su ikada pili, a želim da probam čuveno Skopsko. Od domaćih sam probao sve. Ne želim da više okusim MB, Bip i Zrenjaninsko, ali ne znam ni da li se više i prave. Inače, prodaja piva u Srbiji je pala 30%, najviše zbog prevelikih akciza. 

Uzdravlje !

 

 

Atačmenti



Komentari (92)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 14:55 17.06.2010

1

Prvi pisani zakon

o pivu je usvojila naša Skupština pre jedno mesec, dva dana
libkonz libkonz 20:24 17.06.2010

Re: 1

niccolo
Prvi pisani zakon

o pivu je usvojila naša Skupština pre jedno mesec, dva dana

Nikolo, ima li u njemu šta zanimljivo?
niccolo niccolo 05:36 18.06.2010

Re: 1

Jok, tehnikalije oko proizvodnje i kontrole...
docsumann docsumann 15:11 17.06.2010

Pivo je

i lijek i mudrost

Živjeli!!!
docsumann docsumann 15:19 17.06.2010

xxx

Biljana 77 Biljana 77 15:23 17.06.2010

"Navukla" se

na pivo u trudnoći i još me drži. Preferiram Tuborg i točeno češko u jednom kafiću na Adu.

Inače asistent na antičkoj nam je među prvim stvarima objasnio da su stari Grci pili pivo, a ne vino kako bi čovek pomislio u startu, tj. pivo je bilo najpopularnije i svi su ga konzumirali, dok je vino bilo rezervisano samo za aristokratiju.
libkonz libkonz 16:58 17.06.2010

Re: "Navukla" se

stari Grci pili pivo

ne samo stari Grci. I Egipćani i mnogi drugi.
buldozer92 buldozer92 20:14 17.06.2010

vopi-letna varijanta

http://www.youtube.com/watch?v=Sa-D2_7ORRw

Rejlem Rejlem 15:45 17.06.2010

Navlaka

Leti vruce od sunca, pivce pod obavezno.
Zimi zapurnjaju iz Beogradskih Elektrana, ozedni se lako, opet pivce.
Opustanje ispred TVa u kasne sate...isto.
Opustanje posle rmbanja na placu...isto.
Ne valja mi posao, stomak se lagano zaokrugljuje
docsumann docsumann 15:47 17.06.2010

Re: Navlaka

Ne valja mi posao, stomak se lagano zaokrugljuje

Ma to je ok, prizmatičan oblik stomaka je znak da nešto nije u redu...
libkonz libkonz 22:19 17.06.2010

Re: Navlaka

Ne valja mi posao, stomak se lagano zaokrugljuje

pa vežbaj više
ladyhawk ladyhawk 16:06 17.06.2010

A nekada

Legenda kaze da su u pivo Gali dodavali biljke koje su sadrzale skopolamin i atropin kao stimulanse (Hyoscyamus niger i Atropa belladonna) i time se narocito dopingovali pred bitke. Pa valjda otuda i potice onaj izraz "ludo hrabri"
myredneckself myredneckself 17:08 17.06.2010

volim

pivo :)))

docsumann docsumann 18:18 17.06.2010

Re: volim

volim
pivo :)))

he, he...pored toga što je i mudrost i lijek, pivo je i najbolji kozmetički proizvod
myredneckself myredneckself 19:23 17.06.2010

Re: volim

docsumann
volim
pivo :)))

he, he...pored toga što je i mudrost i lijek, pivo je i najbolji kozmetički proizvod

Pa, da, možeš dooobro da se ušminkaš
docsumann docsumann 19:24 17.06.2010

Re: volim

Pa, da, možeš dooobro da se ušminkaš

mislio sam na to da žena ljepše izgleda kad je gledaš poslije nekoliko popijenih piva, kao na klipu...
libkonz libkonz 20:26 17.06.2010

Re: volim

volim
pivo :)))

Kajzer Vilhem je izjavio: "Dajte mi ženu koja voli pivo i osvojiću svet".
Atomski mrav Atomski mrav 10:21 18.06.2010

Re: A nekada

ladyhawk
Legenda kaze da su u pivo Gali dodavali biljke koje su sadrzale skopolamin i atropin kao stimulanse (Hyoscyamus niger i Atropa belladonna) i time se narocito dopingovali pred bitke. Pa valjda otuda i potice onaj izraz "ludo hrabri"


Aha, znači to je onaj čudotvorni napitak iz "Asteriksa"!
jacHa. jacHa. 18:31 17.06.2010

vopi

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:00 17.06.2010

A, u tom čuču grmi

zec, tek sad kapiram tvoj komentar, što bre ne kažeš odmah...
Daklem, da ponovim, pivo je jedna od dve stvari u Sloveniji na koje se nisam navikla, niti ću se. Isto je jedna od slovenačkih opsesija, shodno tome i velika polja hmelja, naročito u Savinjskoj dolini.


Ali, pretpostavljam da bi vam mnogo zanimljiviji, od ove stare reklame za Laško, bila zanimljiva pivska marka koju je proizvela Pivovarna Laško, pre no što su skenslali njenog predsednika uprave, dakle:


Fotka sa njegovog predstavljanja u Laškom

(prevod:
Kako uloviti tajkuna?
Probudi ga svojim novcem.
Prizovi ga vučenjem za pipu.
Uhvati ga u svoju čašu.)

libkonz libkonz 20:30 17.06.2010

Re: A, u tom čuču grmi

Pivovarna Laško ima ili je imala pivo Zlatorog. Jedan moj prijatelj je nekad govorio da "nema piva bez rogova": Jelen, Zlatorog i ne mogu da se setim trećeg.
Dr M Dr M 22:16 17.06.2010

Re: A, u tom čuču grmi

Prizovi ga vučenjem za pipu.


Tako ce da privuce i one kojima nije do piva..
asparagus asparagus 18:52 17.06.2010

InBev, vlasnika mnogih pivara kod nas

Mislim da je InBev prodao sve pivare kod nas (a i u okolini) nekom investicionom fondu. Otuda i ogroman pad u kvalitetu Jelena i Niksickog u zadnjih cca. godinu dana.
libkonz libkonz 20:33 17.06.2010

Re: InBev, vlasnika mnogih pivara kod nas

Mislim da je InBev prodao sve pivare kod nas (a i u okolini) nekom investicionom fondu. Otuda i ogroman pad u kvalitetu Jelena i Niksickog u zadnjih cca. godinu dana.

da, pričalo se o tome.
Jelen pijem od već 20 godina i pre par dana sam rekao dosta! Užasno je postalo!
Danas odem u prodavnicu da kupim stari dobri Lav. Ponesem tri prazne flaše Jelena i stavim Lav u korpu. I pazi: Ne može sa Jelen flašama i ne možeš da platiš kauciju. Lavov menadžmentu, bem te u pamet !
Kupio sam Becks, on je kao Jelen nekad.
Inner Party Inner Party 18:54 17.06.2010

Ja volim pivo

I idem sad na pivo.
alselone alselone 19:22 17.06.2010

Re: Ja volim pivo

Inner Party
I idem sad na pivo.


Reci konobaru da ne bude lenj, da probere iz zadnjeg reda.
Inner Party Inner Party 19:05 17.06.2010

Ah, da!

Pe no sto odem...

Meni lično je žao što nisam bio u prilici da probam Pećko pivo, za koje su mi mnoge pivopije govorile da je najbolje koje su ikada pili, a želim da probam čuveno Skopsko.


Pio sam Pecko 1997. u Sm. Palanci a posle i 1998. u Novom Sadu. Nalazio sam ga samo u malim flasicama od 0.33l. Bilo je to zaista odlicno pivo. U to vreme najbolje koje se moglo naci kod nas...

Jedno od najboljih je bilo i pivo Petao koji se proizvodio sredinom devedesetih u Temerinu. Ja sam ga pio negde 1995.-1996. i bas mi se bilo dopalo. Ali onda kada sam pitao za to pivo malo ko je znao da mi kaze nesto vise. Cak ni ljudi iz Temerina ...

Skopsko pivo mi se nikada nije svidelo pa ga odavno izbegavam. Ubedljivo najgore pivo je meni bilo pivo iz mog kraja - Pancevacko!

Secam se da sam pio i pivo Stork (pojma nemam cije) koje je bilo toliko lose da su ga prestali proizvoditi onomad davno, davno...
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:13 17.06.2010

Re: Ah, da!

Da li je neko od vas gledao čehoslovački film "Striženo skraćeno"? Jako sladak film i oda pivu.
alselone alselone 19:18 17.06.2010

Re: Ah, da!

Inner Party

Secam se da sam pio i pivo Stork (pojma nemam cije) koje je bilo toliko lose da su ga prestali proizvoditi onomad davno, davno...


Ja mislim da je to bilo Rodicevo pivo pre nego sto su napravili onu bruku od MB-a ( Imali su sve, najmoderniju fabriku, najskuplje reklame, agresivan pristup prodaje samo im je falio jedan mali detalj - pivo je bilo odvratno)
foghorn foghorn 20:37 17.06.2010

Re: Ah, da!

Jelica Greganović
Da li je neko od vas gledao čehoslovački film "Striženo skraćeno"? Jako sladak film i oda pivu.

Perfektan, više na http://www.imdb.com/title/tt0081363/
Na TV Beograd je preveden, čini mi se, kao "Striženo, košeno" i išao je u nedeljnom popodnevnom terminu za filmove koji su se prikazivali na FEST-u te godine. Naravno, manje se i ne očekuje od scenarija koga potpisuju Bohumil Hrabal i Jirži Mencl. Ne smem da se zakunem, mislim da se priča po kojoj je rađen scenario nalazi u zbirci Hrabalovih pripovedaka.
libkonz libkonz 20:37 17.06.2010

Re: Ah, da!

pivo je bilo odvratno

videh ga juče u prodavnici posle dugo vremena. Nisam imao ni najmanju želju da proveravam da li se i malo promenilo. Kažu da je MB pivara jedina koja nije imala problema sa ostacima od hmelja - jednostavno ih nije bilo, sve hemija. Verujem da bi ih na lomači spalili u Nemačkoj.
Ribozom Ribozom 21:38 17.06.2010

Re: Ah, da!

Zapravo pecko pivo je bilo najbolje u tom periodu (skoro iskljucivo sam to pio).
Vec se 97 komercijalizovalo i nije bilo tako dobro.Sad je mnogo losije.
Najbolje pivo ever pio u 'rock cafeu' u Copenhagenu.
bocvena bocvena 09:35 18.06.2010

Re: Ah, da!

*Jelica

Ja gledala! Mnogo sladak film. I često ga koristimo u pantomimi:)

Au, nisam ni znala da je potrebno imati ovoliko znanje pre nego se ušikaš od piva! Kao potpuna neznalica, meni se svidja ukus ovog...
Atomski mrav Atomski mrav 10:47 18.06.2010

Re: Ah, da!

I meni se sviđa Fosters! A što se gore pomenutog Pančevačkog piva tiče, da parafraziram čuvene Pajtonovce: It's like making love in a boat - fucking close to water!
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:12 17.06.2010

Nostalgija bato

Moje prvo pivo Lederer pivo, bilo ga na moru. Posle toga lokal patriota BiP. Dan danas tuga jedna šta je od BiP-a nastalo. Što se piva tiče zanimljiv je primer reklamiranja piva, što je dobar biznis, toliko dobar da je reklamiranje ovog alkoholnog pića itekako dozvoljeno. A može na tom reklamiranju i neka kinta da se uzme.



libkonz libkonz 20:39 17.06.2010

Re: Nostalgija bato

reklamiranje ovog alkoholnog pića itekako dozvoljeno

Pivo je hrana!
uros_vozdovac uros_vozdovac 20:53 17.06.2010

Re: Nostalgija bato

libkonz
reklamiranje ovog alkoholnog pića itekako dozvoljeno

Pivo je hrana!


Jedino što je prodaja i unošenje ove hrane zabranjeno na stadionu.Kako onda nije hrana? A i pouzdano znam za par likova koji su se najeli te hrane pa ostali bez vozačke. A samo su se "nahranili"

Lib bolan, kakva hrana... Jak im lobi!

p.s. Bog ga čuvao!
libkonz libkonz 22:22 17.06.2010

Re: Nostalgija bato

p.s. Bog ga čuvao!

još nisam imao zadovoljstvo da sarađujem sa tim lobistima, ali prijalo bi
albicilla albicilla 19:13 17.06.2010

izvrsno i nepravedno zapostavljeno

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:17 17.06.2010

A, ovako

su ga pravili stari Egipćani



za one koji ga vole još hladnije, postoji i sladoled od piva

libkonz libkonz 20:40 17.06.2010

Re: izvrsno i nepravedno zapostavljeno

Valjevsko pijem kad odem u tazbinu. Može se popiti
libkonz libkonz 20:41 17.06.2010

Re: A, ovako

za one koji ga vole još hladnije, postoji i sladoled od piva

nekako mi ne zvuči privlačno, ali ko zna
docsumann docsumann 19:17 17.06.2010

Obično

pijem Nikšićko ili Jelen, ponekad Tuborg, najčešće puno
libkonz libkonz 20:43 17.06.2010

Re: Obično

najčešće puno

zadnjih par godina sam se više prebacio na vino, pivo mi polako postaje samo letnja zanimacija.
I kad pečemo nešto na vatri (roštilj, prase i tako to)
albicilla albicilla 19:20 17.06.2010

da li je ko probao kej? a cilibar?

prvo se pravi u beogradskoj marini kej, drugo u kragujevackom kaficu cilibar.. nisam pio, samo cuo za njih, pa zato i pitam...? a moje omiljeno je:
alselone alselone 19:20 17.06.2010

Cofman

Ko se seca ovog piva?
Mislim da je bilo iz Vrsca, ako se ne varam. Kada se pojavilo plenilo je originalnom flasom i pristojnim ukusom. Ali je ubrzo nestalo, nikad ne saznah zasto.
myredneckself myredneckself 19:27 17.06.2010

Re: Cofman

alselone
Ko se seca ovog piva?
Mislim da je bilo iz Vrsca, ako se ne varam. Kada se pojavilo plenilo je originalnom flasom i pristojnim ukusom. Ali je ubrzo nestalo, nikad ne saznah zasto.

Sećam se, ja ga pila celo jedno leto, baš mi pasovalo. Posle je nestalo.
Da, bio je to vršački pokušaj
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:30 17.06.2010

I ne

zaboravite, kud je već u naslovu, i hmelj u ovoj priči ili kako ga moja svekrva iz hmeljske doline zove - hmeU.






Inače jedna od legendi kaže da je sve biljke na svetu stvorio bog, sem hmelja, koji je đavolja biljka.
Naime:
Bog je poslao đavola da mu donese zemlju, ali je đavo malo zemlje ukrao i sakrio u usta. Onda je bog naredio da iz sve zemlje proklijaju biljke. Biljke su nikle iz sve zemlje, a đavolu je, iz sakrivene zemlje u ustima, nikao hmelj i počeo da raste ka nebu, a đavo je, u bolovima, molio boga da ga spasi. Tako su sve biljke božje, a samo hmelj đavolji.

buldozer92 buldozer92 20:25 17.06.2010

uno,duo,tre,..

http://www.youtube.com/watch?v=9stnJ0OcUEw&feature=related

libkonz libkonz 22:17 17.06.2010

Re: I ne

Tako su sve biljke božje, a samo hmelj đavolji.

pre mi vuče na duvan. pivo je lekovito!
alselone alselone 19:27 17.06.2010

Sto nestade Pils? Bio je odlican.



(Nisam uspeo da nadjem prvu, originalnu, reklamu)
libkonz libkonz 22:15 17.06.2010

Re: Sto nestade Pils? Bio je odlican.

bio, stvarno bio !
die hard die hard 22:39 18.06.2010

Re: Sto nestade Pils? Bio je odlican.

bio, stvarno bio !


To je bilo svakako najbolje domace pivo, ever.Kvalitetno kao ceska piva.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:37 17.06.2010

Pivo naše nasušno

Pivo je stariji proizvod od hleba.

Žitarice su prvo korištene za proizvodnju piva, a pivo je imalo značajnu opuštajuću ulogu u periodu kada je čovek sa nomadskog načina života prešao na život u naseljima, dakle, socijalnim grupama.

U onoj poznatoj molitvi, umesto Hleb naš nasušni..., bilo bi istorijski pravilnije da stoji "Pivo naše našusno...".

Lično, preferiram Jelen, međutim, kada sam žedan ne biram mnogo.

Živeli.
libkonz libkonz 20:45 17.06.2010

Re: Pivo naše nasušno

Lično, preferiram Jelen, međutim, kada sam žedan ne biram mnogo.

ma samo da je ladno, kad mi neko kaže "ima li iz gajbe, zima je" naježim se.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:09 17.06.2010

Re: Pivo naše nasušno

Moj drug to ledeno oznojeno zove "Taštino srce".
stari92 stari92 21:25 17.06.2010

*i_snake__/-:-<

"Taštino srce".[/quote


libkonz libkonz 22:14 17.06.2010

Re: Pivo naše nasušno

Moj drug to ledeno oznojeno zove "Taštino srce".

Meni žena rekla da sam fazone o tašti ispucao za narednih pet godina, pa sad moram da ćutim.
Ali bila je glavna fora kada sam išao da upoznam njene. Kaže moja žena:
"Mama, znaš li šta kaže moj dragi da mi je najbolja osobina"?
- Šta - upita ponosna majka.
- Tašta 300 kilometara - odgovori ona i ocrni me kod tašte
aleksandarz92 aleksandarz92 06:20 18.06.2010

Re: Pivo naše nasušno

U onoj poznatoj molitvi, umesto Hleb naš nasušni..., bilo bi istorijski pravilnije da stoji "Pivo naše našusno...".

Jbg, pekari ponudili bolji ugovor.
miloradkakmar miloradkakmar 20:32 17.06.2010

Ne pijem

pivo. Crno vino mi više prija.
Nekad sam, leti, obožavao Jelen, Nikšićko i Tuborg.
Odemo , tako, u kafanu i naručimo po gajbu i udri. Ko poslednji popije nosi gajbe za šank ili magacin.

P.S. Sačuvao sam tekst na posebnom mestu, nek' se nađe.
libkonz libkonz 21:59 17.06.2010

Re: Ne pijem

po gajbu

znao sam popiti gajbu piva sa 20 godina. Jednom sam posle te gajbe prvi i jedini put izbačen iz diskoteke. Izbacio me rođeni brat
P.S. Sačuvao sam tekst na posebnom mestu, nek' se nađe.

veliko hvalaaa!
docsumann docsumann 09:45 18.06.2010

Re: Ne pijem

miloradkakmar
Nekad sam, leti, obožavao Jelen, Nikšićko i Tuborg.

docsumann
pijem Nikšićko ili Jelen, ponekad Tuborg


mali je svijet...
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 20:38 17.06.2010

Djordje

libkonz libkonz 22:00 17.06.2010

Re: Djordje

adekvatno uz temu.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:05 17.06.2010

Re: Djordje

libkonz
adekvatno uz temu.


A ti kao nisi znao da je na današnji dan u Pančevu 1850. rođen Vajfert


libkonz libkonz 22:11 17.06.2010

Re: Djordje

kao... ma gde bre to da znam.
To samo Dinkić zna, on je poznati fan čoveka. Možda i piva, ko će ga znati.
loocifer48 loocifer48 20:43 17.06.2010

Prave pivopije znaju zašto

Otkad nema bečejskog crnog Old Gold, nema ni piva kod nas...
libkonz libkonz 22:01 17.06.2010

Re: Prave pivopije znaju zašto

bečejskog crnog Old Gold

prva asocijacija mi je Novi Sad, sredina devedesetih, pivnica.
Odlično je to pivo bilo.
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:42 17.06.2010

Pivo

Najpre
Meni lično je žao što nisam bio u prilici da probam Pećko pivo, za koje su mi mnoge pivopije govorile da je najbolje koje su ikada pili, a želim da probam čuveno Skopsko
Kao što je neko gore napomenuo, Pećko (i Zaječarsko) bila su najbolja piva krajem devedesetih. Pravljena su od sjajne vode - što je jedno od prednosti. Kasnije, posle promena na Kosovu, pivaru su kupili neki kreteni i potpuno ga upropastili. I Albanci su se žalili. Danas - osrednje. Pio sam ga pre dva meseca, nije mi ostavilo utisak.

Onda:
Za one koji ne znaju - moj hobi su pivske etikete. Pa ko ima neku staru, ili neku spacifičnu, ne libite se da poskidate sa flaše (sve papirne, ne one staniolske) i pošaljete mi.
libkonz libkonz 22:09 17.06.2010

Re: Pivo

Zaječarsko

pročitam ja pre desetak godina da su na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu zlatne medalje dobili Jelen i Zaječarsko. I krenem u potragu po svom gradu u potrazi za ovim drugim. Obišao sam možda i trideset prodavnica i ništa. Jednom, na izlazu iz grada, kod pruge, ugledam prodavnicu i veliku svetleću reklamu za Zaječarsko. Uđem unutra: Dobar dan, imate li zaječarsko pivo? Još pamtim pogled prodavačice u fazonu: "Bože, iz koje li je ludnice ovaj pobegao, šta mu je to Zaječarsko pivo?"
Probao sam ga godinu kasnije, ali sam bio toliko nestrpljiv da sam toplo popio.
Uglavnom, kada sam konačno popio ladno Zaječarsko, bio sam zadovoljan, ali ne i oduševljen. Onako, ko Jelen tada.
Apatinski Pils Lajt je u početku bilo odlično pivo, posle samo Jelen u drugom pakovanju.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:19 17.06.2010

Re: Pivo

gorstak92 gorstak92 20:25 18.06.2010

Re: Pivo

Milutin Milošević
Najpre
Meni lično je žao što nisam bio u prilici da probam Pećko pivo, za koje su mi mnoge pivopije govorile da je najbolje koje su ikada pili, a želim da probam čuveno Skopsko
Kao što je neko gore napomenuo, Pećko (i Zaječarsko) bila su najbolja piva krajem devedesetih. Pravljena su od sjajne vode - što je jedno od prednosti. Kasnije, posle promena na Kosovu, pivaru su kupili neki kreteni i potpuno ga upropastili. I Albanci su se žalili. Danas - osrednje. Pio sam ga pre dva meseca, nije mi ostavilo utisak.

Onda:
Za one koji ne znaju - moj hobi su pivske etikete. Pa ko ima neku staru, ili neku spacifičnu, ne libite se da poskidate sa flaše (sve papirne, ne one staniolske) i pošaljete mi.


Voda je najbitniji sastojak piva.
Pećka pivara ti je sad Union pivovarna ili Laško - bem li ga koji je koga kupio. U svakom slučaju Slovenci su vlasnici Pećke pivare.
Globalizacija (Dolazak InBeva, Carslberga, Efesa, a sad Heinekena) je učinila da se male pivare pogase. Zatvorene su: Pančevačka, Zrenjaninska i Bečejska pivara.
Koprcaju se BIP (iskreno preporučujem BIP pivo. Pogotovo najnoviju marku Jako pivo sa velikim procentom alkohola i Ruski kvas - nije pivo, ali jako dobro osvežava.), zatim Valjevska (Atlas) i Jagodinska. Niška ne znam da li je ,,umrla". Ako nije onda će uskoro. Vršačka isto. I to je to od naših pivara.
Ostale su samo jake pivare: Apatin, Čelarevo, Novi Sad i Zaječar.

I da se vratim na početak - voda kao najbitniji sastojak piva. Kao što se vidi iz priloženog 3/4 bitnih pivara je u Vojvodini koja je poznata po izuzetnom kvalitetu pijaće vode. Kakvo je samo zdravlje piti onu Minakvu
libkonz libkonz 21:33 18.06.2010

Re: Pivo

Sećam se Vršačkog negde 1996-97, nije bilo loše. Nadam se da će Valjevsko ostati, dok je Zrenjaninsko najgore koje sam u životu pio.
A voda... šta reći
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 23:35 17.06.2010

?

Lib
želim da probam čuveno Skopsko.


nisi probao Skopsko???
mnogo dobro bilo nekad, ali u zadnjih par godina su ga malo upropastili. Češki recept je u pitanju i stvarno je bilo super ranije.
da ti kažem pošteno meni jedno japansko najbolje na svetu - Sapporo



nego jeste li videli vest da su izbacili 36 mladih dama iz publike sa svetskog prvenstva jer su reklamirale neko holandsko pivo? (ambush marketing strategija)

libkonz libkonz 23:41 17.06.2010

Re: ?

izbacili 36 mladih dama iz publike sa svetskog prvenstva jer su reklamirale neko holandsko pivo?

Na zastavicama Coca Cola.
Ma ja ih nikad ne bih izbacio. Čak bih ih vodio na piće. Mlado, lepo, plavo...
Srećom, ovo moja žena ne čita
libkonz libkonz 00:10 18.06.2010

Re: ?

Češki recept je u pitanju i stvarno je bilo super ranije.

Upropastiše balkanski tajFuni sve živo.
aleksandarz92 aleksandarz92 06:25 18.06.2010

Re: ?

nego jeste li videli vest da su izbacili 36 mladih dama iz publike sa svetskog prvenstva jer su reklamirale neko holandsko pivo? (ambush marketing strategija)

Holanđanke u narandžastim majicama i suknjicama, na utakmici koju igra Holandija su stvarno sumnjiv prizor. Još se maskirale koka kola zastavicama.
Ceo slučaj je postao reklama kad su izbačene, sumnjam da je iko na svetu njihovu pojavu mogao da shvati kao reklamu za pivo.
NNN NNN 10:41 18.06.2010

Re: ?

nisi probao Skopsko???
Ja ga jednom (vrlo uspešno) mešao sa likerom od višnje (govorili mi da sam lud ), ali to mi ionako često pričaju pa ne pridajem značaj

Koliko se sećam Skopsko je malo gorče, kao zamenu uzmi Holsten (nećeš da pogrešiš)
loader loader 00:06 18.06.2010

Ispod bele pene

Libermane, svaka čast na blogu.
Opako dobro podsećanje šta je zapravo pivo :)

Ove akcize su dobre, dakle, za smanjenje alkoholizma u Srbiji :)
Kad bi se šalili. Verovatno su smanjili oni koji piju iz zadovoljstva. A ovi koji piju zbog tresenja ruku svejedno moraju da se snađu za lovu i kupe dozu, tako da je alkoholizam isti, a zadovoljstvo manje. I prihod države je isti. Zapažam neke zajedničke imenitelje... :)
libkonz libkonz 00:11 18.06.2010

Re: Ispod bele pene

Opako dobro podsećanje šta je zapravo pivo :)

hvala, hvala.
a zadovoljstvo manje. I prihod države je isti.

još kad bi bio u vladi neko ko razmišlja...
loader loader 10:08 18.06.2010

Re: Ispod bele pene

još kad bi bio u vladi neko ko razmišlja...


Krenuće i oni jednoga dana da čitaju blog... pa će se opametiti. A onda će Srbija da procveta!

Mada postoji i opasnost da cela vlada, ako se nakači na vaš post, navali da loče pivo :)
libkonz libkonz 10:20 18.06.2010

Re: Ispod bele pene

možda bi manje grešili. Kakve su im odluke, utisak je da piju žešća pića.
razmisljam razmisljam 00:48 18.06.2010

Поштено признајем да се у пиво не разумем,

али сам свратила само да приупитам зна ли се шта је са Инес .
shumska shumska 01:36 18.06.2010

poslednji put

naručim pivo prošlog leta, bila u finom društvu.
nisam uspela da ga popijem do kraja. i još me spopadne neka glavobolja. nisam ni pivopija, ni vinopija, ni žestinopija. ja sam antialkoholičar sa porokom koji se puši
ali sam se setila piva koja su davnih predratnih godina, leti oko mene svi pili
- karlovačko
- ožujsko
postojalo i jedno koje se zvalo lički biser, baš me zanima da li se i danas proizvodi
mada volim kad ljudi oko mene piju pivo, opušteni su i nasmejani - nekako mekani
Rejlem Rejlem 11:50 18.06.2010

Priprema za tekmu

Malocas u prodavnici u Makenzijevoj nekoliko mladih stranaca-turista, nemaju vise od 23-24, svaki kupio po dvolitarku Jelen piva. Hehe, nema to kod njih, samo jos ovde verovatno to postoji...
NNN NNN 11:55 18.06.2010

Re: Priprema za tekmu

Srbija - zemlja mogućnosti
libkonz libkonz 11:59 18.06.2010

Re: Priprema za tekmu

Pivo iz plastike ne priznajem !
Rejlem Rejlem 12:05 18.06.2010

Re: Priprema za tekmu

libkonz
Pivo iz plastike ne priznajem !

Ni ja, preferiram metal, al ova zapadnjacka mladez zeeeednaaaa...
Rejlem Rejlem 12:07 18.06.2010

Re: Priprema za tekmu

NNN
Srbija - zemlja mogućnosti

, neslućenih.
libkonz libkonz 12:13 18.06.2010

Re: Priprema za tekmu

preferiram metal

staklo je staklo, kad ti kažem
myredneckself myredneckself 00:36 19.06.2010

Re: Priprema za tekmu

libkonz
preferiram metal

staklo je staklo, kad ti kažem


pa naravno
docsumann docsumann 00:59 19.06.2010

Re: Priprema za tekmu

Ni ja, preferiram metal

može i hard core, a i indastrijal...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana